TONY


Cititorii și votanții „Tribunei CFR” au decis: după Gabi Mureșan (mijlocașul defensiv), un alt român (nu, nu e o greșeală) prinde un post de titular în echipa CFR deceniul 2004-2013: TONY! Felicitări!

TONY (Anthony da Silva)

S-a născut (din părinți portughezi) cu puțin înainte de Crăciunul ’80, în aceeași localitate – Le Creusot/Burgundia/Franța – din care a țâșnit în lume și fotbalistul lui ES Troyes AC (Monaco, Sochaux, Saint-Étienne), Sébastien Grax. Probabil n-ați auzit nici de Le Creusot (înfrățit cu Bor/Serbia, Blieskastel/Germania, Rumia/Polonia), nici de Sébastien Grax (nu am găsit date referitoare la cu cine e înfrățit), nici de alte celebrități locale (Christian Bobin/scriitor, Claudie Haigneré/astronaut, Mickaël Vendetta/vedetă a Internetului etc.). Nu-i bai, dacă ați ajuns până aici cu cititul, înseamnă că de acum încolo cunoașteți o grămadă de lucruri interesante în plus…

Cu mult înainte să ajungă la înălțimea matură de 174 cm, de mic copil, Anthony a fost atras – dacă-mi permiteți să bănuiesc – de trenuri, gări, căi ferate. Probabil datorită faptului că gara din Le Creusot avea legături feroviare bune, tânărul Anthony a ajuns cu TGV-ul la Paris, unde și-a încercat șansa în fotbal. A prins meciuri până la echipa U19 a lui PSG, dar capitala Franței nu-i era scrisă în destin. Chemarea genetică era mai mare, așa că Anthony lua drumul Portugaliei.

Au urmat vreo doi ani la un club portughez de care iar au auzit doar maniacii într-ale fotbalului sau n-a auzit nimeni – Dragões Sandinenses – echipă ce n-a urcat vreodată mai sus de II Divisão. Anthony, în schimb,  a urcat, că doar nu era să se plafoneze în Sandim și noi să nu mai avem acum ce povesti. N-a urcat brusc, ci încet, onest, dar tenace. Timp de 4 sezoane a semnat condica de prezență din vestiarul lui Desportivo Chaves, echipă ce evolua destul de modest în liga a doua portugheză. 79 meciuri și un gol mai târziu, Anthony era dorit de Steaua, în prima ligă! Din fericire, în portugheză, „Steaua” se scrie „Estrela”, iar „București” nu se scrie „Amadora”…

Caracteristica majoră a lui Anthony da Silva de care deja am pomenit – tenacitatea ieșită din comun – a fost evidentă și la Amadora. În sezonul 2005-2006, fundașul bifează 32 meciuri de campionat integrale (!), absentând doar în două partide, din cauza unor probleme la genunchi. Două pase de gol, o victorie cu 2-1 în fața lui FC Porto și 10 cartonașe galbene (informația cu cele 10 galbene este pentru arbitrii „fani” ai lui Gabi Mureșan), sunt reperele acelui sezon. Probabil acesta a fost sezonul când cineva – Domnul să-i dea sănătate și să-i ocrotească vederea! – a pus ochii pe Anthony și s-a gândit să-l propună CFR-ului din Cluj. Turul sezonului următor a pus cruce evoluției lui Anthony da Silva la Estrela Amadora: 13 meciuri (schimbat o singură dată, în penultimul minut) din 14 (un meci a fost suspendat pentru acumularea a 5 cartonașe galbene) este bilanțul care-i convinge pe diriguitorii CFR-ului că pe acest jucător te poți baza și trebuie obligatoriu să-l faci să semneze. Achiziționarea lui Tony, fotbalist puțin peste 26 ani, pentru trei sferturi de milion de euro, la începutul lui 2007, va deveni una dintre cele mai inspirate mișcări ale conducerii CFR din acest deceniu. Da, Tony am spus, pentru că așa a rămas Anthony da Silva în amintirea suporterilor ceferiști, Tony, simplu sau cu varianta de luptă, „Pitbullul”.

„În România nu există decât un pitbull cu pedigree, fotbalistul Tony, de la CFR.” (Iuliu Mureșan, 2008)

Tony era bun pentru că era rău. La figurat, desigur. Avea răutate în joc, mușca din grumazul sau glezna adversarului, și asta plăcea la nebunie tribunelor și mai ales peluzei. Dacă am încercat vreodată să-l compar pe Tony cu cineva, singurul fundaș care mi-a venit în minte a fost Tibor Selymes, chiar dacă acesta era cu 2 cm mai înalt și juca pe stânga. Ca și Selymes, Tony se ținea scai de adversar. Dacă-l depășeai, te trezeai din nou cu el în față. Atât cu Selymes, cât și cu Tony, ca extremă te luptai crunt un meci întreg să-ți meriți dușul din final. Ambii jucători dădeau mai mult pe teren decât valoarea teoretică le dădea voie.

Deși avea un tur avans la CFR și o cotă mai mare la venirea din Portugalia, Manuel José a trebuit să-i cedeze postul de fundaș dreapta lui Tony și să-și găsească de lucru pe la mijlocul terenului. Panin, alt candidat pe post, este trimis pe stânga, improvizație menită să acopere un gol de valoare în lotul CFR-ului. Într-o lume în care jucătorii poartă pe tricou numere fanteziste, Tony afișează clasicul număr 2, parcă i-ar fi predestinat.

27.02.2007. Ca de obicei, prezența lui Alexandru Tudor la centru este alegerea cea mai inspirată când e vorba de a strica ceva; omul e un geniu la acest capitol. CFR Cluj – Ceahlăul 1-1, și debutul lui Tony în Gruia – sub dirijarea lui Bergodi – era semistricat. Dar Tony e un luptător, pentru post și pentru echipă, nu cedează cu una, cu două, cu nouăzecișinouă… Tony a venit la CFR nu doar să mănânce o pită, ci să și-o și merite. Tony al nostru nu-l înțelege încă pe deplin pe antrenorul italian, nici pe oficialii români și nu cunoaște specificul campionatului local decât din poveștile lui Cadu. Dar fundașul francezo-portughez aflat la a treia țară, e hotărât să învețe rapid, totul.

Primele cuvinte în limba română le învață de la conaționalul său de bandă dreaptă, Semedo: „Paseaza, ma, odata!”. Următoarele le prinde din zbor. În scurt timp, Tony devine cel mai căutat jucător al CFR-ului după meciuri, pentru că vorbește românește, curat, cinstit, din suflet, fără figuri de stil și în cap, atât la înfrângeri, cât și la victorii. Cel mai frumos vorbește Tony despre România și despre oamenii care o populează, iar așa ceva nu trece neobservat nici măcar în tabăra adversarilor CFR-ului. Tony nu are dușmani, Tony are parte de simpatie și respect general, iar asta e încă o victorie pentru el și pentru club. Curând încep să circule cu autobuzul zvonurile cum că pe Tony l-ar dori serviciul de acordare al cetățeniei române în Naționala lui Pițurcă. Tony e mai român deja decât mulți dintre cei născuți aici.

