Blocuri (şi „blocaje”) defensive


Formulă de joc „1-4-3-3” (cu un singur închizător, ceva mai retras):

1 – portar (P: Felgueiras, Mincă)

2 – fundaş lateral stânga (FLS: Camora, Sepsi)

3 – fundaş central stânga (FCS: Piccolo, Rada)

4 fundaş central dreapta(FCD: Cadu, Brandao)

5 – fundaş lateral dreapta (FLD: Hora, Velayos)

6 – închizator central (IC: Obiorah, Muniru)

7 – mijlocaş/inter stânga (MS: Djokovic, Rui Pedro)

8 – mijlocaș/inter dreapta (MD: Denilson, Voiculeţ)

9 – extremă stânga (ES: Costea, Batin)

10 – atacant central (AC: Batin, Ogbu, Tade)

11 – extremă dreapta (ED: Maah, Deac)

Am enumerat 22 fotbalişti (Batin apare pe două posturi, cele cu nr.9 şi 10). Nu i-am distribuit nicăieri pe Maftei (din motive de „securitate”) şi pe Păun (el mai are nevoie de acomodare). Cei cu caractere bold şi underline sunt titularii preferați pentru „sistemului meu”, restul fiind rezerve posibile pentru acele posturi). Hora e ales titular în fața lui Velayos pentru posibile contribuţii mai utile în atac.

În faza de atac, formula este mobilă, se poate transforma în 1-4-1-2-3 (cu cei doi interi, 7+8, avansând un pic faţă de închizător) sau în 1-2-3-2-3 (varianta „şi mai ofensivă”, cu fundaşii laterali avansând cu o linie mai sus, pentru a sprijini atacul).

Sistemul este conceput pe „materialul clientului”, adică pe lotul existent al CFR-ului, care nu este perfect. Deocamdată nu mă preocupă prea tare faza de atac, unde  direcţia e bună, interiştii Djokovic şi Gabionetta aducând ceva mobilitate (mai ales la Djokovic) și fantezie în joc, există şi suficientă viteză (Maah, Batin, dar şi Djokovic!), iar de la Ogbu mai am – totuşi – nişte aşteptări şi speranţe că va confirma într-un final, văzându-l mai degrabă vârf, decât extremă. În funcţie de necesităţi (şi titularizarea altor jucători), unii dintre aceşti titulari pot fi titularizaţi şi pe alte posturi (Tade la mijloc, de exemplu, inclusiv închizător, zic eu…).

Alegerile mele vizează în primul rând „faza defensivă”, călcâiul lui Achile în acest moment la CFR. Alegerile pot fi susţinute „bob cu bob”, poate cu excepţia lui Denilson, dar cu o pregătire mai serioasă – coroborată cu presupusele experienţe tactice dobândite în Italia – şi el poate deveni „eligibil”.

A) Blocuri defensive construite pentru a dejuca un atac advers purtat pe banda lor stângă:

Teoria „chibritului” (a blocurilor defensive) este una dintre nenumăratele metode prin care se organizează faza de apărare sau sistemul defensiv. Faza de apărare este un proces complex, ea nu se sprijină doar pe portar şi pe cei 4 fundaşi (eventual plus închizătorul), ci împarte roluri mai mari sau mai mici fiecărui jucător aflat pe teren. Pentru a dejuca atacul advers, sunt concepute „blocuri defensive” (compuse, de regulă, din 2-4 jucători, din linii diferite). Când un bloc defensiv intră în rol, ceilalţi jucători din apropierea lui deja sunt în aşteptare (stand-by) pentru a face parte din blocul următor, în funcţie de evoluţia jocului.

În situaţia concretă de mai sus, blocul funcţional care trebuie creat în jurul mingii (şi în funcţie de poziţionarea adversarului, evident, cazul este unul general, sau cu probabilitatea cea mai mare) este în interiorul cercului roşu (format din jucătorii 5, 8 şi 11), poziţionarea lor fiind destinată formării unui „cleşte” din care adversarul cu mingea să aibă cât mai puţine soluţii de continuare – de preferinţă cu pasă înapoi (varianta a., cu săgeata albastră mai groasă). Poziţionarea jucătorilor 4 şi 6 este una preventivă, de intervenţie directă sau de sprijin în cazul în care atacul advers continuă pe variantele b., c. sau d. Dar să le luăm pe rând:

a. varianta ideală (scopul blocului apărător marcat cu roşu), mingea fiind retransmisă în spate sau spre centrul terenului, existând astfel suficient timp pentru reorganizarea defensivei pentru noua situaţie de atac advers. Se va crea un nou bloc de distrugere şi alţi jucători vor fi în „stand-by”.

b. continuarea pe margine (eventual după un „un-doi”), presupunând că mingea şi adversarul „trece” de jucătorul nr.5 (Hora, Velayos). În acest caz intră în rol jucătorul „stand-by” nr.4 (Cadu, Brandao), a cărei poziţionare undeva la colţul careului mare permite o dublare eficientă pentru această variantă de continuare a atacului. Nr.5 trebuie să se replieze imediat ca să-l sprijine el de această dată pe nr.4 dacă mingea ar trece şi de el. Totodată, nr.6+8 trebuie să strângă în centru şi spate, iar 2, 3, 7 şi 9 vor strânge spre dreapta-spate, pentru a face faţă acestei continuări a atacului. Schematic, poziţionarea lor arată astfel:

Intră în rol blocul format din nr.4+5, iar nr.3, 6, 8 şi 11 sunt în aşteptare. În funcţie de continuarea atacului pot apărea alte şi alte „subcazuri”, cu alte şi alte blocuri formate „ad-hoc” şi cu alte şi alte numere (jucători) intrând în aşteptare (stand-by).

c. este varianta unei pase „filtrante printre”, caz în care regruparea apărării arată astfel:

Nr.3, 4 şi 6 formează un cleşte (bloc) de apărare, iar nr.2, 5 şi 7 sunt în aşteptare pentru eventuale continuări ale atacului în zonele respective. Se repoziţionează şi nr.9+10.

d. este oarecum similară (ca logică de atac) cu b., schema de apărare fiind la fel.

e. este o variantă „disperată” (din punctul de vedere al atacului), când se aruncă o minge direct în careu, la „ce o fi, ce o fi”. Poziţia adoptată de nr.2 şi 3 este una preventivă (şi) pentru o astfel de posibilitate; inclusiv a nr.7, care trebuie să mai coboare.

B) Blocuri defensive construite pentru a dejuca un atac advers purtat pe banda lor dreaptă:

Este la mintea cocoșului că blocurile care se alcătuiesc sunt identice cu cele de la punctul A), doar că se formează „în oglindă”, cu jucătorii corespunzători.

***

Desigur, am putea continua defalcarea posibilelor atacuri (şi a blocurilor defensive corespunzătoare), până ne apucă „next-level” (timp este suficient)… ::)). Ar mai fi de studiat îndeosebi cazul clasic, când atacul adversarului se dezvoltă în centru, dar ne putem opri deocamdată aici cu expunerea, ca să nu ne supraîncărcăm mințile și să ratăm pregătirea „de calculator”.

De ce am crezut de cuviinţă prezentarea acestor posibile „reflexe” de apărare? În primul rând pentru că în ultima perioadă observăm la CFR o creştere vizibilă a jocului în atac (atât ca circulaţie prealabilă a mingii, cât şi la finalizare), deci acest „departament” să zicem că e pe drumul cel bun, nu e nevoie de intervenţia „energică şi academică” a „Tribunei CFR”… ::)). În schimb, pe faza de apărare (şi apărătorii, în mod concret) se gafează la „foc constant”, iar aceste gafe – ca model – se repetă de la un meci la altul. În opinia mea, Grig_de_la_oraș a pus accentul pe construcţie, pe circulaţia mingii, – rezultatele se şi văd – dar acum trebuie să ia în primire buba cea mai mare: faza defensivă. Asta în condiţiile lotului actual, că tot ce am aburit aici este o soluţie (set de soluţii) de tipul „AICI şi ACUM” (vezi clasamentul, rubrica „goluri încasate”).

În apărare, TOŢI jucătorii trebuie aşezaţi preventiv, pe posibilele continuări ale atacului advers, la distanţe destul de apropiate, încât 2-3 jucători să formeze instant un bloc defensiv operaţional, care – în funcţie de dezvoltarea atacului adversarului – se desface şi dă în primire mingea şi adversarii blocului următor (format din alţi jucători) etc… Pentru asta este nevoie de condiţie fizică deosebită, în primul rând la nr.7, 8, 9 şi 11 (adică Djokovic, Denilson, Costea şi Maah). Cu Djokovic şi cu Maah nu cred că avem astfel de probleme, Costea ar putea face față, dar e foarte slab pregătit dpdv tactic pentru faza defensivă (deci trebuie lucrat şi la „mansardă”, cu pâlnia), în timp ce la Denilson e chiar invers: nu-i trebuie nicio explicaţie tactică, îi trebuie doar pregătire fizică corespunzătoare. De la el oricum am avea aşteptări mai reduse vizavi de faza de apărare, eventualele „dispariţii” ale lui din apărare fiind preluate pe rând (în regim „muncă suplimentară” neremunerată…) de alţi 3-4 coechipieri mai „băţoşi”, pentru a-l păstra fresh pe brazilian pentru atac, unde e mai necesar.

Să nu uit, încă ceva: aceste construcţii de apărare sunt ceva mai dense şi mai strânse ca de obicei, tocmai pentru a-i proteja pe dragii, dar lenţii noştri fundaşi centrali, pentru a nu-i expune la dueluri directe cu „motorete” africane (sau de unde or fi), că-i bai mare, se vede de la o poştă live și pe înregistrările meciurilor.

***

În final, o observaţie privind golul 2 marcat de Djokovic la Ploieşti. Fază lucrată 100% la antrenamente. Minge aruncată în dreapta, la Maah (departe de fundaşul advers pentru a-i anula o intervenţie directă de respingere), Maah se întoarce spre poartă şi vede foarte bine poziţia strategică excelentă a lui Gabionetta (de inter dreapta adevărat) şi pasează, dar şi își dă drumul la fugă, fiind ABSOLUT SIGUR că mingea îi va reveni. Aşa a şi fost (un mare BRAVO lui Gabionetta!), urmează o nouă revelaţie a lui Maah, o centrare parşivă printre portar şi linia apărătorilor (prost poziţionaţi) şi… GOOOL!!! A fost simplu? Nu ştiu, dar a fost frumos, în primul rând pentru că s-a văzut rodul exersării. Meritul la gol e în proporţie de 50% la Maah, cel care a luat de două ori decizii corecte pentru continuarea atacului, restul fiind împărțit între Gabionetta şi Djokovic. Revenind la Maah, îmi menţin părerea că nu este chiar o mare petardă, cu servanţi inteligenţi poate deveni destul de util, şi – surprinzător sau nu – își poate pune şi capul la contribuţie, precum la acest gol.

HAI CFR !!!

0 comentarii

  1. Simplu, logic, clar si concis… Nu? Ei, sa lasam gluma; multumesc, frate, pentru acest „material didactic”!!! Este foarte „profesional” intocmit! Iar incheierea este ca si cum as fi descris-o eu, asa de mult mi-a placut…

    Apreciază

    • Mersi foarte mult, frate ! Ştii şi tu foarte bine (ca şi mulţi alţii de aici) că analiza asta este doar o introducere în fenomen, nicicum o expunere exhaustivă. Am vrut să prezint logica de construcţie, apăi subcazuri sunt cu găleata, poţi să scrii romane întregi despre asta. Cum e vremea acolo ? La mine ninge şi îi frig, şi din păcate s-a subţiat şi stocul meu de palincă…HAI CFR !!!

      Apreciază

  2. Excelent articol, pacat ca la nivelul tehnic al echipei, nu au asemenea viziune a jocului. Fara nota de ironie, o asemenea schita tehnica a jocului nu s-a facut de niciun tehnician, un mare bravo pentru kiruj. Si nu e nicio rusine, daca Grig sau oricine altcineva de la club s-ar documenta STIINTIFIC, iar kiruj ofera bazele pentru o schimbare a tacticii. Parerea mea ca acest sistem, cu un inchizator, ar functiona daca am avea o linie de fund solida, nu-i cazul la noi. Astept foarte mult de la Brandao, sper ca se reface si nu-i un caz Martinez, si ofera consistenta apararii.

