Am fost șaisprezece


Am fost șaisprezece este titlul unui film românesc pe care mulți dintre noi ni-l amintim din perioada de fragedă tinerețe. În film, câțiva soldați români ajută la eliberarea Budapestei și mai toți cad la datorie, pe frontul de luptă antifascist. Cei rămași sunt buni doar pentru a mai spune o dată povestea lor. Dincolo de propaganda comunistă, sentimentele spectatorilor sunt greu încercate când eroii pe care ajung să-i îndrăgească părăsesc scena. Așa se întâmplă de fiecare dată când se sparge gașca. Pentru că gașca e musai să fie compusă numai din oameni faini, sufletiști, câteodată glumeți altădată nostalgici, dar întotdeauna, uniți, aceeași echipă sudată… Tema spargerii găștii e des întâlnită și în literatură și e o rețetă mai tot timpul de succes când vrei să meșterești la corazonul sensibil al publicului. În cazul nostru, avem pe de-o parte în jur de 100 de tone de carne de suporter ușor desensibilizat și o gașcă ce stă ca pe ouă să plece din Gruia noastră dragă. Suporterul a fost dezorientat de peripețiile acestui campionat și nu mai știe ce să creadă. De asta nici nu mai merge la stadion, domnule AP, nu știe când se joacă pe bune, când pe datorie, când cu burta goală, când cu ea îmbuibată de salarii babane. Dacă nu suntem și noi anunțați pe  la conferințele de presă ce-au halit jucătorii în ultima săptămână, atunci să ne vedem de meniul nostru și cu asta, basta. De atâtea ori banii dați pe bilet meritau să ajungă în chip de ciucalată pe cerul gurii copiilor noștri, încât s-a săturat lumea să-și umple gândurile cu dileme. Sigur, echipa merită susținută, dar doar atunci când nu-și bate joc de nici măcar unul dintre suporterii ei.

Revenind la spargerea găștii CFR-iste, se cuvine să ne luăm rămas bun de pe acum de la cei care ne-au trișat cel mai puțin. În câteva săptămâni vor fi deja la soarele altor țărmuri, cu ochii pe telefon în așteptarea unor contracte mai serioase. Din păcate ne vor părăsi mai ales ăi buni, c-așa-i și-n filme, că doar n-o să tragă nimeni de tricourile tripletei de aur Ogbu-Chuka-Tade. N-o să-i deranjeze cu oferte nici Nichipercea, ba vor fi printre primii la reunire, unde eternul Carter îi va primi cu brațele deschise. Așa că până una alta s-o luăm cu începutul, cu numărul 1, și pe tricou, și pe raft la vânzare și și în inimile noastre. Mario, dragă, îți dorim să iei titlurile pe care nu le-ai luat cu CFR, deși le-ai fi meritat, să-ți găsești o chirie decentă într-un oraș frumos și să nu uiți de primele tale meciuri în Champions League. Ești printre puținii ceferiști care nu au îmbrăcat niciodată tricoul vișiniu, dar pe care toți feroviarii și l-ar fi dorit ca oaspete la masa de Crăciun. După primul sezon, când te-am văzut întors la Cluj, după vacanță, ni s-a umplut inima de speranță și-am crezut că anul par ce urma să vină se va ține de cuvânt și ne va aduce o nouă cupă. Ai avut și cojones când ai fost restant la întreținere și ai jucat bine întotdeauna. Mulțumim!

Acu, Mincă a văzut ce are de făcut, trecem la numărul 2. Nu, V. Lajos nu va pleca. Nici Thiago, și nici măcar Rada. Mai speră la o banderolă de căpitan și la funcția de stâlp al apărării. Succes! Despre Cadu nu se știe și ar fi prea multe de spus, oricum, însă Piccolo e aproape să ne zâmbească galeș și să ne salute, discret, din mers. A fost discret întotdeauna, o fire echilibrată și un jucător profesionist 200%. Când o fi să plece, mi-aș dori să știe că a fost foarte apreciat aici și că și-a făcut treaba așa cum ne place nouă, ardelenește. Salutări și lui Camora; chiar dacă n-a fost chiar mereu în apele lui, plecarea sa ne va arunca în coșmarurile laterale care ne-au bântuit acu o vreme.

