Specialistul 3 (nu-i cu Sharon Stone, ci cu seara de luni)


Regii din poveşti au 3 (trei) fii, împăraţii au 3 (trei) fete, peştişorul de aur din bancurile cu Bulă îndeplineşte 3 (trei) dorinţe, iar CFR-ul va figura în analele fotbalului cu 3 (trei) meciuri jucate la Braşov în acest sezon de toamnă, împotriva FC-ului din localitate. Întotdeauna al treilea prinţişor e cel mai viteaz, a treia fată e cea mai bună la suflet de măritat şi cea mai frumoasă (sexy, în variantele povestite în timpurile moderne), a treia dorinţă constituie poanta, iar în al treilea meci bate CFR-ul și ia 3 (trei) puncte…

Ca să nu credeţi că am luat-o pe arătură fără să ar, ultima afirmaţie o voi dovedi ştiinţific, simplu, pe înţelesul tuturor. Și de voi nu vreți, eu vreau! În statistică, teorema limitei centrale este una dintre teoremele fundamentale ale probabilităţilor. Iniţial cunoscută ca lege a erorilor, stabileşte că suma unui set de variabile aleatorii se apropie de distribuţia normală, indiferent de distribuţia variabilelor individuale, în anumite condiţii generale date. Mai mult, media distribuţiei normale va coincide cu media (aritmetică) a mediilor (statistice) a fiecărei variabile aleatorii. Aplicând-o în practică, reiese clar că rezultatele de 2-1 (amical) şi 3-1 (Cupă) înregistrate în această toamnă la Braşov între FC-ul – gazdă – şi CFR-ul – oaspete de seamă – sunt nişte erori, variabilele aleatorii luând-o haihui într-un mod aleatoriu, iar distribuţia normală și corectă este de fapt 2-0 pentru noi, adică 0-2 pe tabela de marcaj. Şi, ca să fie evident pentru toată lumea că mintea mea n-a luat-o sigur haihui într-un mod aleatoriu, ajutată de o plută, puteţi să-mi verificaţi uşor afirmaţiile, folosind următoarea formulă:

formula
N-aveţi decât să înlocuiţi variabilele aleatorii n cu 1-2 şi 1-3 şi veţi primi rezultatul meciului de luni, 2-0 pentru noi. M reprezintă autorul primului gol, Maah, iar X forma picioarelor celui de-al doilea marcator, Fl. iCsostea.

Acum, că ştim deja rezultatul final din calculele de mai sus, nici nu mai contează prea multe amănunte despre meci. N-are niciun rost să vă spun că Rada este suspendat pentru acest meci, că în ultima perioadă Felgueiras şi Florin iCsostea s-au antrenat separat faţă de lot, acuzând nişte probleme medicale (dar la ora meciului nu vor acuza pe nimeni), că Grigoraş va putea alinia la centrul terenului cel mai bun unsprezece din istoria ultimelor 2 luni, adică: Felgueiras – Maftei, Cadu, Piccolo, Camora – Muniru, Djokovic – Maah, Gabionetta, Fl. iCsostea – Ogbu, şi cel mai bun şapte pe banca de rezerve: Mincă, Velayos, Brandao, Sepsi, Batin, Deac, Tade. Cam atât din tabăra învingătorilor deciși de calculele foarte probabilităților.

Apoi, ce sens mai are să vă informez informaţia că noul antrenor al „stegarilor”, Iliesta Ilie Stan, are un procentaj de 100% victorii la noul loc (pe bancă) de muncă, obţinând două victorii cu 2-1, cu concitadina Corona în etapa anterioară şi cu Săgeata Năvodari într-un amical disputat săptămâna trecută? Ori aia despre portarul titular, D. Mutu, care a suferit o ruptură musculară în meciul cu Corona, fiind indisponibil pentru meciul de luni? Sau chestia referitoare la faptul că Mateiu a încasat al 4-lea cartonaş galben şi este suspendat pentru această etapă? Absolut în plus e şi componenţa garniturii de start aliniate degeaba de gazde. Ce importanţă are că Bordea  Vagner, R. Machado, Sg. Oltean, Serginho – Dias, Santos, Aganovici, Surdu – A. Cristea, Buga vor fi loserii-carne-de-tun chemați să-şi treacă numele în statistici pentru această înfrângere? Sau că Căucă (chiar, cum să informezi pe cineva la modul „sau că că…”?!), Ş. Moraru, I. Popa, Cr. Ionescu, Bruno Madeira, Cr. Manea, Fonseca vor urmări perplecşi de pe bancă cum matematica nu minte și iese întotdeauna la suprafață, în timp ce gramatica se înn-ia-că?

