Interviul din sertar


CJ-07-CFR: – Domnule Pászkány, pentru început doresc să vă mulțumesc anticipat în numele tuturor oamenilor de bine sau de rău, deși tare mă îndoiesc că veți accepta interviul cu „Tribuna CFR”, un site al suporterilor feroviari cârcotași, pupincuriști sau normali, care nu de puține ori v-a tratat fără menajamente, în trecut, în prezent și în viitor. Iar acum, cu sau fără permisiunea dumneavoastră, prima întrebare, de încălzire, sună cam așa: Pe o scară de la 1-10, cât de tare v-ați plictisit de „jucărie”?

Albusibiu (în șoaptă, printre dinți, cu privirea îngrozită și mediu panicată): – 07, ești nebun?! Cum începi interviul cu o întrebare atât de agresivă și idioată!?!

Caneto (diplomat; 120 RON bucata + 10 RON livrarea, pe Okazii.ro): – Dați-mi voie să reformulez eu întrebarea prost formulată, domnule Pászkány. Pe o scară de la 7-10+, cât de aproape e actualul CFR 1907 Cluj de împlinirea viziunii dumneavoastră din momentul preluării clubului, anul de grație 2003?

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

CJ-07-CFR: – De obicei, cât de tare suferiți după un alt meci în care CFR nu reușește să bată Steaua și ce spargeți?

Albusibiu: – [la lucru/serviciu]

Caneto: – Lăsați, domnule Pászkány, nu vă faceți nici măcar o jumătate de griji, că supergluez eu orice, inclusiv retrovizoare de Ferrari… Nu asta-i important pentru țară. Cum zicea și Călin C., din partea lui (și a mea) putem pierde contra Stelei de două ori cu 0-6 într-un campionat, tot 3 puncte sunt in joc, important e titlul. Dar să vedem ce spune domnul Pászkány, pentru că e foarte posibil ca de această dată să fiu de acord cu dânsul…

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

CJ-07-CFR: – Care a fost cel mai scump jucător pe care v-a tentat vreodată tentația, într-un atac de insolație, să-l cumpărați, dar v-ați revenit rapid cu picioarele pe pământ și cu capul la umbră, când ați realizat că sunt prea mulți bani de numărat și de achitat pentru transferul unui jucător cu numai două picioare bulibile și – posibil – pentru notele de plată ale distinsei doamne vraci Marihuana?

Albusibiu: – [în lucru]

Caneto: – [în lucru la lucru/serviciu]

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

Caneto: – Știm că – total independent de voința conducerii – sunt șanse extrem de mici pentru câștigarea campionatului. Dacă, totuși, printr-o minune, CFR ia titlul, în plus nu ratează nici Cupa României, nici Europa League, îi veți prelungi din vară contractul lui na, na, na, na, na, Paulo Sergio, Paulo, Paulo Sergio?

CJ-07-CFR: – Afară cu el, să nu repetăm greșelile trecutului!

Albusibiu: – Fără îndoială, PS e cel mai bun antrenor din istoria CFR, un fel de Klaus Johannis al fotbalului, și trebuie menținut cu orice preț, ca o garanție a profesionalismului clubului CFR.

Caneto: – Să decidă domnul Pászkány! Dânsul știe cel mai bine dintre noi patru și singurul ce trebuie făcut cu Paulo Sergio, mai ales dacă decide să continuăm sau nu împreună…

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

Caneto: – Întotdeauna m-am întrebat ceva și nu mi-am răspuns… Poate mă ajută acum domnul Pászkány să-mi răspund. Oare greșelile de arbitraj în ce proporție pro-/contra- trebuie să fie în cazul unei echipe, pe parcursul unui campionat, pentru ca aceasta să păstreze șanse reale la câștigarea titlului?

CJ-07-CFR: – Și ce nevoie ai de domnul Pászkány pentru asta? Ce știe dânsul?! Ar trebui deschise conturi în Insulele Caiac-Canoe pentru minim 70% din lotul de arbitri, plus unul mai gras pentru președintele CCA. După aceste transferuri bancare, de unde să mai rămână bani și pentru transferuri? No, amu’ chiar ai nevoie de domnul Pászkány, să scoată dânsul cămașa din mașina de spălat…

Albusibiu: – Nu-i adevărat, 07, dacă insinuezi ce nu insinuezi, te-au intoxicat gazetele din București! Uite, eu îți demonstrez cu un montaj bine realizat din clipuri video, că, în anii în care CFR a luat titlul, problema arbitrajului pro- este una fals indusă de presă, iar echipa noastră n-a fost deloc avantajată, dimpotrivă! Băgați caseta, vă rog!

Caneto: – Eu am deplină încredere în domnul defavorizat Pászkány. Știe dânsul mai bine cât de tare a fost furat de arbitrii pro-CFR…

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

Caneto: – Cadu mai are maximum 10 ani până să-și agațe ghetele în vitrina cu trofee a clubului. Noul căpitan va fi cel care se va impune din lotul de jucători 2023 sau va fi transferat din timp cineva în acest scop, unul priceput să-și conducă coechipierii și cu fler la antrenori?

CJ-07-CFR: – Șezi blând, Caneto, în 10 ani Pászkány se plictisește sigur de „jucărie”…

Albusibiu: – Eu nu-mi fac griji. Sunt sigur că centrul de juniori va produce destui urmași de valoare, cu afecțiune pentru club, Ardeal și culori. Uite, Păun, de exemplu, va avea vârsta și vechimea la club numai potrivite pentru a prelua sarcinile „Căpitanului”. Mai e și portarul Man, zis „Iker” – chiar, păcat că nu l-am putut vedea în meciurile de pregătire din iarnă. Are balta pește…

CJ-07-CFR: – Șezi blând, Albule, peștii îs pești, nu-s mamifere, ca fotbaliștii…

Caneto: – Eu, în loc să-l fac statuie sau mumie în sarcofag, l-aș numi pe Cadu căpitan-nejucător, cu voie de la conducere să-și bată crunt – dar mobilizator – coechipierii, dar fără drept de schimbare a antrenorului (Paulo Sergio, dacă vorbim de 2023). Oricum, domnul Pászkány știe mai bine decât mult mai bine și eu am încredere deplină în decizia dânsului de a-l numi căpitan-nejucător pe Cadu.

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

CJ-07-CFR: – Circulă zvonul că CFR s-ar afla în negocieri ultra-secrete – de care nu știe nimeni (nici măcar Călin C., cel care ne-a șoptit) – cu un sponsor foarte important, care, pe lângă sprijinul financiar direct, ar mări masiv vizibilitatea clubului la intern și pe plan internațional. Eu, care vă citesc în ochi plictisul vădit față de „jucărie”, nu pun botul la astfel de zvonuri, normal… Totuși, de dragul dialogului, vă întreb: Ce decizie ați lua dacă sponsorul respectiv v-ar cere să renunțați în secunda zero la mâna dreaptă, președintele Iuliu Mureșan, și v-ar impune mâna dreaptă a omului lor, să-i zicem conspirativ NN?

Albusibiu: – În ciuda unor declarații nefericite, chiar triste ca o… labdă spartă, eu îl apreciez foarte mult pe domnul președinte Hege Mureșan, fără de care CFR-ul nu ar fi fost același și nici performanțele atinse nu erau la fel de atinse. În viață contează mai mult ce faci, ce lași în urmă, nu ce prostioare debitezi în față.

Caneto: – Chiar, domnule Pászkány, dacă domnul Iuliu Mureșan nu ar fi existat, credeți că l-ați fi putut inventa? Cât la sută din CFR-ul modern înseamnă domnul Iuliu Mureșan? Bineînțeles, cât peste suta la sută pe care o reprezentați dumneavoastră, în mod personal…

CJ-07-CFR: – Și poate ne spuneți și ce declarații ale lui Iuliu Mureșan v-au enervat cel mai tare și ce ați spart după ce le-ați auzit, în afară de televizor…

Árpád Pászkány: – [în lucru]

***

[în sertar; 21.02.2013]

86 de comentarii

  1. Noi ne dam cu presupusul pt. ca ne doare aceasta situatie . La fel este si cu voi cei ce scrieti de ani de zile despre CFR. Situatia este un dezastru evident.Oare chiar ati crezut ca va dura?Din pacate sudistii au mai mare nevoie de fotbal si traditie decat ardelenii.Am visat si noi si atat..Probabil va mai trece mult timp sau deloc pana sa mai auzim imnul Champions League in Gruia

    Apreciază

  2. Cantecel invatat in armia romana….de la niste banateni, interpetare de la bocitoare:…..In Padurea Verde/ veselie multa/ dar un cor de babe/ a’nceput sa cante/ huuu’ canceru’…huuu’ canceru/”….Rabdare, tavarisci…rabdare… Ca bocitorii apar fara sa’i mai chemi……. Rabdare!!!