    Apreciază

    • Articolul este destinat în primul rând pentru „uz intern”, ca măcar noi să înţelegem ce şi cum, care-s cauzele reale ale golurilor primite (multe), majoritatea pe greşeli „repetitive”, situaţie care chiar este îngrijorătoare, că denotă un dezinteres pentru a învăţa din greşeli. Sunt 100% convins că Grig le ştie (de fapt le ştie mult mai bine), problema lui se compune din : 1-nevoia (obsesia?) de-a fluidiza jocul, de-a consolida construcţia şi de-a ridica gradul de eficienţă în atac. Aici se văd rezultate clare, dar timpul scurt nu i-a permis să ia de coarne şi apărarea. N-are încotro, trebuie să se apuce…Grig mi se pare tipul de antrenor orientat cu predilecţie spre atac, spre construcţie, iar echipele mici unde a activat pâbă acum i-au fost un mediu cât se poate de proprice pentru a-şi dezvolta aceste deprinderi. Aici e altceva. 2-a doua lui problemă este una „moştenită” : el a preluat un lot gata f…format de Rednic (era să zic altceva…), mai mult, o tradiţie ceferistă de apr. 8 ani (=ciclu) caracterizată pe contraatac, pe apărare cu 2 închizători, probleme ale apărătorilor parţial ascunse de închizători profesionişti (G.Muri, în primul rând), şi a considerat (greşit) că acest departament mai poate aştepta. HAI CFR !!!

      Apreciază

  3. Banuiesc ca stie si Grig schemele astea, altfel ramanea repetent la cursurile PRO. 🙂 Depinde ce vrem (clar, sa batem), joc ofensiv sau defensiv. Reiau a nu-stiu-cata-oara o declaratie mai veche a lui Mourinho – am uita-o, atat am repetat-o – ceva de genul, un bun joc defensiv se face in detrimentul celui ofensiv, si invers. A adaugat ca trebuie gasit un echilibru prin care sa impaci si capra, si varza. No, n-a folosit chiar termenul “capra”. 🙂

    Apreciază

    • Dacă o zis Mou, apăi musai să fie aşa…:) Aşa este desigur, no comment. Grig trebuie să inventeze o schemă prin care să maximizeze performanţele ambelor departamente. Greu, dar -pe termen scurt, cât să te scoată din rahat- nu-i imposibil. E nevoie ca capacitatea fizică a fiecărui jucător (cât o fi la fiecare, mai mare sau mai mică) să fie dozată cu pipeta şi numai în scopuri absolut necesare, altfel apare sindromul „pregătirii fizice aflate la curul broaştei”. Desigur e nevoia şi de alte lucruri : o fanatizare a jucătorilor (punguţe?), ajutorul primit de la „noi” şi mult, mult noroc…HAI CFR !!!

      Apreciază

  4. Oare fac jucatorii si antrenorii studiu pe greselile din meciuri, urmaresc pe analize video ce s-a gresit, ce s-a facut bine, se exerseaza la antrenamente anumite scheme incat sa fie eliminate greselile din joc, ale fundasilor, mijlocasilor defensivi? Am urmarit pe youtube cateva antrenamente recente si nu mi s-a parut deloc a fi asa, de asta intreb. Noi tot analizam aici pe Tribuna, greselile de joc, golurile luate mult prea usor, dar ei o fac? Au trecut totusi 10 meciuri oficiale, in aparare au ramas aceiasi fundasi ca si in anul trecut, si in retur nu aratam chiar asa rau, dar acum intelegem cat de important era G.Muresan. Degeaba dam 2 goluri in meci daca luam 3. Apropo: de ce nu a jucat Piccolo?

    Apreciază

    • Nu cred că nu se fac astfel de analize, ele s-au făcut deja în anii 70 şi la nivele joase de tot (eu pot confirma acest lucru, probabil şi alţii). Ele se fac -evident- în vestiar (sau într-o sală „multifuncţională” cu videoproiector, etc.), iar după aia urmează „proba practică” a antrenamentului, pe teren, unde nu se mai explică în neştire aceleaşi lucruri, ci se exersează. Un privitor din exterior poate avea impresia că nu se face nimic specific, dar în realitate se face ceva…

      Apreciază

      • S-o face ceva, dar in teren nu se vede ca aceleasi greseli pe faza defensiva le vedem mereu, indiferent care e cuplul de fundasi centrali. De aia mi-o fost si ciuda luni seara ca am pierdut aiurea, nefiind cu nimic mai prejos decat Petrolu’. Sa nu mai zic de meciul din cupa, in care puteam inchide jocul in primele 10 minute. Ok, jucam mai bine ofensiv, mai combinam, mai punem presiune, mai dam un gol-doua, dar daca ramanem cu pantalonii in vine in aparare, ce realizam?

        Apreciază

  5. Aș zice că ar fi fain un 1-4-2-3-1. Adică Felgue – Hora/Cadu/Piccolo/Camora – Muniru/Obiora – Maah/Djokovic/Costea – Tade(Chucka). Apărare întărită de Obiora și Sullley (pot ajuta când atacăm, dar sunt mijlocași la închidere, în primul rând). Mijloc ofensiv (doar cu asta de ocupă), atacant central marcator, care (din păcate) lipsește cu desăvârșire. La acest lot, mi se pare mai fezabil… Ce zici, mate?

    Apreciază

    • Este o variantă absolut logică şi în alte condiţii (de antrenor, de ex.Ando, etc.) probabil am vedea exact varianta ta, care s-ar putea să fie mai bună, m-am gândit şi eu la asta. Am păstrat varianta 1-4-3-3 doar din respect pentru Grig (el încercând să implementeze acest sistem), adică am construit raţionamentul meu fără să fie nevoie de un alt sistem, doar am încercat să propun nişte „îmbunătăţiri defensive” în cadrul aceluiaşi sistem. Sincer să fiu, şi mie îmi place mai mult de formula ta (1-4-2-3-1), dar presupune 2 închizători, şi în filosofia lui Grig asta „dăunează grav” jocului de posesie, de construcţie (nu am zis că sunt de acord şi eu cu această teoremă). Mai mult, această aşezare ar fi un „remake” la era Ando şi PS, iar Grig – probabil – vrea să scape de „amintirile obsesive”, vrea să furnizeze ceva inventat de el. HAI CFR !!!

      Apreciază

  6. Sunt doua aspecte care dintotdeauna m-au deranjat la CFR-ul modern, cel putin doua. 1. Perseverenta in greseli defensive. Normal, se greseste, altfel nu s-ar marca, dar sunt anumite greseli ale caror exponent este de exemplu Rada. Nu el le-a brevetat, dar este un ambasador de seama. Problema e ca meci de meci se repeta aceleasi erori in defensiva, parca trase la indigo, indiferent de antrenor. 2. De prin vremea lui Sunda inca avem mentalitate de echipa mica, nu suntem echipa de posesie, ci de reactie. Nu putem avea calitatea Barcelonei, nu putem domina orice adversar, dar cand vezi ca echipa e pe cale sa castige campionatul, cu echipe gen Concordia, Viitorul, pe teren propriu, nu avem posesie, jucam pe contre, e grav. Si asta in conditiile in care avem o paradigma inradacinata, de 10 ani, chiar daca am castigat titluri, toti antrenorii sau pseudo antrenorii au impus acest statut de underdog. Cu toate acestea, iubesc echipa, hai CFR.

    Apreciază

    • Da, corect. Asta a fost şi motivul pentru care în 2005-2006 AP a ales strategia importului masiv de stranieri (dornici de ceva bani în plus, dar şi de afirmare), plus puţine elemente autohtone, dar certe (Trică, de ex.). Soluţia a fost perfecta pentru primul titlu, stranierii nu ştiau nimic de steoaia, de nimic, dar Ando deja i-a însuflat acest stil de joc (dealtfel extrem de eficient, mai ales în sezonul 2007-2008) de apărare supraaglomerată şi contraatac. Tot Ando a dus la perfecţiune apoi acest stil în CL de anul trecut, când adversarii aveau o posesie de 70-80%, dar goluri „nema”. Când am zis „final de ciclu” (şi am şi vorbit noi despre asta), m-am gândit printe altele şi la asta, schimbarea „genelor”, lucrul cel mai greu, care trebuie pregătit din timp. Rednic a încercat un 4-4-2 de posesie cu jucători nepregătiţi mental pentru aşa ceva (Cadu şi vechea gradă), a încercat -parcă cu drujba- să introducă în gene noul stil de joc, şi nu prea i-a mers, din ce-am observat. Această psihoză de „dinainte învins” a apărut concomitent cu creşterea numerică a jucătorilor în formula de bază, la care s-a adăugat (ca cireaşă de pe tort), frustrarea / plafonarea unor stranieri. Acest gol superb de la Ploieşti a fost conceput şi finalizat de doi stranieri care (încă) nu s-au molipsit de această boală a „looserului”, în schimb de la jucători ca Rada, Sepsi, Hora, etc. n-ai la ce să te aştepţi. HAI CFR !!!

      Apreciază

      • De aia sunt bune cluburile care au o filozofie clara si cresc juniorii de mici intr-un anumit spirit… Eu fie si numai din acest motiv as aduce jucatori de la echipa a doua a lui Barcelona, Chelsea, Ajax, nu la nivel de Delfeu, Muniesa sau deBruyne… dar ce ramine… pentru ca gena aia de jucator care intra pe teren ca sa cistige e profund in ei.

        Apreciază

        • Aşa este, perfect de acord. Dar atunci celebrii noştrii conducători (nu neapărat numai ai CFR-ului) n-ar mai putea transfera la kilogram în sistemul „primul venit primul servit”, ar fi nevoie de o reală monitorizare / scanare a pieţei, ar fi nevoie şi de o pepinieră proprie performantă (pt. că e mai simplu să educi nişte copii cu o filosofie de joc decât să cauţi prin lumea largă cine-ţi corespunde), etc. Dacă ne uităm în Liga lui Mitică, nu prea găseşti vreo echipă care să păstreze stilul de joc pe o durată de măcar 5-6 ani (de 50-60 ce să mai vorbim). Aş putea aduce ca contraexemplu chiar CFR-ul, care a implementat încă din revenire în „A” un stil de joc bazat pe contraatac, extrem de tăios, eficient, şi asta -cu mici întreruperi- până-n toamna trecută. Acum încercăm să schimbăm filosofia. Chiar dacă sună ca aiurea, eu zic că la Dinamo şi la Steaua anilor 70-80 iarăşi s-a putut observa filosofia absolut clară a echipelor (menţinută decenii întregi) : la Dinamo temporizarea, elaborarea, aşteptarea , iar la Steaua avântul, fantezia, viteza, etc. HAI CFR !!!

          Apreciază

          • Cred ca Cristi s-a referit mai putin la stilul de joc si mai mult la mentalitatea inoculata acelor juniori. E vorba de spiritul de superioritate, psihicul de invingator.

            Apreciază

            • Una-i una, alta-i alta, ambele se cultivă în mod paralel. La Barca, de ex., pe lângă cultivarea spiritului de învingător (care presupune alt tip de formare şi alţi „formatori”) mai putem observa pregătirea tactică a juniorilor în acelaşi stil în care joacă şi echipa mare, de decenii întregi, iar asta se „predă” de antrenori specializaţi pe tactică, etc.

              Apreciază

          • M-am referit la amindoua. Una este structura, in care clubul isi asuma o tipologie de joc si totul se subordoneaza acesteia iar al doilea aspect e asumarea statutuli de echipa mare. Ceea ce am jucat noi ‘pe contraatac’ este la radacina tot filonul de echipa mica si scoala temporizarii a lui Angelo Niculesc, transmisa mai departe de Lucescu si Andone. Merge cind esti mic si vrei sa cresti, dar nu cind cind vrei sa fii mare, fie si la nivel local.

