Portarul deceniului este…


19 aprilie 2010. CFR conduce din minutul 56 la Timișoara, în urma uneia dintre cele mai reușite execuții din unghi decedat din cariera lui Cip Deac. Clujenii trag serios, umăr la umăr, spre o victorie muncită, pe un teren ostil. DeJabba se chinuie localnicii să egaleze, clujenii țin cu caninii și măselele de rezultat. Și vine minutul 86, când Nuno Claro iese dublu-îngălbenit spre roșu dintre umerii coechipierilor și se duce spre vestiare, într-un cor de fluierături din regiunea Banat-Fruncea. Mando se scarpină în cap. A făcut toate cele 3 schimbări legale și acum se teme ca demonstrația de planorism din final să nu-i fie ruinată. Căpitanul nebun la toate, Cadu, își lasă postul descoperit, trage pe el tricoul încă fierbinte de transpirație al lui „Norocel”, își potrivește mănușile (ha, ha, e prima dată când îl văd pe Ricardo purtându-se cu mănuși!) și intră în poartă. E ceva mai înalt decât a fost altădată Didi.

Mai sunt doar câteva minute din timpul oficial, plus ceva prelungiri – până și arbitrul știe asta – iar feroviarii trebuie să se apere cu eroism și cu Cadu în poartă. Las pint-ul de bere din mână și le țin pumnii. Rezistați! Ei rezistă. Intrăm în prelungiri, noi – concentrați, bragadirenii – frustrați. Fluieră, arbitre, băgați-aș biiip!!! Mingea e în brațele lui Cadu, când se rupe filmul. Nu de la bere se rupe, ci de la transmisia idioată de pe Internet. Rămân într-o sugestivă stare de prostrație pentru câteva secunde, apoi încep să butonez, să refreșănesc ca disperatul. Trec minute după minute și nu mai prind sub nici o formă imagine video. Biiip!!!  Undeva, în eter, meciul continuă… Prind numai rezultatul live: 0-1… refresh… 0-1… refresh… 0-1…  Au trecut milioane de minute și am învins la Timișoara! Nimeni dintr-o țară întreagă nu cred că dorea să ne vadă câștigând la Timișoara, poate cu excepția arădenilor. Mai dau un refresh… 1-1! Biiip!!!

„Cadu l-a înlocuit în poartă [pe Nuno Claro – n.a.] şi a făcut minuni la şuturile trimise de jucătorii timişoreni. Totuşi, n-a mai putut face nimic la capul lui Alexa, trimis direct la vinclu în minutul 90+8, iar partida se încheie 1-1.” (Antena 3)

Acest minut 90+8 are toate șansele să rămână înscris în cartea de platină a arbitrajelor „pro-CFR” din toate deceniile. Putea fi, liniștit, minutul 90+13 sau 90+45+3. În acel an, CFR n-avea cum să câștige la Timișoara, dar avea să câștige titlul. Planoarele lui Mando nu puteau fi ținute la sol…

***

Mikhael Aimar Jaimez-Ruiz (1984), Vasile Curileac (1984), Alin Bota (1983), Călin Tiut (1992), Cristi Man (1994), Remo Amadio (1987) sunt portarii care au trecut prin curtea lărgită a CFR-ului (unii au stat chiar pe banca de rezerve în CL), dar n-au avut onoarea și șansa să apere măcar câteva minute sau un meci întreg poarta de Liga 1 a echipei din Gruia, așa cum au făcut-o jucătorii de câmp Cadu și Didi sau portarul Ștef (0-1 contra Stelei), în trecut. Doar Remo mai are șanse.

Iar acum, vă invităm să votați portarul deceniului 2004-2013 la CFR, după ce criterii vă sunt mai aproape: nebunie, statistici, reflexe, modul de a urla la apărare etc.

Aveți, din nou, 2 zile la dispoziție. Enjoy!

https://www.murvey.com/s?528dea89e960c66a08000019&fill=true

0 comentarii

  1. Intai am votat, apoi citesc materialul si ma uit cine-s in tabel. Felgueiras no.1, Beto pe doi si Nuno Claro pe 3 (ne-o mancat multe meciuri, dar el a semnat condica pentru majoritatea trofeelor din vitrina clubului).