Doar aşa, de umplutură, vă dau nește istorie și vă dezvăluiesc cum FC Braşov şi CFR Cluj au disputat la viața lor 26 de partide. FC Braşov are 8 victorii, CFR Cluj 11 victorii, 7 meciuri încheindu-se la egalitate. În campionat, la Braşov, între cele două echipe s-au disputat 12 partide, soldate cu 6 victorii ale gazdelor (toate în contul Steagului Roşu, ultima pe vremea când Pászkány Árpád nu împlinise 3 anişori), 4 egaluri şi 2 victorii pentru CFR (toate după ce Pászkány Árpád împlinise 2 anişori ca proprietar de echipă).

Să recapitulăm avec moa… Luni, 25 noiembrie a.c., în etapa a 15-a din Liga lu’ Gino, la Braşov, pe Stadionul Tineretului, de la ora 19.00 până la fluierul izbăvitor, în transmisiune TV la Dolcesport: FC Braşov – CFR Cluj 0–2 (Maah, Fl. iCsostea).

Va fi pentru noi al şaselea meci consecutiv fără înfrângere, a doua victorie legată şi prima din seria ce ne va aduce renumele de „marea specialistă de luni” (ţinând cont de faptul că meciurile ultimelor 3 etape le vom juca în această zi a săptămânii), reuşind, totodată, să schimbăm celebra zicală populară „luni nici iarba nu creşte” în „luni bate CFR-ul tot, de la iarbă în sus”. După 17 etape vom acumula 30 de puncte, ceea ce nu-i nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar suficient pentru un retur dătător de speranţe. Ca să vă faceţi o idee, în ultimii doi „ani pari” am acumulat după un tur de campionat 34, respectiv 36 puncte, iar în „anii impari” 24, respectiv 28 puncte. Nu merg cu socoteala mai departe, să aşteptăm deocamdată meciul de luni, cu speranţa că jucătorii noştri vor demonstra că matematica este o ştiinţă exactă, exact așa cum cred eu.

HAI CFR!!!

0 comentarii

  1. Demult n-am mai analizat clasamentul. Acum am facut-o, si am constatat ca daca batem, trecem peste Gaz, vom ramane la 1 pct. de Vaslui, la doua de Ceahlaul si la 3 de Pandurii. Deocamdata Petrolul si Astra par greu sa fie depasite, dar mai este returul, nu-i asa?

    Apreciază

    • Bela, eu am asa o presimtire, ca in retur, nici astra nici petrolul si mai ales pandurii nu vor fi asa zmei ca si in tur. Daca ramanem in formula actuala plus unu doi jucatori mai valorosi adusi in iarna pe posturile deficitare, sunt sigur ca prindem Europa (vezi ca, Kiruj si-a revendicat castigul de la pariu). 🙂

      Apreciază

    • Vasluiul are 21 de puncte din 14 meciuri, noi la fel. Maine batem la Brasov, marti ei pierd acasa restanta cu Chiajna, deci vom avea 3 puncte avans fata de ei.

      Apreciază

  2. Caneto, acel „NU” de pe Mysport a fost mult mai clar decat toata disertatia de mai sus (je ne comprenais rien). :-). Oricum, sa fie cum spui tu, sa facem 9 din 3 si va fi bine. Hai CFR.

    Apreciază

    • Luis, nici eu nu pricep nimic din teoria respectiva, dar asa a iesit rezultatul. 🙂 Nu-i mai clar acel “Nu”, contine si varianta unui egal, ceea ce e fals. Vom bate! 🙂

      Apreciază

  3. Eu zic sa terminam turul cu bine, chiar dacă nu vor fi 9 puncte. Tinind cont de faptul ca sezonul asta ne-am resetat pe „mai ieftin” si am început cu episodul Rednic, e totul ok. Apoi vom trece la birfa de iarna si-om vedea cine va pleca si cine va veni pentru retur.

    Apreciază

    • Cristi, startul de campionat l-am ratat, dar sper si cred ca putem avea un finis in care sa acumulam maximum de puncte. Daca mai pierdem puncte in tur, atunci in retur va fi foarte greu sau imposibil sa remontam ceva si nu ajunge doar sa acumulam puncte, trebuie ca si contracandidatele sa gafeze.

      Apreciază

      • Corect. Din acest moment, victoriile noastre (ale lui caneto) trebuie să aducă victorii, dar și înfrângeri pentru adversarele din față (remize în meciurile dintre ele). În plus, trebuie să spulberăm echipe precum Steaua, Vaslui, Petrolul. Nu va fi ușor, dar va fi frumos… sau oribil… după caz.

