„Cea mai bună apărare este atacul”. [CFR Cluj – Ceahlăul Piatra Neamț 2-0]


Când am văzut formula de start a echipei trimise în teren de Miri, mi-am amintit pentru câteva momente de un fost antrenor ceferist, demis direct de pe primul loc. E vorba de Tony Conceicao, cel care a folosit destul de mult această aşezare aparent ciudată (1-4-1-3-2), iar calitatea jocului era destul de bună. Am jucat ofensiv şi spectaculos,  reuşind – de regulă – să dominăm adversarul la mijlocul terenului şi – important! – să asigurăm o doză însemnată de „densitate” în atac.

Desigur, în funcţie de momentele jocului, această formulă s-a tot transformat, au apărut variaţii ale ei, dar putem concluziona că, în partida cu nemţenii, în faza de apărare s-a aplicat un 1-4-4-2 destul de elastic, iar în faza de atac (de construcţie) s-a optat pentru 1-4-1-3-2.

De ce este o noutate această formulă faţă de meciurile anterioare? În primul rând ea devine o noutate din punctul de vedere al „filosofiei” de joc a lui Miri, A1 declarând că va folosi EXCLUSIV sistemul 1-4-2-3-1 la CFR, acesta fiind – în opinia lui – cel mai potrivit lotului primit „spre prelucrare”. Într-adevăr, de ceva vreme (de aproape 2 ani), mai toţi antrenorii care s-au perindat în Gruia (cu excepţia lui Rednic) au utilizat – cu precădere – acest sistem, uneori cu foloase, de multe ori fără... 🙂

Schimbarea de „ideologie” vine exact într-un moment când echipa a crescut în joc (obţinând 7 puncte din 9 posibile în ultimele 3 meciuri), dar trebuie să recunoaştem că „creşterea” a fost vizibilă mai mult la „punctajul” obţinut, jocul în sine – evident mai organizat, mai disciplinat – nefiind, totuși, unul foarte entuziasmant. Am recuperat nişte puncte pierdute aiurea în primele partide ale acestui miniretur, aşa, mai muncitoreşte, mai cu şansă etc., dar de o „explozie calitativă” nu puteam vorbi, oricât de mult ne-am fi dorit. Schimbarea de „ideologie” vine, aşadar, în mod asumat de la Miriuţă, care – probabil şi sub apăsarea unor promisiuni deocamdată neonorate: joc ofensiv, spectaculos etc. – a considerat că trebuie schimbat ceva, că doar rotaţia „cadrelor” în cadrul aceluiaşi sistem deja „plictisitor” (1-4-2-3-1) nu mai aduce saltul calitativ mult dorit, ba mai mult de atât, impresia generală era că adversarii cunosc destul de bine antidotul pentru această formulă. Aşadar, Miri a ajuns la concluzia că trebuie schimbat ceva şi pentru a mai surprinde adversarul, dar şi pentru a mai creşte spectaculozitatea partidei. Aşa s-a optat la această formulă 1-4-1-3-2 în atac, respectiv 1-4-4-2 în apărare.

De ce este această aşezare mai „promiţătoare”, cu şanse sporite pentru un joc spectaculos şi pentru atacuri supranumerice, cu densitate în faţa careului advers? În primul rând datorită utilizării unui singur închizător de meserie (Monroy), care trebuie să fie şef peste o treime de teren extrem de importantă, cea din faţa liniei de apărare. Miri l-a simţit pe Aitor în creştere (oricum este „copilul” lui, în care are încredere, prin definiţie), l-a simţit pe spaniol mai mobil şi mai curat în deposedări, închizând în ultimele 2-3 meciuri mult mai eficient zonele „de conflict” de la mijlocul terenului. Mutarea cu adevărat „ofensivă” a fost însă plasarea lui Rui Pedro pe un post de „închizător fals”, cu sarcini mult sporite în atac şi la construcţie. Mutarea efectiv de mare maestru asta a fost, utilizarea lui Rui Pedro pe o suprafaţă mult mai mare a terenului (atât în profunzime, cât şi în lăţime), portughezul a jucat mai „degajat”, organizând atac peste atac cu ceilalţi colegi din avanposturi, dar având şi un „ochi” pentru defensivă, venind imediat lângă Aitor, când situaţia o cerea. Poate un pic peste Aitor, dar aşa e mai bine, pentru că închizătorii aşezaţi în „lungime” absoarbă – de regulă – mai bine construcţia adversă, decât cei puși pe aceeaşi linie (Monroy şi Djoko, de ex.). 

Deci linia aia de trei s-a păstrat şi acum (Costea – Rui Pedro – Deac, apoi pe la sfârşit Deac – Rui Pedro – Chanturia), dar „economiile” (riscurile asumate?) realizate la închidere au fost „transferate” în faţă, unde am văzut 2 jucători de forţă, care aleargă în toate direcţiile posibile, aburind şi mai mult apărarea nemţeană, şi aşa surprinsă de formula modificată a CFR-ului.

Văzând doi atacanţi, Cânu şi gaşca lui din apărare au făcut un pas INSTINCTIV în spate. Apărătorul trebuie – în primul rând – să aibă grijă de atacant, deci mutarea asta a tăiat din start din eventualele intenţii ofensive ale nemţenilor, mijlocaşii lor neavând sprijin real de la fundaşi, iar în faza lor de atac s-au trezit mai mereu izolaţi şi „absorbiţi” de mijlocul nostru dens şi în continuă alergare, chiar de schimbarea posturilor. Nu este o inovaţie foarte recentă asta cu schimbarea – periodică – a posturilor, intenţia este să mai încurci un pic fundaşii adverşi. La începutul meciului, de exemplu, Costea era pe dreapta (!!) şi Deac pe stânga, făcându-se „revenirea la normalitate” undeva prin minutul 3-4 al meciului. Ulterior au mai fost aplicate câteva astfel de rotaţii, dar mai mult cu Rui Pedro în prim-plan, care a tras cu el de câteva ori mijlocaşul advers pe bandă, ca să facă loc pentru pătrunderea frontală fie a lui Florin, fie a lui Ciprian. Şi pentru a asigura o densitate şi mai şi, fundaşii laterali (în special Camora, dar şi „Sfântul” - vezi pasa de gol!) au urcat şi ei tot timpul, dar nu concomitent, pentru a lăsa o portiţă de scăpare lui Monroy în caz de contraatac.

Desigur, nici adversarul nu a fost la o înălţime „ameţitoare”, dar surprizele pregătite de Miri (de ordin tactic) i-au retezat şi acele – puţine – intenţii ofensive, nemțenii fiind mai mereu atenţi la blocarea atacanţilor noştri, fiind – mai ales în linia de apărare – de multe ori debusolaţi de apariţia „gemenilor” Tade şi Ogbu. În plus, cunoscându-se abilitatea lui Ogbu pentru a da pase şi pentru a proteja bine mingile, fundaşii centrali l-au urmărit şi mai atent, lăsându-l astfel mult mai liber pe Tade, care a şi marcat pe o astfel de fază.

În apărare, echipa s-a transformat aproape instant în 1-4-4-2, Rui Pedro revenind aproape de Monroy, iar mijlocaşii laterali (Florin+Deac, respectiv Deac+Chanturia) repliindu-se imediat în faţa fundaşilor laterali. Inclusiv Costea s-a achitat onorabil de sarcinile lui defensive, poate în detrimentul atacului, dar a avut şi acolo destule acţiuni.

