Fotbalul comunistoid al anilor ’80 (partea I, poate ultima…)


Prin decembrie 2012 am tot discutat cu Mister CJ-07-CFR dacă merită sau nu să venim „pe piaţă” cu nişte povestioare drăguţe (?) despre fapte petrecute în cotloanele diviziilor inferioare ale fotbalului autohton, unde aveam şi eu nişte experienţe, mai mult negative, recunosc. La vremea respectivă am convenit că există un risc (nu foarte mare, dar cuantificabil) ca unele personaje să fie identificate etc., aşa că era mai bine o lăsăm moartă, cel puţin pentru moment.

Ulterior „viaţa” (şi chiar clubul nostru cel iubit) ne-a demonstrat, mai ales în ultimele luni, că sunt mizerii muuuuuuult mai mari în lume, incomparabil mai mari, iar cele întâmplate pe vremea mea erau – față de cele de acum  nişte poante de preşcolari, cel mult. Aşa că am decis să postez, cam off-topic, o povestioară scrisă cam pe ultimele sute de metri din anul 2012, motiv pentru care nu am mai modificat nimic din textul de atunci (care conţine şi anumite îmbunătăţiri ale lui Mister, făcute tot la vremea respectivă). Până la urmă avem dreptul să şi „glumim”, nu-i aşa?

***

 „Vă salut, dragii mei! Crăciunul a trecut, ”Boxing Day”-ul din Anglia s-a dus şi el, mai avem 4 zile până la Revelion, adică o conjunctură cât se poate de favorabilă pentru a mai povesti despre fotbal, de această dată unul al trecutului, al amintirilor, specific anilor ’80 și cel puțin caracteristic ligilor inferioare. Cei care nu sunt interesaţi în mod deosebit de subiect și perioada istorică, sunt îndemnați mai degrabă să sară peste aceste rânduri, fără supărare din partea mea. Voi încerca să prezint câteva povestiri reale, despre întâmplări petrecute în anii ’80. Intenţia mea este de a prezenta crâmpeie din mizeria generală ce a scufundat pas cu pas fotbalul românesc, în timp ce mizeriile din ligile inferioare s-au adâncit și mai mult. Evenimente petrecute în mizeria din… „Epoca de aur”, sub ochii și nasul celor de la „Secu” (de multe ori chiar în regia lor). Dacă va exista „cerere” pe piaţă (și reacții negative modeste), poate mai continuăm şi cu alte episoade (poate vor veni cu nişte întâmplări din arhiva de memorie proprie şi alţi colegi). Dacă nu, asta e! „Clientul (cititorul) nostru, stăpânul nostru”.

Trebuie să clarific din start că mi-a fost și mi-e scârbă de cele întâmplate. La vremea respectivă ne-am făcut „curaj” în miezul lașității prin celebra sintagmă „scopul scuză mijloacele”. Majoritatea „tehnicilor” şi „strategiilor” prezentate nu au fost nicidecum invenţia exclusivă a echipei mele din acea vreme, ele fiind uzitate pe scară largă şi – în afara câtorva echipe, fie fraiere de cinstite, fie sărace, fie mult prea bune – ele defineau reguli ”underground” tacit acceptate în ligile inferioare.

În prima (şi poate ultima?) „retrospectivă”, încerc să prezint împrejurările în care se pregăteau meciurile de baraj pentru promovarea în divizia „C”, adevărate războaie pentru multe orașe mai mici sau mai mari, în dorinţa lor de-a fi prezente măcar în ultimul „vagon” al unui fotbal infect, aparent spectaculos, cu impact major asupra unor comunităţi mai mici, de regulă „monocolore” (oraşe miniere, industriale etc.), fenomen exploatat şi dirijat „părinteşte” de către organele locale/judeţene de partid.

 Un baraj de promovare în divizia „C” – 198…:

În iunie 198…, echipa „mea” a câştigat campionatul judeţean şi dreptul de a se prezenta la barajul de promovare în divizia „C”.

Echipa era una oarecum nouă, înfiinţată pe „ruinele” alteia din oraş, care ratase barajul de promovare de mai multe ori în anii trecuți. De prea multe ori, se pare, pentru că „organele de partid” au decis să transfere aproape integral jucătorii la echipa noastră mai modestă, mediocră, dar care avea în spate o întreprindere de succes a acelor vremuri (un caz similar cu recentul exod „U”-Petrolul, dar cu acordul partidului, nu al lui F.W.). În opinia filialei locale a partidului, nu jucătorii au fost proşti, ci vechea conducere, cu antrenor cu tot. Într-o bună zi, directorul şi cu mine (ca preşedinte al asociaţiei sportive) am fost chemaţi la tovarășul I.G.V. de la partid (un tip trimis și paraşutat în curtea întreprinderii noastre chiar de la Cluj; mare iubitor de fotbal). Omul ne-a „trasat” sarcina clară: ori ne calificăm la baraj, ori vom fi… „teleportaţi” (evident, omul/tovarășul mai și glumea, dar nu-ţi prea venea să râzi la poante care te puteau atinge chiar pe tine). Directorul (un mare iubitor de sport şi el, nu neapărat de fotbal) mi-a zis după ședință: „Kiruj, pe mine mă doare-n cot ce şi cum, ai mână liberă, fă ce vrei, te scot şi din producţie dacă e nevoie, dar fără calificare să nu mai treci pe-aici!” (sunt convins că și directorul a glumit, doar eram şeful oficiului de calcul al întreprinderii încă din 1982, şi în plus preşedinte de asociaţie sportivă de prin 1983). Degeaba m-am uitat în stânga, apoi şi-n dreapta, n-a mai fost nimeni prin apropiere cu „rang inferior” în organigramă căruia să-i pasez responsabilitatea… Aşa că m-am băgat cu antrenorul „P” (a jucat vreo 7 ani în divizia „A”) într-o cârciumă şi am făcut „planul de salvgardare”. „P” avea cunoştinţe vaste în Bucureşti, mulţi dintre foştii săi colegi de echipă fiind ajunși în diferite funcţii în fotbalul din Capitală. Prin doi dintre ei am ajuns la nişte barosani de la Federaţie, i-am invitat la „Capşa”, am stat acolo vreo 8 ore, și după cele 8 ore (o zi de muncă, practic), rugămintea noastră a fost compusă doar din câteva cuvinte: „Daţi-ne, vă rugăm, tovarăşi, un arbitru mai înţelegător, cu care să putem discuta ca oamenii…”

Între timp am aflat şi adversarul din baraj (o echipă din estul ţării), am aflat şi de arbitru (tot din est). Când l-am contactat, ne-am dat seama repede că omul a fost deja pus în temă. Ne-am întâlnit undeva prin ţară, la un CAP părăsit, i-am predat „marfă” cât încape într-un ARO (staţi uşor, nu săriți prea sus, acum vorbim doar de marfă-marfă, adică carne, băutură, alte alimente, de-astea…). Omul a fost „corect” (murdar) cu noi şi ne-a zis verde în față: „Băieţi, dacă puneţi pe masă şi altceva, decât alimente, vă garantez calificarea”. Era vorba de „active nealimentare” însemnate pentru acele vremuri, dar măcar ştiam un lucru şi aveam un respiro de câteva săptămâni, „decontul” făcându-se după derularea acţiunii…

Prima partidă (cea de acasă) am câştigat-o cu 1-0 (gol B.D.). Arbitrajul? Superprofesionist! Pe noi nu ne-a ajutat în mod deosebit (în sensul să marcăm goluri datorită lui; nici nu prea era nevoie, doar aveam o echipă bunicică), dar pe adversari pur şi simplu nu i-a lăsat să se apropie de poartă! Cu trucuri încă necunoscute mie („P” le cam ştia pe de rost), i-a oprit din elan ori de câte ori era nevoie: ba că a intrat o gâscă pe teren (glumesc!), ba că una, ba că alta, ba că toate deodată… Un spectator oarecare nu putea spune că fluieraşul a ţinut cu una sau cu alta dintre echipe.

Deocamdată eram în grafic, dar încă foarte departe de calificarea mult dorită. Având emoţii, înainte de meciul retur am reluat discuţia pe filiera Federaţiei, dar omul de-acolo ne-a liniştit: „Staţi uşor, băieţi, totul este în grafic, nu vă agitaţi ca sifonul!…”. „OK, aşa să fie”, ne-am zis noi. Echipa s-a antrenat serios şi a venit şi ziua returului.

