Nouă ne pasă de fotbal. Poate prea mult. [Partea 2]


Mai toată lumea – atunci când se referă la declinul fotbalului românesc – recită poezia cu mulţimea fotbaliştilor străini care au invadat campionatul nostru şi care, chipurile, ar împiedica ascensiunea tinerelor noastre talente. Deci – concluzionează ei – trebuie făcut tot posibilul ca să scăpăm cumva de mercenarii ăştia, sau măcar să-i decimăm cât mai drastic. Aşa să fie? Asta să fie soluţia miraculoasă care ar duce la progresul fotbalului românesc, tot mai şchiop de la an la an?

Nu spun că voi găsi aici vreo soluţie miraculoasă, dar cred că dacă ar sta lucrurile aşa cum susţin ei, atunci ligile noastre inferioare ar trebui să mustească de tinere talente care să-ţi încânte ochiul de fiecare dată când le urmăreşti zburdând pe dreptunghiul verde. Iar prin Cupa României – singura competiţie în care li s-ar ivi prilejul să întâlnească echipele pline cu străini – să dea de pământ cu mercenarii aştia care au venit pe tărâmurile mioritice doar pentru a le fura – lor şi copiilor lor – pâinea de la gură! Că nu e deloc aşa, o ştim prea bine cu toţii: până prin optimile Cupei României, toţi granzii campionatului se mulţumesc să-şi trimită rezervele şi petardele, fără ca aceasta să le pricinuiască dureri prea mari de cap… Peste vreo zece zile va începe campionatul. Vă rog să faceţi fiecare următorul experiment: luaţi loturile celor 18 prim-divizionare şi număraţi care dintre ele au cei mai puţini fotbalişti străini în lot, iar apoi bifaţi-le. Veţi constata mai pe urmă că nu ai loc la retrogradare de echipele astea „patriote”. Concluziile de rigoare le veţi trage mai pe urmă fiecare în parte.

Atunci, care ar fi soluţiile pe care cei ce conduc fotbalul nostru ar fi bine să le ia pentru a ajuta în vreun fel Naţionala noastră? Dacă e să vă spun sincer cam ce-mi trece întâi şi întâi prin cap, apoi v-aş spune acum că cel mai bun lucru pe care ei ar putea să-l facă pentru binele fotbalului nostru ar fi… să facă infarct! 🙂 Că demisia nu cred că şi-o vor da-o în veci!

Alteori, unii ne vorbesc despre naturalizarea străinilor care confirmă în campionat (ştiţi poveştile: Cadu, Culio, Wesley…). Mi-e clar însă că astea pot fi doar soluţii de conjunctură, în timp ce problemele noastre ţin de sistem. Iar pe acestea cu siguranţă nu ni le pot rezolva străinii naturalizaţi.

Cred că o primă măsură inspirată pe care vreun demiurg coborât prin fotbalul nostru ar putea-o lua ar fi impunerea unui tânăr fotbalist român în primul 11, la toate echipele de pe cuprinsul ţării. La judeţ, un tânăr sub 17 ani, în „D” <18, în „C” <19, în „B” <20, iar în prima ligă unul sub 22 de ani (sau chiar 23 la început). În felul acesta, nivelul valoric al competiţiei nu cred că ar fi afectat, iar conducătorii ar trebui să aibă o preocupare constantă şi pentru tinerii din propria ogradă. Mai ales că nu ar putea sta doar în 1/2 tineri în lot. Poate că vreunul nu confirmă, altul se accidentează, altul e suspendat… aşa că fiecare club are nevoie măcar de vreo cinci astfel de jucători de care să se îngrijească îndeaproape an de an. Nu-ţi confirmă toţi, dar dacă unul sau doi ajung fotbalişti, atunci câştigi atât tu, clubul, cât şi întreg fotbalul românesc.

Să luăm cazul CFR-ului. Nu numai că ar trebui să se orienteze şi înspre un CHIŢU (de exemplu), pe care eu (şi IQ, cred că am reţinut corect) l-am tot propus pe aici pentru CFR încă de prin iarnă. N-a fost să fie, băiatul a ajuns la Valenciennes pentru vreo 700 de mii, însă în iarnă probabil că ar fi costat cel mult 300.000. Unul ca el ar fi putut nu doar să nu încurce, dar chiar să şi ajute CFR-ul. Pe lângă el, ai noştri nu l-ar fi lăsat pe Batin pe la Braşov, pe Negruţ să întărească Măciuca, iar pe Ene UTA, ci ar fi făcut tot posibilul ca unii precum ei să nu se irosească cine ştie pe unde. S-ar mai fi îngrijit şi de Tiut, de Păun, de Buş, de Man sau de vreun alt tânăr din propria ogradă, care ar fi primit mai multe şanse, fără ca toate astea să tragă în jos evoluţiile echipei (şi aşa jalnice, de cele mai multe ori).

Cred însă că o măsură din aceasta ar încuraja în primul rând şcolile de fotbal, echipele mai mici din prima ligă, ca şi pe cele din eşaloanele inferioare, care astfel ar fi stimulate să crească valoric cât mai mulţi tineri de perspectivă, pe care să-i vândă mai pe urmă la CFR, la Steaua, la Dinamo, la Rapid şi la ceilalţi „coloşi”. Mai cred că în felul acesta ar apărea prin „A”, „B”, „C” sau chiar „D” echipe axate doar pe creşterea tinerilor, iar formaţii ca Sporul Studenţesc, FC Argeş, Liberty Salonta sau chiar CFR II n-ar fi avut destinul trist pe care li-l cunoaştem. În plus, sunt convins că nume ca Grozav, Nicuşor Stanciu, Papp, Keşeru, Hoban, Gardoş, Chiricheş, Alexandru Vlad, Anton etc. nu ar fi fost suflate de sub nasul nostru de echipe liliputane gen Chiajna, Bistriţa, Săgeata, Internaţional Piteşti – sau chiar de Vaslui ori Pandurii – ci ar fi fost aduse în Gruia, fără cine ştie ce costuri, pe când încă erau doar nişte anonimi care promiteau foarte mult.

Toate măsurile amintite mai sus (inclusiv cele din articolul trecut) ar trebui însă coroborate cu altele, care privesc eşaloanele inferioare şi chiar Cupa României. Chiar dacă sunt şi voci care susţin altceva (şi pe care eu le respect), socotesc că trecerea la doar o singură serie de „B” e esenţială, ca şi reorganizarea eşaloanelor trei şi patru. Mângâierea mediocrilor pe creştet ar trebui să înceteze, iar asta începând cu BAC-ul şi sfârşind cu fotbalul. Spun asta pentru că dacă prima ligă mai arată încă aşa cum arată, celelalte au ajuns într-un hal fără de hal: două serii de „B”, dar ambele incomplete. Una, cea de est, a început cu doar 13 (echipa din Mangalia nici măcar n-a mai apucat prima etapă de campionat), iar din partea noastră de ţară au dispărut, rând pe rând, Sibiul, Alba Iulia (din „B”) şi nenumărate altele din „C”. Nu mai pomenesc şi de ciudăţenii gen Axintele, Măciuca, Berceni, Tărlungeni, care-şi fac tot mai des loc prin liga secundă. În locul lor, eu aş propune doar o serie de 14 (sau chiar 12, dacă nu sunt mai multe în stare să se susţină financiar, ceea ce mă îndoiesc însă).

Cum ar arăta deci liga a doua? Cu cele patru echipe care ar coborî din primul eşalon în urma restructurării (CEAHLĂUL, TIMIŞOARA, BOTOŞANI, CORONA), cu cele retrogradate în această vară (CHIAJNA, IAŞI, BISTRIŢA, SEVERIN), cu cele 4-5 din amândouă seriile care în prezent se tot bat la promovare, dar fără prea mult succes (FCM TG.MUREŞ, UTA, FC BIHOR, DELTA TULCEA, RM.VÂLCEA) plus cu alte 2-3 susţinute puternic de vreun primar sau finanţator mai ambiţios de prin CONSTANŢA, CRAIOVA, PITEŞTI, MIOVENI sau… STEJARU) cred că nu tocmai rău. Aici aş merge tot pe varianta cu 14 echipe (la fel ca-n primul eşalon) dar cu diferenţa că în play-off acum ar intra doar primele 6, iar în play-outul pentru evitarea retrogradarii ultimele 8 (locurile 7-14), dintre care ultimele patru ar retrograda direct. Dintre cele 6 calificate în play-off, locul 1 ar promova direct în urma celor 36 etape (13 turul+13 returul+10 play-offul tur şi retur), iar locurile 2 şi 3 ar da un baraj, tot tur-retur, cu poziţiile 12 şi 13 din „A”. După cum observaţi, nici aici n-ar fi loc de prea multă lâncezeală, pentru că toată lumea ar avea obiective nu tocmai uşor de atins.

