Analiza și comparația notelor


„Nimic nu se compară cu tine”, țipa/urla – cu lacrimi în ochi – irlandeza Sinéad O’Connor acu’ vreo 25 de ani (link aici pt. cei interesați)…

„Nimic nu se compară cu CFR”, face Kiruj pe deșteptu’ (lu’ pește) în aprilie (mai?) 2015, dar înainte să vă gândiți la nu știu ce continuări lacrimogene și/sau letargice/bucolice/catolice etc.,  vă liniștesc: vreau să compar – pur și simplu – notele acordate de jesepiști jucătorilor noștri după meciul câștigat marți, cu notele tribuniștilor, (ale voastre/noastre, adică).

Ca bonus, voi face o comparație și a notelor date de tribuniști cu cele acordate de Kiruj (subsemnatul), un ex-blatist cu state vechi de serviciu, un tip arogant, semi(sferto-)doct, dar frumos, tânăr și modest… 🙂

OK, să trecem la treabă, că acuși vine Caneto cu avancronica meciului de la Brașov (unde subsemnatul va fi prezent, pare-se, acompaniat fiind de Mme Kiruj, evident, nu la stadion, ea are treabă la Carrefour etc.).

Așadar, tabelul “compares”:

tabel1

Ce putem observa? Absolut nimic deosebit, vor spune unii, dar haideți să încercăm, totuși:

  • Diferențele dintre jesepe și Tribuna sunt mult prea mari (până aici nicio surpriză), cele mai mari fiind la Chanturia (1.4 puncte pt. Tribuna), la Țînc și Carp (1.3 pt. Tribuna) și la Lopes (1.3 pt. jesepe). Observăm reacția strămoșească a gazetarilor de-a acorda note mari pt. marcatorii golurilor. Mai ales celor care aduc victoria, și mai-mai ales celor care aduc victoria în minutul 94… 🙂 Chiar îmi este simpatic acest Lopes (mai ales când dă goluri de 3 puncte în minutele de prelungiri), dar să-i dai 8, e cam mult, totuși… 7.5, cel mult (vom vedea mai jos, de ce).
  • Diferențe nesemnificative avem doar la Veres, Negruț, Tade și Dore.
  • Diferențele dintre Tribună și Kiruj sunt – evident – mai mici (subunitare, fără excepție). Se simte coeziunea în gândire, existența relațiilor de joc etc. 🙂
  • Diferențe semnificative există totuși și aici: nea Kiruj a fost mai aspru cu Dican și cu Jakolis cu -0.8 puncte, fiind mai permisiv cu Negruț (+0.9) și cu Lopes (+0.8). Cu Dican adevărul e undeva la mijloc (voi încerca să detaliez ceva mai jos). Recunosc că am exagerat un pic și cu Lopes-simpaticul (poate trebuia să-i dau maxim 7, dar m-a  atacat și pe mine avântul jesepiștilor pt. marcatori, chiar dacă i-am criticat pt. asta ceva mai sus…). Înțeleg – și aprob, într-un fel – și nota suplimentară dată de tribuniști lui Jakolis, care a făcut lucruri infinit mai bune (centrări de gol, de ex.) decât Chanturia.
  • Unde nea Kiruj nu prea poate fi de acord, este nota lui Negruț. Acum lăsăm deoparte toate informațiile deștepte din interior/exterior, de jos, de sus, ne axăm pe ce am văzut și eu, și voi. Nu știu ce ați văzut voi, dar eu am văzut următoarele:
  1. Odată cu intrarea lui Sergiu, echipa a început să aibă posesie, să pericliteze poarta și – concomitent cu trecerea timpului – aceste „periclitări” au și adus 2 goluri pt. noi, să nu mai vorbim de cele 3 puncte…
  2. Negruț (intrat în locul lui Veres), nu a preluat “mot-a-mot” fișa postului de la Veres (mijlocaș la închidere), ci a fost avansat ceva mai sus (de fapt mult mai sus), într-o zonă liberă, fiind un fel de jolly-joker netacticizat, care avea libertatea de-a se mișca în voie de-a lungul și de-a latul terenului advers, jucând între linii și preponderent pe stânga. Dar ocaziile lui au venit după croșetări din stânga în dreapta.
  3. Să ne uităm un pic la „sătenii” din Chiajna. Echipă care se apără după manual, care are jucători acceptabili pentru evenimente medii ale Ligii 1, dar care rămân fără reacție în caz de „situații neprevăzute”. Erau pregătiți destul de bine (dovadă e prima repriză, cu suspiciuni de blat formulate de subsemnatul, dar în realitate era vorba doar de impotența noastră, coroborată cu aplicarea lecției învățate de „săteni”), pregătiți pentru a contracara și formula 4-4-2, și (eventuala) formulă 4-2-3-1 a CFR-ului.
  4. Dar la pauză apare Negruț, și o formulă neprecizată în manuale. Antrenorul lor nu înțelege din prima despre ce este vorba, jucătorii nici atât, apare indecizia, apar fisuri în a aplica apărarea om la om, nimeni nu știe cine trebuie să-l țină pe Sergiu (în realitate nu trebuia să-l țină nimeni, trebuia aplicată o reorientare spre apărare în zonă combinată cu cea de om la om). În opinia mea, aici a fost cheia succesului, chiar dacă golul lui Lopes a venit în min.94. Această așezare surprinzătoare a dereglat de-a binelea angrenajul bine uns (cf. manualelor) al Concordiei. Aceasta, negăsind soluții tactice imediate, a apelat la improvizații, la hei-rup, și – în final – a cedat, târziu, dar oarecum logic.