Dacă ar fi să avansez spre mijloc, cu mingea la picior, mi-e teamă că n-o să am cui pasa. Djokovic pleacă, Chanturia e la tratament la băi și nu mai vine, Muniru e și el acolo, și mai stă, pe Cipri îl momește nașul, iar Ammari, în care îmi pusesem mari speranțe, dat fiind că de fiecare dată când a intrat pe teren (prea puțin) a arătat că are viteză, dribling și caută s-o ia înspre poarta ălorlalți, nu înspre a noastră, l-a jignit pe Miriuță. Or, el vrea respect, deși Miriuță, fire de maimuță, e foarte zbenguicios pe marginea terenului și foarte colorat în limbaj și bănuiesc că e la fel de diplomat și cu jucătorii săi. Orișicât, cât e el acolo, Ammari musai să joace doar table cu Gabionetta. A, și am uitat să spun, Miriuță nu pleacă. Rămâne să-l antreneze pe Monroy la mijlocul terenului. Salut, Rui Pedro, mulțam și baftă, n-o să uităm niciodată seara aia, știi tu…

Se sparge gașca, acum, când i-am spart pe Dinamo, când suntem mai aproape de o cupă europeană decât am fost după prima etapă, acum, când tot neamul ceferist e fericit că a văzut primul contraatac al anului. Acum??? Mă gândesc că dacă erau și copiii ăștia mai plătiți și nu ne făceau figura taman cu Steaua și cu U, eram deja acolo. Cu tot cu poveștile din vremea Puriului, cu tot cu venirea lui Miri, vânzări de televiziuni, cămile și jucători, cartonașe roșii gârlă, penaltyuri comise și ratate, ba chiar cu tot cu Tade, eram în Europa. Dar meritam noi asta? Nu.

Și Batin o șterge, Negruț și el se gândește s-o ușchească și umblă vorba prin târg că un sfânt bărbos dă târcoale agențiilor de voiaj. Și atunci vin și întreb, da’ pe noi, ăștia 30 de votanți, pe noi cui ne lăsați?

 

Hakana

42 de comentarii

  1. Pe noi ne lasa in „grija” tripletei de aur AP-IM-RZ ! Si eu mi-as fi dorit sa nu ne facem de minune in meciurile cu stana si u, dar asta numai din orgoliu de franar,in nici un caz in perspectiva unei participari europene. Sa ne mai facem de minune si acolo? Mi-a placut expresia Nichipercea,mi-a adus aminte de bunica,fie iertata si de vremurile copilariei. Hai CFR!!!

    Apreciază

  2. Dupa plecarea ultimelor valori(de Liga1) Felghe, Piccolo si Camora, drumul spre ligile inferioare ne este larg deschis(!); Bravo natiune(!),Bravo conducere(!)

    Apreciază

  3. Dupa Vaslui, si Dinamo se pare ca are probleme cu licentierea, si risca sa nu fie acceptata in cupele europene, sa ajungem noi in Europa League? Ar fi bine?

    Apreciază

  4. Suntem mai tot timpul dispusi la subiectivitate si preferinte personale.Trebuie sa fim atasati in special de culori pentru ca jucatorii vin si pleaca………nu voi discuta mult de cei mai sus amintiti.Voi spune ca sunt jucatori placuti fara probleme „cu capul” care sa atraga antipatia suporterilor.Pe de alta parte voi remarca ca Picolo(un adevarat gentelman prin comportamentul lui) era rezerva in timpurile noastre bune,iar momentele in care era in teren ne relevau si cauzele statutului sau.Camora imi pare prea firav dpdvd fizic,iar aportul sau ofensiv minimal.In multe partide(in special din tur) prin lejeritatea sa ,l-a facut pe capitan sa plateasca oalele sparte de el in banda.
    Daca gasca se va sparge,va trebui sa ne reamintim momentele bune cu ei in prim plan si sa asteptam cu incredere noii jucatori care sa ne redea speranta intr-o alta marire…….

