Tom(bolă) și Jerry… Gane. [CFR Cluj – CS Turnu Severin 1-3]


Un meci caraghios pentru CFR, ca un desen animat. Gaguri și împleticeli jenante la ceea ce am fi avut pretenția de a fi o joacă de-a șoarecele și pisica. Iar, la final, cu morală sau doar ca un spirit comic, tragicomic, o rămânere cu buza umflată a foștilor campioni. Totul pe un fond sonor brăzdat de câteva fluierături obișnuite la înfrângeri în Gruia și cu Jerry (Gane) țopăind bucuros pentru un triumf minuscul, episodic.

Ce s-a întâmplat de fapt, a fost un șoc, a fost o surpriză? Refuzând realul se încearcă găsirea unei tente de scenariu: ba că s-ar fi odihnit titularii pentru meciul cu Astra (doar că, până acolo, mai avem suficient timp și încă vreo câteva meciuri), ba, cel mai jenant, că de fapt a fost un blat iscusit. Cu cine? Cu o echipă ce de-abia a găsit resursele financiare pentru a-și convinge jucătorii să intre pe teren la Cluj? Cu o echipă ce anul viitor are șanse minime să mai fie în prima divizie, fiindcă-s slabe șanse să prindă licența, având în vedere finanțele cu cântec ale severinenilor. Ca să acuzi așa ceva trebuie să ai mai multe dovezi decât „Domnul Mihai” al Sport.ră-ului, trebuie să ai măcar o construcție logică. Sau, mai simplu, trebuie să nu fii suficient de bărbat să admiți realitatea: CFR-ul atâta poate.

De îndată ce au trecut meciurile cu echipele lamentabile ale campionatului (vezi Gloria și Viitorul; urmează şi Chiajna, apropo!) și imediat ce norocul ca de tombolă nu a mai vrut să țină cu noi, a urmat acest dezastru în miniatură. Adică vine această „Danemarca ‘92” a Ligii, de-abia convinsă să joace și scoate fotbalul din cap CFR-iștilor? Da, foarte simplu şi just: ăsta e nivelul. Nota bene, nu putem invoca acum nici scuze precum cea a jucătorilor accidentați (doar Ronny și Kapetanos mai sunt încă în infirmerie), nu putem vorbi nici de șirul greșelilor de arbitraj ce ne-a tocat mărunt la început de 2013, nu există alibi după care să pitim această rușine. Este chiar foarte simplu: imediat ce ne-am luat nasul la purtare, în corul aplauzelor de după ultimele 4 meciuri fără înfrângere, a venit de nicăieri acest „sever venin”, care a speculat la maximum naivitățile noastre obișnuite, arhicunoscute în acest sezon. Am avut parte de goluri primite în momente cheie (la început sau la final de repriză), de erori majore de poziționare defensivă, de lipsa unui creier și, mai ales, de nevoia unui lider care să calmeze echipa și s-o dirijeze să strângă rândurile. Era oare chiar atât de imprevizibil acest deznodământ?

Voi face de data asta pe lupul moralist. Marți, pe agora Tribunei CFR, prefațam astfel meciul: „Meciul cu Turnu Severin va fi unul mai greu decât cele cu Viitorul sau cu Gloria, așadar nu mai e mult până să ne formăm o imagine și mai clară” (n.a. – asupra stadiului echipei). Acum avem această imagine și ne putem da seama că, de fapt, nu s-a schimbat nimic. Am zis destul de răspicat la meciul trecut că prima repriză de la Constanța ar trebui să ne îngrijoreze, că declick-ul de atunci a venit în mod cam norocos. Înfrângerea de joi a confirmat observațiile mele.

A privit cineva numele adversarilor înaintea acestei partide? Era destul să-i vezi acolo pe Florin Costea și pe Dorel Stoica pentru a ști că nu ne va fi tocmai ușor. Oare cu ce este mai prejos Florin Costea decât Deac al nostru, amândoi mari talente și amândoi reveniți după accidentări grele? Sau prin ce se diferențiază fundamental Stoica de Mureșan? S-a gândit cineva de la club că o bună parte din pregătirea unui joc constă în blocarea adversarilor, în studiu și în contracararea punctelor forte ale lor? Nu am văzut nicio clipă în timpul meciului că s-ar fi pregătit ceva special pentru Florin Costea. Nu am văzut că s-ar fi pregătit vreo tactică specială de atac, de recuperare cât mai rapidă a mingii sau vreo idee de joc ofensiv, adaptat vreunei neputințe a adversarilor. Nici insistare pe joc de forță, nici pe joc combinativ, în viteză, doar bazare pe combinațiile improvizate Deac-Rui Pedro. Nici cal, nici măgar, doar o tactică de „las-o mă că merge-așa, ne-am obișnuit cu ea”. Țin să vă amintesc că alungatul Paulo Sergio, chiar așa lipsit de sorți de izbândă cum era, avea totuși această înclinare spre un plan tactic, de acolo au venit succesele mari din toamnă și tot de acolo ar fi putut veni o coagulare și în primăvară. De pildă, la Milano, CFR-ul a fost acela care a încercat să sufoce în pressing Interul, fiindcă aceea părea să fie calea cea mai bună în a-i ține departe de careul nostru. Între o idee cu rezultate nefericite și nicio idee, dați-mi voie să aleg prima variantă, măcar se vede că cineva lucrează, studiază şi gândeşte.

Înfrângerea de ieri a fost un produs direct al apărării. Orice s-ar spune, apărarea este cea care câștigă campionate și tot în ea se vede cu foarte mare precizie nivelul tactic de pregătire al echipei. Cred că este suficient să spun că ieri cel mai bun om din apărarea noastră a fost Stăncioiu, pentru a avea un tablou exact al lucrurilor. Dacă îmi amintesc și de șutul din prima repriză al lui Stoica, scos de la rădăcina bării de Stăncioiu sau de cele 3 zvâcniri pe contraatac din a doua repriză (toate cu traseu pe la Florin Costea) cred că ne putem declara mulțumiți cu faptul că am încasat doar 3 goluri. Florin Costea l-a întors cum a vrut, pe toate fețele, ca pe o batistuță, pe Cadu (și nu e primul meci când îi face asta). L-a adus însă acum în starea în care, prin minutul 87, căpitanul nostru privea deja cu indiferență cum trage Neacșa la poartă, fără să se mai arunce la blocaj. Nu a mai fost nici Piccolo lângă căpitan să-l scoată, să-i repare unele greșeli, așa că pot spune că tocmai Cadu a fost cel mai slab om de pe teren. Ce-o fi avut omul nostru de bază, de ce nu-i mai iese mai nimic în ultima vreme? Nu știu cum se face, dar coboară tot mai aproape de nivelul lui Nuno Diogo. Se enervează, suferă şi chiar nu mai are ce să-i mai reuşească. Ieri a avut greșeli la 2 din cele 3 goluri încasate, a pricinuit alte 3 ocazii mari ale severinenilor și, mai mult, apropo de duritatea de care este acuzat, de data asta chiar s-a dat în stambă: a fost o fază la care putea primi chiar mai mult decât galben, în minutul 33, atunci când, avântat prea mult în atac, s-a proptit voinicește, la marginea careului advers, pe glezna lui Olah. Dacă asta e atitudinea căpitanului, ce să mai cerem de la ceilalți? Dezastrul apărării a fost completat cu gafa lui Mureșan de la primul gol, când a fost prins dormind în ghete lângă Costea, cu Ivo Pinto, Rada și Sepsi mai mereu în contratimp la ieșirile la off-side, cu o buluceală la grămadă, fără gândire, la orice minge, cu scăpări majore din marcaj ale adversarului (vezi golul 3 al lui Vranjkovici) și cu o stare de derută, alimentată din teren și de pe bancă, o stare incapabilă să dea ceva speranțe de mai bine.

Iar dacă măcar ne-am fi apărat sus, dacă am fi încercat să înghesuim o echipă la care nu cred că ieșirile cu pase din apărare erau un atu, tot am fi reușit mai multe! Mureșan și Vass au fost ținuți mult prea în spate, lipiți de o apărare care ieșea haotic la off-side. Atunci când se cerea o modificare, când poate am fi avut nevoie de a forța cu disperare egalarea, la 1-2, schimbarea absolut ilogică a fost Sare – Mureșan, ca și cum totul era bine, sub control, ca şi cum Vass era prezent pe teren (mai multe nu zic de el). De-abia la 1-3 s-a dat alarma și s-au făcut schimbările logice, de atac, dar era mult prea târziu pentru a mai exista minte limpede şi timp de revenire.

Practic, CFR-ul nu a contat în acest meci decât prin 2 jucători: Deac și Rui Pedro. Din jocul lor de pase ieşea tot ce am fi putut obține. Rui Pedro a avut 2 demarcări excelente, puse în valoare de pasele lui Deac. La una a dat gol, la a doua, trasă la indigo, portarul a blocat. În a doua repriză tot Deac a mai avut un șut curbat pe lângă bară și apoi, cu o lovitură de cap anapoda a lui Cadu, totul s-a stins. Severinenii au fost atât de puţin deranjaţi încât nici măcar n-au trebuit să-și consume schimbările rapid, să mişte ei ceva sub aspect tactic; totul era sub control, noi intram ca berbecii în jocul lor defensiv asezonat facil cu „săgeți” aruncate pe contraatac. 1-3 sună oarecum normal, dar pe la 1-4 sau 1-5 eram azi de râsul Ligii.

De Diogo Valente, de Maah, nici nu mai avem ce să spunem. O renaștere acum a lor ar fi o minune de pus într-o carte sfântă. Mi-aș fi dorit însă mai mult de la Buș (încă prea firav, dar și nesusținut) și de la Sare (dar revenirea va fi lungă și anevoioasă – mai ales că pe el îl ştiau de probleme şi la nivel mental). Oricum, jucătorii tineri nu reintră în viteză atât de ușor.

Trebuie să admitem că înfrângerea este justă şi că nu avem ce să cerem mai mult de la actualul lot. Suntem în postura naufragiatului al cărui singur obiectiv este ajungerea la mal. O calificare cu Astra, în semifinala de Cupă este perfect realizabilă, chiar aşa, în situaţia lamentabilă de acum, dar să nu vă faceți iluzii că ar repara ceva. Va fi ca o frecție la un picior de lemn, deoarece pentru a câștiga finala în fața Ploieștiului ar trebui să arătăm de 10 ori mai mult fotbal, iar asta în condițiile actuale este irealizabil.

