Joc colectiv (3)


Principii de bază ofensive

Echilibrul liniei

Este manifestarea pozițiilor și deplasările jucătorilor liniei unde se găsește mingea.

Dacă jucătorii liniei în care se găsește mingea nu sunt bine așezați, nu se va manifesta structura de bază a echipei, împiedicând în acest fel dezvoltarea corectă a jocului.

Considerații

1 – Jucătorii care nu sunt în orientarea jocului ar trebui să manifeste o tendință în ajutarea coechipierilor de linie în fața unor posibile pierderi ale mingii pe care aceștia le pot avea. Se vor menține ușor închiși și mai în spate față de linie.

Explicație suplimentară personală – Pentru înțelegerea conceptului de orientare a jocului, o să vă dau următorul exemplu. Închipuiți-vă o linie de trei fundași, unul central și doi laterali bine deschiși, apropiați de linia de bandă a terenului. În momentul în care fundașul central având posesia mingii își îndreaptă corpul și dovedește o intenție clară de a face o pasa spre fundașul dreapta, se consideră că jocul a fost orientat spre acea zonă a terenului. În consecință, fundașul stânga aflat în cealaltă bandă a terenului iese sau se poate spune că nu mai este în orientarea jocului. Conform considerației de mai sus, el ar trebui în acest moment să strângă și să coboare ușor lângă fundașul central, pentru a ajuta în cazul unei pierderi de posesie de către coechipierii săi de linie.

2 – Jucătorii aceleiași linii se vor menține în mod constant la același nivel cu mingea, avansând numai în momentul oportun pentru a primi (atât pentru ocuparea unui spațiu liber, cât și pentru crearea unei superiorități numerice în zona coechipierului care posedă balonul).

3 – Jucătorii aflați pe benzi vor manifesta amplitudine (obs.: se referă la lățimea terenului) având în vedere că:

– jucătorul aflat în orientarea jocului trebuie să se afle la 1 sau 2 metri de linia de bandă;

– jucătorul care nu se află în orientarea jocului trebuie să se mențină ușor închis (aproximativ 10-15 metri distanță de linia sa de bandă).

4 – Jucătorii care nu se află în orientarea jocului trebuie să-și modifice cât mai rapid posibil poziția înapoiată și închisă în momentul în care posesorul mingii reorientează jocul către zona lor de teren, trebuie să se poziționeze în amplitudine.

5 – În linia defensivă, fundașul lateral contrar orientării jocului, în situația în care un coechipier se incorporează atacului, va ocupa poziția celui de-al doilea fundaș central. În felul acesta, așezarea liniei de fundași va rămâne în echilibru.

Pentru înțelegerea acestui ultim concept, pe care Școala de fotbal spaniolă de antrenori îl predă de la cele mai joase nivele (și ca o anecdotă, comparativ cu viziunea britanică a aceluiași aspect), vă ofer un paragraf dintr-un articol interviu cu Cesc Fabregas, apărut mai demult pe gsp.ro (link):

Sincronizaţi perfect”

– Care e rolul tău? Pentru că jucat deja mai multe…
– Nu ştiu încă. Am jucat mijlocaş dreapta, mijlocaş stînga, vîrf fals, mijlocaş central, chiar şi extremă stîngă. Nu mi-am imaginat vreodată că voi fi numărul 9 al Barcelonei. Cînd te opreşti din alergat şi te gîndeşti la Romario şi Kluivert, staruri care au jucat pe această poziţie… Dar rolul meu nu este chiar de vîrf, cel puţin nu unul fix, ci mobil. Leo nu e nici el tipul de atacant care să rămînă într-un loc. Preferă să caute spaţiu spre stînga sau spre dreapta, unde se simte mai bine. Dacă el deschide culoar spre dreapta, nu pot să mă duc şi eu acolo, să-i stau în cale. Şi viceversa. E natural. Noi interpretăm şi reinterpretăm jocul.

– E atît de deosebit de rolul tău de la Arsenal?
– Este, pentru că la Arsenal ajungeam în zonele pe care le voiam eu. Vorbim despre o poziţie similară – jucător de atac cu o relativă libertate de mişcare -, dar jocul nostru aici e mai poziţional, mai tactic. Trebuie să fii în sincronizare absolută cu echipa. Eşti mult mai conştient de spaţii şi de mişcarea colegilor pe teren.

