Fotbal a la redneck


Din visele noastre de campioni, din luxul şi frumuseţea cantonamentului austriac, ne-am trezit la realitatea dură a plaiurilor noastre de dor, durere şi, mai ales, jale. “Aromânizarea” este întotdeauna dură şi brutală, defineşte cel mai bine nu doar nivelul fotbalistic la care se află echipa ci, mai ales, nivelul de rezistenţă la mediul autohton, la aerul pe care va trebui să-l respirăm în tunelul spre trofeu. Nu este aici nicio lumină, nicio culoare, doar mizerie, duhoare şi putregai fotbalistic. Prin asta trebuie să trecem în fiecare an, e purgatoriul din care ne putem înălţa, din nou, spre Europa.

La drept vorbind, era foarte probabilă această discrepanţă şocantă între amicale şi oficiale. În amicale este vorba doar de fotbal, de construcţie, nu de distrugere. În amicale adversarii nu te studiază, nu au un scop din a te obstrucţiona, nu caută intimidarea şi rezultatul cu orice preţ, ci mai curând îşi interpretează propria partitură. Nimeni nu trage de timp, nu face un scop în sine dintr-o apărare pe două linii, nu este miză, nu este nimic care să îmbie la antijoc. Când apare miza, atunci este de aur şi remiza. Adversarii noştri din prima etapă, precum mulţi dintre cei pe care-i vom întâlni de-a lungul campionatului, nici nu îşi propun mai mult, nu pot emite pretenţii la mai mult. Se aşează voiniceşte pe 2 linii de ţepuşe, refuză cu obstinaţie fotbalul şi aşteaptă doar să treacă timpul. Ăsta nu e fotbal, ci este cel mult o vânătoare de-a vulpea şi ariciul, în care CFR-ul trebuie să fie suficient de şiret încât să poată rostogoli măcar o dată adversarul.

E ridicol acest campionat în care jumătate dintre echipe vor face antijoc doar pentru a-şi atinge scopul şi veţi vedea destul de curând ce repercusiuni va avea acest spectacol de coridă pentru telespectatorii delectaţi tot mai mult cu fotbalul de Champions League. Spectatorii se satură la un moment dat de sânge, de scrâşnire, de măcel, vor mai mult artă cu mingea. Iar aceste formaţii de divizia B spre C ajunse prin voia sorţii la nivelul elitei numai aşa ceva nu pot face. Vor bubui aşadar orice minge ca pe tarlaua comunală, vor intra la intimidare, se vor smiorcăi la fiecare contact mai puternic aşteptând să vină targa cu apă sfinţită, îşi vor bate joc de ideea de sport, de luptă cu forţe egale, doar pentru a-şi atinge sfântul egal, doar pentru a-şi vinde lor însăşi iluzia că sunt de aceeaşi statură. Nu se produce nimic astfel decât un show cu complex de inferioritate, cam de nivelul celor pe care-l aveau cei din Insulele Feroe atunci când reuşeau să treacă de mijlocul terenului în faţa unor echipe adevărate. Fotbal ţărănesc, “fotbal de redneck”.

Aşa a fost duminică. N-au fost departe de această imagine adversarii noştri, “FC Hoţii Botoşani”. Le spun astfel fiindcă aceasta a fost scandarea predominantă pe stadion – probabil ăsta e numele de alint al favoriţilor locali, nu? Culmea comicului involuntar au fost uralele de la singur corner al favoriţilor, urale atât de entuziaste, destinate în fotbal exclusiv pentru momentele reuşitelor, ale golurilor. Egalul pe care l-au scos cu CFR-ul pare a fi o victorie pentru ei, iar situaţia de a fi jucat 80 de minute în inferioritate numerică se vrea o motivare a felului în care s-au lăsat asediaţi şi au rezistat. Păi atunci haideţi să ne amintim primele 10 minute, în care botoşenenii n-au ieşit deloc din propriul teren, în situaţie de egalitate numerică. Să spunem lucrurile pe şleau: atât a vrut nou-promovata, un egal smuls cu dinţii. Atât au vrut să culeagă, atât au scos, producţie de pe terenul pe care n-au semănat nici măcar o sămânţă de fotbal. Dar bravo lor! Au jucat ca la nivelul diviziei săteşti şi au reuşit să trezească la realitate infatuaţii CFR-ului. Cred că ne-au făcut un serviciu, fiindcă această piedică suferită e primul (şi ar trebui să fie şi ultimul) semnal serios de alarmă.