            Apreciază

            • Pe vremea lui Dorinel Munteanu stiu ca s-a facut asta si la CFR. Antrenorii de la copii si juniori aveau, din cate stiu, intalniri periodice cu staful echipei mari si acolo li se transmitea ce se cere de la ei.

              Apreciază

    • Nu am fost echipa de posesie. 🙂 Acum, cica suntem 🙂 Nu mi-a venit sa cred, inainte de meciul cu Petrolul, digi a prezentat niste statistici. Ce-am retinut, dupa 9 etape am fost pe locul 3 din 18 la numarul de atacuri, iar la posesie tot fruntasi, 55% media celor 9 meciuri, daca bine am retinut. Doar la numarul de puncte adunate stam prost. 🙂

      Apreciază

      • Ok, statistica nu ne duce in frunte, dar in timp, daca ai o mentalitate de dominare, strategia se va cupla si cu rezultate. Eu consider ca Grig este acum la momentul de grupa mica de gradinita, cu echipa actuala, dar unui grup de copii mici, daca ajungi la nivel de tabula rasa, poti sa-i insufli o mentalitate sanatoasa.

        Apreciază

        • Eu cred că tocmai acolo e problema, că „tabula” aia a multor băieţi din lot e plină de tot feluri de materii (predate de profesori calificaţi sau suplinitori…), ele i-au intrat în vene/în gene şi e cam greu să le ştergi de acolo, aşa, cu buretele. Depinde şi de ei, dacă vor… Fără receptivitatea lor, Grig are şanse zero. Dar speranţe sunt, mărturie stând evoluţiile destul de bune din ultimul timp, chiar dacă „de-o repriză” şi mai ales în atac. HAI CFR !!!

          Apreciază

          • Asta nu ma deranjeaza, ca doar o repriza, sau ca numai statistic, sau inca nu castigam. Kein problem, vor veni cu timpul, ideea e sa punem echipa pe sine, doar suntem CFR. 🙂

            Apreciază

  7. Señor Kiruj, am citit mai tarziu articolul, l-am lasat sa se invecheasca putin si sa isi imbogateasca aroma, ca vinul :). Foarte fain, pentru suporteri din astia ca mine, care au jucat in Liga Campionilor din curtea scolii, e un material aflat la opusul celor oferite de presa sportiva (de can can). Am o intrebare, ca neofit ce sunt. Din moment ce punctul slab al echipei e apararea si lipsesc inchizatorii „meseriasi” (de exemplu Gabi Muresan, de care am zis de cateva ori ca e jucatorul care decide in buna masura castigarea unui meci), nu ar merge un sistem cu 5 fundasi, gen 5-3-2, 5-3-1-1, 5-4-1 sau chiar ceva dus la extrem de genul 5-2-3? S-ar compensa intr-o anumita masura lentoarea fundasilor centrali pe care oricum ii avem si nu ii putem inlocui peste noapte (Cadu, Piccolo si Rada). Cred ca e mai greu sa inventam un fundas central iute si disciplinat tactic, de Brandao nu stim ce poate pana nu joaca 3-4 meciuri si in sistemul cu 3 fundasi centrali am pune in valoare calitatile lor, amintesc aici experienta, disciplina tactica (mai ales la Piccolo) si inaltimea fizica. Előre CFR!!! („Hai CFR!!!” e luat).

    Apreciază

    • Am şi spus-o mai sus undeva : dacă aş fi eu în locul lui Grig (şi în condiţiile acestui lot de jucători), eu aş merge pe fortificare a defensivei (în primul rând, în al doilea rând) şi doar după aia m-aş ocupa de ofensivă de construcţie. Te asigur că orice antrenor italian care -prin absurd!- ar veni mâine şi ar trebui să se descurce cu acest lot, ar face exact la fel. Ah, că în altfel de condiţii, cu nişte jucători mai de doamne ajută (atât în spate, cât şi la mijloc) strategia ar fi alta, asta-i o altă poveste. Dar să revenim : avem acest lot. Grig a inversat lucrurile (boii au devansat căruţa) şi a marşat aproape exclusiv pe joc combinativ, pe posesie, pe eficienţă (cu ceva rezultate vizibile), lăsând la urma organizarea defensivei. Din punctul meu de vedere asta a fost o mică greşeală, s-au câştigat nişte puncte în plan artistic, dar s-au pierdut altele (mai importante, zic eu) în planul clasamentului, şi ne apropiem de zona fierbinte. Să revenim la aşezarea ta : ar merge şi treaba cu 5 (cu 2 pe margine care fug ca nebunii, Camora şi Maah, de ex.), dar problema tot se reduce la configuraţia liniei de mijloc, adică pe cine-i pui acolo şi în ce formulă. Dacă ei nu ajută linia de fund, dacă nu sunt aşezaţi în aşa fel încât să închidă permanent orice culoar de lansare, atunci ne vom confrunta din nou şi din nou cu faze de „unu la unu” în apărare, şi mai departe ştim rezultatul. Oricum formula în sine există, asigură o mai mare siguranţă defensivă, dar -cum spunea şi Caneto mai sus- vei avea serioase carenţe în atac, vei deveni o echipă defensivă (cum am mai fost, dealtfel), vei scoate puncte, etc., dar tot vei fi huiduit că joci urât. Eu aş merge cu o formula 1-4-2-3-1 (oricum asta s-a folosit şi de Ando, şi de PS, şi de Trică, câteodată), cu Muniru şi Obiorah închizatori (dar şi cu ceva sarcini ofensive suplimentare la Muniru şi altele defensive suplimentare la Obiorah), în linia aia de construcţie i-aş băga pe Gabionetta la mijloc şi pe Batin stânga şi Maah dreapta, iar vârf l-aş băga pe Pedro, să zicem. Batin şi Maah ar avea -deasemenea- sarcini de-a strânge în faza de apărare.

      Apreciază

      • Formula de 5-3-2 ne-ar arunca in mlastina echipelor derizorii, parerea mea. Decat sa fim, cu un joc de nivelul Zalgiris Kaunas, pe locul 12 in superliga Bergenbier, sa jucam, pe termen lung, sa ne intre in sange un 4-3-3, chiar daca in primul an in serie B, dar sa avem mentalitate pe urmatorul ciclu de 8 ani, de echipa de atac, cu posesie.

        Apreciază

        • Pentru 4-3-3 ai nevoie de nişte fundaşi centrali extrem de mobili şi tari (de cei laterali nu vorbim, ei în orice sistem trebuie să fie nişte motorete), sistemul e mai aerisit decât celelalte, deci în faţa apărării există un spaţiu ceva mai mare (statistic vorbind, bineînţeles), iar această fisură suplimentară trebuie astupată prin mobilitatea fundaşilor centrali. Dacă ne uităm la ce avem în lot, te asigur că Piccolo şi Rada cu greu ar face faţă acelor „munci suplimentare”, care în practică înseamnă apropiere de linia de centru, adică de zona „nisipurilor mişcătoare”. Cadu ediţia 2006-2010 era bun, dar cel de astăzi vedem cum se descurcă, practic rămâne Brandao, despre care nu ştim nimic. Formula 4-3-3 este extrem de spectaculoasă, dacă ai şi oameni potriviţi. Când vorbeam despre ciclicitate, am convenit că -pe lângă schimbarea strategiilor manageriale, etc., chiar tu le-ai spus- un element definitoriu al noului ciclu este formula de joc. Adică păstrăm sau schimbăm formula. Dacă optăm pt. schimbare, trebuie să evaluezi lotul actual, să vezi câţi pot fi „reconvertiţi” pentru noul sistem, iar diferenţa de „resurse umane” trebuie înregimentată într-un fel sau altul (achiziâii, împrumuturi, etc.). Exact asta nu s-a făcut la noi, cu Rednic am mers pe 4-4-2, cu Grig încercăm 4-3-3, dar nu s-au adus (în opinia mea) oameni suficienţi pentru a interpreta aceste roluri diferite. Asta explică în bună parte aiureala în joc mai accentuată în era Rednic (jucători predispuşi şi învăţaţi cu alt sistem alergau / se plimbau aiurea pe teren, fără nicio logică), iar în era Grig se văd rezultate în atac (4-3-3 este mai apropiat ca filosofie de 4-2-3-1), dar cu „pierderi” în apărare. Echipa este ruptă în două din această cauză, orice atac advers este un pericol iminent. Trebuie lucrat foarte tare acolo, dar un sistem 4-3-3 clasic îi va expune în continuare pe Cadu şi restul, deci e nevoie de un 4-3-3 securizat cumva, proiectat pe „realităţii lotului actual”. HAI CFR !!!

          Apreciază

  8. @estinca:
    Nu cred ca la CFR se fac in momentul de fata planuri pe o perioada de 2 ani, ce sa mai vorbim de 8 ani. Cat despre mlastina echipelor derizorii, eu zic ca suntem deja acolo, cu ceva sanse de a iesi pana la finalul turului. Dar imi place argumentul tau cu obtinerea unei mentalitati de posesie. Ar fi o directie buna.

    Apreciază

    • Ei, FV, aici e aici, cum se spune…Când nu ai bani pentru echipamente, etc. (vezi ce a spus Halley acu câteva zile), atunci nu ştiu dacă merită să vorbim de cicluri consolidate pe 4-5 ani, cu elementele definitorii (strategie de management, de achiziţii, sistem de joc, performanţă, etc.) apriori puse pe hârtie. Se vede destul de clar -din păcate- că strategia este „scapă cine poate” şi ca o constantă, „costul cel mai mic”, în orice condiţii. În rest, noi să fim sănătoşi…HAI CFR !!!

      Apreciază

      • Si la „costul cel mai mic” poti face strategii coerente – avem un model in curtea primei divizii, la Dinamo. Buget redus la 3,5 mil., asumarea unei reconstructii totale, mizat pe jucatori liberi si fara cheltuieli adiacente („chiria” lui Felgue de ex., pt ca au fost adusi de la Sportul etc). Crezi ca CFR-ul nu putea avea din vara o asemenea strategie? Daca clubul ar fi comunicat clar – vrem sa dam o sansa autohtonilor – si si-ar fi tinut jucatorii tineri buni/rai asa cum erau, plus citiva furati de la juniorii Universitatii etc. ar fi avut o echipa low cost cu un grad de acceptare mare din partea suporterilor. Si pretentii sa joci sus (asta vara) si echipa relativ iefitna – pentru standardele unui CFR cheltuitor, nu a mers.

        Apreciază

  9. Ok, bani nu avem, deci nici perspectiva pt. strategii pe 6-8 ani. Asta e realitatea. Accept, si sper ca Innova sau alt grup sa preia clubul, cu AP sau fara. Cu tot respectul pt. Cadu, care este un idol pt CFR, prin atitudine, prin invelrunarea cu care apara culorile, prin opozitia fata de „n”, prin simpul fapt ca el a adus 2 titluri din 3, in ultimele etape pe terenul pseudo rivalelor, aplicand umilinta maxima, etc, are niste probleme personale de rezolvat. Sa nu ne ascundem dupa deget, trebuie sa se lase de jocurile de noroc, si sa ramane un simbol. Pentru mobilitatea fundasilor centrali care este baza modelului 4-3-3, cum a evidentiat mister kiruj, eu il consider antrenorul real al echipei. Ar trebui sa aducem cativa copii de la academia de juniori, de la Sanatatea, Seso Iara, whatever. Dar sa fie rapizi. Ah, argumentul ca nu au experienta, omogenitate si ar gresi mult, am incasa multe goluri. Cu Rada si Cadu ce facem? Ei au experienta si omogenitate, si incasam gol meci de meci. Ei nu mai pot asigura siguranta nici intr-un sistem 7-3-0. Repeta meci de meci aceleasi greseli de plasament, sunt mai lenti ca si Carlan sau magazionerul, dar cel mai dureros e ca tendinta lor e regresiva, nu avem sanse de mai bine cu ei. Aduci un cuplu de fundasi centrali de 20 de ani, de la juniori sau bucatarii de la „La Liga”. Ok si cu ei incasezi, la inceput, dar macar sunt rapizi, ii poti educa la plasament, si in timp vor avea tendinte de progres, poti construi un sistem de 4-3-3.

