All time (bilanț IV)


Numai Caneto știe cât ne-am bătut și flagelat neuronii (când p’al lui, când p’al meu) să promovăm CFR-ul în prima ligă ”all time” din România! Din păcate, fără succes; feedback-ul a fost mort. Pentru o clipă, când s-a vorbit de reducerea numărului de echipe din Liga 1 – în baza principiului „una spui, alta faci” – am sperat că poate numărul acestora va crește la 20, dar n-am avut parte de o rezolvare atât de simplă, din oficiu. Asta e, CFR Cluj așteaptă cuminte pe poziția a 19-a a clasamentului ”all time”, în spatele Gloriei Bistrița, care tocmai a retrogradat ca să ne lase calea liberă.

Deoarece statisticile din domeniu găsite pe net nu par 100% koshere (mai ales e greu de calculat punctajul în funcție de perioadele când se obțineau 2 puncte sau 3 puncte la victorie), am preferat să aducem toate echipele la un numitor comun și să păstrăm și noi linia abordată de alți statisticieni, adică să acordăm 2 puncte la victorie pentru toate sezoanele. Într-un fel, se face dreptate echipelor din vechime, care tot 90+n minute trudeau pentru cele 2 puncte puse în joc, ca și fotbaliștii de astăzi pentru 3. Pe alți bani…

Ca de obicei, s-ar putea să mai fi greșit și eu la calcule, că au fost cam multe, dar vă rog să ignorați cu eleganță erorile (humanum est), să nu mi le băgați pe gât, cum vă bag eu statisticile. Mulțumesc!

Până la urmă, după cum puteți remarca în partea din dreapta a tabelului, neuronului meu tot i-a venit o ideea genială, care nu numai că promovează CFR-ul în Liga 1 ”all time”, dar îl saltă până pe locul 5!!! Care-i șpilul? Am folosit un calculator și regula de trei foarte simplă: am făcut o medie a rezultatelor fiecărei echipe în parte, luând ca bază un campionat cu 34 meciuri (18 echipe). De data asta am ales să acord 3 puncte la victorie, pentru ca cititorii fideli ai Tribunei să vizualizeze mai ușor rezultatele prin comparație cu sezoanele „moderne”. Felicit pe această cale CFR Cluj, ocupanta unui onorabil loc 5 în clasamentul ”all time”!

Dacă cineva se întreabă de ce clasamentul se încheie cu poziția 25, verificați ce echipă scorni(ci)tă aștepta pe poziția 26…

La final, am adăugat patru dintre echipele cu care ne-am obișnuit în Liga 1 în ultima perioadă. Unele au cam început să muște, reprezintă o concurență serioasă. Nu le-am introdus în „clasamentul 34” pentru că n-au vechime suficientă pe prima scenă fotbalistică (nici măcar 10 sezoane), nu au rodajul făcut la capitolul anduranță. Aceste patru echipe participă la această postare în afară de concurs. Într-un fel, e păcat. Dacă ne uităm la linia Vasluiului din „clasamentul 24”, de exemplu, trebuie să recunoaștem că nu e deloc urâtă! Putem chiar să ne mirăm cum de, cu așa bilanț, echipa lui Porumboiu n-a câștigat încă nimica-nimicuța pe aceste pământuri?! Existența Vasluiului e binevenită: demonstrează faptul că nu-i ușor să-i calci pe urme lui Paszkany, chiar dacă încerci să-l calci pe bătături. Nu turba, te rog, Adriene!… 🙂

(AȚI SCĂPAT! – oricum, toate lucrurile bune vin în număr de 4, ca anotimpurile)

0 comentarii

    • scuze, ne trebuie 63 de puncte in sistemul de 3 puncte ca sa iasa 42 in sistemul de 2. Dar cum spuneam, urmeaza un an par, ca atare e posibil. 🙂

      Apreciază

  1. Daca scoatem pe aia care nu-s de liga 1, CFR-ul figureaza pe locul 6 in clasamentul all-time dupa numar de puncte obtinute si numar de meciuri disputate. Ma intreb atunci pe ce se bazeaza astia de prin tara larga de clameaza intr-una lipsa de traditie in cazul CFR-ului? Dar chiar si luand in considerare doar locul 19 ar trebui sa faca ciocu’ mic. Ce sa mai vorbeasca atunci de traditie aia care-s dupa noi? Si sunt vreo 80 de echipe.

    Apreciază

    • Traditia este opusul performantei. Daca ne uitam mai bine in statisticile fotbalului romanesc si scoatem din ecuatie Steaua si Dinamo care au avut un tratament special peste jumatate din perioada in care s-au organizat competitii, vom vedea ca exista un grup de echipe cu rezultate in perioade relativ scurte (Chinezul, Ripensia, Venus, Rapidul interbelic) si un grup de echipe cu prezente lungi dar fara rezultate notabile sau macar sporadice ( fostele Dinamo 2 si 3 de la Bacau si Pitesti samd), dar carora li se plinge d emila pentru ca lumea s-a obisnuit la radio cu ele de pe vremea cind era Ilie Dobre tinar.

      Apreciază

  2. Ce statistică mai e şi ăsta, Mister 07 ??? Cu CFR pe locul 5 ??? Las’ că vin eu în câteva zile şi veţi vedea voi (tu şi cu Caneto) cum trebuie făcută o statistică ca CFR să iasă pe unu…la toate capitolele, dacă vreţi….::)) Astea fiind zise, să trecem la lucruri „serioase” : se observă că 12 din cele 25 de echipe provin din Transilvania (+Banat), practic „treimea” noastră de (o) ţară a dat cam jumate’ din acest tabel „all-time”. Şi cu ce echipe…Mă atacă nostalgia când mă gândesc (de ex.) la CSM Reşiţa (era unul Nestorivici pe-acolo, golgeter parcă într-o ediţie, cu Ioan Reinhard antrenor), la ASA-ul lui Bölöni, la UTA (cu Domide, Dembrovszky, etc.) dar şi la ceilalţi….A venit democraţia , metodele şi „lupta de clasă” s-a acutizat (şi) în fotbal, aceste echipe tradiţionale au dispărut, treptat, din peisaj….Păcat….Noroc că am apărut noi, şi -după nişte sezoane de cercetare în anii 60-70- am început să „subordonăm” miticimea, fiind pe primul loc la toate capitolele…(aşa cum v-am promis că voi demonstra în curând…) HAI CFR !!!

    Apreciază

  3. Acum astept pareri despre viitorul echipei. Personal cred, ca vremurile frumoase au apus, Arpi ne promitea 6-7 transferuri pana-n 31 mai, sigur e Veljaos de la Brasov si poate F. Costea . Doi atacanti de careu ? Incercari esuate, e de mirare ? Si ca tacamul sa fie complet, Rui Pedro spre Sporting, Felgueiras, Ivo Pinto si Piccolo vor si ei ( desigur si Arpi ) sa plece . Antrenor inca nu, dar nu-i nimic, pana-n 13 iunie, cand se reuneste lotul, mai e destul timp, nu ?!

    Apreciază

    • Eu unul i-as lasa pe toti jucatorii tineri si buni care pot fi vinduti bine sa plece. Doar daca dam semnalul in piata ca cine vine isi poate si fructifica sansele vom ramine interesanti pentru jucatori cu potential. In rest, vedem.. nu ma astept la nume grele, ar fi nerealist.

      Apreciază

    • În opinia mea nu vor veni nume „grele”, se va aplica o strategie de achiziţii mai precaută (financiar), dar cu o rată de „petardibilitate” (lasă păhărelul, Kirujule!) mai redusă. Eu unul îi înţeleg pe şefi dacă nu se aruncă cu banii (am discutat acu’ câteva zile mult şi …prost pe tema asta), contextul actual (fotbalistic, socio-politic,etc.) nu-i favorabil pentru aşa ceva…Este foarte important ca cei aduşi să şi confirme într-un procentaj cât mai ridicat, şi atunci putem vorbi de un mercato efficient. Pentru asta e nevoie de mai multă ingeniozitate şi fler la AP+IM+RZ (calităţi, care nu-i dau afară din casă pe cei trei, dar toate au un început, nu-i aşa?). Noul sezon va fi unul caracterizat prin „strângerea curelei” şi reducerea aroganţelor financiare / comportamentale, altfel ajungi fie de râsul lumii, fie în insolvenţă (+faliment), fie la…bulău. Va câştiga „ăla” care va jongla cel mai bine cu resursele (mai) limitate. De accord, „vitrine CL” trebuie realimentată cu marfă nouă şi proaspătă, dar pentru asta trebuie să ajungem acolo…În opinia mea se poate realiza acest lucru şi fără Messi şi Ronaldo, când ni s-a adus Sougou (şi ceva mai înainte Bastos) habar n-aveam cine-s ăştia, îi priveam cu circumspecţie tipică nouă, eternilor pesimişti. Nici la categoria „antrenor” nu aştept nişte nume bombastice, în condiţiile date (descrise mai sus) unul din RO e mai potrivit, unul care poate aduce „argumente forte” pentru titlu prin PCR (pile / relaţii / cunoştinţe) şi influenţe…Sună ca dracu’, ştiu şi eu foarte bine, dar asta-i realitatea…HAI CFR !!!

      Apreciază

  4. O echipa performanta nu se formeaza peste noapte si nici nu tine o vesnicie. Aducerea de jucatori „grei” nu e o garantie a succesului. Manchester City stie cel mai bine (e adevarat ca nu au avut antrenor pe masura investitiilor, dar asta o poate pati orice club). Sau Anji Mahachkala, club in care s-au bagat bani grei, dar rezultatele inca intarzie. Pe langa jucatori mai sunt necesari antrenorul potrivit, timp, staff-ul tehnic (ma gandesc aici in primul rand la preparatorul fizic si la metodist), plus o gramada de alte aspecte deloc minore: capitanul echipei, moralul trupei, rezerve valoroase etc. Si binenteles, banii platiti pe cat posibil conform contractului.

