„Once upon a time in CL”


     Când echipa noastră a ieşit de la cabina stadionului din Galaţi în (deja) celebrele tricouri verzi, recunosc sincer că m-a atacat o mică nostalgie tribunisto-ceferistă şi preţ de câteva minute mi-am adus aminte de meciurile superbe din preliminariile şi grupele CL din toamna lui 2012, în majoritatea acestora „dragă CFR” evoluând în aceste tricouri, primite cu rezerve şi cu reticenţă la început (cromatică „nefirească”, cum ar zice Crăciunescu senior), dar de care – odată cu „creşterea” zestrei de puncte şi concomitent cu prestaţiile de excepţie ale băieţilor noştri – s-a mai ataşat şi suflarea ceferistă, echipamentul verde devenind la un moment un fel de talisman pentru „new-CFR”.

     A fost odată o Braga, un Manchester… Sau – dacă vreţi – am fost odată la Braga, la Manchester… (oare vom mai fi?) În fine, gata cu nostalgia! HAI CFR!!!

     Ca vechi „blatist” (de nivel apropiat de „curul broaştei”), în zilele premergătoare meciului m-a tot atacat un „deja vu” privind nişte rezultate „interesante” între cele două foste campioane, într-un trecut nu foarte îndepărtat. M-am înşelat!!! Au avut dreptate „justiţiarii”, „incoruptibilii”, în frunte cu oracolul Caneto! Bravo lor! Huo, blatistule, la reciclare cu tine (adică cu „eu”, cu Kiruj)!!!

     Bun, asta ca introducere, şi ca o mică (şi binemeritată, şi repetată) autocritică vizavi de eventualele reciprocităţi care fie nu au fost, fie s-au terminat (lichidat) chiar înaintea acestei partide… :))

     Aşadar, echipele intră în teren cu „tabula rasa”, ai lor cu cuţitul la os şi la gât, ai noştri mai relaxaţi, dar (semi)motivaţi şi de încasarea (parţială) a unor salarii, şi de urletele şi „indicaţiile zgomotoase” ale lui Miri, care n-are nici mamă, nici tată, nici Lienen, când e vorba de o victorie în plus. 

     Intrăm în teren în deja arhaicul 1-4-2-3-1, unde secvenţa 1-4-2 este – de regulă, şi la Miri – bătută în cuie, frământările fiind evidente doar în faţă, unde trebuie găsite soluţii pentru nucleul falimentar 3+1. A1 a optat pentru Chanturia-Pedro-Deac, în faţă fiind trimis Negruţ.

     Vorbeam înaintea meciului că – ţinând cont şi de repausul forţat al lui Ogbu – echipa poate deveni mai „fâşneaţă”, ceva în genul meciului cu Braga (acasă), când PS a regizat un carusel magic şi devastator pentru greoii fundaşi ai Bragăi (cu Sougou-Bastos-Camora şi Pedro). Dintre cei patru au mai rămas doi, dintre care Camora a revenit între timp pe postul lui de bază, cel de fundaş stânga, Pedro i-a luat locul lui Bastos în centru. Nu mai e loc de experimente, „Miri-CFR” trebuie să obţină rezultate, chiar dacă ele nu prea ajută la nimic în acest moment… 🙂

     Câteva cuvinte despre Miri. Evident, declaraţiile lui războinice (rostite la instalarea lui) privind jocul ofensiv nu au fost crezute – probabil – nici măcar de el. Din ce-am văzut la Ceahlăul, el este adeptul jocului în forţă, de angajament, cu sarcini stricte, joc „nemţesc”, disciplină, „mucles” etc. În paranteză fie spus, în acest sezon echipa noastră a fost „triplu violată” (în drumul ei glorios către un nou titlu) de 3 antrenori absolut diferiţi, care – şi mai important! – au avut, fiecare, stiluri/filosofii de joc diferite de „gena new-CFR”, adică de contraatacul clasic, cu apărare beton etc. Prima „reuşită” îi aparţine lui Rednic, care a încercat să implementeze sistemul 1-4-4-2 (în susţinerea acestei formule a ajuns la noi şi Tade, de ex.), adică a vrut să îmbrace echipa cu nişte pantaloni cu 3 numere mai mici. „Reconfirmarea” lui a fost cât se poate de logică, nu neapărat din cauza atmosferei din ce în ce mai insuportabile din vestiar, ci mai degrabă acestui „tic” tehnico-tactic, care nu merge la toate echipele. A venit Grig, care a făcut – practic – lucrul cel mai greu: a implementat un joc relativ plăcut, organizat, bazat pe construcţie, dar şi el destul de (mai exact „foarte”) departe de gena aia de contraatac. Grig a reuşit să implementeze ceva în jocurile de acasă, dar a rămas falimentar în deplasare, tocmai din cauza pierderii de identitate a echipei: trebuia să joace organizat, cu mingea jos, aşezat pe nişte orezării vai de capul lor şi în faţa unor tribune mai mereu ostile, în condiţiile în care reflexele jucătorilor trăgeau în direcţie opusă. A rezultat în majoritatea acestor jocuri din deplasare o „ştruţo-cămilă”, nici apărare, nici construcţie, şi ne-am ales cu nişte egaluri plate şi destule înfrângeri ruşinoase chiar (Mediaş, Timişoara).

     Şi uite aşa ajungem la Miri, adus din motive nu foarte clare, cu angajamente războinice, care a păstrat – instinctiv – aşezarea clasică 1-4-2-3-1, dar a uitat complet de organizarea jocului, punând accentul pe alergare, pe aşa-zisa condiţie fizică etc. La început a rezultat din nou o „ştruţo-cămilă” (din păcate, mai ales în meciurile de acasă), ceva rezultate obţinându-se în deplasare. Distanţa dintre liniile echipei a devenit cam mare pentru această aşezare, jucătorii au fost preocupaţi de „bifarea pontajului”, au alergat (mai mult fără folos), au jucat mai mereu pe cont propriu, poate şi pentru a scăpa de gura temperamentatului maramureşean.

