NEW-CFR, ediţia 7, 2010/2011


Ediţia nr.7 înseamnă, dragi „frânari”, reîntoarcerea la începuturi, la „rădăcini”… Locul ocupat (10) este aproape identic cu cel din prima ediţie (11), procentajul punctelor agonisite la fel (44%, faţă de 40%). Consemnăm cel mai „abrupt” an impar, cu o cădere liberă de nu mai puţin 9 locuri (1 în ediţia 6, 10 în ediţia 7), o fluctuaţie aşa de mare (de 9 locuri) n-am mai avut între două ediţii consecutive, indiferent dacă vorbim de ascensiune, sau de cădere. Un an impar „perfect”, în toată regula, fraţilor… Cine ştie, o fi fost o tactică de adormire a adversarilor pentru sezonul nr.8???

 Iată un rezumat al datelor statistice aferente acestui sezon:

newcfr7_tab

Observaţii scurte asupra ediţiei 2010/2011: 

  1. Cele mai multe meciuri jucate (29) le are Cadu, el având şi cele mai multe minute jucate (2550), cu peste 420 de minute şi 4 meciuri mai multe decât Panin, aflat pe locul 2.  „El capitano” a avut un grad de utilizare de 83,33% în acest sezon.
  2. În sezonul 2010-2011, în cele 34 meciuri de campionat, s-au rulat în total 37 jucători (cel mai mare număr al jucătorilor utilizaţi într-un sezon). Cel mai puţin „utilizat” a fost Negruţ (talonat de Ramon Anselmo şi de Kapetanos, toţi trei cu un grad de utilizare de sub 3%). Aparent ciudată utilizarea „subnormativă” a lui Kape, dar în cazul lui vorbim de câteva jocuri de după o accidentare mai lungă (el fiind achiziţionat practic direct de pe patul spitalului…). Spre norocul lui (şi al nostru, dar – mai ales – al lui AP), în sezonul nr.8 (al treilea „an par”!) se va revanşa cu vârf şi îndesat; dar să nu ne grăbim, prezentarea lui fiind programată pentru duminică…
  3. Oricum, strategia de achiziţie tip „direct de la reanimare” a mai fost testată şi ulterior (Martinez, Brandao, etc.), dar cu rezultate incomparabil mai slabe, practic egale cu 0 (zero)… Scuze, Brandao a jucat, totuşi, un meci, a şi fost eliminat… 🙂
  4. Cele mai multe goluri le-a marcat Traore (7), care – după ce a obţinut nota de trecere la materia „spălatul pe dinţi” – a continuat producţia de goluri începută în sezonul precedent, şi – mai important – va continua producţia şi în ediţia viitoare, când chiar contează că e „an par”, dacă aţi uitat cumva… După Lacina îl găsim destul de aproape pe Roberto De Zerbi („biciclistul”), cu 5 goluri. Golgeteri puţini, fiecare cu goluri puţine, sezon slăbuţ şi din acest punct de vedere. Interesant este că nu mai puţin de 18 (!!!) jucători au reuşit să înscrie măcar un gol, un record absolut, în condiţiile în care există echipe de prim-plan care nu utilizează într-un sezon întreg 18 jucători…
  5. Un singur jucător (!!!), are procent/grad de utilizare de peste 70%: este vorba de Ricardo, „el capitano”, iar dacă coborâm ştacheta la 50%, numărul celor eligibili creşte doar la 6: pe lângă Cadu îi mai găsim pe Panin, Claro, Rada, Peralta şi Culio. În primul „unşpe” al „utilizaţilor” îi mai avem – în ordine descrescătoare – pe Bastos, Ema Kone, Mureşan, Hora (!) şi Kivuvu (!). Doamne-Dumnezeule, ce sezon… Mister 07, eşti „fortuit” să-l bagi pe Hora în echipa ideală a acestei ediţii de groază!  Au fost rulaţi foarte mulţi jucători, nu prea putem vorbi de o formulă standard, echipa s-a tot schimbat de la o etapă la alta..
  6. În această ediţie „horror” au fost „reconfirmaţi” 3 antrenori: Mando a început sezonul (după ce a câştigat tot ce se putea câştiga în ediţia precedentă), dar n-a rezistat decât 7 etape, echipa jucând de-a dreptul criminal, poate şi din cauza renunţării surprinzătoare la aşezarea clasică 1-4-4-2. În cele 7 etape Mando a inventat nu mai puţin de 5 aşezări diferite! A urmat „spărgătorul” de nuci, pardon, de bănci elveţiene, Sorin Cârţu, el reuşind „performanţa” de-a sta pe banca (nespartă) a CFR-ului 9 etape, jucând aproape invariabil într-o formula ultradefensivă (1-4-4-1-1), nu degeaba era renumit Sorinaccio pentru autobazele lui… 🙂 După „reconfirmarea” logică (?) a lui Sorin a urmat Minteuan (în restul celor 18 etape rămase), Alin utilizând preponderent aceaşi aşezare 1-4-4-1-1, apoi a mai recurs şi la 1-4-4-2, dar şi la 1-4-2-3-1, să nu mai vorbim de 1-4-1-4-1. Mulţi jucători folosiţi, de către mulţi antrenori, în multe formule diferite (şi „conceptual” antagoniste), aşa că locul ocupat nu trebuie să mire pe nimeni…
  7. Panin continuă „cursa nebună” de unul singur printre sezoane, ajungând la a 7-a ediţie consecutivă în care este utilizat efectiv în meciuri oficiale!!!
  8. Dacă aruncăm o privire sumară pe foaia centralizatoare a celor 7 ediţii („Liga1_10ani”), observăm că avem deja 11 jucători cu un grad de utilizare de cel puţin 20%. Pe lângă cei 9 ajunşi la „barem” în ediţia trecută (Panin, Cadu, Tony, Culio, Dani, Anca, Jula, Galiassi şi Stăncioiu) urcă în „hall of fame” Gabi Mureşan  şi Nuno Claro. Reamintesc că în tabelul sintetic al celor 7 ediţii gradul de utilizare este raportat la numărul maxim de meciuri / minute posibile în toate cele 10 ediţii, adică la 332 meciuri în cele 10 ediţii „New-CFR”.