Să ne relaxăm și să privim fără încrâncenare ultimele meciuri rămase. Este bine că se întâmplă acum această catastrofă fotbalistică, acum cât nu avem o miză importantă și cât putem fi ajutați astfel în a nu trăi în minciună. Ar fi fost foarte periculos să considerăm că după un șir de, să zicem, 7-8 meciuri bune, norocoase sau chiar slabe, dar fără înfrângere pe final de sezon, totul s-a reparat, că ne-am găsit calea și că nu mai trebuie să facem reparația capitală impusă toate nivelurile: lot, tactic și atitudine. O astfel de trezire la începutul sezonului viitor ar fi fost fatală speranțelor și pretențiilor CFR-ului pe termen lung, fiindcă încă un sezon compromis din start ar scădea mult nivelul ambiţiei şi a aşteptărilor financiare la echipă. Aşa, am o veste bună: mai e maxim o lună de secetă şi apoi aşteptăm să plouă cu jucători de valoare la CFR!

Autor: Albusibiu

0 comentarii

  1. Cam asa vad si eu desfasurarea meciului. Singurii periculosi de la ei au fost Costa si Stoica. Faptul ca le-a iesit este un semn ca fie nu le-ar fi pregatit ceva apararea noastra, sau, ceea ce este cel mai probabil, s-au pregatit pentru acei doi, insa cei din apararea noastra fie ca nu-s suficient de buni, fie au avut o zi proasta. Bus cred ca este de perspectiva. Ieri a fost nesustinut. Cand mijlocul se comporta asa cum ai scris tu, n-avem cum sa asteptam miracole de la varfuri… In privinta restului sezonului zic ca tine – nici n-are sens sa ne mai enervam. Mai e o luna pana la mal.

    Apreciază

  2. Corect Alex, echipa a jucat foarte slab si Drobeta a castigat pe merit.insa am vazut o multime de cfristi convinsi ca a fost un blat rusinos .Cat optimism.. adevarul e mult mai simplu.Asta ne este valoarea in momentul de fata.

    Apreciază

  3. sincer, nu am vazut meciul si cand am vazut scorul am zis „nu se poate, ceva e dubios, posibil sa fie blat”. dar vazand apoi golurile pe digisport.ro si celelalte ocazii, mi-a fost clar ca ai nostri au fost depasiti pe bune, iar rezultatul a aratat realitatea din teren. probabil a fost o lipsa de motivatie la noi, iar la ei o motivatie adevarata data de lupta pt evitarea retrogradarii. si de ce ne miram asa tare, severinenii au scos recent egaluri (acasa si in deplasare) cu echipe mult mai in forma ca noi, adica cu petrolul, pandurii… eu le tin pumnii sa evite retrogradarea si da, nu e exclus sa fi fost pe undeva o mana intinsa, in eventualitatea ca ei vor ramane in prima liga sezonul viitor, si cu speranta ca viitorul nu o sa intre. jocuri politice, ca sa zic asa… e posibil si asta.

    Apreciază

    • Intr-un oras de provincie, cu sponsori absolut hilari, o echipa ca a Severinului nu se poate sustine in piata reala. Asadar nu au nicio sansa sa primeasca licenta, indiferent la cate TAS-uri vor merge si deci nu cred ca aveau vreun motiv pentru a ne indemna la o partida strategica. Vad ca dupa atatea calomnii, dupa atatea episoade de „Dl. Mihai” s-a ajuns ca pana si ceferistii sa creada in blaturile propriei echipe. Sincer, nu poti sa accepti ca echipa ta face blaturi si sa te numesti in continuare suporter al ei. Dar ca sa crezi ceva trebuie sa ai si dovezi, nu?

      Apreciază

  4. mie personal golul 3 mi s-a parut foarte suspect. vranikovic a deviat si a ajuns de la mijlocul terenului in careu nemarcat, iar la sut am avut senzatia ca fundasii clujeni se vor feri de minge daca este cazul.

    Apreciază

    • Si care ar putea fi mobilul blatului? 🙂 Chiar si fara vreo explicatie cat de cat rationala as putea fi de acord ca a fost ceva necurat la mijloc, daca in restul meciurilor de acasa evolutia jucatorilor ar fi fost acceptabila. Dar nu s-a legat nimic in niciunul din meciuri.

      Apreciază

  5. Nu atat e(in)volutia lui Cadu e ingrijoratoare cat faptul ca e considerat elementul de baza in jurul caruia vrea sa se construiasca viitoarea echipa. Se plaseaza prost mai tot timpul, are intrari care de multe ori risca sa ne lase in inferioritate, e nervos si la toate greselile lui gaseste vinovati intre colegii din apropiere…. e departe de ceea ce a fost. Unii spera in aducerea unui nou antrenor, dar in ultima vreme am observat ca minunile tin 3 zile…socul schimbarii atat tine, apoi echipa isi reia jocul jenant. Antrenorul nu poate face mare lucru, pentru ca la CFR nu el e cel care dicteaza ce si cum…

    Apreciază

    • Eu cred tot mai sigur ca antrenorul echipei este Cadu. Sper sa fie numit o data antrenor-jucator ca sa scapam de toate aceste masti ce se succed pe banca de rezerve..

      Apreciază

  6. Da, CFR-ul atata poate, totusi ma intreb de ce (ne)putinta asta este atat de evidenta in meciurile de acasa, iar in deplasare nu am pierdut niciun meci. Pana si viitoarea sperietoare din finala cupei a terminat groggy meciul de la Ploiesti cu CFR-ul. Sa nu-mi spui ca a gresit Contra retragand echipa in aparare, ca atunci vin si eu si zic ca a gresit Trica sau Paolo Sergio ca nu i-a pus pe baietii nostri sa bata Severinul sau Otelul cu 5-0 🙂

    Apreciază

    • „de ce (ne)putinta asta este atat de evidenta in meciurile de acasa?” Sunt jucătorii timorați datorită huiduielilor și fluierăturilor propriilor suporteri(?) la aproape fiecare greșeală? Sau uneori strigătul de mormânt asurzitor al tribunelor goale?!

      Apreciază

    • Cred ca este o pura intamplare faptul ca rezultatele sunt atat de diferite. Cum am spus si am repetat, prima repriza de la Constanta a fost mai slaba decat evolutia din meciul cu Severinul. E o chestie de sansa. Uite, de pilda, daca Rui Pedro marca joi pentru 2-1 la faza cu repetitie de pe finalul primei reprize astazi probabil ca ar fi trebuit sa-l numim pe Trica „Salvator”, cu 5 meciuri de succes, in linie. Acum, pe final de campionat, ultimul lucru la care ma uit este scorul de pe tabela. Conteaza mai mult randamentul jucatorilor, conteaza mai mult ceea ce vedem pe teren, ceea ce am putea pastra ca baza pentru construirea unui viitor lot.

      Apreciază

  7. Un lucru este cert, şi-mi pare chiar rău de tot de acest lucru : în jurul lui Cadu nu se mai poate reconstrui nimic. Are dreptate Alex, omul trebuie retras treptat (unde?), iar reconstrucţia trebuie făcută fără el…Va fi o naştere grea, sângeroasă…S-a terminat o epocă, asta-i clar, un „cincinal” mai lung, dacă vreţi, trebuie regândit totul. HAI CFR !!

    Apreciază

  8. 1- Invocarea accidentarilor era clar o scuza subtire, dar prinde din pacate la cei care judeca situatia cu o intelegere si profunzime la fel de subtire;

    2- Din pacate asta e valoarea lotului la care se adauga ratarea pregatirii fizice din iarna (pana atunci era blamat Andone) si lipsa unui adevarat antrenor;

    3- Stiu ca PS este o „icoana” pentru unii similar cu Thereau pentru altii, da, e bine zis ca avea inclinatii catre tactica dar erau doar inclinatii teoretice, practic a ratat tot : pregatire fizica, tactica, rezultate;

    4- „A incercat sa sufoce in pressing Interul…” Cum se face presingul fara acceptarea pregatirii fizice ? Cat despre gaselnita cu „n” fundasi, orice „antrenor” din ligile inferioare o cunoaste si o practica atunci cand e condus ca si solutie. O solutie hilara.

    5- Veste buna sau doar sperante ? Vin Batin si Nicoara…la cati bani se investesc sa nu ne iluzionam, sa asteptam faptele, altfel asteptam sa „ploua cu carnati”.

    Apreciază

    • 3 – La punctul „icoana” (PS, nu Thereau) mă includ și pe mine. Uite, eu unul mai las de la mine! Recunosc că Paulo Sergio era doar antrenor de Champions League, nu și de Liga 1 sau Europa League. 🙂

      Apreciază

    • Voi raspunde pe puncte. 1. Accidentarile chiar au contat. Deac de-abia acum si-a revenit, Sare – cel de la inceputul sezonului – nu il vom vedea prea devreme, Kapetanos avea si el o vreme cand reusea sa marcheze… Jucand apoi mereu cu descompletari, e normal ca mecanismul sa nu functioneze. Imi aduc aminte de startul sezonului si de cum arata echipa atunci. Era, totusi, altceva. Baselul o poate confirma. 2. Ratarea pregatirii fizice din iarna trebuie probata. Nu mi se pare nicio clipa ca ai nostri gafaie pe final de meci. Din punct de vedere fizic mi se pare ca se sta chiar bine, se alearga destul de mult, dar fara rost. Un element despre cat de bine e facuta recuperarea fizica ar trebui vazut la Deac. Dupa o accidentare ca al lui nu ar fi rezistat niciodata la ritmul de acum daca nu era bine de tot (re)calit. Iar aici partea fizica este esentiala.
      3-4 decurg de aici. Sunt sigur ca iti amintesti prima repriza de la Milano, cu CFR-ul facand pressing chiar si asa, cu 6 fundasi in teren si nu cred ca vreun moment s-a lasat impresia ca nu se poate alerge. Acolo chiar s-a vazut cat de mult conteaza accidentarile. Partea tactica si fizica vor fi in continuare motiv de discutii. Un antrenor capabil nu „explodeaza” imediat pe banca, ci ia lucrurile treptat, chiar daca rezultatele nu vin instant. Saptamana asta s-a evocat mult cariera lui Ferguson, cu referire destul de clara la primele sezoane si la clasarile Manchester-ului de atunci. 5. Batin a mai revenit o data, daca imi aduc eu bine aminte. La fel a revenit si Deac. La fel va reveni si Nicoara. Nu da vrabia din mana pe….

      Apreciază

      • Daca vrei sa vezi pregatire fizica si implicit presing, compara ritmul nostru de joc si incapacitatea de a face presing cu jocul Stelei. Imi pare rau ca trebuie sa fac aceasta comparatie, dar e clara.
        Despre accidentati ti se pare ca Deac face diferenta de cand a revenit ? (scuze pentre cuvantul fortat folosit „revenit”). Sare si Vass au stralucit cu Severinul, nu-i asa ? Las’ ca revine si Ronny si sigur avem acontat campionatu’ !

