Oboseala sistemului


            …În urmă cu 40 de ani, Mr. Kiruj (care, în paranteză fie spus, la vremea respectivă nu era încă nici „kiruj”, iar „Mr.” nici pe-atât…), aflându-se în Tg.-Mureş cu doi prieteni / colegi de clasă, a avut şansa să urmărească pe viu un meci ASA- Dinamo (2-0, goluri Mureşan şi Bölöni). Cei trei muşchetari (cum se autointitulau) nu s-au despărţit niciodată, nici măcar la fotbal, dar nici la „femei” (chiar dacă nu plăteau la nivelul lui N’Doye, de fapt nu plăteau deloc, mai ales nu în euro…:)).

            Evident, în conformitate cu tradiţia şi obiceiurile acelor vremuri (şi –mai ales- locuri), cei trei erau suporteri ai mureşenilor, care –spre lauda lor- au prestat un joc magnific în ziua respectivă, „dinamoul”  (avându-i printre titulari toată crema/floarea fotbalului autohton de atunci: Lucescu, Deleanu, Dinu, etc.) fiind „subordonat” destul de evident de o echipă gazdă extrem de eficientă pe atunci, cu Nagy M. şi Bölöni la mijloc, cu Mureşan în faţă…Nu, nu vorbim de Iuliu-felcerul, nici măcar de Gabriel-închizătorul (dar ajungem noi imediat şi la el…), ci de atacantul pur-sânge, tehnic, bătăios şi eficient al gazdelor de atunci.

            Cei trei muşchetari (şi ceilalţi 19997 spectatori, că au fost –parcă- 20000 la meci) au plecat fericiţi acasă, în aşteptarea altor meciuri, altor bătălii şi în căutarea altor „regine”, care şi-au pierdut ba nişte diamante, ba altceva…  

Amintiri, amintiri…După 40 de ani (poate 39, poate chiar 38, sper să mă/ne lămurească „documentaristul” Caneto, că eu n-am reuşit să „localizez” partida aia, de fapt au fost chiar două victorii de 2-0 ale mureşenilor în perioada  aia, dar n-am dat de autorii golurilor), mă duc, de această dată singur, la un nou meci al ASA-ului (care totuşi nu mai e „acel” ASA…), cei doi prieteni/„muşchetari” de atunci fiind departe, foarte departe…

„Nici sabia nu mai e cea de acu’ 40 de ani…”, dar înainte să mă copleşească nostalgia, un poliţai politicos mă întoarce în prezent cu un hotărât “hai, repede, băăă, la dreapta!”. O iau tacticos pe Insulei şi am şi ajuns! În dreapta “fostul” (stadion), în stânga cel nou (Trans-Sil, la mai puţin de 100 de metrii de cel vechi). Am ajuns, după 40 de ani, la un nou meci al mureşenilor, dar în calitate de suporter al echipei oaspete, adică: “CFR!!! CFR!!! CFR!!!

……………………

Despre meci chiar n-are sens să mai spun nimic, tot ce era de spus, s-a şi spus pe „Tribună” (dar şi pe celelalte forumuri ceferiste). Era destul de clar că accidentarea lui Deac a lăsat o  gaură imensă într-un angrenaj asamblat cu mare greutate, „pe repede înainte”, cum se spune. Mai apoi, era la fel de evident, că seria aia magică (6 victorii în campionat) se va rupe la un moment dat. Este imposibil să menţii o concentrare şi o prospeţime / agresivitate la  un nivel ridicat o perioadă lungă de timp. Mai intervine, din păcate „oboseala sistemului”…

Da, putem vorbi de o oboseală, atât mentală (cum foarte bine s-a observat acest lucru de mai mulţi tribunişti), cât şi –mai ales- tactică.

„Pentru că de ce”. Din mai multe cauze. Nu le mai repet, „ulise” a făcut un rezumat cât se poate de succint, dar exhaustiv în acest sens. Mai mulţi jucători nu joacă unde trebuie, mai mulţi jucători nu joacă deloc (şi poate ar cam trebui…), pressingul şi agresivitate scad de la o etapă la alta…Formulele de joc par şi ele „obosite”, invenţia asta (de după accidentarea lui Deac) cu 2-3 atacanţi centrali / de careu împrăştiaţi pe toată lăţimea terenului nu a dat (şi nici nu va da, în opinia mea) roade. Este destul de evident că nici jucătorii NU MAI CRED „sută-la-sută” în perfecţiunea sistemului, iar când există bănuială, nu-i bine…Adversarii ne-au cam citit, iar accidentarea lui Deac a accentuat / a accelerat intrarea echipei în „oboseala” asta de toamnă. E nevoie, într-adevăr, de un plan B, poate chiar unul C. Ca pe vremea muşchetarilor…:)

Un lucru, în schimb, e clar: în vară foarte puţini credeau că Miri va reuşi un loc 2 după 10 etape, cu un lot incomparabil mai subţire decât anul trecut, să nu mai vorbim de ce aveam în 2008, în 2010, în 2012. Dar, uite,  s-a „reuşit”, totuşi. Avem datoria să-i dăm un nou credit lui Miri (şi băieţilor) să inventeze ceva, să reformeze aşezarea, să surprindă –din nou- adversarul.