Meciul acesta ar trebui să aibă un efect de turnesol. Ar trebui să se vadă clar şi fără putinţă de tăgadă, care sunt punctele slabe ale echipei, unde trebuie să fortificăm, ce anume mai trebuie transferat, acum, în al XII-lea ceas! Am impresia că CFR-ul visează cai verzi pe pereţi, adunând atacanţii precum mărgelele. E o concepţie cam primitivă, una de fotbal interbelic. Mai mulţi atacanţi nu înseamnă nimic altceva decât disperare şi lipsă de soluţie. Trebuie unul, maxim doi, dar buni, eficienţi! Mai important este să-i poţi servi corect, să-i poţi pune în valoare. Asta ne lipseşte nouă acum dureros. Este uşor de văzut punctul slab al CFR-ului în atac: este un handicap major la centrări. Există o ştiinţă a centrărilor, a conectării traiectoriei de la centrare cu atacanţii din careu. La noi centrările se dau anapoda, după cum se nimereşte; când una scurtă, la nivelul şoldului, când una plouată, în careul mic, (cu timbru pentru portar), când una peste tot careul, când una direct după poartă. Ce să înţeleagă atacanţii din asta? Pot să vină pe scurt, pot să atace decis, fără grijă că intră sub traiectorie?! Deruta cred că este generală. Indiferent că e vorba de acţiune sau de corner, de fază fixă sau de depăşire în viteză, pe bandă, centrarea dată de jucătorii noştri este complet aiurită. Deac, Edimar şi Velayos poartă o mare vină pentru neputinţa noastră simptomatică la acest capitol. L-aş include şi pe Costea, deşi la el trebuie acceptat faptul că e o soluţie falsă pentru stânga, că el are alt rol în teren, pasa lui trebuie să fie la firul ierbii. Aşadar, pentru botoşeneni ecuaţia era simplă: când eşti convins că adversarul este infirm în centrări, ce rost are să te întinzi de-a latul terenului? Mai bine aglomerezi în centru. Degeaba au încercat Costea, Deac şi Rui Pedro să dea drumul la un-doiuri pe centru, fiindcă adversarii s-au prins de scheme şi au înghesuit tot mai mult, tot mai mulţi pe centru, până n-a mai fost chip de trecere pe-acolo. Dar şi cât s-a putut, orice minge care ajungea în careu fie se izbea de vreun colţ al lui Kapetanos, fie ajungea la un flipper de respingere panicată.

Meciul şi-aşa a excelat în învălmăşeală, în haos, în execuţii ca de rugby, ca şi cum mingea ar fi fost nu rotundă, ci ovală. Am văzut o sumedenie de pase de 10-15 metri greşite, mult prea multe stopuri simple ratate de picioare mult prea “alunecoase”. Am văzut ineficienţă maximă la dublări, la recuperare în haită. Tot ce s-a recuperat (de către Deac sau Costea) s-a făcut “pe barba” botoşenenilor, pe lipsa lor evidentă de valoare. Se vede clar că CFR-ul suferă din cauza sincronizării şi probabil că era şi cam mult să cerem ca asta să se petreacă foarte rapid. De aceea nu m-aş grăbi să arăt cu degetul spre Rednic din pricina acestui neajuns. Nu este genul de antrenor care să facă minuni încă de la început, dar care de regulă construieşte temeinic, pas cu pas.

Altceva mă îngrijorează în privinţa lui Rednic, alegerile sale pentru titularizare. Nu înţeleg cum încă din prima etapă alege să joace cu Sepsi la închidere, o soluţie ce ar fi trebuit să fie doar de improvizaţie. Dacă de acum se consideră că nu-s variante mai bune acolo atunci ar trebui să se aprindă urgent becul roşu de alertă, să se facă un transfer de calitate. Apoi încerc să înţeleg preferinţa pentru Edimar în detrimentul lui Camora (sau al oricărui alt jucător ce ar putea să se plimbe măcar pe stânga). Realitatea jocului arată că Edimar degeaba a făcut impresie bună pe unde a fost împrumutat. La CFR a revenit tot aşa cum a plecat: submediocru. Combinaţia Edimar-Cadu este una letală, de fiecare dată când cei doi s-au nimerit împreună a fost un deliciu pentru publicul gazdă. Faza la care Fulop îl driblează o dată pe Edimar şi apoi de 2 ori pe Cadu, obligandu-l pe marele nostru apărător să facă un fault grosolan, soldat cu galben, este de pus pe tablă, de studiat, pentru ca nicicum, în nicio condiţie să nu se mai repede. Cu cei doi măcar accidental solicitaţi avem şanse să luăm goluri şi de la juniorii echipelor de divizia A. Prestaţia lui Cadu, depăşit în viteză în alte două situaţii a fost una dezarmantă. E de văzut dacă Rednic va avea curaj să pună piciorul în prag în faţa căpitanului, să-l lase pe bancă în aşteptarea revenirii sale la forma ce l-a consacrat. Până atunci însă constat amarnic că eroul nostru Cadu nu a progresat absolut deloc de la nivelul de veşnic gafeur al finalului de sezon trecut. E o bombă cu ceas ce stă să explodeze când ne e lumea mai dragă.

