Bârfa Manager 2013-2014 (etapa a II-a)


01

Încă unul care ne-a dat gol, „venit” să-i facă concurență unuia care ne-a dat goluri (Florin Costea). Deși încă n-a venit, Rednic n-a venit cu mâna goală! 🙂 Lupta lui Batin pentru titularizare în atac se înăsprește.

***

02

Să nu dați cumva în eroare. Nu-i vorba de Tony din Deal (fundașul), pe care l-am avut cândva în curte, ci de Tony din Vale (atacantul).

***

03

Aici cred că cineva chiar e în eroare! Ori Rednic e deja dat afară imediat după confirmare, dar înainte de instalare (ceea ce ar fi o contraperformanță remarcabilă chiar și pentru conducerea CFR), ori Pacheco e încă în stare de șoc după ce a pierdut examenul de titularizare din 2010 în fața lui Alin Minteuan (vezi imaginea din arhivă)! Foarte greu chiar și de bârfit pe această temă la această oră…

***

04

Vești interesante ne parvin din Ploiești (Franța), despre un jucător din categoria „agents libre”. Încă un atacant (de sprijin?; nu pare de careu, are doar 1,77 m) acontat de CFR, francezul Florent Sauvadet, 24 ani (3 goluri reale în 8 meciuri pentru Petrolul – adică 12,75 goluri fictive pe campionat). Principala sa calitate este cea de convorbitor de francofonie cu conaționalul Robert Maah („pase-moa!”, „lese tombe!” etc.), cu care se estimează că va compune un-deux-uri deosebit de încântătoare. Saitul oficial al clubului CFR studiază încă oportunitatea acestui transfer definitivat de presă…

***

05

Portughezii de la A Bola ne anunță că portughezii de la Rio vor să-i rețină drept mercenari pe stranierii noștri, Edimar și Lionn. Să-i lăsăm, să nu-i lăsăm?… Pe de o parte, ar fi bine să rămână peste hotare, deoarece din sumele încasate (din împrumut, deși fac pariu că IM are mandat de forțat transferurile definitive) mai plătim niște salarii celor pe care nu i-a împrumutat nici dracu’. Pe de aceeași parte, ce să caute Edimar fundaș stânga la CFR, când avem deja doi mai buni decât el (Camora, Sepsi)? E drept că Edimar pare să dețină un potențial mai mare decât cei doi de la mijloc (stânga) în sus, ba mai și marchează. Însă acolo mai intră în calcul și Nicoară (interesant cum ne-am întoarce în timp). Tot pe de aceeași parte, ce să caute Lionn la CFR cât timp Ivo Pinto nu a fost transformat în parai, iar Velayos e deja în vestiar? Pe de altă parte, ambii ar reveni la CFR la un nivel fotbalistic superior celui cu care au plecat. Hmmm… grele decizii! Trebuie să cumpănim cu atenție, să nu ne pripim. Transferurile pot să mai aștepte. Oricum, nu țineți minte că la CFR – uneori – cele mai importante transferuri efectuate erau… revenirea după accidentare a lui Kapetanos?

***

06

„Profesioniștii” gazetăriei din Croația ne fac o mare surpriză, la puțin timp după ce nu știam ce să ne facem cu Lionn, și-l fură pe Ivo Pinto hăpt din curtea lui Genoa! Ivo Pinto riscă să devină „câine” de Zagreb, în cazul în care CHIAR este vorba despre el în articol (croații pun poza lui Piccolo, luptându-se cu „Teatrul Viselor Erotice ale lui Ferguson” – link). La rubrica „Noutăți”, saitul oficial al CFR urează „La mulți ani!” mai multor fotbaliști, un gest sensibil, de altfel…

***

07

WTF?!? Ignorați! SPAM!

***

08

Și o kicsi restanță din etapa I a Bârfa Manager 2013-2014…

Înfrățire, înfrățire (cu Ferencváros), dar brânza bună, încă tânără (26), în burduf de calitate, e greu de găsit pe piața liberă de contracte. Dorit de presă pentru întărirea atacului CFR-ului încă de la sfârșitul lui martie, Dániel Böde (contract cu Ferencváros până în 2015) a intrat și în atenția polonezilor de la Lech, în urmă cu vreo 10 zile. Mă rog, aceștia par să manifeste cerințe ceva mai ciudate: în textul original, în limba poloneză, Lech ar cam dori-o pe Daniela Bode! (link) Transferul are puține șanse de a se realiza, Dániel nemanifestând până la această oră vreo intenție de a trece la sexul frumos…

