NEW-CFR, ediţia 6, 2009/2010


Ediţia nr.6, titlul nr.2!!! Anul „par” nr.2, adică.

De această dată „zestrea” de puncte n-a mai fost la fel de bogată ca şi în ediţia nr.4, dar şi aşa, cele 69 de puncte (reprezentând 68% din punctele puse în joc) ne-au fost suficiente pentru o nouă sărbătoare în Gruia!

Au fost şi de această dată destule momente încordate / încurcate / ciudate: Toni Conceicao a fost demis după 13 etape de pe primul loc (în managementul antrenorilor ajungându-se la culmi inimaginabile cu câţiva ani mai înainte), dar succesorul lui, Mandorlini, a reuşit să obţină din nou „beletele” de CL… A mai fost un meci ciudat la Severin, cu Craiova (pe la sfârşit), unde – cu un om în minus şi 0-2 la pauză – am întors meciul, golul victoriei fiind marcat şi de această dată de Cadu (tot din penalty), invitându-l pe Mister 07 să ţină cont de acest aspect când face grafica primului unşpe ideal al sezonului… 🙂

 Iată un rezumat al datelor statistice aferente acestui sezon:

newcfr6_tab

Observaţii scurte asupra ediţiei 2009/2010:

  1. Cele mai multe meciuri jucate (30) le are Panin, dar cele mai multe minute jucate le are Cadu (2520, cu 20 de minute mai mult ca Panin), „el capitano” având un grad de utilizare de 82,35% în acel sezon. Mulţumiri, Cadu pentru ce ai făcut la CFR (să nu mai vorbesc de „ce vei face” în ediţiile viitoare). Indiferent de contribuţia ta în „reconfirmările” succesive ale antrenorilor, eşti şi vei fi o un adevărat simbol, o legendă a acestui club!!! Ca şi Panin, dealtfel, dar depsre el într-o „ediţie specială”, la sfârşitul retrospectivei…
  2. În sezonul 2009-2010, în cele 34 meciuri de campionat, s-au rulat în total 33 de jucători, cel mai puţin „utilizat” fiind Ruiz (talonat de Trică şi de Buş, toţi trei cu un grad de utilizare sub 1%). Revenirea lui Trică n-a mai adus efectele aşteptate, jocul lui Eugen fiind deja foarte departe de ce am văzut cu 2 ani în urmă.
  3. Cele mai multe goluri le-au marcat Bud (7), care – măcar acum şi măcar de la noi – merită o nouă mulţumire pentru aportul adus la titlul nr.2. Bravo, Cristi, nu te vom uita niciodată, să ai noroc în fotbal şi în viaţă (mai ales)!!! Foarte aproape apare şi Traore, cu 6 goluri. Observăm că sarcina golului este din nou împărţită pe mai mulţi jucători, câte 5 goluri fiind marcate şi de Cadu, Y.Kone şi Nei.
  4. Doar 5 jucători au un procent / grad de utilizare de peste 70%: Claro, Mureşan, Culio, Panin şi Cadu, lucru interesant, în contextul în care de obicei un titlu în Ligă se obţinea cu o formulă standard. În primul „unşpe” al „utilizaţilor” îi mai avem – în ordine descrescătoare – pe Alcantara, Tony, Deac, Traore, Kone şi Dani. Ei au reprezentat „nucleul de bază” al CFR-ului v06, şi Bud, care n-a prins decât o utilizare de 33% (jucând mai mult în retur), dar poate fi considerat om de bază al acelei ediţii.
  5. Conceicao a jucat preponderent cu formula 1-4-1-4-1 (în 7 din cele 13 meciuri), Mandorlini în schimb a recurs la nu mai puţin de 7 formule diferite, utilizînd preponderent (în 39% din cazuri) formula „strămoşească” 1-4-4-2.
  6. Panin face parte în continuare din grupul select (compus din el însuşi) al celor care au fost pe teren în toate cele 6 ediţii (de după promovare) ale „New CFR”!!!
  7. Dacă aruncăm o privire sumară pe foaia centralizatoare a celor 6 ediţii („Liga1_10ani”), observăm că avem 9 jucători cu un grad de utilizare de cel puţin 20%, în ordine descrescătoare: Panin, Cadu, Tony, Culio, Dani, Anca, Jula, Galiassi şi Stăncioiu. Fac observaţia că în tabelul sintetic al celor 6 ediţii gradul de utilizare este raportat la numărul maxim de meciuri / minute posibile în toate cele 10 ediţii, adică la 332 meciuri în cele 10 ediţii, din care 15 nici nu s-au jucat…

Tabelul detaliat se poate accesa intrând în „Sondajele lui Kiruj”, la link05”.

