„Fotbal” despre CFR – file de arhivă (1)


După cum bine se știe, CFR Cluj n-a avut întotdeauna vitrina plină de trofee, n-a cochetat mereu cu primele locuri din prima divizie și uneori în istorie juca mai răruț prin Europa. La startul returului ediției 1967-1968, Vasile Miriuță nu exista încă în acte [de fapt, dacă ne apucăm să calculăm pe degete, ne dăm seama că Miri – născut în data de 19 septembrie 1968, la Baia Mare – tocmai se… înfiripa], iar Dr. Constantin Rădulescu nu era doar o denumire de stadion, ci chiar antrenorul principal, în carne și oase, al echipei de fotbal CFR.

În returul despre care povestim povești din arhive, CFR nu pornea de la zero, ci de pe locul 14 în seria a II-a a Diviziei B, deci cam tot de la zero. Ciudată poziție în clasamentul dominat de echipele din Banat și Crișana și-a ales CFR-ul, cu atât mai mult cu cât din parcurgerea listei cu jucători nu-ți vine în gând noțiunea de „petardă” (sau care o fi fost echivalentul pe vremea aceea). Apoi, golaverajul nu pare dezastruos, iar echipa are al 2-lea/al 3-lea atac din serie!

Dar căile fotbalului au fost întotdeauna încurcate de milițienii din intersecții, așa că nu avem altceva mai inteligent de făcut decât să ne împăcăm cu situația de moment, să purcedem la muncă grea și să sperăm că anul 1968 va fi mai bun decât 1967. E destul de lucru, dar e bine că CFR, nefiind implicată în cupele europene (sic!) și Cupa României (0-1 cu Lemnarul Odorhei!), se poate concentra strict pe campionat…

Ca fapt divers, iată cum îndemna revista „Fotbal” jucătorii din toate diviziile să pună osul la treabă, arbitrii să nu fure vreo echipă, iar oficialii să mai lase „nechezolul” și să mimeze coordonarea fenomenului, pentru „a face o bună propagandă fotbalului”.

79 de comentarii

  1. Tulai ce infrangere au luat conorasenii mei 😀 6-0 de la CFR Timisoara, tot la un meci cu o echipa din Timisoara am plans singura data pe un stadion ,0-4 cu UMT, cred ca era prin decembrie 1989.

    Apreciază

  2. Interesant, că au fost chiar 3 CFR-uri acolo…:) Pe ăia din Timişoara i-am văzut undeva prin anii 70, era o echipă solidă de B, cu suporteri nu foarte mulţi, dar „pricepuţi” şi fideli. De ăia din Arad nu-mi aduc aminte, doar de UTA şi de Vagonul. HAI CFR (Cluj)!!!

    Apreciază

  3. @Caneto: n-am văzut prima repriză (din păcate), în afara celor două goluri marcate de Dore, s-a mai întâmplat ceva „notabil” dpdv al notării (schimbări, cartonaşe, etc.)? Apoi mai continuăm discuţia şi cu damigeana…:) HAI CFR!!!

