„Speranţa moare ultima” (citat dintr-un banc al lui Retardilă)


În decurs de câteva luni (7, mai exact), aceeaşi întrebare a fost pusă (ostentativ, vor spune unii, la mişto, vor spune alţii… 🙂 ) de firma de sondaj de renume mondial, având sediul într-o mansardă dubioasă (etc. – aveţi „liber” la imaginaţie…), de aproximativ 3 m x 4 m, care funcţionează adică în condiţii absolut identice cu celelalte firme „şmechere” din ţărişoara noastră. Mă rog, ele spală bani mulţi pe metru pătrat, în timp ce firma noastră spală mai degrabă vase, rufe, ciorapi etc. (destul de rar, dar asta-i o altă discuţie…).

„Conducerea” firmei a mandatat de fiecare dată singurul statistician rămas (încă) legitimat/angajat acolo, în ciuda condiţiilor de muncă şi de salarizare improprii, efectiv ridicole. Se vorbeşte prin piaţă că e un nebun, care umblă singur (şi vorbeşte şi mai „singur”) prin oraş, în loc de haine are pe el nişte tabele excel printate în alb-negru şi se uită peste munţi, spre vest, sperând să vină vreun miracol… Şi tot aşteaptă şi aşteaptă, zi după zi… Mă rog, să fie sănătos… 🙂

Întrebarea comună, care a legat cele două sondaje, adică puntea de peste cele 7 luni, suna cam aşa: <<În opinia voastră pe ce loc va termina sezonul 2014-2015 echipa noastră dragă, adică „dragă-CFR”?>>

A. Rezultatele sondajului din iunie – 2014:

image2

  • la acel sondaj au participat 29 tribunişti, media locurilor indicate fiind de „5”.
  • s-a notat atunci cu numere întregi, de la 1 la 10, acesta din urmă însemnând „locul 10 sau mai jos”.

B. Rezultatele sondajului din ianuarie – 2015:

image1

  • la acest sondaj au participat 18 tribunişti, media răspunsurilor date fiind de „1,38”, care corespunde – să zicem – locului „2”.
  • s-au dat note întregi între 1 şi 6, semnificaţia lor fiind „1 = locurile 1-3”, 2 = locurile 4-6”, 3 = locurile 7-9”, 4 = locurile 10-12”, 5 = locurile 13-15” şi 6 = locurile 16-18”.

În loc de concluzie: în iunie 2014 (în condiţiile în care am avut o „siguranţă financiară şi de lot” mult mai mare, sau – cel puţin – aşa credeam noi), poporul tribunist a prognozat în medie un loc 5 la final. Peste 7 luni, pe 24-25 ianuarie 2015, în condiţii „premergătoare” aproape agonizante (vorbindu-se săptămâni întregi despre „desfiinţare”, „faliment”, apoi – îndulcind un pic discursul – despre „insolvenţă” etc.), dar după o mică rază de soare de 8-0, acelaşi popor (subţiat un pic) ne indică sus şi tare, că echipa va termina pe (aproximativ) locul 2… 🙂

Voi înţelegeţi ceva? Aştept explicaţiile psihologilor, care şi-au făcut (cumpărat) doctoratul în domeniul „Tainele ceferismului de pretutindeni”… 🙂

Până ce vin nişte răspunsuri mai de Doamne-ajută, iau nişte tabele excel proaspăt printate, şi mă culc o ţâră… Spre vest, peste munţi, cerul s-a înseninat un pic, adică e de bine, dimineaţa vor fi minim -30 de grade… 🙂

HAI CFR!!!

86 de comentarii

  1. Oameni buni, oameni rai si dragi ceferisti! Eu spun ca dracul nu e chiar asa negru cum am crezut pana acum. M-am dus la amicalul de sambata sa vad cu ochii mei cum sta echipa, si nu e chiar rau. Mi-o placut ce am vazut, un fotbal direct spre poarta, cu pase pe jos si pase rapide, devieri, e drept ca si adversarul a fost cam slabut si ne-am permis acest lucru. Trica a fost cu gura pe jucatori tot meciul, mai ales in prima repriza, care cumva va fi echipa standard in returul asta. Mare mi-o fost mirarea cand l-am vazut si pe Costea al nostru ca iar putea alerga si nu a fost o mana chiar moarta, a jucat atacant cu Jazvici si au si marcat ambii. Echipa e bunicica, normal ca am mai avea nevoie de altii si mai buni, dar sa recunoastem ca inafara de vreo 3-5 echipe care sunt peste noi, cu restul am putea face un meci bun, sunt altii si mai slabi ca noi. Secretul va fi conditia fizica, iar apropo de pregatire fizica, parca pe Dican l-am vazut ca se ocupa de asta inaintea meciului, probabil el e omul bun la toate in clubul nostru. 😛 Repriza a doua a fost slaba, noroc cu cele doua goluri, iar daca ar trebui sa jucam cu copii astia, am fi vai de capul nostru. Remarcatii mei sunt Stana, care se vede ca e bunicul lor, a si condus jocul de la mijloc, si Firtulescu, a avut cateva incursiuni rapide, e rapid baiatul, are ceva viteza, partea nasoala e ca ii cam scund, tinerii ceferisti il strigaul pe el „piciule”. Oricum meciurile noastre vor fi cu echipele de la mijloc si mai jos, asa ca sanse sunt. Cred ca obiectivul nostru poate fi o finala de cupa, care daca nu ma insel ne poate aduce o prezenta in europa league daca castigatoarea va fi si campioana, iar sa recunoaste ca semifinala cu pingu e cea mai buna sansa daca si planetele se vor alinia cum trebuie. Si in campionat un loc de 5-9(max 10) si doamne ajuta sa nu retrogradam! Hai CFR!!!