„Cred că este o lipsă de respect faţă de CFR Cluj şi că aceste scandaluri sunt provocate de echipele din Bucureşti, pentru că le este frică de noi. Echipa noastră a demonstrat tuturor că se poate face performanţă şi în afara Capitalei şi cred că acesta este principalul motiv al acestui mic război psihologic. Multor conducători le place să se plaseze în centrul atenţiei pentru a o deturna de la propriile probleme spre alte echipe. Noi, cei de la CFR Cluj, suntem civilizaţi şi nu vorbim de rău pe nimeni. E, totuşi, păcat că şi ceilalţi nu fac la fel”. (Tony, 2009)

Dar nu vreau să fiu înțeles greșit, nu vreau să las impresia că Tony doar dă din gură, taca-taca-taca. Tony nu vorbește decât după ce joacă! Și Tony joacă…

2006/2007: 15 meciuri (integrale) în returul Ligii 1, cu doar 2 cartonașe galbene;

2007/2008: 32 meciuri (30 integrale) în Liga 1, 1 gol marcat, 9 cartonașe galbene + 1 roșu (o să râdeți poate dacă vă voi spune că era un meci cu Dinamo, iar Tony primea al doilea galben – în minutul 90! –  de la… cine credeți?… Alex „Pitt” Tudor); 2 meciuri în Cupa UEFA; titular în finala de Cupa României contra Urziceniului;

2008/2009: 20 meciuri (integrale) în Liga 1, 5 cartonașe galbene; 4 meciuri în CL; titular în finala Cupei României contra Timișoarei;

2009/2010: 19 meciuri (17 integrale) în Liga 1, 5 cartonașe galbene; 7 meciuri în EL;

2010/2011: 9 meciuri (integrale) în turul Ligii 1; 2 meciuri în CL.

„Dacă vom bate pe Bordeaux, o să îl las pe Tony să mă tundă din nou.” (Iuliu Mureșan, 2008)

Din păcate, „Pitbullul” era construit tot din carne, oase și articulații, și poartă „vina” de a nu fi fost indestructibil. Primele probleme apar spre finalul lui 2008. Părăsește terenul în minutul 64 al meciului de tristă amintire cu Bordeaux (04.11.2008, 1-2), fiind înlocuit cu Panin și revine pe teren după o pauză de 5 luni bune proaste. În sezonul următor, problemele de la ligamentele genunchiului îl țin pe bară câteva serii de 2-3 meciuri. Tony nu mai este același Tony, „Pitbullul” pare rănit, suferă, iar suporterii suferă alături de el.

Ultimul meci în tricoul CFR, în 3 decembrie 2010 – când mai speram că Tony va schimba în curând numai prefixul, nu și echipa – a însemnat o victorie cu 2-1 împotriva Craiovei, cu un Tony în verva din zilele bune (nebune?). În cronica partidei, obsedat de gafa lui Nuno Claro și neștiind că a fost ultima reprezentație a lui Tony în Gruia, scriam următoarele:

„E repriza în care chelia lui Tony nu arată deloc ca cea a unui fundaş, francezul portughez preferând să are toată partea dreaptă, chiar dacă asta înseamnă să treacă deseori în viteză nu numai prin/printre adversari, dar şi prin fantoma lui Hora. […] La nebunia care l-a cuprins pe Tony în primele 45 minute, probabil la fel de invizibil ar fi fost şi Torje. Oare să fi citit Tony listele cu cei pregătiţi a fi scoşi pe tarabă?…”

Despărțirea de fani s-a produs sobru, simplu, dar emoționant, după remiza cu AS Roma (08.12.2010, 1-1), în care Tony n-a jucat. La final, transfigurat de emoție, ușor stingher, Tony și-a salutat suporterii, și-a dus mâna la inimă și le-a mulțumit, apoi a ieșit trist din scenă prin ușa din spate, deschisă larg de conducerea CFR. Un alt veteran, Vasile Maftei, era acontat deja să-i facă postul idolului tribunelor. Plecarea într-o manieră obscură a lui Tony de la CFR va deveni una dintre cele mai meschine mișcări ale conducerii CFR din acest deceniu. Dar, asta e, uit mereu că fotbalul e la granița dintre sport și afacere într-o societate de consum, iar CFR nu e nici azil, nici cimitir pentru elefanți.

„Nu am niciun conflict cu Tony. Joi ne-am întâlnit, ne-am îmbrățișat, ne-am pupat, iar eu i-am spus că-l aștept la club după ce se retrage.” (Iuliu Mureșan, 2010)

„Ai fost, eşti şi vei rămâne în inimile noastre.” (suporterii CFR)

PS – Un interviu cu Tony, realizat în 2012 de „Tribuna CFR”, puteți citi/reciti aici

PPS – Un material video care arată că Tony lucra și după orele de program, oricât de obosit și fericit ar fi fost:

(VA URMA)

0 comentarii

    • Da, ar fi frumos ca cineva sa-i dea de stire si lui Tony… In alta ordine de idei, desi nu a iesit preferatul meu, imi ridic palaria in fata lui Tony, un mare caracter! P.S. Felicitari si multumiri Dinu pentru articol.

      Apreciază

      • Peste cateva saptamani Tony va reveni la Cluj cu actuala lui echipa de club (sper ca toti cei 3 ex ceferisti sa prinda lotul pt meciul cu oltenii). Sper ca atunci sa fim destui care sa ii multumim lui Tony pt tot ce a facut pt clubul nostru. Pacat ca acel meci se joaca pe un stadion care pt mine arata f bine de afara, dar mi se pare mult prea trist la interior.

        Apreciază

  1. „Plecarea într-o manieră obscură a lui Tony de la CFR va deveni una dintre cele mai meschine mișcări ale conducerii CFR din acest deceniu.” – trist, dar adevarat! Sunt curios cum va fi despartirea de Cadu…
    Tony a intrat in istoria clubului din Gruia si-n sufletele noastre pentru totdeauna, a fost un model de devotament si civilizatie, mereu bine dispus si de-o sinceritate debordanta. Respect, Tony!

    Apreciază

  2. Mi se încălzeşte şi azi inima cand mă gandesc la Tony. Dacă am avea şi azi jucători ca el sau ca Gabi, oameni cu suflet mare… Din păcate, ne-au rămas doar semiprofesioniştii neimplicaţi. Bravo Tony, îţi mulţumim!

    Apreciază

  3. Dinule, m-ai „mişcat” din nou… Felicitări! Nici nu ne dăm seama ce jucători am avut… Cu „mişcarea meschină” sunt de acord, este o pată imensă pe obrazul CFR-ului. Dacă nu-ţi respecţi legendele, nu vei ajunge departe… Te vom iubi „for ever”, Tony! Chiar aş fi foarte fericit să te văd în staff-ul CFR-ului! Apropos: articolele tale de „prezentare a câştigătorului” sunt aşa de pline de pasiune, că am impresia că le pregăteşti înainte să se termine sondajul… 🙂 HAI CFR!!!

    Apreciază

  4. Citind cu atentie acest articol, dar si articolul din Ziua de Cluj ref la Gabi Muresan, rezulta un adevar trist: conducerea isi bate joc de jucatorii simboli ai clubului, care vorba lui Muri, au pus picioarele la bataie – la propriu – asta cauzand accidentarea grava a lui Tony, dar si accidentele grave ele lui Muri, si multi altii, Didi fiind exemplul ce-mi vine acum in minte. Rusine doctore, rusine Arpi, urarile de „la multi ani” au curs, si pe meritate, eu critic aspectele de mai sus, pt ca nu pot fi trecute cu vederea!