        Apreciază

  9. Un BLAT jegos! Albule scrii 20 de pagini, pentru un BLAT jegos. Mai lasa-ne, ca nu esti tu singurul suporter al CFR-ului si nici noi nu suntem asa de retardati sa tot luam teapa la nesfarsit.

    BLAT JEGOS! si o spune un ceferist 100%

    Apreciază

    • 100 % blat pentru ce ? Sa dam puncte la o echipa care nu ia licenta ? Sa-l luam pe Costea ? Crezi ca e credibil ? Eu nu prea cred.

      Apreciază

  10. severin 2 goluri in 7 deplasari, aproape nici o victorie in deplasari. noi dupa 4 meciuri, atentie, fara gol incasat! si a venit steaua si nu ne-a dat gol. motivatie? care motivatie, cu viitorul in deplasare a existat motivatie, deci pica si asta!! sau acolo de ce a existat, si aici nu, in fata propriilor suporteri?! de ce la viitorul a aparat felgueiras si cu severin a aparat stancioiu? cum a putut un singur om, nr. florin costea care e un cal obosit, sa treaca constant de apararea de 5 stele a cfr-ului? jucatori disponibili : cadu,piccolo,camora,rada,sepsi. cota 10 pt severin. n-au dat astia 3 goluri nici in 10 meciuri, si vin in gruia si dau 3, asa parca de rasul curcilor. probabil si tu esti setat sa aperi la nesfarsit niste chestii care ti se arata in fata, pe fata, unde ai de ales: sa crezi la nesfarsit in coincidente si ghinion, sau poti sa alegi sa deschizi putin ochii sa vezi de ce toti ne acuza ca suntem blatisti. Tu din pacate cam alegi sa tii ochii inchisi si sa ne oferi analize de 20 de pagini. te plateste paskany sa scrii? Sunt curios daca o sa postezi ce am scris!! nu am incalcat nici o regula a bunului simt! o zi buna

    Apreciază

      • Iti atrag atentia ca zen tocmai si-a cerut scuze pentru anumite pasaje din ceea ce „nici tu nu puteai s-o zici mai bine”. Aici ai cam ramas in off-side, Anonimule.

        Apreciază

          • Ramane, intr-adevar…Si ramane un nick „Anonim”. De ce oare? 🙂 Intrebare pentru un Anonim cu moralitate: cum te impaci cu echipa la care tii, stiind ca face blaturi jegoase? (stii, desigur, ca mai devreme sau mai tarziu, in acest caz, adevarul va iesi la lumina si echipa va fi desfiintata, nu?)

            Apreciază

  11. PS: meciul asta a fost o paranteza (coincidenta sau cum vreti sa ii spuneti), intre 4 meciuri fara gol incasat, victorie fara motivatie la viitorul constanta, si urmatorul meci , in cupa, cu Astra. Sa vedeti cu asta ca iar se schimba la fata CFR-ul cu 100%, si ii ucidem pe Astra. Dar nimanui nu ii pasa de un blat jegos, unde fraierii vin la stadion sa sustina echipa si defapt ei vin la teatrul de papusi…

    Apreciază

    • Nu invoca faptul ca despre CFR se zice ca e un club blatist. Nu exista nici o dovada si toate aceste acuzatii pornesc de la inventii din presa miticeasca. Exista doar urlete si isterii repetate in aceasta presa de c*cat, condusa in cea mai mare parte de sustinatori stelisti. Nu pe Paszkany l-a prins DNA-ul dand mita la jucatori, nu Paskzany a facut transferuri frauduloase, nu Paszkany s-a laudat ca un tembel cu blaturi s.a.m.d. Cat despre tine, poate ai dreptate, poate nu ai, dar daca miticii ti-au spalat creierul, esti demn de mila.

      Apreciază

      • Flacaro visinie, stai linistit ca sunt ceferist, dar nu sunt pe spirit de turma, incerc sa mai gandesc si cu propria-mi minte! Eu nu zic ca miticii au dreptate, e clar cata reavointa au, fata de noi in general. Dar nu pot sa uit nici coincidentele ca am castigat 1-0 la U din penalty 🙂 Si nici faptul ca am castigat 3-2 la U, tot din penalty 🙂 si multe altele! Si da, de ce sa nu recunosc cand am indoieli? Tu nu ai avut niciodata indoielile astea ? Nu ti-ai pus vreodata macar intrebarile astea in sinea ta? Nici eu nu sunt covins, normal, dar unele chestii sunt ciudate si apar fix la momente cheie… Probabil unele chestii au fost necesare, pentru ca si echipele concurente lucrau la fel de murdar si altfel ne-ar fi luat iar fata. Corect, in astfel de conditii, ori te adaptezi, ori iesi din cursa. Dar de ce nu exista la clubul asta, vointa de a castiga… nu pentru bani, nu pentru puncte, ci pentru suporteri?

        Apreciază

        • Indoieli putem avea cu totii. Tot repet o propozitie ce mi-a ramas draga din vremea facultatii: „Be skeptical, be honest, be fair.” E bine sa fii sceptic, dar trebuie sa fii sceptic fata de toate informatiile. Hai sa vedem cat de mult „coincid coincidentele”. Meciurile cu U hotarate din penalty. Pai al doilea meci a avut arbitru strain, nu? Si sa nu uitam evenimentele care au precedat acel meci, cum ni s-au pus bete in roate din toate partile. Sau, mai aproape, hai sa vedem mizeria cu „Domnul Mihai”. Sper ca CFR-ul sa intoarca acum masa peste Sport.ro si sa se constituie ca parte civila pentru daune grave de imagine. Astea sunt fapte concrete, restul sunt doar supozitii si coincidente.

          Apreciază

  12. Zen, inainte de toate eu zic sa fii mai moderat si, inainte de a avea convingeri, sa ai pareri. Daca te incurc eu cu ceva, te rog, fa abstractie de mine, treci mai departe si fii zen. Idiotenia aia cu „plata de la Paszkany” e un imens rahat pe care-l depui aici, fata de mine si fata de altii care scriu prin zona. Sper ca esti constient de treaba asta si ca te gandesti pe undeva printr-un colt al constiintei sa ceri niste scuze. Vorbesti despre titularizarea lui Stancioiu in fata lui Felgueiras? Pai Zen, niste surse imi spuneau ca Felgueiras s-a lovit destul de rau la spate luni la antrenamente. Uite asa, un argument pica din cauza neinformarii tale. Costea – cal batran. Pana la noi a mai dat ceva goluri, de la venirea lui la Severin echipa aia a inceput sa miste ceva. Si, daca unul care revine dupa o accidentare de lunga durata e cal batran, atunci cred ca noi avem in lot vreo 3-4 de astia. Si tu chiar crezi ca jucatorii nostri ar trebui sa zvante orice adversar? Esti suficient de barbat incat sa suporti realitatea ca anul asta echipa a fost ciuda batailor? Zici de cote, de pariuri? Intrebare: care a fost cota la Bistrita? Cu aia cred ca suntem mult mai prieteni si ne-am putea baza pe ei, daca aranjam un blat acolo o faceam. Apropo, stii ce risca un club prins ca a aranjat un meci, nu? In cazul CFR-ului pedeapsa ar fi sinonima cu desfiintarea. Esti gata sa suporti o asemenea consecinta? Deci, daca a fost blat, considera CFR-ul desfiintat pentru tine (n-are rost sa mai pierzi vremea maximum 3-4 ani pana ce aceste lucruri ar fi dovedite).

    Apreciază

    • Corect. Am exagerat cu treaba cu Paszkany, am aruncat vorbe aiurea, imi cer scuze! Stii ce ma doare, ca tot timpul cand vine un esec dinasta ciudat, tot timpul se gasesc scuze care mai de care mai interesante. Am fost ciuca batailor sezonul asta dar severin are 2 goluri in 7 meciuri in deplasare, si nici 1 victorie, iar cfr-ul de abia isi revenise cu 4 meciuri fara gol primit, printre care si cu mioarele. Lipsa lui supermario…. ok, accept explicatia. Eu doar am vrut sa-mi exprim parerea, care poate difera de a multora, dar sunt si ceferisti care vad altfel unele chestii… chiar daca asta doare.

      Nu mai intru in polemici, pentru ca e clar ca parerea mea deranjeaza. Mai bine ne punem ochelari de cal si ne uitat tot inainte, fara sa cautam prea multe explicatii. Cam asta face romanu, accepta, el nu pune intrebari, nu se plange, nu protesteaza… probabil considera ca ar face-o degeaba.

      un weekend placut tuturor, si Albule’, scuze si tine-o tot asa

      Apreciază

      • Nu parerea deranja, ci modul cum a fost exprimata, cu atacuri directe la o persoana care isi rupe 2-3 ore din timpul de somn (fiindca doar de acolo pot lua) pentru a scrie un articol pro-bono. Pareri putem avea cu totii, doar sa le argumentam si sa lasam parerile, ideile sa se bata si nu oamenii, emitentii lor. Cum am zis si mai jos, scuzele sunt acceptate.

        Apreciază

        • Stiti cum se spune, adevarul este intotdeauna la mijloc. Nici mie nu-mi vine a crede ca a fost blat, dar nici nu cred ca chiar atat de jos este nivelul Cfr ului.. se poate sa prinzi o zi mai neagra, ok, dar intr-un campionat atat de jegos este foarte greu sa crezi ca cineva poate ramane nemanjit, un campionat pe care este usor sa-l castigi, cand 4-5 echipe i-ti ofera punctele jucate pe tava, alte 4-5 meciuri le castigi cu ajutorul oamenilor in negru, dar sa zici ca” D-zeu ne iubeste ca ne-a facut campioni intr-o zi de Pasti”, parca suna a blasfemie.. Iar in legatura ca echipa prinsa ca a facut blat si se desfiinteaza,cam ma indoiesc, au fost multe echipe prinse, si max. retrogradate, dar astea in alte campionate unde nu un cioban si alti fosti puscariasi sunt la conducere. O zi buna, hai CFR

          Apreciază

      • Nu parerea deranjeaza, ci ideile preconcepute. Cum ar fi obsesia cu blaturile CFR-ului. Si scriu din nou, nu la CFR a gasit DNA-ul valiza cu 1.700.000 euro in ziua meciului care decidea campioana, ci la cioban. Nu la CFR s-au facut transferuri dubioase, ci la verii becalioti. Nu s-a laudat nimeni de la CFR ca are mai multe cluburi din aceeasi liga (desi regulamentul o interzice), ci la cioban si la gunoier. S.a.m.d. Cand o sa vad o dovada a blaturilor, atunci nu o sa mai contrazic pe nimeni. De partea cealalta, a miticilor, o zi in care nu au blatuit, nu au mintit sau nu au furat, este pentru ei o zi pierduta.