    Apreciază

  2. Mister, f.bine că ai rememorat acel meci, într-adevăr nebun. N-am mai văzut nici înainte, nici după, un arbitraj mai jegos, care să ne f…ă pe faţă, fără nici un pic de ruşine. Da, da, au mai fost destule arbitraje potrivnice, multe dintre ele „apropiate” ca stil şi ca abordare, dar ăla a fost capac la toate. Măcar arbitrii mai tineri au şi ei un standard până la care se poate merge contra CFR-ului… 🙂 PS: Dacă tot l-ai elogiat aşa de frumos pe „el capitano” Cadu (pe bună dreptate), puteai să-l treci şi pe el pe listă… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Meciul l-am vazut de la fata locului, a fost si mai incitant. 🙂 Ca si parere, am jucat ultra jegos, ultra parsiv, un catenaccio total, Nuno Claro a tras de timp in stil mare, DAR s-a prelungit mult prea mult meciul.

      Apreciază

      • Si o chestie, asa de can-can, am fost injurat de un putoi din galeria CFR-ului, care nu cred ca avea mai mult de 15, 16 ani. Nu s-a dat bine jos din autocar si mi-a aratat semnul pacii. 🙂 Partea mai funny a fost ca i-am zis ca sunt din CJ si sunt suporter CFR, drept recompensa mi-a mai tras 2 injuraturi. Misto, nu?

        Apreciază

  3. Eu am votat pentru Beto. Este pina acum singurul portar cu anvergura internationala al clubului, sezonul petrecut de el in Gruia este o exceptie, neprea fiind oportunitati economice sa aduci asemenea oameni sa joace in campionatul Romaniei si este deschizatorul perioadei cu portari de calitate. Felgue nu prea e pe sufletul meu datorita iesirii cu „chiria” (vorbim aici de spalarea rufelor in public, nu daca a avut sau nu dreptate). As da doua medalii de argint lui Nuno Claro si lui Stancioiu – un nr.2 loial in poarta poate fi mereu un cistig, chiar daca la prima vedere nu esti asa vizibil.

    Apreciază

        • Nuno Claro are avantajul perioadei mai lungi la club si a titlurilor cistigate. Felgue este bun dar inca nu a cistigat nimic. In plus, timpul estompeaza problemele asa ca si ii uram lui Mario ani multi si gramda de titluri cu CFR. Referitor la remarca ta, imi plac oamenii cu personalitate, dar care isi spala rufele in familie. Asa cum am mai subliniat, pentru orice jucator trecut pe la club CFRul este cartea lui de vizita nu numai ca si marca dar si ca referinta la modul la care se comporta. Tu cind angajezi pe cineva nu ceri niste referinte sau daca mergi la un loc de munca nou nu ti se cere o persoana care poate spune ceva de tine?

          Apreciază

          • Daca nu ar spune nimic de mine, mi-ar da semne de intrebare. Legat de episodul amintit de tine is ferm convins ca acele lucruri s-au discutat si in familie. Nu pot sa il acuz pe Felgue de acel episod, chiar nu am ce sa ii reprosez. M-am saturat pana peste cap de stilul „politically corect”. Mie Felgue mi s-a parut un pic mai sigur decat Beto, dar Beto isi mobiliza mult mai bine apararea. Nu pot sa uit meciul cu Vaslui, cand cu un ochi vanat el vroia sa continue meciul, DAR nu pot uita nici episoadele Sibiu si meciul tur cu U Cluj.

            Apreciază

  4. Portarii care pot conta in clasament sunt: Stancioiu, Nuno, Beto si Felgue… A fost o vreme in care Nuno si-a adus aportul cu prisosinta la multe din trofeele cucerite. Stancioiu poate fi si el inclus aici. Marele „dar” din dreptul lor au fost gafele! Daca a fost vreun portar care mi-a dat siguranta si mi-a transmis liniste, atunci acesta a fost Beto… nici maximum, nici minimum sau super. Simplu: Beto! De astfel de caractere (si personalitati) avem nevoie pentru a construi o echipa adevarata. Avea un stil aparte de a se motiva si a atrage suporterii. Felgueiras un tip deosebit si corect. Pana acum si-a facut treaba la superlativ. Dar cand vine momentul unei alegeri, are handicapul ca a ajuns la echipa imediat dupa Beto.

