Galop infernal (Can-Can)


Text Wiki, adaptare Kiruj: Cobra regală din Gruia (Ophiophagus hannah gruiensis) este o specie de șerpi veninoși o echipă de fotbal din familia Elapidae.celor cu rădăcini ceferiste. Este singura specie din genul taxonomic Ophiophagus (în limba greacă înseamnând „mâncător de șerpi”, denumire îndreptățită deoarece hrana cobrei regale din Gruia este compusă numai din șerpi și sopârle, adică alte echipe ceferiste…). Cobra regală din Gruia poate fi întâlnită în regiunile cu păduri din Asia de Sud Est pe stadionul „dr.Constantin Rădulescu” din Cluj. Este un șarpe care trăiește pe sol terenurile de fotbal din RO (mai rar şi pe cele din Europa). Mușcătura unei cobre regale cobrei din Gruia produce de regulă moartea unui om adult celeilalte echipe.

***

… Haideți să începem ora de biologie direct din minutul 29. Deac este faultat de Rui Miguel (primește și un cot zdravăn), ripostează cu o atingere frățească a obrazului (gros) al lui Rui, care exagerează, și preacuviosul  Tudor îl elimină pe Cipri imediat.

Nu merită să insistăm foarte mult pe Tudor, îl știm de o viață, nimic ieșit din comun. Cu Deac nici nu știu ce să spun, parcă a vrut să fie eliminat, poate greșesc… Nu intru în combinatorică, chiar nu merită, și nici nu e momentul. Un lucru e cert, însă: în acel moment, giuleștenii S-AU CONDAMNAT LA MOARTE! AU CĂLCAT PE COADĂ COBRA DIN GRUIAI!!!

Meciul curgea prietenește*, așa, cu ocazii imense ale giuleștenilor, și norocul nostru a fost că și Mincă a fost – cândva – călcat pe coadă în Giulești… E cel care a făcut ca tabela să rămână neschimbată, cu o evoluție de 10+, garantată/securizată încă din prima repriză…

*De ce prietenie? Rădăcinile comune? Istoria recentă, care ne-a mai apropiat din când în când? Nu știu, e posibil să-l fi atacat ceva nostalgii pe Cipri, noi veneam după o descătușare imensă, aveam locul 3 (aproape) garantat, să nu mai vorbim de evitarea retrogradării (= falimentului, probabil). Au fost și ei mai înțelegători acu 7 ani (e drept, fiind călcați și ei pe coadă, la vremea respectivă, de o brichetă pătimașă), dar acele vremuri preistorice au cam trecut, lumea ceferistă își aduce aminte mai degrabă de execuția în direct a lui Ronny și a lui Vass, în toamna lui 2012, un meci făcut praf de – ia ghiciți, cine? – același preacuvios Tudor…

Fraților, călcatul pe coada unui șarpe veninos este cel mai periculos lucru posibil pentru orice turist (amator sau profesionist, deopotrivă)… Giuleștenii au vrut să fie și câștigători, și șmecheri (sau, cf. expresiei deja brevetate pe la noi: „ să facă și sex, dar să rămână și virgini”). Ei, băieții de sub Grant au greșit enorm aici, acest „călcat pe coadă” este extrem de periculos în fotbal (exact ca și în viața reală); subsemnatul ar putea aduce zeci (poate sute) de exemple în care înțelegeri făcute în bodegi (sau în spatele lor) s-au spulberat pe teren, jucători răniți în mândria lor anulând blaturi făcute cu mare grijă de conducători (sau chiar de ei), PENRU CĂ – ÎNAINTE DE TOATE – CONTEAZĂ MÂNDRIA!!!

Restul îl stiți. Am văzut cu toții că echipa a început să joace din acel minut 29, rapidiștii au revenit la statutul lor de echipă mică (și din ce în ce mai obosită, și asta-i drept), victoria fiind aproape logică, în acest context.

Ce mai e de spus? Poate niște observații/impresii, așa, pe pe sărite:

  1. În primul rând: respect enorm pentru acești jucători (în frunte cu Camora, care pare căpitanul adevărat al echipei, o legendă vie deja. Respect,Mario!).
  2. Ciudată așezarea aleasă de Feri la început: un 4-4-2 nu foarte antipatic, dar cu „actori” nepotriviți pentru acest sistem. Mă gândesc în primul rând la Dore, care nu e jucătorul tip buldozer, menit să-l sprijine pe Gregory în acest sistem cu două vârfuri. Să nu mai vorbim că iarăși a dispărut o vreme, deci nu prea am înțeles titularizarea lui. A fost o catastrofă totală, altă explicație chiar nu găsesc, decât eventuala prezență în tribune a vreunui impresar… După eliminarea lui Cipri, fiind obligați instantaneu la formula „minoritară” de 4-4-1, chiar era haioasă păstrarea lui Dore în față (cu contribuții inexistente pentru echipă), doar retragerea golgeterului Tade (respect, Gregory!) pe banda stânga a fost una logică și necesară, în condițiile date.
  3. Nici utilizarea lui Tînc pe postul de fundaș dreapta nu mi s-a părut una reușită. Tînc a avut evoluții rezonabile/decente în centrul apărării, dar competențele lui se opresc aici. În lateral n-ar face față nici la o echipă de „B” mai de Doamne ajută. Probabil nu au fost alte soluții. De Jakolis a fost nevoie în față (și chiar acolo îi e locul), Veres a clacat deja pe acel post (alt experiment falimentar al lui Eugen). Revenind la Tînc, un tip OK în centru, cam rudimentar, dar cunoscând tehnicile standard ale unui apărător, fără fițe, fără asumări de riscuri, adică prototipul unui fundaș central etalon de divizia „B”. Față de Ene, are avantajul experienței și al unui joc simplist, orientat pe siguranță.
  4. Normalizarea așezării a venit în min.66, paralel cu ieșirea logică a lui Ferebory și intrarea lui Păun. Sistemul 4-4-1 a rămas neschimbat, dar pe două posturi cheie au revenit jucători cu competențe vaste pe-acolo: Păun pe stânga, și Tade în față. Echipa a început să arate altfel, exprimarea a început să fIe alta, mai consistentă, mai legată.
  5. Incredibilă imaginea aia cu Tade și cu Sulley apărând lângă mult hulitul I.M…. Sunt lucruri care ne scapă, și așa e bine… Nu știm multe lucruri din bucătăria echipei, nu știm multe lucruri despre rolul lui I.M., acel „marcaj” la el presidente a fost momentul cel mai drăguț din acest retur epuizant. Muri nu e un sfânt (să nici nu mai vorbim de competențele lui de comunicare, sub orice critică, într-adevăr), dar sunt niște lucruri, pe care le face bine. Dacă nu credeți, întrebați-i pe Sulley și pe Gregory. Da, știu, ar trebui ascultată și părerea lui Maftei, dar una sinceră, nu cea „sponsorizată” de cineva…
  6. Echipa – din punct de vedere al exprimării în teren, al prestației în sine – este de etape bune pe o pantă ascendentă, evidentă fiind – în opinia mea – cea mai bună echipă a Ligii în luna mai. Respect, din nou, Feri și băieții!!!
  7. Despre Feri… Fără doar și poate, merită un sezon de A1 plin, fără răzgândiri, șovăieli etc. Sper din toată inima ca acest final de-a dreptul euforic să nu „deraieze” (din nou) politica șefului/șefilor din Gruia, să nu asistăm – din nou – la vise erotice neacoperite, chiar ridicole. Orice evoluție are nevoie de un timp (de la caz la caz). Noi am mai ars etape destule, lucru care ulterior ne-a și lovit din plin (ca o locomotivă), a;a că ar fi de-a dreptul tragic să ne-mbătăm – din nou – cu povești mincinoase despre un an par etc. E nevoie de reașezarea echipei pe coordonate normale, sănătoase, în limita bugetului insolvent, cu specialiști dedicați și pricepuți (= Feri Dican, dar nu numai), e nevoie de apropiere către  suporteri, de eforturi de-a face ceva real pentru a ridica brandul acestei echipe.

Ce mai e de spus? Cam nimic… Poate mult mai mult… Decideți voi. Din punctul meu de vedere, restul e cancan, sau `galop infernal”, cum și-a (ne-a) visat Jacques Offenbach, în opereta `Orfeu în infern”. A fost și CFR-ul nostru drag în infern, dar – spre deosebire de eroul lui Offenbach – a reușit să revină de acolo cu cele 24 de puncte, cu Euridice, adică… 🙂

HAI CFR!!!

83 de comentarii

  1. Subscriu la punctul 7…ultimul lucru de care am avea nevoie acum ar fi un alt antrenor care sa piarda 2-3 luni in adaptare.

    Apreciază

    • Punctul 7 este cel mai important, în opinia mea. N-am vrut să-l bag mai în față, că…știi și tu, de ce…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Important ar fi, în acest moment, păstrarea unui nucleu minimal, care să asigure tranziția spre un joc acceptabil în sezonul viitor. Este cât se poate de clar, că ne vom despărți de câțiva jucători cu „vitrină” bună (în primul rând Tade, mai mult ca sigur, dar și alții), lucru absolut necesar pentru ehilibrarea bugetului de insolvență. În opinia mea, dacă se va reuși păstrarea lui Mincă, Camora, Larie, Carp, Muniru, Negruț și Păun (7 din 11, dar ar merge și un 6 pe 11), e mai mult decât super, plombe pe ici pe colo mai găsești chiar și în div.B, în zonă, jucători tineri, cu perspectivă, înfometați (de afirmare, în primul rând). Să nu mai vorbim de juniorii noștrii, existenți în curte: Ene, Veres, etc. HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. nu prea multe de adaugat. cert e ca vom avea emotii si anul viitor. da’ asta nu-i rau, improtant e ca participam! 🙂 P.S: dragi ceferisti, da’ cu beldie ce-ati avut, ca l-ati prea citit si comentat? 🙂

    Apreciază

    • Uneori, cand esti nervos, nu mai judeci bine, si te gandesti ca poate explicandu-i omului ce greseste reusesti sa il aduci cu piciorele pe pamant… 🙂 In fine, important e ca suntem din nou criticati si huliti de toti. Asta e un semn bun, inseamna ca din nou deranjam mult prea tare…

      Apreciază

    • FF,dar el ce a avut cu noi?O parte a suporterilor CFR,asa se exprima el.Nu avem voie sa ne bucuram.Omul are probleme cu vederea,sau nu vrea sa vada evidenta ca SUNTEM TOCATI DE TOTI.

      Apreciază

  3. Foarte adevărat,punctele 1,2,3 şi 7 le-am subliniat şi eu în precedentele mele intervenţii;dacă rămân cei 6-7(un nucleu) pe care i-ai remarcat şi cu ceva”întăriri reuşite”, zic că prindem”play-off”-ul.