„Nebunie scăpată de sub control”

– Cît de diferit e fotbalul în Anglia sub acest aspect?
– Pentru mine, diferenţa e colosală. Nu mă aşteptam. Uite! Nu vreau ca unii să interpreteze ce spun acum: nu zic că un campionat e mai bun decît altul, însă mentalitatea e diferită. Întotdeauna am crezut că fotbalul englez e cel mai tare. Şi cel mai frumos de privit, fiindcă sînt multe goluri, multe ocazii, atmosferă mai fierbinte. Dar acum, întors în Spania, înţeleg de ce sînt mai multe goluri şi mai multe ocazii: În Anglia e o nebunie scăpată de sub control. Toţi atacă, plonjează în ofensivă. Fanii te împing de la spate şi în mintea ta nu există decît un gînd: du-te în faţă! De ce sînt mai multe contraatacuri în Anglia? De ce se joacă mai mult dintr-un careu în altul? Te uiţi şi zici: „La naiba, fundaşul stînga a dispărut în atac, la fel şi fundaşul dreapta, în acelaşi timp… şi mijlocaşii de bandă sînt şi ei acolo!”. E normal să apară contrele pe acest fond, pentru că se formează spaţii uriaşe.

„Inima lor aleargă mai repede”

– Şi asta nu se întîmplă şi în Spania?
– În Spania, ţi se spune aşa: un fundaş lateral urcă, celălalt rămîne. Te asiguri, „închizătorul” dublează. Şi împotriva noastră sau a lui Real Madrid, fiecare echipă joacă şi mai închis. Mişcările defensive sînt mult mai studiate aici. În Anglia, adversarii te urmăresc, dar, dacă apărătorul te atacă, e uşor să faci un-doi şi să ajungi în spatele lui pe spaţiu liber.”

În încheiere, o să vă propun celor pasionați, ca fiecărui principiu pe care-l voi prezenta în seria aceasta de postări dedicate jocului colectiv, să încercați să-i imaginați un antrenament specific practic. Mai pe scurt, ce exercițiu ați propune, cum ar arăta el ?

[Postarea apare și pe gsp.ro secțiunea MySport.ro.]

În final vă recomand un blog foarte interesant de fotbal, descoperit de mine recent:

http://anglofil.ro/

0 comentarii

 1. Felicitări şi din partea mea, b_o_g_d_a_n !! Chiar dacă aceste principii / teorii „prind” mai greu la publicul larg, este o initiativa lăudabilă, pentru că încet-încet lumea va conştientiza că (şi) în fotbal rezultatele vin -cu precădere- dacă-ţi faci meseria cât mai bine cu putinţă, mai exact spus : este nevoie (şi) în fotbal de „tratate” privind „organizarea muncii”, exact ca şi în cazul tuturor domeniilor economice, etc. Sunt convins, că apr. 70% din fanii oricărei echipe (+/-10%, în funcţie de echipă…) habar n-au de aceste lucruri, în cel mai fericit caz au auzit -volens/nolens- de sisteme de joc, că tot se discută peste tot de ele.

  Apreciază

 2. Revelator curs, multumiri sincere. Crezi ca-i posibil sa atasezi si o parte video cursului tau? Ma gandesc ca trebuie sa existe ca material didactic si ceva animatii video sau montaje ale unor meciuri. In iarba-i clar ca treaba cu asimilatul cunostintelor merge mai repede datorita practicii si a „luminarii” dobandite pe parcurs. Stii B-O-G-D-A-N-E, de multi ani ma gandesc ca noi nu suntem capabili sa producem antrenori decenti pt simplul fapt ca scoala noastra este invechita si nu manifesta deschidere in a chema profesori reputati, buni meseriasi, de la scoli de fotbal anglo-saxone si latine. In plus noi avem o singura scoala la Bucuresti, iar criteriile de selectie si formare sunt dubioase. Si tot legat de calitatea antrenorilor, la centrele de copii si juniori e cam jale. Sa-i vezi la 18-20 de ani ce carente tehnico-tactice de intelegere a jocului au, basca sa vezi la multi tare de educatie, fie se multumesc cu putin si nu au curaj ca pot progresa si rivaliza cu jucatorii straini, fie-ti manifesta o suficienta de sa-i iei la suturi in fund. Astept urmatoarele episoade, pt ca le-am citit pe cele publicate inainte ca insemnari ale caietului de cursant al scolii de antrenori (de copii parca), al nu stiu carei zone din Spania. 🙂