        Apreciază

    • Cam așa ceva doream să-l întreb și eu pe zen_cfr: mai poate fi suporter ceferist 100% după ce scrie de 3x BLAT și 1x JEGOS cu majuscule (deci e convins că CFR-ul s-a murdărit)?

      Apreciază

  13. si va zic inca ceva: de ce a aparat Stancioiu, fix acum cu Severin :))) E simplu, Felgueiras este un portar foarte bine cotat, cu putine goluri incasate, atat in Champions League cat si in campionat. Acum, sefii nu ar vrea nicidecum sa-i stice bijuteriei noastre din poarta, statistica buna!!! Si hop, COINCIDENTA, fix la 1-3 cu severin (3 goluri incasate) intra Stancioiu :)) ce coincidenta hilara, ma intreb, oare de ce nu a jucat Felgueiras meciul asta? era obosit? :)))

    Apreciază

  14. Propun sa va calmati, dar revin la Cadu, asta dupa mine chiar a vandut meciul ! Toata echipa in mod cert nu ! Ca pute ceva in jurul capitanului, mai multi si de mai mult timp o spun, dar Arpi e orb . Si cand se va trezi, va fi compromis si campionatul urmator !

    Apreciază

    • Argumente? (în afară de salariul lui Cadu) Argumente? După ce a fost schimbat antrenorul (pe nimerite) între turul şi returul cu Galatasaray (cu 8 zile înainte de retur nu se ştia noul antrenor!) şi după înfrângerea din retur, s-a făcut o mare manevră mediatică (cu ecouri şi pe Tribuna) pt. a-l scoate pe Cadu ţap ispăitor. După ce din ,,teren,, a reieşit că vrăjeala nu ţine, a apărut şi reacţia întârziată a conducerii, mulţumită că diversiunea creată a distras atenţia de la autorii reali a prostiei făcute.Acum, după încleştarea titanică de forţe cu extraterereştrii severineni (de pe planeta Severin), se lansează tot felul de fumigene în loc să se ajungă urgent măcar cu un picior (foot) cât mai aproape de P(p)ământ. Postările de pe Tribuna ar putea fi puse între 2 coperţi: pe una scriind ,,CFR,, iar pe cealaltă ,,Adevărul despre himere,, sau… ,,Himere,,. În campionatele din Anglia,Spania,Germania,Italia există echipe foarte cunoscute, cu o veche istorie, cu blazon dar… fără şeici în a căror vitrină n-au intrat de multişor trofee sau deloc.Aceste echipe au,de zeci de ani, stadioane pline cu susţinători fideli care vor în primul rând ca echipa lor să dea maximum din potenţialul ce îl are.După promovarea CFR-ului în divizia A, am mers preponderent la meciurile din Gruia pt. că îndemnul preponderent scandat de spectatori ,,Luptă,luptă CFR!,, avea acoperire (sau rezulta din?) în jocul echipei. Spiritul CFR a fost şi trebuie să fie ,,luptă,luptă,, adică angajamentul total în teren indiferent de valoarea jucătorilor sau naţionalitate iar Cadu , alături de Anca,Tony,Culio,Deac Ş.A., a rămas azi unul din puţinii ,,luptători,, din echipă.

      Apreciază

  15. Zen, vazind meciul si eu am avut impresia ca e blat. Imaginea a fost prea pasiva, dar asa cum s-au derulat lucrurile dupa aia se pare ca m-am inselat. Severinenii n-au primit licenta deci nu aveau nici un motiv serios sa investeasca intr-un aranjamant. Ca jucatorii lor au dat tot posibil e firesc, vor sa isi asigure contracte si in viitor. Ca ai nostri au fost blazati si atit au putut si asta trebuie sa acceptam chiar daca nu ne place.

    Apreciază

    • Mai am un element antiblat. Eu îl ințeleg perfect pe Florin Costea, care ne-a spulberat. A fost curtat de CFR în trecut, dar a ajuns la Steaua. S-a accidentat și n-a mai fost fotbalistul de altădată. A ajuns la Severin, formație cu viitor neclar. Vine și joacă în Gruia, echipă condusă de un fost craiovean, Trică. Păi să nu mănânce jar și să încerce să impresioneze, să prindă o ultimă șansă de a ajunge la o echipă importantă (CFR)? De multe ori, echipele transferă exact jucătorii care le-au făcut probleme în trecut. Iar dacă ținem cont de faptul că CFR adoră să ia pe gratis jucători din campionatul nostru trecuți prin accidentări (Kapetanos, Liviu Ganea), nu văd de ce Florin Costea și-ar fi făcut speranțe nefondate. Dacă ne uităm la faptul că și Mihai Costea pare pe făraș la Steaua, cei doi frați par o pradă bună și ieftină pentru i„Uliu” Mureșan.

      Apreciază

        • 🙂 Mai ales eu, care nici măcar n-am văzut meciul! 🙂 Acum, pe ton serios (tonul care mă caracterizează): prefer să pierdem cinstit, pe teren, decât să mă „relaxez” la gândul că nu-i grav, a fost doar un blat nevinovat. Și, apropo de pierdut cinstit în Gruia, deja mi-e cam frică de partida din sezonul viitor, cu Damila Măciuca!

          Apreciază

        • Nu-s nici eu fan al brudărilor Costea. Încercam doar un exercițiu de imaginație din postura jucătorului FC, ba chiar și din postura lui IM, bazându-mă pe antecedente.

          Apreciază

          • Da, daca il comparam cu Valente, este diferenta. Dar daca il comparam cu Sougou…. Florin Costea nu-i unu cu care sa te bati contra 5telei sau a Petrolului. E lent, are o fuga cam ciudata, oricum mie mi se pare ca e departe de Chipciu sau chiar de Adi Popa. Tehnica are, nu zic nu, dar calitatile fizice nu ma conving. Cel putin asta e parerea mea despre el.

            Apreciază

  16. A cazut si exprimarea libera, cand mi-am exprimat (tot fara injurii si fara sa jignesc pe nimeni), niste chestii ciudate care s-au intamplat in istoria noastra. Imi pare rau ca nu putem discuta, macar intre noi, de niste temeri si niste lucruri care s-au intamplat. De ce ai sters ultima mea postare Albule?

    Apreciază

    • Omule, tot tu te ataci ca o fată mare, neviolată? Unde naiba vezi tu că a căzut exprimarea liberă? Tu ai zis în gura mare că e BLAT, alții au zis că n-a fost… asta e exprimare liberă. Dar nu fă pe supăratul, că-ți pare rău că nu putem discuta între noi niște lucruri, când tu refuzi din start dialogul, închizându-i gura lui Albu („Mai lasa-ne, ca nu esti tu singurul suporter al CFR-ului si nici noi nu suntem asa de retardati sa tot luam teapa la nesfarsit.”). Supărat-nesupărat, poți să ne abordezi cu mai mult discernământ și totul o să fie OK. PS: Am verificat, nu ai niciun comentariu blocat!

      Apreciază

  17. @ albu: am facut 2 greseli: te rog sterge prima mea postare: cea cu BLAT JEGOS, si sterge si ultima mea postare. multumesc frumos

    Apreciază

    • Treaba nu e chiar asa simpla. Altfel ma trezesc si eu cu fata la cearceaf intr-o dimineata, bag niste aberatii pe forum si apoi cer sa imi fie sterse. Capisci?

      Apreciază

  18. Vad ca toata lumea acuza jucatorii, dar de antrenor nimeni nimic. Cine a trimis acei jucatori in teren? Daca a vazut ca Valente, Sepsi sunt praf de ce nu a facut schimbarile necesare la timp? Cu tot respectul si recunostinta pentru ce a facut la CFR ca si jucator, NU cred ca Trica este antrenor de nivelul si de ambitiile CFR-ului. Il inteleg si pe ZEN ca este suparat, dar acuzatiile de blat sunt deplasate. NU exista nici un motiv sau beneficiu pentru CFR sa faca blat.

    Apreciază

    • Nu poti condamna un „antrenor” care NU ESTE antrenor….Nimeni nu stie de ce a fost adus, poate l-a propus Cadu si/sau Muresan, sa mai castige si olteanu’ un leu, ca-i tot aia pentru sezonul asta…. I-am impartasit si lui Radubarbier mirarea mea ca o echipa de ciurucuri refuzate de toti (nici nu-i dau numele!!!) bate cam tot ce prinde, cu un antrenor caftangiu (care a sarit sa bata si pe antrenorul nationalei) in timp ce jucatorii nostri (cred ca mai degraba de carti de poker – ca alealalte e scumpe) se simt in concediu, din pacate nu cfs, si isi bat joc nu numai de noi, ci mai ales de profesia lor! Nici un strungar de la Tehnofrig nu si-ar fi putut permite sa produca atatea rebuturi cate a produs echipa noastra….sau…a lor??

      Apreciază

  19. @zen: du-te pe malul Somesului, la viitorul stadion in paragina si etaleaza-ti parerile acolo….Poate te’o gasi jiji sa-ti dea si tie vr’o 22 de euroi cand vine pe acolo!

    Apreciază

  20. Incerc sa inteleg ce se intampla aici. Am lipsit 2 ore si vad ca s-au triplat comentariile. Sa fie clar: singurul comentariu pe care l-am sters a fost al meu. Zen a venit cu o falca in cer si una in pamant punand doar etichete. I-am raspuns cerandu-i si argumente, exact atunci cand el incerca sa detalieze, sa argumenteze. Asa ca eu mi-am sters primul raspuns, urmand sa-i scriu la modul general – replica pe care o puteti vedea mai sus. Sunt in general impotriva moderarilor, mai ales ca aici se discuta despre lucruri care au fost atinse in articol. Iar daca Zen si-a cerut scuze (asa cum i-am cerut si eu) cred ca e ok, scuzele se accepta, consider ca fiecare ne aprindem uneori prea tare.

