Ruleta rusească


Recunosc solemn, că unul din filmele mele preferate este The Deer Hunter (Vânătorul de cerbi) în regia lui Michael Cimino, un film cu vreo 5 Oscaruri (şi cu alte vreo 4 nominalizări), cu actori unul şi unul…Când mă simt mai prost, mă mai uit câteodată la el (cam odată pe an), şi parcă dispar toate necazurile de pe lume…

            Evident nu asta e cauza pentru care am o „afinitate” crescută faţă de această peliculă. Poate că era unul din primele filme mai „serioase” pe care l-am văzut spre sfârşitul acelei epoci „de aur”, poate că era chiar prima pe care-l urmăream la un TV color (care era al meu,  videoplayerul era al vecinului, caseta al unui prieten şi secvenţele erau urmărite cu sufletul la gură de aprox. 20 de vecini de scară, de toate vârstele, religiile, etc. posibile). Poate că eram mai tineri…„Subtitrarea” era asigurată de vocea tip „Suzi Quatro” a Irinei Nistor (omniprezentă, cu vocea-i răguşită, pe toate casetele „underground” ale acelor vremuri, nici nu ştiu în ce condiţii –şi cu aprobarea cui?- s-au făcut acele sincronizări…), iar auditoriul s-a baricadat într-o cameră îndepărtată şi de uşa de intrare (pt. a dejuca vigilenţa securistului de scară), şi de camera copilului (care avea atunci un an, poate doi) şi „cinemateca” s-a dus uneori până-n 6 dimineaţa…Noroc că atunci mai puteam dormi câteva minute la serviciu…:)

            Ei nu, motivul pentru care-mi place acest film e cu totul altceva. Vorbim, de fapt, de motive. Prima ar fi scena aia (prelungită spre juma’ de oră) de nuntă, cu un crescendo permanent, undeva în Clairton (Pennsylvania), pe muzică populară rusească de-a dreptul fascinantă.

            A doua este, intrarea abruptă (în stil „de la bal la spital”) în realitatea războiului din Vietnam, primele imagini de război fiind surprinse într-o baracă de „judeţ”, unde „gazdele primitoare” ale locului i-au pus pe cei 3 protagonişti ai filmului (Robert de Niro-Michael, Cristopher Walken-Nick şi John Savage-Steven, căzuţi prizonieri) să joace o ţâră de ruletă rusească

            …După vreo 25 de ani (şi la câteva mii de kilometrii de Pennsylvania, mai exact în Transilvania, şi mai exact în colţul cel mai estic al ei), într-o cameră la fel de obscură (care şi „pute”, pe deasupra, în opinia soţiei…), şi singur-singurel, asist la un „remake” al filmului meu preferat. Acţiunea e mutată din jungla vietnameză în jungla mioritică a Ligii 1. Da, prieteni, vorbim de meciul nostru de sâmbătă cu „dinamoul”, adversarul nostru preferat (ca şi Bistriţa, în trecut) în tentativa noastră de-a mai rotunji punctaverajul şi golaverajul…:)

            Poate şi titlul filmului”remachiat” trebuie modificat un pic: „The Dog Hunter” (Vânătoare de câini/căţei/javre/etc.) i se potriveşte mai exact celor întâmplate pe terenul din Gruia.

            Înainte de vânătoare, a fost însă ruleta…Am asistat la o primă repriză de-a dreptul nebună, echipe generoase cu spectacolul, jucând cu garda jos.  Unii critici ar putea spune că echipele au prezentat nişte apărări jalnice, dar în realitate fiecare a căutat „glonţul” ucigător.

