Extrema stângă a deceniului este…


Zero Cinci Decembrie. După trei zile de doliu în cartier, se cuvine să ne mutăm gândul de la șoul păcătos din „Casa de Cultură a Coșmarelor Eterne” Mediaș și să ni-l îndreptăm pios spre „Teatrul Viselor” Manchester. Se împlinește astăzi anul de când CFR Cluj și-a făcut suporterii bucuroși, mândri și triști, iar Braga i-a făcut pe suporterii turci fericiți. Nu că Galatasaray n-ar fi meritat calificarea în Champions League în dauna noastră – doar ne-au învins cu patru puncte la unu în luptă directă – dar regretul că cele „10 pentru România” n-au fost de ajuns decât pentru o retrogradare în competiția de Doi Bani (pe care tot noi trebuia să-i dăm, cică), Europa League, pare fixat pe vecie în sufletele noastre.

A fost o experiență deosebită seara de pe Old Trafford, nu numai pentru că – în general – meciul se vede altfel din tribune decât la TV, dar și calificarea se juca altfel. Noi, suporterii aflați la fața locului, am fost mai „calificați” din grupă decât cei din fața televizoarelor. Bucuria, satisfacția, fericirea se citeau pe fața noastră ca pe o carte de colorat la zvonurile că Braga conduce Galata cu 2-0 sau 3-1. Până în ultimele minute, când zvonurile s-au transformat în știri adevărate, reci ca gheața și înjunghietoare în inimă, noi, cei din tribune, am fost în primăvara europeană.

Ce a urmat, se cam știe. CFR-ul s-a despărțit în seara aceea de fotbalul mare și a plecat spre casa lui, așa cum spre casele lor pleacă și alpiniștii după ce înfig steagul pe Everest. Ajuns acasă, CFR s-a despărțit mai rapid sau mai lent de circa jumătate dintre jucătorii de valoare și apoi, încet încet, s-a cam dat stingerea, ca să se vadă mai bine spectacolul cu petarde, orchestrat de conducere și pus în scenă cu diverși antrenori. Spectacolul continuă până în zilele noastre… Amin!

***

Iar acum, dacă tot am revenit teferi și sănătoși în zilele noastre, hai să mergem înainte și să ne întoarcem în trecut! Că tot înainte era mai bine (cunoaște toată lumea această expresie tocită de atâta repetare). Revenim la deceniul trecut și la unspele său ideal, dar rămânem deocamdată pe latura stângă a terenului. Am zis să-l numim pe viitorul fericit câștigător al unui tricou de titular extremă stângă (așa cum pe latura cealaltă o să-l numim extremă dreaptă), chiar dacă o să băgăm în aceeași oală/urnă de vot atât mijlocașii, cât și atacanții laterali.

Ca să fie mai clar, am să dau câteva exemple. Dacă-l bagă Ando mijlocaș stânga pe Camora, asta nu înseamnă că CFR va sta 90 minute + prelungirile cu buca stângă (parte anatomică a autobazei) numai în poartă! Camora are voie să participe la ceea ce se numește fotbal modern și să urce pe extremă la fazele de atac/contraatac, uitând pe moment că e fundaș de meserie și încercând să dea pase utile de gol. Dacă alt antrenor se gândește să-l titularizeze pe stânga pe Nicoară, că-i mai ofensiv, asta nu înseamnă că visează numai atacuri peste atacuri, Nicoară poate rămâne pierdut lângă steagul din colțul terenului, întrebându-se unde-i mingea, iar fundașul stânga rămâne să se descurce singur, pe valoarea sa, întrebându-se unde-i Nicoară, de ce nu-mi vine… Nu, Nicoară trebuie să revină din ofsaid și să-l ajute camaraderește pe fundașul stânga. Mai am un exemplu, și vă las; știu că oricum înțelegeți că despre mobilitate vorbesc. Dacă un antrenor alege să-l folosească pe Semedo pe aripa stângă, atunci cu siguranță acel antrenor este un idot, iar echipa la care antrenează se numește Steaua…