    Apreciază

  3. Inainte de a face cateva referiri desprinse din comentariul dl.Paszkany, am sa insist cu cateva remarci(pe scurt,pt. ca sau scris romane intregi de „laudatio”si de critici in decursul anilor!):Nu-i contest meritele deosebite, responsabilitatea si implicarea-„in fel si chip”- directa si benefica(de cele mai multe ori)ale patronului(fostului)in destinul fericit al clubului prin sustinerea financiara(in primul rand)substantiala, care au culminat cu realizari de exceptie, contribuind direct la prestigiul clubului din ultimii 10 ani(si mai bine), el avand desigur(pe langa alti factori si terte persoane)rolul determinant si hotarator atat in ascensiunea glorioasa a echipei, dar in egala masura, a fost si factorul decisiv, previzibil si inevitabil al „prabusirii”ei(trebuie s-o acceptam); nu voi uita niciodata acele magnifice momente ale castigarii celor 8 trofee si de aceea, incerc,sa nu-l”crucific”pt. „iesirea din decorul” fotbalistic, parasirea incognito a corabiei, lasand-o sa pluteasca in deriva fara sperante de a ajunge la mal;concret: parasirea clubului la greu(n-a mai existat interes,motivatie si perspectiva de profit!)cu grave probleme financiare, in imposibilitatea de asi mai reveni, cu un viitor sumbru si incert! Eu, ma asteptam ca in prealabil,clubul, sa fi fost”predat” unor investitori potenti si capabili,(si mi-as fi dorit), ca despartirea sa(nu se fi intamplat,niciodata!) fie onesta, la vedere, demna si decenta, finalizata cu felicitari(onoruri,chiar)si multumirile care se cuveneau, asa cum ar fi meritat-o din plin AP si multe alte glorii(de jucatori)care au contribuit la scrierea acestor minunate pagini din istoria recenta a clubului(„Era Paszkany”); din pacate nu s-a intamplat asa, ba mai mult, „ruptura”de club, s-a petrecut misterios,tacit, brutal, urat si contestabil, urmand ca situatia clubului sa devina catastrofala-si cu concursul direct, duplicitar, al presedintelui-ramanand cu o imensa povara si datorii greu de suportat si de surmaontat,cu prejudicii imense, pe toate planurile si fara perspective de viitor; Hai CFR!

    Apreciază

  4. Ioi, 07, am uitat complet de sertarul tău. 🙂 Poate era mai bine să aştepţi până termina cu lucru’ şi PA. Eu am deplină încredere în domnul defavorizat Pászkány, dânsul ştie mai bine când e momentul ideal să scoată pe tarabă scrisoarea a III-a, cea cu veştile superbune. 🙂

    Apreciază

  5. Asta da interviu! Mult mai bun decat cele luate lui AP dupa ce a consumat etnobotanice – de vreo 3 ani incoace. Sincer, cum sa va zic, mie imi pare rau de el – altceva decat sa numere si sa spele bancnote in vreun penthouse ca-n America din Dubai nu mai poate face. Nicaieri. Niciodata. Kiruj, nu doar CFR „a ars” etapele, ci si patronul – profesional si particular (nici pitzi din bamboo nu cred ca ii mai „ridica” vreo emotie). Ca tot e la moda: nu pot lua caile ferate „stema” si palmaresul si sa lea dea unor fani adevarati, preferabil cu bani si capacitate manageriala?

    Apreciază

    • Aline, să ştii că în ultima vreme m-am gândit şi eu la chestia asta cu stema şi cu palmaresul, mai cu seamă că e la modă…Ar fi interesant de ştiu, cum stă dpdv juridic problema asta în cazul CFR-ului…Oare şi ele au fost doar concesionate, ca şi stadoinul? HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Calciul lui Achile sunt de fapt doua, in tot fotbalul: tranzitia spre „privatizare” sub forma asociatiilor non profit, lasate ulterior sa moara (inclusiv la CFR) si apoi sarabanda companiilor care opereaza de fapt activititatea sportiva (aici CFR sta bine, facind totul pe o singura entitate). Juridic corect, daca emblemele ramin la cluburile mama dindu-se licente de operare temporare, drepturile de folosire ale numelui ramin la identitatile – mama. Cu palmarestul e si mai complicat, juridic corect e ca o societate radiata sa nu aiba palmaresul transmisibil , dar la nivelul ala de curatare inca nu s-a ajuns in Romania.

        Apreciază

  6. Ce se poate desprinde din interviul lui AP(?):1)din momentul reorientarii catre Televiziunea-LOOK(toamna 2011-primavara 2012), a disparut si”placerea” de-a mai investi in fotbal(CFR-numai ca noua nu ne-a spus-o!), domeniu devenit extrem de costisitor, riscant, pagubos si cu imense riscuri(nerecuperarea investitiilor si limitarea „manevrelor”fiscale);deci, de aproape 3 ani supravietuim, doar din”ciupeli” si”carpeli”); 2)lui AP ii pare rau si regreta ca nu a renuntat la club din 2008, cand(putea da un”TUN”puternic) bine-nteles ca dupa Ch.League, a venit grosul banilor,CFR avea o cota bunicica pe piata si putea vinde la suprapret totul:clubul cu echipa cu tot,toate bazele de pregatire, Stadionul cu tribunele,noi,abia ridicate(!); iesea mult pe plus, ceea ce de fapt il interesa(tot timpul) cel mai mult si nu „dragostea natarmurita” pt.CFR; aveam in derulare un ante-episod Bucsaru-Urziceni; 3)ne reintoaecem de unde ne-a luat(2002)adica la desfiintare, in cazul in care nu se va-ntampla vreo minune(?!); C-am asta a fost. D-le O7, pastreaza cu sfintenie desfasuratorul acestui retur cu clasamentul de final, pt. ca peste10-20 de ani ne va fi greu sa ne mai imaginam, sau sa mai credem, ca am fost pe locul 2 si am trait asemenea momente abisale(!);In concluzie: fotbalul i-a adus notorietate, imagine, usi mai”unse”si deschise, dar platite f. scump, cu mari pierderi financiare si suferinte(multe)pe nedrept, probabil cu mult mai putine satisfactii, decat necazuri; trebuie sa recunosc ca daca faci un bilant, rezulta ca fotbalul(de la noi), este o afacere nerentabila, paguboasa, pe langa faptul ca naste multe invidii, controverse,neliniste, stress, rautati si neplaceri,divergente,(cu suporterii,mass media,Fiscul,adversarii din fotbal si nu numai; Fotbalul(fiind la un nivel f. scazut) este nerentabil si ramane nesustenabil, fara implicarea comunitatii locale pana la cel mai inalt nivel, fara sprijin financiar concret, pe termen mediu(lung), a unor nababi-arabi,Companii sau Concerne;pana la urma s-a dovedit ca pt. Arpike, afacerea-fotbal a fost doar o „jucarie”, dar cu costuri f. mari, pe care niciun patron, de unul singur nu le poate suporta la infinit!;Urmeaza o perioada(sper, nu prea lunga)de mediocritate dusa la extrem, pe care cu greu o vom digera;asa se-ncheie un ciclu reusit din viata noastra de suporteri ai CFR-ului; ne apropiem de final, IM se poate pregati sa stinga lumina!

    Apreciază

  7. Stiti ce ma supara cel mai mult in declaratia lui AP (daca este declaratia lui)?Faptul ca incearca sa arunce vina pe jucatori,antrenori,suporteri.Nu este corect,ca pentru erorile lui manageriale sa basculeze vina in capul altuia.OK,inteleg ca nu mai vrea sa investeasca ,ca nu este profitabil,ca s-a saturat de jucarie,dar sa nu-ti asumi vina si sa dai in altii denota lipsa de bun simt.Inteleg ca nu trebuie sa dea socoteala nimanui,sunt banii lui,jucaria lui face ce vrea,dar sa o faca cu onoare.Da,el este in primul rand om de afaceri,si daca o afacere nu aduce profit iei masurile necesare si inchide bazarul,dar se poate face acest lucru cu demnitate.Iesirea lau AP din scena a fost facuta fara eleganta,respect si bun simt.CFR-ul este ceea ce este astazi datorita lui AP,stiu asta ,dar imi lasa un gust amar cinismul si lipsa de fair play aratat de AP in ultima perioada.Pacat si trist.Nu ma judecati fratilor (nu bocesc)dar sunt foarte efectat de acest deznodamant.Oricum ,indiferent in ce divizie va juca CFR-ul (daca va mai juca),daca va exista posibilitatea sa-mi fac abonament (chiar daca nu voi putea merge asa de des la meciuri) eu imi voi face abonament.Daca disparem,pentru mine nu va mai exista „forbal” in rumunica (nu ca acum ar fi prea mult fotbal).Hai CFR!!!+!

    Apreciază

    • Absolut de acord cu Luis! De acum nu mai are rost să visăm: am fost abandonaţi crunt şi fără speranţă de viitor. Râmâne să reîncepem totul de la zero. Chiar dacă statul se decide să sprijine financiar fotbalul, două formaţii de prima ligă nu vor putea rămâne în oraş, (chiar dacă Clujul e un oraş mare); rămâne deci acea unire halucinantă cu „U”?

      Apreciază

    • Luis, tu ai probleme cu limba romana? Unde ai vazut tu vreo vina aruncata pe jucatori sau pe suporteri? tonul interviului este foarte neutral si omul isi asuma esecurile, pe care lesi descrie, dara a invinovati pe nimeni.

