Raport din Vietnam. [Gaz Metan Mediaș – CFR Cluj 2-0]


(cauzele înfrângerii de la Mediaş , în viziunea unei case de pariuri)

În atenţia D.lui / Tovarăşului Deng-Le senior, Preşedintele Casei de Pariuri TapChiBongDa

Subsemnatul, Deng Le jr. (în particular fiul Dvs. din flori), angajat al firmei de mai sus, la solicitarea Dvs. privind erorile de estimare a cotelor de pariuri la meciul de fotbal din Liga 1 (România) Gaz Metan Mediaş – CFR Cluj (etapa 16), încheiat cu victoria surprinzătoare (dar meritată) a gazdelor cu 2-0 (aducând pierderi financiare inestimabile firmei noastre), Vă declar următoarele:

Ţinând cont de evoluţia celor două echipe în ultimii 10 ani (CFR a câştigat 3 titluri, 3 Cupe ale României şi 2 Supercupe, în comparaţie cu 0 titluri, etc. obţinute de găzari), prognoza noastră a fost o victorie la limită a celor din Cluj. Din păcate, m-am lăsat dus de val citind nişte pronosticuri ale unor analfabeţi în ale fotbalului de pe un site (Tribuna CFR), unde un boşorog („Kiruj”) dădea ca sigură victoria clujenilor cu 3-1, dar şi avancronica meciului (semnată de unul „Caneto”, alt boşorog), care emana un optimism fără margini. Recunosc, am fost influenţat de prognoza acestor elemente imperialiste (amândoi, dar şi alţii de acolo, fiind cunoscuţi ca duşmani ai poporului vietnamez, în special, şi ai caselor de pariuri, în general), şi n-am ţinut cont de istoricul mai aparte al acestor întâlniri, favorabile găzarilor, ultima victorie ceferistă fiind consemnată la Mediaş chiar în anul 1948.

Meciul în sine a început pe un frig pătrunzător, aproximativ 50 de ceferişti şi cam 500 medieşeni fiind prezenţi în momentul în care Avram jr. (probabil şi el un copil din flori, în sensul că nu are „nici tată, nici mamă” când vine vorba de CFR) a fluierat începutul partidei. A fost – probabil – singura decizie corectă a arbitrului…

Jur pe toţi crocodilii din Mekong, că încă din primele minute ceva mi s-a părut suspect. Acum nu vorbesc de erorile tradiţionale ale amatorilor de la „jesepe.ro”, care au afişat o aşezare ceferistă de 1-4-3-3, asta ştiam că e diversiune (sau nepricepere, mă rog…), lovitura adevărată mi-a fost dată când am văzut primul „unşpe” ceferist: un 1-4-2-3-1 deja clasic, cu o primă parte a „secvenţei” OK (Felghe + Maftei-Cadu-Piccolo-Camora + Muniru-Djoko), nici cu vârful Ogbu n-am avut obiecţie, am avut în schimb dubii asupra liniei de construcţie Maah-Voiculeţ-Gabionetta, unde m-a sursprins (neplăcut) utilizarea lui Voiculeţ la mijloc, în rol de „fantasista” (cu toate că până atunci a jucat doar pe dreapta, oricum destul de puţin şi fără „fantezie”), iar această „invenţie” a D.lui tovarăş Grig (care – cică – e cel mai tare din parcările clujene) l-a obligat pe adevăratul playmaker Gabio să „presteze” pe stânga, pe un post nu foarte potrivit lui. Practic linia aia de 3, extrem de importantă, în proporţie de 2/3-imi era fu… fracturată încă înainte să înceapă meciul…

Nici nu mai vorbesc, că în partida anterioară (de la Braşov), acelaşi antrenor „tare” i-a bulversat din nou pe băieţii ceferişti (şi-aşa destul de bulversaţi din naştere, majoritatea lor), când la pauză a trecut de la clasicul 1-4-2-3-1 la mult-hulitul 1-4-4-2 (impus de un agent undercovered, numit M.Rednic). Din ce-am înţeles din comentariile boşorogilor de pe Tribună, lui Grig i s-a imputat (pe lângă unele rezultate de etapă acceptabile: organizarea jocului, securizarea defensivei, etc.) tocmai ineficienţa acută a echipei. Poate aceste permutări ale formulelor (respectiv a jucătorilor în cadrul unei formule) se datorează şi acestei dorinţe de-a veni cu ceva nou, dar eu mi-am dat seama imediat, că astfel de încercări – fără exersări lungi şi explicaţii şi mai lungi – sunt sortite eşecului…

Domnule / Tovarăşe Preşedinte mult iubit, jocul încâlcit, fără fantezie din prima repriză mi-a întărit teama schiţată şi explicată mai înainte. Acel Voiculeţ abia dacă a atins de vreo 3-4 ori mingea (dar şi atunci a pierdut-o din prima), amintindu-mi de prietenii mei din copilărie cu care vânam crocodilii în Mekong şi care în mod cert făceau mult mai mult pe teren, mai ales pentru un salariu de zeci de mii de euro pe an, poate mai mult. La fel Gabionetta, la care – pe lângă faptul că s-a simţit stingher în noua postură – am simţit şi o blazare în joc, un „miserupism” sesizabil şi la Braşov, unde – totuşi – juca pe postul lui adevărat, dar tot fără vreo mare realizare.

Mai departe, brambureala liniei de creaţie i-a cuprins şi pe cei doi închizători, care nicicum nu au acoperit zonele de teren aşa cum scrie în fişa postului. Fie erau prea aproape de fundaşi, fie urcaţi – amândoi – prea sus, dar – cu precădere – am observat o ruptură între ei, parcă nici nu se cunoşteau (asta nu se pune, de ceva etape ei formează „siguranţa” în faţa apărătorilor), dar parcă nici nu „se iubeau”, de multe ori jucau prea îndepărtaţi unul de celălalt, anulând astfel tocmai densitatea dorită de manuale în a recupera rapid mingile. Ca un rezultat logic al acestei prestaţii în cuplu cu multe scârţâieli şi în contratimp, a ieşit în evidenţă psihoza expunerii liniei de fund (jucători lenţi, majoritatea trecuţi de 30 de ani), din fericire „el capitano” Cadu și-a mai revenit faţă de evoluţiile lui din primele etape şi a mai urcat la rupere şi spre mijloc, a mai strâns de foarte multe ori şi pe dreapta pentru a-l ajuta pe Maftei, care a jucat mai slab, dar şi aşa a fost lăudat de toată presa sportivă din Bucureşti (un fel de Hanoi al lor, ceva mai mic, dat tot capitală de ţară).

