Maurul salvator


Au trecut 12 luni și ceva (de la 14 martie 2014) de la un meci aproape identic al lui new/dragă CFR, jucat tot la Brașov, încheiat tot 2-2, cu mici diferențe privind adversarul (pe atunci Corona), antrenorul nostru (pe atunci Miri), el-capitano (pe atunci Cadu), plus alte mici diferențe, nesemnificative, până la urmă… Da, era să uit, o diferență și de ordin personal: pe atunci eram prezent la datorie, acum nu mai puteam… Motive? Febră (inclusiv musculară, după ceva munci agricole la munte), vreme nasoală, greață accentuată în apropierea hipermarketurilor etc…

De ce „Maurul salvator? Pentru că introducerea (apoi schimbarea prematură, dar oarecum logică și justificată) a veteranului Mugurel Buga ne-a salvat, practic, de o înfrângere, care se contura din ce în ce mai clar, mai ales când echipa trebuia să se apere. Acest „maur” (Buga), care n-a vrut (sau nu e lăsat) să îmbătrânească frumos, introdus pentru merite din alte secole (jucător formidabil, într-adevăr, cu tehnică de brazilian, modest, jos pălăria!), n-a mai rezistat exigențelor anului 2015 (probabil și Zotta știa ceva, așa-i?), a intrat, a ratat vreo trei ocazii incredibile (pe care acu’ zece ani nu le rata, în mod sigur), apoi – ca bonus – ne-a făcut cadou și un penalty absolut gratuit (= golul nr.13 al lui Tade), după care iese din peisaj, fiind schimbat după câteva zeci de minute… Umilință mai mare foarte rar putem vedea, doar antrenorii mai bățoși fac câte o corecție de acest gen cu niște tinerei, să simtă și ei rigorile fotbalului profesionist. Nu știu cine a insistat pentru introducerea lui (Szabo? / Niculae? / fanii? / Buga?), dar în mod cert a fost o greșeală – probabil – fatală pt. ei (salvatoare a unui punct pt. noi), apoi schimbarea lui este mostră de manual privind lecția „NU așa se procedează cu o legendă”… În fine, treaba lor, dar Mugurel merita – zic eu – aceste câteva rânduri…

De ce „Manole reloaded? Greu de ghicit, așa-i? Pentru că tot ce face în plus atacul, cărămidă cu cărămidă, este demolat de apărare (tot cărămidă cu cărămidă).

În primul rând, felicitări echipei, că nu s-a dedat la niște chestii dezonorante (foarte la îndemână, trebuie să recunoaștem, ispita fiind mare de tot). Asistăm, așadar, la un meci „pe bune” (pardon, „pe gazon”), unde apare printre titulari Negruț (în mod justificat, după meciul f.bun contra sătenilor) și unde dispare Dore (la fel de justificat), inclusiv de pe banca de rezervă… 🙂

Înscrie Negruț (o prestație – din nou – foarte bună), exact ca în ziua aia de martie 2014 (atunci a reușit chiar o dublă, fiind interzis la triplă de ego-ul prea dezvoltat al lui Cadu, care a ratat un penalty de 3-0, ceferiștii fiind apoi egalați în mod cu totul misterios, cu om în plus pe teren…). Jucăm promițător de la mijloc în sus, dezastruos de la mijloc în jos… Aproape la toate acțiunile brașovenilor aveam morcovu’ în c…r . Apărare ceferistă mai dezorganizată nu prea am mai văzut, poate aia de 0-4 în R1 la Vaslui. Dar acolo miza era îndepărtarea lui Rednic… 🙂

Apărare în linie, în cădere clară de randament, (re)plasarea lui Lopes-simpaticul nu prea dă roade (cel puțin în spate), fundașii centrali (exemple de siguranță acum câteva etape) au și greșeli individuale, dar și greșeli fatale de sincronizare (lucru vizibil și la golul „țăranilor”, pe 28 aprilie), pe atacul frontal al adversarului se apără în linie (și departe unul de celălalt), permițând un-doi-uri decisive echipei adverse. El-capitano Camora a mai scăzut și el un pic în faza defensivă (mai mult pe acoperirea flancului), poate și datorită unei replieri mai greoaie după incursiuni (de regulă reușite) în atac. Evoluția echipei, așadar, poate fi reprezentată de evoluția lui Mario: bun în atac, slăbuț în apărare.

Mijlocul? Perechea Muniru-Petrucci pare (fără îndoială) cea mai bună în acest moment pentru a mătura în fața apărării. Cei doi au mai întârziat cu niște replieri, dar au degajat destule din careu (în momente în care alții erau „plătiți” pentru asta). Nu ei au fost – în opinia mea – vinovați pentru degringolada permanentă din apărare, mai degrabă prestația  mai permisivă a fundașilor laterali (Lopes, Mario), cât și aportul mai puțin consistent al mijlocașilor de bandă (Jakolis a mai venit, totuși, a și degajat de câteva ori din careu, Păun fiind mai invizibil la acest capitol). Și nesincronizările evidente dintre fundașii centrali, unele efectiv de județ.

Introducerea lui Negruț ca titular a fost pe deplin justificată (în baza evoluției din meciul cu Concordia), Sergiu demonstrând – dacă mai era nevoie – că este singurul cu o inteligență de joc mai dezvoltată, demarcările /ruperile de ritm ale lui fiind deseori destabilizatoare pt. brașoveni. Sergiu are calități și de servant, a și dat câteva assist-uri, chiar în situații în care putea încerca și el șutul la poartă. Pare mai lent (de fapt și este), dar are știința ruperii de ritm, și anticipează bine continuare fazei.