Aflând din presa română despre interesul acesteia/CFR-ului pentru Böde, publicația maghiară Nemzeti Sport a inițiat un sondaj de opinie printre cititori, referitor la transferul fotbalistului, soldat cu următoarele rezultate (link):

NU, fotbalistul nu trebuie să plece, Ferencváros e echipa cea mai potrivită pentru el și ar trebui să rămână cel puțin încă un sezon – 66%

DA, fotbalistul poate fi lăsat să plece, la CFR având șansa să progreseze – 21%

DA, fotbalistul poate fi lăsat să plece, dar la o echipă mai bună decât CFR – 12%

***

09

Mai trebuie doar să iasă fum de confirmare din eșapamentul Ferrari-ului lui Paszkany, pentru a putea exclama „Habemus Purium!”. Mircea Rednic (51) a aterizat la Cluj-Napoca – teoretic pentru 1 an (+1 an) – hotârât să ne arate că are cerneală în stilou, atât pentru a semna contractul, cât și pentru a-și respecta intențiile declarate în titlu. Chiar dacă în imaginea de mai jos nu ne-am putut abține să nu-l tachinăm cu o aroganță, să-i dorim noului A1 aterizare ușoară, la punct fix-unde-trebe, plus baftă în viitor, atât de lung cât va fi acesta!

A1 aterizează la Cluj-Napoca

***

10

Presa presantă din România l-a presat pe Mircea Rednic să nu stea prea mult la toaleta aeroportului, să iasă fără să se mai spele pe mâini – că doar vorbește cu ziariștii – și să le dea informații fierbinți. Așa s-a aflat că lui Cristi Bud i-a fost dată adunarea de urgență în Gruia, unde se va pune bază sau acid pe el. Gugălind cu Google după mai multe date, m-am pierdut în titluri care m-au băgat în ceață, precum cel de mai sus. Păi Oradea sau Bihorul nu aparțin de Budapesta, iar CFR era la Cluj ultima dată când am verificat… Mai căutați și voi amănunte despre acest „retransfer”!

***

11

Pe fază, Caneto a descoperit că Sporting Lisabona – plictisită de a răsviziona DVD-ul în care Rui Pedro nimicește de trei ori Braga – și-ar dori mai nou un alt ceferist. De fapt și-ar dori „copilul” înapoi, după mulți ani de la înstrăinare/dare în adopție. Cu siguranță, nu va fi nevoie ca cei de la Sporting să sondeze foarte adânc în portarul Felgueiras pentru a descoperi un zăcământ de valoare inestimabilă (până la prima ofertă certă, estimabilă, așternută cu ceruza pe hârtie). Perspectiva de a prinde lotul Portugaliei, un consistent bonus de relocare, chiria plătită la timp și, mai ales, o cifră de transfer cu șase zero-uri la sfârșit și cât mai spre 9 în față, l-ar putea repatria pe „Super” Mario cât de curând. De urmărit…

***

12

Telenovela „Nistor” prinde ca prenadezul la publicul din România. Transferul pus la cale de presă se desfășoară într-un ritm extrem de lent, agonizant, pentru mai mult efect. Dacă în urmă cu câteva zile CFR-ul doar intenționa să se gândească la Nistor, acum i-a transferat deja una bucată picior. Urmează un ou, o sculă, încă un ou și al doilea picior, pentru ca transferul să fie definitivat. Aveți răbdare, cum ați avut și în cazul serialelor „Dallas”, „Om bogat, om sărac” etc.

***

13

Venirea lui Rednic a animat brusc piața bârfei de transferuri! 9 (nouă) jucători, fără sergentul Ten, au fost deconectați de la aparate sau au fost eliberați de un contract de care puțini s-ar fi vrut eliberați. Au venit 2 (doi) + s-au întors 5 (cinci) = 7 (șapte), ca anii de acasă. Rednic a preluat comanda de la cine o deținea (de la Cadu? nu prea cred…).

PLECAȚI: Nuno Diogo, Nuno Claro, Weldon, Kivuvu, Godemeche, Bjelanovic, Obiora, Panin + Celestino.

VENIȚI + REVENIȚI: Velayos, Adams + Batin, Nicoară, Bud, Lionn, Edimar.

Sadick Adams, atacantul ghanez de cel puțin 23 ani, se pare că are viteză, calitate cu care ne-a obișnuit și Maah. Trecut pe la Atletico Madrid B, ghanezul trebuie să demonstreze că Segunda División (sau Segunda División B sau cine știe ce divizie era cea în care activa Atletico Madrid B pe atunci!?) este peste Serie B, chiar dacă din 2009 încoace n-a prins exagerat de multe partide oficiale pe unde a trecut.

