„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (3)


Hai să punem punct euforiei de după minutul 90+4 și să-l oprim pe Tiago Jorge Oliveira Lopes din cursa nebunească de pe gazonul din Gruia. Ne întoarcem în timp până în anul 1968, când portughezul erou feroviar avea cam minus 20 de anișori. Echipa doctorului Constantin Rădulescu nu trăgea tare să ajungă din urmă și chiar să depășească Steaua în clasamentul Diviziei A. Obiectivul CFR-ului era ceva mai modest, ajustat la nivelul Diviziei B: salvarea de la retrogradare. CFR nu încerca să ajungă din urmă nici măcar Vagonul Arad.

***

În ajun de 1 Mai muncitoresc, revista ne informează că ceferiștii clujeni sărbătoresc în avans, învingând metaliștii din Hunedoara în întrecerea sportivă din etapa 21. O victorie „economicoasă”, cu un singur gol marcat [caneto, marcatorul?], dar suficientă pentru continuarea ascensiunii CFR-ului în clasament, precum gradele din termometru.

***

CFR continuă să se afle într-o sărbătoare continuă. Aniversează 1) Ziua Independenței României; 2) Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și 3) Ziua Europei (aceasta din urmă în avans, pentru că urma a fi declarată oficial doar în anul 1985, la Milano) administrând două goluri CFR-ului din Arad. [caneto, marcatorii?] Ceferiștii noștri se instalează la jumătatea clasamentului, dar instalarea numai confortabilă nu se poate numi. De la locul 3 la ultimul loc diferența e de doar 4 puncte!

***

La jumătatea lunii mai, ceferiștii nu mai găsesc nicio sărbătoare importantă în calendar, așa că o lasă mai ușor cu euforia, se relaxează după pauză la Cugir și pierd surprinzător în fața lanternei roșii. [caneto, marcatorii? eventual și minutele?] CFR coboară rapid 4 poziții în clasament. De altfel, clasamentul e mai schimbător de la o etapă la alta decât starea de spirit a unei soacre. Gazul Metan din Mediaș cade pe locul 14, după ce la sfârșitul turului ocupa poziția a 5-a.

***

Doctorul Rădulescu nu lasă însă gluma să se îngroașe și CFR-ul obține în 19 mai o victorie mare împotriva adevăratei Politehnici din Timișoara. Un 3-1 cum n-a văzut nici Parisul, nici Bragadiru. [caneto, am găsit marcatorii pentru CFR, nu-i mai căuta!: Petru Emil – min.41; Petrescu – min.43; Soos – min.82/11 m] Gură de oxigen pentru frânari, dar mai e mult până departe. Barajul e doar la un singur punct distanță (hai, două, că avem golaveraj bun).

***

Pentru că numărul 105 s-a pierdut (păcat, menționa încă un meci de 2 puncte al CFR-ului), nu ne rămâne decât să ne bucurăm pentru poziția CFR-ului din clasamentul final, publicat în numărul 106. Noi, frânarii, putem să ne bucurăm în tihnă, în ciuda nemulțumirii naționale generate de evoluția leșinată a „tricolorilor”, care n-au reușit să spulbere Olanda decât cu… 0-0. După un 2-2 la Crișul Oradea [caneto, ceva marcatori?], CFR termină pe locul 5, chiar dacă are un bilanț negativ. De altfel, doar primele 4 echipe din clasament au un bilanț pozitiv. Vagonul Arad promovează lejer în Divizia A, în timp ce AS Cugir și Gaz Metan se pregătesc de baraj.

***

Așa, de la distanța dată de timp, poate nouă sezonul 1967-1968 ni s-a părut palpitant, îndeosebi privind lupta de la retrogradare. Însă pentru specialiștii („kirujii”) în fotbal ai acelor vremuri, ediția la care ne referim reprezenta o simplă pierdere de vreme, un eșec. Într-un articol amplu (care nu face referiri directe la CFR Cluj), Mircea Tudoran analiza sezonul proaspăt încheiat în termeni critici, începând direct cu concluzia: „Nu ai ce culege de unde nu semeni nimic!”. Am selectat pentru voi capitolul final al articolului, care se referă la antrenori, deoarece mi s-a părut interesantă abordarea. Autorul mai că nu cerșea tehnicieni profesioniști într-un fotbal în care-și găseau locul destui amatori. Uitând pe moment data publicării articolului, mai că mă așteptam la final ca jurnalistul Tudoran să recomande aducerea unor jucători portughezi în fotbalul românesc, pentru a-l anima puțin…

