„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (10)


2015, dimineața…

La mulți ani tuturor oamenilor de treabă bună care au apucat 2015 și odihnă liniștită celor care s-au oprit din drum în 2014. Și la măcar câțiva anișori celor de treabă dubioasă, dar nu la locul de muncă, adică pe la cluburi.

Și acuma să revenim la CFR Cluj (apropo, la mulți ani, dacă tot a apucat 2015!)…

Returul 1968/69 a început în forță, cu un CFR – aflat pe teren propriu – care și-a făcut adversarii harcea-parcea până la pauză, obligându-i pe vâlceni să părăsească terenul marcați de efort, transpirați, storși de tot ce au putut oferi (adică nu prea mult), încercând să-și găsească calea de retragere spre vestiare la lumina lanternei roșii… Așadar nicio minune neplăcută pe „Municipalul” din Cluj în prima etapă și un început de an ’69 lipsit de perversitate.

***

62 de comentarii

  1. La multi ani dragi CFR-ist!!!
    Multumim pentru efort Domnului 07! :-))
    Va rog scriet daca aveti ceve info din deal, ca n-am stare de linistea asta!
    Mersi!!
    Hai Draga CFR!!!!!!

    Apreciază

  2. Oare ce-au spus jucătorii vâlceni înainte de meci? Că vorbele gazetarului sunt simple speculaţii. 🙂 Poate că nici nu a auzit până la capăt spusele lui Ninel Popescu: „Ce v-am spus noi înainte de meci?! N-am zis destul de clar să nu vă prindem aici la pauză? Mergeţi şi pregătiţi masa de refacere la Chios că ne ies broboane de sudoare din bărbie după cheful de Ziua Femeii.” 🙂

    Apreciază

    • Mă rog…Din surse am aflat, că propoziţia completă era cam aşa: „Ce v-am spus noi înainte de meci?! Dacă ne arbitrează Anderco, putem sta şi acasă, tot aia e”…:) Oricum, vâlcenii au dat-o în bară, n-aveau de unde să ştie că nea Otto era pe statul de plată al „dinamoului”, nicicum pe cel al „ungurilor”…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

  3. O surpriza placuta, Sergiu Bus. Eu n-as fi zis in veci ca va ajunge mare atacant, cand juca la CFR. Mie mi se parea extrem de lent si greoi, in ciuda tineretii. Dar bravo lui.

    Apreciază

  4. Mai avem de învăţat…Ieri Sampdoria a început meciul cu Lazio într-o formulă de-a dreptul „revoluţionară” de 1-10…Detalii aici. Oricum, mai au de lucrat la ea, dacă tot au pierdut cu 3-0…:) HAI CFR!!!

    Apreciază

  5. Deci, acum, dupa ce conducerea (AP) a iesit cu o declaratie, e clar, nu mai avem ce spera in minuni (investitori). Nu mai baga nimeni bani la CFR. Sper ca IM sa faca dealuri bune cu titularii acum si sa facem un retur decent cu juniorii si rezervele. link

    Apreciază

        • Pt faptul ca am primit o stire din partea conducerii, macar acum suporterii nu mai viseaza fonduri de investitii + gadola + ce-or mai visa

