„Per aspera ad astra”. [CFR Cluj – Astra Giurgiu 0-0]


Prin traducere aproximativă: „E greu să ajungi la astre”. Ca o completare: e şi mai greu să treci de ele... „Astrele” din Giurgiu (ex-Ploieşti) alcătuiesc o echipă robustă, bine aşezată în teren, este genul de echipă pe care o desfaci destul de greu, cu multă muncă şi „suferinţă”, cu presiune permanentă şi cu toti jucătorii tăi aflaţi aproape de turaţia maximă. Nu-i imposibil, totuşi, să nu uităm de recenta lor „umilire” de la Chiajna (1-3), acolo unde ne vom deplasa şi noi etapa viitoare.

După ce ne-am încălzit cu un „EL Classico”, nici foarte-foarte, nici prea-prea (ce minunăţie de gol a reuşit Sanchez!), mai rămâne timp suficient pentru a „culege” informaţiile-standard de pe net: formula de start, rezervele etc. Faţă de etapa trecută, observăm o singură modificare: revine „el capitano” Cadu în locul lui Piccolo, care – în condiţii normale – trebuia să rămână pe teren în locul lui Rada, dar ştim foarte bine că nu există condiţii normale nicăieri în lumea asta… Grig ştie una şi bună: echipa câştigătoare nu se schimbă. În plus, această echipă câştigătoare a şi jucat destul de bine etapa trecută, a avut posesie, a avut consistenţă, a fost bine aşezată în teren, au funcţionat destul de bine mecanismele de atac şi de apărare, deci soluţia strămoşească de a menţine formula de la „Chietrişica” se impunea de la sine. E adevărat, atunci am jucat în deplasare (cu o echipă bună), iar acum urmează să „defilăm” în Gruia, în faţa propriilor suporteri, contra unei echipe şi mai bune. Din acest punct de vedere, am putea discuta un pic despre oportunitatea utilizării lui Tade din primul minut, poate se putea încerca din start o dominare şi mai accentuată cu Costea, o consistenţă mai mare în atac, dar – probabil – Grig dorea şi el o siguranţă în faza de apărare, mizând pe capacitatea de efort a lui Gregory. Suporteri destui în tribune, vreme cât se poate de bună pentru fotbal, urmează o zi de duminică, deci nu e nicio grabă, toate condiţiile sunt date, aşadar, pentru un fotbal de calitate. Dar oare asta vrem noi („fotbal de calitate”) sau – mai degrabă – o victorie cu orice preţ? Dracuştie cum e mai bine… În contextul dat, eu preferam fără să clipesc o victorie chinuită în detrimentul unui joc spectaculos, dar ineficient. 

Primele minute ne şi aduc primele dileme de „aşezare”: Ogbu ”the striker” joacă pe stânga şi Tade în centru? Impresie falsă, până la urmă, confuzia dispare destul de repede, după ce-l vedem pe Gregory repliindu-se conştiincios (şi cu bune rezultate) de câteva ori în apărare, în sprijinul lui Camora. Primele minute seamănă – dealtfel – destul de mult cu partitura de joc contra nemţenilor: Djoko coboară destul de mult în spate, culege mingi, dar şi „distruge” la nevoie, prin minutul 6 au rămas întinşi pe gazon doi astrali după nişte „intervenţii în forţă” ale croatului. Aşa trebuie, tată, să plângă mămicile lor!… 🙂 Asemănările continuă apoi şi în privinţa lui Muniru, care nu prea se vede în primele minute, dar – mai încolo – vom vedea un Sulley în totalitate metamorfozat - prin min.29 are o pătrundere de mare jucător în careu, fără finalizare, din păcate. Bravo, Sulley, cred şi eu – ca şi alţi destui tribunişti – că băiatul asta trebuie încercat ceva mai sus, la construcţie undeva (poate da un randament bun pe mai multe posturi), această postură de închizător nu prea-i corespunde. Per ansamblu, însă (mai ales în repriza a doua) Sulley a pus osul şi în defensivă (odată l-a sprijinit chiar pe „el capitano”, după o degajare cu capul cam aiurea a acestuia din urmă), i-au ieşit suficiente fente prin care şi-a creat culoare de pătrundere pentru el sau pentru coechipieri. Prima repriză ne aduce – din păcate – şi o mică dezamăgire: jocul mai şters, fără sclipiri al lui Denilson (excepţie fiind acţiunea lui din min.19, o pătrundere promiţătoare în careu), care – spre lauda lui – încearcă să suplinească cu ce poate şi el: strânge des lângă Maah pe dreapta, dar îl sprijină şi pe Ogbu, mai vine şi pe partea lui Tade…După două partide foarte bune (sau 3, cu amicalul cu găzarii chiar 4), era de aşteptat o scădere în evoluţia lui, mai ales în condiţiile în care nu este pus la punct cu pregătirea fizică. Schimbarea lui din min.71 era logică, a cam terminat benzina, şi nici jocul nu prea-i mergea. Gabio al nostru – chiar dacă a jucat destui ani în fotbaul supratacticizat din Italia – are nevoie şi de un suport moral pronunţat (ca aproape orice brazilian), de aplauzele publicului, de câteva lucruri reuşite la începutul meciului… Maah ca Maah, băiatul nu se dezminte, fuge ca toţi nebunii, în faţă şi în apărare, în lateral, combină, trage, este tot timpul faultat, cade şi se ridică, este – momentan – unul dintre cei mai în formă jucători ceferişti, fără doar şi poate. Dacă mai intra şi capul ăla din prelungiri…of, Doamne, cât de puţin a lipsit!

A doua parte a primei repriză ne „prinde” în apărare, gafăm de câteva ori, nu mai avem consistenţă în joc, ceva s-a dereglat. Cauza este – parţial – şi la Denilson (aşa cum am spus-o mai sus), dar nici Djoko nu mai are aceaşi combativitate ca în jocurile anterioare, în plus nici centrările lui nu sunt foarte reuşite. Practic aproape la fiecare jucător observăm o uşoară scădere de randament faţă de ultimele două evoluţii, nu foarte mare, dar suficientă  – prin „însumare” – să creeze impresia unui joc mai puţin reuşit. În aceste condiţii îi vedem imediat pe giurgiuveni preluând iniţiativa, au fost minute bune cu dominarea lor, perioadă în care fostul „el capitano” (Felghe) a avut destule de apărat, având chiar intervenţii efectiv salvatoare de 2-3 ori. Repriza a doua începe cu schimbarea absolut logică: intră Costea în locul lui Tade, Grig dă dovadă de curaj şi forţează atacul şi victoria, în detrimentul presupusei siguranţe din apărare. Trebuie să admitem că intrarea lui „Florinaccio” este de bun augur, are multe acţiuni bune (acele croşetări din stânga spre interior urmate de un şut în colţul lung sunt deja „marcă înregistrată”), şi – încet-încet – aspectul jocului se schimbă, echipa noastră domină din ce în ce mai clar, are posesie, lipseşte doar golul… 🙂 Este una din cele mai bune perioade de joc ale echipei, se vede – din nou – o idee de joc, o consistenţă, o dominare, scheme clare cu mingea jos… Când mai vin astralii peste noi, Felghe e la datorie, iar „plasa de siguranţă” formată din Sulley şi Djoko îşi face destul de bine treaba, ambii făcând o risipă de efort considerabilă în aceste minute, atât în atac, cât şi în apărare. Lipseşte golul, adică, şi lipseşte în primul rând pentru că nici Ogbu nu mai e cel din meciul cu oţelarii, iar la Piatra avea alte sarcini (cu accente defensive pronunţate), pe care le interpreta fără greşeală. Acum însă am avea nevoie de un Chuka ultraofensiv, care să facă demarcări permanente, să intuiască mişcările coechipierilor, poziţiile viitoare promiţătoare… dar nu prea le nimereşte omul nostru, sindromul fiind oarecum identic cu cel reperat şi la Denilson: după două (trei) meciuri mai bune, urmează o cădere. 

