Cu cântec, înainte, marș! [Mioveni – CFR 3-4]


„Nicolae Dobrin”, Pitești, pe frig, ninsoare, iarbă amestecată cu zăpadă (mai multă – zăpadă, nu iarbă – în careul lor), în „sferturile” Cupei României „Timișoreana”: Mioveni (locul 4, seria 2, Liga 2) – CFR Cluj (locul 2, Liga 1). Bannerele îndeamnă la fair play, ne spun că ăla-i fotbalul adevărat, care se joacă pentru suporteri, plus ceva despre mașini urbane și vopsele. Mingile sunt viu colorate, ca și arbitrii. Și comentatorii comentează colorat despre echipa din Mioveni și mai mult alb-negru și negru despre CFR.

Francisc Dican, cel care și-a stricat în Giulești procentajul maxim de puncte obținut în întreaga carieră de antrenor principal al CFR-ului, aruncă în iarna de afară echipa presupusă a fi cea mai bună posibilă. Ăsta-i primul semn că vrea cu orice preț calificarea. Să vedem dacă va urma și semnul doi, precum și alte semne. Dacă arbitrul se decide să urnească meciul din omăt, prevăd că le dăm un 2-0, poate 2-1. N-are rost să facem scor cu ei, că-s băieți buni: doar ne-au scos din drumul spre finală Astra și Dinamo!

CFR Cluj: Felgueiras – Susic, Larie, Rada, Camora – Muniru, Petrucci – Jazvic (46 – T.Lopez), Tade, Jakolis (55 – Chanturia) – Dore (78 – Ivanovski).

În așteptarea primului atac din seria de atacuri în valuri ale CFR-ului pe care o anticipez, singura întrebare (mai mult curiozitate) care mă macină este dacă Tade o fi apucat să joace pe zăpadă în Scoția, că Dore sigur nu-i în largul său pe gazonul alb. No, hai că începe totuși meciul, chiar dacă cu ceva întârziere…

Meciul e destul de anost în prima parte, jucătorii (mai ales ai noștri) chinuindu-se să sară peste faza de construcție. Se joacă cu mingi lungi, așa cum îi place lui Rada. Nimic demn de semnalat până în minutul 25, când gazdele trimit neglijent mingea în bara porții lui Felgueiras. Unul Nilă reușește să ne dea vreo doi fiori la faza asta, dar nu-l băgăm adânc în seamă; cică e doar rezervă de obicei.

CFR continuă nestingherit să facă mai nimic important, îndeosebi în atac. În schimb, argeșenii încep să combine la firul/fulgul zăpezii și se apropie tot mai des de poarta noastră. Rada dă o pasă moale ca un rahat înapoi, Camora se aștepta la o pasă tare, așa că e nevoit să trimită în corner. Mioveniul bate excelent cornerul și din capul lui Stoica Bogdan se face 1-0 pentru echipa „gazdă” în minutul 36! Nu s-ar putea spune că împotriva jocului, poate doar împotriva rațiunii (corner făcut cadou). Claudiu Niculescu se bucură, Feri Dican nu.

Până la pauză, ceferiștii nu reușesc să tureze motorele și doar mototolesc mingea, fără efecte speciale pe tabela de marcaj.

Repriza a doua ni-l aduce în teren pe talismanul norocos numit T.Lopez. Mă rog, norocos a fost pentru Miriuță…

Nu trec multe minute și Nilă Andrei reușește să scape nedeposedat de Rada și-l învinge pe Felgueiras. 2-0 în minutul 51 și gluma devine groasă, seacă și fără poantă. Nu râdem.

Ne putem însă simți și mai prost. Aflăm asta în minutul 59, când cei din Mioveni ne ca… înscriu golul trei, prin Gălan-și-mai-nu-știu-cum, cu contribuția lui Mario. Mingea viu colorată care pare că ne-a ucis orice speranță zace în poarta noastră. Prosopul lui Felgueiras se ține cu greu de „ațe”, parcă așteptând să fie aruncat. O oră de joc de tot că… coșmarul! Ai em spiciles! Mă gândesc cu groază câți s-or fi răzgândit la 0-3 în privința donațiilor…

Iată însă că arbitrul observă un Dore faultat în careul advers și fluieră a infracțiune. 3-0, 3-1.., tot un drac e pentru el. Tade pune mingea pe punctul cu var înghețat și nu iartă: 3-1, în minutul 62. Comentatorii se întreabă dacă a fost fault sau nu. Ceva mai încolo în meci, după alte modificări de tabelă, nu se vor mai întreba, ci vor fi siguri că n-a fost nimic!