Ca fan întâi şi întâi al unei echipe mici – Olimpia SM – mai cred că interesul suporterilor (şi deci şi al televiziunilor) faţă de această competiţie ar creşte considerabil. De exemplu, ca ardelean, cu siguranţă că nu mi-ar fi totuna dacă în prima ligă ar promova Târgu Mureşul lui Nea Silică sau – să zic aşa – Delta Tulcea, ori altă echipă de suflet a vreunui mitic. Nu mi-ar fi indiferent nici dacă de la retrogradare ar reuşi să se salveze Maramureşul în dauna Mioveniului sau Bihorul în detrimentul Buzăului (ca să iau din nou nişte exemple la întâmplare).

Nu mi-ar fi nici mie totuna, nici altor suporteri, de prin alte zone ale ţării, dar nici competitoarelor din ligile 2, 3 şi 4. Asta şi pentru că acestea ar fi organizate în aşa fel încât să intereseze pe toată lumea retrogradările din „B” sau promovările acolo. Să vă spun şi de ce. Cea de-a treia ligă – LIGA REGIONALĂ – (TGV-ule, eşti mulţumit?) 🙂 ar fi împărţită în opt serii (în mare parte după cele opt teritorii care se vehiculează că vor apărea pe la noi odată cu mult trâmbiţata regionalizare a la Liviu Dragnea). Fiecare dintre cele 8 regiuni ar avea în cea de-a treia ligă un număr fix de echipe, 12, indiferent de numărul celor care ar retrograda aici din „B”. În cazul retrogradării din „B”, Olimpia SM ar cădea doar în Liga Transilvaniei de Nord, Sibiul sau Alba Iulia doar în cea a Transilvaniei Centrale, iar Focşaniul doar în Liga de S-E – cea a Dunării de Jos – şi nu în cea a Moldovei. Asta chiar dacă s-ar întâmpla ca într-o serie de „C” să retrogradeze 3 sau 4 echipe deodată, iar în celelalte niciuna. Să exemplific. Presupunem că din cea de-a doua ligă ar retrograda la finele vreunui sezon atât Olimpia SM, cât şi Baia Mare, Bihorul şi, să mai dau un nume la întâmplare… U Cluj. 🙂 Astea patru toate ar veni în seria regiunii de care ţin judeţele lor – cea a Transilvaniei de Nord – fără însă ca numărul echipelor care formează această serie să crească. Deci, ca să se menţină numărul de 12 în seria a VII-a a Ligii Regionale, vor retrograda de aici cu 4 echipe mai mult decât cele prevăzute iniţial. Aşa că echipele „C” n-ar sta niciuna prea liniştită în play-out.

Cum ar arăta cele 8 serii de „C”? Şase dintre ele ar fi formate din echipe provenite din câte 6 judeţe, cea a Banatului din doar 4 judeţe, plus seria bucureşteană.
Astfel, în seria I – NE, MOLDOVA – ar intra echipele din: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău;
SERIA DE SE – DUNĂREA DE JOS: Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa;
SERIA BUCUREŞTEANĂ: cele cinci sectoare + Ilfovul;
SERIA DE SUD – MUNTENIA: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu;
SERIA DE SV – OLTENIA: Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman;
SERIA DE V – BANAT: Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara;
SERIA DE NV – Cluj, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud;
SERIA TRANSILVANIEI DE SUD: Alba, Sibiu, Braşov, Mureş, Harghita şi Covasna.

Aşadar, am avea 8 serii de „C” a câte 12 echipe, care în cele 22 de etape ale sezonului regulat s-ar lupta pentru primele 6 locuri care ar duce în play-off (care va dura alte 10 etape). La final, câştigătoarea ar participa la barajul disputat cu învingătoarea altei serii de „C”, pentru promovarea în liga secundă. Locurile 7-12 ar lupta în play-out pentru evitarea poziţiilor 11 şi 12 (care ar duce în „D”), dar şi pentru o clasare cât mai bună la final, pentru a evita situaţia menţionată mai sus, în care una, două, trei sau chiar patru echipe ar putea veni aici din „B”, iar câştigătoarea seriei de „C” nu ar promova în urma barajului. Nu mă îndoiesc că lămuriri până la cel mai mic detaliu vă va mai da – la commenturi – şi TGV-ul, aşa că nu o mai lungesc eu acum, îi las şi lui puţină treabă.

Ideea pentru care insistăm noi cu formarea celor opt serii (corespunzătoare celor opt regiuni „dragniano-pontiste”) e că astfel s-ar stimula orgoliul fiecărei regiuni în parte pentru a furniza echipe de valoare ligilor superioare, dar în timp s-ar creea şi destule rivalităţi între componentele fiecărei serii (Kiruj, prietenul nostru, al tuturor, cu siguranţă ne-ar putea spune destule poveşti interesante cu privire la astfele de dueluri care n-ar putea fi decât benefice acestui fotbal muribund de azi). Nici nu vreau să mă gândesc ce meciuri aprinse ar avea loc între Olimpia şi FC Baia Mare pentru promovarea în „B”! Sau poate prin Banat, între echipele Aradului şi Timişului, ori pe la olteni sau dracu mai ştie pe unde.

Aş mai menţiona că după reorganizarea de mai sus, peste tot (în toate seriile) ar fi măcar 2-3 echipe ale căror oraşe au fost obişnuite în timp cu fotbal de calitate: Suceava şi Bacăul în Moldova, Buzăul, Brăila, Dunărea Galați sau chiar Focşaniul în seria a II-a, Sportul, Otopeni, Buftea, Berceni, Dinamo II ş.a., în seria bucureşteană, Argeş, Mioveni, Târgovişte, Slobozia, Călăraşi etc. în seria a IV-a, ş.a.m.d. Dar cum ar arăta seriile transilvănene? Binişor, spun eu: Olimpia SM, Baia Mare, Luceafărul Oradea (azi în „B”), Zalău, Unirea Dej şi Câmpia Turzii în play-off, Turda, Sănătatea, Beclean, Oşorhei, Sighet şi Victoria Carei în play-out. Dincolo, Alba Iulia, Sibiul şi Țărlungeniul la promovare, plus echipe din Cugir, Reghin, Făgăraş, Cisnădie, Zagon, Sf.Gheorghe, Miercurea Ciuc, Topliţa, Odorheiu Secuiesc, Europa Alba Iulia, Târnăveni sau alte orășele. Recunosc că pe „felia” asta mi-ar fi prins tare bine ajutorul lui „Nea Kiruj” (maestre, sper că n-am omis-o tocmai pe echipa ta de suflet; tocmai de-asta am înşiruit aici mai multe decât era cazul).

Închei cu câteva cuvinte despre Cupa României, competiţie care ar avea capacitatea (şi chiar menirea) de a înviora acest fotbal ameţit de la noi. Eu spun cam aşa: tu, Federaţia Română de Fotbal, pui primele 64 de echipe într-o urnă, tragi la sorţi şi le pui să joace, chiar dacă s-ar întâmpla ca Steaua şi Dinamo să se întâlnească încă de prin şaisprezecimi sau oriunde altundeva. Nimereşte echipa din Sf.Gheorghe sau cea din Miercurea Ciuc cu CFR-ul lui Paszkany? Le pui să joace în Covasna sau în Harghita, judeţe care ar fi în sărbătoare cu o săptămână sau două mai înainte de poposirea CFR-ului acolo. Ideea mea ar fi ca până la faza optimilor de finală să se joace doar un singur meci, pe terenul echipelor din eşaloanele inferioare, pentru ca mai pe urmă să se joace în dublă manşă. Emulaţia creată în jurul acestor jocuri n-ar avea cum să nu aducă beneficii nenumărate fotbalului şi susţinătorilor lui. Aşa, însă, de ce avem parte? De jocuri anemice, desfăşurate în faţa unor tribune pustii, cu echipe de care în Gruia, sub Tâmpa sau pe Naţional Arena nu e curios nimeni. Jucătorii-şi aşteaptă primele promise, televiziunile ratingul, oficialii mai bifează încă un joc disputat… şi s-a spălat toată lumea pe mâini. Numai noi, suporterii (pentru care măcar în teorie se organizează totul), rămânem tot cu buzele umflate.

Cupa României ar trebui, prin excelenţă, să fie competiţia noastră, a tuturor, însă prostia, nepăsarea, ignoranţa şi comoditatea şefilor fotbalului românesc ne-o interzic. Gândiţi-vă pe urmă la jucătorii echipelor din eşaloanele 3 şi 4. Eu am în minte imaginea unor prieteni care joacă sau au jucat cândva în diviziile 2, 3 şi 4. Unul dintre ei mi-a pomenit cândva de un meci în care a jucat, în „C”, împotriva lui TRAORE. Un altul şi-a rupt recent piciorul și poate că nu va mai juca fotbal niciodată. Oare ce ar fi însemnat pentru ei (şi pentru încă atâţia alţii din toată ţara asta) să ştie că au evoluat cândva, într-un meci oficial, împotriva unora ca Beto, Culio, Dubarbier, Fabbiani, Wesley, Adailton, Chiricheş, Chipciu, Rusescu, Hamza, Bokila, Pancu, Alexe sau cine mai vreţi voi? Oare nu-şi vor spune că tot a meritat să joace atâta în anonimat sau chiar să-şi rupă picioarele pe un teren de fotbal?