Un teren mărginaş din estul ţării, tribune arhipline cu 2 ore înainte de meci, atmosferă… Ne-au primit cu de atunci tradiţionalul „Afară! Afară cu…!”, deci  totul era „în grafic”. La şedinţa de dinainte de meci, în cabina arbitrilor (ambele manşe au fost arbitrate de aceeaşi brigadă, aşa era atunci), surpriză! Arbitrul de centru ne anunţă că una dintre porţi e mai scundă cu 17 cm!!! Gazdele au cerut „măsurători oficiale”, rezultatul fiind acelaşi. În acel moment, arbitrul (şansă mai bună de-a rezolva meciul în favoarea noastră nici nu se putea) a recitat un pasaj din regulamentul acelor vremuri, cum că partida poate avea totuși loc, doar dacă ambele echipe sunt de acord. Practic ne-a aruncat pisica moartă, să facem ce vrem cu ea, el spălându-se pe mâini cu bucurie. Gazdele – normal – au optat pentru ca jocul (și promovarea) să se dispute, ultimul cuvânt – hotărâtor – fiind al nostru. Momente nasoale, fraţilor, pe cuvânt! M-am consultat din priviri cu „P” şi – spre surprinderea generală și uluiala arbitrului – am fost de acord şi noi. „P” – ca personaj cunoscut şi apreciat peste tot, mai ales în zona aia (pe acolo a jucat în divizia „A”) – a explicat că trebuie să câştige cel mai bun, să se câştige pe teren… bla, bla, bla… Gazdele au izbucnit în urale. Erau extaziate și sigure de calificare.

Arbitrul s-a uitat lung de tot la noi și a dat drumul jocului. Nu era un arbitru slab. A arbitrat absolut corect (fără 5% pentru gazde şi alte vrăjeli). S-a simţit tot timpul meciului că gazdele nu vor marca, că nu au forța necesară. S-a terminat egal şi am promovat noi. La sfârşit nu a fost niciun scandal, gazdele au apreciat gestul nostru din startul partidei, s-au recunoscut învinse în luptă dreaptă, sportivă. S-au mai auzit nişte refrene tip „Afară…!”, dar au dispărut treptat şi ele, tribunele s-au golit în 10 minute, şi asta a fost toată povestea.

„P” și cu mine (+directorul întreprinderii?) am scăpat de „teleportare”. Ulterior, la „decontare” (în același CAP, în care au apărut între timp şi trei cai…), arbitrul ne-a mărturisit că putea lua şi el măsura de a suspenda meciul, dar atunci ieşea măcel, așa că a profitat de o mică clauză din regulament pentru a rezolva mai curat „afacerea”. Ne-am pupat, el s-a dus acasă, noi în divizia „C”, nu ne-am mai văzut/auzit niciodată, nici la CAP, nici în altă parte.

Ulterior, am aflat că arbitrul respectiv era unul de casă al unor „federali” din valul 2, utilizat în astfel de partide (când trebuia făcut un favor pentru un vechi camarad). Se pare că nu s-a răzgândit niciodată după o promisiune făcută. În cazuri speciale spunea clar că nu se poate şi la revedere! Concluzie: a existat „cuvântul dat” şi în mocirlă. Dar mocirla era tot mocirlă…”

HAI CFR!!!

Autor: kiruj

129 de comentarii

  1. Bre….tot nostalgii….Uite ca noi, cativa jucatori ratati,in armata patriei, falia TR, fiind am hotarat ca merem la o iechipa de judet si aratam la tata lumea ca noi nu suntem ratatii ratatilor….. Ma og, nu toti ne-am tinut de fagaduinta, mai precis nu am mers tati la aceeasi echipa…dar vr’o 5 tot ne-am dus la (nu spun ce iechipa)… Si la sfarsitul turului am fost foarte aproape de locul 1… Incepe returul, castigam primele 3 meciuri, ajungem sus de tat, dar a venit surpriza: sefu’de sindicat ne spune…gata cu banii de sport de la fabrica…trebe musai sa retrogradam in divizia nationala municipiu. Na, atunci mi-am inceput cariera de negociator….1 punct = 1 lada de bere, 2 puncte = 2 lazi de bere…Cine nu percuta, o lua la „mecla”…Nu trebuia umblat la arbitri… Amintiri de viitor pensionar.. 😀

    Apreciază

    • Cât eram jucător, şi eu am fost de două ori implicat în „cedări” de puncte, tot pe lăzi de bere, şi tot cf. grilei prezentate de tine…:) Nu puteai nici să te îmbaţi ca lumea…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • (Poate) ultimul meci din divizia nationala judet, pe zgura Babes (fain teren, groaznic pentru portari) cu liderul din acelm moment…..merg la M…. si-i spun 2 lazi de bere….El imi rade in nas..du-te ma, ca va batem de nu va vedeti…Spun la colegi, ca ma uite astia vor sa ne bata….trebuia sa vezi mobilizare de echipa….io robinsonade, iesiri de libero, fundasii „vagy a labd-vagy a baba”, mijlocasii furibunzi de tat, nu lasau nimic, atacantii nostri, ca de obicei… No, nu ne-o batut….in ultima secunda io care am mai zis ianinta la un „albtru” ca o ost gol, ca am scos mingea de dincolo…am simulat un fault grosolan cand de fapt imi saise mingea din maini (am cazut pe cot)…urlet…tavaleala pana’n plasa… Dar berile ni le-am platit noi! Si mandri am fost… :)))))

        Apreciază

  2. M-am cam dezumflat privind sansele de succes la TAS, dupa ce am citit in gsp adresa trimisa de IM comisiei de disciplina, prin care isi ia angajamentul ca va plati restantele dupa incasarea drepturilor tv .Putem filozofa mult si bine, neonorarea promisiunii denota neseriozitate si lipsa de caracter iar pt echipa un act sinucigas ! Si ce cuvinte mieroase folosea felcerul in adresa respectiva …

    Apreciază

  3. kiruj, voi nu în România aţi jucat barajul acela? Că ăilalţi n-au părut deloc descurcăreţi, aşa cum stă bine pe la noi. Puteau săpa rapid un şanţ de 17 cm pe linia porţii mai scunde şi nu era arbitru care să se fi putut lega că terenul este uşor denivelat. 🙂

    Apreciază

    • Uite, asta nici mie nu mi-a trecut prin cap…Nici lor, pare-se…:) În realitate, din câte-mi aduc aminte, problema era în cadrul aceleaşi porţi, dacă vrei, una din bările laterale era mai scundă cu 17 cm decât cealaltă, toată poarta având -astfel- o formă trapezoidală destul de vizibilă de la distanţă. HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. Hopa, hopa. Proiectul de lege al amnestiei fiscale ar putea să scape CFR-ul de datoriile către ANAF: ”Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.” link

    Între noi fie vorba, e o măsură de tot rahatul. Ăia care au fost cinstiți și și-au plătit dările la timp, mai iau o țeapă de la stat. Ce să facem, România trăiește pe taxe letale, cum spune și spotul ANAF.