Tot numărul 111 publica și clasamentul final al golgeterilor Diviziei B. Vârf de listă, ceferistul Petrescu, cu 13 goluri din acțiune (0,5 goluri pe meci). Un alt ceferist, Mazurachis, nu era cu nimic mai prejos decât Dembrovschi (11 goluri marcate). Ar fi interesant dacă seniorii care lecturează „Tribuna CFR” – și care au văzut pe viu o parte din acele meciuri – ne-ar putea face o scurtă caracterizare a celor doi pomeniți de mai sus. Despre Petrescu știu – de exemplu – doar că nu semăna deloc la fizic cu Tade…

48 de comentarii

  1. Petrescu, mai subtirel de statura, dar cu viteza si tehnica debordanta. Mazurachis, fara sclipiri deosebite, dar cu lipici la goluri, ne-a ajutat mult. Soos, atacant de careu tip tanc, dar cu tehnica necesara de a intra in combinatii si de a fructifica ocazii. As termina cu Petru Emil, unul din cei mai mari fotbalisti pe care i-a dat Clujul. Un servant ideal, te lansa ca la carte, plus ca executa si loviturile libere foarte bine. Atata ca, la noi a ajuns pe la sfarsitul carierei, cand avea multe kg in plus, deci rezistenta la efort era mai scazuta, dar tehnica lui deosebita il facea foarte util echipei (l-a luat si Dinamo, dar n-a stat decat un an neplacandu-i atmosfera din capitala in general, si cea de la dinamo, in special). PS. 07, ceva remember cand am terminat printre primii in divizia A?

    Apreciază

  2. Petrescu-acest argint viu, o zvarluga de om(cred ca nu avea mai mult de 1,65m.), fasnet, cu un bun control al balonului in regim de mare viteza, o adevarata extrema-stanga; un comentariu al lui V.T.Popa, la radio:”Petrescu trece ca un accelerat printr-o Halta,Halta fiind Solomon”(regretatul fundas central-„U”-ist);Mazurachis- nu avea fizicul conationalului sau, Kapetanos, dar si el era un oportunist; un golgheter innascut; la comentul lui Bela s-a strecurat o gresala: Soos a fost fundas central; atacant-veritabil, a fost Soo(!); cat despre vecinul meu de strada,P.Emil-era profesor la executarea loviturilor libere;le spunea portarilor unde trage si in zadar se chinuiau, nu puteau prinde(respinge)balonul; a jucat mai multe sezoane la „U”, dupa care efectiv un sezon si jumatate si la Dinamo(a fost 2 sezoane); avea un sut naprasnic si f. precis, un pasator excelent, cu o viziune a jocului nemai intalnita la niciun jucator de prima Divizie; a fost un fenomen; cred ca a fost cel mai bun fotbalist clujean din toate timpurile(!); la CFR a venit spre finalul carierei(doua sezoane); Adam a fost cel mai mare golgheter(si el si-a incheiat cariera tot la CFR,cu un al 3-lea titlu-1974)

    Apreciază

  3. Scuze pt greseala, m-a indus in eroare meciul cu Poli, cand ultimul nostru gol a fost dat de Soos, un fundas central gen Solomon de la U ( cel ce facea pereche cu Pexa ), adica fizic impunator, joc bun atat la cap cat si la picior . Cum am citit golul lui Soos, mi-a ramas in minte Soo, cel care a dat numeroase goluri pt noi, din postura de atacant central . Asta e , imbatranim, le mai incurcam, dar bucuriile si necazurile de-atunci nu le vom uita niciodata !