    Apreciază

  5. Nici un lucru nu tine la infinit. Privind inapoi incercam mereu sa vedem partea frumos-nostalgica, dar jucatorii astia sunt cei care partial au facut si sezoane de vis si sezoane ca acesta. CFR este un club balama, aici jucatorii buni nu vin decit daca stiu ca pleaca la timp in alta parte la mai bine. Trebuie sa fim constienti de asta. Pe de alta parte, acesta este doar epilogul unui ciclu de un deceniu care de fapt s-a incheiat la Manchester si caruia i s-a incercat o prelungire usor smecherita cu inca un an. Eu unul nu vad lucrurile asa prapastios, pina la urma orice jucator plecat inseamna un loc pentru un alt jucator ce poate veni, iar cind ma uit la celelalte echipe din jur vad ca in criza generala, asa cu problemele pe care le-am avut sezonul asta suntem inca foarte onorabil. Da, nu la nivelul pretentiilor noastre, ca ne dedulcisem la ani pari si jucatori multi si scump adusi cu cit sa umple un autobuz, dar totusi stam binisor pentru o echipa la capat de ciclu si in mijlocul unei crize de model de urmat. Vad asadar urmatoarele: 1. Clasamentul imi arata o viata mult peste concitadina – cind nu iei trofee e important sa fii „primul in rivalitatea traditionala”. Cu tota criza noastra, nu noi tremuram ca ne baga Omenia Albaneza in divizia a doua indirect. 2. Chiar si tematoare si facute cam fara incredere si mai mult de nevoie, vedem masuri de insanatosire a gindirii in club – nu vom mai vedea o administrare de tip Las Vegas in anii pari, ceea ce este foarte bine. 3. In contextul in care alte cluburi vor lipsi de pe firmament la anul (Vaslui) sau dau semne de oboseala investitionala (Astra mi se pare din ce in ce mai aproape de Poli a lui Iancu) vad ca licenta am luat-o bine mersi la timp (nu ma intereseaza cine ce a dat si cum s-au inteles actionarii intre ei, vad ca doar esenta, adica licenta a venit la timp si fara comentarii) si ca vom fi si la anul in prima divizie.

    Apreciază

  6. În puii mei, ăsta este un text așternut în pagină de un suporter-suporter, care n-are fir scurt(circuitat) sau roșu cu loja și scrie din ce vede și simte, nu din ce aude. Lăsând la o parte talentul lui Hakana (superb pasajul cu Mario, care n-a îmbrăcat echipamentul vișiniu!), când citești așa ceva parcă-ți citești propriile gânduri. Și chiar dacă unele amănunte nu-s în concordanță cu propriile gânduri, treci peste mărunțișuri și, per ansamblu, te simți în aceeași tribună cu autorul. Și atunci îți aduci aminte, cu satisfacție, ce te-a atras în Gruia, pe lângă echipele extraordinare puse în scenă de pasionații (la vremea aceea) Paszkany și Mureșan: suporterii de calitate.

    Apreciază

  7. Tinand cont de problema restantelor financiare, ma mir ca gasca nu s-a spart mai repede. V. Lajos, Maah & co puteau depune memorii sa devina jucatori liberi de contract si nu mai aveau nicio piedica in cale pentru a semna cu Steaua. 🙂

    Apreciază

  8. Mai fratilor,dupa ce s-a dus si etapa asta,am si eu citeva pareri de spus: 1.Eu n-o sa atac sau sa injur vreodata conducerea clubului,adica pe domnii Paszkany si Muresan.De ce?Pentru ca datorita lor si a banilor lui Paszkany am ajuns campioni ai tarii si am jucat de 3 ori in CHAMPIONS LEAGUE!!! DACA PASZKANY ARPAD NU PRELUA ECHIPA,NICI MACAR NU VISAM VREODATA LA ASA CEVA!!! DE ACEEA ACESTI DOI DOMNI MERITA SI AU DIN PARTEA MEA TOT RESPECTUL SI APRECIEREA MEA!! JOS PALARIA IN FATA LOR!! Chiar mi-am amintit de un meci din anul 1996,jucam acasa cu Chimica Tirnaveni( o echipa de traditie disparuta intre timp si care l-a format pe BOLONI LASZLO ca fotbalist,printre multi altii),stateam in peluza veche cu frate-meu si povesteam ce bine ar fi daca ne-ar prelua si pe noi cineva cu bani si sa promovam in div.A!! Atunci doar visam la asta,nu credeam vreodata ca si se va intimpla asta,nici macar nu imi trecea prin gind sa fim campioni ai tarii sau sa jucam in CHAMPIONS LEAGUE!! ASA CA TOATA STIMA PT. DOMNII ARPAD PASZKANY SI IULIU MURESAN!! 2.Jucatorii vin si pleaca la orice club din lumea asta,asa ca eu nu ma atasez sentimental de nici unul vreodata!! Actualilor jucatori le multumesc pt. lucrurile bune facute pt. club,dar le si bat obrazul pt. modul cum au jucat si au tratat meciurile din acest campionat!! Sa le fie rusine ca s-au lasat batuti,dupa 41 de ani,de echipa spargatorilor de wc-uri din Cluj( eu nu le-am zis niciodata si n-o sa le zic pinguini,deoarece acest animal este prea simpatic si l-as jigni daca l-as compara cu aceste loaze din Cluj)!! DOAR PT. ASTA AR MERITA TOTI SCUIPATI IN FATA!!! 3.Astept sa se termine acest campionat si sa vedem ce urmeaza.Sper sa ne revenim din punct de vedere financiar si sa redevenim ceea ce am fost,pt. ca meritam acest lucru.Daca nu va fi asa,nici o problema,ne intoarcem de unde am plecat si voi fi in continuare acelasi suporter care am fost si acum 2-3 decenii ,cind jucam in div. B si C.HAI CFR CLUJ,CAMPIOANA FOTBALULUI ROMANESC!!!