    Apreciază

  4. Victorie cu 2-0. Dore a marcat ambele goluri. Au jucat o parte din titularii constanti: Felgueiras, Larie, Camora (repriza a doua), Susic (prima repriza) si ceilalti jucatori care au ceva de aratat: Ivanovski (daca ar avea servantii potriviti, ar marca des, mai trebuie sa lucreze putin la demarcare), Dore (a marcat 2 goluri in meciul sau de debut, nu e putin lucru), Christian (care mai poate creste, are calitati, trebuie un pic cizelat, pare obisnuit cu un fotbal mai dur), Paun (mi-a placut de el, seamana cu Pedro de la Barcelona ca stil de joc, ar trebui sa fie introdus mai des). Ene s-a descurcat onorabil, Thiago Lopes a jucat si el acceptabil in fata unui adversar de liga a treia, mai putin o gafa care era sa duca la gol, Petrucci si Jazvic nu s-au remarcat prin ceva anume. Pe Petrucci il intelegem ca e si el la debut, a fost un inchizator decent, in schimb Jazvic pare ca nu-si gaseste locul in echipa. Costea intrat la pauza a jucat in nota obisnuita, e clar ca poate mai mult, dar nu stiu daca vrea, Jaime are potential, e cel putin o rezerva decenta, daca ar juca mai des probabil ar creste rapid. Miriuta a pregatit partida destul de bine, a menajat o parte din titulari, a vrut victoria cu un consum minim de resurse, dar a fost si prudent ca sa nu pateasca ca in Cupa Ligii (de aia a jucat cu Felgueiras in poarta si Larie titular tot meciul). Probabil de aceea l-a schimbat pe Dore cu Jaime, ca sa asigure conservarea rezultatului. Mie personal mi se pare un pic riscanta aceasta abordare, dar probabil a considerat ca adversarul de liga a treia nu poate intoarce scorul.

    Apreciază

    • FV ,mie mi-a placut italianul,se vede ca are calitate.Dore excelent la loviturile de ca,a luat foarte usor fata fundasilor,se demarca bine,insa alearga cam putin.Dore are nevoie de servant,si atunci va marca destul de multe goluri.Sa nu uitam insa ca cine am jucat.Hai CFR!!!+!

      Apreciază

      • Ce contează cu cine am jucat, să ne aducem aminte cum ne-am chinuit cu Berceniul, şi-atunci aveam echipă de 10 puncte în grupele CL 🙂 Important e că am învins, fără niciun efort deosebit. Eu am mers imediat în centru să sărbătoresc victoria, am vrut să mă arunc îmbrăcat în fântână, dar am uitat să iau cu mine slipul, plus când am văzut că apa îi la vreo 30-40 de metri adâncime, m-am întors rapid la tastatură. 🙂

        Apreciază

    • Ivanovski m-a surprins, nu i-au ieşit prea multe, dar a alergat enorm de mult, comparativ cu meciurile precedente. La nivelul primei ligi, în caz de necesitate, Tiago Lopes şi Ene sunt soluţii destul de subţiri. Jazvici a avut două porniri bune, îi convine jocul din elan, momentan e pe nicăieri, totuşi, s-ar putea să aibă ceva potenţial ascuns. 🙂 Petrucci nu a strălucit, nici nu a dezamăgit, pare că poate fi băgat deja la treabă şi în campionat. Păun e OK, Christian la fel, Dore e superOK, Jaime, habar nu am, pe restul îi ştim.

      Apreciază

  5. „Din coltul Tribunei”(reflectii ne-pertinente):Nu am asistat la un meci de fotbal, ci la un joc lamentabil de Divizia(vagoane)”C”; rezervele au dezamagit(!);au jucat fara determinare,fara suflu, nu s-au implicat fizic,dar s-au remarcat prin noncombat; sigur ca este greu sa te concentrezi cu o asemenea echipa,dar diferenta de esalon te obliga,ati respecta blazonul si nu scuza aceasta lipsa de atitudine si indisponibilitatea la efort; nu mai vreau sa vad un asemenea joc mediocru, plin de inexactitati si de executii hilare!;chiar daca nu sunt relatii de joc(firesti)nimic si nimeni nu-i absolva de o asemenea maniera de joc(fara pressing,fara un joc asezat,fara nicio idee de joc-cu cine, cu o Divizionara :C”?!)ne-am complacut intr-un joc haotic, heirupist, fara clarviziune si consistenta!;Felghe-capitanul de care aveam mare nevoie;Susic-cel mai slab meci al sau;T.Lopes-singurul care s-a mai zbatut, a pus osul, nu a desconsiderat adversarul;Larie-constant,oportun si eficient; Ene-copia fidela a titularului(Rada)-precipitat, rudimentar, inexact, mai mereu depasit si prost plasat-o mare dezamagire!;Camora-a tratat si el, superficial acest joc;Petrucci-ma asteptam la ceva mai mult de la el, nu a convins; Christian-c-am imprastiat, parca nu-i locul lui acolo;Jazvic-No comment(!)-un mareZERO!(de ce-i pe „placul” antrenorului?); F.Dore-trebuie sa recupereze, pe plan fizic este depasit, in rest ar fi OK;Mirko-nu a fost jucat, dar nici nu s-a prea zbatut s-o faca;Paun-a avut doua incursiuni, una f. buna; nu stiu de ce nu-i pe”placul” antrenorului(?);Costea- in nota Diviziei”C”;Jaime-a bifat si el un joc la CFR si atat;Miri-ma surprinde starea lui euforica,desi jocul nu iar da acest drept(doar, poate rezultatele!) pt.ca am inceput, in ultimele doua meciuri, sa gafaim serios; nu ne mai regasim, am pierdut din forta fizica, nu mai facem pressing, ba de multe ori, ne domina adversarul si in dese randuri ne prinde descoperiti(!?);Hai CFR!