Prin minutul 18 am sărit în sus de bucurie, ceferiştii mei au marcat, dar – din păcate – piticul Avram n-a validat golul, pe bună dreptate, Ogbu fiind surprins în off-side. A fost cam singura fază cursivă a clujenilor din prima repriză, cu Gabionetta inventiv şi cu Camora centrând perfect, doar că graba lui Chuka a stricat treaba…

Am mai remarcat în a doua parte a primei reprize că „el capitano” – poate iritat de impotenţa liniei de mijloc – a urcat din ce în ce mai mult, ajungând deseori şi pe postul de servant, dar şi de finalizator, fără „succesuri”, din păcate. Ultimele minute m-au convins – dacă mai era nevoie – de forma execrabilă a lui Voiculeţ, lucru valabil şi la Ogbu, mai mereu în contratimp şi cu spatele la poartă. Chiar mă gândeam că nea Grig va avea o pauză grea, trebuie să găsească o soluţie de revitalizare „in vitro” (asta nu ştiu ce înseamnă, am luat-o de pe internet, dar sună bine…), şi deja am pregătit pixul „made in China” să consemnez schimbarea lui Voiculeţ şi (re)aşezarea lui Gabio la mijloc-mijloc.

Pe dracu’, D.le Preşedinte (Tată), aiurea, ştiţi cine a ieşit la pauză? Păi vă spun eu: Ogbu! Nu că n-ar fi fost „copt” şi el de schimbare, dar am avut impresia că cel introdus (Tade) nu va face mai mulţi purici (tipul dă un randament acceptabil pe flanc, de regulă pe stânga, cu replieri bune în apărare), să nu mai zic că problema reală nu a fost acolo, ci la linia de creaţie, fu… fracturată – cum am mai spus – în proporţie de 66,66666%…

În aceste momente deja ştiam că totu-i dus de râpă. Au apărut şi nişte presiuni ale gazdelor, mijllocul ceferist a devenit şi mai „transparent”, în câteva faze era nevoie de minuni din partea lui Felghe ca să nu consemnăm deschiderea scorului. În această perioadă gazdele au devenit şi mai agresive (câteodată la propriu, unul Buzean frecându-l pe Maah chiar de două ori la aceeaşi fază, doar aşa, să ţină minte), apoi am aplaudat şi eu la ieşirea lui Bud de pe teren (unul care a pus serios umărul la unul din titlurile câștigate de clujeni). În aceste condiţii, schimbarea lui Gabionetta cu Costea părea logică (oricum ilogică rămâne forţarea lui pe stânga), apoi…

… Apoi lovitură de teatru, D.le Preşedinte (Tată), mai exact lovitură cu cotul a lui Tade „recent intratul”, şi piticul-porno l-a şi eliminat cât ai zice „junglă”. Spun cu mâna pe inimă că intervenţia francezului nu impunea nicicum o eliminare directă (poate un galben), eu care am văzut toate serialele Rambo (cu Stallone) şi col.Braddock (cu Chuck Norris), filmate aici în apropiere, doar am zâmbit sarcastic la acel presupus cot al lui Gregory. Deja ştiam că inevitabilul se va produce, a fost semnalul divin că meciul „trebuie” pierdut de ceferişti… Mi-am adus aminte, aşa, în fugă, de alegerile de la Ligă, unde – la masa festivă dată de Gino – preşedintele IM stătea în dreapta (stânga?) noului preşedinte, sperând că această „aşezare” este cu dedicaţie pentru arbitraje – măcar – corecte în viitor…

Nici vorbă, Tov. Preşedinte, aiurea, dimpotrivă! Piticul parcă era programat pe „execuţie”, asta în condiţiile în care – totuşi – până-n acel minut fatidic 68 nu a făcut prea multe măgării, având un stil de arbitraj mai permisiv şi mai liber, eliminarea ieşind totalmente din acest tipar, surprinzând inclusiv haita de “pricepuţi” de la televiziunile miticilor…

Până la final totul s-a derulat conform „aşteptărilor”: a mai ieşit şi Maah (care a fost singurul care a mai mişcat în faţă) şi a intrat Deac (schimbare post pe post şi asta), apoi în minutul 82 s-a produs inevitabilul, la un corner al gazdelor stoperul gazdelor (Frăsinescu) marchează din 3 metri, fără ca Djokovici (responsabil cu marcajul lui), respectiv Felghe (responsabil cu ieşirea pe centrare), să intervină. Apoi pe final a căzut şi golul doi, precedat de o eroare a lui Piccolo şi urmată de lipsa de reacţie a apărării la capul lui Roman. În paranteză fie spus, ambele centrări au fost date de Ciprian Petre, un foarte bun jucător al gazdelor, pe care – eu cel puţin – îl vedeam cu mare plăcere printre clujeni încă din sezoanele trecute…

Domnule Preşedinte, cam aşa s-au întâmplat lucrurile la Mediaş. Vă daţi seama că era imposibil să prevăd atâtea greşeli de amatori (făcute şi de antrenor, dar şi de jucători, supralicitate şi de arbitraj), din care cauză mă consider absolvit de orice răspundere (financiară, administrativă, etc.) din partea firmei Dvs., care la un moment dat (cu cât mai apropiat, cu atât mai bine) va fi moştenit de către subsemnatul.

În final, propun ca adevăraţii vinovaţi să fie aruncaţi fie la crocodilii din ferma agricolă din fundul curţii (aducătoare de venituri suplimentare firmei), fie asimilaţi în programul „Ruleta rusească” a firmei (de unde – după un timp – tot la crocodili ajung).

Hanoi, 3 decembrie 2013

Deng Le jr.

Epilog: Deng Le jr. (plimbându-se cu barca pe Mekong, noaptea, la două ore după predarea raportului): „Tată, dar de ce sunt aşa de mulţi crocodili în apă?… Tată, nu!… Te rog, mă voi revanşa, promit, mă…!”