 Tade? Tade ca Tade… Scoate penalty, fuge, marchează, fuge, fuge… Jucător de neprețuit în momente nasoale ale unei echipe, cum avem noi în mai 2015…

 … Mister TAS, ce se  mai aude prin Elveția?

 HAI CFR!!!

Autor: kiruj

77 de comentarii

  1. ….Cand ma gandesc ca pe partea aia au jucat…Panin,Tony,Ivo Pinto sau Susici ma i-au toti dracii…si nu zic mai mult ,degringolada din aparare de acolo a pornit…In rest un meci slab in care cu noroc am obtinut o remiza si eu nu mai inteleg nimic din fotbalul care se joaca in Liga 1…Pe cei de la stelemeaua ii subordonezi,de cei de la Dinamo faci misto,pe cei de la ASA ii dominam si vine si te bate Viitorul acasa sau faci egal cu Brasovul…ca sa nu zic de meciul cu Pandurii…In fine daca nu vin punctele de la TAS…

    Apreciază

    • Dane, sunt multe enigme la mijloc, unele sportive, alte extra…Nici eu nu-mi pot explica, de ex., înfrângerea contra pandurilor, mai ales ca scor. Asta e…Să vină punctele, apoi om mai vedea noi…HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. Mulțam de analiză, Mister K. Din păcate, programarea meciurilor CFR-ului m-a prins total descoperit, în ofsaid mare, de 2 metri. De la meciul cu U am reușit să văd doar ultimele 20 minute din meciul cu ASATgM. De aici și lipsa cronicilor post-meci. Cer scuze tuturor celor pe care-i enervam cu textele mele după fiecare partidă.

    Apreciază

    • Lasă modestia, Mister…Oricum, mare brânză n-ai pierdut, poate golul victorios al lui Thiago marți, din minutul 94, amintindu-ne un pic de bucuria enormă de după golul lui Maftei cu Sibiul, și de golul aceluiași Thiago contra celor de la U…M-a surprins plăcut bucuria enormă (unii zic „suspectă”) de după meciul cu provincialii din Ilfov. Mai sunt speranțe…HAI CFR!!!

      Apreciază

  3. Mie mi-a placut modul in care au luptat baietii. Jocul a fost pe contre, foarte aprig. Mi-a amintit de pressingul de pe vremea lui Miri, cred ca asta e plusul mare adus de Feri. Am incredere ca echipa va termina pe locul 4, asta dupa victoria din finala cu Tas…

    Apreciază

    • Da, s-a văzut şi ceva pressing, cu Tade în frunte, dar a pus osul destul de serios şi Negruţ, Păun şi chiar Jakolis. Dintre Muniri şi Petrucci unul tot timpul sprijinea acest pressing. Vorbim de pressing în jumătatea braşovenilor, evident. Cu timpul intensitatea pressingului a mai scăzut (spre final), permiţând gazdelor atât o dominare vizibilă, cât şi crearea unor ocazii imense, dar aici vorbim deja de faza de apărare, unde am cam rămas repetenţi. La un moment dat aveai impresia că orice atac al nostru poate însemna un (nou) gol, dar şi la atacurile lor aveam morcovul tot timpul pregătit…:). Pt. un spectator neutru a fost un spectacol agreabil, joc cu garda jos (mai ales când se apropia finalul), greşeli tactice / de aşezare la ambele echipe, dar asta deja e o altă discuţie. HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. Comentatorul de la gigisport a fost haios cand a spus ca golul anulat Brasovului a fost dintr-un offsaid mai mic decat cel de la primul gol al Brasovului. Are dreptate…

    Apreciază

    • Ai dreptate, rar am auzit un comentariu mai prost…Lăsând la o parte „apartenenţa politică” (pro-jiji), să nu nimereşti decât aprox. 50% din jucătorii ceferişti care se află la minge, e cam mult, chiar şi pentru acest nivel de broască al Ligii-1 (al Digi-1). Revenind la off-side: la primul lor gol Bencun a fost în afara jocului cu aprox. 0,5-1 metrii, iar la golul anulat (pe drept), braşoveanul care a marcat, a fost cu aprox. 2 metrii mai în faţă, offside clar ca lumina zilei, Comentatorul a căzut în capcana „volanului tras spre dreapta”, adică a mers pe reluarea făcută dintr-un unghi de aproape 30%, unghi din care fundaşul nostru şi atacantul advers erau (aproape) pe aceaşi linie, de-aici „concluzia” deşteaptă a comentatorului. Capcana „volanului tras spre dreapta” o ştie toată lumea, mergi pe un drum drept, liniştit, şi ţi se cade ceva (de regulă mobilul sau ţigara) în dreapta, faci cu mâna dreaptă instinctiv o mişcare de „recuperare”, dar „direcţia” (deseori fatală) este urmărită şi de mâna stângă, cea care tine volanul… Finalul: şanţ, copac, etc. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • De ce comentatorii nu se intereseaza de pronuntia corecta a numelor? Pe vremuri Topescu cobora la cabine sa intrebe direct pe jucatorul cu nume mai diferit. De exemplu lui Rozsnyai de la Baia Mare ii spuneau Roznai, acum nu sunt in stare sa pronunte corect Sepsi.
        Eu in general pun sonorul pe zero. Unele comentarii frizeaza absurdul si stupizenia prin lipsa de cultura sportiva in special .