      Apreciază

    • Bari o să înceapă anul cu formula Felgueiras – Barini1 (că Susic merge la Győr, iar Lopes la Rapid), Larie, Rada, Camora – Muniru, Petrucci – Barini2 (că Chanturia merge la Craiova, iar Deac la Kingkong), Barini3, Fl. Costea – Tade. Îs curios dacă prind locul 2 la final. 🙂

      Apreciază

  8. link Zic să aşteptăm 2-3 zile până se confirmă ştirea, poate ajunge şi ăsta la vecinii din vale. 🙂 Mie-mi pare foarte rău după Zamfir, pare un tip discret şi cu mult bun simţ. Tre’ să cunoască şi meserie, nu l-au luat italienii pentru că ar fi criză de directori sportivi în cizmă. link

    Apreciază

  9. Din culisele Tribunei(Reflectii ne-pertinente!):Pana sa se reuneasca lotul, decimat, am sa fac cateva observatii-ultimele,sper- la adresa conducatorului”iubit”; in spatele(sau) „cortinei de fier”impusa prin colaboratorii sai obedienti( f. bine remunerati) IM,RZ,Cadu(si altii), nu a acceptat niciodata(la club) o alta parere,o alta „linie” directoare,un alt colaborator,sustinator, investitor, sau OM DE BINE(!);de ce(?),simplu: pt. a nu-si demasca adevaratele „masinatiuni”si intentii ascunse de afacerist lacom, mereu nemultumit,predispus si nesatul de inavutire; Aceasta-i partea nevazuta a fostului patron, pe care l-am elogiat pt. rezultate, dar ca om este…(trageti dvs. concluziile!);asa se explica „debarasarile”insultatoare,fara scrupule de aproape toti(jucatori,antrenori,sponsori,scauteri); tot ce nu reprezenta un real CASTIG ii era nefolositor,ostil si trebuia sa”dispara”, era socotit „piatra de moara”-financiar,vorbind-si trebuia izgonit(in orice chip si sub orice forma),sa plece urgent,fara cuvenitele multumiri si onoruri, fara resentimente(daca se poate pacalit si neplatit)!; nu as fi relatat aceste randuri „odioase”(oricum nu ar fi facut-o nimeni)daca”mister” AP, nu ar fi incercat si de asta data, sa-mi insulte inteligenta si sa ne intoxice memoria(folosindu-l pe Zoli),acuzand pe toata lumea(exceptie RZ)de propriile gafe si greseli de management, ducandu-si orgoliile la extrem, arogandu-si prea multe merite pt. succesele clubului;a dat ultimele ordine,supusului IM, sa”ciuguleasca”ce se mai poate, dupa care sa inchida portile stadionului, aceasta mare si grea povara pt. care se roaga, in pustiu, sa scape;de asemenea, pt”dezertarea” sa intempestiva(de ce oare?) pe furis,hoteste, nedemna si dezonoranta, care-i sterg f. mult din aprecieri si merite;deseori,pe langa sustinerea financiara a clubului,se barfeste,ca au stat ascunse, afaceri dubioase si interese meschine, chiar ambitii personale de preamarire si ganduri de”necurate”de inavutire(?!);fotbalul,probabil CFR-ul,a fost paravanul perfect al derularii,uneori, de „inginerii financiare” subterane,dubioase si nu de putine ori indoielnice;deranjant este faptul, ca REGRETA, ca nu a renuntat mult mai repede,dar omite sa ne relateze ca setea sa de faima, de epatare si orgoliul nestavilit au fost mult prea mari, ca sa renunte la o asa perspectiva banoasa si nesperata oportunitate de „manevre”-ne arunca „praf in ochi”,o mare gogorita!; si mai continua sa-i invinuiasca, pe nedrept, tocmai pe TRUDITORI pe aceia(jucatori de top) care i-au adus faima, prosperitate si multi bani;Dupa atatea aprecieri,unele „gratuite”,altele merituoase,d-le AP, vi se”cuvine” si o portie de dojana, mai ales pt. modul jenant, abject,dureros si nepoliticos, mai ales RUSINOS al retragerii-fugare(nejustificate), fara glorie(!); cu greu vi se va ierta aceasta despartire”regretabila(!)

    Apreciază

    • La cate informatii ai ar trebui sa ai grija….e tptusi in Dubai…..la cativa pasi, nu-i asa, de isisul pe care praful (nu) s-a depus Dar preventiv ai putea trimite o informare anonima (semnata de tine si de inca vreo 2-3) la DNA…SRI….SIE…SGT….SNCF…DDT…TNT….si mai cauta locuri, is destule….

      Apreciază

    • Racheta, în linii mari ai dreptate, sentimentul general asta este, dar lucrurile merită un pic nuanţate, e nevoie şi de alte „săpături”, atât în orizontală, cât şi în verticală…:) În primul rând, ştim cu toţii (şi nu de ieri sau de alaltăieri), că AP nu a spus NICIODATĂ ce gândeşte, lucru oarecum pozitiv (chiar i-am apreciat această calitate pe la începuturi), fără această calitate îi era mult mai greu (spre imposibil) să reuşească atât în afaceri, cât şi în fotbal. E adevărat, cum trecea timpul, din 2011 încoace (mai ales), această calitate s-a tradus printre ceferişti drept „minciună”, apreciere partial corectă. În al doilea rând, să fie foarte clar: niciun patron nu bagă bani în fotbal fără să aibă un interes anume (spălare de bani, tunuri din EL/CL, transferuri de sume din alte activităţi în fotbal pt. a scăpa de impozite, accize, creare de imagine în societate, în jungla afaceristă, relaţii pt. alte afaceri viitoare, etc., etc.) Nu vorbim de echipele (din ce în ce mai numeroase) susţinute de primării/comunităţi locale, acolo mobilul este în primul rând de ordin electoral şi politic (dar e loc şi acolo pt. manevre, vezi cazul Petrolul, dar vor veni şi alţii la rând, în mod cert). Nu prea mi-am exprimat până acum nicio părere despre AP, încerc acum, când lucrurile par destul de clare. Aşadar: recunosc, că -prin 2002- am devenit fan înfocat al CFR-ului (înainte am fost doar „simpatizant”) şi datorită lui AP, nu pentru că a fost „ungur”, ci pt. că şi eu am văzut că se doreşte o construţie solidă, şi se naşte o alternativă reală pentru a-i strânge un pic cu uşa pe „granzii” din Bucureşti (plus că am jucat la un satelit al lor, îmi place la nebunie oraşul, etc.). În mod cert foarte mulţi (inclusiv Albu, părintele acestui site) s-a ataşat de club pe aceste considerente (în primul rând). Singurul care ştia clar cum arată „schema-CFR” pe termen mediu şi lung, era doar AP, nici măcar IM nu cred că era „informat” de strategia elaborată. În opinia mea, şi eu cred sincer în această alternativă, AP -pe lângă evidentele ţinte financiare, etc.- a dorit ca echipa să fie lăsată la momentul oportun pe baze cât de cât solide, cu mecanisme de autofinanţare suficient de bune, încât să nu aibe probleme. Poate fără titluri, fără CL, etc., dar cu baze oarecum stabile. Ei, nu prea i-au ieşit socotelile, tocmai că nu prea ştia cu ce se mănâncă fotbalul, şi s-au făcut cheltuieli chiar enorme, cele mai mari greşeli fiind făcute chiar în planul achiziţiilor de jucători. Acolo se duc cele mai mari sume, agenţi de jucători, prime de instalare, salarii, comisione, e o junglă mai ceva ca în Amazonas, mai ales dacă de dai şi la nişte băieţi din America de Sud. Şi aici NU ARE dreptate AP, când îl elogiază necondiţionat pe RZ, că la această situaţie a avut o contribuţie anume şi RZ (dar şi IM). În paranteză fie spus, cam jumătate din articol este destinat elogierii la maxim a lui RZ, lucru din start foarte curios…Multe lucruri sunt adevărate despre RZ, chiar foarte multe, dar sunt şi lucruri nespuse despre el, şi poate că aşa e bine. În mod cert aproape toate titlurile obţinute (şi cupe, etc) i se datorează şi lui, în mare parte, aici n-avem ce discuta. Dar toată nebunia a şi costat enorm, a şi adus bani frumoşi, care -din păcate- nu s-au dus spre „autofinanţare”, ci în altă parte, oarecum justificat (omul a şi vrut să scoată ceva, corect?). Acest duo IM+RZ a contribuit decisiv atât la ridicarea CFR-ului, dar şi la căderea lui. Şi l-au servit -necondiţionat- pe AP. Din acest punct de vedere a fost un grup/trio incredibil de solid (fără foarte multe astfel de exemple în ţară, dar nici mai departe). Nu contest intenţiile bune ale lui IM, nici ale lui RZ de-a mai salva ce se mai poate salva, chiar cred că se doreşte să se ajungă la o linie de plutire, ceva mai jos de ce ne-am obişnuit, dar plutire să fie măcar. Revenind la AP (şi articolul lui), în privinţa ANAF-ului are dreptate, acolo vorbeşte serios, şi clubul (în opinia mea) va câştiga procesul (e vorba de ălea 11 milioane). Nu prea are dreptate, în schimb, când spune că cei 3 potenţiali cumpărători s-au speriat doar şi doar datorită acestei probeleme. Parţial poate fi adevărat, dar mai erau şi alte „motive” pentru care ăia 3 au renunţat. Apoi, pomenind de „pierderile” aferente unor jucători, afirmaţia lui este aproape ridicolă. Cum să spui aşa ceva despre Fabbiani, Gabi M. (ok, pe el l-a şi absolvit aşa, cu jumătate de gură), etc., când acele titluri (şi BANII) l-i se datorează şi lor! Şi aşa mai departe, tot articolul, una caldă, una rece (=una reală, alta o minciună/dezinformare). Ultima greşeală s-a făcut chiar în acest tur, pt. că cu un mic efort (coroborat cu dorinţa nebună a lui Miri şi a majorităţii jucătorilor de-a se afirma) se putea face încă un „tun” (din unghiul lui de vedere). Dar s-a dus şi acest tren. Singurul lucru evident şi clar este MESAJUL în sine: la ce să ne aşteptăm. Asta trebuie reţinut. Rămâne de văzut, cum putem face tranziţia de la echipă aristocrată la una de pluton, dar curată, săracă, cu resurse de autofinanţare. De la acest retur nu mai am nicio aşteptare, ar fi bine să se strângă cât mai mulţi bani din vânzări, mai sunt şi ceva împrumutaţi care oricum rămân (şi nu costă), acest (alt) nebun, Trică, poate va reuşi şi el să-i strângă din nou, ca să nu avem probleme cu retrogradarea. Desigur, dacă scăpăm de amenţarea acelor 12 puncte de penalizare. Asta e…Mai vedem…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • La chestia cu ANAF-ul, cred că toate cluburile din ţară (plus LPF şi FRF) ar trebui să sară cu ajutoare în sprijinul CFR-ului (furci, topoare, cuţite, pile, bani, avocaţi, care ce are la îndemână 🙂 ) pentru că pare o măsură pilot, de testare a pieţei. 🙂 Dacă CFR va pierde procesul, în două săptămâni toate celelalte cluburi vor primi şi ele nota de plată. Tare m-aş mira să existe un singur club care să fi plătit CAS-ul, dacă până acum a fost acceptată varianta impozitării după legea sportului.