Da, poziționarea lui Negruț a fost o armă cu două tăișuri: la acoperire a fost lăsat doar Muniru (excelent joc!), care mai făcea câte ceva și în față, dar meciul putea fi închis de „săteni” pe acest risc asumat. N-au profitat (ne-a mai ajutat și arbitrul, în paranteză fie spus…), și schema lui Feri a ieșit, până la urmă. Adică o superioritate obținută nu neapărat prin „efort fizic” (și asta, oricum), ci prin poziționare, printr-o formulă inedită, adică prin inteligență.

Cam acestea sunt motivele pentru care l-am notat ceva mai permisiv pe Sergiu, decât tribuniștii. Poate mă întrebați: dar cum rămâne cu Dican (pt. care Kiruj a dat o notă mai mică decît tribuniștii)? El – creierul mutării – nu trebuia apreciat și el? Ei, aici e aici, nu sunt convins că a fost o mutare asumată, pregătită. Mai degrabă așa a ieșit. În opinia mea, Feri l-a trimis pe Sergiu cu sarcini ceva mai stricte în teren (cum făcea și Miri în toamnă), dar Sergiu – având inteligență de joc nativă – a jucat perfect rolul nebunului și uite ce-a ieșit. Oricum, felicitări lui Feri pt. reușita schimbărilor.

HAI CFR!!!

22 de comentarii

  1. Şi eu am apreciat jocul lui Negruţ din meciul de marţi. Notele primite de el de la suporteri vor avea mereu de suferit. Felul lui de-a fi este unul mai bătrânesc, a învăţat şi respectă cu stricteţe lecţiile despre dozarea efortului pe parcusul unui meci, are o lentoare nativă în mişcări care nu prinde la public. 🙂 Mi-a rămas întipărit în memorie o fază, scorul era 0-1 încă, mingea ajunge la un fundaş ilfovean, Negruţ la vreo 10 metri, depărtează braţele cum că acoperă zona :), şi se vede pe el nerăbdarea ca fundaşul să dea odată pasa aia nenorocită, pentru a nu fi nevoit el, Negruţ, să se deplaseze inutil până acolo. 🙂 Nu are experienţă, viclenie de a face eforturi suplimentare la alibi, tocmai pentru a lua ochii spectatorilor. 🙂 Adu-ţi aminte de Bastos, cel din perioada în care nu era încă revenit cu capul :), băga 3-4 sprinturi consecutive la pressing, apoi comuta pe relanti pentru un sfert de ceas. 🙂 Nu toată lumea remarcă explozia 🙂 lui Negruţ la demarcare, nu degeaba a ajuns în poziţiile acelea în care a putut şuta spre poartă şi este şi unul din motivele pentru care s-a schimbat faţa jocului în repriza a doua.

    Apreciază

    • Just. În plus, publicul simte și o indolență la el, care -în opinia mea- este doar pe jumătate adevărată (sau nici pe atât), explicația fiind exact ce spuneai mai sus. Mă rog, mie-mi place de el, cu tot cu presupusa indolență, și cu dozarea efortului…) Discuția asta am mai avut-o și în primele etape din toamnă, când se punea (și atunci) întrebarea de baraj: este sau nu util echipei Negruț…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