    Apreciază

    • La fundasii centrali cred ca vom avea la vara o situatie din asta, cu Maftei, Piccolo si Rada la final de contract. Brandao nu stiu ce viitor are, fiind si el genul de jucator ‘accidentat dar il reparam noi’. Si atunci cu banii pe doar unul din cei trei enumerati mai sus poti aduce 4-5 tineri care vor o sansa si aplici Darwinism la selectie.. ramine cine poate. Poate si IM sa contribuie la selectie, 1m90 ca fundas central nu se invata, musculatura buna e nevoie..etc.

      Apreciază

  10. Va las pe voi cu tacticile, eu numai va informez ca mai multe site-uri, printre care si oficiosul City News, relateaza ca Arpi vrea sa-l vinda in iarna pe Felgueiras, atit pt a mai avea ceva lovele, cit si pt a scapa de salariul lui imens de 150 mii euro pe an. Stirea asta, plus cea oferita de Halley despre copii si juniori si altele de acest gen, imi provoaca o mare tristete, chiar sunt invidios pe cei care, spre ex, sunt convinsi ca avem un lot bun, in care Maah este peste Sougou samd. Oricum, haide CFR!!!

    Apreciază

  11. Uite, eu nu cred ca se termina in curind :). Si, ca de obicei, nu impartasesc viziunile prapastiaose a lui Vass Bela. Pentru mine e normal ca Felgue sa fie vindut si a fost o greseala ca nu a fost dat iarna trecuta – jucatorul nu mai poate creste valoric la un club ca si CFR (chiar daca jucam sa zicem EL) si frustrarea lui ca nu are un contract mai banos afara este evidenta. Cit despre chestia cu tricourile la copii, mi se pare un pic hilar – in anii 80, cind faceam eu sport la nivel de copii si juniori, fiecare grupa avea 2 rinduri de tricouri „de joc” si se mosteneau din generatie in generatie; la antrenamente se juca cu ce raminea semi-rupt in anii cind se reinnoiau stocurile de tricouri de joc – acum se ofuscheaza lumea ca juniorii nu mai primesc in fiecare an tot echipamentul gratis de la club – dar asa e cind e prea mult bine, daca nu e totul gratis si nou se duce clubul de ripa, daca un an nu avem pretentii la campionat, ala care baga bani e un nenorocit samd…

    Apreciază

    • Oare care-i circuitul unor hotarari de-ale lui Paszkany? Il suna sau il cheama in birou pe Muresan, ii zice Muri draga, vinde-l la iarna pe Felgueiras, ca avem nevoie de bani lichizi si vreau sa scap de salariul lui mare, si anunta-i, te rog, pe cei de la prosport, citynews etc. Sau Muri e papagal si da din casa? Ori s-au gandit ziaristii ca Felgueiras e mai usor de vandut decat hotelul si ar fi logic ca Paszkany sa-l fi anuntat pe Muri ca vrea sa-l vanda la iarna pe Felgueiras?

      Apreciază

    • Sunt ABSOLUT CONVINS că în ianuarie AP şi IM ştiau de problemele (financiare) care vor apărea, sau care au existat deja atunci, dar nu ştiam noi. Până aici nimic neobişnuit, astfel de situaţii apar (şi dispar) zilnic pe harta fotbalistică a Terrei. Dar dacă tot se ştia de această situaţie, trebuia să procedeze astfel (în ordine cronologică): 1 – comunicat către suporteri (clar, răspicat), în care se prezintă situaţia şi se prezintă elementele strategice de conjunctură: reconstrucţie pe elemente tinere/autohtone, renunţare temporara la performanţe cu orice preţ, etc. 2 – vânzarea lui Kape, Felghe, Camora şi Pedro (cel puţin), pe care – la vremea respectivă – se putea obţine un preţ bun, având cota ridicată după doar o lună de la „Dream Theatre”, apr. 10-12 mil. euro, zic eu (dacă ne uităm bine, în situaţia de astăzi doar de Felghe şi – parţial – de Camora avem nevoie, în opinia mea chiar şi fără ei n-am sta mai rău în clasament…). 3 – renunţarea la tam-tam-ul mediatic cu privire la obţinerea unui nou titlu (în care, în opinia mea, nici măcar ei nu au crezut) şi prin care şi-au întors o mare parte dintre fani împotriva lor. 4 – renunţarea la a-l mai aduce pe Rednic (pe bani buni şi pe clauze de despărţire groase…) şi 5 – renunţarea la achiziţiile low-cost gen Tade, Ogbu, etc., în locul lor aducându-se tineri de perspectivă (eventual certitudini fără cotă prea mare) din zonă sau din RO. Nu s-a făcut aşa, din varii motive, momentul psihologic a fost ratat, acum tragem ponoasele, şi asistăm la repararea maşinii din mers. Totdeauna e mai uşor să construieşti o casă de la zero, în baza unui proiect clar, decât să cârpeşti una pe jumătate dărâmată, câteodată cu costuri mai mari şi cu calitate îndoielnică. HAI CFR !!!

      Apreciază

  12. Felicitari pt articol! Sunt si eu de acord cu multe lucruri enumerate de voi aici: lucrat pe defensiva, puncte in locul spectacolului si situatia nu prea fericita a clubului la momentul actual. Sa vedem ce aduce viitorul, inca am incredere in AP si sper la mai bine. As vrea sa punctez cateva aspecte pozitive, care sa ne mai insenineze ziua: jucatorii adusi imprumut pe filiera Parma chiar au calitate si la antrenamentele echipei se afla 2 tineri, sper eu, de viitor: Sculler, de la Alba, parca, fundas central si un fundas dreapta, Ion Jardan, capitanul nationalei de tineret al Republicii Moldova. Sa vedem ce iese de aici. Hai ai nostri!

    Apreciază

  13. Si eu sunt de acord cu tot ceea ce ne-a expus Kiruj in articolul sau. La orice echipa jocul trebuie conceput avand in primul rand o aparare solida, sigura. Astfel de aparari am avut si noi in toti anii in care am castigat campionate, totul culminand in mandatul lui Mandorlini, un adevarat maestru in catenaccio. Bine, din punctul asta de vedere nici cu nea Ando nu poate sa ne fie rusine, in mandatul lui ultim totul reducandu-se la o aparare supraaglomerata si la contraatac. Dar daca ne amintim bine, cei mai multi dintre carcotasii de astazi si in acele vremuri de glorie aveau destule de obiectat; ca ne facem de ras in campionat cu jocul prestat, ca ne vor umili toti in Liga Campionilor, ca decat sa practicam un fotbal atat de anost si de incurcat ar prefera oricand unul de posesie, spectaculos, chiar daca mult mai putin eficient. Dragi critikaci, iata visul vostru chiar a devenit realitate. Etapa de etapa, cel putin o repriza jucam foarte spectaculos, comentatorii meciului Petrolul – CFR neferindu-se sa eticheteze aceasta ultima partida a noastra drept cea mai frumoasa a campionatului. (E drept ca aceasta afirmatie au facut-o doar dupa ce gazarii au inscris cel de-al treilea gol, cel al victoriei lor, 🙂 asta nu ia insa deloc din meritele franarilor nostri). Abia atunci cand vom juca la fel de spectaculos timp de 90 de minute si cand comentatorii Digi ne vor coplesi cu laudele lor, abia atunci sa incepeti sa va faceti probleme,:( pan aunci insa nu disperati catusi de putin. P.S. Si inca ceva. Amintiti-va cat de urat jucam noi acum exact un an in Europa, si priviti cat de frumos se exprima in teren dragii nostri 5telemisti. In acelasi timp insa aruncati o privire si peste cele doua clasamente. O seara faina tuturor.

    Apreciază

    • Aşa suntem noi, suporterii, ca fata aia mare a lu’ Cristi : vrea şi sex, dar şi să rămână virgină. Nu merge, din ce-mi aduc aminte…:) Vrem şi spectacol, vrem şi victorii pe linie, vrem tot. Întebarea e dacă şi putem. Mando şi Ando au ales soluţia catenaccio, depăşită şi urâtă, dar cu nişte rezultate care -totuşi- au încălzit inimile noastre şi au umplut buzunarele patronului…Ca să reuşeşti ambele (şi spectacol, şi rezultate) este nevoie de o muncă de construcţie / omogenizare de măcar 2 ani (cum s-a făcut la Stâna, indiferent ce alte „alinieri de planete” au mai fost la mijloc, cum ar spune Ulisse), asta chiar în condiţiile unui buget liniştitor, asigurător. La noi -din 2003 încoace- nu s-a luat în discuţie niciodată nici măcar o secundă această strategie pe termen mediu, pentru că eram mai mereu grăbiţi să recuperăm terenul pierdut, pentru asta am accelerat „locomotiva”, care -din inerţie- merge mai departe şi acum, dar nu mai are cărbune. Ar trebui învăţată lecţia „piciorului pe frână” aplicată în anumite momente, o accelerare permanentă oricum nu e posibilă, e nevoie de puţin aer curat când ajungi pe munte, te mai aşezi, mai tragi o ţigară…poate un păhărel de ceva :::))). HAI CFR !!!

      Apreciază

  14. Prietene Kiruj, te citesc tot timpul, ca de altfel pe toti tribunistii, in afara de Musat. In ultima vreme ref la analizele tale am fost de acord doar partial, insa acum sunt 100% de acord cu cele 5 pct prezentate de tine. Daca AP si IM nu ne ameteau cu un nou event, cel mai bun antrenor, cea mai buna pregatire de pina acum, cel mai bun lot etc., ci asa cum ai zis si tu, ne spuneau clar, ca criza ne-a lovit si pe noi, ca BINE CA AM AVUT VENITURI DE PESTE 30 MIL care acum ne ajuta, ca se schimba strategia pina ce vin vremuri mai bune, totul era ok, asteptam doar lupta in teren si cresterea in joc a unor tinere talente. PS. Cristi, acum sunt alte cerinte, daca dupa tine e normal sa nu se plateasca mingi si echipamente, dar nici facturile la stadionul unde se fac antrenamente, vedem chiar diametral opus fenomenul in acest an 2013. Si asa nu trebuie sa surprinda pe nimeni, ca luam bataie cu echipa 2-a de la Garbou sat!

    Apreciază

    • Bela, crede-mă că aş fi cel mai fericit ceferist din „spaţiu” dacă s-ar adeveri cumva că n-am avut dreptate. Adică dacă e să aleg între variantele 1 – „s-a dorit într-adevăr performanţă, dar s-au comis erori mangeriale grave” respectiv 2 – „nu s-a dorit în realitate aşa ceva, totul era doar un praf în ochi pt. a devia atenţia de la problemele financiare ale echipei”, eu aş alege de fără să clipesc prima variantă, pentru că atunci măcar nu m-aş îndoi de intenţiile patronului, atunci totul s-ar reduce la aplicarea unor corecţii manageriale (inclusiv eventuale demiteri), şi viaţa merge mai departe. Din păcate, înclin să cred că avem de-a face cu varianta 2, informaţiile care ne parvin din toate direcţiile asta ne sugerează. Să nu mai spun, că în cazul variantei 1, am fi văzut nişte măsuri concrete de „corecţie a erorilor”, dar nici vorbă de aşa ceva. Mai sper – totuşi – în minuni, că speranţa moare ultima, aşa-i? HAI CFR !!!

      Apreciază

      • Si faptul ca sezonul asta nu s-au mai dat abonamente la peluza, ci doar la tribuna doi, tot spre varianta doi inclina balanta… Eu sunt unul dintre pacaliti. Nu ca-mi pare rau acum, dar as fi vrut totusi sa am loc aproape de galerie, atmosfera era cu totul alta acolo.

