FELICE PICCOLO


Piccolo părăseşte CFR-ul: fundaşul e dorit de Sampdoria şi de o formaţie din Emirate. (Ziua de Cluj, 22 ianuarie 2014)

E foarte posibil să ne trezim într-o dimineață de ianuarie an cu soț curent, să pornim calculatoarele, și când sorbim prima gură de cafea să citim că Felice Piccolo nu mai este fotbalistul CFR-ului. Italianul nu va pleca cu pompă de la noi, ci într-un stupid anonimat (marcă înregistrată a conducerii CFR), ca și cum n-ar fi fost niciodată în Gruia, ca și cum n-ar fi perechea lui Cadu în echipa deceniului 2004-2013. O să plece ca un Tony, ca un Peralta, ca o măsea stricată, care începuse să pută în nasul fin al conducerii. Deja mă enervez la gândul că Piccolo o să plece cum nu merită…

Nu știu exact în ce moment al istoriei evoluției omului din maimuță, finanțatorului i s-a pus pata pe omul italian. Să fie simplă antipatie, să fie salariul prea mare, să fie premierea pentru parcursul din Champions League? Habar n-am. Știu doar că este stupid, infantil, deplasat să faci din Felice Piccolo un țap ispășitor.

Și pentru că am amintit de Peralta, exact așa-i vedeam pe cei doi, ca pe niște frați. Frați în ale fotbalului, în treburile profesionalismului, seriozității, atașamentului față de club și – nu în cele din urmă – în tainele modestiei. Deși trecuți pe la Inter, respectiv Juventus, nici Sixto, nici Felice n-au afișat la Cluj o atitudine de superstaruri, de „ce pana mea?” sau „je m’en fiche!”. N-au căutat lumina reflectoarelor, n-au fost primii la interviuri după victorii, n-au ținut prima pagină a revistelor de scandal (gsp, ProSp și altele). Când intrau pe teren, intrau numai ca să joace fotbal, fără fițe, fără artificii gratuite, atât de bine cât le permitea forma de moment. Făceau doar lucrul pentru care erau plătiți.

Felice Piccolo n-a avut o viață lină la CFR. Nici n-avea cum, la ce număr și-a ales pe tricou. Pe durata contractului său a avut parte de o galerie de antrenori, a trebuit să se plieze pe multiple concepții de joc, iar nu de puține ori să se muleze pe forma băncii de rezerve. E incredibil cât a strâns din dinți omul acesta, cum a revenit de câteva ori de nicăieri. A avut și o accidentare care l-a scos din teren o lungă perioadă de timp, dar a avut parte și de antrenori pentru care a fost greu vizibil sau chiar invizibil. Erau perioade când doar eliminările lui Cadu lăsau un loc de muncă în centrul apărării și pentru Piccolo, ca zilier. Italianul a tăcut, a muncit și a revenit. Deși n-a atins niciodată perfecțiunea pe postul de fundaș central, modul de a fi și de a trata cu onestitate fotbalul, i-a făcut pe suporterii CFR-ului să-l aprecieze la valoarea sa reală, fără a-l ridica pe vreun piedestal de idol. În cazul lui Piccolo, suporterii au aruncat cu flori și încurajări, acolo unde conducerea și unii antrenori au tratat cu sictir.

Dar cam atât text despre Felice Piccolo. Nu se cade să povestesc mai mult despre italian decât despre căpitanul Cadu, nu? În definitiv, suporterii l-au votat doar perechea din apărare a portughezului. În continuare, vă las pradă tabelelor. Puteți vedea cum și de ce antrenori a fost folosită perechea de fundași centrali Cadu-Piccolo, din iarna lui 2010, de când italianul a ajuns în Gruia. Felice Piccolo a evoluat în 95 partide pentru CFR, în toate competițiile, în 65 dintre acestea făcând pereche cu Ricardo Cadu. Cea mai bună pereche a deceniului 2004-2013, de fapt. Iar – raportat la numărul de meciuri cât a antrenat CFR-ul – care este antrenorul care a simțit cel mai bine că aceasta este perechea ideală (și a și fost răsplătit pentru acest mod de a gândi)? Eugen Trică, care nici măcar nu era antrenor cu nu știu ce diplomă…

PS – Iar dacă cumva sorbiți prima gură din cafea de dimineață și citiți că Felice Piccolo nu mai e la CFR, beți-vă liniștiți cafeaua în continuare. Am să-i mulțumesc eu lui Felice Piccolo, acum – atât în locul vostru, cât și în locul AISCP (a căror inițiativă de la ultimul meci din Gruia tot cu sictir a fost tratată) – pentru prestațiile sale de la CFR și am să-i doresc o viață împlinită. Dacă cumva la una dintre cafelele de dimineață italianul nu mai e la CFR, iar deceniul 2004-2013 s-a încheiat, asta nu înseamnă că Piccolo n-o să mai fie ceferist.

