Fundașul stânga al deceniului este…


Jocul pe alocuri străveziu al CFR-ului de la Brașov ne dă din nou ocazia să devenim nostalgici, să ne refugiem în trecut. Bun, să recapitulăm. CFR 04/13 Cluj are deocamdată acoperite 3 posturi: avem portar (Mario), am avut fundaș dreapta (Tony), am avut mijlocaș defensiv (Gabi Mureșan). Apărarea ar fi betonată/autobazată (Muri poate face deocamdată și posturile fundașilor centrali), dacă n-ar sufla vântul pe partea stângă. Așadar, acolo, pe stânga, vă chem astăzi la datorie, să umplem golul.

Postul de fundaș stânga, mânca-l-ar tataie, e unul dintre cele care ne-a dat cele mai mari bătăi de cap și de frizură (cădere sau smulgere de păr, la cei fără chelie). Într-o vreme, așa cum Hora a fost încercat pe dreapta, Nicoară a fost testat fundaș stânga. Dar, stop joc!, ca să retez coșmarele și dezamăgirile de la rădăcină, am să scurtez din depănarea amintirilor despre Dorsin sau Edimar (doar două exemple) și am să trec direct la prezentarea candidaților principali, pe care-i văd în număr de trei. Și – OhMyGod! – n-o să fie deloc ușor să-i așezăm pe podium! Lupta mi se pare mai strânsă decât pe partea dreaptă, și chiar dacă se pot trasa niște paralele, se pot face și niște diferențieri.

Revine în scenă Cristi Panin – fundașul de piciorul drept – cel pe care-l consider („contra naturii”) mai reprezentativ pentru CFR pe postul de fundaș stânga decât pe cel de fundaș dreapta. Nu numai că a încercat să acopere onorabil un post critic descoperit, dar parcă și evoluțiile sale „improvizate” pe stânga au avut mai multă substanță decât cele de pe dreapta. E o părere/impresie personală, poate alterată de praful timpului, pe care puteți să săriți.

Apoi, Álvaro Pereira, profesionist 100% din Uruguay, este un concurent redutabil! Chiar dacă a evoluat numai un sezon la CFR (paralelă cu Ivo Pinto) și – din păcate – n-a putut fi rupt în două, să facă și postul de mijlocaș stânga, chiar și nesimpatizanții CFR-ului din acea vreme spuneau despre el că e cel mai bun jucător străin care a ajuns în campionatul României. Că aveau sau nu dreptate, să judece istoria… Cert este că Pereira intră la fix în Top 2 cei mai bine cotați (și cu carierele cele mai spectaculoase) jucători trecuți pe la CFR în deceniul la care ne referim (celălalt din top fiind Lacina Traore). Așezați numai un Felgueiras și alți 9 jucători de talia lui Álvaro pe teren și vedeți cine ar face față CFR-ului…

Ultimul candidat la podium este Camora. La Camora sunt tentat să fac câteva paralele cu Tony. Ca și Tony, Camora a reprezentat cazul jucătorului necunoscut, fără cotă și valoare deosebită, care surprinde plăcut la CFR, potrivindu-se ca o mănușă și acoperind un post de titular. Genul de jucător care muncește să se autodepășească, care se integrează perfect în primul 11, și căruia-i treci mai ușor cu vederea meciurile mai slabe, pentru că știi că în majoritatea partidelor te poți baza pe el. Atât Tony, cât și Camora, sunt exemple tipice de „cărători de pian”, fără de care pianul ar cânta vai de mama lui…

Doar atât am avut de spus în scris despre fundașul stânga. De acum încolo, sunteți liberi să vă ascultați propriile reflexe de a vota. Aveți la dispoziție 2 zile de suspans. Baftă!

https://www.murvey.com/s?5295ca793b2ca5c9190007a1&fill=true

0 comentarii

  1. Am inteles de la kiruj ca ar fi mai indicat sa nu influentam votantii cu postarea la comentarii a unui clasament propriu, ci sa ne exprimam prin mail, asa ca nu zic nimic, imi trimit un mail de pe o adresa pe alta cu 1. Panin 2. Pereira 3. Camora. 🙂 Pe dreapta am ales cu mintea, pe stanga cu inima. 🙂

