Mătura nouă mătură bine


Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
Mai acu’ o săptămână și ceva eram ferm convins că va urma o perioadă de lâncezeală în viaţa echipei, până ce servesc şi boşii CFR-ului niste caltaboşi şi şorici, în timpul unei plimbări cu sania cu zurgălăi trasă de reni prin nămeţii de zăpadă din Dubai, ca, apoi, cu terminarea sărbătorilor de iarnă, să se apuce de obişnuita curăţenie de sezon (ratat) şi pregătirea unei pregătiri, tot de sezon (neratată). Floci, m-am înşelat,  „întâi munca, apoi distracţia”  şi-or fi spus decidenţii, aşa că a urmat confirmarea logică a lui Grigoraş şi, implicit, mesajul cu mulţumirile de rigoare pentru activitatea depusă, transmis, bineînţeles, prin intermediul mass-media, la o oră de vârf sau depresiune.

Dar nu trebuie să fim supăraţi, nici noi, nici Grigoraş, nu trebuie să ni se înece renii de la sanie. Aşa, avem material proaspăt în această perioadă (ce trebuia să fie, repet, de lâncezeală lâncedă), iar Grigoraş a prins un liniştitor loc 11, departe de grijile retrogradării. Vă veţi întreba: „Ce loc unşpe, omule, în ce clasament, ce prostii debitezi? Te-ai trăncălit deja? Nu vezi că CFR e pe 7, la egalitate de puncte cu Manchester United (28), care e pe 8?!” [Notă – text compus înainte să bată Manchester United cu 3-2 la Hull]

Țț. Nu-i nicio prostie, vă garantez, sunt documentat beton. M-am molipsit, ce-i drept, şi eu de la topurile lui 07, aşa că între un cel mai cel mişlocaş şi cel mai cel vârf al ultimului deceniu am întocmit un clasament intitulat simplu:

  Cel mai „Ferguson de Gruia” antrenor al tuturor timpurilor din ultimul deceniu la CFR

Din prima, sare în ochi lipsa de experienţă a conducerii la nivelul primei ligi de la începutul deceniului analizat. Naivitatea de atunci în confirmări de antrenori a dus media de stat pe bancă a unui tehnician la un neverosimil 200-210 de zile, dracu’ stă să calculeze exact! Dacă îi scoatem din ecuație pe Şunda şi Dorinel (incredibil ce gafă a făcut prin acea abdicare a lui; dacă amâna cu o săptămână fuga din serai, fura tricoul galben Ferguson de la cel care era dat că va sta mult şi bine la CFR, până îmbătrâneşte împreună cu patronul), din perioada romantică, Grigoraş se apropie de media mai realistă a unui mandat. Luptă strânsă între Rednic şi Trică, o singură zi fiind cea care a decis deţinătorul lanternei roşii (nu, nu este vorba de secundul Dican, care a îndeplinit doar un interimat, foarte de succes, de altfel).

N-am mai socotit câţi dintre cei 16 au semnat contracte pe 2, 3, 4 sau 5 ani, dar noul coach, Miriuţă, vorbeşte de 1 an şi 6 luni (adică cca. 18 luni). Să-i urăm bun venit noului promovat, care va întregi la 17+Dican competitori clasamentul de mai sus, şi nu văd niciun motiv de ce nu ar putea produce surpriza, adică să-și ducă la bun sfârşit mandatul. Face cât de multe puncte poate în primăvară, apoi câştigă cu CFR titlul de campioană în ediţia viitoare (primul titlu dintr-un an fără soț!) şi se va putea lăuda cu titlul de cel mai beton „Ferguson de Gruia” antrenor al CFR-ului din ultimul deceniu! Simplu cum ai zice „pekxșteyi”. Numirea lui reprezintă şi o lovitură cruntă sub centura de castitate dată Stelei. Sunt sigur că Reghecampf va fi repudiat de ai săi, deoarece cică face parte din anturajul antrenorului bozgorilor, un păcat de neiertat.

Un proverb des uzitat în maghiară zice că “új seprű jól seper”. În traducere: mătura nouă mătură bine”. Pare că acesta ar fi şi sloganul de căpătâi al conducerii. Astfel, se exclude din start orice tentativă de blazare la locul de muncă. Şi-apoi, gândiți-vă, nu v-ați plictisi să vedeţi aceeaşi și aceeași mutră a unui Ferguson sau a unui Roux timp de 30 de ani pe banca CFR-ului? Sunt sigur că după 22-24 de ani aţi scanda în cor cu toţii la meciuri: „De-mi-si-aaaa! De-mi-si-aaaa!”.

Hai Cee Fee Ree!