Câştigul evident după acest meci (dincolo de cele trei puncte) a fost jocul evident mai spectaculos (susţinut şi de o posesie a mingii mult superioară celor din precedentele partide), dar şi – lucru foarte important! – o egalizare a valorilor şi a prestaţiilor. După cum puteţi vedea din notele acestui meci, toţi jucătorii au primit „calificative” între 6.2 şi 7.8, întinse pe o plajă relativ îngustă, confirmându-se şi astfel că unitatea de grup are efecte de multe ori miraculoase asupra rezultatelor. Am mai simţit şi o plăcere suplimentară de a juca la majoritatea celor care au intrat pe teren.

Aspecte negative? Penalty-ul ratat de Cadu (nici nu mai intru în detalii, am dezbătut pe larg faptul că Ricardo trebuie să ia o pauză în acest sens), şi căderea efectiv dezgustătoare din ultimele 2 minute ale prelungirilor, după ratarea penalty-ului, practic. Orice moment de neatenţie te poate costa puncte, chiar dacă ai jucat frumos şi eficient timp de 92 minute. Adică, un pic de concentrare nu strică. Să sperăm că a văzut şi Miri acest lucru.  

HAI CFR!!!

92 de comentarii

  1. SUNT UN IUBITOR AL FOTBALULUI FERICIT . Atât echipa mea de suflet – CFR-ul cu Ceahlăul cât şi echipa oraşului în care vieţuiesc – FC Botoşani cu Pandurii au câştigat meciurile jucate. După asta doresc din toată inima să se repete situaţia asta şi etapa următoare când amândouă echipele au de jucat cu echipe tari. CFR cu Astra şi Botoşanii cu Petrolul. Să nu se supere cineva când scriu HAI CFR şi HAI BOTOŞANII !!!! . În final aş vrea să spun apropo de naţionalitatea celui care a marcat de la Botoşani 3 goluri Pandurilor se numeşte Istvan Sandor Fulop care este ungur şi în echipă mai sunt doi unguri Hadnagy Attila Laszlo şi Vasvari Gabriel , atunci dece pe situri mulţi scriu că CFR-ul e echipă de unguri căci chiar în echipa CFR-ului nu e nici un ungur ?

    Apreciază

      • Da, „universitarii” ar trebui sa fie primii in tara care sa promoveze toleranta etnica, mai ales pentru ca (cred ei) reprezinta o universitate cu traditii multiculturale, exprimata si prin numele celor doi savanti, unul roman si celalalt maghiar… Dar vorba aia: „Spiritul civilizatiei universitare / La spart chiuvete si pisoare”

        Apreciază

    • Sincer să-ţi spun, această formula de joc îi vine (ca o mănuşă) la fix lui Miri, ţinând cont şi de declaraţiile poate juste, dar „nediplomatice” ale lui Djoko. Nu exclud să asistăm la marginalizarea lui Damjan şi Miri va avea o argumentaţie forte în acest sens: prestaţia superioară a echipei în noua formulă. Oricum, un meci nu seamănă cu altul, cu Astra va fi mult mai greu (jucăm şi în deplasare), vorbim de o echipă mai agresivă, mai organizată şi -înclin să cred- că va fi repus în drepturi Djoko, pentru aportul defensiv ceva mai pronunţat în defensivă, situaţie în care vom asista -ca de atâtea ori- la o construcţie mai redusă şi un heirupism mai pronunţat. Această găselniţă folosită sâmbătă este antidotul perfect pentru aceste meciuri de pe teren propriu, când vrei să domini adversarul, când vrei să-l ţii permanent înghesuit în preajma careului. Sunt curios cum va continua Miri „construcţia” echipei la Giurgiu. HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. Kiruj,cred ca la negativisme ar trebui adaugat (in unele faze) Maftei.Se intampla des sa se piarda in atac si nu ajungeinapoi la locul lui,plus ca atunci cand are un adversar aa mai vitezist ,este pierdut pe drum de acesta,fortandul pe Cadu sau pe „mislocasul” de pe partea lui sa-l acopere (de aici de multe ori si hepatita lui Cadu).Nu vreau sa-l critic pe Maftei,deoarece ne place nu ne place in momentul de fata este cel mai bun fundas dreapta pe care-l avem,dar ar trebui sa fie mai atent la fazele acestea si sa nu-l lase permanent descoperit pe el capitano.Chanturia in ciuda calitatilor pe care le are si in ciuda golului m-a nemultumit un pic,nu joaca pentru echipa.La pozitivisme in ciuda penaltyului ratat eu l-am remarcat pe Cadu,a jucat foarte eficient.Atat el cat si Piccolo impingea jocul sus dincolo de mijlocul terenului fortandu-i pe nemteni sa se apere in permanenta.

    Apreciază

    • Maftei e un mare, mare compromis la echipa. Are experienta cat carul (adica cat Piccolo) si e tehnic, dar a pierdut viteza odata cu varsta. De aceea el poate ajuta atacul dar cand e prins prea avansat efectiv nu mai are ce face (spre deosebire de Camora care isi poate ajunge adversarul din urma si sa-l deposedeze). Antrenorul stie treaba asta, colegii de asemenea (cred ca tot stadionul o stie) si de aceea sunt luate masurile de contra-balansare a acestui neajuns. Miriuta a ales cu buna stiinta acest compromis, VLajos nu ajuta aproape deloc atacul, nu prea are solutii. Pana se intoarce Pinto ramanem cu Sfantul 🙂

      Apreciază

      • Corect, utilizarea lui Maftei este un compromis asumat, ţinându-se cont de aportul mult lui mai consistent adus echipei în faza de atac. Bine ai observat, contrabalansarea / asigurarea vine din două direcţii: din spate prin Cadu, iar din „faţă” din partea mijlocaşului lateral (Deac, Maah, etc.). Mai trage câte o privire şi Monroy, care în ultima perioadă a devenit „mai liber”, însemnând că are o arie de acoperit şi mai mare, şi -surprinzător, sau nu- se cam descurcă. Chanturia pendulează -instinctiv, ca orice talent înnăscut şi fără „şlefuire tactică”- între evoluţii entuziasmante (dar mai puţin aplaudate de antrenori) şi acţiuni individualiste enervante, neapreciate nici de antrenori, nici de public. Are nevoie de un „tratament” mai serios din acest punct de vedere, în comparative cu Djoko (de ex.), care -spre norocul lui- a evoluat din start în medii fotbalistice mult mai evaluate. HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Kiruj,acum sa nu fiu total nedrept cu Messi al nostru,am vazut o faza cand domnul Maftei s-a aventurat in stilul lui in fata (uitand sau „neputand”) si Messi i-a luat locul facandu-i semn disperatului Maftei (care nu mai era in stare sa ajunga in pozitia lui)ca stai linistit te acopar eu.

          Apreciază

  3. He,he,he o ciudatenie a naturii.Moldovean „iubaret” de echipe unguresti.(Ery este o gluma sa nu te superi,dar nu am rezistat)Sper ca la servici nu spui ca esti fan CFR ca te fac colegii hungur.:-))

    Apreciază

    • Păi pe jumătate sunt ungur născut în Târnăveni şi ” moldovean ” sunt doar de 41 de ani de când am fost repartizat aici de la facultate şi 33 de când m-am însurat aici. În privinţa colegilor de a-ţi fi auzit câte felicitări am primit de exemplu când CFR-ul a câştigat la AS Roma şi Manchester.