  Apreciază

 3. Multumesc tuturor de aprecieri in primul rand.
  @kiruj, Am comentat mai demult la un articol despre situatia foarte proasta a fotbalului juvenil din Romania invocand putinele mijloace si in consecinta proasta pregatire a antrenorilor romani (noroc ca exista entuziasti care se descurca pe cont propriu ) pentru care Liga si Federatia nu fac aproape nimic. Am incercat sa dau exemplul Spaniei, pe care-l cunosc din experienta, aduncand in discutie cursurile de antrenori, deschise aici oricarui pasionat dispus la un efort financiar, de timp si mental destul de important. Mi-a scris cineva, intr-un fel confirmandu-mi situatia din Romania, ca aceste cursuri ar fi doar pentru a lua banii antrenorilor sau celor care vor sa devina. Aici ne-a adus modul de organizare al fotbalului romanesc din pacate: cursurile de antrenor nu mai au nici o valoare, nimeni nu le da importanta. De ce oare? Se cam stie. Nu acelasi lucru se poate spune in Spania. Faptul ca l-a cursuri poate accesa aproape orice doritor dispus sa intruneasca conditiile de mai sus, faptul ca exista un numar foarte mare de echipe la toate categorile de varsta care au nevoie anual de antrenori, monitori, voluntari face ca participarea in activitati de antrenorat sa fie foarte mare. Vorbesc de mii, poate chiar zeci de mii de persoane care au incecat la un moment dat pe propria piele sa antreneze o grupa de copii, au incercat pe propria piele sa faca un curs din cele despre care tot am amintit. In consecinta respectul lor pentru meseria de antrenor de fotbal vine din implicare, din experienta. Se constientizeaza mult mai bine aici cat de lunga e distanta intre a spune, de exemplu: trebuie lucrate relatiile de joc, creiate automatismele / si realizarea lor in practica.
  @SeaMan, Din pacate filmuletele video pentru fiecare actiune tactica sau de joc colectiv ne-au fost doar prezentate la clasa, nu si date acasa. Legat de formarea antrenorilor romani. Poate nu sunt eu destul de informat, dar senzatia mea e ca se face foarte putin pentru pregatirea lor. Poti aduce specialisti din afara sau poti promova trimiterea de antrenori romani si profesori de antrenori la specializare in strainatate. Specialistii acestia din afara de care vorbesc sa li se asigure conditii sa stea cel putin unul, doi ani in care sa-si predea temeinic cunostiintele- nu doar pentru seminarii de 2,3 zile care se termina invariabil cu vanzarea de carti si brosuri. Evident ceva se poate face, insa mi se pare ca e mai simplu sa fii comod (niste cursuri de forma pe foarte multi bani reali) sa te complaci intr-o situatie calduta si sa dai vina pe atitudinea copiilor sau pe faptul ca vezi doamne nu se mai naste o noua generatie de aur. Dar pe copii astia cu carentele lor fotbalistice si de comportament cine i-a educat, cine i-a antrenat, cine i-a promovat? Problema pregatirii jucatorului roman pleaca in primul rand cred eu, de la problemele antrenorilor sai de-a lungul formarii.,