    Apreciază

    • “Finalista cupei naţionale nu va mai evolua în Liga Europa din sezonul 2015/2016, în cazul în care câştigătoarea este calificată pentru Liga Campionilor, acest loc urmând să revină echipei cel mai bine clasată în campionat după formaţiile ce-şi asigură prezenţa în cupele europene, a anunţat UEFA.” link Dar nu e problema noastră, în acest sezon facem eventul. 🙂

      Apreciază

      • De ce nu? Trică ştie foarte bine, cu ce se mânâncă un „event” al CFR-ului…A fost „special guest star” în 2008, cu ocazia primului event. Dar spune-mi altceva: care variantă îţi place mai mult, A-titlu şi înfrângere în finala Cupei, sau invers, B-câştigarea Cupei şi locul 2 în campionat? Ok, ştiu, ţie îţi place C-titlul şi Cupa, adică „eventul”…:)

        Apreciază

          • …profit maxim, cu efort minim…:) În realitate vom avea 4 partide de disputat pentru ca visul tău (dar şi al meu, evident) să devină realitate: 2 în semifinale, apoi final Cupei, apoi Supercupa. Dar ai dreptate şi tu, cu 3 victorii chiar se poate rezolva „dubla” (victorie în Gruia, cu 7-0, să zicem, şi înfrângere pe Şomeş, 0-1, să zicem…). Acum nici nu mai spun, că -practic- putem ajunge la cele două cupe şi cu 4 egaluri…:) HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Da, sunt mai multe variante (spre infinit), dar important e ca partea aia cu „7-0 în Gruia” să fie o constantă peste toate variantele…:) Să nu uităm, totuşi, că am mai „prezis” de câteva ori nişte scoruri astronomice (chiar 8-0, la un moment dat), pe urmă am pierdut…Atenţie, deci! Dar nu cred că trebuie să-i spunem chiar lui Eugen asta, practic ştie cel mai bine, care-i miza adevărată a acestor meciuri. HAI CFR!!!

              Apreciază

  2. Si eu am fost sambata la meci, iar concluziile trase sunt aproape identice cu ale confratelui Tomy. Cei doi fundasi, fosti rapidisti parca, s-au miscat destul de bine. Cat despre Paun, eu astept mai multa maturitate in joc, desi e inca un copil. Dar un copil foarte talentat. In rest… incet si cu treaba buna, asa cum fac ardelenii. Hai CFR!

    Apreciază

  3. Eu am votat un loc șapte la vară (acum m-am abținut, nu-mi fac iluzii, cum zicea un mare gânditor al fotbalului), iar în situația actuală cred că tot cam acolo ne batem. Oricum, m-aș mulțumi și cu acel șapte la final, cu condiția să mai jucăm și la anul în liga 1. Deocamdată e bine că nu ne-am desființat, că aparent rămâne majoritatea lotului (mai e mult până la sfârșit de mercato), însă mă îngrijorează că nu s-a rezolvat nimic la nivel de acționariat / finanțare, clubul este în continuare pe butuci. Pe lângă asta, chestii ca și lipsa unui preparator fizic, renunțarea la cantonament, incertitudinea privind unele posturi (fundaș central, dreapta, vârf), lipsa unei bănci de rezerve la nivel de liga 1, sunt niște fleacuri.
    În semifinala de cupă, mă tem că suntem outsideri.

    Apreciază

  4. Foarte simplu, in vara mi s-a parut ca lotul e praf la propiu dar nu stiam cat de praf is si ceilalti, acum plecam de pe locul 2 si vazand cat de praf is si ceilalti imi dau seama ca locul 3 e destul de usor de obtinut.

    Apreciază

    • Da, cam aşa am”trăit-o” şi eu în vară, când am auzit că vine Larie de la „Omenia”, Guima din liga a 2-a portugheză şi Susici din liga a 3-a germană. Cu toţii au devenit oameni de bază (mai puţin Guima, dar şi el pe acolo), şi practic după etapa a 4-a nici nu concepeam o formula de echipă fără ei. Dar astfel de surprize (plăcute) nu poţi avea tot timpul. Oricum, ne-au rămas destui titular, încât să nu mai fim aşa de prăpăstioşi. Problema e la rezerve acum, dar să vedem ce ne mai aduce săptămâna asta…HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Cu acordul tău ulterior, pentru kiruj şi Luis, că ei nu au facebook, şi pentru că mi-a venit o idee genială, preiau aici textul de pe FB: „Tribuna CFR” împlinește astăzi 3 anișori de când a văzut strălucirea forcepsului și luminița de la capătul tunelului.
      Am luat CFR-ul de pe locul 2 (ianuarie 2012) și în 3 ani l-am dus pe locul 2 (ianuarie 2015), deci n-am făcut mare scofală…
      Din păcate, cu toată munca grea și onorabilă a colaboratorilor și autorilor, valoarea de piață a „Tribunei CFR” a continuat să scadă dramatic în raport cu CHF-ul. Deși noi nu ne vindem, dacă ne-am vinde, banii (jenibili) obținuți nu ar reuși să sponsorizeze aducerea de jucători de valoare la CFR (pe posturile deficitare), plata salariilor și chiriilor, precum și un reușit cantonament de iarnă în țările calde.
      Așa că nu vindem nimic, că nu avem ce…
      La mulți ani!”