        Apreciază

        • Nu mioarele sunt problema noastra,ci astra ,petrolul si Pandurii,astia trebuie sa se macelareasca intre ele si sa fie macelarite la randul lor de mioare.Pe mioare trebuie sa le batem doar pentru a acumula puncte .Mioarele in momentul de fata sunt aliatele noastre,trebuie sa le bata pe cele susmentionate,sau in cel mai bun caz pentru noi sa faca egal pe linie .In aceste conditii daca noi jucam bine se poate intampla orice.
          PS daca arbitrii nu ne executa.Na da am votat cu gino,ce poate sa ni se intample,mai ales ca nu suntem (inca) in lupta directa cu mioarele.

          Apreciază

  4. O formulă interesantă, frumoasă (de la distanţă), dar cu nişte „riduri” dacă te uiţi mai de aproape. Ca şi în cazul majorităţii femeilor… 🙂 Cu M şi cu X e clar, delta vrea să fie „Delta Tulcea”, sau „Delta Dunării”? Apropos, mai este un element ştiinţific care prevesteşte victoria noastră: ciclicitatea. Îţi aduci aminte, am vorbit aici că primul ciclu de 3 meciuri a adus 7 puncte, iar acum ne aflăm înaintea ultimului meci din următorul ciclu de 3 meciuri, având – în acest moment – 4 puncte… Ei, mizda pă-sii, gol să iasă… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciază

  5. Caneto, Vasluiul va bate, stii tu cum se joaca acolo , plus ca pe otelari i-au batut meritat , au si un lot bunicel . Dar daca tot vorbim de clasament si ce poate urma, va spun un secret .,cu coada ochiuklui m-am uitat cum sta steaua , e la 6 pct de noi( daca batem la Brasov ) , cu doua meciuri mai putine. Un egal din acestea, plus alt egal in ultimele trei partide, si ar fi, daca nu ma insel,8 pct distanta la incheierea turului.Desigur, daca noi batem tot . Cu 1-2 plombe, vorba lui Luis, coroborat cu slabirea preconizata a stelei, poate, poate …

    Apreciază

  6. Hai sa nu mai speculam cu oaia. Anul asta tb sa atingem iar zona cupelor europene pt a fi atractivi ca destinație pt jucatori de pus in vitrina. Important e sa ne consolidam pe termen lung sus.

    Apreciază

  7. CFR II – Somesul Apahida 1-0, liderul, Iacobeni, are +10, noi, cu doua restante, +4, deci in cel mai bun caz putem avea +7. In alta ordine de idei, Cristi, fotbalul pt suporteri este cu daca si cu poate, daca am judeca numai la rece, n-am mai face parte din fenomen. Cat priveste declaratiile cu n pct. din m meciuri, le-am combatut si eu mereu, ultima data chiar in urma cu cateva zile. Dar banii promisi nu se refera la prime, ci la ACORDAREA LA ZI A SALARIILOR! Prime, numai daca ajungem macar pe locul 3. Mie mi se pare absurda aceasta asa zisa strategie, n-a dat niciodata roade, dimpotriva… In plus, nu e normal sa conditionezi un drept legal, recte salariul, de castigarea consecutiva a unor partide, din simplul motiv, ca asa ceva nu este prevazut in contract. Dar la noi, asta e o obisnuinta pacatoasa, ca si neonorarea datoriilor salariale la jucatorii plecati!

    Apreciază

    • Dreptul salarial poate fi intirziat 90 de zile, apoi clubul poate fi dat in judeata si sanctiunile forurilor sportive sunt drastice. Asadar, plaja de 0-90 de zile e legala, conform statutelor si este folosita la maxim. In unele tari din Europa (chiar si in Spania) nici macar regulile astea nu sunt respectate la cluburile mici. Ceea ce pe mine ma deranjeaza sunt insa aiurelile arbitrare, ceea ce nu fac cinste unui club ok. E de inteles dorinta conducerii de a nu plati aiurea daca nu exista performanta, dar pentru asta se poate inspira in contractele tipice din anii 80-90 in Bundesliga (ca tot ii place lui AP) si pot intreba destui fosti jucatori – Lupescu, Dorinel si poate chiar si Rada stie ceva: 60% din suma de contract se dau fix, restul esalonat in functie de nr pe prezente in teren (cu o clauza clara la accidentari). Referitor la prime/parti variabile, mi-am mai exprimat parerea: un club cu pretentiile CFR ar trebui sa fixeze obiective la nivel de sezon: faca Europa League sa nu dea nimic, pentru EL suma x, pentru campionat suma y samd.

      Apreciază

  8. Dolce ofera de departe cele mai bune transmisiuni din Liga 1, sunt cu o clasa peste Digi, iar fata de antene nu e nici un nivel de comparatie. Legat de meci, cum pana mea am putut sa fim surprinsi in asa multe momente in off-side, apoi ultimul offside la final nu prea a fost, deci putea sa fie si penalty, DAR nu am meritat absolut nimic. Djokovici nu mai joaca nimic, Gambioneta ar juca, dar nu are cu cine, de restul chiar nu am chef sa vb, note sa dea cine o dori.