    Apreciază

  4. 1968…Mister, „kirujul” nu era (încă) specialist (în paranteză fie spus, nici nu este, nici acum), era un copil de 10 ani, care făcea gimnastică (la Gheorgheni, cu Hoffman F., să-i fie ţărâna uşoară!), apoi a ajuns în „metropola” M.-Ciuc (un cătun, la vremea respectivă), unde dacă nu erai hocheist, erai o nulitate, practic. Îmi plăcea la nebunie fotbalul, îl aveam profesor de sport pe Basa J. (mare-mare hocheist al acelor vremuri), care ne punea la orele de sport să jucăm…fotbal. La un astfel de meci jucam cu echipa „mare” a şcolii (eu am ajuns acolo de 10 zile, de-abia am prins echipa „rezerviştilor”…), am pus la pământ câţiva titulari, apoi unul mai „ţapinar” m-a luat cu fulgi cu tot…M-am ridicat cu greu, m-am uitat la Basa, dar nimic…Cu mulţi ani după, mi-a spus, că nu dădea fault, pentru că: 1-am căzut cam teatral, şi el nu acceptă aşa ceva (chiar dacă era fault, într-adevăr), şi 2-a văzut că m-am protejat bine şi „am căzut ca un profesionist”, nefiind pericol de accidentare…Atunci am înţeles pentru prima dată diferenţa uriaşă dintre fotbal şi hochei…Mă rog, e o altă discuţie…Felicitări pt. articol, chiar dacă nu avem aici nici timp, nici spaţiu suficient, aceste întoarceri în timp sunt foarte oportune, ne (re)aduc o nostalgie (de care ne cam e ruşine, la vârsta asta…) după „timpul pierdut” al lui Proust…HAI CFR!!!

    Apreciază

  5. Imposibil să nu observ „şopârla” lui Tudoran, care spune: „…doar 6 echipe (din 28) au avut antrenori salarizaţi cu norma întreagă. Cu alte cuvinte, doar X,Y,…,au beneficiat de tehnicieni cu adevărat îndrăgostiţi de meseria căreia i s-au dedicat cu adevărat…” Altfel spus, dacă erai plătit cu normă întreagă la un club anume, tu erai automat „îndrăgostit” de meseria ta…:) Mă rog, există zeci de mii de antrenori care nu că nu sunt „cu normă întreagă”, dar nu sunt plătiţi nici măcar cu „plata cu ora”, şi sunt „îndrăgostiţi” totuşi de meseria lor, în timp ce alţii („cu normă întreagă”) sunt doar nişte profitori… Discuţia e lungă, ne duce înapoi în mocirla anilor 70-80 (fotbalistic vorbind), şi nimeni nu are chef de astfel de discuţii acum, când locomotiva s-a pus în mişcare…:) HAI CFR!!!

    Apreciază

  6. De cate ori butonam pe meciul de la Kiev, oile se tavaleau pe jos,in chinuri, cersind „dejaba”faulturi si sanctionarea adversarilor, uitand ca centralul nu facea parte din gasca lui bricheta-Diaconu(!);Kiruj, am promis ca revin cu unele consideratiuni pe marginea TABELULUI:se poate bine observa, ca tot nucleu de aparatori(Felghe,Susici,Larie,Rada,Camora si-aproape- Monroy),a disputat integral timpul de jocuri, si sunt cei mai bine apreciati si cotati jucatori,din intregul lot; marea problema va fi in momentul accidentarii sau suspendarii, a 1-2 jucatori din axul central(??!); revin la o mai veche observatie(!); astept o reactie din partea patronatului privitor aducerea a 1-2 fundasi centrali!; Tribunistii, par f. buni cunoscatori ai fenomenului fotbalistic, dar in urma unor victorii, devin mult prea sentimentali si usor influentabili de rezultatul consemnat, in final, pe tabela si mai putin obiectivi si interesati de modul cum s-au obtinut acestea(!); de aici si euforia acordarii unor note,eu asa consider, prea mari(cel putin unor jucatori!), fata de realitatea din teren; consider ca supra-evaluarea nu este benefica nimanui, ba dimpotriva, pe termen scurt si mediu, va fi in defavoarea jucatorilor; pot fi acuzat ca sunt rigid, sever, negativist, dar eu cred ca sunt realist(!);am jucat, dar mai ales vizionat mult prea multe meciuri sa mai pot fi pacalit;off-topic: sa stii Kiruj ca la un moment dat l-am avut antrenor pe M.Kovacs-varul primar al marelui”Pisti” Kovacs-care era la origine hocheist(a jucat la „Agronomia”Cluj); Hai CFR!