HAI CFR !!!

0 comentarii

    • Cu Mando pe bancă am avut 6 victorii cu 1-0 (din 21, procentaj 28,5%), deci rata de prezenţă a acestui rezultat nu este nici pe departe aşa de semnificativ. Am mai avut, e drept, şi ceva 0-0-uri, şi ceva victorii de 2-0 (dar ălea nu se pun), deci putem vorbi -iarăşi- de o percepţie uşor deformată (de timp, evident), acele câteva victorii la limită lăsând „urme” adânci în sufletele şi în mintea noastră, creându-se această impresie de bază. Recunosc, şi eu credeam că au fost mai multe astfel de victorii, dar uite că nu, dar ele ne-au chinuit suficient de bine încât să vedem peste tot „victorii la limită”…:) Apropo: ai fi de accord cu 15 victorii la limită în returul asta? HAI CFR!!!

      Apreciază

  1. Era un tip pe aici care tot ne spunea ca Bud nu s-a impus pe la noi si cum necum a fost o deceptie(cel putin eu asta intelegeam din mesajele lui), is tare curios ce mai spune acum dupa ce vede statistica pura, cinica:)
    O seara buna va doresc.
    PS
    Nici acum nu pot sa imi dau seama cum am putut sa il futem in halul asta pe Bud, chiar nu pot intelege de ce nu a fost inclus in lotul pt grupele UCL.

    Apreciază

    • Eram şi eu supărat la vremea respectivă, dar din ce am aflat ulterior, Bud avea probleme personale peste care n-a reauşit să treacă în mod „profesionist”, gagica lui l-a părăsit (o handbalistă din Ungaria, Szűcs, parcă, juca la Baia Mare), s-a apucat de băutură şi Mandorlini nu l-a mai trecut pe lista UEFA pentru CL. Apoi nici n-a mai prins banca CL, a prins-o în schimb Cârţu, care a şi spart-o…Nu ştiu exact, poate Caneto sau alţii ştiu mai bine care a fost faza cu Bud, eu aşa am auzit.

      Apreciază

      • La capitolul probleme personale la un moment dat in cariera pot fi trecuti si Tony cu Cadu. Tony a fost dat afara de la CFR din cauza lor dar Cadu a revenit, spre norocul lui si al nostru. Hai CFR!!!

        Apreciază

    • Cert e ca nu a justificat investitia de aproape un milion de euro facuta. Si de la vreme incoace chiar daca i se mai da cite o sansa pleaca pe usa din spate. Iarna asta l-a dat si Mediasul afara. Dincolo de drama personala prin care a trecut, trebie sa fim onesti si sa spunem ca a fost o investitie proasta chiar daca cifrele din sezonul respectiv arata bine – altfel ar trebui sa -i prelungim automat contractul lui rui Perdo pentru un meci nemaipomenit in Liga Campionilor.

      Apreciază

      • @Cristi: strict financiar vorbind, eu cred că a meritat investiţia. Uite-te şi tu câte goluri decisive a dat (cu Alba chiar 3, ultimul -al victoriei- în ultimul minut) şi eu cred că aportul lui la obţinerea titlului (şi implicit în obţinerea a circa 30 mil.euro pt. club prin participarea în grupele CL) a fost unul decisiv, probabil în jur de 10% (dacă nu mai mult). Restul e „calcule”…Eu aş zice că nu a fost o investiţie reuşită ca durată în timp, dar a fost destul de profitabilă pe termen scurt.