        Apreciază

        • A scăzut enorm calitatea peste tot…:) Tot pe vremuri auzeam mai des „Vigu” (Vigh), „Sătmăreanu” (Szatmári), etc. (ca să ne axăm doar pe oile noastre de toate zilele), dar ălea intră în altă categorie de eroare, evident…:) Dar greşeli „in vitro” au fost destule, şi aşa, din cele recente îmi place de „regheNcamp”, cu acel „N” care nu există în buletinul individului. Ţopescu a fost un „rara avis”, doar Grădinescu mai arată în zilele noastre ceva exigenţă vizavi de acest aspect. HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Vigu, Sătmăreanu, mai treacă-meargă, cireşa de pe tort a fost Székely, transformat peste noapte în Dan Daniel. 🙂 La câţi stranieri sunt acum în ligă, îţi dai seama ce de pronunţii idioate pot fi. 🙂 Că suntem toţi siguri că Texeira e tecşeira, dar mai ştii? 🙂 Prin ’90-’91, am întrebat 3 olandezi (separat, nu se cunoşteau 🙂 ) cum se pronunţă corect Cruyff (născut Cruiff. 🙂 )? Am primit 3 răspunsuri diferite. 🙂

            Apreciază

            • Daaaaa, il chema Ceausila Gheorghe si ca sa nu se creada ca e vreun afront la tovarsu’ i se spunea Ce Gheorghe! Acuma putem sa fim indulgenti ca doar nu putea sa-i zica Ce Guevara?!

              Apreciază

      • Cât timp a fost pe teren, toate cornerele le-a bătut Negruţ, dar microfonistul zicea Tiago Lopes, Păun, Jakolis, nici din greşeală nu nimerea. 🙂

        Apreciază

          • Până-n 93 am mai „tras” şi eu de câteva ori la volan, dar la un moment dat a intrat poliţia în mine într-o intersecţie, şi cu mare noroc am scăpat de belea, ei erau vinovaţii, eu cu „sonda”…:) Ne-am înţeles într-un final, că nu ne „faultăm” reciproc, aşa a şi fost, dar după aia n-am mai băgat nimic cât eram la volan. Nici bere, nici vodcă, nici „uiski”, nici gin, nici vin, nici ţuică, nici nimic…:) HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Eu n-am păţit-o niciodată pentru că nici împuşcat nu mă urc băut la volan. Tocmai pentru că mi-e frică să nu intre poliţia în mine, sau mai rău, vreun biciclist sau pieton. 🙂

              Apreciază

  5. Cosideraţii”tehnico-tactice”!(de amator):Per ansamblu,am fost modeşti şi am (re)descoperit unele lacune!;F.Dican,în bunele sale intenţii de-a surprinde, a impus celor 2 fundaşi laterali să sprijine mai mult atacul(cele 2goluri,confirmă), numai că prin urcările lor,repetate(din păcate nu au calităţile unui-Ivo Pinto,sau A.Pereira-care puteau f. bine să facă ambele faze!), au lăsat imense goluri,în apărare, care au fost prost gestionate de”închizători”, obligând centralii să”strâng㔺i să-i acopere, părăsind precipitat, adesea, posturile de bază, creendu-se, astfel, haos şi brambureală în tot compartimentul defensiv; în atari condiţii,de sprijin, atacanţii au ieşit mai mult în evidenţă(doar au înscris!), deşi le reproşez lipsa(de după golul 2!)a pressingului(fundaşii adverşi-centrali-pasau nestingheriţi,în apropierea centrului terenului);tot la reproşuri: se mai adugă,mai vechi impotenţe ale noastre:-lipsa unui coordonator de joc, a unui creier, la mijloc, pierderea cu nonşalanţă,în special de către mijlocaşi,a mingilor, ineficienţa ”închizătorilor”, care nu au zădărnicit atacurile adverse, nu au”recuperat”mai nimic(între16-25m.,nu mă refer la prezenţa lor, la bulăceala,din careu!) şi în final,s-a mai adăugat la vechile racile şi inexistenţa unui”dirijor”(gen-Cadu,ori Felghe)în apărare!; astfel le-am creat gazdelor, condiţii nesperate de-a ”sării” peste construcţie (unde majoritatea echipelor avem probleme f.mari!)să profite de lipsurile noastre, oferindu-le culoare de pătrundere şi ocazii de-a înscrie, invitându-i la un joc convenabil,în spatele(sau între)f.centrali, precum într-un joc de deplasare, pe care-l ştiu mai bine!(acasă au cam pierdut în retur,sau nu au câştigat!);ultima constatare: după 1h. de joc picăm(majoritatea) fizic(!), dispărem din joc,unul după altul; Hai CFR!