Mă întreb acum, ca prostu’, oare ce ar avea de spus Sandu sau Dragomir la întrebările naive de mai sus? Cred că între o bere, un mic şi un alt grătar, după un 6-4, o hăhăială şi-o nouă poartă-n casă, amândoi ar binevoi să-mi răspundă câte ceva. Naşul, făţarnic ca de obicei, mi-ar spune în stilul ipocriţilor de la GSP: „Să ştii că nouă ne pasă de fotbal. Poate prea mult!”. În schimb, mai sincer şi mai direct, Oracolul Mitică mi-ar arunca-o în faţă: „Mă băiatule, ştii ceva? Mă doare-n pălărie! 🙂 Mă voi gândi la întrebarea ta peste vreo patru ani, dacă voi avea şi-atunci chef să ies la pensie! 🙂 Să fii sănătos! HA HA HA HA HA HA HA!”. 🙂

Autor: Florinaccio

0 comentarii

  1. Cu Cupa chiar ca ai nimerit-o. Iar vin si dau exemplul Germaniei, unde echipele profesioniste intra inca de timpuriu si regula este ca intotdeauna echipa din esalnoul inferior este gazda (si primeste si banii din bilete). Va dati seama ce o sa fie pe 5 August la meciul BS Rehden-Bayern

    Apreciază

    • Chiar daca Guardiola ar merge acolo cu rezervele, si tot va fi nebunie acolo. Cam ce ar fi putut fi si in toamna trecuta, la Satu Mare, atunci cand Rapidul a administrat Olimpiei sase boabe.

      Apreciază

      • In Germania se prezinta toata echipa. Chiar daca joaca jumatate rezerve sau de la echipa a doua, vedetele se prezinta si fac poze si scriu autografe fanilor. Ce, crezi ca Schweinsteiger care e dupa o operatie la picior nu atrebuit sa vina la prezentarea lui pep, chiar daca a stat jumatate de antrenament pe banca de rezerve si jumate in tribuna printre fani? Esti platit de club, participi la toate actiunile clubului, punct.

        Apreciază

  2. Ai dreptate Florinaccio,noi intentionat nu-i dam pe Hora si Nicoara,sa fim printre echipele cu cat mai multi romani. Si sper sa se vada asta si in pozitia din clasament! Oare noi,daca jucam aseara cu 5teaua,cate luam,la cum arata echipa acum? Nu stiu de ce nu recurg ai nostri la oferte gen „1+1 gratis”,sau doi la pret de unu,ca ar scapa mai repede de ei. Si sa-l dea la pachet si pe doctor Muresan,ca „cel mai bun purtator de cuvant”,ca cel mai bun manager e ocupat deja.

    Apreciază

  3. Articol superb, jos palaria pt toate propunerile enuntate. Cu prima solutie : tinerii jucatori sunt super deacord, chiar as forta ca jucatorul in cauza sa fie cresuct la tine in curte, asa echipele de tineret nu o sa fie doar o corvoada financiara. Eu chiar nu inteleg cum niciun jucator care acum 3,4 ani jucau fazele finala la turneele nationala nu au putut sa faca un pas hotorata sa intre la noi in echipa.
    Pb ca ar merita o alta discutie.
    O alta faza care ma seaca e programarea meciurilor, de cand de programare se ocupa televiziunile mie mi se pare ca a iesit o varza urata de tot. Mi se pare inuman sa pui meciuri iarna la ora 21:30 doar ca asa cer televiziunile, mi se pare o porcarie fara margini sa programezi meciurile pe durata a 4 zile. CL avea un farmec aparte aratand la pauza fazele de pe celelalte stadioane. Propunerea mea ar fi ceva de genul :
    6 meciuri sambata , 3 meciuri Duminica disputate de genu asta:
    August-Sept
    Sambata 3 meciuri de la 18, 3 meciuri de la 20:30
    Duminica 2 meciuri de la 18 si meciul vedeta singur e la 20:30.
    Oct-Nov
    Meciurile de la 18 sa fie de la 16:30 , meciurile de la 20:30 sa fie de la 19:00
    Dec- Feb , Meciurile primele meciuri de la 16:30 , celelalte la 19:00
    Iar din Martie pana in mai sa se revina la reteta din august-septembrie.

    Apreciază

    • Meciurile televizate 100% si la ‘liber’ (evident pentru cei din reteaua corecta) distrug audienta din tribune. Nu poti programa un meci duminica seara de la ora 21.00 si sa te astepti ca suporteri din afara orasului sa vina la meci – la echipa vizitatoare nici nu ma refer. am mai scris aici ca prezenta excesiva pe sticla distruge si sansele de promovare corecte a esalonului doi, de unde ar trebui sa vina jucatorii rodati (ceea ce aducem noi din Italia tot jucatori care tin de echipele de A dar se rodeaza in B sunt). Ca idee, o prima liga cu 16 echipe ar reduce automat 1 meci/etapa, daca s-ar limita transmisia directa la 6 cele mai interesante partide, restul urmind a fi transmise inregistrate in reluari ar fi din nou o optiune.

      Apreciază

      • Nu neaparat televzarea distruge audienta din tribune ci orele la liber. Imperiul Digi ma scoate din sarite.
        Nu ma deranjeaza foarte tare un meci duminica la 21 cat un meci in Decembrie la ora 21:30. Am inghetat la propiu destul de mult in sezonul trecut din cauza dobitocilor de la LPF/Digi la partidele cu Botosani si Piatra Neamt.

        Apreciază

      • Echipele care joaca frumos si care nu desconsidera competitiile in care joaca, au avut spectatori desi erau televizate. Ca tot iti place tie aia cu „deciziile de business”, si eu am avut de luat o astfel de decizie zilele astea: sa imi fac sau nu abonament pe acest sezon. Am decis sa nu imi fac! Actorii spectacolului nu ii cunosc, nici nu sunt sanse sa vina ceva actori cunoscuti, si mai ales nu stiu ce va face conducerea daca va constata dupa cateva etape ca nu avem sanse la titlu? Va desconsidera iar competitia sau nu? Voi merge totusi la spectacole atata timp cat sunt de calitate, imi voi lua bilet si astfel daca conducerea nu isi va bate iar joc de competitie, eu va trebui sa platesc mai mult decat ar fi fost un abonament (asa sper sa fie). In schimb daca o vor da iar pe evitarea locurilor de E.L. , ma voi bucura de televizare. Deci depinde de ei…

        Apreciază

        • Dan Dan. Really? Inca odata? Deci, la fiecare postare mentionezi chestia aia cu evitarea locurile E.L. Dar LA FIECARE! Let it go dude! Incepe un sezon nou iar tu tot pe evitarea E.L o tii. Noi de mult ne-am obosit. Intrabarea-i de ce nu obosesti si tu.

          Apreciază

          • Da DUDE! Inca o data, si inca de cate ori va fi nevoie pana conducerea va renunta la aceasta idiotenie brevetata de CFR! Acea idiotenie pentru mine inseamna de la un momendat desconsiderarea competitiei in care joaca si mai ales desconsiderarea specatorilor, adica a celor care dau bani ca sa vada un spectacol, sau mai mult a celor care au platit in avans pentru a vedea toate spectacolele de calitate pe care i le promitea conducerea la inceputul sezonului! Asa ca, DUDE, atata timp cat conducerea are aceasta atitudine, fie te obisnuiesti cu criticarea „evitarii”, fie, inteligent fiind, sari peste comentariile mele…

            Apreciază

            • Daca esti atiti de inversunat, ti-ai pus cumva problema daca nu cumva estei incompatibil cu clubul? Nu este ‘aceasta conducere’ ci este clubul conducerii, care iti ofera pentru bilet spectacolul pe care il au ei in program. Daca te duci la opera nu poti avea pretentia sa se dea spectacole de revista doar pentru ca tu platesti bilet.pe bune, fiecare dintre noi are dreptul sa faca pe banii lui ce vrea si Arpi chiar asta face. Fie accepti realitatea fie te reorientezi. Asta insa nu inseamna ca nu ai toate argumentele sa fii dezamagit.

              Apreciază

            • Cristi, daca platesc bilet la un spectacol de opera, atunci am doar pretentia sa vad opera si nu teatru de papusi… Imi doresc sa vad fotbal si nu meciuri ale „omeniei”, meciuri in care nu ne aparam corect sansele lasand-o mai moale. Atat vreau! Vreau ca acel „lupta, lupta si invinge” sa se vada si in teren, iar daca „invinge” nu e posibil meci de meci, „lupta” e o chestie de mentalitate, care la noi e influentata si de unele decizii ale conducerii!