    Apreciază

  21. Nicicum nu e bine: unii sunt mahniti ca ar fi fost blat, partea buna in acest caz e ca in acest caz ar insemna ca jucatorii sunt mai valorosi decat au aratat…, altii spun ca a fost pe bune, ceea ce inseamna ca asta e valoarea lotului numeros si mai ales echilibrat non-valoric. Unii asteapta marile transferuri ce vor fi facute in vara, pe cand Arpy anunta ca trasferurile cele mai importante sunt revenirile unora( parca am mai auzit asta vara trecuta, si….). In fine, vom vedea ce se va intampla din vara, pana atunci mai merita urmarit meciul din cupa, pentru meciurile din campionat nu merita sa irosim timpul. Conducerea ar trebui lasata sa urmareasca in liniste acest final de campionat, pe stadion sa se auda doar ei (in cazul in care vor prelua si obiceiul de a striga din loja asa cum striga cel al carui comportament au inceput sa il imite). oare unde e managementul pe care il admira toata lumea acum cativa ani? Asta e, lumea se mai schimba: unii se cred antrenori ca apoi lasand pe altii sa isi faca meseria sa apara si rezultatele, altii au rezultate si apoi incep sa se creada antrenori, scouteri…

    Apreciază

  22. Am oprit softul de notare, tabelul este reactualizat ! Au notat 32 de tribunişti, media echipei fiind 4.3 8cea mai mică din toate meciurile acestui sezon). Nota maximă este la Deac (5.8) şi -pe aproape- la Rui pedro (5.6), cea minimă -absolut meritat- la Cadu (3.3). HAI CFR !!

    Apreciază

  23. “Numai nebunii si sfintii nu se contrazic!”
    In acest moment ne caracterizeaza „neputinta”. N-avem antrenor, n-avem fotbalisti. Nu m-a surprins rezultatul. A vorbi de blat cu Severinul e ca si cum ai vorbi de blatul „domnului Mihai”. De ce a fost adus Trica ? Ca sa facem o bucurie presei sudiste, care a salutat plecarea ultimului antrenor strain din Liga 1.

    Apreciază

  24. 1. Eu nu as fi pesimist in privinta eventualei finale de Cupa cu Petrolul. Intr-o finala, factori ca atitudine, sansa, forma de moment, inspiratia capata o importanta foarte mare, iar aspectele tactice, posesia mingii, jocul de pase devin secundare. Avem exemplul Bayern-Chelsea din ultima final UCL. Sa trecem de Astra si putem spera.
    2. Foarte probabil CEx va decide luni desfiintarea procesului de licentiere si vom constata ca totul a fost un banc de prost gust, deci nu vom scapa de „insolventi” pana la faliment (doar o chestiune de timp).
    3. Accept ca avem si jucatori slabi in lot, totusi sunt destui care au participat la obtinerea celor 10 puncte in UCL. Asta inseamna ca pot mult mai mult decat au aratat in campionat. Totul e sa aduci cei 3-4 titulari de valoare, antrenor si sa-i motivezi cum trebuie.

    Apreciază

    • @Alin. 1. Intr-o finala la Ploiesti, cu toata tevatura de acolo si cu dorinta tuturor ca Petrolul sa castige, nu cred ca se poate aplica reteta Bayern-Chelsea. E fotbal romanesc totusi. 2. Unde nu e fotbal romanesc e in decizia de licientiere. CEX poate decide ce vrea ea, dar regulile fotbalului mondial raman aceleasi. UEFA nu ar tolera sa facem dupa cum ne taie capul. In plus, insolventa este, de regula, marginea prapastiei pana la faliment. Eu nu vad echipele aflate acum in insolventa devenind peste noapte profitabile. Asadar este destul de previzibil de ce deciziile nu pot fi decat pur contabile, matematice. 3. Avem jucatori valorosi in lot, dar echipa nu e o echipa. Trebuie jucatori valorosi dar si cu personalitate (sau mult prea valorosi) pentru ca sa se poata impune in mediul ce pare destul de „toxic” din vestiarul echipei noastre.

      Apreciază

      • 1.Finala se joaca pe Arena Nationala, nu la Ploiesti. Vom fi tot in inferioritate desigur, dar e mai bine un pic. 2.Despre licenta: s-a lansat ideea ca e obligatorie doar pt echipele participante in cupele europene. 3. „Toxina” a fost acceptata pt ca trofeele veneau, deci era considerata „probiotica”. Daca vor fi probleme in startul viitorului sezon, sunt sigur ca sistemul se va curata si din punctul asta de vedere.

        Apreciază

      • Tocmai ca federatia nu are nici un interes sa desfiinteze licentierea. Nu tot miroseam noi in ultimele saptamini ca se incearca salvarea Constantei? Cine nu primeste retrogradeaza automat, se va invoca necesarul de a evolua cu 18 echipe datorita contractului TV si uite-asa scapa si cine a retrogradat pe criterii sportive. Nu ti se pare cunoscuta metoda?

        Apreciază

        • L-am auzit clar pe Dragomir spunand ca cine retrogradeaza sportiv e bun retrogradat, iar daca sunt cluburi fara licenta, nr de echipe din liga I va fi redus corespunzator. Desigur, nu poti pune mare baza pe declaratiile unui iresponsabil, ramane de vazut in scurt timp cum va fi. Nu nr de meciuri este miza (in sistem play-off am avea cel putin tot atatea jocuri), asta e doar o manipulare care vad ca a prins bine, ci nr de echipe. Sunt presiuni politice si financiare pt a avea echipa in liga I, indiferent de valoarea lotului. Doar printr-o aliere a cluburilor puternice care doresc play-off se va putea schimba sistemul, dar in afara de Arpad P. si trecator MM nu am auzit pe nimeni vorbind despre necesitatea unei astfel de treceri.

          Apreciază

  25. Sa facem socoteala : 1. Portar avem, unul singur. Felge nu are rezerva de valoare. 2. Doi fundasi laterali buni, fara insa rezerve corespunzatoare. 3. fundasi centrali de valoare medie si putin peste medie, in ultima categorie fiind Piccolo si Cadu. Ceilalti trei sutn problema.4. Inchizator avem si nu avem. Muniru tanar, Vass si Sare reveniti dupa accidentare, Mresan cel mai bun, dar ne poate lasa usor in 10 oameni, Godemeche accidentat, Celestino si Kivuvu nu intra in discutie. 5. Mijlocasi avem doi de valoare, Pedro si Deac. restul sunt de umplutura, sa completeze numarul. 6. Varf golgheter nu avem. Kape si Ronny accdientati, L. Ganea proaspat revenit, Weldon neserios, Bjelanovici lucreaza mult, dar rar baga mingea in poarta.
    Cu acest lot trebuie sa trecem de Astra, sa-i batem pe insolventi si sa luam cupa cu petrolul. Ultima sarcina mi se pare a fi cea mai grea. Jucatori petrolului nu sunt mai buni decat ai nostri, dar au echipa. Daca nu trisa Tudor cu cele doua penaltyuri ar fi batut Stelemea la ei acasa, cu chicpciuchiriches cu tot.

    Apreciază

  26. Chiar daca exista riscul ca ceferistul zen sau altii sa ma faca retardat, recunosc ca atunci cand vine vorba despre blaturi eu sunt mai prostut, ca sa fiu bland cu mine si sa nu ma fac de-a dreptul neghiob (sau retardat, daca in urechile unora suna cumva mai bine). Nu reusesc sa pricep nicidecum argumentele celor pentru care blaturile sunt clare ca lumina zilei, decat atunci cand imi vorbeste despre ele nevasta-mea si ma asigura ca le pot manca linistit (da’ in cazuri din astea nu am nevoie de prea multe argumente, cantarul pe care-l tinzuiesc zilnic imi sta marturie). Asadar, dupa ce inainte de meci tot cautam sa-l spariu pe aici pe cate unul cu privire la potentiala forta a echipei severinene, ar fi culmea acum sa sustin ca alaltaieri, la meciul cu oltenii lui Trica, a fost un blat ordinar, jegos (sau paduchios daca vreti, ca tot imi spunea unul aseara bancul ala orasele Olteniei care toate ar semana cu Las Vegasul daca s-ar intampla cumva ca paduchii oltenilor sa straluceasca precum licuricii). Eu am o teorie cu privire la echipele astea muribunde de pe la noi, U, Severin, Rapid, Gloria (observati ca din prea mare prietenie si dragoste pentru vecina noastra de langa Somes am pus-o exact prima pe acest pomelnic pentru morti). 🙂 Multi microbisti le socotesc batute inca de la vestiare pe aceste echipe atunci cand favoritii lor urmeaza sa le intalneasca, altii (in speta jurnalistii de sport de pe la noi) le inalta osanale, inchinandu-le ode dupa fiecare punctulet castigat. Si intr-un caz, dar si-n altul, eu cred ca si unii si altii se precipita putin. De ce? Deoarece cu totii uita – ori se fac ca uita – ca pentru cluburile alea joaca niste fotbalisti, care pana la urma sunt oameni. Oameni cu familie, copii, neveste, parinti si mai ales soacre care asteapta ca stalpul familiei lor sa aduca bani in casa, ca doar e fotbalist. Numai ca fotbalistul rapidist, u-ist sau ce-o mai fi el are o mare problema: clubul la care joaca este falit, iar banii pe care ii duce acasa tot mai putini, sau chiar deloc. Si atunci, nu din pricina ca i-ar fi venit mintea la cap, nu pentru ca peste noapte fotbalistul roman ar constientiza ca este profesionist (cum ii tot place sa repete de altfel) si deci trebuie sa joace fotbal, pentru niciunul din considerentele acestea se terzeste el la realitate, mai renunta la Guta, la Minune, la Vijelie, chefuri si femei si se tine mai serios si de fotbal. Toate astea le face el doar din pricina stomacului (tot mai gol) si in speranta ca doar-doar se va uita cineva si la el si-i va oferi un contract mai bunicel si mai ales mai sigur. Asa se face poate ca unii ca Ducu Ninu, Alin Buleica, Ciupe, Ratiu, Borza, Hidisan, Razvan Radu, Oros, Emil Dica sau Voicu alearga de mananca pamantul si uneori fac meciuri extraordinare sau inscriu goluri superbe. In exact aceeasi situatie sunt azi si fotbalistii Severinului, la care destui dintre noi se cam uitau cu dispret acum trei sau patru zile. Florin Costea, Olah, Vranjkovic, Dorel Stoica sau Dananae (poate si Panagopoulos sau altii) insemnau odata ceva pentru fotbal, unii dintre ei au strans chiar niste selectii la Nationala, iar acum s-au trezit singuri si fara bani in mijlocul acestor valuri ale crizei care au lovit cu putere fotbalul romanesc, grecesc sau mai stiu eu care fotbal. Nu pot sa nu observ ca trei dintre cele patru echipe amintite mai sus au avut un parcurs foarte bun in aceasta primavara, cu mult peste asteptarile numerosilor parerologi din fotbalului romanesc. In urma cu 3-4 etape Rapidul aproape ca se gandea la cupele europene, cu toate ca in iarna mai toti o vedeau salvandu-se cu greu de la retrogradare. La fel si cu U: horcaielile ei le auzea o tara intreaga, fanii ei faceau chete spre a avea parte macar de o ingropaciune cat de cat civilizata. Se parea ca Ionel Ganea nu va avea alt rol la U decat acela de a o strange de gat cat mai cu putere, spre a-i curma mai repede suferinta. Si totusi, surpriza: in loc de agonie vedem azi un U in extaz. In loc de resemnare, frenezie si in locul unei Univeritati careia, ca buni vecini ce i-am fost, aveam chemarea de a-i pune doar cruce la cap, in Gruia, in ultima etapa, vom avea parte de o lupta cu o fiara inca in putere, care nu va fi deloc usor de rapus, mai cu seama si pentru ca nici noi nu mai suntem ceea ce eram odata. Iata cateva dintre motivele pentru care mi-a fost putin frica de meciul cu Severinul si din cauza carora mi-e poate chiar mai teama de meciul cu U. Oamenii astia nu mai au ce pierde si de cele mai multe ori acestia sunt cei mai periculosi. Asta daca nu cumva sunt condusi de pe banca de cate un imbecil (cazul Gloriei), care in loc sa ii incurajeze mereu, se vaicareste intruna ca are cel mai slab lot din Liga I, asa cum facea chiar si-n tur, cand inca dispunea de fotbalisti care azi evolueaza cu ceva succes pe la Pandurii, Petrolul, Dinamo s.a.m.d. As mai semnala un fenomen ciudat (cel putin la prima vedere) care se petrece si cu suporterii acestor echipe. Ati observat ca pe masura ce echipele acestea se apropie tot mai mult de mormant, suporterii lor inviaza? Si cu cat sunt acoperite de mai mult pamant, cu atat ei sunt mai fericiti (de parca le-ar fi fost soacre, si nu iubite)! Si stati sa vedeti ce se va intampla cu ele atunci cand li se va canta prohodul prin ligile a II-a, a III-a si chiar a V-a (cazul lui Poli Timisoara, nu?)! Atunci sa vezi tu emulatie in jurul lor, atunci sa vezi tu frenezie, entuziasm! De ce? Foarte simplu – as spune eu, acum e momentul lor. Acum e vremea ca amaratii aia de prin tribune sa iasa si ei din intuneric la lumina reflectoarelor, acum e vremea sa-i vada si auda si pe ei cineva. Nu sustin acum ca nu se gasesc printre ei si destui oameni demni de tot respectul, care sufera sincer pentru echipa lor, dar cred ca cei mai multi dintre cei ce azi sunt suporteri patimasi a lui U, Rapid, Poli, etc, tot azi si-ar trata echipa iubita cu politicoasa indiferenta, dar cu o conditie: ca echipa lor sa o duca binisor, undeva pe un loc caldut al ligiiluimitica. Poate ca pe undeva e si normal sa fie asa (oare noi nu cam la fel facem cu cei pe care-i iubim, usor ne-am da viata pentru copiii sau parintii nostri ori partenerii de viata, dar mult mai greu le trecem cu vederea micile defecte, sacaielile de zi cu zi, bombanelile sau trancanelile. Cam la fel ma tem ca ne tratam in momentul de fata si echipa iubita, CFR: cu greu ii trecem cu vederea sezonul mai slab, mersul schiopatat, dezamagirile pe care ni le produce. Ma tem insa ca prea usor uitam ca in urma cu nici un an roiam in jurul ei, bucurandu-ne cu totii pentru succesul ei. Poate ca vreunul imi va reprosa acum ca sunt patetic. Altii ma vor face aplaudac. Ma intreb insa daca in locul ploii cu jucatori de valoare de care vorbea albu (si pe care o tot astept si eu) n-ar face mai bine Paszkany ca pentru o vreme (3-4 ani macar) sa ne trateze si pe noi exact cum face azi George Copos cu suporterii Rapidului?! Poate ca atunci s-ar strange si-n jurul echipei noastre doar cei care o iubesc si o merita cu adevarat.