Ajungem la min.71, o bornă psihologică a meciului, cu o dublă schimbare: ies Ogbu şi Gabio, intră Deac şi Rui. În opinia mea aici putem vorbi de o mică eroare a lui Grig, care – cu toate că intenţiile erau absolut clare – nu a ţinut cont de următoarele aspecte:
  • O dublă schimbare spre final nu prea se face decât în condiţii de maximă disperare (rezultat negativ, etc.), iar în perioada aia nu pueam vorbi – totuşi – de o situaţia disperată, existau chiar premise pentru ca „golul să cadă” la un moment dat.
  • Schimbările nu au vizat o creştere numerică a jucătorilor cu profil ofensiv, dimpotrivă, a ieşit un vârf clasic (Ogbu) şi un pianist cu valenţe de atacant (Gabio), în locul lor intrând doi jucători de profil median, eventual la Rui putem vorbi de ceva competenţe de atacant. 
  • Ambii jucători aruncaţi în ring travesează de ceva vreme o perioadă mai nefastă, sau – ce s-o îndulcim – sunt efectiv ieşiţi din formă. În condiţiile în care faza de atac se sprijină – de regulă – pe 6 oameni, înlocuirea unei „treimi” cu doi jucători ieşiţi din formă este un risc major. Poate doar unul, poate nu în acelaşi timp…
În final, ca o completare la „punctul” de mai sus: când într-un angrenaj de 6 jucători (de atac) scoţi în acelaşi moment 2 piese (o treime, practic), şansele ca noii introduşi să se adapteze concomitent cu ceilalţi 4 sunt mici. Poate trebuie să mai aştepte un picuţ cu schimbările. Mai pe scurt, în locul lui Grig eu nu aruncam în luptă doi jucători ieşiţi din formă în acelaşi minut, mai aşteptam un pic şi atunci – odată cu eliminarea lui Yahaya – puteam forţa scoaterea unui fundaş (Maftei, de ex.) şi introducerea în locul lui Vasile a lui Deac/Maah pentru cele 15 minute rămase. Numărul jucătorilor cu profil ofensiv creştea şi asiguram astfel o dominare categorică cu şanse crescute – statistic vorbind – să cadă şi golul… Cu toate acestea, i-am „subordonat” pe astrali în acele aprox.15 minute rămase după eliminare, dar pe lângă apariţia celor doi „apatici” mai era nevoie şi de o permutare în atac: trecerea lui Maah ca vârf clasic, unde nu dă un randament la fel de bun ca şi în dreapta. Am dominat, am presat, dar s-a văzut că ceva s-a dereglat, soluţiile „magice” Rui şi Deac nu au făcut (aproape) nimic, şi dominarea s-a făcut nu datorită unei gândiri tactice, ci – pur şi simplu – datorită numărului mai mare de jucători aflaţi pe teren… Avem şi emoţii (Cadu rezolvă de câteva ori nişte situaţii grele, apărute de regulă pe dreapta (Maftei fiind surprins prea sus), avem şi ocazii clare (prin Costea, Camora, şi Maah, în final), dar asta e, ne rămâne doar egalul şi punctul.          

Cine ştie, poate asta-i periodicitatea gândită de Grig: din trei partide să scoatem două victorii şi un egal (7 puncte), caz în care în mod cert vom prinde podiumul, şi – mai ales – în mod cert vom învinge la Chiajna (că urmează celălalt ciclu de 3 meciuri)… 🙂

HAI CFR !!!

0 comentarii

  1. Kiruj, parca era vorba ca Tade e mult mai potrivit in primul unspe ca Florinaccio. 🙂 Cum ziceam? 🙂 In atac totul se invarte in jurul lui Costea. Doua suturi am avut pe spatiul portii, ambele reusite de el. 🙂

    Apreciază

    • Îţi dau dreptate în totalitate, şi în numele meu, dar şi al lui Grig, care a mers – se pare – pe aceaşi linie de gândire cu mine… 🙂 Şi-a dat şi el seama de greşeala asta (de-aia a făcut schimbarea chiar în pauză, n-a mai aşteptat minutul 55-60). Îmi menţin părerea că Tade este un jucător extrem de folositor, este un foarte bun jucător de grup, dar – probabil – în partituri mai defensive, în deplasare în primul rând. HAI CFR !!!

      Apreciază

    • Da, într-o primă etapă Grig a revitalizat atacul, acum asistăm la „fortificarea” apărării, iar în runda a 3-a trebuie să aplice cele două „rezultate parţiale” în acelaşi meci… :)) Aşa zisa stabilitate a apărării este doar una artificială, practic ea se realizează prin retragerea mai pronunţată a închizătorilor şi implicarea mijlocaşilor laterali (Maah şi Tade). Acest mic truc „dăunează” insă fazei de atac. Dacă ai avea o linie de fund fosrte sigură pe ea, atunci o mare parte din aceste sarcini suplimentare de apărare a mijlocaşilor s-a putea transfera înspre faza de atac, cum a fost – de ex. – cu Oţelul, unde s-a mers pe raţionamentul că slăbuţi cum sunt, nu vor pune probleme deosebite lui Cadu et co.

      Apreciază

      • Eu cred ca sentimentul de frica de adversar a dominat si de o parte, si de cealalta, asa ca au reusit sa se anihileze una pe cealalta. Pana la urma, 0-0 este singurul scor cand poti sa spui ca ambele echipe au jucat perfect. 🙂

        Apreciază

  2. Două observaţii: per aspera (fără m) şi o alta, am doi remarcaţi, ambii din echipa adversa (Bukhari şi – deşi notat cu 5 de gsp, Junior Morais). De observat în continuare!

    Apreciază

    • Mersi de prima observaţie, aşa este. referitor la a doua : ambii sunt jucători cu potenţial, dar nu rup gura târgului, zic eu, astfel de jucători mai vezi una-două aproape în toate echipele din liga lui Mitică. Problema cu ei este că nu ştii niciodată cum vor reuşi integrarea la echipa ta, am avut destule cazuri (mai multe decât celelalte echipe) în care „plombe” promiţătoare (cu joc încântător la fosta echipă) joacă mediocru spre foarte slab la CFR…Voiculeţ, de ex., ca cea mai recentă dezamăgire, Velayos, etc.

      Apreciază

  3. Per ansamblu, Astra are ACUM o echipa mai buna, nea-silica. Voi fi injurat ca zic asta, dar cred ca nu gresesc. Toata linia lor de fund, atat individual, cat si colectiv, este mai buna. Mie-mi place mult Matel, despre care am tot cantat pe ceferemania sa fie luat. A fost, dar de Astra. Apoi Djokovic, zic multi, ca a jucat mai slab, ca in precedentele doua meciuri. Eu nu cred. Pur si simplu acum a avut ADVERSARI, n-a avut cum sa sara in ochi si acum. Unii il lauda pe Costea, cum ca ar fi schimbat fata jocului la cateva minute de la intrare. Da, dar apoi?! Suteaza el de doua ori, pe urma dispare din joc. Nu e bine. Tade, mai putin tehnic, dar constant in joc, atat in atac, cat si in aparare. Un jucator pt gr de valoare 3, cf categorisirii mele. Gabionetta, jucator peste gr 1! Dar a fost schimbat, pt ca nu rezista decat pana prin min 70. Individualist, zice Luis. Dar la fazele create de el, avea cu cine sa intre in combinatii? Nu prea, si atunci? Ma repet, asta e valoarea noastra, am jucat la un potential normal. Sa nu mai facem noi insine greseala ca dupa victorii la echipe mai slabe, sa ne supralicitam valoarea! PS. Kiruj, observatiile tale corecte. Intr-adevar, Ogbu nu trebuia schimbat in acelasi timp cu Gabionetta. Si cum Maah a fost trecut pe centru, practic a fost o tripla schimbare. Dar sa fim sinceri, nu Grig este de vina pt rezultat. Mai mult, el declarand ca nu putem emite pretentii europene, trebuie sa beneficieze de respectul nostru. Pt sinceritate si echilibru in declaratii. Aveam nevoie de mult de asa ceva…

    Apreciază

  4. Un meci tare anost care m-a cam convins ca desi am iesit din pasa neagra de la inceputul campionatului, inca suntem o echipa de duzina. Nici nu stiu daca e vina antrenorului sau calitatea slaba a jucatorilor. E adevarat ca si Astra e o echipa buna la momentul asta cu un lot probabil de valoare peste ce avem noi, dar am vazut atatea greseli la jucatorii nostri ca de la un moment dat am inceput sa citesc ceva ziare pe net cu sonorul de la meci pe fundal. Cadu a jucat ok, iar Muniru incepe sa isi arate valoarea – cred ca dupa ce va mai fi cizelat putin va putea sa fie vandut pe bani buni fiindca e clar ca are talent.

    Apreciază

    • Talent are Muniru, dar sta foarte prost la capitolul “a sti” jocul. Mare pacat ca nu a prins cel putin inca o jumatate de sezon langa G. Muresan. Sau ca nu l-a prins pe Peralta la echipa. Poate se lipea ceva mai repede de el.

      Apreciază

  5. Grigoras PE FARAS!!! Si asta cat de urgent!! Niciun antrenor nu are dreptul (macar moral?) sa spuna despre lotul PE CARE L-A ACCEPTAT SA-L ANTRENEZE ca e de… cum ca… de nivel… ca nu avem… ca incet-incet… Ne trebuie un antrenor profesionist, nu un „gentleman” (!?) cum ii zic unii la aesta, unul care sa-i faca pe jucatori sa inteleaga o singura chestie: sau raman pe veci pe „linia moarta de langa gara” sau pleaca pe contracte mari afara… No, am fost zasa din nou!!

