…şi de la păşune, iaca, tacticoasă vine vaca…


După atâtea discuţii pro şi contra despre tactica în fotbal (în general), tactica în jocul CFR-ului (în special) şi tactica utilizată (sau neutilizată sau utilizată incorect) de Miriuţă (în caz şi mai special), era imposibil să nu-mi aduc aminte de revelionul anului 1989. La doar câteva zile de la executarea conducătorului suprem, s-a difuzat o scenetă TV cu Mitică Popescu şi Florin Zamfirescu, în care apărea această expresie din titlu (ca parte a unei „poezii” fabricate cu drujba…). Îmi aduc aminte de ea mai ales  din cauza expresiei – da, aţi ghicit! – „tacticoasă vine vaca”, care m-a dus cu gândul imediat la fotbal (pe partea cu „tacticoasă”), respectiv la scenetele XXX (pe partea cu „vaca”). I-auzi, o vacă „tacticoasă”…

(daţi click <a href=”https://www.youtube.com/watch?v=xxHfk-YSHtM”>aici</a> pt. notare… pardon, pentru videoclipul respectiv, cei care aveți chef să aflați mai multe!)

Desigur, atunci, la 32 ani, spre sfârşitul carierei mele de fotbalist şi spre mijlocul carierei mele de „el presidente” de nivelul „C”, aveam deja anumite percepţii despre noţiunea de tactică (în fotbal, ca să nu tot lărgim sfera). Primele indicaţii „tactice” le-am primit în ’76, când antrenorul meu de atunci ne îndemna scurt: „intraţi tare la ei”, „să plângă mă-sa” şi – evident – clasicul „mizda pă-sii, gol să iasă”… Lucrurile au mai evaluat vizibil la Cluj, unde de la Öcsi Crişan (să-i fie uşoară ţărâna) am învăţat multe lucruri „tactice”, unele explicate, altele doar „prezentate” în teren (juca, când piciorul îi permitea, la mijloc, la construcţie; era magnific pentru nivelul ăla de „judeţ”). Revenind în Harcov, l-am prins ca antrenor, tot la o echipă de judeţ, pe Incze Paci (Incze IV, ex-Poli Iaşi), de la care chiar puteai învăţa „tactici”. Apoi, în ’84 am „avansat” în fotoliul de „el presidente”,  iar prin ’86 am reuşit să-l aducem (prin nişte cunoştinţe comune şi cu ajutorul „material” al intreprinderii, care era „fruntaşă” în judeţ) pe Stan Gabriel, ex-Braşov, ex-Petroşani etc. (ulterior a antrenat la mai multe echipe în Liga 1, ba chiar şi la Chişinău, parcă), care chiar că era tactician adevărat (juca non-stop în 4-4-2, ştia toate dedesubturile acestei aşezări). Practic el mi-a povestit nişte lucruri absolut interesante despre organizarea jocului. Apoi, prin ’88 (după Gabi, care şi-a dat demisia), a „revenit” Paci, dar de data asta rolurile erau un pic date peste cap: nu mai eram eu „jucătorul lui”, ci el era „antrenorul meu”. Am şi râs pe tema asta de multe ori, câteodată până la 5 dimineaţa… 🙂

      „Tactica = totalitate a mijloacelor și procedeelor necesare pentru atingerea unui scop”, spune una din definiţiile generale ale noţiunii. Cam de aici ar trebui pornită discuţia (şi despicat firul în patru…), când vrem să vorbim despre tactică.

      Care sunt „mijloacele” în fotbal? Desigur, şi în primul rând, „resursele umane”, adică jucătorii (dar există şi „mijloace neortodoxe”, să nu mai vorbim de „mijloacelele speciale” ale dinamoului, de folosirea cărora îi tot suspecta Copos pe „câinii roşii”, cu ceva temei, cred…). Mai sunt şi mijloace „materiale” (financiare, unde mai sunt ele, evident…), apoi putem vorbi de managementul clubului (la fel, unde există aşa ceva…), ca să ajungem, prin sărite, la „mijloacele de producţie” (bază sportivă, teren, porţi, mingi, echipament etc., etc., şiru-i lung).

      Care sunt „procedeele necesare” în fotbal? Ei bine, ajungem, aşadar, şi la miezul problemei. Păi care să fie? Procesul de pregătire (fizică şi tehnică, cantonamentele şi antrenamentele, inclusiv recuperările etc.), şi, iarăşi pe repede înainte, ajungem la „aşezarea în teren” a echipei, ca și componenta cu cea mai mare pondere (şi cea mai vizibilă, în acelaşi timp) a „tacticii de joc”.

      Şi care-i „scopul”?, veţi întreba… Păi, nu e destul de clar? „Victoria cu orice preţ”… 🙂

[Paranteză. În limbajul (de lemn) al fotbalului de pretutindeni se folosesc mai multe noţiuni „academice”, ca: filozofie de joc, strategie de joc, tactică de joc, aşezare în teren etc. Unele dintre ele sunt redundante, altele sunt alternative ale aceleiaşi noţiuni, iarăşi altele sunt „supraetajate”, existând o ierarhizare între ele.]

a)     Filozofia de joc este noţiunea cea mai superioară la capitolul „procedee”, este ca şi o lege, care defineşte – scurt, în câteva „articole”, vorbim de legi din străinătate, evident…:)  care este atributul general al unei echipe (ca joc), de preferinţă pe termen nedeterminat. La Barca, de ex., filozofia de joc este cea a jocului spectaculos, cu multe pase, direcţionat mereu şi mereu spre atac, spre „satisfacerea” spectatorilor. Da, aveţi dreptate, nu toate echipele au o filozofie de joc explicită şi asumată, dar toate au în schimb punctul b)…

b)     Strategia de joc sau tactica de joc (sau ar trebui să aibă…), pentru că cele două noţiuni – în opinia mea  acoperă cam acelaşi lucru, în fotbal, cel puţin. Dacă există „filozofie de joc” la o echipă, atunci „tactica de joc” este subordonată acesteia, în mod obligatoriu. Ca să continuăm comparaţia juridică, este ca şi o „normă metodologică” pentru aplicarea unei legi. Şi în administraţie regăsim teza de mai sus, adică există „norme metodologice” (= tactici) fără să fie subordonate unor legi (= filozofii).

c)      Aşezarea în teren (sau „formula de echipă”) este deja sub nivelul „strategiei” (sau al tacticii), este de fapt unul (dar nu singurul!) din „procedeele” cu care se „implementează” tactica/strategia aleasă la o echipă. Mai bine, sau mai prost, dar asta e o altă discuţie (calitatea antrenorului, receptivitatea lotului etc.). Sunt destule aşezări (formule de joc) brevetate de-a lungul istoriei, iar dacă ne uităm un pic pe statisticile ceferiste, vedem cam 18 aşezări EFECTIV folosite de „new-CFR” în cei 11 ani de „new-existenţă”. E drept, unele sunt variaţii ale unor aşezări canonice, standard.

      Chiar dacă am pornit discuţia aproape de la litera A (sau alfa, sau alef, cum vreţi), eu cred că ea era necesară, să avem o încadrare corectă a noţiunii.

      Aşa ajungem, treptat, la CFR, apoi chiar la Miri. Că de aici s-a iscat toată discuţia „tactică”, dacă Miri le are (pardon, dacă le-a avut…) sau nu.