        Apreciază

      • Cred ca adevarul e la 1,5… S-a vrut ceva performanta, cam cu praf in ochi investitii si s-au făcut erori manageriale in gestionarea lipsei fondurilor de investiții ;)… Ceva s-a vrut, dar greselile nu au mai fost compensate la grămadă cu cite o noua transa de 4-5 jucatori aduși. Poate ca acum tb sa ardem etapele invatarii transferurilor efective punctual si nu la grămadă.

        Apreciază

        • Deocamdată mă aflu şi eu undeva la 1.5, hai, 1.6… :)) Tranziţia conducerii de la achiziţiile tip „la kilogram” la cele punctuale este la fel de grea – din ce văd eu – ca şi tranziţia jucătorilor de la jocul bazat pe contraatac la cel elaborat, ofensiv… Cu achiziţiile punctuale mai avem o problemă: probabilitatea comisioanelor scade… 🙂 HAI CFR !!!

          Apreciază

          • Vom vedea la iarna cum va fi gestionat acest triunghi al Bermudelor, cu 3 parametrii cheie: 1. Sa facă bani din transferuri (sărăcie, nu?) 2. Sa imbunatateasca echipa (dar sa fie ieftin) si 3. Sa ramina la lotul ținta de 26-27 de jucatori.

            Apreciază

            • BullScheisse! Eu sunt la 18-19 grade Celsius, deci o să aflu/văd „la iarnă” mult mai târziu decât Kiruj, care deja e la -72 grrrrrade Celsius. Norocosul! HAI CFR GRUIA !!!

              Apreciază

  15. Baietii astia de la CFR2, ma refer la Pacos, care au pus de o echipa din fosti si viitori ceferisti, nu se misca chiar rau, eu consider ca reprezinta cu brio culoarea visine in EL. Si acum o veste buna pt. Musat: desi oile nu prea strang bani din CL, pt. ca punctele stranse de ei inmultite cu milionul de euro fac 0, ah!, pentru ca sunt ei de zero, au totusi o sansa unica. Market pool share de la UEFA. Aici sparg banca. Nu pt. ca ar fi un Real sau Bayern sau ar face rating la Sky Sport sau uefa.com, pe naiba, ci pentru ca UEFA introduce anul acesta o categorie noua, best comedy features, si aici oile sunt favoriti… Premiul va fi ridicat de probably The best manager in the galaxy.

    Apreciază

  16. @Kiruj, Vass Bela, Cristi, Caneto și alții – Asta e buba pe care o consider și eu suprainfectată în relația – și așa „timidă” – cu suporterii: transmiterea unor mesaje aiurea, care nu-și găsesc corespondența în realitate sau barcelonitate. Adică suporterii pro-CFR (sic!) au luat sus la mestecat aceleași declarații emise pentru presa anti-CFR. Băieții deștepți dintre noi au râs înfundat: „Nu luați de bun tot ce zic AP și IM la TV (not Tudor Vornicu, RIP)”. OK, înțeleg, tactică subversivă. Dar atunci noi ce bunica dracului luăm de bun? Zvonurile care ne plac din surse sigur nesigure? Buuun, știu că am dreptate – pentru că rareori n-am – dar totuși trebuie să pun o întrebare acelora dintre voi care vă pricepeți la afaceri. Dacă într-adevăr AP nu mai este chiar așa de bogat față de noi, cum era înainte de insula C, anunțul public cum că ar avea dificultăți financiare nu i-ar dăuna afacerilor, nu l-ar expune șacalilor care ar dori să-i ia gâtul și punga? Cum se procedează în lumea afacerilor în astfel de situații? Îți ascunzi rahao-ul sub preș față de toată lumea, fără discriminare, încercând să ieși din rahao fără prea multe valuri sau anunți la TV (Look, e Arpi!) că ești pe sulă?… Mulțumesc anticipat pentru explicațiile voastre.

    Apreciază

    • Fără să fiu un mare afacerist (sunt un amărât finanţist bugetar, cu ceva trecut „serelist” – nu „sereist”! -, care era de fapt firma de susţinere a echipei de fotbal între 90-94), pot spune, că da, ai dreptate, dpdv tactic/strategic nu e bine deloc să vii şi să spui că s-a spart geamul, gata… Cel puţin nu în mod explicit. În altă ordine de idei, dacă într-adevăr există probleme financiare, atunci există mereu o „pătură” socială zonală (afacerişti de prim rang, directori de bănci, finanţişti de elită, şefii gărzii financiare şi ale curţii de conturi, chiar ale direcţiilor financiare, politicieni, etc.) care sunt extrem de bine informaţi despre starea ta, câteodată mai bine şi mai exact decât tu însuţi… Deci mascarea problemelor (de la un grad de „rahao” în sus) poate fi o soluţie doar pentru conexiunile tale din străinătate, unde informaţiile ajung mai târziu, şi cu eventuale deformări. În ceea ce priveşte relaţia cu „NOI”, nici pe departe nu doream să vină cu o confesiune, cu o prezentare exactă a problemelor financiare, ci mai degrabă trebuia s-o întoarcă pe melodia crizei generale, pe nevoia de-a începe o nouă etapă (că tot s-a încheiat una frumoasă), că e nevoie de „spirit transilvănean” în echipă, că dorim reconstrucţie, bla bla, prin care tot rahatul putea fi „servit” drept friptură de porc, toată lumea înţelegea, nu contesta nimeni nevoia de reconstrucţie, de pornire pe un nou drum, etc. Măsurile erau tot ălea: lipsă de fonduri (sau fonduri mai puţine), dar – repet – jegul era învelit frumos, în considerente fotbalistice/strategice/manageriale plauzibile, şi toată lumea înţelegea, sau se făcea că înţelege. HAI CFR !!!

      Apreciază

  17. Eu zic sa nu ne mai facem sperante desarte, de renastere a acestei echipe. Sunt aproape sigur ca nu vom mai vedea vreodata titlul la Cluj si nici echipa aceea care te facea sa-ti doresti sa mergi la meciuri. Din ce se aude AP este cam la fundul sacului, tre’ sa plateasca Energobitului cateva milioane bune de euro, plus altele. Se vede clar indiferenta lui fata de ce se intampla acum la echipa. Nu mai da cu zilele pe la stadion. Probabil ca daca nu anul asta, anul viitor va incerca sa vanda jucaria lui. Si ma indoiesc ca va exista vreun investitor capabil sa sustina echipa la nivelul la care a fost. Cel mai probabil va deveni a doua Unirea Urziceni, sau in caz mai bun, va ajunge in div B. Asta e!

    Apreciază

    • Eu n-o văd chiar aşa de gravă situaţia, Luci. Există – fără doar şi poate – probleme financiare poate mai mult de lichidităţi, care nu-i totuna…), poate s-au făcut transferuri de sume masive din veniturile clubului în parte, etc. Din câte ştiu eu, AP are extrem de multe piste de afaceri, în domenii foarte variate şi de obicei nu pune toţi banii pe o singură miză ca proştii la „Caritas”. Are lansate alte şi alte afaceri (ştiu din surse sigure, multe în străinătate, chiar pe alte continente), dar rentabilizarea lor este programată mai încolo… Are probleme – în schimb – cu acele segmente de afaceri care trebuiau să „producă” lichidităţi acum (plus presupusele probleme din Cipru), deci trebuie să „câştige timp”, ca să se ajungă din urmă cu celelalte afaceri care sunt deocamdată în cuptor. Să fim – totuşi – ceva mai optimişti, astfel de situaţii au apărut în viaţa oricărei firme, oriunde, nici AP nu este o excepţie. Are nevoie de timp, în opinia mea, şi – evident – de ceva noroc, ca în orice afacere, şi chiar în fotbal… HAI CFR !!!

      Apreciază

    • Discutabil, nu stiu sa fie posibil ca un actionar sa oblige pe un altul sa-i rascumpere partea. N-are decat sa-si caute cumparator in exterior, daca pe cei existenti nu-i intereseaza oferta. Apoi, daca vroia sa traga oblonu’ in stil Urziceni, il tragea deja, nu mai dadea bani – putini, multi, cati o fi fost – pe Obiora, Ogbu si Tade. In plus, fiecare zi de functionare a clubului costa. De ce ar taragana lucrurile? Daca varianta este ca asteapta cumparator, nimeni nu-si zgarie voit masina inainte de a o scoate la vanzare.

      Apreciază

    • Va fi greu in urmatorii ani, dar nu cred ca dl. Arpad P. va fi un nou Bucsaru, deoarece are alta educatie. OK, a facut si gafe, dar cine nu face? Eu am vazut echipa asta si in C si in B, acum sigur ca se doreste mai mult, dar sa nu uitam ca atunci cand a promovat in A ni s-a parut un nufar alb intr-o mocirla. In 2007 le-am urat in birourile de la Sigma sa se aleaga praful de echipa din motive personale si acum regret, dar zarurile au fost aruncate si timpul vindeca unele rani. Revenind la destinul acestei echipe, ea v-a supravietui oricum si nu cred ca v-a retrograda. Cei care sunteti mai vechi, amintiti-va vechiul stadion din perioada Intertoto, ce caldura emana atunci. Cred ca legatura era mult mai puternica intre echipa si suporteri atunci decat acum. Succes CFR.

      Apreciază

      • Nici eu nu cred, chiar dacă va fi extrem de greu, tot va încerca ceva, zic eu. Un singur lucru trebuie să înţeleagă: împreună suntem mai puternici. În interviu a pomenit că „suntem împreună şi la bine şi la greu, conducerea şi jucătorii”… Dacă mai punea acolo şi „suporterii”, era fain de tot, era un semnal. Nu-i târziu nici acum, nici mâine, noi suntem răbdători, dacă ni se cere ajutorul, vom ajuta. În satul meu natal la fiecare poartă era o tăbliţă pe care era desenată fie o lopată, fie o găleată, etc., iar în caz de incendiu, toată lumea se ducea imediat acolo cu „nick-name”-ul de pe poartă pentru a pune umărul… Câteodată am impresia că pe vremuri comunităţile erau mai bine organizate şi cu un spirit de autoapărare/întrajutorare mult mai dezvoltat… În fine, e o altă discuţie… HAI CFR !!!

        Apreciază

  18. Haideti sa discutam un pic mai organizat aspectele descrise mai sus… Toate au implicare catre situatia actuala a echipei, dar sa nu amestecam planurile. In primul rind, asa cum bine a subliniat Kiruj, o problema de lichiditate (bani cash) nu e neaparat una de profitabilitate. Inseamna doar ca nu ai momentan bani in casierie. In al doilea rind, CFR-ul a beneficiat in ultimul decentiu de bani dintr-o serie de afaceri in care AP era implicat „pe partea romana”, dar nu era majoritar: exemplu clar aici este Trigranit, unde AP avea o participare de ca. 10% pe businessul care se facea in Romania cu constructii de malluri, centre de afaceri etc… Este suficient sa vedem tricourile din unii ani trecuti, cu reclame gen Polus Center sau Sigma Towers; cum Trigranit nu are momentan proiecte mari in RO, surse colaterale de bani din acea zona nu mai vin spre club. Acum, despre situatia asa zis falimentara – primii care stiu de asta sunt intotdeauna autoritatile si bancile, daca nu mai esti in stare sa iti platesti la timp ratele, ceri linii de credit noi, vrei sa reesalonezi datorii etc… As fi circumspect aici, la nivel local exista mai multe grupuri de interese care se lucreaza reciproc printre altele si prin stiri aiurea in presa; sunt convins ca din acest punct de vedere AP nu are doar prieteni. Referitor la Energobit, s-ar putea sa existe o situatie de blocaj – compania a fost preluata de Innova Capital, care find de investitii fiind, face ce fac toate fondurile: se concentreaza pe activitatea de baza, incercind sa lichidizeze activitati colaterale. Toti ne dam seama ca sigla Energobitului pe tricou nu ajuta la vinzarea transformatoarelor electrice. Acum, daca Energobit are 25% din actiuni (nu stiu asta dar e posibil), atunci au toate drepturile de protectie ale unui actionar minoritar imporant: au drept de veto, de ex, la majorari de capital, nu pot fi diluati etc. Si atunci este posibil sa existe niste tensiuni, date de dorinta Innova de a vinde actiunile Energobit, pretul care si-l doreste fondul de investitii si poate unele clauze de asociere – daca de ex. atunci cind a intrat Energobit in actionariat si-a asigurat dreptul ca clubul sa rascumpere actiunile prin metoda put (e cum si-a vindut de ex. Dinu Patriciu ultimele actiuni in Rompetrol), atunci clubul e obligat sa tina banii cash pentru a putea plati actiunile respective la anumite date scadente. Exista in practica – virgula – comerciala foarte multe lucruri care sunt un mod comun de lucru si care datorita confidentialitatii nu pot fi facute publice; in consecinta, noi nu putem judeca si da verdicte din afara, ci doar cel mult presupune cam de unde ar putea surveni niste riscuri sau moduri de actiune.