 Acest material este un pamflet (sau o „încercare” de pamflet) şi trebuie tratat ca atare…

  HAI CFR !!!

0 comentarii

  1. Kiruj, daca nu ma insala memoria, Gabionetta a jucat in Italia pe aripi, dar acolo a beneficiat de sprijinul playmakerului, a fundasului de pe margine si a atacantului central. La noi cu cine era sa intre in combinatii, cu Voiculet (care trebuia sa-i furnizeze mingi utile)?! Sau cu Ogbu, ori Camora? De Djocovici, mijlocasul pe partea lui sa nici nu amintesc, ieri a fost o adevarata catastrofa! Si atunci, intr-adevar, la noi i se potriveste mai bine rolul de playmaker, dar asta trebuia sa stie Grigoras! Pe Ogbu, slabut si el, cred ca l-a schimbat pt ca a fost recent accidentat, dar sa-l bage pe Costea, cand stie (sau ar trebui sa stie) ce indolent e oltenasul… In fine, greselile de management, spuse aici de multa vreme, cu contre mizerabile din partea unora pt acest adevar, au creat aceasta echipa mediocra, care nu ne-ar satisface pretentiile nici in liga 3-a! Pretentii pt daruire, pt un joc in care sa vezi ca toti jucatorii fac pe dracu in patru sa castige, indiferent de valoarea adversarului. Are dreptate Cristi, putem pierde, dar onorabil, si cu niste tineri pe teren (am scris de vreo doua ori pe tema asta, fara sa prinda la tribunisti), de ce sa ne enerveze niste gloabe, ca Maftei, Voiculet, Rada, Costea, Deac si ceilalti care freaca banca degeaba?!

    Apreciază

    • Bela, ai dreptate, în Italia gabio a jucat mai mult pe flancuri ( cu permanente „atracţii fatale” către mijloc), eu îl consider de „profesie” playmaker (mai ales în raport cu ce avem noi în lot, adică în raport cu…0). De acord cu Cristi şi cu tine (şi cu mulţi alţii): dacă tot l-au adus pe grig, trebuia să se treacă la o reconstrucţie REALĂ, nu una de tip „şi fu–tă, şi fată mare”, adică cu coada ochiului la un posibil titlu. Uite, Dinamo şi-a dat seama de această necesitate după 6-7 sezoane în care tot se pregăteau de CL (acelaşi sindrom cu „fata mare” al lui Cristi), apoi s-au săturat, şi s-au apucat de treabă. Cu toate ăstea, sunt peste noi…OK, am ratat acest sezon, am pierdut o „staţie” în reconstrucţie, dar acum nu mai e de joacă: dacă nu-s bani (şi nu prea sunt), niciun bai, dăi drumul, tată, la reconstrucţie. Asumat, fără şmecherii. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Kiruj dragul meu io sunt de acord cu absolut tot ce ai scris tu mai putin cu partea aia referitoare la reconstructie…si cred ca banuiesti de ce…Arpike n-are rabdare ! ,e o afacere ce pana mea,ori produce bani ori …ura! si la gara !

        Apreciază

        • Dantesc, tu ştii la fel de bine ca şi mine (poate chiar mai bine, de-aia eşti şef la contrainformaţii…) că Arpike a câştigat ce a câştigat aplicând teoria numerelor mari: bag sume imense în transferuri, din 20 aduşi tot ies vreo 5 mai răsăriţi care să ne ducă pe culmile fericirii, intrăm în Cl, aducem 20 de milo EU…Strategie omului cu buzunarul „fără fund”, era imposibil să NU se facă rezultate. IM era perfect pentru acest tip de stratagemă financiară, rezultate scoase cu costuri mari, dar tot pe plus cumva…Odată secată / ferecată fântâna aia magnifică plină cu euroi, era nevoie de un management mai deştept: „costuri mici, rezultate mari”. Nu erau pregătitţi pt. aşa ceva. S-au (şi „ne-au) minţit un pic, l-au adus pe MR pe post de „curăţător” (care -după ce şi-a îndeplinit planul dorit de ei- a fost „reconfirmat”), dar a venit momentul 0, aşa cum spui şi tu. Nici noi nu ne mai putem minţi, Dantesc….HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Cred ca nu a fost o problema de fintina. Doar ca s-au prins si altii de model, au lucrat si la ‘lobby’ si atunci clubul a trebuit sa se repozitioneze. In business modul de abordare se numeste ‘anticipate and lead’ – esti primul care vine cu o strategie noua si culegi roadele la inceput si apoi vin ‘smart follower’ii, adica cei mari care se prind repede si ajung sa domine. Exemplu clasic – apple a inventat smartphonurile cu Iphone, sunt si cei mai scumpi datorita imaginii de inovatori, dar global Samsung vinde dublu. CFRul a inovat strategia pe piata din Romania cu o serie de elemente ( jucatori straini, focus pe Portugalia, loturi mari etc) dar acest model a ajuns la limitele sale de indata ce nr1 in piata (Steaua) si-a adaptat tactica si si-a jucat avantajele relative (de ex. finantare prin bilete, avind acum la dispozitie un stadion nou si un pool mare de suporteri platitori). Ceea ce face acum CFRul – aceeasi strategie dar cu resurse mai mici nu poate asigura pe termen lung succesul, nu pentru ca nu sunt bani, ci pentru ca poate fi copiata de alte cluburi in clipa in care pot avea niste sume consistente. De aceea eu sustin ca este nevoie de o schimbare de paradigma si dau din nou ca exemplu Dortmund, care la inceputul anilor 2000 au tot adus jucatori internationali platind pe ei mult peste ce isi permitea de ex Bayern, pina au ajuns la fundul saculul (noroc cu Bayern care i-au imprumutat ca sa nu intre in incapacitate de plata). A urmat o regindire radicala a strategiei – chiar daca vreo 3 ani s-au batut sa obtina un loc 10 in campionat, dar asa si-au redimensionat costurile, au renuntat la jucatorii scumpi si au fortat tineri – rezultatul a fost ca au devenit un magnet pentru juniori, pentru ca aveau sansa sa se fie vizibili foarte devreme pe prima scena. Au luat si jucatori aproape moca din zone unde altii nu sebagau (Japonia) etc… Eu sunt convins ca daca clubul va spune franc – schimbam strategia, vrem sa ne bazam pe jucatori tineri, va dura 2-3 ani pina veti vedea o noua echipa puternica dar fiecare component al loturilor peste 16 ani va avea sansa sa, toti suporterii vor intelege. Eu as fi preferat sa-l vad pe Paun fortat cite 20 de minute pe final de meci pe stinga in locul unui Costea. Pe banii pe care clubul tine un Sepsi si un Deac poate sa aiba 15 juniori – din curtea proprie, de la GISS, de unde vrea.