***

14

După ce Mircea Rednic a apărut oficial pe „sticlă” alături de Iuliu Mureșan, fapt care i-a consfințit statutul de A1 la CFR, suporterii frânari au așteptat cu sufletul la gură viitorul. Se pare indubitabil că antistelistului Rednic („Obiectivul meu la CFR este câștigarea titlului. Nu voi antrena niciodată pe Steaua!”) i s-au dat ambele mâini libere să miște lucrurile la CFR, să le facă să circule ca unse. Chestia aia meschină, lansată de pesimiștii incurabili la aflarea identității noului A1 – cică vom asista doar la un fel de „Mircea, fă-te că lucrezi (până te întorci în Belgia)!” – pică din start!

***

Mircea Rednic (la conferința de presă): „Pot să vă spun că există calitate la CFR Cluj, dar după primele 10 zile voi trage o concluzie privitoare la lot.”
Devine tot mai clar că numai Dumnezeu poate antrena CFR-ul! Dumnezeu a făcut un Pământ integral în 7 zile, fără să mai tragă concluzii, ba a apucat să se mai și odihnească la final. A inventat trabucul cubanez și un coniac mic, s-a întins la umbra unui copac secular proaspăt adus pe lume, și a fumat/băut în liniște, admirându-și opera. Există dubii imense că tot Dumnezeu a inventat și Liga 1, cea pe care trebuie s-o cucerească Rednic din ziua 11 încolo…

***

15

Se pare că avem parte de câteva clarificări: ne-am făcut rost de un titular la mijlocul terenului, om de Națională (Nistor), de un potențial golgeter (Fl.Costea), în timp ce revenirea lui Wesley în țară nu se va face în Gruia (posibil să fi contat și precedentul – dezamăgitor – Weldon). Nicoară, Hora și Batin nu par să facă 100% parte din ecuația transferului lui Nistor, așa că-i lăsăm deocamdată în gestiunea lui Rednic.

***

(FINAL DE ETAPĂ)

***

Etapa a doua din Bârfa Manager 2012-2013 a fost una destul de agitată pentru echipa lui Paszkany. S-a clarificat cel mai important lucru – cine este antrenorul principal – în timp ce chestiile secundare au rămas încă în ceață. Pentru că am fost atenționat de caneto că Mircea Rednic e adeptul variantelor derivate din 1-4-4-2, am decis să alcătuiesc primul 11 pe acest sistem. Nu știu dacă am scăpat din aria de selecție vreun jucător dintre cei netransferați de presa de specialitate. Doar în cazul lui Adams și Sauvadet vă rog pe voi să vedeți dacă s-ar potrivi pe undeva, că eu n-am avut răbdare cu ei…

bmanII

0 comentarii

  1. Apropos de loturi supradiemensionate – in Bundesliga asta era specialitatea lui Magath. La Bayern nu i-a mers ca acolo a fost doar antrenor, in schimb la Schalke si Wolfsburg unde era si antrenor si manager executiv asta era metoda lui, aducea jucatori noi mereu (printre altele petarda Deac, la standarde nemtesti – 2 meciuri in campionat si vreo 50 de minute in cupele europene). Ca sa vedetei ca se poate si mai rau ca la noi, la plecarea lui Magath de la Schalke erau 42 de jucatori in lot iar prima reusita a actualului manager a fost sa imprumute in prima faza 11 jucatori pe la alte echipe (printre altele si pe Deac la Rapid). Cum Magath a plecat mai departe la Wolfsburg unde a fost dat afara in toamna, noul manager Allofs (da fostul mare jucator din anii 80 si apoi managerul anilor 2000 la Werder Bremen) a trebuit sa aiba ‘performanta’ de a imprumuta iarna asta 19 jucatori la alte echipe…care peste vreo 3 saptamini se vor prezenta la reunirea lotului ca si Batinii si Edimarii nostri..

    Apreciază

    • Cristi, un manager din Germania cam ce atribuţii şi ce „puteri” are ? Din ce-am înţeles din exemplul cu Magath, are drepturi aproape depline în achiziţii (pe plan sportiv, să-i zicem), dar are -probabil- şi un buget anume la dispoziţie pentru aceste transferuri. Cine-i şef peste un manager german ? Preşedintele clubului, sau reprezentantul firmei care susţine clubul, sau niciuna, ci altcineva ? Nu de alta, dar cineva trebuia să se sesizez că lucrurile o cam iau razna, nu-mi vine să cred că -cunoscând rigurozitatea germană- nu există un feed-back, un algoritm de control, ceva…

