Despre fotbal, cu Philippe Montanier, aşa cum mi-ar plăcea să citesc mereu


În febra meciului echipei noastre naţionale şi a dezbaterilor despre cine, cum şi cât ar trebui să joace, vă propun pentru relaxare, traducerea aproximativă a unui articol din Marca. Aşa cum am scris şi în titlu, subiectul şi maniera de abordare a acestuia m-au încântat, de aceea m-am gândit să vi-l împărtăşesc.
Să încep…
Philippe Montanier, el entrenador de moda del fútbol español por el juego y los últimos resultados de su Real Sociedad…
Phillipe Montanier, antrenorul la modă al fotbalului spaniol pentru jocul şi ultimele rezultate ale echipei sale, Real Sociedad, are suficientă cunoștință de cauză pentru a compara şi analiza fotbalul francez cu cel spaniol. Acum câteva luni, într-o conferinţă organizată de Federaţia Bască, a ţinut o prelegere cu privire şi în vederea meciului Franţa-Spania, opiniile sale atingând în acest moment deplina actualitate.
Plecând de la ideea de bază că fotbalul este un joc universal, Montanier înțelege că ambele ţări împărtăşesc multe concepte fotbalistice. „Nici în Spania nici în Franţa nu se aplaudă gesturi defensive, cum se face de exemplu în Anglia” (notă personală – cultul spectatorilor pentru aplaudarea unui tackling reuşit), dar există deasemeni diferenţe marcante în distinctele faţete ale jocului.
Tehnică
„Acum un deceniu, deja mă gândeam că viitorul fotbalului este în Spania. De ce? Pentru tehnica jucătorilor săi. Tehnica face diferenţa în fotbal. Acum Spania domină fotbalul mondial cu echipa naţională, cu Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid… pentru tehnica sa. Şi aici stă marea diferenţa între fotbalul francez şi fotbalul spaniol, între ligile celor două ţări. Tehnica colectivă a echipelor spaniole este superioară celor franceze şi la nivel individual deasemeni”.
Tactică
„Nu există diferenţe foarte mari de sisteme de joc. Se utilizează mai mult sau mai puţin aceleaşi, 1-4-2-3-1, 1-4-4-2… Noutatea poate să fi fost acel 1-3-4-3 al Barcelonei lui Guardiola din sezonul trecut. Totuşi există două concepte diferite pe care le-am întâlnit: ieşirea balonului în Spania e mai scurtă şi combinativă decât în Franţa: cei doi centrali (se referă la fundaşi) se deschid, lateralii urcă şi un mijlocaş central coboară pentru a primi şi a ieşi jucând. Cealaltă caracteristică este presiunea în momentul pierderii balonului. În Spania se face mult mai mult decât în Franţa. Asta se întâmplă fără îndoială datorită influenței Barcelonei. Marcă înregistrată.”
Fizic
„În Franţa avem influenţa fotbalului african: forţă, viteză, explozie. E un fotbal mai fizic. În Spania există mai mult influenţa fotbalului sudamerican, care e mai puţin agresiv. Acolo (Franţa) media de faulturi într-un meci este de 18/20, aici (Spania) de 12/14. În Franţa există mai mult contact, apărătorile sunt obligatorii… chiar şi la antrenamente”.
Jucători
„Francezul protestează mai mult decât spaniolul. Protestează pentru orice. Aici ai mai mult respect pentru deciziile antrenorilor. Acolo jucătorii cer mai multă muncă individualizată. Rămân după antrenamente pentru a șuta, pentru a centra… La Real (Sociedad) mi s-a întâmplat o singură dată ca un jucător tânăr să-mi ceară să rămână după antrenament… Aici jucătorii au mai multă dorinţă să joace, să aibă posesie. Până şi apărătorii au un bun nivel tehnic”.
Liga
„Spania are cea mai bună Liga din lume. O gândeam înainte să vin şi o gândesc acum, când o cunosc şi mai bine. De aici, chiar dacă mai sunt unii care pleacă în Premier, se păstrează jucătorii şi se transferă alţii noi. În Franţa, de fiecare dată mai mult pleacă jucători în afară şi doar PSG a mai transferat după venirea capitalului din Qatar.”
(Postarea aceasta apare și pe gsp.ro, secțiunea Mysport.)

0 comentarii

 1. La CFR ar trebui ca stuful tehnic să oblige jucătorii ca după antrenament să exerseze zeci de şuturi la poartă şi centrări (la noi nu se cere nimeni să stea după program – poate în cluburi). Stăm jalnic la acest capitol şi copii din scoli centrează şi trag mai bine decât jucătorii din lotul actual. Practic suntem departe de cele 2 situaţii prezentate în postarea lui B_o_g_d_a_n.

