„Flori pentru CFR”


(adaptare după romanul „Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes, în regia lui A.P.)

În viaţă nu poţi minţi la nesfârşit. În fotbal poţi minţi un an-doi, poate un deceniu, dar adevărul tot iese la iveală la un moment dat. Indiferent de echipă, de ţară, de continent, de epocă, chiar.

Fotbalul anilor 60-70-80 a fost o continuă minciună, instrumentată în mod profesionist de partidul unic, o minciună „acceptată” tacit de toate părţile: de aşa-zişii fotbalişti amatori (angajaţi la fabrici pe posturi bine remunerate, dar care în realitate habar nu aveau unde este locul lor de muncă şi cine le este şeful), în calitatea lor de „furnizori de spectacol”, dar şi de comunităţile mai mici sau mai mari care au „servit” acel spectacol, de o calitate schimbătoare şi mai mereu îndoielnică. A fost mulţumit – la rândul lui – şi partidul unic, pentru că a asigurat un „circ” organizat pentru masele largi ale „proletariatului”, un circ aparent adevărat şi cu „sânge” adevărat, dar în realitate bine controlat şi bine dirijat. 

Fotbalul anilor de după 1990 a fost şi este în continuare o minciună, una „evoluată” în timp, în locul partidului unic apărând diverşi indivizi, mai mult sau mai puţin dubioşi, care au preluat sarcina aparent ingrată şi „altruistă” a menţinerii unor echipe în viaţă. Între timp, fotbaliştii au devenit profesionişti şi în acte, cluburile la fel (cel puţin la nivel declarativ), iar indivizii respectivi au parcurs cu paşi repezi distanţa dintre „cămătar” / „mafiot” la cea de „finanţator” / „patron”.  

Aceşti patroni s-au jucat (şi se mai joacă şi în prezent) cu echipele respective, le folosesc în interese politice / economice / de imagine, doresc profit cu orice preţ de pe urma lor, dar sunt mai mereu încurcaţi de o entitate colaterală fenomenului, numită generic „SUPORTERUL”, poate „FANUL”, sau – mai nou – „ULTRASUL”. O necunoscută în plus (pentru ei) într-o ecuaţie în care şi aşa sunt destule variabile şi necunoscute.

O entitate care are obrăznicia să IUBEASCĂ echipa favorită, care are idealuri, care se apropie de echipă nu din considerente raţionale (economice etc.), ci din raţiuni sentimentale, de „dragoste”, noţiuni ultra-detestate de orice patron, că doar ele nu pot fi controlate cu metodele clasice ale „managementului” afacerist de tip nou. 

Cine este în acest context CFR 1907 Cluj? Cine este A.P.? Cine suntem noi, tribuniştii, câţi suntem, DE CE suntem, şi – mai ales – CÂT TIMP vom mai fi?  

Cât timp va mai „trăi” echipa noastră dragă, CFR 1907 Cluj?? Sau „CFR Cluj”, dacă e să ne întoarcem la denumirea standard „nesponsorizată” de-a lungul anilor??

Ar exista această echipă fără A.P.?? Probabil, nu, sau – în cel mai bun caz – ar intra într-o stare de comă profundă, undeva prin junglele ligilor inferioare ale fotbalului clujean, cel mult în divizia „C”. Şi dacă n-ar mai fi, unde am fi noi, „tribuniştii”? Dar ceilalţi ceferişti?

Unii dintre noi am fi tot ceferişti (că aşa ne-am născut sau aşa am preluat tradiţia familiei, sau – pur şi simplu – eram „mai aproape geografic” de fenomen), alţii n-am mai fi ceferişti, ci „olimpici” din Satu-Mare, „aseişti” din Tg.-Mureş, chiar „uişti” sau – Doamne iartă mă! – poate stelişti…

Dar, OAMENI BUNI, deocamdată suntem cu toţii ceferişti. Încă trăim! Încă iubim! Da, distanţa dintre ură şi iubire e foarte mică, ştiu, dar măcar există un SENTIMENT faţă de această locomotivă ajunsă aparent la capăt de linie, sau – mai degrabă – cu şinele luate de sub ea 

În toamna lui 2012, când am asistat la prima contradicţie majoră a „new-CFR” (evoluţie superbă în CL, dezastru pe linie în campionat şi în Cupa-RO) am amintit pentru prima oară de sindromul Algernon. Când totul era – încă – aparent strălucit. Algernon este un şoricel din romanul lui D.Keyes, care, datorită unor experimente ştiinţifice excepţionale, capătă o inteligenţă artificială superioară, trăieşte o poveste de succes aparent magică (dar în realitate tot artificială), apoi, odată dispărute efectele experimentului, devine de la o zi la alta acelaşi soarece simplu, nebăgat în seamă de nimeni. Un şoarece DETESTAT chiar.

Un şoarece detestat tocmai de cei care l-au iubit necondiţionat când era „sus”, când strălucea a inteligenţă (artificială), dar care – căzând abrupt – pe treptele laboratorului, trebuia detestat pentru că a avut „obrăznicia” să se facă „iubit”, „respectat”…

Cam asta este şi echipa noastră în acest moment, un şoarece simbolic, care – după ce au dispărut efectele miraculoase (financiare, să ne înţelegem) – parcurge acelaşi drum ÎN SENS INVERS, poate cu o viteză şi mai mare decât cea cu care a urcat.  

În fotbal nu există minuni apărute peste noapte. Nu sunt credibile, în fond. Sunt minunate, sunt magice, atrag simpatizanţi / prieteni, care – însă – dispar la fel de subit, când se intră în coborâre, în picaj. 