      Apreciază

  4. kiruj, eu asa imi amintesc ca Toni Conceicao a fost demis, nu din cauza rezultatelor, ci tocmai pentru ca echipa juca ca porcu’, urat, incalcit, enervant. Iar tu il dai ca exemplu pozitiv. 🙂

    Apreciază

    • Eu am făcut referire la prima perioadă a lui Toni, când -din ce-mi aduc aminte- au fost nişte jocuri spectaculoase (în primăvara lui 2009, de ex., „an impar”, cum spuneam atunci…). Dar şi în toamnă sezonului „par” a avut nişte meciuri bune (4-1 cu Rapid în Giuleşti, 2-2 cu mioare în Ghencea, etc.). Mai degrabă instabilitatea i-a fost fatală, cred eu. Oricum, l-am pomenit în primul rând pentru era singurul A1 care s-a mai folosit cu curaj de această aşezare nonconformistă. HAI CFR!!!

      Apreciază

  5. Kiruj, te felicit pt. articol, in primul rand si pt. ca nu te lasi prins in jocul obscur si mincinos al unora, si-ti continui comentul pe linia care-ti este dictata de propriile cunostinte(in materie de fotbal si nu numai!) si de constiinta unui adevarat cfr-ist!(Mama, ce am putut sa scriu!?;cred ca deja sunt nominalizat la un premiu, pt. Literatura!) La jucatori am facut, deja, cateva referiri si am sa trec la antrenor. Miri, m-a surprins placut de orientarea si curajul de a schimba de la inceput si apoi din mers formule de joc, care pot si trebuiesc (insotite de masuri de prevedere) sa surprinda adversarul, dar care pot duce si la unele riscuri: – vezi Maftei pe revenirea in aparare; – Monroy singur in fata a 2-3 jucatori adversi; – mingi aruncate in spatele fundasilor nostrii,etc. Am spus-o si o mai repet, R.Pedro(pacat, daca pleaca!?), poate fi un fel de „Pirlo” al nostru, box to box, depinde cat il tin „bateriile”; lui Costea i se descarca dupa 1/2h. „Calitatea jucatorilor de la centrul terenului (vezi Teixeira; daca era la CFR, noi eram azi pe loc.2!), dau esenta unei echipe”(„Pisti” Covaci). De asemenea,in economia jocului, este f. important sa stii si sa-i poti „bloca”adversarului, punctele sale „forte”, sa-l surprinzi cu ale tale si sa valorifici la maxim punctele lui slabe. Daca nu reusesti – pentru asta iti trebuie un bun strateg,un tactician desavarsit, un tehnician versat(da, de unde?) -devine mult mai important, decat pare,modul in care fructifici(la maxim) loviturile directe :laterale, perpendiculare, cornere, penaltiurile,etc.,iar la acest capitol, suntem PRAF! De acord ca „cea mai buna aparare, este atacul”, dar „atacul, castiga,doar etapa”, pe cand „apararea, castiga campionatul”! Hai CFR!

    Apreciază

    • Aşa este, atacanţii aduc victoriile, iar fundaşii trofeele…:) Cadu ştie cel mai bine…:) În privinţa lui Miri, este imposibil să nu observăm o „evoluţie” faţă de perioada premergătoare acestui meci, doar şi doar din prisma sistemului folosit a dovedit curaj. E adevărat că misiunea lui a fost mult uşurată de „cunoaşterea” perfectă a adversarului, ştia el foarte bine ce poate fosta lui echipă, unde şi când e vulnerabilă, etc. Un test real va avea la Giurgiu, în condiţiile în care jucăm în deplasare, şi la un adversar mult superior nemţenilor, cu toate că şi ei prezintă nişte rateuri spectaculoase (înfrângerile pe Cluj Arena, la Braşov, etc.). Miri va fi mare doar când va pregăti fiecare meci SEPARAT, prin analiza separată a fiecărui adversar, şi va face aşezări şi formule personalizate de la un meci la altul. Să nu fiu înţeles greşit: nici schimbarea (obsesivă) a sistemelor nu asigură succesul mult dorit, dacă nu are în spate o analiza atentă a adversarului, în schimb nici permanentizarea unei aşezări nu va avea succes tot timpul, dacă nu faci anumite modificări în funcţie de adversar. Utilizarea unei formule peste ani / decenii este eficientă doar la echipele foarte mari, care promovează un stil de joc caracteristic echipei şi folosit la toate grupele de copii şi de junior (Barca, Ajax, etc.), dar pentru asta e nevoie şi de jucători excepţionali, care să „umple” scheletul aparent rigid al formulei cu „conţinut fotbalistic” imprevizibil. Chiar şi în cazul lor asistăm -din când în când- la „epuizarea” unui anumit sistem (vezi chiar Barca anului 2014), dar în realitate nu sistemul devine epuizat, ci actorii care-l interpretează. Din această cauză este nevoie de „refresh”-uri permanente mai ales de la mijloc în sus, pentru a „alunga” monotonia şi tendinţele de intrare în impas. HAI CFR!!!

      Apreciază

  6. Racheta cu permisiunea ta te citez”Kiruj, te felicit pt. articol, in primul rand si pt. ca nu te lasi prins in jocul obscur si mincinos al unora „.Poti sa fii un pic mai concis,la cine te-ai referit ?

    Apreciază

  7. Luis, doar nu crezi ca la tine!?;la un agramat, care se „alinta”: va; la un altul: amne si mai sunt cativa care ar fi buni „comentatori-contra” CFR-ului, la Digi! Fratia porumbacului cu ciobanul( aduceti-va aminte cum a castigat in 2007 stelemeaua, campionatul, invingand in ultima etapa la Vaslui cu-cat trebuia!-4-1?)s-a reeditat prin „trimiterea”, pe ocolite, la VIITORUL-finului(sa nu se mai „prinda” fraierii) 3puncte-prin ricoseu, de la Vaslui(?),care mai apoi si le recastiga in Ghencea(?)si in final Stelemeaua si le recupereaza de la Viitorul(totul pare firesc!); manevrele de final,de etapa, au putut fi rezolvate excelent si pt. ca ASTRA a pierdut la Militieni! E ceva DUBIOS,aici?

    Apreciază

    • O „mica” inexactitate ce am desoperit in articol. M-am uitat in proiectul PUG, care e public pe site-ul primariei si baza CUG e incadrata acolo Vs, adica link Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu :-)))

      Apreciază

  8. Racheta, am dat eu cu Salamon, dar tu ai facut, fara sa vrei, sa-mi crape obrazul de rusine . Sunt prieten cu Tibi Poraczki ( tata i-a fost diriginte si director adj . la Balcescu ) , tot timpul am aflat vesti de la el , chiar si despre CFR ,doar in tagma fotbalistilor clujeni ( Tibi e clujean get beget ) se stiau miscarile din front . Si uite, l-am omis . Si apropo de Tibi, el s-a transferat la Resita pt a-si ajuta fratele, care era repartizat undeva intr-o comuna din Moldova, iar Ioan Reihardt (( antrenorul Resitei ) a venit cu lectia invatata la Cluj , ceva lovele plus transferul fratelui la Resita . Si ca veni vorba, inaintea lui Tibi fundas dreapta era Szoke, care apoi s-a transferat la noi . Dar sa lasam lista ungurilor, problema oricum ramane, cel mai vehement a pus-o pe tapet fecali , care , nu-i asa , si-a primit rasplata … PS . Am amintit de discutiile faine intre suporteri vizavi da Ursus, langa chioscul de ziare . Retardila, a scris parca odata, ca a fost si ei pe-acolo . Rog respectuos pe toti tribunistii care au participat si ei la discutiile chibitilor, sa de-a un semnal, m-ar interesa sa vad cam cati suntem aici din acea perioada .