  Apreciază

    • Yeeep ! Imi aduc bine aminte! Da’ ,imi aduc si mai bine aminte (si-am mai povestit asta) , la un meci de pregatire care l-am avut cu juniori lui „U” (1976), „U”-isti au avut o lovitura libera de la 20-25 m . Precup (un mijlocas U-ist ) a batut undeva dincolo de strada din spatele portii (la noi era portar Criustureanu, la U, Alex Munteanu , „Dumnezeu sa-l ierte”, fost coleg de clasa in Liceu ) . Ei, antrenorul lor era MARELE PETRU EMIL , care ne si arbitra . Vazind „calitatea'” executie,s-a enervat foarte tare , a tras o injuratura si a cerut o minge . A pus-o jos , si…. de pe loc, a facut o pendulare , lovind mingea cu o forta ce n-am mai vazut-o de atunci la nimeni (eram foarte aproape de el ). Mingea s-a dus ; buuuuuuuuum ! …lovind coltul din dreata sus, dupa care am auzit : TROOOSC ! S-AU DESPICAT BARELE …………..

     Apreciază

     • Îmi aduc aminte şi eu…Am jucat acolo contra celor de la Metalul Roşu (în judeţeană), ei jucau acolo meciurile de acasă. La un moment dat (în 81, parcă) am pierdut cu 3-2 acolo, am dat şi eu un gol…La ei juca Manu „Dulapul”, expulzat de U…:)

      Apreciază

 2. Interesant. În linii mari, fiecare ligă are un specific al ei, ceva care o identifică şi o separă de celelalte. O altă comparaţie posibilă este cea în timp : cum au evoluat diferitele campionate de-a lungul deceniilor, şi care sunt cauzele pentru eventualele schimbări radicale în timp (de ex. campionatul Ucrainei, ce era în anii ’70 şi unde a ajuns azi, datorită infuziei de capital, şi infuziei de jucători sudamericani valoroşi). Alt exemplu : campionatul Ungariei era destul de puternică în anii 70, dar ulterior s-a consemnat un regres lent, dar permanent, şi majoritatea ţărilor foste socialiste i-au depăşit. Sunt şi alte exemple.

  Apreciază

  • E greu de facut o comparatie peste timp pentru ca datele s-au schimbat. Avem pina in anii 90 fotbalul national cu numar limitat de straini si cu legarea de glie a jucatorilor chiar si la sfirsitul contractelor.Avem tendinte de globalizare a valorificarii drepturilor TV si a brandurilor cluburilor, aici cistigind in ultimii 10 ani campionatele mari. Si nu in ultimul rind, avem influenta banilor din afara fotbalului, unde situatia s-ar putea normaliza odata cu fair playul financiar. Interesant e ca la fel cum in economia reala observam faliti tipici in zona mediterana si campionatele de fotbal din Spania Italia sau Grecia sunt jalnice la capitolul finante, in frunte cu Real Madrid. Daca nu ar fi un club cu sustinere politica inca de pe vremea lui Franco, cu datorii imense, impozite neplatite si sterse in repetate rinduri etc. nu ar mai fi azi in fotbalul profesionist.

   Apreciază

   • Vorbim de diferenţele fundamentale dintre sistemul de valori sudic (mediteranian, cu ţări preponderent latine) şi cel nordic (cu „acoperire” anglo-saxonă), care diferenţe se manifestă cel mai bine în plan socio-politic, dar şi în fotbal. Mai exact în „managementul” acestora, adică şi al ţărilor, şi al cluburilor.

    Apreciază

 3. Mi-ar placea sa vad oameni de fotbal si in Romania care sa fie capabili sa vorbeasca asa despre fotbal. Care sa inteelaga ce se intampla, si sa stie sa se exprime. Dar cu Mimi Stoica si cu Ionel Ganea, ce pretentii sa ai de la Liga 1? 🙂

  Apreciază

 4. Din punct de vedere fotbalistic francezii sunt o naţiune mai „tânără” ca spaniolii (dar şi ca multe alte naţii, care între timp au „decăzut” considerabil dpdv fotbalistic), însă ei au recuperat constant şi calculat handicapul istoric, ajungând să-i domine chiar pe spanioli pe la sfârşitul mileniului trecut.

