Poveste scurtă despre o echipă lungă


… care – pe deasupra – este şi neplătită/nehalită, se află şi în pierdere de turaţie, este şi lipsită de şansă, şi este în căutarea disperată a prospeţimii şi a pressingului de odinioară… Adică a „parametrilor” de-acu’ o lună… 🙂

      Haideţi să lămurim – foarte pe scurt – o problemă de „teoria probabilităţii”. În comentariile de după meci, mai mulţi tribunişti (inclusiv subsemnatul) au venit cu anumite „teorii ale conspiraţiei” (pariuri, atenţionări, blat etc.). Sufletul meu „ceferist” nu vrea să accepte – nici măcar la nivel teoretic – aceste scenarii, dar trecutul meu de fost „preşe” în C (şi „suporterul împătimit” al teoriei probabilităţii în anii studenţiei, adică pe timpul lui Burebista…) mă fac să fiu ceva mai prudent cu declaraţiile mult prea tranşante. Ca şi în cazul crimelor, organele nu exclud nicio posibilitate, depinde doar dacă le inventariază corect, exhaustiv. Cam asta am vrut să fac şi eu, mai mult la nivel teoretic, şi nici acum nu pot afirma – cu inima împăcată – că „sută la sută nu a fost nimic necurat”.

      În opinia mea, probabilitatea să fi fost ceva necurat este undeva la 10% (la nivelul tuturor „necuratelor” la un loc, indiferent de tipul lor), iar varianta „curată” are restul procentelor (nu spun câte, ia ghiciţi!).

      OK, rămânem pe felia „curată”, aia cu 90% probabilitate, adică pe speţa unei înfrângeri „curate”, una stupidă, prostească, chiar naivă, dar şi previzibilă/simţită, chiar şi la 1-0, şi în ciuda acelui joc relativ bun din repriza 1, unul destul de aşezat şi închegat, dar cu RATĂRI IMPARDONABILE!

      Previzibilă? Da, din păcate. Să ne gândim doar la jocul neconvingător din ultima perioadă (una aproape la fel de lungă ca şi perioada aia de „glorie” de vreo şapte etape). Jocul a devenit treptat (da, paralel cu ieşirea lui Cipri!) unul mecanic la început, dar păstrând „valorile” tradiţionale ale „CFR-Miri” (cu pressing, cu siguranţă; vezi meciul de la Galaţi), apoi din ce în ce mai plat (notă discordantă: victoria cu „dinamoul”), şi asortat cu multe, multe greşeli tehnico-tactice din partea lui A1, care – parcă – a mai pierdut şi celebra şi vestita „mobilizare/fanatizare” pe drum…

      Simţită? (ce naiba o mai fi şi asta?) Da, prieteni, anumite „simţuri” din adâncuri s-au reactivat instant, când la 1-0 am văzut acele ratări. E vorba – desigur – de celebra (şi uzitata) formulă „ocaziile se răzbună”, dar – parcă – a fost şi ceva în plus… Au fost nenumărate meciuri, în care – în ciuda faptului că echipa adversă conducea; vezi partida cu căţeii – am avut „simţirea” (nesimţirea?) că totul va fi OK, că vom întoarce rezultatul. Acum am avut un feeling pesimist la 1-0 pentru noi. Al naibii de feeling, dracu’ să-l ia… 🙂

      OBSERVAŢII PUR TEHNICO-TACTICE (adică abureli/aiureli nocturne de la un fost blatist):