Parcursul de metronom al „new-CFR” (preluare în „C” –> div.”B” –> div.”A” –> campionană, CL) era din start suspect. Poate e mult spus suspect, dar – oricum – ciudat. S-a trecut cu armament hipertehnologizat de toate obstacolele, mai repede decât se impunea la o echipă normală de fotbal. Reculul era inevitabil. Singura problemă este că acest recul a venit mult prea repede, mult mai abrupt, decât „urcuşul”, şi asta doare. În plus, primele semne ale reculului au fost efectiv ascunse cu disperare, încercându-se livrarea unei imagini de măreţie continuă („vom ataca din nou titlul” etc.), iar acum, ASTĂZI și AICI, toate aceste trucuri, scamatorii nu mai ţin, avem în sfârşit (din păcate?, din fericire?) imaginea reală a echipei, care nu a ajuns ÎNCĂ acolo de unde a pornit, dar a luat o viteză periculoasă pentru a scurta acel drum… 

Dincolo de efectele – previzibile – ale căderii (sindromul Algernon, instrumentat de o conducere care nu înţelege substratul fenomenului numit fotbal), care sunt celelalte cauze, externe, să le zicem, care au „contribuit” la cădere, la revenirea la „normalitate”? Ei, dragii mei, întrăm într-o zonă care nu-mi place deloc, probabil nici vouă, dar care totuși există, indiferent de voinţa noastră. Vorbim de realitatea societăţii romăneşti, în speţă realitatea comunităţii municipiului Cluj-Napoca. Vorbim de un sprijin dat de „cineva” pentru ca orice lucru făcut „altfel” să fie respins, să fie urât, în esenţă. Nu se doreşte o comunitate care SĂ IUBEASCĂ, se doreşte o comunitate care să aibă şi să simtă doar URĂ. Ura poate fi generată mult mai uşor, atrage repede mai mulţi oameni şi distrage atenţia de la problemele reale ale comunităţii.  

Adversarul de luni al CFR-ului este o victimă, inclusiv suporterii lui, şi spun asta chiar când mă uit – revoltat – la imaginile din toaletele stadionului din Gruia. Spiritul „U” a fost acaparat la începutul anilor 90 de cine „trebuia”, şi se foloseşte neîntrerupt – şi fără un efort deosebit – pentru CE TREBUIE.  

În paralel cu căderea liberă, se dărâmă şi acele câteva aşa zise „legende” sau „mituri”, pe care le-am construit cu încăpăţânare, din nevoia noastră de a avea legende, o eternitate, ceva…

A căzut – mai demult – legenda lucrului bine făcut („ardeleneşte”) de către conducerea actuală. În realitate, vorbim de o politică monocoloră, liniară: cumperi mult cu bani şi mai mulţi şi – cf. teoriilor numerelor mari – îţi iese o echipă competitivă. „Cumperi” titlul, cum ar spune adversarii noştrii, dar nu în sensul conceput de ei, ci în sensul în care saltul nu a fost rezultatul unui proces FOTBALISTIC pus la cale ireproşabil, ci – mai degrabă – a unui buzunar plin.

A căzut apoi mitul axului central Cadu-Mureşan, acesta funcţionând perfect ani buni la rând, dar fiind rupt brutal şi el la un moment dat. A mai căzut legenda anilor pari, chiar în acest sezon. Mai nou a dispărut şi mitul loviturilor de pedeapsă perfect executate de Cadu, aducătoare titluri și așa mai departe. 

Ultimul mit distrus este şi cel mai dureros, poate. Mitul invincibilităţii în faţa concitadinilor. Care nu se bucură de victoria lor, pentru că simt prae multă ură. Mit de care ţineam cu dinţii, dar care a căzut şi el. 

Quo vadis, CFR 1907 Cluj? Quo vadis „ceferişti”, „tribunişti”? Nu se ştie (deocamdată). În schimb, un lucru este sigur: avem obligaţia să menţinem această IUBIRE, care nu-l vizează (şi nici nu l-a vizat vreodată) pe A.P., nici pe I.M., poate nici pe Cadu, iar pe Costea nici atât… 

Vizează această echipă care acum este în cădere, CFR Cluj (CFR 1907 Cluj etc.). Vizează un ideal al nostru în care am crezut şi în care suntem obligaţi să credem în continuare. 

PUNCT… și de la capăt!!! 

HAI CFR!!!

67 de comentarii

  1. Nu prea văd cine ne-ar mai împrumuta jucători în viitor (vezi Djo, Chant, alţii). După ca s-a aflat că CFR e la limita insolvenţei şi că salariile nu s-au mai plătit de 5 luni, nimeni nu va mai avea încredere în conducătorii noştri. Poate vom cumpăra jucători „cash” în viitor… Cu ce bani oare? Tu ne-ai ridicat, tu n-ai înfundat patroane. Cred că mulţi te cam blestemă azi în Cluj şi… mâine în toată ţara… Count me in!

    Apreciază

  2. Kiruj, te implor cu lacrimi în ochi, nu plânge cu suspine! Sper să se închidă accesul în Turnul Parașutiștilor, să nu poată fi vizitat dus-căzut de ceferiștii care citesc rândurile tale. Și așa sunt tot mai puțini, că speranțe de trofee… canci. Cu o moarte toți suntem datori, iar pisicile cu nouă. Așa că – dacă se lasă cu morți – o să moară numai CFR-ul lui A.P., iar cel original o să supraviețuiască cumva. Ce să-i faci, dacă s-a ales calea a „12 ani cu 8 trofee” (pe care nu i-a cerut-o nimeni, dar pentru care-i mulțumim finanțatorului) în loc de varianta „încă un centenar de supraviețuire” (nu foarte comercială, știu). Sper să-i vină omului mintea la cap, să vândă mai lesne (că tot are nevoie de bani) și să se ducă în fericirea sa, că timpul său la CFR a cam expirat. A avut totul pe tavă, mai puțin cap de suporter ceferist cu pumn în gură. Nu mai vrea totul, pentru că vrea mai mult decât totul, dar știe că mai mult decât a realizat nu mai poate atinge. Nu-i mediocritatea pe stilul lui A.P. și cu asta basta. Nu-i putem cere să-și bage banii doar în supraviețuire, când a demonstrat clar, de la început, că nu-i place să stea la cutie, în banca lui. Și apoi, până și la cazinourile de clasă (nu ca ăsta românesc) clienții care câștigă suspect de mult într-un interval scurt de timp sunt cam invitați să se mute la altă masă, după ce ies prima la dreapta pe ușă. Pentru publicitatea pe care i-a adus-o CFR-ul, A.P. trebuie doar să-și demonstreze bunul simț (pe care cred că-l are) și să se asigure că lasă clubul în viață, nu-l urzicenizează. Poate fi mai rău după A.P., poate fi mai bine. O să vedem și o să auzim. Șoricelul tău, Kiruj, e doar SF, CFR nu. E carne din carnea comunității noastre.

