Hats off!


Ca simpli muritori ai secolului XXI ne-a fost dat să vedem multe năzdrăvănii. Că le-am văzut pe viu sau pe vreun ecran mic/mare, nu mai are importanță. Undeva în creierul nostru s-au amestecat deja toate informațiile într-un talmeș-balmeș pe care cu greu și l-ar fi putut imagina strămoșii noștri de la țară, obișnuiți să vadă și să știe doar ce se întâmplă la două dealuri distanță. Pentru ceva mai multă diversitate, au fost nevoiți să inventeze tot felul de superstiții, legende și povești cu monștri aterizați printre holdele de rapiță direct din iad. Pe când noi, noi am văzut mai mulți extratereștri și mai multe nave spațiale decât există în tot universul, am văzut luptele dacilor cu romanii și pe Elvis pe scenă, dinozauri țopăind prin parcuri și Titanicul scufundându-se. Am văzut de toate pentru toți și mai multe țări decât Regele Soare cu alaiul lui cu tot. Și totuși, de fiecare dată când bagă CFR-ul vreun gol, sărim ca arșii de la spitalul de arși, mai să lovim cu țeasta ba tavanul, ba candelabrul, ba nocturna din Gruia. Chiotele și zâmbetele ne inundă casa, comparabile doar cu sosirea lui Moș Crăciun, sau a berzei, de la caz la caz. De unde așa o intensitate a trăirilor, nu știu și nici n-am să stau acum să caut. Bine că e așa și avem fotbal și avem goluri și avem în toată pasiunea asta mai multe motive de băut decât își închipuia vreodată omenirea.

Au fost și momente mai grele când fotbalul părea să fie interzis pe vecie. Cronicarii din patria unde acest sport s-a născut relatau adesea despre sângeroasele confruntări între săteni din pricina meciurilor cu bășica. Și așa o violență nu era pe placul bisericii. Martori ai acelor dispute povestesc de pildă despre un anume William Bartram, care, lovit în părțile cele mai sensibile de bocancul adversarului, a experimentat dureri lungi și intolerabile, care i-au trecut doar după ce i-a apărut nefericitului în vis chipul Regelui Henric al VI-lea. Prin astfel de tromboane gazetărești s-au născut povești despre miracolele săvârșite de rege. Asta s-a întâmplat în Nottinghamshire, iar călugărul cronicar adaugă câteva reflecții personale: „Jocul pentru care s-au întâlnit în scop recreativ e numit de către unii foot-ball-game, iar câțiva tineri îmbrăcați lejer propulsează o minge enormă, dar nu prin aruncare, ci rostogolind-o pe jos, și nu cu ajutorul mâinilor, ci izbind-o cu picioarele dintr-o parte în alta. Un joc abominabil, după părerea mea, înjositor și mai inutil decât orice alt joc, ce deseori se încheie în mod nefavorabil tuturor jucătorilor din cauza deselor accidentări.” Au fost și accidente fatale ce au rămas în istorie: tot prin Anglia medievală un anume William de Spalding și-a ucis din greșeală prietenul cu care juca fotbal, tot un William (nu e glumă, v. ”Medieval Panorama” by G.G. Coulton – 1946), care, intrând mai dur la minge, s-a înfipt în pumnalul, ținut în teacă de altfel, al numitului de Spalding. A fost nevoie  de o dispensă papală ca posesorul cuțitului să nu fie pedepsit. Henric al V-lea a interzis jocul cu mingea și a îndemnat populația să se antreneze trăgând cu arcul, întrucât „siguranța națională stă în mâinile acestor arcași”.

soule

După ce au interzis fotbalul, prietenii noștri de peste canal s-au gândit să reducă și numărul sărbătorilor, că prea erau prilej de băutură și desfrâu. Ba se mai și dansa, oamenii se țineau de mână, și știm ce simbolizează de fapt dansul și ce legătură strânsă are el cu diavolul. Și au interzis și dansurile. Astfel, după secole de chin, suntem azi liberi să ne bucurăm de fotbal, băutură și dragoste, iar strădania primilor cotonogari de la sate n-a fost în van.

După patru victorii la rând ale CFR-ului, parcă și jocul ăsta pare din ce în ce mai frumos. Ce repede curge timpul în Gruia! N-apuci să te mai gândești la ce-ți pui de mâncare mâine la serviciu, la câte kilograme mai ai de dat jos, totodată, sau la ce dracu pui la iarnă în sobă. Te lași furat de fiece fază și orice centrare pare că se poate termina cu un gol în poarta adversă. Am iubit întotdeauna un CFR curajos, luptător. A fost nevoie de curaj pentru a sui din divizie în divizie sau pentru a te lua de gât cu Bayernul la ei în bătătură. Și din curaj s-au născut cele mai frumoase amintiri ale acestei echipe. Iată că acest curaj a renăscut în Gruia. De acum ne putem lua din nou la trântă cu oricine. Iar Miri de pe margine pare un antrenor mai degrabă de box, fără notițe și iconițe, unul pus să dicteze ritmul croșeelor și al upercuturilor. Și e important ca și de acum încolo să-și lase prosopul în vestiar.