    Apreciază

  5. 1. Mario, reflex bun, pozitionare buna si pentru seriozitatea aratata atat in teren cat si in afara lui… constant, fara bufonerii si alte cele. 2. Beto, valoare incontestabila, reflex foarte bun pe linia portii, insa inconstant si uneori bufon, prea teatral pentru gustul meu. 3. Edi Stancioiu, reflex bun, inconstant in evolutii, insa am votat asa fiindca cu el capitan am castigat primul titlu…

    Apreciază

      • Felghe, chiar dacă întrebarea nu era adresată mie…A demonstrat de multe ori că are „lipici” în astfel de faze, îl fixează pe atacantul scăpat singur spre poartă (chiar dacă expresia este de obicei folosită exact invers), şi intuieşte destul de bine intenţia atacantului.

        Apreciază

        • Dar la iesit pe centrari? Aici eu as spune ca Beto parca a fost mai bun. Felghe mai rateaza traiectoria cateodata. Insa ce tin eu minte de Stancioiu, era prea fricos in careul de 6 metri. Tin minte faze cand ezita sa atace omul cu mingea desi acesta era la 5, 6 metri de poarta, acolo unde in mod normal portarul e stapanul inelelor 🙂

          Apreciază

          • La centrări Beto era mai bun, oarecum paradoxal (datorită faptului că e mai scund), dar – fiind mai mobil – şi mai „dus cu capul” (orice portar bun trebuie să fie un pic „dus cu capul”, flăcăul Retardilă ştie despre ce vorbesc…) a avut ieşiri şi curajoase, şi instante pe centrări. E o problemă de curaj instinctiv, dar şi de exersare, evident.

            Apreciază

            • Da, creierul uman nu calculeaza traiectoria, viteza mingii, ci anticipeaza chestiile astea pe baza experientelor din trecut. De exemplu, tu cand deschizi usa de la intrarea in casa ta, stii ce greutate are usa si o vei impinge cu o anumita forta de fiecare data, foarte apropiata de forta necesara sa deschizi respectiva usa nici prea repede nici prea incet. Dar daca pleci in delegatie si lipsesti doua saptamani, iar in timpul asta M-me Kiruj schimba usa metalica cu una din pal melaminat, tu cand te intorci acasa vei aplica o forta prea mare pentru noua usa, corect? Adica bazat pe experienta din trecut, vei incerca sa aplici aceeasi forta, care acum devine prea mare. In cazul asta, creierul trage imediat un semnal de alarma si tu vei ajusta din mers forta asta, astfel incat sa nu lipesti usa noua si stralucitoare de perete. :-)))))))

              Apreciază

            • Nu-mi place să mă bag în viața de cuplu a altor familii, mai ales dacă nu le cunosc. Dar în cazul ipotetic prezentat de tine, sunt mult mai mari șansele ca – după 2 săptămâni – ușa din pefeleu să fie schimbată cu una metalică, cu tot cu broască nouă și un set nou de chei. Iar după 2 săptămâni de pribegie, Kiruj poate să aplice câtă forță mai poartă în amintiri, că ea tot închisă va rămâne. No, dar nu vreau să mă bag…

              Apreciază

          • Legat de „ieşitul portarului” pe centrări…Amintiri din copilărie…Aveam un portar în judeţeana din HR (între 82-85), un tip OK din Baia-Mare („Oşanu” era porecla lui), când a strigat „Euuuuuuuuuuuu!!!!!!”, era jale mare, trebuia fugi din careu că te raşcheta şi pe tine, coechipierul lui. Am avut un meci cu nu ştiu cine, încă nu eram foarte „armonizat” cu el (era prin 82 toamna la al doilea sau al treilea meci jucat de mine la echipa aia), jucam libero şi îmi plăcea să degajez eu mingile plouate, dar el nu şi nu…”Euuuuuuuuu!!!”, a strigat la un moment dat, dar eu eran deja în săritură, pe direcţia mingii, degajare simplă, clară, dar el nu şi nu…A intrat în mine ca un tanc, a degajat şi mingea, mi-a „mutat” şi capul „mai încolo”, am primit îngrijiri vreo 10 minute…În următoarele vreo 3-4 sezoane, când am auzit „euuuuuuuuuu!”, mia-m luat liber din careu. Cu timpul ne.am „perfecţionat” (pentru acel nivel, evident), au fost meciuri (din deplasare, cu precădere), în care mingea a fost mai mult la noi doi (pe atunci portarul avea voie să prindă mingea trimisă acasă de coechipieri).