    Apreciază

    • În Liga 1, marea majoritate a cluburilor au utilizat „metoda-CFR”, dar nu s-a făcut aşa mare tam-tam ca la noi…Echipele „private” în mod cert au folosit această „tehnică” (cu diferenţe mici doar în privinţa „sistemului de joc”), iar o parte din echipele „bugetare” (ţinute mascat de primării şi companii de stat) la fel. Deci cam toată lumea ar fi mulţumită, diferenţele fiind făcute doar de sume (unele echipe au început mai devreme această tehnică de luptă, vezi CFR, şi cu mai mulţi jucători, etc.). Cei care pierd cu adevărat sunt fotbaliştii, pe seama cărora nu s-au plătit asigurările, fiind -astfel- în aer. În realitate şi ei ştiau foarte bine acest lucru, de obicei acceptul lor în a intra în acest joc înseamnă şi ceva venituri în plus pentru ei („economisim 100 de lei, din care clubul reţine 70, 30 merg la tine în plus”). În plus, ei au nişte salarii mai mari, şi activitatea lor oricum se cam încheie pe la 35 de ani, să nu mai vorbim de faptul că persoanele fizice (deci şi fotbaliatorii) pot cotiza şi ei -individual- la acele asigurări, pentru a nu pierde firul…Treaba e mult mai complicată decât încearcă media sportivă centrală s-o ducă (iarăşi) spre „bandiţii” de la CFR…În realitate alţii sunt beneficiarii adevăraţi ai scutirii, CFR (plus celelalte cluburi) fiind cel mult „beneficiari colaterali”. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Dacă te referi doar la fotbal, eu sunt convins că nu există categoria „ăia care au fost cinstiți și și-au plătit dările la timp”. Nu văd care club ar fi calculat CAS-ul şi celelalte dări pentru fotbalişti, când toţi ştiau de Legea Sportului, iar organul fiscal nu începuse încă activitatea de reîncadrare a activităţilor în activităţi dependente. 🙂 După părerea mea, singura diferenţă între delicvenţi şi “cinstiţi” este că la cei din urmă nu au ajuns încă băieţii responsabili cu reconsiderarea/reîncadrarea. Deci, dacă va apare şi se va aplica proiectul de lege, ţeapa o vor lua cei “cinstiţi” pentru că reconsiderarea/reîncadrarea unei activităţi ca activitate dependentă se va produce la ei după 1 iunie 2015. 🙂

      Apreciază

      • Multe cluburi isi considerau jucatorii drept angajati in trecut. Si asta genera taxe de platit. Bine…datoriile alea ramaneau in societatea care urma sa fie falimentate=)). La ora actuala stiu sigur ca Otelul, Dinamo si „U” Cluj recunosc ca jucatorii de fotbal desfasoara o activitate dependenta. Drept dovada faptul ca jucatorii si fostii jucatori apar in planurile de reorganizare in grupa salariatilor. Sa spui ca profesia de „fotbalist” e meserie liberala e o tampenie. E orice numai „liberala” nu. Dar chiar daca ANAF are dreptate (eu cred ca are), proiectul asta de lege ajuta CFR-ul. Daca e facut cu dedicatie? Eu sunt convins ca da…dar nu pentru cineva anume. Are mai mult scop electoral. Or sa fie mii de amarati care or sa beneficieze de legea asta. Daca trece.

        Apreciază

        • Da, am văzut şi eu că jucătorii apar la categoria salariaţi, dar n-aş băga mâna în foc pentru niciunul dintre cluburile menţionate de tine că impozitarea veniturilor nu s-a făcut după Legea Sportului. Ştiu că se bat cap în cap, dar poate ai găsit tu undeva (eu nici nu ştiu unde să caut) cu cât figurează cluburile respective la datorii spre CAS, sănătate şi fondul de pensii.

          Apreciază

          • Doar bunul simt imi spune ca e asa…. Dinamo a intrat in insolventa cu 17milioane datorii la Stat. „U” cu vreo 2 milioane. De unde puteau sa apara datoriile astea? Impozit pe profit? Nici vorba de profit. Nici la „U” nici la Dinamo. Impozit pe cladiri si terenuri? Nici Dinamo, nici „U” nu au proprietati. TVA? Dinamo nu a vandut jucatori in valoare de 75-80mil euro. Si nici „U” nu a vandut in valoare de 10. Raman doar taxele si impozitele aferente veniturilor salariale.

            Apreciază

            • Vladimir, n-ai să mă poţi convinge niciodată că Borcea a calculat CAS, pensii, sănătate etc la salariile babane pe care le acorda Dinamo elefanţilor întorşi din aventurile lor ratate de prin diferitele campionate ale Europei. Datoriile lui Dinamo din perioada aia vin, nu-s ale lui Negoiţă. Walter tot la Dinamo a fost, nu-mi vine a crede că prin transferul lui la U l-o apucat generozitatea faţă de bugetul statului. link: „Fiscul a stabilit că mare parte dintre cluburi s-au sustras obligaţiilor către buget folosindu-se de diverse interpretări ale legilor pentru a plăti un impozit mai mic, dar şi pentru a evita plata asigurărilor de sănătate, şomaj etc.” Ce-o fi însemnând mare parte dintre cluburi? Alea 3 pomenite de tine au calculat CAS-ul, restul nu? Sau 5 da, 13 nu? Lucian Munteanu, de la CSM Râmnicu Vâlcea (“Noi suntem în insolvenţă exclusiv din cauza acestei reinterpretări a legilor”), spunea într-un interviu, după controlul finanţelor la ei, că toate cluburile plătesc impozitele după Legea Sportului şi toţi vor ajunge în situaţia Vâlcei, dar deocamdată n-au fost controale decât la ei, FC Olt (care s-a şi retras imediat din Liga a 2-a) şi la încă o echipă intrată imediat în insolvenţă (nu mai reţin care a fost). Eu, la cât de plângăcioşi şi lăudăroşi sunt şefii cluburilor româneşti, pe unul nu l-am auzit să spună că noi am calculat şi am virat la bugetul statului CAS-ul, ajutorul de şomaj, cota la fondul de pensii şi la fondul de sănătate aferente salariilor jucătorilor noştri. 🙂

              Apreciază

            • Sau, mă rog, să fi spus că am calculat, dar nu dispunem de lichidităţi să ne onorăm obligaţiile faţă de bugetul statului. 🙂

              Apreciază

            • „Noi platim impozite conform Legii Sportului”. E o tampenie. Legea sportului nu spune ce fel de impozite trebuie platite.

              Apreciază

            • Plus ca din 2013 nu mai exista conventii civile. Exista doar contracte de munca si contracte de prestari servicii. Daca jucatorii joaca pe contracte de prestari servicii si nu pe baza unor contracte individuale de munca, cluburile respective au o problema. Mare de tot. Jucatorii respectivi nu au drept de joc. De ce? Simplu. Intr-o liga profesionista pot activa doar sportivi profesionisti (logic, nu?). Statutul de sportiv profesionist se obtine conform legii sportului prin incheierea unui contract individual de munca sau a unei conventii civile. Contractul de prestari nu ofera statut de sportiv profesionist. Folosirea unui jucator fara drept de joc duce la pierderea meciurilor la masa verde oriunde in lumea asta.

              Apreciază

            • Dar majoritatea futaiurilor s-au dat pentru perioada 2009-2013. Vezi bine că părerile sunt împărţite şi printre cei implicaţi şi, vorba lui FV, nici fiscul nu e sigur pe el că procedează corect, toată lumea bâjbâie, nu prea pricep cum poţi fi atât de ferm în aprecierile tale. 🙂 Vorba lui ăla de la Vâlcea, de ce nu primesc jucătorii liberi de contract şomaj? (probabil pentru că nu depun la agenţia de şomaj actele necesare 🙂 ). Se poate juca şi cu contract de prestări. Faci un contract de muncă pe salariu minim plus bonuri de masă, iar în timpul lor liber jucătorii mai pot presta servicii pentru acelaşi club în valoare de 300.000 euro anual, fără să primească încă un rând de tichete de masă. 🙂

              Apreciază

        • De ce s-au revoltat jucătorii CFR-ului că nu apar la salariaţi, doar ei trebuie să ştie că au semnat convenţii civile şi nu contracte de muncă?

          Apreciază

            • Da, dar assta nu inseamna ca ii poti trata automat ca pe angajatii romani, pentru ca exista legislatia tipica expatilor, valabila in toata Europa pentru 3 ani de detasare. Acolo taxele se platesc local, dar assigurarile de orice fel ramin in tara de origine. Cadu dupa multi ani in Romania, nu ar fi intrat sub incidenta acestui statut (e poate explicatia reala a plecarii). In schimb, sub acest regim pot intra toti jucatorii imprumutati (gen Chanturia) sau jucatorii imorumutati cu optiune de transfer (alta varianta de a-i mentine expati). La limita e situatia jucatorilor straini veniti liberi de contract, dar si acolo un finantist bun poate gasi solutii (nu intru in detalii). Asa ca in multe cazuri s-ar putea ca clubul sa aiba dreptate, dar de asemenea sa existe si cazuri in care fiscul sa aiba o pozitie corecta. nici Clujul nu e un oras unde e plin de expati iar inspectorii finanaciari sa aiba de-a face cu asemena cazuri in fiecare zi, nici clubul nu e o adunare de domnisoare de pension. Cita vreme exista suficienti prosti si smecheri, adevarul e pe la mijloc.