Iar acum, iată ce jucători ceferiști am identificat evoluând pe extrema stângă în deceniul 2004-2013. Denilson Gabionetta apare în tabel în ultimul moment, pentru că doar în meciul recent de la Mediaș a fost folosit pe stânga. Poate nu mi-am adus aminte la milimetru de toți cei care au fost trimiși (poate numai un meci sau două) în luptă pe această extremă, mai ales cu stilul modern de schimbare a extremelor de pe o parte pe alta pentru derutarea adversarului (de exemplu, PS a avut câteva tentative curajoase sau inconștiente de folosire a lui Diogo Valente pe dreapta și a lui Hora pe stânga). Contează mai puțin cât de bine mai funcționează memoria mea, care oricum n-a fost niciodată strălucită, ci destul de „petardică”. Important este că-i veți regăsi (și vota) cu ușurință pe jucătorii preferați, cei care contează cu adevărat.

Ca de obicei, aveți 2 zile la dispoziție să votați (și să mai uitați de Old Trafford, măcar un an):

https://www.murvey.com/s?52a0711b94f50c6a3700016b&fill=true

0 comentarii

  1. Mister, o singură dilemă am: să zicem că va ieşi câştigător Bastos, că tot apare pe listă şi oamenii muncii nu sunt foarte atenţi la detaliile prezentate de tine. Apoi la categoria mijlocaşi centrali (sau ce-o fi) tot trebuie să-l bagi pe Bastos, şi va ieşi şi acolo – cu o probabilitate mare – câştigător. Vom avea, aşadar, 2 de Bastoşi în echipa deceniului (poate chiar 3, dacă-l mai pui şi pe alt post). Nu că m-ar deranja să avem în acest moment 2-3 Bastoşi în echipă, dar asta e o altă discuţie…

    Apreciază

    • Din păcate, există un singur post de titular, iar lupta se dă între câțiva fotbaliști valoroși, de diferite naționalități. Ce pot să spun, acum, când tocmai am intrat pe ușă și nici n-am apucat să văd cum s-a votat până la ora aceasta?… Doar atât: fie ca cel mai bun argentinian să câștige! 🙂

      Apreciază

  2. Bastos trebuia sa apara al doilea varf, sau playmaker, deci cam aceeasi pozitie. Oricum il aleg fara rezerve pe Culio, urmar de Dubarbier. PS. Citesc in oficios, ca Arpi a dat un interviu, la Look TV, se putea altfel?! Si a povestit omul despre succesul cu Man United, dar n-am vazut nimic sa fi zis ceva despre situatia actuala a echipei. Sau a zis, dar au omis astia de la citynews sa ne informeze? Nu prea cred! Caneto, e chiar interzis sa scriem si despre alte sporturi, ori alte echipe (chiar ieri am scris despre Barca, Man United si Milan)? Cu politica nu inteleg, dar macar incerc, dar cu hocheiul ce deranj am facut?!

    Apreciază

  3. Iar am apasat ceva gresit, scuze! Caneto, e chiar interzis sa scriem si despre alte sporturi, ori alte echipe (chiar ieri am scris despre Barca, Man United si Milan)? Cu politica nu inteleg, dar macar incerc, dar cu hocheiul ce deranj am facut?!

    Apreciază

  4. Cred ca cel mai bun a fost Dubarbier, avea viteza si tehnica, era un adevarat „ghepard” de care am avea fffoarte mare nevoie si acum. Poate ca Culio si-a pus amprenta asupra echipei pe termen mai lung, insa inconstanta nu-l recomanda. Parerea mea. 🙂

    Apreciază

  5. Mda… Ce n-a reuşit Mircea Rednic să facă la CFR pare să reuşească la Gent. „Strâmbul” a preluat o echipă aflată în cădere liberă, dar a redresat-o şi se apropie treptat de un loc care i-ar putea permite să joace în play-off-ul Belgiei. Ultimul succes al celor de la Gent a fost obţinut aseară, în optimile Cupei Belgiei. Trupa lui Rednic a trecut de Leuven cu 3-0 şi s-a calificat în sferturile competiţiei, unde va înfrunta învingătoarea dintre Kortrijk şi Club Brugge. Multumim tie conducere, multumim jucatorilor care nu se pot adapta la nici un fel de antrenor!