            Apreciază

            • Nici pe departe nu e Apple inventatorul smartphone-ului. Nokia vindea seria S60 smartphone cu Symbian OS inca din 2002, cu mult inainte sa apara primul iPhone cu iOS (2007).

              Apreciază

            • Asa poti spune ca si PDAurile erau precursorul smartphoneului etc. Nokia ca exemplu nu stiu cit de bine e ales, compania a luat odata o decizie falsa(la fel ca si Blacberry ulterior) si au disparut ca si competitor relevant. IPhone este un exemplu foarte bun pentru ca se focuseaza pe inovatie, branding, experienta haptica si izolare (90% din virusii de appuri sunt in Android) si nu cauta sa faca un produs asa numit ‘over engeneered’. Altfel spus, daca vrei cel mai bun produs tehnic, nu lua un IPhone, daca vrei cel mai cool, nu ai alta alegere.

              Apreciază

            • Da Cristi, asta trebuia făcut, am mai discutat despre asta (practic de vreo 3 luni tot asta discutăm, cu variaţiile de rigoare). Nu se supără nimeni, dar măcar ştim o treabă clară, un proiect „cap-coadă” credibil, croit pe realităţile financiare de moment. Dar noi (recte conducerea) nu şi nu, o ţineam cu titlul înul par, etc., până când nu s-a mai putut.

              Apreciază

            • Cristi, in momentul de fata nu cred ca se poate schimba strategia la CFR, deoarece nu exista asa ceva. Este un haos total, se lucreaza la nimereala, la plesneala, da de o iesi ceva. Strategie am avea daca AP ar dori, dar doreste asa ceva, mai are interes sau s-a saturat? Vorbesti de tineri, pai daca citesti pe aici, vezi ca grupele de juniori se cam desfiinteaza sau se cer bani de la parinti. In acest caz, sigur nu se va adopta o strategie cu tineri crescuti la CFR. Straini buni nu se mai cumpara, asa ca nici strategia asta nu mai functioneaza. Deocamdata, se imprumuta sau vin liberi de contract jucatori de o calitate indoielnica, strategie paguboasa, dupa cum arata si rezultate. Am tot respectul pentru AP, dar cred ca vina este a lui pentru situatia actuala a echipei. Are profit pe masura investitiei facute. Nu investesti, nu ai profit.

              Apreciază

            • Nu, eu m-am legat strict de afirmatia ta complet gresita/deplasata, citez „apple a inventat smartphonurile cu Iphone”. Poate ca apple a fost prima care a adus pe piata touchscreenul ca interfata la smartphone, dar de aici si pana sa afirmi ca ei l-au inventat e cale lunga. Apropo, uite o definitie a smartphone-ului, ca sa intelegi de ce e deplasata afirmatia ta si de ce apple a fost cel mult un „smart follower” ca sa te citez in materie de smartphones: link
              Am dat exemplul cu Nokia ca sa arat ca desi nu-s considerati nici ei „inventatorii” smartphone-ului, au vandut totusi cinci ani smartphones inainte sa apara pe piata primul iPhone 😉

              Apreciază

            • Practic cinci ani de zile Nokia nu a avut competitor pe piata de smartphones. Acuma la fel cum ei au disparut din peisaj, desi a fost primul brand care a vandut in masa smartphones, tot asa concurenta poate ca va elimina si apple de pe piata. Poate chiar chinezii tai vor fi responsabilii cu eliminarea, who knows 🙂

              Apreciază

            • Am cautat un pic cum sta treaba azi, ca m-ai facut curios. Android are 81% din piata mondiala de smartphones in 3Q13, iOS 12,9%. Nu cred ca asta mai lasa loc la comentarii in privinta invingatorului.

              Apreciază

    • Imi vine sa plang cu lacrimi de crocodil. Chiar pe noi doi ne-ai gasit de servit ca masa pentru crocodili? De la echipa de fotbal nu ai curaj sa le dai cativa jucatori drept hrana, de frica sa nu explodeze bietele reptile. 🙂

      Apreciază

  2. Cu riscul de a-l supăra pe Dantesc (eventual pe altcineva): jos Grigoraș, să plece! Nu mai sunt multe meciuri în acest an, etapele 17,18 și 19 (cel mult) și atât. Valea! Mulțumim nea Grigoraș, îmi chiar pare rău că n-ai reușit la noi! Poate odată la fo palincă a la Kiruj, ne-oi povesti ce s-a întâmplat la Cluj:-) We had such high expectations…

    Apreciază

    • Nu ma supar de ce sa ma supar ? Fiecare are dreptul sa creada ce vrea…dar una vorbim alta facem…vrem performanta si suntem mai amatori ca amatorii si imi e ciuda ca lucrurile asta nu le vedeti,sau le uitati …Voi vreti in top dar nu vreti sa vedeti ca banii au disparut ca pe Arpike efectiv il doare in cur de echipa asta,ca in lot avem …nu fotbalisti ! ci prieteni cu fotbalistii in cel mai bun caz…Ati ajuns unii… sa il doriti pe Maah in teren…Maah acum un an nu ar fi prins nici macar lotul largit …si in conditiile astea voi il criticati pe antrenor…Pai prin curtea CFR-ului numai in ultimul an au trecut 4(patru) antrenori…Toti au plecat cica din lipsa de rezultate ,pai cu gloabe cum sa faci rezultate? Iar in conditiile astea nici daca demisioneaza Mou de la Chelsea si vine incoace cu Pep ca secund CFR-ul nu va face veci nimic,adica ce visati voi …I-a priviti aici daca aveti chef la o chestie,cine a plecat ,cine a venit :
      pleaca : Sougou…vine Maah( Serie B Italia)
      pleaca Bastos…vine Voiculet, (pandurii…rezerva)
      pleaca Muresan…vine Muniru (africa)
      pleaca Luis Alberto…vine Djokovici ( Serie B Italia)
      pleaca Ivo Pinto…vine Velayos (FC Brasov)
      pleaca Kapetanos…vin Ogbu si Tade (Scotia si Belgia ligi inferioare)
      pleaca Aguirregaray…vine Gabionetta (serie B Italia)…mai e ceva de spus? Nu cred…dincolo de comparatia asta nu cred ca puteti nici unul din voi sa veniti sa imi spuneti ca Grig e de vina…dupa ce AP si-a bagat 30 de mil de euro in jeburi…dar in fine ,impuscati voi antrenorul si visati in continuare…

