Singuri împotriva „granzilor” (bilanț I)


De o vreme încoace, după ce echipe frumoase și rebele din afara Centurii Bucureștiului, precum Universitatea Craiova sau FC Argeș, s-au cam înmuiat, CFR-ul lui Paszkany a dat semnalul răzvrătirii Provinciei împotriva centralismului deocheat din fotbalul românesc. În perioada 2007-2013, după trei sezoane de încălzire, aclimatizare, ceferiștii din Gruia au pus mâna pe 3 trofee de campioni ai României (ulterior, Unirea Urziceni și Oțelul Galați pe câte unul), plus banii din televizări, câteva Cupe și participări glorioase în Champions League. Steaua, care nu de trofee ducea lipsă, ci mai degrabă de milioanele de la UEFA, a încheiat recent seria obraznică a provincialilor, care a durat/durut un cincinal capitalist întreg.

9 (nouă) sezoane la rând a bifat CFR Cluj-Paszkany pe prima scenă fotbalistică, devenind una dintre echipele de top (așa firav cum e topul) de la noi din țărișoară. Dar, despre succese, euforie și bătut cu hegemonia în piept, într-o postare ulterioară… Deocamdată (probabil influențat de scufundarea corabiilor personale post-finala Cupei) am ales să vă prezint partea gri/întunecată din istoria acestor sezoane, nu pentru că mi-aș dori eu să fie întunecată, ci pentru că cifrele reci și seci ne bagă la umbră. Deși traseul CFR-ului spre statutul de echipă de calibru a arătat – cel puțin la început – ca o cruciadă demnă de aplauze împotriva Capitalei (apoi ne-am făcut destui dușmani și din Provincie), bilanțul după cele 9 campionate ne indică unul dintre punctele la care CFR Cluj-Paszkany a eșuat: bătălia împotriva „granzilor” din București. Iată ce ne spune statistica meciurilor CFR-ului împotriva celor trei echipe pe care le-am încadrat la categoria „granzi”: ultra-extra-exagerat-de-super-pluri-gigantica Steaua, „granzii” roșii din Ștefan cel Mare și rapidiștii de lângă Podul Grant.

Din păcate, se poate vedea cu ușurință că CFR Cluj-Paszkany n-a reușit să cucerească Capitala în luptă directă (directă, că foarte dreaptă n-a fost niciodată)! CFR nu a contat în lupta contra „granzilor” decât într-un singur sezon din 9 – sezonul 2007/2008 (nu întâmplător cel mai aproape de inima suporterilor ceferiști). Cam puțin, enervant de puțin, frustrant de puțin… CFR a câștigat o mare parte din respectul și admirația Transilvaniei și poate și a unei părți din restul țării, dar succesul feroviarilor a venit ocolind Bucureștiul. E păcat că nu ne putem lăuda cu măcar un sezon de Liga 1 în care să fi măturat pe jos cu „granzii”. Regretul e cu atât mai mult cu cât în clasamentul minicampionatului compus din 3 „granzi” + CFR, ne situăm pe ultimul loc. Este enervant faptul că echipele bucureștene s-au grupat mult înaintea noastră, iar Steaua a ajuns aproape de primul loc, în ciuda faptului că a avut două sezoane consecutive fără victorie împotriva celorlalte trei echipe (2008/2009, 2009/2010), iar în ediția 2010/2011 a reușit să bată doar pe Dinamo. Dacă Provincia ar avea ochi să se uite la acest clasament, ne-ar spune un „rușinică!” micuț.

S-ar putea ca – dintr-un reflex de logică – unii să găsească scuza că CFR-ul a pornit în primii 3 ani după promovare de la un nivel scăzut de potențial față de hoașcele bătrâne din Capitală, dar țin să le aduc aminte că FC Kaiserslautern a câștigat un campionat în Germania în anul promovării în Bundesliga, iar CFR-ul a făcut totuși un memorabil 4-2 cu Dinamo în primul an și a bătut Steaua în al doilea, deci a arătat că performanța e posibilă! Teoretic, nimic nu împiedica CFR-ul să lupte de la egal la egal cu „bucalianii” (echipele satelit ale unora și arbitrii simpatizanți ai altora, intră la capitolul „practic”, nu la „teoretic”) încă din primii ani.