Tabelul detaliat se poate accesa intrând în „Sondajele lui Kiruj”, la link05”.

HAI CFR !!!

0 comentarii

  1. Pan’ la urma au fost si meciuri faine in acel sezon (Roma, Munchen). In primavara a devenit mai demoralizatoare situatia, cand a fost adus Kapetanos accidentat (“l-am adus in locul lui pe Kapetanos care va da foarte multe goluri pentru CFR” :)) in locul lui Y. Kone, apoi tot el, pe rand, in locul lui Traore, Bjelanovic, Sforzini. Am dat o geana sa vad care era starea de spirit in acele vremuri, sper sa ma ierte Bela (ce sa fac, deja ii simt lipsa), dar am gasit doua comentarii dragute din partea lui:
    1.“De vassbelacsaba1 pe 27.04.2011 la 18:10

    Eram sigur ca asa va fi, am si scris-o, dar am fost contrazis. Mai crede cineva intr-o echipa de CL ? Pupincuristilor, ce ziceti ? “
    2. “De vassbelacsaba1 pe 24.05.2011 la 12:36

    Nea_silica, de ce esti pesimist, doar felcerul deunazi a declarat ca vrea 3 trofee !!! Ori o astfel de declaratie nu-i aducatoare de optimism ? Intreb si eu … “.

    Apreciază

    • Mi-a venti inima la loc! Daca Bela era asa de pesimist inainte de titlul 3 si toamna CL, atunci sunt convins ca vom face tura urmatoare 11 puncte in CL, exact cu strategia low cost! ;)..Ioane, esti multumit, intelegi acum de ce stau asa calm cind nu vin nu stiu ce jucatori?

      Apreciază

          • Uite, din vorbă-n vorbă, ajungem la formula de finanţare tip „rişti şi câştigi”…Adică bugetul se asigură de jucători, iar potul cel mare (dacă va fi câştigat) se împarte „după merite”…Nu e nevoie nici de conducere, de nimic, doar de spririt anteprenorial…Variantă îmbunătăţită: intră şi suporterii cu ceva mălai la formarea bugetului şi scot şi ei un dividend, ceva…:) HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Ce idee mi-ai dat – uite cum se poate face: se constituie doua fonduri de investitii „pupi”- musai sa ia jucatori gratis si buni (dar investeste la prima de instalare”, „criti” – ia numai pe bani, asa la 2 mil bucata, Arpi pune la bataie clubul si pe Hora. Din banii de campionat si CL, jucatorii iau o treime ca e munca lor, Arpi ia si el o treime pt ca il va jertfi pe Hora, investitorii iau si ei o treime(plus banii pe transferuri ulterioare minus rezilieri imediate).

              Apreciază

  2. Cea mai tare asezare tactico-stiintifica din toate timpurile :)))) Merit „gogoasa” de aur domnule KIRUJ (ca tot se poarte cu baloane si Oscaruri) . Respect si felicitari pt munca depusa in folosul comunitatii!