Un Felice Piccolo trist. Prietenii știu de ce…

0 comentarii

 1. Doamne da sa nu plece in aceasta iarna! Si, nici la vara, poate mai exista minuni. Unul din multele motive pentru care imi doresc sa ramana si pentru retur este tocmai initiativa esuata din toamna a AISCP. A fost o situatie de catch 22. Cum sa-ti iei ramas bun cand exista posibilitatea sa nu plece? Este de condamnat refuzul din partea clubului si nu prea.

  Apreciază

  • Caneto,AISCP a vrut sa il premieze pe Piccolo nu doar pentru faptul ca s-ar putea ca acesta sa nu mai evolueze niciodata a CFR,nu…Premiul pe care urma sa il acordam era simbolic si asa trebuia anuntat si de catre crainicul stadionului ” AISCP(….) in semn de apreciare pentru intreaga sa activitate desfasurata in tricoul visiniu ” … Insa si din pacate am fost refuzati de catre IM ,care ne-a dat asigurari ca FP nu va pleca de la CFR… Boon… acu ramane sa vedem ,desi vorba lui Dinu tipul asta de santaj din partea conducerii (exact la fel au procedat si in cazul lui Peralta) nu poate sa imi provoace decat dezgust…Iar lumea spune ca salariul oferit de catre onor conducere e mai mult decat ridicol,salariu pe care insasi FP a afirmat ca oricand l-ar lua si in Italia (deci acasa!) de la o echipa din serie B…

   Apreciază

 2. Ma tot minunez si acum, mi-a fost foarte simpatic Jorge Costa, dar in veci nu o sa inteleg ce a putut sa vada in Nuno Diogo, de l-a tinut pe banca pe Piccolo?

  Apreciază

  • Antrenorii lusitani au această „boală” pe italieni…În plus, JC a vrut să implementeze (în mod corect, la nivel de teorie) un cuplu de fundaşi centrali din Portugalia, mizând pe: 1-aceaşi naţionalitate a fundaşilor (ca şi a lui, dealtfel), de unde -vezi Doamne- va rezulta o mai bună conlucrare, 2-forţa brută superioară (cel puţin aparent) a lui Nuno, în raport cu Piccolo. JC a fost un jucător tip „animal” pe teren, într-un fel a dorit să promoveze -măcar în linia de fund- aceaşi atitudine caracteristică lui, considerându-l pe Felice o „domişoară din Cizmă”, lentă, mult prea liniştită, etc. Eu cam aşa-l „simt” pe JC că s-a gândit pe „palierul” asta al fundaşilor centrali. Treptat s-a lămurit şi el, destul de târziu, ce-i drept. În opinia mea nu l-a simpatizat pe Felice nici măcar când -de voie de nevoie- l-a mai introdus în echipă. HAI CFR!!!

   Apreciază

 3. Mister, ai avut de tras şi tu cu aceste statistici intermediare, nu glumă…E frumoasă meseria asta, aşa-i? Dincolo de supremaţia incontestabilă a perechii Cadu-Piccolo, mie mi-a plăcut şi Jula (într-o perioadă de formare a New CFR), dar şi Galiassi, care în ediţia 2007-2008 (primul an „par”!) a fost mai mereu lângă Cadu în echipa de start. HAI CFR!!!