    Apreciază

  19. INTERVIU AP cu Horia (la Etno) aici ! Aşa cum am ne-am gândit, Horia a dat la TV (ieri) doar partea aia a interviului care se lega de Steaua, dar era clară treaba că au fost discutate şi alte chestii. Spicuiri: „Cineva trebuie să se ocupe şi de motorul unei echipe de fotbal, adică de partea economică.” […] „Sîntem toţi împreună la bine şi la greu, aici mă refer la conducere şi jucători.” […] „trebuie să ne gîndim serios la reconstruirea conceptului CFR pentru următorii ani.” […] „în sînul echipei s-a instaurat o foarte mare dezamăgire după decembrie 2012.” […] „În lot s-a instaurat astfel o foarte mare dezamăgire.” […] „Ne-am propus să reconstruim echipa. În sensul să aducem jucători. Jucători fără trofee, cu foame de rezultate, cu dorinţă foarte mare de a ajunge în Liga Campionilor.” […] „Acest proiect CFR a început cu Iuliu Mureşan, cu prietenul meu, Iuliu Mureşan. Cît sînt la CFR, nu se pune problema să plece. E un subiect închis.” […] „Grigoraş are doar cîteva meciuri la echipă, nu el a făcut lotul.” […] „Eu sînt încrezător că ne revenim, nu poate să meargă, dă-o dracului de treabă, chiar atît de prost.” […] „Poate că pe unii i-am văzut mai buni decît sînt.” […] „Un jucător cu caracteristicile lui (Cadu) poate să joace pînă la o vîrstă înaintată, dar să aibă lîngă el un suport, mai ales fizic.” […] „Cadu este un jucător reprezentativ. Noi nu am reuşit, şi este vina noastră, să aducem un alt Cadu.” […] „Eu îl susţin pe Cadu. Este reprezentativ, dar şi el ştie că doar jocul lui îl menţine pe teren.” […] „Şi acum am parteneri la CFR, nu sînt singur.” şi aşa mai departe. Observăm un alt tip de discurs, cumva asemănător celui „conturat” de noi, zi de zi? Oricum, un prim pas a fost făcut. HAI CFR !!!

    Apreciază

  20. In postarea de la ora 12.30, kiruj a concluzionat, ca „jegul era astfel invelit frumos in considerente fotbalistice/strategice/manageriale plauzibile”. Interviul dat de Arpi a fost exact in acest sens, acum sa vedem, dupa cum incheia analiza kiruj, intelegem ce a spus Arpi, sau ne facem ca intelegem. Eu ma fac ca inteleg, ca atare nu-i aduc nici o critica. Si, la fel, ma fac ca totul va fi mai bine, chit ca nu mai sunt bani pt terenul de antrenament sau pt copii si juniori…

    Apreciază

  21. N-am vrut sa mai pomenesc de Calin Cocora corn si manipularile lui, dar sunt nevoit sa-l amintesc pt ca jigneste pe Chefere TV – refugiul lui actual – pe tribunisti. Se foloseste de interviul lui Arpi si alte informatii generale, cum ar fi venirea chinezilor la Tarnita, pt. a demonstra ca a zis perfect despre tot ce va fi cu echipa, bla, bla, bla. Plus ca nici o echipa nu asigura mingile (!), nici echipamentele, ca e normal ca Arpi sa nu mai plateasca chiria la CMC, ca-i un jaf samd. Sa zica ce vrea, unii chiar il cred, e liber sa faca fiecare ce vrea, dar sa nu scuipe unde a lins!!! Stiu ca-i vine greu sa vada ca aici nimeni nu-l crede, dar asta nu-i da dreptul la jigniri. Sa-ti fie rusine, Calin corn Cocora!!!

    Apreciază

    • Nu-mi face (nici mie) o mare plăcere să revin la subiect, dar consider că trebuie să fac următoarele 3 observaţii (una lungă, una şi mai lungă şi una scurtă de tot…): 1 – acest tip de atragere de capital – ÎN CURS DE REALIZARE – de care se tot vorbeşte dincolo (să nu uităm că şi ei sunt ceferişti, şi prieteni „virtuali”, până la urmă, unul mai glumeţ, altul mai filozof, celălalt vizionar, adică exact cum suntem şi noi) este securizat 100%, informaţii concrete nu ies de-a acolo doar dacă intenţionat trebuie să iasă cu un anumit scop. De multe ori ies exact pe dos, pentru a „dezinforma”, pt. a devia atenţia. Ţine de teoria zvonurilor, una din ce în ce mai tare, capabilă să dărâme imperii financiare peste noapte. 2 – Investiţia în fotbal are un risc de două ori mai mare decât investiţia într-o afacere bazată pe producţie (să zicem). Ce avem pe „masă”? O posibilă investiţie/atragere de capital (în firmele extrafotbalistice ale lui AP sau în cele în care are o anume participaţie), cu o probabilitatea pură de realizare de apr. 40% (şi nu 50%, zic eu). Chiar dacă ea se va realiza (şi concomitent se va investi şi în fotbal, că NU-I OBLIGATORIU!, dar pentru a simplifica discuţia, să presupunem că „da”), probabilitatea reuşitei acestei investiţii în CFR este de apr. 20%, conform „teoremei” mele de început, care se poate verifica (ca medie istorică, evident). Ce ne-a rămas „pe masă” ? Două evenimente OBLIGATORII pentru „next-level ceferist”, una cu o probabilitate de realizare de 40%, alta – subsidiară – de 20%. Din ce-mi aduc aminte din teoria probabilităţii, asta înseamnă o probabilitate finală de realizare de apr. 8%. Fotbalfan tot insistă dincolo, că ar fi mulţumit şi cu 1/10 din ce spune simpaticul nostru prieten acolo, şi – teoretic – stă f.aproape de realitate. Ea poate ajunge – ulterior – la 100%, dar şi la 0%, „om trăi şi om vedea”… 3 – nu sunt sută la sută convins că acelaşi Cocora… HAI CFR !!!

      Apreciază

  22. Kiruj, in ideea ca info se afla mai intai in anumite cercuri (si asa si este) + ca Paszkany are cele mai multe afaceri in afara tarii (pun cap la cap ce declara toata lumea), nu s-ar afla si in exterior daca ar fi probleme? Nici eu nu cred ca Paszkany e falimentar, se prea poate sa fi pierdut bani in anumite afaceri (poate mai multi decat ne imaginam noi si decat e el dispus sa recunoasca) si se poate sa fie o criza de lichiditati. Insa de aici pana la faliment e cale lunga. Cum ramane cu CFR-ul, vom trai, daca ne da Dumnezeu zile (daca nu, prin Gratia divina mergem intr-un loc mai bun si ne facem echipa acolo 🙂 cu sponsor care asigura buget nelimitat 🙂 ), si vom vedea. Cum ziceam, eu le iau cu pasi mici: pana la next level e salvarea de la retrogradare. Pana la salvarea de la retrogradare sunt 3 puncte cu Otelul. P.S: Multi dintre noi activam si aici si pe cheferetv.net. De ce nu va faceti cont si acolo si sa puneti intrebari pertinente, ca eu ma chinui sa-l descos pe corn insa nu ma pricep prea tare? P.P.S: Cum pot sa-mi schimb imaginea din dreptul numelui? Am trimis email la redactia Tribunei, insa s-a ratacit pe drum. Ca, deocamdata, next levelul. 🙂
    hai CFR!

    Apreciază

    • Eu sunt un tip „monogam” (ruşine să-mi fie!), dacă „aici” am nimerit acu’ un an din întâmplare, nu mă mai mişc de aici, numai dacă Mister 07 îmi dă cartonaş roşu… ::)) Acum pe bune: am un program zilnic (inclusiv weekendurile) nasol de tot, nu-mi arde să mă leg la cap în mai multe direcţii. Mai mulţi prieteni mă tot freacă la cap să-mi fac cont de Facebook, dar tocmai în ideea asta nu-mi fac, că şi „socializarea” asta e un fel de drog, dracu s-o ia… Şi – în final – nu e o miză aşa de mare. Ai dreptate (am menţionat şi mai sus), trebuie să fim circumspecţi cu orice optimism exagerat, lucru valabil şi invers, cu pesimismul. Tu eşti mulţumit cu 1/10, eu văd un 8%… Iar cu metoda „step-by-step” sunt şi eu ABSOLUT de acord: să vedem cele 3 puncte cu Oţelul, apoi mai povestim… HAI CFR !!!

      Apreciază

    • Dacă CFR-ul ar avea într-advăr probleme financiare, toată presa sportivă de peste munți ar fi în extaz. Ori, în afara întârzierii plății salariilor până la termenul maxim posibil și tergiversarea achitării unor prime, nu apare nimic despre presupusele problemele financiare ale CFR-ului. Nu-mi amintesc nici ca Rednic, care nu prea scapă ocazia să dea în CFR, să fi pomenit ceva în acest sens.
      Paszkany a strâns cureaua, oarecum neașteptat, ceea ce nu a făcut-o de când finanțează echipa, dar asta nu înseamnă automat faliment sau desființare.
      Acum dacă vin sau nu investitorii-minune, om trăi și om vedea. Până atunci – vorba ta – să câștigăm meciul următor, că asta contează cel mai mult.
      Urmăresc regulat chatul de pe cheferetv, mai mult în compensație pentru corul de bocitori care de o vreme dă tonul pe aici :))), dar nu sunt chiar atât de înfocat ca să mă bag la discuții și acolo.
      Hai, CFR, orice ar fi!

      Apreciază

  23. Kiruj, parcurg tot timpul, min. de doua ori pe zi, chefere tv, pt. ca e site tot de-al nostru si unde dialogheaza ceferisti cu iubire de club ca si noi. Am amintit de Cocora numai pt. ca a amintit de „tribunisti” la misto, cica ne-am fi inselat ca nu l-am crezut. Si am zis ca poate afirma in definitiv ce vrea, dar sa nu ne jigneasca! Oricum, in ultimele discutii de pe-acolo, cineva afirma, „corn, cind lipsesti vreo 3 zile, suntem pierduti pe aici”, iar altul, „na, corn unde-i, ca mi-e foame de informatii?”. A reusit acolo sa manipuleze in stil mare, dar tot degeaba, ca aici nu i-a mers, deci efectul este, sa zicem, doar 50%. Apoi la iarna, cind credulii asteapta marile intrari de capital, unul de la chinezii care fac Tarnita (nu exista inca contract, darmite angajamente pt. cumparare de actiuni, dar asta, ce mai conteaza?!), altul din Italia, Gruia Stoica si nu mai stiu al patrulea, ei bine, cind nu va fi nimic, poate doar vinzarea lui Mario, simpaticul, cum a zis Kiruj, corn-Cocora, va dispare subit si de pe site-ul frate, lasand in urma mari dezamagiri. Dar cit tupeu are, poate va veni cu niste „explicatii” plauzibile, de genul nici o echipa nu cumpara mingi (asta chiar ca a fost tare!) si amina pina la vara miracolul…

    Apreciază

  24. Explicati-mi si mie (ca-s cam intunecat la minte) de ce ar veni investitorii minune tocmai la CFR Cluj? Pentru cele 2, 3 mii de suporteri care vin etapa de etapa la stadion, dar urmaresc meciurile de zici ca-s la mormantare? Nu tu steaguri, nu tu cantece, nu tu fulare, nici macar nu se ridica de pe scaun cand echipa saluta tribuna. Sau pt. povestile alea ca CFR-ul are un management atat de performant ca daca bagi 100 milioane ti-i tripleaza in doi ani? Dar asa cum ii asteptati voi, ii asteapta si rapidistii, U-istii sau dinamovistii sau alte echipe cu traditie, cazute acum in anonimat, stim cu totii de ce. Deci de ce ar veni? Sa nu-mi spuneti ca pentru Arpad Paszkany, ca ma apuca rasul.