    Apreciază

    • Ai dreptate, problemele vor apărea când se sparge acest ax central, care -aşa cum e- asigură o mare stabilitate echipei (să nu uităm, am primit doar 4 goluri!). Doar atunci ne vom da seama de importanţa acelui nucleu de 5-6 jucători din spate. Oricum, în ultimele 3 meciuri s-a simţit lipsa lui Deac, mai ales la construcţie şi la intensitatea pressingului. Off topic: pe la sf. anilor 60, începutul anilor 70 am văzut multe meciuri ale „Agronomiei”, era o echipă solidă de div.A (cu mulţi jucători ciucani, care erau „pe bune” la agronomie, Roth, Borbath, Denes, etc.), probabil că mi-aş aduce aminte şi de acest M.Kovacs, dacă l-aş vedea…:) HAII CFR!!!

      Apreciază

  7. O ascensiune spectaculoasa CFR-ului lui Radulescu. Frumoase vremuri…
    Vad ca turma a fost zapacita pe contraatac de ucrainieni. Comentatorii zic lipsa de marcaj, eu zic demarcare intre linii foarte inteligenta la ucrainieni care astfel i-au pasat linistit pe cei de la stana. La golul 3 a patit turma la fel cum patim noi si alti adversari ai turmei la toate meciurile cu stana din partea arbitrilor. Am observat cum s-a oprit sa-l conteste pe arbitru aparatorul turmei cel mai apropiat de minge, lasandu-l pe ucrainian sa avanseze spre gol. A urmat apoi un triunghi letal cu demarcare perfecta si un gol simplu.

    Apreciază

  8. Daca pe cineva intereseaza: fostul nostru jucator Cristi Coroian antreneaza conorasenii mei in Liga a 3-a. Ii urez mult succes. Tot acolo a jucat anul trecut Calin Tiut iar in putinele meciuri pe care le-am vazut a facut-o f bine.

    Apreciază

  9. În ce mă priveşte, am unele greutăţi în a da note mişlocaşilor; nu se întâmplă la fel când e vorba de fundaşi sau atacanţi. Probabil, e din cauza faptul că sunt amator, voi cei ce aţi practicat acest sport vedeţi altfel acest aspect. Cu toate astea, nu era la fel în timpul unor mijlocaşi la închidere de genul Ghiţă Mureşan, Dani sau Bakary Sare…

    Apreciază

  10. @csongi: Ai avut dreptate. Am lasat pe stiridesport un comentariu la articolul „Secretul ascensiunii lui CFR Cluj. ..”. Comentariul era scris de pe facebook si era simplu, cam asa: „Secretul articolului este” si urma link spre articolul lui Kiruj, „Locomotiva teroristă”. In momentul de fata toate comentariile de pe facebook la acel articol sunt dezactivate. In spiritul adevarului.

    Apreciază

  11. Intr-adevar, in aceea primavara(`68-O,Tempora!),CFR-ul nu numai ca a”scapat” de la retrogradare, dar a si facut un retur excelent-„mi-a ins sufletul!”; Kiruj, pt. respectarea adevarului, trebuie sa revin cu o corectie:trebuia sa fi scris”W”(Kovacs)in loc de”M”- pt.ca il chema Willy(s-a prapadit saracul, imediat dupa ce i-a murit nevasta!);daca tot sunt la capitolul corecturi: FV-in continutul linkului-informatiei,baimarenii au dezinformat, pt. ca, clujenii sunt la egalitate de puncte cu liderul(!); Hai CFR!

    Apreciază

  12. Cred că meciul cu ASA va fi tare interesant. CFR împotriva unor individualităţi! Pentru că ceea ce suntem noi – o ECHIPĂ, la ei e doar un grup de foşti jucători acceptabili, unii chiar buni. Sper că nu le va fi de ajuns, că va câştiga ECHIPA. Hai băieţii, haide nea Miri, haide CFR! Victorie!