    Apreciază

    • A.P. va avea mereu (şi) mulţumirile mele pentru rezultatele deosebite, pentru „reşaparea” brandului CFR. Chiar dacă ele s-au obţinut în marş forţat, într-o cursă contracronometru, practic. Dacă mai găseşte şi nişte părinţi adoptivi decenţi pentru jucăria lui (şi pasiunea noastră), atunci o să aibă chiar respectul meu. Dar acum orice minut pierdut contează, Mister. Simt şi eu că se fac nişte jocuri în culise, că e vorba de o luptă psihologică „cine cedează primul”, dar timpul tot se duce…În afara problemei pur economice (criza financiară), sau chiar datorită acesteia, iese la iveală şi mai pregnant habarnismul lui IM în materie de fotbal (domeniu în care Vass B.Cs. a avut dreptate în multe, chiar dacă a mai exagerat un picuţ). Cu o oarecare experienţă fotbalistică de „criză” în spate această situaţie putea fi mult mai atent pregătită şi -mai ales- livrată, servită, dar au ales politica ştruţului (tăcere profundă). Managementul crizei este şi ea o materie obligatorie în multe domenii de activitate, iar în fotbal este una de maximă importanţă. În schimb are o calitate pe care n-o mai are nimeni (în fotbal, cel puţin): este de încredere şi are şi coloană, chiar dacă şi ea s-a mai îndoit un picuţ în ultima vreme. În fine, nu asta e important, ci partea aia cu „carnea” de care ai pomenit. Aici ai perfectă dreptate. Problema era că acest copil „mai puţin dotat” al clasei a avut tupeul să sclipească o bună perioadă de timp, să eclipseze „vedetele clasei” şi -astfel- şi-a atras invidia şi ura acestora. Revenirea elevului „în banca lui” este un eveniment gustat cu surle şi trâmbiţe de ceilalţi, care au deveniţi iritaţi doar în momentul în care acest elev („carne”) al comunităţii a dorit (şi a reuşit) să părăsească locul lui prestabilit în „societate”…Cam despre asta am vrut să vorbesc, şoricelul fiind doar un instrument de-a ataca subiectul. Dar asemănări există, şi aşa. Nu e vorba de nicio tragedie, nu se va arunca nimeni de nicăieri, un lucru însă nu strică nimănui (şi nu-i vorba de tine, ştii foarte bine): simţul măsurii. Poate nu am fost suficient de atenţi (inclusiv subsemnatul) la anumite semnale venite în perioada de glorie, tocmai că stricau tabloul închipuit de noi. Dar dacă toate aceste lucruri se clarifică într-un final, atunci CFR-ul nostru va avea numai de câştigat, chiar dacă vom uita pentru un an-două-zece performanţele şi trofeele. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Ai dreptate,e doar carne,nu are suflet. Din pacate o carne fara suflet e moarta si intra-n putrefactie,incepe sa puta. Si la noi treaba s-a cam imputit deja…

      Apreciază

  3. Gurile rele zic ca rezultatul de aseara ar fi o plata a unei datorii, ca cele doua conduceri ale cluburilor sunt in fratie si doar inghesuitii aia din tribune nu realizeaza aceste lucruri. Oare sunt carcotasi?

    Apreciază

    • Atunci si Cadu face parte din conspiratie, ca doar el nu si-a bagat piciorul la primul gol al lui Lemnaru. Si tot el a transformat penalty-urile alea in lighean aducatoare de trofee. Deci Cadu merita sa fie propus pt. titlul de cetatean de onoare al clujului medieval 🙂

      Apreciază

  4. E o ocazie in care ma bucur ca am pierdut in fata lui U. Pe noi nu ne ajuta cu nimic egalul sau victoria, pe ei ii ajuta enorm. atat ca puncte cat si ca moral.
    Orice se intampla de acum incolo, AP va avea respectul meu. Spre deosebire de alti conducatori de club care au luat echipe faimoase si le-au scufundat, AP a luat o echipa care se chinuia in ligile inferioare si a dus-o in CL.
    Hai CFR, solutia e sa mergem cat mai multi in tribune la orice meciuri, indiferent de forma de moment a echipei. si sa nu strigam de demisii, plecat, murit si altele specifice galeriilor sudiste.

    Apreciază

    • Tu pe ce lume traiesti? Cine sa vina in gruia daca nu mai tragem la titlu si nu mai vine chelsea? Asa se intampla cand iti rasfeti ”suporterii” cu trofee si meciuri de gala.

      Apreciază

  5. Excelent articol mr. Kiruj. Se simte pasiunea cu care l-ai scris si dragostea ce i-o porti CFR-ului nostru atat de drag. Inainte de a inchide calculatorul sigur il voi mai citi inca o data, asa cum voi citi si romanul la care vad ca faci referire, desigur insa ca nu tot in noaptea asta, 🙂 ci atunci cand acesta imi va cadea in mana. Ai descris perfect starea in care s-a aflat clubul nostru in ultimii ani, dar si cea de azi. La meciul de ieri m-am enervat f. tare tocmai pt ca am simtit ca a cazut si ultima noastra reduta, ultima noastra cetate de scapare, cei 42 de ani de invincibilitate in fata concitadinilor. Sunt tare curios si eu sa vad ce va urma in viitorul apropiat. Cert e in momentul de fata ca trebuie sa imi ridic palaria in fata dragilor nostri critickaci (I.Q., Vass Bela, Ioan Dacid, Dantesc …) si sa recunosc public ca, din pacate, in cea mai mare parte au cam avut dreptate in ceea ce au scris de ceva vreme. De multe ori gandeam si eu cam la fel ca voi, scumpi critickaci, dar optimist fiind din fire si obisnuit atat in viata, cat si in sport, sa lupt pana la capat si sa imi joc si ultima sansa oricat de mica ar parea ea, am preferat sa traiesc cu speranta in suflet. Tot cu speranta ca CFR-ul nostru nu va muri, ci va merge inainte (nu conteaza in ce divizie, ca eu oricum le urmaresc pe toate) traiesc si acum. Exista viata si in esaloanele inferioare B, C, va spun eu. ((Uite, chiar azi Olimpia are un meci greu la Oradea, meci pt intrarea in play-off, deci pt evitarea retrogradarii in C. Si acest meci il astept cu sufletul la gura la fel ca si pe cele ale CFR-ului din anii pari. Si daca voi mai gasi vreo 2-3 ca mine voi fi si pe stadion, ca sa vad cum se prezinta ai mei si in deplasare, ca inca privilegiul asta nu l-am mai avut niciodata)). Desigur ca atunci cand valurile vietii de microbisti ne-au ridicat pe crestele lor si cand fruntea clubului nostru a fost sarutata de noroc, nu a trebuit sa avem in minte astfel de lucruri (divizii inferioare sau chiar desfiintare). Dar acum cand am ajuns in obscuritate, tot ce ne-a mai ramas, desigur, in afara palmaresului de invidiat si a recordului de puncte din C.L., e doar speranta. Dar si aceasta, speranta e buna si ea, caci oricat de inselatoare e ea, slujeste cel putin sa ne duca spre sfarsitul vietii (fotbalistice) pe un drum placut. La urma urmei, spunea parca un scriitor german : <> ”Cerul dupa ploaie mereu senin va fi. (cantau odata niste clujeni de-ai vostri) Cat timp speranta, ne va insoti. Hai CFR !!!