    Apreciază

    • Exista intotdeauna interese, mai mult sau mai putin vizibile. Ceea ce este insa evident este ca in ultimii ani CFRul a fost pozitionat de mass media sudista ca opusul permanent la echipa unde exista know how de oierit. Vrem nu vrem, asta iti poate crea intr-o prima faza notorietate (nu neaparat si popularitate). Asta este exercitiul simplu… devine mai complicat atunci cind sunt diverse grupuri de interese unde exista efecte colaterale.

      Apreciază

    • Depinde de „ambalaj”…Dacă „mireasa” este suficient de bine machiată, vopsită, etc. a şi atrăgătoare, nu ? Asta-i doar una din aspecte (ambalarea). Mai departe ajungem la conţinut : dacă ai dovezi că în ultimii 5-10-15 ani ai realizat lucruri minunate în cele mai importante competiţii europene (care au adus şi renume, şi profit), iarăsi e bine. Dacă aceste realizări au oarece repetivitate (cazul CFR-ului), iarăşi e bine. În plus, contează şi criteriul „geopolitic”, investirea într-un brand din Transilvania e mai „cool” , decât într-unul dâmboviţean, fii sigur că vestul Europei ştie foarte bine diferenţa de istorie, de mentalitate, de toate. Când un investitor (un fond de investiţii) face ub studiu de fezabilitate în acest sens, criteriul „număr mediu de spectatori” este importantă, dar el nu se află nici pe primul, nici pe al doilea loc. Pentru „ei” spectatorul este o entitate importantă dar subiectivă, care prin politici manageriale corecte poate fi atras lângă proiect, dacă vorbeşti pe „limba” lui (faci rezultate -în primul rând- şi îl „faci” important, părtaş la proiect). De ce nu se duc la U ? Ştii şi tu răspunsul. Brandul lor a fost confiscat de cine nu trebuia (nu mă gândesc la Walter, „furtul” a avut loc mai devreme, din păcate), iar la Rapid n-avem ce discuta, o firmă serioasă nici la nivel de conversaţie nu-i va pomeni. Aceste firme (fonduri) de investiţii -dincolo de prezentarea făcută de „tatăl miresei”. mai verifică şi ei nişte lucruri (aspecte sociale, mediul economic, mediul legislativ, siguranţa / viabilitatea afacerii pe termen lung, antecedente, etc.) şi doar după aia se iau nişte decizii, poate nici atunci. La CFR în acest moment sunt ceva tatonări, poate şi discuţii, dar cum am mai spus-o, şansele de realizare nu depăşesc 8-10%, părerea mea. În funcţie de evoluţia discuţiilor acest procent poate creşte (de obicei lent), sau poate ajunge la „0” în câteva zile. Vom vedea. Reiterez „teza” lui ffan : pentru moment cel mai important este să câştigăm meciul cu Oţelul. Este foarte important acest lucru. HAI CFR !!!

      Apreciază

      • Eu vad doar doua tipuri de investitori. Cei pragmatici, care vor si stiu sa faca bani, astia nu vor investi niciodata in fotbal datorita gradului foarte ridicat de risc. Si al doilea tip de investitor, cel care se implica sentimental sau vrea sa se faca cunoscut. Asa cum e Paszkany de exemplu. Arpi nu s-a imbogatit, nu a facut nu stiu ce profit din club. Acuma eu iau de bun ce a spus el in scrisoarea deschisa. Cred de asemenea ca unii din anturajul lui apropiat il sfatuiesc sa renunte la CFR. Dar pentru ca acest tip de investitor sa reuseasca de unul singur trebuie sa fie genul Abramovici. Ciobanul inca se tine bine datorita masei mari de suporteri stelisti. Astra a fost preluata tot de acest tip de investitor (aici cred ca mai mult sa se faca cunoscut). Daca mai sunt si alte tipuri de investitori, va rog sa-mi spuneti. Eu speram ca Arpi sa reuseasca sa faca clubul sa se autosustina, ceea ce nu s-a intamplat. De aceea, Kiruj, eu cred ca nu vrea nimeni sa se insoare cu mireasa noastra. Nu cred si nu sper ca se va intampla nimic in iarna. Singurul lucru in care cred acum e ca vom indoi Otelul luni seara. Atat. Hai CFR!

        Apreciază

        • Dacă Paszkany nu prelua CFR-ul (și se forma simbioza AP-CFR din care au avut ambele părți de câștigat), poate era mai greu să-i deschidă Băse scrisoarea… Uite, pentru că AP a reușit să-l sensibilizeze în scris pe Dom’ Preș, Becali n-a mai putut merge pe aceeași linie (chestie de orgoliu?).

          Apreciază

        • Nu contest cele spuse de tine, realitatea e pe acolo, unde vezi tu că e…Atragerea de investiţii ( investitori) nu vine „din ceruri”, stând cu mîna întinsă, trebuie să faci lobby în toată lumea ca să-ţi pice ceva. O şansă în plus pentru CFR (n-am zis că această şansă este una ridicată…), este că AP se învârte în multe afaceri diferite pe tot globul, are cunoştinţe. În RO o parte a echipelor este organizată pe modele aproximativ occidentale (chiar CFR, nu vorbim acum de randament), unele sunt creditate de un finanţator zis şi patron (Jiji, Niculae, etc.), altele s-au alipit de bugetele locale, judeţene, departamentale (Poli, Chiajna, Corona, Pandurii,…şirul e foarte lung, interesant este că limbajul linguşitor al mediei sudice îi numeşte şi pe şefii de acolo tot „patroni”, în realitate sunt nişte „administratori” în cel mai bun caz). Asta ca mod de finanţare. Cu ce scop, din ce cauză se face finanţarea / creditarea / sponsorizarea / susţinerea acestor echipe ? Aşa, pe repede înainte : 1-ataşament sentimental, simţ civic local/regional (pondere mică de tot, are şi AP din asta, în mod cert), 2-să se facă cunoscut şi prin asta să-şi securizeze afacerile, eventual să le şi extindă / să şi le diversifice, 3-să facă tunuri financiare „de unică folosinţă” (vezi cazul Urziceni), folosită pentru diverse targeturi ulterioare, 4-să spele constant nişte bani proveniţi din diferite afaceri dubioase (în occident / America costurile „spălatului” sunt destul de ridicate, iar o echipă de fotbal chiar dacă papă mult, totuşi îţi şi aduce imagine, etc., deci te şi ajută), şi -poate- 5-dorinţa autorităţilor de-a face ceva pe plan local, de obicei combinată cu calcule electorale, etc.

          Apreciază

    • Draga darkside, ok, la CFR n-au ce sa caute investitorii, pentru ca nu sunt steaguri (trebuie mentionat ca la meciurile cu „n” am realizat niste coreografii la care marlanii nici nu visau, am punctat ca sa nu aveti iluzii aiurea). Deci la noi n-are ce sa faca investitorul minune. Dar la „n” ce ar putea gasi? Marlani, infractori care bat niste copii, aurolaci, crema Manasturului, groapa, niste scursuri care au migrat acum 30 de ani in oras si se dau clujeni, dar nici cu DDT nu poti sa ii scapi de mirosul de opinca? Asta ar atrage investitorii la echipa de gunoieri sau eventual steaguri? Sau nu stim noi si „n” e cumva multipla campioana, a participat de n ori in UCL, a batut pe Man United, Doamne cat am dormit de n-am vazut actele de bravura ale marlanilor.

      Apreciază

      • Am luat la intamplare cele trei nume. Puteam spune la fel de bine Universitatea Craiova, Poli Timisoara sau FC Arges. Echipe cu traditie sunt destule in Romania. Insa bani sa fie sustinute toate nu mai sunt. Si U Craiova chiar a facut performanta. Ei de ce nu gasesc niste chinezi largi la punga?

        Apreciază

        • Traditie in ce? Craiova a fost tare si mare pe vremea comunismului, acolo mai tot timpul a fost scandal, iar numarul de spectatori a fost in mare cam la fel ca in Gruia acum 3,4 ani; la Pitesti a fost era Dobrin si cam atat, iar mult laudata Poli nu stiu sa aibe palmares, mai degraba ar prelua Ripensia sau ar reinfiinta Venus.

          Apreciază

          • Bun si ce sa facem daca am trait cu totii 50 ani de comunism? Stergem din istorie? U Craiova a jucat 46 ani in divizia A pe care a castigat-o de 4 ori, de 6 ori Cupa Romaniei, a participat de 14 ori in cupa UEFA, de 4 ori la cupa campionilor europeni, a fost semifinalista a Cupei UEFA in sezonul 81-82. Poi daca nici asta nu e performanta, atunci nu stiu ce e… Iar faptul ca a facut fata echipelor din bucale si le-a furat atatea trofee, chiar in era comunismului, cand Dinamo si Steaua culegeau tot ce era mai rasarit in tara cred spune ceva despre echipa asta, nu crezi?

            Apreciază

            • Corect. Universitatea Craiova a ținut fotbalul românesc în viață o bună perioadă de timp. După mine, rămâne cea mai importantă echipă de fotbal din România (cel puțin de la nașterea mea încoace).

              Apreciază

      • Mai Estinca, sa stii ca si eu sunt din MANASTUR si aici locuiesc foarte multi CFR-isti!! SA NU TE MAI LEGI DE MANASTUR SI SA ZICI CA AICI STAU DOAR IDIOTI!! IDIOTI SI TAMPITI SUNT IN TOATE CARTIERELE ORASULUI, LA FEL CUM OAMENI DE TREABA SUNT PESTE TOT!! Nu mai generaliza, jignesti oameni pe care nu-i cunosti!!!

        Apreciază

  25. 07, si daca AP nu prelua CFR, nu dadea tunul cu Polusul, Parcul Feroviarilor si altele, care inseamna profituri mari, obtinute cu sprijinul autoritatilor locale. Arpi zice ca a investit in total 94 mil impreuna cu firmele sale. Deci din 94 se scad sponsorizarile, apoi veniturile din CL si vinzarile de jucatori, dar si profitul obtinut cu sprijinul autoritatilor. Oare rezultatul inseamna afacere proasta? Sau dimpotriva?… Stiu ca voi fi contrazis, ca deobicei, de unii, dar adevarul asta este, AP a cistigat si bani si faima prin preluarea CFR-ului, ca nu mai achita chiria si echipamentele pt juveti poate fi explicata in fel si chip, in afara minciunii induse, cum ca ar fi pierdut bani din fotbal! PS. In fapt, Walter a venit la Cluj si chiar a investit, pardon, imprumutat, ca si AP de altfel, niste milioane la U, fiind convins ca va fi sprijinit, ca bossul nostru. Numai ca nu i s-a dat nici macar curatenia in oras, asa ca a trebuit sa plece. De ce nu vrem sa recunoastem ca nimeni nu baga bani de-a futui pomana, si e firesc sa fie asa. Numai ca unii reusesc, altii nu. Iar Arpi, dragii mei, a reusit! Bravo lui!!! Si multam lui!!! Iar pt situatia de azi, rusine lui!!!