            Apreciază

  6. Doi jucatori, pe care ii putem numi portari, si atat. Cum au scris si alti colegi, Beto si Mario, cu un plus pt Beto pt valoarea mai mare si modul perfect cum a dirijat apararea, dar si pt siguranta pe care a transmis-o intregii echipe. PS. Cu toate ca si altii judeca ca mine, sunt sigur ca va castiga sondajul Mario, pe care il felicit de pe acuma!

    Apreciază

  7. Lui Batin i s-a propus prelungirea contractului, dar a refuzat, desi era multumit de oferta facuta. Bietul de el, crede ca curva de prodanca e calea reusitei lui in fotbal, ii va parea rau ca a ales miticimea! Apoi (si) in oficios scrie, ca Deac e dorit de Mandorlini la Verona. Se pare ca se cere pe el 3 mil euro, asta si pt ca Schalke are 40% din viitorul transfer. Daca-i asa, e o fortare prosteasca ca si in cazul lui Muri, nimeni nu da atata banet pe Deac, mai ales ca de cand e la noi, nu a aratat mai nimic. Deci in loc sa-l dea cu 1 mil, si sa aiba din ei, 600 mii, la care se adauga economia la salar, vor incasa peste 1-2 ani, cat au incasat pe Muri, adica zero lei si (poate) plangere la comisii, apoi la justitie, pe recuperarea salariilor restante. Asta, ca un pronostic…

    Apreciază

    • Intrebarea e cine are lead-ul, CFR sau Schalke? Oricum Deac nu face 3 milioane si nici Verona nu are banii aia…mai degraba e prezentarea marfii ca se apropie mercato.

      Apreciază

  8. Cred ca postul asta are cele mai putine optiuni: SuperMario si Beto! 🙂 Nu contest meritele celorlalti portari trecuti printre buturile noastre, dar astia 2 au fost intr-adevar de exceptie!!! Felicitari si pentru articol, e superb!!!

    Apreciază

  9. Beto, un portar cu charisma, cu lipici la suporteri, dar, vorba lui Dacid, in scurta perioada petrecuta la noi a avut destule scapari, cu U acasa, la Sibiu, cu Chiajna acasa. In cazul lui Felgueiras, nu mi-aduc aminte de nicio gafa, poate faza de la penalty-ul lui Basel de la Cluj. Daca macar juma’ de lot avea randamentul lui Mario, bifam sigur inca un titlu si eram lideri si in acest campionat.

    Apreciază

    • Lasa, draga Caneto, ca imi aduc eu aminte prea bine, nu de una, ci de vreo doua gafe comise de Super Mario, una cu United si alta cu Inter. Ce sa zic, si-a gasit si el meciurile in care sa o comita. Ei, iti amintesti acum ? 🙂

      Apreciază

  10. Mario este un portar cu evolutii constante, fara fluctuatii, te poti baza pe el, ofera siguranta. Beto inger si demon. Poate castiga un meci pentru echipa, dar tot asa de bine te poate baga in mormant. Mult mai spectaculos ca Mario, dar inconstant. Eu prefer siguranta oferita de seriozitatea lui Mario, chiar daca Beto ma incanta cu spontaneitatea si improvizatiile lui. Si daca tot ii comparam, Mario l-a batut de doua ori pe Beto, asa ca e 2-0 pentru Mario.