          Apreciază

          • Sper ca nu e nimeni intr-atat de naiv incat sa creada ca ce e scris acolo sunt spusele lui Arpike…Cum sa va spun…la scrisoarea I nu am crezut si s-a adeverit pana la urma ca am avut dreptate. De ce as crede intr-o scrisoarea II-a ? De unde pana unde atata deschidere in fata presei si a suporterilor dupa luni de tacere absoluta ? De ce nu face arpike daca tot e jupan pe(**** lui) sine… o declaratie la TV ? La LookTV care e tot a jucarie de a lui? Io sincer cred ca scrisoarea II-a ,a fost scrisa pentru a inveli kkt-ul in staniol,pentru a da vina pe oricine altcineva (cu nerusinare) ! Mai putin pe majestatea sa regele, despre care scriam inca de acum un an daca nu ma insel ca e gol ! Bine, pupi incearca prin manevre subtile sa il ridice dincolo de orice judecata umana si vad ca inca le reuseste manevra cu unii…Oricum articolul/interviu cum naiba sa ii zic e de tot kkt-ul…Dai vina pe Fabbiani care la primul titlu ti-a adus in tolba o gramada de puncte? Dai vina pe Mandorlini care ti-a adus al doilea titlu? Incerci sa il culpabilizezi pe Muresan care ti-a pus al treilea titlu pe masa? Asta inseamna ca esti ori cumplit de nesimtit,ori cumplit de prost ! Ca sa nu mai spun ca pana la urma de vina sunt si autoritatile locale care nu ti-au cumparat tie stadionul ! Stadion care din toate punctele de vedere e cu mult sub Cluj Arena dar tu il evaluezi la fel….In scrisoarea I de vina eram noi suporterii…In scrisoarea II-a jucatorii,antrenorii si autoritatile locale…Sunt curios in scrisoarea III- a cine va fi de vina ? Baiazid Fulgerul? si Iohannis care nu e un presedinte tanar si pe placul sau?

            Apreciază

            • De ANAF n-ai comentat nimic. Cum de CFR-ul apare si acum pe site-ul lor oficial link cu o datorie de 31,034 ron, adica nici 10.000 euro la 30 sept 2014, iar in presa se vehiculeaza acum milioane de euro? E coșeră treaba? Mie asta mi se pare in primul rand de domeniul legendelor olimpului. Restul…

              Apreciază

    • Poate că PA minte din nou, doar nu de mult se vorbea pe-aici că a fost prins cu mâţa în sac de ştiridecluj. 🙂 La penultima confesiune către dl Cantor era vorba, dacă bine-mi amintesc, că poa’ să se pregătească de scrierea unei noi cărţi. 🙂

      Apreciază

  6. Sa „vorbim, discutii!”, sa ne punem intrebari cu si fara raspunsuri: Trica antrenor-e o”gluma”, este salvarea noastra(!?),unde sau de la cine a invatat meserie(?), cand a facut Scoala de antrenori si la ce nivel(?), ce”palmares” are(?);fara experienta, fara carte de vizita,dar cu rezultate si performante indoielnice(!);ce-l RECOMADA ca ANTRENOR, la un asemenea nivel(?);doar ca e „tare-n clanta” si probabil cu o diurna nesemnificativa, de instalare(de salar nu poate fi vorba),sau poate ACCEPTARE diminuarii(dizolvarii) lotului actual,a ANULARII cantonamentelor si a desfasurarii jocurilor pe „burta gol”(?!); numai un”oltean-inconstient”care din orgoliu si de dragul”umflarii”CV-ului ar putea accepta asemenea conditii improprii unor activitati sportive,”basca” lipsa performantei(!);Dar,”dejaba” ne intrigam pt. ca, la aceasta data, este tot ce ne putem permite la ce bani(nu) avem, iar Trica, are sansa sa-si faca un”titlu de glorie”sau sa-si rateze unica ocazie de-a mai antrena la un asemenea club, iar noi nesansa, de-a mai trai, inca, o dezamagire;Ii dorim mult succes si-i recomand sa se innarmeze cu multa (intelepciune,forta, putere, rabdare) si devotament, in dificila misiune de mentinere a CFR-ului in L.1(!); Nu merita a mai comenta (se cunosc)turbulentele si derapajele financiare,dar mai ales belicoasele stiri, pe banda, focusate inspre noi; sunt,inca, sceptic privind viitorul nostru”luminos”; daca tot te suspenda UEFA din competitiile continentale(pe 3 ani), te mai si amendeaza drastic,repet, de ce nu accepti INSOLVENTA(tot pe 3ani), mai ales cand,deja, ai ajuns in prapastie(?); pt. mine,”ceva e putred in Danemarca!” Cat despre CFR-ul amintirilor(`68-`69), felicitari sincere celui care se preocupa de redarea acestor memorabile file de arhiva; Hai CFR!