Desigur, dacă privim ultimul clasament, cel al bilanțului CFR-ului împotriva fiecărui adversar în parte, găsim și SINGURUL motiv de mândrie… provincială: bilanțul împotriva lui Dinamo ne este favorabil! Practic, am maltratat legal „câinii roșcați” în jumătate din meciuri! Dar, dacă reducem puțin nivelul satisfacției și coborâm privirea spre UNICA victorie contra Stelei în nu mai puțin de 18 partide, parcă ni se cam îneacă locomotivele… O victorie din 18! Păi se pare că noi obișnuim să batem mai des Manchester United decât Steaua!!! Nu știu cât de bine se simte orgoliul lui Paszkany când se uită la aceste statistici, în care se vede cum, în drumul spre trofee, l-a ocolit pe G.Becali în loc să-l sară. Mă rog, poate cu privirea la alte bilanțuri (cu plus sau zerouri), orgoliul suferă mai puțin la unii contemporani. Dacă ar exista cu adevărat pupicuriști (nu deținem dovezi palpabile), aceștia ar replica imediat că nu contează câteva bătălii pierdute, cât timp la sfârșit câștigi răzbelul. Noroc că aceștia nu există, că n-aș putea să-i contrazic.

Judecând la modul cumpătat, ardelenesc (pentru cine nu știe, ardeleanul mai lasă slană – ba chiar și pălincă – și pe mâine), CFR-ul e de lăudat că a rezistat și a făcut performanță când alte echipe, mai cu ștaif, s-au dus pe sfârlă. Îndeosebi în ultima vreme a jucat prudent, la acumulare și supraviețuire: a vândut marfă de calitate și a ținut rebuturi. Însă, pentru a se maturiza și împlini în mocirla fotbalului românesc, CFR trebuie să se ridice deasupra acesteia. Sunt sigur că nu sunt singurul fan al CFR-ului care ar șterge cu buretele un eșec în Gruia în fața unei echipe mărunte, dacă acesta ar fi urmat de o victorie împotriva Stelei, apoi de un succes cu Dinamo (de Rapid nu se știe dacă se poate vorbi la viitor). Suporterii Stelei continuă să ne acuze că ne raportăm prea mult la echipa lui Becali. Însă când ne gândim cât de „mielușei” am fost în partidele contra „oilor”, e normal să fim obsedați de gândul revanșei. Dacă Paszkany vrea să facă din CFR Cluj cea mai puternică echipă a momentului (și poate a deceniului), obstacolul principal din calea sa este – că ne place sau nu – Steaua București.

Dacă tot se transformă CFR-ul într-o echipă cu suporteri de rezultat (nici ceferiștii cu vechime nu par să mai ducă dorul deplasărilor riscante din orașele miniere), dacă galeriile reconciliate au ajuns să dea m– de la egal la egal cu galerii mai exersate din țară (ba chiar să-i „subordoneze”, în premieră, pe steliști!), dacă la acest club – ce ar trebui să inspire mândrie locală – au primit de-a lungul anilor șanse mai puțini jucători din pepiniera proprie decât antrenori principali cu experiență zero sau fff redusă (Minteuan, Trică, Jorge Costa), dacă echipele adverse terfelesc gazonul și tabela de marcaj din Gruia mai ceva decât armata rusă onoarea femeilor din satele eliberate… mie ce dorință-mi mai rămâne de dorit, ca să compenseze faptul că nu mai pot ține pasul cu această evoluție involuționistă? Cer prea mult, măcar o victorie cu Steaua pe sezon? Așa, ca un oscior aruncat unui câine… (VA URMA)

0 comentarii

  1. Offtopic, cer scuze. Merită urmărit Mitică Mironică (sau cum l-or fi chemând) pe sport puct ro cum se screme să fabrice un caz „valiza” CFR – U. Nu prea îii iese, sireacului. Poate că îi chiar sincer. Cu „educaţia” lui de bucureştean, nu poate concepe că o echipă poate câştiga cinstit…

    Apreciază

    • Pai dupa logica lui Mironica si eu pot sa-l acuz ca a spart o banca. DNA sa se sesizeze si sa-l cerceteze. In alta ordine de idei, conducerea CFR-ului este in culpa: in momentul in care dobitocul de Radoi a iesit cu declaratiile, trebuia sa-l dea in judecata pentru calomnie, dar poate si „frica” invocata de CJ-07-CFR mai sus a oprit-o.