De ce, totuşi, o „oboseală a sistemului”? Răspunsul e simplu: pentru că trece timpul şi „sabia” rugineşte…:) Lăsând gluma la oparte, putem observa, că există două strategii de joc adoptate de aproape toate echipele mapamondului (combinându-le, eventual): cea bazată pe forţă, angajament, pressing, etc.(adică bazată pe calităţi fizice), şi cea care pune accentul pe construcţie, pe tehnică. Dincolo de diferenţele evidente privind „conţinutul” fiecărei strategii, putem spune, fără teama de-a greşi, că după un anumit timp ambele strategii „obosesc”. Ca o regulă generală, strategiile bazate pe construcţie obosesc mai târziu, dar se şi pun în mişcare mult mai lent, fiind nevoie de un an-doi pentru a le implementa, cu formulă, cu scheme de joc, cu automatisme  şi blocuri funcţionale cu tot, unde pasele se dau cu ochii închişi, etc.

Să ne gândim doar la celebrul „tiki-taka” al Barcei (ca exemplu arhicunoscut). Sistemul drăcos de pase a rezistat cam 5-6 ani, după care –paralel cu „deşteptarea” contracandidatelor, dar nu numai- s-au elaborat sisteme perfecte de anihilare a tiki-takăi, ea devenind, la un moment dat, o strategie de joc anostă, un fel de handbal pe terenul de fotbal. Revenind la noi, cam aşa ceva a încercat Grigoraş anul trecut, încercând o construcţie lentă, etapizată, cu ameliorări ale jocului nu foarte mari, dar vizibile, pe compartimente, de la un meci la altul. Dar proiectele „lente” (=pe termen mediu şi lung) nu au succes la noi, nici la CFR, şi nu numai în fotbal…:)

Celelalte strategii, bazate –preponderent- pe elemente „fizice” (cum s-a adoptat şi la noi de către Miri) pot fi „implementate” mai repede, dar şi „obosesc” mai repede. Oboseala asta este una repetitivă, fiind imposibilă o concentrare, un pressing, un angajament de nivel foarte ridicat, intens, meci de meci. Sunt aplicate pentru a scoate rezultate imediate, pentru a câştiga timp. Sau –pur şi simplu- pentru că asta-i filosofia antrenorului, sau –şi mai plauzibil- la asta se potriveşte lotul primit spre prelucrare…:)

Exemple sunt destule. Cei care au prins Interul lui Herrea din anii 60 ştiu despre ce vorbesc. În doi ani sistemul inventat de Helenio a fost pus la podea de unul denumit „total”, interpretat de Ajax. Mai înspre prezent, Atleti din Madrid, cu Simeone pe bancă, a inventat ceva foarte asemănător (dar la un nivel evident mult mai înalt) sistemului gândit de Miri la noi. Evident, cu jucători mai valoroşi, dar adunaţi „bob cu bob”, potriviţi –fiecare- pentru a implementa strategia lui Diego. Sistemul ultra-arţăgos, cu pressing sufocant şi în haită (aducând rezultate imense echipei anul trecut), a cam început să „obosească”, cam tot după 2 ani. Am văzut vreo două meciuri ale lor în acest campionat, parcă nu mai există „credinţă” la fel de mare în a face pressing, parcă a mai scăzut şi viteza, în general, şi viteza de reacţie, în special.

Ce va fi la noi? Vom vedea. Aceste două săptămâni au venit –din nou- la fix, afirmaţie valabilă şi dacă –printr-o minune- câştigam la Mureş. A obosit şi „sistemul”, s-au trezit şi adversarii, au obosit şi jucătorii (nucleul ăla de 5-6, care duce tot greul, şi care joacă etapă de etapă, tot timpul). Mai mult de atât, fiind vorba de jucători neacomodaţi cu „aerul tare” al locurilor fruntaşe, ei au dat dovadă –unii din ei- de o frică poate explicabilă în noua postură.

Suntem în grafic, adică. Şi ca „loc ocupat”, şi ca „oboseala”…:) Dar cele două săptămâni trec repede, în realitate azi/acum mai sunt doar 10 zile…Avem nevoie, Herr Miri, de un plan B, poate chiar de unul C…

 HAI CFR!!!