     Ei, de vreo trei etape, vedem – totuşi – nişte „realizări”. Nu mă gândesc neapărat la cele 7 puncte din 9 posibile (din care 6 în deplasare!), mă gândesc în primul rând la ceva ameliorare în organizarea jocului. Nu, nu în construcţie (cum bine spune şi Racheta), pur şi simplu în organizare. Poate şi în determinare, dar asta poate fi şi rezultatul bancomatului… 🙂  Organizarea – în schimb – nu vine dinspre card, vine dinspre A1, câteodată şi din grup, cert este că în ultimele 3 partide am văzut linii mult mai apropiate una de cealaltă, am văzut jucători evadând deseori din „parcela” lor strictă pentru a suplini vreun coechipier pierdut undeva prin teren, caz în care locul lui a fost preluat de altul, şi aşa mai departe, am văzut acel celebru sindrom „acordeon”, care trebuie să funcţioneze instant, când fazele (mai ales de apărare) îl cer. 

     Ce putem reţine după acest meci?           

 1. Liniile formulei s-au mai apropiat, rezultând nu neapărat construcţie, dar măcar un dram de organizare şi – mai ales – densitate, care este o condiţie nu suficientă, dar obligatorie dacă vrei rezultate.
 2. Apărarea a fost beton, fără vreo greşeală, cu o evoluţie mai palidă la Maftei şi Camora, dar nu cu erori grave, fatale.
 3. Monroy şi Djoko au fost mult mai apropiaţi de fundaşi (în faza de apărare), şi – lucru şi mai important! – au umplut găurile, nu ca la golul lui Teixeira din etapa trecută, când s-au ţinut unul pe celălalt. Mai modestă contribuţia lor în atac, dar măcar s-au apropiat mai mult de linia de construcţie, din care cauză au cauzat măcar griji în plus apărării gălăţene, au asigurat un fel de densitate şi în atac, chiar dacă mai plată, aşa. Am mai reţinut (faţă de meciurile ante-Pandurii), că cei doi închizători îşi mai schimbă şi locurile dacă dinamica jocului o cere, aşa a ajuns Aitor pe stânga, când a dat – iarăşi – o pasă superbă pentru „tancul” Tade la gol. Djoko determinat, util, dar prea nervos, nicio noutate, acum s-a dedat la o mică săpuneală cu „fratele italian” Prestia, care e tânăr, e promiţător, dar are lacune evidente. În paranteză fie spus, şi aşa a fost cu o clasă peste experimentatul Sârghi.
 4. Linia de construcţie a fost cheia meciului. Dacă în prima repriză – din cauza indolenţei crase a lui Giorgi – ea a rămas şchioapă (s-au zbătut mult în schimb şi Deac, şi Pedro, parcă şi în locul armeanului, care a şi pierdut multe baloane, şi nici în apărare n-a mai venit), în repriza doua, după intrarea firească a lui Florin linia s-a mai aşezat, a revenit şi Deac pe dreapta (unde dă un randament vizibil mai bun), şi chiar dacă nu am asistat la realizări de magie, măcar cei trei au pus foarte serioas osul în primul rând în faza de apărare, inclusiv „Cioară”, care – surpriză” – s-a achitat perfect de faza de apărare.
 5. Un cuvânt în plus pentru Pedro. Nu pentru golul marcat, ci pentru atitudinea lui mult schimbată. A alergat practic pe tot terenul în lungime şi în lăţime, achitându-se perfect de rolul care i-a fost atribuit. Felicitări, Rui! „Vaya con Dios”, ne vom aminti cu plăcere de tine, măcar pentru cele trei goluri date Bragăi, dar nu numai.
 6. Ajungem şi la „vârful” formulei. Da, Negruţ nu e croit pe acest post, locul lui e mai în spate, nu neapărat în rolul magistral interpretat de Pedro (pentru care este uşor neexperimentat), ci un fel de vârf retras (în spatele lui Ogbu, de ex.), care din valul doi şi face ceva pe culoarele desfăcute de vârful-pivot. Formula potrivită lui se numeşte 1-4-4-1-1 (sau celelalte variaţii care se termină în 1-1).
 7. Tade? Tancul nostru, panoul publicitar etc., dar să lăsăm glumele, căci Gregory – ca om – nu merită un astfel de tratament. Mai glumim, desigur, dar trebuie să admitem că francezul este un tip onest, care-și cunoaşte şi limitele, dar care nu te lasă la greu, pe care poţi conta dacă e nevoie. Interpretează doar roluri de forţă, dar acolo chiar are şanse de reuşită, vezi golul nostru, când s-a dus spre poartă cu Sârghi în spate, acoperind reclamele… 🙂
 8. Despre Miri să mai spunem ceva? Impresia mea este că creşterea calitativă a jocului post-Pandurii nu i se datorează în totalitate, poate da, nu ştiu. Bancomatului în mod sigur… 🙂 Are calităţi incontestabile de „determinator” (aducând aminte câteodată de inegalabilul Ando-PLM din acest punct de vedere), dar jocul atractiv promis de el e o căciulă prea mare pentru „genele” lui. Datorită lui, sau nu, echipa e mai legată, mai organizată, emană o siguranţă mult mai mare, se vede aşezarea riguroasă mai ales în faza de apărare, unde liniile s-au mai apropiat şi depanarea eventualelor erori e mult mai „realizabilă”. Mult trâmbiţata acţiune de „reconstrucţie” şi/sau de „întinerire” se lasă aşteptată, chiar dacă l-a mai revopsit pe Negruţ, dar cam atât. Ca şi alţi antrenori ajunşi în Gruia, simte şi el „nevoia rezultatelor”, indiferent de declaraţiile asigurătoare/liniştitoare venite dinspre loje. Impresii şi impresii… Impresia finală este – oricum – una de sfârşit de sezon, nu neapărat doar la CFR, cu evoluţii şi perioade mai proaste, altele mai bune… Apar rezultatele ciudate, combinaţiile, la retrogradare se luptă ca la Rovine, deci – măcar din acest punct de vedere – campionatul mai produce ceva pasiune de doi lei.