        Apreciază

        • Evident, eu i-as deschide si un proces pe articolul 246 codul penal lui Mitica ala de la Bucuresti, nu de alta dar sa-si aminteasca ca el e slujitorul poporului si nu invers. Si ai dreptate, cum de doar la CFR s-a sesizat chestia asta?

          Apreciază

  10. Cred ca ar fi cazul sa fim echilibrati intre idealism si nihilism total. Nimeni nu a intrat in fotbalul romanesc in calitate de „investitor”, „creditor”, „salvator” samd fara sa vrea sa obtina ceva de pe urma fotbalului. Unii au cautat cluburi mai vechi sau mai noi cu active pe care se putea pune mina, altii au cautat faima, orgoliu, spalari de bani publici sau pina la intrarea la bulau a unor figuri promeminente o forma aparenta de a scapa de puscarii. Cluburile au crescu si au decazut in urma acestor motivatii care au fost , sunt si vor fi mereu altele decit cele ale sufletului suporterilor. Vedeti cazul Arsenal, optimizat financiar sa produca bani dar care nu mai ia titluri.Revenind la fotbalul romanesc, acesta deocamdata nu si-a gasit modelul de afacere pentru a intra in echilibru. Poate va mai dura citiva ani, dar vom ajunge si aici la un echilibru.

    Apreciază

  11. Din pacate am si eu o veste proasta, pleaca si Gabi Barta, fizioterapeutul si mai nou preparatorul fizic al echipei, la gyor cu Miriuta. Pana acuma ramane Trica, Dican, cei trei maseuri si antrenorul de portari (parca e de la juniori, nu sunt sigur). Hai CFR!!! Imi pare rau de echipa, dar accept si raul mai mic, sa cadem in ligile inferioare, dar macar sa mai existam!!! (cu conditia ca sa ne curatam de toate datoriile, normal)

    Apreciază

  12. Din pacate, parca Arpi ar vrea sa distruga CFR-ul cu intentie si premeditat, ca sa-i dezamageasca fanii, si sa-i faca pe dusmani sa rade de bucurie, total pe gratis. Faza cu blocarea banilor veniti de la UEFA si excluderea noastra pentru trei ani din competitiile internationale ilustreaza bine acest lucru. Astra si-a platit datoriile si a primit mai multi bani de la UEFA decat insumau datoriiel plus amenda cu tot. Daca nu sunt platiti fosti si actuali jucatori, nu numai ca va fi depunctata echipa, dar nici nu scapa de datorii. Dupa ce pelaca jucatorii cu memoriu pe gratis, mai dau in judecata clubul, castiga, si clubul urmeaza sa fie executat pri nexecutor judecatoresc, care isi pune si propriul comision. Daca Arpi nu ar urmari ca sa-si faca dusmani fericiti, ar fi predat clubul actionarilor de la Energobit, cu plata esalonata in rate, la nevoie timp de 10 sau 20 de ani. A spus in interviu ca nu ia clubul nimeni, nici macar pe gratis, desi cei de la energobit au facut oferta, numai ca Arpi a cerut o suma uriasa, valoarea insumata a clubului, a jucatorilor si a stadionului, plus ar fi primit si datoriile cei de la Energobit, asa ca au spus pas. Daca Arpi ar da clubul si pe gratis, sa-l cedeze Asociatiei suporterilor, dar nu cred ca a spus serios acest lucru. Elé acuma vrea sa faca cadou distrugerea proriului club dusmanilor, numai ca nu inteleg ce are el de castigat din asta, in afara de rasul satisfacut al acestora.

    Apreciază

    • Fiecare are interese, nici cei de la Energobit nu sunt usi de biserica si se confirma ca si ei actioneaza mai mult ca si creditorul Gigi Becali. De la vaicarelile lui Gadola ca are doar 9 procente aflam din interviu ca fiecare din cei trei are 9 – cum CFR este un SA assta inseamna ca „acting in concert” cei trei impreuna pot bloca orice decizie a lui AP (de ex o majorare de capital care sa ii dilueze). Inurati acum, dar primul care a scris de cele 27 d eprocente a fost „prietentul” multora, Corn inca prin primavara si s-a confirmat. Baza CUG este o alta marturie a iubirii neconditionate fata de club a celor de la Energobit. OK, ei iubesc clubul dar copiii lor au proiecte imobiliare. Si mai vedem ca acestia sunt asa de mari investitori ca vor mereu doar sa imprumute clubul, nici vorba sa faca ei cresteri de capital. De aceea, eu zic sa nu ne lasam dusi de rivalitatile interne, nu exista cavaleri alb si negri ci doar unii minjiti mai mult su mai putin cu cacao.

      Apreciază

    • Astra nu şi-a plătit datoriile către fisc, ci le-a reeşalonat, lucru acceptat de UEFA. Are de luat mult mai mulţi bani decât CFR-ul deoarece a evoluat în grupe.

      Apreciază

  13. Tomy, in conditiile date, cand,maine, se va vedea cu un lot f. subtire, nu stiu daca Trica va mai accepta sa mai ramana?!;Este clar ca niciun finantator nu a”intrat” in fotbal, doar de dragul lui si pe deasupra sa mai si piarda bani(!);Repet,este nevoie urgenta de o noua Lege a Sportului si a Fotbalului in special,pt.a atrage si incuraja investitorii;Kiruj,atunci cand incepi sa parvii si devii atotcunoscator-AP-(precum mai toti finantatorii), nu fii ipocrit si poza in”sfantul” si nu te mai tine trufas si distant fata de”manevrele”de culise, nu-ti mai revendica”aura”celui mai corect si drept dintre pamanteni si nu te mai afisa in armura corectitudinii si intangibilitatii pt. ca toti suntem predispusi greselilor(!);Trebuie sa o spunem pe ceea dreapta, deocamdata fotbalul de la noi este o”afacere” perdanta si atunci se gasesc si sunt infinite circumstante atenuante,de a”dribla”regulamentul,numai ca trebuie s-o faci in limite acceptate si legale, altfel „dispari” pe la Poarta Alba ori Dubai(!); Hai CFR!

    Apreciază

    • Cam ce ar trebui sa contina acea lege a fotbalului ca sa fie interesanta pentru un investitor? Daca e sa ne luam dupa Anglia , acolo conteaza un singur lucru: profitul. Si aici dam de buba – ce venituri/incasari poate genera fotbalul romanesc? In ultimii 10 ani el a trait doar pe seama drepturilor TV si s-a transmis tot, fotbalul devenind un produs fara valoare. Rezultatul e ca nu mai exista interes al sponsorilor , nu mai exista interes de a merge la meciuri (doar lumea s-a invatat la aparentul moca de la TV) samd. Iar costul jucatorilor a luat-o razna raportat la incasari.Un prim pas a fost facut cu Pay Tv si cu divizia de 14 – se vor stabilia sumele pe echipa iar pentru spectator va exista un motiv sa mearga la meci.Dar si cluburile vor trebui sa reduca drastic bugetele jucatorilor -in Ro bugetele de salarii sunt cam 80% din venituri, de aici problemele. In Europa de Vest recoamndarea pentru liga a 2a (scriu asta pt ca e mai vulnerabila) e de 40-45%. In sportul american, salary cap la baschet, hochei, base ball si fotbal american e undeva la 47-48%. Oricit de rau imi pare, daca vrea sa se insanatoseasca financiar, liga trebuie sa devina in medie mult mai ieftina la cheltuieli salariale.