            (În paranteză fie spus, era imposibil să nu observăm, şi să nu ne bucurăm de noua abordare gândită de Miri-vânătorul. După cele 3-4 partide mai modeste din punct de vedere tehnico-tactic –insistând, de fiecare dată, cu poziţionări ciudate ale unor jucători, cu Mirko pe stânga, etc., şi jucând „economicos”, fără pressing ucigător, şi fără idei de atac deosebite-, de această  dată am revăzut ceva din era „Deac”, echipa fiind aşezată tot în formula clasică de 1-4-2-3-1, dar cu „actori” mai potriviţi formulei: a reapărut Costea pe stânga şi Chanturia pe dreapta, asigurând creativitatea necesară şi aşteptată de toată suflarea ceferistă. Dar orice „plus” îşi are şi „minusul” corespunzător: cei doi –mai ales Giorgi- au avut o contribuţie mai modestă în apărare, permiţând rapizilor şi inventivilor mijlocaşi de bandă ai „dinamoului” să zburde pe teren, să „reîncarce” din nou şi din nou pistoalele…Adică de ce ne-am temut…)

            De ce ruletă rusească? Pentru că prin aşezarea mai ofensivă a echipei (asumându-şi chiar riscuri în defensivă), strategia „vânătorului din Gruia” era să iasă nevătămat din prima oră de joc, după care ştia că pe ţeavă vin gloanţele adevărate, ucigătoare pentru adversar…Căţeii formază o trupă extrem de talentată, dar tânără, neexperimentată, şi cu lacune serioase în pregătirea fizică de bază, terminând benzina după o oră de efort maxim. Evident, în alte conjuncturi (în faţa altor adversari) un efort mai „ponderat” le ajunge să termine „en fanfare” anumite meciuri, dar nu şi cu CFR-ul…:)

            Am ratat primul glonţ în min.3 (era să ne fie fatală!), dar perseverenţa în jocul bazat pe pressing, pe atac continuu, pe „hăituirea şi hărţuirea” adversarului a readus repede echilibrul. Apoi, după minutul 60 (dar de fapt în întreaga repriză secundă) câinii roşii au renunţat treptat la atac, (au mai apelat la un moment dat la un glonţ secret, în min.77, dar la unul „orb”, spre norocul nostru…).

            Golul lui Guima mi s-a părut unul absolut logic, şi –dacă vrem să forţăm un pic paralela cu filmul meu preferat- era „glonţul fatal” pentru adversar.

            (Să ne amintim de strategia lui Robert de Niro-Michael la ruletă: a cerut trei gloanţe, cu care –aparent- îşi diminua şansele de „supravieţuire” la 50%. Vietkongul –oarecum mirat- a fost de acord, iar Michael ştia că după maxim 3 trageri oarbe trebuie să vină trei gloanţe adevărate, suficiente pentru lichidarea ţărănoilor vietnamezi, aţipiţi cu puşca-n mână…)

            Tot aşa, şi Miri-vânătorul-de-câini ştia foarte bine, că după nişte şuturi oarbe (destule, oricum: ratarea şi bara lui Mirko, etc.), trebuie să vină logic glonţul câştigător, în condiţiile în care concentrarea şi rezistenţa adversarului a scăzut constant cu trecerea timpului…

Această abordare –oarecum neaşteptată de la pragmaticul Miri- aduce din nou în discuţie unul din antagonismele de bază ale fotbalului: cum îi mai bine, jucând economicos, nespectaculos, cu apărare ermetică şi ciupind un gol victorios (vezi scenariul de la Galaţi), sau joci ultraofensiv, cu riscuri asumate (de-a primi gol pe contrele adversarului), împingi partenerul de joc cu fundul în poartă şi dăi, şi dăi…

Apropo, apărare. Poate suntem singura echipă din Liga 1 (de-a lungul istoriei ei) care în primele 11 etape îi are pe teren TOT TIMPUL pe aceiaşi 5 jucători din defensivă: Felghe-Susici-Larie-Rada-Camora. UN SINCER BRAVO, BĂIEŢI Această stabilitate ne aduce titlul de „cea mai bună apărare”, dar ne pune şi pe gânduri: până când vor rezista aceşti băieţi acolo în spate, fiind şi obosiţi, şi îngălbeniţi,şi  neplătiţi…Nu prea avem soluţii decente acolo, poate o singură modificare va trece neobservată (cu pierderi minore), dar dacă va finevoie de implantul a doi sau mai mulţi jucători în linia de fund, nu pot fi foarte optimist.