     Ce va fi la anul? Că – până la urmă – asta e întrebarea de baraj. Păi ce să fie, luăm titlul, în an impar… 🙂 Liniştiţi-vă, n-am băut nimic, am luat doar ceva medicamente mai tari… 🙂

     HAI CFR!!!

62 de comentarii

 1. Totuși, parcă se văd un pic deloc urmele lui Miriuță la CFR: a făcut din rahat rahat și a dus echipa de pe locul 7 pe locul 7. A pierdut cu U Cluj, dar în compensație și-a îndeplinit 4 obiective pe care nici măcar Șunda, în anul promovării, nu le-a avut: evitarea celor 4 locuri retrogradabile.

  Apreciază

 2. Sunt de acord cu tot ce ai scris, in afara ideii ca , Costea a inbunatatit jocul dupa intrarea lui pe teren . Eu am vazut un Costea zero barat si chiar am fost atent . Si acum intrebarile anyntate : 1) stiind ca nu mai exista nici o miza pt noi, de ce se insista cu Maftei, cand l-ai adus pe Lopez si il ai si pe internationalul de tineret Burca ? 2) tot asa , in locul lui Costea n-ar fi mai intelept folosirea lui Paun ?3) Racheta n-a sesizat nimic bun la Amauri . Eu am vazut cateva verticalizari care arata ca omul stie fotbal . Si atunci de ce nu e folosit, mai ales ca poate juca la noi si din vara ? 4) Gabionetta aut, Chanturia, pe aproape . Neplata si nefolosirea lor nu duce la stricarea relatiilor cu italienii ? N-am invatat nimic din modul cum ne-am batut joc de piata portugheza , unde eram primii veniti din Romania, si in plus eram si bine infipti, ajungand sa devenim non grata ? 5) este normala desfiintarea echipei a doua , care fiind in liga a patra , producea cheltuieli minime ? 6) la ce alte intrebari ar trebui sa primim raspunsuri ? Kiruj, 07 si ceilalti colegi, astept raspunsurile cu nerabdare !

  Apreciază

  • Bela fiindca la noi unii inca mai spera la locul 4 si o sa razi dar si eu cred ca e un obiectiv inca realizabil la ce fotbal se joaca in liga 1 …Asta e raspunsul la toate intrebarile tale si nu glumesc …din pacate …Inca ai nostrii conducatori vaneaza drepturile de televizare pe un loc in clasament cat mai sus ,un pret cat mai bun pe Mario,Camorra sau Deac…deci povestea aia cu reconstructia din temelii e o poveste…si sinceri sa fim pana la capat nici copii pomeniti de tine nu rup gura targului…Ok trebuie rodati,ok tre caliti de acord insa un antrenor care a crescut si format jucatori a fost Grigoras..Miri e simpatic pentru cine il place…Pana si Ando lup batran a crescut ceva jucatori sau i-a reinventat…In fine povestea-i lunga…si e doar parte din parerea mea

   Apreciază

 3. Bun ca de obicei articolul..dar eu am sa ma opresc doar la final..Deoarece imi pare bine sa constat ca nu doar eu sunt din alt „film”…si de ce spun asta ? Fiindca unii pe alte canale ceferiste deja i-au cumparat lui Miri ciment si soclu de marmura dupa acestea doua meciuri…Hai trei… ca includem aici si meciul cu Pandurii unde desi am invins am jucat mai jenant ca si aseara si tot ca parere personala meciul cu Petrolul a fost meciul returului pana acum la CFR…Bun trec la celalalt subiect ce va fi la anu’…Ma rog la ce va fi din vara/toamna…Pai daca stam sa ne gandim o tzara la echipa lucrurile stau cam asa : Mario 85 % sa plece… Camora 60%..sa plece… Cadu 75% ..sa plece Piccolo 90% sa plece… unii pe motiv de salariu prea mare altii fiindca inca au cota la vanzare,iar unii sunt la sfarsit de contract… Apoi,mergem mai departe : Maftei e la sfarsit de contract si are un salariu bunicel ,sanse 60% sa plece,Rada….sunt 20% sanse sa plece, pe Velayos si pe Lopes nu ii bag la socoteala si nu cred ca are vre-un sens sa va explic de ce.. mai departe…Djotkovici e ca si plecat,Gabionetta la fel ,Rui si-a exprimat pozitia,Muniru (???) habar nu am, insa la cat de „accidentat” a fost in returul asta nu stiu daca va mai reveni…Monroy, ramane, salariu mic…Deac sa vedem desi cred ca daca ii se ofera ceva isi i-a si el zborul…Costea ramane, ca e inca pe contract…Chanturia se „vede” cat isi doreste sa ramana,Amnari la fel …Ar mai fi Ogbu,Tade si Negrut pe care nu ii vad plecati…Deci si daca nu gresesc din echipa asta in toamna vor mai imbraca tricoul visiniu mai putin de o treime dintre jucatorii actuali…La transferuri spectaculoase nu ma astept..de fapt si sincer sa fiu inca astept sa vad daca devine Gadola finantator principal deoarece daca nu se intampla asta… ce am patit in sezonul asta va fi ca un parfum de trandafiri vis-a-vis de ceea ce se va intampla in sezonul care urmeaza…Deci de asta ni se leaga toate sperantele de venirea lui Gadola restul sunt doar presupuneri si supozitii…Iar incheiere mai revin odata la Miri …Va invit pe toti sau ma rog pe cei care puteti sa participati la Cupa AISCP si totodata va invit sa urmariti in special echipa AISCP al carei antrenor am fost uns de sapte sezoane si culmea inca nu am fost destituit 🙂 De ce ? Fiindca la capitolul urlat de pe margine nu ma bate nimeni…Nici macar Miriuta…

  Apreciază

  • Dantesc, nu de jucători avem nevoie deocamdată, ci de bani. Unchiu-to Iuliu Mureșan ți-o explicat clar că dacă-i dai ca punct de sprijin un buget de 7 milioane de euro, răstoarnă campionatul și câștigă titlul. No, uite cum procedăm, matematic. Avem un stadion cu o capacitate de 23.500 ceferiști (dacă nu erau atâția, nu se făcea stadionul așa mare, corect?), așa că-l umplem până la refuz. Apoi le cerem ajutorul financiar, după cum urmează: 7.000.000 : 23.500 = cca 300 euro/suporter/an (cca 25 euro/suporter/lună). Rezultat! Hai CFR!