      Ideea genială: Deși noi nu ne vindem, dacă ne-am vinde, banii (jenibili) obținuți nu ar reuși să sponsorizeze aducerea de jucători de valoare la CFR (pe posturile deficitare), plata salariilor și chiriilor, precum și un reușit cantonament de iarnă în țările calde. Cum? Simplu de tot. Am schimba cei 484$ în lei, obţinând RON 1936. Leii îî băgăm în Google Translate şi cum ne arată documentul de schimb valutar ne alegem cu £ 1936. Fugim la casa de schimb valutar îi schimbăm rapid în lei şi ne alegem cu RON 11.616. Repetăm de câteva ori manevra şi ajungem la concluzia că Barcelona nu-i sigură că-l poate păstra pe Messi. 🙂

      Apreciază

      • Baaaaaa ! De luati atatia bani o sa ne scrieti din Emirate? :)) sondaj 1,sondaj 2…la sondaj 3 mai vedem…ceva mai incolo …Oricum La multi ani !

        Apreciază

    • La mulţi ani „TribunaCFR”, şi tribunişti!!! În toamnă, când „copilul” va avea 3 ani şi 8 luni, îl putem băga la grădiniţă, la grupa mică…:) Mister, am făcut, totuşi ceva „scofală” în cei trei ani: în iunie 2012 am luat titlul, iar în decembrie 2012 am bătut pe Old Trafford (adunând 10 puncte în CL)…Nu cred că cineva are curajul să conteste, că toate acestea au fost posibile datorită ajutorului necondiţionat (tehnic, financiar şi logistic) al Tribunei…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

  5. Să nu devenim prea euforici si sa rămânem realişti(!);nu uitaţi domnilor, că aceiasi titulari care au câştigat sâmbăta aceasta cu 6-0(la pauză), săptămâna trecută au pierdut cu 1-0 la ultima clasată(Sănatatea Cj.)din L.3;deocamdată, mă abţin în a mai da pronosticuri”extravagante”, de a face previziuni si a trage concluzii certe, până nu se va COMPLETA şi definitiva LOTUL şi nu se va stabiliza situaţia financiară, care este departe de a se fi ameliorat f.mult(!);până atunci, să avem în atenţie să ne îmbunătăţim serios CONDIŢIA FIZICĂ, relaţiile de joc în regim de viteză, şuturile de la semi-distanţă şi calitatea execuţiilor la loviturile libere(!);au DISPĂRUT: pessingul, concentrarea şi disponibilitatea la efort, pe care trebuie,urgent, să le redobândim, altfel cu modestele calităţi tactice,dar mai ales tehnice ne va fi f. greu, spre imposibil să ne clasăm în primele zece echipe;Hai CFR!

    Apreciază

    • la meciuri de antrenament – pe zgura de la Municipal – ii mai bateam si noi (mediocri fiind in judet) pe iuniversitari… Astea nu se „pune”…Asteptam optimisti incurabili fiind Campionatul si Cupa…

      Apreciază

    • Ai perfecta dreptate, Racheta, condiţia fizică -în general-, şi prospeţimea -în mod special- sunt cele mai importante în acest moment! Că relaţii de joc, că una, alta…cine suntem noi? Barcelona?…:) Glumesc, desigur. Sunt importante ălea, dar condiţia fizică „acoperă” multe alte găuri (de ordin tehnico-tactic), ştii şi tu foarte bine. Când îi alergi şi îi sufoci pe adversari de mor pe teren prin minutul 60 (cum a fost cu Miri între etapele 4-10), atunci restul vine cumva…:) Şi mă repet: o pregătire de iarnă trebuie făcută în zăpadă…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Mda. În Antalya sau undeva în Spania. În altă ordine de idei, iată noile teletexte marca gesepe: ” CFR Cluj poate redeveni o forta in Liga I, dupa ce patronul Arpad Paszkany a decis sa se reintoarca alaturi de echipa, anunta editia tiparita a Gazetei.
        Fosta campioana a Romaniei a intrat intr-un con de umbra odata cu probleme financiar aparute in cadrul firmelor manageriate de Paszkany, insa situatia s-a schimbat dupa ce acesta a reusit sa vanda drepturile TV pentru Liga I catre DigiSport, pentru 12 milioane de euro pe sezon, suma totala fiind de aproape 60 de milioane de euro.
        Prima mutare a lui Paszkany a fost blocarea transferului lui Deac la Beitar Ierusalim, iar seful din Gruia doreste sa refaca echipa pentru a se lupta la titlul din sezonul viitor, in momentul de fata CFR-ul fiind la 9 puncte de liderul Steaua.”
        Și iarăși altceva, știridesport anunță un turneu al echipei noastre: „CFR Cluj pleacă pe 30 ianuarie la un turneu în Croaţia, unde va disputa 4 meciuri amicale, împotriva unor formaţii din Croaţia, Serbia sau Slovenia” (link) Pare o veste bunicică, nu-i așa?

        Apreciază

  6. La Multi Ani Tribuna CFR,multumim tuturor cei implicati pentru daruire,va doresc sa aveti ocazia de a ne oferi multe stiri pozitive legate de echipa multa vreme de acuma incolo. Hai CFR!!!