În faţă şi la mijloc? Măcar la nivel teoretic, există soluţii, putem vorbi de o „combinatorică” reală acolo. Christian tot timpul îmi dă impresia că poate mai mult (vă aduceţi aminte de unul Bastos?), Petrucci e o soluţie şi el. În faţă avem chiar un excedent vizibil: atacanţi de toate tipurile posibile, unii dintre ei mai antrenaţi, alţii venind din urmă. Acolo problema reală este alegerea cuplului potrivit pentru un meci anume (pivot+vârf, dacă ne gândim la aşezarea brevetată în  Gruia: 1-4-2-3-1, dar nu cu mijlocaş de creaţie –cum cere manualul-, ci cu pivot).

 …Peste doar 4 zile o vizităm din nou pe Doamna Chiajna…O leoaică, care îşi apără fii prin toate mijoacele posibile, invitându-ne pe  un „câmp de război” sintetic, neprietenos nouă (ba şi periculos, pare-se, în opinia lui Maftei…). Vom asista la o nouă ruletă rusească?

Vom vedea…Oricum viaţa / fotbalul bate filmul…

HAI CFR!!!

47 de comentarii

  1. Nici ca se putea un titlu mai nimerit, Kiruj draga, pt meciul nostru de sambata cu cateii. De data aceasta sansa a fost de partea noastra atat in prima repriza cand au tras mai des, dar si in min. saptezeci si…cand doar degetul tremurand al lui Rotariu ne-a salvat pe noi si pe Felgue care „patina” in calea glontului. E un joc in care poti pierde la fel de usor precum ai castigat. Apropo de filmul tau preferat, mi-ai amintit de noptile albe petrecute in fata tv-ului alb negru,inghesuiti intr-o camera de camin, cu paturi in geam si la usa, pt „camuflaj”. Ce vremuri…! Astazi avem tv-uri led si smart in toate camerele,cu sute de programe la liber, dar care au un rol mai mult decorativ. Hai CFR!!!

    Apreciază

    • Da, erau vremuri frumoase, romantice…Umblau nişte casete video prin oraş, uzate de-a binelea, cei care aveau un player, au fost mai mereu asaltaţi de prieteni, de vecini…Unii au şi făcut „comerţ cu amănuntul” din treaba asta, mă rog…HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. Nu ştiu dacă a fost vorba de o „noua abordare gândită de Miri-vânătorul” sau a fost forţat de împrejurări pentru această alegere (accidentarea lui Tade, călătoria de-a curmezişul lumii a lui Dore).

    Apreciază

    • Caneto, ceva-ceva a fost în mintea lui Miri, că foarte bine putea să-l pună -din nou, şi de la început- pe Mirko în stânga (şi cu Guima vârf), dar uite că a început cu Florin, echipa fiind în mod evident mai „simpatică”, cu toate riscurile aferente acestei mutări. Nici nu ştiu dacă accidentarea lui Costea l-a (ne-a) ajutat sau nu, dar din moment ce am câştigat, probabil aşa trebuia să se întâmple…Aşa a dorit divinitatea, că tot apelăm din ce în ce mai des la ea…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Eu nu-mi dau seama, golul lui Guima, e ceva ce se exerseaza la antrenamente, sau iese din „instinctul” fotbalistilor? Mai exact, faptul ca a venit Larie pe dreapta sa primeasca aut-ul, nemarcat din cauza ca era destul de departe de linia de 16m si apoi centrarea… Ca Guima tinde sa ajunga pe punctul de la 11m, asta stiu ca face parte din fisa postului 🙂

        Apreciază

        • Urcarea lui Larie a fost „premeditată”, zic eu, fiind parte a unei ministrategii de-a asigura densitate şi soluţii în plus la aruncarea de la margine. În astfel de cazuri cei din faţă sunt bine marcaţi, iar strângerea fundaşului central în zonă asigură o soluţie decentă de-a nu pierde mingea, respectiv de-a continua faza de atac. Mai departe, a fost instinct, zic eu, din partea lui Ionuţ de-a centra, poate l-a văzut pe Guima atacând „punctul cu var”, şi a încercat…Le-a ieşit, bravo lor. În paranteză fie spus, Guima e maestru la aceste faze cu „atacatul” spaţiilor libere din careu, şi în a-i lua faţa fundaşilor în anumite momente. HAI CFR!!!