    Apreciază

  6. @CJ-07-CFR: Mister, această alegere pentru „extrema stânga” mă face nostalgic, primul meu meci în div. „C” l-am jucat pe „extrema stângă”… Era prin mai-76, eram în clasa a XI-a, nu am jucat niciun meci până atunci cu o minge „adevărată” de fotbal, doar cu ălea de cauciuc (cu nişte dungi pe ele să semene a minge de fotbal), eram bunicel la nivel de liceu (a se traduce = „cel mai bun din liceu”), când – la un moment dat – fostul meu profesor de sport, Lado D., a venit la mine (fiind şi antrenor la echipa de „C” a oraşului): „Băi, Kirujule, nu vrei să joci şi tu în echipa mare a oraşului? E o mândrie pt. tine, noi avem nevoie de tine, tu nu ai nevoie de noi că eşti bun la alte discipline, dar oricum…”. Adevărul era, că la vremea respectivă orice echipă de „C” avea nevoie OBLIGATORIU de un junior în echipă, care să joace musai 90 de minute, altfel echipa era penalizată… Fostul „junior” al echipei s-a accidentat (a şi avut, în paranteză spus, aproape 20 de ani…), aşa că era nevoie de „carne proaspătă”. Am acceptat pe loc, în viaţa mea n-am jucat pe teren mare, în viaţa mea n-am dat într-o minge de fotbal adevărată (doar de cauciuc), dar mi-a plăcut „provocarea”, am vrut să mă testez… Am jucat pe extrema stânga, cam toţi juniorii din perioada aia au fost utilizaţi pe postul ăla „neutru”, „nevinovat”, în concepţia antrenorilor de atunci… La primul antrenament pe teren mare am şi văzut o minge de fotbal adevărată (erau din ălea „vopsite” cu cremă de bocanci, negre), am crezut că mi se rup picioarele după mingile de cauciuc… M-am prins de tehnica lovirii în aprox. 2 zile, am centrat apoi ca prostul la derbedeii mei din atac… În primul meci am câştigat cu 3-0, apoi (în deplasare) am câştigat cu 2-1 cu golul meu din min. 90, la Braşov, cu Carpaţi… Apoi am făcut 0-0 acasă, şi tot am retrogradat din „C”, dar asta-i o altă poveste… Mi-a plăcut pe extrema stânga (junior fiind), dar – ulterior – n-am mai jucat niciodată acolo, odată ajuns la Cluj (la Venus, în judeţ) am jucat libero sau stoper, după facultate, ajuns acasă în „secuime”, tot libero. etc. Totuşi, prima dragoste nu se uită, n-o să uit niciodată cum cariera mea de fotbalist de „teren mare” a început în 76 ca „extremă stânga”… HAI CULIO!!! HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Hehe, deci te-ai lasat ca si cel mai talentat junior ‘de cota musai’ din curtea scolii… Acum iese adevarul la iveala. Intrebam si noi pentru posteritate… E mai avantajos sa blatuiesti ca fundas sau ca extrema?

      Apreciază

        • Nu ştiu…În cele 2-3 cazuri mai „speciale” despre care aveam şi eu cunoştinţă, „plata” a fost în 2-3 lăzi de bere (per echipă). Cred că pot fi iertat, ce zici? Ca jucător n-am câştigat niciun leu, cu excepţia celor 12-14 cazuri la Venus (Cluj), când administratorul echipei (unul Gherheş, parcă) a venit la mine după câte un meci mai bun şi mi-a dat aşa, pe ascuns, 50 lei…Pentru un student între 78-82 era şi asta ceva…Când am ajuns acasă, atât în judeţeană, cât şi în zonală am jucat din plăcere, OK, nu zic că nu am primit după meciuri ceva „marfă” de la conducere (toată echipa, vin, ţigări, etc.), dar nimic deosebit. Nici ca preşedinte (între 83-89) n-am primit un leu, era „sarcină de partid”…Între 90-93 (tot ca preşedinte) am fost deja plătit oficial, dar mai puţin decât salariul meu de bază de la fabrică. HAI CFR!!!