    Apreciază

    • N-am reusit sa vad meciul, asa ca ma ghidez dupa descrierea facuta de tine. Meciul in sine nu conteaza prea mult, e bine ca ne-am calificat fara emotii si fara sa ne intrebuintam prea mult. Sper ca lipsa de forma aratata la Galati si azi in cupa sa nu tina prea mult si sa ne regasim forta fizica si pofta de joc pentru meciul de luni seara. Hai CFR!!!

      Apreciază

    • Cred ca esti un pic cam dur. E adevarat ca jucatorii nu s-au zbatut pe viata si pe moarte, dar avea vreun sens sa o faca? Echipa nu a jucat ca in meciurile grele de dinainte (Petrolul, Astra) dintr-un motiv foarte simplu: mai mult de jumatate din echipa a fost formata din rezerve. Axintele e o echipa aflata pe locul 2 intr-una din seriile ligii a treia, a jucat ca a putut, unii dintre jucatorii lor ar putea juca in liga a doua, poate chiar si in prima liga la echipele mai modeste. Ei s-au mobilizat mult mai bine pentru ca era o ocazie unica de a fi vazuti la televizor, poate poate ii vede cineva si ajung la mai bine. Cum zicea Caneto, cand aveam echipa care facea 10 puncte in CL ne-am chinuit cu Berceniul si am marcat cu greu 2 goluri. Acum parca am marcat mai usor. CFR-ul a jucat intotdeauna mai bine in meciurile grele decat in cele usoare.

      Apreciază

  6. Problema este ca,ne chinuimla al doilea meci la rand.Sper sa ne revenim pana luni,si sa dministram o doza letala de goluri pingUinilor,in drumul lor catre divizia ketto.Hai CFR!!!+!
    PS,poate ca Racheta a fost cam dur,dar chiar nu am aratat bine.

    Apreciază

  7. Am incercat sa fiu cat mai realist si obiectiv, tragand astfel un semnal de alarma,-repet- pt. jocul nostru chinuit, fara orizont in multe momente,heirupist fara consistenta si clarviziune, practicat in ultimele doua jocuri- unul cu titularii, cel de-al doilea(mai)cu rezervele-, in fata unor echipe fara pretentii, iar aceasta atitudine de „relache”a majoritatii jucatorilor nu este taxata, si redresata de pe banca!