      Apreciază

  2. Am oprit notarea, tabelul este reactualizat, aveţi varianta finală pe sezonul 2012-2013!! În scurt timp voi face o mica analiză a acestor note, minute jucate etc. HAI CFR !!!

    Apreciază

  3. Se stie ofitica sudista pt. noi, dar nu mai conteaza, ne-am obisnuit cu asta. Ce conteaza este parcursul nostru in Europa… de acolo vin banii si faima, nu de aici. Anul viitor speram sa fim mai motivati si sa castigam din nou tot. HAI CFR!

    Apreciază

  4. „CFRul în ultima vreme a jucat prudent, la acumulare și supraviețuire: a vândut marfă de calitate și a ținut rebuturi”-super spus. Mai trebuia sa adaugi ca a incercat imposibilul prin a castiga Cupa cu aceasta minunata ( modesta si plina de rebuturi) echipa.

    Apreciază

  5. Desi mie personal nu imi place statistica (Kiruj, scuze!) – de felul meu fiind ceva mai boem – nu pot sa nu iti apreciez munca, 07, si totodata sa salut revenirea ta pe Tribuna si ca autor, nu numai ca,,, comentator. Cat despre obsesia ta numita Steaua, cred ca e singurul complex (sau poate nu!) de care poate fi acuzat cefereul nost’… Dar, desi e greu de crezut, noi din timpuri destul de stravechi (Steaua CFR Cluj-Napoca?!) am fost prietenii lor, traditie pe care vad ca nu vrem sa o uitam sub nici o forma. Ca sa nu ne aducem aminte ce de treaba au fost conducatorii nostrii cand le-au inchiriat stadionul si drept multumire, daca bine imi aduc aminte, nu au trecut nici doua luni si Jiji za best ne porcaia iar pe toate canalele media (Doamne, iti multam ca ne-ai scapat de el!)… In fine, ceea ce e cert e faptul ca e musai sa iesim din aceasta cutuma si cred ca sezonul care urmeaza e numai bun pentru asta!

    Apreciază

      • .no, nu ma enerva 🙂 io sigur as fi scos CFR-ul pe primul loc. 🙂 da, e statistica, dar cin’ te impiedica sa folosesti puncte penalizatoare? 🙂

        Apreciază

        • Caneto, ia nu te mai lauda mata atata, ca unicul clasament pe care-l puteai face (fara sa fortezi nicio cifra pe undeva pt. a o scoate pe CFR campioana) a fost si singurul pe care l-ai uitat: cel al golurilor inscrise cu capul in campionatul 2012-2013! Ia apuca-te deci de treaba! 🙂

          Apreciază

  6. Da, Mister 07, aşa este cum le prezinţi tu, n-avem ce comenta. O mica completare : această titulatură de „granzi” este şi depăşită (vezi situaţia Rapidului, partial şi a lui Dinamo), şi este şi nerealistă, din moment ce în utlimii 3-4 ani aceşti „granzi” nu au prins niciodată „in corpore” primele 4 locuri (sper să nu greşesc). Ele sunt mai degrabă „echipe bucureştene”, să zicem. Ar fi interesant, de exemplu să vedem ce a făcut CFR cu echipele care au terminat pe podium, de la un sezon la altul. În altă ordine de idei, există şi teorema : „campionatele se câştigă cu echipele mici”, ea se potriveşte de minune CFR-ului nostru. Revenind la statistică : în primele două ediţii (când am luat titlul), am ocupat -totuşi- de fiecare data un acceptabil loc 2 (din 4), cea ce nu e chiar foarte rău. În opinia mea există în subconştient o „teamă” (sau ceva asemănător) de echipele bucureştene , de „granzi”, cum zici tu. Dar o vom elimina treptat, sunt convins…HAI CFR !!!