    Apreciază

    • TGV: recunosc, după meci m-a atacat o deziluzie cruntă, tocmai că a căzut şi acel ultim mit, care ne (mai) ţinea în viaţă. Cel puţin aşa am simţit atunci. Între timp au trecut aproape 2 zile, şi -ca de obicei- m-am mai calmat, şi am încercat să pun şi capul la contribuţie. La acest meci absolut ciudat puteam discuta despre multe, majoritatea cu „dacă şi cu parcă”. Inclusiv de acele facturi despre care chiar noi doi am discutat aici înainte de meci. Sau de un protest colectiv al jucătorilor. Sau…de alte şi alte scenarii. Oricum, ar fi foarte bine dacă s-ar clarifica şi s-ar asuma PUBLIC o strategie de salvgardare de ultim moment, cu subiect şi predicat, spiritele s-ar mai calma în jurul echipei, ne-am reseta aşteptările (că iubirea îi eternal, nu-I aşa…) şi cu asta basta, mergem înainte. Sper ca această tăcere prelungită (misterioasă) să şi însemne ceva plus pentru echipă. Vom vedea. Intenţionat n-am scris despre Miriuţă şi(sau despre aşezări/tactică (ideile fixe ale mele), că simţeam că devin şi mai ridicol în contextual dat. Mergem înainte, TGV! Hai Olimpia, HAI CFR!!!

      Apreciază

  6. Oare unde sunt acum tribunistii care la orice decizie a conducerii aplaudau? Daca cineva isi permitea sa spuna lucrurilor pe nume,era imediat pus la colt,pt ca,nu-i asa,n-ai voie sa musti mana care te hraneste. Cu regret constat ca si aici pe Tribuna a fost doar o „comunitate” artificiala,de rezultat. Cand o corabie incepe sa se scufunde,primii care o parasesc sunt sobolanii. Oamenii de caracter raman pana la final. Unde sunteti,fratilor? Am ajuns sa comenteze m u istii pe Tribuna,iar noi ne dam la fund?

    Apreciază

    • U-istii comenteaza pe aici pentru ca au prins curaj dupa ce au castigat in sfarsit si ei un meci cu CFR. Cu ceva sansa, as zice. Daca era egal sau pierdeau, nu vedeai nici unul. Cat despre aluzia la sobolani, cred ca ar trebui sa iti reconsideri cuvintele si sa nu te pripesti numind suporterii alaturi de care te bucurai la victoriile in CL ca sunt „de rezultat”. Aplaudaci? Sunt doar oameni optimisti, asa cum tu pari sa fii un pesimist care se bucura ca a avut dreptate cand a anticipat scufundarea clubului. Deocamdata nu s-a scufundat, chiar daca conducerea a mai facut si gafe si chiar daca in momentul de fata situatia e cam naspa. As zice ca atitudinea ta e mai aproape de ceea ce numesti „suporter de rezultat”. Si te rog sa observi ca nu urmaresc sa te jignesc si nici nu e atac la persoana ta. E doar o observatie legata de atitudinea ta si atat. Suntem colegi de suferinta, doar ca eu unul nu simt nevoia sa exprim aceasta suferinta cu orice ocazie.

      Apreciază

    • U-istii comenteaza aici pt ca nu au comenta in alta parte, asa cum am mai scris tare cred ca cei mai multi dintre ei se bucura de „necazul” CFR-ului si nu de victoria alor lor. Patetic.

      Apreciază

    • PREZENT! :))))) Prietene, unul (cu siguranta mai destept decat mine) spunea odata ca ” Micile suparari sunt galagioase dar [ca] marile dureri sunt mute”. Altul (Grigorie de Nazianz) spunea cam asa: ”Vorbeste doar atunci cand ai ceva mai bun decat tacerea”. Atunci cand toata lumea vorbeste pe la colturi (sau chiar striga de pe acoperisurile caselor) ca ceea ce ai tu (mai) drag e pe moarte si-si clatina batjocoritor capetele, ”cerand” inca o ”minune” (a se citi inca un an ”par”) de la muribund, nu cred ca-ti arde de prea multe vorbe. Avusesem in plan sa scriu un articol in care sa-mi spun si eu parerea vizavi de ceea ce se intampla azi la CFR. Mai vorbim.

      Apreciază

    • Suntem tot aici. Frumos din partea ta sa presupui atatea chestii despre mine si altii. Esti genul de om care este impresionat de altii daca bat din clanta suficient de tare? Ei, promit ca n-o sa te impresionez niciodata. Eu sufar ca toata lumea. Insa am avut curajul sa raman optimist si sa sper. Altii au jucat la doua capete si mereu au carait chiar si atunci cand motivele de bucurie erau superioare cele de carait. Doua capate? Da. Doua capete. Au carait si in vremurile bune doar in caz ca echipa dezamageste prin rezultate, caraitul lor aduce satisfactia sa intre aici zilnic si sa zica: „ce v-am spus”. Saul, felicitari, ai avut dreptate! Acuma te rog frumos, bea tu sampania victoriei fara sa vad eu. Vreau sa sufar in pace. Si inainte sa presupui chestii despre mine, te invit sa ma cunosti.

      Apreciază

      • Nu cred ca e cazul sa va aruncati unul altuia cuvinte grele..nu ne caracterizeaza pe nici unul dintre cei care posteaza aici…Insa uite, Saul, si eu pana acum un an jumatate (aprox) am fost in aparator fervent al conducerii,atata timp cat eu i-am perceput ca isi face treaba bine i-am aparat…Apoi a intervenit fisura vazand ca AP nu mai investeste nimic,vazand ca se schimba antrenori pe banda rulanta…observnd ca nu exista nici un fel de strategie incet,incet mi-am schimbat discursul si eu…asta-i viata ! Si crede-ma cred ca sunt primul care regreta faptul ca previziunile mele/noastre sumbre s-au adeverit..Ce e de facut ? Eu stiu,tu stii, noi toti stim insa problema e faptul ca, cutitul si painea sunt la AP deci degeaba ne tot lovim noi cu fundul de terra ca rezolvarea nu sta in mainile noastre…din pacate…Oricum semnele spun ca pana la finalul acestei luni vom sti daca e laie ori balaie si cum azi suntem in 26 nu mai e atata de asteptat….