          Apreciază

      • Nu cred că putea. 🙂 Atunci trebuia să-l bage pe Petrucci şi să-l urce pe Christian, variantă exclusă de Miriuţă, după câte am observat că gândeşte el jocul echipei.

        Apreciază

        • OK, m-am gândit şi eu la asta. Practic trebuia să aleagă între variantele: 1-Florin stânga+Mirko în centru+Christian la închidere, 2-Mirko pe stânga, caz în care avea două „subcazuri”, 2a- Christian sus la construcţie+Petrucii la închidere (eu aş fi mers pe varianta asta!), sau 2b-Christian (/Petrucii) la închidere şi Dore+Guima în rol de pivot+vârf. Deoarece asta cu 2b cade din start (a dorit să-l menajeze -logic- pe Dore), Miri avea de ales între variant ofensivă (1) respectiv cea şi mai ofensivă (2a)…N-a mers aşa de departe cu „riscatul”, a rămas la prima variantă, care nu conţinea -totuşi- atâtea noutăţi, era o soluţie oricum mai curajoasă, dar şi testată/rodată deja. HAI CFR!!!

          Apreciază

  3. Jocul ofensiv al CFR-ului a fost excelent cu Chanturia si Costea pe benzi. Pacat ca s-a lovit Florin (stupid!), de fapt cum am vazut eu din apropiere, l-a lovit dinamovistul, dupa aceea am asistat la obisnuitele mingi aruncate spre varfurile gigantice si pressing agresiv pentru a culege cat mai sus respingerile fundasilor. Am remarcat si eu slabiciunile defensive pe benzi. Sper ca in timp sa se remedieze si acestea, Chanturia mai ales va intelege ca trebuie sa-si imbunatateasca jocul in faza de aparare (in atac e extraordinar). La Florin mi se pare OK jocul in faza de aparare. Oricum, il au langa ei ca exemplu pe Deac care a facut formidabil ambele faze pana la accidentare.

    Apreciază

    • Asa este , CFR-istule; PE COSTEA l-a lovit (l-a accidentat fundasul de culoare dinamovist ) CU COTUL IN COASTA!! Ce gresita expresie : s-a accidentat !! Pai cum sa se accidenteze Deac pe el insusi ? Si-o fi dat cu piciorul drept peste stangul ca sa-si rupa ligamentele laterale (ori colaterale, ori incrucisate-uatevar)…Pleonasmutikasul ala l-a lovit intentionat pe Deac, fiindca asta i-o fost misiunea , cum i-a fost si la „nasosu’ ala ” de Timisoarea cand L-A ACCIDENTAT pe Didi al nostru . Astea nu sunt intamplari, astea-s „misiuni indeplinite ” (cei care au jucat fotbal stiu ce zic ). Si, prietene Kiruj , pentru mine meorabila imi este imaginea de la sfarsitul filmului , cand „Hunter-ul” refuza sa mai ucida…Dar, imi amintesc ca am vazut filmul (fiind student atunci) la clubul Echinox (astazi Bianco-Nerro, ori ce-o fi). Era prin ’82-’83. Inghesuiala mare la usa, unde eram blocati de un „intelectual” , ca sa nu navalim inauntru…Respectivul fiind coplesit de „forta de impingere”,a inceput sa strige : ” Stati, ma ! Nu vedeti ce multi sunteti ? ” . La care, un coleg i-a raspuns : „Multi , da’ prosti ! „….

      Apreciază

  4. Kiruj,ai mai abordat aceasta tema la un articol,si acela excelent si potrivit la acel moment.acum din nou.Felicitari,PS ,si pentru mine este un film de referinta si imi amintesc ca am fost foarte impresionat cand am vazut prima oara filmul,cam tot in conditiile descrise de tine.Si faza cu ruleta mi-a ramas in amintire, desi eu uit cam repede filmele vazute.

    Apreciază

  5. Bine ca n-a tinut si meciul 3 ore precum filmul, ca terminam toata palinca din casa de emotie. Despre aventurile vhs-ului in Ro si dublajele Irinei va aparea la anul un film/documentar, un proiect la care au muncit o gramada de tipi si tipe din Cluj si din Napoca. link Mai mult, cateva scene au fost filmate la distanta de o degajare de-a lui Mario de stadionul din Gruia. Si iata cum am ajuns din nou la Cfr! Lupta CFR!