  Apreciază

 4. B_O_G_D_A_N , iti multumesc pt raspuns . Eu simt nevoia sa-l nuantez si sa-l completez putin pe al meu . Nu contest absolul nimic din ceea ce ai spus pt simplul fapt ca tot ceea ce ai afirmat este logic ,argumentat si de bun simt .Intr-adevar ,in Romania se fac numeroase activitati in multe domenii , dupa principiul …trebuiesc bifate…si mai facem si un ghiseft…costa destul de mult si nu prea aduc nici un beneficiu real.Tocmai de aceea nu as vrea sa intelegi ca eu le-as fi reprosat lipsa de valoare copiiilor , adolescentilor sau chiar tinerilor . Categoric ,nu o affirm pt prima data , rolul antrenorului este exact rolul profesorului la clasa.Poate modela armonios lutul pe care-l are ,,in mana ” sau poate aplica stilul lui And one ,plm, mai diletant ,partial jovial si cu rezultate norocoase ,dar inconstante. Adolescentilor si tinerilor fotbaliatori le reprosasem doar tarele de educatie si ma referisem fie la lipsa de incredere si de dorinta de a progresa ,multumindu-se cu putin ,fie la o suficienta prosteasca manifestata .Sigur ca familia ,scoala si mediul in care evolueaza acesti tineri isi pune clar amprenta pe gandirea lor . Dar intorcandu-ma la rolul antrenorului in a ajuta si la dezvoltarea armonioasa a gandirii si personalitatii lor , mi-am amintit ca ai scris ca una dintre cerintele Scolii Spaniole de Antrenori este ca cel care se instruieste pt ai instrui la randul lui pe altii , are obligatia de a intelege dezvoltarea psihologica a copiiilor in stadii de varste diferite si modul de abordare si capacitare al acestora.Sigur ca nu evoluam din nici un punct de vedere la fel ca indivizi si ca e firesc sa fie asa , dar firesc ar fi ca ceea ce punem la baza formarii noastre sau a altora sa fie bun din punct de vedere calitativ. Postez titlul uni articol din Stiridesport.ro ,despre un jucator care deja-mieste drag si despre care indraznesc sa spun de pe acum ca va adduce un plus calitativ echipei atat pe teren , cat si in vestiar .Povestea savuroasă a lui Grégory Tadé, noul atacant al CFR-ului. Și-a falsificat CV-ul, dar n-a păcălit niciodată fotbalul. Salutari si urari de bine . P.S. Nu ar fi chiar nici o sansa de procurat material video pt materialele tale ?

  Apreciază

 5. SeaMan, Sunt si copii in Romania carora li se ofera conditii mai mult decat decente pentru practicarea fotbalului si nu stiu sa aprecieze, sa valorifice. Rezultatele nationalelor de juniori recente au pus si aceste asa-zis „tinere sperante” la locul penibil pe care il merita (vezi 0-10 cu Germania si 2-2 cu Feroe). Problema e insa la formatori si cei care ar trebui sa se ocupe de ei. Pana la urma pestele de la cap se impute, iar copii astia sunt rodul societatii in care s-au format si i-a promovat. Ai nuantat foarte bine si cred ca suntem de acord in mare parte. Cu video-urile e mai greu, o sa incerc insa asa cum am facut si in aceasta postare sa explic cu exemple cat mai simple, usor de imaginat si inteles.

  Apreciază

  • Problema majora nu sunt copii, draghe b-o-g-d-a-n-e ….. Problema majore „e” parintii…Decreteii lu’ nea’ Ceasca or ajuns la putere amu’…..O generatie crescuta practic fara parinti („cu cheia la gat” in fata blocului) nu poate si nici nu vrea sa-si educe copiii in niciun fel de spirit sportiv (io de la fotbal am invatat sa pierd, by ex.), chiar dimpotriva, datorita frustrarilor proprii din copilarie „isi menajeaza” odrasla, de genul „Cum sa-l puna pe Jicu ala la flotari, ca io am avut grija de el…” ….”Imi spune MIE !!! idiotul ala de antrenor ce sa-i dau de mancare la ‘coptil’ ca io am mancat ce mi-o dat mama si ea stia…” Problemele se vad si la scoli….cand noi faceam vr’o prostie nu stiam cum sa facem sa nu afle parintii, ca luam ioioioi la „gioale”, acum merg parintii si ii bat pe profesori…. Viitor trist pentru tara, si nu numai dpdv fotbalistic..

   Apreciază

   • In anii ’90 toti idiotii isi trimiteau copiii la facultate, ca de, am scapat de ceasca si e democratie, e liber la diplome. Acum, dupa 23 ani, s-au prins totusi ca intai trebuie sa fii in stare sa-ti iei bacul si abia apoi sa te duci la facultate, daca te tine. Si acuma, la polul celalalt, de ce trebuie ca o familie de intelectuali sa-si faca copilul fotbalist sau luptator, cand el n-are nici in clin nici in maneca cu sportul? In opinia mea, trebuie sa ai cateva generatii de sportivi in familie ca sa ai curajul sa incerci sa-ti faci copchilul fotbalist, stim cu totii ce sanse mici sunt sa reuseasca… A, sa faca toata lumea sport asa de placere, asta da, sunt de acord ca asa ar fi frumos si am fi o natiune mai sanatoasa, dar la sportul de performanta nu se poate baga oricine.