    Apreciază

  5. E tristete la miticii penali, dar si la prostimea care moare efectiv pt o nationala slaba, alcatuita din interese de clanuri mafiote. Plus ca la cele doua transmisii, mitomanul plagiator a „trebuit” sa fie prezent, alaturi de alte curve useliste. Tot respectul pt Tolontan, care taxeaza dur acest circ mediatic de doi lei, ce nu se face nici in cele mai slab dezvoltate tari africane sau latino-americane. Te cuprinde greata, ti-e rusine unde traiesti, vorba lui Radu Banciu de la B1!

    Apreciază

    • „Prostimea” care a suferit aseara ca am jucat penibil sub orice critica si care sufera ca nationala tarii e condusa de un penal, DAR totusi e nationala tarii ii roaga pe anumiti useri sa ne ierte.

      Apreciază

  6. PS – Acel mesaj era destinat doar celui de mai sus, nu accept sa fiu facut prost ca tin cu propia echipa natioanala, nu am absolut nici o problema cu maghiarii, am prieteni maghiari, DAR niciunul nu a facut misto de mine ca tin cu echipa natioanala, i-am respectat pe toti care au zis ca tin cu Ungaria in meciul cu Romania, nu i-am judecat, DAR mi se pare grotesc si lipsit de fair play sa vii sa bravezi ca te bucuri ca echipa asta a ratat mondialul. Ma doare si pe mine ca avem un antrenor mafiot, ca FRF-ul si LPF-ul ne-au faultat de cate ori au avut ocazia, DAR aici e un mare DAR, atata timp cat ei joaca pt Romania, e natioanala cu care tin si nu permit nimanui sa ma faca prost ca tin cu ea. E ca si cum un U-ist imi reproseaza ca tin cu o echipa al carui presedinte e Iuliu Muresan.

    Apreciază

    • Calm! Dacă unul (la modul general) trage un pârț pe Tribuna, nu trebuie (tot la modul general) să tragi – drept replică – un căcat. Există și alte moduri de a argumenta (de exemplu, acest comentariu, față de comentariul șters).

      Apreciază

    • Ionica draga! Iarta-ma ca ma interpelez si io, ashe, pe ne pusa masa, dar prietenul Bela (pe care, mi-am dat seama ca-l cunosc de foarte multa vreme si stiu ca este un om integru, echidistant si cu suflet bun. Te-am laudat, Beluci, nu-i ashe??), n-o vrut sa spuna ca suntem „prosti” ca tinem cu Nationala, in sensul strict modern al cuvantului. El a vrut sa foloseasca „acceptiunea arhaica”, adica de: „prostimea” = cei multi si nestiutori de carte, folosit mult in perioada fanariota in zona balcanica. Ca, doara noi, transilvanenii, nu suntem balcanici, ci CENTRAL-EUROPENI, asa ca nu te supara pe el. Dar am si io „offfff-ul” meu in legatura cu aceasta situatiune. Nu stiu ce varsta ai, dar eu am prins vremurile cand am batut Portugalia acasa cu 1-0, am facut 2-2 la Athena impotriva lui Domazos, Papadopulos, etc. si am batut Elvetia cu 1-0 la Lossane (sau cum se scrie, ca io nu-s bosniac nascut in Elvetia sa le stiu limbile de circulatie mondiala vorbite intre Cantoane). Ei, dragul meu prieten, in acele vremuri, cand juca Nationala Romaniei, cu cateva zile innainte nu puteam vorbi de emotii, ce sa mai zic in ziua meciului!? Tin minte ca la meciul cu Portugalia (unde jucau Eusebio, Torres) din septembrie ori octombrie ’69, in casa parintilor mei s-au adunat 69 de persoane. Parintii mei fiind invatatori, erau singurii din satul acela cu televizor Dacia 59, care mergea „lacrima” cu antena pusa intr-un varf de par. Oamenii, saracii, s-au urcat pe mesele si mobila mamei mele ca sa aiba loc de unde sa urmareasca meciul. Io, cu fratele meu geaman, am stat in brate la doi profesori, prieteni cu tatal meu, in patul din fata televizorului, unde mai erau inca altii 4… La meciul cu Grecia, au venit 72 (crede-ma, ca i-am numarat!)! Ei, imagineaza-ti ce „atmosfera” a fost si ce s-a intamplat la golurie noastre. Dar, am cam lungit-o… !!! Eu vreau sa intelegi ca la acea lume se referea prietenul Bela, la „prostimea aceea”…, prostime care a si fost rasplatita cu REZULTATE. Pai si io fac parte din acea prostime, si crezi ca-s mai putin patriot, cand vad ce este acum NATIONALA ROMANIEI si spun ca am o mare, mare mahnire amestecata cu greatza…??? Iarta-ma, dar eu asta simt!!! Nationala Romaniei nu este a lor, a celor din sud, a bucurestenilor, ci este a tuturor romanilor: de la Satu-Mare la Tulcea, de la Botosani la Turnu-Severin… Pai, cum joci tu cu (iertati-mi lipsa de maniere!!) „ritardu'” ala de matase ca si „centro-campista della difezza”, cand il ai pe Gabi Muresean?? Ce, Gabi Muresean nu-i roman, numa'”semi-oligofrenu’ ala de bou-cea si hois”??? Ce idee de joc, ce tactica, ce strategie poate sa emane de sub bretonul marelui „pizdurca”?? Poate ca acuma, „nanashu’, sefu’ frf” il va inlocui pe „pizdurca” cu o alta „eminentza cenusie in materie de „folbal” (am gresit intentionat), cu secundul lui: „FLOCEA”… Offff, offf, offf!!!!

      Apreciază

      • 1. Te rog nu ii lua apararea celui de mai sus, a mai suipat o data in directia nationalei noastre, deci nu e la primul episod. Is deacord in mare parte cu ai scris tu, am si scris ca nu mai am emotia unui meci tare, DAR doar prin calificari cred ca putem obtine astfel de emotii. Legat de nationala celor din SUD vs nationala celor din NORD, imi pare f rau, dar cat timp joaca toti in galben ii sustin, chiar incerc sa fac abstractie de acest lucru. Pana una alta Lobont s-a format la Hunedoara, Cocis e de pe aici, Lato e din Banat, Bourceanu a jucat destul de mult in Banat, la fel si portarul de la Man City (am lapsus acum). Sincer, mi greu sa tin cu adversari nostri doar ca nu imi plac personajele din jurul ei, chiar mi greu si din acest motiv incerc sa fac abstractie de Piti, Mitica sau alti penali. Sincer chiar mi dor de un meci mare, chiar mi dor sa am emotii cu 3,4 zile inainte de un meci important si cum am scris si in alta parte, cred ca vom ajunge la acel nivel doar prin calificari. Necalificarile nu aduc nimic bun, chiar nu vad nici un lucru pozitiv ca merg grecii mai departe. Asta e, astia ii avem, cu astia defilam, totusi sper sa vina un antrenor strain la nationala, iar Becaliotii sa fie incatusati, poate asa am avea o nationala in care convocarile is dupa valoare si nu impresari.

        Apreciază

  7. Si acum legat de Tony. 🙂 Pacat ce ne-am despartit asa urat de el, a fost un jucator emblema pt noi. Au fost cativa jucatori de care ne-am despartit mult prea usor si fara resentimente si aici ii includ pe Didi, Semedo, Gabi Muresan, Peralta, Bud (ne-a adus titlul 2, pt uituci, si drept recompensa l-am tras pe linie moarta).