      Apreciază

      • Si mai e o vorba… din cacat nu ai cum sa faci bici si pe deasupra sa il mai si faci sa pocneasca… N-ai cum… asta e! Iar pentru asta inca odata tin sa ii multumesc dragului si stimatului si inegalabilului nostru finantator (oda asta am pus-o ca sa fiu in ton cu articolul maestrului Kiruj).

        Apreciază

        • Ai dreptate. Jucătorii pe care-i avem sunt clar de nivelul ligii II (italiene), împrumutaţi sau luaţi pe bani mărunţi. Dar din păcate, nici antrenor nu avem. Grigoraş n-a reuşit nimic cu echipa asta. Altădată reuşea perfect cu alte echipe cu lot de liga a II-a (jucători români aproape necunoscuţi, tineret etc.). La noi nu vezi o pasă, un traseu, o fază exersată la antrenament, un un-doi ceva. Clar omul nu a reuşit. De ce oare? Habar n-am.

          Apreciază

          • Poate ca nu s-a impus in fata jucatorilor astora de Serie B ? Sa nu uitam ca antrenori pe care noi ii vedem in Romania mega tari gen Mandorlini, Bergodi etc. in Italia sunt tocmai la nivel de Serie B..inutil sa spunem ca Grigoras nu se ridica la nivelul lor. Si atunci, ce autoritate sa aiba in fata multora din lot? Explica poate si ce spunea antrenorul ca jucatorii se antreneaza cum vrea el dar joaca cum vor ei pentru ca el nu-i poate domina.

            Apreciază

            • Unde mai pui, că şi il super-difensore Felice Piccolo tot parcă din serie B a venit la noi. Felgueiras – portarul deceniului, nu-i aşa – de la Brasov etc.

              Apreciază

      • Acesta este crudul adevăr. Am dat jucători buni de dragul banilor şi am luat nişte ciurucuri . Dacă îl mai vindem şi pe Felguieras şi rămânem cu ăştia ne vom bate la retrogradare. Mă întreb dacă ceea ce vedem noi suporterii , vede şi conducerea CFR-ului. Înlocuitorii jucătorilor vânduţi sunt imposibil de omogenizaţi pentru simplul motiv că bagajul lor de stiinţă în ale fotbalului este atât de jos încât chestiuni elementare ca o pasă la coechipier, preluarea unei mingi, pasă din timp, nu atunci când ai pe tine 3-4 adversari , centrări acolo unde sunt colegii de echipă nu doar ca să scapi de minge şi altele care le sunt TOTAL NECUNOSCUTE. Deci pâna la retur TREBUIE să plece 5-6 jucători şi aduşi cam tot atâţia cu calităţi macar de Liga 1 a noastră. Altfel noi suporterii rămânem cu HAI CFR !!! şi ei îşi iau banii şi-i doare în c….ot de noi.

        Apreciază

  3. So phong dongh, Kiruj! King-Kong phung, Hanoi! Perphek-t akkordh khu Szhilika!!
    Ghrigho Rush bhai-bhay!! Da’ parca as gusta odata si io palinka lu’ bosh-orogu…Ca asa nici viet-nameza nu mere’ 🙂

    Apreciază

  4. O strategie clara este atunci cind decizi foarte clar sa nu faci ceva, daca nu poti face calumea. Nu poti aduce straini cit de cit buni, decit straini slabi (si relativ scumpi la ce pot), atunci mai bine nu aduci.Pe vremea lui Borcea Dinamo ar fi incercat sa il repatrieze pe Mutu, azi nu ar face asta nici pentru cine stie ce gloaba uitata prin stepele gagauze. Personal nu ma deranjeaza sa fie adusi jucatori de serie B pentru ca macar au avut parte de ceva scoala tactica dar atunci sa fie adusi consecvent la 20-22 de ani -> Muniru sau Obiora s-ar incadra aici, dar nu Tade, Maah si alte sperante imbatrinite gen Costea.

    Apreciază

    • Pai atunci esti deacord cu mine, nu avem niciun fel de strategie, dovada: prezenta jucatorilor mai sus amintiti in echipa. PS – L-ai uitat pe Deac, repatriat si el.

      Apreciază

  5. NOTAREA este oprită, tabelul s-a reactualizat (îl găsiţi la „Sondajele lui Kiruj”, la „link02”). Au notat 29 de tribunişti, media echipei fiind de doar 3.8 (a treia cea mai slabă medie din acest tur, după 3.4 la Vaslui şi 3.8 cu Steaua). Individual, cea mai bună medie a obţinut-o Felghe (6.1) urmat de Piccolo (5.1), iar la capătul celălalt îi găsim pe Voiculeţ, Costea şi Tade, fiecare cu 2.5 HAI CFR!!!