    Apreciază

  6. This time sunt parcă mai curios ce va face ASA, dacă se va lăsa „călărită” de oi, sau va lupta, riscând altfel să dispară în zona twilight a clasamentului. Noi sper să învingem, suntem mai buni de la etapă la etapă (sper) 😀 Parafrazând un coleg: Haide dragă CFR!!!

    Apreciază

  7. Felceru iar vorbeste aiurea ! Dupa ce-l lauda pe Miriuta ca reuseste sa-i capaciteze pe jucatori cu vorba in conditiile in care nu sunt platiti de mai multe luni , face referire la transferuri, laudandu-se ce reusite au fost cele facute in asta vara . Parca Stana si inca doi ( m-ajuta cineva cum ii cheama ? ) au fost aruncati ca o masea stricata de buni ce au fost, iar altii ca Jaime, Jazvici , Vatca si chiar Jakolis si Tiago Lopez numai transferuri reusite nu se pot numi . Deci putina modestie n-ar strica, ca de data asta cred ca nimeni nu poate afirma ca locul 2 i se datoreaza priceperii si activitatii fructuoase a domnulul prezident … Mai bine ar tacea si ar cauta solutii pt plata datoriilor, ca in fond asta este principala lui sarcina !

    Apreciază

    • Aici sunt de acord cu tine, cel puţin cu „conţinutul”…:) Practic, în formula de bază a CFR-ului de astăzi (cu Deac şi cu Negruţ, că dacă nu se accidentau, erau titulari şi astăzi, mai ales Deac), dintre noii veniţi, doar Larie, Susici şi Guima sunt „certitudini”, poate şi Ivanovski (cu tot cu utilizarea lui falsă), apoi -la o distanţă- putem vorbi de Jakolis, poate de Christian. Chanturia a fost şi anul trecut, cu Petrucii nu m-am lămurit încă…Chiar ar fi super să se ocupe exclusiv -cel puţin în acest moment- cu stingerea acelor datorii. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Nu pot fi de acord cu ultima ta frază: „Mai bine ar tacea si ar cauta solutii pt plata datoriilor, ca in fond asta este principala lui sarcina !” Managementul echipei e responsabilitatea dumnealui şi nu „adunarea de fonduri”, părerea mea. Şi asta o face bine, părerea mea. De altfel cum s-ar putea ocupa de găsirea unor soluţii pentru plata datoriilor: prin vânzarea unor brownies din casă-n casă?

      Apreciază

      • Silică, nu te supăra, dar la un preşedinte de club prioritatea nr.1, 2, 3, …este asigurarea fondurilor. Pe termen scurt, apoi tot pe termen scurt,…, apoi pe termen mediu, etc. La poziţia 20, 21 (…) trebuie să se ocupe de achiziţii, dar şi asta după consultări (de multe ori „aprobări”…) venite de la A1. Nu e bine când sarcinile se amestecă. Cum ar fi, de ex., ca A1 să se ocupe de „strângerea fondurilor”? Lăsând la o parte exemplele mioritice în acest sens…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