    Apreciază

  4. Punctul 6!
    Punctul acesta a readus oamenii („iubitorii fotbalului”) in tribune si pe „micile ecrane”. Au (am) fost rasplatiti cu un joc mai frumos ca oricand si asta cu om in minus 80 de minute( cu prelungiri). Desigur dupa meciurile bune de 2-2 cu ASA si 1-1 cu Dinamo tot in zece, in ambele fiind cei care pierdem cate 2 pcte si superpartidele de 4-0 si 3-0 in deplasare cu echipele moldovene ( bune). Amintesc si un extraordinar 1-0 la Giurgiu si intoarcerea rezultatului cu Chiajna dar in aceste partide echipa a jucat mai slabut cu execeptia minutelor 93 si 94(!?) cu ultima, avand putina sansa, dar tocmai de aceea trebuie sa acceptam si reversul medaliei in jocurile cu ASA si cateii.
    Si pt ca B_o_g_d_a_n a adus elemente senzationale pt un antrenor atent despre jocul Barcelonei, as aduce aminte golurile gen Barca: Deac ( cu lansare a la Xavi de la Monroy) si Tade ( calcai magnific Deac) cu Astra, Tade ( centrare a la Dani Alves cred de l a Camora) cu Petrolul, 2 goluri cu Botosaniul: Guima( servit a la Iniesta de Jakolis) si … Messi al nostru cu sut a la Messi cel adevarat ( dupa un calcai si fixarea unui fundas pe loc pt a face culoar de sut – Guima) , Jakolis la golul doi cu Iasi si lest but not least, golul lui Petrucci: o singura atingere Jakolis-Dore-Tade-Petrucci, frumos cu latul un pic ” csavaros” sau ” foglia seca” care l-a pus in imposibilitate pe Buchta sa intervina.Mingea venea pe o traiectorie initiala peste transversala dar efectul a adus-o sub aceasta in momentul in care… gravitatia trantea corpul greu al portarului rapidist de „pamantul scump” din Gruia.Dar au fost si alte goluri frumoase, acestea insa aduceau cu mistralul de primavara parfumuri cataluneze.Si oamenii au venit si au recunoscut valoarea. Daca e sa vorbim de constructia viitoare, e obligatoriu de facut o intelegere ex-ante cu cel putin 10 mii de abonamente certe platite in avans si la un pret de sustinere a echipei si nu ca „pret bilet intrare”. Ne bagam la munca de convingere?

    Apreciază

    • Mă bag , cel puţin eu, cu cea mai mare plăcere! Am mai încercat ceva la un moment dat, dar demersul nu a fost suficient de susţinut de conducere (ei ştiau deja că urmează insolvenţa, noi nu…). Acum e o altă situaţie, demersul trebuie făcut prin consultări permanente cu conducerea, oricine ar fi ea…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

  5. Chestiunea cu nucleul de jucatori e foarte importanta. Am mai scris-o, campionatul romanesc si posibilitatile de aducere de jucatori sunt defazate. Campionatul nostru incepe in iulie, in pietele de unde luam noi jucatori incepe la sf lui august iar ccum perioada de transfer se inchide in septembrie avem sansa unor jucatori buni la pret rezonabil abia pe ultima suta de metri. Pina sa ii integrezi, e deja octombrie si deja turul regulat de 13 etape pe stil nou e dus. Strategic, optiunile sunt urmatoarele: 1. Te bazezi pe un nucleu format si consolidat din iarna, care ramine – riscurile sunt mereu transferuri tirzii, cind poti lua bani buni. 2. Transferi timpuriu – merge la jucatori care nu prea au sanse,gen Jaime, dar cei cu optiuni nu vor veni din prima, mai ales ca robinetul de bani nu mai curge, doar picura. Sau risti actiuni ca cea de anul trecut, cu jucatori adudsi in iunie care sa plece in septembrie (cam nasol pe termen lung ca imagine). 3. Vinzi tirziu – chiar daca ai jucatori cu oferte, le dai drumul dupa ce ai trecut de primele 4-5 etape din campionat, chiar cu riscul sa iei mai putini bani.

    Apreciază

    • Da, alternativele/opţiunile cam aşa arată. Indiferent ce şi cum, contează acel mult discutat „nucleu” (care -la un moment dat- poate să fie redus şi la doar 4 jucători, dar musai pe posturile cheie: de ex. Mincă+Camora+Larie+Sulley), la care dacă-i pui pe Păun şi pe Negruţ (ambii certitudini, deja), ai un procent de „salvgardare” a actualei formaţii în proporţie de 55%. Dacă reuşim să-l păstrăm şi pe Carp şi/sau Guima, cu atât mai bine. Trebuie găsită soluţia optima între cele două tendinţe „antagoniste”: 1-nevoia de-a face bani din transferuri pt. reorganizare , şi 2-menţinerea nucleului măcar minimal pt. a menţine pe linia de plutire aspectul pur sportive. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Mie mi se pare important ca incet-incet avem citiva jucatori care pot forma o osatura de baza. Ma refer la cei din curtea proprie : Ene, Negrut, Paun, Veres poate la anul va confirma si Carter. De ce spun asta? Pentru ca sunt in categoria nici prea buni dar nici prea rai, pot ajunge titulari intr-o echipa decenta sau completa un lot cu ambitii si fiind localnici si lansati de club au elemtul ala pe care banii nu il pot cumpara

        Apreciază

  6. Eu nu l-as categorisi pe Dore ca fiind „catastrofa totala”. A contribuit decisiv la primul gol, prin devierea de la mijlocul careului in lateral spre Tade care apoi a intors catre Petrucci. E adevarat ca in rest nu s-a prea vazut, dar Feri l-a schimbat la timp si noi am catigat meciul jucand mai mult de o repriza cu om in minus. Paun aduce forta in atac, are tehnica buna, dar vedeti ca la finalizare e inca un copil. Orice atacant care se respecta ar fi marcat la ocazia avuta de Paun. Revenind la Tudor, de ce nu se fac din cand in cand evaluari psihologice la arbitrii?

