NEW-CFR, ediţia 1, 2004/2005


Începe!

Nu, nu sezonul de primăvară începe (cu toate că temperatura de afară ne cam duce cu gândul la acest anotimp iubit de îndrăgostiţi, dacă mai există această specie…).

Nu, nu începe nici sezonul achiziţiilor masive din Portugalia (care – probabil – se va transforma în „achiziţii masive din serie B, sau – de ce nu? – din Liga 2…).

Nu, nici măcar sezonul „reconfirmării” antrenorului nu (mai) începe, că el s-a consumat deja…

Începe, aşadar, sezonul de statistică, oameni buni!!! Ştiinţa aia (in)exactă, care lucrează cu cifre imbatabile, bătute în cuie, dar a cărei ordonare / interpretare poate prezenta atât adevărul gol-goluţ, cât şi minciuna echipată în costum de schi (sau, mă rog, în echipament de hochei, că ăla-i mai greu, cam 35 de kile / portar)! Bibliografie: W. Churchill… 🙂

Deoarece în fiecare zi, între ora 1 şi 3 noaptea/dimineaţa, mai am ceva liber, mi-am trasat o sarcină onorifică, aceea de-a aduna toate datele esenţiale ale „new-CFR-ului” din ultimele 10 sezoane de Liga 1, astăzi fiind prezentată statistica „comprimată” a primei ediţii (cea din 2004/2005).

Din 3 în 3 zile (poate din 4 în 4) voi prezenta câte o nouă ediţie, iar în final – undeva pe la sfârşitul lunii ianuarie 2014 – sper ca tabelul să fie complet, cu un „bonus”, reprezentând toate datele esenţiale ale celor 10 ediţii într-un singur tabel centralizator (minute jucate de fiecare jucător, meciuri jucate – indiferent de minute – , goluri marcate, etc.).

Observaţii scurte asupra ediţiei 2004/2005:

  1. Cele mai multe meciuri jucate le are ADRIAN ANCA = 30 (a jucat practic în toate meciurile sezonului – în 2004/2005 am avut doar 16 echipe în Liga 1), cu 2571 minute jucate (câte 85,7 minute pe meci, în medie). Respect etern, Adrian Anca! Va veni – oare – şi vremea ta, la un moment dat???
  2. Cele mai multe goluri le-a marcat… cine oare?… tot ADRIAN ANCA!!! Respect, din nou, Adi!
  3. Doar 6 jucători au un procent/grad de utilizare de peste 70%: Oncică, Văsâie, Toma, Mărginean, Jula şi – evident – Anca. Ei au reprezentat „nucleul de bază” al CFR-ului v01.
  4. Antrenor în tot sezonul respectiv (!!!???!!!???): Aurel Şunda! Mai pe româneşte, din etapa 1 şi până-n etapa 30 (ultima), tot Şunda. NUUU SEEE POOOAAATEEE AŞAAA CEEEVAAAAAAAA!
  5. Şunda a jucat preponderent cu formula 1-5-3-2 (în 18 meciuri), dar s-a folosit şi de aia cu 1-3-5-2 (în alte 10 partide). La final voi face (spre bucuria voastră…) o analiza separată a formulelor de joc folosite în cele 10 ediţii, pentru a vedea care au fost mai eficientă (= aducătoare de puncte) etc.

Mai am alte 768 observaţii (cifră luată din burtă, evident…), dar vă las pe voi să le descoperiţi, să le analizaţi!

Tabelul detaliat se poate accesa dând click aici: link

HAI CFR !!!

0 comentarii

  1. Ai putea sa adaugi si numarul total de goluri marcat de echipa in sezonul respectiv, ca sa fie o idee mai clara. De exemplu, conform tabelului, Anca a marcat 11 goluri din totalul de 30. Daca te plictisesti prea tare intre 1 si 3 dimineata, ai putea sa complici si mai mult statistica si sa calculezi eficienta in timp. Adica Anca = 1 gol la 234 minute, urmatorul atacant Bruncevic = 1 gol la 512 minute, urmatorul Turcu = 1 gol la 640 min etc. S-ar putea sa iasa ceva interesant la final cand vei compara sezoanele intre ele.

    Apreciază

    • S-a adeverit (şi atunci) proverbul arhaic cf. căruia atacanţii aduc spectatorii în tribune şi fundaşii câştigă campionatele…În primii 6 avem un singur atacant (Anca, dar ce atacant!), doi „mişlocaşi” (Oncică şi Mărginean) şi trei fundaşi (Jula, Toma şi Văsâie, ultimul jucând -câteodată- şi în atac). O piramidă perfectă, de „jos în sus”…HAI CFR!!!

      Apreciază

  2. Ca o remarcă pur tehnică: Şunda a jucat preponderent cu aşezarea 1-5-3-2, apoi cu cu 1-3-5-2 (în 28 de partide din 30!), cele două aşezări fiind -aproape- identice, diferenţa fiind făcută de „partitura” fundaşilor de margine, aşezaţi mai sus, sau mai jos, în funcţie de „teren”, de „adversar”, dar -şi- de „material”….O aşezare care ne aduce aminte şi de celebrul „libero” al anilor 70-80 (poziţie posibilă în formule cu fundaşi impari, de regulă), dar care ne aduce aminte şi de încercarea reformistă a lui PS în dubla cu Inter. Vă aduceţi aminte, aveam 3 fundaşi, Cadu fiind practic responsabil „pe dreapta”, era evident că e „nepriceput” acolo”…Să clarificăm: Cadu e fundaş central de picior dreapta (în aşezările cu 4 fundaşi), cu evidente „strîngeri” spre drepata (asta şi din cauza poziţiei, şi din cauza necesităţii de-a-l proteja fie pe Maftei, fie pe Hora, fie pe V.Lajos…), dar asta nu înseamnă că poate acoperi o parcelă întreagă (dreapta), fără ajutor…Eroare de estimare, la care s-a adăugat împingerea lui G.Muri şi mai sus (câteodată extremă dreapta…). din care cauză apărarea -şi aşa rarefiată s-a sprijinit de multe ori pe…Sepsi, „vitezistul” care a fost depăşit inclusiv de „elefantul” Guarin…De-ale formulelor…HAI CFR!!!