      Apreciază

      • Wolfsburg este o exceptie, pentru ca clubul tine de concernul Volkswagen care a bagat sume foarte mari spre a oferi orasului alternative de timp liber – in anii 30 locul era cimp, la inceput s-a facut fabrica si apoi orasul in jurul ei ca un fel de colonie industriala. Braunschweig este un oras vechi in apropiere, dar zona in sine e slab populata asa ca esti efectiv in pampa si pina la cadereaz zidului fiind aproape de vechea granita cu estul si in zona marginasa. Magath a fost numit acolo in al doilea mandat antrenor-manager-presedinte executiv si de aceea s-a ajuns la acest derapaj. Dar revenind la intrebarea ta, cluburile germane sunt organizate in felul urmator : Clubul este o asociatie a membrilor cotizanti care alege un presedinte al clubului si un consiliu de administratie eventual si un fel de consiliu de supraveghere.. Aceast este o functie este neexecutiva si este ocupata fie de personalitati ale clubului (la Bayern Beckenbauer si de doi ani de cind nu mai e manager Höness) sau de personalitati ale comunitatii locale (la nivel inferior functia asta ar fi echivalentul patronului roman pentru ca se suprapun uneori mecenat sau ajutor in caz de criza la club). Sub aceasta structura aleasa exista o structura profesionista care conduce activitatea sectiei de fotbal profesionist care este organizata ca un SRL sau SA unde clubul trebuie sa aiba obligatoriu 51% din actiuni si controlul efectiv (adica nu poti investi prin interpusi sau actiunile asociatiei sa fie gajate). Aici apare in general structuri de 2-3 persone de decizie – la primul nivel este presedintele executiv sau mangerul general, care conduce activitatea de zi cu zi a clubului. la investitii peste o anumita suma – sa zicem 1 mil de euro, acest presedinte trebuie sa ceara aprobarea consiliului de administratie descris mai sus. In general este raspunzator strategic pentru club, sponsori, bugete, deciziile importante si este si fata vizibila din management.. Sub el exista de obicei un team manager care se ocupa de negocierea contractelor jucatorilor, conduce departamentul de scounting, treburile curente. Exemple de triplete Presedinte de club -Presedinte executiv – Manager /Teammanger : Bayern : Höneß- Rummenigge- Sammer, Dortmund – Raubball-Watzke-Zorc,

        Apreciază

        • Thanks. O nelămurire, totuşi, de fapt, două : 1……Dacă înţeleg bine, asociaţia în sine nu are puteri -nici decizionale, nici financiare- deosebite, doar în calitatea ei de acţionar majoritar în societatea respectivă, aşa-i ? 2……Acest sistem de organizare al cluburilor (de fotbal) este cumva obligatoriu (prin legi organice / regulamente sportive,etc.), poate este şi condiţie de licenţiere ? Sau , pur şi simplu, este doar o mostră de „bune practici” generalizată în timp şi spaţiu, fără să aibă un caracter de obligativitate în raport cu organismele / federaţiile de specialitate ?

          Apreciază

          • 1. Asociatia este proprietar majoritar al clubului profesionist. Presedintele ei, ca a fost Beckenbauer, ca e Hoeness e ales de membrii. Asadar, indirect membrii decid asupra directiei clubului. 2. Regula de 51% este statutara si impusa de federatie ligii profesioniste, fara ea dezafilierea e automata. De aia nu vezi calareti de camile prin loje.

            Apreciază

      • Ca sa intelegi mai bine cum masoara consiliile de administratie, in general presedintele executiv e responsabil de bugetul general – gen 50 mil cifra de afaceri si 1 mil profit la atingerea unui loc de EL. Raspunde de 1 mil profit si daca EL nu este atinsa. Managerul este in general raspunzator de mixul lotului si are ca parametrii costul lotului.. tendinta in Bundesliga e usor in scadere, de la 50% acum citiva ani la ca 43% din cifra de afaceri actualmente. In cazuri de criza li se comunica si ce bani trebuie sa livreze din transferuri. Antrenorii in general propun pozitiile deficitare dar le sunt comunicati de la inceput parametrii – gen ai voie sa cheltui 5 mil pe jucatori noi care sa coste 3 mil salarii anual. La instalare antrenorii curtati cam au voie sa aduca 1 max 2 jucatori dar echipa in general este facuta peste ei, responsabili fiind cel putin in cluburile bune manageri/directori sportivi care sunt fosti jucatori – la Dortmund Zorc, la Bayer Völler. La Bayern e un pic altfel , acolo decizia o ia consiliul de administratie doar dupa ce Paul Breitner si-a dat ok-ul..el nu are nici o functie in club dar este un’cap limpede’ care filtreaza orice tentativa de transfer dincolo de structurile adminstrative. Exista si cluburi prost administrate de zeci de ani gen Hamburg. Directorii sportivi sunt luati de multe ori pentru o competenta speciala – de ex. Frankfurt are un manager adus din liga a doua tocmai pentru competenta sa , clubul mizind pe cumpararea de talente din liga a doua si aducerea lor in prima divizie. La Bremen mai nou e un ffost jucator de fotbal, dar care in ultimii 10 ani a fost managerul unei echipe de hochei de prima liga.