     Aplicarea teoriei (de doi lei) la „new-CFR” (pe sărite, şi pe repede înainte, că acuşi vine Mme, şi mă ia imediat cu „ţărane”, şi mai face şi aluzii la „procedee” ca spălatul vaselor etc):  Ar fi cam exagerată afirmaţia că „new CFR” are o filozofie de joc”. Pe timpuri am tot discutat că echipa este una croită pe apărare beton şi contraatac ucigător, dar – chiar dacă acest stil a durat destui ani, mai ales în prima parte a celor 11 ani – e mult spus că ea este o filozofie „new-ceferistă”. A fost, mai degrabă, modalitatea (strategia, tactica) adecvată pentru o bună perioadă de timp (5-6 ani), în contextul în care şi calitatea lotului impunea această abordare, dar şi stilul antrenorilor (Dorinel, Andone) era în sincron cu acest stil.

      Strategie/tactică am avut, în schimb, tot timpul, în toate perioadele „new-ceferiste”, unele mai bune, altele mai rele. Exact aşa cum am avut antrenori mai buni/mai pregătiţi, şi alţii mai puţin.

      Dar revin la definiţia luată din dex: „….pentru atingerea unui scop”. Care e victoria, nu-i aşa? Să nu mai vorbim că „scopul scuză şi mijloacele”, de multe ori… 🙂

      Mergând mai departe, victoriile („atingerea scopului”) trebuie să fie – în general – dovada cea mai clară că s-a ales „tactica” cea mai adecvată. Este o deducţie cam forţată şi cu multe alunecări, recunosc, dar – credeţi-mă – în fotbal cam asta e deviza. Exact ca şi în cazul echipei de start „care nu se schimbă la victorii”.

      No, uite, am ajuns la Miri! El (săracu’) a ajuns, între timp „acasă”, iar noi, am ajuns – în sfârşit – la tactica lui. Sau la inexistenţa unei tactici a lui. Aş putea începe analiza tacticii lui Miri cu o glumă: din moment ce în fiecare meci echipa era aşezată conform unei formule anume, e mai mult decât clar că a existat şi o tactică anume… 🙂 Întrebarea e, cum au fost aceste aşezări, corecte sau nu, şi cum au dus (sau nu) la atingerea „scopului” (= victoria)? De regulă da, unele consecutive, timp de 7 partide.

      În cele 15 meciuri de campionat (= 32 de puncte, eficienţă 71%), Miri a folosit 2 aşezări bine conturate, 1-4-2-3-1 şi 1-4-4-2 (asta deviind, de multe ori, spre 1-4-4-1-1). În prima parte a turului a folosit mai degrabă 1-4-2-3-1, apoi din ce în ce mai mult cu 1-4-4-2 (mai ales în deplasare). Ca stil, ca abordare (indiferent de formulă), cât timp era Deac apt, a mers pe pressingul ucigător şi sufocarea adversarului, toate bazate pe o pregătire fizică evident superioară ultimilor 2-3 ani. Era tactica cea mai la îndemână în condiţiile lotului existent. Ieşirea lui Deac l-a pus în dificultate, au urmat căutări şi încercări, încăpăţânări chiar („extrema” Mirko, „închizătorul” Christian, pivot greoi în spatele vârfului şi mai greoi etc.), dar a supravieţuit efectiv miraculos (în 3 din cele 7 meciuri victorioase, Deac nu mai era pe teren!), câteodată norocos (cu „vălenii”, de ex.), dar „emanând” mostre de tactică (mai degrabă bune, dacă tot a câştigat). Chiar diversificate, în opinia mea. De la sufocarea Astrei (meciul reprezentativ al perioadei de pressing), a trecut şi la temporizarea jocului şi securizarea victoriei (Galaţi), iar – spre final – ne-a arătat că „ne şi ascultă”: l-a băgat pe Mirko pivot, unde-i locul (de fapt un vârf mai retras, ca să aibă de unde să se lanseze spre poartă, vezi exemplul perfect la meciul cu ieşenii, golul 2 al lui Mirko!), l-a mai utilizat şi pe T.Lopez, când era nevoie de dârzenia şi ambiţia lui (carte câştigătoare contra celor de lângă Someş), iar când problemele financiare apăsau din ce în ce mai tare pe umerii titularilor de drept, a utilizat şi jucători tineri, dar disciplinaţi (Pană, Veress, Carp, vezi meciul de la Botoşani), care s-au încadrat perfect într-o aşezare 4-4-2 uşor securizată în spate (şi cu liniile aşezate mai aproape), anulând practic orice speranţă pentru nişte gazde prea încrezătoare în forţele lor. Etc., etc. Suficiente argumente, ce ziceţi?, să putem afirma că – totuşi – a avut şi Miri ceva „contribuţie tactică” la aceste rezultate, de-a dreptul uluitoare pentru contextul în care ele au fost obţinute (şi despre care chiar nu am chef să vorbesc acum). Da, a şi greşit, cu Braşovul, în primul rând dpdv psihologic, nu a sesizat la timp că golul venit prea repede a adus o stare de automulţumire şi de relaxare în sânul echipei, şi când a sesizat acest lucru, a fost deja târziu, ca de obicei. Etc., etc.

      Un antrenor şi cu bune, şi cu rele. Mai degrabă cu bune, orice am spune. Strict fotbalistic vorbind, evident. Despre celelalte aspecte, cu altă ocazie. Sau niciodată…

       Vaya con Dios, Vasile Miriuţă!!! Un (pseudo)tactician al lui peşte din Harcov (bunic, pe deasupra…) îţi mulţumeşte – strict în numele lui şi strict fotbalistic vorbind – că ai arătat că acest joc poate fi purtat şi cu „inima” şi cu „dăruirea”, chiar şi în perioadele când celelalte „mijloace” absolut necesare „pentru obţinerea scopului” sunt pe cale de dispariţie. Ai adus un aer „altfel” la club (repet, strict fotbalistic vorbind). Vei mai plânge tu după CFR… Poate şi noi după tine…

PS: nu căutaţi degeaba pe Net, „articolul” de mai sus, toate aceste „aiureli” sunt idei proprii, fără „copy/paste”… 🙂 Intenţia a fost de-a porni de undeva discuţia, ideile nu sunt (şi nu pot fi) exhaustive (corecte nici pe-atât…), şi se rezumă doar la experienţele proprii din/în fotbal. O altă intenţie a fost să mai destindem un pic atmosfera încordată din ultima vreme, să mai discutăm şi despre altceva decât „faliment”, „insolvenţă”, „restanţe salariale” etc.  Măcar pentru câteva ore să uităm şi noi de…

HAI CFR!!!

75 de comentarii

  1. Pe un antrenor il tin rezultatele (exceptie antrenorii portughezi, Conceicao si Jorge Costa). Daca echipa obtine puncte, se implineste partea cu „gol sa iasa”. Si ca o observatie mai aparte, Miri e unul din putinii (alaturi de Dorinel) care a plecat de buna voie de la CFR, fara a mai trece prin demitere.