        Apreciază

  7. Doua editoriale exceptionale,felicitari , respect kiruj si che.Draga tgv apreciez faptul ca ti-ai respectat „angajamentul”luat acum cateva zile.E o dovada de caracter si barbatie ceea ce astept si de la patronul echipei in aceste momente.Se spune ca speranta moare ultima,sa speram deci intr-un viitor decent si nu la un sfarsit urat care ar sterge toate meritele lui AP din ultimii 10 ani.

    Apreciază

  8. CFR a fost ca ICAR a zburat prea sus si nu a luat aminte la ,,aripile de ceara” dupa maxim de puncte in CL ,,apropierea de soare” a urmat caderea.Au fost echipe mari care acum sunt in divizii inferioare si in alte tari dar suporterii adevarati le iubesc pentru ca ele sunt ale lor.Cei mai ,,vechi” un pic pe aceasta lume poate va mai aduceti aminte de un meci U Craiova -Bayern Munchen in primavara lui 82 castigat de Bayern la Craiova.Atunci la scorul de 2 la 0 pentru Bayern Cristian Topescu comentatorul meciului a spus o fraza care este valabila peste timp in fenomenul sportiv citez,,indiferent invingatori sau invinsi noi ii vom iubi mereu pentru ca au fost si vor ramane mereu ai nostri” cred ca spre asta ar trebui sa ne indreptam.am spus la necaz din motive personale in 2007 ca doresc sa se aleaga praful de clubul acesta dar acum nu simt nici o satisfactie dimpotriva numai regrete

    Apreciază

    • E bună comparaţia asta cu Icar. Îmi aduc aminte de acele fraze ale lui Ţopescu, a avut el altele şi mai şi…:) De acord cu tine în privinţa regretelor: ura manifestată pentru alte echipe nu va duce niciodată nicăieri şi -mai mult de atât- nu ne va problemele noastre „interne”, care -după cum se vede- sunt destule…Chiar dacă sună un pic demodat, revin cu mesajul de bază din „scriere”: contează doar iubirea şi nu ura, şi nu numai în fotbal. HAI CFR!!!

      Apreciază

  9. Intreb…v-ati gandit macar pentru o clipa ca jucatorii sunt cei care saboteaza totul? Ok e vina lui Arpike ca nu le-a platit salariile restante si contractul e contract…Insa ei puteau ca dupa 3 luni neplatite sa isi depuna memorii si sa devina liberi de contract… sa plece intr-un final …Oricum daca mi se verifica ipoteza jalea e si mai mare fiindca ne da adevarata dimensiune a celor care intra in teren meci de meci…si noi ne batem capul… si noi criticam antrenorii….

    Apreciază

    • Corect, Dantesc. După ce s-a recunoscut public existenţa acelor datorii şi am aflat şi de acel pui de revoltă cu cantonamentul, am reconsiderat şi eu un pic întreaga abordare. După cum ai observat, n-am scris un singur cuvânt despre Miri, că în contextual dat era efectiv o chestier caraghioasă să mă leg de aşezări, tactici, schimbări, etc. Mai mult de atât, a „urcat” un pic în ochii mei. Această decădere se datorează -mai mult ca sigur- acestui război psihologic (război rece) dintre jucători şi conducere, iar Miri în mod cert a căzut la mijloc ca musca-n lapte, a şi recunoscut franc acest lucru. Jucătorii nu vor să devină liberi, că atunci pierd contractele supradimensionate. Conducerea nu le dă restanţele pentru că ei vor exact altceva, adică ca jucătorii să depună memorii şi să devină liberi. E un cerc închis, dar -de regulă- iese jucătorul în câştig din aceste ambuscade. Se va forţa -în opinia mea- continuarea „căderii” pentru a şantaja într-un fel sau altul conducerea. Ambele tabere au o vină, dar primul pas greşit a fost făcut de conducere că a întârziat salariile. restul sunt reacţii şi reacţii. Şi am ajuns acolo unde ştim cu toţii că an ajuns. În max. 10 zile se va sparge într-un fel sau altul toată „criza” asta, poate mai repede. HAI CFR!!!

      Apreciază

    • Interesanta ipoteza, dar jucatorii o pot pati urat de tot. In caz ca intra clubul in procedura de insolventa, nu mai vad banii in veci (in cel mai bun caz – esalonat – peste minim 3 ani). As fi curios, sunt diferente de la jucator la jucator privind vechimea restantelor?

      Apreciază

      • Nu te întreba, Caneto, îţi spun eu: 100% există diferenţe între restanţe. În opinia mea există şi jucători fără restanţe, unul sau doi, maxim.

        Apreciază

    • O alta problema, sigur sunt si jucatori care saboteaza totul, impotriva vointei lor, nu din cauza restantelor, ci prin simpla lor prezenta in teren. 🙂 Pur si simplu nu-s in stare sa joace mai bine. 🙂

      Apreciază

      • LOOOLLLLL!!!!! Eu unul nu prea cred in conspiratia jucatorilor. Ca sa fie asa ceva, ar trebui ca ei sa fie foarte uniti, foarte priceputi in a juca fotbal ineficient (ceea ce necesita deja talent adevarat) si mai ales un regizor suficient de priceput ca sa salveze aparentele. Cel mai degraba vad o combinatie formata din lipsa motivatiei (din cauza neprimirii banilor), brambureala bancii tehnice si a stilului de joc ca urmare a deselor schimbari de antrenor/staff, promisiuni neonorate din partea conducerii s.a.m.d.

        Apreciază

        • Degeaba declara toti jucatorii ca impreuna castigam, impreuna pierdem, cred ca exista si o dezamagire a greilor din aparare (Felghe, Cadu, Piccolo, Camora) fata de sterilitatea atacantilor, ceea ce a condus la o blazare a lor. Daca scoatem din socoteala cele doua accidente din toamna, cu Otelul si Sageata, raman 17 goluri inscrise in 22 de meciuri (11 partide fara gol marcat!).