  Apreciază

  • Bun fundaș Jula! Dacă ar fi contemporani, nu știu dacă Piccolo ar fi mai bun decât el. Galiassi se poate compara mai mult cu Rada. Cel mai haios era Alcantara, care-ți dădea uneori boli de inimă, la cum trata unele faze. Ar fi făcut echipă bună cu Beto. 🙂

   Apreciază

 4. Eu daca as fii patron ,mi-as dori un angajat ca Piccolo.Sper ca va ramane la noi.Langa acest tip de jucator pot creste jucatorii tineri,pot invata ce inseamna PROFESIONALISM.Este o persoana inteligenta cum rar vezi in fotbal,conducerea ar putea sa profite de el si dupa ce se lasa de fotbal.Nu cred sa existe CFR-ist sa nu-l iubeasca pe Piccolo,nici macar adversarii nu l-au atacat niciodata,asta inseamna ceva.recunosc ca este favoritul meu de la CFR.
  PS.Cred ca-l doare sufletul pe Bela ca nu poate intervenii dupa ce s-a autosuspendat./:-)))

  Apreciază

 5. Piccolo a strans din dinti si a facut-o cu eleganta cand nu era jucat, si apoi cand intra in joc parca nimic nu s-ar fi intimplat.bravo Felice!!! stai cu noi!!!Hai CFR!!!!

  Apreciază

 6. PICCOLO = mare om, mare caracter, iar ca fotbalist un profesionist adevarat ; sper sa nu fie”badjocorit”, ca si multi altii, caci zau nu merita un tratament – al catelea?- de mitici,adica de „neamuri proaste!”De astfel de oameni ar trebui sa se inconjoare clubul si sa-i promoveze, nu sa-i „trateze” cu indiferenta si nepasare,pt. ca toate aceste miticisme se vor razbuna inzecit, iar de suferit in primul rand vom fi , noi, suporterii. Hai CFR!

  Apreciază

 7. IO, de cand ma stiu , am fost, sunt si voi fi CFR-ist (indiferent ce s-a intamplat sau se va intampla cu aceasta grupare ,cu acest nume). Acum insa, desi am spus ca nu voi mai aparea aici,pe Tribuna , si nu voi mai comunica vreodata cu „07” , vreau sa fiu „onorabil” si sa transmit toate aprecierile mele pentru acest articol ( prin voi, prieteni, ca , cu EL nu „vorovesc „) . 07 zice : ” ..Si pentru ca am amintit de Peralta,exact asa-i vedeam pe cei doi, ca pe niste frati. Frati in ale fotbalului , in treburile profesionalismului , seriozitatii, atasamentului fata de club si- nu in cele din urama – in tainele modestiei……….. Cand intrau pe teren , intrau numai ca sa joace fotbal …. ” . Eu asta am asteptat , mi-am dorit dureros de mult, ca CFR-ul sa promoveze aceste imagini, sa fie un exemplu de civilizatie … N-au facut-o si nu o fac nici acum . Pacat !!! Eu cred ca ii costa mult mai putin un ” marketing ” in dezvoltarea imaginii clubului si castigau, apoi , mult mai mult (ca si stehoatza , spre exemplu ) . Felice Piccolo , Sixto Peralta , Gabi Muresean , Tony….sunt ocaziile pierdute . Felicitari pentru articol, 07 !!!!

  Apreciază

 8. Într-adevăr, suntem răsfățați în week-endul acesta cu 2 articole excepționale, în care nu ai cum să nu remarci inspirația, talentul, dar și luciditatea autorului. În ce mă privește, rezonez 100% cu ideile exprimate în aceste postări și consider că, așa cum acest forum este cel puțin cu o clasă peste toate celelalte, și managementul echipei noastre de suflet ar trebui să fie mult peste ceea ce vedem în liga 1, adică să fie acel ”altceva”, cu care ne mândream noi odată, pe la începuturile acestui next level.

  Apreciază

 9. Ca tot „vorovea” domnul romanescu de faptul ca el este CFR-ist de cand se stie ,cititi articolul urmator ,acolo veti gasi inca unul de genul romanescu.Mie chiar im este rusine ca sunt suporter CFr de numai vreo doi ani incoace ,evident suporter de rezultat (rezultate proaste mai degraba) dar sincer va spun ca nu as putea sa tin cu nicio alta echipa din lume deacu inainte.Si asta datorita unora ca Tony,Peralta,Cadu,Piccolo si nu in ultimul rand celor de aici de pe tribuna. Iata linkul

  Ps.Si asa cum scria Janos”acest forum este cel puțin cu o clasă peste toate celelalte” imi doresc ca si echipa ,conducerea,suporterii sa fie la fel,indiferent de rezultate,cred ca asat ar fi esenta CFr-ismului.Hai CFR

  Apreciază

 10. Profesionist 100%. Unul dintre cei mai simpatici şi mai compleţi jucători care au trecut pe la CFR. Dacă avea 1 viteză în plus, era jucător de naţională şi nu mai ajungea pe la noi.

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.