          Apreciază

  7. Vranies apoi Ronny erau totusi un pericol pt. adversari pe partea stg., acolo unde acum mingea ajunge singura spre inafara, dand posibilitatea fundasul advers sa sprijine atacul.

    Apreciază

    • Ei, Blag si compania sunt un cuib vechi de Uisti. Acum ca lucrurile nu merg, incercam sa idealizam totul. In perioada cu bani niciunul din tinerii romani adusi nu a confirmat la nivelul CFrului de atunci..de la jucatori adusi pe bani gen Bus sau Hora, pina la juniori proprii. Emblematic este faptul ca singurul produs de valoare a fost Traore, roman neaos din Tara Motilor. Intrebarea este de ce nu se intimpla cum cind intentii de dezvoltare la junior exista – nu neg problemele, dar sunt infinit mai mici ca in alte parti. Iar aici mandatul trebuie sa vina de la management. Ca antrenor, nici unul din noi nu ar avea nici un interes sa promoveze juniori – decit rezultate si mai slabe (neasumate sus), mai bine 5 etape adica vreo doua luni in plus salariu, pina la urma 20.000 de euro in buzunarul angajatului sunt mai valorosi decit 200.000 de euro creste valorica a jucatorilor din portofoliul patronului. In consecinta – acum schimb placa si sunt suporterul care si-a expirmat des dorinta de a vedea juniori la echipa mare – o asemena optiune trebuie asumata cu toate consecintele ei – va dau iar ca exemplu Borussia Dortmund si ce locuri au luat ei in campionat in perioada de refacere – 2005 si 2006 locul 7, 2007 locul 9, 2008 locul 13, 2009 locul 6 , 2010 locul 5. Deci fie conducerea isi asuma un CFR juveil cu multi tineri proprii, adusi nu conteaza si rabda 3 ani sa isi faca o echipa tare pe bani putini, chiar daca mai stop cu laudarosenia pina atunci, fie investeste calumea ca sa se bata sus. Asa cum e acum,a jungem din nou la libidoul virginei :))))

      Apreciază

  8. Cadu a spus: Culio cel mai bun jucator din era modernă a CFR- uui. Subscriu- a fost de departe cel mai tehnic jucator al CFR- ului si adaug( cunoscându-l bine): profesionist,modest,familist si nu in ultimul rand poate cel mai devotat stranier care a jucat pana acum la CFR!

    Apreciază

  9. Nu conteaza ce simpatii sau antipatii are un ziar sau site, cand scrie un adevar nu trebuie filosofat, ci poate putin meditat . Despre Rosu , Vochin, cu argumente statistice de necontestat, a dovedit, ca e cel mai bun pasator din liga ! In loc sa-l dam imprumut, l-am dat degeaba , sa zica aia boda proste si gata . La fel, marele capete din conducere au dat bani pe Voiculet, pe langa cedarea lui Nicoara . Iar pe Maah chiar 700.000 de euro ! Nu-i nimic, bine ca nu s-a platit vreo suma de transfer pe Veljaos si pe Costea … De Obiora nu stiu decat ca s-a luat definitiv, Parma s-a bucurat ca a scapat de el ( acum vor ei sa scape, dar cine dracu da un ban pe el ?! ) . PS. Scrie in presa ca suntem interesati de Luchin . Nu-i la final de contract, deci costa ceva , asa ca nu cred ca vine . Pacat, pt ca am vazut in presa , ca are o tipa super, cu care s-a fotografiat sarutandu-se in ceva sfori deasupra unei prapastii , deci ar fi numai buna sa le completeze pe prietenele lui Arpi si Hora …

    Apreciază

  10. Dupa parerea mea Vranjes era mult mai rapid si tehnica buna comparativ cu ce este acum pe stanga, dupa el a venit Ronny, la fel, bun la efort, fara a se menaja in contactul ca adversarul. Actualii actori ai partii stanga sau se menajeaza, sau fug dejeaba in zig zaguri, nu iasa un sut din unghi la poarta, doar centrari curbe si lenzi pentru a observa cit de inalt sare adversarul. Vranejes era om de nationala lui la acele momente. Mi-a placut mult ultima iesire din teren a lui Gabio, un semn de atasament pentru visiniu.