          Apreciază

        • LOL ne LOL la primul gol al universitarilor Cadu facea balet pe langa Lemnaru (faza se poate revedea) iar la al doilea gol doar faptul ca arbitrul a fost indulgent la scapat pe acelasi Cadu de la un cartonas rosu pe deplin meritat…Si-apoi ne putem gandi la neputinta de la Corona unde de la un 2-0 la pauza se ajunge ca echipa sa fie egalata si mai mult de atat dominata de echipa de pe ultimul loc in liga 1 si care juca(culmea!) de 30 de minute in 10 oameni…Iar exemplele pot continua daca vrei cu fiecare meci din returul acestui campionat ca sa nu ma duc mai departe…

          Apreciază

    • Da, interesanta ipoteza. Folosind metoda reducerii la absurd as spune: de ce sa folosesti pe teren niste jucatori de care vrei sa scapi si care sigur au interes sa piarda meciurile, in loc sa ii tii in afara lotului sau pe banca si sa bagi tineri dornici de afirmare care pana si prin intamplare ar putea aduce cate 3 puncte? (nu am luat in calcul faptul ca nimic din ceea ce face conducerea de un timp incoace nu are nici o logica)

      Apreciază

      • Corect, Dane, am ajuns şi eu în acest punct, tot în baza reducerii la absurd. De aici încolo intervine psihoza antrenorului care vrea să şi f…te dar vrea să şi rămână fată mare (citat din Cristi), care -în ciuda declaraţiilor date mai mult către „tribune” şi patronat- are încredere -totuşi- instinctiv în elefanţi, din varii motive. Iese o ştruţocămilă, sau -în traducere new-new-cfr- un egal chinuit sau o înfrângere.

        Apreciază

        • Nu cred in psihoza antrenorului. Cred putine din ceea ce declara in ultima vreme conducerea, dar imi aduc aminte de ce zicea Arpy: „Eu fac lotul, antrenorul doar îl pregăteşte”…. la asta il cred. Deci nu cred ca Miriuta ii dicteaza lui Arpy unde e locul elefantilor…

          Apreciază

  10. Atat de mult pesimism dragii mei frati…. Indiferent ce ar decide A.P., jucatorii, Miriuta etc. nu mai conteaza. Iubim cu totii aceasta echipa, spiritul ei. Nu uitati ca a trecut aproape jumatate de secol ca vecinii sa ne invinga, si asta doar o data. Oare nu meritau si ei o victorie dupa atata timp? Noi am avut atatea realizari, atatea bucurii la care nici macar sa visam nu am indraznit. Singurul obiectiv maret pentru ei a fost sa ne bata pe noi. Fratilor, depinde doar de noi daca CFR-ul va mai exista. In momentele de tristete amintiti-va de momentele fericite. Indiferent ce va fi, avem de facut doar aceste alegeri: mai mergem la meciuri sau nu? mai sustinem echipa sau nu? mai iubim sau nu?

    Apreciază

  11. No bun, am pierdut cu vecinii , am facut egal cu Corona in conditii cvasi-suspecte, am pierdut cu oile, am facut egal cu Vaslui , dupa aceasta serie neagra de rezultate cred ca va iesi putin si soarele dintre nori pentru noi. La fel de sumbra era atmosfera pe tribuna si dupa meciul cu Chiajna antrenata atunci de sotul prodancei, sau la pauza meciului de la Severin, sau dupa meciul cu Iasi-ul dar intr-un final ne-am revenit. In mod normal nu cred ca se pune problema retrogradarii, puncte o sa mai obtinem, din 10 partide eu cred si sper la minim 15 puncte(4 victorii si 3 egaluri), cred ca avem puterea sa invingem lupii galbeni in Gruia, cred ca avem puterea sa scoatem minim o remiza cu potaile in capitala, cred ca ai nostri jucatori mai au putina ambitie sa incurce Astra, is destul de convins ca va fi si o victorie in genul celei cu Otelul sau Navodari, totul e ca se anunte intr-un final care e statutul ADEVARAT(nu cel oficial) lui Miriuta.

    Apreciază

      • Daca se aplica criteriul licentierii si SPER DIN TOT SUFLETUL SA SE APLICE!!!!!!! tare cred ca nu sunt 4 echipe in Liga1 care sa nu aiba probleme cu restantele salariale,probabil doar Astra ar obtine licenta fara emotii.

        Apreciază

        • Sper ca in manualul de licentiere sa nu se accepte cluburile aflate in insolventa. Din punctul meu de vedere e O MARE MAGARIE, un artificiu de tot cacatul prin care incerci sa iti inseli partenerii.

          Apreciază

          • Dacid, corect ce zici. Problema este că în urma unor presiuni s-a ajuns acolo că majoritatea cluburilor evită aceste constrângeri financiare (şi primesc totuşi licenţa), iar cele câteva mai „fraiere” (printre care s-a numărat până nu demult şi CFR) care achită conştiincios dările, sunt luate în derâdere de ceilalţi şi creşte frustrarea, logic, dpmdv. Cam asta e contextul în care şi CFR analizează această soluţie (mai sunt şi alte aspecte), care -între noi fie vorba- nu înseamnă o stigmatizare aşa mare cum se crede, este o procedură nu foarte elegantă, dar legală în RO, aplicată la scară largă în mediul privat. Sunt mulţi patroni care şi-au făcut un obicei în a-şi duce o anumită firmă în insolvenţă, apoi fac alta, iau smântâna şi duc şi firma asta în insolvenţă, etc. Falimentul este cu totul altceva, este capătul de linie, practic.

            Apreciază

          • Completarea completarii, asa mi se intampla cand nu gandesc pana la capat:) Moda insolventei a aparut de cand s-au interzis divizarile. Maharii din fotbal vad ca intotdeauna incearca sa pacaleasca cumva datornicii, patetic.

            Apreciază

  12. Oare nu ar fi posibila o reorganizare a clubului pe modelul socios al Barcelonei? Stiu ca acolo baza de fani e uriasa in comparatie cu a noastra, dar macar la nivel de idee merita sa vedem daca e o varianta viabila sau nu. Si incep cu cifrele: un buget decent, care sa permita si ceva performanta, ar fi de 5 milioane de euro pe an. Din astia, 2,5 milioane ar trebui sa vina din drepturi TV, 0,5 milioane din bilete, 0,5 milioane din marketing (facut cu cap, nu ca acum), 0,5 milioane de la sponsori (nu cred ca e exagerat daca exista 3-4 companii care sa dea impreuna banii astia) si deja s-au facut 4 milioane. Mai ramane 1 milion care trebuie obtinut din vanzarea de jucatori si din alte surse (nu stiu acum care ar fi alea). Una din ele ar fi contributia actionarilor, de exemplu 4.000 „socios” x 250 euro/an (adica aprox. 20 euro/luna fiecare, o suma rezonabila) ar acoperi complet necesarul. Evident, trebuie pusa la punct baza de juniori, care sa scoata 2-3 jucatori buni pe an pentru prima echipa si eventual sa fie tinuta cu banii obtinuti din vanzarile de jucatori. Asta e doar o schita in mare, nu intram in detalii. Ce parere aveti?