    Apreciază

  8. Hai sa fim sinceri, nu te poti mobiliza asa cum ar trebui cand joci la cativa metri de vaci si pasari de casa , plus restul atmosferei tipic taranesti ! Bine ca am batut, bine ca Dore si-a pus in valoare calitatile, restul din punctul meu de vedere nu prea conteaza . In fata unui asa slab adversar, e gresit sa zicem de x ca a jucat bine, sau de y ca a jucat rau . Exceptie poate fi Jazvic, care a aratat si azi,ca e constant, adica catastrofa care nu face nimic, dar absolut nimic pt echipa . Eu cred ca efectiv nu stie de loc fotbal,de ce il mai baga Miri, ba chiar 90 de min, asta pt mine e un mister . Si o alarma in privinta capacitatii antrenorului ! PS . Pt razboaiele viitoare, mi-am format urmatorul 11 ideal : Felgueiras – Sisic, Larie, Rada, Camora – Monroy, Muniru – Chanturria, Petrucci, Tade – Dore .

    Apreciază

    • Arată bine de tot echipa ta ideală… Dar doar în viitor, într-adevăr, Dore, Petrucci şi Chanturia încă nu sunt nici „integraţi”, nici pregătiţi fizic (mai ales Dore, care, totuşi, la înălţimea lui uimeşte cu o tehnică relativ bună şi e letal cu capul). HAI CFR!!!

      Apreciază

  9. nu cred ca Racheta a judecat cam aspru ,eu personal cred ca prea bland pt ceea ce joaca echipa adica nimic ,sa nu dai tu doua trei pase ,sa nu vezi o combinatie mai acatari sau ceva sut sanatos marca muresan intr-un meci cu niste copii amatori este grav ,da rezultatul acesta cat si cel de la galati este foarte bun,dar in afara de alergatura haotica de multe ori a jucatorilor e suparatoare repet cu adversari foarte modesti,personal eu cred ca jumatate din aceasta echipa n-au ce cauta la o echipa care are pretentii de primele 3, ma refer la jazvic, costea,christian ,lopes chiar mirko care fuge mult dar degeaba la fel si costea ,poate juca si o luna cu liga a treia ca tot slab este,noile achizitii cred ca ne pot ajuta putin ,dore are potential dar mai trebuie lucrat la conditia fizica si la combinatiile cu colegii,petrucci are viziune parerea mea este peste christian si cred ca poate juca in locul lui muniru,carp nu a jucat dar cred ca este slabut daca nici intr-un meci ca asta nu a jucat.

    Apreciază

    • In primul rand nu trebuia sa se accidenteze nici unul. Copii, copii, da astia din liga2 iti rup piciorul fara sa se gandeasca prea mult. Parca intr-un meci de cupa i-au rupt piciorul lui Cristi Bud? Apoi cum era starea gazonului? Daca pasteau vaci la limita lui imi inchipui ca nu era grozav. Calci o data gresit si ti s-a umflat glezna de nu mai poti juca doua saptamani. Parerea mea e ca meciul asta a fost exact ce a trebuit sa fie. Nu imi trebuie spectacol in asa un meci. Imi trebuie victoria si sa nu pateasca nimeni nimic. Hai CFR!

      Apreciază

  10. Incerc, in continuare, sa-i atentionez pe baieti, ca este necesar ca sa se trezeasca, rapid,din starea de letargie , de automultumire si din „visul de preamarire”, pana nu e prea tarziu, cand s-ar putea intampla, tare mie frica, sa pierdem puncte la retrogradabile(recte-mU), pt. ca nu-i asa(dupa unii),cu echipele(considerate)mici e greu sa te concentrezi!; sper ca meciul cu”vargatii-drogati”sa fie tratat ca un meci de mare orgolii si cu miza, pt. ca trebuie sa-i batem, fara probleme si sa-i trimitem acolo unde ne blameaza,ei, permanent-in second Ligue!;Foarte pertinente remarcile lui Kiruj(21:30) si mircea(21:18), referitoare la jocul nostru, dar mai ales la adresa unor asa zisi jucatori; daca toti jucatorii din lot ar fi valizi, ar avea o pregatirea fizico-psihica la capacitatea maxima, ar cunoaste relatiile de joc si ar aplica schemele tehnico-tactice impuse de antrenor, cred ca formatia STANDARD, ar fi: Felgueiras-Susici,Larie,Rada, Camora – Petrucci,Monroy – Chanturia,Tade,Deac – Dore;la ceilalti le-as multumi pt. participare, doar ca ne mai trebuiesc rezerve:Amadio,Vatca-Ene,T.Lopes, Sulley,Christian,Mirko,Paun si Guima;celor ramasi pe dinafara,daca ne-ar parasi, nu cred ca le-am duce dorul(!);Hai CFR!