      Apreciază

      • Nu numai în fotbaL, din păcate…În sectorul (bugetar) foarte vast în care lucrez, ponderea este şi mai şi, undeva la 84-85% a anvelopei salariale din total cheltuieli, e drept această „pondere” se compune din salarii mizere, dar „multe”…La noi problema e că pe vremea lui Iliescu, imediat după 90, s-a umflat nepermis sistemul cu tot felul de posturi supranormate (de ex. o îngrijitoare are 600 mp pt. un salariu întreg, în timp ce la privaţi li se dă spre „prelucrare” suprafeţe duble sau chiar triple), evident din considerente populiste, electorale, etc. Ei, acum ne chinuim să reducem cumva anvelopa asta, dar e greu, extrem de greu, dacă reuşeşti anual un 1-2%, eşti boier (dar nu eşti, că nu reuşeşti). Orice iniţiativă (dealtfel bună) este blocată din start de sindicate (una din cele mai puternice din sistemul bugetar), şi eşti legat la mâini. La fotbal (şi la CFR, în special) problema e asemănătoare, şi aici se doreşte reducerea anvelopei salariale, dar nu prin „reducerea posturilor” (=subţierea loturilor), ci prin reducerea efectivă a salariilor, explodate spre cer prin 2007-2010, când mirajul CL (combinat cu mirajul şi mai puternic al celor 20 de mil.euro) I-a înnebunit pe patroni, şi au riscat nebuneşte insolvenţa, chiar falimentul, pentru un posibil bum financiar. Au şi încercat să mai „reducă” din cheltuieli, dar de regulă prin căi nelegale, drept dovadă aglomeraţia de la Jilava, Rahova, Poarta Albă…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Nu e vorba de vinovatii. Dar e doar uman ca daca nu esti suporter infocat si vezi meciul acasa in pachetul TV cum a fost pina anul trecut, sa te gindesti de doua ori pina sa scoti un ban din buzunar si sa mergi la stadion. Nicaieri in campionatele mari meciurile din campionat nu sunt la liber.

          Apreciază

        • Cred ca ar fi mai usor de inteles daca am numi-o „subventionare incrucisata”. Impresia de ieftin (la pret mic, adica „mocaciune”, nu neaparat gratis) a venit din aparenta accesibilitate pe care a adus-o RCS/Digi cand a urmarit sa obtina cat mai multi clienti (adica sa isi creasca cota de piata) prin oferirea de abonamente ieftine, chiar daca asta a insemnat o sacrificare a profitului. Pentru asta s-au bagat pe transmiterea meciurilor din liga 1, care – teoretic – aduceau audienta mare si, indirect, clienti multi. Cel mai sanatos sistem este cel adus de AP cu Pay TV (pachet separat contra cost, ca la HBO), doar ca RCS/Digi (iarasi!) strica treaba.

          Apreciază

  14. Pesimist(10.46), f. corect ceea ce afirmi,autodistrugerea clubului, premeditat, numai sa nu ajunga Energobitul, la conducere,acestea sunt principalele motive si obiectii care deranjeaza cel mai tare si care-l”arunca” pe AP in dizgratie

    Apreciază

    • Cred ca faci o confuzie intre Energobit, unde comanda Innova Capital si actionarii Energobitului, care sunt actionari si la CFR. Fii sigur ca Innova nu e interesata sa arda niste milioane aiurea,

      Apreciază

  15. @Racheta, @Pesimist: asta cu distrugerea intenţionată e un pic deplasată, credeţi-mă…Putem discuta orice despre AP (şi avem ce, am şi punctate câteva lucruri mai sus), dar asta chiar nu cred. Omul nu e sentimental din cale afară (în ciuda aparenţelor din primele perioade), aşa că nu de-acum încolo nici nu va investi pe pierdere garantată, dar nici nu va „distruge” pe pierdere şi mai garantată, şi mai mare. Eu cred că la un moment dat tot va ceda acţiunile definitiv, dar „trage de timp”, cât poate şi el. Un parametru important este şi chestia aia cu ANAF-ul, mai avem acolo în ecuaţie şi situaţia „juridică” a lui (faţă de organe), mai sunt şi alte chestii. Adevărul este că suntem un pic (poate şi eu, oarecum) sub euforia rezultatelor fulminante din anii precedenţi, ne e ruşine să acceptăm un recul, fie el de numai 5-6 ani. Dacă preţul „curăţeniei”, scăpării de datoriile istorice şi al însănătoşirii generale a clubului este o „ucenicie” de 2-3 ani prin „B”, să ştii că eu sunt de acord fără să clipesc. E ca şi într-o familie, ai un copil, l-ai „omorât” cu învăţătura, ai plătit profesori/meditaţii scumpe, au venit rezultate bune, ţi-ai crescut egoul la maxim, dar la un moment dat ai devenit şomer, şi nu mai poţi „finanţa” progresul copilului tău. Ei, într-o astfel de situaţie nu poţi arunca vina pe „copil”, nu e posibil să-l iubeşti mai puţin, pt. că vinovat eşti chiar tu, sau -eventual- soarta…:) HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Cam asa e. E greu de acceptat ca performanta s-a obtinu in parte si pentru ca s-au cheltuit mult mai multi bani decit au cheltuit altii. Acum acesti bani nu mai exista, respectiv „planetele” sunt de asa natura ca o investitie este mult mai riscanta si ma refer aici la zona subterana a fotbalului. Exista in fotbal o gramada de imixtiuni ale „omaneilor de fotbal” care au diverse interese sau presiuni pe dosare, exista o imixtiune a politicului care propulseaza anumite echipe in regiuni in care are interese electorale. Deocamdata din zona aia trebuie sa vedem ca politic exista alte prioritati de culoare rosie si galbena iar Clujul e traditional foarte portocaliu, iar cei rosii din Cluj nu prea au lobby pentru ca national voturile culorii respective vin din alte zone – asa ca e o perioada buna pentru orase precum Craiova. Orice om cu scaun la cap intelege mesajul – eu cred ca arbitrajele din 2012-2013 si 2013-14 ne-au semnalat clar anumite lucruri – si recalibreaza totul pe pierderi minime, pina va fi din nou pe val.

      Apreciază

  16. In loc sa atacati conducerea care s-a straduit sa negocieze cu acei investitori si am fost foarte aproape sa semnam mai bine ati vedea abuzul fara margini. Cum adik in octombrie nu aveam datorii la stat si brusc apar 11 milioane dupa un contraol la fisc. Nu va dati seama ca e o lucratura ordinara? Ar trebui sa protestam , e un abuz fara margini.

    Apreciază

    • Pot să îți dau un exemplu din experiența personală. Firma mea acumulase datorii la CASS. Dorind să îi suspend activitatea, vroiam să lichidez datoriile. În acel an însă (2012), administrarea și colectarea CASS a trecut la ANAF, iar când eu am achitat sumele restante, ele au fost înregistrate de fisc ca și plăți făcute în avans, fără ca eu să fi avut habar de ce se întâmplă (a fost o lipsă crasă de comunicare între casa de asigurări de sănătate și ANAF). Cu toate astea, ANAF-ul mi-a eliberat o adeverință prin care se arăta că nu am datorii la stat, iar eu am suspendat cu succes activitatea firmei. Doi ani și ceva luni mai târziu, m-am pomenit cu somația de la ANAF pentru achitarea datoriilor la CASS cu penalitățile calculate de la scadență, de era să cad pe jos. Soluție de bun simț nu se vrea/găsește: cel mult pot să mă duc în instanță dacă vreau pentru penalitățile pretinse.
      By the way: prin 2013 fiscul clujean a executat silit avocații din județ pentru neplata CASS, pe când ei – prin lege specială – au casa lor porprie de asigurări, la care cotizează (ca și cultele, de altfel).
      Cu ăștia de la ANAF, nu poți să știi niciodată. Cum nici noi nu știm, ce scheme s-au făcut la club.

      Apreciază

    • Unii sunt prea ocupati sa il scuipe pe Paszkany ca sa mai observe astfel de „fineturi”. Si uita ca atunci cand CFR castiga la Roma, Braga sau Manchester era bun Paszkany.

      Apreciază

      • Si erau buni banii lui Paszkany. Ca doar acum lasa intentionat clubul sa falimenteze in loc sa-l dea gratis nu stiu cui care nu baga bani, dar eventual va imprumuta.

