BARCA noastră pe valuri


Avem și noi o Barca. Nu-i spectaculoasă, nu-i lipsită de fisuri, nu se mai prea vâslește la ea. O duc valurile cum vor şi a luat serios apă sezonul acesta. Cum-necum, mai din vâslă, mai purtată de curent, uşor şi nu prea a plutit încă pe Dunăre spre acostarea la un nou trofeu: Cupa României.

Într-o săptămână în care semifinalele Cupei României au fost subsidiare, au căzut în derizoriu în faţa martirizării lui Becali (cel căruia i-a fugit după mai bine de un deceniu terenul de sub picioare), aceste meciuri au reprezentat doar o mică întrerupere din cumplita dependenţă becalizatoare a mass-media. Două-trei ore de fotbal, pe urmă fuga-fuguţa înapoi cu colinda la poarta penitenciarului, să-l întrebe eventual dacă a primit televizor în celulă şi… la ce meci s-o fi uitat – probabil la singurul difuzat. Cum îşi vor mai umple televiziunile 30 de minute după fiecare meci?! Treptat se va domoli şi actualul sevraj, dar nu vă faceţi iluzii: măscărici sunt pe toate drumurile, se vor găsi înlocuitori.

În vremea asta, nebăgat în seamă, CFR-ul a avut de înfruntat ţânţarii flămânzi de succes ai Astrei. Grăbiţi în a muşca şi însetaţi de sânge şi glorie, atacând în roiuri, dar fără precizie, minte sau coordonare, au reuşit să zgândărească niţel echipa noastră. Zumzăind pe popularul cântec local “Hoţii” (cu legătură băştinaşă vamală) şi indicându-ne cu precizie ţara în care se juca, vezi scandările tradiţionale “Ro-mâââ-niii-a!”, ca să nu credem cumva că am ajuns în Bulgaria, după cum indicau aparenţele, ţânţarii de la Dunăre au dat sperieturi din câteva ciupituri, dar, aşa cum prevedeam încă de acum câteva săptămâni, nu au reuşit să ne oprească drumul spre finală. Diferenţa de valoare individuală era totuşi prea mare, luaţi post pe post jucătorii clujeni nu găseau corespondent în tabăra foştilor ploieşteni, actuali giurgiuveni, interagro-işti, în perspectivă…cine mai ştie. Diferenţa asta de calitate individuală s-a văzut destul de bine şi în tur, când nici cu un om în plus adversarii nu au părut mai fioroşi. A fost nevoie de un gol dat de noi şi de o fugă ilogică şi nepermisă în apărare pentru ca Astra să înceapă să aibă şi ea ocazii.

Înainte de orice, victoria aceasta la 2 goluri ascunde destul de mult din adevărata exprimare în joc a echipei. Starea reală a lucrurilor mă face să am toate motivele să fiu sceptic că finalul acestei competiţii va fi recompensat de succes. Sunt mult prea multe rotiţe care se învârt în gol, multe amănunte care se vor dovedi lucruri de esenţă. Ne putem ascunde după deget pe principiul pragmatismului, motivând că de la 1-0 nu am făcut decât să fim inteligenţi şi, precum în Champions League, să folosim arma contraatacului. Prostii! Astra nu este Braga sau Galatasaray. Hora şi Bjelanovici nu sunt Sougou si Bastos, sunt ca diferenţa dintre un buton de “Pause” şi unul de “Play”. Haideţi să admitem adevărul: CFR-ul a rupt liniile, nu e vorba de inteligenţă ci de neputinţă mascată de noroc. Nu dor atât ocaziile avute de giurgiuveni, până la urmă nu foarte numeroase, ci dominarea teritorială şi de posesie a acestora, felul în care ne-au îngrămădit în careu, cum s-au strecurat la fiecare acţiune dincolo de mijlocaşii noştri la închidere, cum s-a lăsat totul pe seama fundaşilor.