    Apreciază

    • Mersi. Dacă Mme Kiruj nu mă dă afară (că se cam uită urât la mine de când cu tabelul ăsta), atunci până-n duminică îl aduc la zi, după aia reactualizarea săptămânală nu mai e o mare problemă. Adevărul este că vreau să bag şi Cupa României şi participările europene, desigur, la nivelul acestor 10 ani, adică să avem o situaţie exhaustivă a meciurilor oficiale. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Da, este putin probabil sa se obtina 3 milioane, dar rationamentul nu mi se pare chiar ireprosabil. Lumea fotbalului cunoaste valoarea lui Felgueiras (vorbesc de cea sportiva), nu-i nevoie s-o dovedeasca din nou in cupele europene. Sigur vor incerca sa traga de pret in jos tocmai datorita motivelor expuse in articol, dar nici nu este exclus ca vreo echipa la care-i arde curu’ dupa un portar bun sa sara cu banu’ mare. Pe de alta parte, eu sper sa se indrepte lucrurile la CFR, iar Felgueiras sa-si puna semnatura pe un nou contract, macar pana prin 2022.

        Apreciază

      • Kiruj, da si nu. eu vad lucrurile cam asa – Felghe nu este un portar anonim impresariat de niste interlopi obscuri. Asa parerisme se pot emite, dar acum un an nimeni n-ar fi zis ce bani se vor da pe Bale, preturile depinzind si de piata si de lantul de transferuri (pretul lui Kikiriki fiind dat doard e tranzactia lui Bale). Posturile de portari insa se transfera mai greu, nu la gramada si depinde si de intentiile jucatorului. De obicei este vorba de un carusel de eliberare a primei pozitii, daca nu vorbim de Lobonti si Pantilimoni, portari luati pentru a fi nr.2. Prima mutare in carusel la nivel mare vara viitoare va fi a lui Valdes de la Barcelona si din motive cunoscute si Atletico ar putea ramine fara Courtois, imprumutat – astea doua pozitii vor declansa mutarile din Europa. Agentul jucatoruui la rindul sau il mai are in portofoliu pe Eduardo de la Braga , nr 3 la nationala dar deja la 31 de ani. De aceea, fara sa am in vedere decit piata portugheza unde Felghe ar fi teoretic mai bine cotat, sansele sale sunt la Sporting in probabilitatea plecarii lui Rui Patricio si la Braga daca Eduardo va fi luat ca un nr 2 stabil altundeva la un club mare. In Italia sunt suficiente cluburi care au nevoie de portari dar ceea ce au deja fie este deja la nivelul lui Mario fie se astepata 2-3 de 20 de ani care deja sunt cotati mai bine si joaca prin serie B. Germania nu are nevoie de portari, la nivelul lui Mario eplina piata iar Anglia are multi polonezi. Maica Rusie in schimb are mereu bani. Greseala tactica a fost ca nu a fost dat acum un an – ca echipa mica international trebuie sa bati fierul cit e cald. eu personal i-as dori lui Mario sa ajunga la Sporting, pentru ca nu as vrea ca AP sa il dea pe bani multi, ci pe o suma decenta, gen 1 mil , plus 50% din drepturile de transfer al unui grup de jucatori : Nuno Reis (fundas central), Joao Mario ( mijl. ofensiv) si un atancant gen Betinho sau Esgaio Ar fi cel mai bine pt un new CFR cu citiva jucatori de valoare, daca mai apar citiva tineri de la noi plus niste batrinei gen Cadu si sa nu uitam, o revenire spectaculoasa a lui Hora.

        Apreciază

        • Ca o parere personala si nu chiar la subiect, nu cred ca pe Bale s-au platit 100 milioane asa cum scria presa. Motivul e simplu: Real nu a castigat mai nimic in sezonul trecut, in timp ce Barcelona a luat campionatul si l-a transferat pe Neymar (va amintiti ce bataie era pentru el?). Asa ca Realul avea nevoie de ceva strong care sa tina treaza atentia fanilor si sa le ofere o noua speranta. La fel a fost si la transferul lui Ronaldo, o situatie asemanatoare, cu Barcelona pe val si Messi care facea furori in toate meciurile. Poate pentru Ronaldo chiar s-au platit cele 96 milioane, dar sa fim seriosi, Bale, oricat e de valoros, nu face 100 milioane.

          Apreciază

          • Strategie Realului este una centrata pe Marketing, fie ca a fost vorba de Bale, Ronaldo, Zidane sau Figo la vremea lor. Mecanismul este cam asa : se face un transfer ” cel mai cel” pentru a capta atentia suporterilor, refinantarea se face prin merchandising (tricouri/tricoaie vindute la fani), expunere media etc. In general modelul de business Real este extrem de deficitar, inca de multi ani, fiind clubul favorit al lui Franco – baza de pregatire vinduta la un pret umflat primariei, taxe neplatite si cereri permanente de stergere , credite de la banci aflate in semifaliemnt sau reorganizare etc.

            Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.