    Apreciază

    • De acord cu cele spuse de tine. Mario a avut un sezon de toamnă fenomenal în 2012, atât în campionat, cât şi -mai les- în CL. Dacă se vindea atunci, încasam cel puţin 5 milo pe el, în mod cert. Nu s-a făcut, apoi în primăvara asta au fost mai multe meciuri mai slăbuţe ale lui (mai ales în situaţiile în care trebuie să iasă din poartă, nu apreciază destul de bine distanţele şi nu le corelează cu viteza de joc, să nu mai vorbesc de o frică -poate instinctivă- de-a ieşi la centrări, dar despre toate ăstea „flăcăul” Retardilă trebuie să-şi dea cu părerea), a intervenit şi frustrarea, derutarea, culminându-se totul cu „chiria”, fază de uitat…În rest, în acest sezon a revenit, a căpătat şi prestanţă / autoritate suplimentară în teren (probabil şi în vestiar) şi „e de bine”, în aceste momente nasoale este de un mare ajutor. Cred că şi-a dat seama că degeaba plânge ca o fată mare, mai bine pune osul la un nou titlu sau la o nouă participare (măcar) în EL, şi -în baza efectului „vitrină” reloaded- va prinde un contract mai bun prin vest. Beto? circar (Caneto, eşti de acord?…), dar foarte bun, cu priză la public, aparent neserios, dar sufletist în acelaşi timp. Evoluţii fluctuante, dar a pus umărul când trebuia pt. ultimul titlu. La Braga (în dubla de 6 puncte cu noi) a avut câteva goluri -din cele 5 pe conştiinţă-, apoi la Sevilla a devenit mult mai responsabil şi nu se mai dă în spectacol, emană o siguranţă crescută faţă de perioada CFR, chiar şi faţă de perioada Braga. Merită un loc de cinste în amintirea noastră colectivă. Despre ceilalţi? Nuno a fost „martor” la multe titluri/cupe/etc. câştigate de noi, nu cunosc exact amănuntele îndepărtătii lui, dar -parcă. merita un plus de respect, numai şi numai din prisma contribuţiei lui la acele rezultate. Da, pe la sfârşit a gafat din ce în ce mai mult, la un moment dat toate şuturile sub bară s-au transformat în gol, chiar dacă erau „expediate” de la o poştă. Neavând prestanţa / respectul / influenţa şi charisma lui Cadu, n-a mai reuşit să se scoată, în contrast cu „el capitano”, care -spre bucuria mea, şi a voastră, probabil- şi-a revenit din groapă. Nuno joacă destul de bine şi acum la Poli-Recaş, eu am un respect şi vizavi de el, indiferent de clinciurile lui cu AP, IM, etc. Stăncioiu? Da, o piesă mai veche, valoroasă (a şi fost căpitan), dar uşor-uşor s-a stins, s-a dedat la un „dolce far niente” tipic portarilor de rezervă, şi-a asumat acest rol şi a devenit cu timpul o piesă de umplutură, cu puţine realizări, mai exact cu multe gafe, când -foarte rar- s-a apelat la el. Din acest punct de vedere îl prefer pe Mincă (ca şi Grig, hehe…), doar şmecheria aia de la penaltyiul Coronei (păstrându-ne 2 puncte uriaşe) merită să fie portarul no.2 în echipă. A fost şi M.Tudor bun, evaluarea lui poate fi alterată un pic din cauza trecutului lui stelist, dar nu neapărat, vezi contraexemplul cu Trică.

      Apreciază

        • Nu ştiu ce să-ţi zic…Am impresia că 4 milo de ASTĂZI sunt mai valoroase decât (chiar) 6 de ATUNCI. Pentru CFR, evident, şi ca „reţetă financiară”. În schimb ASTĂZI e mai mare nevoie de Felghe, ca ATUNCI…Treabă complicată…Dacă mă întrebi pe mine, eu l-aş lăsa pt. 4 milo în ianuarie, acest sezon oricum s-a dus (cu Mario cu tot), măcar ştii o treabă şi aduci pe cineva pt. sezonul viitor, pe care îl şi „pui în priză” în returul ăsta.

          Apreciază

          • Sie eu cred ca pentru toate parile, mai putin suporterii ar fi bine. Jucatorul nu mai are unde sa creasca la Cluj. Clubul nu-i mai poate maximiza valoarea. In cel mai rau caz apare frustrare de ambele parti. Dar eu unul nu cred ca intrinesc Felgue face 4 mil.. sunt portari buni ca el in toata Europa, tot tineri.

            Apreciază

  11. Daca mai toti vad ca aveti practic o singura dilema : Beto / Felgue, eu am o cu totul alta … Tudor / Curileac ?! 🙂 Curi e satmarean de-al meu si locuieste aproape ”in fundul ograzii” mele :), iar Martin, chiar daca nu e vreun ”consatean”, e insurat cu o ”consateana”, el imbracand candva si tricoul primei mele echipe de suflet.