    Apreciază

  7. Să vedem care va fi următoarea haltă a lui Tade. Cu turcii pare că au picat negocierile: „România este pe lista de transferuri Samsunspor’un CFR Cluj a jucat la echipe impas Atacantul francez Gregory Tade afaceri. Directorul Club Coskun Zeren, imposibilitatea de a plăti taxa de, cere jucatorul a anunțat că dimensiunea Red-White a declarat că România atacant care a jucat pentru atacantul clubului francez CFR Cluj Grigorie Tade, prin transfer impas. Directorul Club Coskun Zeren, „Tadeu, ne-am făcut oferta noastra. Cu toate acestea, jucatorul doreste sa poarte un nivel nu putem plăti. Pot spune că acest transfer am elimina încet raft. Pentru ca echipa din soldurile noastre pot fi, de asemenea, distorsionate. Așteptăm prin ochii nu vor deocamdată acest transfer, ne vom concentra pe alți jucători”, a spus el .” link

    Apreciază

    • Al dracu’ acest Grigorie, al nostr’ golgeter…Unde apare el, se golesc rafturi, se intră în faliment, vine sfârşitul lumii…:) Mai bine să revină la noi, aici rafturile-s goale de mult, şi atacant nu prea avem…Apropo, Dore e în formă, din ce văd, face prăpăd pe-acolo, prin Africa…Poate ne va scoate el…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Să ţinem pumnii pentru eliminarea rapidă a lui Congo, dacă prind finala, nu o să mai aibă timp Dore să însuşească noile cerinţe tactice de la CFR. 🙂

        Apreciază

  8. Cei de la jeg-sepe au încercat să ne dezinformeze şi de astă dată, aruncând o ”bombă”de presă dezamorsată, cum ca AP revine la CFR şi că ar fi blocat transferul lui Deac;ne-am fi bucurat, numai că informaţia este falsă(!);”Gurile rele”spun că,Deac, pe lângă mici probleme familiale, ar fi avut şi unele cu viza, spulberându-mi orice vis şi speranţă de mai bine, prin implicarea ”jupânului-emir”;I.M.întrebat dacă”mai apare soarele pe strada noastră”(?), a răspuns: ”uitaţi-vă în sus”; la ora începerii meciului de sâmbătă, era înnorat, deci nici o rază de soare(speranţă);[poate că neplecarea lui Deac s-a dorit pt. a nu-l supăra pe Miri, care şi-l dorea la Gyor];Nimeni, nici chiar A.P.nu au confirmat reintoarcerea”Maurului”şi nici implicarea lui la club, deşi ne-am fi dorit-o, pt. a se schimba în bine situaţia financiară, în primul rând şi mai apoi de a scăpa de toate celelalte necazuri şi a creea un climat propice fotbalului;doar rămânerea lui Tade,Felghe şi F.Dore, m-ar mai putea convinge că ceva se ”mişcă” la club, că se poate şi se doreşte performanţă şi ar dovedi că,întradevăr, am putea ieşit din criză(!); Hai CFR!

    Apreciază

    • Da, în realitate multe lucruri nu s-au schimbat, am consemnat câteva reveniri în lot (importante, totuşi:Camora, Muniru, petrucii, Deac, Jazvici, Larie, etc., oameni de bază, totuşi!), dar problemele datoriilor nu s-a rezolvat cu asta. Dantesc are dreptate (măcar până la un anumit punct) când se luptă (ideologic vorbind) cu „optimiştii” de pe cheferetv, în realitate te doare stomacul, când te gândeşti, din ce se va constitui bugetul pe sezonul viitor, etc. Dar, ţinând cont de situaţia generală a fotbalului din RO, prognoze pe termen lung nu merită să faci, până ce nu se pun bazele unor legi sportive solide, e suficient să trăieşti de la o zi la alta, că altă soluţie oricum nu ai. Apropo, să ştii că în acest moment nu mai sunt aşa de disperat pt. revenirea lui Felghe…Am impresia, că o revenire „forţată” (cu ameninţări reciproce, etc.) nu ar ajuta coeziunea lotului, în locul lui Eugen i-aş da un termen „din scurt” (2-3 zile), şi dacă nu şi nu, asta e, să fie sănătos. Caneto mă va blestema, dar tind să dau dreptate lui Cristi, în realitate este vorba de un portar, care la echipe mai răsărite ar fi -cel mult rezervă. Fără să insist foarte mult, am numărat suficiente greşeli ale lui în ultimul an (de plasament, de ieşire la centrări, etc.), care să-mi susţină teoria de mai înainte. Altfel nu am nimic cu el, cu toate că „melodia” aia cu „plăteşte, băăăăă, chiria!” nu mi-a plăcut deloc, am şi spus asta, chiar atunci. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Care-i punctul de unde nu mai am dreptate Kiruj ? :))) Acum mai in gluma mai in serios tot a incercat sa aflu un raspuns pe chefereTV vis-a-vis de constituirea bugetului pe anul viitor in conditiile in care sursa de finantare zero…S-au suparat pe mine ,ma rog o parte si au zis ca ii fac…nu mai stiu cum… si daca’s eu asa destept sa le spun eu lor…In fine, dar uite intreb si aici ca sa fie scorul egal …din ce pajtele ma-sii isi face clubul buget pentru sezonul viitor ? Care is sursele de finantare in conditiile in care iti tre un minim de 3-4 mil euro…Altii spun mai mult…dar eu tin cu dintii de astea 3-4 milioane ca sa nu ne haladim la mai mult…Si daca printr-o minune apar banii astia…. eu asa stiu ca ei vor fi supti/blocati in secunda doi de ANAF pana la rezolvarea litigiului in instanta…Deci…din ce se va sustine CFR si cum …Asta-i intrebarea…