    Apreciază

  7. Cea mai mare problema e ca in Romania in afara de Steaua nu mai sunt granzi. O echipa mare lupta in fiecare an la titlu si asta pe un termen lung. Exista apoi echipe bune, care sunt constant sus si cistiga din cind in cind (cam ceea ce a fost Rapidul de la venirea lui Lucescu si pina la momentul Taher) si intr-o a treia categorie sunt cele care au o perioada buna, fara sa cistige ceva concret, dar care de principiu pot bate pe oricine (Vasluiul si Timisoara intra aici, daca vor ramine sus eventual Pandurii). Oricum, pentru a fi o echipa buna trebuie sa defilezi cu cei mici si sa punctezi in meciurile directe cu cei din categoria ta valorica. Nu degeaba exista termenul de „big points”.

    Apreciază

      • Am uitat sa-ti aduc si argumentul care ti-ar putea aduce mult-dorita liniste. ”Fie painea cat de rea, tot mai buna-n Belgia”. 🙂 Stii cine spunea asta in urma cu ceva vreme? Ai ghicit … Strambu’.

        Apreciază

  8. Salut si eu intoarcerea din concediu a lui 07. 🙂 Ma tem insa ca n-a fost decat un „concediu de boala” (cauzat de evolutia penibila a CFR-ului din acest nou an impar) si nu vacanta aia mult laudata din Frantuzia… 07, mie articolul acesta al tau mi-a adus aminte de primele mele „lectii de geografie”, din frumoasele vacante de vara de la bunici. Undeva, in podul casei, tgv-ul a gasit cateva exemplare din revista „Fotbal” – probabil singura cu care microbistii se puteau delecta in acei ani in timpul lor liber. Probabil vi le mai amintiti si voi: dupa obigatoria preamarire a lui Ceausescu, gaseai acolo loturi, rezultate, clasamente, programul turului sau al returului de campionat etc. Imi placea la nebunie sa iau la rand fiecare etapa de campionat si sa refac toate clasamentele posibile ale diviziilor A si B (cumva asemanator cu ce ai facut tu in pregatirea acestui articol). In timpul acesta bunicii ne implineau toate poftele, ba mai avand si grija ca nu cumva sa ne deranjeze cu ceva treaba, ca doar noi, dragii lor nepoti, invatam de numa’ pana si-n vacante! Si intr-adevar, cine in sat se mai putea lauda cu asa nepoti silitori cum aveau ei, care citeau, scriau, invatau ceasuri intregi uneori?! 🙂 Aici insa, la partea cu invatatul, nu greseau chiar de tot: de la atatea clasamente, era imposibil sa ne scape vreun orasel din mandra noastra tara: Baia Sprie, Cavnic, Dej, Turda, Pascani, Brad, Plopeni, Moreni, Campina, Husi, Barlad etc. etc. Asa ca, de la o asa pregatire asidua in vacante, era aproape imposibil sa nu fim prieteni mai tarziu cu toti profii de Geografie pe care i-am avut.

    Apreciază

  9. Iata ca in cei 9 ani, chiar daca CFR Cluj-Paszkany a pierdut luptele cu granzii pe teren, a castigat batalia, in afara lui, cel putin in fata Rapidului. Daca la promovarea CFR-ului in prima liga, Copos se intreba contrariat si probabil ironic „cine sunt descultii astia”, acum, dupa 9 ani, Rapidul e in faliment, pe cand noi avem sperante ca vara aceasta se vor putea face achizitiile ce ne vor aduce un nou titlu in Gruia. Sa vedem ce va mai fi si cu stana, se pare ca clubul militar e condus de infractori, ceea ce e un plus doar in ochii celor ce comenteaza pe gesepe. Vom vedea ce va urma, dar eu cred ca balanta va incepe sa se incline incet incet in favoarea provinciei. Au trecut vremurile cand granzii isi imparteau intre ei campionatele, la „masa verde”, chiar inaintea inceperii sezoanelor.