    Apreciază

      • Singurul portar satmarean prins in tarc a fost Zoli Ritli, Tudor din ce stiu eu e valcean. Pacat ca nu ma pot consulta cu Florinaccio, ca sa nu spun vreo prostie, ca el in mod sigur stie intreg parcursul lui de dinainte si de dupa perioada Olimpia. Din pacate, Florinaccio, cel de care m-ai intrebat in materialul trecut ce mai stiu, in aceasta perioada e destul de greu de prins chiar si la telefon. Ce sa-i faci, e mult prea absorbit de opera lui Dostoievski, a carui opera intreaga tocmai se straduieste din rasputeri sa o (re)citeasca.

        Apreciază

        • Spune-i lui Florinaccio (dacă ai ocazia) că Dostoievsky e mic copil pe lângă „nebuniile” care sunt pe Tribună în ultima vreme… Oricum, îl aştept(ăm) înapoi, cu tot cu Dostoievsky sau fără… HAI CFR!!!

          Apreciază

          • Hai să mutăm calul mort de pe Dostoievski pe Strada Decebal… Mă îndoiesc că – în afară de Florinaccio – mai citește vreunul dintre oamenii de fotbal români vii clasici ruși morți. Iar asta e bine, e foarte bine… Trebuie să implementăm progresul, iar progresul să fie pozitiv, nu? Acum alte forme de cultură/artă sunt la modă, nu cititul. Uite, să-l luăm de exemplu pe antrenorul Manea (fostul rapidist). Ăsta, săracul, de ce n-a avut niciodată mare succes în antrenorat? Păi de câte ori schimba echipa, patronul îl prezenta jucătorilor: „Vă rog să-l ascultați dumnezeiește pe Manea!”. Iar jucătorii străini – fini consumatori de arte și meserii, dar mai puțini vorbitorici de limbe românește – se duceau acasă și ascultau zilnic cel puțin o manea, două…

            Apreciază

  12. Excelent articol 07, din nou. Şi fiindcă ai pomenit mai înainte de Albu, nu i-ai putea transmite cererea noastră (probabil că sunt în asentimentul vostru) de a reveni pe site ? Cred că i-a mai trecut supărarea, i-o fi şi dor să scrie, că talent are cu carul. Aşa că îl aştept (fiind berbanţi – nu adaug: cu drag) 🙂

    Apreciază

    • Nea_Silica, daca tot pomenesti de Albu si de o dorita revenire a lui aici pe Tribuna, eu zic ca acum ar fi momentul cel mai potrivit pentru acest lucru. De ce? Pentru ca tocmai acum avem o mare dilema: Felgueiras/Beto? El le cam „nimerea” atunci cand facea analiza portarilor si tare as fi curios sa aflu care e optiunea lui. Oricum, dintre cei doi, eu il cam aleg pe actualul portar al Sevillei. Primii doi se stiu deja, Tudor si Curileac. 🙂

      Apreciază

  13. Daca nu ma inseala (din nou) memoria, de cate ori a declarat Arpi ori Muresan, ca vrea maximum de puncte in urmatoarele X meciuri, nu s-a realizat niciodata obiectivul propus. Acum doctoru se refera la urmatoarele 3 meciuri, ultimele din tur, si tare ma tem, ca traditia se va repeta! Chiar asa de imposibil e sa taca din gura, sau, daca tot nu poate, sa vorbeasca mai chibzuit?