              Apreciază

  5. Din cate am citit, masura asta de „amnistie fiscala” se refera la persoane fizice, nu juridice. Chestia cu cluburile au inventat-o cei de la prosport care si-ar vinde si mama pentru un click in plus. Dar pe de alta parte, nu e exclus sa existe un sambure de adevar si sa fie o amnistie scoasa cu dedicatie pentru anumite persoane/companii sau sa fie un tam-tam mare pentru a putea obtine pana la urma un mic beneficiu cu dedicatie. Ma astept chiar sa apara contestatii sau sa fie declarata ilegala/neconstitutionala si sa fie pana la urma retrasa/restransa/reformulata, doar ca intre timp scapa cine trebuie in urma unui mic „vid” legislativ. Romanul e destept cand e vorba sa fure sau sa fenteze. Cum zicea si kiruj, CFR e doar un beneficiar colateral care sigur isi va plati „norocul” intr-o forma sau alta, dar noi sa fim sanatosi.

    Apreciază

    • Excelentă formularea asta cu „îşi va plăti norocul”…Chiar despre asta este (poate fi) vorba, şi vorbim -repet- nu neapărat despre CFR …HAI CFR!!!

      Apreciază

  6. Vad ca pe nimeni nu intereseaza adresa trimisa de IM la comisia de disciplina, care ne poate ingropa la TAS . In alta ordine de idei, IM le spune ziaristilor ca nu mai da nici un interviu, deci singura sursa despre miscarile de la club ramane corn-cocora, fie ca ne place, fie ca nu . Halal conducere …

    Apreciază

    • Din câte ştiu, de conţinutul acestei adrese presa ne-a mai informat încă în februarie, imediat după ce s-a intrat în insolvenţă (e drept, fără fotocopii). La prima vedere pare -într-adevăr- o mostră clară de incompetenţă (sau chiar de reavoinţă asumată, aşa cum am mai discutat noi aici, caz în care nu mai avem nicio şansă). Singurul lucru ce nu ştiu exact (şi nici nu ştiu cine ar putea spune în mod clar), dacă în momentul intrării în insolvenţă banii din drepturi au fost virate la club sau nu. Dacă da, atunci e clar, într-adevăr. Dacă nu, atunci nu mai poţi face plăţi din acele drepturi doar pentru cheltuieli curente. E complicat, chiar nu ştiu ce să cred, dar -faţă de tine- eu cred că nu de incompetenţă e vorba, ci de ceva asumat. Întrebarea e, dacă acest „ceva asumat” a fost făcut cu reavoinţă sau nu. HAI CFR!!!

      Apreciază

        • Da, aşa am auzit şi eu. Acum, dacă e să facem „prognoze” deştepte (de doi lei), o întrebare esenţială este dacă LPF-ul are vreo dovadă scrisă că CFR a refuzat virarea banilor…

          Apreciază

  7. Nu vreau sa iau apararea nimanui, dar toata problema vine de la ambiguitatea din textul legii. Adica atunci cand vine fiscul si calculeaza retroactiv niste impozite de care nici macar ei nu stiu daca sunt corect calculate, avem o problema, una mare de tot. In cazul CFR-ului, cel putin la nivel declarativ, au existat controale care au validat modul de calcul la vremea respectiva. In felul asta fiscul poate veni la oricine si sa gaseasca datorii de acum 100 ani in baza unui articol formulat de politicienii nostri analfabeti (sau lasat intentionat ambiguu). Si avand datorii, statul poate bloca conturile, chiar daca ulterior (dupa alti 100 ani) se dovedeste ca nu aveau dreptate. Intre timp, vorba aia: „pacientul a murit, traiasca pacientul”. Mie asta imi pare ca e un comportament talharesc.

    Apreciază

  8. Aşa cum am mai arătat(pe13.05.at:09:47),o repet, că până pe 20.05, mai precis pe 19.05.TAS-ul va decide, dacă ne dau punctele înapoi(!); lucru puţin probabil, dacă nu îndeplinim condiţiile de plată restante către jucătorii pt. care am fost penalizaţi! link

    Apreciază

    • Punctele ca puncte, că pe puncte se joacă fotbalul, dar să nu uităm nici de interdicţia la transferuri, că tre’ să ai şi cu cine să joci fotbalul. 🙂 Sper că clubul a legitimat între timp vreo 10-15 anonimi, că dacă ne taie şi TAS-u’, nu vom putea aduna nici de-un unşpe pentru campionatul viitor, indiferent în a câtea ligă ne vom înscrie.

      Apreciază

  9. Eu am o nelamurire in chestiunea drepturilor de autor primite de cluburi. De ce cluburile care retrogradeaza nu primesc nimic, in conditiile in care acesti banii sunt pentru meciurile pe care le-au disputat in actualul sezon, adica au fost actori in spectacolul de fotbal? Am inteles eu gresit ceva?

    Apreciază

  10. Chestia cu neprimirea la timp a banilor de la liga se va demonta usor de FRF ( se va arata data cand toate echipele au primit banii, nefacturarea fiind tot o culpa a conducerii ), care avand si adresa lui IM are mai multe sanse de castig decat noi . Dar verdictul va veni repede, se pare marti si atunci vom avea ce scrie mai concret . PS . Citesc ca FC Axintele s-a retras din campionat, erau pe locul 5. acum vor fi in liga 5 . Nu-i nimic, ei sunt mandri, ca figureaza pe lista restantelor la CFR, alaturi de nume grele, ca Mandorlini, Alvaro Pereira etc . …

    Apreciază

  11. @Caneto, contractele de prestari servicii se incheie doar pentru activiti cu caracter intamplator, altele decat domeniul de activitate a societatii. Nu e nimic intamplator in faptul ca o echipa joaca 34 de meciuri pe an. Si nu poti nici sa faci un contract individual de munca pe salariul minim pe economie iar pt restul sa faci contract de prestari servicii. Legea iti interzice sa inchei contracte de prestari servicii cu o societate cu care ai o relatie de subordonare. Din moment ce esti angajatul societatii relatia de subordonare exista.

    Apreciază

    • Sunt al naibii de curios dacă Beckham a avut la LA Galaxy contract individual de muncă, cu CAS şi CASS viraţi. 🙂 Sau, acum, Ronaldo şi Messi în Spania. 🙂

      Apreciază

      • Ei, acolo e mult mai complicat. In primul rind fotbalistul isi vinde drepturile de imagine (contracte publicitare) unei companii proprii situata avatajos intr-o zona cu taxe optimizare – la un Beckham ma astept sa fie undeva in insulele din Canalul minecii. Acolo se duc banii din contractul pentru ghete, contractele individuale de publicitate. Din banii negociati cu clubul o parte poate fi platita de sponsori si merge tot acolo. De asemenea o alta parte – de ex. royalty la vinzarile de tricouri cu numele lui etc. merge tot acolo. Folosesc toate cluburile mari, inclusiv Real si compania. Revenind la Beckham, daca e vorba de State, evident ca acolo taxarea este mai avantajoasa ca investotr decit ca salariat – asa ca el cel mai probabil si.-a format o companie de investitii, pe care sa ii fie platit „salariul” – daor el pe linga fotbal are si alte activitati. Daca din bani si-a luat un apartament de inchiriat, e deja investitor…iarasi modelul nue nou, se folosesc foarte mult si in domeniul muzical (de ex. cei 4 acum 3 ramasi in Take That sau Bono de la U2).

        Apreciază

        • Bine, da’-n acest caz nu-i pericol ca toate cluburile mari să piardă la masa verde meciurile? Vladimir spune mai sus că doar contractul individual de muncă acordă statutul de sportiv profesionist, că în orice altă variantă, un jucător nu are drept de joc.

          Apreciază

    • Fals. Poti incheia mai multe contracte intre aceasi parti, doar ca trebuie sa aiba obiect diferit. Intr-adevar, ca si angajator, nu poti incheia prest-serv pe aceasi activitate pe care ai angajati cu CIM. Dar ajunge, ca sunt off topic cu chestiile astea juridice.