        Apreciază

        • Nu asta e „punctul” respectiv, Dane, până aici îţi dau perfectă dreptate, nici eu nu prea văd constituirea bugetului pe sezonul viitor, dar să zicem, că până-n vară se pot schimba multe (inclusiv treaba aia cu ANAF-ul). Punctul în care nu prea sunt de acord cu tine (doar partial), este cel în care îl consideri pe PAZ singurul vinovat pt. situaţia actuală. În fine, nu merită să intrăm în discuţie, fiecare putem avea o părere, şi ele nu-s musai să fie identice. Dincolo de greşelile evidente ale lui (promisiuni neonorate, ne-reinvestirea unei mici părţi din veniturile din CL, cu care puteam defila ani întregi în campionat, asigurând -poate- alţi bani, tot din CL, etc.), omul a luat echipa de pe marginea prăpastiei, şi după12-13 ani îl lasă pe locul 2 în Liga-1. Comparând doar „plecarea” cu „sosirea”, diferenţa e evidentă. Multe, foarte multe echipe ar fi de acord (fără să gândească) la această „transformare”, Sănătatea Cluj, de ex. Crezi, că ar spune NU unei astfel de transformări posibile, dacă vreun nebun ar garanta acum, că aşa va fi peste 12 ani? Nu cred…Cam asta e tot, dar no, nu trebuie să fim pe aceaşi lungime de undă în tot şi în toate…Nici ţie, nici mie nu mi-ar conveni o astfel de „unanimitate” prea bine cunoscută acu ceva vreme…HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Fractura a fost in 2012, de aia innebunesc eu uneori aducandu-mi aminte..E exact momentul din care CFR se putea autosustine si sa si mearga pe plus…In rest ai dreptate,daca am fi si am gandi toti la fel lumea ar deveni de-a dreptul plictisitoare

            Apreciază

  9. Cu o astfel de lege,oitele au liber la campionat deacum inainte.Vor cumpara ce vor,fiindca jucatorii mai rasariti vor fi dirijati catre fc oaia.Este o lege pro oaia.Si stati linistiti,nu vom avea o nationala mai buna.Astia vor sa se asigure ca nimeni nu va mai atenta la suprematia oilor.Punct.

    Apreciază

    • Aparent, Luis. Acolo vorbeşte de 4+4 jucători (formaţi la nivel RO, respectiv „local”). Interzice cineva ca CFR-ul să crească (a şi făcut, în realitate, dar nu prea a profitat de acest lucru) 4 jucători proprii? La acest punct, crede-mă, suntem peste oiţe în ultimul deceniu. Au format ei pe cineva? Apoi, cu ăia 4 din RO, da, poate au ei un mic avantaj. Dar la „extraeuropeni” ne mai pot bloca oiţele? Nu cred. Criza financiară, „bugetul auster”, da, ne pot bloca, dar ălea-s ale noastre…Nu toate măsurile sunt pro-oaie, Luis, sunt multe, într-adevăr, dar prea ne „angrenăm” în a căuta conspiraţii şi faulturi contra-CFR în tot ce mişcă în ţara asta. O parte sunt reale, o parte nu, şi partea asta ne face mai mult rău, pentru că ne livrează un răspuns simplist pentru problemele CFR-ului, cu toate că cauzele reale sunt -mai degrabă- „interne”. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Nu la faulturi contra CFR m-am referit,ci la faultul fotbalului in general.ai sa vezi(daca n-ai vazut pna acum) ca se va lucra pentru oite,jucatprii mai buni vor fi orientati la marele club fara nume.Si pana acum a fost asa.De ce am fost nevoiti sa luam straini?Pentru ca aia buni de la noi erau trimisi la oite,sau se cerea un pret prohibitiv pentru echipele celalalte si in final tot la oite ajungeau.Mai scapa cate unul prin plasa intensa de impresarii samsari ,dar majoritate(crema) la oite ajungeau,si asa au reusit intr-o perioada sa domine fotbalul din tara.Pana in momentul CFR cu strainezii,care nu puteau fi influentati si pe care ii durea in basca de numele (exnumele) mioarelor.La asa ceva m-am gandit eu.Hai CFR!!!+!

        Apreciază

        • Luis, aici ai dreptate, străinezii noştrii chiar nu erau „influenţabili”, dar eu cred că chiar acolo s-a rupt filmul, în sensul că „ucenicia” a costat enorm, sau -dacă vrei- „independenţa” ne-a golit conturile…:) Nu e nicio glumă aici, am plătit cu bani grei decalajul imens avut faţă de „granzi”, câteodată cu bani grei nejustificaţi, dar asta e o altă poveste. Modelul nostru a fost imediat copiat de alţi „flămânzi” (Copos, Porumb, Iancu), dar asemănarea s-a oprit la faza cu „cheltuitul”, când era nevoie de performanţă, mai mereu a intervenit ceva…HAI CFR!!!