              Apreciază

        • Daca pentru tine asta e decizia corecta, nu are nimeni ce sa comenteze. Nu exista reguli unviersal valabile pentru toti. Anul care vine Botosaniul s-ar putea sa fie o revelatie la numarul spectatorilor – pentru oras participarea in prima divizie e evenimentul deceniului, nu exista alte sporturi competitive in oras care sa atraga si ele public, alternative non sport iarasi f subtire..

          Apreciază

    • Ioan Dacid, observ ca esti printre putinii tribunisti pe care ii mai intereseaza si altceva decat vesnicele dezbateri despre cat de bun/rau, zgarcit/inteligent e Arpad Paszkany. Eu nu sustineam pe aici ca am si gasit solutia miraculoasa la toate problemele din fotbalul nostru – si tu ai inteles asta. Incercam doar sa sugerez ca daca unora dintre cei care se ocupa de destinele fotbalului romanesc le-am pasa cat de cat de vaca pe care o tot mulg de atata amar de vreme (fotbalul asta amarat de la noi), s-ar gandi macar sa-i mai dea cumva si putina mancare. Iar pentru asta nici macar n-ar fi nevoie de solutii ingenioase venite din partea lor, ci numai de putin interes dovedit. Macar din bun simt pentru un fotbal care i-a hranit atat de bine de atata amar de vreme ar fi trebuit sa caute sa miste lucrurile putin.

      Apreciază

  4. Îmi cam vine rău, când îi văd pe mioare exultând pe toate canalele. Dacă dau drumul la apă, curge stiaua pe țavă, dacă trag apă la toaletă, tot ei. Gami-aș!

    Apreciază

    • Aceeasi senzatie de grotesc si saturatie o au toti non-stelistii, eprea mult. Dar pentru ca e vorba de sport nu ne ramane dacit sa-i batem rau si sa luam si campionatul. Sper sa reusim.

      Apreciază

      • Saturatia vine de la media atipica romaneasca, unde fiecare grup vrea neaparat sa aiba si un canal de sport. Dupa ce il au, le lipseste o strategie clara (ex. focus pe iubitorii altor sporturi de nisa) si atunci gindesc -> fotbal. Constata ca nu au drepturi sau bani si atunci incep sa umple timpii de emisie cu gargara – ce blugi a purtat Dodel, ce parere are MM de blugii lui Dodel, in direct la telefon impresarul lui Dodel comenteaza parerea lui MM samd.

        Apreciază

        • „Înainte”, şeful pe ţară cu propaganda era poreclit „Dumnezeu”. Mass-media se conformează directivelor pritocite azi în.. ceruri. Steaua e doar pretextul, ales dintr-o sărăcăcioasă ofertă, pt. aplicarea/exersarea la nivel naţional (şi cu o tuşă groasă naţionalistă) a unor tehnici de propagandă şi manipulare care să se preteze oricând unui alt cal de bătaie, din alte sfere. Adversitatea multora faţă de Steaua e de fapt o formă de respingere a unei deliberate agresiunii mediatice, care sfidează buna cuviinţă, discernământul şi inteligenţa românilor.

          Apreciază

          • C’est vrai , monsieur Tzegean !!! Avec „la propagande ” , le fascists , le communist, ont essaier de conquerir les cerveaux des fouls … Pour „l’etoilleovine” est vraiment :le dikton ” Ein Reich , Ein Fureher, Ein Volk.. ” comme on diser le communist roumain (pas ROMain)…”O Patrie, Un Partid , Un Konducator” .. n’est pas ??? Et les journalists…!!?? Ils sont les enfantes des les vieaux estudiantes de „Stefan Gheorgiu” . Je cru que ceuashesque l’oblije le jornalists pour ecrire l’apologie de regim communist . … Mais,c’est ne pas vrai !!! C’EST LE CARACTHER DE PEUPLE ROUMAIN (pas rom-ain, il sont les gitans) qui viver sur la Dambovitza…

            Apreciază

  5. E bine ca va pasa de fotbal, camasa mai apropiata de inima e totusi CFR-ul. In timp ce voi filozofati, a devenit oficiala stirea, ca Mokulu a semnat cu altii . In acest timp dl.dr. plaseaza jucatorii in Portugalia, iar Razvan Zamfir sta efectiv la cersit in Italia . Acolo, cand reuseste cu clubul, nu reuseste cu jucatorul, cum a fost cazul cu Gabionetta . Se vrea imprumut, dar si cu salar de-am pixu . Si tot in acest timp, Vasluiul isi ia varf de la o divizionara secunda din Germania, care a jucat si in prima liga germana . Vasluiul a ma facut doua achizitii bune, un aparator si un mijlocas, se pare ca ei mai nou tac si fac ! Dar nu-i nimic, este timp destul pana la inceperea campionatului, de-acum incolo vor veni adevaratele bombe, nu cum a fost Mokulu, spre exemplu …

    Apreciază

    • Apropo de imprumuturi… Cum se mai schimba vremurile… De putina vreme erau unii pe la TV batandu-se cu caramida in piept ca ei sunt la masa bogatilor, iar acum umbla la cersit sa aiba si ei ce pune pe „masa nationala”. Pana nu demult, in ciuda plecarilor, ramaneau mereu altii care erau vandabili in anul urmator, acum a ajuns Hora jucator de baza…

      Apreciază

  6. Momentan la ce nivel se afla echipa n-avem nici o sansa in fata oilor, acest dute-vino genereaza o stare confuza la echipa. Cei vechi vor sa plece, mai ales ca apar multe „variante” prin presa si din declaratiile oficialilor, iar cei noi nu inteleg nimic din ce se intampla in jurul lor. Lotul este incomplet, pe partea dreapta vom avea foarte multe probleme, Velayos cel mult rezerva poate fi, la mijloc suntem complet descoperiti, n-avem nici solutii, ne-ar trebui minim 3 achizitii bune acolo. Patronul declara ca s-a simtit umilit in urma rezultatelor slabe din campionatul trecut, cred ca acest sentiment il va bantui frecvent in viitorul apropiat.

    Apreciază

  7. Putin off : internationalul ungur Juhasz Roland si-a reziliat contractul cu Anderlecht si momentan este liber de contract. La inaltime e egalul lui Gardos, ca si calitati se afla peste Chiriches. Daca l-am aduce la noi, impreuna cu Brandao ar putea forma un mijloc beton.
    el este numai un exemplu. Se zvonea ca negociem si cu Dorin Goian. Si el ar fi bun pentru noi.
    Sper ca tragand invatatura meciului din Supercupa conducerea noastra sa faca pe ultima suta de metzri doua-trei achizitii de mare valaore, iar aceste achizitii sa se integreze foarte repede, cum au facut cand au venit Beto si Weldon. La meciul cu Celtic in priam repriza parca era armonie in jocul echipei noastre, dar sper sa nu fi vorba de o impresie de un meci.
    momentan insa nu avem inlocuitor pentru Velayos si am intrat in pana de inchizatori. Anul trecut aveam inchizatori pentru o jumatate de echipa.
    Apoi au plecat Kivuvu si Celestino, dupa ei Muresan si Vass, acuma Sare si cu Muniru. Avem pentru acel post petarda Obiora si solutia de avarie Sepsi. Daca nu vien Nsitor sau un alt jucator de valoarea lui, inchizatorul va fi calcaiul lui Ahile pentru echipa.

    Apreciază

  8. De altfel faptul ca vin-pleaca jucatori in sine nu e o problema, mai ales dupa anul trecut. Daca nu merge echipa se fac schimbari. problema este cu mse face scouting-ul. Se pare ca robinetul portughez s-a inchis, nu stiu din ce motiv, ca noi trimitem acolo jucatori, numai ca de acolo nu mai vine nimeni. Cu jucatori romani stim care-i situatia, sunt supraapreciati si se cer prea multi bani pe ei ,daca vrem noi ca sa-i transferam. Nu stiu de ce nu s-au aruncat scouteri nostri peste piata africana si latin-americana acuma ca nu se mai reglemeneteaza numarul jucatorilro extrecomunitari. Se trambita cooperare cu Ferencvaros, dar nu numai ca nu aducem de la ei – unul singur, Bode ne-ar fi trebuit , nu altcineva – dar nici nu imprumutam la ei. Era mai lejer sa imprumutam la ei decat sa reziliem contracte. In loc sa ne construim o retea de sateliti in tara ( comparabil cu reteaua Stelei) si din strainatate – Ferencvaros, dar si in republica Moldova, sau in Serbia ar fi piata pentru asa ceva – no reducem lotu lde jucatori, intr-o maniera foarte periculoasa.