75 de comentarii

    • O punte peste timp…Era un atacant de clasă (Mureşan ăla vechi, îmi scapă prenumele), putea fi lejer selecţionat, dar a făcut o prostie, ceva, şi a fost pus pe index pe partid. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Eu înţeleg că nu mai ţii minte anul, 1975 sau 1976, dar mi se pare culmea să nu mai ştii dacă a fost în 17 sau 23 martie. 🙂 Prenumele lui Mureşan ăla e Ion, parcă i se spunea Roşcatul sau Roşcovanu’. Nu ţin minte prea multe despre el decât că avea o claie roşie pe cap şi că s-a născut la 6 ianuarie 1944, a debutat în prima divizie la Crişul Oradea, la 22 septembrie 1965, într-un meci contra Stelei (2-2), că până la sfârşitul sezonului 1973-74 a adunat 152 de meciuri în divizia A şi a marcat 56 de goluri. Ce a făcut după aia, nu-mi mai amintesc. 🙂

        Apreciază

  1. Poate trebuia să specifici că ASA (Asociaţia Sportivă Armata) de atunci nu are nici o treabă cu ASA (Asociaţia Sportivă Ardealul) de acum.

    Apreciază

      • Da, scuze, dar nu ai mai ajuns la Gabi Mureşan, asta ca să nu rămân fără găsitul nodului în papură. 🙂 Nu ştiu, au fost două scoruri de 2-0, la 23 martie 1975 şi 17 martie 1976, dar nu am găsit nici eu marcatorii.

        Apreciază

      • Atât am mai găsit că Bölöni a dat un gol în sezonul ’74-’75 şi 4 goluri în ediţia ’75-’76. Deci, probabilitatea este mai mare ca meciul în discuţie să fi avut loc în 1976. 🙂 Roşcatul este inexistent pe internet, cel puţin pentru mine. N-am dat deloc de el.

        Apreciază

        • Mersi, cred că era în 76, într-adevăr. Cu Gabi ai dreptate, s-a făcut târziu, şi m-am gândit că oricum nu va observa nimeni…:) HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Daca Gabi purta tricoul visiniu, la saritura aia la cap in care i-a facut cucuiul lui Guima, se activa clauza de macelar al ligii 1 si 90% Avram ii dadea direct rosu. La fel a patit in urma cu vreo doua sezoane, cand intr-un meci de cupa cu Astra, la o saritura la cap identica, l-a pocnit in moalele capului cu cotul pe samuraiul Takayuki (tu ce zici Kiruj, omul o face intentionat, la intimidare, sau doar asa stie el sa sara la cap?) Asa ASA-ul ar fi jucat cu om in minus aproape tot meciul si noi mai legam o victorie 🙂

            Apreciază

  2. Acel Ion Muresan(„Roscovanul”) a jucat la inceputuri la „Sarma”C.T., mai apoi la „Crisul” si m”U”, de unde a fost expulzat pt. conduita „nesportiva”(a facut chiar si puscarie, la un moment dat), dupa care spre sfarsitul carierei a ajuns la ASA.

    Apreciază

    • Da, am auzit şi eu de faza cu puşcăria, legendele urbane ale vremurilor spuneau că a violat fata unui diplomat strain…Mă rog, n-am fost acolo, nu mă pronunţ…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Cred că-l confunzi cu Viorel Mureşan (sau eu îl confund pe Ion Mureşan cu Roşcatu’). V. Mureşan a jucat la U între 1969-1974 (72 de meciuri, 12 goluri). Ion Mureşan a jucat în campionatul 1965-1966 la Crişul Oradea (24 m, 8 g), iar în 1967 (deci la 23 de ani) s-a transferat la ASA unde în perioada 1967-1974 are 128 meciuri şi 48 de goluri la activ, în divizia A. În ediţiile 1969-1970 şi 1970-1971 ASA a jucat în divizia B, în statisticile primului sezon nu apare nicăieri, iar în al doilea a fost folosit în 15 meciuri. După anul 1974 nu am găsit date.

      Apreciază

  3. Iată lista jucătorilor ASA prezenți la gala Boloni din 2005: Solyom, Varro, Biro portari, Szollosi, Gligore, Ispir, Kiss, Czako, Unchias, Orza, Muntean, Both, Muntean, Marton, Biro, Varodi, Kanyaro, Fazekas, Hajnal, Fanici, Fodor și Boloni – jucători de câmp. Și iată și un desen reprezentativ pentru echipa din cei ani: http://fcm-tirgumures.info/wp-content/uploads/2011/04/ASA-AEK.jpg Din păcate nu i-am mai recunoscut decât pe atacanți (de la stânga la dreapta: Hajnal, Mureșan, Nagy Miki?, Fazekas) și la mijlocul echiepi pe Loti Boloni. De altfel, în pauza meciului de luni seara, Gyuszi a premiat un abonat ASA. De altfel fostele glorii din acele zile au fost deseori umilite de acest ASA, care n-are nici în clin și nici în mânecă cu A.S. Armata din trecut.