        Apreciază

        • FV,Cristi io zic sa ii compuneti impreuna cu ZC si JF un imn lu’ arpike…O balada si cand se vor inchide portile si se vor arunca cheile la ceea ce va mai ramane din stadion sa ii faceti lansarea…Succes garantat ! O balada rock! Trebuie, musai, incercat ! …”au fost buni banii lui arpike ! numai datorita lui! statul si autoritatile sunt de vina! suporterii sunt de vina ! antrenorii sunt de vina,jucatorii sunt de vina” Pe asta tre’ sa mergeti ! Eu va garantez succesul ,cocora va face lobby si la sfarsit impartim ….Iar prostii,dai in bula de prosti se exista fotbal si in EAU…

          Apreciază

            • Cristi, eu nu ma ocup ,eu dau sau prevestesc loviturile finale ,un soi de Neti Sandu pe persoana fizica…Dar de data asta am facut o exceptie fiindca sunteti exceptionali in a spala…ma rog ,hai sa zicem ca sunteti aproape exceptionali in a albi niste chestii…Ariel ?….o poveste trista…Trust me ,v-am urmarit ,sunteti un band format din maxim 5-6 oameni,va puneti de acord si trageti o balada rock, ii bagati si cartile lui ZC ,amanta lui AP,o bajbaiti cu ANAF treceti prin blogurile chefere oprindu-va la JF,treceti opt trofee in portofoliu …O nebunie ! Si cand se gata concertul intra primul buldozer marca ANAF la demolare….Iar eu o sa scuip si o sa ma urc in masina,ca mine inca cateva zeci de mii,poate sute….da’ noh….Io zic ca e o poveste de succes…

              Apreciază

  17. Nimeni nu a spus ca Arpi n-a bagat bani, si nici ca cei de la Energobit ar fi sfinti. Eu personal nu-i cunosc, dar despre unul din cei trei mi s-au spus ceva chestii rele ( nu despre Gadola). Din ce a scris Racheta si Cristi parca capul rautatilor ar fi conflictul intre actionari, Arpi si cu cei de la Energobit. Cert este ca Arpi nu s-a saracit, isi continua afacerile, Dubaiul e un loc extrem de scump, este capitala luxului la nivel global, nu e nici Cluj, nici Bucuresti, nici Budapesta. Numai ca la un moment dat nu s-au mai platit salarii la jucatori, dar bani pentru cantonament in Spania exista. Intr-un an rapidul si-a facut cantonamentul in zapezile din Bucuresti si n-au mers mai prost in campionat, mai ales nu in prima jumatate a returului. In plus, vorbeste deschis despre ligile inferioare, ca si cum ar astepta cu sufletul la gura ca sa SE DICTEZE ODATA depunctarea aia nenoricita , fara precedent, pentru neexecutarea unei decizii, care oricum va fi executata cu timpul, daca nu altfel, prin executor judecatoresc si licitatie publica. In plus, Arpi e destul de incapatanat, si nu odata a marsaluit impotriva puterii. S-a luptat pentru afacerile lui cu Funar, care era stapanul orasului pe vremuri, a marsat fara jena impotriva mafiei datinilor din fotbalul romanesc, care se baza pe algoritmul ca echipele din Bucuresti castiga titlul, sau din cand in cand Universitatea Craiova, iar echipele din Ardeal isi au circuitul din B in A si din A in B, a divortat cand avea multe de pierdut si pe planul afacerilor, etc. Si dintr-odata acest om considera a fi raul cel mic daca echipa e depunctata, exclusa, aratata cu degetul, luata la misto, impreuna cu el, de catre dusmani ei, sa-si piarda investitia pe mana fiscului si a executorilor judecatoresti decat fie sa mai faca el un efort, fie sa lase echipa celor de la Energobit printr-o intelegere rationala. Ceva trebuie sa fie pe acolo, Apri a fost foarte suparat de cineva si de ceva.

    Apreciază

    • Cea mai mare problema in opinia mea e constanta cash flowului. Daca ne uitam prin lume, echipele de fotbal fie au o capitalizare puternica si sunt detinute de fonduri trebuind sa livreze profit (Anglia), fie sunt asociate unui concern cu profituri constante si pentru care bugetul echipei nu e o suma mare (Bayer Leverkusen,Juventus, mai de mult Inter (Pirelli), Zenit , Wolfsburg, primele doua ligi din Japonia, reteaua de echipe Red Bull samd). A treia cale mai nou sunt retelele de echipe deliberat mai mici, care se ocupa cu cresterea jucatorilor pentru cele mari. Primele doua realitati nu se pot aplica din pacate fotbalului romanesc care are aici un deficit structural iar de a treia auzim din cind in cind ca ar fi incercari din partea clubului de a se integra. Revenind la cash flow, in general sunt doua momente de criza – exitul de la un actionar la altul, cind evaluarea cluburilor nu se face profesionist si sunt scene de genul am bagat (a se citi) am pierdut suma X vs „fara banii mei clubul e mort”, respectiv atunci cind sunt mai multi actionari si unul sau mai multi nu pot baga momentan bani, nu sunt stipulate mecanisme corecte de modificare a capitalului social (eterna tema a evaluarii).

      Apreciază

    • Putini stiu si sunt convins ca pe nimeni nu mai intereseaza acum treaba asta, dar daca tot ai amintit de Funar, am sa adaog ca in perioada cat el a fost primar la Kolozsvár, saptamanal trimitea cate un control la firmele lui Arpi. Deci in perioada aia si sa fi vrut nu putea face mari smecherii. Dar dupa Gyuri a venit Boc 🙂

      Apreciază

      • vezi, ai pus punctul pe „i”. Arpi l-a invins pe Funar prin perseverenta, care era practic regele orasului, nu si-a mutat afacerile in Targu Mures sau in Bistrita, ci a asteptat pana cand acesta a cazut. Iar acuma in cazul clubului ne vorbeste despre ligile inferioare.

        Apreciază

  18. M-ati obligat sa revin!;In relatarile mele cu privire la AP(bune si rele), pt, a gresi cat mai putin, m-am consultat,ca de, aproape, fiecare data, cu inca 3-4″batrani”cfr-isti si chibiti, impatimiti a-i fotbalului de peste 40 de ani si cu care merg la meciuri, inclusiv la cele de juniori(doar avem nepoti) si incredibil, dar avem pt. prima data aceleasi pareri si am ajuns la aceiasi concluzie(fiind vorba de”impricinat”)!; mai retineti ceva: orgoliul si vanitatea lui AP sunt cu mult peste limitele fair-play-ului, de aici si multe din atitudinele si masurile nepopulare, unele de neinteles ale fostului(si actualului-numai ca nu mai investeste in club) boss!; nu va mai repeziti sa-l aparati(oricum intentia nu a fost sa-l atacam), eu am incercat doar sa redau o realitate”ascunsa”,care incet,dar sigur”ucide”iremediabil aceasta minunata echipa!;nu eu am afirmat ca vom juca, cat de curand, in ligile inferioare, iar ca vina o au, doar altii!; Hai CFR!

    Apreciază

    • Bine spui, Racheta. problema nu ar fi ca la un moment dat nu sunt bani, ci faptul ca timp de cateva luni parca cu buna stiinta nu sunt platiti jucatori , itnre care unii adusi vara, cand germeni problemei se gasesc inca din anul trecut, si asa mai departe. Poate ca sunt paranoic, dar alta explicatie decat e raul cel mic daca echipa e trimisa in diviziile inferioare – ba chiar, acest lucru trebuie grabit – prin orice cost, fata de celelate scenarii posibile, altfel nu-mi explic. Si sunt sigur ca Arpi nu-si dorea nici modelul Urziceni. Dintr-odata a intervenit insa o schimbare brusca, si in locul mentalitatii ” va arat eu, chiar daca va trebui ca sa ma lupt cu toata lumea” s-a instalat ” imi bag … in tot, cu cat se duce de rapa mai repede, cu atat mai bine”. De ce, nu stiu, lipsa totala a banilor nu e explicatie, Dubaiul nu e camin social pentru saraci, si nici nu cred ca dusmani de pana atunci, care odata n-au reusit asa ceva, doi la mana, au si ei probleme, majoritatea patronilor cu care ne-am razboit s-au dus pe apa sambetei. Nici conjunctura nefavorabila nu e o explicatie, NICIODATA in Liga 1 conjunctura nu era atat de favorabila, numai daca se mentine echipa pe linia de plutire, locul 2 este garantat, cu putin noroc chiar si locul 1, pentru ca si Steaua se slabeste cu toate discutiile de plecari de pe acolo, chiar daca lotul se mentine pana la vara, deja apar tensiuni, frictiuni etc. Daca se pastreaza situatia noastra de la sfarsitul anului trecut, CFR-ul ar defila in urmatorii doi-trei ani in campionat fara adversar. patronul insa acuze, si vorbeste despre ligile inferioare. De pastrat vrea sa-si pastreze clubul din cate am inteles, dar dintr-un motiv anume, parca ar dori cativa ani in ligile inferioare si APOI sa se produca o renastere, ca a pasarii Fonix. Dar din ce motiv, de ce ne-ar fi mai benefica ostracizarea in ligile inferioare – din cauza unor datorii care oricum vor trebui sa fie platite – in locul unui loc 2 asigurat, ASTA nu inteleg.