    Apreciază

    • Flăcăule, ai şi tu dreptate (stai liniştit, urmează un „dar” imediat…), cu unul ca Mourinho cred că n-am mai vedea letargia lungă şi fără orizont a lui Rui, „îmbolnăvirea” la cap a lui Deac, etc. Dar (ţi-am zis!) mai este un aspect, unul „mărunt” : „aeştia” de care vorbeşti tu, de fac disciplină şi instrucţie la echipă, cu mucles general la toată lumea (inclusiv conducerea) sunt şi puţini, dar sunt şi scumpi. Pe de o parte. Pe de altă parte, acest stil de antrenorat e pe ducă (cu disciplină de fier, adică), care era la mare căutare în fosta URSS (în special, dar şi în celelalte „foste” socialiste) în anii 70-80, să ne aducem aminte de un Lobanovski, de un Halagian…Acum e cu pedagogia…ca în şcoală, elevul este pe primul loc, chiar dacă te bate, trebuie să nu ripostezi (tu, profesorul), trebuie să-i explicit cu nasul spart că de ce a greşit…::)) OK, glumim, dar uite-te că la echipa mari găseşti foarte rar acest tip de antrenor, poate Alex F. poate fi socotit un ultim Mohican în acest sens. Bine, noi nu suntem la acel nivel (chiar dacă au trecut cam 10 luni de la victoria noastră de pe Old Trafford…), suntem unde suntem (unde „ne-am” dorit, de fapt, sau -şi mai exact- unde ne-am nimerit din varii motive), poate că o mica disciplină n-ar strica. Dar (iarăşi dar…) uite-te ce a rezultat cu Rednic pe bancă, debandadă totală, nasolie generală, iar Grig (adus pe post de pompier, sau „reparator” fizic) lucrează la revigorarea echipei de 2 luni de zile…În concluzie, până-n iarnă nici vorbă de vfreo schimbare (prostie mai mare nici nu-mi pot imagina), iar atunci putem discuta, dar cu cărţile pe masă : avem vreun obiectiv real şi cu support financiar în spate pentru a reveni acolo sus, că dacă nu, atunci nu are sens să discutăm filosofii, atunci poate rămâne liniştit Grig, şi poate va mai lua câţiva doriţi de el (nu neapărat certitudini costisitoare), şi o pornim pe o reconstructive reală. La ce asistăm acum, nu e reconstructive, e respiraţie „gură la gură”, a terapie intensive, e orice, dar nu reconstrucţie. Eventual revitalizarea unor jucători cu potential, dar utilizaţi în formule nepotrivite, eventual aplicarea unui system de joc potrivit lotului actual, mizilicuri din ăstea, care sunt mult mai greu de realizat, decât o reconstrucţie din temelii (exact ca la construcţii). Din acest punct de vedere, respect pt. Grig ! Hai să-l lăsăm în pace (măcar) până-n iarnă, apoi analizăm şi vorbim…HAI CFR !!!

      Apreciază

      • Nu stiu daca la Deac ar merge ceva cu disciplina; el a fost dus la Schalke de Magath, renumit pentru stilul sau imperativ, accentul pe conditie fizica si loturile mari cu concurenta masiva pe posturi. Rezultatul – a pazit tribuna la cit de bun si ambitios a fost – deh, tzaranul din curul pamintului ajuns pe un contract baban. Pentru mine este un jucator de tipul Laurentiu Rosu, Catalin Munteanu, Danciulescu – va lasa mereu impresia ca e prea bun pentru Romania dar va fi intotdeauna prea slab pentru orice echipa decenta de afara.

        Apreciază

      • Scuze ca ma bag, DAR e greseala imensa de a-l compara pe Lobanowski cu Halagian. Ok, ambii tin mult la capitolul disciplina, dar primul a fost un Dinamo Kiew care a trecut cu 7-0 de Barcelona, care a ajuns in semifinale CL si a fost invinsa cu destul ghinion de catre Bayern Munchen. Acea echipa a jucat superb, atunci au fost descoperiti Shevchenko, Oleh Luzhnyi (a jucat la Arsenal), Kakha Kaladze (Milan), Rebrov (Anglia). Inteleg unde ai vrut sa bati, dar e cam fortata comparatia. Nici pe Tadici cu Trefilo nu prea poti sa ii compari desi se comporta relativ la fel.

        Apreciază

        • Aşa este, i-am „comasat” la aceaşi masă doar din punctul de vedere al comportamentului şi al stilului de muncă. În rest, ca de la cer la pământ…Există şi reversul medaliei, adică antrenori „permisivi”, cu un spirit pedagogic foarte dezvoltat, dar cu rezultate diametral opuse.

          Apreciază

    • Adica n-are nici un drept, sa inteleg… Pfff… ai de plm! Sunt tare curios cam la ce tip de antrenor visati voi, unii? Lotul e asa cum e, peticit si carpit si pana la urma vai de muma lui. Voi (unii) visati la miracole in conditiile in care unii jucatori au venit din ligi inferioare pana si comparativ cu campionatul nostru. Dati tare in Grig, uitand ca e de 2 luni la o echipa care in primele meciuri ale acestei editii de campionat a incasat o carca de goluri… Ma! Azi, acum, la CFR poate sa vina si sfantul Petru antrenor, ca e tot dejaba, voi chiar nu puteti intelege asta? Si vorba lui Csongi, daca nu vin ceva intariri la iarna, sa nici nu visati la un loc mai sus de 5! Oricum, azi m-am crucit citind prin amabilitatea unui prieten postarea facuta de cineva pe peretele sau de FB… Cica, zice ala, o „eminenta cenusie” la vremea sa in materie de ceferism, cu Trica antrenor acum echipa era pe locul intai… Tre’ sa ma interesez ce fumeaza respectivul, fiindca vreau si eu in lumea lui… Cat despre restul, ramane cum am stabilit… Daca acum doi ani aveam jucatori care judecau cu capul (Muresan, Sougou, Bastos, Peralta… altii), azi din pacate avem jucatori care, desi talentati, judeca cu ghetele (Muniru, Maah, Chuka, Tade)… Cine e de vina? Cel mai probabil Papa de la Roma si cel mai putin probabil AP, care anul asta a investit (cred) ceva mai putin bani decat cheltuie maria sa intr-un concediu in Dubai.

      Apreciază

    • Nu văd pentru ce ar fi schimbat Grigoraş. Pentru moment, nu văd nici un alt antrenor capabil să gestioneze situaţia. Tot mai sper că Deac poate fi „trezit”, ca şi Florin Costea, că „petarda” Pedro poate fi extrem de utilă echipei, că „petardele” Maftei şi Rada pot fi „reşapate”, că linia de fundaşi: V.Lajos, Cadu, Piccolo, Camora pot fi o linie „Maginot” pentru noi. Omul e capabil să construiască, am văzut-o de multe ori. Ştiu că e greu să avem răbdare cu domnia sa, dar trebuie. Pentru echipă, pentru conducere, pentru noi, suporterii. Hai băieţii, haide CFR!!

      Apreciază

      • Vezi ca linia Maginot nu este un exemplu bun. Poate fi ocolita. 🙂 Sunt cativa dintre cei enumerati de tine care nu pot fi resapati. Din pacate piesele uzate trebuie schimbate din cand in cand. Referitor la Grig, ai dreptate, nu vad de ce sa fie schimbat, cred ca a scos maximum din lotul actual intr-un timp foarte scurt. Sa nu uitam cum a preluat echipa. Si cum a spus si Kiruj, 7 puncte din 9 posibile este foarte bine. Eu as fi multumit sa continuam pe aceasta linie.

        Apreciază

        • Mda, poate fi ocolit. Deşi nu calitatea fortificaţiilor ci moralul apărătorilor poate fi problema majoră. Oricum, în spate aşteaptă stânca Felgue, greu de ocolit (să sperăm)…

          Apreciază

          • Asa este Silica ,pana-n iarna e stanca,dar nu sunt convins ca va ramane si dupa.Este marfa de export si la noi este lipsa de lichiditati.Asa si este corect,vinzi marfa cand este oferta.

            Apreciază

  6. Mi s-a părut că la acest meci obiectivul a fost să nu pierdem (Tade titular, schimbări inofensive). Ast(r)a e, atât poate echipa, a fost un nimic la nimic perfect, pe ansamblu nu pot remarca nimic, nici plus nici minus. Dacă se mai gândesc la podium, era obligatoriu să bată, însă, sincer, fără întăriri serioase la iarnă, nu văd echipa maj sus de locul 5.

    Apreciază

  7. @Vass: fără să-mi facă o mare plăcere, recunosc că acea categorizare/clasificare în grupe este una reală, cam pe acolo ne e locul pentru moment. Să nu uităm totuşi că aceste „grupe valorice” ale tale nu au nicio stabilitate, nici ca component, nici ca dimensiune, oricând o echipă de G3 (cum suntem noi, cf. prognozelor tale) poate trece la G2 (şi mai apoi în G1, chiar), dar şi în G4. Să nu uităm că mult trâmbiţatele „hegemonii” au lipsit cu desăvârşire în ultimii 20 de ani, iar dacă o luăm pe ultimii 8 ani, de ceva hegemonie rurală doar noi putem vorbi cu cele trei titluri, etc. Oile au aşteptat cuminte 5-6 ani să revină în G1, stand în umbra în G2 (sau chiar G3, când au terminat pe 6). Deci schimbări spectaculoase pot apărea de la un sezon la altul, şi asta pt. că nu există stabilitate (financiară, în primul rând), cam toată lumea trăieşte din ce „produce” (mai puţin bugetarii de drept…), deci aşa cum am fost nevoiţi şi noi să ne despărţim de Bastos, de Sougou, etc., exact aşa se vor despărţi şi oile de 5-6 jucători la anu’ (eventual şi Regheblat) şi nu vor avea nicio garanţie că reţeta magică poate fi repetată aşa, din pix.