    Apreciază

    • Da, mi-a plăcut şi mie faza cu Gyuszi. Ce jucător, mamă…N-a reuşit la „naţională”, poate şi datorită „dinamoviştilor”, care la antrenamentele (şi meciurile) tricolorilor i-au dat pase numai la „gât”, să-i facă loc lui Radu Numveiler (VI). Alte legende urbane…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

  4. Interesant articol al lui Buzărin…Nici nu făceam remarca, dar mi-a plăcut că i-a luat apărarea lui Miri (care, în paranteză fie spus, ar trebui să fie mai diplomat un pic…). HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Cred că nea Miri este tot atât de cinstit ca și al nostru VBCs, și la fel de „plin” de tact în ce privește politica (ca un elefant într-un magazin plin de porțelane și cristale) 🙂

      Apreciază

      • Eu îl înţeleg şi pe Miri, a stat decenii întregi la nemţi, unde aceste probleme nu există, sau dacă da, atunci la un nivel infinit mai scăzut. Nu-şi dă seama de consecinţele unor fraze într-adevăr sincere, dar care „aici şi acum” sunt imediat răstălmăcite. Asta-i tot. HAI CFR!!!

        Apreciază

  5. O.K.Kiruj, am sesizat si eu o oarecare labilitate in apreciereile lui Miri vizavi de unele afinitati, dorinte si pasiuni!; f. buna remarca(cu art. lui Buzarin) si recomandarea pt. diplomatie(mai ales in acest context) adresata antrenorului nostru, pt. ca daca lui nu-i pasa, in schimb pe f. multi ii deranjeaza, iar in timp aceste”iesiri” ar putea sa-l „urmareasca”!; ma bucur ca,tu, ai facut aceasta oportuna”observatie”, pt. ca daca o faceam eu,se interpreta in fel si chip!(stiu eu cativa”interpreti”!);Hai CFR!

    Apreciază

  6. @Thedarkside: eu cred că asta-i stilul lui Gabi, e mai energic, mai „mare”, mai atletic (parcă a şi slăbit un pic, aşa mi s-a părut mie). Nu face la intimidare zic eu, anumiţi jucători au acest stil de-a sari la minge, cu mâinile protejându-se. De acord cu tine, dacă Gabi era la noi, şi faza se petrecea într-un meci de-acu un an (doi,trei,patru…), în mod cert primea roşu direct. Apropos: nu prea pot să reproşez nimic lui Avram jr., ar fi o prostie să ne ascundem după presupusele erori de arbitraj, în realitate am jucat prost, fără vlagă, cu unantrenor neinspirat, etc. HAI CFR!!!

    Apreciază

  7. Intru totul de acord cu „OBOSEALA SISTEMULUI”si gasirea urgenta (si) a altor variante;privitor la media notelor, mie nu mi se par exagerat de mici;la mine, media echipei=4,92, iar Miri=4; ba dimpotriva, gasesc nejustificata media de trecere a echipei!?;cel mai evident este faptul ca RANDAMENTUL echipei a scazut vizibil dupa plecarea preparatorului f. neamt,coraborat cu accidentarea (surprinzatoare!) a lui Deac;de asemenea, nu inteleg(tot o coincidenta stranie!) de ce dupa derularea etapelor de lunea( incepand cu vreo 3etape din urma) antrenamentele se reiau abia joia, dupa 2 zile libere!(se justifica, doar programul de acum, cand sunt 2sapt. de intrerupere!); ori refacerea competitionala la sportivii de performanta,nu se face prin 2 zile de odihna!, ci max.o zi, urmate de o recuperare fizico-psihica, sub supravegerea si indrumarea directa a unui specialist(preparator,terapeut);Off-topic: la-nceputul acestui campionat, juniorii”A”si”B”au jucat 6 etape,avand meciuri sambata-miercuri-sambata(plus scoala!), cu antrenamente zilnice,mai putin in zilele de meci si duminicile!; dar jucatorii nostrii sunt obositi!, caci au 1 meci pe saptamana, „lucreaza” 3ore/zi si numai 3-4 zile/saptamana(de cand”burtile nu mai sunt goale”!) ;basca ca mai sunt platiti”regeste” in comparatie cu peste75%din populatia activa, care lucreaza minim 8h/zi(nu mai spun in ce conditii!) 5zile/sapt.pt. un salar de”kakao”; asa ca dl.Miriutza(mai stai prin Cluj!),nu le mai plange de mila si nu-i mai scuza si TE SCUZA, ca sunt altii care fac un mai mare efort decat noi!; stiti f. bine cat de multe meciuri se joaca in vest!, numai ca acolo se PUNE accent f.mare pe RECUPERARE,ALIMENTATIE si ODIHNA ACTIVA (totul fiind suprvegheat si coordonat!),dupa care se trece progresiv la o pregatire fizica individuala, mai apoi colectiva, f. riguroasa – stiintifica, verificandu-se capacitatile fiecaruia in parte;NU dau lectii, dar noi ce facem(?), luam cate 2zile libere,de odihna/sapt.(„baietii sunt obositi”!) si ne mai miram de ce echipa gafaie?!(ca sa fiu politicos); teama mi-e de o stare de automultumire si suficienta(asa o percep eu la antrenamente, mai ales cand nu participa A.1!),ca doar suntem pe loc.2(!)totusi-Hai CFR!