    Apreciază

    • Ultima parte a comentariului chiar m-a pus pe ganduri… am extins logica si asupra traiului din Romania, si acum deja apreciez mult mai tare clasa politica… nu de alta dar nu as vrea ca ei sa se comporte cu noi vreo 3-4 ani asa cum se comporta politicienii cu cetatenii in Somalia sa zicem… Stiu, paralela dintre politicienii romani si cei somalezi e fortata, dar stai linistit, nici Copos nu a castigat din cupele europene si din vanzarile de jucatori banii pe care i-a castigat Arpy…

      Apreciază

    • am impresia ca multa lume nu intelege ce a reusit CFRul sa faca. am mai scris pe tema aceasta insa revin asupra ei cu unele informatii proaspete (pt mine, cel putin). am avut ocazia sa stau in cluj, dupa mai multa vreme, un numar de zile si sa ajung si la 2 meciuri in gruia. am citit presa de sport, m-am uitat la posturile de sport, internet mai putin. pt mine a fost un soc sa vad ca in cluj echipelor locale le sunt alocate fix o pagina/echipa pe la mijlocul ziarului, si acea pagina injumatatita de tot felul de reclame. in rest doar ode si informatii despre stana si echipele bucurestene. posturile de sport sunt si mai rele. unele dintre ele, efectiv, au doar echipele din bucuresti in vizor, in special stana. la toate acestea se adauga si invidia, ura si prostia locala/clujeana si tabloul este aproape complet. poate pt voi nu e ceva nou, pt mine, repet, a fost un soc. nu, nu sunt un aplaudac, departe de mine acest gen, consider ca progresul este dat si de critica constructiva. da, iuliu muresan si arpad paszkany (e bine cum am scris, 07?) au facut greseli, nu-mi plac nici mie unele decizii de-ale lor, au mult de lucru ca sa imbunatateasca clubul, ii intereseaza profitul (si ce e rau in asta?) INSA luand toate aceste lucruri (in special cele scrise la inceputul comentariului) in considerare, nu intelegeti si voi ce au realizat oamenii astia cu CFRul??? oi fi eu pateticosarit de pe sinele visinii? mie imi pare de domeniul fantasticului ce au facut in acesti ani. cu tot sezonul intern sub orice critica cred ca CFRul nostru trebuie sustinut, incurajat si aparat impotriva tuturor marsavilor si marsaviilor. inca nu va curge doar sange alb-visiniu prin vene? deschideti ochii si urechile mintii, stati stramb si judecati drept si fiti multumitori si mandri de CFRul nostru! ca avem de ce!

      Apreciază

      • Da, in ultimul deceniu la CFR s-au facut foarte multe lucruri bune, baiul e ca in ultimii 3 ani am impresia ca a inceput decaderea. Valoarea jucatorilor e tot mai slaba; sumele reinvestite in jucatori sunt din ce in ce mai mici; a fost brevetata tampenia cu evitarea ocuparii unui loc de E.L.; cel ce inainte cu modestie declara la TV ca rolul lui e doar acela de a face bani pentru club, acum e cel care face lotul si isi baga om care sa i-l antreneze; orice jucator adus la CFR, odata ajuns in vestiar isi pierde atat din calitate cat si din atitudine…. si multe altele. Da, s-au facut multe lucruri bune in trecut, dar ala e trecut! Prezentul e foarte nasol si viitorul, cine stie. Nu toti traim din amintiri, ca daca ar fi asa, probabil ca lumea ar sta acasa uitandu-se la reluarile meciurilor de acum 4-5 ani, atunci cand CFR-ul juca fotbal, in loc sa priveasca niste meciuri penibile din prezent. Mie imi e dor sa vad CFR-ul jucand si nu pacalind fotbalul! Imi e dor sa vad la CFR fotbalisti, sau macar jucatori cu atitudine. Actuala „Ciuca Bataii” nu are mai nimic in comun cu CFR-ul care isi castiga respectul acum cativa ani! Tot la fel, Cadu cel care acum cativa ani era un fundas central bun, un mobilizator, un capitan, nu mai are prea mare lucru in comun cu cel mai rau jucator din ultimul meci, cu cel care arunca pe colegi vina la toate plasarile lui gresite, cel care e in mare parte responsabil de atmofera din vestiar care e potrivnica performatei. Eu nu traiesc in trecut, iar prezentul si viitorul nu par prea roz…

        Apreciază

      • Ai perfecta dreptate!!! Si eu sunt acuzat de unii ca as fi aplaudac, dar nu subscriu celor care nu vad padurea datorita copacilor. Cind aud vaicareli ca sezonul asta e ratat samd ma intreb unde au fost oamenii astia in toamna. Ne-am calificat in CL invigind o semifinalista EL, am facut cea mai buna participare in grupe a unei echipe romanesti, am vindut pentru al treilea an consecutiv jucatori intr-o prima liga importanta din Europa de Vest. Noi ne vaicarim ba ca nu mai vrea patronul sa investeasca 2 mil intr-un jucator, ba ca ‘Petrica’ e oltean, ba ca la Iasi sau cu Severinul am jucat de kko. Chiar atit de putin de ne tine memoria sau avem pretentii utopice, asteptindu-ne ca echipa asta sa domine mereu pe toate fronturile??? Eu am o vorba, si gravida si fata mare e cam greu in acelasi timp…