Nici măcar nu e meritul adversarilor pentru dezastrul ăsta, ci vina noastră pentru că am reuşit să ne punem singuri piedică. Aş vrea să ştiu după ce principiu s-a judecat lăsarea lui Gabi Mureşan în afara lotului la acest meci esenţial pentru finalul de sezon. Pedeapsă pentru greşeala din tur? Atunci, la câte greşeli au comis toţi jucătorii noştri în acest retur, cred că acum ar fi trebuit să apărem doar cu juniorii. Să fie mai degrabă în cazul lui Mureşan ambiţia de a ne debarasa de el, de a-i forţa plecarea? Ordin din lojă peste capul antrenorului sau o idee “creaţă” a acestuia din urmă – mă îndoiesc de această posibilitate? Cum ar fi, uite aşa, cu Mureşan în afara lotului am ajuns ca la pauză să apelăm la soluţii de criză, să-l folosim iarăşi pe Sepsi pe post de închizător. De-abia atunci s-au mai închis rănile. Muniru şi Sare nu se cunosc, nu se coordonează şi, dacă nu-s nici în formă atunci e jale. În plus, Muniru nici nu e omul de pus în faţa careului, nu are deprinderile unui om de apărare. Panica din prima repriză li s-a datorat în mare măsură, din cauza proastei lor poziţionări, a felului în care nu gândeau şi nu înţelegeau jocul. Apoi, conştienţi de propria lor neputinţă transformată în teamă s-au retras şi mai mult lângă fundaşi, moment în care s-a pierdut total jocul de posesie. Nici în cea mai neagră zi a lui Mureşan nu cred că ar fi fost atât de firav, atât de naiv şi atât de spulberat de valul adversarilor. Gaura cea mai mare din echipă a provenit de acolo, de la mijlocul nostru. Da, cu un asemenea hal am reuşit acum să scăpăm teferi cu Astra, o formaţie fără staruri autohtone ci doar cu câţiva care se cred vedete. Însă, în niciun chip nu văd cum am putea în aceeaşi manieră trece de Petrolul sau, de ce nu, cum am putea învinge pe U Cluj. Derby-ul Clujului chiar dacă nu are vreo cupă pe masă are totuşi valoare de trofeu pentru noi. Cu Muniru pe post de jalon şi cu Sare neimplicându-se (e o fază simptomatică pe final de primă repriză când Sare privea senin şi neimplicat cum Budescu trage pe lângă poartă) nu vom avea zile bune în continuare.

Meritoriu pentru Trică este că a sesizat imposibilitatea de a continua aşa şi chiar la pauză a mutat cu disperare, Sepsi rezolvând mai multe probleme deodată, însă nu pe toate. Apoi, pe final de meci, tot antrenorul a mai făcut o mutare de autobază, cu Maftei în locul lui Bjelanovici, asta ca să înţelegem clar cât a fost victorie şi cât calificare trasă cu dinţii de CFR. Avem motive să spunem că am fost norocoşi. Asta fiindcă devierile şuturilor au nimerit exact pe zona lui Felgueiras sau că cele două gafe uriaşe ale lui Cadu şi altele de poziţionare (unde Piccolo îi este complice) nu s-au transformat în gol. Linia de fundaşi a făcut în general lucruri bune, dar a şi avut o sumă de erori greu de înţeles. Mă refer la prima repriză când, la o centrare de pe stânga, Cadu era foarte aproape să îşi dea autogol, asta deşi Felgueiras era evident pe traiectorie şi, după gestica ulterioară se vede că îi striga s-o lase. Vă reamintesc, portarul este obligatoriu liderul în careu şi nimeni nu are voie să-i iasă din cuvânt. Să mai amintim şi de a doua repriză când tot Cadu i-a pasat prosteşte portarului nostru deşi acesta era încă la pământ, obligându-l la o degajare pripită, la limită. Astea sunt gesturi de fundaş de 31 de ani sau de om depăşit de evenimente? Sigur ne-a stat inima în loc la cele 2 mari ratări ale lui Fatai, cel care ne-a dat în trecut atâtea goluri. Două lovituri de cap, la două centrări din dreapta ale lui Budescu. Unde era Ivo Pinto acolo şi, mai ales, ce păzeau Cadu şi Piccolo (el măcar era în zona unui alt adversar)? În condiţii normale, acolo se producea egalare. Şi, la cum arăta exprimarea în teren, cred că ar fi urmat încă 30 de minute de foc. Aşadar faptul că am ţinut de scor şi că am reuşit să facem chiar 2-0 nu poate fi rodul pragmatismului. Pragmatism nu este atunci când la duel stai cu pieptul gol aşteptând ca adversarul să tragă şi să rateze.

Au fost şi lucruri bune, bineînţeles. Am obosit de câte ori îl laud pe Deac, dar o voi face şi acum. Assist la ultimul gol, precum şi încă vreo câteva ruperi de ritm remarcabile. Nu uit faza din a doua repriză când a deviat cu călcâiul pe linia de 6 metri din careul Astrei. A surprins acolo pe toată lumea, dar, parcă nu este acceptabil ca şi atacanţii noştri să doarmă. Cipri şi Rui Pedro sunt singurii care trag la căruţă acum. Hora? A dat gol, un moment esenţial, bravo lui, dar după aceea a fost înduioşător de absent, în atac dar şi în apărare. Probabil considera că şi-a făcut norma. Golul i se cuvine, pentru felul în care a speculat clipa şi cum a vârât mingea în plasă, dar acea situaţie mi-a adus aminte mai mult despre “destinul familie Lung”. Un gol tipic pentru Silviu Lung Senior sau pentru Tibi – portar excelenţi la vremea lor, dar cu momente de scurt-circuit din cauza poziţionării, a raţionării fazei. Sunt sigur că la primul gol Silviu Lung Jr. era convins că deja se află suficient în afara cadrului porţii. Cât despre golul lui Valente, repet ceea ce ziceam la început, când nu se uitase încă golul său din Supercupă; Diogo a stat la noi un sezon întreg şi nimeni nu s-a prins că, poate, numărul 10 de pe tricou îl reprezintă şi în teren: ştie să paseze scurt şi inteligent, are execuţie din zona centrală, nu are viteză dar poate că nici nu-i trebuie, poate fi într-un fel un De Zerbi, de ce, pe ce motiv l-am irosit pe benzi? Gândirea conformistă nu produce decât, cel mult, valoarea maxim scontată. Pentru mai mult e nevoie de idee, de inovaţie, iar în acest sezon CFR-ul chiar avea nevoie în multe momente de mult mai mult.