    Apreciază

    • Asta cu 2 zile libere pe săptămână mi se pare cam mult. Şi în „C”, dar şi în judeţ am făcut antrenamente zilnice, mai puţin ziua liberă de după meci. Eu cred mai degrabă că e vorba de această pauză de 2 săptămâni şi o „minivacanţă” de „unică folosinţă”, nu-mi vine să cred că e o obişnuinţă săptămânală. Dacă da, atunci problema e destul de mare. HAI CFR!!!

      Apreciază

  8. Pe 24.09. si pe 01.10. am fost personal, la „antrenamente”, dar m-am intretinut numai cu personalul de deservire care mi-a confirmat ca si”astazi sunt liberi!”; dar sa continui”provocarea” cu o intrebare retorica: pregatirea de vara( aprox.4 saptamani-timp in care juniorii erau in vacanta!)a fost programata pt.mentinerea fortei fizice, doar pt. 7(de cand a inceput pierderea din capacitatile fizice), nu pt.17 etape?!;Nu cred!;eu doream sa semnalez faptul, evident,ca problemele (ne)”pressingului”au aparut, doar de 3etape incoace,dupa plecarea(ce sa vezi!) „neamtului”si schimbarea programului de pregatire(!);aceste modificari, poate se datoreaza unor probleme personale justificate, sau a altor considerente care-mi scapa momentan, dar NU este bine!; Doamne` feri sa fie dezinteres!

    Apreciază

    • Dacă e aşa cum spui, nu e bine deloc! mai mult de atât, e FOARTE RĂU! Continui să cred, că e şi altceva la mijloc, de care noi nu avem cunoştinţă. De ex.: nu trebuie considerată literă de lege tot ce spun oamenii de deservire…Ştiu din experienţă. Ajung la ei doar nişte firimituri din planul săptămânal al echipei (ca conţinut, evident!) şi se dau şi ei importanţi în faţa oricui care îi ascultă…Planul de pregătire poate conţine -tu ştii foarte bine- o zi de recuperare, ce se poate face în altă locaţie, etc., şi e „secret de serviciu” (ceva în genul fluxurilor de producţie, au devenit extrem de secretoşi şi ei). Dacă afişezi programul de pregătire, nu neapărat orarul, ci conţinutul, eşti vulnerabil…Mă rog, nu ştiu care-i adevărul, dar repet, 2 zile libere pe săptămână (ca regulă generală) e de domeniul fantasticului. Cu plecarea preparatorului ai dreptate, am avut şi eu impresia că lucrurile se leagă în acest sens (pierderea turaţiei în ultimele 3 meciuri). HAI CFR!!!

      Apreciază

  9. Corect, Kiruj!;dar tot numai 3 zile zile mai raman pt. antrenamente; lucru care mi se pare putin la acest nivel;doar in ultima perioada au fost 2 zile libere- si se reflecta, din pacate in randamentul echipei; nu s-ar putea ca aceeasta recuperare sa se efectueze a 2-a zi dupa meci, asa cum procedeaza echipele care se respecta(?)

    Apreciază

    • Ba da, recuperarea se face OBLIGATORIU a doua zi (mulţi fac chiar după meci, e de discutat aici), altfel nu mai ai ce „recupera”…:) O recuperare făcută la 48 de ore (nici nu mă gândesc la mai mult…) are o eficienţă muuuult redusă faţă de una făcută a doua zi.

      Apreciază

  10. Interviu Chanturia. În titlu se spune că rămâne cu echipa să se pună la punct cu pregătirea fizică, în timp ce Georgi spune că el este pregătit 100% fizic, dar trebuie să se integreze…Greu cu fotbalul ăsta mioritic şi cu noţiunile elementare ale lui…:) HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Nici nu a fost vreodata. Pacat ca nu stie sa imbatrineasca si in loc sa ramina un Idol incepe sa puta a oaie ca si clanul sau de puscariasi. Are deja 4 care fac studii la „Universitate”.

      Apreciază

  11. Avem nevoie de unu, doi jucatori care stiu cu mingea. Unul ar fi Chanturia, dar la ultimul meci a fost slab spre foarte slab, mult sub ce a aratat in primavara. Al doilea sper sa fie Petrucci. Fara cel putin un jucator care sa faca diferenta o sa ne chinuim la fiecare meci.
    Bine ca am strans destule puncte si am scapat, cel putin pentru moment de mocirla de la jumatatea clasamantului. Acum se va vedea mana antrenorului Miriuta. Pana acum a reusit sa faca din „rahat” bici, bravo lui, acum sa vedem daca il poate face sa si pocneasca.
    Hai CFR!