        Apreciază

    • Ar fi putut să fie un mare atacant, Bud al nostru. Avea tot ce-i trebuia, tinerețe, anvergură, chiar și ceva tehnică. Din păcate acea problemă personală l-a distrus: no women, no cry (sau crime dacă doriți)…

      Apreciază

    • Din păcate nu se mai încadrează în profilul „new-new cfr”…Chiar dacă e liber, trebuie să dai commision la cel puţin 4-5 agenţi de-ai lui (c-aşa-i în America de Sud) şi trebuie să vinzi juma’ de echipă să-l iei. Bun jucător, n-avem ce discuta, dar nici el nu a fost apreciat foarte tare doar după ce a dat golul ăla la Manchester şi după ce a plecat (cu minge şi cu tricoul lui Rooney cu tot). HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. @Cristi,tu vezi lucrurile doar unidirectional,in continuare. De ce sustii si acum ca Bud nu a justificat investitia facuta in el? Eu iti amintesc de cateva din golurile lui din editia la care se face referire in acest articol. La Brasov gol de 3 puncte,victorie 1-0, hat-trick cu Alba Iulia,in victoria cu 3-2,cu ultimul gol in prelungiri, golul egalizator la 2 in acel meci de pomina de la Severin cu Craiova,castigat tot cu 3-2, primul gol din victoria cu I. C. de Arges,din penultima etapa,care ne-a adus si titlul. Imi amintesc perfect de aceste goluri,pt ca eram pe stadion si ii strigam numele dupa fiecare dintre ele. Fara oricare din aceste goluri e foarte posibil sa nu ne fi bucurat de titlul cu nr 2 si Paszkany ar fi ramas fara vreo 20 de mil de euro incasate din participarea in CL. Daca toate acestea nu sunt motive suficiente sa-i purtam respect unui jucator,discutia nu mai are rost. Dar la CFR s-a facut un obicei din a ne purta mizerabil cu jucatorii care au facut cate ceva pt club,probabil pe principiul orice sut in fund,e un pas inainte. Si in final pt mine neincluderea lui Bud pe lista Uefa ramane de neinteles,iar explicatiile, cusute cu ata alba, in conditiile in care omul a terminat campionatul ca titular, fiind principalul marcator in retur. S-o fi apucat de baut in pauza competitionala,din lipsa de ocupatie! Ar trebui ca cel putin aici pe Tribuna, intre noi, sa fim mai obiectivi si sa nu mai cosmetizam intr-una imaginea conducerii noastre.

    Apreciază

    • poate a fost o investitie reusita pe moment, insa nu s-a ridicat niciodata la asteptarile suporterilor. 2-3 meciuri bune nu te fac fotbalist. stiu ca exact in momentul in care toata lumea il vedea o vedeta la cfr a clacat si a luat-o pe ulei. si mai tin minte ca era pusa multa speranta in el, era vazut ca titularul de drept si brusc a disparut din peisaj. insa consider ca la un club profesionist un jucator trebuie ajutat in asemenea cazuri si trimis la un psiholog care sa incerce sa il puna pe linie. cfr a preferat sa ii dea un branci in loc sa faca o investitie de 2-300 euro intr-un psiholog bun. mai sunt asemenea cazuri la cfr, care se puteau rezolva cu un psiholog. deaca, nuno claro(care la timisoara acum apara binisor), cadu si gabi muresan(aici problema era doar partiala si tinea de perioada de nervozitatea lui muri, in care pe muresan il cautau arbitrii si pe acasa ca sa ii dea un cartonas). nicoara si hora cred ca puteau la randul lor sa fie ajutati astfel.

      Apreciază

      • Exact despre asta vorbesc si eu,in loc sa-l ajuti pe omul aflat la ananghie,il infunzi si mai tare. Atitudine clara de lipsa de profesionalism a conducatorilor nostri,ca sa ma limitez doar la atat. Oricare dintre noi,avand copii,cand unul o ia pe aratura incerci sa-l ajuti,sa-l sprijini,nu-i dai cu piciorul in fund. Respectand proportiile,cam asa ar trebui sa fie si atitudinea unor adevarati conducatori de club. Ceea ce,din pacate,nu e cazul la CFR!