    Apreciază

  8. Cateva cuvinte despre nationala. M-am uitat ieri la meciul nationalei noastre, am sperat, chiar am crezut ca lipsa de valoare a selectionerului penal poate fi suplinita de dorinta jucatorilor de a ajunge la mondial, DAR din pacate nu am reusit. M-am saturat de serile triste, m-am saturat de calificarile ratate (totusi pt mine aceasta ratare nu m-a consumat la fel de mult ca si dubla cu Slovenia din 2001, DAR nici bine nu mi-a picat). M-am saturat de antrenorii slabi. De la Boloni incoace am avut doar antrenori fricosi sau incompententi (Piti, Luce Jr, fricosi, Hagi imi pare rau, dar e cam slabut ca si antrenor). Imi doresc un atrenor competent, mi dor de un turneu final unde Romania sa joace fotbal, unde sa ajungem jucand fotbal si nu antijoc, dar si asa mi greu sa fac misto de nationala ca si intreg. Speranta pt viitorul apropiat nu prea am, mi greu sa cred ca actualul selectioner va pleca sau va fi fortat sa plece. Omul asta a plecat cu scandal de la oi, a plecat cu mega scandal de la olteni, oare ce il recomanda sa vina la nationala? Daca tot va pleca, sper sa vina ori un antrenor strain, ori un antrenor roman competent si cu dorinta de lucru (sper sa nu vina Oli, Sabau sau Reghe), desi nu am avea jucatori la nationala totusi am ceva incredere in Dan Petrescu, alte varianta decenta ar fi Andone, dar dorinta suprema mi sa se intoarca Boloni. Din pacate m-am intristat cand am vazut cum s-a vorbit pe cheferetv despre nationala noastra, din pacate vad ca a ajuns o carpa de sters pe jos pt multi dintre suporterii nostrii. PACAT!

    Apreciază

  9. Cred ca nationala trebuie respectata indiferent ce interese sunt in jurul ei. De asemenea, preferintele politice ar fi bine sa fie manifestate in cadru regulat sub forma votului secret asa cum este stipulat el in legislatie si nu adaugate colateral fotbalului. Preferinte nationale, sensibilitati regionale, amestecuri politice vor exista mereu, dar nu sunt treaba noastra.

    Apreciază

    • Corect, exact!!! Tara e locul unde te-ai nascut, nu e vina noastra ca il avem ca si selectioner pe un condamnat penal, pe un antrenor care a lasat prapad pe unde a mers. Chiar is curios cum a ajuns acest personaj asa de sus.

      Apreciază

  10. @Ioan Dacid: Poti sa te superi din nou, dar Vass Bela are dreptate. Nationala Romaniei e la ora asta o afacere de familie a becaliotilor. Faptul ca sustii nationala neconditionat nu este, dupa umila mea parere, o atitudine inteleapta pentru ca indirect ii sustii pe cei care au pus-o pe butuci. Daca ar fi dupa mine, eu i-as scoate din tara cu suturi in fund pe toti becaliotii si complicii lor (Piturca, Sandu, Gh. Popescu si altii din gasca).

    Apreciază

    • Omule, nu m-a deranjat ce a zis de nationala, ma deranjeaza ca am fost facut prost pt ca tin cu ea. StiI faza aia in care un u-ist iti spune ca esti prost ca tiI cu CFR. Tot cam ceva de genul asta a zis si respectivul personaj. Nu imi place drumul pe care merge nationala, nu imi place selectionerul, DAR e selectionata noastra. E ca si cum ar trebuie sa denigrez Romania ca tara pt ca nu ii suport pe Base, Ponta sau Antonescu, e exact acelasi lucru. Daca unii prin nationala inteleg doar personajele din jurul lor, e fix pb lor, dar de aici pana a ma face prost ca tin cu ea, e cale lunga. Am zis ca nu mai atac, DAR cred ca inca il doare acel 3-0 de la Bucuresti si acel 2-2 obtinut in ultima secunda la Budapesta, iar daca e adevarat, ma bucur sincer!

      Apreciază

      • Iti inteleg pozitia, dar gandeste-te daca atitudinea asta de sustinere neconditionata a nationalei e spre binele ei sau nu. Cand au aceasta atitudine suporterii tind sa nu mai vada becaliotii din jurul ei si astfel becaliotii reusesc sa o acapareze. Raul numit „becalioti” (incluzand aici pe toti cei care pun interesul personal mai presus de cel al nationalei) trebuia de mult starpit si nu se mai ajungea aici. Cum nu s-a facut, acum culegem „roadele”. Raman la parerea exprimata de la inceput. A iubi inseamna a fi intelept, nicidecum orb. Numai bine.

        Apreciază

        • Hai sa iti zic ceva, desi Kiruj a sintetizat mai bine in comentariul urmator. Am convenit pe aici ca a noastra conducere si-a cam batut joc de Tony, G Muresan sau Didi, ca si-a cam batut joc de suporteri din iarna pana acum, DAR pt asta tot vin la stadion meci de meci… deci in pana mea, pe astia ii doare fix in patina de noi, dar unii dintre noi tot mergem la meciuri. Intelegi?
          Eu inca sper sa jucam macar la nivelul meciului de trista amintire Danemarca-Romania 2-2, abitrat de Urs Maier, chiar sper sa mai putem invinge inca o data pe Anglia la un turneu mondial, chiar sper sa putem trece mai departe dintr-o grupa cu Anglia, Portugalia si Germania, chiar sper sa mai putem juca din nou de la egal la egal cu Argentina, chiar sper sa mai vedem fotbal, chiar sper sa vad o nationala sustinuta de majoritatea romanilor, iar acest lucruri cred ca vin prin calificari, nu prin meciuri de cacat… Asta e parerea mea.

          Apreciază

  11. Dacă tot suntem la capitolul destăinuiri, vă rog să-mi permiteți și mie câteva… Pentru un autor de materiale (ca să nu le tot numim articole) – de suflet, în cazul celui de mai sus – pe Tribuna CFR, sait nesponsorizat de nimeni (doar ținut în viață de unul care, scuipat fiind chiar la el în casă, n-ar mai avea această obligație), visul cel mai mare este ca la comentarii să se discute despre Pițurcă, echipa lui națională, USL, „Xerox” etc. care au o mare legătură cu subiectul. Acest gen de comentarii – pe deplin legale și democratice, desigur – dau o asigurare în plus autorului că este pe drumul cel bun, și-i dau un avânt incredibil, avânt pe care nu-l obții nici cu un bax de RedBull, să continue să pună suflet în scrierile sale despre jucători legendari și în viitor. Mulțumesc, fraților de sânge vișiniu! PS – Iar dacă-i trimite cineva acest material și lui Tony, îl rog să nu uite să-i recomande să citească și comentariile elogioase la adresa lui. Le găsește, dacă are răbdare și le caută cu atenție.