    Apreciază

    • Dani, eu cred ca se vor mai aduce jucatori. Altfel, nu cred ca avem mari sanse la titlu, chiar daca ne facem curaj la gandul ca urmeaza un nou an par. Poate doar sa aiba Costea un sezon cel putin la fel de bun ca acela de dinaintea aciidentarii. Mai cu seama in fotbalul nostru e mare lucru sa ai un fotbalist de talia lui in forma maxima. Iti poate castiga multe meciuri de unul singur. Daca nu i-am fi pierdut in vara aceasta pe Muresan, Pinto si Sare, inca aveam un lot foarte bun, cu care puteam spera la multe… Asa, nu ne ramane decat sa credem ca pana la finele lui august vom avea parte de cateva surprize placute venite din partea conducatorilor nostri. Nici macar n-ar fi pentru prima data, chiar daca uneori noi oamenii uitam mult prea usor lucrurile bune de care am avut parte candva. // Imi place si mie mult propunerea ta (Juhasz), dar nu cred sa reusim noi sa punem mana pe un jucator ca el.

      Apreciază

  9. Lacrimogene ganduri… si toate din cauza Stelei. Toate comentariile fac trimitere la Steaua: „sa batem oile, sa ii vedem ce fac in CL, sa luam un jucator care aduce cu Gardos si Chiriches, sa-l luam pe Goian…” Va plangeti ca mass-media vorbeste doar despre Steaua si voi faceti acelasi lucru. :))

    Apreciază

    • Urmarim cu interes stirile de la Jijilava, cererile de eliberare respinse de fiecare data si asteptam sa se duca si memeul acolo, sa-i tina de urat sefului vostru. 🙂

      Apreciază

  10. Dacă s-ar şti exact ce e prin lăzile din magazia lu’sandumitică, nici soluţiile de a-i da o altă înfăţişare/hasnă nu ar lipsi. Ele oricum nu lipsesc – dovadă Tribuna. În România, sub liga a 3-a se află… divizia C. În liga 3 (= C) se mai află sub control-înregimentate, de bine de rău, 100 de echipe, care, chiar dacă valoric şi material sunt pe o plajă foarte largă (şi de litere), constituie baza fotbalului românesc. Iată că nici „Florinaccio SM” nu coboară sub 8 serii de liga a 3-a şi bine face. Repartizarea seriilor după criteriul regional e foarte probabilă, dar aplicarea unui mecanism al retrogradărilor/promovărilor pe constrângeri regionale e mai greu (în jos lucrurile trebuie să fie cât mai simple-clare) şi, personal, nu sunt pt. playoff în ligile inferioare. Pt. Liga a 2-a ar fi 2 variante: a) o singură serie, cu argumentele pro care s-au spus, dar raportat la încropeala ligii 1 – 2013/2014 (unde 1/2 din echipe au un statut îndoielnic) şi la greutăţile materiale evidente, nu cred că ar fi de pus în practică acum; b) 3 serii „provinciale” liga 2 (cu 9 serii regionale liga 3) pare varianta cea mai adecvată vremurilor, întrebarea fiind dacă profesionismul din B (= liga 2) se poate mulţumi cu o serie din 14 echipe = 26 etape (prin numărul redus de echipe-etape ar fi şi condiţiile de joc şi deplasare mai bune). Liga 1 = 16 echipe, din care pică 3. Cele de mai sus trebuie completate cu comentariul lui „7burg” privitore la criteriile de acordare a unui loc într-o ligă, începând cu starea terenului, rigoarea financiară şi cu comentariul lui „Cristi” privind potenţialul economic, demografic şi gradul de urbanizare din ţară ca principiu în existenţa unor cluburi/echipe viabile. „Viabile” în ligile inferioare echivalează deseori cu „joc, deci exist” şi multe din acest „exist” au poveşti neştiute, cu sacrificii materiale şi dăruire, doar că la noi eşti băgat în seamă numai când preşedintele FRF îţi spune „să stai în joc de glezne”, iar preşedintele LPF că „ai bulan”.

    Apreciază

  11. Hmm. Daca e adevarat ce scrie prosportul (ceea ce de multe ori nu e), Rednic ar fi spus ca echipa standard de titulari ar fi: Felgueiras – Velayos, Cadu, Rada, Camora – Deac, Djokovic, Rui Pedro, Maah – Fl.Costea, Tade. Pareri?

    Apreciază

    • Revin cu o rectificare. Nu scrie ca Rednic sau IM ar fi spus asa ceva. Dar ziaristul da aceasta formula ca fiind aproape sigura.

      Apreciază

    • Nu cred, nu uit ca ziaristii din Romania, mai ales la o publicatie ca prosport care e in declin rau de tot pe print si tb sa traiasca din clickuri ca si Gandul, sunt obligati sa „produca” zilnic 1-2 stiri. Cum va arata echipa, vom sti cu adevarat la 1 septembrie, cind se va termina perioada de transferuri. Pina atunci se pot intimpla foarte multe.

      Apreciază

      • Imi pare rau sa iti zic, dar al nostru campionat va incepe saptamana viitoare, nu la 1 septembrie si pana pe atunci avem 1 meci greu: Vaslui, iar imediat la inceputul lui septembrie mergem la oi.

        Apreciază

        • Ce are una cu alta? Eu am spus doar ca pot aparea transferuri pe ultima suta de metri a ferestrei de transfer. Nu e obligatoriu sa ai noul lot 100% la inceperea campionatului.

          Apreciază

          • Tot e bine daca vom avea un lot cu care atacam viitorul campionat in etapa a 5-a si nu in etapa a 13-a. Sincer, tie ti se pare normal ce scrii? Pana la inceperea campionatului eu ca suporter al CFR-ului as vrea sa stiu cu ce echipa atacam viitorul campionat, iar pana la finalul perioadei de transferuri sa acoperim cu cate o plomba, maxim 2, anumite pozitii care raman libere din motive la care nu te asteptai (accidentari, oferte f bune venite pt jucatori pe ultima suta de metri, jucatori care in campionat nu dau randamentul asteptat). Nu stiu un club serios (cel putin asa sustine conducerea ca suntem) care isi definitiveaza primul 11 in etapa a 5-a.

            Apreciază

            • Ca suporter si eu mi-as dori sa vad osatura echipei „rezolvata” de prin mai. Este insa evident ca anul asta vom propulsa jucatori de Serie B – o parte apartinind de cluburi de Serie A – si acolo campionatul incepe la sfârșitul lui august… Asta pare sa fie timingul, chiar daca nu e foarte avantajos pentru noi. Hai sa vedem ca azi s-au mai rezolvat 2 pozitii.

              Apreciază

            • Cristi, sa vedem intai rezolvatu’ ala in scris. 🙂 apoi, poate Gabionetta n-are chef sa se prezinte la echipa decat, colo, pe la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie. 🙂

              Apreciază

  12. Ce părere să ai de-o asemenea echipă? Read it and weep (adică pentru cei ce nu le au cu engleza: cetește și plângi)… Sau ca să spun mai inteligibil, și-a băgat patronul picioarele în echipă și în suporteri.