    Apreciază

  6. Nu o sa zic nimic de meci, momentan atat putem desi mi se pare mie sau ultimele minute i-am cam lasat sa vina peste noi in careu intentionat parca,repet e o parere.Vreau sa ma leg de acei „suporteri” de cea mai joasa speta ce asista la cate un meci ,inclusiv de cei ai Brasovului care l-au huiduit pe Buga cand a fost schimbat.Pai mai jegosilor asa se procedeaza cu un fost jucator care v-a adus titlul in Gruia?Ma refer la Maftei in meciul cu Chiajna ,a fost huiduit de pișații care se numesc galerie si de alte loaze din tribuna, pur si simplu mi-a fost lehamite ca sunt CFRist cand am vazut cu ce ratați stau in tribuna.Atat merita Maftei dupa atatia ani petrecuti la club si dupa golul din min 90 cu Sibiu cand ne aducea avansu cu o etapa inainte de finalul campionatului?Merita Maftei sa fie huduit ca si-a cerut dreptul pentru munca depusa?Chiar nu imi dau seama de ce neuronul ala ce il aveti in locasu ala numit creier va face sa il huduiti pe acest om.In general acesti jucatori, indiferent ca jucam cu Mures,care e Cfr2 si au in componenta fosti jucatori ai Cfr trebuie aplaudati si nu huiduiti ,au fost de-ai nostrii si trebuie sa ii primim cum se cuvine(mi-am mai adus aminte de un caz Nuno Claro,si el huiduit).Deci ma retarzilo(am treaba doar cu cei care huiduie pe cine nu trebuie),inainte sa inchei vreau sa va las o chestie sa o rumegati pe viitor , o chestie ce am vazut-o pe net ,”before you speak make shore your tongue is conected to your brain”data viitoare.Hai CFR !

    Apreciază

    • Adi, teoretic ai dreptate (de fapt ai dreptate și în „practică”), la vremea respectivă eram în stare să-i facem o statuie lui Vasile (în acest spațiu virtual Albu i-a și făcut, și a făcut foarte bine că i-a făcut, inclusiv „sanctificarea” din titlul respeciv). Problema noastră este „memoria scurtă” plus manipulările venite din toate direcțiile. Dacă pe acest site lucrurile sunt ceva mai așezate (ca la pensionari…), nu același lucru putem afirma despre tribunele reale și despre suporterii / ceferiștii reali, oameni influențabili (nu e neapărat vina lor!), care pot fi ușor păcăliți de vorbe aparent logice, bine construite dpdv gramatical, etc. Nu-i condamna, sunt și ei victime, ca majoritatea celor care alcătuiesc (să folosesc această formulă fotbalistică) societatea românească, și nu numai. Îmi aduc aminte de primăvara anului 90, lucram la una dintre cele mai mari intreprinderi din orășelul meu, aveam un director extrem de sever, dar omenos, cu inimă mare, care ajuta unde putea și el pe angajați. În schimb nu tolera indolența, lenea, furtul, chiulul, etc., iar gașca asta a contraatacat în ianuarie 1990 și -în cadrul unei ședințe populare ținute în curte- s-a votat „democratic” că omul trebuie să plece…Apoi a venit la „microfon” unul mai cu capul pe umeri, a prezentat ce și cum, și doar după 3 minute toată gloata scanda pro RZ (e vorba de acel director, nu de Răzvan Zamfir…). Cam așa e lecția simplistă a manipulării, Adi, atunci mi-am dat seama și eu, cam așa sunt manipulați și ceferiștii noștrii de care ai pomenit. Asta e, manipularea / îndobitocirea maselor mai mereu a fost o disciplină prețuită în aceste zone ale Europei, și va mai fi, multă vreme, te asigur. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Kiruj, teoretic avem o istorie scurta(asta pt aia de vin doar la victorii)e vorba de 10 ani , eu ma duc din divizia C la meciuri, cine stie poate la anu nu mai avem unde veni , exista si posibilitatea asta , eram mandru ca la inceput la noi la meciuri nu auzeai injuraturi din galerie (chiar si gen muie steaua), galeria incuraja echipa , astea erau cantecele galeriei ceea ce mi s-ar parea extranormal si in ziua de azi(merita sa iti obosesti corzile vocale cu numele altor echipe?),ideea e ca oamenii trebuie apreciati pt ceea ce au muncit la clubul asta si Vasile era unu care chiar nu merita tratamentul asta ,oricand sa apelat la el si-a facut treaba oriunde ,mijloc-aparare, din pacate exact cum zici si tu oamenii sunt superinfluentabili,vad la fiecare meci huiduie unu se mai apuca 20de prosti chiar daca nu au ce huidui, in loc sa ii lipeasca una peste gura la primu prost ce casca gura.Sper ca vor citi si vor baga la cap doleanta mea pentru viitoarele intamplari de genu si retarzii care la cald au facut treaba asta si inainte sa o mai faca vor aplica sfatul meu primului huiduitor din tribuna , e pacat sa ne tina minte fostii jucatori ca suporteri de genu.

        Apreciază

  7. Apropo , mai am o chestie:cum dracu sa il pui,sa il lasi pe Chanturia sa bata toate fazele fixe(mai ales cornere), si el da mingea in primu om , care de obicei e adversaru?de cand e la noi tot el bate , fazele fixe is pierdute.Astept sa se termine sezonul sa nu il mai vad ,nici pe el nici pe ala de la Manchester , mai bine mizam pe 2 juniori decat sa le faci rodaj la astia 2

    Apreciază

    • Centrările din faze fixe (cornere, lovituri libere) sunt mai mereu proaste la noi…De fapt, şi cele din acţiune…În acest moment cel mai bun „centralizator” mi se pare că este Camora (mai mult din acţiune, a şi dat destule centrări soldate cu gol), apoi le mai nimereşte şi Jakolis. Deac aşa şi aşa, restul (inclusiv Chanturia) no comment…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Eu cred că Chanturia a deprins la CFR tainele executării centrărilor direct în primul adversar. Prima lui centrare în tricoul CFR-ului a fost perfectă şi s-a soldat cu gol. Este vorba de meciul Viitorul-CFR 1-1, 28 februarie 2014, corner executat ca după manual de Chanturia, cap Ogbu, mingea revine din bară şi tocmai mult-hulitul acum Sf. Tiago Vasile Lopes Maftei reia în poartă. Era minutul 90+2.