      Apreciază

  12. @Caneto, contractele de prestari servicii se incheie doar pentru activitati cu caracter intamplator, altele decat domeniul de activitate a societatii. Nu e nimic intamplator in faptul ca o echipa joaca 34 de meciuri pe an. Si nu poti nici sa faci un contract individual de munca pe salariul minim pe economie iar pt restul sa faci contract de prestari servicii. Legea iti interzice sa inchei contracte de prestari servicii cu o societate cu care ai o relatie de subordonare. Din moment ce esti angajatul societatii relatia de subordonare exista.

    Apreciază

  13. @Vladimir: ai o consecvență demnă de invidiat în a explica/interpreta acest context legislativ absolut neclar, câteodată am impresia că ții nu cu „U”, ci cu ANAFU’…:) Indiferent ce informații ai și de unde, poți fi Ponta însuși, chiar Johannis, sau -Doamne feri- șef la ANAF (mai degrabă…), nu poți avea certitudinea că ai adevărul absolut într-o junglă legislativă care -cum zicea foarte bine FV- este intenționat aburită, pentru a permite deștepților joaca numită „scapă cine poate”. Nu știu ce vârstă ai (oricum, mulți înainte!), dar „avântul proletar” care te îndeamnă la enunțarea unor axiome de neclintit vizavi de legislația muncii mă duce cu gândul că ești mai tânăr (între 30-40), vârstă la care omul crede că „știe tot” (așa am fost și eu, stai liniștit, aceste rânduri sunt și un fel de autocritică pentru kiruj-versiunea ’90), și atunci totu-i ok, e o boală de copilărie care trece cu timpul…Nici nu vreau să mă gândesc că faci reclamă pentru acest hățiș legislativ din alte considerente/motive, că atunci e nasol de tot…:) Oricum, indiferent cine ești, dacă stai în Olanda sau nu, dacă ești U-ist sau nu, dacă nu ești de la ANAF (sau da…), te rog să reții un aspect: orice încercare de-a interpreta o lege (făcută duplicitar în mod INTENȚIONAT) este și amuzantă (ca să mă exprim mai elegant, așa), dar și sortită eșecului. În aceste cazuri dreptatea o va avea mereu cel care e mai deștept, mai șmecher, mai bine plasat, nu cel care merge pe interpretarea mot-a-mot a legii, și îți spun din start că nu sunt de acord cu asta, chiar dacă CFR-ul meu va beneficia de „avantajele” acestei abureli legislative totale. În cazul concret al CFR-ului lucrurile sunt simple, există 4 variante mari și late: 1-vom pierde cele 24 puncte pe nedrept, 2- le vom pierde corect, 3-le vom primi înapoi în mod nedrept, și 4-le vom primi înapoi în mod corect. Mai este vreo altă variantă? HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Discutia cu cele 4 variante imi aduce aminte de o alta, din fotbal: un meci se poate incheia in 3 feluri: victoria gazdelor, egal sau victoria oaspetilor :). Si ca sa revin la subiect, da, mai este o varianta, chiar doua cel putin. Deci 5-CFR va primi inapoi 12 puncte in mod corect si 6-CFR va primi inapoi 12 puncte in mod nedrept. Si daca luam in considerare hatisul legislativ si al comisiilor de la noi, cred ca mai sunt cel putin inca 6 variante posibile.

      Apreciază

    • Hahaha. Legat de varsta m-ai aburit. Cat despre faptul ca detin adevarul absolut, nu am sustinut niciodata asa ceva. Sunt informatician nu jurist :-). Asa ca tot ce spun sunt doar puncte de vedere. Nimic mai mult. Dar, da, dau dreptate ANAF-ului cand sustine ca jucatorii de fotbal desfasoara o activitate depenedenta si ca trebuie taxata ca atare.

      Apreciază

      • OK, atunci îți spun altceva: nu-i dă dreptate ANAF-ului niciodată…Nici măcar când aparent chiar „pare că are”. Asta nu e părerea mea, e opinia unui ANAf-ist de prim rang din județul meu (fost parlamentar), și observația asta este cea mai nevinovată dintre cele pe care mi le-a mai spus, așa, la o bere (/votcă/palincă/uiski, etc.). El mi-a povestiti în februarie despre datoriile cluburilor către ANAF, despre ambiguitățile legislative din domeniu, despre șanse ca cluburile să câștige aceste procese. Am mai discutat pe tema asta în februarie, parcă cu Dantesc. HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Eu nu vreau sa dau dreptate ANAF-ului. Dar pur si simplu nu pot sa vad cum meseria de fotbalist poate sa fie considerata o meserie liberala. Dar sa nu ma intelegi gresit. Nu spun ca cei de la ANAF sunt baieti buni si cluburile sunt bau-bau-ul. Si nu o ard nici cu „asa ceva doar la noi se poate intampla. patronii romani vor doar sa dea teapa statului”. Multe companii (oare nu cumva cele mai multe?) din lume recurg la inginerii financiare ca sa reduca valoare taxelor si impozitelor. Tot „teapa” se numeste. Si nici nu o sa urlu cu manie proletara ca pierde Statul roman vreo 5 milioane de euro. E o nimica toata in comparatie cu cat a cheltuit Statul roman ca sa reduca efectele crizei. Zeci de miliarde cheltuite datorita ingineriilor unora de peste ocean. Asa ca daca mai pierde Statul niste milioane datorita ingineriilor cluburilor de fotbal chiar nu ma deranjeaza. In cel mai rau caz stramb din nas la teapa pe care au luat-o jucatorii.

          Apreciază

          • Poate că n-o fi o meserie liberală, dar nu-i nici una de simplu salariat. Că dacă ar fi, un jucător ar putea să-şi dea demisia atunci când i se scoală lui, iar clubul nu ar putea face nimic decât să ia la cunoştinţă decizia jucătorului-salariat, eventual să recurgă la preavizul legal de-un meci sau două.

            Apreciază

            • In mod normal trebuie clasata ca meserie liberala, pentru ca se desfasoara pe o perioada determinata de timp. Toti interim managerii sunt profesii liberale desi lucreza sa zicem 1 an pentru un singur client, toti contractorii mici sunt independenti desi nu pot taia facturi la mai multi deodata. Daca intoarcem foaia si ii consideram salariati, atunci practic ei ar trebui sa aiba contracte nederminate si sa nu fie concediabili dupa incheierea carierei.

              Apreciază

            • Problema este ca avem mai multe surse de drept necorelate. Contractul de munca e reglementat de Codul Muncii, contractele de prestari servicii de legea civila, iar notiunea de activitate dependenta vine din Codul Fiscal. Ficare e stapan pe felia sa, iar omul se pierde La mijloc.

              Apreciază

      • OK, fie dreptatea de partea ANAF-ului, că jucătorii de fotbal desfăşoară o activitate dependentă. Care este părerea ta despre faptul că reconsiderarea/reîncadrarea unei activităţi în activitate dependentă a fost aplicată de fisc doar în ultimul an, în timp ce procedura cluburilor de încadrare a jucătorilor la activitate independentă e veche de 5 ani, iar în anii trecuţi aceeaşi instituţie a efectuat verificări, fără a-şi impune atunci dreptatea?

        Apreciază

  14. Hai sa ma bag si eu in discutie…. Oare un fotbalist care este o „firma” (PFA inregistrat in Galapagos) nu poate incheie un contract de colaborare cu o firma din Romania? (Ceva asimilabil cu contractele de consiliere de la multe multinationala…) Lucreaza cot la cot cu managementul firmei romanesti, relatiile de subordonare sunt relatii de colaborare, nu semneaza stat de plata, i se vireaza sumele din contract intr-un cont al „firmei” de oriunde, „firma” avand niste angajati (maseur, contabil, impresar, etc.) cine plateste impozitele si contributiile? Daca erau relatii angajator-salariat atunci cei trimisi la antrenament in parc puteau fi dati afara (de ex. reducere de personal) si statul trebuia sa-i dea ajutor de somaj „n” % din salar…pe 2 ani, parca….si statul avea obligatia sa-i ofere locuri de munca cf. calificarii…. Oare Gabi Szabo a platit CAS, CASS, somaj, evidenta carte de munca, etc…dupa kilul de aur castigat? Halep plateste CAS dupa meleonele pe care le castiga? Antrenorul ei are salar de la Ministerul Tenisului? Dar nici eu nu sunt jurist, in schimb cam cunosc, macar partial, legislatia muncii…

    Apreciază

    • Da, flăcăule, exact aceste „iexemple” le tot amestec şi eu…În fond, are dreptate şi Vlad(imir), majoritatea părerilor expuse de el sunt principial corecte, problema apare doar când devine sută la sută convins de ceva, lucru extreme de periculos în acest hăţiş legislativ (periculos dpdv al adevărului, bineînţeles). Uite, instituţia mea lucrează de ani de zile (în cadrul unor proiecte europene nerambursabile) cu personae fizice autorizate (PFA), legislaţia permiţând să OPTEZ (SIC!) în a angaja pe cineva cu contract de muncă (caz în care plătesc toate dările şi individual rămâne în mână cu mai puţin), sau să fac un contract de prestări servicii cu un PFA (caz în care acelaşi individ va primi simţitor mai mult). Dar pe mine mă doare-n cot -până la urmă- netul cu care se allege individul, important este că pt. ACEAŞI ACTIVITATE (care este aceaşi) pot să optez două forme de contract diametral opuse dpdv al „dependenţei” (de care vorbeşte şi Vlad, şi în realitate aici este diversiunea cea mai mare, aici nu sunt lucrurile clare, sau, mai exact, sunt intenţionat neclare). HAI CFR!!!