    Apreciază

    • Cu Tibi Poraczki am fost „coleg” la „U” în toamna lu’ 78, sper să nu greşesc. Oricum, cele mai clare (şi calde, totodată) amintiri din perioada aia se leagă de Ciocan, care s-a transferat cam în perioada aia la „U” (de la CFR), eu îl ştiam din meciurile „televizate” din 73-74, a fost un tip de nota 10+, cel puţin cu mine. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • kiruj, iar te atac la persoana :), n-aveai cum sa-l vezi pe Ciocan in ’73 sau ’74, s-a transferat de la Turda la CFR in 1975 si a debutat in prima etapa a editiei ’75-’76 contra lui Dinamo (scor 3-1). Am fost la meci, sper sa nu-mi joace feste memoria. A fost primul meci in tricoul CFR-ului si pentru Gostilean, adus de la Unirea Dej, care daduse o caruta de goluri in C, dar, din pacate, in acel ultim an de prima divizie al CFR-ului nu a reusit niciunul, doar o gramada de bare, in stil Traore. 🙂 A ratat parca si un 11 metri, n-a spart gheata decat in B.

        Apreciază

        • Probabil aşa e cum spui, chiar n-am verificat. ştiu doar că am simţit o „mândrie” când l-am văzut coechipier întoamna lui 78 acolo la U, dar şi o (mică) curiozitate; „cum dracu a ajuns ăsta de la CFR la U?”. Un mare caracter, oricum! HAI CFR!!!

          Apreciază

  9. Caneto, in acel meci , desi destul de scund, Ciochi a castigat toate duelurile aeriene cu Dudu Georgescu , si purta ghete maro , ceva inedit in acea vreme ( ghetele negre predominau) . PS . Astept in continuare semnale de la clujenii chibiti din fata lui Ursus !

    Apreciază

    • Vreau doar să-ți spun să nu contezi pe mine referitor la Ursus, eram prea mărunt. Chioșcul nostru de ziare era la Tăietura Turcului. Însă bănuiesc că discuțiile erau asemănătoare, chiar dacă la o scară redusă față de Ursus. Așteptatul ăsta plin de adrenalină la ziarele de sport (oare ajung și la mine?!) rămâne un fenomen tare fain în viața clujenilor.

      Apreciază

      • Odata cand am stat si eu la rand mai bine de o ora la chioscul de vizavi de fasolarie, pe fostul P. Groza, ca noroc am prins penultimul exemplar din Sportul, iar ca ghinion l-am prins de-a plua, avea doar rezultatele din prima divizie pe ultima pagina, inghesuite intr-un colt, fara clasament, cronici, fara B etc, in rest cuvantarea lui toa’su de la nu stiu ce plenara. 🙂 ))

        Apreciază

      • Discutiile nu puteau fi asemanatoare, prin ’77 in gasca din fata de la Ursus (sau, cateodata, in fata la Gambrinus) era un tip (l-am vazut mereu in acea perioada in peluza din Gruia, in tribuna in parc sau la Sala Sporturilor) de zici ca era corn in persoana. 🙂 Il astepta lumea cu sufletul la gura sa apara, omul era plin de neamuri si la CFR, si la U. :))

        Apreciază

  10. Comenteza unii prin „Mazeta Sporturilor”, cum ca CFR-ul nu mai „merge” pt. ca Boc nu mai este la putere!;asti chiar nu stiu cine-i primar la Cluj?;niste tembeli sclerozati(!); cand si cum a fost sustinut CFR-ul de „Floc”?; daca-l lasi singur, la intrarea in Cluj, cauta orbecaind, 2 zile si tot nu gaseste Gruia!( el stia sa mearga doar la „Central” pt. ca, acolo se „dadea cu scarile rulante”). In 1975, chiar daca, eu, imi parasisem, de moment, urbea natala, in prima etapa am fost la meciul castigat de noi, acasa, impotriva militienilor, cu 3-1;Ciochi pe langa faptul ca a castigat (si ridiculizat) toate duelurile aeriene(si nu numai) cu gheata de aur,Dudu G., a fost desemnat, jucatorul meciului( si cred ca si al etapei!?). Din pacate, la finele campionatului, am retrogradat(impreuna cu concitadina!) si Ciocan a plecat de la CFR. L-am regasit la pingU, dupa ce acestia au promovat.

    Apreciază

    • Un singur campionat a fost castigat cu Boc, primul l-am castigat cand CPT era prim ministru , iar la al 3-lea nu mai tin minte, deja imi era lehamitate totala de politichie.

      Apreciază

    • Tre’ sa fii retardat sa sustii ca Boc a influentat castigarea titlului. Boc era doar marioneta lui Base, deci daca cineva a influentat, ala nu e Boc. Dar ca tot veni vorba, Steaua a castigat titlul pt. ca e Ponta prim-ministru?

      Apreciază

  11. Caneto, Kiruj, Vass, Dinule!;mi-ati rascolit amintirile (si de la „Ursus”) cele mai interesante( pt. mine!); s-au petrecut in anii`70,dar mai ales in perioada `69-`76, cand ambele echipe jucand in Div.”A”, erau bine mediatizate; posesorul unui ziar „Sportul”, de lunea era cel mai „bogat” si fericit „chibit” din lumea asta!Plecarea lui I.Ciocan la „mU”a fost (luat cu „japca)”dictata de „Organele”vremii si impusa CFR-ului,la schimb de jucatori( cel mai fericit caz!). In „Epoca”,”organele” centrale de propaganda si opresiune – reprezentate, la varf, de cele 2 cluburi comuniste, „Stelemeaua” si „Dinamou” -dictau si subjugau in interesul lor,intreg fotbalul de la noi.Racolau antrenori si jucatori, cand si de oriunde aveau nevoie, nedand („socoteala” celorlalte cluburi) nimic la schimb, doar amenintari, daca nu te supuneai deliberat! Atat, CFR,cat si „Poli”Tm.(cred) au retrogradat din „A”,la finele campionatelor in care, au cutezat, sa invinga „Militienii&Securistii! Dupa ce-si faceau „plinul”, ce le prisoseau, ramanea in „grija” altor „organe” din esalonl doi – a celor judetene si locale!- In jud. Cluj echipa reprezantativa era (si mai este!) considerata „mU”, care fiind „favorizata de serviciu”, in detrimentul tuturor celorlalte echipe din Turda, Campia,Dej si Cluj,a profitat, acaparand de la acestea, tot ce era, la un moment dat,valoros, de perspectiva, dand, uneori, la schimb alti jucatori, de obicei, pe aceia care erau spre „apusul” carierei, sau care nu-si mai gaseau locul in echipa! Asa se explica si „infratirea” dintre cluburi si galerii! Iata o mica lista de(„amintiri”) antrenori si jucatori care de-a lungul timpului au facut parte din ambele tabere:Antrenori – St. Kovacs,N.Szaboslay, St.Onisie,dr.C-tin Radulescu; Jucatori ( pe langa amintitul I.Ciocan) -P.Emil,Al.Vasile,Al.Uifaleanu,fratiiBretan,M.Adam,Soo,Szoke,Dragomir,Stancel,Roman,Petrescu,Tegean, Manu, L.Mihai,Boca si multi altii.