    Apreciază

    • As face aici o mentiune – nici o echipa aflata la ‘G1’ nu a avut continuitate, cam toate s-au aflat la sfirsitul unui ciclu, natural sau fortat. Steaua va pierde la sfirsitul acestui an suficienti de multi jucatori ca sa fie nevoita sa porneasca o reconstructie solida, noi am fost in aceeasi situatie de mai multe ori samd. Din acest punct de vedere, granita dintre G1 si G2 este extrem de permeabila, ceea ce am vazut si in anul in care a cistigat Otelul. Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna managementul nostru este cum se pot consolida financiar eficient in G2..pina la urma la ast se rezuma totul.

      Apreciază

      • Aşa este, Cristi. Aceste G-uri se schimbă nu de la un sezon la altul, ci de la o lună la altul…La noi, evident, nu şi la englezi, nu şi la nemţi, acolo e nevoie de câţiva ani pentru un „refresh” al G-urilor. La noi componenţa „grupelor” este oglinda potenţei financiare (nu în totalitate, sunt contraexemple atât legale, cât şi ilegale…), care potenţă financiară variază enorm, aici şi acum…

        Apreciază

        • Eu as spune mai degraba ca e vorba de ‘investitia de moment’ – fondurile colaterale drepturilor TV facind diferenta. Ori aici este o simbioza vicioasa – cluburile neffind asezate pe o baza solida, fie ea cit de mica sunt la mina toanelor patronale iar acestea in contrapartita definesc sinusoidele evolutiilor.Interesant e ca orice incerare de profesionalizare de ex a merchandisingului etc. este nedorita.

          Apreciază

          • Corect. Iar toanele patronilor depind f.mult de rezultatele investiţiilor de moment „serioase” (=extrafotbalistice) , de energia achiziţionată la preţ simbolic de la „băieţii deştepţi”, de tranzacţiile reuşite (sau nu) cu anumiţi politicieni, de alte şi de alte…Revenind la „statutul” tribunei noastre, este extrem de interesant cum anumite probleme de lichidităţi ale lui AP (poate de cash, sau -mai exact- de cash flow, poate şi alte cauze, normale -oarecum- pentru acel „level” unde se mişcă AP) generează „gigabyţi” de comentarii şi analize privind „ducerea de râpă” a CFR-ului, etc. Eu zic că traversăm un stadiu caracteristic majorităţii echipelor din Est (fără o continuitate accentuată, nici financiară, nici sportivă, poate cu excepţia lui Şahtior, dar acolo vorbim de altceva), ea trebuie „depăşită” cu stoicism, şi vom vedea ce şi cum. restul sunt discuţii tehnico-tactice…HAI CFR !!!

            Apreciază

      • Apropo Cristi. Am impresia că „reţelele” Stelei sunt atât de bine constituite, încât e greu să piardă, reconstrucţie sau nu. Echipe satelit, federaţia la picioare, mediile başca, arbitrii la fel. Ar fi nevoie de o echipă suficient de bună ca să poată trece peste toate obstacolele puse în faţă de conspiraţia asta. Şi, deocamdată, aşa ceva nu se iezistă.

        Apreciază

        • Trebuie sa recunoastem fara nici un fel de suparare ca la Steaua, fie dorit, fie din intimplare, s-au intimplat citeva lucruri care le ofera niste avantaje structurale: 1. au reusit sa obtina suprematia in Capitala, ceea ce le ofera posibilitatea de unui pool mare de suporteri, cu efecte benefice la incasari si atentie media. 2. au fost mereu o echipa mare – chiar si in sezoanele proaste au jucat mereu international si nu s-au facut de ris. 3. si-au mentinut statutul de „echipa unde merita sa ajungi” ca jucator. 4. indiferent de metode, au stiut sa aiba de partea lor presedinti de cluburi romanesti care sa le vinda jucatori in conditii neprohibitive. Pe mine sincer nu ma intereseaza cancanurile, scandalurile, mocirla care este in jurul lor – daca noi invatam din punctele enumerate mai sus si reusim sa capitalizam din ele, vom face un mare pas inainte.

          Apreciază

          • Partea cu „nu s-au facut de ras” e discutabila. Cel mai bun exemplu este actualul sezon, unde de la „aduceti-ne echipa ca nu avem cu cine sa jucam” (in campionatul intern) si pretentii la castigarea grupei in CL au ajuns dupa 2 partide sa fie echipa cu cele mai multe goluri incasate. Si aici se vad si partile negative: aroganta si incapacitatea de a juca „pe bune” dupa ce un intreg sezon au avut majoritatea meciurilor aranjate intr-un fel sau altul.

            Apreciază

  8. Kiruj, spui ca „Rui şi Deac nu au făcut (aproape) nimic”. In legatura cu Pedro sunt deacord, el traieste din amintirile meciului cu Braga, dar Deac cred ca intrat destul de bine in joc, a scos faulturi, a dat cenrari si a alergat mult. Deac chiar are vointa. Multi il lauda si pe Costea, pe mine nu m-a incantat, chiar daca a avut cateva executii bunicele.

    Apreciază

    • Acel „aproape” s-a inserat acolo tocmai cu gândul la Deac, de acord cu ce ai spus despre el. De la Deac am (avem) totuşi nişte aşteptări muuuuuult mai mari, să ne amintim doar de perioada recentă (din primăvară), când Trică l-a readus cu capul şi a avut mai mlute jocuri bune spre foarte bune. Apoi a dispărut din nou din peisaj. Cei doi nu pot fi comparaţi, la Rui simt o indiferenţă (spre indolenţă), la Deac altceva, o frustrare, un blocaj psihic, ceva de genu…HAI CFR !!!

      Apreciază

    • Cum, Pedro i-a tras o injuratura lui Hategan, nu stiu daca in portugheza sau in romana, ca era prea mare harmalaia si a luat un galben, de-a moaca. E ceva, nu? 🙂

      Apreciază

  9. Dupa Forbes, averea lui A.P e la mai putin de jumatate fatza de acum 2-3 ani, a ajuns la $28M. Asa ca incetazti cu cearta, nu va mai faceti iluzii, e clar ca nu mai are de unde. A fost frumos cat a durat „hegemonia” sic!!! Ca nu transferam, ca nu jucam cine stie ce, ca nu ne antreneaza cine stie ce geniu de antrenor… Sper sa nu ajungem ca Rapid sau U, dar un lucru e clar… S-A INCHIS ROBINETUL.

    Apreciază

    • Da, realismul este un lucru f.bun (şi) în fotbal, dar mai puţin pe placul suporterilor…Chiar dacă clasamentele din fotbal nu reflectă întotdeauna capacitatea financiară a patronilor (altfel totul s-ar reduce la o simplă problemă de aritmetică), există o anumită predictibilitate / relaţie între ele…Eu sunt mai puţin „revoluţionar” aşa, şi-ţi spun că în acest context ciudat (în care se află AP şi în care -automat- se află şi CFR-ul) eu unul sunt mulţumit şi cu lotul actual (raportat la „ce se poate”), şi cu antrenorul, şi cu tendinţa…Eu văd un antrenor care e potrivit pentru această etapă de „dezvoltare”, a demonstrat şi în alte părţi, şi la noi, că poate redresa o echipă, că poate găsi soluţii atractive pentru orice adunătură de ciurucuri…Dacă ne vom menţine acest trend de 2 jocuri bune din 3 (concomitent cu 7 puncte din 9 posibile), eu voi fi mai mult decât mulţumit….Restul sunt discuţii, vise, prognoze, presupuneri…HAI CFR !!!

      Apreciază

    • Stiu cum se fac topurile la Forbes, nu sunt foarte bine documentate. In plus, in Romania licenta fiind a trustului Adevarul (ex Dinu Patriciu), anumite cifre erau distorsionate dupa niste interese. Investitia intr-un club de fotbal nu se face dupa cita avere ai, ci dupa ce doresti/speri/incerci sa obtii in plan financiar, politic, imagine etc.

      Apreciază

      • Asta-i romanismul in unii….Ai toatele datele, faptele vorbesc… Dar hai sa ne facem noi sperantze fara o baza logica. Si culmea, dupa aceea sarim tot noi in sus ca de ce nu ne intindem mai mult decat ne permite plapuma. Gimme’ a fvcking brake, and use your brain. Gandeste cu capul de sus, nu cu celelalt,
        daca poti. E mai practic , oricat de greu ar fi sa crezi.

        Apreciază

  10. Ceea ce nimeni nu a subliniat pina acum in comentariile de dupa meci este faptul ca uite-asa incetul cu incetul in citeva saptamini am ajuns de pe 14 pe 7 in clasament si pina la pauza de iarna avem sanse bune sa ajungem pe 5, in fata noastra fiind Gazul si Botosaniul. Stiu ca toti ne-am fi dorit o victorie impotriva Astrei, dar 7 puncte din 9 in trei etape sunt un semn clar ca echipa merge.