    Apreciază

    • Domnule Vass! Totusi, dumneavoastra ce doriti? Ce va mana-n lupta? Si noi suntem dezamagiti de Conducerea clubului, dar trebuie sa le apreciem si realizarile, realizari benefice si urbei noastre dragi: CLUJ!!!!! Dar, pana la a-l compatimi pe „domnul acela perfid” cu nume anglo-saxon este un mare sacrilegiu… Ce-a facut acel domn si clubul lui pentru orasul nostru, pentru clujeni? Le-a facut stadion, a purtat numele orasului peste mari si zari?? Au facut de rusine numele nobil de „Universitatea Babes-Bolyai”, asta au facut! Ce ma intereseaza pe mine ce tunuri a dat Paszkany, atata timp cat eu sunt mandru de acest club: CFR? Sa ma iertati, dar mi se pare ca aveti o obsesie… Se spune ca sclavii nu au luptat niciodata pentru libertatea reala, ci doar au vrut sa ia locul stapanilor… Incercati, Domnule Vass, sa scrieti ceva si despre fotbal, ca alte lucruri le vedem si noi. Va rog!!!

      Apreciază

  26. Motivatia asta cu de ce ar investi cineva este multipla, nu cred ca au fost enumerate toate motivele, asa ca as mai adauga si eu citeva. 1. Accesul la anumite resurse tangibile si intangibile – sa ne gindim la dorinta lui Negoita de a se ‘asocia’ cu Dinamo pentru a dezvolta terenul din parcul sportiv, accesul la niste surse de venit (in anii 90 erau jucatorii si centrele de juniori, dau ca exemplu doar Pitestiul), precum si marca clubului (interesant e ca se inghesuie multa lume sa preia marci de traditie sau sa le revopseasca, desi inca nu vedem strategii de valorificare consistente, ex prin merchandising, naming rights etc. 2. Modelul ‘costurile sunt ale lor, cistigurile ale mele’ – exemple aici ar fi, Rapid (Copos a intrat in business in clipa in care Samsung a preluat bugetul de 1 mil DM de sponsorizare, Iancu si-a asigurat la Timisoara bugetul curent asigurat de autoritati etc), banii de pe drepturile jucatorilor fiind administrati cam ca in celebrul caz aminat la tribunale 3. Modelul santajului emotional, pentru obtinerea unor beneficii materiale sau de imagine – sa ne reamintim ca domnul Busca/Walter dorea o concesiune de carat gunoiul la Cluj nu pe baza unei oferte competitive, ci cu argumentul ‘investeste la U’; despre argumentatiile pasuniste atunci cind pastorelul din suburbia Bucurestiului a fost inhatat , plecate de la ‘cite a facut pentru Steaua si implicit Romania’ sa nu mai amintim. Despre motivele unui investitor nou, cu alta ocazie 🙂

    Apreciază

    • Asta că investitorul vrea în schimb ceva de la autorităţi, într-un fel este OK, dacă se păstrează bunul simţ, înţelegerile sunt reciproc avantajoase, etc. Povestea devine groasă (penală, dacă vrei), când înţelegerea sună aşa: „îţi dau un contract cu x lei net mai mare decât valoarea reală/de piaţă, din suma asta x/2 îl pui la echipa de fotbal, iar celălat x/2 îl împărţim… Sunt sute astfel de combinaţii, vârful fiind „patronatul” lui Turcu la Dinamo, care a primit de la Min. de Interne lucrări – oricum – colosale, supraevaluate – se spune – de 4 ori. Vorbim de lucrări de milioane de euro, în construcţii. Se vorbeşte prin pieţele bucureştene că şi schimbul celebru de teren al lui jiji (pentru care şi el, şi babiuc a fost „invitat” la reciclare) a avut la mijloc un astfel de segment de susţinere a mioarelor, evident, în plus faţă de împărţeala strămoşească, care nu poate lipsi… HAI CFR !!!

      Apreciază

      • Bietul Tata Jean… si el voia sa ia de la Oita, fostul patron de la Cocosatu din Bucuresti o mica franciza la celebrii lui mici. Ce gainar ;). Deh… la nivel de cooperator pe baza de reciprocitati.

        Apreciază

  27. Fratilor, trebuie sa mai invingem si noi pe cineva, ca altfel e groasa rau! Voi ati vazut pe ce loc am ajuns? Ma uit si ma minunez, locul 14, primul deasupra liniei de retrogradare! Cu toate astea, eu va doresc tuturor o duminica frumoasa cu soare din plin. PS. Ce derbyuri ar mai iesi anul viitor cu Oli Satu Mare, UTA, Craiova sau Tg Mures. 🙂

    Apreciază

  28. Romanescule, eu nu scriu la comanda, cum fac din pacate unii. Pe de alta parte, in textul meu l-am felicitat sincer pe AP pt succesul cu CFR si i-am si multumit. Iar pt situatia de azi am considerat ca trebuie sa-i fie rusine, si am si aratat ca el a iesit pe plus tinind cont de toate aspectele economice enumerate de mine, deci a lasa in cacat juvetii nu se justifica, cum nu se justifica nici alte masuri contrare interesului clubului. Pe gunoier l-am dat ca exemplu din dorinta de a arata ca daca nu primesti ceva in contrapartida, nu mai investesti in fotbal. Si am zis ca asa e peste tot, si am ferma convingere ca fara ajutoarele cunoscute de la aut. locale, Arpi nu ar fi investit nici o letcaie! Si inca ceva: ca Boc nu se pricepe la sprijinirea sportului rezulta din subfinantarea celorlalte ramuri. Aici putea simplu sa vorbeasca cu fiecare contractant al primariei sa vireze cota permisa de lege ca si sponsorizare la clubul x, pt asta angajindu-se, de ex, sa plateasca facturile nu la 90, ci la 60 de zile. Iar daca contractantul e o firma mare, iar val. ctr. pe masura, orientarea sponsorizarii catre fotbal la cele doua echipe din oras. Si asa, desigur, dupa multe negocieri si cu singe in instalatie, sportul clujean ar fi concordanta cu dezv. economica, adica undeva sus si nu in mediocritate cum e acum! Asa ca, romanescule, cam asa vad eu lucrurile, strict de fotbal ca si tactica etc vorbesc bine colegii, eu prezint ce iese din mine, nu ce vrei tu sau altul sa citeasca!

    Apreciază

  29. Voi interveni aici. Ca să vă spun că am înjurat pe îndelete. Îl cam urăsc pe don știulete din rărunchi (indiferent ce-o fi aia :-). Dar aș da mult pentru a-i umili pe rah…, pardon, hoții de steliști, începând cu familia berbec. Idem pe conducatorii fotbalului românesc. Salut albitri de toată jena, ar merita executați cu toții.

    Apreciază

    • Cand FC Oaia nu e in stare sa castige prin forte proprii, atunci intervine arbitrul si castiga meciul pentru ei. Vezi cazul de ieri. Pe undeva, insa, Porumboiu isi merita soarta, la fel si Iancu si cu ceilalti. Ar fi trebuit sa realizeze din timp ca nu performantele CFR-ului sunt esenta problemei, ci sistemul care nu s-a reformat. Pe vremuri, Coltescu, tanarul Avram si Hatiegan, poate si Balaj si Kovacs erau cei mai corecti, si ca atare tot timpul criticati de presa damboviteana si de Craciunescu, ca ba n-au eliminat pe cineva din echipa cu care a jucat o echipa din bacale, ba a indraznit sa dea o lovitura libera controversata din care a primit gol mioara, ba altceva. Numai cu Tudorel nu erau asemenea probleme, el lua in mana meciul de la inceput, gresea consecvent in favoarea uneia din cele doua parti si castiga singur meciul pentru cine trebuia. Acuma nu vezi un arbitraj care sa nu foloseasca sfidator masura dubla, exceptie fac acele meciuri in care nici nu are nevoie 5teaua de ea.

      Apreciază

  30. Gyuszi, Calin corn Cocora a scris aici la comanda, cind manipularile lui au fost demontate, a trecut pe ChefereTV. Mai cred ca sunt si altii, f.putini, ce-i drept, dar neavind dovezi cit de cit, nu-i nominalizez. Si poate ca as si gresi, nu ca la corn, unde treaba este oabla!

    Apreciază

  31. Aflata tot pe surse… (demne de incredere de data asta) cica AP si-ar fi cumparat o cladire de birouri in buricul targului la Viena, afacere care l-ar fi costat 33 mil. euro fix! Deci doamnelor si domnilor, iata unde sunt banii… CFR-ului. Cat despre retragerea strategica din ultimul timp a aceluiasi domn, zvonul zice ca… pleaca Base… vine DNA-ul, iar omu’ isi pregateste terenul. Ambele informatii sunt 50% spre 60% credibile. Mai e si o chestie legata de stadion, unde se zice ca firma care l-a ridicat i-ar fi dat asigurari lui AP ca in maxim o saptamana totul e demolat si impachetat in caz de nevoie/urgenta…

    Apreciază

    • Tu chiar crezi ca AP si-a cumparat o cladire de birouri cu 33 mil de euro banii jos? Cu cost de tranzactionare ajunge la 35 mil… Dar sa zicem ca a facut-o… 1. Asemenea investitii pe persoana fizica face numai Marean Vanghelie (si o cred cei la fel de inteligenti ca el). 2. Pe persoana juridica, la actuala constelatie a pietei – vorbim de max 5-6 % yield doar daca e ceva exceptional sau riscant, legea ii ofera 2% amortizare, ramine cu ceva gen 3% rendita – de ce ar dori sa isi recupereze banii in 30-35 de ani? 3. Daca e sa fi facut o asemenea investitie (da, in regiune sunt destule proiecte medii ale unor dezvoltatori care au ‘crapat’, atunci optimizarea renditei o poti face doar prin leverage (indatorare) combinata cu tax shield pe costul dobinzii – asa ca nu ar fi avut de ce sa investeasca mai mult de 3-5 milioane.

      Apreciază

      • Hahaha, 50% credibil, adică fie e adevărat, fie nu. Ţeapăn, frate! Ascunzătoarea perfectă: o clădire de 30 milioane euro în buricul Vienei: nu te găseşte nici Interpolul. :))) Vă daţi voi la unii că scriu la comandă – na asta e tâmpenia de premiul Ignobel/Darwin, ce vreţi voi – dar debitaţi nişte măgării la fel de mari. Îmi şi imaginez pe Paszkany şi Mureşan cum se uită încruntat pe Tribuna şi cheferetv în clădirea aia de 30 milioane din Viena şi iar îl sună pe unul, băi, intră repede şi bagă ceva şopârle pe chaturi că prea ne strică imaginea duzina aia de chibiţi.

        Apreciază

        • Daca iti casti suficient de tare ochii, ai sa vezi ca am scris 50 spre 60% zvon credibil! Cat despre restul latratului tau crede-ma… nu ma atinge… Insa daca tu preferi sa il tzuci intre buci pe AP si acum… sa vezi doar cupe, trofee si investitori strategici la CFR, e fix problema ta. Eu vad clasamentul, vad cum juniorii sunt dati afara de pe CMC si multe alte belele care sunt vizibile si de pe luna…

          Apreciază

        • Trebuie sa se intoarca si roata aia odata, doar n-or avea noroc la nesfarsit adversarii nostri, ca primul lor atac sa insemne gol, iar pe noi sa ne urmareasca in continuare blestemul ratarilor.

          Apreciază

      • Nea Cristi ?!? Ceea ce am auzit eu pe surse e ca sa cumparat acea cladire, punct! Acum despre planurile de viitor ale lui nen’tu AP, nu ma intreba, ca nu le stiu, dar promit sa ma documentez ca sa fi tu multumit/linistit. Okay?

        Apreciază

          • Cand acu’ 4 luni ii spuneam lu’ Zoli Cantor intr-un mesaj privat ca AP isi vinde – sau sa fiu mai clar – si-a scos la vanzare toate afacerile din Cluj (hotel, Sigma, altele), am fost luat in ras si nebagat in seama. Azi, insa, zvonul e confirmat cel putin din punct de vedere al hotelului… Ieri, aceeasi persoana care mi-a spus de hotel si Sigma mi-a furnizat si informatia referitoare la tranzactia facuta in Austria, iar ceea ce mi-a atras atentia a fost faptul ca suma de achizitie bate aproape la fix cu sumele incasate de CFR dupa participarea in Liga, transferurile facute si drepturile TV incasate. Acu’ ce are pe mai departe de gand AP, nu stiu, insa chestia aceea cu demolatul stadionului si termenul dat m-a pus cel mai tare pe ganduri…

            Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.