   Apreciază

   • Calcul corect ! Insa ce ne facem cu cei 50k care sunt pe plus? 🙂 …PS Io zic ca Franta si Parisul orasul luminii ti-au aprins prea multe becuri in cap….Nu ca ce zici tu nu ar fi un vis frumos si perfect realizabil chiar si in conditiile de rahat prin care trece Romania acum…si nici nu ti-ar trebui prea multe sa il duci la indeplinire….

    Apreciază

   • 23.500 nu vor da, dar s-ar putea discuta la 10 000 x 200€= 2 000 000 € plus tot pe atata din TV, ceva sponsori mai maricei…
    Problema de baza este ca sa ai pe cei 10 000 in tribune, meci de meci.

    Apreciază

  • Dantesc, spune-mi ceva despre cupa aia AISCP, sau dă-mi un link, te rog, unde pot afla detalii. Eu stau departe şi am şi alte „handicapuri”, ştii tu care…:) HAI CFR!!!

   Apreciază

   • Se va desfasura (daca nu ne invadeaza rusii intre timp…Doamne fereste!) In zilele de 17-18 mai ..cel mai probabil pe terenul din Parcul Feroviarilor…ma gandesc ca astea sunt detaliile care te intereseaza cel mai mult… sau e o competitie pe care o organizam cam de 4 ani fiind o cupa bianuala primavara-toamna si la ea participa echipe formate preponderent din ceferisti …

    Apreciază

 4. Vass Bela: le iau pe rând cu răspunsurile mele la întrebări. Deci acum episodul 1. De ce Maftei şi nu Lopez? Aici răspunsul meu e simplu: Lopez ăla nu ajunge nici la glezna lui Sfântu, aşa bătrân şi bărbos, cum îi el acum. De ce nu Burcă? Ei, asta e deja o altă poveste, parcă am încercat să explic şi în articol: Miri a declarat -în opinia mea- doar aşa, de faţadă întinerirea, în realitate are teama rezultatelor (chiar dacă ele sunt cu mult sub aşteptări) şi merge mai degrabă pe siguranţă. Este o mentalitate de „supravieţuitor”, el -probabil- speră ca eventualele rezultate bune de acum încolo să înmoaie inima conducerii şi a renunţat la mult trâmbiţata reconstrucţie, merge pe rezultat, indiferent de strategie, etc. Adică pescuieşte şi el în ape tulburi, văzând şi vidul de putere la nivel înalt. Poate se gândeşte că -totuşi va fi păstrat, şi atunci nu strică să ai în primul rând rezultate, nu neapărat strategii.

  Apreciază

 5. Bela, să continuăm. 2. =aici răspunsul este (aproape) identic cu cel de la 1., pe partea cu Burcă. 3.=aşa zic şi eu că Ammari a adus ceva noutate în joc, a avut câteva lansări interesante şi în viteză spre poartă şi nici mingea nu fuge de el, din ce am văzut. Probabil nu-l simte destul de pregătit pentru un meci întreg, şi -repet- la Miri e foarte important angajamentul total, subordonarea oarbă, necondiţionată la sarcinile de joc trasate de el, mai ales în securizarea defensivei.

  Apreciază

 6. Bela, hai să continuăm. 4.= aici treaba e alta, în opinia mea. Relaţiile / pistele nu sunt treaba antrenorului, el nu trebuie să ţină cont -în condiţii normale- de astfel de strategii şi de prietenii. Nici ăia nu aşteaptă aşa ceva. Pista portugheză nu a fost fu…tă din cauza abtrenorilor (şi nefolosirii unor jucători), ci mai degrabă datorită unei gândiri înguste de-a refuza nişte parale unor intermediari, şi alte ţepe regizate de conducere. În acest context Miri e absolvit dpmdv, iar Gabio şi Chanturia sunt două exemple clasice care nici măcar la nivel de „gesturi” nu mai reuşesc să convingă pe nimeni că doresc să facă ceva în Gruia. Sunt cu capul altundeva. Din acest punct de vedere respect lui Pedro, care -cu toate că pleacă- îşi ia serios ultimele lui roluri la un club care l-a ridicat şi unde a devenit -totuşi- cunoscut în lume.

  Apreciază

 7. Bela, să trecem la 5.= nu e normală, evident. Nu de alta, dar echipa a doua, chiar dacă joacă în B sau în C sau în judeţ, totuşi reprezintă o trecere de la juniorat la echipa mare. Asta dacă chiar vrei să te bazezi pe pepiniera ta. Dar am discutat noi, politica ultimelor 6-7 ani nu a fost asta ci achiziţia en-gros din afară, achiziţie de „echipe de bază”, practic, prin ignorarea tineretului propriu. În astfel de condiţii munca la copii şi juniori devine una fără finalitate, e doar o muncă punctuală unde nişte oameni câştigă o pâine mai albă sau mai gri, iar copii fac mişcare, fără orice punte de legătură cu echipa mare şi fără vreo strategie de perspectivă cu „input”-uri şi „output”-uri.

  Apreciază

 8. Bela, 6=ca Dantesc, şi 07, şi alţii, şi eu sunt interesat acum în primul rând de ce va fi la nivel organizatoric, patronal, etc. Dacă lucrurile se aşează la acel nivel, atunci -indiferent de cuantumul bugetului- pot fi făcute lucruri bune, normale, de durată. problema cea mare este că Arpi nu e tipul care să aibă răbdare 10-20 de ani cu clăditul în etape al unui club, la el e nevoie de rezultate imediate, ambiţia şi mândria lui nu sunt compatibile cu ani lungi fără performanţă, chiar dacă în acei ani s-ar putea implementa un proiect sănătos, bazat pe academie proprie, care să aducă şi bani la un moment dat. Dantesc vede foarte bine acest aspect şi aşteaptă venirea lui SG, pentru că -din ce observ aşa, de la distanţă, omul e din alt aluat, nu exclude din orgoliu prostesc construcţia etapizată a echipei. prin asta nu am spus că AP a devenit un persona non grata la CFR, nici vorbă, doar că stilul de management conceput de el (şi interpretat la literă de IM şi RZ) şi-a atins „apogeul”, acum e nevoie de altceva. Asta e întrebarea mare pentru vara asta. HAI CFR!!!