          Apreciază

  10. Ecuatie simpla la mitici: luam sub pret tot, ca asa fac „impresarii”… atacam tot ce este din „afara”….mai scoate un „ungur” capul afar…il atacam, il distrugem….Premiile trebuie sa vina la bucale….la jiji sau la altii, nicidecum acolo unde se mai si lucreaza! TRAIASCA ARDEALUL INDEPENDENT! Astept primul meci CFR- FC „FN”…. meci international, et.I, preliminarii Ch.L…

    Apreciază

  11. E bine că ne arde la cur de cum o să fie în 2017, înseamnă că sperăm că se rezolvă şi bugetul pe 2015. 🙂 O măsură de rahat, şi până acum 1 an a fost în vigoare să figureze 5 români pe foaia de joc (mai acum 3-4 ani erau necesari 7 sau 8, nu reţin exact). Prostia e cu alea 3 selecţii la naţională pentru jucătorii non-UE. Toate cluburile mari caută talente din Africa şi America de Sud, care mai apoi ajung să joace pentru naţionalele lor, iar noi vrem ca scouterii (inexistenţi) noştri să meargă să aleagă direct de la turneul final al Cupei Africii. Jucători liberi de contract, dacă se poate. 🙂

    Apreciază

  12. Va agitati degeaba cu jucatorii aia, formati nu inseamna neaparat romani! Va dau un exemplu de la Bayern, alaba care e austriac dar e format de Bayern. Sau toti turcii din Germania care aleg sa joace la nationala Turciei, ei sunt formati ca nemti. Oitele o sa aiba problema cu definitia „jucatori formati local”- asta daca local nu va fi definit ca si „orasul” Voluntari, de care apartine Pipera si unde este mai nou echipa Rejelui care joaca insa la celalt capat al Bucalelor, la Chiajna . Jucatorii formati locali sunt tineri pe care ii formezi de la 15 ani incolo – asa ca daca gasim niste tineri talentati de oriunde, aia vor fi trecuti ca si formati de club. In plus, nu uitati ca si la CL lista B avea 4 jucatori de la juniorii proprii si 4 rezerve romani se gasesc mereu. Uneori devin chiar imediat titulari, Larie fiind cel mai bun exemplu. Ca la polul opus, am avut suficiente talente aduse si plecate muhaiele: Hora, Bud, Batin, Ganea, Voiculet samd.

    Apreciază

      • Problema marilor patrioti si nationalisti este ca lumea nu mai functioneaza in tiparele cunoscute de ei. In 5-6 ani va aparea prima generatie de copii ai capsunarilor, nascuti in Italia si Spania. si sa vezi atunci ce mirari vor fi daca cei care vor avea valoare vor decide sa joace pentru macaronari, iar pentru Romania doar cei care nu au sanse sa prinda echipa. Sau ca sa fac o comparatie, cam cu a fost cu Özil si Sahin. Un pic de GISSuiala reloaded nu ne va strica.

        Apreciază

      • Te duci în Burkina Faso (Coasta de Fildeş, Zambia, etc.) cu un rând de echipament, ceva „cadouri” pentru vrăjitor, şi aduci -la kilogram- 10 băieţi care fug mai repede ca leopardul (cu mingea la picior!), de 13-14-15 ani, apoi îi dai în primire la grupele de junior spre „formare”…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Invata-i si pe cei de la Barcelona cum sa faca. Poate data viitoare scapa de interdicție la transferuri. Daca tot te deranjezi pana acolo, invata-i si pe cei de la Real… Nu de alta dar se pare ca ei sunt urmatorii pe lista FIFA.

          Apreciază

        • Eu aşa am citit că decizia este valabilă şi în cazul juniorilor. Ca să-i poţi legitima trebuie să aibă 3 prezenţe în naţionala ţării lor. Dacă măsura cu prezenţe în naţională ar fi generalizată pentru toată Europa, să vezi ce bătaie ar fi pentru posturile de selecţioner în Africa. 🙂 )))

          Apreciază

          • Caneto astea sunt conditiile in care poti face transferuri internationale de juniori:
            Astea sunt conditiile in care poti sa faci transferuri internationale de juniori:
            1. The player’s family has moved to the country for reasons other than the player’s transfer.

            2. The move occurs within the European Union and the player is between 16-18.

            3. The player’s home is less than 30 miles from the national border being crossed.

            Da, poți aduce 10 negrii mititei din Burkina Fasso… Dar pentru asta trebuie sa le muti clanul in Romania din motive „nefotbalistice”, iar dupa vreo 6luni-1an poti sa transferi si jucatorul.

            Apreciază

            • Da, dar ai noştri au mai pus cu o lopată: „un jucător non-european va putea fi transferat doar dacă în sezonul trecut a fost convocat la naţionala sa de cel puţin trei ori. Decizia este valabilă şi în cazul naţionalelor de juniori„.

              Apreciază

            • Ei, atunci se schimbă un pic ecuaţia…Când te duci la vrăjitor, în afară de echipamente, ceasuri stricate şi scobitoare reşapate, mai trebuie să duci şi ceva lovele…Serios vorbind, nu ştiu dacă poţi să aduci ceva în aceste condiţii. Rămâne, totuşi, o întrebare: care-i faza, când vrei să aduci -să zicem- nişte copii de 10-12 ani, în cazul cărora nu se pune problema prezenţei în naţională, că ea nu există, practic, la vârsta aia? HAI CFR!!!

              Apreciază

            • Legal oricum nu ai cum sa-i aduci fără costuri semnificative. Trebuie sa le muti familia, sa asiguri locuri de munca pentru părinți, scolarizare pentru frați surori… Si toate astea in asa fel incat sa nu poata nimeni sa demonstreze ca i-ai ajutat sa se stabileasca in Romania doar ca sa poti transfera juniorul respectiv. Merita toate costurile si riscurile?

              Apreciază

  13. Si cand si-or da seama ca treaba asta va slabi toate echipele de club si rezultatele se vor vedea in cupili iuropene, sa vedeti intoarcere la stanga (dreapta ) imprejur.