        Apreciază

  2. Am aruncat inca o privire peste lotul din prezent al echipei noastre. Stiu ca alti suporteri sunt mult mai pesimisti decat mine, dar eu cred ca daca se vor concretiza intr-adevar transferurile lui Nistor si Sauvadet vom mai avea nevoie de cel mult trei achizitii importante pentru a forma o trupa cu adevarat competitiva. Cu un stopper tanar si valoros si cu un varf de clasa cred ca am fi acoperiti foarte bine pe toate posturile. Desigur, la acestia mai trebuie adaugate eventuale ”plombe” menite sa inlocuiasca posibilele (/probabilele?) plecari ale lui Felgueiras, Ivo Pinto, Camora, Gabi Muresan sau Kapetanos (nume grele, s-o recunoastem). Pana in prezent eu sunt multumit de directia pe care vad ca o ia campania de achizitii – jucatori din campionatul intern, de calitate, care vor ajuta echipa in viitorul campionat. Sauvadet a fost printre preferatii mei inca de la primele meciuri in care a evoluat pentru Petrolul. Ca sa fiu sincer, nici nu speram ca Petrolistii sa poata scapa un asemenea jucator si sa fie liber de contract in vara aceasta, dupa ce abia sosise la ei in iarna. Chiar daca Petrolul avea un lot echilibrat valoric, Sauvadet – alaturi de Bokila si de Geraldo – se numara cu siguranta intre primii trei ca valoare si constanta in joc. Daca se vor confirma zvonurile si va poposi in Gruia, eu cred ca va fi un mare castig pentru noi, mai ales ca ar veni si pe un post deficitar (mai degraba mijlocas stanga decat atacant, cum vad ca a fost prezentat), care de la plecarea lui Dubarbier si Culio ne-a cam tot dat dureri de cap. N-ar fi exclus ca Rednic sa caute sa schimbe sistemul (inteleg ca va trece la 4-4-2) tocmai pentru ca in felul acesta sa le fac loc intre titulari atat francezului Sauvadet cat si lui Florin Costea. Acesta din urma cred ca ar fi pus cel mai bine in valoare in acest sistem, undeva in pozitia de pe vremuri a lui Ilie Dumitrescu sau Adrian Ilie, cu care are destule in comun, macar ca profil de jucator. Cu un atacant de calitete langa el (Bokila de exemplu) cred ca ar putea forma un atac de care sa se sperie, macar in Liga I, absolut oricine. Nistor, in spatele lor, ar putea fi, la randu-i, servantul ideal care sa-i puna foarte bine in valoare. Aceasta mi se pare calitatea nr.1 a actualului component al Pandurilor, alaturi de tehnica in regim de viteza, pe care cred ca o vom regasi si la francezul Sauvadet. Nici nu imi mai aduc aminte de cand am mai vazut un fotbalist care sa loveasca atat de bine mingea cu ambele picioare, cum o face Nistor asta. Cred ca imblanzeste mingea la fel de usor atat cu dreptul, cat si cu stangul. Langa el, Gabi Muresan sau Bakary Sare, pe care ii stim foarte bine, la fel ca pe harnicul Cipri Deac, cel care, cu Ivo Pinto in spate, va forma in editia urmatoare cel mai valoros flanc drept din campionat. In aparare, pe stanga, iar nu vom avea probleme atata vreme cat acolo il vom regasi pe Camora. Mai cu seama daca intaia lui rezerva ar fi Edimar si nu Sepsi. Intre buturi iar stam binisor, chiar daca Stancioiu nu pare chiar solutia de rezerva cea mai fericita. Cele mai mari semne de intrebare le am in prezent cu privire la fundasii centrali, acolo unde cred ca ar fi nevoie de ceva sange proaspat. Numai ca nu prea il vad pe Cadu capabil sa accepte postura de rezerva la CFR. Doar doua vorbe si despre Velayos, fundasul dreapta adus de la Brasov. Inteleg ca a si fost transferat deja, chiar daca sunt sanse sa revina acolo si Lionn. Semn ca sunt sanse mari sa ne despartim de Ivo Pinto? Nu-i deloc exclus. Nu stiu ce parere aveti voi despre Velayos – inteleg ca nu tocmai grozava, din moment ce transferul sau este trecut sub tacere atunci cand nu e criticat. N-as vrea sa credeti ca pozez in vreun guru al Tribunei, dar cred ca sunt sanse bune ca acest fotbalist sa fie una dintre surprizele placute ale CFR-ului pentru viitorul campionat. Marturisesc ca m-am gandit la el inca din iarna, atunci cand il socoteam rezerva ideala pentru Ivo Pinto, pentru ca de Panin era cazul sa ne despartim inca acum un an. Cred ca are sanse bune sa-l faca destul de repede uitat pe Ivo Pinto (asta, desigur, in eventualitatea in care ne-am desparti de actualul titular). Cred, de asemenea, ca nu trebuie sa-l ratam nici pe Batin, care poate fi si el o surpriza foarte placuta. Ati spus-o deja si unii dintre voi, si-a castigat dreptul acesta in ultimele doua sezoane, unde a aratat ca mai merita o sansa la noi. Nu de alta, dar sa nu ne trezim mai pe urma ca am renuntat prea usor la el, asa cum am mai facut-o si cu Viera sau Leao. HAI CFR!