  Apreciază

 9. Glumim, radem si ne distram, dar din cele 7 meleoane care vor rasturna campionatul vreo 2 vin din drepturile de televizare, inca vreo 2, hai 3 din vanzarea jucatorilor care mai au cota (Felghe, Camora si care or mai fi), 0,1 meleoane de la sponsori (daca sunt generosi) si mamuca iacatama-s ficior mare cu buget asigurat 73%. Sigur, de aici se scad restantele catre jucatori, datoriile pierdute la TAS, imprumuturile si ramane un buget de transferuri inexistent. Cred ca bugetul va fi mai mic si ambitiile mai mari, gen clasare pe locul 1 sau 2 pentru a ajunge la tortul Champions League. Pana la urma, cred ca singura sansa realista e ca altii sa stea si mai prost.

  Apreciază

 10. Bela, referitor la echipa a doua eu incep sa am alta parere. Hai sa explic. Da, intr-adevar pentru un club mare o echipa a doua este foarte buna, daca vrea sa creasca jucatori. Cind ai un buget mare, cheltuielile nu sunt semnificative iar rezultatele compenseaza. De ce imi schimb parerea? Pentru ca vad ca in Bundesliga anul asta s-a scos obligativitatea echipei a doua si unele cluburi vor renunta de la anul. Trebuie sa spunem aici ca cele mai bune echipe secunde sunt fra drept de promovare in liga a treia, majoritatea de la a patra in jos. Argumentatia lor e ca este mai eficient sa forteze juniorii in diviza a treia si a doua si sa ajunga sa joace treptat la nivel mai mare, decit sa aiba prezenta constanta in divizia a patra.Practic e o triere mai brutala. La polul opus, sunt cei care argumenteaza ca si cei care nu s-au evidentiat pina la 16-17 ani au nevoie de o sansa. Si aici e dilema… ar fi fost jucatori ca Bus sau Rosu azi niste certitudini la nivel de prima liga daca ar fi jucat prin C cu cine stie ce comune? Au o sansa mai mare Veres sau Paun stind doar la completarea lotului, ca eterne sperante pt ca toti anternorii calculeaza urmatoare saptamina de salariu?

  Apreciază

 11. Apropo de Rui Pedro (de cateva etape cel mai in forma jucator al nostru, in opinia mea), sunt curios, oare aici “articolistul” Lup stie ceva sigur (ceva optiune +1 de prelungire din partea clubului) sau sta prost cu documentarea? Ca transfermarkt, si asa stiam cu totii, zice ca finalul de contract este data de 30.06.2014.

  Apreciază

 12. Dantesc, hai sa fim sinceri, locul 4 e un obiectiv nu numai nerealizabil, dar nici macar dorit de onor conducere , mai exact , de Arpi . Si o intrebare izvorata din cele scrise de tine ; daca nu incepi de-acum reconstructia, atunci cand ? Apoi este adevarat, tinerii nu rup gura targului , dar cred eu ca este normal sa fie asa,din moment ce nu li se da sanse reale de afirmare . Eu sunt convins , ca un Burca sau Paun , de cenu Szilard sau altii, dupa 5-6 meciuri ca titulari, ar arata progrese, dar folosindu-i sporadic, sau aproape de loc sau chiar de loc, ar fi culmea sa arate nu stiu ce calitati ! Ma rog, asta e parerea mea, inclusiv la Barca , jucatorii promovati din celebra pepiniera proprie, la inceput joaca ezitant, apoi prind curaj si devin certitudini .

  Apreciază

  • Ei, aici e aici. Daca ne uitam la echipele mari, jucatorii de la echipa a doua au trei posibilitati de traseu : cei mai buni fie ajung la echipa mare, fie daca nu e loc pentru ei sunt vinduti la alte echipe (preturile merg in general intre 2-5 mil, cum e cu clauzele de rascumparare am mai scris), ce ramine sunt Monroyii are tb sa se descurce si eu cumva (” bon pour L’orient” ar fi spus francezii acum un secol). Extrapolind asta la fotbalul romanesc, am avea nevoie de 1-2 echipe cu care sa colaboram constant pe tema asta (gen Corona, Tg Mures etc). De asemenea sistemul de racolare al tinerilor nu-l avem , deocamdata in Romania e cam monopol Gica Hagi. Modele exista suficiente – mie imi place ce vad la Bayern unde Pep raspunde cu capul de 5 juniori alesi de club, la Schalke unde sunt 5-6 locuri in lotul mare rezervate pt juniori si pe care managementul nu are voie sa aduca jucatori fie si Messi daca exista un talent in curtea proprie si Sporting Lisabona, care au sistem de imprumutat jucatori de la echipa a doua jos palaria (macar de am lua si noi ce trece pe acolo).

   Apreciază

 13. Kiruj, multan de raspunsuri . O singura mentiune, legata de Lopez . Pai daca e asa de slab cum spui, de ce a fost adus ?! Cu banii dati pe el tineai echipa a doua, fara doar si poate .

  Apreciază

  • Efectiv nu ştiu de ce a fost adus, am doar nişte bănuieli: s-a dorit o dublare pe post (până aici totu-i OK) şi cineva care a fost pe fază (vreun impresar, etc.) l-a propus repede să facă şi el un tunuleţ mai mic, aşa, de-o vacanţă…:)

   Apreciază

 14. Cristi,din pacate nu ne putem compara cu nemtii ! Insa la un lot mai mare, coroborat cu tinerii care termina junioratul sau tinere talente aduse din alte parti ( cum ar fi normal si eficient ) , o echipa a doua este obligatorie . Si de preferat in liga a treia . Asa, cei care nu prind lotul stau in tribuna ( La Dinamo, de ex, chiar si rezevele joaca in echipa secunda ) , cei care termina junioratul pierduti pt noi iar cei care ar veni ca talente tinere, unde sa se rodeze ?