    Apreciază

  9. Un lucru este sigur, avem portar (inca), Maftei si Deac in crestere, Costea o sclipire pe meci si gata (egoist la faza in care Deac a fost singur). Cadu in revenire. Nu avem insa un jucator care sa dea o pasa decisiva, si de aici si sterilitatea noastra in atac, ne pierdem intr-o lupta impotenta la mijlocul terenului, unde nu castigam (din fericire nici nu pierdem) nimic. Am impresia ca nici schimbarile lui Grig nu au fost inspirate, mai putin a lui Muniru, care putea lua inca un galben. Na, nu-i bai, batem meciul viitor, bine ca n-am luat gol. Hai CFR.

    Apreciază

    • Pana spunem ca nu avem jucator care sa dea pasa decisiva, trebuie remarcat ca multi jucatori nu sunt in stare sa dea ca lumea o pasa de cativa metri… ca stopurile sunt elemente tehnice foarte dificile pentru multi, iar executarea loviturilor libere depinde de cum vrea mingea sa sara din gheata executantului…

      Apreciază

  10. Cine sparge gheata cu pareri despre meci? Eu mai demult am scris, ca suntem in grupa 3-a valorica. Inaintea meciului de azi am uitat acest adevar, chiar am visat prea sus, dar mi-am revenit repede. Meciurile bune – in comparatie cu cele nasoale, intrate in obisnuinta – au fost cauzate de jocul slab al adversarelor, respectiv de aparitia jucatorului de creatie Gabionetta. Azi am jucat ca o echipa din grupa 3 in deplasare, adica puteam si castiga cu noroc, la faza cu Maah, dar mai aproape am fost sa pierdem, Brasovul, din grupa 4, a fost peste noi! Si apropo de ocazia lui Maah, aici se fac diferentele fata de alte echpe de pe locurile 1-5 (grupele 1 si 2, cum le-am impartit), la ei se gaseste cate unul sa dea gol, cel putin din ocazii similare cu cea a jucatorului nostru, care este considerat de unii mai bun ca cel pe care a venit sa-l inlocuiasca. Printre ei, si onorata noastra conducere…

    Apreciază

  11. Ceva si despre Grigoras. In ultima vreme prea multe interviuri, despre steaua, nationala si tot felul de teme nelegate de CFR. Putin si despre noi, cu clasicul vrem 3 victorii in ultimele meciuri. Acum, dupa meci, e sincer omul, ca deobicei, si zice ca n-am jucat nimic, ca si dupa o vacanta trebuia alta determinare. Corect. Dar cine a condus echipa, avand nu mai putin de 17 zile de pregatire pana la meciul de azi?! Cine a facut schimbarile la pauza? Multa vreme cand Retardila il critica, simteam ca e nedreptatit de colegul nostru. Acum incep si eu sa cred, ca Grig are limitele sale, ca cel putin la noi e mai bun la dat din gura, decat la facut performanta.

    Apreciază

  12. Am fost surprinsi de jocul de bufa-bufa si la intimidare al brasovenilor. O echipa urata, obstructionista si cu simulatori de meserie, tolerati peste masura de un arbitraj penibil. Revin la arbitraj, nefiind multumit de eticheta mai sus pusa… voi spune ca a fost gretos! Si acum sa ma explic. A sanctionat intr-o singura directie si la sange interpretate fazele. Nu s-a vazut la Piccolo faultul nici la reluare, la fel cum nu s-a vazut nici la Muniru (cadere teatrala a celui mai gunoi de cersator, surdu…). Lacatus cand simula o facea cu arta. Au fost cel putin 3 intrari de galben ale brasovenilor, nesanctionate de fluieras… La faultul la Felgueiras, cand se pregatea sa degajeze, fault clasic de galben. Intrare a lui Surdu la Maftei. Si o intrare spre sfarsit (cred la Costea) unde n-avea cum sa nu dea galben. La fiecare faza in careu erau 2 brasoveni simulau faultul, niciodata nu le-a atras atentia arbitrul. Cat despre comentatorii de la dolce, jalnici… Reluari doar la gazde. Au fost faze in care faultul parea evident (si sanctionabil cu cartonas), dar centralul lasa jocul sa continue. Fara reluari imi vine greu sa ma pronuntz. In rest, trebuie sa ne multumim cu aspectele pozitive… ale statisticii, daca cineva mai doreste. N-am primit gol de 5 partide. La fel de adevarat e ca nici nu ne-am inghesuit sa perforam portile adverse. Si pentru final, un calduros: elore CFR!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.