Ce nu înţeleg iarăşi la Rednic este incapacitatea de a îmboldi echipa. Practic, după minutul 10, CFR-ul parcă a oprit motoarele, având o siguranţă deloc benefică a faptului că în cele din urmă golul va veni. Timp de 10 minute am văzut alertă, am văzut învăluiri, pressing nebun. Imediat ce am avut om în plus totul s-a transformat în aşteptare, în mingi aruncate spre careu. Nu înţeleg cu Rednic nu a putut să trezească din această hipnoză echipa. Degeaba a introdus (logic) încă un vârf, pe Kapetanos (ilogic). Nu a făcut decât să facă jocul şi mai static. Când, în sfârşit, Kapetanos s-a trezit lansat în spatele apărării, a “reuşit performanţa” de a pierde cei 2-3 metri avans pe care-i avea faţă de fundaşii adverşi. Alergare de dinozaur, un atacant ce nu mai e adaptat la mediul jocului nostru. Să ne mirăm că nu-l vrea nimeni şi că se pare că rămânem cu el pe stoc?

Rednic nu poate acum decât să constate că nu meritam victoria. Nu meritam fiindcă n-am ştiut cum s-o obţinem. Am aglomerat ca berbecii în careu, cu Piccolo şi Cadu la mijlocul terenului, cu Felgueiras ieşit la 30 de metri din poartă, dar cu Obiora şi Edimar dând chiar şi în minutul 90 pase înapoi. Nu am reuşit să facem joc de recuperare rapidă şi de pase fulgerătoare pentru că n-am avut densitate, nu o dată un ceferist fiind înconjurat de unu sau chiar doi oponenţi în margine. Unde erau oamenii de susţinere, atât colegul de bandă cât şi cel care ar fi trebuit să vină de către centru spre a oferi variantă de pasă? În locul lui Rednic, două zile de-acum încolo aş face doar studiu video al partidei ce a trecut, aş pune zeci şi sute de stop-cadre pentru a vedea şi a înţelege fiecare ceferist unde greşeşte.

Nu meritam victoria? Cum nu? Două ratări precum ale lui Kapetanos şi Rui Pedro ar fi trebuit să însemne un gol. În fiecare campionat pe care CFR-ul l-a câştigat aceasta a fost rata de eficienţă: un gol la două ocazii mari. Când însă atacanţii trădează astfel, iar mijlocaşii nu pot mai mult, ce-i de făcut? De fapt, ce au făcut mijlocaşii? Costea şi Deac au fost intimidaţi de agresivitatea adversarilor. Ei nu sunt jucători care să îşi permită să stea la trântă, ştiu foarte bine, pe lângă o teamă ce vine din subconştient, că orice reaccidentare le va fi fatală carierei. Costea a driblat în câteva rânduri dar nu a avut pe nimeni la susţinere. Când a fost cui, imediat a găsit soluţie bună – vezi pasa pentru ceea ce ar fi trebuit să fie golul lui Rui Pedro, o ratare greu de acceptat. Măcar Rui Pedro a ştiut să se demarce, aşa cum a făcut-o şi la faza în care Tade a deviat excelent şi a rezultat acel cartonaş roşu incontestabil chiar şi de “fanii Hoţilor”. În rest însă şi Rui Pedro şi Deac cât şi Costea au alergat mai mult pe vârfuri, mereu ai doilea la dueluri. Şi, fiindcă vorbind de dueluri, ar trebui văzut câte a câştigat Obiora. Acesta este înlocuitorul lui Mureşan? Al lui Sare? Chiar şi al lui Godemeche?! Primul duel aerian pe care l-a câştigat a fost prin minutul 40. Degeaba are statură africanul dacă nu ştie să şi-o folosească. Obiora nu a ieşit prost la socoteala finală doar fiindcă, de fapt, nu l-a presat nimeni, nu a avut cine să atace pe zona lui. Dar ca şi contribuţie a fost minimal, a tras 3 şuturi răsuflate şi nu a dat nicio soluţie reală echipei. Ăsta este omul nostru care să ţină în echilibru angrenajul? Vai nouă!

Aş vrea să laud, aş vrea să vorbesc despre bătăiosul Tade (un fel de Maah, cu alte puncte forte dar tot atât de stângaci în controlul mingii), aş vrea să laud eleganţa lui Piccolo (e simplu atunci când nu-i adversar pe o rază de 30 de metri) sau somnolenţa lui Felgueiras, dar sunt lucruri insignifiante. Sunt vorbe palide pe lângă cele 2 puncte pierdute. Cât vor valora vom vedea mai încolo în campionat.

Mă bazam pe faptul că în faţa echipelor slabe vom avea puterea să dăm goluri, că vom reuşi să luăm puncte cu ele ca element forte în goana spre campionat. Iată că tocmai în această privinţă suferim. Cu actualul lot, cu Obiora şi Sepsi la mijloc şi cu pereche de genul Edimar-Cadu nici n-are rost să visăm prea mult. Mai e însă vreme de modelări şi ajustări, piaţa încă e deschisă. Dacă se vrea performanţă atunci acum chiar nu-i vreme de vorbe, de justificări pentru involuţia de duminică. Să-i lăsăm pe alţii să vorbească şi să calomnieze cât pot ei de bine şi, între timp, neluaţi în serios, să consolidăm urgent construcţia echipei.