    Apreciază

  5. Vad ca unii viseaza la performante si un viitor plin de perspective daca vindem cei 4-5 jucatori cu oarecare valoare pe care-i mai avem si abordand sezonul viitor cu buget redus.Ca sa revenim putin cu picioarele pe pamant ar fi bine sa facem un bilant al anului 2013.
    Echipa cu care am jucat in retur a acumulat 17 puncte in 15 meciuri( adica o medie de 1,1 pct./ meci) ocupand locul 13 in clasamentul returului.Am avut doar 3 victorii si un singur succes acasa.Ne lipsesc mijlocasii capabili de joc constructiv,atacanti eficienti si cel putin un fundas central de calitate.Vor pleca aproape sigur Muresan si Kapetanos.In aceste conditii avem nevoie de minimum 5-6 jucatori de certa valoare,care sa se impuna ca titulari,in primul rand pe axul central.In plus nu avem un antrenor validat prin rezultate.Unii dintre noi se entuziasmeaza ca patronul va incasa din nou milioane grele din vanzarea de jucatori( Pedro,Pinto,probabil Piccolo,Felguieras) ,plus ultima rata de 1,6 milioane pt.Renan,ceva bani pe Edimar etc.Totodata „recomanda” precautie financiara ,iar drept solutie salvatoare un antrenor roman cu argumente PCR ceea ce in contextul actual mi se pare aberant.Daca patronul va adopta aceasta strategie de a vinde tot ce mai misca ,aducand petarde gratis in schimbul lor vom avea un nou sezon dezamagitor ,vom deveni o echipa de pluton ,vom pierde coeficientul european si vom deveni „new dinamo”.Dimpotriva ,parerea mea este ca in sezonul urmator trebuie profitat la maximum de problemele stelei si de faptul ca am incasat bani grei in acest sezon,investind cu cap in jucatori cu adevarat valorosi ,pt. a forta obtinerea unui nou titlu si a unei noi participari in Ch.League ,( fructificand postura de cap de serie care o vom mai avea maximum 2 ani).Aceasta este singura solutie viabila pt. autofinantare si performante sportive onorabile; altfel vom ingrosa randurile echipelor care se tarasc de la un sezon la altul avand drept sursa principala de finantare banii din drepturile tv ,iar ca obiectiv doar supravietuirea.

    Apreciază

    • Eu nu am sustinut ca performantele se fac vinzind jucatori valorosi. Din contra, le ai daca reusesti sa aduci jucatori care au valoare. Si aici iarasi sunt doua categorii. Jucatorii tineri vin aici ca sa aiba o trambulina de lansare. Daca nu le dai drumul la timp devin blazati si generatia urmatoare va ezita sa vina – sa nu uitam ca numarul impresarilor este mai mic decit cel al jucatorilor si vor ezita sa trimita o tura noua daca inainte au luat teapa. Osatura echipei trebuie sa o facem pe jucatori buni dar maturi, indiferent ca sunt romani sau straini. Daca as fi eu intrebat, as avea intr-o echipa echilibrata 4 grupuri de jucatori: 1. high potentials – jucatori gen Felghe, Ivo Pinto, Camora pe care i-as tine cam doi ani pina le creste cota, 2. jucatori maturi – gen Muresan, Kapetanos, Ronny care sa stabilizeze echipa pe termen mediu, sa stea 4-5 ani cu riscul sa cistige mult si sa plece apoi gratis, 3 tinere talente – de la Muniru la Paun 4. umplutura – jucatori onesti fara pretentii care isi fac treaba cind e nevoie. Grupurile 1 si 3 ar merge pe principiul cistigurilor financiare, 2 si 4 ar asigura stabilitatea lotului.

      Apreciază

    • În condiţii normale, ai dreptate, fără doar şi poate, nici nu merită să discutăm acest aspect, de acord cu tine. Eu am vrut să spun – poate nu m-am exprimat foarte clar – că în acest moment în fotbalul autohton nu există nicicum „condiţii normale”. Când prevăd/doresc chibzuinţă cu achiziţiile, nu mă gândesc neapărat la o zgârcenie dusă la extrem, „l-art pour l-art”, ci o eficientizare a achiziţiilor, profit maxim cu cost minim, teză valabilă şi în fotbal, că tot afacere e şi asta (pentru patroni cel puţin). În altă ordine de idei, susţin „cumpătarea bugetară” şi din perspectiva asigurării unei continuităţi „existenţiale” a echipei, care – în opinia mea – e mai importantă, decât realizarea unor vârfuri (tunuri?), urmate de desfiinţare (cazul Urziceni, parţial şi Poli). Cu PCR ai dreptate, mai bine nu pomeneam de ele, dar nu prea-mi place ipocrizia şi fariseismul, susţin şi acum că aceste lucruri pot însemna un aport important, şi nu mă gândesc la acţiuni cu iz penal, pur şi simplu la chestii mai simple, cu substrat psihologic: un antrenor cu multe cunoştinţe la adversari poate crea panică doar printr-o frază „scăpată” unde – şi când – trebuie, poate are relaţii apropiate – de amiciţie – cu câţiva arbitrii, care doar din acest motiv nu-l vor fura făţiş (cum ar face – să zicem – în cazul unui antrenor străin). În general, pe termen scurt (nicidecum mediu, sau lung!), în sezonul următor, adică, eu aş aborda o strategie de „atac din interior”, adică un triumf bazat pe „lovituri de cuţit” aplicate adversarilor cu „arme albe” şi cu „tehnici de lovire” asemănătoare celor utilizate. Nu zic că am dreptate, este doar o simplă opinie. O distanţare mult prea arogantă de „valorile autohtone” ar putea provoca reacţii de adversitate/ură nebănuite (oricum suntem ţinta preferată a miticilor), am putea asista la noi „frăţii” împotriva CFR-ului. Dar, repet, totul este doar o părere, nu neapărat cea corectă sau cea „cuşher”, formulată în baza informaţiilor/impresiilor capturate „din zbor”… HAI CFR !!!

      Apreciază

  6. Sunt momente cand trebuie sa-ti asumi anumite riscuri, sigur, daca vrei sa ajungi cel mai bun. In aceste conditii, cand competitoarele tale sufera la toate capitolele, iar conturile tale sunt pline din Liga Campionilor si datorita vanzarilor de jucatori pe milioane bune, ce faci? Mergi cu turma, te pregatesti pentru un campionat de cacat sau investesti cateva milioane cu care sa faci diferenta? Cand ai o sansa buna trebuie sa profiti, nu cred ca acuma trebuie sa ne zgarcim. Daca investim cat am luat doar pe Bastos, castigam campionatul viitor fara probleme, mai ales ca in vanzarea lui pe o asemenea suma nu credea nimeni vara trecuta…

    Apreciază

    • Riscurile ti le asumi daca ai bani. Voi toti aveti impresia banilor din CL si a transferurilor din iarna dar uitati problema esentiala : Energobit, unul din actionari, a fost preluat de un fond de investitii polonez, ori fondurile nu le au asa cu farmecul vietii si pasiunea sponsorizarii. Daca aia vor sa isi micsoreze participatia si clubul trebuie sa isi rascumpere o parte din actiuni?

      Apreciază

  7. @halley Ai surprins esentialul. E din nou momentul ca AP sa-si asume riscuri, printr-o strategie agresiva de transferuri, profitand de problemele financiare ale altora, fara ca asta sa insemne aruncarea banilor aiurea. Sunt de acord ca in cazul unei oferte foarte bune un anume jucator sa fie vandut, cu conditia ca absolut toti banii proveniti din vanzarile de jucatori din vara asta sa fie investiti in noi jucatori… L-ai vandut pe Muri pe 500000, adu-l pe Nistor pe banii aia, plus le faci cadou vreo 2-3 petarde pe care-i platesti degeaba; il vinzi pe Kape pe 500000-1000000, adu varf care a confirmat de banii aia; l-ai vandut pe Pedro pe 2 milioane, adu 1-2 playmakeri in locul lui; il dai pe Pinto pe 2 milioane, adu 2 fundasi buni de banii aia etc. In plus, jucatori liberi ca Fl.Costea sau Herea, nu ar trebui ratati, fara ca asta sa insemne salarii mai mari de 15000/luna. In ceea ce priveste antrenorul, as merge tot pe mana unui strain sau i-as da mana libera lui Grigoras. Inca ceva: m-as orienta si spre alte piete: echipele din Grecia o duc greu, multe sunt insolvente, sunt convins ca se pot gasi acolo jucatori interesanti.De asemenea in Cehia, Polonia, Slovacia pot fi gasiti jucatori buni, fara prea mari costuri si adevarati profesionisti.

    Apreciază

    • Din Cehia si Polonia mai greu, ca de acolo se aprovizioneaza Bundesliga. Si CFR nu poate face o oferta financiara mai buna ca o echipa de top din 2te Bundesliga, cu un buget in jur de 25 de milioane de euro. Ca si termeni de comparatie, Köln, aflata acum in liga a 2a are un buget numai de salarii de 17 mil de euro si incasari din bilete la o medie de 41.000 de spectatori. Dar de ex. un portar bun polonez ar fi o solutie, ca cel putin acolo are balta peste.

      Apreciază

  8. Sunt de acord cu IQ in multe dintre chestiunile pe care le puncteaza mai sus, insa cred ca „sagetile” pe care le indreapta inspre finantator n-au cum sa ajunga la tinta, dintr-un motiv foarte simplu: una dintre premisele pe care-si fundamenteaza intreaga argumentatie este gresita. Pentru el, un jucator gratis = petarda (sau cel putin cam asta ne sugereaza, daca bine inteleg eu la ora asta). Si-n privinta lui Cristi lucrurile stau cam la fel (are mare dreptate in aproape tot ceea ce spune), dar nu sunt de acord cu el intr-un singur punct: atunci cand – prin fraza „nu am sustinut ca performantele se fac vanzand jucatori valorosi” – imi pare ca da cumva inapoi de la cele sustinute putin mai inainte. Ba da, Cristi, mai cu seama atunci cand esti inca un club mic, cum e inca CFR, performantele se fac tocmai avand grija sa vinzi jucatorii valorosi – si tu stii bine asta. Nici macar n-am spus eu primul asa ceva, a spus-o, intre altii, Mircea Lucescu, antrenorul care a facut-o mare pe Sahtior tocmai prin aceasta reteta. Brandao, Marica, Cygrynsky, Tymoshchuk sau mai nou Willian sau Fernandinho sunt doar cateva dintre numele care au ajutat Sahtiorul sa creasca nu numai prin evolutiile de pe teren, ci si prin semnatura pe care au pus-o (de cele mai multe ori in mare graba) pe contractele oferite de cluburi mai puternice financiar. Eu cred ca intr-o vreme in care fotbalistii buni si foarte buni pot fi gasiti la toate gardurile (desigur, amestecati cu jucatorii-petarda) cred ca ar fi semn de prostie sa arunci cu milioanele in dreapta si-n stanga pentru a construi o echipa mai buna decat cea din prezent. Sa ne amintim ca Renan, Sougou, Beto, Kapetanos si altii n-au fost petarde, chiar daca au venit in Gruia din postura de jucatori liberi de contract – si asta inca intr-o vreme in care cluburile falimentare au fost mult mai putine la numar decat sunt azi. Sigur, Paszkany n-ar face deloc rau sa investeasca niste sute de mii in jucatori ca Nistor sau Bokila, dar asta numai daca nu are cumva posibilitatea sa aduca la echipa, tot gratis, un alt Renan sau un nou Sougou.