Să vorbim despre arbitraj? De ce? Fiindcă aşa opinează televiziunile? Ei singuri trag o linie de offside la picioarele jucătorilor, toţi sunt la linia aia, doar că jucătorii mai au şi corpuri:  unii ies la offside, iar atacanţii intră acolo. Aşadar să facem şi din ţânţarii ăştia armăsari? Haţegan şi asistenţii săi sunt vinovaţi doar fiindcă n-au dat 25-50% gazdelor, cât probabil ar fi solicitat ei…

Sincer, nu-mi place descătuşarea de bucurie care pare că a cuprins echipa. Sper că-i doar teatrală, de faţadă, fiindcă altfel treaba asta nu-i de bun augur. Nu s-a câştigat nimic major, problemele sunt mari, persistă şi sper că sunt pe deplin conştientizate. Suntem încă în valuri mari, mai avem încă 2 în campionat care să ne sperie suficient cât să înţelegem măcar ceva din ceea ce se întâmplă şi să ne ţinem bine în Finala Cupei. Avem nevoie de foarte multă vigoare la vâsle şi de măiestrie la cârmă pentru a nu răsturna barca definitiv tocmai acum.

Autor: Albusibiu

Reclame

0 comentarii

 1. Din punctul meu de vedere, Ioan Niculae e un bou. A facut avere furand cu nemiluita si acum se considera „atotstivuitor”. Se poate lua de mana cu Popcorn, ca is la fel de prosti (macar Popcorn mai are ceva experienta de fotbal, dar astalalt nici nu se pricepe). Dinu Gheorghe e un prefacut, el chiar ar trebui sa taca si sa nu vorbeasca despre blaturi si furat. Cica au vrut sa scoata echipa de pe teren. Sau ca se gandesc serios sa se retraga din sezonul viitor. De cate ori ar fi trebui sa retraga Arpi echipa pana acum, la cate furturi a avut parte in ultimii 5 ani? Sa dea Dumnezeu sa se retraga Astra, conducerea acestui club va fi in viitor o sursa vesnica de scandaluri de mahala si prostie in forma continuata. Am scapat de bufon pentru cativa ani, dar au venit tantalaii astia.

  Mi se pare trist ca asa-zisi „suporteri” ai CFR-ului imbratiseaza cu foarte mare usurinta ideea ca echipa sau unii jucatori au blatuit. Presa de Ardeal nu a reusit sa convinga miticii ca problema e la ei. In schimb au reusit ei sa ii convinga pe ai nostri. Aparatul de spalat creierul numit „presa de Dambovita” isi poate considera misiunea indeplinita.

  Apreciază

  • Poate ca intradevar e trist ca „asa-zisi „suporteri” ai CFR-ului imbratiseaza cu foarte mare usurinta ideea ca echipa sau unii jucatori au blatuit”, dar ei fac asta avand convingerea ca jucatorii nostri sunt mai valorosi decat o arata pe teren. Mie mi se pare mai trist daca CFR-ul a ajuns sa aiba in lot niste jucatori atat valorosi incat evolutiile lor sa poata fi usor catalogate drept blat…

   Apreciază

  • Adica tocmai ce ziceam, nu te gandesti ca exista o problema in management / scouting, ci ca jucatorii nostri sunt niste super-jucatori si joaca atat de prost pentru ca blatuiesc. Ce efecte crezi ca are renuntarea la Regadas, care era unul din scouterii de baza ai clubului si a adus jucatori ca Bastos si Sougou (vanduti pe bani buni) si trecerea la romanescul „las’ ca stim noi mai bine” care i-a adus pe Maah si Obiora? Exista multa prostie in fotbalul din Romania si e contagioasa. Sau orgoliile sunt atat de mari incat nu conteaza ca strici intr-un sezon ce ai construit in zece.

   Apreciază

   • despre „problema in management / scouting” am mai spus… pe scurt: la o alta echipa era unu care se credea mare antrenor, desi el era calificat doar ca „manager turma oi”… si fiindca se implica prea mult la echipa, nu a avut rezultate. Dupa o perioada a inteles ca e cazul sa lase pe altii sa isi faca munca, si rezultatele au venit. La noi, intai au fost rezultatele, care i-au facut pe cei din conducere sa se creada mari antrenori si scouteri. Efectele se vad…. Astea sunt rezultatele cand antrenorul e cel care doar pregateste jucatorii adusi de scouterii A.P, I.M si R.Z….. pregateste lotul numeros si echilibrat non-valoric…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.