    • Bela, iar deraiezi cu apelativele. Muresan exte presedinte executiv, rolul lui este sa maximizeze rezultatele in functie de bugetul pe care il are.Inainte sa tot enumeri rezerve, iti amintesc si tie si lui Kiruj exercitiul – bugetul a fost comprimat, unii jucatori au fost tinuti la aceeasi bani (aia care acum sunt titulari), echipa s-a facut din banii ramasi.Iarasi dincolo de criticile la jucatorii deja plecati, sau veniti pe termen scurt, s-a discutat aici pe tribuna asta vara foarte clar ca cel mai probabil vor exista doua strategii, una pe termen foarte scurt pentru a avea un lot pentru preliminariile EL si unul final la sfirsitul perioadei de transfer. Dupa atitia ani stim cu totii ca ultima saptamina a lui August si inceputul lui Septembrie e perioada oportunitatilor, adica atunci cind deja in Romania s-a desfasurat o treime din sezonul de toamna. Din aceasta perspectiva, nimeni nu poate critica ce s-a realizat. Da uitindu-ne la rezultatele acestei echipe aparent cirpite poate ca trebuie sa ne intrebam daca temele cu lotul nu au fost cumva facute si in anii trecuti, dar alte motive de „motivare a lotului” sau de „erori umande de arbitraj in lant” plus „lobby al cluburilor cu epoleti” au dus la rezultate mult mai slabe. Ca sa fac iar o metaforma culinara ( sper ca iti mai amintesti de „shaorma cu de toate”) , rolul lui Muresan e sa cumpere la piata ingredientele, dupa buget. Anul asta nu sunt bani de filet mignon ca pe vremea lui Perreira si nici macar de entrecote ca pe vremea lui Sougou. Dar meniul e treaba antrenorului, nu a presedintelui. Poti face un meniu bun si cu o bucata de ceafa, tot asa cum dintr-un fielt poti face un carpaccio sau daca nu te duce mintea, chiftele. Cu resursele pt plata datoriilor sunt de acord, e vechea discutie de marketing unde avem oportunitati inca nevalorificate. DAr daca vrei, discutam aia separat.

      Apreciază

      • Cristi, totu-i fain şi frumos, dar Bela are dreptate…Maximizare sau nemaximizare, un preşedinte să se ocupe de ce e prevăzut în fişa postului…Eu n-am văzut -deocamdată- că apare acolo şi sarcini de „scouter”…Când cineva se pricepe la de toate, e suspect pentru mine. Mai ales când acel „cineva” acu’ 12-13 ani nici nu ştia cu ce se mănâncă fotbalul. Nici acum nu sunt convins că ştie foarte exact. Mă rog, a mai progresat. În schimb are merite deosebite pe plan organizatoric, unde-i imbatabil în Liga-1 (cu mici „scăpări”, ce-i drept). Cele trei titluri îi aparţin şi lui, fără doar şi poate. Dar, repet, una-i una, alta-i alta. În fotbal nimic nu e doar alb imaculat sau doar negru închis. Calităţile lui IM stau în organizare, în loialitate (fiind doctor docent în ambele), dar nu în „scouterism” şi nu în comunicare, unde e repetent. Bela are ce are cu IM, dar anumite lucruri le vede bine. HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Nu cred ca el e scouter.. mai sunt si alti oameni la club, incepind cu Zamfir, antrenorul de moment, unii „cunoscatori amatori” din rindul sponsorilor. Sunt si multe legende aici, pentru ca in Romania nu exista nici modelul englez al managerului general care se ocupa de tot ce inseamna psrte sportiva, nici cel nemtesc in care peste antrenor e un director sportiv (tacut si greu vizibil) care se ocupa de asta. Cluburile romanesti sunt in acest sens o combinatie de paternalism („patron care baga banii”) si feudalism ( „presedinti oameni de fotbal”). Unde are IM deficite mari , e partea de generare venituri din marketing, structurile nefiind profesionalizate iar departamentul neffind dat unei agentii care sa se ocupe de asta, asa cum au cluburile din Vest, care recunosc deschis ca nu se pricep sa aduca bani in mod profesionist.

          Apreciază

  8. Kiruje, zici că prioritatea nr. 1,2, 3… a domnului preșe ar fi să se ocupe de asigurarea fondurilor. Revin la întrebarea mea de dinainte: cum? Prin vânzarea de brownies din poartă-n poartă? Eu am înțeles că domnul Paszkany și-a cedat gratuit acțiunile de la club unui grup de firme, care asigură susținerea financiară a echipei. Cred că regulile sunt bătute în cui de dl. Paszkany și pot doar cu greu crede că dl. preșe, din pură lene sau/și nepricepere nu face eforturi pentru a obține cât mai curând fondurile atât de necesare echipei.