    Apreciază

    • M-ai inteles gresit. Ca si club mic performanta o faci si economic, asigurind resurse din vinzari de jucatori – doar din banii aia poti da salarii atractive. Ceea ce eu sustin este doar ca jucatorii tineri adusi care confirma trebuie dati (si inlocuiti cu altii, evident) pentru ca altfel isi pierd motivatia. Inteleg si dorinta noastra de a nu mai avea sincope gen retururile din anii impari si tocmai de aia cred ca e nevoie si de o osatura de jucatori care sa stea mai mult timp si sa asigure tranzitia.

      Apreciază

    • Florinaccio, te-a mâncat în taste să aduci iar în discuție exemplul Shakhtar Donetsk, echipa pe care o vedem în oglindă când visăm la mălaiul ”the next level”! Ăștia iau jucători „liberi de contract” cu 9 milioane de euro, așa că le e mai ușor să-i lase pe alții să semneze spontan pentru 40 milioane de lire cu Manchester City. Noi ne bucurăm și dăm din coadă când facem un transfer reușit de vreo 3-4 milioane (fututa presă românească ne „ajută” și ea, punând titlul „alt TUN” dat de CFR – care sună mai mult a „ȚEAPĂ”!) a unui jucător de 28 ani (pe care l-am urmărit de la 24 ani, să vedem când devine liber de contract). Nu mă deranjează pașii mici, progresul încet și tenace. Mă deranjează insuflarea de speranțe false, supradimensionate. Potența financiară a lui Paszkany nu pare să fie pe măsura acestor speranțe și asta e o constatare, nu o acuză. Poate noi, suporterii, suntem cei care ne proiectăm CFR-uri absurde, supradimensionate, dar nici conducerea nu știe cum să ne tempereze elanul.

      Apreciază

  9. @Cristi – Mi se pare mai mare riscul de a juca fără fotbaliști de calitate (risc demonstrat, de altfel, în acest retur), decât cel de a juca cu jucători de valoare blazați, deprimați că n-au fost lăsați să plece la deschis de piețe. În definitiv, IM ar trebui să ia în calcul nu numai lungimea videoclipului cu cele mai bune momente ale jucătorului, ci să se informeze și cum stă acesta la capitolul loialitate. CFR ar trebui să aducă jucători care să nu dorească să plece la prima strigare (gen Panin, Cadu, Tony, Camora…). Mai este un amănunt, destul de important. Recent, cuiva i-a scăpat o „păsărică” (nefeminină) pe Facebook: cică sumele încasate real pe fotbaliștii vânduți ar fi sub sumele de transfer vehiculate! Dacă-i „păsărică” din sursă sigură, de ce i-am mai vândut? Doar ca să ne lăudăm că dăm la export? Bun, sunt de acord să vindem cca.2 jucători de valoare pe sezon, dar numai în momentul în care avem deja un prim 11 cu toate posturile acoperite cu fotbaliști pe care i-am regreta (dacă ar pleca). Altfel se ajunge la situații în care numeri până la 5-6 posturi descoperite în echipă… adică în prezent.

    Apreciază

    • Referitor la sumele incasate de club din transferuri situatia este clara. Imi amintesc cand AP a zis intr-un interviu (dupa un „tun” anuntat de presa din miticistan) ca drepturile federative ale jucatorilor adusi in ultima vreme sunt detinute in coproprietate cu unul sau mai multi impresari si, prin urmare, sumele de transfer vehiculate in presa la plecarea acestora nu intra in totalitate in conturile CFR.

      Apreciază

  10. Probabil, inca din momentul semnarii contractului cu CFR, stiu si clubul, si jucatorii, cand este momentul de transfer ideal si convenabil pentru toate partile implicate. Ca urmare, nu cred nici in blazarea jucatorilor ca nu pleaca dupa 6 luni sau un an. Plus ca, nu-si permit blazarea, cine ii mai vrea peste un an? Nici daca se depaseste momentul convenit, nu ei sunt dezavantajati, ci clubul. Aproape de terminarea contractului pot sa pretinda sume mai mari ca salariu si prima de instalare.

    Apreciază

  11. Aici cred ca cel mai edificator mi se pare cum s-a lucrat cu Sougou. Omul a avut o clauza clara in contract, stiau si clubul si jucatorul ca momentul oportun e atunci cind cineva va face oferta la suma X si toata lumea a lasat loc de buna ziua. Exemplele Panin sau Tony nu sunt edificatoare pentru mine, pentru ca jucatorii de genul asta nu au niciodata potential de revinzare semnificativ. Ei ramin pentru ca la CFR sunt mai bine platiti decit altundeva pentru ceea ce pot ei sa dea. Intrebarea asta cu ‘de ce sa-i dai’mi se pare retorica. Hai sa avem o doza de realism in noi, sa intelegem ca faza investitiilor prin infuzie masiva de capital a trecut si ca acum clubul trebuie sa se autofinanteze. La ce bani vin in Romania, tranzactiile cu jucatori sunt o sursa de venit fezabila si consistenta. Am impresia ca uneori noi avem asteptari de la managementul clubului sa fie si fata mara si gravida cu gemeni. Sunt case mult mai mari, gen Dortmund, care vind jucatori pentru isi dau seama ca nu mai pot face fata salarial sau pentru ca pur si simplu risca sa ii piarda in citeva luni gratis si nimeni nu se mai plinge.

    Apreciază

    • Exact, in vara trecuta nu exista zi (poate in afara de duminica si marti) sa nu fie prezentata in presa o oferta fabuloasa (adica ce tun va da CFR-ul) venita ba din Rusia, ba din Anglia, ba din Franta, dar Sougou n-a pus botul, a jucat neblazat in UCL, apoi cand i-a venit sorocul a plecat, multumit si el cu impresarii lui, si clubul. Dar, dupa cate a declarat mai de mult Paszkany, sunt mai multi jucatori cu intelegeri similare. Parca amintea ca si Ivo Pinto este printre ei.

      Apreciază

  12. Florinaccio trebuie sa e contrazic.M.Lucescu niciodata nu a aplicat reteta jucatorilor liberi la Sahtior.Brazilienii adusi de el,au costat milioane grele chiar daca erau foarte tineri si fara CV european.Spre exemplu Willian a costat 12 milioane,iar Fernandinho 10.Atentie insa la ei profitul se reinvesteste,din cele 40 de milioane obtinute pe ultimul ,peste 30 sunt alocati altor 3 achizitii de brazilieni tineri,cu preturi de 13,10 respectiv 8 milioane…vezi stafeta cariocas,gsp.Asta e strategia corecta daca vrei sa obtii pe termen lung performante si bani.In ceea ce priveste jucatorii veniti gratis enumerati de tine,Beto a fost doar un ultim imprumut de la Porto,Kape venea dupa o accidentare lunga si complicata,incomplet refacut,imediat reaccidentandu+se pt. vreo 5+6 luni.Sougou a venit liber intr+adevar,dar sa nu uitam ca putea ajunge si la steaua…In plus in cazul lui explozia valorica a fost favorizata si de nivelul scazut al campionatului cu echipe care joaca lent,iar in Europa i+a convenit de minune jocul nostru de contraatac.In Franta unde chiar el a spus se joaca mult mai repede si cu angajament fizic sporit ii e mult mai greu.Renan,care nu sunt convins ca a venit gratis, pare exceptia fericita de la regula ,a fost genul de jucator pe care l+ai luat in faza de ascensiune rapida pana sa realizeze altii cresterea lui…Bine ,la cati jucatori am adus e aproape imposibil sa nu fie si cativa destul de buni,mai ales c+au fost recomandati atunci de un scouter cu experienta.Diferenta dintre jucatorul liber si cel pe care trebuie sa platesti este in esenta ca la momentul respectiv ,echipa de la care pleaca considera de cel putin 1 an ca ,contractul jucatorului atarna mai greu financiar decat pretul pe care l+ar putea obtine prin vanzarea lui cat timp e sub contract cu ei .In ceea ce priveste jucatorii luati pe bani poti alege dintre jucatori care sunt titulari , care joaca constant,la care le poti evalua mult mai bine forma sportiva si deci care au sanse mult mai mari sa confirme si sa creasca decat cei de care clubul se descotoroseste fara regrete…In concluzie daca vrei sa+ti intaresti rapid echipa trebuie sa iei jucatori in plina forma cu sanse mai mari de confirmare ,pt. care trebuie sa bagi mana in buzunar. Altfel ai mari sanse sa iei o duzina de petarde ,care e drept initial nu costa mare lucru,dar pe termen lung le platesti o gramada de bani neputand sa scapi de ei ,in timp ce te bate …severinul…

    Apreciază

    • IQ, cred ca raspunsul pe care i l-am dat mai jos lui 07 ”merge” drept contra-argument si la cele expuse de tine. N-as vrea sa se inteleaga insa ca eu nu-mi doresc ca Paszkany sa investeasca mai consistent in echipa noastra (chiar nu stiu cine s-ar bucura mai mult decat mine pentru o campanie furibunda de achizitii), dar nu sunt convins ca acum, cand sunt in lume atatea echipe falimentare, e momentul pentru asa ceva. Cel mai important pentru mine e sa vad ca echipa evolueaza de la an la an, chiar daca pasii facuti sunt mult mai marunti si mult mai rari decat mi-as fi dorit.

      Apreciază

    • IQ. Daca eu as fi facut fotbal de performanta si ajungeam sa-mi fac un nume, in mod sigur cautam fie ca in ultimul an de contract sa-mi negociez la sange un nou angajament cu clubul la care activam, fie sa devin jucator liber de contract. Nu e un secret pt nimeni ca din aceasta postura de jucator liber poti sa-ti negociezi in termeni avantajosi propriul contract. Mai intai poti vana o prima consistenta de instalare, ca doar cluburile care te doresc nu au de platit nimic clubului cu care tocmai ti-ai incheiat contractul. Apoi, stand astfel la masa tratativelor sau daca vrei la propria ta licitatie, 🙂 poti sa-ti negociezi si un contract f.bun si asa impusti practic doi iepuri dintr-o lovitura. E modelul urmat de Weldon, din ce-am observat.