    Apreciază

    • Pentru moment nu ne putem plânge, trebuie să recunoaştem acest lucru. Într-un fel sau altul, achiziţiile deja făcute sau aproape finalizate (Nistor) se încadrează în sistemul 4-4-2 al lui Mircea. Am o presimţire că anumite achiziţii (mă gândesc aici în primul rând la Sauvadet) au fost făcute chiar la sugestia şi intervenţia Strâmbului, încă de pe vremea când nici nu visam să ajungă el antrenor la CFR…mă rog…Cuvântul cheie este acest sistem 4-4-2, al cărui implementare pe termen lung în Gruia poate schimba multe, atât în calitatea în sine a jocului, cât şi în planul reaşezării valorice a jucătorilor. Există jucători care 2-3 ani la rând rămân petarde (neavând şansa să joace în sistemul potrivit, plus alte inconveniente), iar în momentul trecerii la sistemul avantajos devin indispensabili, aşa, peste noapte. Cu aducerea unui fundaş sunt absolut de acord, cu atacantul dorit de tine treaba e mai complicată : trebuie să se plieze sistemului…Şi nu orice atacant poate juca în 4-4-2. Îmi aduc aminte şi acum că -pe la mijlocul anilor 80- l-am avut antrenor pe Gabi Stan (a antrenat apoi şi în Liga-1, şi în Basarabia, parcă), era un fan declarat al acestui sistem de joc. Echipa noastră se confrunta cam cu aceleaşi probleme ca şi CFR-ul din returul ăsta (la o scară mai mică, evident), am numărat şi eu „petardele” mele din lot, i-am şi zis lui Gabi că trebuie să scap de vreo 6-7 jucători, la care el m-a rugat să nu renunţ la nimeni, să-i las 10 zile să vadă ce şi cum, apoi vine el cu o listă şi cu o „analiză”…Surpriză : cei nedoriţi de el erau ăia mai bătrâni, cu personalitate şi cu „spate” la conducerea intreprinderii (eu eram „doar” preşedinte de club), dar mai indiciplinaţi, mai puţin apţi la efort. Au fost reţinuţi în schimb toate aşa-zisele petarde, care s-au metamorfozat brusc, echipa şi-a asigurat practic încă la finele sezonului de toamnă promovarea în C (mă rog, dreptul de-a merge la baraj). Am văzut cu ochii mei ce înseamnă un sistem nou pentru o echipă „adormită”, ce înseamnă disciplina…(în intersezon ne-a lăsat, a fost „lucrat” de „elefanţii” amintiţi, dar avansul era deja unul liniştitor). Când Rednic a cerut o perioadă de 10 zile pentru lămuriri, mi-am adus automat de Gabi şi de posibilele minuni ale acestui sistem oarecum desuet, uşor anacronic, dar eficient şi azi, dacă ai cu cine şi ai unde….HAI CFR !!!