    Apreciază

    • Modalitati exista, dar ele se construiesc greu si la inceput trebuie sa cam investesti. Dar hai sa vedem mai bine in detaliu cam ce se poate/putea face. La capitolul sponsor principal pe tricou e deja Energobit. Intre sponsorii echipei se numara si alti actionari gen EBS. Aici sunt putine sanse sa imbunataeasca ceva, la fel ca la sponsorul tehnic, de echipament, unde exista un contract pe mai multi ani. Deficit/oportunitati sunt la sponsorii colateri tipici unei echipe de fotbal, la produse precum automobile (e Ecomax ca firma de casa dar aia e asa, in familie) – marcile prezente sunt in general Audi si Opel, cum primii sunt deja la oi, oportunitatea Opel s-a pierdut (interesant ca nici Ecomax nu mai e dealer, desi promova o marca in acelasi concern). Al doilea grup mare de produse e in general o marca de bere. Aici apare Izvorul Minunilor asa mic, probabil doar ca donator de ceva baxuri de apa. Oricum , dincolo de cei 3 mari playeri deja angajati in alte competitii sunt doi producatori regionali care ar putea fi atrasi in sponsoring – Romaqua cu Albacher si nou formata StarBev cu Bergenbier. SAB nu e un target, Timisoareana fiind deja prezenta iar Ursus un caz prea sensitiv in oras. Al treilea gen de sponsor standard colateral sunt casele de pariuri unde din nou avem citiva jucatori in piata dispusi nu sa investeasca foare mult, dar cu siguranta echivalentul unui salariu anual decent de jucator la nivel de CFR 2014-2015. Lucrurile ar putea continua cu diversi sponsori mai mici, fie si la nivel regional dar nu intru in detalii acum. O alta sursa de venit ar putea fi un naming right la stadion. OK, nu arata ca unul nou, e cam diform, dar pentru un sponsor regional (poate unul din actionari) chiar ar putea insemna ceva (ma gindesc spontan la Energobit, care ar putea dota tribuna a doua cu panouri solare si promova divizia respectiva de business si in acest context iar vad ca in Europa sunt vreo 4-5 companii chineze producatoare care s-au angajat in ultimii ani destul de masiv in sponsorizarea fotbalului, la inceput ca sponsori principal de tricou, apoi ca si sponsori secundari… oamenii lui SG sigur ar putea ajuta aici cu niste contacte).

      Apreciază

        • Pe siteul Opel sunt trecuti doar ca parteneri service, nu mai sunt distribuitor. E o mica nunata in lumea auto, greu vizibila cind vezi doar logoul dinafara. In plus , Chevrolet ca marca pe care Ecomax o promova este scoasa de la comercializare din Europa, pentru a nu canibaliza Opel.

          Apreciază

          • M-am uitat pe site-ul Opel si intr-adevar, Ecomax apare ca dealer, dar cand intri la detalii e trecut doar ca service. E un pic ciudat modul asta de prezentare, dar e treaba lor. Celalalt dealer local are trecute si vanzarile, si service-ul, deci ai dreptate.

            Apreciază

            • Eu ma-m lovit prima oara de chestia asta in 1998, cind am dat un interviu la BMW in centrala, pentru divizia lor de Europa de Est. Romania vindea atunci cam 1.500 de masini noi pe an – reprezentanta lor din München (oras) vindea atunci cam atita pe saptamina. Dar mi-au explicat ca Romania ca si alte piete din regiune sunt o piata foarte buna pt masini rulate, revenite din leasing (proportia era atunci cam 10% noi si 90% rulate) si de aceea strategic aveau dealeri care vindeau si noi (inclusiv cu obligatia de a avea investitia conforma in show room dupa standardul producatorului, stoc de masini expuse si de drive test samd) si o retea de service, care se focusa mai mult pe mentenanta dar asigura infrastructura pentru marea masa de vinzari.

              Apreciază

  9. I.M. pe langa faptul ca-si aroga niste merite de care el este cel mai”strain” isi mai etaleaza (din nou)si incapacitatile sale de comunicare, scauting si de (ne)atragerea de fonduri(sponsori si public), aceasta-i problema nr.1 a lui si a clubului, la aceasta data; dupa care mai vine sa ne si”abureasca”,lucru cel mai deranjant si jignitor, ca mai aduce jucatori-pt. asa ceva sunt bani!?-(probabil tot liberi de contract,fara echipe, care deja si-au dat acordul?!), in timp ce lotul nu este platit si joaca pe”nasturi” de cateva luni(unii chiar de 5!);ar fi fost mult mai O.K.daca auzeam cum ca s-au rezolvat(si partial) restantele salariale; dar despre bani, nici o vorbulita, catusi de putin, o iota(!); in aceste conditii(jenant de grele) era mult mai intelept „daca se abtinea,filozof ramanea”!