    Apreciază

  6. „Am analizat aceste două jocuri. Pentru mine este de neînchipuit atitudinea echipei la aceste partide şi nu îmi explic ce se întâmplă. Am avut o perioadă bună de joc, după care au căzut. E clar că adversarii noştri au avut dorinţă mai mare decât noi, iar dacă nu le răspunzi pe măsură, atunci pierzi”, a explicat Grigoraş pentru StirideSport.ro. Adept al jocului ofensiv, Grig nu îşi poate explica atitudinea jucătorului din ultimele două partide. „Sunt dezamăgit pentru că una antrenez la antrenamente, iar la jocurile oficiale rămân blocat de atitudinea echipei. Dar una e să ceri ceva, alta să primeşti. Credeţi că le cer să joace defensiv? Sunt adeptul unui joc agresiv, avansat. Dacă eşti profesionist uiţi de toate şi dai totul pentru victorie. Sper ca jucătorii să îşi revină în aceste ultime jocuri”, a spus Grigoraş, care nu se teme de faptul că ar putea fi înlocuit. „Nimeni n-a venit la mine să discutăm. Dacă se va ajunge la o concluzie în legătură cu plecarea, din partea mea nu este nicio problemă”, a conchis el… Mda, deci una antrenam, alta jucam… Interesant, as putea spune, chiar foarte interesant!

    Apreciază

    • Am citit şi eu confesiunea lui Grig, şi – în principiu – îi dau dreptate, adică cred că aşa stau lucrurile cum spune el. Dincolo de veridicitatea (sau nu) a confesiunii, rămâne, totuşi, o singură întrebare: el (Grig) chiar nu are nicio vină, nicio răspundere pentru asta? Este totuşi A1 al unei echipe. Ajungem la elementul despre care s-a vorbit destul de puţin (şi la care Grig stă destul de prost) şi care generic vorbind se numeşte „CAPACITATEA DE MOBILIZARE”. Această capacitate în formele ei mai ţărăneşti se numeşte „heirupism”, în formele ei extreme devine „capacitate de fanatizare”. Exemplul ceferist cel mai bun la acest capitol – evident – Andone (parţial şi Trică), la celălalt pol avem destui, printre care şi Grig. Consider că adevărul privind discuţia „Grig e antrenor bun/slab” versus „avem un lot bun/slab” este undeva la mijloc: Grig e un antrenor bun pt. reconstrucţii, mai exact pentru CONSTRUCŢII de echipe (sunt două noţiuni diferite, e mai simplu de construit o casă nouă, decât reşapată una stricată în totalitate), îi place să lucreze fără presiune (= fără obiectiv), şi din această cauză nu are atuul de mobilizare. La CFR noţiunea de mobilizare mai mereu a fost extrem de importantă, a fost de-a lungul acestor 10 ani o constantă a echipelor care au obţinut trofee. Dincolo, la „lot slab/bun” vreau să spun (din nou) un lucru esenţial: există într-adevăr valori diferite a loturilor diferite în timp, dar valoarea (mai exact „valorificarea”) potenţialului jucătorilor este în primul rând datoria / sarcina antrenorului. Revin la exemplul meu preferat cu „ciurucurile” adunate de Petrescu la Urziceni, din care a reuşit – surpriză! – să scoată maximul posibil, formând şi un angrenaj funcţional, nesofisticat, nu foarte plăcut ochiului, dar extrem de eficient şi extrem de bine motivat, fanatizat chiar. Deci, în opinia mea, adevărul este undeva la mijloc: este şi lotul slab (fără doar şi poate), dar nici eficientizarea lor (individuală şi de grup) nu este bine manageriată de Grig.

      Apreciază

      • Buna analiza ta, chiar foarte buna, insa sa nu uitam ca la echipa avem o serie de vedete carora nici macar nu ai voie sa le clintesti un fie de par din cap (vezi faptul ca, Cadu la ora 24.00 haladuia prin oras si???). Grigoras stie asta si cu siguranta de aceea e si ceva mai retinut in a tranti cu ei de pamant… A incercat ceva dupa meciul cu Brasovul, s-au vazut reactiile si asa cum unii au comentat aici cu siguranta si unii dintre jucatori si-au spus in barba „Da? Asa zici tu, ca doar soferul si Mario? No lasa ca iti aratam noi tie!”. Bine, noi facem presupuneri, scenarii, insa ca patitul nu-i nimeni si cu totii stim ca au mai fost la CFR antrenori trantiti de jucatori… Dar, repet, problema zic eu pleaca de la onor conducerea care si-ar dori sa fie si cu **** in cur (adica sa faca echipa, performanta etc.) si cu sufletul in rai (adica sa si vanda jucatori)… De aceea si tacerea asta, efectiv nu stiu ce sa faca, finantare sula!, ca Arpike a impachetat tot… Jucatori mai sunt vre-o doi de vandut… bun si dupa asta? Cat despre vina lui A1, ok, da, admit!, is niste prostalai. Io daca eram in locul lui Ando, Mando, Sergio, Rednic, Andone le ziceam la baieti (in speta lu’ Arpike)… „Ma, vin! Dar daca ma dai afara ca ase’ vrea muschiul tau sau muschiul jucatorilor, iti pun o clauza de reziliere de te doare jebul o viata de acum incolo!”… Adica imi faceam un contract BETON!

        Apreciază

        • Asta cu „mobilizarea nucleului dur” contra unor antrenori există, din păcate. Aici are (a avut) dreptate şi Albu, probabil are şi Cadu o vină în acest sens. Că „l-au făcut” sau nu pe Grig la Mediaş (după faza cu şoferul), asta n-am de unde să ştiu, dar nu exclud un astfel de scenariu, chiar dacă unul mai cu substrat psihologic (freudian…): reacţia spontană a multor jucători în astfel de situaţii este una de respingere, de neimplicare totală la efort, concentrare redusă, etc. Adică la nivel de „raţiune” tu eşti montat, dar subconştientul te îndrumă la altceva… Tocmai de-aia am spus că Grig nu-i un bun motivator, exemplul cu şoferul este doar unul dintre exemple, astfel de răbufniri a mai avut el (nu la nivelul execrabil la care se comportă de ex. Rednic, vestit şi prin alte părţi pentru acest lucru), şi în loc să-i aduni şi să-i mobilizezi, îi îndepărtezi treptat de tine. Se creează o mică fisură între A1 şi jucători, care în fotbal nu dispare, ci devine din ce în ce mai adâncă. Ai dreptate, mare vină este în primul rând la conducere, este extrem de pasivă la tot ce se întâmplă, nu vedem reacţii de nicio culoare, linişte şi pace. E mai nasol, poate, ca prostiile care s-au mai debitat de către IM (în primul rând ca formă şi ca stil). Dacă jucătorii pot fi mobilizaţi/fanatizaţi de un antrenor priceput, aceaşi relaţie există – oarecum diferit – şi la nivelul „cuplului” conducere-antrenor. Şi antrenorul simte dacă este lăsat fără sprijin de conducere, şi el simte dacă managementul la echipă nu este unul corespunzător, apoi totul se propagă la nivelul jucătorilor. Sunt de acord şi cu Cristi, este nevoie de o strategie clară, asumată, oricare ar fi ea (întinerire masivă, renunţare la obiective în următorii 2-3 ani, etc.), e nevoie de o redefinire a strategiei pe termen scurt şi mediu, trebuie transparenţă şi transpiraţie şi toate lumea se va linişti. Dacă ştim un lucru, nu ne mai facem iluzii pe degeaba, lăsăm dracului psihoza asta a trofeelor şi susţinem echipa, aşteptând doar să nu ne fenteze pe teren, să se dăruiască şi să nu fenteze – în primul rând – fotbalul. Nici conducerea, nici antrenorii, nici jucătorii. Poate, nici noi… HAI CFR!!!