    Apreciază

    • Adi draga eu iti apreciez solidaritatea cu AP&IM in aceste clipe grele de cumpana insa e un lucru cu care nu pot fi de acord…Acum 2 ani… adica la 39 de ani de la….ultima victorie & shit nu te-am auzit nici pe tine nici pe altii pomenind de ai nostrii spargatori de wc-uri…si nici sa te desolidarizezi de dansii…public,asa cum iti arati azi atasamentul vis-a-vis de cei doi pomeniti mai inainte…Oare ce imi suna fals in chestia asta?

      Apreciază

  9. Vad ca mai toti l’ati chemat deja pe Muntean cu dricu’….. Faceti site-ul niegru die tat….Doar ca nimenea nu s’o fost murita …. Jeliti, fratilor, jeliti, cu atat va va fi fericirea mai mare!

    Apreciază

  10. Eu n-aş zice nica de echipă, doar că, dacă mi se pare bine, puteau să facă o echipă de calitate. Păcat de lipsa banilor. Mie mi-e frică de ce se va întâmpla pe viitor. Licenţa o avem, dar habar nu avem dacă vom avea un investitor, un sprijin pe viitor. AP nu pare să mai fie lângă echipă. IM e geaba, din păcate e incapabil să investească meleoane. Domnul Gadola a plătit licenţa. Ce va fi în continuare? Cine ştie? Mi-e cam teamă că urmează mai rău. Sper să fiu o babă proastă şi să nu fie nici o problemă, iar echipa (indiferent care) să poată juca în Liga 1 sau 2. Eu oricum îi iubesc pe băieţii noştri şi le doresc tot binele. Hai băieţii, haide CFR!

    Apreciază

  11. Jucatorii vin-pleaca, asa e normal si firesc; toate laudele pt. cei care au respectat culorile si blazonul CFR-ului si s-au daruit, s-au sacrificat, nu au trisat, au fost onesti, corecti si profesionisti, toti acestia vor ramane in inimile noastre si-i vom respecta mereu; pt. cei care au pacalit fotbalul si ne-au dezonorat clubul, de graba ii vom uita, fara regrete(!); Insa noi suporterii, cati mai suntem,ramanem loiali si fideli CLUBULUI, chiar daca A.P.este frustrat de nr. mic de(platitori) pe stadion(oare a incercat vreodata sa se apropie de noi, sa ne „lamureasca” si sa ne determine sa venim mai multi?)si ne „cearta” -absolut aiurea,ridicol si jignitor- cum de acei oropsiti ai sortii din vale, pleava societatii, vin in nr. mai mare(de platitori) pe stadion, omitand faptul ca scopul lor este sa-si manifeste ura, talibanismul, instinctele si pornirile animalice,de primate(cam 80%), pe cand in Gruia gasesti un alt tip de spectator, cu o anumita cultura, pregatire si educatie care merge sa vada un spectacol-fotbalistic, nu sa-si manifeste frustrarile cotidiene.Sper ca pe viitor(desi nu se intrevede nicio speranta) onorata conducere sa manifeste o alta atitudine fata de jucatori, antrenori ,impresari si suporteri, sa dea dovada de un adevarat profesionalismul pe care-l exarcerbeaza(!) si fiti siguri ca suporterii se vor atasa mai mult de club, de echipa. Hai CFR!