    Apreciază

    • Da, putem ajunge acolo, dar diferenţa de puncte cam mare tot va rămâne faţă de cei din G2-ul lui Vass, ăia cîştigă destul de previzibil şi convingător cu restul echipelor. De G1 nici nu mai vorbim, uite au câştigat şi la BV, este imposibil să-i ajungi în acest sezon (nici cei din G2 nu au şanse). Aşa cum am „previzionat” pe la sfârşitul articolului, sper din toată inima ca meciul de la Chiajna să reprezinte începutul unui nou ciclu de 7 puncte din 3 partide, lucru -dealtfel- absolut posibil, totul depinde de noi, mai exact de Grig. Referitor la Grig : oscilează .vizibil- între o abordare superofensivă şi una mai prudentă (atât introducerea, apoi schimbarea lui Tade stau mărturie în acest sens), va avea nevoie şi de ceva noroc, de nişte soluţii mai inspirate în schimbări, decât cele efectuate ieri…

      Apreciază

      • Cam asa ma gandeam si eu zilele astea: ca probabil ca vom reusi sa depasim Ceahlaul, Botosianiul si alte echipe din grupa lor, dar mai degraba ne departam decat sa ne apropiem de Astra, Petrolul sau Pandurii, iar atata vreme cat suntem in spatele lor, suntem in afara Europei la anul.

        Apreciază

      • Ma omorati cu punctul asta G. 🙂 Teoretic (sper ca si practic), asa cum primele clasate au 23-28 de puncte, iar noi 17, in retur se pot inversa rolurile. Facem noi 28, iar ei 10-15. 🙂

        Apreciază

  11. O altă remarcă vizavi de Grig : în conferinţa de presă de după meci a insistat pe noţiunea de „prospeţime” (care nu a mai existat la fel de vizibil ca etapa trecută la Piatra). O scuză reală şi nu prea, pe de o parte chiar putem observa această carenţă (multe dueluri pierdute, atacuri înfundate datorită lipsei de „prospeţime”), dar se pune automat şi o altă întrebare : oarfe cine-i responsabil la o echipă pentru „prospeţime” ? Să clarificăm din start : condiţia fizică şi prospeţimea sunt două noţiuni diferite, există condiţie fizică generală fără prospeţime în joc (adică fugi suficient de mult, dar în momentele cheie n-ai puterea să pui piciorul mai repede cu o fracţiune de secundă, etc.), invers nu prea merge…Condiţia fizică generală se obţine prin pregătiri / cantonamente specializate, prospeţimea ţine de alte „ştiinţe” : de modul de recuperare de după meciuri, de capacitatea preparatorului fizic de-a asigura refacerea organismului de după efort, etc., adică de operaţiuni / măsuri „post-pregătire-de-bază”, iar la acest capitol cam stăm prost. Nu-i exclus ca observaţia lui Grig să fi fost -în realitate- o săgeaţă subtilă în această direcţie…HAI CFR !!!

    Apreciază

  12. Şi încă o observaţie generală vizavi de două „superstiţii” vechi ca…fotbalul : presupusa exclusivitate a „banului” (pe plan economic) şi a condiţiei fizice (pe plan sportiv) în obţinerea unor rezultate pozitive. Nimic mai fals…Ambele sunt absolut necesare, dar nu şi SUFICIENTE, sunt în realitate nişte condiţii obligatorii preliminare pentru performanţă, nişte „parametrii bruţi”, dacă vreţi, care fără o „prelucrare” eficientă nu garantează în mod liniar performanţa. La primul (banii) avem exemple cât o bibiliotecă cu echipe bogate, dar fără rezultate (banii sunt cheltuiţi fără cap, din varii motive : nepricepere, interese meschine, etc.), iar la a doua avem -din nou- exemple suficiente (mai puţin vizibile, totuşi) când condiţia fizică generală nu se transpune în „prospeţime”, în efort specific concentrat pe momente concrete de joc, etc., şi ajungi să vezi echipe care aleargă mai mult ca adversarul, dar fără viziune, fără o dozare de efort, fără o concentrare pe momentele esenţiale ale jocului…În ambele cazuri potenţialul brut trebuie „prelucrat” de specialişti : cheltuirea banului de nişte preşedinţi deştepţi care -sprijiniţi pe scouteri la fel de deştepţi- aduc jucători pe bani puţini dar de perspectivă şi care se pliază pe stilul tău, iar condiţia fizică generală de nişte antrenori deştepţi, care -sprijiniţi de secunzi şi preparatori şi mai deştepţi- dozează această acumulare fizică în efort specific pentru a interpreta partituri tehnico-tactice dorite, etc. De-aia e frumos fotbalul, că aceste două elemente extrem de importante nu au -totuşi- o exclusivitate, o predictibilitate privind rezultatele viitoare, apare -de regulă- aportul specialiştilor (să nu mai vorbim de noroc), care face ca „mingea să fie rotundă”…Gânduri nocturne…HAI CFR !!!

    Apreciază

  13. Grupul din fata de una barsana sefa + alte 3 (Astra, Petrolul si Pandurii) sunt de neajuns curand. Noi vrem sa facem puncte cat de multe, caci la cat de jos eram ar fi aiurea sa avem alte asteptari. Poate din iarna, cu cativa jucatori vitali echipa sa fie completa.

    Apreciază

    • Apoi, ce facem Kiruj bacsi, softul s-a oprit cu doua ore mai devreme, nici scuza cu schimbatul ceasului nu tine si chiar vroiam sa dau note de trecere unora care, in notarile precedente, ii lasam corigenti.

      Apreciază

      • Trebuie să fug undeva şi nu ştiu cât va dura „şedinţa”, de-aia am oprit mai repede. Dacă vrei trimite-mi notele printr-un comment aici, sau la e-mail „kiruj2@gmail.com”, şi le voi introduce în statistică. Nu prea s-a mişcat nimeni în ultimele 8-9 ore, m-am gândit că cei care au dorit să noteze, au avut timp suficient la dispoziţie (aproape 2 zile). Oricum, mi-am însuşit critica, „orice meci durează 90 de minute”, cam asta-i morala, este? HAI CFR!!!

        Apreciază

  14. Am oprit NOTAREA, tabelul este reactulizat! Au notat 33 de tribunişti, media echipei fiind de 5.9. Nota minimă este de 5.0 (pentru Rui Pedro), nota maximă fiind de 7.0 (Felghe). Urmează o nouă rundă duminică, după meciul de la Chiajna, sperăm cu note muuuuuuult mai mari! HAI CFR!!!

    Apreciază

  15. Fratilor, careva dintre voi a prezentat averea oficiala a lui Arpi. In scadere mare, fata de nivelul cel mai de sus atins. Asta e, daca nu se poate mai mult, nu-i nici o suparare, numai s-o stim si noi. Si atunci dispar si asteptarile umflate de declaratii, cum s-a demonstrat, fara o baza reala. Dupa ce am prezentat cele 5 grupe valorice actuale, cu noi in gr.3, nimeni, dar absolut nimeni n-a marsat pe ideea ca noi am fi in gr.2! Deci toti tribunistii sunt constienti ca momentan asta ne este valoarea si pace buna! Si acum ceva mai ales pt clujenii iubitori si de alte sporturi. Jale peste tot! La U Mobitelco, s-au schimbat stranierii, cei adusi, ba revenirile unor batranei, ba cu o exceptie, transferuri modeste. Iar ca principal, Bobo Pintea, un fel de Minteoan. Lotul actual, in cel mai bun caz, de mijlocul clasamentului. La fel si U Jolidon. Pierde 5 jucatoare cu experienta, vin in loc 4 junioare, plus un antrenor fara experienta in A. Degeaba dispare Oltchimul, ca altele au luat-o in fata, U, pe la mijloc. La handbal masc, suntem in B. Lot din juniori, fara perspective de promovare. Volei masc. Ultimul loc in A, fara sanse de evitare a retrogradarii. La volei fete, suntem in B, cu ceva sanse la promovare. La baschet fete, pe ultimul loc, fara nici o victorie. La polo, Poli Cluj fara nici un punct, pe ultimul loc. Ceva mai bine la rugby, aici este un investitor, nu mare, dar este. Loc 5 in camp recent incheiat. Deci, cu toate ca la bogatasi, suntem pe locul 2, dupa Buc, la investitii in sport suntem codasi. Si asa vom avea o sala de sport moderna, de 7000 locuri, fara echipe competitive insa. Pt modul cum a gestionat, personal, sau prin Muresan, treburile echipei noasre in ultimii 2-3 ani, l-am criticat, totdeauna argumentat, pe Paszkanyi Arpad. Dar ma si va intreb, daca nu era investitia lui la CFR, ce se alegea din sportul clujean al ultimilor ani? Praful! Deci numai analizand starea jalnica a sportului clujean vedem la adevarata dimensiune investitia facuta de Arpi. Pt care-i multumim, inca o data! Si pt ca nu avem unde a ne refugia in alte sporturi, il rugam sa faca ce crede el mai bine de cuviinta, dar cu o deschidere totala fata de noi. Il asiguram, ca daca efectiv nu poate oferi acum sau in viitorul apropiat mai mult, il intelegem, ba mai mult, ii vom fi alaturi, dar sa fie sincer cu noi!