        Apreciază

  27. Bon soir, mes amis ! Am revenit dintr-o mică mică plimbare prin Andaluzia şi ce văd pe site-ul meu preferat : ceartă, luptă de gherilă…Vietnam, ce mai…Numai Rambo peste tot…Nu-mi face plăcere, dar simt că este momentul să-mi expun şi eu o părerea umilă asupra unor „evenimente” petrecute în ultima perioadă (în acest spaţiu virtual, evident) . Haideţi să le luăm pe rând : 1……referitor la o dispută mai veche (de 3-4 zile, poate mai mult) între Albu şi Che : Alex, tu eşti un simbol pentru majoritatea celor care intră pe acest site, şi asta o spune unul care ţi-ar putea fi lejer tată, şi care te respectă foarte mult. Nu te băga în „contre” personale / ideologice cu nimeni pe acest site, că tribuniştii pricep exact ce nu trebuie…Bagă-l / învită-l politicos pe Che (despre care am -totuşi- o f.bună părere) pe o platformă alternativă, şi daţi cu pumni şi cu picioare până cade unul…(ca la noi în secuime, în spatele crâşmei). Noi, „copii” Tribunei , nu trebuie să vedem luptele părinţilor, se lasă cu traume, cu chestii nasoale, înţelegi tu……..2……Despre profilul imaculat al CFR-ului din era „Paszkany” : cine crede că cele 3 titluri s-au câştigat NUMAI „pe bune”, este naiv incurabil. CFR-ului nostru i se potriveşte mai degrabă caracterizarea de „cea mai curată echipă”, sau -mai bine- „cea mai puţin murdară echipă din Ligă”. Nu intru în detalii şi în amănunte, în opinia mea şi Ando a „contribuit” la obţinerea celor două titluri din 2008 şi 2012 pe filiera lui specială……3……Despre eventualul blat din meciul cu Severin : există o întreagă teorie a blaturilor din RO, din punctul meu de vedere v-aş putea povesti mai multe nopţi decât Şeherezade, dar n-o s-o fac, e mai bine pentru toţi. Spun doar atât : în opinia mea „gradul de curăţenie” al meciului este de 70%, adică probabilitatea unui aranjament (blat este -totuşi- un cuvânt cam dur…) este de 30%. Încerc să punctez doar nişte aspecte ciudate : A) nu există nicio justificare de odihnire a celor 6 titulari ai ultimelor partide, meciul din cupă e departe, cu o etapă interpusă, B) Motivul / mobilul poate fi orice : un transfer, un „leasing” pentru la anul (cum spunea Cristi), o ultimă speranţă a Severinului…Pariuri în Asia ? Nu ştiu…C) Dacă „a fost să fie” , nu cred că el (aranjamentul) a venit de la Trică. În cel mai rău caz a fost „informat” şi el, drept dovadă echipa cu 6 titulari noi, din care 3 în compartimentul defensiv. D) nu cred că că jucătorii ştiau / li s-a spus mot-a-mot care-i treaba. Aşa ceva se face la judeţ…E suficient să schimbi 6 jucători, mai şopteşti eventual nişte lucruri unui singur jucător din spate şi gata…Dar, repet, acest scenariu are doar 30% „viabilitate” la mine…Cam mult, nu-i aşa?……..4……Despre nebunia generală a transferurilor, a ciurucurilor, a şanselor la titlu pentru la anu’ : în opinia mea CFR-ul actual este o echipă „bianuală”, atât poate pentru moment, atâta i se „permite” pentru moment, şi asta nu-i puţin….Absolut toate echipele din RO (şi nu numai) ar fi din start de acord să câştige din 2 în 2 ani titlul, darămite noi…Aceste declinuri din sezoanele impare nu au ABSOLUT NICIO RELEVANŢĂ, sezonul circului ambulant s.a terminat, asta o ştiu şi conducătorii, o simt şi jucătorii, tarabele s-au adunat din „gara CL”…Evoluţia echipei noastre favorite nu depinde în primul rând de aspecte pur fotbalistice şi -nicidecum- de strategii de durată. Se merge pe o periodicitate acceptabilă, după un sezon prost poate veni unul mult mai bun, şi jucătorii blazaţi devin mai determinaţi în „anul par”, ne facem griji degeaba…Atât titlul din 2010, cât şi titlul din 2012 au fost câştigate după nişte sezoane lamentabile, cu greu digestibile de noi……5……Despre problema antrenorilor : construcţia „bianuală” a CFR-ului modern nu este nicicum compatibilă cu instalarea unui antrenor cu (re)nume, pe termen lung…Unul de acest gen nu acceptă alternanţa programată a performanţei, mai exact nu crede în viabilitatea acestui sistem inventat de AP. Se merge -mai degrabă- fie pe mâna unora care cunosc tot ce mişcă în Liga 1 (de ex. Andone), fie pe mâna unor străini care vor să profite de „sindromul trambulinei”, exact ca şi jucătorii. Şi unii, şi ceilalţi pot fi influenţaţi de conducere. OK, sunt mai multe de spus, dar şi mîine este o zi, aşa că vă las. HAI CFR !!!

    Apreciază

    • imi place comentariul, si sunt de acord cu majoritatea chestiilor sugerate aici. „Una dintre cele mai putin murdare echipe, in liga lui mitica”, supozitia asta are sens. Si mai ales faptul ca omul nu exclude din start „manariile” care poate se face peste tot in liga 1. Comentariul mi se pare facut de un om cu capul pe umeri.

      Eu intr-adevar, am fost la inceput prea temperamental, probabil incarcat dupa infragere, si am refulat putin. Ma bucur Albu mi-a acceptat scuzele si m-a inteles. Sa nu uitam ca toti suntem ceferisti, franari, acum unii avem indoielile noastre, si am vrea sa vedem echipa serioasa si muncitoare pe durata a mai multe sezoane legate, si atunci stilul de afacere „rece”, „fara sentimente” ne mai irita..

      Apreciază

  28. Ai argumentat finut fiecare aspect ca un adevarat om din interiorul sistemului.Nu-ti explici schimbarea a 6 jucatori(5 cu voia ta,scazand portarul.Mi-e greu sa cred ca Felgueiras se putea opune la unul din goluri)……..obiectivul nostru a ramas Cupa pentru acest final de sezon.Celelalte echipe ramase in cupa (astra si petrolul) raman in lupta pentru o clasare pe podium.Cum am vazut avem si etapa intermediara si in aceste conditii ideea antrenorului a fost sa odihneasca o parte din jucatori ,mai ales ca jucam acasa cu ultima clasata.De aceea dupa partida Trica spunea ca am fost pedepsiti……se referea ca i-a subestimat pe ruptii-nfund si bazandu-se ca cei intrati vor dori sa-i arate antrenorului calitatea lor.Dar vorba aia:de unde nu-i nici Dzeu nu cere.
    Mai multi sunt compresivi cu cei colerici de aici in privinta atacarii echipei.Va voi da un exemplu…….la penultimul joc cu Bistrita din etapa 33 la pauza 0-0.Eu nu ma gandeam ca am mai avea sanse la tiltu dupa partida dinamo-steaua……..unul dintre cunoscutii cu care eram la partida(Adi St) il injura pe Ando si-i cerea demisia din toti bojocii.Asta-i stilul si felul lui de-a fi.El va fi tot timpul nemultumit si-s va striga „durerea”.
    Eu as vrea pentru clubul asta o echipa care sa fie de locurile 5-10 cel putin 5 ani in care sa se regaseasca jucatori din zona si pepiniera noastra(si cativa straini tineri).Astfel tribuna s-ar pricopsi cu o masa de sustinatori constanti si devotati fenomenului( si clubului implicit )si mai putin cei atrasi de ultimele rezultate.
    Citesc pe Tribuna comentarii de tinuta care dovedesc ca cfristii sunt peste media „spargatorului de seminte” de pe stadioanele nationale.Dar de la contestarea antrenorului (indiferent de numele lui),a presedintelui,preparatorilor si cu voia dvs ultimul pe lista a finantatorului este cale lunga.
    Se pare ca de multe ori ne depasim conditia si fara sa ne dam seama pierdem din vedere placerea jocului si ,dragostea pentru culorile clubului se transforma in acuzatii penibile.
    Daca ar citi Tribuna, ciobanul national ar da fuga in staul si s-ar urca degraba pe maybach (sarbatorind spalarea de creier in masa popularizata de ziarele de suete gsp si barfe prosport).
    Daca uneori pe Tribuna respectul trebuie mentinut cu „banul” moderatorilor,respectul pentru club(daca exista) ar trebui sa vina din ratiune si suflet.

    Apreciază

  29. Continuand polemica interminabila privind investitiile la CFR, plusez si eu cu cateva idei fixe. Mi se pare evident faptul ca trebuie sa te intinzi cat ti-e plapuma. Daca ai venituri de 10 mil euro este ok sa reinvestesti (ca buget) 9 mil, iar restul sa-l pui in conturi. Ai dat un tun de aprox. 25 mil euro prin participarea in UCL si ai pretentii de „next level”, ar fi frumos sa investeti un 10% in juniori sau aducerea de jucatori mai valorosi. Atat. Sa „investesti” vreo 10 mil in jucatori, cu sanse minime ca investitia sa ti se intoarca intr-un an de zile ar fi doar stupid.
    Avem exemplele Iancu si, mai ales, Copos. Acesta a facut in vara trecuta o echipa foarte scumpa pt posibilitatile lor financiare si a mizat totul pe calificarea in EL, ca intr-un joc la ruleta. Nu a iesit, asta e, a venit insolventa. Da, la CFR nu se mai aduc jucatorii valorosi din vremea cand venea Arpi cu bani de acasa pt ca acum clubul trebuie sa se intretina singur, iar banii nu se mai fac atat de usor. Se aduc jucatori vazuti ca avand potential, din pacate multi nu confirma increderea conducerii, demonstrata prin salariile consistente platite. Totusi, modelul functioneaza pt ca am avut exponate gen Culio, Traore, Renan, Sougou, Bastos. Jucatorii nu sunt precum masinile expuse in salon, unde vezi cum arata, citesti parametrii tehnici si apoi ai siguranta ca ce scrie se respecta cand iesi pe sosea. La fotbal depinzi de accidentari, forma, adaptare, adversari, etc. Deci poti investi temporar mai mult decat produci doar daca ai un plan viabil de crestere (atragere de sponsori, performante si trofee constante, vanzari pe sume tot mai mari). La momentul actual conducerea nu pare sa aiba un astfel de plan, probabil si din cauza faptului ca nici nu este posibil.