    Apreciază

  13. Tegean, observ ca esti printre putinii tribunisti preocupati si de altceva decat 5teaua si eventual mici barfe de sezon. E drept ca sunt si astea preocupari deloc de lepadat intr-o perioada moarta din punct de vedere fotbalistic cum e aceasta de vara. Ceva imi spune ca tu ai iubit CFR-ul dinainte de a face performantele acestea recente din prima divizie si cupele europene, prin urmare indragesti si fotbalul din esaloanele inferioare, cele in care a vietuit si CFR-ul decenii la rand. Suporterii veniti mai recent langa echipa s-ar prea putea sa nu inteleaga zbaterea din esaloanele inferioare pentru simplul motiv ca pur si simplu nu sunt preocupati decat de performantele la cel mai inalt nivel, cele cu care au fost obisnuiti de actuala conducere. Din acest motiv pentru unii ca acestia ligile inferioare practic nici nu exista si de aceea ei nu stiu sa aprecieze la justa valoare rezultatele obtinute recent de echipa lor favorita, fiind vesnic nemultumiti si plini de mofturi, intocmai ca niste copii de bani gata care nu stiu ce sunt lipsurile in viata. / Referitor la sugestiile tale, daca am inteles eu bine, propui o varianta asemanatoare celei de dinainte de ’89, cu trei serii de B impartite pe criterii geografice: Moldova, Muntenia si Transilvania. Eu zic ca o astfel de varianta e mai mult decat improbabila pentru simplul fapt ca in fotbalul de azi nu mai avem echipele de odinioara. Sa-ti dau si niste exemple. In trecut, in judetul meu exista o echipa care cocheta adeseori cu prima divizie (Olimpia), doua de B, e drept pasagere prin acest esalon (Somesul si Unio) si cel putin 3 de div.C ( Careiul, Tasnadul si Negrestiul). Intre timp Somesul si Unio s-au desfiintat, iar celelate se zbat prin ligile judetene, Olimpia reusind o promovare in B dupa vreo 7 ani de anonimat total. La fel ca aici prin nord-vest e peste tot, sunt sigur, nu mai sunt echipele de pe vremuri nicaieri din simplul motiv ca nu se mai pune baza pe sport la fel ca odinioara. Pornind de la aceasta constatare, ca practic nu mai avem fotbal nici in primul esalon si nici in diviziile inferioare, am ajuns la concluzia ca el trebuie schimbat din temelii. De asta am ajuns la concluzia ca in prima liga trebuie adoptat sistemul play-off/out si automat trebuie sa se renunte la niste echipe, care oricum sunt la pamant, destule dintre ele in insolventa. Cum 12 echipe par totusi putine daca le raportam la dimensiunile tarii noastre, am ajuns la concluzia ca 14 ar fi cele mai nimerite, daca dorim sistem play off. In B au fost inscrise anul trecut vreo 32 de echipe impartite in doua serii, dar cel putin 4 dintre ele : Bacaul, Mangalia, Sibiul si Alba lulia n-au terminat competitia, retragandu-se ori inainte de inceperea campionatului, ori pe parcurs. Deci, la ce bun sa tii atatea echipe in B daca nu sunt in stare sa termine competitia in care s-au inscris ? Nu mai bine reduci si aici numarul lor si le lasi doar pe cele cu adevarat competitive ? Am tras concluzia ca si aici ar merge o singura serie, tot cu play off si play out, cu 12 sau 14 echipe. Eu cred totusi ca in total 28 de echipe ar fi in stare sa duca astfel de campionate, in A si in B, in caz contrar numarul lor putand fi redus la 24 de exemplu. S-a discutat aici si problema deplasarilor echipelor de B. Sa nu uitam insa ca 4 echipe din cele 18 de acum din prima divizie ar fi in B si ca alte vreo 6 din B aspira an de an la o promovare in prima liga, deci ”isi doresc” deplasari lungi. Inca vreo doua-trei sunt sigur ca s-ar mai gasi in intreaga tara, mai ales daca competitia ar deveni atractiva si pentru televiziuni. In C am mers pe criteriul regional, de aceea am ”intocmit” 8 serii. Concluzia. Daca ai bani si vrei performanta sportive aspiri la primele doua divizii, iar daca nu, stai in liga a treia si te duelezi cu cei de langa tine, facand deplasari de max. 250 km o data la doua saptamani.

    Apreciază

      • Linkul tau e de 2 zile, al meu de 2 ore. 🙂 A mai desfiintat conducerea si zvonuri despre destituiri de antrenori. 🙂 ‘om vedea. 🙂

        Apreciază

            • Ambele mutari catre Parma au fost confirmate azi pe tuttomercato. Partea a doua… asteptam sa se confirme… e treaba lui Zamfir. 🙂 Si sa vedem poate vine si Muresan cu ceva, daca tot a fost in Portugalia sa il marite pe Lionn.

              Apreciază

            • Caneto… Gabionetta (pe alt forum deja botezat Camioneta) e inca in Brazilia, asa ca nu se grabeste sa vada Botosaniul.

              Apreciază

          • Damiano Zanon verso il Parma: l’indiscrezione è confermata dall’agente del trentenne svincolatosi dal Pescara, Jerry Palomba, a Tuttomercatoweb.com. „Nel primo pomeriggio mi vedo con club -spiega-, per capire le condizioni e per vedere quale potrebbe essere il percorso del ragazzo. Se facciamo un contratto con il Parma e per il primo anno va al Nova Gorica, per noi va bene”.

            Apreciază

  14. Nu inteleg de ce unii fani ai CFR-ului pana si aici pe forumul propriu posteaza despre Steaua? Mai mult, mai si jignesc cu 5teaua sau cu oi; nu va inteleg, aveti echipa voastra, nu puteti discuta fara sa jigniti alte echipe? Oricum, nu ati fost si nici nu veti fi rivalii Stelei; pe de alta parte unii acuzati asa zisul comportament dambovitean, dar voi aveti limbajul pe care il aveti. Rusinica!

    Apreciază

    • Îmi pare rău, Bando, dar îmi face silă echipa ta, memeul, stăpânul vostru, ba chiar şi majoritatea covârşitoare a suporterilor voştri. Din păcate, pentru mine reprezentaţi tot ce-i mai rău în această ţară. Îmi cer scuze pentru limbajul licenţios, dar nu regret cele scrise. Quod dixi – dixi, quod scripsi – scripsi.

      Apreciază

    • @,,bando,,- E bine că faceţi din ţânţar armăsar ( dar dacă spuneţi unora de pe Tribuna ,,ruşinică,, ,ce cuvânt potrivit veţi găsi în dicţionar pt. postările…incalificabile care predomină pe alte site-uri ?). E bine că aveţi aşteptări mari de la acest site (şi nu de la site-urile …clasice), dovadă că şi suporterii altor echipe doresc să existe un loc unde să se simtă în largul lor , să-şi susţină fără reţineri echipa cu argumente din propria curte (nu prin denigrarea celorlalţi), să exprime puncte de vedere care să nu fie luate în balon doar pt. că autorul e fan declarat a unei anumite echipe. Vă îndemn să citiţi comentariile de la mai multe articole, să luaţi pulsul Tribunei, să ghiciţi regulile nescrise de care ţin seamă comentariile şi să postaţi şi Dvs. acele opinii care s-ar potrivi articolelor (şi comentariilor) de pe Tribuna CFR.

      Apreciază

  15. Încă un pas (= tgv cluj) spre „din temelii”, dincolo de criterii geografice (interne şi externe) şi joaca cu schimbarea „formei”, deşi, prin alte părţi, alţii n-au ajuns nici la discuţiile despre formă. Cu riscul de a mă repeta, amintesc că în primul comentariu din „partea întâia” am susţinut de la bun început că nu „forma” e problema în fotbalul românesc, ci fondul şi că forma nu numai că nu va rezolva problemele de fond, dar nici măcar nu ai cum s-o nimereşti pe cea potrivită până când nu există o radiografie cuprinzătoare şi exactă a stării actuale a fotbalului de la noi. Chiar dacă, totuşi, m-am prins în joaca de a reforma… forma, am făcut-o fără ambiţia de a da „soluţia finală”, ci cu intenţia de a creea, împreună cu variantele celorlalţi, o perspectivă/imagine 3D a problemei în discuţie. O premisă a discuţiei a fost reducerea spre 1 a numărului de serii din ligile inferioare, similar sistemului altor ţări, iar observaţia mea a fost că, spre deosebire de acele ţări, baza de masă a fotbalului românesc e în liga 3 şi 2, unde avem 100 de echipe (nu sub 3) şi că acest lucru trebuie conservat pt. că tot ce va ieşi din rigoarea ligilor – va ieşi de sub control, se va degrada ori va dispărea. Consider că o singură serie B nu e de actualitate şi, aşa este, accept starea de fapt cu condiţia ca CFR-ul să dea maximum cu ceea ce are, un an, doi, zece, să fie sinonim cu „luptă,luptă CFR”, care nu era un îndemn, ci o stare a CFR-ului de odinioară.

    Apreciază

  16. Il futuro di Nicolas Gorobsov potrebbe essere in Russia. Secondo il quotidiano Izvestia la Lokomotiv Mosca avrebbe messo nel mirino il centrocampista argentino e sarebbe pronto a sfidare il Cluj, altro club interessato alle prestazioni del giocatore in forza al Torino. Per Gorobsov sarebbe pronto un contratto di quattro anni a 750mila euro a stagione.

    Apreciază

  17. @Tegean. Desigur ca prima conditie pe care trebuie sa o intrunesti pt a supravietui in fotbal e aceea de a juca la un nivel cat de cat acceptabil. Deci, ca sa existi in fotbalul nostru e absolut necesar sa participi cel putin in liga a treia, caci tot ce e mai jos de aceasta e amatorism pur. De acest lucru am incercat sa tin cont si eu atunci cand am distribuit echipele in felul in care au fost ele expuse. Dar, hai sa facem un calcul nu foarte complicat la ceea ce avem acum in primele trei divizii si sa comparam cu ceea ce am propus noi aici pe Tribuna. Avem acum 18 echipe in A, 15X2 in B, adica 30 si 13×6 in C, deci 78. In total avem 18+30+78=126. Daca le scadem pe cele 13 care s-au retras din campionatele lor, ramanem cu 113 echipe in primele trei esaloane, deci cu vreo 95 de B si C. Ei, in varianta virtuala ar fi 14 echipe in A, 14 in B si 12×8 serii de C, adica 96. In total ar intra la startul tuturor acestor competitii 124 de echipe, iar deplasarile cel putin la nivelul diviziei C ar fi mult mai scurte, distantele practic s-ar injumatati. Poate ca la nivelul diviziei B la prima vedere par cam putine echipe, dar aici am dorit sa tinem cont de puterea financiara a cluburilor din acest esalon si de deplasarile foarte lungi. Iata motivul pt care am dorit sa nu ridicam prea mult numarul echipelor de B. Totusi, daca in timp s-ar observa o dezvoltare a fotbalului mic de la noi, cel putin la nivelul diviziei B ar putea creste treptat numarul echipelor la 18, 20 sau chiar 24, in aceste fericite cazuri sistemul play off / out nemaifiind viabil.