    Apreciază

    • Bela, s-a intamplat ceva? 🙂 Asa este, daca e sa fim echipa de pluton. Sa fim, no problemo, intelegem si noi, dar poate ca ar fi corect sa fim si noi informati. Un pic de transparenta n-ar strica. Vezi Bela, pana la urma am avut dreptate, nici macar tu nu i-ai arunca din tren pe AP si IM.

      Apreciază

    • Daca-i adevarata stirea, probabil Batin stie ce-i mai bine pentru el. N-ar fi stricat, totusi, sa le fi dat cate un telefon lui Semedo si Surdu. Si-apoi, nu-i prea indicat sa mergi la o echipa aflata in varf de performanta. Inevitabil urmeaza panta descendenta. Numa’ bine ajunge, fix la timp, sa prinda degringolada. 🙂

      Apreciază

        • Asa este, dar intrebarea e: nu mai prinde echipa pentru ca nu joaca nimic sau nu joaca nimic pentru ca a fost scos din ritm, fiind utilizat foarte putin (pe posturi nefamiliare lui, in benzile laterale) sau deloc?

          Apreciază

          • Sau si-au revenit ceilalti si chiar daca e in forma e sub ei? A jucat si ultimele meciuri in repriza a doua si impresia pe care a lasat-o mereu a fost ca a temporizat.

            Apreciază

            • Cu riscul să fiu un pic antipatic (sau huiduit, chiar înjurat…), mie-mi pare că nu e vorba de nicio teorie a conspiraţiei, pur şi simplu Grig a inventat o formulă şi stil de joc parţial câştigător (şi parţial convingător în acelaşi timp), iar Batin – parcă – nu prea se încadrează în această formulă. Sau nu încă, „not yet”…

              Apreciază

    • De ce e problema de management? In articolul ala scrie ca i s-a propus prelungirea contractului, dar a refuzat. Ce poti sa-i faci daca vrea sa se duca la Steaua? La fel, nici Bourceanu sau Tantalaul n-au semnat prelungirea cu militarii. Vor schimbare si basta. Sau trebuia managementul sa-i propuna lui Batin 1 milion pe sezon timp de trei ani, sa fie siguri ca va ramane? Sau care e greseala, ca mie imi scapa?…

      Apreciază

      • Corect. Nu-i nicio greșeală din partea conducerii în cazul lui Batin. Decât să NU joace la CFR, mai bine să fie lăsat să joace unde vrea el. PS – Cei de Știri de sport anunțau că Steaua (prin filiera madam AMP) vrea să ia CFR-ului un jucător „important”. Păi „important” cu adevărat (dpdv strict fotbalistic) dintre jucătorii care au contract cu CFR – nu cei împrumutați – ar fi doar Felgueiras!

        Apreciază

        • Poate daca avea 20-22 de ani era mare pacat, dar la 26 de ani cat mai poate progresa? Poate gresesc eu, dar si-a aratat potentialul pana acum. In alta ordine de idei, daca nu vrea sa ramana, ce sa-i faci sa-l ti cu forta? Nu poti, ii expira contractul. Asa ca drum bun si cale batuta, vorba lu’ unu de mai sus, poate era bine pentru el sa se documenteze unde merge.

          Apreciază

    • Hai sa fim calmi, pentru ca nu stim intreaga situatie. In primul rind vad ca de 2-3 zile se incearca transmiterea prin presa (oficiosul pinguin preluat de Prooaia) ca ar exista conflicte la club. Foarte interesant ca apar taman cind echipa incepe sa mearga bine si se apropie de locurile de sus. Nu zic ca nu iese fum fara foc, dar coincidentele in timp sunt stranii (chiar inaintea meciului cu satelitul Chiajna?). Apoi si daca ar fi ceva, hai sa vedem situatia din punct de vedere al jucatorului si al clubului. Batin este un tip mediocru, bun la nivel de Brasov – nu a rupt gura tirgului la noi, asta intr-un sezon in care noi ne plingem aici pe forum ca am luat numai ciurucuri. Au plecat si o gramada de jucatori mai mult sau mai putin bine cotati ca el (Kape, Ganea) si el tot nu a trecut de stadiul de „completare de lot”. E normal ca in acest caz sa isi doreasca o promisiune mai buna – daca la oi are o vrajeala gen „te vopsim si te vindem” e mai atractiv decit la noi unde la vopsitorie sunt Chuka si altii. Sa vedem si situatia clubului – citeam acum doua zile ca managerul lui Götze e ofticat pe managementul lui Hamburger SV ca nu vrea sa prelungeasca contractele a doi jucatori decit daca vor fi diminuate. Nu exista o lege naturala care sa sustina ca un nou contract trebuie sa fie peste cel vechi,asa ca si clubul are dreptul sa faca o oferta corecta din punctul sau de vedere si nu la nivelul asteptat/dorit de jucator.

      Apreciază

  16. Batin nu e Messi, sa intre pe teren si sa schimbe soarta unei partide. Dar are calitatile lui care ar trebui sa fie valorificate. Daca ar fi titular meci de meci sunt convins ca ar da un randament mult mai bun. Sigur ca depinde si de antrenor si de sistemul de joc, dar nu vreau sa ma gandesc la alti jucatori care au avut o gramada de sanse si… nimic. Nu dau nume, dar Hora e printre ei.

    Apreciază

    • Uitam o cauzalitate: ca jucator, daca semnezi cu mopul, macar ai un loc la un satelit asigurat. Daca la CFR nu se doreste influenta persoanei respective, este firesc si consecvent ca jucatorii care semneaza cu ea sa fie trasi pe linie moarta.

      Apreciază

  17. Cu Batin am zis ca e o noua greseala de management. Ma explic. La jucatorii pe care-i ai, cu un sezon jumatate inainte de incheierea contractului incepi socotelile. Daca crezi ca ai nevoie de ei, treci la prelungirea contractului. Deci inca atunci, asa fac echipele care stiu fotbal. Daca nu, il vinzi atunci, sau cu un an inainte de terminarea contractului. Sau il folosesti ca moneda de schimb, gen Nicoara. Dar sa plece gratis, este un esec. Lasandu-l pe Batin, citesc declaratia lui Djokovic in Tuttomercato. Omul de-abia asteapta sa se intoarca in Italia. La vara, dar de ce nu, zice el, la iarna. La fel, si Gabionetta. Pe Brandao nu il adaug, ca el inca n-a jucat. Deci, cei mai buni doi oameni care fac acum jocul echipei, pleaca. Obiora, cumparat dupa imprumut, nu convinge. In aparare, folositi veteranii Maftei si Rada, si ei in ultimele luni de contract (har Domnului!). Cel bun, adica Piccolo, tinut pe tusa (nu si cand n-ai avut alternative, desi daca aveai coloana, trebuia sa fii consecvent si sa nu apelezi la el). Moldoveanul? TV Trinitas nu ne-a spus care-i treaba cu el – ma refer la aparatorul ala tanar. Costea ieri amenintat, azi apreciat. Deac, dezavuat. Ogbu, supralicitat. Ca si obiectivul, loc pe podium. PS. Doctorul a dat din nou interviu. Cu limbajul lui de lemn. Vorbit frumos despre steaua, despre corleone. Cand il aud, mi se face rusine!

    Apreciază

    • Eu nu cred ca Gabionetta si Djokovici se vor intoarce asa repede la echipele lor. Daca aveau nevoie de ei nu cred ca erau imprumutati. Daca vor pleca, cred ca mai degraba vor fi imprumutati din nou (daca nu cumva am putea sa-i cumparam noi). Mai cred ca Doctorul vorbeste asa cum trebuie, mitocania si atacurile suburbane la adresa altor echipe este apanajul conducatorilor stanei. Eu sper ca ai nostri, chiar utilizand un limbaj de lemn, sa fie intotdeauna civilzati.

      Apreciază

    • Da, numai ca trebuie sa vrea si jucatorul sau cei din jurul lui care il influenteaza. Daca asteptarile sunt diferite, e greu sa te apropii. Batin nu este unul din jucatorii pe care ii poti vinde pe bani, cel mult un tip ok ca sa completeze lotul – in aceste conditii poate ca jucatorul are ca asteptare o prima de ‘reinstalare’ consistenta, in timp ce clubul nu vede justificarea pri prisma ultimilor ani. Da, ca moneda de schimb ar fi ceva, dar cine l-ar fi luat in vara si mai ales ce ar fi dat in schimb? Voiculet sau Nicoara a fost un schimb de invizibili, nu?

      Apreciază

  18. SONDAJ!!! Aşa păţiţi dacă nu comentaţi suficient de des…:) Click aici pt. a lansa softul! Îl puteţi accesa şi la „Sondajele lui Kiruj” (spotlight), la „link03”. Este vorba de o părere vizavi de fiecare jucător din lotul CFR dacă merită să rămână în lot şi pentru sezonul viitor şi dacă va şi rămâne în realitate. La fiecare jucător pot fi date 4 răspunsuri diferite, detalii chiar în soft, la observaţii. HAI CFR!!!