    Apreciază

    • Iti lipseste subtilitatea. 🙂 Daca ai fi postat un material scurt “mwie 666, mwie fecaliotii” cu titlul “Mwie”, poate ar curge comentariile elogioase la adresa lui Tony. 🙂

      Apreciază

  12. M-am tot gândit să mă bag sau nu în discuţia asta cu „iubirea naţionalei”. Treaba e simplă, oameni buni, simplă de tot. Am convenit că şi noi iubim CFR-ul, NU pentru AP, NU pentru IM, NU pentru Grig, nici măcar pentru jucători (eventual doar pentru unii dintre ei), CI PENTRU SIMBOL, PENTRU CULORI, PENTRU IDEALUL pe care-l reprezintă. Şi CFR-ul nostru drag poate ajunge pe mîini criminale, dar asta nu înseamnă că în momentul respectiv vom abandona echipa, o vom huidui din toate puterile etc. Nu-mi face plăcere, dar reamintesc – ca şi un exemplu – că vecinii noştri au susţinut echipa şi când era mafiotul Walter acolo (acum nu discutăm „calitatea” umană a galeriei, e o altă discuţie). Situaţia este exact la fel şi cu naţionala. Îi respect pe cei care ţin cu echipa aia, tocmai pentru că nu ţin -probabil – cu Piţi, cu Miţi, cu toată mafia sudică, ci cu CULORILE. Punct. HAI CFR!!!

    Apreciază

    • Iti multumesc frumos pentru comentariu, ai sintetizat exact ce am vrut sa spun. Respectele mele, mai ales ca ideile vin de la un om care traieste in secuime.

      Apreciază

      • Important este să fim corecţi în orice împrejurare, indiferent unde stăm, cât stăm, etc. Dacă vrem să fim respectaţi, trebuie să şi avem respect faţă de alţii. În tinereţe (până la 15-16 ani) am ţinut cu Ungaria, apoi cu România (vorbesc de fotbal, evident), apoi de mai multă vreme (de aprox. 20 de ani) nu mai ţin cu niciuna, asta-i opţiunea mea. Nu urăsc pe niciuna, pur şi simplu nu ţin cu niciuna. Nici cu altă echipă naţională. Mă uit la meciuri ca la un spectacol, încerc să descifrez schemele, aşezările, lucruri tâmpite din astea, dar emoţional nu mă bag. Doar la CFR. HAI CFR!!!

        Apreciază

    • Si ca o mica completare, o situatie win-win era sa ne califcam cumva aseara (chiar daca mai dadeau grecii inca 2 autogoluri, iar golul decisiv era dat de B Stancu dintr-un off-side – cam cum au dat frantuzii cu Ucraina), iar Piti sa fie demis, sau sa isi fi dat demisia, iar in locul lui sa fi venit Andone, D Petrescu sau Lotzi Boloni.

      Apreciază

      • Ioane, mi-e greu sa cred ca nationala este condusa in acest moment de Piti… Daca ar veni altcineva ca selectioner, probabil va fi schimbat imediat ce nu va asculta indicatiile celor de mai sus (becalioti) si am ajunge in aceeasi situatie in care suntem deja. Sustin nationala si o voi sustine neconditionat, din patriotism, dar recunosc ca nu mai pot sa ma enervez/supar cand pierde. Si nu pot privi meciurile nationalei cu acelasi patos cu care le priveam, asa cum spune un frate tribunist mai sus, ca si la meciul arbitrat de Urs Meier. In alta ordine de idei, pe mine nu ma reprezinta scandarile anti-Piti (sau anti oricine), petardele si fumigenele de pe stadion, etc. dar cu toate acestea sunt fanul echipei nationale. Cred cu tarie ca sustinerea nationalei tarii natale ne este in sange tuturor, indiferent de rezultate, antrenori, jucatori si alte considerente. Iar cu referire la tot ce s-a scris mai sus despre cat de stupid ma comport fiindca sustin echipa Romaniei, cel fara de pacat sa arunce prima piatra (prin sintagma „fara de pacat” sa inteleaga fiecare ce vrea). Hai Romania! Hai CFR!

        Apreciază

        • Eu nu am comentat ca s-a atacat nationala, CI faptul ca am fost facut prost: [VB] „E tristete la miticii penali, dar si la prostimea care moare efectiv pt o nationala”.
          Mi se pare un atac jegos si marsav. Cred ca acel personaj ar cam trebui sa isi ceara scuze pt apelativele aduse.

          Apreciază

          • Dacide, ai probleme de înţelegere a textului lui VBCs, amice. Hai s-o luăm mai încet: „E tristete la miticii penali, dar si la prostimea care moare efectiv pt o nationala slaba, alcatuita din interese de clanuri mafiote”. Cu care ai probleme domnia ta: cu miticii penali sau cu prostimea? Nu ced că merită explicată treaba cu miticii penali. Prostime: astea ţi le-a explicat mai sus Romanescu. Şi nu cred că tre’ adăugat ceva. Ce a mai rămas: iubirea de glie, de ţară. Cinste ţie pentru asta. Dar nu ne interzice (te rog) să avem şi noi sentimentele noastre, din păcate adanc motivate de comportamentul miticilor. În completare (către nea Kiruj): şi eu ţineam cu Romania (contra Ungariei) în anii 60-70. Pentru că atunci o meritau. Atat am avut de spus.

            Apreciază

  13. Fiecare isi sustine nationala sa, asa este normal. Doar n-o sa urmarim Albania, lasandu-i la o parte pe ai nostri. Noi ungurii am pierdut in Olanda cu 8-1, n-a fost placut, dar urmatorul meci tot in fata televizorului ma prinde, sa-l urmaresc in continuare pe Guzmics… M-am uitat ieri la meci, atmosfera a fost de neuitat, Matel nu-i de nationala, Tanase obosit (ca deobicei), Marius Nicolae sa se pensioneze, Pantilimon n-are cum sa lipseasca din poarta, Maxim si Marica mi-au placut. Din pacate grecii sunt peste noi, mai ales fizic, au cativa jucatori foarte buni.

    Apreciază

  14. Daca tot s-a ajuns la discutii despre nationala, macar sa fie cit de cit productive. Cine ar fi antrenorul ideal, in conditiile de buget ale federatiei? Merita incercat un antrenor strain? (or fi rusii si englezii mai prosti ca nu sunt patrioti?) Ce resurse ar putea avea fotbalul romanesc in urmatorii ani – ex straini naturalizati, jucatori romani crescuti in Italia si Spania (generic spus copiii capsunarilor)?

    Apreciază

    • In primul rand ar trebui sa avem o Liga 1 sanatoasa si curata, fara blaturi, fara intelegeri in spatele cortinei, fara echipe satelit, fara arbitri pe state de plata, fara titluri negociate la inceput de sezon. Pana nu avem asa ceva, eu nu mi-as bate capul cu nationala. Nu stiu cand va fi asta, sau daca va fi vreodata, de aia ma bucur ca ma pot uita la o infrangere/victorie a nationalei fara sa ma incerce nici un sentiment. 🙂

      Apreciază

    • Lucescu Mircea + 5 brazilieni de la Shaktar naturalizati ca solutie de urgenta… Alta solutie nu vad la ce arie de selectie exista acum la noi in tara. Apoi pe termen mediu si lung, cluburile din liga 1 sa fie obligate sa aiba minim un junior din pepiniera proprie in primul 11 + echipa a 2-a (formata doar din juniori) angrenata intr-o competitie care se va desfasura in paralel cu prima liga. Nu e greu, vointa sa fie si, normal, bani…

      Apreciază

      • Dantesc, federatia a pierdut la TAS ca vroia sa oblige cluburile sa aiba 5 romani in lot. 🙂 Cum ar putea obliga cluburile sa foloseasca un junior in primul unspe?

        Apreciază

        • Nu ma pricep, adica nu cunosc in amanunt toate chichitele astea, dar din cate stiu acolo era vorba de jucatorii comunitari carora nu poti sa le ingradesti dreptul la munca in UE… Insa un junior si o competitie interna nu cred ca ar contravine legilor UEFA. Dar, repet, nu ma pronunt, fiindca nu cunosc pe de-a intregul situatia… A! Acum mi-am adus aminte, parca noi pentru Ch League trebuia sa avem un jucator crescut in ograda proprie, deci nu cred ca am lua talpi la asa ceva nici macar de la TAS.