        • Luis, Dore e un alt tip de atacant…L-am urmărit și la Cupa Africii în iarnă. Are o bună tehnică, dar explozie zero, are ceva imaginație, dar nu excelează nici cu forța (poate fi ușor scos de pe traiectorie de orice fundaș cu aptitudini medii din Liga1). Are înălțime, desigur (dar nu profită corespunzător de această calitate, practic detenta lui este una nesemnificativă, chiar dacă a dat un gol frumos cu mureșenii). În prima repriză așezarea a fost una ok (clasică pt. CFR), o alternanță între 4-4-2 clasic și 4-2-3-1 și mai clasic. Practic nu asta a fost problema, ci faptul că adversarul s-a pregătit bine din lecția CFR și jocul nostru a fost plat de tot, puteai anticipa cu bune probabilități următoarele 3-4 pase, când aveam posesia. Așa nu faci nicio surpriză, nimic. Din această cauză am apreciat această găselniță cu Negruț, indiferent dacă ea a fost rodul unei strategii clare sau nu…:) HAI CFR!!!

          Apreciază

  2. Una- alta, incep sa vina niste jucatori din urma cu care suporterii se pot identifica.Nu e rau, indiferent in ce directie o va lua clubul.

    Apreciază

  3. Mai lăsați CFR-ul (Hai! x 3) în plata TAS-ului și hai să ne bucurăm în masă feroviară că a câștigat ASATgM în fața lui FCStânaB, și poate câștigă și campionatul în dauna lui FCStânaB! Se poate să jubilăm excitați și poate să ne și înfrățim cu suporterii mureșeni, care s-au purtat atât de deosebit de frumos și gingaș cu noi? [feeling angry] PS: Hai/Hajra/Vieni(?)/C’mon CFR and ONLY CFR!!!+!+!

    Apreciază

    • Mda,foarte „jingas”s-au purtat cu noi,chiar la ultimul meci din Gruia.Cand un „jingas” de la Marosvasarhely,ne arata penisul online si in direct.Iubire mare ,ce sa spun,cred ca de aia si-o scos organul „jenital’sa ne iubeasca.Dupa gesturi am inteles ca a vrut sa ne iubeasca si in gura.:-))Da,sa castige ei ,m-as bucura si eu,dar cu infratirea nu stiu cum ar merge,seamana a incest acum.:-)))

      Apreciază

  4. Cu sora medicala sunt deacord.Daca pot sa cer una pana-n 20 de ani ,tate mari si nimfomana.Cred ca in aceste conditii infratirea,incestul sau orice lucruri de acest fel nu ar fi o problema din partea mea.:-))Hai CFR!!!+!

    Apreciază

  5. Luis, să fi atent,la ce pretenţii ai,s-ar putea să-ţi dea una gonflabilă(!); Kiruj, eşti de admirat (nu) şi de invidiat pt.eforturile şi sacrificiile pe care le faci privind ”Notările”; ale jegsepiştilor, chiar nu mai contează!;Apropos, de pregătirea meciurilor-pt. adversar a fost uşor să ne”ghicească”atâta timp cât pasele de la mijlocaşi mergeau anticipat, liniar şi de f. multe ori înspre fundaşi(!?); tare aş vrea să aud(văd) ce importanţă se acordă(şi cum se derulează) pregătirea tehnico-tactică a jucătorilor, în cadrul unei şedinţe (obligatorii şi video)-analize,chiar test, înaintea unei partide, ce MĂSURI se iau şi care sunt schemele ce trebuiesc folosite(învăţate!), pt. ca să-ţi impui atuurile, jocul şi să le contracarezi pe ale adversarului(!?); de multe ori, nu-mi explic cum de nu-şi dau seama, de lucruri(acţiuni)evidente, simple şi nu găsesc căi de anihilare şi rezolvare(măcar, în pauza dintre reprize), precum: -X sau Y -şutează bine de la distanţă,- are un bun joc de cap,-este lent, sau are viteză,- centrează doar cu dreptul, respectiv stângul,sau -intră tot timpul în dribling spre interior,sau- la combinaţii cu”9”arul; -se demarcă şi vine la primire între linii,ori -în spatele fundaşilor centrali; sau ce măsuri suplimentare trebuiesc luate la dublaj,sau pt.anihilarea Joly-Joker-lui(ATENŢIE!, în meciul cu Braşovul, la Constantinescu -aici este CHEIA jocului lor!); toate aceste detalii, îţi pot asigura din start un punct, sau pot rezolva ecuaţia învingătorului în proporţie de 80%, cu condiţia să ştii să maximizezi potenţialul jucătorilor (depinde şi de condiţia fizică?!) şi să ai aptitudinile tehnice ”s-o bagi în aţe!”; adesea, mi se pare că unii antrenori sunt menţinuţi în posturi(deşi sunt depăşiţi), din cu totul alte motive, decât pt. bagajul lor de conoştiinţe tehnice, tactice,fără a face dovada unui anumit standard de pregătire profesională!(sper să nu fie cazul, cu F.Dican!-deocamdată, se pare, că pe alocuri, şi-a depăşit condiţia!); Hai CFR!