      Apreciază

  13. Zero Sapte, cred ca tu uiti un lucru. Acela ca pana sa ajunga Sahtior sa vanda fotbalisti pe 35 sau 40 de milioane (si deci pana sa-si permita sa aduca brazilieni pe 9 sau pe 13 milioane) a pornit chiar mai de jos decat e CFR in momentul de fatza. Cand te gandesti la mega-transferurile pe care e in stare sa le faca azi, probabil ca tu uiti ca odata si echipa asta din Ucraina se intarea cu alde Stoican, Barcauan, Marian Savu, Daniel Florea sau Aliuta. Crezi ca se ridica vreunul dintre acestia la valoarea unora ca Beto, Renan, Sougou sau Ivo Pinto, pe care CFR a demonstrat deja ca e in stare sa-i inregimenteze azi? Eu nu prea cred. Tocmai pentru asta, nu cred ca gresesc atunci cand – pomenind-o pe CFR – fac referiri la un colos precum Sahtior Donetk. Cu toate ca Paszkany nu va avea in veci potenta financiara a lui Ahmetov, nu vad de ce modelul Sahtior nu ar putea fi urmat azi de CFR, chiar daca la o scara mai mica.

    Apreciază

    • Cum adica a pornit mai de jos decat e CFR acum? Doar nu si-a facut banii pentru cumparaturi de 9 milioane din revanzarea lui Barcauan? 🙂 La un moment dat au schimbat strategia si Ahmetov si-a scos de la naftalina pompa de bani. Paszkany de unde sa aiba o asemenea scula? 🙂

      Apreciază

      • Scuza-ma Caneto, poate Daniel Florea sau Marian Savu au fost valoric peste Camora sau Kapetanos si nu mai tin eu minte bine. 🙂 Sigur ca pentru a face echipa de azi, Ahmetov a fost nevoit sa si investeasca serios, dar cred ca intotdeauna sumele alocate in aducerea de jucatori au fost mai mici decat cele scoase din transferurile unor fotbalisti catre echipe mai puternice din Occident. E adevarat, cumparaturile alea de 9 milioane nu le-a facut din vanzarea lui Barcauan, dar poate ca din cea a lui Marica, pe care l-a luat pe bani marunti din Romania. Sau a altor anonimi, pe care i-a facut celebrii clubul ucrainean. Nu vreau sa spun ca mi-as putea da doctoratul din Sahtior Donetk, dar nu cred ca politica lui Ahmetov difera prea mult de cea a lui Paszkany, chiar daca sumele investite la noi sunt nimicuri in comparatie cu cele vehiculate la clubul din tara vecina. Vad ca destui dintre voi puneti ascensiunea Sahtiorului doar pe seama banilor lui Ahmetov, dar cred ca va inselati. Uite ca si FC Porto face a de an cam acelasi lucru pe care il incearca azi CFR-ul (cumpara ieftin si vinde scump, sau, daca vreti, cumpara scump si vinde foarte scump), dar tot reuseste sa domine fotbaul portughez si sa conteze in fotbalul european. Sau vreti sa spuneti ca si pe acolo e vreo pompa de bani, dar n-am auzit eu de scula aia?

        Apreciază

        • Uite cum se construiește o pompă de fotbal (și bani) în Portugalia, la o echipă care a avut probleme mari în trecutul nu foarte îndepărtat. Nici măcar nu e vorba de prima echipă, ci de Sporting Lisabona B! link Să vedem câți bani vor scoate pe tinereii ăștia, care deja nu-s chiar gratis.

          Apreciază

        • Florinaccio,aseara am fugit din „cantonament”pt ca m-a invitat seful (si prietenul) meu la un tenis cu piciorul si mi-a prezentat un tip influent din lumea fotbalului mare,aflat in vizita pe la el. Ne povestea printre altele de transferul lui Rat,de tertipurile folosite de Chivu pt a mai prinde inca doi ani de contract la Inter si alte picanterii. Venind vorba de Lucescu si Sahtior,omul zicea ca la Donetk baza sportiva si toata infrastructura de acolo e la superlativ,la cel mai ridicat nivel din Europa. Asa ca nu cred ca are sens sa facem comparatii intre noi si ei,pt ca acolo s-a investit masiv,lucru care la noi nu se poate intampla. In alta ordine de idei,am intrat sa vad ce se mai scrie pe tribuna si nu pot sa nu-mi exprim dezamagirea vis-a-vis de conducerea noastra,care nu a avut timp in aceste cateva luni sa gaseasca un antrenor decent. De transferuri nici nu mai vorbesc…

          Apreciază

  14. Sahtior si Porto au ajuns la un nivel unde se mentin, acolo nu sunt ani pari sau impari… Nu sunt specialist in statistici dar ar fi interesant sa vedem cand au terminat aceste echipe pe locul 8-9. Noi ce cladim cu investitii, rezultate, performante reusim cu nonsalanta sa ne batem joc si luam aproape totul de la zero. De exemplu nici astazi n-avem antrenor, hai sa zicem ca achizitiile de jucatori sunt dificil de gestionat, mai ales daca vrei liber de contract, dar cred ca din primavara aveam timp suficient sa alegem un antrenor decent. Nimeni nu are pretentia sa vina Guardiola si sa nu-mi zica nimeni ca nu poti gasi un antrenor roman sau strain.

    Apreciază

  15. Observ ca suntem cam departe de realitatile zilnice. E bine sa si teoretizam, dar nu observam ca degringolada de la inceputul anului se adanceste ? Nu mai reusim nimic sa aducem din Portugalia, nici macar de la retrogradata Beira Mar ! Adio Yazalde, adio Carlao, adio cei doi mijlocasi ! De plecat vor pleca destui, acum se vorbeste si despre Deac, plecarea lui Muri la Logronet nefiind o surpriza . De ce nu mai reusim din Potugalia ? Pt ca nu mai avem oameni de legatura acolo si pt ca prea am fost smecheri cu toti ! Asa reclama ne-am facut, ca si fotbalistii se tem sa vina la noi, deci politica picioarelor in cur s-a dovedit a fi cu bumerang . La fel si cu antrenorul . Nu m-a incantat ideea cu Rednic, dar cerintele lui mi s-au parut normale fata de obiectivul impus, si anume titlul . Dar pt Arpi numai loserii sunt buni, asta e ! PS. Sunt totusi curios, daca vazand actuala stare de fapt, mai exista tribunisti care sa creada in titlu ?

    Apreciază

  16. @tgv Fotbalistii cu adevarat valorosi nu asteapta ultimul an ca sa plece liberi de contract…asta o fac eventual fotbalisti de mana a doua/ treia la final de cariera cu speranta ultimului tun..Spre exemplu Nuno Claro ,constient de valoarea sa a mai tras vreo 2 ani de contract ca sa plece liber…In lotul nostru mai sunt cel putin o duzina de jucatori care sunt tinuti pe niste salarii uriase pt.( non) valoarea lor ,deoarece se incapataneaza (bineinteles din devotament pt. club )sa – si duca contractul pana in ultima zi ,stiind ca apoi vor fi asaltati de oferte generoase din postura de jucatori liberi…

    Apreciază

    • IQ. Sunt nenumarati fotbalisti de super clasa care au refuzat prelungirea contractului cu clubul la care activau doar pe considerentul ca fiind declarati jucatori liberi, primeau sume colosale de la un alt(e) club(uri) care ii doreau. Mergeau pe urmatoarea logica: ”fiind liber de contract pot cere la semnatura vreo 2 miloane, pt ca noul club nu trebuie sa achite pe mine nimic din cele 20 de milioane cat valorez eu defapt”. Am dat desigur un exemplu fictiv ca sa intelegi unde bat, dar lumea fotbalului e plina de astfel de exemple. Mario Goetze e cred cel mai recent si mai relevant exemplu, dar desigur ca astfel de transferuri se petrec si cu jucatori de un nivel mai scazut, nu doar la cei de prima mana.

      Apreciază

      • La Goetze te contrazic, pentru ca mai avea un an de contract. Dar Dortmund a facut o oferta de salariu de 5 mil brut iar Bayern de 8. Dar exemplu bun e Ballack, care a lasat contractul cu Bayern sa expire pentru a pleca apoi moca la Chelsea. Oricum, haidet sa stam calmi, presa are o problema, nu mai poate relata la fiecare doua ore noutati de la palat asa ca au inceput fabulatiile despre noi, ca la Dinamo, Rapid sau altii nu prea au ce scrie.

        Apreciază

        • @ Cristi, ca de obicei ai comentarii pertinente si esti doxa in materie de fotbal european. De cand ai inceput sa postezi pe acest site iti citesc de fiecare data cu real interes comentariile. Mi-ar face o mare placere ca mai inspre toamna, atunci cand vor incepe campionatele puternice din vest, sa scrii si niste articole pe aceasta tema pentru ca sunt sigur ca ar fi cu adevarat interesante. Iti multumesc si pentru corectura legata de Goetze. Intr-adevar nu eram f. sigur daca neamtul era la final de contract sau doar pe aproape, dar auzisem si eu ca fiecare, ca in Germania e o disputa intensa pe aceasta tema, refuzul de a-si prelungi contractul cu Borussia si mutarea sa la Bayern. Chiar daca n-am fost foarte exact in privinta lui Mario, ceea ce ai adus tu in completare imi confirma teoria. Esti fotbalist profesionist; mai intai iti faci datoria fata de clubul de care esti platit, dar cand se apropie incheiera contractului negociezi la sange cu propriul club, bineinteles daca membrii conducerii sunt dispusi sa-ti asculte si sa-ti implineasca doleantele. Daca nu, nici o problema, astepti incheierea contractului facandu-ti in continuare datoria fata de acel club care inca te plateste, dupa care astepti ”licitatia”. Singurul risc major la o astfel de strategie e o eventuala accidentare grava pe final de contract, caz in care s-ar putea sa ai niste probleme la negocieri. Totusi, viitorii bani primiti la semnatura, plus salariul consistent pe care poti sa ti-l negociezi in caz ca totul decurge normal, adica fara vreo nedorita accidentare grava, merita cu siguranta acest risc.

          Apreciază

          • Cred ca totul tine si de o relatie corecta jucator- club. Borussia nu este un club bogat, avind inca ca 80 de mil de euro datorii din perioada anilor inainte si dupa 2000 si are nevoie de banii obtinuti pe jucatori inainte ca acestia sa plece gratis. Oricum este un win-win, pentru ca la Dortmund se cistiga ok, dar salariile sunt multe peste cluburile mari. Aici pot face o paralela la celebra relatie CFR-Gabi Muresan cu transferul in China, unde multi considera jucatorul nedreptatit ulterior de club dar uita ca de fapt el a anulat o intelegere parafata spre beneficiul tuturor.

            Apreciază

          • tgv, exista si reversul medaliei, fugi dupa doi iepuri si nu prinzi niciunul. 🙂 Nu vorbesc de fotbalistii de top, ci de jucatori onesti care isi fac meseria dupa capacitatile si nivelul lor. Il avem de exemplu pe prietenul nostru Godemeche, care din calitatea de capitan de echipa de prima liga portugheza a inceput “licitatia” prea sus si un juma’ de an a ramas de caruta. Sa ne aducem aminte si de Adrian Ilie, ce greu si-a gasit o echipa mediocra dupa expirarea contractului cu Valencia. De Mitea nu mai zic nimic, a spus ca nu se scoala din pat pentru nu stiu ce suma, de altfel destul de importanta. 🙂 Nu tin minte nici macar aproximativ, dar am citit pe undeva ca numarul jucatorilor de fotbal din Europa fara angajament este unul foarte mare.