    Apreciază

  11. Uite seb-est, am citit cu atentie randurile tale si m-am uitat si la goluri. Iti respect opinia, scrie mai des, nu-mi aduc aminte de alte postari ale tale. Dar sa revin la Vranjes, la Pandurii chiar ca a jucat bine, apoi a fost scandalul cu Grigoras si baiatul a regresat. La noi e adevarat ca a dat doua goluri, dar in perceptia mea a avut evolutii tot mai modeste, in ultimele lui jocuri in tricourile visinii, chiar penibile, ajungand sa fie fluierat. Dar repet, iti respect parerea, eu am prezentat-o pe a mea si noapte buna!

    Apreciază

  12. Despre antrenori. Nu există blog/site/forum/spaţiu-virtual ceferist în care să nu găsim informaţii privind managementul prost şi stângăciile conducerii, lipsa de lichidităţi a lui AP, previziuni privind viitorul imediat sau mai îndepărtat al echipei, sponsori, acţionari, etc… Un singur lucru – foarte important, în opinia mea – nu se discută pe aceste „suprafeţe digitale”: importanţa antrenorului privind „succesurile” echipei. Mai exact spus, se discută, dar doar în privinţa „rămâne sau nu”, „merită să rămână sau nu”. Vă provoc la o discuţie non-formală privind rolul ANTRENORULUI/MANAGERULUI, deoarece vorbim de o funcţie extrem de importantă a oricărei echipe. În opinia mea, rolul lui A1 în evoluţia echipei este de peste 50%, indiferent dacă vorbim de rezultate bune sau – dimpotrivă – proaste. Să nu uităm, vorbim de o funcţie standard a oricărei echipe de fotbal (indiferent cum este ea definită în organigramă), plătită/remunerată boiereşte, de obicei peste plafonul salarial al celui mai bun jucător din lot. De ce, oare? Sunt conducerile echipelor din vest aşa de proaste încât aruncă – uneori – milioane de euro pe an pentru un A1? Nu sunt, şi nu sunt în primul rând pt. că realitatea le confirmă – de regulă – strategia: se obţin rezultate, renume, profit, etc. Ce avem la noi, în RO, respectiv la CFR, ca strategie de „A1”? La CFR au existat mai mereu (vorbim de ultimii 10 ani) 2 strategii vizavi de antrenori: 1 – antrenorul care lucrează primordial pe mobilizare şi unitate de grup (ex. Ando), apoi 2 – antrenorul profesionist desăvârşit, mai puţin ataşat sufleteşte clubului (şi lotului), de ex. Mando, Uhrin, etc. Între timp, pe piaţa de fotbal din RO a apărut o subspecie de antrenor, caracterizându-se printr-o vârstă între 35-40 de ani, dornică de afirmare, agresivă atât ca comunicare cât şi ca mod de comportament, dar şi foarte ataşată echipei (= mobilizare), antipatică suporterilor celorlalte echipe (= divinizată/iubită/respectată de proprii suporteri), având un trecut fotbalistic mai mult sau mai puţin spectaculos (dar cel puţin de „jucător emblematic al ligii 1”), utilizând cu curaj anumite metode moderne de pregătire din fotbalul modern (atât pe plan fizic, cât şi pe plan tactic). Dacă ne uităm un pic peste gard, la primele 3 echipe din RO, vedem acest tip de antrenor (Reghe, Isăilă, Contra), dar exemplele pot continua cu Dulca (Mediaş), Stoican (Dinamo), etc. În opinia voastră, este o pură întâmplare acest „trand”? În opinia mea, NU. Piaţa fotbalului din RO este una în plină transformare, toată lumea doreşte rezultate cât mai bune cu investiţii minime, iar „granzii de moment” ai campionatului au câştigat – pentru moment – această bătălie cu noi, sesizând importanţa dorinţei de afirmare, de fanatism (uneori), de agresivitate (pozitivă/negativă) a lor, costând – de regulă – bani mărunţi în comparaţie cu sumele astronomice aruncate de noi pe antrenori de 4-5 etape. Aici am greşit noi, de aici ni se trage, nu din altă parte, indiferent cât de mult dorim s-o aburim. Am cheltuit o enormitate de bani pe rezultate (excelente, nimic de spus), dar strategia asta e pe ducă mai de mult, cam de 2 ani, iar în timp ce la alte echipe s-a schimbat placa, noi am rămas pe loc. Este o temă de reflecţie şi pentru noi (tribuniştii), dar şi pentru „ei” (conducerea). HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Kiruj, pe termen scurt functioneaza strategia cu antrenori ieftini tineri, fanatici care mobilizeaza jucatorii, pe termen lung fara bani si fara jucatori de valoare o astfel de strategie este sortita esecului. Fara valoare si bani+management corect nu ai cum sa rezisti pe termen lung. Momentan la CFR nu este valabila niciuna dintre strategiile tale, este doar haos. Sa vedem ce se va intampla in iarna, ce strategie va adopta clubul, fiindca daca continuam pe linia aceasta este sinucidere curata.