  1. De ce „The Dark Side of the Moon”? Pentru că orice de pe lumea asta este imperfect (în proporţii evident diferite). Pentru că orice succes are la bază şi aspecte „necurate”. Pentru că nimeni nu vrea să spună de unde vine primul milion… 🙂 Pentru că după o ploaie apare soarele, apoi vine din nou o furtună. Pentru că seria magică (aia de 7-0-0) ascundea şi lucruri neştiute, mai puţin atractive (neplata salariilor, accentul pus doar şi doar pe unitatea vestiarului – aici, un mare bravo ţie, Miri! – fără multe „fiţe” tehnico-tactice (doar cu Deac în teren, poate), cu deviza „focu’ pe ei”.
  2. Am vorbit acu’ ceva vreme despre „oboseala sistemului”. Pe lângă ea, apare şi „lungimea echipei”, din ce în ce mai mare, de la o etapă la alta. Nu ştiu dacă este cauza, sau efectul, ştiu doar că echipa aia „scurtă” din perioada 7-0-0 e pe cale de dispariţie. De la o echipă de „20-30 de metri” am ajuns la una de 40-50, o „dispersie” în teren de vreo 20 de metri în plus (pe verticală), care niciunde în lumea contemporană nu poate garanta „succesuri”, nici măcar în lumea a 3-a a fotbalului (adică nici măcar în Liga 1…)
  3. Să continuăm cu „lungimea”… 🙂 Un criteriu apreciat în medii „XXX”, dar sinucigaş în fotbal. În sistemul 1-4-2-3-1… şi mai sinucigaş. Cei doi închizători sunt sortiţi eşecului, se pierd în vidul imens dintre linii, efectiv nu au cum să se poziţioneze corect (dacă stau prea aproape de fundaşi, tragem adversarii pe noi, dacă stau prea sus, riscăm să lăsăm apărarea descoperită). Cei doi de acolo (Monroy+cine-o-fi) aleg – instinctiv – calea de mijloc, cea mai proastă soluţie posibilă, adică o poziţionare la alibi/la nevoie, „la mijloc de drum”, între linia defensivă şi cea de construcţie. Proastă, pentru că eşti departe de ambele linii, neavând şanse reale nici de „distrugere”, nici de construcţie. Piesele „inamice” apar în voie în spaţiile imense dintre linii (neacoperite – din motive obiective – de cei doi), din cauza poziţionării dublicitare (la jumătatea distanţei), adversarul îi scoate relativ uşor din joc pe cei doi, şi urmează „transpiraţia” defensivei, stadiul ăla cu „Dumnezeu cu mila”. Asta s-a văzut la Chiajna, cu Rapid, dar şi cu Braşovul, mai ales în repriza a doua.
  4. Miri joacă în continuare ruletă rusească. În teren, dar – mai nou – şi în afara lui. Dar nu mai are nimeni gloanţe oarbe. Cine va apăsa primul pe trăgaci?

HAI CFR!!!

144 de comentarii

  1. In cascada asta de acuzatii privind golul lui Jazvici, recunosc, am vazut meciul pe laptop deci imaginea nu a fost 100%.
    Am 3 nedumeriri:
    1) Undeva prin minutul 8, Lopes a fost oprit pt ofsaid dar eu am avut impresia ca mingea a venit de la adversar, de pe flancul stang al apararii botosanene.
    2) A atins Dore mingea la golul anulat din min. 18, ca mie nu mi s-a parut.
    3) A atins bratul lui Petrucci mingea la golul lui Jazvic?

    Apreciază

    • 1, Jazvic a fost prins in ofsaid, in min.6, din pasa lui Tiago Lopes. Decizie corectă.
      2. Am revăzut faza de câteva ori şi tot nu pot afirma sigur dacă Dore a atins sau nu mingea. Înclin spre nu, dar nu are importanţă. Tiago Lopes sigur a auzit fluierul arbitrului, altfel nu înscria aşa lejer, ci – speriat şi încordat – ar fi ratat. 🙂
      3. Da.