    Apreciază

  13. Ma reintorc „la file de arhiva(3)” si trebuie sa subliniez faptul ca Romica Petrescu, a ajuns golgheterul seriei si a si facut cel mai bun sezon al sau(idem si Mazurachis), intr-o f. mare masura, datorita regretatului”servant”-Petru Emil; la fel se poate spune si de Tilinca, care dintr-un anonim, beneficiind de „serviciile”excelente ale lui Dorinel Munteanu a ajuns golgheterul echipei-la inceputurile „erei”de glorie a CFR-lui-; meciul cu ASA, teoretic, nu ar trebui sa ne faca probleme, avand in vedere ca vom juca cu o jumate din fostele noastre rezerve; dar mai stii ce poa`sa faca ambitia si orgoliul ranit al”rezervelor”(?!);de aceea meciul trebuie tratat f. serios, cu mare determinare si angajament, cu concentrare si ca de obicei cu spirit de sacrificiu-atentie la cartonase!;Noi, numai lunea putem fi programati-mai are lumea si program(?);scuze!,sunt sic`tirit ca nu pot merge la meci!; Hai CFR!

    Apreciază

    • Stiri de kko,scrise de ziaristi de kkt. Asta inseamna a scrie un articol la comanda,tendentios,cu dedicatie. La doua luni de zile dupa ce Tribunalul respinge cererea acuzatorului,tu vi si-l ataci pe acuzat. Si asta doar pt ca-l cheama CFR 1907 CJ. Mergeti careva la meci luni seara? Hai CFR!!!

      Apreciază

      • Eu nu cred ca pot sa mai ajung, desi mi-ar fi placut sa vad meciul asta. Drum bun sa ai daca reusesti sa mergi pana la urma ! Si nu uita sa te intorci la Cluj cu toate punctele, ca avem nevoie de ele ! Golaverajul nu ma intereseaza catusi de putin. Hai CFR !!!

        Apreciază

        • Nu merg de unul singur la meci in deplasare,pt ca nu m-as simti confortabil. Am crezut ca vom fi mai multi sa mergem cu o masina,doua,dar asta e. Nici pt mine nu conteaza golaverajul absolut deloc,ma multumesc si cu o victorie ca cea cu pingU,doar ca mi-e un pic teama de meciul asta. Hai CFR!!!

          Apreciază

          • Eu cred ca depinde de forma lui N’Doye, care e si extrem de inconstant 🙂 Daca prinde o zi buna si joaca si G. Muresan, s-ar putea sa avem probleme…

            Apreciază

  14. Cu multi ani in urma am participat la un eveniment deosebit, de familie si am avut placuta ocazie sa stau de vorba(timp de vreo 2-3ore) cu un fost”central” clujean,mai apoi observator federal de arbitrii, care mi-a confirmat(si nu numai el!) faptul ca s-a impamantenit, de pe vremea”odiosului”REGULA, cum ca poti obtine ecusonul FIFA, doar daca „suflii” PRO-Steoaia si PRO-Caini(!); vazand cum INTERPRETEAZA ‘fluierasii” REGULAMENTUL la meciurile „oilor”, comparativ cu aplicarea lui la”sange”in alte meciuri, in defavoarea adversarelor, mi-e greu sa cred ca vreo echipa din provincie va avea (si in acest an), sanse la campionat(!?);desi, ni se pun, deja,”bete-n roate”(acum suntem pericolul nr.1!)si ne va fi din ce in ce mai greu, asta nu inseamna, ca vom renunta a mai(visa) juca si spera la un nou titlu, de ce nu, sau macar la podium(!?); chiar daca uneori suntem mai critici la adresa jocului,spre binele echipei,am fi f.multumiti daca in cele 8 jocuri ramase, pana la terminarea returului, vom realiza tot atatea victorii, chiar si numai cu 1-0, sau cu un gol diferenta(!); Hai CFR!

    Apreciază

  15. Va fi o surpriza ASA pentru jucatorii CFR-isti. Zicu, Muresan, Goga, N’Doye sunt jucatori exponentiali, care pot sa schimbe soarta unui meci. Iar Stancioiu, Voiculet, Hora si Sepsi vor juca cu o ambitie extraordinara ca sa demonstreze ca au fost trimisi pe nedrept de la CFR. Jucatorii CFR-isti ar face bine sa joace cu o mare ambitie si daruire daca vor sa castige in seara aceasta si sa ne aduca o mare bucurie.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.