Timp mai este berechet. Nici alte cluburi n-au arătat mai nimic în această etapă, fotbalul românesc este aşa cum am bănuit: slab, tot mai slab. Putem spune că am pierdut startul, dar acum nu trebuie decât să ţinem sus genunchii în alergare şi să arătăm ce putem de fapt!

Autor: Albusibiu

Anunțuri

0 comentarii

 1. @fotbalfan prin comentariul tau de pe alt site ti-ai raspuns singur la intrebare :))
  ,,fotbalfan : …ca daca e legal, sa ia si ai nostri. poate-s niste metode noi ,,
  Concluzia este ca e pura demagogie ceea ce discutati voi pe aici, acuzatiile voastre sunt simple ipoteze si mai mult , sunt reactii ale frustrarilor acumulate in urma unui sezon mai putin reusit pt cfr . Daca echipa voastra ar fi jucat in cupele europene , n-ar mai fi fost atata incrancenare nici intre voi si discutiile ar fi curs in alta directie si mai putin in jurul Stelei . Toata stima pentru dan dan ca poate fi obiectiv in conditiile astea .

  Apreciază

  • Dar faptul ca noi avem o conducere corecta si cinstita iar 5teaua e condusa de infractori nu e o simpla ipoteza, e o certitudine. Mimisor va poposi in curand langa masculul vostru alfa.

   Apreciază

  • Sa fie cele mai noi metode, chiar „legale”, doppingul este inselaciune….. Sper ca noi NICIODATA sa nu ajungem la mila chimicalelor sau sa luam „sange proaspat” de la cei care intr-adevar au nevoie de acel sange.––––@Musat: gandesti tipic romaneste: hai sa inselam pe toti, ca inca nu s-a descoperit cum facem. Sau hotul neprins…. Dar furtul tot furt ramane….. Si vorba unui profesor de-al meu din liceu (ehei..anii ’70): „Prostia-i de la Dumnezeu si se iarta, dar hotia-i de la dracu si se pedepseste…”

   Apreciază

  • Tu inca mai crezi „musteriule” ca Steaua e centrul universului? Cat despre demagogie, am impresia ca nu cunosti exact sensul acestui cuvant. De ce iti construiesti teoriile prin astfel de cuvinte de paie, de ce incerci sa pari altceva decat ceea ce esti?

   Apreciază

  • Musat, inceteaza sa mai privesti pe gaura cheii la discutiile ce au loc in „casa” altei familii, si vei avea si tu toata stima din partea mea! Daca tot iti place sa citesti aceste discutii, ai putea macar sa nu mai „bagi batul prin gard”…

   Apreciază

 2. Eu nu vad nici o incrancenare sau frustrare. Fiecare dintre fani poate sa-si exprime parerea, in conditii civilizate, fara probleme. Trebuie sa ne obisnuim ca exista opinii contradictorii, doar nu vreti sa fim toti la fel?! Facem analize, observam anumite aspecte legate de echipa, mai glumim, ne mai suparam cand pierde echipa la Botosani, asa e bine. Astazi de exemplu ne bucuram, vine un jucator nou pe un post deficitar, super mutare ! Maine il facem petarda :))))))))))) Ne trece usor-usor supararea, urmeaza o partida noua cu Timisoara, sperantele renasc, dupa victorie facem calcule, unii mai pesimisti, altii mai optimisti. Am fost ieri mi-am facut abonament, mai sunt locuri :)))), astept meciul de sambata si sper sa nu-l vad pe Sepsi titular la mijloc si nici pe Hora.