    Apreciază

  10. Am fost aseara la Muzeul de Arta la lansarea filmului documentar „Teatrul Viselor”.Este un film reusit,cam scurt,doar 40 minute,dar in esenta a surprins toate aspectele legate de performanta reusita de echipa noastra.Mi s-a facut din nou pielea de gaina la auzul imnului CHAMPIONS LEAGUE,dupa ce am patit asta si pe viu pe stadionul nostru!! M-am simtit din nou mandru ca sunt CFR-IST!! HAI CFR CLUJ,CAMPIOANA FOTBALULUI ROMANESC!!!!!

    Apreciază

  11. Statistica este rece si nemiloasa si ne da niste date,care pot fi discutate si comentate.Per total voi spune ca nu stam rau si cu putine „ajustari” suntem cel putin egalii lor.Mie mi-au ramas intiparite in minte multe partide cu „probleme de fluierash”.Eu cred ca aici s-a facut diferenta,in faptul ca am jucat cu ei de fapt in „deplasare” tot timpul fiind arbitrati de aceeasi obiectivi de bucuresteni.Amintiti-va doar ultimele partide cu probleme………partida cu Rapid cand aveam 2-0 la pauza si a fost destul sa inscrie o data si apoi a intrat in scena Tudor evlaviosul(nu pot uita si faza din cupa cand fiind in spatele portzii intra peste tusier si da aut de poarta cand se vede clar ca balonul nu paraseste suprafata de joc) le da 11m la simularea lui Surdu.Apoi Vass este accidentat(calcat la o interventie fara balon) si ramanem si noi in inferioritate.Partida cu Dinamo acasa (condusa de acelasi Tudor…….) pierdute 2-3.O partida dominata cap fin de noi.La 2-1 in min 82(la o mana pusa pe umarul lui Liviu Ganea) da 11m la o faza de bascket.Aici a intors soarta partidei ,pentru ca apoi in prelungiri sa se faca 3-2 total nemeritat si contrar la ce s-a intamplat in teren.Partida cu Dinamo din acest retur pierduta cu 1-0,condusa de omniprezentul Tudor!Cel putin o faza flagranta imputabila acestui „escroc religios” invelit cu sutana diavolului.Gol inscris de Kape si anulat pentru un presuspus fault care niciodata n-a putut fi evidentiat de reluari pentru ca n-a existat…….a mai fost un gol anulat dar n-are rost sa mai comentam.Si aceste exemple le-am dat din trecutul apropiat…….puneti-le in contul nostru ,scadeti-le de la „jecmanitori” si veti avea parte de alta statistica.
    Daca analizam toate partidele cu probleme am fi usor in fata lor.Cand ma gandesc la partida cu Dinamo din 2007(din groapa) cand ne bateam cu steaua pentru locul 2……….Galiassi Souza este pe 6m singur in fata cu Lobont si din spate Blay(un negrutz) il faulteaza evident,dar in locul eliminarii si 11m Coltescu aflat in pozitie centrala pe 16m se face ca nu vede(isi cere scuze dupa meci).Ulterior il elimina pe Panin pentru 2 galbene,iar Stancioiu(ca intotdeauna cu echipele bucurestene) gafeaza nepermis la o lovitura de la 35 m a lui Cristea si jocurile erau facute pentru infractorul oier.Doar o paranteza ca sa vedem cine era Coltescu la acea data.Borcea intro emisiune la gsp intra si-l desfiinteaza reprosandu-i ca-i plateste ratele masinii!Iar el se rezuma la a infirma si vorbind fara convingere.Asemenea afirmatie era foarte grava si trebuia dezvoltata ,dar totul se termina fara urmari si din partea organelor statului si din partea conducerii frf.
    Deci o statistica ne poate da o imagine deformata despre realitatea obiectiva a acelor partide.

    Apreciază

  12. Gica, cred ca ai uitat sa pomenesti de penaltyul neacordat in toamna la faultul asupra lui Rui Pedro din meciul cu 5teaua. Puteai aminti apoi si de ”masacrul” din ghena din sezonul castigarii primului titlu, chiar daca de atunci au trecut deja vreo 5-6 ani. Dupa parerea mea acela a fost meciul in care am fost cel mai dezavantajati de un arbitru de la promovarea in prima liga pana la meciul cu U intrerupt sezonul trecut in min. 27.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.