    Apreciază

    • Chanturia stie intr-adevar cu mingea, insa el la Tg Mures n-a fost in lupta numai cu jucatorii ASA-ului ci si in lupta cu timpul. E destul de dificil sa-ti iasa driblingurile, pasele si centrarile atunci cand esti intr-o fuga alerta dupa egalare, indeosebi daca jucatorii adversi stau bine in teren, asa cum s-a intamplat luni seara cu fotbalistii mureseni. Odata ce sirul victoriilor s-a sfarsit eu sunt sigur ca Miri va face shimbarile necesare in linia de mijloc. Mrko va iesi din primul 11 pt ca locul lui,clar, nu e acolo in banda, Messi al nostru va fi titular (poate chiar si Paun) si randamentul lui,dar si al intregii echipe va fi altul. Cel putin asa sper eu. Deac stie cineva pe cand se preconizeaza sa revina ?

      Apreciază

      • Aşa este. Mutările logice -pe termen scurt, adică pt. următoarele 6 victorii…:)- sunt: 1-Mirko în centru (vârf sau pivot, dar mai degrabă vârf) sau pe bancă, Chanturia dreapta, Christian mai sus, în mijloc, la construcţie (şi numai în caz de avarie la închidere), Petrucii la închidere. Se poate discuta şi de reşaparea lui Costea, care mi se pare -în situaţia dată- o soluţie mai bună, decât Mirko, sau oricine altcineva, acolo, pe stânga. Mai e acolo şi Dore. Confuzia ultimelor 3 meciuri se poate reduce la „invazia” de atacanţi centrali de meserie, care -din diferite motive- au fost titularizaţi în lung şi în lat, pe posturi „nefireşti” calificării lor. Mai vedem. HAI CFR!!!

        Apreciază

  12. M-as bucura daca MIRI ne citeste(din multele opinii poate ca unele il si inspira) si daca isi insuseste din „teoriile” noastre, care -zic eu- de cele mai multe ori sunt si viabile-variante pt. a fi puse in PRACTICA, inseamna ca nu-i suntem chiar indiferenti!!; pt.noi, este limpede, ca trebuiesc aduse unele”corecturi”si imbunatatite cateva lucruri, astfel : 1) jocul de posesie;2)revigorarea conditiei fizice;3) COORDONAREA jocului la mijlocul terenului;4) dezvoltarea actiunilor pe flancuri;5)eficientizarea executiilor-loviturile libere, a cornerelor si centrarilor; 6) folosirea „armei” contraatacului si 7) reluarea pressingului; numai din enumerare rezulta, cat de multe probleme mai sunt de rezolvat sau retusat pt. a evita „sincopa-Tg.Mures”(!?); A.1 trebuie sa gaseasca sistemul adecvat de joc, cu folosirea jucatorilor cei mai buni, mai in forma, subordonati echipei, apti pt. efort si eficienti stilului de joc propus!; Hai CFR!

    Apreciază

    • Totul porneşte de la formula nepotrivită în acest moment. Când era şi Deac acolo, şi mai era Costea, Negruţ (eventual Jakolis), era f.bună formula 1-4-2-3-1. Timpul a trecut, Deac s-a accidentat, au venit o droaie de atacanţi de careu, şi în aceste condiţii nu prea mai merge cu formula asta. Mai aproape de realitatea de astăzi a lotului (exces de atacanţi) pare a fi 1-4-4-2, sau 1-4-4-1-1. Dacă se acceptă asta, corecţiile (omul potrivit la locul potrivit) vin de la sine. Apoi este şi partea de pregătire, corect. HAI CFR!!!

      Apreciază

  13. Un mic studiu quasi-sociologic din stadionull ASA… Ţineţi minte vorba traficantului la graniţă (venise cu n kilograme de cafea): domle vameş asta nu-i cafea, e mâncare pentru bebe… Păi şi bebe mânâncă cafea? Vrea-nu vrea asta o să aibă… Cam tot aşa vă povestesc eu întâmplări de pe stadionul ASA. Iată: vecinii din stânga, cred că erau ceferişti. N-au sărit la goluri, n-au aplaudat, cred că au fost rău încurcaţi de „performanţa CFR”. Ca şi subsemnatul… Cei din stânga săreau rar în sus, aclamând ASA, la goluri mai degrabă. Presupun că erau fanii fotbalului înainte de a fi fani ASA. Cu un rând mai sus, primatul de care am mai scris, niţeluş alcoolic, încerca din greu să pară simpatic. Inutil de scris că nu i-a ieşit… Atât 🙂

    Apreciază

  14. Romania-Ungaria=1-1pt. arbitru,(2 echipe slabute)dupa un joc modest, scor echitabil(!);ce mult inseamna sa ai un play-maker, un om de creatie(Sanmartean) apt si un portar slab(a iesit doar pe o singura centrare, a luat un gol parabil!)) si sa nu fii pregatit si psihic!; meciul nu a fost castigat din cauza lui PITI!;cu baimarenii o victorie normala;Hai CFR!