    Apreciază

  2. Avem 16 „concurenţi” în blocstarturi pentru o singură cupă…16 jucători folosiţi în cele 10 ediţii, adică -în medie- 1,6 jucători folosiţi pe sezon pe acel post. Unul din posturile deficitare, excepţie fiind puţinele perioade „bine acoperite”, cum ar fi şi cea actuală, cu Camora. Să nu uităm că „listarea la bursa Tribunei” a lui Sepsi se datorează tot lui…Camora, împins de multe ori -şi de mulţi antrenori- în linia de mijloc, tocmai pentru a interpreta „pistonul” necesar pe partea aia, ajutându-l şi pe nefericitul Laszlo (când era nevoie), sprijinind şi atacul / contratacul, când era cazul. Am simţit şi la el un mic recul în primavera acestui an, probabil (şi el) spera la un contract mai bănos, erau câteva meciuri în care efectiv era cu capul altundeva. Dar omul şi-a revenit repede, a triumfat caracterul lui de luptător, care estompează -ca şi în cazul lui Tony- carenţele tehnice. Are greşeli punctuale în apărare, când -derutat de mişcările colegilor- se lasă furat de fază şi strânge cam mult în centru, lăsând extrema adversă mult prea liber acolo. Cam asta poate fi imputat evoluţiei lui de fundaş, eventual o indecizie, când e prins la mijloc de 2 adversari, dar acolo -în fond- nu mai este el vinovatul principal. Îmi aduc aminte cu mare plăcere şi de Alvaro, fără doar şi poate cel mai bun jucător care a trecut pe la noi, păcat că asta a durat doar 3-4 luni. În final, respect etern pentru Panin, una din legendele vii ale CFR-ului!

    Apreciază

  3. Notarea s-a oprit, tabelul este reactualizat, îl puteţi accesa intrând în „Sondajele lui Kiruj”, la „link02”. Au notat doar 26 de tribunişti (record negativ…), media echipei fiind de 5.6, ea fiind a cincea medie bună în campionat, după evoluţiile relativ bune din partidele cu Oţelul, Ceahlăul, Astra şi cu Dinamo. Ca o curiozitate, această medie este mai mare decât cea din meciul cu Chiajna (5.3), disputat tot în deplasare, terminat tot cu 0-0, carevasăzică acum am jucat mai bine ca atunci…statistic vorbind. Revenind, nota cea mai mare o are Felghe (8.5, felicitări Mario!), apoi urmează la ceva distanţă fundaşii centrali (Cadu şi Piccolo, cu câte 6.7), iar la „coadă” îl găsim pe Fl.Costea (4.1, cam inconstant în evoluţii, se vede treaba şi din note) şi Ogbu (4.3). HAI CFR!!!

    Apreciază

  4. Iertati-ma, rogu-va, prieteni, ca „interpolez” in momentul de fata cu ceva ce pe mine ma face sa-mi sangereze sufletul; Cehoslovacia-Romania 1970… link, dar vreau sa impartasesc cu voi acele momente!!! Inca o data: iertare cer!! Totusi, vreau sa va dezvalui si alegerea mea: Alvaro Pereira.

    Apreciază

    • Vremuri frumoase, frate! Lucescu a ajuns mare de tot, Dumitrache s-a dus, de restul nu prea ştiu nimic (am auzit ceva acu câteva luni de Imi Dembrovschi, e la Timişoara, parcă). Mă uit şi eu câteodată la astfel de meciuri din anii 70 (din pură nostalgie, dar şi să am o bază de comparaţie cam de unde a pornit şi unde a ajuns fotbalul actual…), şi baba dacă mă „prinde” în faţa televizorului, mă taxează imediat: „iarăşi te uiţi la meciuri cu chiloţii scurţi…”. E expertă, ce mai… HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Cred ca mai degraba are o viziune feminina – chilotii scurti sunt mai sexy… Ii poti raspunde ca pe vremea aia barbatii nu-si aratau muschii ca Ronaldo si Ballotelli.

        Apreciază

        • Cred că majoritatea celor mai tineri râd cu lacrimi când văd astfel de imagini retro şi astfel de echipamente „austere”… Îmi aduc aminte, primele meciuri pe care le-am jucat la Venus (la Cluj, în 78, parcă) aveam cu toţii nişte echipamente date jos de juniorii CMC-ului (noi eram în judeţ, CMC-ul în „C”, dar eram „vecini”, ei jucau pe iarbă, noi pe zgură…), erau se crape pe noi. Între tricou şi chiloţi era o „dungă” de piele de minim 7-8 cm, iar chiloţii efectiv se rupeau pe tine după primul „tackling” mai sănătos… Nici nu mai spun că primele meciuri le-am jucat pe fals, în numele lui Piros.P., care între timp a plecat de la echipă… HAI CFR!!!

          Apreciază

            • Votez (notez?) mai degrabă înlocuirea lui Naşu cu Mister…Atunci să vezi campionate castigate de CFR ani la rând…Dar mă iei şi pe mine la Comisia de Integritate, OK?