    Apreciază

  7. Y Kone, Fabbiani, Bud, Gabi Muresan,astia ne-au dus in CL cu golurile marcate,deci au adus bani,asa ca nu se poate spune ca au fost investitii proaste.Aici AP a cam sarit calul.

    Apreciază

    • Hai că ți-l traduc pe șefu:
      1. Despre club, televiziune și investiția în fotbal: cînd afacerile mele au atins un anumit nivel, și eu am ajuns să deranjez anumite persoane potente pe plan local, am avut nevoie de un paravan, un proxy prin care să îmi cosmetizez afacerile și să îmi camuflez activele. Fotbalul era un mijloc potrivit: este singurul domeniu sportive prin care se rulează sume semnificative, plus forurile internațioale și nababii interni interesați erau foarte vocali în a păstra o relative autonomie a fenomenului față de stat și instituțiile acestuia. Inițial am ochit clubul primatelor din vale, dar mi-au luat fața alții mai șmecheri. Cu echipa din Gruia m-am scos însă: trebuia stadion, infrastructură, o mie și una de posibilități de ”investiții”. După un timp însă m-am prins că e mult mai productive să speli banii prin instituții media: nu trebuie să te încurci cu nșpe firme de impresariat și intermediari din Africa și America Latină pentru a pierde urma banilor: poți să le faci loco, sau și mai bine prin niște off-shoruri din Cipru, de exemplu. Cum am lansat businessul media prin martie 2012, am mai dat un tun prin UCL și imediat am proces la valorificarea afacerii sportive (momentul Manchester, începutul sfârșitului).2. Despre ANAF și datoriile la stat: hehe, am fost deștept, și era foarte cool să îi pun în brațe vreunui fraier alea 11 milioane, dar nu s-a putut, mare păcat, se duce în plm profitul de pe urma drepturilor tv.
      3. Despre eșecul preluării clubului: Am încercat să vând clubul către investitori străini, dar în fostele țări comuniste nu vine nimeni din vest sau orient să finanțeze ( chiar și la ruși, numai miliardari autohtoni aruncă cu banii în fotbaliști). În țară evident nu a mai rămas nimeni de țepuit, întreg sportul e în faliment. Plus că șmecherul de Zamfir a plecat la italieni. Asta e, a fost băiat gigel, ne-a scos de multe ori, că știa trucurile din cooperativă. Bravo lui.
      4. Un scurt istoric al țepelor: pentru a pierde urma banilor, trebuia să am un flux mare de jucători, preferabil prin mulți intermediari, și din locații cât se poate de exotice: filiera sud-americană a fost aur curat. Bine, au căutat și antrenorii să mă țepuiască: Mando și Rednic nu au fost de gașcă, dar i-am tras câte un șut în cur de regretă și acum că s-au pus cu mine. Sunt și acum supărat pe Mureșan, boul n-a vrut în niciun chip să se care în China, când puteam lua un sac be bani pe el, unde mai pui că făcea și pe sindicalistul.
      5. Zamfir la Bari: va scoate echipa din căcat, va lua cel puțin doi jucători cu ei pe bani buni.
      6. CFR nu moare: acum vând orice jucător pot, apoi ma am de scos banii din stadion, nocturnă, și alte mărunțișuri. După aia, la revedere. Mă doare-n cot de liga 2-a, 3-a, probabil se vor găsi niște fraieri care să se excite la meciurie cu Tărlungeni și Pâncota, eu să fiu sănătos.
      7. Gadola și Energobitul: am încercat să-i fraieresc, dar n-au pus botul. Gadola e uns cu toate alifiile, și-a scos banii cu vârf și îndesat prin baza CUG.
      8. Mesajul pentru fani: băi Zoli, scrie și tu ceva acolo să dea cât de cât bine. Hai, pa.