Foarte elegant și videogenic golul lui Chanturia, din minutul 68, venit ca răsplată după un șut perfect din afara careului, pe jos și pe mama lor! 3-2, în puii mei frumoși! Hai că se poate! Încerc să-mi aduc aminte parola de PayPal…

Meciul degenerează urât pentru echipa lui Claudiu Niculescu în minutul 87, când cvartetul Susic – Chanturia – T.Lopez – Tade refuză să înmâneze mingea celor din Mioveni, înainte ca ultimul s-o introducă în poartă. Se face astfel cel mai ingrat 3-3 din istoria fotbalului românesc și de peste hotare. Comentatorii ne înșiră toate normele fair play aflate în vigoare care au fost încălcate de echipa CFR Cluj și așteaptă ca feroviarii să-și dea un autogol, să-și facă harakiri în masă sau să-și lase adversarii să înscrie nestingheriți. Ceferiștii refuză însă non-combatul și se apără cu îndârjire de adversarii iritați.

În minutul 91, Ivanovski prinde un șut la fel de magistral precum cel al lui Chanturia și bagă tot mortul în poarta „gazdelor”. Autorul golului mulțumește cerului, în timp ce argeșenii scuipă în pământ. 3-4 și huliții ceferiști se califică peste câteva minute în turul următor, sub o ploaie cu bulgări de sezon.

E bine că am călcat bunătate de fair play în picioare? E bine că ne-am calificat într-un mod „scandalos”? E bine că iar o să vuiască mass-media și o să ne numească „hoți”? În timpuri normale aș fi dat un răspuns hotărât, ferm. Ăstea pe care le trăim acum nu-s însă vremuri normale. Nu-mi stă acum capul și rațiunea la meciul cu Mioveniul și la definiția fair play-ului, ci la noțiunea de supraviețuire, la viață, în general… Oricum, la Pitești am văzut niște băieți care n-au cedat nici când speranțele mele erau moarte în coteț și îngropate în zăpadă, au luptat din greu pentru egalare, victorie și calificare. Mioveniul nu s-a bătut singur, asta-i clar, iar arbitrul nu i-a băgat nicio minge-n poartă! Remușcări și regrete până la un anumit punct, vă rog frumos…

Mi-am adus aminte de parola de PayPal, dacă o fi nevoie.

153 de comentarii

 1. Vom avea meci geu cu Craiolguţa…Chiar dacă n-ar exista problemele deja „istorice” cu restanţele, cu datoriile, tot greu ar fi meciul contra lor…O echipă bine „reşapată” de acest duo nebun (Cârţu-Săndoi), cu nişte „salahori” ambiţioşi (Frăsinescu, Izvoranu, Vătăjelu, etc.), cu doi pianişti (Brandan+Bawab), chiar dacă ambii mai „şmecheri”, dispar minute în şir din joc (faza de apărare nema), dar „se reactivează” imediat cum au atacul…În multe momente parcă am văzut agresivitatea/pressingul impus de Miri din perioada de „aur” (etapele 5-11), există şi o anume tehnică individuală. La mijloc tot jocul e dus de acest foarte bun Mateiu (parcă l-am tot curtat şi noi) şi Madsen, care închid bine tot ce e de închis pe acolo. Din punctul meu de vedere Brandan trebuie luat în primire imediat ce pierdem mingea, iar Bawab ţinut din scurt, are rupere de ritm (există şi o bună conlucrare între cei doi, din „priviri”). Cheia e la mijloc, trebuie să distrugi „zidul” Mateiu-Madson, şi asta se poate face prin aglomerare pe extreme, să-i atragi în „ambuscade” acolo, lăsând mijlocul neacoperit. Linia lor de fund e puternică (Izvoranu), e şi arţăgoasă şi rapidă (Vătăjelu, Frăsinescu), dar joacă din manual, băieţii pot fi depăşiţi prin combinaţii / sclipiri individuale (Chanturia), sau prin viteză (Tade). Un Mirko „balcanic”, montat cum trebuie poate fi un factor important acolo. Ideal ar fi utilizarea cuplului Tade-Mirko în atac, ambii imprevizibili, obligând fundaşii să uite de atac. Mai vedem. Dacă vom avea ce să vedem…:) HAI CFR!!!