    Apreciază

    • Eu nu inteleg cum mama dracului nu comenteaza nimeni din presa de selectia pokeristului. Acum 2 ani cand Sanmartean era la Vaslui nu era bun, la fel putem zice si despre Chipciu cand era la Brasov, Lato , Bourceanu cand erau la Timisoara, Deac daca era ok si juca la stana sigur era convocat, la fel si Miri. L-a convocat pe Hoban sa ii faca in ciuda lui Mutu, inafara de Maxim si Rat a fost un fel de Steaua new&old. Totusi mi nationala mea si am sa tin cu ea. In rest sa zica mersi UEFA FRF-ul daca scapa doar cu o etapa de suspendare. De ce mama dracului a impartit biletele asa numitelor galerii?Pana prin minutul 15 se auzeau numai petarde, nevasta-mea chiar ma intreba daca a venit revelionul mai repede. Referitor la calificare, eu nu is sigur de ea, la cat de praf is cam toate echipele in momentul asta nu m-ar mira sa mergem la baraj , iar pe primele 2 locuri sa fie Finlanda urmata de Nord Irlandezi.

      Apreciază

  15. Nevasta-mea ce nu intelege . Striga-te mari la 1-0, n-am prins golul, faceam gratar pt fete . In timp ce mancam – pui la gratar, sa fiu exact – ma intreba sotia, ce finala joaca Romania cu Ungaria ? I-am explicat asa mai babeste, ca e un joc de calificare si ca acum joaca o echipa slaba, Romania, cu una foarte-foarte slaba, Ungaria .Nicicum n-a inteles sotia, de unde atatea pasiuni, cand nu-s echipe de talie mondiala . Cata dreptate are ! Revenind la noi, adica la CFR, citind lotul care a evoluat la Baia-Mare mi-a sarit in ochi lipsa lui Dore, ceea ce ma face sa cred ca neincluderea lui in lot pt meciul cu ASA n-a fost o intamplare, mai mult, nici accidentare nu poate fi, doar se anunta acest lucru . Deci e posibil sa fi plecat de la echipa, probabil ” impins ” de Miriuta, care nu suporta jucatorii cu personalitate, ori Dore este asa un jucator . Dar poate ma insel, dar eu sunt de vina pt lipsa de comunicare din partea conducerii ?!

    Apreciază

    • Pai, Bela draga , trebuia sa-i spui ca joaca niste „desculti” (vorba lu’ Mitica D. ),adica „pincer-ii” cu niste „boi incaltati” , adica „pitzurcii”…..Iar in tribune ….? Cum sa-i mai numesc , dupa ce am vazut ce se petrece ?

      Apreciază

      • Pai draga Achilles,poti sa-i numesti nesimtiti.Se bat intre ei rup scaune,arunca cu petarde,brichete etc ,si daca o iau in freza ,tot oamenii de ordine sunt de vina.Si surprize,surpize ,sunt implicati si suporteri u (desi toti stim ca ei sunt niste ingeri)+dinamUia.De comportamentul de la intonarea imnului nici nu mai vorbesc,eu am fost la multe meciuri internationale ,dar asa ceva nu am vazut si auzit niciodata.Ne-am facut de rusine,si parerea mea este ca o mare vina o poarta asa numita”presa” de la noi.

        Apreciază

        • Ca si o confirmare a ceea ce am scris mai sus hop si presa din miticistan cu aun alt articol penal,penibil si incitant la scandal link
          Pai nemernicii daca nu cunosc ortografia limbii maghiare ce mama lor se baga in seama ,Ah nevoia de clickuri de la semianalfabeti si indoctrinati cu ura .

          Apreciază

        • A fost rusinos ce a fost la ambele imnuri dar asa ceva se intampla des si la alte meciuri(de ex Grecia- Turcia, Ungaria- Serbia, si cred ca a fost ceva de genul si la un Scotia-Wales nu mai tin minte exact).

          Apreciază

  16. Justice, Zweistein. multan pt informatii, efectiv ma bucur ca Dore a ramas la noi, sper ca Miriuta il va si folosi si n-o sa zica ca e prea obosit dupa convocarea la lot !

    Apreciază

  17. Luis, hai s-o zicem pe aia dreapta, ambele nationale au asa zisi suporteri exact ca nebunii lui U, nici nu merita sa fie catalogati ” oameni ” ! Si inca ceva, ungurii o vor face de oaie la Budapesta, asa ca spirala nebuniei va continua, parca toti retardatii din cele doua tari se aduna la cele doua meciuri . Si vorba lui nevasta-mea, e doar un joc si nici macar nu la nivel inalt .