    Apreciază

  11. Mi-a placut meciul Petrolul – Steaua. Pacat ca n-a jucat Teixeira, cu el pe teren poate Petrolul ar fi avut o sansa buna sa castige cele trei puncte. Cum sufar si eu acum de scenarita, ca tot romanul, stau si ma intreb daca la meciul nostru cu Petrolul, Coltescu nu era setat dinainte sa-i scoata un rosu lui Teixeira si noi am picat de fazani…

    Apreciază

  12. La meciul cu vecinii din vale vor fi in tribune doar galeria vecinilor in tarcul ei, abonatii CFR-isti si cele cateva mii de invitati (de la CFR)…): O idee buna a doctorului pe care o salut. Era momentul sa se faca ceva pentru ca deja era preadetot.

    Apreciază

  13. Baietii s-au intrebuintat exact atat cat era nevoie pt a castiga meciul fara emotii. Axintele, daca nu ma insel, in trecutul apropiat a reusit promovarea in B, insa nu cred ca au primit licenta. Sunt cam la nivelul Berceniului de acum cativa ani, adica fruntasa in C si care cu ceva plombe sau nu, ar face fata si in B la un nivel acceptabil.

    Apreciază

    • Kiruj,m-am gandit mult daca sa notez sau nu.Nu prea a fost ceva de notat.Ok inteleg,echipa experimentala,jucatori inca nepregatiti,neadaptati,lipsa de omogenitate.Este greu sa notezi corect,sau cel putin cum crezi ca este corect.Na nu-i bai binie ca am castigat.Hai CFR!!!+!

      Apreciază

  14. Urmeaza meciul cu U . M-am uitat atent la meciul de cupa cu Oradea si am tras concluzia, ca acum este momentul pt a castiga la scor, sau ma rog, fara probleme . L-am mai criticat pe Miri, dar fata de ” olandezul ” Ogararu e tare de tot ! Asta a venit de 3 saptamani si a reusit sa creeze adevarata debandada la U, cred ca nebunii din galerie il vor scalpa dupa meciul cu noi . Repet, ACUM e momentul pt un ko spectaculos ! PS. Cand am prezentat echipa mea ideala, pe Deac nu l-am inclus datorita accidentarii care il tine pe tusa tot turul . PPS . Citesc, ca am facut o oferta pt un atacant de 22 ani, suedez, trecut pe la Chelsea . Daca-i adevarata stirea, amintesc doar ” isprava ” la Luis van Gaal, care a cheltuit peste 200 mil euro pt achizitii de jucatori, iar echipa se afla pe un rusinos loc 12,iar din Cupa Ligii a fost eliminata cu 4-1 de o echipa anonima . Toate astea se datoreaza strategiei complet gresite de achizitii, nefiind adus nici un fundas central de valoare, desi Rio Ferdinand si Vidici ( plus Evra )au plecat in aceasta vara . In fapt, au adus numai fundasi laterali stanga ( Shaaw, Blind, Rojo ), nimic in centru, nimic in dreapta, nimic la acoperire ( Blind joaca acolo, pe un post total nou pt el ) . Si asa, duminica, cu nou promovata Leicester, atacantii de milioane au facut rapid 2-0, apoi 3-1, ca in final sa piarda cu 5-3 , neavand de loc aparare !!! Dincolo in Spania, Barca si-a intarit srios apararea in centru si astfel n-a incasat inca gol . Dar nici n-a dat goluri ca Realul, marea achizitie Luis Suarez fiind inca suspendat . In concluzie, nu trebuie sa fii mare expert la CFR, trebuie sa urmaresti doar ce fac bine si ce nu marile echipe si sa inveti de la ele . In practica, intariri in aparare si la acoperire, plus o rezerva de portar care sa-i ia cu brio locul oricand e necesar lui Felgueiras ( care la iarna poate fi vandut nu ?, sau Doamne feri, accidentat ). In fata, postul de varf e acoperit din toate punctele de vedere cu Dore, Tade, Guima si Ivanovschi . Cel putin, eu asa cred ..