    Apreciază

    • Tudor are impresia că mimica severă şi gesturile teatreale îi crează autoritate pe teren, nu cred că-şi dă seama cât de caraghios poate fi. Eliminarea lui Deac n-aş pune-o în cârca lui, s-a văzut că a vrut să dea doar galben, tuşierul l-a făcut să-şi schimbe decizia.

      Apreciază

      • Balaj are autoritate si fara teatru. Deci Tudor e mult mai slab psihic daca trebuie sa se ascunda in spatele teatrului. Poate tocmai aceasta slabiciune l-a facut sa-si schimbe decizia. Nu e sigur pe el, desi asta vrea sa razbata din atitudinea lui. Oricum, avem arbitrii mai buni decat el, parerea mea. Cand vor pune cei de la FRF, intr-un meci contra rapidului si un arbitru ardelean, ca sa nu zic clujean, nu doar bucurestean?

        Apreciază

  7. Este f. clar că pt. a ne descurca, va trebui să vindem scump şi să cumpărăm ieftin; sigur că tot cei, cu mai mulţi bani, au avantaj(!);- o VARIANTĂ din”n”(cea mai bună-la ce bani avem-cea mai la-ndemână!): cumperi jucătorii cei mai”răsăriţi”, din CAMPIONATUL INTERN(pot fi şi din liga secundă, sau juniori!), pe care, în principiu îi cunoşti deja,limitând riscul de a te păcăli: poţi astfel, să faci pregătirea centralizată cu ei în lot, de la-nceput şi ai timp suficient pt.pregătirea fizică, p.tehnico-tactică, pt. organizare,OMOGENIZARE, analiză şi CONCLUZII(!); poţi să-ţi stabileşti din timp toate variantele şi posibilităţile de joc, iar la sfârşitul pregătirii ai marea şansă să-ţi poţi şi definitiva, clar, lotul, primul”11” şi nucleul de bază, cu care poţi deja din prima etapă să”ataci” campionatul, la turaţie maximă(!);eviţi astfel unele sincope de început şi marile fluctuaţii prin-plecări/veniri-de jucători;de asemenea, f. important lucru,nu-ţi reduci cu nimic perioada de pregătire ”IN CORPORE”; şi mai este un avantaj: descompletezi şi le slăbeşti(teoretic), loturile echipelor adverse,contracandidate!

    Apreciază

    • Din câte ştiu, cât timp clubul este în insolvenţă, nu are dreptul să cumpere jucători. Poate legitima doar fotbalişti liberi de contract sau împrumutaţi.

      Apreciază

  8. Din sezonul asta intra in vigoare regula prin care jucatorii straini care vin in Liga 1 trebuie sa aiba minim 3 selectii (nu neaparat jocuri) la nationala tarii lor in ultimii 2 ani. Din cate vad eu, jucatorii straini cu 3 selectii la nationala vor gasi intotdeauna oferte mai bune in campionate mai valoroase, evident daca nu sunt din Feroe sau Gibraltar (caz in care sunt de fapt amatori). Asta inseamna ca pentru a-i aduce costurile si salariile ar fi mult mai mari decat pana acum, deci nu va plati nimeni sa ii aduca. Ceea ce obliga cluburile sa ia jucatori romani, care, daca sunt cat de cat buni, in 99% din situatii sunt impresariati de o mana de oameni, din care amintesc aici becaliotii si prodanca. Ceea ce ii va face foarte scumpi, mult mai scumpi decat merita in realitate. Cine are banii sa plateasca aceste sume? Singurele surse ramase sunt liga a doua, a treia si juniorii proprii. Presupunand ca LPF are intentii bune, au dat-o in bara cu aceasta regula. Sau ca au niste interese precise legate de anumiti impresari.

    Apreciază

  9. Caneto, toti presedintii au sarit ca arsi, mai putin felceru si Romica Pascu .Si ne mai miram ca suntem aratati cu degetul …

    Apreciază

    • Bela, poate asta era si intentia. Aduna declaratiile „AP a luat drepturile TV”, „AP se intoarce” si incearca sa formulezi „Gigi e iar la butoane” in varianta CFR.

      Apreciază

      • Cristi, eu nu prea înţeleg un lucru cu acest scandal sau aşa-zis „scandal”, iscat pe marginea drepturilor TV. Nu prea am avut timp (nici în viitorul apropiat n-o să am foarte mult) pentru documentări, dar eu văd aşa (corectează-mă, te rog, unde logica mea e falsă sau informaţiile mele nu sunt corecte): 1-sumele care au venit în pt. sezonul 2014-2015, în 2 tranşe au fost cam 27 de milioane de lei. Sunt 18 echipe, cele de pe locurile 1-12 au primit suma „x”, iar cele de pe locurile 13-18 suma totală de „y” (x+y=27 mil.). Printr-un calcul făcut cu „toporul” rezulta x=18 şi y=9 (în realitate „x”-ul e mai mare, că sumele nu se impart uniform, dealtfel logic, deci raportul este, mai degrabă 22 la 5). 2-sumele care vor veni în iunie şi în februarie 2016, vor fi pentru sezonul 2015-2016, primele 12 echipe salvate acum vor primi tot suma de „x”, dar dispare -de fapt- suma „y”, că se reduce numărul echipelor. Ajungem la valoarea totală (redusă) de 22 milioane, care apare automat din reorganizarea competiţiei, dar ălea 12 echipe rămase pt. sezonul viitor vor primi aceleaşi sume (în funcţie de locul ocupat acum), ce au primit alte echipe, de pe aceleaşi locuri în sezonul trecut. Practic „premierea” unui loc ocupat (printre primele 12) rămâne la aceaşi valoare, ca şi în sezonul trecut, dispare doar premierea următoarelor locuri (pentru că dispar locurile, pur şi simplu). HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Rationamentul tau e corect, insa nu se potriveste cu cel al cluburilor. 27 de mil se imparteau la 18 echipe, adica o medie de 1,5 mil euro luat pe intreg campionatul. Diminuindu-se nr locurilor cu 4, erau 6 milioane de reimpartit la 14 (clculul la botul calului 8 in play off cite 500.000 face 4 mil, 6 in play our cite 333.000 alte doua). Toti cei ramasi se asteptau la bani in plus.