            Apreciază

    • @ IQ. Ca de fiecare data te contrazic si acum, 🙂 chiar daca niciodata nu imi propun in mod special sa fac lucrul asta. Ce sa-i faci, nu ne sincronizam nicicum. (: Tu spui ca jucatorul valoros nu asteapta finalul contractului pt a si-l renegocia, pe cand unul mediocru sau slab in mod special asteapta acest lucru. Eu zic ca e exact pe dos. Un fotbalist cu adevarat valoros isi va permite mereu sa devina liber de contract si asta pentru ca stie sigur ca datorita valorii lui oricand va putea semna un nou contract cu aproape orice echipa buna, pentru ca acestea vor roi pe langa el. In schimb unul de valoarea lui Nuno Claro, pe care mi l-ai adus tu ca exemplu, va tine cu dintii de contractul semnat pentru ca e sigur ca nu va mai pupa unul pe masura. Deci, el nu va astepta nerabdator incheierea contractului, asa cum spui tu, ci isi va dori sa-l fi incheiat pe vreo 50 de ani macar, pentru ca stie ca la finalul lui are toate sansele sa ramana pe drumuri.

      Apreciază

    • IQ, totul depinde de palierul pe care se afla clubul, de foma jucatorului si de puterea de negociere a ambelor parti. Financiar vorbind, daor cluburile mari care se definesc ca si cumparatori gen Chelsea, Real, Bayern etc. isi pot permite sa ignore oportunitati si sa lase jucatori buni sa plece. De obicei o fac cu cei care sunt linia doua si nu mai reprezinta interes intr-un nou ciclu al echipei. Pentru restul cluburilor o oportunitate financiara este intotdeauna greu de refuzat si asta se intimpla si la exemple date de noi aici gen Shakthar Donezk. Am intilnit insa si un alt exemplu la Frankfurt de curind. Au doi jucatori tineri extrem de buni, unul a prelungit deja, al doilea a refuzat. Clubul a refuzat sa il vinda pe al doilea si isi asuma riscul sa il piarda gratis, pentru ca este un jucator de baza si banii pe care i-ar lua nu compenseaza in viziunea lor plusul de eficienta pe care il aduce jucatorul in ultimul an (ne gindim si la ei de bani TV) plus cistigul de timp de a gasi in liniste un inlocuitor de calitate.

      Apreciază

  17. Universitatea Cluj – 1542 meciuri in liga 1
    CFR Cluj – 576 meciuri in liga 1

    diferenta intre traditie si performanta. aproape 1000 de meciuri in plus
    adica mai trebuie sa jucam vreo 30 de sezoane in liga 1 sa egalam „traditia”

    Apreciază

  18. Rondon, Yazalde, Carlao, lozuri necastigatoare. Acum se anunta francezul Malonga, de la Cesena, dar imprumutat in serie B. Se mai aminteste si de Wesley. Deci zvonuri ar fi. Iar la final, eternul Bjelanovici si Kape, despre care felcerul va spune ca si-a revenit complet si altul mai perfect pt noi nu exista.

    Apreciază

    • Eu zic sa nu ne agitam prea tare. Campionatele latine incep undeva spre 1 septembrie iar pina la sfirsitul lui iulie nu se reuneste acolo nici un lot. Ca urmareva mai dura ceva pina vom sti cine pleaca pe bani si cine va trebui inlocuit. E normal de asemenea ca pentru unii jucatori liberi sa nu fim prima optiune, asa ca aici s-ar putea sa vedem de asemenea veniri masive in ultimele zile de mercato. Nu e situatia ideala pentru campionatul nostru, dar asta e realitatea. In rest, sa acceptam ca redactorii de la fituicile sportive trebuie sa produca in fiecare zi citeva stiri si atunci fac permutari de zvonuri.

      Apreciază

  19. @tgv Vad ca n-ai priceput deloc mesajul ironic al ultimei mele postari. Chiar asta era ideea, ca jucatorii slabi se agata disperati de contracte bune (raportate la valoarea lor), stiind ca la finalul lor au toate sansele fie sa ramana fara angajament (e plina piata de jucatori someri sau care trebuie sa accepte contracte f. mici – vezi ex. liga 1), fie in cel mai bun caz sa obtina un contract la maximum jumatate din cel vechi; iar prima de instalare pt. ca vin gratis (daca cumva ea exista) nu reprezinta echivalentul a mai mult de 2-3 salarii. Pun pariu ca Nuno Claro va ajunge undeva la o echipa obscura din liga 2-a portugheza, unde va primi vreun sfert din banii de la CFR. In ceea ce priveste ideea centrala acestei dezbateri, faptul ca sustii ca jucatorii buni abia asteapta sa-si termine contractul ca sa plece liberi, este aberant. Probabil ca asa s-au (se) transferat Messi, Ronaldo, Robben si in general cel putin toti primii 20 de jucatori din lotul unor echipe serioase… Gotze a fost transferat de Bayern prin achitarea clauzei de reziliere (de 35 de milioane; poate imi explici de ce o mai exista si asta?), jucatorul fiind atras de un salariu aproape dublu. Dupa teoria ta, neamtul ar mai fi putut astepta vreo 2 ani ca sa incaseze 35 de milioane prima de instalare: ai mai auzit de asa ceva, poate imi dai un exemplu?!… Trebuie sa recunosc ca esti un vizionar, care prevede ca nu vor mai fi transferuri pe bani, toti jucatorii vor astepta sfarsitul de contract ca sa se plimbe gratis de la o echipa la alta, cu prime ametitoare de instalare. Revenind in realitate, adevarul este ca in cazul a peste 90% dintre jucatorii cu adevarat valorosi/utili, clubul care-i detine fie le face o oferta buna de prelungire a contractului, fie ii vinde (punand presiune pe ei sa accepte), daca jucatorii nu vor sa ramana. Sunt foarte putini jucatorii de valoare care pleaca cu adevarat gratis, dar la care primele mai mari de instalare, respectiv felul in care au parasit fostul club, te obliga sa te gandesti bine daca merita achizitionati. P.S. Discutia e valabila evident pt.jucatorii de valoare cu care sa obtii performante si bani, ca daca vrei o echipa de petarde libere de contract, e simplu: gasesti cu sutele (avem si noi o colectie de vreo 15-20). Din pacate (sau poate din fericire) istoria recenta a aratat ca bubuitul lor te-a trezit (sau ar trebui sa te trezeasca) dupa victoria de pe Teatrul Viselor.

    Apreciază

  20. Cristi, a fost timp berechet pt a face transferurile necesare, respectiv un varf si un coordonator. Restul, in functie de plecari, se putea face si mai tarziu. Asa, la primul stagiu, de fapt poate si la al doilea, va fi un lot, iar la inceputul campionatului altul. Cu astfel de harababura se poate castiga un titlu? Eu sunt convins ca nu!

    Apreciază

    • Eu am scris mai sus ca nu este o situatie ideala, dar probabila. Vezi si Malonga, are acelasi impresar ca si Keseru, tot liber de contract vara asta. S-o fi incercat la primul, a ales altceva, se merge pe varianta a doua. Asta-i viata. Iarasi fac o paralela cu Bundesliga si cu Schalke sau Wolfsburg unde Magath a lasat in urma loturi cu peste 40 de jucatori, ceea ce ne paste si pe noi cu imprumutatii care revin. Intr-o asemenea situatie , vrei nu vrei, trebuie sa faci si curat in curte – mai vinzi, mai re-imprumuti, mai dai la schimb (vezi zvonurile pentru Nistor contra cedarea a 3 jucatori etc). Daca ma uit si la zvonurile referitoare la Muresan si Deac observ si faptul ca la club nu mai exista disponibilitatea de a merge peste un anumit prag salarial asa cum si la investitii se contureaza limite undeva in jurul a 1 milion de euro per jucator. Mai sunt citeva zile, hai sa vedem cine vine la reunirea lotului.

      Apreciază

    • Sa vedem de unde NU putem transfera, sau prin ce pret : la tineri romani, sau chiar jucatori romani consacrati nu putem visa. Nu risca sa ramane in afara lotului national numai pentru ca CFR-ul e discriminat in acest sens ( jucatorii nostri romani rar au fost chemati la Nationala) in plus cluburile din tara cer sume mai mari decat suma solicitata de la Steoaia de exemplu ; nu am profitat in consecinta de destramarea nici unei echipe ( Craiova, Timisoara, Urziceni) si nu profitam nici acuma ( Rapid, U Cluj) nici macar pe planul jucatorilor neromani; cu filiera portugheza nu stiu ce se intampla, dar daca ‘transferirile”anuntate nu erau speculatii ale presei este o problema si acolo ; America Latina si Africa sunt teren bun pentru recrutare, dar nu poti avea in echipa mai mutl de 5 extracomunitari; se spunea ca incheiem contract de colaborare cu Ferencvaros, dar momentan nu am transferat de la ei inca pe nimeni ( Bode ar incapea pe la noi) si nici nu i-am imprumutat pe nimeni.
      Portar de rezerva valoros nu avem, fundasi centrali sunt buni, dar pot gresi, coordonator de joc nu avem, mijlocasi de banda rapizi nu avem, varfurile noastre rar confirma ca golgheteri. Asta-i situatia.

      Apreciază

      • Dea la Rapid poate Herea sa fie un jucator interesant, in rest nu prea m-au dat gata. Ai dreptate cu ce nu avem, dar intr-o acceptiune mai larga eu zic ca suntem unde la finalul unui ciclu mai lung cu jucatori care si-au depasit zenitul carierei. Simbolic finalul acestui ciclu poate fi marcat de retragerea lui Panin, dar si Cadu, Maftei, Rada, Muresan se indreapta vizibil spre final. Cum in fata tripleta Ronny, Kapetanos, Bjelanovic nu este nici ea tinara si a stat mai mult prin spitale, avem o imagine mai clara lucrurilor care scirtie.