      Apreciază

    • Ar trebui să fim mari hazardeuri chiar ca să ne dăm cu părerea. Totuși, deși sper contrariul, aș zice că mai degrabă nu. Haide CFR!

      Apreciază

  8. NOTAREA este oprită, tabelele sunt reactualizate! Am adunat 10 evaluări, echipa a ieşit destul de „şifonată” (5.7), iar Dican şi mai şi (5.4). Notele jucătorilor se întind pe o plajă cuprinsă între 4.8 (Lopes) şi 6.8 (Negruţ). Interesant este, că 7 jucători au note de peste 6.0, cu toate acestea media este de doar 5.7, pt. că cei care au primit note mici, au primit chiar note mici de tot. HAI CFR!!!

    Apreciază

  9. Citesc, ca maine va fi audiata conducea CFR privind dosarul de licentiere pt sezonul viitor si daca nu se va prezenta un plan de reorganizare confirmata de instanta,vom fi depunctati cu 8 puncte ( depunare initiala !) Sursa, parca stiridesport.ro

    Apreciază

  10. Sperand ca voi vedea un meci de tenis din turneul WTA de la Madrid, am pornit tv-ul pe Dolce, dar surpriza, era meciul dintre Otelul si Petrolul. Mi-e greu sa pricep cum gandesc looserii astia de la dolce, daca tot cumpara drepturile tv, de ce naiba dau un singur meci pe zi???!!! Am vazut insa o echipa aproape retrogradata, care a dominat clar echipa de pe locul 3, ratand si un penalty. Sunt de toata lauda acesti jucatori, care desi nu mai au sanse de mentinere decat teoretice, dau totul e teren. La fel si spectatorii care aproape au umplut stadionul la un meci fara miza. Partea negativa e infrastructura stadionului, departe de pretentiile unei echipe de liga 1, care a si castigat campionatul si vreo 20 de mil de euro, in urma cu vreo 4 ani. Din aceasta perspectiva stadionul nostru arata super, pacat ca e din ce in ce mai gol! Daca ai nostri conducatori ar fi avut o atitudine mai corecta fata de suporteri si un discurs mai sincer, fara false declaratii si pretentii, poate si la noi ar fi fost acum cateva mii bune de spectatori la fiecare meci. Ce frumos ar fi ca duminica la meciul cu Botosaniul sa fie multa lume, avand in vedere ca va fi penultima reprezentatie, ora e potrivita si vremea la fel! Hai CFR!!!

    Apreciază

    • Apropo, tenis…Prin mai 76 (eram în clasa a XI-a) m-am reîntors cu ceva treaba la Gheorgheni (ceva concurs de nu știu ce). Pe atunci era Năstase pe val (și România în Cupa Davis), normal că mă uitam și eu la tenis, dar n-am jucat niciodată. În acel moment (mai 1976), făceam orientare sportivă (cu câte 10 km antrenamente zilnice pe Harghita), dar eram și junior în div.C la fotbal (antrenamentele de acolo erau odihnă curată față de cele din orientare), adică condiție fizică aveam…:) Am locuit în Gheorgheni între 58-70, cel mai bun prieten (V.I.) m-a primit regește la reîntoarcere, și m-a invitat la un meci de tenis (exista o tradiție a acestei discipline în oraș). Că n-am jucat niciodată, ce mai conta, V.I. m-a asigurat că mă ia mai ușurel, mă va iniția în tainele acestui sport frumos…Au venit și ceva foști colegi de clasă din I-IV, la 5-2 pentru mine în primul set a început caterinca către V.I, care era să explodeze, neînțelegând o chestie simplă de tot: cu o condiție fizică (aproape) fără cusur poți depăși orice adversar mai tehnic (dar slab pregătit fizic), în orice disciplină. Isti m-a tot plimbat de-a latul și de-a lungul terenului, dar mingilie lui erau fără forță, le ajungeam fără problemă. Problema mea a fost când trebuia să trimit mingea înapoi, dar le mai nimeream și eu…Până aici cu amintirile (cu greu l-am consolat pe Isti la o bere…), interesant este că tot fugind după mingi (am jucat 3 seturi, 2-1 pt. mine), m-am obosit de parcă făceam cei 10 km de orientare…Nu e sport ușor, pot să spun, din experiență…:) În Ciuc, în schimb, n-am mai jucat decât de vreo 5-6 ori cu un alt foarte bun prieten de-al meu (orientarist bun și el, J.Z), care -când am început să prind pulsul jocului- a fugit în 86 în Franța, via Algeria…:) De atunci nici n-am mai jucat, nici nu m-am mai uitat la tenis. Mă consolez cu CFR…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

  11. Exista foarte multe contestatii(in special a jucatorilor care n-au fost trecuti ca angajati) la datoriile recunoscute de club.Drept urmare ,pana nu se rezolva acestea,nu se poate face planul de reorganizare si in consecinta vom fi depunctati

    Apreciază

    • De acum avem 24 puncte, se mai scad 8 si raman 16 puncte. Daca TAS da primele 24 puncte inapoi (ca pe astea 8 nu ma astept sa le mai conteste), vom avea 40, fix cat sa evitam retrogradarea, eventual sa mai facem 1-2 puncte ca sa fim siguri. Altfel, la matineu. Intrebarea mea este de ce se depuncteaza echipa in lipsa unui plan de reorganizare aprobat daca aprobarea lui depinde niste proceduri juridice care se lungesc si nu iti permit sa ai planul aprobat la dfata ceruta de comisie?