      Apreciază

      • Luis, să nu încurcăm borcanele. Conducerea ca conducerile, antrenorii ca antrenorii… Tu crezi că conducerea de la Petrolul (de ex.) este mai performantă ca a CFR-ului? Să fim serioşi… Un singur atu au în plus faţă de noi (poate cel mai important): alegerea profilului de antrenor la modă în aceste momente în Liga lui Gino. Că e pe termen scurt? Să-ţi spun că majoritatea echipelor din Liga 1 ar fi super-bucuroase cu o strategie pe termen scurt care să le salveze de la faliment şi să şi producă ceva rezultate? Intrăm – de fapt revenim – la aceaşi mentalitate de „şi fu…tă, şi virgină” a conducerii noastre (asimilată de şi de noi, din păcate): tot o întoarcem pe antrenori italieni, pe transferuri/filiere dracu şi lacu, şi apa intră în debara… Să fim serioşi, când eşti pe patul de moarte, orice strategie pe termen scurt înseamnă supravieţuire… Apoi putem discuta despre strategii pe termen mediu şi – poate – pe termen lung. Cocioaba e să se dârâme peste noi, şi noi nu şi nu, vorbim de prostii… CFR-ul actual nu are o situaţie materială extrem de proastă, în schimb a pierdut teren la două aspecte axtrem de importante: 1 – capacitatea de-a obţine rezultate superioare cu bani puţini (niciodată nu a fost punctul forte a conducerii noastre), şi 2 – antrenor tip mobilizator/fanatic/lup înfometat, care să scoată untul din domnişoarele echipei şi să facă translaţia către vremuri mai bune (sau mai rele, după caz). HAI CFR!!! PS: luni ne întâlnim?

        Apreciază

        • Hehe, acum depinde ce echipa esti. Daca ai pretentia ca esti un club mare, ai un sistem de joc in care crezi de la cap la coada si antrenorii ii iei doar daca se pliaza pe sistem. Altfel esti varza pentru ca niciodata nu vei avea un lot bine alcatuit ci cel mult inspirat peticit sau adaptat. Da, intr-adevar ducem lipsa de incredere in antrenori ‘pe stil nou’ dar asta e oarecum normal la o echipa cu pretentii (nu spun si realitati) de club mare. Aici o mentiune – din ce observ eu , fara sa ma pot pronunta fiind in afara fenomenului ‘la cald’ – in Romania se prefera antrenorii care domina adversarul. Fie genul PLM a la Andone si altii care dau cu pumnul in masa , fie genul de antrenor ‘cu nume’, asta insemnind si faptul ca e strain. Eu personal sunt adeptul antrenorilor buni dpdv tactic – aici su scuzele de rigoare, absolventii scolii lui Mircea Radulescu nu prea fac fata. Cred insa in antrenori tineri fosti jucatori mari, care la inceput de cariera nu ar avea pretentii financiare mari si ar veni la un club ca al nostru pentru a nu incepe prin divizia a treia italiana sau la echipa de tineret a unui club portughez. Sa ne amintim cu totii impactul tactic pe care l-au avut in ultimii 15 ani Alexanco, Zenga, Protasov, de ce nu la noi Costa atunci cind au venit in Romania – o combinatie de de dorinta de afirmare proprie, inovatie intr-un fotbal arhaic dpdv tactic si autoritate informala asupra jucatorilor.