  Apreciază

  • Eu nu spun sa ne comparam ci sa invatam de altii cite ceva si sa adaptam realitatii romanesti..cred ca prostia mare a fost ca aveam lot de 40 de jucatori plus echipa a doua…a umflat costurile prea mult..

   Apreciază

 15. NOTAREA este oprită, tabele sunt reactualizate (la „link02” şi la „link05”, ambele la „Sondajele lui Kiruj”). Au notat 38 de tribunişti, media echipei fiind de 6,7, a cincea medie în campionat (după cţteva medii de 6.9 şi 6.8, una din ele chiar în tur, contra gălăţenilor). Nota maxima o găsim la Pedro (8.0, absolut meritat, bravo Rui!), iar nota minima îi revine -la fel de meritat- lui Chanturia (4.9). Miri şi-a atins „zenitul” ceferist cu 6.4, e prima oară în retur când trece de pragul „psihologic” de 6.0…:) Mai mult pentru capacitatea de mobilizare, probabil, dar i-au ieşit -de această dată- şi schimbările. HAI CFR!!!

  Apreciază

 16. Vad ca unii vorbesc de locul 4…Acest loc ne-ar aduce numai rau, un program incarcat .3 tururi preliminare sa ajungi in grupele Uefa. Mai bine locul 7 si ne concentram pe campionatul care v-a urma. Sa lasam la altii locul 4. Ori CL ori nimik.

  Apreciază

 17. Dintre jucătorii cu experiență în EU vor rămâne puțini, cred. Iar din cei rămași câți au cojones de CL? Să fim serioși! Din păcate EL, după cum zice Arpi e o cheltuială în plus pentru club, deși nivelul nostru nu mai e poate nici de grupele acestei competiții. Să fim realiști. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, cât mai avem pălincă.

  Apreciază

 18. Ion Craciunescu, care stiti bine nu ne iubeste deloc, spune ca am avut 2 penalty-uri neacordate. Nu stiu care dintre ele, eu as paria pe faultul la Rui Pedro din repriza secunda ca unul din ele. In fine, 2 penaltyuri si o dubla-tripla eliminare la Astafei, asta e bilantul ultimului meci. Bricheta inca isi face treaba murdara, parca Nashu nici nu a plecat!

  Apreciază

  • A fost un fault la Rui în prima repriză unde se putea da fault, dar era un pic în afara careului, sau cel mult pe linie. probabil s-a referit la cel de al doilea fault la Rui (făcut de Giurgiu în R2, în colţul careului, dar evident înăuntru) şi la faza în care Deac a fost ţinut când a scăpat spre poartă (tot în R2), fază la care comentatorii au zis doar că „s-au ţinut reciproc”, iar arbitrul a dat fault în atac…:)

   Apreciază

  • Ulisse: au fost perioade (e drept, scurte) când Crăciunescu a fost mai „apropiat” de CFR…La el prietenia în fotbal se traduce în bani, în foloase. El totdeauna duce lipsă de lichidităţi, mai mereu are probleme cu nişte datorii şi cu nişte rate. Această linguşire a CFR-ului cu cele 2 penaltyuri neacordate (pentru care nici opinia ceferistă, nici jucătorii nu au făcut un circ deosebit), mă pune pe gânduri.

   Apreciază

   • Problema cronica a lui Craciunescu din cite stiu eu este ca l-a lasat nevasta si fara verigheta si fara lovele. Asa ca se mutase la Bucuresti, umbla dupa ceva fufet tinar si cauta bani de chirie. Vezi, cite poti rezolva daca stii cum sa stai cu chiria la timp? 😉

    Apreciază

  • Reflexe de jurnalist prost (sau, mai degrabă, rău-intenţionat. Sau ambele…). E ca la câinele lui Pavlov: când aude cuvântul „Afară”, gândul îl duce automat spre CFR… 🙂

   Apreciază

  • Sa stii ca la atentionarea ta, am inceput sa urmaresc si eu chestiunea asta si am ramas surprins de cele descoperite. Ultima porcarie de genul asta am vazut-o pe sport.ro, acum cateva zile, unde spuneau ca Burleanu va premia jucatorii care ajuta federatia sa descopere blatistii iar la imagini mi-l arata frate pe Rui Pedro, in tricoul visiniu, la un joc de glezne. Au o minte foarte perversa miticii astia…

   Apreciază

    • Este extrem de greu (dacă nu imposibil) de demonstrat că s-a făcut o pătare de imagine, o defăimare a clubului, etc. Această metodă de „spălare de creier” face parte dintr-o gamă largă de alte metode de manipulare mediatică, şi are o psihologie aparte. Toate aceste imagini conţin şi echipa despre care este vorba în articol, dar „din întâmplare” mai avem acolo şi câte un ceferist…Efectele vin prin ricoşeu, pe plan secundar, chiar dacă mesajul iniţial (=mesajul principal, mesajul explicit) este altul, în speţă situaţia de la Vaslui.

     Apreciază

   • Mai baieti mai,ce aveti voi cu presa?Daca nu se scrie de noi,daca nu suntem aratati la TV ,nu va place.Daca se scrie despre noi si aparem pe sticla ,nu va place.Na ,spuneti si voi,ce sa faca si presa sa va multumeasca si pe voi,vesnic nemultumiti.:-))

    Apreciază

   • Chestia e veche, de-a dura lex, parca, a atras atentia asupra ei inca prin 2010 sau 2011. Dar, n-are sens sa ne enervam din pricina ei, dimpotriva, sa ne imaginam dezamagirea crunta de pe mutra antifranarilor dupa ce dau click si-si dau seama ca nu CFR este baiatul rau din articol. 🙂