  Apreciază

 2. In legatura cu comunicatul CCA ,sunt curios de cand dateaza instructiunile din Ghidul Practic trimis de UEFA.Imi pare ca aduce importante lamuriri si este grav ca acestea n-au fost comunicate si popularizate din timp pentru tot boborul.Pentru ca regulile noi din fotbal trebuie aduse la cunostiinta chibitzilor,nu-i lasi sa behaie in tribune ca lupul la luna plina.Ca doara nu vorbim de ceva incantatii secrete care trebuie cunoscute doar de alde evlavioshi gen Tudor. Nu stiu de ce am vaga senzatie ca nici arbitrii nu cunosteau aceasta ultima prevedere UEFA,de vreme ce le-a trebuit 2 zile trepadusilor de la CCA sa screama un icnet.Este o chestie geniala pentru fotbalul romanesc,impotriva simularilor si tragerilor de timp.
  Acum va mai trece o vreme pana turma va accepta aceasta prevedere si si-o va insushi.

  Apreciază

 3. @Kiruj…:) Inca n-a venit „sezonul de castraveti” – hehehe- dar trebe sa stii ca te-am depasit tare di tat la blaturi….”ca cand” ne-o fost zisa sindicatul ca nu’s bani nici pentru „Divizia Nationala Judet” , deci out, m-am autoimpus Blat-Manager….negociam in functie de adversar 1-3 lazi de bere…. daca ne refuzau, urma bataia normala… E de neuitat ultimul meu meci la acel nivel inalt, fostii colegi de la cele doua echipe din Cluj (la fel de ratati ca mine!), cu sanse de promovare….”hahaha, tu ce mi vrei?…etc…pe zgura mini din Babes…. meci castigat cu 1-0 si o „fantastica” simulare de fault la portar din partea mea, cand de fapt am scapat mingea in poarta (am cazut pe coate), dar un adversar si-a impins piciorul inainte si eu am urlat de durere + 2 rostogoliri… Ce mai, amintiri de bunic….:)

  Apreciază

  • Moşule, eu am jucat un singur joc pe zgura aia (din Babeş), contra celor de la Metalul Roşu. Am pierdut cu 3-2 (au dat golul în prelungiri, centrare Manu-„dulapul”, cap al fundaşului dreapta al lor, nemarcat pe colţul lung). Ei, la acel meci am marcat unul din cele 4-5, câte am dat în total în judeţeana de Cluj în 4 ani…Am urmărit o minge dată acasă de un adversar (am fost prins sus după un corner de-al nostru), fundaşul a vrut să protejeze mingea, portarul lor a ieşit s-o culeagă, dar eu am băgat piciorul drept lângă fundaş, şi am agăţat mingea, care s-a dus în poartă, spre stupefacţia ambilor. S-a făcut 1-1 cu asta. În rest, meciurile de acasă numai pe zgură le-am jucat, sus pe deal, lângă terenul CMC. HAI CFR!!!

   Apreciază

 4. Obositul de serviciu care a ridicat la nivel de arta certurile de la tv (oi avand initiale) inca nu s-a saturat sa fie injurat. Cum ar zice un coleg de ardelean: mai bine un dujman declarat decat un pretin fals.

  Apreciază

 5. Lui Craciunescu sa-i fie rusine sa mai apara in public, el, impreuna cu alti 4-5 aritrii comunisti,face parte din lotul „Ecusonul”- FIFA(proStelemeaua-Ceausescu);trebuia sa se-ntample o”mascarada”, ca CCA sa dezvaluie aceasta prevedere de regulament(?); cat priveste meciul cu prazarii, nu ne va fi usor, dar nici lor; Kiruj,ai analizat f. bine echipa oltenasilor, sper sa ia aminte si ai nostrii, in frunte cu F.Dican!;nu am vazut in viata mea un arbitru mai perfid si ipocrit ca acest impertinent, Tudor!; sper, ca la meci sa nu fie frig, inghet, dar mai ales zapada, care se pare ca pt. Felghe si indeosebi Rada sunt adevarate capcane, fiind vizibil deranjati si incomodati in aprecierea corecta a traiectoriei balonului(!);Hai CFR!

  Apreciază

  • Aşa e, Rada e lent -din păcate- şi pe teren normal (în schimb, e un băiat de character de nota 10!) , iar Felghe a apreciat total eronat faza la golul 3 primit (alo, Retardilă, moşule, să mă corectezi, dacă n-am dreptate!), a apreciat CORECT că mingea va trece lângă poartă şi instinctiv şi-a retras mâinile, lăsând s-o curgă lângă bară. N-a apreciat însă corect faptul că mingea va pierde din viteză din cauza terenului, care practic s-a şi oprit înainte de linia de poartă, permiţându-i ăluia de la Mioveni (care parcă tocmai la asta s-a aşteptat), să împingă mingea în poarta goală. HAI CFR!!!