    Apreciază

    • Pe termen scurt, poate. Pe termen lung nu cred. O astfel de masura obliga cluburile sa foloseasca grupele de copii si juniori drept pepiniera. In momentul de fata, pentru majoritatea cluburilor, grupele de copii si juniori sunt o piatra de moara. Exista doar pentru ca e o conditie in dosarul de licentiere. Si in fond si la urma urmei, nu asta isi doresc majoritatea suporterilor? Jucători crescuti de club, cu iubire pentru culori, respect pentru traditie si whatnot?

      Apreciază

      • Noup, suporterul vrea trofee sau daca nu meciuri cat mai bune iar daca unul sau maimulti jucatori care nu is de-a locului nu pun osul asa cum vrea suporterul se vine cu placa legata de traditie, culori, etc.

        Apreciază

        • Stiu Ioan Dacid… Ultima fraza era o ironie. De aceea am si bagat „whatnot-ul”. Dar mereu apar nemulțumiți care fac scandal ca nu joaca juniorul X sau Y… Uite ca acum o sa aiba ocazia sa joace. Dar daca e vorba de trofee, daca o astfel de masura o sa ne aducă peste 10 ani o echipa nationala puternica nu poate decât sa ma bucure. Pentru mine, cel putin, nationala e mai presus decât orice echipa de club.

          Apreciază

      • Eu sunt sceptic şi pe termen lung. Odată că în fotbalul nostru nu a ţinut pe termen lung nicio măsură luată, mereu s-a modificat schimbarea, apoi, până la urmă, tot materialul uman este ce contează. Sunt în ţară o grămadă de şcoli de fotbal particulare, care asigură cazare, hrană, şcoală, pregătire, dar cu ceea ce iese de acolo, cu puţine excepţii, n-ai ce face, dacă eşti un club cu pretenţii. Uite, nişte exemple, Hora a fost crescut de o şcoală de fotbal particulară, a trecut pe la naţionalele de juniori şi tineret, a avut şansa să debuteze devreme şi să joace multe meciuri în prima ligă, la UTA, apoi la Bistriţa, iar la 22 de ani a ajuns la CFR, unde a avut nevoie de 4 ani ca să confirme cât de cât la Târgu Mureş. 🙂 Ivo Pinto, tot la 22 de ani, a venit într-o tară străină pentru el şi s-a impus imediat. De la Chanturia am avut pretenţii, să tragă echipa după el, doar e Messi al Georgiei, în schimb de Negruţ spunem că e tânăr şi trebuie să avem răbdare cu el. Chestia e că Negruţ e mai bătrân cu 10 zile decât Chanturia. 🙂

        Apreciază

        • Problema e ca grupele de copii si juniori si scolile particulare de fotbal, in momentul de fata sunt pepiniera pentru Divizia B si C. Jucattorii care pot sa faca fata la 18 ani la nivel de seniori, sunt exceptii…oriunde in lume, nu doar la noi. La noi nu exista o tranzitie ibtre 18 si 22-23 de ani. Un jucator care joaca 5 ani in liga a 3-a nu o sa-ti mai progrese niciodata. Iar daca e vorba de strategie, niciun club din România nu are și nu a avut o strategie pe termen lung. Poate cu excepția Viitorului lui Hagi. Niciun club nu a investit masiv ij centrele de copii si juniori in ideea ca peste 5-6ani sa aiba o echipa puternica bazata pe jucători crescuti de club, jucători care sa si rotunjească bugetul clubului in caz de transfer. Toate cluburile au mers pe ideea de aduce jucători cvasi-anonimi dar cu un pic de experienta pentru îndeplinirea obiectivelor imediate (titlu, cupe europene, salvare de la retrogradare).

          Apreciază

  14. Haideti sa luam tema la bani marunti. In primul rind, nici o minune nu tine in Romania mai mult de 3 zile. In al doilea rind, exista tari care doresc sa aiba „export”, ca intotdeauna vraciul are in clan si un impresat iar ala e cumnat cu un ministru si cumatru cu un dealer de camile. Daca exista un barem de 3 meciuri internationale, nene alea le poti face in 10 zile. Facem cupe Polusul Africii, dam un premiu special la cine are Polusul cel mai lung si luam pe toti jucatorii talentati care au strins 3 meciuri. OK e trial, dar Po….leit. Apoi, e neclar daca e vorba de transferuri definitive sau si de imprumuturi? Vorba aia, noi am dat regula asta, care suntem o tara cu strategie dubla la scos jucatori poleiti? Ia sa ne amintim citi jucatori buni d evinzare prindeau ca prin minune traditionalul turneu de iarna al nationalei facindu-si palmares cu Moldova, Cipru, Malta samd…iar dupa 2 sezoane federatia taia selectiile ca sa iasa bien la statististici si re-declara participarile ca „selectionata divizionara”?

    Apreciază

  15. Iar puneti tara la cale. Asa ati pus si anul trecut. Calcule peste calcule, idei, sugestii, propuneri. Se vorbea de niste academii, remanierea lotului cu juniorii clubului. Stiti voi, juniorii aia, fanii stelei de pe facebook. Bineinteles ca totul a ramas la stadiul de simple discutii aici pe tribuna. Majoritatea uitand sau renuntand la idee imediat dupa imprumutirile strainezilor mercenari.
    Observ ca acum iar se aduce in discutie subiectul de anul trecut. Juniori, pepiniere, bqsca basca si niste trialuri alla dinamo cu Multescu.
    Sincer? imi e lehamite! aceleasi discutii fara sfarsit si mai ales, fara rezultat. Care nu trec si nici nu v-or trece de pragul tribunei. Si daca mai aduce IM, 2-3 strainezi imprumutati pe ultima suta de metri, iar se uita sau se sterg cu buretele toate discutiile/planurile de pana acum.