      Apreciază

      • Din cate stiu eu, aceste depunctari intra in vigoare din sezonul urmatorul, nu din acest sezon. Deci, riscam sa incepem campionatul urmator cu -8 puncte.

        Apreciază

      • Este vorba de licenţa pentru sezonul următor. Poate-i fentăm cu TAS-ul, nu primi punctele înapoi, picăm în liga a doua şi scăpăm de penalizarea de 8 puncte. 🙂

        Apreciază

      • FV, eu ştiam că depunctarea aia (dealtfel ilogică, cum zici şi tu) se referă la campionatul VIITOR, 2015-2016. Nu ştiu sigur, dar parcă aşa am citit. HAI CFR!!!

        Apreciază

    • Zăvăleanu a spus încă din februarie-martie că până la aprobarea planului de reorganizare vor trece între 6 luni şi un an. Este foarte probabil să prindem şi penalizarea din octombrie. Normal, dacă va fi cazul, dacă verdictul la TAS ne va fi favorabil.

      Apreciază

  12. Aveti dreptate, e depunctare pentru sezonul viitor. Ceea ce face mai dificila promovarea in cazul unei retrogradari. Ramane insa lipsa completa de logica a comisiilor/regulamentelor din fotbal care comporta de parca ar fi deasupra legii.

    Apreciază

    • Nu sunt sigur, parcă aşa am citit pe undeva că în liga a doua nu este necesară licenţierea, ca atare nu ne atinge nici depunctarea.

      Apreciază

      • Aşa este, aşa ştiu şi eu, în div.B nu ne atinge măsura asta absolut tâmpită. Încă puţin, şi ne vom milogi la TAS să NU ne dea punctele înapoi…:) În altă ordine de idei, măsura asta TREBUIE atacată OBLIGATORIU la TAS, este o măură şi proastă/ilogică, dar şi discriminatorie!! Adică în funcţie de când ai intrat în insolvenţă (acum nu discutăm că DE CE ai intrat acolo…), adică în ce anotimp, practic, scapi sau nu de depunctare. Care intră -să zicem- în septembrie (=toamna),, au timp suficient ca până-n mai anul viitor să prezinte plan de reorganizare aprobat, dar cine intră la începutul anului (fraierii de iarnă/primăvară, ca noi, Petrolul, etc.) n-au nicio şansă, ţinând cont de durata de 6-12 luni necesare pt. aprobarea unui plan de reorganizare. În opinia mea la TAS se câştigă speţa asta chiar dacă nu angajezi vreun avocat, sau chiar dacă îl angajezi să NU te apere correct…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Şi ca o completare, dacă tot doreau „disciplinarea” insolvenţilor, măcar trebuia să-i acorde o licenţă provizorie (până la aprobarea/neaprobarea acelui plan idiot), apoi în funcţie de asta se prelungeşte licenţa (dacă planul e aprobat), sau se revine la penalizare pentru o perioadă următoare (dacă planul n-a fost aprobat). Cumva asemănător ridicării provizorii a restricţiei noastre de-a face achiziţii de jucători. Dacă verdictul TAS va fi defavorabil, atunci interdicţia se va aplica pentru o perioadă următoare. HAI CFR!!!

          Apreciază

        • Da, posibil să ai dreptate. Şi depunctarea pare să fie asemenea măsurii din anii precedenţi, de retrogradare a unei echipe insolvente, care a fost deja infirmată de TAS (vezi cazul vecinilor). Singura întrebare rămâne tocmai planul de reorganizare. Parcă U avea planul aprobat când s-a judecat la TAS.

          Apreciază

  13. Păi chiar așa, se schimbă regulile arbitrar, în funcție de interese?! În drept există un principiu fundamental: legea își produce efectele numai pentru viitor. Băbește, nu se pot institui ulterior sancțiuni pentru fapte comise anterior. Așa ceva este aberant, este inacceptabil. Ar trebui înscrisă echipa într-un campionat vecin, să îi lăsăm pe ășia să își tot joace campionatul sătesc până le dă sângele pe nas.

    Apreciază

    • Sancțiunile si criteriile de licentiere s-au modificat la începutul lui Noiembrie 2014. CFR-ul a intrat in insolventa la începutul lui Februarie 2015. Desore ce sanctiuni pentru fapte comise anterior vorbesti tu¿

      Apreciază

      • Putem considera că „fapta comisă anterior” este comisă de FRF, care n-a aşteptat să intrăm în insolvenţă, şi în mod samavolnic (mişeleşte chiar) a aprobat noile sancţiuni cu câteva luni înainte…:) Ruşine FRF…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Pe bune…ma întreb cand o sa se trezească lumea si o sa realizeze ca managerii de succes sunt niste agiamii. Niste agiamii care nici măcar nu au stiut cand si cum sa fie şmecheri (vezi Petrolul si FC BRASOV care au reusit sa evite depunctarile prin intrarea in insolventa). Lumea tot da vina pe FRF care cica ar face jocurile Stelei. Pai interesul Stelei e un Cfr in insolventa dar in Liga1. Cu cat mai multe echipe în insolventa cu atat mai uşor pentru Steaua sa ajunga la banii din Champions League. Si inca ceva. Noile reguli avanteajeaza CFR-ul. OK, o sa fie o depunctare. Dar tot mai bine decat o retrogradare. Conform vechilor reguli CFR-ul era retrogradata pentru deocamdată nu exista un plan de reorganizare depus la tribunal.