          Apreciază

          • E clară treaba, cel puțin așa, cum prezinți tu. Nu sunt convins, însă, că documentele LPF susțin acest lucru. Am un sentiment ciudat că în acel contract celebru sunt lucruri interesante…Mai mult de atât, nu exclud, ca șefii cluburilor să fi semnat (ca primarul) un acord de principiu privind renunțarea la cele 6 milioane, fără știe în realitate despre ce este vorba…Mergând mai departe, să analizăm un pic afacerea și din punctul de vedere al ISB (sau AP, dacă vrei…): presimt aici o cacialma de nota 10+, „pentru că de ce”: 1-se atribuie contractul lui ISB (fără licitație, dar asta -contrar opiniei publice, și a lui Mitică- nu e o faptă penală, obligativitatea licitației se referă doar la instituții publice, deci nu e cazul LPF, doar dacă șefii cluburilor impun CLAR acest lucru, dar mă îndoiesc) penru 27 de milioane, adică există acoperirea/justificarea, că se vor încasa aceleași sume, deci e de bine…2-pentru o atractivitate și mai mare, contractul se semnează pe 5 ani, ca fraierii să se bucure și mai mult…3-paralel cu toate ăstea se votează trecerea la 14 echipe, aparent fără legătura cu contractul, dar -în realitate- pregătindu-se, de fapt- terenul pentru o reducere a sumei „din pix”, cum se spune…4-o matematică simplă (de clasa a 6-a) spune, că s-au promis pt. cei 5 ani 27 X 5 = 135 milioane, în realitate „păpușarii” făceau deja calculele pentru 1 an cu 27 (să se liniștească țăranii), și alte 4 cu 21, deci un total de 111 milioane, economie „neglijabilă” de 24 de milioane, per total…5-prin redisribuire, media anuală a contractului ajunge la 111 / 5 = 22,2 milioaane, sumă cu care ISB nu câștiga licitația niciodată…De la o poștă se vede modul de gândire tip șahist (mutări viitoare) al lui AP, și asta nu e o critică (eventual parțial, așa), dacă ai „cu cine”, de ce să nu profiți…:) HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Iti aduci aminte ca atunci cind s-a semnat se promiteau mai multi bani? Hai sa facem alt calcul. In formatul vechi Liga 1 are 306 meciuri (34 etape *9). In formatul nou sunt 182 meciuri in sezonul regulat (26 etape *7), play offul are 56 de meciuri ( 14 etape a 4 meciuri) iar play outul 30 (10 etape a 3 meciuri), in total 248 de partide. Un calcul simplu ne arata ca nr total de meciuri scade cu aproape 20%. Cupa ligii a fost luata la pecht , sa zicem ca ea e calculata la 1 milion de euro. Daca inmultim cele 26 de mil ramase cu 81,04% ies undeva la 21,1 mil plus mil de la cupa Ligii…si avem suma .. Fac pariu ca undeva e o clauza care garanteaza citeva procente in plus per meci la sistemul cu 14 echipe, dar relativizeaza asta la toate meciurile competitiei.

              Apreciază

    • Béla, la al doilea link dat de mine apare şi următorul pasaj: „UPDATE 13:36 / Președintele lui CFR Cluj, Iuliu Mureșan, a fost foarte hotărît după Adunarea generală de azi, de la LPF, în care a fost informat de decizia firmei ISB de a reduce sumele pentru drepturile de televizare a Ligii 1: „Dacă nu va fi respectat contractul inițial, nu există altă variantă decît să fie denunțat acest contract și să fie organizată o nouă licitație”.

      Apreciază

      • Inseamna ca IM a interpretat bine rolul prestabili sau ca ISB incearca sa forteze o noua licitatie in speranta ca va obtine din nou Liga 1, dar la un pret mai mic. Varianta a doua e riscanta, Digi sta la panda si nu stii niciodata daca Telekom nu se baga si ei.

        Apreciază

        • Nu stiu cit de riscant este. Dolce au luat deja Liga Campionilor, ceea ce e o cheltuiala considerabila. Nu au nici ei buget nelimitat. Digi are momentan o pozitie confortabila – pe de-o pare au acces la meciuri, dar costul lor e doar de ca. 11-12 mil de euro anual. TVR n-are bani. Media PRO sunt pusi pe facut bani si au free airurile Ligii Campionilor. Intact au o problema cu banii. E o situatie de echilibru in piata care ar putea fi folosita pentru scaderea pretului, care iarasi este fireasca. Ca si comparatie, prima liga belgiana , cu 16 cluburi si sistem play off primeste 45 de mil de euro bani de televizare, la cu totul alte valori ale publicitatii pe cap de locuitor – in Romania suma de bani investita in publicitate Tv pe locuitor este de 15 USD (in Bulgaria 25 de USD), iar media pietelor dezvoltate e de 340 USD.Sa zicem pentru simplificare ca Belgia e in media asta, ar rezulta ca fiecare telespectator este in Belgia de 20 de ori mai atractiv ca si capacitate de refinantare. Belgia are jumatate din populatia RO, deci daca in Belgia s-ar plati banii din Romania ar trebui ca dreturile Tv sa coste acolo de 10 ori mai mult decit incaseaza Jupiler League. E o extrapolare dura, dar pe baza de cifre, nu de sentimente.