    Apreciază

    • De care Manu vorbeşti, de ăla de-a venit de la Baia Mare şi a fost alintat drept „dulapul”? Că pe ăla l-am prins în 80 sau 81 (nu mai ştiu exact) ca adversar, în judeţ, când juca la Metalul Roşu. Noi eram „oaspeţii” şi jucam pe zgura aia de lungă Municipal, pe acolo undeva. Manu ăla avea nişte picioare groase de n-am mai văzut aşa ceva, era şi lat chiar ca dulapul, dar ştia cu mingea, no comment. Stătea în cercul de la centrul terenului şi dădea nişte pase minunate la nişte iepuraşi de ai săi din atac. Era unul mai micuţ în atacul lor (avea cel mult 1,65) dar un băiat rapid şi foarte tehnic, aveam mereu clinciuri cu el…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • “Dulapul” a devenit la U, spre sfarsitul carierei nu i se mai vedea sortul din cauza burdihanului. 🙂 La un meci, vazand ca nu mai poate, spectatorii strigau “17 la mal” (in stilul chemarii la mal a barcilor de la Chios), iar Manu tocmai a prins o bomba de-a lui de la vreo 30 m, gol, dupa care a iesit la mal, n-a mai vrut sa joace. 🙂 Parca la Metalul Rosu a ajuns, dupa care, daca bine stiu, a mai jucat la Turistul Cluj (echipa ospatarilor :)). Cat timp a jucat la CFR avea un fizic beton, un Tade mai scund, dar mai fotbalist 🙂

        Apreciază

        • Măcar la acest punct suntem de acord…:) Îmi aduc aminte foarte clar de acel meci jucat pe zgura de lângă Municipal, am şi pierdut (Metalul Roşu – Venus 3-2), am condus cu 2-1 cu golul meu (de-aia îmi aduc aminte…:)), apoi au egalat pe la final, iar în min. 92-93 Manu a bătut un corner DE PE LOC (nu exagerez), eu fugeam după fâşneţul atacant a lor, iar mingea centrată DE PE LOC a lui Manu a ajuns exact la a doua bară (peste toată apărarea noastră), unde a apărut fundaşul lor dreapta, şi…gol. Costea al nostru din linia de mijloc nu s-a repliat…:) HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Faine amintiri ! 🙂 Cat despre Boculet,Base si altii io v-as recomanda : http://forum.softpedia.com…sectiunea Poiana lui Iocan sunt o gramada de useri si de topicuri deschise pe teme politice acolo,loc de defulari destule…Aci as prefera sa vorbim/scrie in continuare de fotbal si de CFR fara a jigni pe nimeni nici macar pe vecinii din vale fiindca nu toti de la ei sunt cretini asa cum nu toti de la noi sunt icoane pe pereti…

            Apreciază

        • Am fost la meciul ala :)) Uitasem de episod dar e 100% real…Io eram mic,mic si nu indrazneam sa ii urechez pe cei mari cum se intampla de multe ori azi 🙂 Oricum superbe amintiri …

          Apreciază

    • Fără invidii ieftine, Luis…Tu eşti „câştigătorul”, eşti mai tânăr…:) Şi asta nu se va schimba nici măcar dacă intră Putin cu artileria lui…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Parca ne-am inteles ca nu facem politica (vezi postarea lui Dantesc) si tu acum vii cu Putin si artileria.Na da varsta bat-o vina, afecteaza memoria.;-))

        Apreciază

  12. Da, de acel Manu,este vorba; pacat ca l-ai prins, doar,(la pingU si Metalul Rosu) spre finalul carierei, cum a venit de altfel si Petru Emil, la CFR. Executau, amandoi, loviturile libere, aproape de perfectiune!;aveau sut puternic si precis;fiind mai „plinuti” alergau putin, dar vedeau excelent jocul, dadeau niste pase a` la Dobrin!Pe Manu, il mai striga lumea si „Hanu”Colina(pe acolo isi cam ducea veacul!) Hai CFR!(duminica,27.04.2014,ora 14.00, pe A1si Dolce, la Giurgiu cu Astra!)

    Apreciază

  13. Racheta, in vremurile de trista amintire ( exceptie, sportul ! ) , cand clanurile securisto-comuniste dictau totul, s-a intamplat o minune la U : dezertarea lui Vasile Dobrau de la Dinamo . Conform regulamentului de-atunci, daca nu jucai doi ani, erai liber la transfer . Dobrau a ales sa vina la Cluj si sa faca ISE-ul , a stat un an si ceva, rezistand la presiunile puse de militieni . Apoi, a primit transferul, primul meci, cu steaua, lumea a umplut stadionul si pt el ( era considerat o mare vedeta ) , dar debutul a fost unul ratat, n-a resistat decat o repriza si a cerut schimbarea . Dar ce conta, esenta era ca a debutat internationalul, ex dinamovist , ceea ce era chiar o minune a vremii .

    Apreciază

    • Corect, îmi aduc aminte de cazul „Dobrău”, era unul mai „cosmopolit” al acelor vremuri…Din ce-am auzit eu atunci, s-au făcut tot felul de presiuni pe el, dar avea şi le pe cineva în spate…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

  14. Ora 14?Ce dracu n-au astia curent la Giurgiu?Bine ca spui,nu stiam.tre sa merg la ceva preten ca n-am Dolce.Hai CFR.Acum sa vedem daca Ceahlaul a fost slaba sau noi am fost buni.

    Apreciază

  15. 07, la inceputul copilariei, am stat pe Donath, asa ca si eu ma aprovizionam de la Taietura Turcului ( inclusiv cu carti de la celalalt chiosc ) , dar cum zice si Caneto, epicentrul barfelor era vizavi de Ursus , acolo intalneai ” prieteni ” si ” neamuri ” de fotbalisti, care ” stiau ” tot, era o distractie pe cinste si o umplere a rezervorului de iluzii, marca corn, cum s-a spus mai sus . Oricum, vad ca putini dintre tribunisti am participat la asa ceva .

    Apreciază

    • Tăietura Turcului….Îmi aduc aminte, că prin 80 tot umbleam în zona aia, aveam o colegă superbă care locuia prin zonă…:) Când am fost la meciul cu Botoşaniul în decembrie 2013 (Luis şi cu Thedarkside mă pot susţine…), am trecut din nou prin „Tăietură”, şi era să plâng, vorbesc serios…Am ajuns acolo după 32 de ani…HAI CFR!!!