    Apreciază

  10. OFF (pentru Vass Bela, admirator al performantelor Simonei Halep):

    Halep devine verb in limba engleza

    Victoria epica in fata Serenei Williams i-a adus Simonei Halep nu doar admiratia fanilor tenisului, ci si un verb derivat din numele sau. Astfel, canalul de televiziune online tennis.tv spune ca Serena a fost „halepata” de sportiva romanca (in original: „Serena Williams getting Haleped yesterday”)

    http://sport.hotnews.ro/stiri-tenis-18363427-halep-devine-verb-limba-engleza.htm

    Apreciază

      • Din context eu „votez” mai degrabă cu Christian (…Muniru a revenit în lot, DAR Cristea…). Da, îi plin de greşeli, e „varză”…Maestre, te duci la meciul cu mioare? Acu’ îţi dăm dezlegare specială să ţii cu ASA…:) HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Nu pot maestre. În primul rând nu mă trage sufletul, ura mea pentru steluţa lor e mult superioară faţă de dragostea inexistentă pentru acest ASA. Io rămân frânar forever, asta sunt io 🙂 În plus aveţi idee când te apucă durerea de dinţi? Strict în weekend! Şi mă doare una de văd dublu… Victorie băieţi, haide CFR!!!

          Apreciază

  11. Miri a dat un interviu clar, precis si la subiect;Bravo!;acum inteleg mai bine de ce reuseste(oare pt. cat timp?)sa-si motiveze elevii!; simplu, pt. ca si-i apara!; in atari conditii de neplata, nu m-ar mira, daca ar aparea(?!), jocuri de culise si rezultate pt. supravietuire; Hai CFR!

    Apreciază

    • Racheta,daca ar aparea rezultate de culise si supravietuire,eu as fi foarte,dar foarte dezamagit(Kiruj,sa nu spui nimic,parca te vad ca sari iarasi cu nica nu-i alb sau negru,si ca nu suntem nici noi fecioare):-).Dar eu mai bine pierd cu onoare decat sa stau „capra” cu permisiunea lui 07 la cuvantul capra.

      Apreciază

      • Luis, eu cred că „magia” asta va ţine cât timp va dori Miriuţă…În acest moment el e singurul profesionist (da, şi majoritatea jucătorilor, dar şi ei motivaţi de „P1”, adică de profesionistul nr.1) de la club. Aici nu vom vedea, cât e Miri la noi, „jocuri de culise”, aşa cred eu. Nu e momentul. Miri doreşte un „salt” decisiv…E foarte aproape să reuşească, acum dă totul, şi are ce da…Vor reuşi împreună, sau vor eşua împreună (Miri+băieţii). E ceva asemănător, ca în romanele lui P.Howard, o solidaritate specială…Conducerea e o „entitate neglijabilă” în această ecuaţie, nici nu cred că înţeleg foarte bine ce li se întâmplă. AP cred că înţelege, dar s-a cam îndepărtat, din păcate. Poate greşesc. HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Realitatea lotului si antrenorului de azi este una diferita de acum 15 sau 18 luni. Absolut toti jucatorii din lotul actual pot sa ajunga intr-un loc mai bun doar daca joaca foarte bine, au rezultate care ii fac interesanti.Cei din tura trecuta nu au avut probleme sa semnezedupa plecarea de la Cluj la echipe relativ similare nivelului de la care au venit la noi, mult mai mare decit nivelul de la care au venit actualii.Cadu are un loc cald in Cipru, Rui Pedro e la Coimbra in CFR reloaded, Piccolo inapoi n liga a doua italiana, Djoko inapoi la acelasi nivel, Gabionetta e cam amator cita vreme Parma il plateste e totul ok, Batin e la Botosani, adica acelasinivel ca Brasovul….

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.