      Apreciază

      • N-ar trebui sa te doara-n cot de netul individului. Daca e mai motivat vei beneficia si tu de o calitate mai buna. De ce is asa de slabe serviciile publice in tara noastra? Pentru ca doar oameni frustrati sunt la ghisee. Sau majoritar, or fi si exceptii…

        Apreciază

        • Ai dreptate, desigur…În realitate optez, de regulă, pt. PFA că aşa individul este mai motivat, şi toată lumea iese în câştig. HAI CFR!!!

          Apreciază

      • Te rog pe viitor sa nu mai folosesti termenul de „iexemplu” fiindca se scrie cu „x” din „z” si in + sa folosesti ortografia noua pentru „8-ezi” clar??? 🙂
        Si la voi se lucreaza cu un buget pentru fiecare proiect cu siguranta….Nu cred ca nu va intereseaza netul cu care ramane colaboratorul….daca ati retine si plati tate darile „la sursa” omul ar ramane cu mai putin de jumatate din suma, caz in care foarte probabil nu v-ar mai lucra… Cadu statea 5 ani daca in loc de juma’meleon/an primea doar 200 mii? Si/sau ceilalti?

        Apreciază

      • Halep desfasoara o activitate independenta. Joaca la ce turnee vrea, cand vrea, pe ce suprafata vrea. Se antreneaza cat vrea, cum vrea, la ce ora vrea, pe ce suprafata vrea. Sau poate nu are chef sa se antreneze deloc. Nicio problema…nu se antreneaza. Simplu. Are chef sa se faca manga? Se face manga. Un fotbalist, in schimb, joaca unde ii cere clubul, cand ii cere clubul. Se antreneaza cand vrea clubul, cat vrea clubul, cum vrea clubul, in ce locatie vrea clubul. Nu are chef de antrenament? Se alege cu o amenda. Are chef sa se faca manga? Se alege cu o amenda. Sincer nu imi trece prin minte o activitate mai putin dependenta decat cea de fotbalist. Pe de alta parte e corect si ca nu primesc ajutoare de somaj, nu pot sa-si dea demisia…

        Apreciază

        • Să înţelegem atunci că în opinia ta activitate independentă desfăşoară sportivii dintr-un sport individual, iar activitate dependentă cei dintr-un sport colectiv. Nu contează că halterofilii, voleibaliştii, şahiştii, tenismenii, fotbaliştii etc sunt toţi legitimaţi la câte un club şi sunt sportivi de performanţă. Patinatorii artistici dans dublu mixt cum trebuie consideraţi, au meserie liberală sau le trebuie contract individual (sau dublu mixt) de muncă? Dar ăia la simplu masculin sau feminin?

          Apreciază

    • Plus ca un contract de colaborare nu iti da statut de sportiv profesionist. Confom legii sportului statutul de sportiv profesionist prin incheierea unui contract de munca sa a unei conventii civile. Nu ai contract de munca, nu esti sportiv profesionist. Nu esti sportiv profesionist, nu ai drept de joc intr-o liga profesionista.

      Apreciază

      • Adică, sportivii cu activitate independentă (zici că Halep e în această categorie) nu sunt sportivi profesionişti? Doar de-aia sunt cu activitate independentă pentru că nu au contract individual de muncă.

        Apreciază

      • Vladimir, vezi ca majoritatea tenismenilor din afara Top 100 mai sunt legitimati si pe la cite un club si joaca din cind in cind in campionatele nationale. Si tot activitate liberala este. Si atletii sunt legitimati la cluburi – participarea la campionatele nationale sau trialurile pentru Jocurile Olimpice se face sub legitimarea cluburilor – insa concursurile private sau maratoanele cu premii etc sunt „pe activitate-proprie”.

        Apreciază

  15. După părerea mea,ceea mai apropiată, opinie, de realitate (mai puţin de adevăr!)este aceasta din urmă, prezentată de Kiruj;Însă, problema care-mi produce fiori este(va fi, cu siguranţă!) contra-poziţionarea FRF(din varii motive şi interese meschine!)faţă de noi, la TAS şi susţinerea cu înverşunare a cauzei lor pt. depunctarea CFR-ului(!)

    Apreciază

    • Aşa este, Racheta, decizia TAS nu va scoate la lumină „adevărul absolut”, ci -pur şi simplu- va aduce bucurie într-o tabără sau alta. Fie că vorbim de CFR, fie că vorbim de FRF. În lupta asta (cât şi în celelalte din fotbal) nu e vorba de „triumful adevărului” (ca într-un western cu John Wayne), e vorba de triumful interesului uneia sau alteia dintre părţile beligerante. Punct. HAI CFR!!!

      Apreciază

  16. Discutia asta cu categorizarea jucatorilor de fotbal e foarte aprinsa si interesanta. Evident, fiecare cu parerea lui sau interpretarea proprie a a legilor (cunoscute). Cred insa ca toti putem agrea asupra unor lucruri generale, banalae de altfel. 1. Peste tot in lume se incearca reducerea taxelor. Fie ca e vorba de mai mult net din brut(angajat), fie mai putin cost total fata de brut(angajator). Nu e neaprat moral, dar toti o facem 2. Peste tot exista o interpretare la limita e legilor, daca sunt in favoarea cuiva. A citi stirile nu este o arta si totusi e plin de plati pe drepturi de autor , desi intentia legii in Romania era alta. Nici secretara platita pe PFA nu e inclusa corect dar o practica des intilnita in Romania, asa cum si soferul de la DHL in Anglia sau Germania e intreprinzator independent, desi el este legat practic de un singur contract. e normal ca punctul 1 sa duca la incercari de interpretari la limita. 3. Punctul 2 poate fi sustinut doar daca exista un lobby puternic al grupului direct avantajat – nu am vazut o pozitie clara a sindicatului jucatorilor sau la ligii 4. Interesele oricarei administratii financiare, oriunde in lume sunt opuse punctului 1, asa ca de principiu ei vor interpreta in favoarea lor legislatia, mai ales daca este ambigua. 5. Situatiile de genul asta sunt folosite des pentru a ajuta/ataca pe cineva , in fucntie de lobby. E de notorietate faptul ca cluburi ca Real Madrid au fost mereu protejate , uneori pentru ca erau preferatele cuiva anume(Franco), alteori pentru ca erau socotitemindrie nationala etc. Daca nu esti dintre ai nostri, vei avea mereu o problema ( ca tot vorbim de Real, ia sa vedem cum a inceput sa tuseasca Barcelona ca a facut citeva smecherii la aducerea lui Neymar).

    Apreciază

    • Meseria de jusrist e o meserie grea. De-aia nu poate sa o practice oricine. Multe legi au formulari absurde pentru neinitiati. Spuneai mai sus ca fotbalistii nu sunt angajati pentru ca nu isi pot da demisia. Probabil ca sintagma ” X nu desfasoara o activitate depenedenta pentru ca nu poate sa isi dea demisia” e corecta juridic…dar in traducere libera: daca nu e dependent inseamna ca e independent, nu? Deci independent pentru ca nu poate sa-si dea demisia. Pe bune? Nu stiu cum e cu soferii din DHL din Germania, dar in Olanda daca un PFA nu factureaza lunar catre cel putin 3 societati diferite se considera munca la negru si angajatorii incaseaza amenzi. PFA-ul in Olanda a fost o metoda pe care romanii si bulgarii o foloseau ca sa poata sa munceasca in Olanda inainte de 1ian 2014. Multi angajatori au incasat-o pt ca nu aveau grija ca angajatii lor sa mai factureze si catre alte societati.