    Apreciază

  19. Cristi, se putea da pe Batin la Pandurii, in afacerea Nistor, esuata din pacate. Dar si la Brasov, in schimb cu Mateiu, de ex. Sau alte combinatii, daca exista pricepere. Iar in interventia mea precedenta am demonstrat, ca nu exista!

    Apreciază

  20. Luis, eu personal n-am cerut doctorului sa vorbeasca ca un mitocan. Dar a vorbi in limbaj de lemn, cu exprimari greoaie si mereu fortate, hoho, ma opresc cu descrierile, nu vreau sa stric relatia cu tine inainte de a ne cunoaste personal… PS. Daca tot vorbim de doctorul, o spun aici public, ca eu in locul lui REFUZAM propunerea lui Arpi de a fi presedinte la CFR! Ii spuneam, ca n-am vazut in viata mea nici un meci de fotbal, nu ma pricep de loc la acest fenomen, ca atare nu-l pot ajuta, mai mult, l-as incurca. I-as mai fi zis, ca n-am talent oratoric, nu-mi plac polemicile, nu ma pot murdari cu rahaturile zilnice din fotbal. Raman prieten credincios si loial, accept noi provocari in orice alt domeniu unde Arpi investeste, la fotbal tinand pumnii pt reusite tot mai mari, si atat.

    Apreciază

    • Nu ştiu ce să zic, Bela, eu văd lucrurile chiar invers: de la începuturi (când echipa a fost preluată din „C”) şi cam până-n 2011 (poate 2012 vara) eu nu prea am ce să-i reproşez lui I.M. Să fim serioşi: au promovat echipa în cel mai scurt timp în „A”, au câştigat tot în cel mai scurt timp posibil: 3 titluri, 3 cupe şi 2 supercupe, au fost de 3 ori în CL… Asta în 10 ani de activitate… La nivel de eficienţă n-avem ce discuta, ar fi o chestie efectiv ridicolă, chiar mai mult de atât… În privinţa aşa-zisului limbaj de lemn, sunt de accord cu tine, cu toate că el s-a manifestat mai pregnant în ultimii 3-4 ani, inclusiv unele declaraţii nu la locul lor, inclusiv nişte transferuri ratate, mai mult anul trecut. Dar astea-s chestii de relaţii cu publicul, de PR, unde omul e mai puţin dotat, dar nici n-ar trebui – în mod normal – să fie problema lui. S-a tot trâmbiţat (chiar de AP) că aduce „lătrăi” calificaţi, dar nimic… HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Mi-l si inchipui pe IM intrind in direct la nu stiu ce talk show de sport si raspunzind la interbari de genul „Florin Costea a parcat ca tzaranul la LIDL. Ion Craciunescu, cu noi in studio, sustine ca nu este contraventie a codului rutier, statul la volan fiind o pozitie nefireasca. Cum comentati? Va afecta asta furatul Crudutei la nunta?”

        Apreciază

        • IM: „Eu l-am atenționat pe Florin să nu mai parcheze ca peizanul la METRO. Sunt foarte dezamăgit de Florin, că nu m-a ascultat, și s-a dus să parcheze la LIDL. Noi am încercat să-l reparăm la vracea Marihuana, i-am luat volanul, dar tot degeaba, el s-a fofilat… Am vorbit spiritual și cu stră-străbunicul său și am aflat că parchingul e o boală veche în familia Costeailor. I-am dat ultimul avertisment, apoi o să urmeze penultimul și tot așa, până-l vindem la Steaua…”

          Apreciază

  21. @ Caneto (dar şi pentru alţi „interesaţi”…): sondajul nu a urmărit o exhaustivitate şi „acoperire” totală, să spunem că ne interesează doar „soarta” acestor jucători enumeraţi în listă. În privinţa celor deja transferaţi definitiv (Edimar, parcă, dar şi alţii, poate), soluţia e simplă: se poate vota/nota cu 1=”merită dar nu va rămâne” sau cu 3=”nu merită şi nici nu va rămâne”, şi am rezolvat problema…HAI CFR!!!

    Apreciază

  22. Kiruj, eu din tabelul tau, am taiat fix 15 jucatori pt noul sezon, mai simplu sa-i enumar pe cei lasati: Felgueiras, Piccolo, Camora, Djokovic, Muniru, Gabionetta, Maah, Ogbu si Tade. Deci numai 9, cu mentiunea, ca din astia 2 sunt inprumutati, iar altii 4 pot fi transferati oricand (Mario, Piccolo, Camora si Muniru). Deci ar ramane sigur 3, respectiv Maah, Ogbu si Tade. Acum sunt doua variante, ori vrei titlul, si atunci faci reconstructie totala, pastrandu-i pe cei 3, daca nu, faci cum vrei, chiar si prelungind contractele lui Rada si Maftei, ca tot un drac este!

    Apreciază

    • Bela, ideea sondajului nu a fost sa scriem cine vrem sa ramina, ci cine credem ca va ramine. Exemplu: Piccolo are contract pina la vara – estimezi ca are valoare sa ramina da/nu si crezi ca i se va prelungi contractul da/nu? Din aceste doua criterii iti formezi una din cele 4 variante. La fel, Minca are contract pina in 2015 – estimezi ca va ramine, fie ca si rezerva, sau va fi imprumutat, reziliat contractul etc? E un pic mai subtil decit „asa vrea muschii mei”.

      Apreciază

    • Ioi ioi ioi! Vass Bela, să înțeleg că aștepți o reconstrucție totală cu ținta CĂȘTIGAREA CAMPIONATULUI, pornind de la tripleta Maah-Ogbu-Tade?! Păi măi fratele meu mai mare director (că eu am fost numai adjunct), în cazul ăsta chiar nu înțeleg de ce mai critici mereu și mereu politica de transferuri a conducerii! Maah-Ogbu-Tade? Așa sună bine viitorul pentru tine? Păi cum te mai poți numi criticac dacă-ți pui speranțele noului început de hegemonie în cei 3? Sau îmi scapă mie ceva?… Luminează-mă, te rog!

      Apreciază

      • Mister, totu-i relativ, ştii şi tu foarte bine, iar în fotbal şi mai relativ, la CFR să nici nu mai vorbim… În condiţiile financiare DATE, eu zic că tripleta aia e bună, în condiţiile financiare din 2005-2006 nu mai e bună. E o treabă simplă, nu crezi? HAI CFR!!!

        Apreciază

        • În orice condiții financiare tripleta respectivă ar fi bună numai din momentul în care ar convinge că este suficient de eficientă. Așa cum a convins de exemplu tripleta Renan – Gabi Mureșan – Peralta, chiar dacă nu a fost perfectă. Cei 3 mai au destul la dispoziție din acest campionat pentru a demonstra că au față de CFR. Când vor avea față – chiar și la nivel individual, nu de tripletă – am s-o recunosc spășit, ba chiar am să mă rog de factorii de decizie să nu renunțe la ei/el.

          Apreciază

    • Iarasi, intrebarea a fost cine credem ca va ramine, nu de cine avem nevoie sau nu pentru un nou titlu? De ex Hora ramine, indiferent ca vrem sa jucam la titlu sau la retrogradare? Felgue va fi vindut, indiferent ce planuri ulterioare avem? Este vorba de cum anticipam noi viitorii pasi ai conducerii, indiferent ca ne convine sau nu.

      Apreciază

  23. Kiruj, rezultatele echipei n-au nici o legatura cu cele scrise de mine despre acceptarea functiei de presedinte de catre doctor. Eu am abordat subiectul la nivel de principiu, adica sa refuzi onest o functie la care n-ai cunostinte minimale. Ca s-au obtinut rezultate, nu contesta nimeni. Si mai stim ca la inceputurile depre care vorbesti, s-a apelat la oameni de fotbal, din tara si din stainatate. Cu succes! Din pacate, de-o vreme, cam de 3 ani, se face totul dupa mintea si cunostintele, refuz sa cred, si interesele, doctorului si ale lui zamfir. Arpi decide in final, dar propunerea si influenta este a celor doi. Dar efectiv nu vreau sa polemizez pe aceasta tema, a fost o remarca cu functia doctorului, pe care de mult am vrut s-o fac publica, dar am tot uitat. Nimeni nu trebuie sa fie de acord cu mine, dar repet, sa fii presedinte la un club de fotbal trebuie sa ai si cunostinte si calitati pt acel post. Iar Muresan, dupa mine, nu le are!

    Apreciază

    • În condiţii normale aşa trebuia procedat, dar aici nu putem vorbi de condiţii normale, AP a vrut să dea toată afacerea asta nouă pe mâini absolut sigure, şi singurul în care a avut (şi are şi acum) încredere maximă este IM, care – totuşi – a avut anumite competenţe manageriale generale în acel moment „0”. Că fotbalul e altfel, asta o ştim, ei s-au şi înconjurat la început (dar şi acum) cu tot felul de „specialişti” (corecţi sau mai puţin corecţi, pricepuţi sau mai puţin pricepuţi). Ce am vrut să subliniez: numirea lui IM s-a făcut în baza încrederii totale a lui AP, şi – dpmdv – e foarte bine să fie aşa. Dacă te uiţi prin târg, vezi numai preşedinţi „profesionişti”, de fapt nişte ţepari şi hoţi, care abia aşteaptă să-l fure pe patron. Singurul lor avantaj este acel metalimbaj de doi lei (de „specialist), care – din păcate, sau din fericire – nu-i stilul lui IM, la el – într-adevăr – putem vorbi de un limbaj de lemn. Dar – repet – asta este lucrul cel mai nesemnificativ, în contextul general al echipei. HAI CFR!!!