  Apreciază

 3. @,,kiruj,,- Accentul Dvs. mai apăsat e binevenit. Am atenţionat că însăşi cuvintele ,, pupcurist-criticac,, sunt urâte, am redenumit aceste aşa zise categorii (ziceam de corişti şi cuci) atunci când le aminteam, am atenţionat că sunt artificiale, forţate şi asupra efectului de drog ,,al apartenenţei,, ca mobil al postărilor. E drept, îmi aleg cuvintele pt. a nu întrista pe nimeni iar comentariile -observaţiile mele ,,soft,, nu au atras atenţia. O cale de a face dintr-o neînţelegere o problemă (din ţânţar armăsar) este dezbaterea ei la nesfârşit aşa că trebuie pus piciorul în prag din timp. Profit de pârtia creată de ,,kiruj,, pt. a reaminti, deocamdată, câţiva norişori de pe Tribuna: 1. Optimiştii să fie mai atenţi cu nuanţa dăscălitoare din comentariile-replicile lor ( admit că sunt unele motive, care ar cere o abordare mai largă). 2. Scepticii sunt bineveniţi (din foarte multe considerente) dar în atitudinea lor (a noastră) trebuie să nu încălcăm un hotar impus de realitate, de raţiune: AP&Co. a pus bani privaţi la bătaie, timp din viaţa lui şi efort pt. ca să existe actuala echipă CFR într-un mediu fotbalistic ca cel din România. Până când nu ne asumăm o câtime din cele de mai sus, imixtiunea-critica noastră (şi pretenţiile) într-o anumită zonă nu e justificată dar poate fi neîngrădită în rest, lucru valabil, în mare parte, şi în ceea ce-l priveşte pe I.M. (nu revin acum cu argumentele). 3. Îmi permit să repet că ar trebui să fie un consens în ce priveşte aşteptările de la echipă: indiferent de valoarea lotului, randamentul-angajamentul în joc trebuie să fie maxim posibil la fiecare meci. 4. Susţin în continuare că trebuie atraşi pe Tribuna (şi spre tribune) cât mai mulţi ceferişti, o cale de a disloca din piuă apa mai stătută care se bate pe site. 5. În ce priveşte încriminatele declaraţii ale conducerii, zic doar atât: dacă Urziceniul a putut, dacă Oţelul a putut, de ce n-ar putea şi CFR-ul?

  Apreciază

 4. @thedarkside stii foarte bine ca nu aveti o conducere corecta si cinstita , te minti sigur .
  @retardila ,avea mare dreptate profesorul tau . De retinut expresia .
  @halley , la fel vad si eu lucrurile . Asta inseamna sa fii suporter al unei echipe , sa traiesti cu sufletul pt echipa ta si mult mai putin sa te intereseze altele . La colegii tai de discutii e invers . De asta va si citesc comentariile ,sa mai aflu si eu cate ceva despre Steaua :))
  @ tegean ,in ziua de azi stima intre oameni e mult mai greu de castigat decat ura si antipatia .
  Va doresc o zi placuta .

  Apreciază

  • Pana una alta 5teaua e tinuta sub observatie de UEFA si la prima abatere va fi exclusa un sezon din competitie, nu CFR. Pana una alta Becali e la puscarie, nu Paszkany. Pana una alta Meme e chemat in fata instantelor in dosarul transferurilor, nu Iuliu Muresan. Si Meme injura jurnalistii nu Muresan, Meme bate suporterii, nu Muresan. Pentru voi astia din sud numai asta conteaza, sa fiti number one, no matter what. Si mai spuneai cu ceva timp in urma ca nu suntem diferiti de voi. Nu pot decat sa ma bucur ca ai insistat atat de mult pe site-ul asta incat pana la urma ti-ai aratat si nerusinarea de care esti capabil. Tine-o tot asa domnule, pe toate planurile.

   Apreciază

   • @thedarkside Mintenas revine musat cu o explicatie lunga si lipsita de ratiune, asa cum fac sudistii in situatii asemanatoare, in care va invoca tot felul de conspiratii politice/extraterestre care au dus la situatia descrisa de tine. Adevarul ramane insa acelasi, oricat de mult ar incearca musat sa ne explice noua inversul (fiind sudist, el automat se crede centrul universului si detinatorul adevarului absolut). Acel adevar care spune ca Steua face Romania de ras in Europa. 🙂

    Apreciază

 5. ,,stima intre oameni e mult mai greu de castigat decat ura si antipatia,, cu condiţia să nu încurci termenii după bunul plac; unii stelişti nu-s stelişti destul dacă nu-s şi fuduli

  Apreciază

 6. Se pare ca Gabionetta a fost adus pana la urma. Din imaginile de pe youtube pare un super-fotbalist, sa vedem si cat va ajuta echipa. E clar ca in trecut a avut probleme destul de serioase de comportament, pentru ca la talentul pe care i l-a dat Dumnezeu ar fi trebuit ca azi sa fie titular intr-o echipa importanta a Europei, nu sa vina imprumutat la CFR. Totusi, la cei 28 de ani pe care ii va implini in octombrie, brazilianul e la varsta la care destui dintre fiii risipitori ai fotbalului si-au revenit. Sa ne gandim numai la Bastos al nostru, la Florin Costea (tot din ograda noastra), la Sanmartean sau la Wesley, cu totii treziti la realitate si nascuti cu adevarat pentru fotbal abia de pe la 26-27 de ani. Chiar Hagi, Pancu, Mutu si Adrian Ilie (alte mari talente pe care le-a dat fotbalul nostru) sau Oliver Bierhoff si Eric Cantona (ca sa dau doua exemple si de la altii) au aratat ce pot cu adevarat doar de pe la varsta aceasta. Sigur, exemple se pot da cu duiumul si din categoria celor care si-au batut joc de talentul lor pana la capat, iar unii dintre voi ati putea insira nenumarate astfel de nume pe care le-ati cunoscut poate chiar indeaproape. Vreau sa spun doar ca exista o sansa -nu tocmai minuscula- ca Gabionetta asta sa arate ceva in tricoul CFR-ului, mai ales ca in ultimii ani (si mai cu seama in ultimul) are cifre deloc rele -un gol la aproximativ trei meciuri jucate- pentru un fotbalist, e adevarat, de profil ofensiv, dar care nu joaca tocmai in gura portii. Daca mai punem aici si driblingurile, pasele luminoase, schimbarile de directie, brazilienele si toate celelalte ”minunatii” de care e capabil, cred ca putem fi indreptatiti sa avem asteptari mari de la acest fotbalist. Am vazut si un gol inscris de el dupa ce pornise cu mingea la picior din semicercul propriului careu, desi avea vreo doi adversari imprejur si alti trei inainte, iesindu-i in intampinare!… Bun venit, Denilson Martinho Gabionetta!