          Apreciază

  7. Atita ca clubul nu semneaza cu antrenori care vor clauze beton :). Asa ca susceptibili sunt doar disperatii sa reintre in circuit, tinerii care vor vizibilitate la inceput de drum si antrenorii de echipe mici care vor sa aiba un nume mai mare in CV.

    Apreciază

    • Aha! Si in conditiile astea, tu (club) vrei sa si performezi… Oricum is curios dupa ce pleaca Grigoras (ca va pleca, vreau io sau nu vreau) in cate ore o sa preia Trica echipa? 🙂 Asta da! A facut minuni pe unde a fost (ca antrenor), insa nu cred ca vine… Aia de la UTA nu vor sa piarda ultimul loc in clasament si de aceea ii vor pune o clauza de reziliere enorma!

      Apreciază

  8. Ca echipa merge exact cum s-a investit in ea, asta e clar, dar sa ceri taxe de la copii si juniori, asta e deja o dementa rusinoasa, care arata ca pe Arpi nici in cur nu-l mai doare de echipa! Vorbeam si eu de o noua strategie, cu punerea de accent pe jucatori tineri, dornici de afirmare, dar vazand cum isi bate joc patronul de pepiniera proprie, m-am dezumflat total in privinta acestui proiect. Si ca sa ne mai inchida ochii, corn-cocora vine cu teoria conspiratiei, cica vreo 12 echipe s-au aliat impotriva noastra, bla, bla, bla. Nu avem un sut pe poarta, dar altii vor sa ne futa… De fapt ceva adevar este, din moment ce sefii de la Sageata au zis ca la cum jucam, ar fi pacat sa nu ia puncte. Asa am ajuns, asta e realitatea, dar oare corn chiar poate prosti pe cineva cu manipularile sale de doi lei?!

    Apreciază

  9. Esueaza si antrenori mai mari, pentru ca lucrurile nu merg. Marea greseala a conducatorilor este ca se uita la buget au si ce antrenori au nume, nu la ce profil le trebuie lor. Apropos de situatia lui Grigoras, imi vine in minte situatia lui Otto Rehhagel la mijlocul anilor 90, inainte sa semneze cu grecii. Otto fusese antrenor 14 ani la Werder Bremen, un oras de provincie, luase vreo 3 campionate si citeva cupe si era stapin absolut la o echipa mica, avind practic mina libera de la manager care se ocupa mai mult sa reintre in politica (a si fost apoi ministru regional). Bayern l-a adus, ca deh, omul avea rezultate si omul nu a rezistat nici macar un sezon pe banca din diverse motive: 1. Nu era obisnuit sa aiba in fata 3-4 jucatori la nivelul lui Beckenbauer, Hoeness, Rummenigge, Breitner fata de care sa se justifice, el un fost fundas de duzina din prima liga 2. Daca la Bremen lua jucatori batrinei, carora le mai dadea o sansa sau tinerei, aici avea vedete care nu se sinchiseau de ce le spunea el 3. Venit dintr-un oras de provincie, cu o conferinta de presa pe saptamina, nu a rezistat expunerii mediatice la o echipa mare. Si aici revenim din nou la criterile de aducere din partea managementului – nu antrenorii sunt de vina, ei doar incearca sa isi faca treaba cit de bine pot – ci cei care ii aduc, desi nu se potrivesc profilului clubului. Atunci cind ai o strategie clara ce jucatori ai/aduci, vei stii si ce gen de antrenor iti trebuie si asa il vei recruta.

    Apreciază

    • Ei, aici e aici, Cristi. Nu prea se discută la noi (nici pe Tribună, nici în media sportivă, dacă există aşa ceva…) de acest aspect EXTREM de important: aducerea unui antrenor care să se plieze pe strategia ta, pe filosfofia de joc a echipei. Sunt două variabile în ecuaţie: conducerea şi antrenorul. O conducere profesionistă ştie foarte bine că trebuie să aibă o strategie clară privind echipa, trebuie să ştie care-i „stilul” echipei în timp (la echipele mari nici măcar stilul de joc nu se schimbă decenii întregi, de aici şi prestaţia lor permanent superioară) şi aduce antrenori în funcţie de aceste variabile. Aducerea unui antrenor în stil haihui duce -de regulă- la eşec, chiar dacă vorbim de antrenori performanţi în altă parte. Exemplul cu Rednic este destul de elocvent, omul a avut două campionate cu două echipe diferite, a făcut lucruri bube atât la Petrolul, cât şi la Standard, deci -teoretic- era o opţiune bună. Nu s-a analizat în schimb partea de strategie (dacă a existat aşa ceva…): dacă stilul lui Rednic (cu 4-4-2) ese pliază pe „gena” CFR-ului. Îţi spun eu: NU. Apoi trebuia analizat şi comportamentul anterior al antrenorului: se ştia că e predispus la „strâmbe”, când e strâns cu uşa (cu rezultatele). Acest handicap trebuia analizat prin raportare la „realităţile” lotului ceferist: atitudine de respingere imediată după primele „strâmbe”, cu posibile „sabotaje”…Poate trebuia văzut şi poziţionarea lui în sfera de putere din fotbalul autohton (relaţii la prodanca, etc.), deci după toate aceste lucruri balanţa s-ar fi înclinat mai degrabă spre NU, decât spre DA.Nu s-au făcut astfel de analize, rezultatele le cunoaştem. La antrenori problema e niţel altfel, sunt mai multe tipuri, de ex.: 1-antrenorul hiperexigent, care alege foarte atent echipa la care se angajaează (trebuie să ai şi o stare materială peste medie ca să-ţi permiţi aşa ceva), 2-antrenorul care e dispus s-o ia de la 0 în toate condiţiile, indiferent de lot (aici îl avem şi pe Grig), 3-antrenor fără o filozofie clară de joc, doar contract să fie (nu dau exemple, majoritatea se încadrează aici). O specie mai aparte este al antrenorului tânăr, dornic de afirmare, de o „vitrină” vizibilă pentru a avea o bază solidă de afirmare în continuare. Eu l-aş încadra (şi) pe Trică aici, care în mod cert a fost adus la CFR în primul rând pentru a-l ajuta pe el (pentru a-i întoarce serviciile aduse clubului în obţinerea primului titlu), şi-a făcut un oarecare nume, că nu prea-i ies treburile, asta-i o altă discuţie, dar măcar a intrat în „gaşcă” şi restul depinde şi de el.