      Apreciază

  2. Luis, te invit sa-mi recitesti comentul de la10:56-randurile 9,10 si sa-mi explici unde i-am laudat calitatile de TACTICIAN, dar mai ales randul 4, din cel de aseara de la ora 20:50(!?);D-l Prezident a iesit sa ne spuna ca nu-si da demisia(suna a amenintare?)si ca el pleaca ultimul-sa-nteleg ca dupa ce VINDE tot?!;D-le I.M., majoritatea suporterilor nu vorbesc de un ZVON, ci de o DORINTA imperativa de retragere, dupa ce veti raspunde pt.”gaura neagra” de 3mil.euro, dupa achitarea datoriilor si umplerea cardurilor; multi sunt nemultumiti pt. proasta tratare a gloriilor, pt. indiferenta si persiflarea problemelor sociale(unele destul de grave)din randul angajatilor; DORINTA este ca acest club sa fie preluat de cei 3 din GRUPUL-ENERGOBIT, sa se puna capat amanarilor salariale si a nerespectarii contractelor; acest club sa fie repus pe baze solide, reale, oneste si corecte, care sa dovedeasca si sa impuna respect, in primul rand fata de angajati si sa-si onoreze contractele, nu se mai accepta promisiuni-trimestriale mincinoase si amagiri-zilnice dureroase si insuportabile(!);Trio-ul Arpy,Iulica si Zamfir si-au incheiat menirea!; le multumim pt. toate bucuriile pricinuite si le ramanem recunoscatori, dar sa nu mai forteze limitele existentiale, ca s-ar putea sterge totul cu buretele!; stim ca singura PIEDICA a parasirii definitive a clubului-pe langa vinderea jucatorilor cu cote) o constituie STADIONUL, o adevarata povara;Este singurul obiectiv din patrimoniul lui Arpy,care-l mai uneste de club si pe care nu a reusit sa-l vanda!; este de-nteles, pt. ca nu poti accepta sa investesti 30mil.euro si sa-l (poti?)vinzi cu doar 10mil.euro; desi la cate milioane i-au tocat si-i mai toaca Andra, dar mai ales surorile Feher, dupa ce i-au stricat capul, familia si „jucaria”-CFR, ar putea sa se retraga onorabil, achitand datoriile de 3mil.,risipiti impreuna cu loialul I.M., inlaturand astfel cosmarurile tertilor pagubiti din club si din-afara lui; ar fi ceea mai onorabila iesire din scena pe care am putea-o trai, impreuna cu jucatorii si staff-ul tehnic si nu numai, cedand-Grupului”E” conducerea clubului, asa cum ati avut pretentia; sa fie oameni seriosi, cu caracter si potenti in a continua palmaresul dvs.; D-le I.M. nu va mai tot laudati ca ati adus jucatori, pt.ca adevaratii fotbalisti,Chanturia, F.Dore si Petrucci, sunt doar imprumutati; dvs. ati cumparat,doar”second-hand-uri”;Hai CFR!

    Apreciază

    • Presupun că tirada ta se adresează domnului ex-patron, mr. Paszkany. Pentru că preşedintele nu poate vinde ceva ce nu e proprietatea sa. Că o fi vinovat pentru cele 3 milioane e posibil, dar uitaţi mereu că nu el e omul cu banii, el conduce cu banii care i se dau sau mai exact nu i se dau. Achitarea datoriilor şi umplerea cardurilor tot nu de el depind, ci de banii acţionarilor. În ce priveşte nemulţumirile noastre privind tratamentul fostelor glorii şi a angajaţilor, poate fi vinovat (deşi din lipsă de informaţii nu mă pot pronunţa). Dorinţa noastră este de a vedea un club cu fonduri solide, cu o conducere europeană, unde jucătorii să aibă o sigură grijă: jocul. Dar habar n-avem dacă preluarea ce se anunţă va duce la această stare. Sper că aşa va fi, deşi îmi vinde greu s-o cred, nu sunt chiar atât de naiv. În încheiere un comentariu scurt: cred că A. Paszkany şi I. Mureşan au avut un vis. Unul măreţ, pe care l-au realizat impreună cu succes maxim. Criza a pus punct visului. Acum cei doi vor pleca, împreună. Eu le mulţumesc din suflet, a fost tare frumos. Să dea Domnul să fie bine! Hai băieţii, haide CFR!

      Apreciază

  3. Luis, se pare ca numai noi doi judecam dincolo de rezultat . Eu chiar plusez, si afirm ca schimbarea lui Petrucci cu un junior a fost facut tot pt destabilizarea echipei, ghinionul lui Miriuta a fost jocul slab al moldovenilor, daca pierdea striga sus si tare ca a trebuit sa joace cu rezervele si cu juniorii pt ca titularii nu vor sa joace din cauza restantelor, bla, bla, bla . De fapt si boicotarea deplasarii de catre jucatori a fost o minciuna a lui Miri, iar lipsa antrenamentelor, un fapt deosebit de grav . Concluzia mea este, ca majoritatea dintre tribunisti isi ajusteaza comentariile in functie de rezultat, o victorie inseamna mari realizari tehnico-tactice-psihologice , surprinderea adversarului cu un prim 11 gandit perfect pt un joc in deplasare, etc, etc . Bietul Miriuta daca s-ar gandi macar la 50% din lucrurile care i se atribuie ( mai ales de catre prietenul Kiruj ) , chiar ca ar fi un antrenor cu certe calitati tehnico-tactice …

    Apreciază

    • Nu stiam daca sunt singurul caruia sa-i puta a -sabotaj-felul in care Miriuta a facut echipa. Si eu cred la fel ca si dumneavoastra domnule. Si… schimbarea lui Petruci, chiar nu avea nici o noima.. poate daca vroia neaparat sa ingroape echipa.Din pacate pentru el si din fericire pentru noi, lucrurile au iesit bine. Daca se reuseste punerea pe picoare din punct de vedere financiar a echipei Miriuta, trebuie sa plece cu 500 de km/h.