    Apreciază

 19. Nu ma deranjeaza parerile altora, fie ele si contradictorii fata de opiniile mele,chiar daca sunt gresite, e treaba fiecaruia(de cele mai multe ori incerc sa le ignor!).Nu am caderea nici menirea sa-i fac pe unii, ca Vass, sa-nteleaga ca nu de putine ori sunt mai catolici, decat Papa si mai necredinciosi dacat Toma, dar nu pot sa accept sa mi se rastalmaceasca parerile, sa induca o cu totul alta interpretare, pur personala, sa creioneze o concluzie falsa, fata de ceea ce am afirmat,eu; de asta data in cazul lui Ammari: -„nu s-a remarcat, dar nici nu a avut timp la dispozitie.”;iar varianta Vass:”Racheta n-a sesizat nimic bun la Amari”; – de unde se poate trage o asemenea concluzie?(aiuristica); am sesizat cumva, (numai) lucruri rele?!Ciudata interpretare!?;iar afirmatia ta, disjuncta, pusa pe seama mea, este o mitocanie,Stimabile!;te rog, nu-mi atribui , prin ricoseu, lucruri neadevarate! Subscriu, ca Ammari, nu s-a remarcat!…pt. ca, a da 2 pase filtrante, la nivelul Ligii1, mi se pare o treaba f. fireasca pt. zeci de jucatori. Daca doresti sa mai emani „judecati de valoare”, te rog ,scoate-ma din context si exprima-ti orice supozitie si parere, subiectiva-obiectiva pe care o poftesti! Aveam de gand sa trec peste acest neadevar, dar am revenit pt. ca imi era teama ca se va repeta in mod nejustificat si incorect.Amin! Cat priveste folosirea lui Paun in locul lui Costea, va pot spune ca l-am vazut de 3 ori, e drept ca, la juniori republicani,deci la un alt nivel si parerea mea este ca se descurca numai la mijloc, sau in spatele varfului; daca-l scoti in banda poti sa-l pastrezi pe banca de rezerve(deocamdata!), va pati acelasi lucru,precum Nagrut, varf impins! Juniorii CFR-ului(de 17-18 ani) de o anumita valoare, din lipsa vreunei perspective, au plecat in alte tabere, iar cei ramasi au o valoare indoielnica! Echipa a 2-a, in Liga a4-a este o pierdere de vreme; nu-ti joaca nimeni, acolo!;n-ai perspectiva, n-ai motivatie, cum sa joci pe terenuri desfundate, adevarate araturi unde- ti fracturezi gleznele, ori te rup fundasii adversi,sunt niste conditii dure, inumane pt. sportul de performanta, la tot pasul te poti accidenta f. grav!O a doua echipa in liga a2-a(sau a3-a)ar fi benefica pe termen mediu si lung, dar pt. Arpike cheltuielile sunt mult prea mari. Cat priveste pierderea pietei portughezo-sud americane este cea mai grava si incomensurabila gresala a actualei conduceri!

  Apreciază

  • Foarte curajoasă declaraţia lui Djoko, acest tip de declaraţie este un alt tabu secular în fotbal: nu faci declaraţii de dragoste „fostului” în momentul în care eşti antrenat de „actualul”, nimeni altul, decât cel care l-a înlocuit pe „fostul”. Chiar dacă împărtăşesc şi eu conţinutul în sine al declaraţiei, mai multă diplomaţie nu strica, chiar dacă mai are doar aprox. 2 luni de stat prin Cluj, şi -practic- îl doare în cot de consecinţe. Nu exclud, ca Miri, orgolios din fire, să-l tragă pe dreapta, care ne va arunca înapoi -ca joc- după aceste câteva meciuri mai bune. Să vedem. HAI CFR!!!

   Apreciază

   • …Si acum dupa declaratia asta Djokovic va deveni brusc si instant o persoana non-grata in ochii unora dintre cei care cica iubesc CFR-ul pana la moarte si dincolo de ea…Oricum remarcabila si de tinut minte o astfel de declaratie si sunt convins ca la fel ca el gandesc multi din actualul lot al CFR-ului…Insa nah asta e …in viata de cele mai multe ori interesul poarta fesul ,pacat e ca unii nu vad culoarea acestui fes….Oricum din clipa asta croatul a intrat definitv in inima mea de vechi ceferist definitiv !

    Apreciază

    • În esenţă Djoko are mare dreptate, la Grig chiar a avut o mai mare libertate, şi un mai mare aport în atac. Lucru valabil -evident- şi la ceilalţi jucători. Libertatea aia ţinea de filosofia de joc a lui Grig, diametral opusă aşa-zisei rigurozităţi şi disciplinei promovate de Miri. În schimb era inconstanţa aia vizibilă, menţionată -foarte corect- şi de Damjan- manifestată în primul rând între meciurile de pe teren propriu şi cele din deplasare. Dacă rămânea, Grig probabil găsea o soluţie şi pentru asta. Să nu uităm ce varză a preluat de la Rednic, condiţie fizică nada, apărare nada, organizare de joc+construcţie nada, însă, treptat-treptat, step-by-step, le-a cam rezolvat. A rămas doar inconstanţa, supărătoare în multe momente. HAI CFR!!!

     Apreciază

 20. Racheta, nu stiu de ce te-ai aprins, eu am scris ce am dedus din mesajul tau , adica ca n-ai vazut nimic bun la Ammari . Daca in fraza ” nu s-a remarcat, dar n-a avut nici timp la dispozitie ” este ceva bun „, cer scuze . Te-am amintit pur si simplu pt o intrebare vizavi de Ammari, altii n-au scris de loc despre el . Iar catolic nu sunt, religia mea este reformata , mai necredincios decat Toma sunt intr-adevar pt destui , din simplul motiv, ca nu inghit minciunile conducerii si iau pozitie ca atare . Revenind la ce este important, recte echipa noastra, am vorbit de folosirea lui Paun in locul lui Costea, nu neaparat ca solutie pt postul olteanului, ci ca strategie de utilizare a tinerilor . Cu privire la echipa a doua total de acord ca nu in liga a patra se pot roda tinerii si rezervele, trebuia sa se forteze promovarea in liga a treia, dar s-a preferat abandonul . In mod rusinos !