      Apreciază

    • Aşa, pe „repede înainte” : accent pe apărare în zonă (prin blocuri funcţionale distincte, unde şi atacanţii au rolul lor), distanţă redusă între linii („echipă scurtă”), atacuri elaborate , cu accent pe scheme şi pe oportunităţile create de „prezenţa” supranumerică a jucătorilor, blocuri funcţionale mai multe (la mijloc şi în atac) pregătite de antrenor (=scheme de bază), accent pe o pregătire fizică superioară, accent pe spiritul de echipă şi pe randamentul global al echipei (mai puţin pe individualităţi şi pe calităţile tehnice individuale). Mai sunt şi altele, destule. Esenţial este, din punctul de vedere al CFR-ului, că va însemna -zic eu- o debarasare de la valorile tradiţionale ale ultimilor ani (echipe construite pe contraatac, cu individualităţi gen Bastos, cu personalităţi marcante gen Cadu, etc.), trecerea va însemna un control absolut al antrenorului asupra jocului (de multe ori în detrimentul sclipirilor individuale), întăreşte disciplina tactică, dar şi cea generală, presupune o condiţie fizică fără cusur. Ce am vrut să zic eu, este că putem avea surprize şi plăcute şi neplăcute în privinţa adaptării unuia sau altuia la acest sistem, de ex. nu-i exclus ca unii dintre petardele consacrate să se plieze pe acest sistem, în timp ce alţii (senatori de drept) să dispară din peisaj. În opinia mea Mircea trebuie să explice foarte clar lui Cadu ce şi cum, trebuie să-l aibă lângă el, altfel e nasol, înţelegi tu despre ce vorbesc…HAI CFR !!!

      Apreciază

      • Eu nu ma pricep la chestiile asta, dar poate ar fi bine sa incerci sa ne explici cam cum s-ar putea plia jucatorii pe noul sistem (asa un pic de tata Omidul). Eu de exemplu nu stiu daca in 4-4-2 mai are loc vre-un atacant de careu masiv gen Kapetanos sau Bus sau iti trebuie doi jucatori gen Maah care vin cu mingea din linia mediana. Unde presimt ca am putea avea probleme e la fundasii centrali..

        Apreciază

        • Vezi foarte bine, Cristi, probleme o să avem -aşa presimt şi eu- în apărare, în centru mai exact, unde unu-i lent, altul a cam început să gafeze (şi e şi uşor indisciplinat tactic, din păcate e şi căpitanul / legenda echipei). În faţă „prototipul” consacrat nu e de tipul lui Kape, dar poate fi încercat şi el. Cei doi din faţă trebuie să aibă cam acelaşi profil (nu-i obligatoriu!), trebuie să facă multă mişcare în „lăţime” şi să se poziţioneze mai mereu la 10-20 de m unul de celălalt (un fel de înot sincron), atât în defensivă, cât şi în atac. Plus alte şi alte. Tot ce am scris eu referitor la acest sistem e din propria mea experienţă şi de jucător, dar şi de preşedinte (am povestit lui Florinaccio o mică întâmplare în acest sens). Revenind la atacanţi, pur teoretic vorbind (neţinând cont de starea de sănătate, etc.), soluţii par a fi Ronny, Ganea, poate şi Costea (el poate fi pus şi mijlocaş stânga în acest sistem). Kape e prototipul atacantului robust, „monocolor”, dar a avut destule faze de combinaţii (a şi dat o minunată pasă de gol lui Maah, de ex.), deci trebuie încercat şi el. Practic tuturora trebuie acordată „prezumţia de nevinovăţie”, recte adaptabilitatea la acest sistem, apoi Dumnezeu cu mila…

          Apreciază

    • Pana iti scrie Kiruj o sa-mi permit sa-ti dau varianta mea de raspuns. In primul rand 4-2-3-1 e un sistem de 4 linii, fata de 4-4-2 care e de trei linii (altfel i s-ar fi spus 4-5-1, sau 4-2-4, sau cum l-am auzit pe „profesorul” Radulescu odata: 6-3-1). Ce inseamna asta? 4-2-3-1 e sistemul unei echipe mai lungi, cu un joc mai vertical bazat in principal pe pasele in profunzime. Intr-un 4-2-3-1 corect aplicat se incearca ajungerea la finalizare din cat mai putine combinatii posibile, jucatorii ofensivi au destul de multa autonomie, iar ajutorul intre linii e mai precar. E un sistem care-ti poate provoca inferioritati numerice pe benzi (mai ales la centrul terenului), dar are de partea sa avantajul vitezei de ajungere la finalizare. De cealalta parte, 4-4-2 e un sistem care pune foarte mult accent pe apropierea si conlucrarea dintre linii, e mai echilibrat ca asezare si favorizeaza stilul de joc combinativ cu pase scurte. In dezavantaj fata de 4-2-3-1, 4-4-2 e un sistem de joc mai lent, datorita acestui fapt ajungandu-se pe cale naturala la folosirea foarte deasa a pasei de-a latul terenului (pentru deschiderea apararii adverse). Ambele sisteme sunt eficiente din punct de vedere defensiv in cazul utilizarii unei linii de aparare joasa (apropiata de careul propriu) spre deosebire de 4-3-3 care e eficient defensiv in cazul unui pressing cat mai sus. Din punct de vedere al calitatilor fizice, 4-2-3-1 cere mai mult decat 4-4-2 jucatorii cu forta explosiva pe faza de atac, in timp ce 4-4-2 cere in special jucatori cu rezistenta la uzura (forta rezistenta). Precizez ca toate aceste observatii au caracter general si se pot modifica in functie de filozofia si viziunea fiecarui antrenor. In mare parte insa, cam pe aici bat tendintele.