        Apreciază

  21. IQ, vezi ca ca daca iti vei mai reciti o singura data postarea aia ironica sunt toate sansele sa-ti indrepti ironiile inspre propria-ti persoana. Chiar daca intotdeauna mi-au placut dezbaterile in contradictoriu si le-am cautat mereu si aici pe Tribuna, de cand am dat de site-ul asta am incercat sa fiu mereu impaciuitor, de multe ori lasand de la mine atunci cand vedeam ca lucrurile tind sa scape de sub control intr-un fel sau altul. Uneori mi-am asumat chiar anumite ”infrangeri”, dar asta doar de dragul Tribunei CFR, bine-stiind ca mai importanta decat victoria din cate-o batalie marunta dintre noi e pastrarea unei minime decente pe aici. Chiar avusesem in plan sa-ti raspund pe un ton civilizat la postarile anterioare, dar vad ca incepe sa ti se cam urce la cap si, ceea ce-i mai rau, incepi sa sari calul. Unul dintre franarii care citesc zi de zi Tribuna (nici nu conteaza cine e el) s-a straduit sa-ti raspunda pe tonul cel mai civilizat la aberatiile pe care le formulezi cu atata superioritate pe aici. Recunosc (desi n-ai merita sa o fac, pentru ca observ ca ai un caracter prea infect), de cele mai multe ori ai pareri pertinente pe aici, pe care de obicei ti le citesc cu interes. De data asta insa, ma tem ca afirmatiile tale nu sunt decat niste prostii binisor imbracate, care ar putea sa prinda pe la unii, dar nu la toti. Nu m-as fi obosit sa ti le arunc in fatza daca nu ai fi dovedit atata nesimtire putin mai sus. Vad ca in fatza ta toti aceia care ”indraznesc” sa nu-ti impartaseasca opiniile intru totul – ori nu sunt indeajuns de ”incruntati”/pesimisti cum crezi tu ca ar fi mai potrivit sa se intample – sfarsesc prin a fi etichetati in fel si chip, iar mai apoi invitati cu ”politicoasa nesimtire” sa coboare/ trezeasca din lumea lor si sa se ancoreze cat mai bine in lumea ta (paralela uneori cu fotbalul). Iarta-ma ca ti-o spun, dar chiar daca iti place sa pozezi mereu intr-un fel de papa al Tribunei – in fata caruia nimeni nu are voie sa cracneasca odata ce a binevoit sa emita vreo noua bula – ma tem ca de data asta n-ai fost decat un papa-lapte, comportandu-te asemeni unei babe cu 2 clase si doua idei fixe, de la care nimeni nu are voie sa se abata nici cu vreo iota, ca altfel e luat rapid in colimator si catalogat in fel si chip. In cazul ”dezbaterii” noastre, cat se poate de sententios, ai facut urmatorul anunt: ”Fotbalistii cu adevarat valorosi nu asteapta ultimul an ca sa plece liberi de contract… asta o fac eventual fotbalisti de mana a doua/treia la final de cariera cu speranta ultimului tun”. Cristi ti-a adus drept contra-argument exemplul fotbalistului lui Eintracht care urmareste sa plece liber de contract, desi clubul si-ar dori exact contrariul. Nu te-ai obosit sa-i mai raspunzi, poate si pentru ca astfel erau toate sansele ca infailibilitatea ta sa fie stirbita. Ti-ai pregatit o portita de iesire, aruncandu-ne din nou o sentinta, mai greu verificabila: intre jucatorii liberi de contract aproape toti sunt ”petarde”, deci nu merita sa te straduiesti sa-i cauti pe fotbalistii dintre ei. Asa sa fie. Da, in buna masura, dar nu in totalitate. Si ai uitat, cred eu, exact esentialul. Anume ca un scouter ”cu ochi” la fotbalisti are insa de unde alege, numai sa fie pus sa faca asta. In marea de fotbalisti liberi de contract din fotbalul mondial, cu siguranta mai inoata printre nenumaratii ”stavrizi” si destui pesti care nu asteapta decat sa fie pescuiti de cluburi serioase (si cu ceva bani) cum pretindem cu totii ca e CFR-ul. Si atunci, de ce sa nu facem efortul acesta de a-i prinde in mrejele noastre? Mai cu seama pentru ca nici macar n-ar fi primii, ”pescuitul” de acum doua veri dovedind cu prisosinta acest lucru. In naivitatea lor, cam asta cautau sa te convinga vreunii de pe aici, si asta cu argumente de bun simt. Tu insa, mai destept decat toti, ca doar nu degeaba iti place sa te numim IQ, ai socotit ca-i mai indicat sa ii iei la misto, ca doar la misto-uri si la pase cu calcaiul noi miticii suntem campioni mondiali, nu-i asa? Acum, daca mai ai putintica rabdare, te invit si eu sa faci un mic efort si,din sfera ta inalta sa cobori nitel printre noi, muritorii de rand, ca sa intelegi, in sfarsit, cam cum sta treaba si cu hulitii astia de jucatori ramasi fara echipa. Dupa celebrul anonim Bosman, au tot aparut in fotbalul mondial nenumarati fotbalisti, care purtau sau poarta inca nume atat de grele, incat, cazuti peste micuta ta teorie, ar face-o praf din prima. BALLACK e cel mai celebru, dar asta nu numai pentru ca n-a fost nicdecum un fotbalist-petarda (cum atat de grabit i-ai numit pe mai toti) ci si pentru ca el a facut din ”teoria” lui tgv cluj aproape o regula. Altul a fost Edgar DAVIDS, transferat de la Ajax la Milan tot cam la fel. CAMBIASSO e socotit pana azi drept cel mai profitabil transfer al tuturor timpurilor, tocmai pentru ca a ajuns la Inter Milano liber de contract. In speranta ca incepi sa te mai dumiresti putin, ma voi multumi acum doar sa-ti mai enumar cateva duzini de jucatori nu tocmai de duzina (sa ma ierti daca gresesc la cativa dintre ei, sau daca nu am timpul necesar sa ti-i enumar chiar pe toti): BERBATOV, HENRIK LARSSON, BECKHAM, JOE COLE, GALLAS, SOL CAMPBELL, GOMES, MONTOLIVO, NESTA, CHIVU, KALOU, MALOUDA, JOAQUIN, ARSHAVIN, MICCOLI, SAVIOLA, FLAMINI, MARICA, IVANSCHITZ, VERDU, GOVOU, KAHLENBERG, BELLETTI, KURANYI, DENILSON, SQUILLACI, Mc MANAMAN, DROGBA, FARFAN, THIAGO MOTTA, APPIAH, RECOBA, DOUGLAS… Ma opresc aici, ca daca n-ai prins pana aici ideea, ma tem ca n-o vei prinde in veci. Stiu ca la enumerarea atator extraterestrii nu vei raspunde decat printr-un suras dispretuitor, dar te-as sfatui sa ti-l stergi repede de pe botic, pentru ca iti voi mai enumera cativa, la care pana si un incruntat ca tine ar putea spera, nu doar niste visatori naivi ca unii dintre noi. Pentru putina vreme voi lasa la o parte medestia, si te voi anunta ca te voi aduce acum in amarata noastra de liga I, unde, crede-ma ca ti-o spun, sunt chiar tare. Asadar (te voi intreba direct), ce-ai zice de o echipa a petardelor care ar suna cam in felul urmator: DANI COMAN, CELEBAN, SZUKALA, GERALDO, BRANDAN, DJAKARIDJA KONE, PERALTA, SANMARTEAN, FATAI, ADAILTON, TRAORE? Dar de rezervele acestor petarde: KOLEV, HELDER, MARCOS ANTONIO, CISOVSKY, ”COSTEL”DJAPKA, GENCHEV, BICKFALVI, WOBAY, DE ZERBI, HAMZA, THEREAU, LUNG, BARBOIANU, GAMAN, KARAMIAN, ERIC, BAWAB, FLORESCU, MORAES, BOUDJEMAA, MANASSE, SAUVADET? Ce spui, acestia, plus -de ce sa nu-i mai amintesc o data?- SOUGOU, KAPETANOS, CAMORA, RENAN, RONNY, BETO, etc, ar castiga campionatul in Liga lui Mitica? Te rog sa observi ca printre aceste nume – care au insemnat sau mai inseamna inca ceva in fotbalul nostru – sunt doar jucatori veniti liberi de contract sau, in putine cazuri, pe maruntis (sub 100.000 de euro). Stiu ca poate suna ca dracu’, dar mai risc o incurajare a la Kiruj: HAI CFR!!! Nu de alta, dar poate ca asa ne vom aminti, totusi, pentru ce ne pierdem vremea pe aici.

    Apreciază

  22. la noi totul depinde de noroc. daca nimerim sau nu jucatori buni care sa formeze o echipa. n-ai nicio certitudine ca nustiu ce atacant de la cesena sau de pe la rio ave si nustiu ce wesley de 35ani de pe la arabi se vor integra si nu vor fi niste tepe. perolul daca isi pastreaza echipa e clar favorita la titlu. alaturi de astra si vaslui. de steaua nu stiu ce sa zic. viitorul ei pe termen scurt depinde de decizia uefa.

    Apreciază

    • Niciodata nu ai siguranta. Dar apropos de ‘criticacii’ conducerii – imi amintesc de Vasilegaray si Luis Alberto. Ca s-au putut face niste transferuri rapide, pentru un scop precis , s-a dovedit. Amintiti-va ca ferestra de transfer dupa meciul cu Basel se inchidea dupa 4 zile si cam ce calitati au avut jucatorii astia. Evident, pentru contestatari conducere a fost dublu afoana, la inceput pentru ca noi chibitii nu stiam de ei si apoi pentru ca nu au fost tinuti. Nici altii nu sunt mai breji si toti o mai si musca. Un alt exemplu actual din Bundesliga (cu dedicatie speciala pentrru TGV). Hoffenheim e un club nou finantat de unul din fondatorii SAP. Au o echipa relativ tinara si au vindut profitabil si jucatori talentati adusi de prin America Latina (Bayern a dat de exemplu 15 mil acum un an jumate pe Luis Gustavo). Ei bine, oamenii nostri s-au gindit ca un portar bun face mult la casa omului si l-au luat in vara trecuta pe Wiese de la Bremen. Carte de vizita buna, vreo 10 ani titular, jucat in Champions League, titluri, nr 2-3 al nationalei, 31 de ani , provenea si din regiune etc. ce mai candidatul ideal. Ei bine omul nu s-a adaptat la club (care a avut si un sezon prost abia a scapat la baraj de retrogradare) fanii nu-l iubesc, s-a certat si cu conducerea si acum ia lectii de executat contracte de la Nuno Claro. Partea proasta pentru club e ca omul mai are 3 ani de contract, costa 3,5 mil de euro pe an – mai mult decit ceilalti 5 portari de la prima si a doua echipa impreuna. Asa ca revenim la cruda realitate: numai cine nu munceste nu greseste..