        Apreciază

        • Corect, Saul, foarte corect şi adevărat! Această abordare lipseşte cu desăvârşire din „arsenalul” managerial al conducătorilor noştrii, şi ştii de ce (de fapt ştiu foarte bine că ştii): „New-CFR” a fost conceput DIN START ca un business pur (până aici nimic de obiectat), dar fără sentimente exagerate (să nu spun nici eu mai mult de atât), fără atenţie acordată brandului, fără atenţie pentru suporteri, adică fără atenţie pentru tot cea ce înseamnă SUFLETUL unei echipe. Această abordare iese şi mai mult la iveală acum, când rezultatele sunt modeste şi bugetul este din ce în ce mai insuficient. Ca un fenomen colateral s-au ataşat CFR-ului f.mulţi doar pentru rezultate (să zicem că nici cu asta nu e o mare problemă, fenomenul există peste tot), şi încet-încet clubul riscă să devină o cutie de conserve fără „material”. Din păcate. Încă nimic nu-i pierdut, dar acest lucru trebuie să înţeleagă rapid şi AP, şi IM (în special), ei vin din sfere extrafotbalistice (nici asta nu e un dezavantaj), şi nu prea înţeleg importanţa SUFLETULUI care se imprimă unei echipe, care face ca ea să reziste în timp. HAI CFR!!!

          Apreciază

          • businessul pur trebuia sa includa si psihologul. nu poti sa investesti un milion+salar intr-un jucator si sa il arunci ca pe o masea stricata. nu are logica. de fapt e tipic romanesc sa nu investesti in oameni la nivel de psihic. uita-te ca bud merge la pandurii dupa o perioada buna la gaz metan. trebuia asteptat cu el, lasat putin in pace sa se linisteasca, indrumat pe o cale buna. daca se facea asta probabil ca pleca si el prin franta dupa 1 an jumate doi pe la vreo echipa de puton. era benefic si pentru el si pentru noi. cu sare la fel. repede i-au tras un sut in fund si omul tocmai incepea sa creasca. iar exemple sunt o gramada. dupa mine bud era mai eficient decat traore la acel moment. traore rata incredibil si in niste situatii care erau sa ne coste titlul. multe din meciurile de 1-0 erau dominate dar ratarile nenumarate ne-au scos peri albi

            Apreciază

      • Mi-as mai dori astfel de investitii,chiar si pe termen scurt,care sa inscrie cateva goluri decisive pt titlu. Bine,incerc sa inteleg ca asta n-a fost bun,dar atunci de ce se insista pe expirati gen Hora,Sepsi si altii,tinuti in viata „artificial” la noi la club?

        Apreciază

    • Avem nenumarate exemple de jucatori in care s-a investit mult mai mult decat in Bud si n-au prins nici macar un meci de exceptie, nu un retur. Investitia in Bud s-a meritat cu varf si indesat. Asta 1. la mana. Dar b. la mana, eu nu cred ca cineva a avut ceva personal cu el si de-aia nu a fost trecut pe lista CL, sigur a avut si el partea lui de vina. Este adevarat, a avut intre timp si o fractura urata, dar nu e permis la un sportiv sa aiba un psihic atat de slab incat in mai bine de trei ani sa nu-si revina din depresia provocata de acea neincludere in lot, daca asta e cauza.

      Apreciază

      • Tocmai despre asta e vorba,maestre Caneto,s-a avut rabdare cu altii care n-au demonstrat niciodata nimic,s-a actionat preferential. Nici eu nu sustin ca ar fi avut cineva ceva personal cu el,doar ca ceva nu se leaga in toata povestea asta,care oricum e de domeniul trecutului,dar care ridica mari semne de intrebare legate de corectitudinea si profesionalismul celor din conducere.

        Apreciază

  3. A fost an par si desigur TITLUL cu Nr.2; un titlu foarte muncit, obtinut cu unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut CFR-ul. Astept afisarea echipei de baza – mai ales in atac?!- Cat despre Bud, eu, zic ca a picat total psihic in momentul neincluderii lui pe lista CL. In locul unui ajutor-chiar si psihilogic- clubul spre rusinea lui, a preferat sa-i de un sut in fund!

    Apreciază

  4. Una dintre cele mai bune echipe ale CFR-ului în Liga 1. Probabil ar fi luat campionatul și fără antrenor, nu? Formula de joc e un 1-4-4-2 clasic, cu profil defensiv-italian-deștept-3-2-cu-Craiova-și-0-0-cu-Vasluiul-avionașe-artificii-și-bucurie-la-final-oh-ce-vremuri!

    Unul dintre premianții mei este NUNO CLARO, cu doar 15 goluri primite în 26 meciuri și cu 14 meciuri fără gol primit.