    Apreciază

    • PS a vrut sa aiba o asezare surpriza, fiind constient ca Inter nu e Braga si in fata Interului nu merge sa stai in aparare (pentru ca si ei stau in aparare, dar lovesc mult mai bine pe contraatac, lectie invatata excelent pe vremea lui Mourinho), asa ca a inovat. Toata schema sa a pornit de la pozitionarea lui Gabi Muresan, mult mai ofensiv, cu rolul de a sparge blocada Interului si de a trage echipa dupa el (de aici si meciurile de pregatire netelevizate, in speranta ca surpriza va fi surpriza). Dar schema lui a picat in momentul in care GM s-a accidentat la inceputul partidei, tocmai el care era ca o stanca. Urmarea o stim, 0-3 si 0-2.

      Apreciază

  3. Luând în calcul ultimii 11 jucători din tabelul lui Mister Kiruj (care de fapt sunt primii la muncă grea și învățătură de fotbal), am ajuns la concluzia indubitabilă că Herr Schunda folosea formula consacrată în acele vremuri (în care nu aveam un Semedo): 1-4-1-1-1-3 „Zorro” („Z”)

    Apreciază

  4. La 19.30, pe look, interviu cu Arpi . Preambulul, bla-blaul despre Cadu, l-am citit in citynews , preluat apoi de toata presa sportiva . Din punctul meu de vedere, o incercare , care se vrea eleganta, de a-i da un picior in cur lui Cadu, deci ceva mai bland ca in cazurile Tony sau Muresan , unde s-a mers fara nici o perdea !

    Apreciază

        • In primul rand, nu stiu daca mai bunt bani sa i se suporte salarul. Apoi, daca antrenorul vine pe 8k (asta e un semn clar ca banii sunt numarati), cum poate sa-l comande pe unu cu un salar de aproape 4 ori mai mare decat al lui? Nu in ultimul rand, randamentul lui Cadu nu mai e cel din 2008. Nici contextul economic nu mai e cel din 2008. Nimic nu e vesnic, nici macar salarul capitanului…

          Apreciază

          • Da man ,dar contractul e contract si aia de i-au bagat sub nas hartiile si au batut palma cu el amu tre sa si raspunda…No si aici intervine buba si mirosul infect…AP zice „scapati-va de el” ,astialalti doi,cei care au facut hartiiile la vremea aceea acum o dau din colt in colt IM respectiv RZ … Iar Cadu daca e naspa poate rade de ei si le poate zice ” ma pupati in dos,contractul e contract si trebuie sa il respectati” asa cum a facut si Stancioiu…Amu depinde cata demnitate are omu insa eu m-as cara sa fiu in locul lui …Oricum nu pleaca cu tolba goala de la Cluj…Oricum nasoale momente am ajuns,cel putin eu ma bucur ca macar Gabi Muresan a plecat cu demnitate …

            Apreciază

            • Adevarat, contractul e contract, dar totusi, dupa ce au facut atatea impreuna, eu as zice ca relatia lui Cadu cu conducerea depaseste bariera unei fituici semnate. Nu cred sa se repete circul cu Tony. Vom vedea ce se mai intampla curand.

              Apreciază

            • Acuma teoretic omul poate pleca pe mai multi bani in Ucraina. Are 32 de ani, depinde ce vrea si el, ce cariera vrea dupa ce se lasa de fotbal si unde. Poate ca un contract mai mic si sansa dea fi antrenor secund e mai buna in Portugalia, poate e mai bine sa ramina la Cluj daca mai are vre-un business aici ca Piccolo, poate e mai bine sa ia banul gros in Ucraina si mai vede el dupa…la virsta lui deciziile nu se iau doar fotbalistic.

              Apreciază

  5. Intre 2007-2009, la Atletico Madrid B a jucat 42 meciuri, apoi la Logrones, intre 2009-2011 , numai 17 meciuri ! La Neamt a venit in 2011, a jucat 59 meciuri, dar din luna mai ac., nici un meci ! Ma rog, transfer de 40.000 euro, deci in nota obisnuita, adica spre gratis . Si sa ne asteptam la nu stiu ce evolutii remarcabile ?! PS. Cu privire la Cadu, thedarkside a subliniat perfect situatia , dar vorba lui Dantesc, contractul e contract !

    Apreciază

  6. Revenind la subiect, echipa din sezonul 2004-2005 a fost mult mai frumoasa decat cea de acum. Chiar daca nu eram luati in considerare si eram la nivelul lui FC Botosani de acum echipa de atunci juca cu mult mai mare daruire decat alde Maah,Sepsi,Costea sau V Lajos. Singura vedeta era Anca dar el iti putea castiga un meci de unul singur.

    Apreciază

  7. Mai era şi Panin, „longevivul” nostru, în 2004-2005 a jucat (doar) 50% din minutele puse pe masă, dar -ulterior, parcă în 2007 sau 2008- a prins şi el vreo 5-6 convocări.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.