    Apreciază

    • Ar trebui scris un articol nu prea lung cu titlul (de pildă) „Fotbal FĂRĂ Liga 1”, care să se constituie, pe un termen mai lung, într-o rubrică (o mini-tribună) unde să fie invitaţi să-şi spună părerea/propria experienţă toţi apropiaţii fotbalului din ligile 2 şi 3, cei care au/au avut de a face, în vreun fel sau altul, cu fotbalul din aceste ligi în ultimii 5 ani. Sondajul de opinie asociat articolului va fi: credeţi că redenumirea ligilor 2 şi 3 în „Liga 1” şi respectiv „Liga 2” (pt. redenumirea actualei ligi 1 se va face un sondaj distinct), aşa cum s-a procedat în alte ţări, ar face ca aceste ligi să fie mai atractive pt. sponsori, autorităţi locale, jucători şi spectatori

      Apreciază

  18. Florinaccio, tu ai cam ales echipele care să populeze ligile „tale”, dar nu văd pe nicăieri unde este loc pentru echipele secunde ale cluburilor care și le permit? Unde o să joace CFR II, de exemplu?

    Apreciază

    • Trebuie reinfiintat campionatul de tineret-sperante/rezerve. Se va juca in deschiderea meciului echipelor principale. Netelevizat. Pacat ca nu mai avem terenul de zgura, sa putem proteja gazonul. 🙂

      Apreciază

        • Nu sunt ratiuni economice pentru a mentine o chestie care si-a avut scopul pe vremurile lu’ Ody si Siny, dar, parca ar fi un spectacol mi fain decat muzica sau lipsa ei cu 2 ceasuri inainte de meci. Si am avea ocazia sa vedem in deschidere petardele ascunse in spatele petardelor de la prima echipa. In plus si suspendatii si ne-revenitii complet dupa accidentari ar putea avea jocuri….Dar nefiind vorba de bani, nimeni nu va fi interesat, desi acu’ 127 de ani sistemul a functionat si inca binisor, era o onoare sa joci sau macar sa faci antrenamente la tineret-rezerve…(Prietenii stiu de ce!)

          Apreciază

      • Nici pe vremea lui Ceasca din ratiuni de menajare a gazonului nu se juca neaprat pe stadioanele principale. Oricum decit juniori de 17 ani intre ei, mai bine o echipa a doua care sa joace a la long in divzia a treia.

        Apreciază

    • Cred ca aici trebuie definit cite niveluri sunt profesioniste sau semiprofesioniste. Echipele secundare ale cluburilor mari tb sa joace maximal in cea mai puternica divizie neprofesionista sau daca vorbim de cea mai joasa divizie profesionista, sa nu fie promovabile. Ca opinie proprie, eu le-as vedea cel mult in liga a 3a, pentru a nu interveni cu ‘omenii’ si obligatii ulterioare in promovarea pentru prima liga.

      Apreciază

    • @CJ 07. In absenta lui Florinaccio care se pregateste de o nunta ratand deci meciul de baraj dintre Rapid si Chiajna, o sa incerc sa iti raspund eu. In cazul in care conducatorii ar dori sa scoata echipa secunda din anonimatul ligii a patra garantez ca pt inceput i s-ar putea face loc in liga a treia. Intr-o astfel de liga cu destule echipe bunicele, chiar cu oarece pretentii, gen : Baia Mare, Satu Mare, Dej, Campia Turzii, Salonta … li s-ar putea da niste sanse tinerilor sau celor iesiti pentru un moment din vederile antrenorului pt intrarea in prima echipa. Aici ar putea fi crescuti cu destul success tineri ca : Man, Paun, Negrut, Ene sau chiar Bus… si dupa parerea mea s-ar putea aspira chiar mai sus, la divizia B, acolo unde nivelul ar fi unul chiar ridicat, existand practic doar echipe cu pretentii si cu putere financiara. Daca Barcelona si Real Madrid au echipe in Segunda, noi de ce nu am putea avea la o adica ?

      Apreciază

  19. N-ar strica băieţii să mai updateze siteul oficial. Printre fotografiile celor din echipă apar poze cu Vass, Ronny, Valente, Lionn şi Maftei, care nu prea mai sunt la echipă de o bună bucată de timp.Şi n-ar strică să mai apară şi ceva noutăţi, ultima veste fiind plecarea lui Lionn 🙂

    Apreciază

    • Vass, Ronny, Maftei sunt sub contract cu clubul, chiar daca nu se antreneaza cu prima echipa. Si Nuno Claro a fost afisat pina i-a expirat contractul. Cu Lionn ai dreptate, deja e dat reintors la Rio Ave dar inca trecut la noi, desi pe Brandao l-au pus pe site dupa plecarea lui Lionn.

      Apreciază

  20. Zsolt Lukacs
    RetroLiga 1! CFR, dormi liniștit, Arpi & Muri lucrează pentru tine!

    Niciodată fotbalul românesc nu a fost un exemplu de corectitudine, ba dimpotrivă, dacă vrei să devii un maestru al hoției, șpăgii, furtului și al schimbului de diferite lucruri ilegale, este suficient să urmărești un sezon de Liga 1 și este mai rentabil decât o facultate în domeniu. Într-un astfel de fotbal, echipe precum CFR Cluj sunt adevărați decani într-ale șmecheriei. Nu de ieri, nici de alaltăieri, ci de ani buni, această echipă demarează în Liga 1 un adevărat ”program obrazul”. În ce constă acesta ? Păi, e simplu: într-un an primesc, iar în următorul dăruiesc. Practic, ei joacă un dublu-rol. O dată sunt copilul care îl așteaptă pe Moș Crăciun, iar apoi devin ei înșiși Moș Crăciun și dăruiesc ”cadouri” celor ”dragi”.

    Această manevră, extrem de profitabilă pentru trupa lui Arpi, la care LPF, FRF și DNA se uită ca vițeii la poarta nouă, iar presa latră dar nu mușcă, a început în sezonul 2007-2008 și continuă până în zilele noastre. Iată cum a evoluat șmecheria din Gruia:

    -2007-2008, campioni făcuți de Bilica!

    -2008-2009, locul 4, la ani lumină de campioana Urziceni!

    -2009-2010, campioni la Craiova, după acel 3-2 teatral!

    -2010-2011, locul 10 și deschiderea frontului Galați, printr-un cadou!

    -2011-2012, campioni, după ce frontul Galați își plătește datoria, iar “U” se face că plouă!

    -2012-2013, locul 9, după ”amicale” cu Galați & compania!

    Urmează acum sezonul 2013-2014, unul în care CFR pornește clar cu prima șansă. Prietenii știu de ce!

    Să vedem acum evoluția extrem de ciudată a CFR-ului din mini-returul sezonului trecut:
    Rezultate

    Mini-returul sezonului trecut a început dezastruos pentru ceferiști. După ce au fost făcuți preș de Inter în Europa League, aceștia au avut șapte partide fără succes în Liga1. Printre acestea, se numără un 0-1 cu Oțelul, 2-3 cu Pandurii și 0-1 cu Dinamo. Așadar, atenție la sezonul viitor. Primul succes al CFR-ului s-a înregistrat la..aveți trei variante: a) Gloria, b) Bistrița c) Pădureanu. Exact, răspunsul corect Gloria Bistrița a lui Jean Pădureanu. Pe final de campionat s-au trezit, însă numai pentru a nu retrograda.
    Jucători

    Echipa din Gruia a avut în acest final de campionat cei mai plictisiți jucători din istoria Ligii 1. Printre aceștia, Maftei, Mureșan, Deac, Rada, Bjelanovic sau Weldon au fost adevărate capodopere de ”artă moartă”. Fără chef de fotbal, cu un joc bătrânesc și multe eliminări, acești jucători păreau că ascultă de un ordin anti-fotbal.
    Antrenori

    După ce au fost la un pas de a-i construi statuie lui Paulo Sergio, șefii din Gruia l-au înlăturat pe portughez pe o măsea cariată. Omul care a bătut pe United chiar pe Old Trafford, a fost demis după un 2-3 cascadoric cu Pandurii și înlocuit de un Eugen Trică fără frică, dar și fără talent managerial. Ultimul a dus echipa în finala Cupei, însă ăsta a fost maximul, CFR fiind învinsă de Petrolul, pretext bun pentru ca olteanul să fie schimbat. La Cluj a venit Rednic, iar situația a devenit din ce în ce mai strâmbă!