    Apreciază

    • Superb! Echipa a fost un „killer Italian” profesiont, într-adevăr. Dar altceva mi-am amintit, vizavi de omagiul adus -pe drept- lui N.Claro. Cum pisicii măsii aceşti jucători devin subit „proşti”, „handicapaţi”, „petarde”, etc., doar când apare în peisaj o controversă cu conducerea? Întrebare retorică, desigur, vezi comentariile de mai sus referitoare la Bud…HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Eu cred ca N Claro nu a avut prea mult de lucru in sezonul ala, echipa din fata lui fiind prea buna pt. nivelul ligii1 de atunci. Cand s-au schimbat lucrurile in sezonul urmator, au aparut si gafele impardonabile din partea lui.

        Apreciază

      • Sa musti din mana aluia care ti-o dat schoko, cateodata de mocka….e chestie de ieducatie, si nu de club….e vorba de aia de acasa! Lu’ shefu Nulo i s-o fost dusa mintea la cap, ca dara putea sa stea la club si fara sa faca alergari in parc, desi io nu l-am fost vazuta niciodata, chiar daca nu am trecut prin parc in ultimii zece ani 🙂

        Apreciază

    • Ai de basca mea ce echipa aveam , si daca ne uitam si la rezerve ….:De Zerbi, Mara, Bud….
      In acel sezon am fost un meci tare de tot, cel cu Sparta Praga de acasa, au avut cehii 2-0, s-a facut 2-1 cu 1 om in minus, si 2-2 cu 2 oameni in minus(cam cum am patit cu recasenii) si noi am fortat victoria, si din cate imi aduc aminte trebuia sa primim un penalty prin minutul 92 dar pe contre cehii au inscris pentru 3-2. pfoai ce meci…

      Apreciază

  5. Saul, orice pahar care contine apa poate fi vazut ca jumatate gol, jumatate plin. Inteleg si dorinta fiecarui suporter de a vedea o empatie mai mare a clubului fata de jucatori. Ceea ce reflect eu este insa o realitate relativa la strategia clubului din acei ani : aducere de jucatori en masse, tactica pe termen scurt, Pe undeva e normal ca atunci ceea ce nu cofnirma imediat sau are probleme sa fie eliminat. Faptul ca investitia nu a confirmat in timp insa este valabil – jucatorul a fost imprumutat la echipe mai mici pt a juca si nu a rupt gura tirgului -faceti o simpla comparatie cu Bus, care de ex. isi capitalizeaza sansa la o echipa mai mica.

    Apreciază

  6. O zicala veche (chinezeasca, of sure!) zice: In fata fiecarui om trece norocul pentru cateva clipe…..de el depinde daca-l prinde sau nu! E valabil si (sau poate mai ales) pentru forbaliatori…. Dpdv fotbalistic a trecut si in fata mea si l-am scapat, da-ar Dumnezeu acest noroc si la altii…:) Numai ca altele or fost vremurili p’atuncea….

    Apreciază

  7. I-a vazut cineva pe Lajo Traore si Baye Sougou de la echipa 2 la antrenamente sau meciuri oficiale? Poate iesi ceva din ei? Banui ca-s rudele vedetelor ce au trecut pe la echipa mare, de asta sunt curios.

    Apreciază

  8. Aceasta echipa si cu rezerve ca; Duba, Peralta,Piccolo,De Zerbi, Trica si Bud intr-o forma Mare-uta, cred ca nu ar avea nicio problema sa recastige campionatul (viitor). Ce bine-i cand mai putem visa! Realitatea, insa este cruda si nu ne mai lasa sa visam. Hai CFR !

    Apreciază

  9. Miriuţă în faţa istoriei recente a „New-CFR”, într-o şedinţă ad-hoc de instruire la disciplina „aprofundarea valorilor ceferiste”. Pt. detalii daţi click aici. HAI CFR!!!