    Apreciază

    • Intunecatule: poate is unul dintre idiotii care si-a trimis odrasla la facultate…sa ia ceeace poate lua.pe merite reale…(2 licente+1masterat) Ziceam de altceva la origini…daca vrei sa-ti faci coptilu’ fotbalist, e OK!!!, dar asta inseamna asumarea unor riscuri majore….Il sprijini, bineinteles, dar daca ….Aducevi-ti aminte de relatia Tiriac- Boris Becker….Tiriac le-a spus parintilor ca din acel moment nu mai au copil…
     Deci pana la urma e DECIZIA parintilor….dar daca cineva/oricine decide ca odrasla o sa fie fotbaliator va trebui sa se tina de niste „chinuri”…
     Na!

     Apreciază

    • @thedarside, Dintr-o familie de intelectuali se poate naste un sportiv de performanta la fel de bine cum dintr-o familie de sportivi se poate naste un fin intelectual. Nu cred in impartirea aceasta pe caste si o consider total nesanatoasa intr-o societate libera. Cred ca cel mai bun criteriu in promovarea individului intr-un domeniu sunt dorinta si aptitudinile acestuia (la fel de importante amandoua). Ma si gandesc cu tristete cator copii li s-ar anula visul de a deveni fotbalisti, doar pentru ca nu s-au nascut intr-o familie afiliata breslei. Sincer iti spun ca m-a intristat foarte mult opinia ta ca la sportul de performanta nu se poate baga oricine si trebuie sa ai cateva generatii de sportivi in familie in spate ca sa poti spera. Mi se pare ca nepotismul si lipsa de sanse egale s-a infipt atat de adanc in constiinta noastra incat nu mai stim sa-l indentificam si-am inceput sa-l acceptam ca pe o normalitate.

     Apreciază

     • Nu m-ati inteles in totalitate 🙂 E atat de mare riscul ca un copil de intelectual sa-si rateze viata, incercand o viata sportiva, incat dupa parerea mea nici nu merita luata in calcul varianta a doua. Daca il duce capul (si asta se vede de timpuriu), fac acum o alta paranteza pt. retardila, stii bine ca nu m-am referit la tinerii care aveau note peste 8 in liceu ci la cei ce abia promovau clasele dar apoi vroiau si diploma de licenta, de ce in anii 90 facultatile nu faceau fata cererii de studenti si apareau ca ciupercile dupa ploaie iar acum scade procentul celor ce vor sa faca o facultate an de an, e mult mai sigur sa faca o cariera bazandu-se pe creierul lui decat pe talentele fizice. Nu credeti?

      Apreciază

     • Pana la urma e vorba de genele pe care le mostenesti de la parinti, alea sunt hotaratoare. Eu as paria pe fiul lui Hagi ca va fi intr-o zi un mare fotbalist in detrimentul fiului oricarui cunoscut de-al meu (spun asta pentru ca nu ma pot pune pe mine)

      Apreciază

     • Putem verifica foarte simplu. Hai sa vedem cat de mari sportivi au fost parintii lui Messi, Cr. Ronaldo, Iniesta, Xavi, Ibrahimovic, Eto’o s.a.m.d.

      Apreciază

      • Depinde in primul rind de gene, in al doilea rind de infrastructura si in al treilea rind de finantele parintilor, unde este cazul. Un maratonist din Etiopia are nevoie doar de gene si de dozajul optim de calorii care sa ii permita sa se antrenezre dar sa il tine suficient de flamind pentru a fi motivat. La inot e nevoie si de un pic de infrastructura si in sporturile intensive ca personal gen tenis sau golf iti trebuie si banutii parintilor ( a fost cazul la Becker, tatal lui fiind arhitect) sau sa economisteti investitiile avind parintii profesori de sport (aici exemple sunt multe). Dar in general, sansele de reusita in sport fiind minime, este relativ greu de crezut ca o familie de clasa medie ii va stopa traseul scolar unui copil de 14-15 ani doar pentru ca are ceva talent la juniori.

       Apreciază

     • Si putem verifica cati din copii fotbalistilor de top au ajuns sportivi de performanta. Eu unul nu am auzit de copiii lui Pele, Maradona sau Cruyff sa fie mari fotbalisti.

      Apreciază

      • Putem discuta pe tema asta pana dimineata ca fiecare tot pe a lui o va tine. Dar pot sa-ti dau si eu exemple (sau cate unul pentru fiecare al tau). Dar unul celebru, Victor Ponta. Cocheteaza si el cu sportul, ce a realizat pe plan sportiv si ce a realizat in plan politic. Ar fi avut o viata la fel de implinita daca sportul i-ar fi fost prima optiune?