      Apreciază

      • normal ca nu ai siguranta cand aduci jucatori anonimi de la echipe de mana a 2 a din portugalia sau italia. in portugalia cu exceptia porto, benfica si braga restul sunt echipe modeste cu bugete comparabile cu romania de nivelul astra sau vaslui. nu cred ca ai emotii daca transferi 3-4 jucatori cotati la 2-3 mil euro

        Apreciază

        • Depinde ce prinzi. Daca te vei uita atent pe transfermarkt vei vedea ca cele 4 echipe puternice din Portugalia au zeci de jucatori imprumutati la alte echipe. Mai intervine o particularitate si anume aceea ca in Portugalia fonduri de investitii (de obicei legate de cluburi) pot avea cota parte minoritara din drepturile federative ale unui jucator. Ori interesul acestor fonduri e sa capitalizeze cit mai mult si mai repede si aici depinde si de ceea ce poate oferi CFR fata de alti pretendenti. Sa nu credem ca doar ai nostri sunt destepti si se uita si in Portugalia si altii stau ca prostii si asteapta sa cresca preturile. Vom vedea – asa cum am mai scris, in campionatele sudice inca se mai joaca (Spania a avut ier ultima etapa) si loturile pentru noul sezon se vor reuni in jur de 1 august…

          Apreciază

  23. Nu va mai faceti griji pentru transferuri! Asa cum spunea A.P. : „după cum se ştie, CFR-ul îşi face politica de transferuri cu doi ani înainte. Nistor nu intră în vederile noastre. La transferurile pe care le-am pregătit în aceasta vară s-a lucrat de mult timp. Vom aduce jucători în toate compartimentele, mai puţin pe postul de portar”. Deci, avand in vedere faptul ca jucatorii sunt urmariti cu 2 ani inainte de a fi adusi, poate ca aducerea unui oftalmolog la club ar mai scadea procentul de petarde aduse. :))) Oare se gandeste cineva si la faptul ca mai tot timpul suntem prost pregatiti fizic? In ultimii ani tot timpul am auzit aceasta scuza, dar vina nu e a nimanui…

    Apreciază

  24. @florinaccio Iti raspund pt. ultima data ,din simplul motiv ca in opinia mea nu poti avea un schimb de idei civilizat cu cineva care crede ca prin jigniri ,calomnii si ton agresiv va demonstra justetea parerii sale.Sa stii ca dpdv psihologic s-a demonstrat ca indivizii care recurg la acest stil intr-o dezbatere dau dovada de imaturitate ( vulnerabilitate) emotionala,atacul la persoana interlocutorului demonstrand o personalitate lipsita de incredere dominata de frustrare si complexe de inferioritate.In continuare am sa-ti demonstrez logic cu date si fapte ca daca te ” inflamezi” si nu gandesti rational poti sa cazi in ridicol sustinand cu patima idei infirmate de realitate.Sa o luam sistematic.Sustii ( impreuna cu concitadinul tgv) ca jucatorii buni abia asteapta sa devina liberi de contract ca sa se transfere gratis si intre astia liberi multi si poti gasi gratis relativ usor marfa de calitate.Eu sustin ca jucatorii cu adevarat buni la un moment dat cu care poti ridica rapid si semnificativ valoarea echipei( adica ceea ce e nevoie acum la echipa noastra)si in plus pe care-i poti vinde ulterior sunt in (marea )majoritate cei transferati de la alte echipe pe bani.Atentie ,n-am spus ca nu exista si exceptii( putine ,majoritatea deja cu intelegeri/precontracte semnate cu altii)dar se stie ,exceptiile intaresc regula!Imi dai exemple o serie de jucatori internationali.Faci o insiruire de nume fara sa precizezi momentul si conditiile in care s-au transferat de-a lungul carierei.Spre exemplu il mentionezi pe Nesta.Stai putin,nu ajnuge numele,de care Nesta vorbesti: de cel de 36 de ani ,cu accidentari la activ,lasat liber la sfarsit de cariera pt.un ultim tun in SUA sau de Nesta cel transferat pe zeci de milioane pe ruta Parma- Lazio- Milan cand era tanar si bun.Sustii ca Davids s-a transferat gratis de la Ajax la Milan.Nu cred asta,dar nu pierd timp sa verific cat timp stiu ca cel putin o duzina de colegi de-ai lui s-au transferat pe bani grei( fratii de Boer,Kluivert,Kanu,Overmars,Winter,Roy,De Jong,Litmanen,Cocu,Zenden etc.) ,nu mai vorbesc de tripleta de aur Gullit,Rijkaard,Van Basten sau de Van Nistelrooy si Van Persie…Mi- l mai dai ex. pe Ballack( care dupa perioada de varf a carierei ) a profitat de aparitia lui Abramovici.Eu pot sa-ti exemplific cu zeci de jucatori germani transferati pe sume imense( klinsmann,Voller,Matthaus,Brehme,Ribery,Robben,J. Martinez,Ozil,Khedira,Neuer,Gotze ,etc.)In lista ta majoritatea jucatorilor enumerati ca au plecat gratis( Appiah,Govou,Saviola,Denilson,Recoba,Berbatov,Mc Manaman,Gomes,Campbell,Larsson etc,.) au avut in momentul respectiv cel putin 30 de ani,multi erau dupa accidentari sau erau epuizati fizic si mental dupa sezoanele in care au fost storsi de echipele de la care au plecat,acestea nemaidorind sa le prelungeasca contractul.Altii au plecat pe bani( ex. Farfan,Joaquin,Motta,Marica- a fost vandut de fratii Becali ca tanara speranta ,iar apoi a fost cel mai scump transfer al lui Stuttgart – unde n-a confirmat,ca de altfel nici la Schalke)Ca sa inchei hai sa-ti dau si eu exemple de jucatori pe care niste cluburi fraiere
    au platit zeci de milioane in loc sa astepte sa-i transfere liberi de contract: Maradona,Crujff,Platini,,Ronaldo( brazilianul si portughezul ) ,Zidane,mai nou ,Falcao,Cavani si gata ma opresc ca pot enumera pana maine ; analizeaza jucatorii de baza ai echipelor ce domina campionatele puternice din Europa( deci ai celor care obtin performante sportive si bani) si vezi raportul dintre jucatorii transferati pe bani si cei veniti gratis si daca nu e clara concluzia pierdem vremea degeaba.Trecem la campionatul intern unde te lauzi ca esti tare ( bine macar ca recunosti ca nu esti modest)In primul rand trebuie facuta precizarea ca peste 90% din jucatorii ce joaca la noi sunt transferati liberi,in ultiimii 5 ani evoluand cred aproape 1000 de jucatori( poate ne ajuta kiruj) deci ai de unde alege…De aici si valoarea scazuta a campionatului ,din care te-ai chinuit sa-mi faci o lista de vreo 25 de jucatori( adica vreo-3%),care au aratat cat de cat ceva.Uitandu-ma la lista ta imi vine sa rad: mari valori Kolev,Genchev,Helder,Barboianu,Florescu ,Manasse,plus unii care s-au lasat sau altii evolueaza la echipe obscure.Ca sa inchei meciul frumos ,iti propun si eu o echipa a putinilor jucatori ( transferati pe bani ) in/din liga1:Felguieras( Pantilimon,Tatarusanu)-Tamas( Pinto,Rui Duarte)Chiriches(Cadu) , Piccolo( Goian,Papp) Perreira( Rat,Latovlevici)-Muresan( Pintilii),Bourceanu( Lazar)-Culio(Maxim,Chipciu),Mutu,Torje((D.Niculae,A.Popa)-Marica(Rusescu),Bokila( Wesley)