      Apreciază

  16. Luis, nu te bucura de necazul altora ! Si in plus, LPF le-a transmis ca Martac poate fi achizitionat, asa ca aici e vorba de obisnuita lucratura impotriva echipelor ardelene, sa fie salvate echipele fantoma sudiste , Viitorul lui Hagi si Navodariul , de fapt oricare de la ei, numai ardelenii sa dispara ! Iar din divizia secunda vor promova trei non ardeleni, asa ca treptat vor fi numai ei ( am zis trei echipe, gandindu-ma, cu totusi un Tg-Mures sau Bistrita va promova, dar nici asta nu e sigur ! ) . Si sa nu uitam cum a ajuns echipa scroafei de olguta sa fie primita direct in B, iar acum, contrar regulamentelor in vigoare – care prevad ca o noua echipa sa aiba min 3 ani de functionare in div inf pt a putea promova in liga 1 – va fi primita in liga 1 . Luis, Luis …

    Apreciază

    • În mod clar este o lucrătură, se vede de la o poştă. Problema este că dacă într-adevăr există o adresă de la LPF/FRF că băiatul are drept de joc, atunci „vălenii” sunt (PARŢIAL) acoperiţi. Dar nici atunci nu pot fi 100% liniştiţi: depinde cine şi în ce calitate a semnat adresa aia, că se poate demonstra la un moment dat că respectivul / comisia aia de fapt nu avea dreptul să ia astfel de decizii şi cei de la U trebuiau să ştie că adresa aia n-are nicio valoare…Mă rog, se poate continua până la plus infinit. În mod cert se va ajunge la TAS. Ah, era să uit: HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Galeria lui U este infratita cu galeria lui Dinamo, cred ca stii asta. In plus, faptul ca pe site-ul lor oficial, CFR se scrie *** spune destule despre formatia „ardeleana”. Hai CFR!

      Apreciază

    • Bela ,nu m-am bucurat,dar nici trist nu sunt din cauza pingUinilor.Ce am vrut sa scot in evidenta este incompetenta celor care conduc clubul (daca stirea este adevarata).Citeste din nou postarea si vei vedea ce am scris.Pentru mine ca si pentru tine ar fii frumos sa avem cat mai multe echipe din Ardeal in liga 1,dar nu am sa plang dupa U daca retrogradeaza.Poate asa scapa de bucsa si de cativa dobitoci dintre suporteri si peste 5-6 ani revin mai curati si mai puternici in liga 1.

      Apreciază

  17. Nu e bine sa te bucuri de necazul altuia, dar asta se refera doar la suporterii adevarati (nu la „stundetii” care sparg pisoare). Asta nu inseamna ca la U nu pute a lucruri dubioase -indiferent ca echipa nu este comunala (desi suporterii sunt niste peizani sau copii de peizani adusi in ghetourile industriei socialiste) : un patron care de facto a activat in paralel la doua echipe, o devalizare de active la plecare si reintoarcere fara ele ( prostii cu insolventa, gunioerii cu banii pe Grozav samd), doua sezoane la indigo cu un parcurs extrem de dubios – ciuca batailor in toamna si vitejii vitejilor in primavara.

    Apreciază

  18. Cum putem sa „asistam”la Conerintele de presa, ale CFR-ului?, sau cum putem afla ce se discuta la aceste Conferinte?; Cei care inca il mai au pe „Nasul” in suflet, trag sforile (si pt. Olguta), incercand sa-i „acopere” HOTARAREA -ARBITRARA si NEREGULAMENTARA(cica,echipa „invitata”), ca o echipa venita de nicaieri, sa joace direct in esalonul secund(?!), iar mai apoi, de ce nu, in primul esalon, doar in 2 ani!Eu zic sa-i invite si pe Sanatatea Cluj, daca tot e pe INVITATII!; Pe mine ma deranjeaza (dar cate nu ma deranjeaza?), ca noua conducere a FRF, NU reactioneaza deloc, cand ar trebui sa ia o decizie clara, conforma cu regulamentul si sa hotarasca definitiv si Statutar, in Adunarea Generala,pozitia C.S.Craiolguta!; cat ii priveste pe „mU”, mai mult ma surprinde, inexplicabil, metamorfozarea lor si revenirea neverosimila din ultimele 8 etape, cand au acumulat 17p., cu unul mai mult, decat in 20 de etape?

    Apreciază

  19. Thedarkside, confunzi site-ul oficial cu site-ul suporterilor . Ca sa terminam cu acest subiect, a mai zis-o cineva, parca Dantesc, tampiti sunt peste tot .La U sunt cel putin 10 mii de suporteri care refuza sa mearga la meciuri din cauza galeriei huliganice . Eu unul ma raportez la ei, nu la idiotii care traiesc din ura, din jigniri, din teribilisme . Singura lor fapta buna este sustinerea neantrerupta a echipei , cand nu injura, chiar fac spectacol .Dar asta nu-i scuza de huliganisme ! Luis, si tu te raportezi la huligani, nu te gandesti la u-istii majoritari, care sunt oameni normali, lucreaza si sunt amici cu franarii, sau de ei, pt ca nu se manifesta, nu trebuie sa tinem cont ?

    Apreciază

  20. Acum dupa un misto remember in istoria fotbalului clujean, sa revenim la problemele de azi, dar mai ales de maine . Si iata o scurta analiza a campionatului urmator, asa cum se prefigureaza acuma ( analizez echipele cu pretentii ) . Vasluiul, har Domnului, s-a dus . Mediasul, cu datorii mari, va fi mai slaba ca acum . La fel, se pare si Pandurii, parchetul e pe fir, finantarea deci oprita , desigur cea de la Mina . Deci si aici vad un recul .Dinamo, pleaca Balgradean, Grigore si Tucudean, poate si hulitul ( din cauza am prodan ) Rotariu . Vor veni tineri talentati, dar pt titlu inca nu va fi coapta echipa . Oricum, si la Dinamo vad un recul, dar unul mai mic decat la Gaz si Pandurii . Petrolul, probleme cu Capra, procurori la primarie . Cred, ca si aici va fi un regres . La Astra, totul e posibil . Nicolae poate ajunge la mititica, si atunci is gata, sau poate i-a pierit cheful sa mai bage bani, sau dimpotriva ( probabilitate mai scazuta ), investeste gras si defileaza spre titlu . In sfarsit, steaua, va vinde titulari si va aduce in schimb tineri talentati de pe la viitorul lui Hagi sau in stil CFR, jucatori liberi de contract . Deci in mod cert, va fi o echipa mai slaba ca acum . Concluzii . Campionatul va fi mai slab ca cel de-acum care este si el unul slab, chiar f. slab . Si atunci, sanse pt noi ? a) daca ramane Arpi , sanse la titlu zero, poate un loc 4 cu un antrenor super, care sa stoarca tot ce e mai bun din baieti asa cum a facut-o Dan Petrescu ( dar venirea unui antrenor valoros este aproape imposibila ); b) venirea unui nou actionar majoritar, de ex Gadola . Aici ar fi vorba despre dorinta de afirmare, cred ca ar folosi cu cap cele cca 2 mil incasate pe transferuri ( Felgueiras, Deac, Rui Pedro , Camora ) si ar mai si baga ceva bani , care sa asigure niste transferuri nu prea scumpe, dar de efect . Iar aici reusita mai depine daca ii pasteaza sau nu pe IM si RZ . Daca ii inlocuieste cu sange proaspat de specialisti, atacarea locurilor 1-3 n-ar fi o utopie . Ce ziceti ?

    Apreciază

    • Bela ,in mare parte de acord cu tine,mai putin partea cu IM si RZ.Momentan (eu cel putin) nu vad pe altii in rumunica (sa fie si de incredere si sa fie si meserias) sa-i inlocueasca pe cei doi.Si sa nu uitam la urma urmei,buni sau rai toate performantele CFR-ului sunt legate de aceasta conducere.Poate ai tu o idee .Tu ce crezi cine ar putea sa-i inlocueasca?Referitor la Gadola,nu prea cred ca are forta financiara necesara sa tina echipa la nivelul dorit de noi,si nu cred ca isi doreste sa fie capo di tutti capi la CFR,mai degraba va sta in umbra.