      Apreciază

      • In toata Europa de Vest exisat regula cu 3 clienti ca PFA… dar e foarte Easy sa o aplici din nou la limita…ai clienti mai multe societati regionale ale aceluiasi concern. In plus, nimeni nu te poate condamna daca pe o perioada rezonabila de timp nu reusesti sa ai 3 clienti – e o discutie intreeaga aici, pentru ca angajatorii apar de multe ori ( mai ales in new economy sau in share economy) doar ca agenti. De aia spun , la fotbalisti situatia e undeva la mijloc dar lipseste un lobby clar al sindicatului jucatorilor.

        Apreciază

  17. Ha, ha, Vladimir, „am încheiat convenţii cu jucătorii, de la care a apărut această sumă de plată de 5 milioane de euro (la ANAF)”. link Deci, Oţelul a picat din rândul celor care au încheiat contracte individuale de muncă pentru jucători. 🙂

    Apreciază

  18. Ca sa incheiem: Io, de pregatire majordom profesionist sau nievasta curatatoare profesionista (amandoi cu PFA in regula!) inchei un contract cu Lord Ballentines (eu) si cu Hotel Walker (nievasta)…. Beneficiarii cer iesclusivitate (atentie, Kiruj, alta regula de horticolografica profi!) pentru serviciile mele si a nevestii…. Contractul imi/ne convine…Oare sunt salariat la Lord Whisica si nievasta la Hotel Walker sau suntem numai furnizori de servicii??? Lordu’ mi-o fost zisa ca daca ma prinde majordom la Kiruj (chiar daca palinka lui negustata de nimeni e mai buna) imi desface contractul de prestari servicii… Si asta este o chestie LEGALA in toata lumea!!!

    Apreciază

      • Nu e impotriva pietei libere. Dar legea spune in ce conditii poti incheia un contract de prestari servicii: pentru activitati cu caracter ocazional sau urgent, altele decat domeniul principal de activitate al societatii. Daca tu ai un program de lucru inseamna ca nu e nici ocazional, nici urgent. Daca activitatea societatii lordului e „servicii de curatenie” nu poti incheia un contract de prestari servicii pentru servicii de curatenie. Mai mult nu poti incheia un contract de prestari servicii daca exista o relatie de subordonare. Daca tu esti angajat cu contract de munca pe postul de sofer al lordului, nu poti incheia contract de prestari servicii cu lordul pentru servicii de curatenie.

        Apreciază

    • Pai nu e ilegal. Dar daca lucrezi exclusiv pentru lordu’ ala inseamna ca esti angajatul lui, nu? Mai ales daca in contract scrie ca trebuie sa stergi praful zilnic intre 8 si 14, iar in weekend sa faci curatenie generala timp de doua ore.

      Apreciază

      • Hai ca pana la urma am inteles: Messi este cu carte de munca la FCB…..si are si medic de familie, probabil va primi si ajutor de somaj daca Barcelona il va da afara sau se va falimenta…. sa nu zic de concediu medical platit daca se accidenteaza..Clar, io habar nj am pe ce lume traiesc…

        Apreciază

  19. Discutii interesante, dar la TAS nu problema cu Anaful e spinoasa, ci cea cu restantele la jucatori, antrenori etc . Zicea cineva, ca act fotbalistica este liberala, pt ca e pe o perioada determinata . Atunci si persoanele care au contracte de munca pe per determinata ( de 2 ani de ex, cand inlocuiesc pers aflata in ingrijirea copilului ) au activitati liberale ? Eu cred ca Vladimir are dreptate, dar esenta e sa castigam la TAS, chiar daca suntem in culpa cat cuprinde si ca cireasa de pe tort, sa fie si amnestie fiscala, cu toate ca si acest lucru este in dispretul celor corecti .

    Apreciază

    • Bela, perioada de activitate determinata se refera la durata carierei posibile. Este iluzoriu sa crezi ca un fotbalist poate juca la 58 de ani. Perspectiva carierei este una redusa. Exista si alte categorii similare – hai sa spunem trivial mineri si balerine – dar acolo lucrurile sunt reglementate legal a priori.

      Apreciază

    • Bela, Messi dupa ce venituri va primi pensia pentru limita de varsta? Si cat este limita de varsta pt. fotbaliatori? Dar salarul minim?

      Apreciază

          • …și când Peralta (etc.) e trimis să se antreneze în parcuri, vorbim -de fapt- de „detașare pe o perioadă determinată”…Sau, poate, „scoatere din producție”? HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Cred ca vom sti cu adevarat doar daca intrema la echipele astea de stat gen Pandurii sau Craiova – se dau spor de crampoane, indemnizatie de iarba, peste 30 de ani este necesar un titlu de „nea” pentru o gradatie samd?

              Apreciază

    • Condițiile minime ale contractelor fotbaliștilor profesioniști din Europa. link

      Observați, că între fotbalist și club poate exista un singur contract, și aceea este un contract de muncă. Deci, din informațiile disponibile, nu înțeleg cum jucătorii au fost încadrați în tabelul creditorilor drept chirografari. Contractele încheiate cu fundația CFR, care juridic este o entitate separată de clubul CFR SA, par a fi o portiță ingenioasă.

      Apreciază

      • Ca să vezi cum mi-am început ieri avancronica: „Mai avem 4 meciuri de disputat, 3 în ţară şi unul în Elveţia. Primul la rând, va avea loc undeva în est, recomand deci apăsat includerea unui “ţoloştoc” în bagajele pregătite de ai noştri pentru deplasare. Trebuie verificate minuţios dimensiunile celor două porţi, găurile plaselor, poate ne iese pasenţa de un 3-0 la masa verde (Tade 3) şi vom putea economisi toate resursele fizice, psihice şi tactice pentru partida următoare din deplasare, cea de la Lausanne. Dacă măsurătorile tehnice vor arăta că înălţimea şi lăţimea barelor de pe terenul din est se încadrează în toleranţele admise, vom juca, n-avem ce face. Schimbăm masa verde în gazon de aceeaşi culoare, restul lăsăm nemodificat.” Noroc că şi-a băgat dracu’ coada şi n-am mai avut timp s-o termin, că era puţin probabil să mai bată băieţii cu 3-0 şi nici Tade n-ar fi evadat din plutonul golgheterilor. 🙂

        Apreciază

  20. Bancul zilei (trimis prin mail de pretenu’ meu mare şef în zona aia…):

    „Ce poate sa faca un inspector ANAF:
    La un restaurant, o mama sta la masa cu baietelul ei de 10 ani. Copilul se joaca prosteste cu o moneda de 10 bani, o baga in gura, si la un moment dat o inghite din greseala. Incepe sa tuseasca. Se pare ca se asfixiaza. Mama striga dupa ajutor, in timp ce copilul incepe sa se faca vanat. De la o masa vecina, sare un domn si ii trage copilului pantalonii jos, si il strange tare de testicule! Copilul urla de durere si scuipa moneda din gat. Mama e uluita, si dupa cateva minute, ii multumeste domnului:
    – Ati fost extraordinar, credeam ca o sa-mi moara copilul! Sunteti medic?
    Domnul ii raspunde:
    – Nu, doamna, eu lucrez la ANAF. Asa procedam noi de regula ca sa facem pe oricine sa scuipe si ultimul banut!”

    Am reprodus fără „corectări” mailul primit. HAI CFR!!!

    Apreciază

  21. Joc şcoală. Doar că ne-au decimat echipa. Din păcate se pare că Guima e încă îngrijit de medici, alţii sunt numai răniţi… Albitru n-a prea influenţat rezultatul, doar că dobitocul de el a dat galbene cu nemiluita… Bravo Dican, bravo băieţi!