          Apreciază

          • Este uşor să facem pe cineva ageamiu când stăm pe margine şi chibiţăm, fără să deţinem date despre problemele întâmpinate de managerii de succes. 🙂 Manageri care, bănuiesc, apelează pe bani grei la o grămadă de avocaţi, economişti şi alţi deştepţi. Aşa fac şi eu, stau pe margine şi chibiţez: “Decizia este definitivă şi irevocabilă din noiembrie, dar oficialii grupării clujene au recurs la diverse tertipuri pentru a amâna până acum plăţile. Au fost date deja două termene pentru această hotărâre, ceea ce înseamnă că fosta campioană a României trebuia să fie penalizată dublu. Se dau două puncte penalizare pentru fiecare dosar, sunt şase dosare (Maftei are două), ceea ce înseamnă câte 12 puncte pentru fiecare termen, în total 24 de puncte! Data de graţie este 4 februarie.” (link). Dacă decizia este definitivă şi irevocabilă din noiembrie, managerii de succes n-aveau ce face, nota de plată de la ANAF a venit tot în noiembrie, înainte de ea nu erau întrunite condiţiile pentru insolvenţă (conf. declaraţiei lui Zăvăleanu). Apoi, 12 puncte penalizare pentru fiecare termen. La primul termen (parcă a fost în decembrie 2014, nu reţin exact, greu de tot a pregăti dosarul şi a face curăţenie 🙂 ), nu era depusă cererea de intrare în insolvenţă, deci, pac, 12 puncte. La 4 februarie, al doilea termen, cererea era depusă de 5-6 zile (29 sau 30 ianuarie, nu ştiu exact). În cazul lui U, TAS a dat dreptate alor tăi pentru că clubul a depus planul de reorganizare la tribunal înainte de 31 martie şi nu a mai depins de el termenul de aprobare, ci de tribunal (aşa scrie în link-ul dat ieri cu TAS-u’ de thedarkside). Situaţia este identică, nu a mai depins de CFR termenul de judecare a cererii de intrare în insolvenţă. Deci, la al doilea termen acordat CFR-ului, pac, Comisia de Disciplină nu avea dreptul la tranşa a doua de 12 puncte penalizare. Pronosticul meu privind decizia TAS: 12 puncte penalizare.

            Apreciază

            • Între termenul din decembrie 2014 si 4 februarie 2015 trebuie sa mai fi existat un termen. Conform regulamentului depunctarile se aplica la fiecare 15 zile calendaristice.

              Apreciază

            • Poate că primul termen a fost în ianuarie şi nu în decembrie. Nu puteau fi decât 2 termene, altfel vorbeam acum de -36 de puncte. 🙂

              Apreciază

            • Depunctarile s-au acordat pt perioadele 25.12.2014-09.01.2025 si 09.01-23.01.2015. Urmatoarea perioada era 23.01-07.02.2015. Deci dupa depunera dosarului, drept care pe 11.02 Comisia de disciplina a luat la cunoştinţă ca s-a intrat in insolventa si nu a mai aplicat o noua de punct are.

              Apreciază

            • În cazul acesta, de ce scăpa CFR de depunctare dacă achita sumele până la 4 februarie?

              Apreciază

        • „U'” a scapat de retrogradare dupa vechile a reguli pentru ca la data limita de 31 martie exista deja un plan de reorganizare aprobat de adunarea generala a creditorilor si depus la tribunal. Nu e cazul CFR-ului. Astăzi nu exista un asemenea plan. Exact asa a si sunat motivarea TAS-ului. Planul a fost depus inaintea termenului de 31 martie iar stabilirea termenelor de judecata nu pot fii puse in sarcina clubului.
          Repet, noile reguli avantajeaza CFR-ul. Bine, nu doar CFR-ul. Avantajeaza si pe Petrolul si Brasov.

          Apreciază

          • Așa e Vladimir, dar nu uita, noi mai și glumim aici…:) Avem timp, suntem pensionari…:) Nimeni nu vrea să convingă cu disperare pe nimeni că el are dreptate(a absolută), că el a fost primul care a spus că,…și așa mai departe…Mă rog, majoritatea celor care comentează pe aici. Excepții sunt peste tot, de când îi Burebista…Dacă e foarte important pentru tine, îți spun de pe-acum: „sunt de acord cu tine, tu ai dreptate”…:) Vladimir, aici e o altă gașcă, majoritatea pe la 60 de ani, e cam greu cu spălarea…Nu fiți încordați, viața e frumoasă, crede-mă…:) HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Nu sunt pensionar, și după cum arată lucrurile, slabe șanse să mai pup eu pensie în România. În schimb am fost în necunoștință de cauză și am crezut că a doua depunctare e o găselniță nouă pentru a pune bețe-n roate CFR-ului. În schimb nu sunt de acord cu voi, eu nu cred că mafia are nevoie de un CFR insolvent în liga 1, eu sunt convins că mafia vrea CFR-ul cel puțin retrogradat. Ei au nevoie de cooperatiști în liga 1:, gen Ceahlăul, Chiajna, Viitorul, U Cluj etc.
              În alte privințe, dacă am avea un sistem cât de cât curat, aș fi complet de acord cu retrogradarea insolvenților și faliților: cei fără bani să se înscrie în ligile de amatori. Însă până a invoca fair playul financiar, ar mai fi de rezolvat niște chestii ca finanțarea din bani publici, sprijinirea indirectă prin construcția de stadioane din bani publici închiriate preferențial unor cluburi, statutul legal și fiscal al contractelor de fotbalist profesionist șamd. Hai, CFR!