              Apreciază

            • Desigur, în primele minute l-am ajutat „părinteşte” să se julească…să ţină minte…să nu fie obraznic…:)

              Apreciază

  5. Daca tot vorbim de fundas stanga… Roman Jancsi… Daca stiu bine, a plecat dintre noi, dar daca nu… „hosszu elete lesz annak, akinek halalhire keltetik”, adica „viata lunga va avea acela caruia i s-a dus vestea mortii”. 😦

    Apreciază

    • Hai flăcăule, simte-te „provocat” de boşorogul Kiruj bacsi! Ca să te încălzesc, îţi povestesc o fază cu Penzes (e imposibil să nu-l ştii, era coechipier parcă cu Roman al tău). Aveam un amical la Baciu de prin 79-80, nu mai ştiu, Penzes era antrenor-jucător acolo (a jucat libero, dar la CFR parcă juca fundaş lateral), avea o forţă de lovire a balonului de toate degajările lui au aterizat direct în braţele portarului nostru…Antrenorul meu (Öcsi Crisan, să-i fie uşoară ţărâna) îl tachina tot meciul (Öcsi juca la mijloc): „Mă omule, aşa de slab ai ajuns că nu poţi trimite mingea direct peste poarta noastră?” Atâta i-a trebuit lui Penzes, a trecut la „demonstraţie” şi i-a reuşit perfect…Da, terenul de la Baciu era mai scurt ca de obicei, dar şi aşa…No, flăcăule, te-am încălzit?

      Apreciază

      • Ce vremuri ! Am jucat si eu cativa ani in echipa antrenata de Penzes J. (’82-86′). Pe atunci el juca in spatele atacantilor, la „creatie”, cu nr. 10. Si executa toate loviturile libere din apropierea careului. Si, intr-adevar, avea o forta in sut (ceva in stilul Muri), care, de multe ori, trimitea mingea in poarta cu portar cu tot.

        Apreciază

        • Pe vremea ta mai avea burtă? Eu îmi aduc aminte că avea o burtă respectabilă şi juca libero, că, no, acolo dacă aveai plasament, simţ de anticipaţie plus ceva tehnică de a pune jos mingea (şi el le avea cam pe toate), putei juca până la 50 de ani…Dar repet aminitirea mea îi din 79-80 nu mai ştiu exact.

          Apreciază

          • Avea, avea, dar si coapse cat talia mea (!) pe atunci. Juca ceva mai static, dar avea o stiinta a jocului formidabila (in comparatie cu noi, ceilalti). Si o inima mare, cat roata carului. Si o Dacie rosie rablagita, cu care ne ducea la meciuri pe cei cativa privilegiati.

            Apreciază

            • Hehe, p-ăsta o ştiu şi eu, dar deja eram acasă, în „Secuime”, era prin 86-87, jucam cu un nivel şi mai jos, în aşa zisa „judeţana-II”. Eram câţiva elefanţi mai vârstnici care am trecut şi prin „C” şi un „baron local” dintr-un sat apropiat ne-a ademenit cu iluzia unor fripturi de după meci (+o sticlă de vin, obligatoriu), plus -amănuntul cel mai important!- cu câte 10 pachete de Carpaţi fără, de Sf.Gheorghe, valută curate la vremea respectivă! Venea o maşină a CAP-ului după noi (erau cam 15 km), era o mizerie de nedescris, şi toţi „stranierii” din oraş s-au înghesuit acolo (eram vreo 6-7), odată n-am încăput decât 4 că mai erau şi nişte porci într-un coteţ…

              Apreciază

  6. Da, raspund la provocari, ca-s faine amintirile….. Meci de judet (eu am avut spectatorii proprii la fiecare meci, ca s’o stiut ca daca iau gol in repriza a 2-a…de vina e „albitrul” de margine…. Repriza a doua, meci pe Someseni (ploaie 2 zile, deci mocirla), sut de la vr’o 40 m, io plonjon a la foto (sa resping a la spectacol), mingea nu face cum trebuie…trece sub mine…gol….Ma duc la Roman si incerc sa-i explic ca o fost ofsaid….el, bineinteles, nimic….Il injur cu ochii in fata si ma intorc catre poarta in pas-ale….Spuneau colegii ca Janos a facut semne cu fanionul catre central si i-a spus ca l-am injurat…Tzentralul incepe sa fluiere…io nimic…ca dara eram inocent….Incepe sa strige: Portarul, portarul! Io ma intorc cu o privire de mielusel (ce eram!!) si ma uit ca neintelesul la „albitru”….Asta ramane „bolovan” (ioi, ce bine mi-o fost venite lectiile de actorie la „Echinox”!!)….habar nu are ce sa faca, asa ca da din mana…si uraaa…continua meciul…