    Apreciază

    • Poate ca, daca Arpi bacsi se interesa un pic mai mult,si consulta cateva statistici referitor la numarul de spectatori,ar fi observat ca,am fost mereu in top 5 si i-am batut clar pe pingU (cica ei reprezinta clujul).Oare Arpi bacsi s-a gandit vreodata ca ceea ce a facut in ultimii doi ani conducerea clubului la meciurile CFR-pingU a fost o marlanie .Nu si-a pus intrebarea de ce la acele meciuri nu au venit suporteri ai CFR-ului.Pai il informez eu ,daca nu stie,nu au venit fiindca au responsabilitati,familie si nu au vrut sa-si riste sanatate si viitorul pentru un meci de fotbal.Lasand primitivii de la U in acelasi loc cu noi este aproape infractiune din partea lor,si pentru ce,doi lei si trei bani. Rusine,si mai vor atasament.Nu vreau sa fiu „criti”(prefer neutralitatea) dar declaratiile lui Arpi bacsi la adresa noastra sunt nefondate si umilitoare. M-am asteptat la mai mult din partea lui. Hai CFR.

      Apreciază

      • Poate omul vrea să iasă cât mai repede din scenă și e decis să-și sacrifice imaginea pozitivă pe care o mai are în mintea/inima suporterilor. Un fel de (fals) „nu vă mai iubesc”, ca lumea să se bucure că a plecat în loc să-l regrete și să se tânguie că de ce ne-a lăsat. Întotdeauna declarațiile conducerii clubului au fost alunecoase sau chiar dubioase; s-au putut citi romane întregi printre rânduri.

        Apreciază

        • Am vrut sa spun”pai sa iasa” dar cred ca ar fi o prostie .Bun sau rau deocamdata doar pe el il avem.Si cei ce cred ca daca Arpike dispare noi o vom duce mai bine ,cred ca se insala (parerea mea ,nu ma crucificati),mai mult ca sigur ca CFR-ul mai repede sau mai tarziu va disparea,nu tu divizia B/C/d si etc.Lumea s-a schimbat ,banul dicteaza.Povestile cu sentimentele,dragostea fata de culori (din partea conducatorilor,nu vorbesc de noi suporterii) palesc in fata realitatilor economice si a dorintei de profit.Asa ca mai bine cu raul de azi decat fara.Fara raul (arpi) de azi nu vad nici un viitor pentru echipa noastra.Stiu ca multi imi vor sarii in cap acum ,dar din pacate situatia este asta ,ca ne palce ca nu ne place.Am un preten CFR-ist la serviciu ,citeste si el pe aici (aproape zilnic) ma omoara luni,pentru ce am scris mai sus:-)).Hai CFR

          Apreciază

            • Pai cum sa vin,daca m-au ingorpat astia?Daca nu intervine ceva sigur vin,dar cum ti-am spus,luna asta a fost tare incarcata,ma bucur ca pot ajunge la meciul cu Brasov (sper sa faca CFR-ul meci frumos si sa piarda trei puncte).Hai CFR.

              Apreciază

  12. Total off-topic, s-a uitat cineva la Eurovision, is tare curios ce parere au userii de pe aici despre noile „tendinte ” europene. O seara trista pt mine, mult mai trista decat cea in care ne-a umilit pinguinii la noi acasa.

    Apreciază

    • A fost cam ca in fiecare an : ca sa fii sus in clasament fie ai o piesa buna fie o aparitie socanta. Nu e primul transexual care a cistigat – va mai amintiti de Dana International in anii 90? E o aparitie exotica onorata de public – o serie lunga cu Lordi (cistigatori si ei), Serduhska, babutele din Rusia etc. Olandezii au fost foarte buni dar anul asta le-a lipsit momentul..uneori cistigi cu piese simple, alteori cu trash..cind cum.

      Apreciază

    • Habar n-aveam ca ieri a fost Eurovisionul, n-am auzit de castigator/oare pana azi cand am vazut ca pozele lui/ei au invadat toate site-urile. Intrebarea e, a castigat pentru ca are barba sau a cantat cel mai bine dintre toti? Apoi, ce-i daca are barba? Poate ca nu vrea sa si-o dea jos pana nu-si primeste toate restantele financiare. 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.