      Apreciază

      • Pentru Paszkany era mai important să se încreadă în om, decât în priceperea sa. Lucru pe care-l înţeleg pe deplin şi cu care sunt total de acord! Patronul construieşte echipa începând cu Mureşan şi nici nu concepe să schimbe ceva în această direcţie.

        Apreciază

      • Asa este Kiruj,decat un mimi sau un dinu vama ,il prefer de o mie de ori pe I.M..In alta ordine de idei,in momentul de fata nu exista nici un manager (asa zis specialist)in fotbalul nostru,care sa fi avut rezultatele lui I.M..Nu sunt de acord nici cu idea ca ,trebuie sa fi neaparat din fenomen ca sa poti sa ai rezultate,mai degraba trebuie sa fi un bun manager,sa iti alegi oamenii cu care sa lucrezi si sa-i coordonezi in asa fel incat sa aiba rezultate.

        Apreciază

  24. Si eu am fost adjunct, mai exact director economic. Nu-ti inteleg rautatea, cum n-am inteles-o nici in alte dati. Daca-mi dai un citat, cat de mititel sa fie, in care te-am luat la misto, ma inchin si imi fac mea culpa. Dar neexistand asa ceva, nu-i fair sa te dai mare, pt niste opinii exprimate. Iar legat de ce am scris, era in contextul intrebarii, cine pleaca, cine ramane. Intrucat au contracte pe cativa ani cu noi, am considerat ca cei 3 din atac pot continua la noi. Maah, acum se descurca binisor pe dreapta, Ogbu la cei 23 ani a aratat ca are potential, iar Tade, un om de echipa, cu aport constant, cu indeplinirea corecta a fazei de aparare. La o revolutie pozitiva, ei pot fi solutii pe banca, daca se aduc, asa cum ar trebui, jucatori peste valoare celor 3. Dar nu-mi fac iluzii, se cam stie ce va fi. In nici un caz o revolutie descrisa de mine…

    Apreciază

    • Unde naiba ai văzut tu răutate? Credeam că suntem prieteni și ne putem trage de brăcinari, așa, ca de la 1/2 director la 1/2 director… Mă rog, se pare însă că ai obiceiul de a interpreta greșit reacțiile celor din jur și de a vedea dușmani peste tot. Oricum, mulțumesc pentru explicație. Acum am înțeles că reconstrucția pentru titlu poate începe cu cei 3 (M-O-T) pe banca de rezerve, deci de la zero.

      Apreciază

  25. Cristi, desi mai tot timpul langa echipa, de peste 45 de ani, acum mai putin sau chiar de loc fizic, dar informational permanent, nu pot prognoza nimic din ce va face conducerea! Deci dupa mine cel mai sigur e ca nimic nu e sigur! Pleaca oricine pe care se primeste ceva banet. Stiu ei cine? Nu! Jucatorii imprumutati vor fi cumparati? Nu! Piccolo, pe faras. Se razgandesc in privinta lui, ca in alte cazuri (Peralta, Stancioiu)? Nici ei nu stiu. Se va certa prietena lui Hora cu tipa lui Arpi? Sau chiar cu Hora? De unde sa stim? Va mai bea Costea? De unde sa stim?! Apoi, Maftei si Rada in ultimele 6 luni fiind, si tinand cont de varsta si forma lor sportiva, ar trebui sa plece! Dar nici asta nu e sigur! Printre cuvinte, din declaratia doctorului rezulta ca de Deac ar vrea sa scape. Dar vor putea? Habar n-am. Dar in toata nesiguranta de la noi, este si ceva sigur: Cadu va ramane in mod cert…

    Apreciază

    • Pai tocmai asta e si rolul sondajului, sa facem pe mama si tata Omida si apoi sa avem motiv de comentat in pauza nationalei; mai spargem si noi lincezeala Tribunei :)…

      Apreciază

      • BREAKING NEWS! S-a schimbat modificarea, etapa a 14-a se joacă, totuşi! Deci nici vorbă de pauză „naţională”, dar de discutat vom discuta, desigur, dar comprimând un pic (în timp) subiectele… PS: s-a amânat doar partida oilor cu U Cluj… Ei „se pregătesc de CL”, de punctul nr.2… HAI CFR!!!

        Apreciază

  26. Ai dreptate, 07, uneori ma supar repede, dar numai in cazul celor pe care-i respect. Restul, cam stii tu la cine ma refer, pot sa scrie ce vor, respectiv ce aprobati, ca nu ma-ntereseaza. Revenind la reconstructie, eu chiar cred ca ar trebui un 11 total nou, tinand cont de obiective – numai daca se vrea titlul – dar si de miscarile de trupe care se anunta. Insa, repet, nu cred ca va fi asa ceva. Nici macar in proportie de 50%!

    Apreciază

  27. Te corectez, Luis, nu slabe sanse, nici o sansa! Si asta nu pt zicala, „nu-ti fa iluzii sa n-ai deziluzii!”, ci pt ca asa e starea vremii la noi. Din pacate.

    Apreciază

    • Eu zic că trebuie să ai tot timpul „iluzii”, mai ales dacă te numeşti CFR… Bela, îţi aduci aminte de defuncta Urziceni? Când au luat titlul acu nici nu ştiu câţi ani, au pornit la drum cu nişte „ciurucuri” aruncate de „specialiştii în fotbal” de la alte echipe. OK, era acolo D.Petrescu, era acolo Mimi (mai mult pentru a rezolva aspectele „underground”), dar „Tribuna Urziceni” ce putea spune la început de sezon, vâzând pe alde Mucles Apostol şi pe ceilalţi „expiraţi”, care ulterior au format un grup şi au câştigat titlul? OK, ştiu că nu a existat nicio tribună din urziceni, nici virtuală, nici reală, de nicio culoare, suporterii erau toţi ţăranii ăia care umblau la meciuri şi în div.C, fără nici cea mai mică concepţie despre fotbal, dar – în final – tot te întreb: speranţele lor erau mai îndreptăţite pentru un titlu?

      Apreciază

        • Ok, exemplul meu cu Urziceniul era unul luat la întâmplare (puteam alege şi exemplul Oţelul, oarecum similar…). În ambele cazuri marele mase de suporteri (din Urziceni, din Galaţi) nici nu visau la titlu la început de sezon, darămite să mai şi critice (ce-o mai fi şi asta…) conducerea pentru aducerea de „luzeri”… Am vrut să insist pe conceptul că în fotbal „poţi avea iluzii”… Cu permisiunea ta, Mister, acum nu intrăm în analiza detaliată cum a câştigat titlul Urziceniul, respectiv Oţelul, că inevitabil ajungem şi la întrebările „duşmanilor”: cum a câştigat 3 titluri CFR-ul… HAI CFR!!!

          Apreciază

  28. Kiruj, nici la Urziceni, nici la Galati nu s-a vorbit de titlu! Deci nici asteptari, iluzii, n-au fost. Ca pe parcurs s-au trezit sus, este adevarat. Iar asta, din prostia noastra, sa fie clar! Daca se tinea Arpi de promisiune macar in proportie de 50%, eram noi campioni, si asta fara probleme! Deci nu-i de loc buna comparatia cu cele doua campioane. Pt mine este prea clar, ca sa mai detaliez. Dar daca se vrea, am s-o fac.

    Apreciază

  29. Ziceam deunazi, ca in locul doctorului nu acceptam funcia de presedinte la CFR. Am si explicat de ce. Acum mai adaug, ca legat de prestatia lui Hategan, iar a dat-o in bara. A zis ca arbitrajul a fost impecabil. Craciunescu demonstreaza ca in prima repriza am avut penalty clar la Ogbu (asta puteau sa fie 3 pct!), plus ca eliminarea lui Yahaia s-a dat aiurea. Nu era mai intelept, sa taca dracului din gura despre arbitraj, eventual sa dea un raspuns diplomatic? Dar doctoru si diplomatia… Apoi, legat de alegerile la Liga. Cica il alege pe Horoba, dar stie ca mitica e greu de invins. Desigur, Horoba nu participa, mai mult, e pro mitica. Trebuie sa fii tare limitat sa crezi ca poti prosti cu astfel de declaratii lumea! Si aici, mai bine tacea, sau daca e chiar presedintele nostru, sa zica ca alege pe oricine, numai pe corleone nu! Si sa spuna si de ce (sintetic, ca lista e prea lunga)! Dar pt. asta trebuie curaj, e mai simpla politica strutului, sa mergi in continuare cu cel care te-a futut cum a putut, de frica sa nu te futa si mai tare! Mi-e rusine de astfel de atitudine lasa, in totala contradictie cu faima clubului nostru! Pot sari si latra pupincuristii doctorului cat si cum vor, ca adevarul tot asta este, avem un presedinte fara pic de onoare si personalitate!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.