    Apreciază

      • Nu cred ca vecinii sau giulestenii ar trebui sa ne fie model. Daca Rapid are ceva rezultate in lunga sa istorie, U e aproape inexistenta din punctul asta de vedere. Asta, binenteles, comparativ cu CFR-ul, in special ultimii 10 ani.

        Apreciază

        • Eu as vrea un astfel de model, ar fi o minima democratie si ar fi (un pic) greu de vandalizat clubul dar mi se pare destul de greu de implementat acest model in Romania. Poate sunt mai pesimist eu de felul meu.Tare mi ca prin sociosi o sa se ajunga la situatia de la potai de acum cativa ani, cand erau mai mult tzepari…asta investitori iar fiecare tragea la oala lui.

          Apreciază

    • Dacă nu mă înșel, modelul socios a fost luat în considerare și apoi abandonat la „U”, ori acolo suporterii sunt în număr mai mare, nu? Oricum, e timpuriu să căutăm soluții, când nici măcar nu știm exact care-i situația în prezent: Paszkany chiar nu mai poate sau Paszkany chiar nu mai vrea? Eu – un pesimist incurabil – devin brusc optimist referitor la un singur aspect: dacă CFR o să fie scos la vânzare, se va găsi cumpărător (la prețul corect, normal). Apoi, totul va depinde de ideile noului acționar principal și dragostea sa nesfârșită față de clubul CFR.

      Apreciază

      • Nu stiu daca numarul suporterilor lui U e chiar atat de mare comparativ cu al celor de la CFR, mai ales daca luam in considerare intregul Ardeal, nu doar orasul. Pe de alta parte, suporterul tipic al CFR-ului e diferit de cel de la U si nu cred ca gresesc daca sustin ca financiar sta ceva mai bine decat un suporter tipic de la U. Ei au gura mare si cam atat. Momentul favorabil pentru o actiune socios era imediat dupa victoria de pe Old Trafford. Dar cine stie, poate ar prinde si acum daca s-ar strange niste ceferisti dispusi sa o faca. Cat despre intrebarea ta, eu cred ca in primul rand AP nu mai poate aduce banii necesari, nu ca nu mai vrea. Nu e exclus nici sa isi fi dat seama ca pentru a obtine mai mult, trebuie mult mai multi bani, pe care nu ii are si atunci motivatia a scazut.

        Apreciază

        • Hai ma scrie ceva serios! Fanii din ardeal crezi ca mai sunt interesati de cfr in liga 2 3 sau 4. Ei erau fani cand ne bateam cu steaua la campionat si cand jucam cu united. Nici nu o sa le pese ce a facut cfr in etapa12 din liga 3 in meciul cu athletic soncuta mare

          Apreciază

    • Sistemul socios este singurul care garantează continuitatea, pentru că se bazează exact pe acel segment care adduce şi SUFLETUL şi IUBIREA, deci este direct interesat ca lucrurile să meragă bine. Preşedintele este ales, este monitorizat, tras la răspundere, etc. S-ar putea şi la noi, totul este o chestiune de organizare, cu timp şi ceva bani pierduţi pentru nişte oameni, dar e singura soluţie pe termen lung.

      Apreciază

      • Atita doar ca in Romania populatia (ca nu spun publicul) s-a invatat in general cu chestii mocca. In afara de vreo 5-6 artisti nimeni nu sustine concerte pe bani, pentru ca publicul s-a invatat cu „gratis la zilele orasului si festivalul berii”. Acelasi fenomen in avem si la fotbal, de la eternii atirnatori „de lux” care se chinuie sa faca rost de „invitatii” si pina la amaritii care sar cite un gard. La astia aduagam marea masa passiva care se uita la tembelizor pasiv, pentru ca tot e teoretic, gratis. Va mai mirati atunci ca patronii nu se bazeaza pe suporteri si ii desconsidera? Mentalitatile se schimba greu, dar se va intimpla si lucrurl acesta – primul pas a fost facut acum, cu noile drepturi TV. Daca majoritatea meciurilor vor incepe sa vina prin pay per view, incet incet si publicul va fi reinvatat ca un meci are un pret comercial, pe de alta parte si unele cluburi de la administratori la jucatori vor trebui sa invete ca mimatul jocului, „omenia” samd vor fi sanctionate in mod direct. Regulile jocului se vor schimba – semnale vin din multe parti: noii oameni de la federatie, drepturi TV, din 2015 o sa vina fair playul financiar UEFA peste cluburi samd….vom trai vitiva ani cu transformari masive.

        Apreciază

        • Daca meicurile o sa fie pay per view o sa fie un mare fiasco. Mi se pare aberant sa platesti un plus fata de abonamentul la serviciu de cablu sa vezi 2 echipe de tot rahatul si sunt multi care o sa se lecuiasca de liga lui ….mitica.

          Apreciază

  13. Kiruj, articol f. bun, ai mare dreptate daca te referi la CFR-ul creat de A.P. si nu la cel „adevarat”, a echipei dinaintea lui 2002 (a sustinatorilor impatimiti). Inainte sa-mi incep „atacul” la „baioneta” ceea ce nu inseamna o rupere de familia alb-visinie sau dusmanie la adresa lui A.P., ci defineste crunta realitate pe care de vreo 2 ani, s-a incercat sa ni se ascunda, vanzandu-ne iluzii si provocandu-ne, intr-un final, mari deziluzii! Pentru mine ramane, inca, o necunoscuta cum de a ajuns dl.A.P. sa semene atat de mult cu Bucsaru, Becali, Mititelu si alde Iancu, Borcea, Copos, toti acesti indivizi dubiosi (putin zis) pusi pe capatuiala in numele si sub obladuirea fotbalului?! Mai grav a fost faptul ca f. multi am inghitit aceasta momeala si am acceptat cacialmaua acestor abjecti, care au infectat spiritul adevarat al fotbalului, ridicandu-se pe naivitatea noastra, profitand de fenomenul-fotbal, numai si numai in interes propriu! In momentul in care nu le-a mai iesit profit, s-au retras-„ascuns” in spatele unor firme fantoma, dupa gratii sau prin „Budai”, batandu-si joc de suporteri, jucatori, staf tehnic si de tot ce-i omenesc. Rusine! D-le A.P. ai reusit sa ma convingi ca nu ne meriti pt. ca ne-ai inselat si mintit; slab caracter, cu o atitudine sfidatoare, care s-a dovedit perdanta pt. toata lumea ceferista. Din nefericire te-ai inconjurat (adevarat, de oameni loaiali) de nonvalori, lipsiti de profesionalism (in teren Cadu – la aceasta data – pe banca Miri, in conducere I.M. si Zamfir), pe care i-ai manevrat in functie de interesul personal (cred ca toti patronii fac la fel, dar aceasta nu-i o scuza) si care in loc sa te(ne) ajute mai rau ne-au impins in prapastie! Lipsa de implicare a dl.A.P. si aceasta detasare inexplicabila de club (probabil nu s-a ajuns la un profit „next lavel”) a dus la o stare de haos(asa se vede dinafara-din tribuna), de nemultumire generalizata si accentuata de ne plata salariilor. In asemanea conditii improprii fotbalului s-a ajuns la razvratiri (neprezentare in cantonament), la pierderea controlului si la lipsa de performanta. Pacat pt. ca se crease un brand, o legenda, un mit care este pe cale sa se risipeasca, mult prea usor. Un ultim apel, la finalul „Experimentului-Paszkany”: Daca ti-a mai ramas o farama de moralitate-ceferista, cruta-ne durerea si readu bucuria fotbalului in Gruia! Scuze pt. tratamentul”calcaros”, dar dupa umilintele pe care le-am suportat a trebuit sa ma descatusez! Csongi ai aratat f. corect spre ce trebuie sa ne indreptam. Hai CFR!