      Apreciază

    • Ar fi fost de ajuns sa joace cu Jaime si Ene in locul lui Larie si Rada, daca chiar vroia sa „boicoteze” echipa, nu crezi? Ce om normal la cap isi fute deliberat propria echipa si sefii? Ai urmarit declaratia lui Miriuta de dupa meci? „Am mare incredere in conducere ca va rezolva problemele”. Inca o data, trebuie sa fii mai nebun decat Funar sa-ti boicotezi cu proprie stiinta echipa si apoi sa faci o asemenea declaratie.

      Apreciază

  4. Un meci bun făcut de-ai nostri si un rezultat îmbucurător. Si eu sunt de acord ca primul 11 trimis de Miriuta in teren a fost surprinzator, dar sa crezi c-a făcut echipa „la bășcălie” mi se pare absurd. Inainte de a ne da cu părerea despre abilitățile de tactician ale A1, propun sa ne amintim ce transferuri s-au făcut în această vară si apoi sa ne uităm peste clasamentul Ligii 1 la zi. Sunt convins ca Miri a depășit asteptările tuturor, atât fani cat si „dusmani”, deci omul are dreptul de-a fi considerat un profesionist capabil.

    Apreciază

  5. Kassai romanul,fin cunoscator al fenomenului fotbal si bun si la politica!Asa ne-am obisnuit sa fim suspiciosi,orice lucru neobisnuit pentru puterea noastra de intelegere sa fie interpretat ca blat.Uitam ca fotbalul nu este o stiinta exacta,tocmai de aceea are farmecul lui.Daca era sa fie asa,atunci la cum arata echipa inaintea campionatului(si dupa ce a plecat o chipa in vara) trebuia sa fim retrogradati………nu pe locul 2
    Aseara presedintele sau Miri a explicat in mare problemele de sanatate ale unora dintre jucatori:Tade,Muniru,suspendatul Mirko.Sa te gandesti ca a incercat sa saboteze echipa inseamna sa fi un veritabil ruman in mentalitatea sa profund balcano-manelista.Ma mir ca printre cei ce gandesc asa sunt fosti jucatori de fotbal.Fara sa fi fost mare jucator,vroiam sa castig si la antrenament ,iar dorinta era pe masura.Pai ce stimulent mai mare trebuia sa-i dea unui tanar jucator(sau unul mai putin folosit) decat posibilitatea de-a juca o partida oficiala?Ca sa nu vorbim de Miri care ca antrenor profesionist sunt convins ca a avut o satisfactie uriasa dupa victoria cu moldovenii………cei care cred altceva pacat de timpul irosit cu acest fenomen.

    Apreciază

  6. citesc comentariile voastre si ma crucesc de lipsa de obiectivitate ,de recunostiinta ,poate chiar de judecata a unora dintre voi.A.P si I.M au facut dintr-o echipa mica un club cunoscut in Europa ,au facut numele orasului nostru renumit in Europa ,v-au facut sa visati frumos .Eu le multumesc din suflet,am fost mindru de echipa noastra si in nici un caz nu astept mult trimbitata schimbare ,si apropo de unde aveti siguranta unui viitor stralucit alatur de Energobit?

    Apreciază

    • Gândiți-vă doar, că înainte de era AP/IM, CFR-ul juca în C, vedeați meciurile echipei doar pe stadion (stadion e mult spus, nu-i așa), că nu se dădea la tv, și comentați eventual prin birturi, că doar nu făcea nimeni siteuri de fan pentru o echipă anonimă de liga a 3-a. Până una-alta nu au distrus jucăria, că tot e pe locul doi (frustrant, recunosc, că putea să fie și pe 1).
      Sigur, se poate și mai bine, și ar fi bine să ieșim din tiparul ăsta de patronaj a la mitici, rusi și arabi, și să încercăm ceva în stil german, de exemplu, dacă tot se fac aluzii la harta electorală 🙂
      Hai CFR!

      Apreciază

    • Lengyel Attila ,ai dreptate fara cei doi poate CFR-ul de azi nu ar fi existat.Cred ca sunt cel mai de succes cuplu de conducatori din ultimii 10 ani.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.