    Apreciază

    • Pai daca ti-e lehamite,dragul meu,nu ne mai citii si nu ne mai scrie.Nu te obliga nimeni.Poate tu nu ai inteles inca,dar asta este rolul unui forum ca Tribuna,sa discutam idei.Daca nu-ti place nu te obliga nimeni sa participi si tu.

      Apreciază

      • Lasa-l, la el ce poate comenta? Cum se mai sta cu insolventa? Ca cine mai sta potcoava capra? Cum se face ca au avut mereu destin de echipa de iobagi? Mai vine aici, mai are despre ce citi. Nu suntem ignorati de presa centrala ca ai lui, nici ridicati in slavi de cei ajunsi intr-un oras de provincie care se cred ziaristi desi sunt niste bloggeri fomisti.

        Apreciază

        • Cristi”ne cunoastem”,eu nu am obiceiul sa scriu astfel de lucruri,dar la un moment dat devine iritant,cu atitudinea lui.Mie daca nu imi place ceva nu fac (mai putin cand sunt obligat de muher).Deci daca nu-i place sa nu citeasca punct.Referitor la insolventa,cred ca si pe noi ne paste,asa ceva.Pentru moment poate ca si ajuta dar pentru viitorul clubului,ma gandesc pe termen lung,nu cred ca-i sanatos.Ne pierdem credibilitate,nu vom mai fi tratati serios de nimeni.Dar daca asta este pretul de platit pentru supravietuire,atunci cu insolventa inainte.Hai CFR!!!++! (fara insolventa daca se poate)

          Apreciază

  16. Din cate stiu, singura tara unde se practica ceva similar in privinta jucatorilor necomunitari este Marea Britanie. Aici restrictiile exista de cand lumea si se vede cat de valoroase sunt echipele lor nationale. Concluzia este simpla: calitatea jucatorilor care vin dinspre juniori nu depinde de masuri restrictive referitoare la jucatori din alte tari ci numai si numai de calitatea centrelor de juniori din tarile respective.

    Apreciază

  17. Exista ideea asta ca jucatorii straini veniti in Romania iau locurile tinerilor jucatori. In realitate nu o fac, dar tocmai asta e problema fundamentala. Sa incepem de la nivelul de seniori. Teoretic, un club poate aduce jucatori in doua feluri – jucatori mai buni decit sunt in piata interna in valoare absoluta (cum era cazul Italiei pina la legea Bosman, pentru ca plateau cel mai bine) sau jucatori mai buni decit localnicii la aceiasi bani. Cum poate doar cu 1-2 exceptii gen Beto fotbalul romanesc ar fi in primul caz, In celalte cazuri, fotbalistii straini sunt adusi in Romania pentru ca la acelasi buget sunt ceva mai buni. Singura concluzie logica de aici este nu ca fotbalistii romani nu au sansa sa fie mai buni ci ca sunt prea scumpi pentru ce pot sa produca. Daca ne gindim la de ce asa putini ajung la o valoare decenta la 22-23 de ani, cum s-a dat exemplul mai sus, sunt de acord ca intre 18 si 22 de ani nu exista un sistem de echipe secunde etc. unde acestia sa fie rodati. In toate campionatele , acest rol este luat de echipa secunda a unui club care joaca in divizia 3 au 4 in tarile mari sau in tari mici gen Portugalia intr-o divizie a 2a unica. Aici slabiciunea este a sistemului din Romania, in care nr diviziile creste exponential in jos ducind valoarea prea jos pentru a le putea permite jucatorilor sa creasca.Al treilea aspect este calitatea pregatirii jucatorilor pina la 18 ani. Aceasta nu exista. Sa fim realisti, calitatea antrenorilor e slaba, metodele de pregatire vechi, jucatorii cresc cu deficite tactice, fizice. In plus, in Romania inca se mai apreciaza genul de mingicar semianalfabet gen Dodel sau Lutu in detrimentul jucatorilor mai rudimentari, ar inteligenti si solizi in bocanci.

    Apreciază

    • Aşa este, Cristi. Aş mai adăuga un aspect f.f. important -care împiedică crearea talentelor-, şi anume „mafia antrenorilor de juniori”. Marea lor majoritate „percepe” taxe de la părinţii mai „dotaţi” pentru ca copilu’ lu’ tata să joace, să prindă echipa…Unele cazuri au ajuns inclusiv în media centrală, altele se discută în „medii fotbalistice”…Inclusiv la mine, un cătun, dpdv fotbalistic, s-a practicat „schema”, ţi-aş putea povesti cazuri efectiv dezgustătoare…Asta e…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Da, e o problema, pentru ca nu exista un sistem clar care sa impace si capra si varza. Numarul grupelor e mic si atunci nu exista loc pentru toti. In mod normal ar trebui sa existe un sistem clar, in care toti juniorii sa isi plateasca pregatirea, iar cei interesanti pentru club sa aiba burse ce sa poate compensa originea sociala mai modesta. Altfel, pay-to-play ramine dar nu pe fata iar nici antrenorii de juniori nu sunt monitorizati pe grupe de copii: cei la care clubul are interese sportive sau cei la care doar satisface nevoile de timp liber sau de orgolii ale parintilor.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.