    Apreciază

    • Bine că la vremea aia nu erau la modă probele audio/video, altfel „suspendat” scria pe tine…Eu am avut un portar între 82-85 (în judeţ I, acasă la mine), unul mai nebun aşa (ca majoritatea portarilor, ce zici flăcăule?), într-un meci de acasă „albitrul” trăgea pe faţă cu oaspeţii. Pretenul meu a rezistat 75 de minute, dar la o decizie efectiv de râsul lumii a sprintat din poartă direct în partea cealaltă a terenului (unde era faza) şi I-a tras centralului un „uppercut” în toată regula, tipul a şi căzut imediat. A venit felce….pardon, doctoral, I-a aplicat nu ştiu ce, după cinci minute s-a ridicat (pe ăla l-a eliminate, evident), a mai condus vreo 2-3 minute, când n-a mai rezistat şi pur şi simplu a fluierat sfârşitul meciului, cu vreo 10 minute mai devreme. Am condus cu 1-0, aşa a rămas, dar fără intervenţia „energică” a portarului nostru ăia ne întorceau, în mod cert. „Albitrul” l-a dat în judecată, dar mai apoi şi-a retras plângerea, totul s-a rezolvat cu 8000 de lei. Cu acest portar nebun mai joc şi acum câteodată, suntem cumva colegi, facem meciuri „inter-instituţii” şi depănăm amintiri. Colegii mai tineri se uită la noi ca la nişte mumii…

      Apreciază

      • Kiruj, io m-am lasat defintiv de fotbal in momentul in care m-am vazut in 2 randuri la fiecare incaierare….oriunde ar fi fost asta… E momentul in care un portar normal (or mai fi in lume din astia???) isi da seama ca „abandon tramvai”…. Nici io nu am fost chiar normal (oare acum is???), dar un portar putea fi normal acu’ 127 de ani?

        Apreciază

  7. Ca tot is in categoria de bosorog (dupa clasamentele lu’ badea Luis, tanarul de serviciu)… un meci cu Bacaul (?)…..portar Bucur (?), in nationala la vremea respectiva…. Lovitura libera de la vr’o 200 m (40…?) …Penzes pune mingea jos, goneste pe toti din zona, 5 pasi…sut…mingea din pumnul lui Bucur (?) in bara, din bara in pumnul lui Bucur (?)…..GOOOOL MAAARE pentru Penzes…

    Apreciază

  8. daca ma mai provocati…mai vin cu povesti…ca serilede iarna e lungi si coptii trebe sa se culce mai repede…..inclusiv cu terenul Partizan Baciu…:)

    Apreciază

      • Numai daca ai fost bun….hoo,hoo,hoo….Si n-ai fost, ca ai fost zisa ce te certi cu mine?? Da sarbatorile vine, si poate m-oi razgandi, da’ nu’i sigur….

        Apreciază

        • Cu cearta nu m-am referit la tine, ci asa, in general, la Tribuna. Eu nu imi permit sa ma cert cu nimeni, nu am de ce. Ca nu sunt deacord cu unele lucruri, e altceva. Exista si alte lucruri mai importante ca si fotbalul.

          Apreciază

  9. Legat de fotbalul mic, capitol interesant la care vad ca ne aflam aici pe Tribuna, vin si eu, nu cu o poveste, ca nu sunt asa bosorog ca voi, 🙂 ci cu un anunt legat desigur de… Olimpia. Sambata de la ora 5 p.m., e derby mare pt play-off intre echipa mea si a lui Florinaccio si cea a lui Nea_Silica. Altfel spus, se intalnesc la Targu-Mures, prima echipa de peste linie, A.S.A., si prima de sub linie, Oli, departajate de un singur punct. Partida e televizata de TVR si sper sa se incheie cu 2-1 pt noi, ca 2-1 suntem si aici pe Tribuna. 🙂

    Apreciază

    • TGV, eu ştiam că meciul e de la 11.00, nu de alta, dar chiar o să fiu la Murăş sâmbătă şi chiar vreau să mă duc la meci… Poate îl provoc şi pe nea_silică să vină şi el. Deci, cum e, de la 11.00 sau de la 17.00? Silică, tu ştii ceva sigur? Şi – în primul rând – unde se va disputa meciul?