0 comentarii

  1. Daca apelam numai la memorie, faceam pariu, ca la noi nu au fost antrenori cu peste 1 an activitate! Deci au fost 3 si inca doi pe aproape. Pai cand tot repet, ca la inceputuri n-am avut nimic cu tandemul Arpi-doctoru, nimeni nu vrea sa ma inteleaga. In fapt, degringolada este perfect aratata si de schimbarea nepermis de deasa a antrenorilor, cu sau fara portrete robot…

    Apreciază

    • Mai Bela, tu nu intelegi un lucru: la inceput, pana cand faceau un portert robot, a durat mai mult (deh, lipsa de experienta). Acu au experienta + programe asociate, in consecinta dureaza mai putin si deciziile se pot lua mai repede. /:-)

      Apreciază

      • Cei 2 antrenori care au fost pe bancă în momentul câştigării celor 3 titluri (Ando+Mando) sunt pe locurile 1, respectiv 5. Chiar e aşa de complicat să se observe necesitatea continuităţii? Nu vorbesc de exemplele tip „Ferguson” la MU, că ăia-s imperialişti, duşmani ai Ligii 1… 🙂 HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Cred ca mai degraba se confirma heirupismul. Planurile conducerii nu au nici o viziune ci sunt doar tactice pe un tur sau retur – ca dovada si numarul mare de mandate de ca o jumatate de an, cele un pic mai mari avind eventual plusul unei a doua pauze competitionale incluse. Cind vrei sa arzi etape si sa fortezi rezultate e de inteles (cu Fergusunda nu pupam noi 3 campionate), dar odata si odata se sparge si buboiul (noi suntem acum in faza de vazut puroi). Cu antrenori adusi la plezneala si fara chibzuinta nici echipele mari nu sunt ce ar trebui sa fie – sa fii argentinian ca Messi nu-ti confera statut de Barca (mai ales daca ai antrenat toata viata printre gauchos) si sa fii scotian nu-ti ofera profil de ManU. Asa ca nici cu portretele – robot nu mi-e rusine.

          Apreciază

          • Nu neapărat heirupismul, Cristi, mai degrabă dorinţa obsesivă de-a copia -cu orice preţ- modelul pseudo-câştigator al noilor „forţe interne”…Există un paradox ciudat: în timp ce echipele momentului (Astra, Petrolul, poate şi Pandurii) copiază cu disperare modelul CFR al anilor 2007-2010, noi (transferuri din afară la grămadă, e drept, la „scară financiară” ceva mai redusă), CFR-ul (adică noi), încearcă orbeşte să copieze metodele „new-generation” ale lor. Un fel de ciclu infinit, sau ce a fost mai întâi: ouăle sau găina…HAI CFR!!!

            Apreciază

            • Cu mentiunea ca noile forte interne stiu sa ia mai bine cu bani putini. La noi asta a fost in prima perioada de desant portughez, cind totusi se plateau citeva sute de mii de euro pe fiecare jucator. Au urmat etapa cu jucatori adusi scump (Fabiani, Perreira etc) si etapa jucatorilor cu salarii mari (Sougou &co).Acum inca nu se regasesteun nou model, eficient ca raport costuri/rezultat la un nivel mai mic.

              Apreciază

        • Nu ca nu mi-ar placea sa avem un antrenor care in decursul a 2-3 ani sa construiasca o echipa capabila de hegemonia anuntata in anii trecuti de domnul presedinte, dar fiind pupincurist recunoscut pe plan international, mi-i musai sa iau partea conducerii: ce conteaza numele antrenorului, daca are licenta Pro, inseamna ca e bun. Nu trebuie sa construiasca echipa, treaba lui e mucles la transferuri, are lotul gata croit din materialul clientului, sarcina lui e sa sa aduca socul la echipa, relatiile de joc oricum nu conteaza ca si jucatorii trebuie sa circule (cum sa refuzi o oferta de nerefuzat? daca ai refuza, n-ar mai fi de nerefuzat), iar cand entuziasmul de inceput dispare, altu’ la rand. Pan’ la urma, 7 din 16 antrenori (sau 6 din 15, depinde cum il socotim pe Ando) au pus umarul la 3 titluri, 3 cupe si 2 supercupe, deci mai bine de o treime (aproape jumatate) din cei rulati au fost numiti perfect 🙂

          Apreciază

  2. Caneto, daca tot esti in forma, ar fi util sa completezi tabelul si cu rezultatele fiecarui antrenor in perioada cat a stat la echipa. De exemplu: J. Costa, a inceput sezonul (deci pe locul nicaieri) si in momentul demisiei a lasat echipa pe locul 1.

    Apreciază

    • În retrospectiva ultimelor 10 sezoane va exista un „tabelaş” dedicat acestui aspect, adică un clasament al antrenorilor. Care cât a stat, în ce formule a jucat, câte puncte a luat (inclusiv media acestor puncte, =eficienţa!), etc. Poate voi ajunge şi la comparaţii gen care era dreptaci şi care stângaci, dar atunci trebuie să sacrific ultima „zonă” încă liberă, aia dintre orele 5-7 dimineaţa…HAI CFR!!!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.