      Apreciază

        • Csongi, cu tot cu erorile de rigoare, ai nota 10 de la nenea Kiruj pt. acest „miniarticol”…) În schimb, cu tot cu nota 10 dată ţie, eu păstrez (şi voi păstra) un respect anume pentru AP, care a luat CFR-ul de pe marginea prăpastiei (care ducea în judeţ, sau spre…Házsongárd), şi l-a ridicat, I-a plimbat prin lume, făcând fericiţi foarte mulţi oameni…Acum nu discutăm, că la fel de mulţi oameni „s-au făcut” nefericiţi”, în compensaţie…:) HAI CFR!!!

          Apreciază

  8. Doamne…..ce usor e sa comentezi „TU” investitiile „MELE”… „E” banii mei, tu, de pe tusa comentezi, ca…tulai’ ce faceam io”? Omule, fa ceva!!! Dar baga oaresice malai….ca asa cu un card de credit pe 3 salarii minime numai bati din grumaz……RABDARE trebuie acum….va fi cumva… 80% din echipe sunt in pragul desfiintarii….cine va supravietui va trai….(ca la „artimetica”)

    Apreciază

  9. Te felicit Csongi pt.devoalarea,unor, inginerii-financiare -marca inregistrata in (toata) Liga1-in speta cu cele referitoare la noi;Nu vad, de ce ar fi facut AP exceptie(?); maine am sa continui si eu, cu cateva remarci.

    Apreciază

  10. Nu știu cine a scris Scrisoarea a II-a (Eminescu sau Caragiale, nu contează acum), dar am rămas în minte cu o strofă: „Am putut să vând televiziunea / Pe când clubul de fotbal nu o să-l ia nimeni / Nici pe gratis”. Așadar, după un tur de neuitat oferit de fotbaliștii CFR-ului, Miriuță, Iuliu Mureșan și alții, în absența absentului, dacă nici dracul n-o să ia clubul, înseamnă că rămânem cu întorsul, adică cu cel care se cam săturase de fotbal încă din anul de grație 2008. Într-un fel e nasol, în alt fel e bine: măcar acum poate duce la îndeplinire mandatul inițial, salvarea CFR-ului.

    Apreciază

  11. Csongi si Dantesc au subliniat din ceea ce era in esenta de spus,asa cum de aproape 2 ani cativa critikaci( printre care m-am numarat) au devoalat adevaratele intentii ale patronului retras deloc intamplator in Dubai.Dupa Manchester a urmat strategia de exit sau mai putin elegant dar adevarat spus,devalizarea,distrugerea unui club aflat pe profit care se autofinanta fara probleme.Motivele ?diverse pornind de la lacomie si banala tepuire a celorlalti actionari/parteneri de afaceri(exemple suficiente din care as mentiona doar procesele cu miliardarul Sandor Demjan-Trigranit)continuand cu investitiile ratate in mass media,divortul cu pierderi consistente ,aproape sigur DNA…Cateva mici completari spre aducere aminte legate de atacurile la adresa unor oameni ( jucatori,antrenori,suporteri):Fabbiani a fost golgeterul echipei in turul campionatului dupa care eram lideri detasati.Apoi Arpi spune ca noi l-am imprumutat gratis si i-am suportat salariul ca sa joace in Argentina la Newell’s si River Plate…ce generozitate!Bud a fost golgeterul echipei ,decisiv in returul celui de-al doilea titlu.Apoi avut oferta de 1,5 milioane din Germania dar Paszkany a refuzat-o.Y.Kone a contribuit si el cu goluri( 20 in 2 sezoane)inclusiv la cel de-al doilea titlu plus goluri cu Chelsea si Roma…Dupa meciul cu Chelsea a avut oferta din Anglia ,paszkany a refuzat-o.Mandorlini a fost decisiv ,fiind cel mai pragmatic antrenor din Gruia,nu mai vorbesc de jucatori ca Piccolo,Deac,Traore pe care i-a lansat .Media spectatorilor in Gruia cu asemenea jucatori si antrenor: 9180 primul loc in liga1.Dupa sezonul in care Mandorlini ,Bud,Kone,Muresan „i-au tocat” finantele lui Paszkany,iata conform cifrelor oficiale ce bani a incasat patronul uituc:18,412 milioane de la uefa plus vreo 2 milioane de la suporterii din Gruia,plus 10 milioane pe Traore,Culio si Deac,plus drepturi de televiziune ,plus cotizatia Energobit… Toti oamenii astia sunt insa atacati acum si au merite infime in comparatie cu Zamfir,care in prezent e laudat doar pt.ca poate sa mai aduca ceva bani patronului prin ultimele transferuri( tunuri)dintr-un lot de jucatori umilit in ultimul hal..Cea ma buna sansa a CFR-ului este ca Paszkany sa renunte la club,chiar daca asta se va face sub presiunea justitiei!CFR nu moare decat daca incepe din nou de jos dar cu alti actionari.