      Apreciază

      • Si uite asa ajungem la gaina care trebuie sa dea brinza si vaca ce produce oua. Clubul are nevoie de un antrenor cu suficienta autoritate pentru a struni vedetele proprii, sa resapeze jucatorii adusi la prezentare si sa dezvolte pe cei ce ar trebui vinduti, dar in acelasi timp sa lucreze ca un antrenor de club mic care trage sa scape de retrogradare, cu obiective pe 4-5 etape. Daca ar fi dupa mine, eu as aduce la CFR doar fosti mari jucatori aflati la inceput de cariera in antrenorat -ar avea imediat autoritatein vestiar, ar dezvolta tactic jucatorii si ar veni pentru rezultate, nu primar pentru bani.

        Apreciază

  10. Bela, poate ca nu vrea sa manipuleze pe nimeni, asa crede el, exact ca si noi, face scenarii, poate mai optimiste ca si noi. Pune si el, cap la cap, informatiile pe care le are si concluzia pentru el este ca vor fi si vremuri mai bune. Despre AP si el crede acelasi lucru ca si noi, ca s-a cam plictisit de fotbal, implicit de CFR. Problemele de la AP pornesc, asta e sigur.

    Apreciază

  11. Luis, chiar daca discuti cu el pe cheferetv, trebuie sa fii obiectiv si sa recunosti, ca aproape tot ce zice sunt fabulatii ! Ca a venit Rednic sa distruga echipa, ca , acum mai nou, 12 echipe s-au aliat impotriva noastra, ca vin chinezii, italienii,persoane fizice cu bani, stadion de 40.000 de locuri , seara asta, ca Arpi iar vrea filiera portugheza, dar si nemteasca , si doamne, cate si mai cate ! Mai bine Dantesc sa prezinte adevarul cu juniorii, ca sa nu ne mai facem iluzii dupeagogoasele lui corn ! Ca lectura insa, e amuzanta , e un fel de tragi-comedie in drama pe care o traim …

    Apreciază

  12. Nu ajunge necazul cu CFR-ul , si echipele mele din strainezia scartaie . Barca joaca tot mai slab, Tata Martino e bun in Argentina, dar aici a dat chix , a adoptat o tactica la care nu se pliaza jucatorii tehnici, dar scunzi ai Barcei . La Man. United, e si mai nasol , datorita nationalismului lui sir Alex a fost adus conationalul David Moyses , un antrenor pt mijlocul clasamentului, exact asa cum e acum United, care a pierdut in seara asta acasa cu Everton , fosta echipa a lui Moyses . In sfarsit, in Italia Milan e mai aproape de retrogradare , la scara mare e situatia de la noi. Din cele prezentate cred ca rezulta clar importanta antrenorului si ce inseamna daca adici pe alte criterii decat cele normale ( la Barca Tata a fost adus la propunerea lui Messi , alta mostra de nationalism) , iar la Milan Allegri a fost pastrat desi echipa are o evolutie in scadere continua . PS . Si totusi o echipa la care tin mi-a satisfacut asteptarile, ba chiar mi le-a intrecut, este vorba de HCS Miercurea -Ciuc la hochei, care dupa un inceput ezitant in Liga Mol , si-a revenit in ultimele doua-trei saptamani, urcand pe un merituos loc secund . Cu toate astea, site-ul lor e praf , amicul Kiruj ar trebui sa insiste pt remedierea acestei rusini pt club !

    Apreciază

    • Am insistat, crede-mă, practic i-am tras o săpuneală în toată regula, dar degeaba…le cam doare-n cot de site. În schimb, echipa chiar a avut o serie nemaipomenită, a revenit unde-i locul, adică pe 2. Mai mult de atât e foarte greu, la hochei diferenţele dintre locurile apropiate din clasament pot ascunde diferenţe uriaşe, financiare, etc. La nivel de naţionale, de ex., o echipă medie din grupa valorică 1 învinge -tot în medie, deci cu o probabilitate destul de mare- o echipă medie din grupa valorică 2 cu vreo 7-8 goluri. Rupturile sunt mai mari decât la fotbal şi ele se datorează (pe lângă alte aspecte) unui amănunt foarte important: tehnica patinajului. În anii 70-80 cehii/slovacii şi ruşii au dus la culmi nemaiîntâlnite această adevărată ştiinţă, jucătorii lor reuşind să obţină viteze incredibile pentru competiţia noastră internă. La fotbal acest amănunt aproape că nu există, tehnica „alergării” poate fi îmbunătăţită, dar nu neapărat ca viteză, ci din punct de vedere ergonomic sau eventual estetic. Revenind: în spatele acestori rezultate stă şi acest antrenor local Gal Sandor (poate cel mai bun jucător localnic din toate timpurile), un fel de mantă rea, revine oricând e solicitat, iubeşte (şi cunoaşte) şi echipa, şi hocheiul, ştie să adune echipa, e un fel de Andone din acest punct de vedere.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.