    Apreciază

  2. Kiruj, mii de scuze, dar momentan n-am puterea necesara sa citesc cu atentie un astfel de material, fara doar so poate valoros . Am incercat, dar gandul tot la situatia dezastruoasa imi zboara, am efectiv o stare apasata de neliniste ( apropo Caneto, asa se explica de ce n-am realizat ce-ai scris tu de fapt, scuze ! ) . O buna sinteza a situatiei am gasit-o in Actualdecluj, chiar daca multi il vor combate pe autor zicand ca-i un U-ist, deci scrie din ura . Eu astept luna decembrie ca pe o izbavire, sperand sa se achite restantele si sa nu fim depunctati . Si ca o ultima informatie, Amadio si-a depus memoriul la comisie, este primul din lotul actual care sparge gheata . Vor urma si altii ? Nici nu vreau sa ma gandesc, dar pt aia tot asta fac, Arpi, Arpi, ce-ai facut cu noi ?!

    Apreciază

    • Bela, n-ai pierdut nimic…:) Fiecare e cu nervii la pământ, fiecare vrea o rezolvare (la bal, sau la spital). În majoritatea cazurilor aşteptarea „răului” produce efecte mult mai grave decât „răul” în sine…HAI CFR!!!

      Apreciază

  3. Bravo pentru articol. Un singur, ultim gând legat de Miriuță: și-a început cariera de antrenor la Cottbus, a petrecut, dacă îmi amintesc bine vreo 3 ani la juniori. Dacă nemții vedeau în el ceva, cred că nu-l lăsau să plece tocmai la Ceahlăul (faceți o paralelă cu Dardai, ungurul de la Hertha: tot antrenor de juniori, a făcut un interimat de 4 meciuri la naționala mare a Ungariei, dar Hertha nu e dispusă să-l lase să continue, îl vrea înapoi la club).
    Dar să-l lăsăm pe chelul de acum al Gyorului, că avem noi destule probleme cu spânul nostru. Sunt șanse să se lămurească rapid lucrurile: dacă clubul va fi depunctat pentru neplata datoriilor, înseamnă că s-a cam gătat treaba: putem să ne pregătim de matineu, rămânând de văzut dacă în divizia 3 sau 4?

    Apreciază

    • Da, Csongi, cam „off-topic” acest articol în toată nebunia asta…Dar era o datorie, şi măcar noi să nu acumulăm restanţe…:) Pe de altă parte, poate că şi zilele noastre sunt numărate, cel puţin în acest spaţiu virtual…Mai ştii? Revenind la Miri (ai dreptate, nu merită lungită prea mult discuţia, mai ales nu acum), şi comparaţia cu Dardai, da, şi aici ai dreptate. Cu un singur amendament: în Germania stilul brevetat în spaţiul mioritic (cu jucători unşi antrenori imediat după terminarea duşului) nu se practică. Antrenorii lor urcă pas cu pas, acumulează pas cu pas, şi, cei care merită, evident, ajung sus. Dar selecţia e dură şi acolo, dar măcar e o selecţie bazată pe profesionalism. Dar ce-am vrut să spun: Dardai a ales / a optat în mod asumat pentru creştere etapizată (asta cu naţionala lor a fost un concediu plătit pentru el), în timp ce Miri (totuşi mai bătrân, are deja 46) a considerat că a aşteptat destul şi a vrut să recupereze timpul pierdut, şi ales să facă pasul forţat pentru o echipă de liga-1, fie ea şi în RO, în speranţa că avea o bună trambulină pentru mai departe. Până acum i-au ieşit socotelile. Nu exclud, evident, nici argumentele tale, poate că ce era minunat la noi (tactica asta bazată pe mobilizare, etc.) nu mai e suficientă şi în Germania. Nu ştiu ce să spun. Nu-i doresc, dar va avea o viaţă grea la Györ, aşa simt eu. HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. De data asta tre să fiu de aceeași părere cu nea Bela bacsi, și io sunt cam total fără chef. Așa că singurul meu comentariu referitor la articolul tău este: Danga-langa!

    Apreciază

  5. „Ar fi cam exagerată afirmaţia că „new CFR” are o filozofie de joc”. Eu zic că nu-i o afirmaţie exagerată. Reiau un pasaj din comentariul lui b_o_g_d_a_n: „Tranzitia aparare-atac ca oricare din celelalte faze ale jocului depinde de modelul de interpretare pe care incearca sa-l imprime antrenorul. In general sunt doua posibilitati pe care se poate insista: o grija sporita pentru pastrarea posesiei (pase scurte, la siguranta, cel mai adesea laterale si care sa scoata mingea din zonele aglomerate pentru a da continuitate atacului,’ a doua faza a tranzitiei pozitive) sau incercarea cu orice pret de a surprinde adversarul deschis si dezorganizat prin pase lungi, verticale executate cat mai rapid cu putinta. Exista in ambele situatii, modele de joc (filozofii daca vrei) riscuri. Cel mai mare desigur ar fi, sa nu se potriveasca calitatilor tehnico-fizice ale echipei.” Filosofia de joc a CFR-ului a fost, indiferent ce au dorit antrenorii să imprime, “incercarea cu orice pret de a surprinde adversarul deschis si dezorganizat prin pase lungi, verticale executate cat mai rapid cu putinta”. Antrenorii a trebuit să lucreze cu materialul clientului, iar acest material a fost mai mereu selectat după gabarit şi forţă. Să ne aducem aminte că de la Anca încoace au fost aduse doar vârfuri masive (Fabbiani, Ruiz, Traore, Kone, Bjelanovic, Sforzini, Kapetanos, Ogbu, Tade, Dore), că de la Frangipanne (care ar fi trebuit să-l înlocuiască cu succes pe Trică) încoace plângem (cu succesul lui Frangipanne) după un playmaker (noroc că pentru un juma’ de sezon şi-a revenit Bastos cu capul). În concluzie, a existat o filozofie de joc, jocul în forţă, fără mingicari, fără mingicăreală. Antrenorii care au încercat să pună mingea jos (Cîrţu, Paolo Sergio, mai puţin în CL, Grigoraş) au cam eşuat.