    Apreciază

  10. In toamna, atunci cand si eu eram mult mai activ pe acest site, tot mai numeroase erau vocile care pomeneau printre noi de retrogradare. Acum, chiar daca retrogradarea ne apare doar ca un vis urat ingropat la repezeala intr-un trecut de care n-am vrea sa ne aducem aminte prea des, prea bine tot nu ne e. Dovada ca nici pe acest inceput de an nu-i totul tocmai trandafiriu pentru noi franarii e poate si acest serial -”New CFR”, ajuns la episodul 6- pe care incepem sa-l urmarim, cu un fel de nostalgie a unui paradis pierdut, cam la fel cum parintii nostri urmareau Dallas-ul pe la inceputul anilor ’90, cu gandul mai mult la tineretea lor trecuta. Am vazut titularii pe care ni i-a amintit Dinu mai sus si nu-mi venea sa cred ca intre cei 11 nu aparea Sixto Peralta (si probabil ca pe buna drepatate, daca ne uitam la cateva dintre cifrele furnizate din belsug de neobositul Kiruj). Privind deci cu mai multa atentie lotul de atunci, am vazut ca intre rezerve apareau pe atunci si alte nume grele: Dubarbier (febletea mea, alaturi de Sixto), Piccolo, Mara, DeZerbi, Edimar (mie mi-a cam placut mereu baiatul asta desi niciodata n-a fost apreciat la Cluj), Didi, Bud. Cu toate astea, campionatul n-a fost cucerit deloc usor. Era vremea in care criza economica n-apucase sa-si spuna cuvantul in campionatul nostru, iar banii inca se invarteau cu lopata. De fapt, daca memoria nu-mi joaca feste, era ultimul an in care Liga lui Mitica era aproape un Eldorado pentru fotbalisti de pe toate meridianele lumii. Liga I numara pe atunci macar opt echipe frumoase (macar pentru ceea ce putem spera noi romanii); ne luptam la campionat cu Vasluiul lui Wesley, Costly, Papp si Kuciak, cu Urziceniul lui Maftei, Brandan, Arlauskis, Rusescu si mai ales Dan Petrescu&MM, cu Steaua lui Goian, Ghionea, Ovidiu Petre, Kapetanos si altii, cu Timisoara lui Bourceanu, Alexa, Luchin, Cisovsky, Pantilimon, cu cea mai frumoasa echipa a lui Dinamo de dupa ”era” Mutu&Haldan, un Dinamo ce numara nume ca Lobont, Torje, Tamas, N’Doye, Zicu, Bratu si celebrul ”N&D”, cu o Craiova care azi s-ar bate linistita la titlu, dar si cu un Rapid care platea inca regeste nume grele precum Spadacio, Cesinha, Costin Lazar, Herea, Bozovic si altele. Cu atat mai mult trebuie pretuit acel sezon, poate si duetul AP-IM (daca nu-i cu suparare), dar si italianul Mandorlini, chiar daca recunosc ca eu pe vremea aceea nu prea inghiteam stilul atat de prudent pe care macaronarul il imprimase echipei. Intre timp multe dintre datele de mai sus s-au mai schimbat, investitori laudati (sau nu) pentru seriozitatea lor s-au dovedit a fi doar niste chilipirgii ori chiar niste impostori (vezi cazurile Bucsaru, Copos, Iancu, Turcu, Badea, Borcea, cei de la Galati, etc) ori niste bieti idioti (vezi ”cazurile” Mititelu sau Penescu). Nu stiu in ce categorie i-ar incadra pe ai nostri contestatarii (ca sa nu le tot spun critikaci) de pe Tribuna (probabil in toate trei), dar eu vreau sa mai cred ca timpurile de marire nu au apus cu totul pentru noi, poporul visiniu ce azi asteptam in intuneric vremuri mai luminoase. Asa sa fie, HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Da, Florinaccio, aveam atunci rezerve care astăzi ar prinde primul „unşpe” fără probleme, şi da, erau echipe frumoase, întreţinute de cele 3 categorii pe care le-ai amintit. Să vezi lupte „frumoase” (a se înţelege lovituri sub centură, venite din sus/jos, -din spate, -din drepata, etc.) în ediţia 8 (2011-2012), cu ocazia „ultimului an par al CFR-ului” (pentru moment, sper…). Acest „ultimul an par” aduce o oarecare nostalgie asemănătoare celebrelor pelicule „Ultimul tango la Paris”, „Ultimul vals” (The Band), „Ultimul împărat”, etc., să nu mai vorbesc de „Noiembrie, ultimul bal”, care ne aduce aminte cu totul altceva…:) HAI CFR!!!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.