    Adrian Baciu

    Apreciază

    • am citit si eu asa-zisul articol. nu merita comentat. individul care a mazgalit prostiile e oaie. si nu raspunde, din cate am vazut, la comentariile cititorilor. ca si cu altii: ignore pe viitor! hai CFR!

      Apreciază

    • Sa vezi ce scriem noi despre oi. Unii oameni pur si simplu nu vor sa vada, indiferent de situatie. Sau vor sa vada numai prin filtrul lor, extrem de deformat. Nu stiu de ce afecteaza, astfel de articole apar pe banda rulanta, dublate si de emisiuni pe care cu multa bunavointa le poti numi tendentioase. In special cand CFR e pe val si castiga titlul.

      Apreciază

  21. Mda, ce sa-ti povestesc si cu articolul asta. Mizerii din astea pot scrie si eu,fara nici un suport sau dovada.Dar se apropie inceputul campionatului si vor incepe sa ne toace din nou, nu-i asa? Adevaru’ e ca a fost cam liniste o perioada. S-or teme de noi?

    Apreciază

  22. Florinaccio, abia acum am apucat sa citesc articolul :), de-acord, ar ajunge o singura serie in liga a 2-a (chiar, stie cineva, exista undeva in Europa sau in lume vreo tara cu mai multe serii in esalonul secund?) si ar trebui sa conteze exclusiv criteriul financiar, daca nu-ti poti permite, du-te nene si joaca in liga a 5-a sau lasa-te. 12 echipe in prima liga, 12 in cea de-a doua. Merg mai departe, si liga a 3-a ar trebui sa fie formata dintr-o singura serie, din alea 8 regionale ale tale iar exista posibilitatea sa ajunga la promovare vreo echipa rupta in cur.

    Apreciază

    • Ar fi frumos sa avem o singura serie de divizia a doua mai mare, dar sunt de acord ca si aici criteriul infrastructurii trebuie sa primeze. Un stadion de 10.000 locuri in localitatile peste 100.000 locuitori si 8.000 in cele sub – cu nocturna, incalzire iarba etc. Ar fi si mai bine dpdv al cheltuirii banilor publici – statul tb sa asigure o infrastructura nu sa subventioneze cheltuielile curente.

      Apreciază

      • Stii cumva vreo tara, in afara de Romania, cu mai multe serii in liga a 2-a? Am butonat la intamplare vreo 20-30 de tari pe soccerway, dar n-am dat peste asa ceva.

        Apreciază

        • Polonia cu Est, Vest sau Portugalia dar nu cadreaza ca e cu trei : Centru, Nord, Sud 🙂 ? Cred ca trebuie luat in calcul si infrastructura, numarul de fotbalisti legitimati, posibilitatile financiare etc.

          Apreciază

          • Polonezii si portughezii nu stiu numara. 🙂 Liga a II-a la ei este de fapt al treilea esalon. 🙂 Ekstraklasa, Liga I, Liga II respectiv Liga Sagres, Liga de Honra si II Divisao. 🙂 In Liga I si Liga de Honra nu-i decat o serie.

            Apreciază

  23. Draguţe RSS feedsurile de la Prostsport. Una zice: „Froome şi-a bătut măr adversarii pe Mont Ventoux”. Iar următoarea: „A mai căzut un mit! Tyson Gay, depistat pozitiv!”. Sugestiv, nu?

    Apreciază

  24. 1). A propune cea mai potrivită ,,formă,, competiţională fără a cunoaşte exact starea actuală a fotbalului românesc, la toate nivelele şi sub toate aspectele, e doar un exerciţiu de imaginaţie-un joc pe calculator şi nu un demers serios, făcut cu rigoare, profesionalism şi…răspundere. Acesta e şi farmecul, că putem să ne imaginăm doar după aparenţe, fără constrângeri care ar umbri şi cea mai frumoasă poveste. 2). Trei ligi a 12 echipe (total 36 echipe) s-ar putea generaliza în toate ţările lumii, inclusiv în România, Uruguay şi Cipru şi nu e sigur că România ar avea mai mulţi bani decât Uruguay pt. cele 36 echipe. De unde să vină dorita diferenţă între noi şi Uruguay,Cipru ori altă ţară şi diferenţele dintre ţările lumii? Omit răspunsul : ,românii sunt mai talentaţi,,. Nici unul din cei care au comparat sistemul competiţional de la noi cu cele din alte ţări nu a mers până la capăt cu comparaţia, oprindu-se la liga a III-a. 36 de echipe şi în rest ? Facem o competiţie de seră precum CM din SUA? Cum (va) gestionează forurile din România, faţă de Cipru, plusul de zeci de mii de practicanţi, numărul de zece ori mai mare de jucători ? în ce cadru competiţional? Dar în Rusia,Anglia,Japonia ce se întâmplă cu numărul de jucători de câteva ori mai mare decât în România, în ce sistem joacă aceştia? Care este capacitatea noastră organizatorică (faţă de ceilalţi) şi până unde ne ţine cureaua şi unde o lăsăm mai moale sau chiar baltă în avea un fotbal proporţional cu mărimea populaţiei,tradiţia şi preferinţa românilor pt. acest sport? Bineînţeles, se va răspunde, pe lângă cele 36 echipe din cele 3 ligi, pe lângă cei 1000 de jucători, FRF …,,forurile,, se vor ocupa de ,,implementarea,, sub liga 3+copii/juniori, a unui temeinic sistem competiţional. Acest ,,bineînţeles,, care trebuie să facă diferenţa între noi şi Uruguay (3,3 mil.loc.) ori Cipru (1 mil.loc.), nu se vede nici azi şi e marele anonim al ,,planurilor de viitor,, . Planuri, soluţii? La ce? Cei în măsură să ştie-prezinte starea actuală a fotbalului românesc nu o fac din teama că vor fi făcuţi răspunzători pt. situaţia în care s-a ajuns. Nu suntem propagandişti pt. situaţii de criză pt. a spune că aşe-i bine cum îi iar mânie va fi şi mai bine cu 3 ligi a 8 echipe. Suntem civili care se-ntreabă şi întreabă care e situaţia reală, merem în sus, în jos ori…nici, cine şi cum gestionează situaţia, care sunt, cine şi când va lua măsurile pt. îmbunătăţirea situaţiei, pt. dezvoltarea acestui sport. Stadioane? Cluj-Napoca: ClujArena. Toţi am crezut că va da un puternic impuls sportului clujean-atletism,fotbal-că impactul acestui nou edificiu va atrage spectatorii, va spori veniturile cluburilor clujene (precum în capitală). Realitatea? Tot felul de manevre/interese mărunte-politicianiste, separatism, inclusiv cu iz naţionalist, ignorarea interesului public local, o bază pe bani publici rezervată doar unora, pe care sportul cu greu îşi face loc. Mi-e teamă că competiţia cu Cipru (uit de Uruguay) nu va fi tranşată prea curând în favoarea noastră.

    Apreciază

      • Răspunsul e altul dar să zicem. Ce se va întâmpla cu echipele din cele 6 serii competiţionale desfiinţate? Vor ajunge la ,,nivelul judeţean,,. Unde vor retrograda cele 4 echipe (să zicem) din liga 3 ? acolo de unde vor veni cele 4 promovate – de la ,,nivel judeţean,,. Cum se vor desemna cele 4 promovate? Din puţinele variante o menţionez pe cea mai plauzibilă: prin tragere la sorţi. E evident că între invocatul ,,nivel judeţean,, şi liga 3 monoserie lipseşte o verigă multiserie. La ce nivel plasăm veriga multiserie şi dacă n-ar trebui să rămână tocmai liga 3? Ne putem lipsi, valoric, de fondul de jucători, antrenori şi alte competenţe, de mobilizarea economico-organizatorică din cele 6 serii extrase de la baza fotbalului românesc, se vor regăsi-înlocui acestea la ,,nivel judeţean,,? E fotbalul românesc într-o criză? Cât de profundă şi de ce natură? Răspunsul în cor va fi : de natură economică deşi cred că există şi alte aspecte nerezolvate, anacronice (despre aspectul moral… altădată). Care e standardul economic pe care şi-l poate permite azi România la nivelul fiecărei ligi? Sărăcia împinge în sus ori în jos mărunţirea ligilor în serii? Sunt aspiraţiile, unităţile noastre de măsură în acord cu condiţia de azi (cea reală) a fotbalului şi sportului românesc?

        Apreciază

        • La cite serii ar trebui sa aiba divizia a treia chiar nu am raspuns. Mai de mult era zona in care se invirteau echipele oraselor mici, monoindustriale, sustinute de ‘uzina’. Multe au sucombat acum. Azi avem in jur de 72 de echipe in esalonul al treilea si poate unele vor mai sucomba sezonul care vine. Cum ar fi sa avem 3 serii de 20 – cum era divizia B in anii 80?

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.