          Apreciază

        • Cu juniorii situatia e pe muchie..ai putea obliga, dar atunci nu poti ingradi national, deci ar fi orice junior comunitar. In contextul asta ar putea fi si copii straini crescuti in Romania, daca sunt legitimati pentru prima oara in tara, pentru ca ‘fotbalistic’ sunt romani (cum sunt turcii nemtilor). Lista B in competitiile UEFA cuprinde 3 jucatori ‘din ograda proprie’, nu trebuie neaparat sa fie seniori.

          Apreciază

    • Cristi, la națională lucrurile nu depind de persoana selecționerului sau de jucătorii chemați la lot. Pentru a ajunge din nou la nivelul de acum 20 de ani trebuie lucrat foarte serios la loturile de U, acolo se formează nucleul echipei de seniori. Pentru a avea calitate la loturile de juniori, avem nevoie de cluburi care produc jucători, de investiții în academii de genul academiei Puskas, care are deja filială și la M-Ciuc, poate kiruj știe mai multe de asta. Și poate în primul rând, de o curățenie generală pentru a scăpa de caracatița Becali. Slabe șanse însă, căci omul în pole position pentru șefia FRF este judecat pentru infracțiuni legate de sămsărie de jucători, la pachet cu verii mafioți.
      Deci din punctul meu de vedere întrebarea este cum ar trebui restructurare loturile de juniori, ce antrenori vor lucra acolo, cu ce metode, și după ce vom avea vreo calificare la juniori la un turneu final, va fi relevantă persoana antrenorului de la lotul de seniori. Până atunci, singura preocupare majoră a federației pare a fi ca steaua să ia campionatul, apoi că ăia nici să dea în minge nu prea pot, nu mai interesează pe nimeni.

      Apreciază

      • Am suficiente informaţii, Csongi (mai multe, decât ar trebui…), dar nu sunt foarte entuziasmat de anumite lucruri. Teoria nu-i rea (dincolo că are o notă uşor exclusivistă, dar nu intru în detalii, înţelegi tu despre ce este vorba), sunt probleme cu „transpunerea în realitate” a conceptului, care -parcă- se foloseşte un pic şi pentru imagine politică (internă, dar şi externă), apoi cu „resursele umane” (antrenori, manageri, etc.) am anumite îndoieli, dar nici aici nu vreau să detaliez. Lucrul cel mai grav: nu-mi place schema de finanţare, dar aici chiar n-am chef să intru în detalii că poate dispar inclusiv de pe Tribună…:)) HAI CFR!!!

        Apreciază

      • Nu vreau sa discutam la modul ‘vine x si vor curge laptele si mierea’. Dar sa iti pui problema unor schimbari structurale nu cred ca e ceva gresit. Intotdeauna exista niste alternbative, intrebarea e pe care le alegi. De exemplu, din diverse surse aud – fara sa ma pricep – ca juniorii romani au probleme tactice si sunt slab pregatiti tehnic. Ca sa imbunatatesti situatia, poti avea mai multe abordari : fie faci un centru national cum era Luceafarul, fie niste centre regionale . La antrenori de juniori (evident ca nu joburi de mila pentru epavele betive la 50 de ani sunt solutia) poti aduce antrenori specializati sau poti trimite antrenori sa faca si alte scoli decit cea a lui Radulescu. Sau te poti baza ca turcii, care fac scouting la copiii turci din Germania, pe copiii romanilor din Italia si Spania. Sau poti aduce tineri talentati in RO, la 15-18 ani si atunci vor fi naturalizati automat cu drept de joc pentru nationala Romaniei daca vor confirma.

        Apreciază

        • Uite, mie mi-ar plăcea astfel: Bölöni la FRF, pt. că e corect şi meseriaş, câte un străin şef la şcoala de antrenori şi la arbitraj, ca să le înveţe meserie, iar la loturile de juniori: Hagi (pt. că trebuie o legendă) şi antrenori relativ tineri, cu realizări în liga 1 sau de perspectivă – ex. Munteanu, Pustai, Grigoraş, Contra, Isăila etc. – dintre aceştia ar trebui să ajungă unul, peste ani, antrenorul lotului de seniori. La naţionala mare aş prefera pentru moment cineva care poate face performanţă cu anonimi, gen Petrescu, Olăroiu sau de ce nu, Andone (să-i bage pe toţi tăntălăii ăia în plm).

          Apreciază

          • Structura ta nu ar putea fi platita. In plus, antrenorii odata ajunsi la un nivel cu expunere media, greu mai merg la tineret si juniori. Eu as aduce la tot ceea ce insemna sector juvenil un coordonator de la Ajax in jurul caruia as gupa citiva jucatori cu nume care s-ar apuca de antrenorat si au si scoala Ajax, gen Ogararu sau Lobont. Nu as lua nici un alt colaborator daca nu are scoala serioasa (Italia, Germania), nu vrajeala lui Radulescu. La seniori nu as lua nici un antrenor roman, pentru ca momentan nu avem nimic mai acatarii – nici unul nu este cit de cit prezent intr-un campionat aflat tactic la ordinea zilei. Timpul lui Lucescu a trecut, Petrescu ar trebui sa arate ceva si in afara estului, cei de la arabi nu se pune problema sa ii iei.

            Apreciază

  15. Nu cred ca putem vorbi de un antrenor „ideal”, mai ales in conditiile de buget ale federatiei, desi in cazul lui Piturca nu a fost nici o problema salariul urias pe care l-a primit. Antrenori romani, in ordinea in care sunt scrisi: Dan Petrescu, Ioan Andone, Mircea Lucescu (care nu va veni niciodata, dar nu il putem omite) si bozgorul de nationalitate romana Laci Boloni (care si el e extrem de putin probabil sa vina). Nu ii vad pe nici unul din cei enumerati sa faca jocurile becaliotilor, dar sunt suficienti de competenti si/sau au „greutatea” necesara sa obtina rezultate bune cu nationala. Antrenori straini sunt o gramada, dar sigur nu va fi ofertat nici unul cat timp e Sandu la FRF si becaliotii traiesc.

    Apreciază

  16. @Cristi: ştii şi tu foarte bine că nu persoana antrenorului este cauza principală, ci această mocirlă în care s-a înfundat naţionala şi care are ca efect îndepărtarea suporterilor mai exigenţi, Naţionala este „acaparată” de mafia clanului „becali”, care nu urmăreşte decât venituri personale cu orice preţ, indiferent de efecte şi de daune (unele aproape iremediabile). Echipa este folosită drept vitrină a clanului, este un atelier de reciclare şi revopsire, da, oarecum asemănător cu CFR-ul nostrum, dar la noi -fiind vorba de un club privat- metoda este şi acceptabilă, şi benefică. La nivelul naţionalei ea devine aproape un caz penal, fără acordul tacit al lui Sandu nu s-ar fi ajuns aici. Ce va fi? Depinde foarte mult de anumite lucruri, ca de ex.: 1-cine va fi noul preşedinte la FRF (caz subsidiar: dacă acel cineva va fi sau nu sprijinit / instalat de puterea politică), şi 2-care va fi deznodamântul în „Dosarul Transferurilor”, care -desigur cu sprijin şi aviz conform venit dinspre puterea politică- poate reseta toată activitatea fotbalistică. Dacă mă întrebi pe mine, eu zic că se va face o oarecare curăţenie acolo, şi doar atunci putem vorbi de persoana antrenorului, cu toate întrebările adiacente.