      Apreciază

  19. Multe dintre pasajele Scrisorii a II-a pot fi recunoscute ca fiind într-adevăr idei (obsesii) marca PAZ. Cea mai săritoare în ochi este recrucificarea lui Mandorlini (o mostră de încăpățânare și persistare în stupiditate – vezi Racheta, mai sus). Să pui la pierderi inclusiv banii pe care a trebuit să-i plătești despăgubire (pentru că tu l-ai dat afară!) mi se pare monumental. La Fabbiani nu se poate spune că a fost un eșec total, pentru că a adus totuși CFR-ului un plus de 6 puncte (3 goluri = 3 victorii în loc de 3 egaluri) în sezonul în care Ando era să piardă titlul. Însă să acuzi după criză aruncarea de bani dinainte de criză, iar nu-i chiar coșer. Nu cred că Zamfir (corect, kiruj, jumate din poem îi este dedicat) nu arunca cu bani după jucători dacă era adus la CFR înainte de criza mondială. Este o deosebire imensă între Arpi Gruia (cel care genera respect) și PAZ Dubai (cel care generează… altceva). În scrisoarea asta (penultima?) se vorbește numai despre bani și se aruncă cu acuze numai despre bani. Singurele pasaje în care există urme de sensibilitate cred că se datorează interpretării celui care a răspândit lucrarea, un suporter pătimaș, dar prea apropiat de emițător ca să poată clama obiectivitate deplină. Unii cer respect pentru PAZ Dubai, confundându-l încă cu Arpi Gruia, însă cu respect se răspunde la respect. Ori când domnul cu sânge de sas vine din Dubai în țară (cheltuială) doar ca să voteze un tânăr tovarăș, nu și ca să-și achite datoriile față de angajații sârguincioși, nu văd cum aș putea să răspund cu respect și cu vorbe bune la jemonfutism. Arpi Gruia a avut totul (și a meritat), în timp ce PAZ a pierdut totul. Și nu mă refer la bani. PS: Taică-meu, care a fost uist-ceferist-anticomunist, zicea că Ceașcă a avut totuși vreo 5 ani excelenți de domnie (primii) și numai ulterior a luat-o razna. Nu știu cât de adevărată e legenda asta (tot Racheta și colegii săi de tribună pot să mă lămurească), dar timpurile când și-a băgat nevastă-sa coada le țin minte și acum.

    Apreciază

    • Comparatia ta mi se pare foarte buna, pentru ca si la AP si la Nea Nicu au existat doua perioade. Prima, una „buna” in care s-au cheltuit bani. Popularitatea a fost mare, dar la AP pe spart bani, la Nea Nicu pe datorie. Ambii au avut apoi niste investitii aiurea sau nereusite – AP diversi jucatori adusi pe bani multi si plecati moca, Nea Nicu diverse proiecte aiurea care nu au adusbeneficiu economic – Rombac, Oltcit, Canalul, diverse combinate pe la Calarasi, Rafinaria Navodari samd. Ceea ce a urmat apoi sunt perioadele de criza – putini stiu de exemplu ca fortarea aberanta a platii datoriei externe din anii 80 a venit dupa ce Romania a fost declarata in incapacitate de plata in 1981, in urma nerrespectarii unui acord cu FMI (de aici si suspiciunea multor tovarasi din sistemele guvernamentale fata de institutia in cauza).

      Apreciază

    • Da, Mister, în continuare mi se pare foarte suspectă jumătatea aia de odă, dedicată lui RZ…Mai cu seamă, dacă pui concluziile acestei jumătăţi („ce super băiat îi RZ”) faţă-n faţă cu concluziile altui „sfert” de odă de mai înainte, ăla cu pierderi mari cu jucătorii. Păi cine I-a adus? PAZ? IM? (poate doar o mică parte). Deci îl elgoziezi pe DIRECTE, apoi îl desfiinţezi pe INDIRECTE…:) Mă rog, nu asta mă sâcâie, ci întrebarea aia, pusă şi mai înainte; DE CE această elogiere de „juma’ de teren” a lui RZ? E dator AP lui RZ cu ceva? Financiar nu cred…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Îi mai mult îngrijorătoare decât suspectă jumătatea aia de odă dedicată lui RZ. Dacă l-a lăudat şi RZ touşi a plecat, înseamnă că nu există nicio “strategie secretă” de salvare a situaţiei de la club. S-a renunţat la managementul acela des pomenit de PAZ, care cu 25 mil buget ar fi putut depăşi performanţele multor echipe din Europa cu 100 mil buget.

        Apreciază

  20. Primele transferuri din aceasta perioada de mercato: „CFR i-a transferat astazi pe Horia Crisan, fostul fundas central al lui Dinamo, fara niciun meci la echipa mare, si pe Cristi Ganea de la Sageata Navodari.”

    Apreciază

  21. Nimeni nu vrea sa il albesca pe AP, versiunea Gruia sau versiunea Dubai. Dar nu cred ca e corect sa il vedeti in negru absolut bazandu-va pe nimic altceva decat pe impresii personale, emotii de suporter debusolat sau „stiri” din presa anti CFR (adica 99% din presa). E clar ca nu stim mare lucru despre ce se petrece acum in bucataria interna a clubului. Revin cu observatia ca AP si banii lui au fost buni in perioada de succese si nici unul din cei ce il critica acum de parca ar fi ala-caruia-nu-i-rostim-numele nu s-a gandit atunci sa vina sa-i critice afacerile sau interesele legate de club, ba dimpotriva, s-a bucurat de ele cat a putut. Mie imi miroase a putina ipocrizie si daca nu au ceva valoros de spus sau informatii pertinente, mai bine sa taca, e mai bine pentru toti.

    P.S. Imi vine sa rad cand vad cate o paranoia din asta cu „grup organizat care il spala pe AP”. Pentru cel cu mintea slaba, tot ce ii intrece puterea de intelegere este o conspiratie.

    Apreciază

    • Spune-ne ca declaratiile din audio-vizual ale jucatorilor neplatiti de atata vreme fac parte din fabulatiile noastre de suporteri debusolati…Spune-ne ca ultimatumul dat de Liga pentru platirea restantelor financiare sunt doar inventii si scorneli ale presei scrise….Spune-ne ca nu am inteles noi bine si de fapt UEFA nu a dat si ea un ultimatum vis-a-vis de alte anumite bube ale clubului…Ca de fapt noi, astia cu mintea slaba prea emotionati fiind nu am observat ca de fapt UEFA ne felicita ! Sau, de ce nu ne-ai spune ca scrisoarea II e o alta inventie si ca arpike nu spune nicaieri pe-acolo ca pana una alta nu ne-ar sta rau sa hodihnim cativa ani si intr-o liga inferioara…Sau de fapt asta e baiul ? Om’fi noi ipocriti si prea ne intereseaza cati bani a bagat in jeburi arpike ?…Si o sa ma opresc ca sa nu ma incurc in calcule doar la 2012-2013 cand declarat acelasi arpike din castigarea titlului,drepturi tv,transferuri si participare in Ch League a incasat 30 de mil euro…Iar azi …suntem in prag de desfiintare…Spune-ne FV,lumineaza-ne ! Cum se face ca echipe ca…ce sa zic…. Viitorul ? Botosaniul ? U Cluj ? N-au asemenea probleme desi nu au incasat nici o letcaie de la UEFA si sunt echipe in proportie de aproape 100% private ? Poti sa ne explici asta ? Bine, unii’s in insolventa dar NU AU ASEMENEA PROBLEME ! Si de bine de rau merg inainte…Asta daca nu ii foote pe toti acelasi arpike si le trage teapa prin neplata drepturilor tv…

      Apreciază

      • Si ce e greu de inteles? E Ceva ce nu s-a discutat aici? Banii de TV sunt ca 1,5 milioane. Restul pina la inchiderea bugetului tb adusi de acasa sau produsi. Poate ca s-a speculat producerea lor – grupele EL sau vinzarea unor jucatori – dar n-a iesit. Acum trebuie adusi. Daca intre actionari sunt neintelegeri cu cine cit poate sa aduca si daca nu exista intelegere ce se intimpla cu gaura, asta e. Degeaba acuzi doar pe unul, cel care fiind majoritar cam duce greul. Lasa CL…e al treilea sezon care trebuie finantat cu banii eventual ramasi de atunci. Spui de alte cluburi , ok… atunci de ce nu ai strigat acum un-doi ani sa fie dati afara Felghe, Deac, Tade samd….si cam toti cei care iau peste 2.000 de euro pe luna in contract? Ce cauta astia la o echipa din Romania care tb sa se autosustina? Astia sunt banii, atita produc ei, de ce vor mai mult? Iti convine sa schimbam foaia si sa judecam si asa? Vezi ca niic o extrema nu e buna..si jucatorii au dreptul sa fie platiti dar si daca au pretentii mult peste cit produc tb sa accepta ca banii aia nu vin din cer si uneori si ala care ii da tb sa ii produca.