      Apreciază

      • Stii vorba aia: „cu o plua buna oricine stie sa ftua”. Cand ai bani cu gramada, nu e greu sa obtii performante in fotbal. IM si RZ au fost preferatii lui AP. Din punctul meu de vedere nu au fost niste manageri de exceptie, ba chiar dimpotriva. Capacitatea manageriala se vede atunci cand nu ai bani cu gramada. Si aici comentariile sunt inutile, e suficient sa ne uitam in clasament. Sau sa il provocam pe Bela sa faca o lista cu toate neajunsurile din ultimul an.

        Apreciază

        • Deocamdată IM şi RZ au câştigat 8 trofee. Cu bani mulţi sau nu, cu cap sau fără, peste 100 de ani nu se va mai menţiona nimic în acest sens, doar rezultatul, adică 8…:) Nu zic că e bine sau nu, doar zic că în fotbal -dar şi în alte domenii „similare”- contează „scorul”, restul poveştilor se pierd cu timpul…Îmi e foarte simpatic Gadola (la fel cum era AP pe la începuturi, dar şi acum, până la urmă), dar deocamdată nu are nicio realizare cu ceva trofee pe masă. Să dea Domnul să le obţină, dar nicidecum nu-i va fi uşoară „cursa de urmarire”. Discuţia se cam reduce la povestea aia hiper-uzitată cu cioara de pe gard şi cu vrabia din mână. Oricum, un regres de management şi de „ideologie fotbalistică” se simte la cei doi „agramaţi”, dar -din ce-am învăţat de la marele filosof marxist Rácz Győző, profesorul meu prin 79 sau 80- ideologiile nu se construiesc cu „dacă şi cu parcă”, doar se „folosesc de ele…:) HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Treaba asta cu trofeele e destul de aproximativa. Eu pun pariu ca tu, senor kiruj, chiar si singur si numai cu experienta de divizia C, obtineai mai mult. Eu as pune problema nu ca au obtinut 8 trofee (ceea ce e de apreciat, chiar laudabil, sa nu ma intelegi gresit), ci de ce nu au obtinut constant trofee, avand in vedere ca pana in 2012 nu au fost modificari considerabile a conditiilor „de lucru” (adica inca mai aveau bani de tocat, ceea ce au si facut, fara prea multa chibzuinta).

            Apreciază

  21. Pentru ca Bela ne-a lansat o provocare, o sa imi scriu si eu parerea. Viziunea mea este mai putin pe anul urmator, ci pe viitorul „cincinal”. Si daca simturile nu ma inseala, din vara vom asista la inceputurile declinului echipelor rurale. Sa ma explic. De la vara va intra in vigoare un nou contract de televiziune – stim cine este bagat in deal. Modelul de business se pare ca se va schimba spre un pay Tv, pay per view, in orice caz vor aparea preturi ponderate pe audientele cluburilor. Mai devreme sau mai tirziu, cluburile aducatoare de audiente isi vor cere partea, cel putin ca macar o parte din sumele cistigate sa fie distribuite conform audientelor. Intr-o spaniolizare a banilor TV, echipele satesti se vor pierde, pentru ca li se va taia sursa principala de finantare pe care o au momentan. Va fi un proces pe termen mediu, dar el va apare. In acest context vad eu si zvonurile despre reconstructia echipei la CFR – daca ne uitam atenti, in toamna cind drepturile Tv inca nu erau date ne bazam inca pe modelul strainilor imprumutati, la rodati etc.Acum , cu drepturile in buzunarele malteze ale patronului, presimt ca importanta se va muta spre ceea ce reprezinta echipa de fapt in rindul suporterilor. Nu degeaba se discuta mult de jucatori locali, cu care suporterii sa se poata identifica – chiar si cei din orasele in care au fost imprumutati. Din aceasta perspectiva, un numar redus de echipe in zona este chiar benefic, pentru ca simpatiile pot fi canalizate catre CFR.

    Apreciază

    • Sper să ai gura aurită, Cristi…Prognoza ta -logică şi „vandabilă”- poate suferi -totuşi- nişte „schimbări de direcţie”, nedorite de suflarea ceferistă. Schemele şi strategiile „pro bono”, mult prea optimiste, nu prea au sorţi de izbândă în fotbal, mai ale în cel „mioritic” (sau „carpato-danubian”, dacă vrei), nu de alta, dar „duşmanul de clasă nu doarme”…:) Nu în fotbalul mioritic…Sunt ABSOLUT convins că „duşmanul” deja face şi desface de zor proiecte de anihilare ale avantajului aparent dobândit de AP pe linia drepturilor TV. Prognoze pot fi făcute, dar doar pe termen scurt, sau „imediat”, dacă vrei…Ţin pumnii, să ai dreptate tu. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Ma astept sa fie un proces de durata, nu o curatenie in 1-2 ani. Cu siguranta ca anumite cercuri de interese vor reactiona, e normal sa fie asa daca le sunt deranjate interesele. Dilema-cel putin din perspectiva de azi – vor fi cele 18 echipa din liga.

        Apreciază

    • Cum zice si kiruj, nu subestima caracatita damboviteana, obisnuita sa tina atat painea, cat si cutitul. La fotbal nu se prea pricepe, dar la invarteli si hotie e neintrecuta. Eu sincer nu vad care e avantajul lui AP in treaba cu drepturile TV. Deocamdata nu e clar cum va fi acel pay per view. Poate va fi ponderat in functie de audienta (cum zici tu), poate va fi pur si simplu de tipul HBO, dai suma X lunar si primesti acces la toate meciurile (sau la o parte din ele si daca mai dai si suma Y primesti acces si la celelalte) si asta inseamna ca drepturile TV se vor imparti dupa pozitia din clasament, ca si pana acum. Si sa nu uitam, firma malteza s-a angajat sa plateasca in jur de 35 milioane pe an, ceea ce e o suma considerabila. Daca erau banii lui AP, nu era mai bine sa ii bage in club si sa obtina performanta an de an in cupele europene?

      Apreciază

      • AP e cel mai probabil ca la Trigranit, bagat si el cu 5-15%. Vezi cum este in Spania: e o suma de bani care o primeste fiecare echipa iar din pay TV unde se poate vedea cine ce meci aboneaza banii se impart in functie de ce vor abonatii, de aici si discrepanta enorma intre Real, Barca si restul lumii. Voci despre asemenea modele au mai fost – daca va amintiti cum striga GB ca ei sunt singurii care tin liga in spate etc. Ma astept ca problemele financiare de la echipele mici sa se acutizeze, neexistind bani proaspeti care sa intre in fotbal ( noi am prins vremea investitiilor optimiste cu Bragadiru si Taranoaia), lupta pentru o felie cit mai mare se va acutiza. Pachetul anual e de ca 28 de mil net (plus TVA) iar acum 0.8 mil pe echipa sunt suma de baza pe care o primeste fiecare- cam 50% din bani se dau pe principiul „sa se ajunga la fiecare”.

        Apreciază

        • La Trigranit ,AP are jumatatea lui cinci ( adica nimic ) .La Trigranit e FOSTUL SOCRU al lui AP ,care din pacate pt noi a cam inchis robinetul( ce sa faci daca AP se credea mare afacerist si s-a gandit ca e momentul sa se desparta de nevasta-sa) .Afacerile lui AP prin Europa sunt cam mititele ,de aici si „mutarea” in Dubai .