  Apreciază

 21. Luis, pt ca ai intervenit legat de esecul pietii portugheze, iti raspund tie, desi Racheta a amintit si el de acest aspect . Da prietene, din cauza banilor am ajuns non grata acolo, dar nu cum sugerezi tu ! Am fentat echipe, antrenori, jucatori, impresari . Pt 500 mii euro in plus pe Pereira, am stricat relatia cu Benfica, care a venit la Cluj cu ocazia centenarului ( si ce relatie a fost cu Benfica , stiplulata in scris , care ne aducea mari avantaje pe viitor ) . S-a inceput relatia cu Porto , care dupa momentul transferului lui Ivo Pino la Zagreb s-a stins si ea . La antrenorii portughezi nu numai ca s-a renuntat de fiecare data rapid si neelegant, dar toti aveau bani de primit . Ca si jucatorii care au plecat de la noi, sau de-o vreme, cei care mai activeaza la noi . Scouterii ? Au ochit la inceput jucatori valorosi , la final de contract, deci afaceri bune . Nu i-ai platit cf intelegerii, si ai si renuntat la ei , ca doar doctoru si zamfir se descurca si singuri, nu ?! Regada sau culm il cheama, a facut munca faina, pt 100 mii pe an . L-ai ras si pe el . Si atunci, draga Luis , ne mai primeste cineva ? Nu, si asta este adevarul , nu ce ai vrut tu sa sugerezi . Si la fel s-a intamplat si in Africa, de ce crezi ca n-am mai adus un Traore, Kone sau Viera ? Sau din Argentina un Culio sau Dubardier ? PS . Am inteles cu prohibitia . Astept pana ce trece, nu vreau sa mor fara sa gust din celebra harcsa !

  Apreciază

 22. Bela,eu sunt convins ca daca am avea bani.toate cele amintite de tine s-ar da uitarii.Banul dicteaza.Nu spun ca nu-i asa cum ai spus tu,sunt de acord cu tine ,dar repet ,toate se uita cand pui banul jos si afacerea este avantajoasa pentru toate partile.Mai greu este insa cu recastigarea increderii pierdute ,dar daca pui banul jos si dai dovada de seriozitate trecutul se uita.Hai CFR si sa se termine prohibitia.

  Apreciază

  • Luis de acord cu tine..banul conteaza…insa ce conteaza e si cine il administreaza …si mai ales in ce fel…Care au fost obiectivele si strategiile onor conducerii pe termen mediu si scurt ? Intreb eu…. Fiindca criza economica care a cazut peste omenire la sfarsitul anului 2008 nu a venit de nicaieri si a lovit fulgerator si fara mila in toata lumea…Iar din 2008 pana azi…sau ma rog pana anul trecut au trecut slava Domnului ceva ani,ani in care …inca odata slava Domnului mai ales in cei impari s-au incasat ceva banuti de club…da nah cand a fost bine a fost cand e rau..asta e…

   Apreciază

   • Dantesc,eu nu sunt convins ca a existat o strategie nici pe termen scurt ,nici pe termen lung (cel putin in ultimii doi ani,ca inainte a fost).Unde au disparut lovelele,habar n-am dar acei bani puteau asigura o participare onorabila in liga 1 pe o perioada considerabila daca erau administrat asa cum trebuie.Na da ce stim noi?

    Apreciază

 23. Mult ne-o mai ajutat si Benfica. Habar nu avem daca au venit gratis sau pe bani pentru centenar. Da, ne-a facut favoarea sa ni-l cedeze contra a 1 mil euro pe Amoreirinha, in rest? De la Porto au venit macar un Beto, Tomas Costa sau Ivo Pinto. Fiti sigur ca agentii, scouterii, jucatorii, cluburile portugheze au vazut un El Dorado in CFR, nu-i niciunul mai frumos, mai cinstit, mai bun la suflet, mai neprihanit, mai nobil ca Paszkany, Muresan ori Zamfir. Sunt exact la fel. Fiecare si-a urmarit (si isi urmareste) propriul interes si nu-i nimic de condamnat in asta.

  Apreciază

 24. Cu piața portugheza sunt citeva aspecte de luat in seama 1. La început am cheltuit bani, adică am fost vaca de muls 2. Apoi s-au vindut niște jucatori – poate au crescut prețurile 3. Exista si alte proiecte similare in regiune Ludogoret, Zagreb 4. A crescut piața jucătorilor liberi – România, Ungaria, Grecia.

  Apreciază

 25. De acord, cu comentul lui Vass de la 20:53; sigur ca primeaza banul si ca el dicteaza, ca peste tot (daca nu-l aveam, nu venea nici „Dracula”sa faca afaceri cu CFR-ul!), dar in momentul in care nu-l mai ai (ca pana mai ieri), atunci lasi un pic din pretentii, faci in continuare, tot posibilul sa-ti respecti angajamentele si contractele incheiate de pana atunci, pt. ati mentine credibilitatea si nu incerci( asa spun „gurile rele”) sa profiti de unele intelegeri pt. care nu ai parafat nimic, in scris, sau te faci ca „ploua”,cand se apropie termenele scadente(!?) Raman la parerea ca este o mare gresala, ca am pierdut prim-planul pietei portughezo-sud americane, mai ales ca jucatorii autohtoni valorosi, nu vin catre CFR, iar la alte piete nu avem acces sau, inca, nu ne-am conectat(de unde bani pt. relatii si afaceri?)Chiar daca, pe moment, nu mai suntem potenti financiar, o colaborare, o legatura de interese, de prietenie, era bine s-o mentinem! Ma gandesc cu scepticism la un viitor”maret”, atata timp cat inca, e o mare nebulloasa cine va finanta clubul, cum, dar mai ales cu cat? Stie cineva care-i situatia acordarii-neacordarii LICIENTEI, ca noua ne-au „frecat ridichea” toate posturile TV de sport si constat ca sunt echipe care nu (au platit chiriile) si-au platit jucatorii de 5-6 luni, sau(si) au datorii imense la Finantele Publice, iar ei mureau de grija noastra(?!) In sfarsit ne-au programat si pe noi, mai convenabil, sambata 19.04.orele19:30; sau se datoreaza „Invierii”?

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.