    Apreciază

    • A fost meciul cel mai bun al lui Dican (dpdv tactic), i-a zăpăcit cu aşezarea pe ieseni, şi -atenţie!- a tot schimbat formula în timpul jocului, până ce i-a înnebunit complet pe gazde. Apoi, în cadrul aceleaşi formule a utilizat des şi invenţia lui Grig (folosit şi de Miri de multe ori), schimbarea din 15 în 15 minute a mijlocaşilor de bandă (Jakolis, Păun), mai mult de atât, i-a tot schimbat şi pe mijlocaşii centrali (Deac, Muniru), ca poziţionare în lăţime. Să nu uităm, totuşi, de randamentul evident mai scăzut al ieşenilor, în contextul în care sunt deja salvaţi de la retrogradare. Bravo Dican!

      Apreciază

  22. Ha ha ha, CFR-ul a mancat pe paine revelatia returului. Seriously, revelatia returului, echipa care a primit acasa doar 3 goluri mai ia 3 azi intr-un singur meci?

    Apreciază

  23. Din”Colţul Tribunei”(reflecţii ne-pertinente!):Mai întâi felicitările bine meritate băieţilor şi în special artizanului,din ”umbră”(F.DICAN) şi a acestei frumoase victorii(!);MINCĂ-a”închis”poarta, nu prea a avut ce apăra; 1-2 ieşiri riscante,dar în final s-a terminat f. bine;T.LOPES-îl încurcă serios mingea, e inimos, dar rămâne rudimentar, ceva deposedări şi multe mingi pierdute;LARIE- per ansamblu-O.K,însă, a avut unele ezitări nepermise, fără repercusiuni(de astă dată!)pe tabelă; CARP-a folosit bine pauza(de pe banca de rezerve!);bunicel şi f. util;CAMORA-aport substanţial în angrenajul echipei, cu mici ezitări, cauzate de poziţionari greşite;JAKOLIS-absent în prima repriză,mai prezent în joc, după pauză, a şi înscris golul descătuşării;DEAC-”omul orchestră”- coordonator, închizător, omniprezent;unele mici nereuşite(dacă se implică în joc!); coautor la excelenta fază de la primul penalty; MUNIRU- determinant şi el; destul de bun, mai slăbuţ ca servant în adâncime;PĂUN- cel mai slab joc al său; a pierdut toate ”duelurile”; trebuie să lucreze f.f. mult la şuturi;GUIMA-cam şters,s-a remarcat la golul 2(doi);TADE-din nou,”Omul Meciului!”; ca de obicei bătăios, determinat, implicat în fazele de poartă, înscrie şi 2goluri din penalty;Rezervele:JAZVIC-a intrat bine în joc, a scos şi un penalty;CHANTURIA-a făcut cea vrut cu fundaşii adverşi, păcat că nu a marcat;VERES- abia de l-am observat;F:DICAN- cel mai bun jucător din”afara”terenului;Hai CFR!

    Apreciază

  24. În loc de concluzii;Felicitări băieţilor pt. victorie şi lui F.Dican pt. modul în care reuşeşte să-şi motiveze elevii, pt. dezinvoltura din jocul echipei, a pressing-ului sâcâitor, a aşezării mereu schimbătoare a echipei pe teren, a folosirii la maxim a puţinelor capacităţi tehnice ale unor jucători, a nerefuzului jocului!;Bravo!;sigur că au mai apărut stângăcii în controlul şi transmiterea balonului, preluări neglijente, defectuoase-la adversari, unele sincope pe faza de apărare, cauzate,în primul rând, de pierderea mingii,în zone periculoase urmate de replieri greoaie,dar per ansamblu nu putem scoate în evidenţă decât scorul final:3-0,pt. cei mai buni(!);Hai CFR!

    Apreciază

  25. Bravo, bravo, excelent joc! Sper că vom reprimi punctele de la TAS, pentru că această echipă merită un loc în prima ligă.

    Apreciază

  26. O fost zisa astia la Look TV ca dupa depunctarea noastra FRF/LPF a renuntat la sistemul de depunctari…. Deci „bozgorii” au fost aranjati. se poate trece la normal??? Tulai’Doamne…asa o fi tara intreaga?

    Apreciază

    • Nu se poate trimite informatia la club, cat se poate mai repede, ca ei sa o trimite mai departe la TAS? Daca legea se schibma din mers, varianta cea permisiva i se aplica celui pagubit. Daca aceasta informatie itnra in mainile celor de la TAS, si este si dovedita, punctele sunt recastigate automat.

      Apreciază

          • Uite cum mi-a explicat mie un avocat treaba cu legea cea mai favorabila pentru inculpat.
            Sunt doar doua situatii care pot aparea cand se schimba „asprimea” legii: 1. Daca legea devine mai dura, atunci inculpatul are argumentul „daca stiam ca pedeapsa e mai aspra, nu mai comiteam fapta” si ca atare este judecat dupa legea veche. 2. Daca legea devine mai blanda, atunci inculpatul nu poate fi pedepsit dupa legea veche (mai dura) pentru ca nu e corect fata de el. De ce nu e corect? Pentru ca orice alt inculpat care comite aceeasi fapta dupa schimbarea legii, are parte de o pedeapsa mai blanda. Drept rezultat se aplica legea noua, mai blanda. Asta e tot rationamentul cu aplicarea legii celei mai favorabile (valabil in caz de schimbare a legii). Nu cred ca functioneaza si in cazul CFR/FRF/TAS.

            Apreciază

  27. Mamă,ce emoţii!;După ce Stâna a câştigat la Braşov, nemeritat şi întâmplător, după un alt joc mediocru, am avut mai mari emoţii la ASA, decât la meciul nostru(!),pt. că aşa cum am anticipat”bătrâneii”au început, ca spre final, să deie rateuri, să le scadă turaţia(vezi ultimele două meciuri);la Giurgiu vor avea şi mai mari probleme, dacă nu cumva Şumudică(aproximativ):”voi face tot ce depinde de mine ca FCSB să nu câştige campionatul” sau reversul: ”niciodată, nu le voi spune băieţilor să se dea la oparte, să piardă”; ASA are 9 şanse din 10 să câştige acest campionat, mai ales că norocul, încă, e de partea lor; cât despre noi, voi reveni, cu acest regulament discriminatoriu,aplicat doar unei singure echipe(CFR) din 6, aflate în insolvenţă(!);din păcate, cu concursul lui”nea Iulică”(”noi nu vom intra în insolvenţă!”), care(aşa se bârfeşte!)din lipsa banilor, nu şi-a trimis avocat să ne apere!(poate ne spune mai multe,Z.Cantor); atunci, de ce să mai acuzăm FRF(?)

    Apreciază

    • Cica il avem pe avocatul ala cu care am castigat si data trecuta. Dar daca nu s-a trimis avocat la judecata, numai niste hartii, la care drept raspuns isi formuleaza FRF-ul propriile contraargumente, pas cu pas, si nu e nimeni ca sa contreze, e bai si jale. Avocatul ar avea menirea sa explice de ce e discriminatoriu ca s-a aplicat in cazul CFR-ului si a altor echipe nu, cu studii de caz.

      Apreciază

  28. Dupa victoria de ieri,am cautat o stire pe prostsport despre meci.Am gasit cu greu,si surprize surprize,ce titlu avea stirea „Deac anunţă sfârşitul CFR-ului: ”Dacă nu ne luăm punctele, cred că nici în liga a doua nu vom mai juca”. Ce spune despre un transfer la Steaua”.Jegurile astea nu mai au niciun pic de decenta si bunsimt.Mi-e scarba.Deci dupa o victorie categorica ,ei scriu despre desfiintare si transfer la WCsb.Oare pana unde se mai pot injosi ?

    Apreciază

  29. Ma bucur ca Asaftei n-a vrut sa inscrie ipotriva ASA-ului. Reluarile confirma acest lucru. Acum vad si oile cum e sa fii dezavantajat clar. Restul echipelor (maiputin Dinamo) stiu foarte bine cum e sa fii furat pe fata.

    Apreciază

  30. Eu zic ca daca ramanem in Liga1 , sa-l pastram pe Dican antrenor principal, ca baiatul stie fotbal, a ciupit in timpul anilor de la fiecare ceva, este un antrenor complet. Ar fi pacat sa-l bage iarasi in umbra cuiva, care ia salariul mare si dupa 5 etape este demis din lipsa de eficacitate.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.