    Apreciază

    • Bela,la Budapesta diferenta este facuta de politie.Anul trecut veneam din Germania,am ajuns in dreptul stadionului (Nepstadion) exact inainte de meci.Fanii se adunau ,meciul fiind transmis pe niste ecrane mari.Na „marmost” au aparut si maimutele puse pe scandal,ma crezi nu ma crezi in 5 minute i-au zdrobit baietii cu cagule,si nu s-au uitat daca sunt barbati sau femei,care facea scandal o lua in freza.Toate astea la un meci unde nici macar nu se juca cu spectatori in tribune.Am fost acolo si am vazut,nu vorbesc din povesti.Si culmea ,acolo nu au avut curajul primatele sa se planga de „rele tratamente „aplicate de catre autoritati.Acolo legea-i legea,ai calcat pe bec ,ai luat-o in freza .Si pe vremea lui Ceasca am asistat la un meci cu UssR-ul pe acelasi stadion.Cei de la Fradi si Ujpest au devastat metroul,pai fratele meu,cand au iesit din statia de metrou si au inceput scandalul ,a intrat politia calare in ei si dai cu sabiile si bastoanele,praf i-au facut.Asa ca eu sper ca acolo nu se va intampla ce s-a intamplat ieri (sper nici cand se intoneaza imnurile).Hai CFR.!!!+!

      Apreciază

  18. Ok,a trecut si asta asa cum a trecut meciul nostru cu u…din pacate vestile venite din spatele usilor nu sunt foarte bune…baietii nu sunt platiti de ceva vreme ,dar nu acuz pe nimeni (Oare?) pentru asta…Ideea e ca ar cam trebui sa strangem randurile si ca macar cei din Cluj sa mergem la meciuri de fiecare data…

    Apreciază

    • Poti fi mai concret? In Ro se cam practica extinderea la maxim a perioadei legale de intirziere, care e de 3 luni..adica acum ar trebui sa vina banii de dupa primele de semnatura?

      Apreciază

    • Dantesc,ce ai spus tu mai sus ,este „DISCRIMINARE”.De ce numai voi,cei din Cluj sa mergeti la meci?Noi astialalti nu avem voie?Na sa-ti fac in ciuda ,si d-ea dracu am sa merg la toate meciurile,si mai duc inca cativa cu mine.Na ,ce poti sa-mi faci?:-)

      Apreciază

  19. Completare la selectia pokeristului, in locul lui Goian la nationala a venit un gagiu de la o echipa care an de an scapa greu de retrogradare(prin targ se vorbeste de blaturi). Asta e sfidare pe fata.

    Apreciază

  20. No, vezi Ioane ! Daca Larie ramanea acolo , era la Nationala Pitzurcilor . Asa ca; doar joaca cu Baia Sprie si Mineru’ Cavnic …..bleahhhhhhhhh!

    Apreciază

  21. Am vazut ceva filmulete cu razboiul din tribune. Ma tot intreb cum de in sud tot timpul is probleme dar la noi nu apar astfel de probleme in tribune nici macar la meciurile cu cei din vale(ok, stiu ca sunt mult mai putin spectatori DAR masa care creaza probleme e destul de mica). Problema cea mai mare cred si is sigur ca a fost organizarea in sensul ca galeriile nu trebuiau sa primeasca bilete asa an boulea, pt mine o galerie in marea majoritatea a cazurilor e o adunatura de terebilisti pusa pe scandal(acum sa vezi ce atacat o sa fiu de catre ultrasii de pe aici) , apoi intre galeria maghiarilor si celelalte zone trebuia sa fie o zona tampon care nu a fost. Asta e, e problema lor sa si-o rezolve. In Cluj si in Timisoara(cam pe unde am fost eu la meciuri) nu am vazut niciodata astfel de probleme.

    Apreciază

  22. Citeam in Prosport acum 2 saptamani ca jucatorii si -au primit toti banii din salarii, ca Paszkany a virat 2 milioane de euro in conturile clubului si au mai ramas numai datorii catre jucatorii plecati vara asta si ceva datorii la finante, acum ei se contrazic singuri si scot pe piata minciuna asta colosala cum ca jucatorii nu sunt platiti de 5 luni, potrivit aceluiasi prosport prin august aveam datorii de 2,5 milioane de euro, Paskany a bagat in conturi 2 milioane de euro dar datoriiile totla 2,5 milioane de euro au ramas( ca sa vedeti cum se contrazic singuri). Mai bine ar fi sa ne vedem numai de meciurile noastre si sa nu ne pese de ce zic ei, nici prosportu , nici alte ziare, nici steaua, nici conducatorii de la alte cluburi.

    Apreciază

    • Scor final, dupa 3 etape Islanda 9 puncte, Olanda doar 3 puncte iar in grupa mai sunt Cehia, Turcia, Kazahstan si Letonia. Turcia are doar 1 punct dupa 3 etape.

      Apreciază

      • Au „obosit” şi olandezii, e nevoie şi acolo de un „restart”, sau de un „refresh”. Peste tot e nevoie de aşa ceva, din când în când. HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Da, dar e greu cu nostalgia. La noi generatia care nu a cistigat nimic a fost tinuta in teren pina a ajuns sa nu mai poata iar sindromul asta se vede acum si in alte parti. Saptamina trecuta Del Bosque era facut cu ou si cu otet ca e sentimental…

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.