    Apreciază

  14. Oare cu ce ne vom deplasa la Mediaş pentru jocul cu Petrolul? Car cu boi? Că boi sunt suficienţi, mă includ aici şi pe mine… În altă ordine de idei, iată că nici organizarea partidei cu pinguinii n-a fost bine făcută, de aici pedeapsa ca ambele echipe să joace o etapă pe alt teren. Faină treabă Mureşane!

    Apreciază

  15. Pacat…mare pacat…am tot sperat…si au venit pinguinii sa ne rida in nas si sa ne devasteze stadionul ! Astia sint suporterii uisti veniti din caverne. De la echipa noastra si conducere astept cu strigere de inima sa ingroape 10 ani de realizari frumoase. Miticii isi freaca miinile de bucurie ca se scufunda echipa care a spart buboiul titlurilor luate de echipele din Bucuresti. Orice ar fi,sper sa nu avem soarta Urziceniului…ar fi foarte trist ! Hai CFR,oriunde ai fi !!!

    Apreciază

  16. Dantesc: am fost la meciul cu Corona, şi am văzut / am constatat lucruri interesante. la golul 2 toată banca de rezervă exploda ca în finala CL, dar mai erau destui (aflaţi pe teren) care nu s-au omorât cu firea să-l felicite pe Negruţ. Căderea după 2-0 (şi cu om în plus) este efectiv inexplicabilă, după câte am văzut eu pe diferite parcele de cartofi, nu-mi pot explica fenomenul nici acum. Dacă eram eu „presidente” (şi „curat”, în sensul în care nu aveam tot felul de înţelegeri anterioare cu unii jucători) făceam o investigaţie internă de toată frumuseţea (departe de media, evident) şi nu cred că nu se făcea lumină. Dar e posibil ca ea (investigaţia) să nu fi fost dorită, din mai multe cauze posibile (1-laşitate, aşa, pur şi simplu, 2-dezinteres, 3-complicitate cu câţiva jucători, pe teme mai vechi sau mai noi). Grupul este în mod clar rupt în două, fiind „distribuită” pe o paletă imaginară foarte largă în privinţa atitudinii din joc, acum chiar nu vreau să dau exemple, dar se cam vede de la o poştă. La meciul de luni, a fost efectiv ridicolă (asta-i cuvântul) cum s-au dat la o parte 4 (patru) ceferişti din calea mingii la un şut tare, dar venit din lateral, din unghi, de pe Piaţa Avram Iancu. Nu cred de mult în teoria erorilor suprapuse, nu în fotbal! Cu toate acestea nu exclud nici varianta „curată” a meciului (meciurilor), dar atunci este efectiv dramatică alunecarea prestaţiei jucătorilor (de bază, în primul rând) spre ridicol, de nivel de „C”. Sunt foarte curios ce rol are în toată povestea asta Cadu (pe care îl stimez în continuare pentru ce a făcut pt. CFR), fără el nu cred că se face ceva, indiferent dacă acel ceva vine dinspre conducere, sau dinspre colegi. Se adună din ce în ce mai multe greşeli în dreptul lui, unele inexplicabile (Lemnaru nu dădea golul ăla lângă mine, te asigur, nici acum, la 56 de ani), dar e foarte greu de spus că e implicat în ceva, poate fi vorba -aşa cum bine a intuit Albu acu 2 ani chiar- de o cădere lentă dar ireversibilă a posibilităţilor fizice ale căpitanului, care niciodată n-a fost un monument de tehnică şi de ingeniozitate în apărare, la el am vorbit mai mereu de dăruire, de inimă, da combativitate, etc. Odată cu trecerea timpului e foarte greu să suplineşti aceste calităţi pur fizice şi motivaţionale. Dacă ai o tehnică decentă, o intuiţie măcar medie, etc., poţi juca la acest nivel de Liga-1 până la aproape 40 de ani, din ce văd, cu o condiţie fizică medie. Nu ştiu ce să-ţi spun, am multe semne de întrebare, încă nu văd foarte clar care-i „formula”, dar ceva pute, în mod evident. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Ricardo e imprevizibil ca sa nu spun altfel si clar condus de interese de tip personal si nu o sa fiu acum ipocrit sa ii contesc meritele…Insa, ce e clar e ca are antecedente si nu s-ar da la o parte de la nimic atata timp cat ii serveste interesului personal…Tin sa va readuc in atentie o chestie,in pauza de iarna Muresan s-ar fi scapat de acesta si de salariul lui poate dandu-si seama ca e un balast imens pentru club si greu de dus…Ei… asa s-au tras sforile incat acesta a ramas pe acelasi salariu…si cu aceleasi drepturi si unul din motivele invocate inclusiv de el a fost ca are foarte multe afaceri in Cluj ,afaceri pe care din Ucraina sau din Portugalia nu mai are cum sa le conduca…Interesant nu?

      Apreciază

      • Câteodată am impresia că conducerea şi Ricardo sunt legaţi de prea multe „fire” invizibile, de lucruri adunate în timp, cusute NU neapărat cu aţă albă, ştiu prea multe unul despre celălalt. Parcă văd o despărţire în „tandem”, ţinându-se de reciproc de gât…

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.