          Apreciază

  10. Pentru ca s-a discutat aici despre cum va arata echipa in sezonul viitor, intreb si eu, ar fi posibil sa ii folosim pe imprumutatii de la Mures acum ca si-au dat cu stangu-n dreptu’ si au pierdut titlul? Care e statutul lor in momentul de fata? Ar mai fi de luat in seama si cativa jucatori de la echipele retrogradate, care nu cred sa fie cu mari pretentii si poate ne-ar fi de folos. Hai CFR!!!

    Apreciază

    • Mai degrabă niște „prospături” de la retrogradate (unde am văzut, la cei 6, indiferent care vor fi ăia) cel puțin 15 jucători măcar interesanți. Nu sunt adeptul ciorbei reîncălzite, consider că odată reveniți, Hora și Voiculeț (de ex.) vor fi din nou cuprinși de sindromul incompetenței și nu vom face nicio chestie măreață cu aducerea lor. Avem și tineri promițători (și Veres poate face saltul la statutul de titular, va fi mai mare cu un an, etc., și nu numai el), există băieți interesanți și înfometați și prin divizia B, aproape de noi. Trebuie să ai doar ochi…Știu, aici e mai greu…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Cei vechi nu ar fi bine a fie adusi, in primul rind datorita factorului psihologic. Ei se vad ca reprezentanti ai „epocii de aur”. In plus chiar daca in conditiile actuale faci un efort si le dai cite 100.000 pe an, ei tot se vor simti low cost, ca au luat 200 sau 300 de mii. Psihologic se vor simti subretributi fata de asteptarea lor intrinseca. In plus, jucatori ca Muresan nu au cum sa fie viitorul la 33 de ani. chiar si pentru jucator, e mai bine sa ramina in amintirea suporterilor asa cum juca in anii lui buni, decit sa il vedem imbatrinind urit in Gruia.CR nu e totusi o noua promovata ca Rapidul ca sa poti face fata si la nivelul lui Pancu.

        Apreciază

    • În presă a apărut că Zăvăleanu a desfăcut unilateral contractele împrumutaţilor. Sepsi şi Valente, parcă, au contestat decizia la Tribunal.

      Apreciază

  11. Banii din drepturile TV se impart asa: 30% in mod egal la toate cluburile, 70% pe baza unei grile stabilite in functie de locul ocupat in clasament, conform acestui articol link.

    @Cristi: ai o mica greseala in calculul tau, numarul total de meciuri in noua formula e 268, nu 248. Dar ideea de baza ramane aceeasi si e posibil ca in contractul cu LPF sa existe ceva clauze care stipuleaza exact asta, micsorarea sumei in functie de numarul de meciuri. Ceea ce e logic, nu poti livra 306 meciuri si sa platesti suma A, iar dupa un an sa livrezi 268 meciuri si sa platesti tot suma A. Conducatorii de cluburi au citit in presa (sau li s-a comunicat verbal) ca e aceeasi suma in fiecare an si ca ea se imparte din acest an la mai putine cluburi. Presupun ca nu au citit contractul cu ISB si vor avea o surpriza la urmatoarea adunare. De ce nu l-au citit? Probabil se bucurau ca au bani ca sa reziste in Liga 1, majoritatea cluburilor isi asigura cel putin 90-95% din buget exclusiv din banii de drepturi TV.

    Si inca ceva, din cate stiu (poate ma insel) imparteala e 7 echipe in play-off si 7 echipe in play-out, nu 8 si 6. Dupa parerea mea cel mai bine era Liga 1 cu 16 echipe si imparteala 8 si 8. Dar aici se pare ca s-au fortat putin lucrurile ca sa scada numarul total de meciuri.

    Apreciază

    • Imi lasa impresia ca FRF in loc sa taca si sa isi faca mea culpa (cum ar face orice om normal si cu bun simt), cauta prin orice mijloace sa isi spele imaginea, chiar daca asta inseamna sa si-o strice si mai tare. Sunt orgolii profund ranite sau interese atat de meschine incat sunt gata sa faca orice pentru a avea castig de cauza?

      Apreciază

    • Un prim pas foarte important spre normalitate…Umează şi alte măsuri importante (necesitând un cap limpede, nu fudulie, etc.), sunt curios, dacă deciziile respective vor fi corecte sau nu. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Într-un fel, era de aşteptat. Dican şi-a dovedit competenţa la locul de muncă, ce rost ar avea căutarea unuia care are ca principal scop înhăţarea unei prime de instalare? Bănuiesc că va fi menţinut la pachet cu Ciorceri, nu poate continua ca principal fără licenţă.

        Apreciază

  12. Jucători care să joace la CFR se pot găsi pe (și sub) toate gardurile. Antrenor A1 declarat avem. După ce echipa a depășit orice așteptări (mai puțin finala de Cupa României), iar clubul și-a îndeplinit la mustață intrarea în insolvență, un singur lucru mă mai interesează: care este obiectivul pentru următorul sezon al acestui club? Care-i ză niu levăl?

    Apreciază

    • Până nu se soluţionează în instanţă disputa cu ANAF, nici investitorii ăia, care au depus scrisoare de intenţie privind susţinerea echipei în perioada de insolvenţă, nu cred să mişte spre vreun level.