   Apreciază

 6. Bosorogule Kiruj….la acel meci, numa’ din ambitie am facut cea mai mare robinsonada a mea din „tate timpurile”….A fost o placere fantastica – au fost vreo 500 de spectatori, record judetean – sa aud dupa ce am respins un sut perfect la coltul lung-vinclu de la vreo 18 m, sut greu dealtfel – un „aaaaah” lung de la „public”….Noi nu am mai prea avut spectatori, lumea aflase ca merem la Divizia Nationala Muncipi’…dar nici fostii colegi de la Tzefer si U nu s-au mai calificat la baraj, e drept le-am cerut 3 lazi de bere :)))….Dar o sa depanam amintiri cand s’o gata turul si temele de comentarii (adeca atunci cand om afla ca s’or fost gasite solutii pentru Hai CFR in continuare!)

  Apreciază

 7. I.M.-„…sunt SANSE(cate%)destul de insemnate de rezolvare a situatiei noastre.(la un pahar de”vorba-veselie”promiti si luna de pe cer,nimeni nu o sa te contrazica!) Saptamana viitoare o sa vina un fond de investitii elvetian care e POSIBIL(?!)sa preia clubul”(cu datorii cu tot ?; stie de ele?); si daca nu-l preia, ce se va-ntampla(?!); de rezolvarea litigiilor salariale cu terti(cluburi,jucatori, antrenori-plecati sau actuali, cum ramane?-nicio vorbulita!); incep sa cred mai mult in existenta lui Mos Craciun, decat in aceasta frumoasa poveste(!), desi nu pot elimina varianta ca A.P.si S.G. sa fi ajuns la un compromis;Doamne da-le minte si intelegere, spre binele tuturor;Amin!; Hai CFR!

  Apreciază

  • Retardilla,poate te ajut un pic.Nici postarile mele nu apar dupa ce le dau „post comment”,dar daca dau un ctrl-F5 apar imediat.Incearca poate nu va mai trebui sa-ti impovarezi sufletul cu „blestemarea”adminilor:-))

   Apreciază

   • Luise !!! (suna cam feminin , dar ashe sa zice romaneste, cu sufixul „e” : Ioane, Gigele, uatevar!) Lasa-l pa Retardila sa ii injure pa cei de la „Admin.” , ca p’e’ multi bani ieu dupa saitu’ aista. Numa’ ca iel face ca si Bula (nu c-ar avea ceva legaturi de rudenie !), care isi batea muierea in ficare zi la aceasi ora si un vecin l-o intrebat: „..Ba , Bula ! De ce iti bati tu muiere in ficare zi ? „. La care Bula ii raspunde : ” Ca sa nu uite !!! ” . No, ashe face si Retardila , ii „pompeaza” in fiecare zi pa ashtia de la „Admin.” ca sa nu uite de el…..

    Apreciază

 8. Hm,din pacate nu stiu daca mai ajung la meci.Am avut un deces in familie,si trebuie sa ma duc la inmormantare intr-o localitate aflata la vreo 40 km de Zalau.Pana ma intorc acasa ,ii duc pe socri la tara poate va fi prea tarziu sa pornesc la Kolozsvar.Daca nu reusesc ,cei care vor merge sa faca galerie si in locul meu.Oricum eu voi face tot posibilul sa fiu la meci(daca nu ma executa muherul pentru asta,ea nu intelege nimic).

  Apreciază

 9. Ce tampenie e chestia asta cu tragerea la sorti in semifinalele cupei! Altfel am fi avut o sansa sa-i intalnim pe valeni,intr-o dubla mansa. Mi-a placut ideea cu iesitul impreuna la restaurant, chiar daca nu se va concretiza faza cu posibilii investitori. Baietii astia meritau asa ceva, ca de prime nu poate fi vorba pe praful asta. Hai CFR!!!

  Apreciază

 10. ” Sunt sanse „, ” e posibil ” zice Muresan, ” asta am mai auzit-o „, spune Felgueiras . Iar ultimele cuvinte ale lui Mario chiar ca pun punctul pe i , cel putin dupa mine ( ceva de genul ” Dumnezeu e sus si vede si nu iarta ! ” ) . Oricum saptamana viitoare trec cele 5 zile de gratie si vom vedea daca s-a platit sau nu . Restul, ca deobicei, povesti de adormit copiii .

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.