    Apreciază

    • Caneto, ai prins esenţialul, adică exact dilema mea principală! M-am tot gândit, dacă acest stil poate fi avansat drept „filosofie” sau nu. Am făcut un pas (nu doi!) înapoi, doar pentru a nu cădea în derizoriu, într-un tablou cu nuanţe tragicomice şi groteşti, adică pe de o parte noi vorbim de „filosofii”, pe de altă „plânge masa”…:) Mă rog, înţelegi tu, despre ce vorbesc. Un alt argument pentru care am făcut acel pas înapoi, a fost că în percepţia (şi definiţia) mea, „filosofia de joc” e ceva peste tot, este un fel de brand, un lucru etern, şi toate celelalte mijloace şi procedee se subordonează acesteia (selecţia antrenorilor, achiziţia de jucători, munca de la grupele de copii, etc.). La CFR chiar aşa a fost cum spui tu (am şi vorbit despre asta destul, acu’ un an, doi), dar înclin să cred, că o conjuctură anume -dintr-o perioadă anume- a făcut ca acest stil să prindă rădăcini (vorbim de primii ani de după promovare, perfecţionat apoi de Ando). Da, acest stil (parcă e cuvântul mai potrivit) a fost foarte vizibil în perioada aia, mi s-a părut şi mie o filosofie la un moment dat, dar -repet- el (stilul) nu a fost „proclamat” de suporteri, de conducere, etc. (din care cauză nu îndeplineşte condiţiile de-a deveni „filosofie”), ci pur şi simplu aşa s-a nimerit, şi bine s-a nimerit atunci, din fericire. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Caneto, kiruj, Din ce-am mai citit eu si m-am documentat filozofia de joc e atribuita mai mult antrenorilor. In cazuri exceptionale!,rare, care pot fi destul de usor explicate ea a fost pusa ca emblema pe unele cluburi sau echipe nationale cum ar fi: Ajax, Barcelona, Arsenal, Manchester sau nationala Italiei. Apropo de Barcelona, sunt destul de multi care considera ca jocul sau e total lipsit de spectacol si plictisitor opinand ca face un antijoc prin posesie (una din ideeile lor e ca atata timp cat au mingea nu pot primi gol). Trecand mai departe la definirea tacticii si/sau a strategiei, ca un fapt divers as vrea sa va spun ca in Spania spre exemplu, al doilea termen e folosit doar in cazul fazelor fixe si aproape niciodata la joc, in general. Desi am vazut un singur meci al CFR-ului lui Miriuta, cel cu Dinamo, mi-a atras atentia in mod deosebit un aspect (al filozofiei lui daca vreti 🙂 ). Ca o norma tactica generala, echipele de fotbal pe atacuri pozitionale se deschid, jucatorii evitand sa fie doi in aceeasi zona.Teoria asta indeamna. In cazul lui Miriuta am obsevat o anomalie din punctul acesta de vedere. Cerea jucatorilor nu sa se departeze si sa ofere optiune de pasa posesorului, ci sa se apropie si sa-i ofere un suport…nu stiu cum sa-i zic…numeric. Practic o aglomerare ofensiva. Ceva in genul rugby-ului unde jucatorul care spinteaza cu mingea are in spate un coleg gata sa-l sustina in cazul in care e placat, impingandu-l de la spate. In mod deosebit situatiile respective au si fost castigatoare pentru CFR si poate ar merita un studiu de caz. Nu stiu daca m-am facut inteles, niste imagini mi-ar fi fost de mare folos. In orice caz, fara sa spun ca ar fi o idee grozava, revolutionara mie mi-a atras atentia si o pastrez in memorie in mod aparte abordarea aceasta. Numai bine.

      Apreciază

      • Mersi pentru explicaţii! Cam la aceeaşi „anomalie” 🙂 m-am referit şi eu acum câteva săptămâni, fără a avea cunoştinţele tale de specialitate, că Miriuţă insista pe măcinarea, sufocarea fundaşilor adverşi. S-a întâmplat în mai multe meciuri că spre finalul lor, echipa fiind în avantaj, scotea jucător cu profil defensiv şi introducea un atacant în plus (este adevărat că nici nu avea pe bancă prea multe soluţii defensive 🙂 ).

        Apreciază

      • Salutare, Bogdan! Mersi pentru precizări! Referitor la observaţia ta din final (cu Miri făcând superioritate „numerică” în anumite faze de joc, mai mult în atac), da, chiar aşa este. Din această cauză am avut o superioritate şi numerică, şi de agresivitate în faza de pressing (făcut în prima perioadă, când era şi Deac), apoi odată cu ieşirea forţată a lui Ciprian din planul tactic, s-a mers pe „densitatea numerică” sesizată de tine, nu la fel de agresivă, dar….numerică măcar. Asta explică şi utilizarea repetată a 3 atacanţi (de profil „vârf”) în teren, inclusiv a lui Ivanovski pe stânga, care -totuşi- a fost o greşeală. Apoi, tot din cauza utilizării concomitente a doi atacanţi cam de acelaşi profil, aşezarea istorică 1-4-2-3-1 a devenit mai întâi 1-4-4-1-1 (cu cei doi atacanţi poziţionaţi diferit în verticală, dar aproape unul de celălalt), de unde avem doar un singur pas spre 1-4-4-2, care a fost utilizat (cu success) în ultimele două meciuri. Să ne auzim de bine!

        Apreciază

  6. Kiruj, ce ai relatat este f. corect;si eu am afirmat, de altfel,ca acest subiect este extrem de vast, pretentios, complicat si de aceea ramane inepuizabil; doar Miri a reusit sa-l simplifice intr-un mod exemplar si eficient; pt. unii tacticieni, de neconceput;s-ar putea scrie,macar, o nuvela pe aceasta tema!; doresc sa subliniez faptul ca daca, in acest campionat, sunt asigurate minimum de mijloace si procedee fotbalistice cu o pregatire umana, financiara si materiala sanatoase, determinante pot fi, doar pregatirea fizica superioara urmate de o recuperare rapida,dar corecta-stiintifica, dublate de disponibilitate la efort cu o mobilizare exemplara!; calitatile si valoarea individuala(antrenori, jucatori,), tactica, raman in plan secund!;Hai CFR!

    Apreciază

    • Parcă-mi citeşti gândurile…Este efectiv imposibil să cuprinzi toate componentele acestei chestiuni într-un format limitat (ca spaţiu), cum este un articol de „Tribună”. Am simţit şi eu că multe lucruri nu s-au spus, altele nu s-au explicat destul de clar (asta fiind, în mod evident, deficienţa mea), dar am considerat că pentru început „merge şi aşa”. Apoi mai comentăm, mai punem la el aşa, „de la mână la mână”, şi tot iese ceva. În altă ordine de idei, acest tip de antrenor (cum era Miri, de ex., dar observaţia e valabilă şi pt. Reghe, poate şi mai mult) ) este extrem de „antipatic” în gaşca „oamenilor de fotbal” care se complac într-o muncă de rutină, şi care-şi văd „siguranţa” lor de zi cu zi periclitată de aceşti nebuni, care demonstrează, de ex. Miri, că cu o muncă serioasă poţi obţine rezultate şi cu jucători mai puţin valoroşi. Asta este raţionamentul pentru care nu-l văd bine pe Miri în Ungaria, acest instinct de autoapărare/autoconservare al mediului fotbalistic de acolo este şi mai puternic la ei. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Kiruj,eu nu sunt convins ca acesti jucatori nu au valoare.Sper sa confirme in acest final de tur si cupa,ca nu doar Miriuta a contat,ci si ei,valoarea lor.Numai cu hei rup nu cred sa mearga,poate doua trei meciuri,dar uite peste noi a trecut un tur.Hai CFR!!!+!

        Apreciază

        • Desigur, Luis, concluziile mele sunt un pic duse spre extrem, pentru a susţine teoriile debitate pe acolo…:) Da, nu e vorba că sunt slabi (în termeni absoluţi), ci mai degrabă în comparaţie cu alte „loturi” ale new-CFR, care au tot ocupat ba locul 8, ba locul 11, ba locul 6. A fost o ierarhizare strict comparativă, corect. Ce faci, amice, te vei transforma în Moş Nicolae pe 6 decembrie? Poate vin şi eu, pe schiuri…:) HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Hai,oricum,abonamentul tau este la mine(uite un sponzor cinstit).Eu am vorovit serios,chiar vreau sa ma duc imbracat in Mikulas.Cine stie,daka Mikulasul vine poate conturile vor fi pline.:-))

            Apreciază

  7. Baaa, da’ ungurii ashtia nu ni-o dat nici un leu (ori forintzi- nu conteaza ce !-ca-i schimbam in Centru la valutishti) ca i l-am vandut pe Miri lor ?? Ce bun ar fi orice banuti !! Si, io vad o solutie cu rezolvarea „problemei financiare” ;… sa vorbim la Regionala CFR Cluj sa-i angajeze pe fiecare in cate un „post” la Gara , la casa de bilete , franari, controlori bilete (adica „nashi”) , impegatzi,…orice , numa sa fie platiti …la ” shaisprace fevruarie ” , la atelierele mecanice…Ca doara CFR suntem ,nu !? Ca, ca-nainte … No ! Zac si io o solutie ca doara io nu-s manajer (ca, ca altzii )….