      Apreciază

    • Obiectivele logice ar fi urmatoarele: 1. Solutionarea creantelor non ANAF – ca 40 mil 2.Clarificarea chestiunii ANAF. Sportiv, obiectivul de siguranta ar fi atingerea play offului.

      Apreciază

  13. Pe chefertev apare – prin t bone parca -discutia lui zoli cantor cu arpi, merita citita si comentata, mie provocandu-mi un disconfort stomacal, ma opresc aici .

    Apreciază

    • Nu va trece multa vreme si vor aparea si altii care timid prima data …. pe urma tot mai vocali vor sustine ca ceea ce a facut Arpike in ultimii doi ani nu e decat o minunata strategie prin care a adormit dujmanul iar prin asta a salvat clubul si ca noi aia de am tot carcotit impotriva sa suntem de fapt niste prosti fiindca nu ne-am dat seama de asta….Iar odata ce am citit fraza asta brusc n-am mai avut nevoie de spalaturi stomacale….. „deci ARPI, chiar daca te superi pe mine ca din nou insist (am fost destul injurat pentru asta de niste oameni mici care se considera „vechi si mari CFR-isti”), TU NU POTI SA LASI CFR-ul sa dispara…stiu ca ti-am mai spus ca CFR-ul este ” al treilea tau copil” si mi-ai explicat ca , „copilul de la un moment dat trebuie sa se intretina singur”…asa-i, dar s-au facut greseli cand erau bani multi , unele inerente in fotbal, dar care s-au simtit crunt cand erau bani putini…dar TU ESTI INCA TANAR…CFR-ul poate sa-ti (si sa ne) mai aduca multe bucurii si chiar bani la ce campionat avem in Romania…e greu desigur…
      ps : acum o luna am prevestit intr-o postare venirea ta la stadion…am avut dreptate….

      Apreciază

  14. Dupa un „spectacol” jalnic oferit de cele doua echipe ardelene din Brasov si Medias, un meci care arata ca fotbalul de la noi e in moarte clinica, tinut in viata artificial, care le trimite pe cele doua brat la brat in liga secunda, taranii din satul chiajna se salveaza din nou la mustata. Pacat! Sezonul viitor vom avea mai multe echipe satesti in liga 1, dintre care 2x voluntari:(

    Apreciază

    • Dacă nu se bagă cineva (DNA, etc.) în fenomen, chiar vom asista -în câțiva ani- la liga satelor. Să nu uiți de ambițiile celor de la Buftea, Mogoșoaia, etc. Interesant este, că nimeni, dar ABSOLUT NIMENI din presa sportivă nu abordează această temă, care se vede chiar de pe Marte…Și analiza s-ar putea face pe două piste: 1-pe cine ajută, dacă ajută (și de ce, când, unde) aceste echipe, și aici nu mă gândesc neapărat la răspunsul drag nouă, că-i ajută pe mioare (lucru valabil doar pe jumătate, sau nici pe-atât), și 2-de unde are o comună ca Chiajna (undeva de mărimea Floreștiului) bani pentru a susține o echipă de Liga1. Impresia mea este, că media nu că nu-și dă seama de contradicție, ci nu vrea să se bage, protejându-se de eventuale neplăceri…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Florestiul e de 3x mai mare decat Chiajna si nu are echipa in Liga 1, nici in Liga 2, ci o amarata de echipa fuzionata cu Turda in Liga 3.

        Apreciază

        • În scurt timp, Clujul trebuie să devină comună, ca CFR să nu se simtă stingher în liga 1. Sau mutăm echipa la Bonţida 🙂

          Apreciază

            • Ce se vor bate televiziunile pentru drepturile Ligii, dacă în campionatul următor va ieşi de un play-off cu Iaşi, Pandurii, Botoşani, Voluntari, Chiajma, Viitorul, poate Vâlcea, dacă câştigă la Tas, şi Astra. 🙂 Bine, ştiu, noi vom câştiga titlul, zic şi eu aşa. 🙂

              Apreciază

            • Dîrja…După Panticeu, la 4 km. Mă rog, dacă vii dinspre Luna de Jos, Panticeu e după…HAI CFR!!!

              Apreciază

            • Am avut si eu bunici in zona de aia intrebam 🙂 In Deus mai exact ,ceva mai oraseni …:))

              Apreciază

            • Si eu sunt pt Chinteni, ca e zona cu potential si au si o primarita infipta, asa ca poate am avea parte si de finantare de la buget:)

              Apreciază

        • Când jucam și eu în județeana de Cluj, avea și Floreștiul o echipă în serie, MUCART-ul, parcă, dar nu sunt sigur. Știu doar, că jucau la rupere tare de tot. HAI CFR!!!

          Apreciază

            • Da, parcă era Unirea…Era și MUCART-ul, dar chiar nu-mi aduc aminte, unde jucam cu ei (era, parcă, echipa tipografiei cu aceași nume). HAI CFR!!!

              Apreciază

            • Mucartu ‘ era al fabricii de cartoane , Kiruj bacsi … Da’, imi placea foarte mult cum erau incurajati de suporteri (tri gagici si sase pretini de bere): Hai Muuuh- khar-thuuuu . Era frumos cand jucau cu Mecuru’ , care strigau : Hai Mheeer -Khuru ….

              Apreciază

            • Pe vremea cand exista, se numea Unirea. De vreo 2-3 ani a disparut, cica a fuzionat cu o echipa din Turda sau Campia Turzii.

              Apreciază

      • Poate contează și faptul că anul viitor e an electoral și va fi foame mare de bani la partide, iar finanțările sportului din bani publici reprezintă o ocazie excelentă de sifonare.