       Apreciază

 6. Asa cum spuneam, acesti tineri sportivi sunt rodul societatii in care s-au format. Din pacate in ultimii ani, poate si din vina lui, imaginea si pretigiul antrenorului de juniori romani s-a degradat destul de mult. Parintii nu mai au incredere in el, lui ii e probabil lehamite de conditiile in care lucreaza, celor din varful fotbalului care ar putea interveni si reglementa situatia aceasta putin le pasa si uite asa ne invartim intr-un cerc vicios. Indignarea si dezgustul meu incep din momentul in care ii vezi pe sefii Ligii si ai Federatiei plangandu-se ca vezi doamne, nu vine nimic din urma (de parca fotbalistii s-ar produce de la sine, le dai o minge, le explici doua trei chestii si gata, e numai treaba lor cum se descurca). Ultimii care ar trebui sa se planga sunt domnii din frunte, se cunosc ei care.

  Apreciază

  • Gresesti profund!!! daca ai decis ca fiu’to va fi fotbalist…apai lasi pe mana la antrenor…ca el stie mai bine…(Nu ca mine, vare io stiu MULT mai bine..:) )

   Apreciază

 7. FRATILOR, VREAU SA VA SEMNALEZ CEVA GRAV: AZI AM FOST LA STADION SA IMI REINNOIESC ABONAMENTUL SI NU AM REUSIT!! MOTIVUL: ONORATA NOASTRA CONDUCERE A HOTARAT CA DOAR LA TRIBUNA NOUA SE ELIBEREAZA ABONAMENTE!! IN REST, NICAIERI NU SE ELIBEREAZA ABONAMENT, ASA AU ZIS LUCRATORII DE LA CASERIE!! APOI, ACESTIA AU MAI ZIS CA BILETE SE VOR VINDE TOT DOAR LA TRIBUNA NOUA, RESTUL STADIONULUI FIIND INCHIS!! PUR SI SIMPLU SE VOR ELIBERA BILETE LA TRIBUNA VECHE SI LA CELE DOUA PELUZE DOAR DACA SE VOR ADUNA MAI MULT DE 5.000 DE SPECTATORI LA MECI!! AM CREZUT CA INNEBUNESC CAND AM AUZIT ASA CEVA!! VA DATI SEAMA UNDE S-A AJUNS CU PROSTIA LA CONDUCATORII NOSTRI???? NICAIERI IN LUME NU AM AUZIT ASA CEVA!! AM AJUNS SA IL DEPASIM LA PROSTIE PE OIER!! EU PERSONAL NU MAI MERG LA VREUN MECI PANA ACEASTA SITUATIE NU VA DISPAREA SI NU SE VA REVENI LA NORMAL!!!

  Apreciază

   • Am recitit tot ce ai scris. Pe undeva mi se pare normal sa se refaca tribuna veche. Din punctul meu de vedere e diferenta destul de mare intre cele 2 tribune, DAR la tribuna veche se vede mult mai bine decat de la tribuna noua.

    Apreciază

  • Te inteleg si pe tine, ii inteleg si pe ei. Tribuna veche este cea ‘adevarata’ pentru orice suporter a la long si e normal sa preferi sa mergi acolo daca asa te-ai obsinuit de cind stadionul era un biet L. Pe de alta parte ii inteleg si pe cei din administratie – este mult mai usor a aiba o singura tribuna de administrat ca si securitate, paza, blocari strazi etc, mai ales ca la majoritatea meciurilor capacitatea ei este suficienta. Sper ca zona respectiva sa nu intre doar in conservare ci sa se refaca cumva.

   Apreciază

   • Acum cred ca inteleg. Deci nu se mai vad bilete decat la T2, iar la peluza nu. Imi pare f rau, dar masura e groaznica, acum chiar ca o sa fim ca o bieta echipa rurala, o sa fim de rasul curcilor, din pacate prin aceasta masura se trage imaginea clubului mult in jos. Din pacate nu poti fi si satul si cu branza in pod. Masurile din iarna continuand cu cele din vara imi dau de gandit… Oare mai merita sa suport toata ignoranta conducerii?