  Apreciază

  • @Florinaccio, chiar daca mi-am anuntat deja retragerea definitiva, imi permit un comentariu la textul tau. Gabionneta in ultimul an a surprins pe toata lumea cu indreptarea comportamentului, nu si-a mai prelungit vacantele, n-a mai intarziat si nici n-a mai lipsit nejustificat la antrenamente, si-a facut ordine in viata nocturna, ba chiar s-a disciplinat tactic, ceea ce s-a reflectat si in muinutele jucate. Revenirea lui n-a fost suficienta ca sa-l reabiliteze, motiv pt care e expus la CFR. Un italiano vero cu care am avut ceva relatii de biz si care iubeste fotbalul, zice ca are calitati extraordinare, calitati care l-ar fi facut star in serie A, daca nu-l incurca indisciplina si noptile pierdute. Spunea ca este genul de jucator care poate castiga oricand un meci. Il descrie, italianul, ca pe un jucator complet care are viziune, viteza, forta, rupere de ritm, instinct tactic, tehnica ireprosabila, plasament, detenta, stiinta a jocului si nu in ultimul rand multa spectaculozitate. Poate vom avea ceea ce ne-a lipsit in ultimii ani, mai ales dupa plecarea lui Culio, un jolly jocker. Sper ca a ajuns la noi intradevar „bine cu capu”. ––––––– RAMAS BUN TRIBUNISTI, saptamana ce vine, sper dupa un meci bun cu TM, voi posta, daca o sa mi se ingaduie, un ultim articol cu titlul de mai sus.

   Apreciază

   • Nu te pripi, Caline, daca toti postatorii de bun simt s-ar retrage de pe site-uri ar ramane doar scriituri interzise minorilor. 🙂 Hai, pune deoparte supararea! Referitor la Gabionetta, sigur si-a revenit cu capul, altfel nu juca in 37 de meciuri din 42 in sezonul trecut.