    Apreciază

    • Racheta, observațiile tale sunt juste, ca de obicei, venind din iarbă, cum se spune. Foarte puțini înțeleg, cât de puțin trebuie să modifici (în bine), ca fața jocului să se schimbe în totalitate, ca raportul de forțe să se schimbe radical. Ei, problema e, dacă reușești să identifici această manevră necesară (o schimbare de jucător, o schimbare de tactică, o schimbare de atitudine, etc.), dacă da, ești antrenor mare, cu 8 mil eu pe an, dacă nu, cu 150000 eu pe an (neprimite nici ălea)…Feri mi se pare un f.bun tactician, vede bine jocul , și -mai ales- vede bine ce trebuie făcut. Cât era secund (majoritatea timpului), treaba era simplă: observa lucrurile, făcea raportul la A1 și Dumnezeu cu mila…:) Acum e altceva, el centrează, el dă cu capul…:) Îmi place tipul, tactic stă bine, dar nu prea reușește -sau nu vrea- să se debaraseze de eticheta pusă pe el de A2…Oricum, felicitări lui, a adus în mai multe mandate (de-a lungul timpului) o resuscitare, o mobilizare, fiind ajutat -de multe ori- din inerție de jucători („hai să dovedim că ăla demis a fost un nesimțit”), Știe jocul, e bun analist și observator, dar nu sunt convins că vrea să fie și A1, care înseamnă totuși mult mai mult. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Totuşi, să nu uităm că un meci de fotbal se dispută între două echipe. Poţi avea antrenor de 8 milioane, poate că adversarul are unul de 9. 🙂

        Apreciază

  6. Iar ne fac blatişti ăştia de la gsp: dăm mâine meciul braşovenilor pentru că în sezonul 2011-2012 aveam mare nevoie de victorie acasă în meciul contra lor, „iar trupa din Gruia a învins dintr-un penalty dictat după un henț odios comis de brașoveanul Hadnagy. ” :))) Ce contează că Felgueiras a apărat penalty-ul. 🙂

    Apreciază

    • Da, mi-a trecut prin minte și mie combinația asta, nu degeaba sunt blatistul de onoare al Tribunei…:) Oricum, dau șanse foarte mici pentru un egal mâine, să nu mai vorbim de o victorie ceferistă…Mi s-a părut suspect și meciul pierdut în toamnă în Gruia (la care chiar am fost prezent), asta e…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

    • ce a facut felgueiras la alte echipe nu ne intereseaza! 🙂 doar ce a facut la CFR!!! nu stiu care-i ideea cu articole impotriva CFRului, vor sa ne bata ultimul cui in cosciug sau altceva? 🙂 hai CFR!!!

      Apreciază

      • Cred că e vorba doar de ego-ul puternic al celui care semnează articolul. 🙂 Dacă bate Braşovul, poate spune că a ştiut el, uite că blatul s-a adeverit. Dacă gazdele nu câştigă, se va putea lăuda că a tras un semnal de alarmă, cluburile s-au speriat şi nu au mai avut curajul să facă matrapazlâcuri.

        Apreciază

  7. domnu’ CFR07, la fel gandesc si eu. clompablompa, me doare-n cioareci de alte echipe, important e CFR!!! nu ca nu-mi place sa vad mioarele behaind a jale, insa ce castigam noi daca de la vara suntem fiii ploii? HAI TASu’ ma-sii odata!!!

    Apreciază

    • Ideal ar fi ca noi să batem în ultimele 5 meciuri, să ne luăm şi punctele de la TAS, FCSB să piardă tot, iar ASA să fie penalizată pentru chestia aia veche cu Avram. Că putem face max. 62 de puncte, iar ei au meciurile directe. Dacă nu se poate, aş vrea să ia titlul orişicine, numai nu FCSB sau ASA. Aş vrea să rămânem singurul club din Ardeal care a reuşit să ia titlul în ultimii 40 de ani, apoi, mă enervează, şi mi-e ciudă, că foştii frânari din lotul mureşenilor au mâncat pită albă ani mulţi la noi şi nu au reuşit niciodată să bată Steaua, iar acolo fac 2 din 2. Şi, auzi, cel mai mare salar din lotul lor îl are G. Mureşan, 160.000 de euro. Poate acum, după ce s-a pus la treabă Zăvăleanu, că până atunci Sepsi, Voiculeţ, Velayos şi Hora aveau sigur mai mult decât Muri.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.