    Apreciază

    • Nu cunosc explicatia masurii luate de conducere, dar anuntul a fost facut de cateva saptamani pe site-ul oficial: “ANUNT IMPORTANT! NU SE MAI EMIT ABONAMENTE IN:
     sectoarele 17-20; sectoarele 22-23, PELUZA 1 si PELUZA 2”. La Tribuna 1 se vand abonamente in sectoarele 13, 14, 16 si 21. link

     Apreciază

     • Omul ne-a zis ca nici la T1 nu se mai emit abonamente. De la el am inteles ca bilete la meci se vor emite doar la T2(WTF?????). La un singur meci s-au emis bilete doar la T2 si P2(meciul cu Ceahlaul Piatra Neamt, era ultima etapa inainte de pauza de iarna, iar cele 2 locatii erau acoperite).
      In fine, om trai si om vedea dar sincer clubul asta o ia rau de tot in jos(si nu neaparat din considerente financiare).

      Apreciază

      • PS: Chiar daca cei din vale ar ramane in Liga 1 si ar traga la titlu nu m-as muta cu arme si bagaje spre ei, prea mult ne-a futut, jignit pana acum, chiar nu pot tine cu o echipa sustinuta artificial. Asta ca sa nu primesc astfel de invitatii. Ioi, si ce atmosfera faina era la meciurile CFR-ului, si ce fain m-am simtit pana acum in Gruia, chiar mi-ar parea f rau daca s-ar f..e treaba rau de tot.

       Apreciază

 8. Nu stiu exact cauza, insa sa nu sarim, iarasi, cu capul inainte si sa emitem pareri de tot felul si sa mai bagam ici, colo cate-un adevar spus pe jumatate. Deci nu se emit abonamente la T1 in sectoarele 17-20; sectoarele 22-23 si PELUZA 1 si PELUZA 2. La peluze ma gandesc ca se vor da abonamente prin galerii, cum mi se pare si firesc. Despre T1, repet, nu stiu care-i ideea cu sectoarele respective.

  Apreciază

 9. Revenind la tema articolului (oarecum tangential) am o mica parere pt care cred ca o sa primesc ceva palme peste spate. Deci (ce-mi plac propozitile care incep direct cu o concluzie :D), onor conducerea noastra a castigat la TAS un proces cu FRF pe tema numarul jucatorilor (non) comunitari. Sincer, eu is de acord ca FRF sa se implice pentru cresterea numarul romanilor, dar nu prin aceasta masura, sincer eu in locul lor scoteam sintagma „roman” si o inlocuiam cu sintagmna „crescut de acel club” (asemator cu listele UEFA), astfel fortam fiecare club sa investeasca mai serios in grupele de copii si juniori (sa nu fie doar o pacoste pt ei), dar pe de alta parte nu favorizezi maharii de impresari care favorizeaza doar anumite echipe. Sincer chiar m-as bucura daca FRF ar impune un numar minim de jucatori crescuti de acel club, cred ca ar fi mai multe avantaje: 1. Indirect o sa creasca numarul de romani in componenta de start a echipelor => jucatori in plus pt echipa nationala. 2. Nu s-ar mai incuraja echipele care (re)vospsesc jucatori si ar fi incurajate echipele care isi „construiect” echipe. 3. Suporterii ar fi mult mai atasati de echipa lor, tinand cont ca in echipa o sa fie jucatori care au crescut de mici in aceasta echipa. Pareri? Injuraturi? Amenintari? Banari?

  Apreciază

  • Ioane.. eu sunt de acord cu ceea ce scrii tu, dar trebuie facut altfel. Daca te legi de jucatori pe foaia de joc etc. vei avea problema cu legislatia muncii dreptul de libera circulatie etc…Uite, austriecii au rezolvat problema asta mult mai inteligent – ei avea oricum problema multor jucatori din fostul spatiu estic, fiind inconjurati de ex-tari socialiste. In prima liga austriaca, banii din drpeturile Tv (si acolo sursa importanta de finantare) se impart 50% pe criteriul performanta, 50% pe criteriul jucatori locali (indiferent de pasaport, crescuti in cluburi austriece). Banii pe jucatori locali se impart intre cluburi in mod egal, in functie de totalul minutelor jucate de acestia. Rezultatul? Red Bull Salzburg, un fel de CFR care apeleaza la straini nu primeste nici un ban, dar nu sefocuseaza pe sursa respectiva de finantare ca model de business. In schimb restul cluburilor unde banii astia chiar conteaza au 70% jucatori locali.

   Apreciază

   • Nu cred ca e pb cu legislatia muncii dintr-un motiv f simplu: si UEFA are in regulament ceva de genul asta, daca erau pb cred ca era atacata si UEFA.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.