Scor de prezentare: 0-3


Până apare AlbuSB cu cronica partidei din Ghencea (adică niciodată), hai să povestim un pic despre acest meci, care a opus campioanele ultimelor două sezoane.

CFR a aterizat în Capitală cu un nou antrenor, de la oraș, și cu aceeași echipă fără consistență (Brandao și Gabionetta, ultimele necunoscute, n-au apărut nici acum). Grigoraș, antrenorul cu declarații prudente și de bun simț la venirea în Gruia, a avut o singură mutare la dispoziție: din 4-4-2 în 4-3-3. Unii susțin că „piesele” s-au mișcat ceva mai vivid decât cu Rednic „la tablă”, dar rezultatul evoluției sterpe din teren s-a putut citi pe chipul lui Grigoraș ca dintr-o carte cu poze. O fi fost Steaua – în imaginația comentatorilor – mult prea puternică pentru această galaxie, dar fața lui Grigoraș mi se pare mai aproape de adevărul istoric. Omul acesta, măi dragă, s-a cam săturat să antreneze echipe cu față de evitarea retrogradării, iar CFR n-a arătat altfel.

CFR-ul de acum aduce cu CFR-ul lui Trombetta. Diferența este, însă, enormă. Dacă atunci primul 11 era atât de bun încât italianul nu prea avea soluții de valoare apropiată pe banca de rezerve și folosea cam aceeiași jucători meci de meci, acum nu mai avem soluții nici în primul 11, nici pe bancă. Se zicea prin presă că Grigoraș ar fi fost înaintea lui Rednic pe lista scurtă a antrenorilor, dar la cât de neplăcut surprins părea de potențialul jucătorilor CFR-ului de a alcătui o formație cu greutate, parcă nu-mi vine a crede că ar fi fost contactat telefonic până când Rednic n-a fost urcat pe făraș. Se pare că Grigoraș a fost cinstit 100% când a declarat că trebuie să cunoască în primul rând jucătorii. Bine, cunoștea destulă marfă: Deac și Batin din proprie experiență; Felgueiras, Cadu, Piccolo, Fl.Costea sau Kapetanos din meciurile directe sau de la televizor. Însă pe cei noi nu avea cum să-i „ghicească” nici măcar la antrenament. Cu siguranță Steaua l-a ajutat să vadă și să simtă mult mai precis.

A fost un șoc acest 0-3 din Ghencea? Nu prea. Acel 0-4 de la Vaslui a fost șocul care a făcut ca acest 0-3 să nu mai fie un șoc în adevăratul sens al expresiei. Meciul din Ghencea a reprezentat doar retezarea speranțelor frânarilor care au mai îndrăznit să-și facă speranțe într-o surpriză. Cea mai puternică echipă din galaxie ne-a executat simplu, cu chef de fotbal și – mai ales – cu trei mingi care au prins spațiul interior imediat de lângă bara stângă a porților lui Mario. Nu putem acuza Steaua că ne-a tratat cu cinism, putem regreta doar că noi n-am reușit/știut niciodată să-i tratăm la fel în anii trecuți, când aveam cu ce.

Din păcate, CFR n-a pus probleme Stelei decât în minutele de final, când „galacticii” erau deja cu gândul în Polonia. E greu de scos în evidență vreun jucător al CFR-ului și atunci nu-i dificil să-ți explici jocul de echipă modest. În schimb, putem scalpa o grămadă de jucători, pentru erori individuale sau evoluții foarte șterse. Scalpați-i voi, dacă manopera asta vă răcorește!…

După mine, meciul Steaua-CFR nu are rost să fie analizat. Noi ne-am prezentat, meciul s-a jucat, dar rezultatul a fost de neprezentare. Însă acest 0-3 este un eveniment de prezentare foarte precis al potențialului CFR-ului actual, nu este un simplu accident: ăștia suntem, cu ăștia „defilăm” la înmormântări.

Ce se poate face? Cum putem noi, suporterii, ajuta cu ceva? Contează numărul nostru din tribune? Teoretic, da. Dar mă tem că – la modul fantezist – 20.000 suporteri în tribune tot n-ar avea cum purta echipa spre victorii. Dar hai să nu exagerăm cu vânarea de victorii. Să începem cu măcar 6-7 faze plăcute ochiului, lucrate, în fiecare meci, indiferent de rezultat. În Ghencea cred că am văzut doar una… Mai e cale lungă, iar cei care construiesc calea spre un CFR decent nu-s suporterii, ci răspunzătorii de CFR. Dacă meciul de la Vaslui a fost umbrit de conflictul de după el, meciul din Ghencea poate fi considerat unul etalon. Că ne place sau mai degrabă nu, Steaua ne-a făcut un favor și ne-a pus la colț, la locul nostru.

E timpul ca domnul Paszkany să ia măsuri, să ia decizii, să-și readapteze strategiile, să ridice bisturiul. Dacă dorește, ne poate exprima în mod direct, pe „sticla” domniei sale, strategia pe termen scurt/mediu pe care o consideră cea mai potrivită. Nu are rost să ne dea telefon sau să ne scrie, între două avioane, ca unor prieteni buni, că nu suntem. Dacă nu dorește să ne împărtășească ideile dânsului (și nu-l obligă nimeni; n-a făcut-o decât la modul general și când a dus CFR-ul spre succese enorme), nu-i bai. Măcar să ia niște măsuri logice, inspirate, ale căror rezultate să se vadă cu ochiul liber. Suporterii vor înțelege…

Baftă, CFR!

0 comentarii

  1. Am citit cu interes, desi mi-a luat mult timp, toate luarile de pozitie. Toti ne dam cu parerea si oferim solutii. Din pacate, cred, conducerea clubului nu a gestionat serios si competent situatia de criza! E usor a da palme lui Cadu, emblematic la noi, facind deliciul sudistilor. Arpi si Muresan trebuie sa rezolve situatia deoarece ei cunosc din interior problema. Imi pare rau ca Dl.Albu a abandonat se pare Tribuna… sper ca nu pentru mult timp. Eu il astept cu placere si nerabdare!! Cu respect pentru toti tribunistii!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.