    Apreciază

  30. @Alin si pt. alti idealisti : Traseul CFR – ului din liga 3 -a in liga 1 a insemnat investitii masive raportate la celelalte echipe si la nivelul la care a evoluat: dupa promovarea din liga 3 au fost adusi vreo 18 jucatori din lotul ” vechi” ramanand vreo 4 .Dupa primul an in B s-a investit din nou masiv pt.acel nivel:Anca si Turcu (de la Bistrita) ,Stanciu ( de la Tg. Mures),Astilean,Rus si Vasaie de la concitadina,Bozdog ,Tilinca si Goia ( cei mai buni de la conjudetene),sarbul Mijin;Oncica si Fl.Dan au fost adusi cu un an inainte…Dupa primul sezon in Prima liga pt. next level s-a adus de la steaua ca antrenor jucator D. Munteanu plus M. Tudor,au revenit „bistritenii” Minteuan si Coroian,brasovenii Surdu si Balint.Apoi a inceput epoca stranierilor, restul se cunoaste …Ce vreau sa subliniez este ca toti cei enumerati erau jucatori care la momentul respectiv veneau de la echipe mai bune ,nu erau liberi de contract si erau atrasi prin contracte superioare,deci veneau pt. bani mai multi .Valoarea lor a dus echipa din liga 3 pe podium,ulterior infuzia masiva de stranieri ( cei mai importanti transferati pe bani!!!) a dus la cucerirea primelor 2 campionate.Dupa al doilea titlu am reusit intr-adevar sa aducem cativa jucatori buni gratis ( Renan,Sougou,Weldon,Bastos) si am speculat procentele care le mai aveam in contul lui Perreira ( Beto,Pedro,Pinto).Evident ca am luat si multe petarde,dar s- a creat impresia ( favorizata de expunerea din Champions League) ca avem mari scouteri.Acest lucru e doar partial adevarat,pt. ca in ultima vreme de cand s-a investit tot mai putin ( paradoxal , adica invers proportional cu sumele incasate)jucatorii adusi au demonstrat ca epoca tunurilor s- a cam terminat.Vanzarile rapide ,in plin sezon,(in ultimele 3 pauze dintre tur si retur) a celor mai buni jucatori ( Culio,Traore,apoi Renan si Weldon ,respectiv Bastos si Sougou) au confirmat noua strategie a conducerii – profit imediat cu orice risc!-si au determinat 2 sezoane terminate in genunchi pline de umilinte si e drept ,un titlu ,castigat ( daca e sa fim cinstiti) de Cel de Sus…Parerea mea este ca cine isi inchipuie ca vom repeta ( cu bani foarte putini) campania de achizitii de acum 2 veri si vom beneficia in plus de acelasi noroc ca la ultimul titlu este naiv.Ca sa nu mai vorbim ca viitoarea contracandidata ( proaspat campioana)este mult peste adversarii din campionatele trecute…In opinia mea singura sansa realista de a lupta cu sanse la titlu si la banii din Ch.League in urmatoarele 2 sezoane (cu mentiunea ca in proximul campionat nu imi fac mari iluzii)este o reconstruire din temelii a echipei cu jucatori cu adevarat valorosi ,titulari la echipele lor,in forma buna si/sau in crestere,care sa fie pusi sub comanda unui adevarat antrenor. Toti acestia costa,iar daca acum ,cand echipa a castigat bani frumosi ,AP nu va investi cu adevarat ( fara sa aduca bani de acasa ca in primii ani!!) atunci vom aluneca in mediocritate ,iar echipa se va transforma intr-o investitie nerentabila.

    Apreciază

    • Uiti criteriul esential – fie ca ne place fie ca nu, CFR este o afacere. Si orice afacere ajunsa la maturitate trebuie sa faca prodit operational si sa isi amortizeze investitiile initiale.Exemplul tau cu X bani cistigati din CL si cit trebuie reinvestit e irelevant, deoarece uti cheltuielile operationale ale clubului. Ne place sau nu, deocamdata clubul e destul de consolidat la un anumit nivel in Romania si va functiona pe acest principiu.

      Apreciază

    • Nu cred ca Paszkany a investit vreodata de acasa, un afacerist serios nu face asa ceva 🙂 Poate nu inteleg, dar gindind ca un afacerist eu imi dau seama ca nu as baga bani de acasa pentru a ridica din liga 3 in liga 1 si a ma lupta cu niste mizerii… deci probabil totul a fost de la bun inceput o afacere, doar ca acum totul a devenit evident… insa nu vad in asta o problema, daca s-a reusit pina aici se va reusi si mai departe, cu o atirnate pragmatica, Cadu, Muri si Zamfir pot fi schimbati oricind si traseul echipei va fi diferit de cel prezent… Petrolul si-a facut super echipa cu jucatori francezi din ligile inferioare, deci resurse sint (in Europa cel putin), e nevoie de cei care pot adapta o tactica la CFR ca acestea sa fie dobindite cu succes (antrenor, scouteri, manageri). O criza mai devreme sau tirziu este inevitabila, aici se vede valoare adevarata. Un loc secund in campionatul viitor ar fi egal cu cistigarea campionatelor precedente. Probabil CFR are nevoie de 2 sezoane consecutive pentru a-si restabili superioritatea in campionat. Daca se vrea, se va face… daca Paszkany nu doreste sa se straduie atit de mult, probabil CFR va deveni echipa gen Pandurii, Astra.

      Apreciază

    • merci pt compliment! sunt de acord cu ce spui, exeptand desigur partea finala cu solutii concrete. luand exemplul cu 10 mil venituri anuale, sa presupunem ca facem anul asta buget de 20 mil euro, nu luam campionatul, apoi la anul facem buget de 30 mil euro (am topit cu ocazia asta banii ramasi din ultima participare UCL), castigam campionatul pt ca chiar suntem peste oricine din liga I, mergem in play-off, picam din nou cu Basel (buget 70 mil euro) si ne elimina. ce mai facem atunci? inchidem pravalia si dam vina pe AP ca nu a investit destul pt a ajunge in grupele UCL? Vanzarea de jucatori este principala sursa de venit pt CFR, cat timp vom vinde la fel de bine nu vom aluneca in mediocritate si afacerea se va consolida. vezi exemplul FC Porto, pe care imi place sa cred ca il putem urma la o scara mica. temerile pesimistilor sunt ca de acum luam doar rebuturi refuzate de altii pt ca sunt gratis, dar nu vad un motiv real pt care CFR si-ar taia singur craca de sub picioare.

      Apreciază

    • IQ, interesant ceea ce ne spui tu pe aici, chiar daca nu sunt de acord cu tine atunci cand tragi concluzia ca nu se poate face echipa buna cu fotbalisti liberi de contract (eu asa traduc spusele tale, spune-mi daca ma insel). Fotbalul mondial e plin azi de jucatori valorosi liberi de contract, eu cred ca greseste cel care porneste de la premisa ca unui fotbalist carui nu i s-a prelungit contractul este unul mediocru. In fond, care-i diferenta dintre un Sougou adus gratis si unul pe care se putea da cu un an mai devreme 1 sau 2 milioane? Eu cred ca singura diferenta era suma pe care el a fost convins sa vina in Gruia (una de vreo 5 ori mai mica probabil) atunci cand i s-au platit senegalezului cateva sute de mii pentru instalare. Si exemplul nu e deloc singular, nu inteleg de unde atata inversunare impotriva fotbalistilor liberi de contract, in fond niste sportivi mai destepti decat altii, care prefera sa le intre in propriile buzunare niste sute de mii de euro, in loc sa se transfere cu un an sau 6 luni mai devreme pe o suma de transfer care ar intra in buna masura doar in conturile clubului… Pana la urma fiecare cu parerile lui, noi avem voie sa gresim pe aici cat vrem, important e ce decizii vor lua cei care au puterea aceasta pe la club. Iar mie mi-au castigat increderea deja de multa vreme, sunt convins ca prin Cluj va ploua cu fotbalisti de valoare in vara asta. Un singur lucru insa nu-ti pot ”ierta”: ai spus mai sus ca Bozdog a ajuns la CFR de la, citez, ”conjudetene”. Eu stiu ca a fost transferat in Gruia de la echipa mea, Olimpia Satu Mare, exact in anul in care CFR se batea la promovare cu Oli. Intr-adevar, Bozdog nu este satmarean get-beget, cred ca a venit la noi de pe la Turda, Campia Turzii, nu mai retin exact. Asa se explica probabil mica ta inexactitate. Dar pana la urma n-ai dat in cap la nimeni, sau cum ar spune un clasic:,, n-o fi gaura in cer… doar in fund”. 🙂

      Apreciază

  31. @cristi Afacerea CFR e pe profit clar,investitiile s- au amortizat de mult ,cheltuielile operationale ale clubului nu sunt cu mai mult de 2-3 milioane/an peste Vaslui ,Astra,Petrolul spre exemplu si asta datorita numai celor vreo 7-8 petarde platite degeaba ( nuno claro,diogo,kivuvu,celestino,ganea plus valente si maah) .In schimb niciuna din echipele enumerate nu a scos mai mult de 3- 4 milioane din fotbal in ultimul sezon,in timp ce patronul nostru a castigat peste 30 …Nu mai vorbesc de ultimii 5-6 ani in care spre exemplu Porumboiu si Becali au investit cat noi ,primul neobtinand decat maxim 10% din incasarile noastre,iar ciobanul cel mult 30% .Asa ca sa lasam ipocrizia la o parte si sa recunoastem ca patronul nostru s- a smecherit,incercand cu investitii minime sa scoata profit maxim.Asta a fost insa ultimul sezon in care beneficiind de un noroc fenomenal i-a iesit pasienta cu aceasta strategie.Fara investitii care sa o dezvolte sau macar sa o mentina in fata concurentei afacerea da faliment si asta s-a vazut foarte bine anul asta Ciobanul in schimb
    a invatat pana la urma lectia,a investit in jucatori tineri,in crestere,cu calitati certe si dorinta de performanta,luand cam ce-a fost mai bun pe piata interna ,plus a gasit un antrenor destept cu aceleasi calitati.A inceput sa culeaga roadele si daca va avea rabdare ( spre deosebire de AP) in 2 -3 ani va depasi ca profit afacerea CFR.

    Apreciază

    • 1. Steaua este mai profitabila decit CFR, de citiva ani – vezi datele oficiale de la M.Fin. Au cost operational mai scazut (bariera de salarii impusa la palat) plus una bucata stadion mai putin de platit. 2. Potentialul Stelei este mult mai mare – incasari bilete, merchandising etc. Iti amintesc ca inainte sa faca timpenia de a desfiinta divizia de merchandising condusa de Durbac (ala chiar era profesionist , fusese inainte in managementul pe Europa de Est al unei companii de electronice), aceasta avea deja o cifra de afaceri de 4mil de euro anual. 3. Cheltuielile anuale ale clubului sunt undeva in jur a 60 mil RON..este constanta ultimilor ani- iarasi este suficient sa vezi site-ul min finantelor…cam greu sa produci banii astia intr-un an obisnuit. Asa ca hai sa stam calmi, nu cred ca se investi in nici un jucator de acum inainte o suma mai mare de 1 mil de euro (suma transfer+prima de instalare+comisioane impresari) – si fii linistit ca nici el ciobandante nu o va face.

      Apreciază

    • Cheltuielile operationale ale clubului sunt acoperite din veniturile din exploatare, ceea ce nu-i sigur (dimpotriva, este putin probabil) in cazul Vasluiului, Astrei sau Petrolului.

      Apreciază

  32. Tony, Andre Leao si Manuel Jose, cu o etapa inainte de finish si-au acontat locul trei cu Pacos de Ferreira, pozitie care duce in preliminariile Ligii Campionilor. Manuel Jose in acest sezon a punctat de opt ori in 28 de partide in care a jucat, Leao tot in 28 de meciuri a inscris de doua ori, iar Tony a punctat decisiv in min. 75 din penultima etapa, cu Sporting Lisabona, meci castigat cu 1-0, el avand 20 de prezente in acest campionat. Felicitari si multa bafta in toamna !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.