    Apreciază

    • Da, observaţia de „ţeapă” privind Fabbiani, Bud, Y.Kone, Mureşan, etc. este efectiv puerilă (sau mai degrabă ridicolă), asta n-o mai înghite nici măcar un preşcolar din grupa mică. În rest nu mă bag (pe părţile afaceriste), nici nu prea mă interesează (dar şi tu, şi Csongi, dar şi ceilalţi) au dreptate, am şi eu ceva informaţii. Din punctul meu de vedere, dacă mă uit la aceşti 13 ani ai CFR-ului ca la un sistem (descries cf. teoriei sistemelor), văd o echipă aflată în C în prag de desfiinţare, iar acum văd o echipă de Liga 1 cu greutăţi (rezolvabile), pe locul 2 în Liga 1, cu perspective de-a se menţine acolo, cu greutăţi, e drept, dar cu şanse reale. Deci „ieşirile” din sistem (dpdv al suporterului de rând) sunt cu mult peste „intrările” de-acu 13 ani…Şi nici n-am vorbit de ce-a fost în interiorul sistemului (titluri, bucurii, etc.). Ar fi bine să uităm de AP, să vedem ce poate face acest CFR abandonat destul de sus (ierarhic vorbind), dacă conducerea actuală va reuşi să treacă la un management mai sănătos (fără vise erotice şi fără minciuni, bazat pe instrumente sportive/financiare corecte, de durată). HAI CFR!!!

      Apreciază

    • O doamne, credeam ca sunt ca tot ce ai spus tu am visat ca de multe ori am fost contestat cand am adus aminte de acele episoade. Da , dupa acel titlu am simtit ca am cam luat-o la vale, ca de la acel titlu media suporterilor a inceput sa scada.

      Apreciază

  12. @kiruj Situatia echipei la iesirea lui AP eu o vad un pic diferit: echipa nu e cu ” greutati rezolvabile” ci falimentara in prag de executare/desfiintare ceea ce e cu totul altceva.Pasivul actual e de peste 3,5 milioane plus 11 milioane la anaf iar la active teoretic sunt doar cativa jucatori care au cat de cat valoare comerciala.Acestia insa vor pleca gratis sau pe sume modice pt. ca nimeni nu da bani pe jucatori neplatiti de un club aflat in colaps financiar,jucatori ce pot deveni liberi oricand.Cel mult se va lua ceva maruntis care va intra ca de obicei in buzunarele patronului.Paszkany nu a abandonat inca clubul ci l-a falimentat premeditat in ultimii 2 ani,iar acum ne aflam in pragul loviturii finale.Cea mai mare greseala pe care si-o recunoaste in interviu e c-a facut stadionul; asta pt.ca nu-l poate instraina,dar sunt convins ca va vinde bucati din el( peluza noua e inceputul).In ceea ce priveste pozitia actuala in liga 1 ea este exclusiv rodul muncii pe gratis a celor din teren,AP reusind doar sa-si bata joc de acestia.Oricum sa nu uitam ca si Vasluiul si Urziceniul ( care au existat ca si noi ,inaintea investitorilor din epoca „moderna”)au fost abandonate,te citez” destul de sus ,ierarhic vorbind”,dar in colaps financiar,iar dupa cateva saptamani s-au desfiintat.Orice asemanare cu situatia noastra actuala e intamplatoare…P.S.Paszkany a scos mult mai mult decat a investit in CFR ( in realitate a investit doar in primii 3 -4 ani ,din surse numai de el stiute,Csongi a pus punctul pe i)dupa care si-a recuperat rapid banii si a facut profit .