          Apreciază

          • Da, în zona asta am vrut să ajung şi eu. Ne place sau nu, deocamdată (sic!) nu suntem un club mare, care să aleagă antrenorii după axiome stabilite acu 100 de ani…Nici financiar nu mai suntem cine am fost, aşa că e nevoie de inventivitate, şi aici „băieţii deştepţi” ne-au luat faţa, din păcate. Temporar, sper din toată inima. Nu e nicio ruşine dacă înveţi tot timpul, dacă ai puterea să admiţi că adversarul te-a fentat într-o anumită perioadă.

            Apreciază

        • Da ne intalnim,sper sa nu fie zapada asa mare sa nu pot trece mesesul.Oricum,daca doresti suna-ma luni ,sa vedem cum ne intalnim,eu am abonament la tribuna a doua.Acolo sa-ti iei bilet.

          Apreciază

  13. Consider ca noi am depasit (sarit) etapa asta pe care o experimenteaza celelalte echipe din fruntea clasamentelui. De ex., perioada Dorinel Munteanu, antrenor la inceput de cariera, jucator de nationala, cu experienta bogata in fotbalul german, coincide exact cu ce se intampla astazi in liga noastra. Cu el am obtinut primele succese, vezi Cupa Intertoto cu niste fotbalisti ca si-au depasit cu mult condita, asta s-a intamplat la noi acuma vreo 10 ani. Nu cred ca trebuie sa revenim la acest nivel. Strategia pe care am adoptat-o in ultimii ani a fost geniala, rezultand o serie de rezultate extraordinare, venituri fantastice, imagine, etc. Sigur ca si celelalte echipe au inceput sa ne copieze, insa noi eram la ani lumina, mai ales financiar, iar in fotbal stim cu totii ce inseamna acest lucru. Gafa monumentala a managementului a fost renuntarea la strategia initiala, continuarea naturala fiind acel „next level” care ar fi pastrat proportiile, iar echipa noastra ar fi cu 2 clase peste ceilalti. Dupa parerea mea, cand esti intr-o pozitie dominanta nu iti restrangi activitatea, ci mai degraba investesti, mai ales ca incasarile dupa cele 3 participari in grupele Ch.League au venit odata cu declasarea crizei, moment in care noi aveam cea mai solida situatie financiara.

    Apreciază

    • Chiar acum lucrez la o statistică „all-time” (a se înţelege la nivelul celor 10 ediţii recente de Liga 1) şi tocmai am terminat prelucrarea ediţiei 2005-2006, cu Dorinel la pupitru. Locul 5, 50 de puncte. Am jucat atunci în vreo 7 sisteme de joc diferite (!), încerc să „contabilizez şi asta, să vedem care a fost cea mai eficientă de-a lungul anilor. Revenind la Dorinel şi la modelul respective, da, ai dreptate, atunci a fost un model de success, el se aplică acum cu un succes la fel de mare pe la Petrolul, Steaua, etc. Apoi ai dreptate şi cu strategia câştigătoare de după, dar nu sunt convins că în acest moment ea putea fi aplicată în condiţiile de austeritate ale bugetului. Că de s-a ajuns la această austeritate, e o cu totul altă discuţie, aici o putem întoarce pe toate feţele până ne cade barba. Logic ea trebuia continuată, deoarece era un format castigator, benefic şi aducător de profituri mari, trebuia „doar” ca 20-30% să fie reinvestite, şi modelul mergea mai departe. N-o să ştim niciodată cauzele reale ale „opririi robinetului”, ea se află undeva în zona de saturaţie a lui AP, concomitant cu folosirea profitului pentru alte businessuri, fără mare success, din ce se observă. Dar, repet, aşa stând lucrurile (cu un buget mai redus), formula aleasă în acest sezon a fost radical greşită, trebuia mers mai degrabă pe întinerire / elemente locale, cu un antrenor de profilul de acu 9 ani al lui Dorinel (foame de rezultate, experienţă vastă în occident, prestigiu, etc.). Vom vedea ce ne adduce iarna asta, că ceva trebuie să se schimbe (atât la nivelul lotului, dar şi la nivel de A1, cred eu). HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Noi in momentul de fata nu suntem pregatiti pentru o schimbare de strategie, se vede foarte clar. N-avem curajul, rabdarea, nu ne pricem, albanezii interlopi au o influenta puternica, mafia din fotbalul autohton acapareaza tot. Cred ca noi trebuie sa continuam strategia aleasa, cu jucatori straini, cu o mentalitate diferita, parteneriate cu cluburi puternice. Problemele noastre actuale sunt rezultatul achizitiilor ratate. Despre lipsa lichiditatilor nu ma pronunt pentru ca habar n-am unde s-au evaporat sau ce alte afaceri falimentare a finantat patronul. In mod normal sa avem resurse pentru achizitii viitoare, obligatoriu trebuie sa renuntam la Cadu poate si Felghe, respectiv la jucatorii care au salarii imense. Vom vedea in iarna ce schimbari vor fi la echipa.