    Apreciază

    • Şi pe mine mă îngrijorează un pic decalajul de „acoperire” dintre fundaşi şi atacanţi. Dacă mai vine şi suedezul ăla, avem -zic eu- exces de atacanţi, în condiţiile în care cei 4 amintiţi de tine sunt efectiv de careu (sau cel mult pivoţi), nicicum jucători de bandă/aripă. În spate, în schimb, încet-încet ajungem la cele 4 cartonaşii (şi implicit suspendare) şi cu Mario, şi cu Larie, şi cu Susici. Nici nu vreau să vorbesc de eventualele accidentări, Doamne fereşte. Şi atunci e bai destul de mare, zic eu. Ene e bunicel, dar parcă nu e încă pentru exigenţele acestui „pressing-CFR”, cu toate că e băiat serios, şi doreşte să progreseze, asta-i clar. Jaime ăla parcă are ceva în el, la o adică merge şi la închidere, poate merge şi ca fundaş (central, sau chiar pe dreapta, din ce am auzit). Pe Lopez îl ştim, eu l-aş folosi -dacă musai- mai degrabă pe bandă, să facă munca de jos de-a lungul liniei, în apărare e cam aiurit şi poate fi un pericol. Mă rog, poate va inventa vreo soluţie magică Miri…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Sunt multe lucruri pe care nu le stim sau nu le vedem. Tade era acum un an petarda si noi ne gindeam daca nu ar fi mai util ca inchizator „la rupere”. a mai venit si baiatul ala din Moldova printre fundasi, cine stie, poate ca spre primavara se va integra si va fi si fizic la nivelul echipei.

        Apreciază

        • Just. Însuşi Deac a avut perioade dese de „petardă”, sau -eventual- „aiurit”, care fuge fără rost. Îmi aduc aminte că în mandatul lui P Sergio n-a strălucit, a şi primit destule critici din toate direcţiile. Apoi s-a transformat miraculos sub comanda lui Trică. Aceaşi poveste şi cu duetul Grigoraş-Miriuţă. Sunt şi alte exemple, destule, chiar în ograda noastră. HAI CFR!!!

          Apreciază

  15. Cred ca important e sa avem un lot suficient numeric si echilibrat, dar in acelasi timp compact pentru a nu crea un grup de automultumiti. Cum vad ca se discuta de jucatori care sa vina si de acum inainte, important e sa si vindem la iarna ceva. Stiu, multi imi vor sari in cap ca nu e momentul, dar pt tonusul lotului e important sa fie vizibil ca de la CFR se pleaca la „mai bine” iar locurile ramase libere dau sanse si rezervelor de dinainte (Tade fiind aici cel mai bun exemplu).

    Apreciază

  16. Nu pot să nu vă spun că la meciul din Cupa României între Steaua şi Berceni am văzut un jucător care se misca exact ca Ciprian Deac al nostru doar că era negru. Este francezul Etienne de la ASC Berceni cel care în repriza 2-a a fost eliminat. Dar până atunci a fost pe tot terenul, a pasat , a deposedat , a fost în apărarea ,în atac . A fost cel mai bun şi măgarul de arbitru care la acel fault putea să dea doar un galben i-a dat roşu ca să ajute pe Steaua. Nu ştiu dacă se mai pot face transferuri dar ar fi foarte bun pentru CFR-ul nostru în lipsa lui Deac.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.