    Apreciază

  14. Am urmarit cu placere meciul de baschet dintre Partizan Belgrad si Barcelona (echipa mea favorita). A fost un joc spectaculos, castigat de Barca datorita valorii net superioare. Dar de ce amintesc despre acest meci? Pai, sala din Belgrad a fost arhiplina, peste 10 mii de suporteri, care au cantat tot meciul, creand o atmosfera exceptionala. Si stiti de ce? Pt ca aveau o echipa formata numai din tineri de mare perspectiva, care au tinut piept cum au putut marii Barca. Am aflat, ca sarbii achizitioneaza tineri de mare perspectiva din toata Europa, care impreuna cu pustanii autohtoni, formeaza echipa viitorului. Anual vand, dar si cumpara, si tot asa, stiu pana unde le este plapuma, nu viseaza la castigarea Cupei, dar se afla permanent printre granzi. Eu cred, ca si noi am putea incerca acest model, am avea mai multe de castigat decat cu transferuri gen Costea sau Maftei, sau imprumuturi care nu asigura o minima stabilitate tactica. In mod normal ar fi si castiguri, iar publicul ar veni in numar mare la stdion sa-i vada pe tineri cum mananca terenul si cum progreseaza de la meci la meci. Ar fi varianta net inbunatatita a Viitorului lui Hagi, cu jucatori din toata tara, dar si din toata lumea, mai ales din Africa, cred eu.

    Apreciază

    • Aici la mijloc mai există şi altceva: problema competenţelor native pentru un sport anume. Nu e niciun secret că anumite popoare – prin constituţia lor – se potrivesc mai bine pentru rigorile unei discipline sportive decât altele, cazul sârbilor pt. baschet (dar nu numai) este unul din exemplele cele mai clasice. Ok, după această constituţie nativă (sau ce o fi) mai vine apoi pregătirea fizică şi tehnico-tactică, strategia şi tot tacâmul, dar baza de plecare pe care se face construcţia ulterioară diferă un pic. Poate fi un studiu de caz dacă tinerii din Ardeal (de ex.) simt o motivaţie nemaipomenită – în general vorbesc, ca pondere – pentru a se afirma în fotbal, faţă de cei din Senegal (de ex.), unde aproape singura şansă de-a ieşi din sărăcie este fotbalul, există aşadar o mult mai mare „foame” de afirmare, dar putem vorbi în colateral şi despre o anume constituţie nativă a tinerilor de acolo (în general africanii) pentru fotbal: o mai mare rezistenţă nativă la efort, o tehnicitate uşor superioară ca a celor din ţările scandinave, de ex. (ca medie statistică, evident), şi aşa mai departe. Oricum, este o idee care ar trebui încercată, mai cu seamă că la nivel declarativ tot vrem (sau chiar suntem?) „mândria Ardealului”… HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Kiruj, treburile astea tin si de doua lucruri esentiale – unu, cultura pentru miscare in general si doi, „harta” sportiva a unei tari. Subdezvoltarea Romaniei vine si de la dorinta socialista (ok, eram o tara de tarani adusi la oras) de a avea o echipa de B in fiecare judet si una de C in fiecare orasel sau pe linga orice combinat sau uzina. Daca ne uitam insa la tarile ceva mai dezvoltate in alte sporturi, vedem insa clar ca exista o harta clara, in orasele in care sunt echipe tari in alte discipline, neexistind de exemplu fotbal – adica transpus la nivel national, ce e Zalaul, Vilcea sau era Baia Mare la handbal sau Ciucul la hochei pe gheata. In rugbyul francez, in prima liga exista o singura echipa din Paris, in handbalul german exista doua echipe din 18 in orase cu echipe de fotbal in prima liga (asta asa, ca a promovat Berlin la fotbal) – Flensburg, Kiel, Magdeburg, Lemgo sunt orase mici, sub 100.000 de locuitori, fara fotbal, dar cu echipe de top in Europa la handbal pentru ca resursele de sponsorizare si de infrastructura se concentreaza in anumite directii. Nu va dati seama ce scandal a fost in liga de baschet acum 3-4 ani cind Bayern München si-a facut sectie si a promovat in prima divizie.

        Apreciază

        • Da, această hartă există, într-adevăr (mai conturată în occident, un alt exemplu grăitor fiind Veszprem la unguri, cu o echipă de handbal de top, fără fotbal performant). Această polarizare nu-i rea, mai ales dacă în spate stă şi o tradiţie solidă (cum e hocheiul la noi, bun exemplul!), dar sunt destule cazuri când accentul pus pe o ramură sportivă anume nu se bazează pe o tradiţie locală/zonală, ci pe ambiţia unui/unor oameni. Sunt exemple cu sutele, mai ales în anii comunismului. Prin anii 80, directorul meu de atunci – fiind un rugbyst bunicel în tinereţe – a făcut o echipă de rugby a intreprinderii, evident că ea s-a şi desfiinţat în 3 secunde după „revoluţie”. Eu am vrut să scot în evidenţă altceva: calităţile native (fiziologice, de de constituţie anatomică, etc.) ale unor popoare pentru anumite discipline: sârbii la baschet, chinezii la tenis de masă, cubanezii la pugilism, nordicii la disciplinele de iarnă, sau a ungurilor la polo, dar şirul este mult mai lung. Peste aceste calităţi native vine apoi potenţialul economic al ţării respective, cadrul legislativ atractiv (sau nu) privind sprijinirea sportului de performanţă, etc.