        Apreciază

      • Am sa vin sa fiu Gica Contra si am sa spun ca strategie anterioara a fost cistigatoare pentru ca am fost primii care am aplicat-o cu succes, altii frigindu-se in incercarea asta (Dinamo, Timisoara, Vaslui). Acum avem reculul strategiei, pentru ca este replicabila – asta insemnind ca ceilalti au invatat, au adaptat si isi joaca punctele forte. Consecinta pentru un club ca si CFR este ca trebuie sa isi gindeasca din nou un model de diferentiere, care sa ii asigure succesul in urmatorii 5-6 ani. Fata de perioada trecuta, fortarea titlului nu mai merge, asa ca modelul economic vazut trebuie imbunatatit in cele doua directii esentiale – cheltuirea mai eficienta a resurselor si generarea de noi resurse. La prima parte unele masuri se vad deja, in sensul ca nu mai lucram cu loturi de 40-45 de jucatori si per medie jucatorii sunt mai ieftini: deocamdata ce nu am reusit este un mix performant, luind in mare jucatori mai slabi = mai ieftini, fara a avea competente in a avea citiva jucatori foarte buni si multi foarte ieftini=tineri cu potential de crestere. Intentia pare a exista cu GISS and co, dar acel ‘cum lipseste deocamdata. Ca orice lucru nou, mai intii trebuie sa demolezi ce ai avut pentru a cladi solid o noua forma, iar aici am dubii ca nu exista tentatia cu virgina.

        Apreciază

        • Nu trebuie să fii nici Gică, nici Contra (Gică-contra nici atât…), că vorbim practic despre acelaşi lucru. Aş mai adăuga, că -pentru că „peştele de la cap se împute”, nu-i aşa- indecizia/incertitudinea(/nepriceperea?) conducerii s-a cam propagat şi la etajele inferioare: la A1 şi la jucători. Ţi-am mai zis, jucătorul simte IMEDIAT dacă ceva nu-i în ordine acolo „SUS”, şi se comportă ca atare…Confuzie şi la „etaj”, şi la „subsol”…HAI CFR!!!

          Apreciază

  14. Licitatie pt Chiri, participanti Barca, Real, Man United si Chelsea! Si alte nebunii despre Chiriches, scrise zilnic, la foc automat, de presa damboviteana. Dar acum ce scriu despre becali, intrece orice limita! Cica se va angaja la steaua, sau la Viitorul lui Hagi, dupa ce instanta a decis ca are regim deschis. Si asta nu scrie numai presa, declara insusi avocatul, lingaul de abraham, mare tradator de Ardeal! Adica se precizeaza clar de catre instanta care sunt cele 4 munci NECALIFICATE la care poate participa ciobanul, printre care agricultura si sortat deseuri, dar titlurile, cu „becali se intoarce la steaua” curg! O fi considerat de unii jucatorii de fotbal niste deseuri, si vine becali sa ii sorteze?! Din pacate, cretinismul e sport national, si are priza la public. La cei 70%…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.