              Apreciază

            • Nici eu sun de acord cu păsuirea insolvenților, indiferent dacă e vorba de CFR sau nu. Este foarte important să avem principii sănătoase derspre fotbal, chiar dacă ele, câteodată, nu se aplică echipei noastre favorite. Insolvența în fotbal (made RO) este o șmecherie nouă a creditorilor (cămătarilor), iar cazul CFR este artă pură în acest sens, undeva la limita suicidului și a incompetenței…Orice încercare de-a (ne) convinge că lucrurile stau altfel e o sursă de zâmbet amar…Nu te agita, vei ajunge și tu pensionar…) HAI CFR!!!

              Apreciază

            • Kiruj, ca ne place, ca nu ne place, unele cluburi sunt administrate de societăţi comerciale. Societăţi comerciale care au exact acelasi drepturi si obligaţii ca si societăţile care activeaza in alte domenii. Implicitssi dreptul, dar mai ales, OBLIGATIA, de a intra in insolventa. În caz ca nu stiai, neintrarea în insolventa atunci cand situaţia o impune, se pedepseşte penal. Nu poti sa faci o diferenţiere intre SC Cfr 1907 CLUJ si magazinul de la coltul blocului. Nici măcar printr-o noua legislaţie nu se poate face o astfel de diferentiere. Ar fii neconstituţional. Asta avantajul de administra clubul printr-o societate comercială. Poţi intra in insolventa ca sa te redresezi. Spre deosebire de ASA sau Astra care nu pot cere protectia legii insolventei. Pt cele doua cluburi exista doar noţiunea de faliment.

              Apreciază

          • Stai tu linistit. Luna asta ni se va admite planul de reorganizare. Asa a fost si la U. Intrat in insolventa la inceput de februarie, admis plan de reorganizare la sfarsit de mai. Pe cand se va judeca cauza la TAS, noi vom avea planul si ni se vor inapoi punctele.

            Apreciază

            • Uite ca te-au mintit cei care te vrajeau ca luna asta o sa fie planul aprobat. Degeaba te superi pe mine.

              Apreciază

            • Trebuie sa iei partea plina a paharului. Nu stiu daca iar m-au mintit, dar ploiestenii de la stiridesport scriu ca ANAF a acceptat suma de 155.000 euro (adica s-au sters dintr-un foc 12 milioane din datorii). Deac e in comitetul creditorilor, Evesham e firma lu’ AP, BT are de primit 9 milioane cat au cerut, deci cred ca clubul are vot majoritar in continuare. IM a fost desemnat administrator special, trebuie sa ai obraz foarte gros sa faci ce-a facut el dar cine nu are nu face afaceri in Romania. Stiu ca pe tine nu te bucura chestiile astea, dar acum mie mi se pare ca urmeaza nori mult mai negri pentru U cu Walter care a prejudiciat statul de 18 milioane euro… Fara finantator nu scapati de faliment, uite cum se duce Petrolul la fund ca bolovanu’, fara Capra & Co…

              Apreciază

            • Eu inteleg ce spui tu. Dar abia pe 19 iunie e termen pt contestaţiile celor trecuti in grupa creditorilor chirografari in loc de grupa salariaţilor. Pe 1 iulie incepe vacanta judecătorească pana pe 31 august. Planul o sa fie aprobat abia pe la sfarsitul anului. De fapt cam ce spunea si Zavaleanu: 9 luni-1an. Ca IM e administrator special e ok. Dar tot Zavaleanu trebuie sa-i dea ok-ul la ficare pas. Ca ai un comitet al creditorilor ‘prietenos” iar e ok. Dar doar pt ca poti cenzura actiunile administratorului judiciar si eventual poti schimba administratorul judiciar daca ai impresia ca actiunile lui sunt defavorabile clubului (vezi retragerea plangerii impotriva FRF). Cât despre „U” daca scăpam de retrogradare o sa fie destul pt plata restantelor datoriile rămase (600.000euro). Daca nu scăpam, asta e…intrăm in faliment. Dar marca si palmaresul e in proprietatea Consiliului Local. Măi devreme sau mai tarziu tot o sa se gaseasca cineva sa le preia. OK, o sa incepem din divizia D. Dar i-am prins pe ai mai si in C si nu am murit din asta.

              Apreciază

  14. @Canto Clubul scăpa de de punct are daca platea pe 4 februarie (deci dupa termenul de gratie din 23.01) intr-o singura situatie: daca jucatorii îşi retrageau dosarele. Altfel, Comisia de Disciplina trebuia sa ia la cunostinta ca nu a fost respectat termenul stabilit de regulament si sa aplice depunctarea. Pe 4 februarie era doar un termen stabilit pentru luarea unei decizii. Comisia de disciplina nu are competenta da a fixa termene de plata sau sa acorde amanari. Termenele de plata sunt stabilite clar de regulament. Comisia de disciplina a amânat doar luarea unei decizii dand astfel şansă clubului sa plateasca si jucătorilor sa-si retragă dosarele in caz ca sunt plătiţi. Dar, de exemplu, se putea intampla ca Maftei sa fie platit pe 3 februarie dar sa nu-si retragă dosarul. Ceva de genul „ok, mai platit, dar m-ai amânat o luna. Aşa am eu chef sa fii de punctat pt ca m-ai amânat.’

    Apreciază

    • Tulai, modific atunci pronosticul: TAS respinge apelul CFR-ului şi menţine penalizarea de 24 de puncte. Excelent pentru noi, am dovedit mereu că nu mi se adeveresc pronosticurile. 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.