Să ne bucurăm așadar de fotbal și să fim lângă echipa noastră. Merită să ne scoatem pălăria în fața ei. Se încheagă jocul și parcă și alor noștri le place mai mult când pot după meci să cânte de bucurie în vestiar. Mai apar pe stadion fețe noi, nu doar cei care se duc la meci precum pescarii adevărați la baltă, știind că nu se vor întoarce de fiecare dată cu ceva în straiță. Sâmbăta avem meci. Atât mai zic: Luptă CFR!

Autor: Hakana

15 comentarii

  1. Ptiu !!! Stimate Hakana ( am înţeles că d-ta eşti autorul ) că BINE LE – AI MAI ADUS DIN CONDEI . Sâmbătă aşa zic şi eu LUPTĂ CFR ! HAI CFR !!!.

    Apreciază

  2. Ar fi tare bine daca toate razboaiele omenirii s-ar derula doar pe terenurile de fotbal. Nu aiurea pe intinsul pamantului si nici macar prin mass-media. Tare mi-e insa ca omenirea sta astazi pe un butoi cu pulbere si nu stiu cata vreme ne vom mai putea bucura de fotbal. 😦

    Apreciază

  3. Hakana,asta cu pescuitul se potriveste foarte bine.Si eu merg de 5 ori sa prind odata (pescuiesc doar la somn),si cam asa am fost si cu CFR-ul in ultima perioada faceam aproape 200 de km la fiecare meci jucat acasa in ultimii 3 ani (mai putin acel 7-2 cu Otelul si 4-1 cu Gazul ,dar am lipsit motivat) si tot nu vedeam echipa jucand.Acum este bine mai prind si eu peste si in Gruia si pe Somes.Parca si somnii manca mai bine decand CFR-ul joaca „forbal” HAI CFR sau FIR INTINS CFR!!!+! :-))

    Apreciază

    • fir intins Luis,spre deosebire de tine eu prind numai pastravi pe cursul superior al Sucevei , si pe afluenti ,dar vorba aceea dintr-un om poti face un pescar ,dar dintr-un pescar niciodata un om ,cam asa se intimpla si cu noi ca frinari ,deci indiferent ca echipa este buna si joaca ,sau este slaba si ne scoate fire albe ,noi tot frinari vom ramine si tot linga echipa vom fii ,bafta simbata si hai Cfr

      Apreciază

  4. OFF-TOPIC POLITICA + FOTBAL:Dupa dezmagirea provocata de referedumul din Scotia(opinie personala, is deacord cu ambele tabere dar pt mine independenta era un plus) a venit stirea ca Bucurestiul si Budapesta vor gazdui meciuri la CE din 2020. Perfect:)

    Apreciază

    • Preluat de pe stiridesport: „Pe lângă București și Londra, alte 11 orașe vor găzdui partide de la Euro 2020: Bilbao, Budapesta, Bruxelles, Glasgow, Copenhaga, Sankt Petersburg, Baku, Munchen, Amsterdam, Dublin și Roma.” O să se plimbe suporterii ca hăbăucii prin toata Europa. Sper sa-i tină punga :-))

      Apreciază

      • Poti avea si efectul invers, sa nu se plimbe, pentru ca sunt alternative aproape..cel putin cei neutri.Iar cei cu echipe calificate (adica jumatate din echipe si cam 75% din populatie reprezentata) sau nu aiba nevoie sa calatoreasca.

        Apreciază

        • N-am fost niciodata la un Campionat European (dar nici nu sper sa ma duc in viata asta), dar pana acum cei ce mergeau, nu vroiau sa vada cat mai multe meciuri? Adica ok, ma duc sa-mi sustin Polonia sau Cehia, dar nu mi-as lua bilet si la un Franta-Spania sau un Germania-Anglia daca tot sunt acolo?

          Apreciază

          • In general e greu sa gasesti bilete la liber. sunt contingente pentru notabilitatile locale, sponsorii oficiali au si ei contingentele lor pentru actiuni promotionale, federatiile primesc niste contingente din care iarasi sponsorii locali isi iau partea. In tari ca Romania restul merge la baietii destepti care vind dupa aia la prostime pachete cu meciurile propriei echipe. Asa ca e cam greu sa incerci sa vezi cit mai multe meciuri..daca nu esti director de marketing la Nike sau Adidas.

            Apreciază

            • Atunci nu-mi mai doresc sa merg la un CE nici intr-o viata viitoare. Ma plafonez la meciurile echipei din orasul meu 🙂

              Apreciază

    • Macar in Scotia s-o discutat constructiv despre independenta, cu argumente de ambele parti. La noi nici „autonomie” nu poti sa zici fara sa fii improscat cu flegme isteric-sovinist-securistoide. Ce-i remarcabil ii ca, pentru prima oara in massmedia internationala serioasa (Euronews), in contextul votului din Scotia s-o mentionat, intre alte zone posibil secesioniste (Catalunia, Flandra, nordul Italiei) si Transilvania. Chiar neasteptat.

      Apreciază

  5. Eu unul consider ca fotbalistii care se intalnesc de 10 ori pe an si incearca sa incropeasca ceva joaca un alt joc, decat ceea ce este adevaratul fotbal. Asa ca nu ma atrage deloc sa vad un campionat europaean suu mondial. Sunt de un amatorism teribil ( fara relatii de joc ).

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.