    Apreciază

    • Putem ajunge şi acolo, chiar foarte repede, dacă se menţine „ritmul” de joc…:) Depinde şi de „tactică”…:) Mai rămâne, să adunăm cotizaţiile sindicale (ca pe vremuri), şi uite s-a rezolvat şi problema bugetului…HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Glumiti voi,dar eu chiar as da lunar 20-30 de lei cotizatie (mai mult nu imi permit),si daca am fi 7-8 mii de din astia dusi cu pluta s-ar aduna 40000 de euroi lunar,cateva salarii ar putea fi platite.

      Apreciază

      • Cu un marketing bun, cred ca ar fi peste 10.000 de fani in tot Ardealul dispusi sa dea lunar 5-10 euro. Asta intr-un an ar insemna peste juma de milion si s-ar asigura macar partial salariile jucatorilor si ale personalului (sau alte cheltuieli de baza).

        Apreciază

        • Corect.Na cine se pricepe poate sa inceapa sa organizeze treaba.Oare actiuni,chiar daca simbolic,nu s-ar putea vinde.Nu ma pricep ,dar cine stie poate ar fi amatori.

          Apreciază

        • FV, am discutat şi asta pe larg, chiar în primăvară, aşa cred. Cristi are mare dreptate, când spune, că modelul de business al CFR era unul proiectat pe o perioadă mai scurtă (8-10 ani), cu investiţii masive pentru o rebrănduire rapidă şi valorificare cu profit. Acest tip de business nu prea se pupă cu noţiunile (elementare, dealtfel) ale fotbalului, unde lucrurile sunt total diferite de alte domenii pur economice. Factorul uman (iubirea echipei) nu trebuie să lipsească din strategia niciunui club care se respectă, sau -mai exact- care doreşte să persiste şi după sute de ani. Trebuie să-ţi apropii spectatorii, trebuie să-i faci toate poftele. Şi în paralel, faci şi bani frumoşi din asta, dacă te şi pricepi (nu vreau să forţez nota, dar cam aşa se face la mioare). La CFR această „apropiere” (dublată imediat de o strategie de extindere a ariei de absorbţie a suporterilor/fanilor) trebuia făcută imediat după (sau în timpul) primului titlu câştigat. Nu s-a făcut, pentru că modelul era conceput altfel, de nişte oameni care nu au avut suficiente cunoştinţe despre mecanismele psihologice ale fotbalului. Acum e mai greu, dar -până la urmă- nu-i târziu nici acum, dar trebuie să faci curăţenie totală prin toate „coridoarele” echipei, trebuie să devii curat şi credibil, ca să-i aduci lângă echipă pe cei nehotărâţi, pasivi, etc. HAI CFR!!!

          Apreciază

  8. Stiu, dom’ kiruj, ca modelul de business al CFR-ului nu a inclus niciodata suporterii, cu adevarat. Si a fost o prostie mai mare decat costul umflat al stadionului (Cluj Arena, nu dr. Radulescu). Acum, in aceste vremuri de recul, s-ar vedea ce bine prind suporterii care pe langa sustinerea echipei la meciuri sunt dispusi sa isi rupa de la gura si sa mai dea un banut in plus, fie ca donatii, fie pentru diverse produse de marketing vandute la suprapret. N-am inteles niciodata aceasta politica de ignorare a lor pentru ca ei sunt baza fotbalului, fie ca spectatorii prezenti fizic la meci, fie ca telespectatori (ca doar televiziunea a umflat atat de mult costurile si atractia fata de fenomen). Asta incearca oarecum sistemul payTV, dar din pacate la noi prinde foarte greu si mai sunt si faulturile (de galben si de rosu) facute de Digi.

    Apreciază

    • FV, acolo cu Digi au fost şi nişte „autogoluri” (evaluarea greşită a „adversarului”). Chestii de „tactică”, ce mai…:) Revenind: eu am fost tot timpul susţinătorul ideii să facem ceva concret. Dacă stăm aici în spatele monitorului, n-am făcut mare lucru. Tocmai de-aia mi-am luat abonament (ca şi Caneto, şi mulţi alţii, locuind la mare îndepărtare de Cluj), să contribui şi eu cu ceva. Mizilic, într-adevăr, dar dacă se organizează, poate iese ceva. Un calcul foarte simplu şi sumar arată că 10000 fani X 30 lei/lună X 12 luni = 3.600.000 lei (=aprox. 800.000 euro). E mult, e puţin? Dacă -prin absurd!- mâine ar intra în club (de undeva, pe neaşteptate) 800.000 euro, am trage imediat la titlu…Poate şi aşa…:) Mai departe: pentru a rezista în Liga-1 (cu ceva vise erotice de EL, să zicem, care tot venit suplimentar înseamnă), în opinia mea sunt absolut suficiente 4.000.000 de euro/an (evident, considerându-se că se va uita la fiecare bănuţ cheltuit cu mare-mare grijă). Ajungem cam la 20% din acel buget, care ar veni de la suporteri…Ştiu că sună utopistic, dar eu insist să cred că se poate implementa. Mai rău decât „n-ai reuşit” şi „ţi-ai pierdut timpul pe degeaba” nu ţi se poate întâmpla nimic. KJ cum a câştigat? Prin bodegi se discută că -preponderant- contraatacului („tactică”!) dus pe Internet. Tot acolo se poate duce şi atacul nostru. Mai vorbim şi detaliat, dacă ai chef, şi dacă mai sunt colegi care susţin initiativa. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Corect, au fost niste autogoluri „neplanificate” cu Digi. Treaba cu suporterii e cam utopica la ora asta, momentele favorabile s-au dus. Cat despre cheltuirea cu mare-mare grija a bugetului, e necesar in management cineva care sa fie simultan competent si sa ii pese de club mai mult decat de propria persoana/imbogatire.

        Apreciază

    • No, vedeti ? Io nu-s menajer , ca ca si Cristi . Da’, sa pote face ca si aici , cu Tribuna CFR ; caneto si 07 o creeat aceasta foaie cu interese personale financiare . Noi , cei multi ( multi , da’ prosti!) scriem de tate ca sa le facem lor bani. Si iei, traiesc bine-merci cu banii facuti de pe noi,de pe creierele nostre, gandurile nostre, computerele noastre- cine stie pa unde ?: Ibiza , Cannes (ori can-can), Miami (ori Mia-mi)… Ashe sa pote organiza si „socios CFR ” , ca contabel avem; pa Bela Vass (care, fara gluma . este foarte bun in meserialui, da’ nu in alte meserii), menajer avem ; Cristi, istoric avem ; caneto , felcer avem ; 07, teknicieni avem ; kiruj, csongi, racheta ….Bai, da’ ce club ar fi !!!