    Apreciază

    • Nu uita nici de AEK Timisoara, care a retrogradat pentru datorii terminand campionatul pe locul 2, apoi tot din cauza datoriilor nu au mai intrat in Liga 1.

      Apreciază

    • IQ, nu neg, m-am tot gândit şi eu la acest final prevestit de tine, dar eu mai cred totuşi într-o rezolvare acceptabilă, o ieşire demnă din încercuire. Crede-mă, eu am presimţit de mult, de foarte mult timp „reversul” medaliei, dar eu m-am gândit mai mult pe latura pur sportivă (de aici periodicele mele aluzii la Algernon): e nenatural să arzi artificial trepte de dezvoltare, să progresezi exponenţial, etc. Aşa ceva într-un fotbal normal nu există. Exemplul Anji e încă vie, dar spaţiul ex-comunist e plin cu astfel de mostre (cam aşa va păţi şi Ludogoreţ, ei acum au ajuns la „euforiile” cunoscute de noi în 2008). O echipă de fotbal nu este (sau n-ar trebui să fie) un porc de crăciun, îngrăşat repede şi cu mare grijă cu scopul de-a-l sacrifica cu „foloase” pt. familie…Apoi, niciodată nu mi-a plăcut această schemă de finanţare „monopatron”, existând un grad de risc foarte ridicat pentru incertitudine, pentru neprevăzut, pentru surprize când nici nu te aştepţi. Revenind, de mult nu am vise erotice privind acest loc 2 obţinut în tur în condiţii total atipice, dacă vom rămâne în Liga 1 eu sunt deja mulţumit. Pe partea posibilităţilor de stingere a datoriilor nu sunt în totalitate de acord cu tine (ele există cam la acelaşi nivel la 80% din echipe, dar nu se face o reclamă la fel de mare, dar asta e o altă poveste), în primul rând problema celor 11 mil. revendicate de fisc o cunosc cât se poate de bine (inclusiv de la şefii acelor organe judeţene de la mine, unii dintre ei chiar ceferişti înrăiţi, ca şi mine), acolo fie cad toţii, fie niciunul (mai degrabă niciunul, din considerente mai mult socio-politice, decât juridice). Apoi, restul se mai poate scoate (parţial) cu drepturile TV, cu vânzări (eu aş vinde acum tot ce poate aduce un bănuţ la club), şi am merge mai departe cu ce rămâne. Care „rest” nu e chiar de lepădat, dacă punem la socoteală pe cei împrumutaţi la noi (şi plătiţi în mare parte de cluburile-mamă). Soluţii există. Întrebarea este, dacă se vrea. Există soluţii şi fără a-l implica pe AP, destule.În opinia mea şansele reale ale echipei se mişcă în acest moment în intervalul „redresare prin insolvenţă – revenire la o condiţie de echipă de mijloc în Liga1”. Eu altceva nu înţeleg: cine ce interes are în a ne vinde (nu nepărat nouă, celor de pe „Tribună”) poveşti dulci cu prinţişori veniţi pe cai albi. Nu că m-ar deranja, dimpotrivă, mă amuză deseori, dar totuşi, aşa, ca chestie…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.