    Apreciază

  25. IQ, imi era clar ca dupa disputa asta vei cauta sa-ti pregatesti o iesire din scena cat de cat onorabila, dar vezi ca lui Cristi, de ex., ai „uitat” sa-i raspunzi. Daca tot ai vrut sa inchei meciul asta frumos, te rog sa nu te superi ca eu il voi trimite putin in prelungiri, dar cel putin la fel de frumos ca tine. Daca ai fi fost onest, dar stiu ca cer prea mult, poate dupa numele alea care si azi mai dau fiori (Gullit, Van Basten, Rijkaard, Brehme, Ronaldo, Zidane etc.) mi-ai fi insirat si altele, de genul: IBRAHIMOVIC (vreo 40 de mil. pierdute de Barcelona din cauza lui doar intr-un singur an), KAKA (67), ROBINHO (40), SEVCHENKO (35), MENDIETA (48), ANELKA (25, la PSG), DENILSON (32), FELIPE MELO (25), SONG (19), KEIRRISON (22), CYGRYNSKI (24), HENRIQUE (8), COENTRAO (30), REBROV (18), BERBATOV (38), CARROLL (38). Intre paranteze apar sumele pe care baietii astia au fost transferati; ce ne spui, au meritat a fi cheltuite cu atata darnicie? La acestia mai adauga nume ca: BROLIN, SAHIN, POBORSKI, RADUCIOIU, MUTU, KEZMAN, D’ALESSANDRO si inca alte 1000 din fotbalul mondial. Pe urma, ai putea trece putin si prin Liga I: TASE, COSTEA-CRUDUTU’, SEMEDO, KARAMYAN (la Steaua), IONITA, DAYRO, PLESAN, SZEKELY, MIRANDA (toti astia au fost transferati de la 1 – 1,5 mil in sus; doar armeanul cred sa fi costat mai putin), + Y.KONE, PRETTE, OBERMAN si altii de prin ograda CFR-ului, pe care s-au cheltuit bani grei, fara a putea avea certitudinea ca vor confirma, ceea ce nici nu s-a intamplat ulterior. ia la rand Vasluiul, Dinamo, Steaua, Timisoara, Rapidul, si vezi cate tepe au luat cu jucatorii scumpi pe care ii tot recomanzi tu pe aici. Sigur, ”tzepe” s-au luat si cu jucatori liberi de contract (gen Dorsin), dar eu te intreb: oare ce-i mai de preferat, sa ii iei si la un pret ridicat (+ un contract bun si altele), sau sa-i aduci liberi, chiar cu o prima de instalare, dar care niciodata nu se va ridica nici la jumatate din suma care s-ar fi platit atunci cand acestia erau inca sub contract. Daca titani in ale antrenoratului s-au fript cu nume ca Henrique, Keirrison, Cygrynski (Guardiola), Sahin, Coentrao (Mourinho), Poborski, Berbatov (Ferguson), tu cum garantezi ca cei adusi pe bani frumosi la CFR ar confirma si nu ar arunca acest club in prapastie in cativa ani de zile? Nume ca cele de mai sus pot fi insirate inca vreo cateva sute, din toata lumea asta, dar stiu ca nu are nici un rost intr-o disputa cu tine, pentru ca tu oricum te vei agata de 2-3 care ai senzatia ca ar putea constitui niste colaci de salvare pt tine, la fel cum ai facut si cu Kolev, Ghenchev sau Manasse, dar ignorand cu desavarsire nume ca Geraldo, Szukala, Adailton, Hamza, Peralta si inca atatia altii care au ridicat considerabil nivelul valoric al fotbalului nostru. Asta chiar daca au fost adusi pe maruntis, sau chiar gratis. Dar daca tot am pomenit de bulgarii astia doi, fii sincer macar o singura data si spune-mi: i-ai urmarit cu atentie macar 4-5 jocuri, ca sa-ti poti da cu parerea despre ei, sau mergi doar pe drumul batatorit de miticii ignoranti din presa noastra, care nu reusesc sa observe valoarea unui jucator decat dupa ce acesta bate de unul singur Baselul (vezi cazul Sougou), Braga ( Bastos, Rui Pedro), e vandut pe sume ametitoare in strainatate (cazul atator fosti ceferisti de-ai nostri, ignorati cu desavarsire pana cand inca aparau culorile CFR-ului) sau inscrie goluri magnifice prin Champions League (pe Old Trafford, de exemplu). Daca esti unul ca acestia, ceea ce mi-ai dovedit prin referirile la Helder, Ghenchev sau Manasse (apropo de african, nu e perfect, dar vad ca uiti prea usor ca baiatul asta i-a facut uitati la Ploiesti pe Szukala si Galamaz, fiind titular incontestabil in probabil cea mai frumoasa echipa a returului, Petrolul). Dar daca tot nu-ti plac numele astea pe care ti le-am insirat sambata in graba (apropo, nu-s 25 la nr, ci vreo 40, chiar daca CFR-ului nu i-ar trebui decat vreo 6-7), iti mai dau cateva, din care cu siguranta s-ar putea/fi putut alege si cateva utile CFR-ului: FLORIN COSTEA, NICULAE, COSTIN LAZAR, VIERA, JUNIOR MORAIS, J.MORAES, BALGRADEAN, COSMIN MATEI, BAKARY SARE, WELDON, BUKARY, GEORGIEVSKI, KESERU, MUTU, A.MURESAN, GOIAN, GIURGIU, LATOVLEVIcI. Apropo de asta de pe urma, vezi ca a ajuns la Steaua pe bani marunti, in ”campania V.Piturca”, deci nu pe cine stie ce sume, cum eronat ai sustinut tu mai sus. Iar in cazul sau ii mai poti trece si pe altii din lista aia (te las sa-i descoperi singur), asa ca te-ai falit degeaba cu ea. De altfel, observ ca in lansarea unor perdele de fum esti expert. Mai intai spui ca eu am sustinut ca fotbalistii de pretutindeni n-au altceva in cap decat cum sa ajunga sa fie liberi de contract. Nu ca nu ar fi si unii din acestia (vezi cazul lui Llorente azi), dar unde ai vazut sa spun eu asa ceva? Sustineam doar ca numarul fotbailstilor buni si ieftini nu s-a terminat odata cu mercato-ul CFR-ului de acum doua veri, cand timpul a demonstrat ca ne-am facut un lot puternic (BETO, WELDON, RENAN, SOUGOU, CAMORA, RONNY, RUI PEDRO) fara cine stie ce investitii de rasunet. De ce nu ne-ar putea iesi si de data aceasta, mai ales ca abia intre timp a inceput sa se scufunde cu adevarat planeta si sa apara peste tot o sumedenie de cluburi falimentare. Pe urma, tot dupa bunul tau obicei (care tinde deja sa devina marca inregistrata), acela de a le zugravi pe toate doar in alb si negru (sa mor daca nu U-ist trebuia sa fii tu, cu atatea certitudini cate incap in capul ala al tau!), ai concluzionat ca eu pe toti jucatorii ieftini /liberi de contract ii vad buni de CFR. Daca nu m-as numara printre aplaudacii care abia-si asteapta sandwich-urile de la conducere ti-as putea spune ca de data asta ma confunzi cu A.Paszkany. 🙂 Mai sus cu 15-20 de randuri ti-am mai adaugat (la cei 40 de sambata) niste nume din hulitul nostru campionat, din care ai putea face nu una, ci vreo 4-5 echipe care sa se bata la campionat in Liga I. Nici nu ti i-am spus insa pe toti, mai adauga la astia numai la jucatorii Rapidului, aceiasi care in urma cu un an au dat de pamant cu noi, iar de atunci au parasit Giulestiul mai toti liberi de contract.Te-ai intrebat insa oare cati fotbalisti de genul acesta nu s-ar putea gasi azi si in campionate (mult) mai puternice decat al nostru? Cel grec si italian de exemplu. Sau in Portugalia, Serbia, Slovacia, Polonia, America de Sud, s.a.m.d. De pilda, se aude (atata doar ca nu se poate pune prea mare pret pe stirile din presa noastra) ca WESLEY ar fi liber de contract. Te intreb: in cazul asta brazilianul ar fi un nou tun dat de CFR, sau doar o biata petarda intre alte petarde? Sau ma intreb ce-ai fi zis despre Bakary Sare daca ar fi venit si el in iarna asta odata cu Muniru si Obiora? Nu cumva era tot petarda pentru tine? Asa insa, daca-l avem in curte de mai multa vreme, banuiesc ca e bun, chiar daca la venire era un anonim. Apoi, ne tot jucam aici cu nume ca Bastos, Camora, Rui Pedro, Dani, Didi, Tony, Trica, Semedo, Zicu, Kuciak, Tembo, samd, dar ai certitudinea ca pe fiecare dintre ei s-au platit carute de bani pentru a veni in Romania? Eu nu-s atat de convins, dar nu ma pronunt, pentru ca nu stiu exact sumele vehiculate la venirea lor in Liga I. Sau poti fi tu sigur ca nume pe care s-au aruncat bani grei in fotbalul mondial (gen Hulk, Witsel, Neymar, etc) nu vor fi mari deziluzii in viitorul apropiat? Si atunci, de unde vine siguranta asta a ta atunci cand dai verdicte pe aici cum ca fara a baga mana adanc in buzunar Paszkany nu va face o echipa puternica in veci? Sa-ti spun un lucru pe care ar fi trebuit sa-l stii si tu pana acum: punctul forte al patronului CFR-ului nu sunt neaparat banii de care dispune, ci inteligenta cu care isi investeste banii astia. Iar daca nu si-a pierdut cumva mintile intre timp, nu vad de ce n-ar putea creste si pe mai departe clubul asta tot pe reteta jucatorilor ieftini, cum a facut-o in ultimii ani. Vreau sa-ti spun doar ca de la Llorente (despre care se aude ca merge la Juventus), coborand pe o scara a valorii pe la Kahlenberg sau Marica, pana la un Wesley sau Florin Costea, pot fi gasite nenumarate solutii care sa ajute azi CFR-u
    l, chiar daca pentru asta nu se cheltuie sume uriase. (Sper ca de aici n-ai inteles ca in clipa de fatza ii cer la CFR pe Llorente sau Kahlenberg). Sigur, pe scara asta se poate cobori si mai mult, pana la petarde pe care ai tot dreptul sa fii suparat (gen Celestino/ Minca) sau chiar pana la fostii mei colegi de scoala care s-au ratat ca fotbalisti, deci tot petarde au ajuns. Sigur, avem viziuni diferite despre cum se poate investi la un club ca CFR-ul (nu-i obligatoriu ca eu sa nu ma pot insela; asta spre deosebire de tine, desigur). Esti unul dintre tribunistii cu care mi-ar fi placut sa discut in contradictoriu uneori, dar din pacate caracterul tau lasa mult de dorit. M-am facut ca nu-ti observ rautatile uneori, dar de data asta ai facut greseala – nu greseala, crima! – sa te iei de singurul om de pe lumea asta de care nu permit cuiva sa se ia, de fratele meu. Asta pt.ca mai intai il cunosc prea bine, mai bine decat iti cunosti tu propria camasa, ii stiu onestitatea si ca mereu cauta sa aiba opinii pertinente pe Tribuna, pe care si le expune cu bun simt. Si de data asta a cautat sa poarte un dialog civilizat cu tine, insa s-a lovit de marlania ta si asta nici macar nu pentru prima data. Asa ca ia nu mai fa tu acum pe fata mare, vaicarindu-te ca te-am luat in suturi pe aici. N-am facut-o nici macar o singura data cat timp ai stat in banca ta si ti-ai spus punctul de vedere in mod cinstit, chiar daca nu mereu am fost de acord cu tine. Daca tie iti plac echipe formate cu jucatori mai scumpi, iar eu apreciez mai degraba un antrenor ca Dan Petrescu (cel care speriase Europa si mai ales Romania cu jucatori de multe ori refuzati de altii, gen Bilasco, Danalache, Frunza, Galamaz, Onofras, etc) asta nu inseamna ca trebuie sa luam parul unul la altul. De data asta am fost si eu mai ”rau” putin, dar numai din cauza celor pe care ti le-am expus mai sus si pentru ca pana acum viata (si nu doar ea) m-a invatat ca atunci cand ai de-a face cu lichele ca tine, dupa doua -trei incercari de a le aduce pe drumul cel bun cu binisorul, e bine sa vorbesti pe limba lor, ca altfel risti sa nu inteleaga nimic, sau se prefac ca nu inteleg. Crede-ma ca am de-a face aproape zilnic cu specimene din astea ca tine, iar daca vrei sa fii ”finut” cu ele nu rezolvi nimic de la o vreme. Asa ca vezi-ti de treaba si nu mai face pe lupul moralist cu altii, macar atata vreme cat porti inca in spate o piele de oaie.

    Apreciază

  26. Citeva remarci la discutia voastra. 1. IQ, nu amesteca nume de jucatori din preioadele dinainte si dupa legea Bosman. Inainte si la sfirsit de contract nu se pleca gratis, asa cum nici azi nu este valabil pe piata sudamericana. 2. Putem aduce nesfirsite exemple in favoarea unei directii sau a alteia, singura care decide e piata in functie de punga clubului. 3. Romania nu este o piata de fitbal cu venituri consistente constante – o strategie de risc calculat nu este semn de zgircenie ci de cap limpede. 4.Piata reala, dincolo de marii cumparatori (in general 2-3 per campionat si sezon) este mult mai asezata – din nou va dau exemplul Frankfurt care va merge in Europa League si care numai datorita acestui lucru si-a marit bugetul de achizitii de la 3 la 7 mil euro – si ei se uita dupa jucatori talentati din diviziile inferioare, jucatori ce pot fi luati imprumut fiind buni dar neavind loc sa joace la o echipa mai mare sau cu lot numeros, jucatori liberi etc. 5. O strategie este buna cind are succes – cine nu crede sa-l sune pe Porumboiu. Acum va stringeti mina?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.