    Apreciază

   • Unde te grabesti, mai Cocora? Eu stiam ca voi cocorii zburati spre tari mai calde abia mai inspre toamna, nu atat de devreme… 🙂 Acuma, nu fi copil. Lasa-l pe fiecare sa spuna ce doreste, nu le pune toate la suflet, ca-ti va fi mai bine asa, crede-ma pe cuvant. Saitul asta are nevoie de ”efervescenta” ta, iar daca vei evita pe viitor clinciurile cu altii, cred ca totul ar fi perfect. Daca Albusibiu (de exemplu) ar fi luat in serios toate ”rautacismele” de care a avut parte pana acum, demult ne-ar fi lasat pe toti balta, iar noi nu ne-am mai fi bucurat azi de scrisul sau savuros. Stii vorba ceea: ”gura lumii o astupa doar pamantul”. Ce regret eu mai mult e ca in loc sa ne avem ca fratii pe aici, incepem sa ne tot intepam intre noi (poate ca si mie-mi suna cuvintele astea), 😦 iar apelul ”batranului” si inteleptului Kiruj ar fi bine sa ne dea de gandit astora mai tineri dintre noi, in care sangele (altii ar spune ca hormonii) clocoteste inca. 🙂 Daca nu intelegem ca inainte de toate ar trebui sa ne respectam intre noi, cred ca n-avem ce sa cautam pe aici, mai ales ca e plin internetul de site-uri in care mitocanii sunt la ei acasa. Macar atunci cand intram aici ar fi bine sa respiram si noi alt aer. Iata de ce, de la postarea lui Kiruj eu mi-am propus sa evit ”bataliile marunte” dintre mine si alti tribunisti, pentru ca observ ca la fel ca-n casnicie si-n viata, nu duc la nimic bun. // Mi-as dori sa-ti treaca si tie supararea si sa revii la sentimente mai bune fatza de acest site, dar daca nu ne vom mai ”vedea” pe Tribuna CFR, poate -cine stie?- ne vom intalni candva … in tribunele CFR-ului, la vreun meci de-al echipei noastre. Mie-mi place ca in viata fiecare sa ”arda” pentru ceea ce face: pompierul pentru meseria lui, 🙂 tamplarul pentru scaunul pe care l-a facut, pantofarul pentru ghetele pe care le repara, preotul pentru credinciosii pe care ii are in grija, profesorul si invatatorul pentru elevi, sotul pentru nevasta pe care si-a ales-o, … iar franarul pentru echipa pe care o iubeste. De aceea, cu suporteri ca tine, care iubesc din suflet CFR-ul, traiesc si respira pentru echipa asta, mie mi-a facut placere sa schimb opinii pe aici, chiar daca nu mereu am fost de acord cu ceea ce spui sau cu felul in care ai spus uneori cate ceva. Sentimentul pe care il am acum e acelasi cu cel din ziua in ca Romanescu s-a despartit de noi: ca Tribuna CFR si cei ce iubim acest site am mai pierdut un prieten.// Despre Gabionetta ce sa-ti spun? Italianul ala de care pomeneai tu cred ca l-a caracterizat perfect. Ieri mi-am petrecut vreo doua ceasuri urmarind pe youtube filmulete cu brazilianul. Mi se pare senzational omul. Bate penalty-uri, bate lovituri libere. Stang excelent, drept foarte bun. Tehnica, viteza, forta de patrundere, driblinguri, suturi, pase, ”braziliene”, ”biciclete”, oportunism, executii de senzatie. Goluri cu stangul, goluri cu dreptul, goluri inscrise din gura portii sau goluri de la distanta care aduc aminte de executiile lui Hagi. Detenta, goluri din plonjon, multe goluri inscrise cu capul, dintre doi fundasi, chiar daca nu e deloc inalt. Daca intr-adevar a venit in Romania avand toate tiglele pe casa (deja expresia care l-a facut pe Bastos celebru imi pare cam tocita), atunci cred ca devenim favoriti in lupta la titlu, cu tot jocul senzational al stelistilor. Sa ma ierte cei care i-au prins si pe Tegean, Adam, Bretan si ceilalti, dar eu cred ca un fotbalist atat de talentat precum e ”Camioneta” asta noi n-am mai avut niciodata. Poate doar Fabbiani sa mai fi avut un talent pe masura brazilianului, dar si ala si-a batut joc de el. HAI CFR!!!

    Apreciază

 7. @ Musat: dai dovada de un bun simt neobisnuit pentru vizitatorii „externi”! Ca esti stelist (uite ca am reusit sa scriu korekt, desi manurile mi se imbarligasera) este treaba ta, dar … cinste tie, pan’ la urma… Iti multumesc pentru postarile tale neagresive!

  Apreciază

 8. As avea o sugestie pentru voi toti legata de abordarea personajelor gen „Musat”. Ignorati-i cu desavarsire. Lasati-i sa vorbeasca la pereti. Eu nu vad niciun motiv pentru un suporter al unei echipe sa urmareasca constant un site cu discutiile suporterilor altei echipe decat daca vrea sa provoace, sa bage zazanie, sa arunce petarde si sa bage strambe. Si asta nu o poate face decat in doua situatii: fie e o misiune si e platit pentru ea, fie o face din proprie initiativa in stilul carateristic frustratilor mioritici manat de stravechiul principiu stramosesc „sa moara dusmanii de ciuda”. In ambele cazuri motivatiile lor sunt la fel de meschine, iar raspunzandu-le, bagandu-i in seama, nu faceti decat sa intrati in jocul lor, ajutandu-i practic sa-si atinga scopul. Asa ca repet: ignorati-i cu desavarsire. Vor disparea de la sine pentru ca nu poti vorbi de unul singur la nesfarsit.

  Apreciază

  • corect; poţi să ţi cu o echipă şi să vi să-ţi areţi ataşamentul, să lauzi jocul şi jucătorii, să-ţi motivezi alegerea-ce te-a atras, să evidenţiezi lucruri demne de atenţie mai puţin cunoscute de la acea echipă ori să ţi cu oricare echipă şi să vi să comentezi, pe cât poţi de obiectiv şi din punctul tău de vedere, un meci al CFR-ului – ce ţi-a atras atenţia, ce ţi-a plăcut şi ce nu, să schimbi idei despre fotbal; să vi pe acest site ca nesimpatizant CFR şi să spui ce jalnic e, că vi să te distrezi pe seama comentariilor ş.a. seamănă cu atitudinea altor ,,meseriaşi,, postaci, care apar şi pe alte site-uri cu aceleaşi texte, ce iau în băşcălie dorinţa şi încercarea localnicilor de a fi altfel, de a face lucrurile altfel