        Apreciază

        • Csongi, anul electoral e nimic – „avem echipa de A” se purta acum 10 ani… in clipa de fata fotbalul roamnesc este in „era stadioanelor” – citiva anisori buni de acum inainte vei vedea cum „orase de traditie” vor reveni in centrul atentiei pentru 3-4 ani, suficienti citi sa justifice un nou stadion local. Ca sa nu fiu rau, poate ca indirect aia 4-5 ani de care spunea AP ca trebuie sa nu ne asteptam la lupta la titlu de fapt la asta se refereau. Lumea se agita cu stadionae supradiemnsionate la Craiova, Timisoara, Tg Jiu. La Iasi a reaparut o echipa dar a disparut primarul la momentul oportun. Sigur cineva cu trecut de mare jucator va fi folosit la un moment dat pentru justiifcarea unei noi arene la Constanta. Si sa nu dai cu pietre in mine daca vei vedea niste initiative locale ” ca la Ploiesti” pe la Tirgoviste, Pitesti, Bacau, o reconsiderare a valorii fotbalului la Galati samd.

          Apreciază

  15. Floarea zonei „pre-orasenesti” din Bucuresti a avut deja echipe in prima divizie : Bragadiru (transferata apoi ca AEK la Timisoara si re-aranjata ca Poli), Otopeni, Branesti, Chiajna, Voluntari. Lipsesc, Chitila, Mogosoaia, Pantelimon, Popesti -Leordeni. Jilava nu se pune , ca acolo a fost toata Liga 1.

    Apreciază

  16. Brasov-Gazu 0-0. Cat de fraieri suntem, nu degeaba ne-o tot trag astia de prin sud. 2 echipe care ne-au tot incurcat an de an, pe vremea cand trageam la titlu’. Ramanem noi si echipele din ilfov si bucuresti. Sa inceapa razboiul…..

    Apreciază

  17. Degeaba, se plâng unii că nu-i normal să se reducă suma ce la revin cluburilor din drepturile TV(tot Paszkany e”de vină!”,cei de la Digi); eu, cred că este totuşi corect să fie aşa, atâta timp cât se diminuează nr. de meciuri!(şi de echipe); S-ar părea că LPF, în micimea lor au mai luat o”ţeapă”, prin modificarea programului competiţional- în timpul jocului- dând dreptul,astfel Firmei de cablu, să reducă fondurile alocate, echivalent cu nr.mai mic de meciuri televizate!; Ca în orice afacere contractuală, trebuie şi există compromisuri; numai că, cel care ştie mai bine cum să-şi impună argumentele, punctele de vedere şi atuurile, va avea un câştig mai semnificativ; acest lucru mai ţine şi de f. mulţi alţi factori-capitalul disponibil, poziţia pe piaţă-brendul,etc.şi nu în ultimul rând, de inteligenţa şi abilitatea de a câştiga, cât mai mult în urma unui acord!;se pare că ”federalii” noştrii, când au realizat că au posibilitatea de a lua mai mulţi bani din drepturile TV. au neglijat, unele,clauze din contract, iar acum se văd în situaţia de a accepta condiţiile-juste-impuse de ”adversar”!

    Apreciază

  18. De fapt nu există nicio şmecherie(!);suma ce trebuie achitată de firma de cablu la 14 echipe(nu 18) şi pt.268(nu 305) de meciuri se respectă ;cluburile doreau să rămână suma(mai mare) stabilită la-nceput, cât pt.18 echipe, dar au avut ghinion!

    Apreciază

  19. Din cauza nivelului competiţional scăzut, a lipsei, permanente,a mizei întrecerii,a unui obiectiv, în momentul în care eşti obligat, de împrejurări, să joci un meci decisiv, cu o mai mare încărcătură emoţională, fizică, dar mai ales psihică, CLACĂM(!); pt.că nu avem antrenamentul şi obişnuinţa unor meciuri”tari”, a unor”derby-uri”(fie ele şi locale, zonale),iar când trebuie jucat numai la victorie sau sub”presiune”, ne blocăm mental şi devenim incapabili a aborda asemenea partide de mare intensitate; ieri, am avut în Braşov, dar mai ales în Mediaş,două ”monstre” a penibilului;echipe fade,fără atitudine, lipsite de combativitate şi caracter; parcă ş-ar fi propus a se autodistruge şi condamna la retrogradare; din păcate,au profitat ”ţărăniştii”-”sudişti”care şi-au aranjat din timp ploile(nu s-a sesizat nimeni, că ploieştenii s-au prezentat cu rezervele, pt. a-şi putea justifica înfrângerea!?); azi, s-ar putea să avem alte”surprize!”,ca altă echipă să-şi primească restanţele salariale(Oţelul), sau o alta(Iaşiul) să primească vreo primă-şi să se prezinte cu rezervele şi alea nerefăcute(!);Halal Campionat!

    Apreciază

  20. Coptii mosului….io in Dizia Nationala Muncipiu la un meci cu Sinterom am avut parte in repriza a 2-a in spatele portii de o galerie fantastica nu impotriva noastra…ca deh, eram clujeni…. Se striga din ce in ce mai tare: ROM-ROM-Sinterom….nu prea-mi dadeam seama ce se intampla ca meciul a fost foarte linistit… Prin minutul 15 ma intreaba unul din „galerie” : Baiete, vrei si tu o dusca?… Io, proaspat iesit de la examen am acceptat, inca in doua randuri, tragand zdravan din romul la „kil”….”galeria” fiind bucuroasa de oaspete….dupa care le-am cerut si o tigara…ca deh, dupa 2 dusche de rom o trebuit…. Am fumat-o langa bara din dreapta mea…. No, numa’ am fost vruta ca sa va zic! :)))

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.