          Apreciază

          • Si jamaicanii vor fi „cool” la bob. :)… Ideea e ca nu iti trebuie foarte multi bani sa faci performanta, doar sa canalizezi resursele comunitatii acolo unde cu ceea ce ai de la natura, economic, genetic etc. poti face ceva bun.

            Apreciază

            • Uite, dacă somalezii au ieșire la ocean de la natură, fac mult sport nautic (bine, disciplina în care excelează nu este inclusă – deocamdată – în calendarul olimpic, deși îmbină vâslitul cu tirul).

              Apreciază

            • Pai este o conspiratie olimpica impotriva lor, ca altfel ar veni astia imediat; iti dai seama cum ar suna o declaratie de presa: „neo zeelandezii au mers acasa cu medalia de aur, noi cu barca lor”.

              Apreciază

  15. NUNO CLARO… Amintiti-va cite trofee a adus aparind 11 m, si contributia lui la cistigarea campionatelor!! A mai si gresit… Beto? Nu pot sa-i uit faza de la Sibiu! Carisma cu carul si talent la fel!!

    Apreciază

  16. Chestia cu tinerii, sustin in continuare ca ar fi buna. Am plecat de la baschet, pt ca la Partizan sunt 3 francezi, un estonian, etc, plus talentele autohtone. Dar m-am gandit la noi strict fotbalistic, tinand cont de realitatea ca Arpi nu mai investeste cum a facut in trecut in valori, si aduce, cu mici exceptii, jucatori ieftini sau gratis, respectiv imprumutati. Asa, rezultate de-o vreme nu mai avem, cel putin la nivelul declaratiilor de dinaintea inceperii campionatului. Spectacol face doar Gabionetta, jucator imprumutat, care in mod cert ne va parasi. Si atunci n-ar fi mai bine sa luam noi tinerii romani de 18-20 ani, care sunt de perspectiva? Satmareni, oradeni, baimareni tineri au ajuns pe la Vaslui, Iasi, Viitorul sau nu stiu unde, iar noi il luam pe Velayos ori Costea. Apoi tinerii de-afara, nu costa nici ei mult, esenta e sa ai scouting eficient, ca daca continua doctorul sa-si dea cu parerea si sa si decida, totul e in zadar! Deci, concluzionez din nou, o echipa de tineri, pe modelul Ajax (sa nu mai amintesc intr-adevar de alte sporturi) s-ar preta la noi. Nici Ajax nu mai aspira la castigarea Ligii, dar in campionat merge bine, tribunele sunt pline, pt ca tinerii olandezi si straini practica un fotbal placut ochilor pretentiosilor suporteri batavi.

    Apreciază

  17. Un PS. la postarea anterioara. Chiriches, Radut, Maxim si multi altii au fost la Scoala de fotbalul Ardealul din Cluj. Gardos, la 80 km de Cluj. Exemple, cine poate sa se documenteze, sunt cu duiumul.

    Apreciază

  18. Beto, fara comentarii, si nu numai datorita faptului ca am un tricou primit de la el personal ::)… pe care il am si acuma cu mine intr-o tara indepartata unde lucrez, si SuperMario, desigur. Hai CFR!!!

    Apreciază

  19. Sa raspund la „provocarile” lui Kiruj? Hai, na, ca o fac. Chestii pro-Mario: reflexe exceptionale, plasament bun, noroc cu carul (dar cum zicea fostul meu idol, Sepp Maier, numai portarii buni au noroc)… Minusuri? In primul rand priza la balon si viteza (de la astea are probleme incl. cu aprecierea distantelor la foarte multe iesiri si la centrari si la blocaj, dar aici intervine pct. 3 de la +uri.).

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.