      Apreciază

    • …mergând mai departe, se pune şi întrebarea: este (a fost) CFR o „VACĂ de muls”? Şi dacă DA, pentru cine? Epilog: cei care răspund corect la ambele întrebări, NU vor primi niciun premiu…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Buna intrebare, depinde pentru cine sub ce forma. Cu siguranta a fost o vaca de muls pentru diversi jucatori adusi cu contracte peste valoarea lor intrinseca, pentru niste firme de impresariat. E posibil sa fi existat o oala mare de smintina si sub tribuna a doua. Poate ca ceva Kefir a fost baut si de pe rata de la rusi pe Traore, care s-a pierdut pe drum (si stim noi cine a si declarat in gura mare ca nu mai vine). Altii au venit in primavara cu ceva iarba (valoare nutritiva 9%) ca sa fie siguri ca se aleg cu casul viitoarelor betaonede pe pasunea de antrenament.Unii s-au simtit mari tauri, altii care de obicei stau cu ochii la pasune, fielive fie la TV, au picat de boi.

        Apreciază

  9. Revin si eu la intrebarea pusa de Kiruj, daca CFR a fost o vaca de muls, oare cine a muls-o (mai mult)? Si daca n-o hranesti si ingrijesti la timp de unde sa mai dea lapte? Referitor la ideea de a dona bani pt club, eu m-as baga, desi am si eu creditele mele, dar mi-e greu sa cred ca vom strange macar cateva sute de doritori, nici vorba de cateva mii. Acum e momentul in care clubul isi va culege roadele politicii de ignorare si dezinteres fata de suporteri si mi-e greu sa cred ca vor culege de unde n-au semanat. PS. Pe Dolce e parastas dupa infrangerea oilor, care mai au sanse minime de calificare dintr-o grupa foarte usoara si din nou ma oftic pt ca ai nostri nu s-au gandit sa investeasca niste banuti in acest sezon in care era destul de usor sa luam titlul. Dar astea sunt vise de suporter fraier care pune suflet in ceva in care altii isi baga picioarele. Hai CFR!!!

    Apreciază

  10. Imi place ca aveti idei bune, dar gindurile va poarta catre zona proasta… prima echipa. Sa fim foarte seriosi, fanii nu sunt cei care trebuie sa achite costul certurilor intre actionari, cheful sau lipsa chefului de a investi, greseli manageriale din trecut cu restante financiare actuale etc. Cine vrea sa faca ceva pentru club, o poate face uitindu-se inainte: putem ajuta citiva jucatori de la echipele de copii sa aiba o gheata noua, putem duce spiritul clubului cumparind un tricou sau o sapca si oferind-o cadou unui nepot sau copilului unui vecin samd. Exisat chestiuni cu bataie lunga pe care nu le poate cumpara nici un seic, dar care in momentul in care exisat nu le poate lua nimeni dupa el, pe motiv ca a ajuns falit. Nimeni nu poatelua unui club asa ceva… link

    Apreciază

  11. Da, am spus in urma cu cateva zile, ca nu trebuie sa ne luam dupa declaratiile conducerii, care vor permanent sa ne prosteasca, ci strict dupa fapte . Iar despartirea de Monroy este o fapta care arata odata in plus dezastrul in care ne aflam . In mod cert i s-a dat drumul in contrapartida cu o semnatura ca renunta la restante . Aflu ca si bulgarii ne-au parat la UEFA, pt ca n-am achitat cei 30.000 pt imprumutul lui Dore . Avalansa s-a pornit, o opreste cineva ? PS . Repet inca o data , cheia viitorului apropiat va sta la plata sau neplata restantelor stabilite cu termene clare de comisii, care poate insemna, in varianta nefericita, purcederea la depunctari.

    Apreciază

  12. Stăm rău, asta o ştim, nimeni nu trebuie să ne reamintească. Cu Monroy însă e altă treabă, Miri a declarat de câteva ori că nu concepe să plece fără Aitor. Aşa că iată, Aitor pleacă. E singurul jucător care contează. Deocamdată.

    Apreciază

    • Asta simt şi eu cu plecarea lui Aytor. Este singurul cu care Miri ţine cu adevărat, ca la propriu-i copil. I-au fost apropiaţi şi ceilalţi 3-4 (Felghe, Rada, Camora,etc.), dar slăbiciunea „tactică” a lui Miri a fost (şi este) Monroy. Era clar că îl va lua, şi cât mai repede. Ce să spun, strict fotbalistic vorbind nu e pierdere chiar aşa de mare, este genul de fotbalist care la un antrenor (de ex. Miri) are locul de titular garantat, la alţi 4 antrenori nu prinde nici banca. Interesant mai este că, în ciuda „filosofiei” de joc nemţeşti a lui Miri (în care campionat nu prea vezi mijlocaşi gen Monroy), Vasilică al nostru l-a avansat pe Aytor (cel cu un fizic atipic pt. un închizator, vezi comparaţia cu Gabi Mureşan!) senator de drept al liniei mediene. Şi-a făcut treaba, a fost un tip OK, succes mai departe! Dar ar fi o greşeală să nu-i dăm dreptate (măcar partial, aşa) şi lui Bela, această reziliere de contract poate fi şi începutul unui val de alunecare a echipei, din păcate…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Daca interviul e pe bune… link si baietii incep sa dea din casa,situatia e mult mai rea decat o percepem noi…Oricum din informatiile pe care le am daca nu se fac ceva plati pana la sfarsitul anului isi vor mai depune memoriile inca cel putin 5-6 jucatori…Oricum mizerabila conducere avem,ma rog, fac referire indeosebi la „finantator” ,la pus pe IM sa minta la nesfarsit jucatorii in speranta ca va reusi sa vanda ceva,insa e prost fiindca daca jucatorii isi depun memoriile devin si liberi de contract si intr-un final candva isi vor incasa si salariile…Iar el isi va putea baga stadionul in fund sau ma rog schelele metalice..Apropo a calculat cineva cu cat terminam pe minus campionatul in cazul in care se apuca liga sa ne depuncteze? Bataie de joc…isi bate joc si de munca baietilor si de noi, de toata lumea…El marele om de afaceri,marele ardelean …O zdreanta…

        Apreciază

    • Din interviul cu Monroy de aici –> link, reies alt lucruri.Nu a plecat pentru Miriuta, a plecat ca pur si simplu nu mai putea suporta starea in care este clubul, a primit o jumatate de salariu in ultimele 6 luni… Tare ma tem ca urmeaza si multe alte debarcari…

      Apreciază

      • link „UPDATE: Aitor Monroy va incasa 30.000 de euro la semnatura in Ungaria. In plus, salariul sau va fi de 15.000 de euro pe luna.

        Aitor Monroy este primul jucator pe care Miriuta il ia cu el la Gyor. Mijlocasul spaniol adus in vara de Miriuta de la Ceahlaul s-a inteles cu maghiarii, care urmeaza sa-i plateasca sumele restante de la CFR sub forma de prima de instalare.”