      Apreciază

      • Habar n-am Kiruje, sorry. Am găsit asta în presa locală (pedelistă): link În ceea ce privește provocarea ta, trebuie să zic pas, îmi pare rău. Dar n-au intrat zilele în sac, să sperăm. Stadionul pe care se va juca, presupun că e stadionul lui ex-FCM (Trans-Sil) care (iar spre rușinea mea) – n-am idee unde se află (că de cam prin anii ’60-’70 n-am prea dat pe acolo)… Sic transit…

        Apreciază

        • Mersi, Silică, între timp m-am documentat, stadionul lor este chiar lângă stadionul mare (pe strada Insulei), în schimb ora de începere nu e clară (unii zic de 11.00, alţii de 17.00). Las’ că te „provoc” eu cu o altă ocazie, important e să luăm 3 puncte la Mediaş…HAI CFR!!!

          Apreciază

  10. Kirujule draga, etapa de B e desigur de la ora obisnuita – 11, insa ASA-ul avand nocturna si avand contract cu TVR-ul e clar ca, din motive de rating, nu se va juca de la o ora atat de matinala. Dealtfel si presa noastra locala scrie ca partida se va disputa de la ora 17 si ca va fi transmisa de TVR 3. Chiar daca e clasata doar pe loocul 5,5 la egalitate absolut perfecta cu Universitatea lui Mititelu, ASA-ul e de pe acum marea favorita la promovare, as spune eu alaturi de Craiolguta. De ce ? Pentru simplul fapt ca intr-un clasament al primelor 6, de care se va tine cont in play-off, ASA-ul e prima, ea scotand deci rezultate bune cu echipele ce trag la promovare si impidicandu-se de echipele mai slab clasate. Deci obiectivul nr 1 al muresenilor e accederea in play-off, in caz contrar putand avea chiar seriase probleme cu retrogradarea, ceea ce nu cred ca va fi cazul, ei avand totusi o echipa bunicica, cu Bumba si Heil in prim plan, bineinteles satmareni si ei. 🙂 In privinta galben-albastrilor mei spun doar atat : e o echipa cu mentalitate nemteasca, ca nu degeaba se spune despre noi satmarenii ca in comparatie cu vecinii nostri maramuresenii, noi suntem mai ”austrieci”. Nemti sau austrieci, cam tot aia e. Pot sa afirm sus si tare ca CFR-ul nostru in varianta 2011-2012 a fost o echipa aproape lipsita de mentalitate sau chiar ghinionista, depinde cum vrei sa privesti lucrurile, asta daca o compar cu Olimpia model 2013 !? Poate te intrebi, de ce spun lucrul asta ? Daca ma gandesc la finalurile de meci, desigur. Sa ma si exemplific. In etapa inaugurala, in meciul cu Craiova lui Mititelu am izbutit sa egalam la unu in min. 83, cu golul lui Bujor, fost ceferist candva. In etapa a doua, 2-2 la Resita cu fosta Damila Maciuca, actuala Metalul, dubla a jucatorului lui Dinamo, Lemac in min. 90 si 93. In etapa a 3-a, 1-0 acasa cu ASA-ul, gol Feier in min 87. In etapa a 4-a 2-1 la UTA, gol la chiar ultima faza a meciului. In etapa a 12-a, prima a returului, din nou 1-1 cu Craiova, gol Ene in min.’90. Acest fundas destul de bunicel, inca e detinut de CFR din cate stiu eu. In fine, in ultima etapa, una cu destule scantei, 1-0 cu Resita, acasa, gol Bujor in min. 87. Asadar, in 6 meciuri din cele 13 scurse pana acum, satmarenii mei au marcat cel putin o data dupa min ’80, fiecare gol inscris aducand punct sau puncte pretioase in clasament in total 9 puncte din totalul celor 18 stranse pana acum. O data, in meciul de la Bistrita am patit-o si noi, asta asa ca sa vedem si noi cum e. Atunci, chiar in ultima etapa a turului, Gloria lui tata Jean ne-a egalat in min. 86 si ca sa fie tacamul complet ne-a si batut in prelungiri. Inchei cu speranta ca nu te-am (v-am) plictisit f. tare. Ce sa fac, e o meteahna a mea de a ma cam lungi aici pe Tribuna, desigur atunci cand nu imi i-au cate o vacanta mai prelungita de la scris, nu insa si de la citit. In final ce sa spun ? Iti urez draga ”kirujule” sa asisti la o partida placuta. Incrancenata va fi cu siguranta, ca aici la B am observat ca se cam ”baga materiale”, sper numai sa nu fie cam plictisitoare, ca se inscrie cam putin in seria asta ardeleana. Chiar daca Muresul e mai aproape de tine si din ce imi amintesc eu si de sufletul tau, eu voi incheia cu deja clasicul HAI CFR (+ OLI) !!!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.