      Apreciază

    • Excelente observaţiile tale, b_o_g_d_a_n, aşa este cum spui. Se poate discuta mult (şi prost…:)) în detaliu, dar pentru cultura noastră generală e arhisuficientă descrierea ta (care în proporţie de 80% este identică cu observaţiile mele, iar restul de 20% nu se exclud, ci se completează). Mersi, maestre !!

      Apreciază

  3. Din cite vad eu, fara a fi un fin cunoscator al profilului jucatorilor, exista o schimbare in profilul mijlocasilor centrali. Daca in 4-2-3-1 cei ‘2’ sunt un 6 clasic si un inchizator,dublati in fata de un om central ofensiv in 4-4-2 echipa fiind mai scurta cei doi centrali trebuie sa fie ambii creativi. Asta ar explica poate despartirea de Muresan (pasator bun dar lent si in declin). Daca de Sare deocamdata nu imi fac probleme, nu vad inca al doilea ‘cap limpede’ in pozitia respectiva in lot. De asemenea ma intreb daca intr-un asemena sistem Muniru n-ar putea juca fundas central alaturi de Cadu – ar avea avantajul vitezei de partea lui (nu stiu insa cit de tare e la tackling).

    Apreciază

    • Muniru e încă necopt, în condiţiile date Rednic nu va lua o astfel de măsură extreme de riscantă, când obiectivul declarat este titlul. Soluţia este viabilă, însă, peste un an,două, dacă rămâne la noi, dar eu îl văd mai degrabă tot în linia de mijloc şi peste ani.

      Apreciază

    • La lipsa de cunostinte tactice a lui Muniru, numai asta ne lipseste, sa fie trecut fundas . 🙂 Sa nu mai vorbim de cat de afon e in jocul aerian. In returul incheiat, nu o data s-a intamplat, la fazele fixe de la poarta noastra, cum isi urmarea adversarul direct reluand cu capul, fara ca el sa schiteze vreun gest, sa sara la cap macar la alibi.

      Apreciază

    • Ultimul lucru la care as vrea sa fie bun un fundas central ar fi tackling-ul. E un procedeu tehnic care duce foarte des la fault (sau discutii despre fault). La cate dueluri prin careu sau la marginea sa au fundasii centrali…numai de tacklinguri n-ai nevoie de la ei.

      Apreciază

  4. Oricum, ceea ce noi nustim este daca discutam de un 4-4-2 cu linie mediana sau unul cu romb la mijlocasi. Linia nu are practic playmaker, cu romb ar fi in fata mai multe variante pentru un ’10’ – Costea, Deac, Probleme la viteza vad la Valente si Maftei…din ce am vazut in iarna la pregatire, surpriza ar putea fi Paun pe stinga.

    Apreciază

    • Da, Păun are o şansă, e tânăr, poate fi uşor disciplinat, poate învăţa mai repede, nu e -încă- „stricat”…În acest sistem are şanse mai mari de titularizare, sau -măcar- de prim-rezervă. Referitor la linia mediană, mai degrabă niciuna (adică nici romb, nici linie, cu excepţiile derigoare, datorate conjuncturii dintr-un joc sau altul). În faza de atac -teoretic vorbind, din manual, adică- trebuie să formeze un fel de hexagon scund dar lat, fiind -de regulă- ca adâncime între mijlocaşii centrali şi cei doi atacanţi, dar înspre marginea terenului. În faza defensivă fac parte dintr-un fel de octagon mai ciudat, poziţia lor defensivă este mai spre centru. Revenind la romb : chiar asta nu vrea sistemul (de 4-4-2), adică instaurarea unor discrepanţe între posturile similar (la mijlocul de tip romb vorbim de un mijlocaş central închizător şi unul mandatat pe construcţie), aici există o „egalitate de şanse”, sarcini aproximativ egale pentru posturile din axul central ( pt. cei doi fundaşi centrali, pt. cei doi mijlocaşi centrali şi pentru cei doi atacanţi), pe alte „parcele”, evident.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.