          Apreciază

        • Trebuie sa mai avem un pic rabdare si in maxim 3 luni – pana incepe sezonul 2014/2015 – o sa aflam si cum va fi acest pay par view in Romania. Sper sa nu fie o clona nereusita, in stil mioritic, a unui sistem care functioneaza in alte tari.

          Apreciază

  22. Luis, Flacara Visinie a raspuns si in locul meu . Da, cand sunt bani cu nemiluita, e usor sa castigi trofee ! Plus ca la inceputuri au fost colaborari cu adevarati specialisti . Cand banii s-au inputinat ( de ce, cand erau totusi peste 30 mil euro incasari, e deja alta poveste ) iar deciziile erau doar in mana celor trei , Arpi, IM si RZ, a aparut si trendul descendent , culminand cu situatia de azi . Chiar si cu un buget diminuat, cu un management competent, alte erau rezultatele , daca nu la titlu, dar in apropiere tot eram, pe la locurile 2-3 . De asta simt nevoia unui suflu nou, in primul rand la nivelul patronatului , si evident, la partea executiva . Iar la intrebarea cine-s mai buni decat IM si RZ nu pot raspunde , nu vreau sa pierd ocazia de a manca pestele harcsa !

    Apreciază

    • O mica precizare, Bela. N-am zis ca e usor, am zis ca nu e greu. Evident ca nu e suficient sa ai bani, trebuie si un pic de creier, ca priceperea o poti cumpara.

      Apreciază

    • Bela,eu m-am gandit la Kiruj si Cristi,si daca Racheta tot a amintit de comunicare,aici il propun pe Caneto (ca oricum este cel mai informat)Oricum parerea mea este ca nu sunt cei doi chiar asa de slabi,o mare parte de vina (poate cea mai mare ) o are AP,cred ca la un moment dat a gestionat foarte prost unele situatii ai din aceasta cauza s-a ajuns aici.Idea de mai sus al lui Cristi este excelenta ,daca se concretizeaza am avea de castigat.Cred ca aceasta situatie va obliga onorata conducere sa ne trateze cu mai mult respect si pe noi suporterii.Si pestele in cazul in care voi prinde.

      Apreciază

  23. Cristi, dupa cum ai putut observa, am analizat doar echipele care pot emite, cel putin teoretic, pretentii . Si e clar, ca toate vor avea un regres, singura necunoscuta fiind Astra . In schimb analiza ta privind drepturile tv chiar daca este corecta, dupa mine ne poate influenta pozitiv numai daca va fi alt patron ( Arpi a dovedit ca mai nou poate incasa oricat, ca nu ajung banii la echipa, sau ma rog, doar o mica parte ) si alti executivi ( cu un mil pe an in plus, IM si RZ ar fi capabili de ceva consistent ? Eu zic, ca nu ! ) . Cum am aratat, din transferuri se vor obtine peste 2 mil euro . Drepturile tv plus alte sponsorizari , in principal cele ale noului patron, sa mearga la cheltuieli curente si sa se faca transferuri , cu cap pe cele 2 mil, si crede-ma, credeti-ma, am avea sanse la titlu !

    Apreciază

  24. Dl. Gadola, a spus-o raspicat(din pacate!) ca,deocamdata, nu se implica la”varf”;are alte afaceri si unele proiecte incepute deja si nu dispune de timp si cred, nici de fondurile necesare preluarii conducerii clubului! Asa, ca tot cu Arpike(cat o mai vrea?), vom „suferi” si in continuare;Hai CFR!Atata timp (adica vreo 7-8 luni pe an)cat isi deruleaza, aproape toate activitatile si afacerile in Dubai, la club vom ramane, in continuare,cu aceleasi 2 personaje, IM si RZ(de incredere, lui A.P.), care fara implicarea directa a patronului si o finantare „puternica”, nu ne vor mai da,cred, nici macar „satisfactia” la ceea ce suntem acum! Lui Paszkany stim ca, nu-i convine aceasta mediocritate(nici noua)! – adica, sa lucrezi, fara sa ai si un profit? -dar, daca nu va avea posibilitati financiare si dorinta de a trece, cu adevarat, la un „next lavel”, adica un nou titlu, teama mie ca, vom continua sa stam si sa ne lamentam de „nivelul” si „capacitatile” manageriale mediocre ale celor doi!,(care,recunoastem ca au contribuit la obtinerea celor 8 trofee si le multumim pt, asta!), dar care continua sa „rateze”, mult prea mult, la capitolele: ADMINISTRATIE, COMUNICARE( cu „mass media”, in general si cu SUPORTERII, in special!) si COLABORARE(cu terti factori: – cluburi,impresari,jucatori, antrenori,sponsori,etc.) In conditiile date, o cale de perspectiva (numai si pentru ca le-am luat-o, din nou, inaintea dambovitenilor,care,deja se”crizeaza”la auzul drepturilor TV!) ar fi acest „pay per view”, coraborat cu implementarea „patriotismului local”, prin inregimentarea a tot ce-i jucator tanar valoros,de perspectiva din zona noastra(vreo 7-8 judete). Fara-ndoiala ca, „dusmanii, nu doarme!”, dar mizez pe necoordonarea lor rapida si pe faptul ca, le va lua ceva timp, pana sa-si regleze „arsenalul” impotriva noastra, ca sa mai si puncteze, pe „tabela de marcaj”!Sigur, este o varianta optimista, dar nu gasesc alta, mai plauzibila si mai realista.Gasiti-mi altele, eu le accept, doar, daca sunt in beneficiul CFR-ului! Acest nou (pt. noi) „Concept”, va duce in cel mai scurt timp la autodizolvarea unor echipe si la implementarea, chiar pe cale naturala, a „play-off”(„out”)cu numai 12, max.14 echipe!

    Apreciază

  25. Gandindu-ma la Tito Vilanova, realizez o data in plus cat de usor putem parasi aceasta lume,indiferent de varsta,conditie sociala sau nivel educational. Si atunci ma intreb,retoric,oare de ce oamenii nu se bucura mai mult de prezent si de ceea ce au? Problema multor oameni e ca fiind mereu nemultumiti,dorindu-si mereu altceva nu se mai pot bucura dee ceea ce au. E mult mai simplu sa te bucuri de ceea ce ai,decat sa te necajesti pt ceea ce nu ai. Dureros e ca omul asta a murit la doar 45 de ani…Dumnezeu sa-l odihneasca!

    Apreciază

  26. Odihneasca-se in pace! Este firesc, normal, chiar logic si mult mai benefic,dar comod „sa te bucuri de ceea ce ai, decat sa te necajesti pt. ceea ce nu ai”(Saul). Foarte corect, poate cam idealist!;Eu,cred ca, nu trebuie sa ne multumim cu putin, mai ales ca CFR-ul, a reusit si demonstat, ca se poate mult mai mult!; trebuie sa speri si sa lupti(„O lupta-i viata, deci te lupta!”-G.Cosbuc),sa-ti recastigi respectul, onoarea si pozitia de LIDER, pe care cu multe sacrificii si eforturi conjugate le-am „dobandit”, nu cu mult timp in urma, dar pe care, din cauza unor „factori perturbatori” riscam sa le pierdem ireversibil, pt. totdeauna!; Trebuie avut incredere, ca doar „luptand”, poti si trebuie sa le dai si celor din jurul tau, sperante de mai bine, mici satisfactii, incununate in cele din urma cu bucuria VICTORIEI!, altfel te autoizolezi, devii un sihastru!Hai CFR!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.