        Apreciază

        • Inca o chestie ! Ce e cu minciuna aia gogonata cu cele 29 de firme bla-bla-bla ? Care’s alea ? Cine’s aia ? Ca io de cand au luat in cesiune actiunile de la arpike n-am vazut un comunicat din partea lor ,n-am vazut o declaratie de presa, n-am vazut nimic ! E sau nu e arpike un mincinos punand la socoteala si alea 8 milioane pentru transferuri si alte multe minciuni pe care cu dezinvoltura ni le-a trantit personal in fata de-a lungul anilor de cate ori a avut ocazia ? Problema la cei care inca il cocolositi e ca nu vreti nici in ruptul capului sa ii vedeti/recunoasteti minciunile si minusurile.Nu vreti sa admiteti nicicum ca arpike e doar un veros om de afaceri care a tratat CFR-ul ca pe o afacere si cand nu i-au mai iesit jocurile si calculele ne-a pupat pe buletin si sa carat in tari mult mai calde si fara clauza de extradare…O tot dati cu participarile si trofeele ca daca n-ar fi nu s-ar povesti… Ma **** in ele ! Eu tin cu CFR de 38 de ani..cu mult din-nainte si de vremea in care arpike urca cu bicicleta pe Iezer (aleea) la Kinga… Voi chiar credeti ca arpike e pe minus dupa afacerea CFR? Eu nu cred… Asa cum refuz sa cred ca a facut totul din pasiune pentru culori…Prea multe nebuloase in jurul lui,prea multe semne de intrebare si daca ai ceva pe care ai iubit cu adevarat odata nu procedezi asa cum procedeaza el acum…Si-atunci ? de ce l-as respecta ?

          Apreciază

          • Nimic nu iti da insa dreptul sa-l injuri si sa-l faci cu ou si cu otet. Te contrazici pe tine insuti, blamind ca daca lasa echipa sa pice va ajunge acolo unde ai sustinut-o tu vreo 25 de ani? Asa ca tu ca suporter vechi si incercat de diviziile B si C ar trebui sa fi in extaz cita vreme echipa nu joaca la matineu.

            Apreciază

            • Dantesc, in cruciada ta impotriva lui AP lasi impresia ca e ceva de ordin personal. Nu stiu daca ai dreptate sau nu in tot ce afirmi, dar nu cred ca esti atat de naiv incat sa iei de bun tot ce declara prin presa. A mintit? Sa fie sanatos. A mintit din nou? Sa fie din nou sanatos. Mie personal nu imi pasa daca a mintit. Sper ca avut motive bune, daca nu, sa fie a treia oara sanatos. Legat de bani, ce treaba am eu, sau tu sau oricare alt suporter ne-actionar? Cu ce drept sa il iau la rost ca a luat niste bani care pana la urma erau ai lui, mai mult sau mai putin? Daca mai poate sa faca ceva acum, sper sa faca. Daca nu, ma astept ca CFR-ul sa dispara complet (povestile alea cu liga 2-3 sunt doar niste anestezice inainte de moarte clinica). Si tine minte un lucru: a existat viata inainte de CFR, va exista viata si dupa CFR.

              Apreciază

            • Ai de plm. Citat …ar trebui sa fi in extaz … Ma sigur nu faci parte din PR-ul echipei, sigur nu esti ceva purtator de cuvant. Omule mi sila de tine, m-am saturat de pildele si dogmele tale, de 2 ani tu totul il vezi roz desi multi vedem negrul din ce in ce mai intunecat. Te rog ne scutesti.

              Apreciază

            • Hopa, o dai in defensiva. Cum adica nu ma obliga nimeni sa reactionez la pildele tale, vi aici ne faci toti prosti ca nu suntem deacord cu minunatat conducere si cu ultimele realizari si tot tu ne iei de sus sa schimbam postul? Omule nu suntem prostii tai, e o platforma libera in care iti expui ideile dar din pacate tu nu prea le expui ci ni le bagi pe gat, de fiecare data cand cineva are ceva de obiectat vi tu cu studile tale, cu ideile tale cu ce ai vazut pe unde ai mers si incerci sa ne indrepti pe calea cea dreapta. Eu zic ca tu ar trebui sa iti revizuiesti comportamentul. Tu ai vazut ce ai publicat mai inainte?”Ar trebui sa fi in extaz” , tu chiar crezi toti suntem prostii tai si trebuie sa stam drepti in fata ta ?

              Apreciază

            • Nu prea vad cum ar putea sa ti le bage pe gat. Le scrie la fel ca oricare altul, inclusiv tu. Nu iti place ce scrie, nu citi.

              Apreciază

  22. Eu nu cred ,sa existe nebun pe lumea aceasta ,care ar nega meritele lui AP in ceea ce este (a fost) CFR-ul modern.Din pacate insa (parere personala) decaderea CFR-ului se datoreaza aceluiasi AP.Din ce cauza,nu stiu,nu pot sa-mi dau seama si cred ca stie numai el ,AP.Restul,neavand info ,sunt doar speculatii,dar nu sunt sigur ca directia este aleasa de acelasi AP (care aparent,si dupa spusele lui nu are legaturi cu CFR-ul,exceptand in cazul in care poate sa vanda),asa ca nu are rost sa ne certam noi aici,fiindca nu vom putea influenta cu nimic deciziile ce vor urma.Putem noi sa iesim in strada,sa dam cu borduri,sa injuram ,sa dam foc ,punctul pe „i” il va pune AP.Si va spun sincer,ca ar fi pacat de „prieteniile” legate aici,chioar daca doar virtual.Sper a m-am exprimat bine in limba „romana”,si s-a inteles ce am vrut sa spun.

    Apreciază

  23. Situatia astazi la echipa: in conducere au mai ramas cativa oameni decisi citez” sa ramana si sa lupte pt. echipa pana la capat,indiferent cum va arata finalul „adica Iuliu Muresan ,Sandu Matei,Cristi Panin si ” nebunul” de Eugen Trica care a adus o singura infuzie de optimism din ultima vreme.Indiferent ce va urma sa nu uitam ca ei au tinut steagul sus in aceste momente foarte grele!Merita respectul nostru!Lotul : au fost adusi toti tinerii ce mai tin de club ,inclusiv cei imprumutati prin liga3-a( Sebis,Cugir).Sunt cazati la Granata ,li se asigura 2 mese pe zi si cam atat.Li se ofera in schimb sansa celor care au valoare si caracter sa joace in prima echipa.Dintre stranieri: au venit sarbii,( inclusiv Ivanovski)Petrucci,sunt asteptati maine portughezii,Tade,Muniru.Deac ezita intre a ramane si a pleca la Gyor.Rada si Larie nu au inca nimic concret de la Bari.Acolo atentie ! clubul a avut datorii uriase,a fost falimentat,a aparut o noua societate „curata” in care un investitor puternic a inceput sa investeasca pt. a-l readuce in serie A .La felul in care decurg lucrurile in ultima vreme cu finantare taiata premeditat si declaratiile lui AP cu renuntarea la Europa in urmatorii 5-7 ani plus purgatoriul prin ligi inferioare pt. „curatarea ” clubului dpdv financiar,aceasta pare ca va fi si ” reteta” noastra.Cel mai mare pericol pe moment se profileaza a fi depunctarea daca nu facem rost de 280000 euro in cateva zile.Jucatorii care au facut memorii impotriva noastra nu vor sa le retraga ,deci trebuie platiti altfel urmeaza depunctarea…Se fac manevre pt. a se obtine ceva bani pt. aceste plati urgente,pot intra bani prin fundatia clubului…Datoriile la Anaf au fost contestate,acolo lupta va fi lunga si de uzura,cu sanse bune de reusita pt, noi.Exista si varianta intrarii in insolventa,e luata in calcul dar inca se lupta pt. rezolvarea treptata a problemelor pt. a nu se ajunge acolo( in situatia respectiva scad sansele vanzarii clubului si valoarea acestuia).Multi jucatori chiar daca sunt nemultumiti ezita sa depuna memorii sa devina liberi in schimbul renuntarii la restante, neavand oferte concrete de la alte cluburi.Excelenta obsevatia/analiza lui 07 vis -a-vis de metamorfoza lui Arpi Gruia in PAZ Dubai,subscriu!

    Apreciază

  24. D-le.F.V.(repet!)nu contesta nimeni meritele, contributia si aportul decisiv, hotarator ale „conducatorului iubit”,la cucerirea(si nu numai) acelor 8 „minuni”(trofee)ale clubului, dar nu voi putea sta tot restul vietii in contemplare si sa-i dedic osanale si sa-l proslavesc(recunosc, pt. acei minunati 5-6 ani de fericire), atata timp cat prin aroganta si persiflare ne-a intors spatele(ce sa-i faci, nu poti avea mereu profit!) sfidandu-ne si acuzand pe toata lumea de starea jalnica in care am ajuns!; gasesc anormal faptul ca in onoarea gloriei sportive(de mult apuse)sa nu punctam situatia alarmanta si nefasta din cadrul clubului si cauzele care au generat aceasta postura ingrata,dezonoranta si fara iesire; niciodata nu voi accepta MRDIOCRITATEA situatiei si LUCRUL inceput si abandonat, dandu-ne explicatii puerile, lipsite de sens si credibilitate; cand va avea,din nou,o pozitie corecta si loiala fata de club si se va implica concret in bunul mers al CFR-ului,fiindu-ne alaturi la bine, dar mai ales la greu(nu ca si acum!), atunci il vom reconsidera, respecta si va redeveni Arpy din Gruia(!); altfel, cu toate regretele si parerile de rau, va ramane o himera ratacita, o indoielnica si meteoritica amintire, plina de controverse si suspiciuni,al carui blazon a parasit sifonat scena, urat, pe usa din dos;era sa omit: in perioada de succese, cei mai multi bani(aproape dublu investiti!) lauri,felicitari, gratulatii(usi dschise si recompense) de pe urma performantelor echipei lua, tot AP, nu noi-suporterii detestati si marginalizati(!?); Hai CFR!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.