    Apreciază

    • Nu ma refer la antrenor. Nici nu ma astept sa se schimbe sferele de influenta la federatie. Dar sa se largeasca de ex. baza de selectie se poate, indiferent ce interese sunt.

      Apreciază

      • Mai exact spus, trebuie să se lărgească baza de selecţie a jucătorilor contralaţi de becalioţi, în condiţiile în care „sistemul” persistă. Adică se va trece la o „revoluţie de catifea”, băieţii vor avea grijă măcar la aparenţe, poate vor primi în lot şi câţiva neimpresariaţi de aceste jeguri (făcându-se apoi o reclamă pentru acest gest suprem…). Chiar acu’ câteva minute am ajuns acasă („noi muncim, nu gândim!”) şi ce aud la Dolce: marele mafiot Giovanni îl apără cu înverşunare pe Piţi, cu gesturi largi şi cu un discurs şi şmecheresc, şi atotştiutor, dar şi intolerant, jignitor. Era să vomit, am şi schimbat canalul imediat. Aceste creaturi preistorice simt pericolul iminent (schimbarea lui Piţi) şi ies la atac/contraatac în apărarea marionetei perfecte, aducătoare de venituri prin revopsire. O să vezi că în următoarele zile (decisive, probabil, pentru soarta lui piţi) vor fi prezenţi pe la toate canalele de „sport” întru salvgardarea olteanului. Prezentatorii nu-şi dau seama ce deservicii fac pentru fotbalul autohton prin invitarea acestor şobolani ordinari, sau -poate- conştientizează cât se poate de bine pericolul, dar contează foloasele materiale…HAI CFR!!!

        Apreciază

        • Pai jurnalistii de sport sunt de 3 feluri: cei care merg pe principiul o shpagutza in pungutza – taticii pe sistem nou, un furesc ceva acolo – taticii pe sistem vechi care mai beneficiau de cite un loc in avion moca etc si negrisorii care cheama pe cine spun aia care ii trec pe linie moarta daca sunt corecti. Singurul avantaj al situatiei actuale e ca vopsirea nu a prins – Stancu nu a devenit salvatore della patria si va ramine la Genclerbirligi, Bourceanu nu va fi maritat asa usor chit ca s-au lansat zvonuri dezmintite din Italia (nu-l luam nici gratis) samd. Cea mai mare „aroganta”, cum spun albanezii pribegi, ar fi sa vinda CFR iar bine la iarna… Nu ca m-as bucura pentru echipa, dar asa, ca idee…

          Apreciază

  17. 1) Am zis prostime pt cei care „mor” pt nationala condusa si croita de mafia din fotbalul romanesc. Recititi, si va fi clar! Daca cineva pune punct unde eu n-am pus, e treaba lui si cu asta basta! 2) De lipsa de patriotism, pe linie sportiva, cu toate ca-s maghiar, nu pot fi acuzat, cine citeste cat de cat postarile mele poate a observat ca am fost singurul in extaz in urma reusitelor Simonei Halep, pe care sau am privit-o direct, cand se transmitea turneul respectiv, sau am stat in fata calculatorului sa aflu aproape in direct derularea partidelor sale, cum a fost turneul camp. de la Sofia, netransmis de cretinii de la noi. Si v-am mai povestit, ca tin cu tot ce misca pe la noi, cu mici, dar mari exceptii, nationala si steaua la fotbal, asesoft la baschet. 3) In 1970, cand unii de pe-aici nici nu se nascusera, AM MURIT pt nationala lui Angelo Niculescu, turneul final din Mexic era pe la ora 2-3, nu am adormit numai sa vad meciurile, era ceva fantastic. Ca si cu asa zisa generatie de aur, dar atunci n-am mai fost copil, suferinta la esec a fost mai temperata. 4) N-am fost si nu sunt nici ipocrit, nici fals patriot. Daca am o parere o spun, fara perdea, chiar daca pe unii deranjeaza. Din acest motiv l-am amintit pe Radu Banciu, spune exact ce gandeste, desigur asta atrage antipatii si ironii gen lui „Baniciu” ii este rusine ca traieste la B1. 5) Si prin Banciu, ajung la intrebarea lui 07. Da, mi-e rusine ca traiesc in Romania! O spun deschis, n-am folosit niciodata diplomatia lui Kiruj cu ascunsul gunoiului sub pres de dragul de a nu supara pe cineva. Zic de Kiruj, pt ca e de-o varsta cu mine si e trecut si el bine prin ororile comunismului de la noi, cand puteai fi mandru ca esti in Romania numai daca erai nomenclaturist or securist, sau daca nu erai zdravan la cap. La revolutie AM FOST MANDRU, chiar nespus de mandru. Apoi, dupa duminica orbului, dupa mineriade, m-am temperat putin. De cand insa e putzoiul poanta in fruntea guvernului penal, de la lovitura de stat care a zguduit toata lumea buna de-afara (si din interior), de cand minciuna si apararea penalilor sunt ridicate la rang de politica guvernamentala, de cand s-a blocat orice investitie in Ardeal, autostrada Transilvania fiind lasata in paragina, de cand fotbalul (sa revenim la obiectul Tribunei) este condus de penali si mafioti, de cand alegerile de la liga sunt influentate la restaurant de primii doi oameni din guvern, de cand noul sef e tot penal, de cand transmisiile meciurilor echipei nationale sunt facute pt scopul electoral a lui poanta, de cand se formeaza comisie parlamentara pt un credit acordat unei persoane fizice, fie ea si fiica presedintelui, cand pt aceasta comisie ponta zicea ieri ca a vorbit cu cacarau, iar asta declara azi in mod ferm ca n-a fost sunat de premier, cand dan diaconescu cumpara fara bani Oltchimul, cand tot ce e economie, e fiasco (privatizarea CFR marfa, exemplu edificator din ultimele esecuri, de taxe si impozite sa nu mai amintesc), si cand, aici va rog, mare atentie, cf ultimului sondai CSOP, la incredere f.mare sau mare, poanta e tot pe locul 1, cu 25%, primarul ucigas de copii prin cainii maidanezi, oprescu, 20% (asta, in plus, nici n-a facut nimic din ce a promis, autostrada suspendata…), tineti-va tare, fecali puscariasul aduna 13%, ilici 11%, felix turnatorul, capul rautatilor, 6%!!! Oricum am suci-o, celebrul 70% nu prea se desteapta, pt ei viata poate sa se deterioreze fara probleme, atata timp cat Basescu e eliminat din joc. Si ca tacamul sa fie complet, de la anul inspectorii ANAF vor putea intra in casele noastre pt verificari de taxe si impozite! Sanatatea? Invatamantul? Cultura? (ce-au facut din ICR?!) Sportul? Dar ceva merge, in afara de furat? 6) Motive ar mai fi numeroase, mi-e ciuda si rusine, cum am zis. Si am curajul s-o recunosc, destul a trebuit sa jucam teatru de frica securitatii, pe vremea impuscatului. Macar asta sa am, aici ma refer strict la mine, exprimare libera! PS. Daca va fi macar un coleg, care sa ma inteleaga cat de cat, inseamna ca n-am muncit degeaba pt a scrie aceste randuri, intr-o zona considerata de multi sensibila, aceasta sensibilitate fiind, dupa umila mea parere, o sechela a trecutului. Care se mai transmite la copii, dar acestia vor avea personalitatea de a-si exprima pareri fara prejudecati, fiind ajutati in acest sens de internetul si telefonia mobila in continua dezvoltare, altfel spus de informatii multe si diversificate, mult peste ce ofera scoala, parintii, biserica sau alte anturaje ocazionale.