        Apreciază

        • Era destul de clar, că plecarea lui Miri şi -oarecum întârziată a lui Aytor- fac parte din aceaşi discuţie de despărţire a lui Miri. Eu consider că totul s-a discutat „la pachet”, dar asta cu Monroy s-a mai „temporizat” un pic, din considerente tactice…:) Problema nu e asta (pt. că o ştiam, sau o bănuiam), problema e acolo ce spune Aytor. Acolo e buba. E nasol de tot. Mult mai nasol, decât ne-am fi aşteptat. Dacă nu se vând urgent 5-6 jucători (cât timp „încă” pot fi vânduţi, din ăia mai valoroşi), e jale. Asta-i adevărul. Vom vedea. HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Na ,daca-i ase Kiruj baratom,iti trimit Habonamentul prin posta,sa-l poti pune in in Rama.Sa-ti aminteasca ceva de CFR.07 iti va trimite linkuri cu CFR-ul in plina glorie.Hai CFR!!!+!.

            Apreciază

      • eu inteleg un pic maghiara si din ce scrie in presa ungureasca rezulta ca in ultimele luni ar fi primit jumatate din bani nu o jumatate de salariu.. acum sa nu uitam ca jucaotrii nu sunt vorbitori nativi de limba romana si ca si presa intelege de multe ori in directia in care vrea.. vedeti si voi si spuneti-mi daca ma insel

        Apreciază

        • Articolul din presa maghiara este bazat exclusiv pe articolul aparut pe sport.ro (linkul, mai sus) „In cele 4 luni petrecute la Cluj, Monroy a primit doar jumatate din salariu (aproximativ 15.000 de euro).”

          Apreciază

          • Caneto (nu că ar avea prea mare importanţă): în presa maghiară se scrie (prin traducere) „ÎN ULTIMELE PATRU LUNI şi-a luat doar jumătate din salariu (aprox.15000 euro)…” Eroarea vine -evident- de la sport.ro, pt. că Monroy e la Cluj de mai bine de 10 luni. Chiar dacă au preluat informaţia de la „sursa” sport.ro, cei din ţara vecină au greşit traducerea, dar „greşeala” lor este mai aproape de adevăr. Probabil adevărul este că în ultimele 4 luni a primit doar 15000 de euro. Întrebarea este (dar nici asta nu are o mare importanţă): oare raportat la CE este „jumătate” suma aia de 15000 euro? La salariul lunar (caz în care el avea 30000 eu/lună, nu cred, e imposibil), sau la salariul aferent întregii perioade de 4 luni (prognoză mai realistă, însemnând 7500 euro pe lună pt. Monroy, şi însemnând că Monroy avea în momentul despărţirii doar 2 luni de încasat la salariu). Oricum, şi „noi”, dar şi „ei” au formulări evazive, interpretabile. Şi -din păcate- oricum nu prea are importanţă nici măcar informaţia asta (eronată sau nu). HAI CFR!!!

            Apreciază

  13. Plecarea lui Monroy ar putea fi inceputul sfarsitului, din pacate. Daca l-ar fi vandut pe cateva sute de mii de euro, tot as fi fost cumva dezamagit, dar faptul ca a fost lasat sa plece gratis, probabil in schimbul renuntarii la salariile restante, sugereaza ca situatia e foarte grava fiindca Monroy era jucator de baza in echipa la care intr-o situatie in care ar mai exista ceva sperante concrete, nu cred s-ar fi renuntat asa de usor, chiar daca asta ar fi insemnat sa-i fie platiti o parte din restante.

    Apreciază

    • Asta e problema. Noi tot discutăm, că prin vânzarea „perlelor” am putea scoate 4-5 milioane de euro (şi va fi bine câteva luni), dar dacă vor pleca şi „perlele” pe gratis (ca parte a unor înţelegeri/combinaţii viitoare, sau cu scopul de-a scăpa de salariile lor restante), atunci nici sursa asta nu mai e realistă. În paranteză spun, pe vremea mea au existat conducători (la nivel de „C”) care au lăsat să plece anumiţi jucători mai bunicei), dar au cerut în schimb jumătate din prima de instalare a fotbalistului pe care o primea de la noua echipă…Mă rog, alte vremuri…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Sa plece cineva „gratis” – adica sa nu-i platesti restantele – este = sau > decat sa-l vinzi pe o suma care sa-i acopere salarul neachitat……Capisci?

        Apreciază

        • Nu în toate cazurile, moşule…Să zicem că au de plătit 6 luni salarii la Muniru, să zicem că asta înseamnă 90000 euro (cu 15000 pe lună). Păi Muniru valorează doar 90000? Iau uşor un 900000 pe el (poate mai mult), plătesc ălea 90000 salariu restant, şi „netul” e 810000…De Felghe nici nu mai vorbesc. Dar teoria e valabilă şi la ceilalţi, mai puţin „valoroşi”, pt. că -paralel cu scăderea cotei de piaţă a jucătorului- şi salariul restant „scade”…Problema e alta, zic eu: eu presimt (şi ştiu şi astfel de cazuri cu zecile din perioada aia, dar şi de acum) că sub presiunea repetată şi permanentă a întârzierilor salariale, şefii o fi semnat nişte hârtii -ca ultimă salvare din clinci- că pot pleca gratis, dacă renunţă la salarii, în schimbul promisiunilor că nu vor depune memorii…De asta mă tem eu cel mai mult. HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Teoretic da, dar vezi tu, in businessul asta sunt si multe interese colaterale. DAca un club stie ca CFR are nevoie de bani, atunci oferta pentru un Muniru nu mai e de 900 ci de 600 de mii (dincolo de faptul ca aceste cote sunt peun site de suporteri, transfermarkt nefind un mercurial). Daca in intelegerea cu jucatorul mai sunt clauze de genul 20% ia impresarul care l-a adus, 20% ia jucatorul inpt ca n-a primit prima de instalare samd, poti sa mai si dai dela tinein schimbul unor restante etc….detaliile contractualenu le stim, sa neamintim doar dediscutia in jurul lui Ivo Pinto.

            Apreciază

    • Andrei …. degeaba ai vanzari si cu 50 milioane de euroi 1 bucata jucator cu 20 de jucatori vanduti pe jumatate de sezon pentru ca atata timp cat tot ce intra in conturile clubului e scos pe usa din dos precum am fost lasati sa intelegem de catre Gadola tot jucatori neplatiti o sa avem si tot in buda o sa fim.
      Acuma la modul serios … Gadola a spus ca a bagat bani in club pentru plata salariilor la zi acum 2 luni. Aflam ca jucatorii nostri sunt neplatiti de 6 luni. Ce sa intelegem noi din asta altceva decat ca avem un rozator la echipa care roade salariile jucatorilor si atata timp cat proprietarul nu aduce deratizarea tot fara salarii si implicit fara jucatori o sa ajungem. Baiul cel mai mare e ca daca jucatorii seriois care sunt chemati sa vina aud de problema noastra cu rozatoarele vor fugi pe alte campuri mai fertile cum ar fi la Gyor :).