   Apreciază

 9. Am citit,cu rabdare,toate postarile voastre,multe dintre ele pertinente si de bun simt,altele deloc potrivite pentru aceasta Tribuna. Cand am descoperit Tribuna,in urma cu aproape doi ani,am fost sedus de nivelul si calitatea discutiilor,de bunul simt,neobisnuit pt o pagina de sport,de atitudinea si de tinuta celor ce postau aici. In timp,ne-am pierdut putin din aceste calitati,iar in ultima vreme ne pierdem in dispute fara rost. Daca nu vrem sa ne asemanam cu unii care posteaza prin paginile fituicilor de cancan din sud,ar fi frumos sa fim mai atenti la tonul si limbajul folosit aici. Nici mie nu mi-a placut jocul echipei din prima etapa,nici atitudinea conducerii,de multe ori,dar mi-am spus nemultumirea si punctul de vedere, odata,de doua ori,apoi am tacut. Pentru ca sambata seara e primul meci acasa,din noul sezon,ar fi frumos sa fim cat mai multi in tribune si sa ne incurajam echipa. Iar duminica,in comentariile de dupa meci,va invit pe fiecare sa scrieti,daca ati fost sau nu prezenti. Ne vedem in Gruia….Hai CFR !!!

  Apreciază

 10. Dacă-mi permiteţi (fiind ego adsum kritikac), mult mai intoleranţi se arată pozitiviştii, cărora nu prea le place şi nici nu suportă să citească critici mai acide la adresa clubului (incluzându-i aici pe preşe şi pe patron – vorbesc bineînţeles de domnii Vass şi alţii). Deci un pic mai multă torenţă, domnilor pozitivi şi poate nici criticacii nu vor mai ataca atât de dur conducerea. After all, iubim cu toţii echipa (singur că dl. Cocora îi iubeşte la fel de aprins ca Dl. Vass, doar că se exprimă altfel). Haide CFR! Aş vrea să vă văd jucând sâmbătă, chiar dacă pierdem cu 4-0…

  Apreciază

 11. Ma bucur pt reusitele celor 3 echipe, se strang puncte la coef, si mai si obosesc, doar nu se dopeaza ca ciobanii . Doresc ca toti sa ajunga in grupe, acolo sa stranga cat mai multe puncte, iar in campionat sa faca cum am facut noi, adica evolutii si rezultate mediocre !

  Apreciază

  • Mda, centrează aproape ca ai noștri… Păi se pare că sindicatele stau un pic mai bine cu banii, așa că și-l permit pe dl. Eric de Oliveira…

   Apreciază

   • Pe Eric stiu ca ai nostri au oferit bani frumosi in urma cu vreo doi ani, atunci cand brazilianul fusese in mare forma la Medias. A fugit insa in Ucraina, acolo n-a jucat mai deloc, iar de vreun an de zile si-a tot cautat la Medias forma de altadata. Se pare ca in sfarsit a regasit-o, la Targu Jiu, langa ”taticul” sau Cristi Pustai. Nu stiu cum am putea sa-l mai aducem acum in Gruia, poate sa-l luam odata pe Nistor si pe urma sa li-l dam inapoi oltenilor, la schimb cu brazilianul. 🙂 Lasand gluma la o parte, chiar sunt convins ca Eric va face un sezon mare printre gorjeni… pacat ca nu-i si el al nostru. Pot sa spun insa ca odata cu aducerea lui Gabionetta eu sunt foarte multumit, iar daca va veni si Nistor intr-un final (mai probabil dupa meciurile pandurilor din play-offul Europa League) socotesc ca am avea o campanie de achizitii excelenta. Unde mai pui ca prin ziare se barfeste deja ca si Wesley ar fi aproape de CFR! 🙂

    Apreciază

 12. Revine Nuno Claro in Gruia , in cazul in care ati uitat de ce a fost scos din lot va readuc aminte de acest meci(ultimul lui meci ca si titular):


  Deci da, de la „un conflict cu Mircea Sandu” i se trage totul.

  Apreciază

 13. De data asta nu ma intereseaza punctele in Europa. Daca Uhrin bate „les moutons” il port in amintire cat traiesc. Cu asta s-ar sparge balonul umflat.

  Apreciază

 14. Salut baieti, urmaresc Tribuna de la prima aparitie, si sunt un ceferist infocat !!!! Din pacate nu mai pot fii alaturi de echipa la meciurile din Gruia, nu mai traiesc in Romania…..asa ca urmaresc tot ce scrie in media nat. si acest site, asa ca vreau sa va inpartasesc un lucru care l-am observat……..acesti criticaci inversunati, mai ales dl. Vass Béla Csaba Jozsef……….si restul , nu prea ii vad sa apara in apararea CFR-ului , cind suntem atacati in media sudista, si nu numai !! Foarte multi de aici se iau la trinta cu ziaristi, editorialisti din cei care urasc CFR-ul. Acest lucru pe mine m-a pune pe ginduri !!!!!! Nu prea mai vreau sa dau nume, dar se stie foarte bine …… Asa ca dl. V.B.CS. , tare mult vreau sa te vad printre cei care apara CFR-ul prin luari de cuvint , si scrieri !!!!!! …..

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s