    Apreciază

    • Eu te înţeleg, Bela, şi asta o ştii şi tu, probabil te mai înţeleg şi alţii, chiar dacă nu e la modă să se susţină omul… ::)) Nu asta e problema, ci modul de abordare. Fiind vorba de un subiect extrem de sensibil, fie eşti foarte atent la orice cuvânt, fie nu spui nimic. Asta-i valabil şi pentru celelalte subiecte sensibile, unele dintre ele devenite chiar „tabu” pe aici. Asta nu înseamnă nici ascunsul gunoiului sub preş, înseamnă – mai degrabă – asumarea unui comportament „tribunist” specific acestei platforme, prevenirea unor „tumori cangrenoase” care pot deveni realmente foarte periculoase (în unele cazuri „mortale”, doamne fereste!) pentru viaţa şi viitorul acestui site. Cam din această cauză a încercat şi AlbuSibiu – cu disperare – să menţină discuţiile în curtea CFR-ului, cam asta încearcă şi cei care au (mai) rămas acum la „conducerea” site-ului, indiferent cine-s ăia. HAI CFR!!!

      Apreciază

  18. Hai sa nu exageram, nu suntem in Coreea de Nord!!! Si ca sa termin cu subiectul catalogat sensibil – in mod cert, cum am spus, sechele ale trecutului – am uitat sa amintesc ultima informatie pt care imi este de asemenea rusine, si anume, verdictul comisiei de onoare de la cotroceni in privinta lui Tokes, care este retragerea titlului acordat in 2009 de Basescu, pt meritele din revolutia romana. Cauza a fost solicitata de corina cretu, pesedista fosta sefa de cabinet a lui ilici si amanta fostului secretar de stat american, Collin Powel. Comisia, alcatuita din 7 persoane, cu Ionel Haiduc, presedinte, gen Degeratu (penal la MAPN, pensionar acum), serban bradisteanu (favorizarea infractorului si frauda de 4 mil euro, doua dosare grele), costin georgescu, pus de Emil C-tinesu, savarsit de ilici, se opune legii Ticu, demisioneaza, cand ilici nu mai e presedinte), mircea geoana (a primit ordinul probabil pt esecurile la alegerile la care a participat), gabi firea, marea manipulatoare de la antena 3, si cati andronescu, gropara invatamantului romanesc, dar salvatoarea plagiatorilor, in frunte cu poanta. Din astia 7, unul s-a abtinut, unul a lipsit, restul de 5 pt retragerea titlului! da, a zis intr-adevar Tokes, ca guvernul maghiar sa sprijine autonomia, ca in Tirolul de Sud. Dar ce are asta cu Revolutia din 1989, cand si cei mai mari nationalisti trebuie sa recunoasca, ca scanteia a pornit de la Tokes, cand toti am fost lasi si am tacut, preotul si-a ridicat glasul impotriva regimului si de-aici, cu sprijinul cunoscut de-acum de la puterile straine, s-a realizat revolutia de la noi. Iar pt comparatia cu Tirolul de sud, sa fie atacat de parca ar fi cerut declansarea unui razboi pt ruperea Ardealului, este pt mine un act rusinos, nedemn pt o tara care pretinde ca este democratica! PS. Acum chiar termin, nu inainte de a va spune, ca dupa mine, chit ca ACUM am o rusine ca traiesc in mijlocul acestei mocirle descrise succint, consider, ca urmarind si analizand in fiecare zi tot ce se petrece in tara mea, si participand cum pot, prin postari in media, scrisori la organele competente (acum am in lucru una catre Primaria Zalau), sunt de n+1 ori mai patriot decat cei care-si bat numai din gura, si asta din an in pasti, si pe care-i doare fix in palarie de evolutia tarii, dar cand vine vorba de patriotism – perfect valabil si la fotbal – se dau cei mai inversunati patrioti in spatiul mioritic…

    Apreciază

  19. @CJ-07-CFR: stai calm, Mister, nu ți/am trimis niciun articol (material, cum îi zici tu), ci am o propunere de „ieşire onorabilă” din psihoza asta cu piţi/miţi/etc.: bagă şi tu sondajul următor cu fundaşul de picior drept (nu-i bună, acolo Cadu va avea 100%…), sau cu portarul (nici aia nu-i bună, Felghe va avea 99,99%), sau – mai degrabă – cu fundaşul lateral stânga, acolo va fi o dispută mai aprinsă… Mai uităm şi noi de toată tâmpenia asta, revenim la ale noastre, se duc norii plumburii de pe cerul Tribunei… Timp mai este, meciul nostru va fi luni, Caneto vine cu avancronica sâmbătă (sau duminică), aşa că mai e timp de un sondaj, inclusiv prezentarea rezultatului… Please!!!!!!!!! HAI CFR!!!

    Apreciază

      • Lupta cea mare va fi la atacantul central, vârf împins, sau ce o fi. Fabbiani, Weldon, Y.Kone, Anca, poate şi Tilincă, mai era şi Ruiz… Sau chiar Ogbu, de ce nu? Meci greu… HAI CFR!!!

        Apreciază

    • Fundaș central de piciorul drept? Fundaș central de piciorul stâng? Fundaș central de ambele picioare? Fundaș central numai de sărit la cap?… Hmmm… Grea decizie… OK, portar să fie. Mâine.

      Apreciază

    • Kiruj, lasa masele largi sa-si exprime (si argumenteze) optiunile. Chiar esti convins de aia 99,99% ai lui Felgue? Pe de alta parte, era mult mai interesant o statistica cu podiumul pe postul respectiv… si ma gandesc la pozitii unde concurenta este de 3-4/post.

      Apreciază

  20. Dupa cateva saptamani bunicele in care am lipsit de pe Tribuna, revin acum aducandu-i felicitarile mele lui CJ 07, asta pentru doua lucruri. Primul, pentru ca se straduieste sa mentina acest sait pe linia de plutire si chiar o face bine; iar al doilea, pentru minunatul material legat de fostul nostru fundas dreapta, Tony. Draga 07, se simte in fiecare rand din acest articol – si au fost destule – respectul si admiratia pe care i le porti bravului nostru fundas de banda din vremea castigarii primului titlu. In sondajul facut aici pe Tribuna eu recunosc ca am optat pentru Ivo, asa cum in cel al mijlocasului defensiv am „votat” cu Renan si nu cu Muri, castigatorul detasat, asta chiar daca in: TONY si in MURI + in CADU eu ma regasesc cel mai mult ca „fotbalist”. Asta e, de aceasta data am ales cu mintea si nu cu inima. Inca o data multe felicitari pentru articol si HAI CFR !!! P.S. Daca as stii ca Tony va fi titular in partida dintre Pacos si Pandurii as face sigur un drum de Cluj pentru a-l mai vedea putin si pentru a-mi reaminti de singurul pitbull adevarat din campionatul nostru, fotbalist care si astazi, linistit, mai putea fi titular in flancul nostru drept. Respect, TONY!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.