      Apreciază

      • Da, inteleg ce zici desi nu stiu sigur cum sta treaba cu banii care intra in club. Faptul ca multi jucatori nu sunt platiti de 6 luni in conditiile in care s-au primit cateva milioane din drepturile TV si din transferul lui Ogbu e putin suspect – s-ar putea insa ca banii respectivi sa fi fost folosit pentru plata unor datorii mai vechi sau a salariilor unora dintre jucatori. Problema pe care o vad eu la renuntarea la Monroy nu e atat de natura financiara, in sensul ca s-ar fi pierdut niste bani, ci de ceea ce sugereaza despre situatia clubului. Cum ziceam mai sus, ma gandesc ca daca ar fi existat orice perspectiva concreta de imbunatatire a situatiei, nu s-ar fi renuntat atat de usor la el. Poate ca la un anunit nivel, Muresan s-a si simtit prost sa-l tina pe Monroy „ostatic” in conditiile astea in care nu-l platesc, dar chiar si asa, s-ar fi putut incerca sa se mai taraganeze lucrurile si sa se ceara ceva bani pe transferul lui la Gyor. Dar no, nu e asta primul caz de management la CFR care e de neinteles privit din afara. Ma intreb pe de o alta parte daca gestul asta nu e si o atentionare facuta cuiva ca daca nu schimba ceva din atitudinea lui, lucrurile ar putea derapa serios.

        Apreciază

        • Eu nu ma refeream la cazul lui Monroy ci la un principiu :). Foarte simplu …. daca tu ai o afacere cu x si pui 100 euro la sertar pentru plata chiriei si x vine si ii ia fara sa iti spuna si ramai cu chiria neplatita … nu iti bagi xxx in ea afacere cu respectivu ? Mai pui si urmatoare suta in sertarul ala ?

          Apreciază

            • Pentru ca daca erau atunci y (adica Gadola) nu declara ca a aflat din presa ca nu a fost platita chiria (sau in cazul nostru salariile jucatorilor). Si nu se opreau toate negocierile de preluare in acel moment. Sau nu erau deloc (negocierile)

              Apreciază

  14. Iarasi ies bocitoarele la plimbare……….nu cred ca trebuie sa ne zvarcolim de macadam pentru problemele echipei si pentru ca vom rata sansa s-o batem din nou pe MU la „teatrul” din dotare.Se vor reconsidera pozitiile,vor regandi noi strategii si echipa va merge mai departe.Au mai fost „suporteri” ai echipei care s-au lepadat de cfrism pentru ca nu le mai sustinea idealurile in fotbal.Ori o echipa are ciclurile ei cu bune si rele.Daca va fi sa ajungem la situatia financiara de a creste si juca cu jucatorii crescuti in curtea noastra ar trebui sa fim foarte mandri!
    Acum ca a plecat Monroy un titular de la echipa nu cred ca este un mare dezastru.Cand a venit la echipa i-a trebuit luni bune sa fie fortat sa arate cat de cat ceva.Personal cred ca Muniru are o clasa peste el si-n plus atuul varstei.Aveam o strangere de inima cand a plecat Ciuca,iar Tade i-a dat clasa titularului.Nu moare echipa daca vor pleca supernustiucare sau mini halalalt.Poate asa vor putea fi platiti cei care vor ramane.

    Apreciază

    • Lol,Muniru ? Pai pe Muniru l-au scos din echipa pe rand :Christian,Petrucci si mai nou Szilard…e pe lipsa de chef sau lipsa de valoare ? Habar n-am… dar freaca banca ,asta e cert …Cat despre zvarcoliri,nu e cazul ,eu numai costat cum pleaca jucatorii si ce declaratii dau prin presa odata cu „liberarea”….Cat despre reconsiderari da,poate fi si asta o chestie…Insa iti reamintesc ca daca in cateva zile nu platim nu stiu ce restante salariale,vom fi depunctati …ma rog CFR-ul va fi depunctat…2 puncte la saptamana parca… si odata cu asta va fi batjocorita toata munca baietilor din tur …Dar…Nu-i rau ! Reconsideram ! Regandim ! si ne gandim…nu putem sa nu o facem cum arpike sta cu catargul in sus la Dubai transmitandu-ne cum ca el nu mai da un euro….App Gica ,daca vrei iti dau in privat numerele de telefon a catorva jucatori de la CFR sa le spui tu cum reconsideri si regandesti cum sa isi incaseze si ei drepturile ca sa isi poata plati chiriile,numa da un semn…Abia asteapta baietii telefonul tau …crede-ma !

      Apreciază

  15. Monroy nu era indispensabil. Ii multumim pentru munca in folosul echipei, si-a facut treaba onest, cat a putut el de bine, a crescut ca valoare si acum a plecat in beneficiul ambelor parti. Cel mai mare castig din plecarea lui este probabila titularizare a lui Petrucci, care dupa parerea mea aduce un plus mai consistent in joc si e mai solid pe picioare. Sper ca Feri Dican stie asta.

    Apreciază

    • A fost un jucător inventat de Miri, un tip la locul lui, îi doresc multe „succesuri”! În realitate, într-un alt sistem de joc (sau chiar unul identic), şi cu un alt antrenor (mai ales) putea freca banca de rezervă, sau cea din…tribună. Să ne amintim de faza cu Andone vs. Culio, etc., etc. Strict fotbalistic vorbind -pe termen scurt- se va resimţi un pic lipsa lui, că era o piesă tactică importantă pusă acolo la mijloc de Miri. Avea el ştiinţa jocului, ştia să strângă în zonele „fierbinţi” ale terenului, avea un anume simţ privind cum va decurge atacul adversarului în cazul în care vom pierde mingea în atac. Era cam firav, totuşi, pentru un nivel mai înalt. Pt. Liga 1 era bun (spre foarte bun) într-adevăr, dar -repet- într-un anume sistem de joc, şi -bineînţeles- cu sprijinul moral nemărginit al lui Miri. Eu cred că simţea şi el că odată cu plecarea lui Miri va pierde din „notorietate”, nefiind exclus, ca unii dintre ceilalţi jucători să fi fost uşor invidioşi pe el din cauza tratamentului preferenţial. HAI CFR!!!

      Apreciază

  16. Eu va propun sa fim un pic realisti. Acum un an am aflat ca CFRa platit „Shalaului” cite 40.000 pt rezilierea contractelor lui Miri si Monroy. E posibil sa fi existat si acum o schema asemanatoare, la o valoare proportionala cu preformantele celor doi din ultima perioada. Fie ca e vorba deo compensare a sumei de rezeliere cu niste salarii etc fie altfel – uneori si contractele prevad clauzede confidentialitate care nu trebuie trimbitate in tirg pentru suporteri. In al doilea rind, relatia jucator-antrenor era uns speciala, asa ca e normal ca ambii sa isi fi dorit sa continue impreuna. In al treilea rind, in sfirsit incepem sa avem si noi antrenori care iau jucatori dupa ei – n-am vazut ca Andone sa fi dus ceva in Cipru, Mandorlini ceva la Verona iar Paulo Sergio a luat doar fosti jucatori liberi – si ne plingem ca incepem sa ne facem asa o piata pe care bucurestenii o definesc in acest fel de ani de zile. V-ati uitat in lot sa vedeti ce alternative avem? Va suride un cuplu Muniru-Petrucci , de care va plingeati ca nu apuca sa joace? Tade cite goluri a dat pe vremea lui Ogbu? Descoperim mereu genii cind pleaca si viata isi urmeaza cursul ei normal.

    Apreciază

    • Cristi, eu stiu ca viata isi urmeaza cursul ei firesc, cu sau fara Miri, Monroy sau oricare altul, dar sa nu incercam sa mai cosmetizam muribundul pt ca n-are sens. In astfel de situatii cand bolnavul e pe duca se impun masuri de incercare a salvarii lui, nicidecum cosmetizarea. Eu apreciez optimismul tau dar de data asta situatia e albastra rau si incepe sa se cangreneze.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.