  Apreciază

 5. Bun articolul.
  Tactica
  PS incearca si aplica tactica descrisa in articol, cu jucatorii pe care ii are. Deci antrenorul pe care il avem e la curent si bun, sper sa nu plece.
  „Cei doi centrali (se referă la fundaşi) se deschid, lateralii urcă şi un mijlocaş central coboară pentru a primi şi a ieşi jucând. Cealaltă caracteristică este presiunea în momentul pierderii balonului.” – si asta e aplicata si in unele meciuri a mers perfect si incearca mereu, de cand e antrenor.
  Aplica 4231 si 442, deci le incearca pe amandoua si nu e prins doar intr-un sistem..
  Fizic.
  Uneori alergam bine, dar de multe ori mai mult si aiurea, vezi Hora, Deac ….
  Tehnica
  citez „Tehnica face diferenţa în fotbal.” Cel mai important lucru care ne lipseste, si aici suntem de ceva vreme pe minus, in afara de perioada de glorie a lui Bastos, Sougou si Rui Pedro in unele meciuri de exceptie.
  Tehnica colectiva e acum zero si cea individuala uneori mai razbate.
  Asta e problema noastra, mijlocul, iar pentru asta ne trebuie mai multi mijlocasi ofensivi adevarati la mijlocul terenului. Unul bun costa, iar asta sper sa nu mai fie o problema. Daca pe Maah au dat 700.000 E, care e un jucator bun, atunci sper sa gaseasca macar 2-3 mijlocasi ofensivi buni la vara de macar 1 mil de euro fiecare, iar problemele cred ca ar fi rezolvate .

  Apreciază

 6. In seara asta am vazut ce inseamna sa joci cu determinare: Olanda desi avea deja 4-0 contra Selectionatei Verilor Becali, nu s-au oprit, au atacat pana in ultima secunda…. Oare cand vom vedea o astfel de determinare si la jucatorii nostri?

  Apreciază

  • Sa fii vazut cum a jucat Franta dupa ce a ramas in 10 oameni in min. 78. Si nu juca impotriva selectionatei „patriotilor” becalieni, ci impotriva Spaniei, campioana europeana si mondiala en titre.

   Apreciază

  • Fără să vreau să fiu Gică contra, eu n-am văzut nimic din ceea ce ai văzut tu. N-am văzut determinare excesivă din partea olandezilor. Cred că au jucat ca profesioniştii. Bine să fie înţeles, ei sunt la cu totul alt nivel decât Hepciu cu Mătase şi alţi selecţionabili. Ceea ce s-a văzut tot timpul. Dar nu s-au dat neapărat peste cap ca să învingă la scor o selecţionată lipsită de valoare. Decât că, au jucat la valoarea lor. Iar Românica, mult sub valoare, indiferent de cauză…

   Apreciază

 7. Era vorba aia a lui Lineaker, „pe nemti nu stii ca i-ai batut decit daca sunt deja la dusuri”. Nici asta nu e rau, daca nu ai artisti care sa iti cistige un meci.

  Apreciază

  • Daca tot am dat cativa dintre „strabuni” in nostalgii….Nu-mi cereti date exacte…ca deh…timpurile trece care este….un antrenor al selectionatei engleze a spus, undeva pe la mijlocul anilor ’70, secolul trecut (Doamne…secol trecut….curat istorie!): Fotbalul este un joc extrem de simplu, sunt 22 de jucatori, o minge si castiga Germania 🙂 Sper ca v-a placut! Oare un articol care sa (ne) dea drumul la amintiri faine, unele chiar distractive (io am multe) nu ar fi fain? Macar in viitoarea pauza, chiar de-o fi „haia” de vara???

   Apreciază

   • Din idee in idee….Chiar, hai sa facem o „colectie” de amintiri cu fotbalul AMATOR din Ardeal, din ’60 (tot secolul trecut!)….poate se aduna de un volum pe care ma oblig sa-l redactez si -partial, daca nu integral, depinde de multe – si sa-l si sponsorizez dupa ce cautam (!) o editura…..Ce ziceti „ancientilor??

    Apreciază

    • Am eu o amintire, care nu-i nici din Ardeal, nici din anii ’60, dar mi se pare amuzanta. Aveam vreo 14,15 ani si jucam la juniori. La un meci, nu mai conteaza adversarul, ne trezim ca aveau pe unul mai tuciuriu in echipa cu doua capuri mai mare decat toti. La sfarsit, spre stupoarea noastra, il vedem ca fuge fericit nevoie mare in tribune, ia un bebe din bratele unei fete, il pupa parinteste si-i zice: Bei Gigel manca-ti-as, las’ ca te face tata fotbalist si pe tine!

     Apreciază

   • Cred ca astea sunt cuvintele lui Gary Lineker in 1990 CM Italia, dupa ce a pierdut Anglia semifinala la penalty (el a marcat primul, dar…4-3 pentru nemti la final).

    Apreciază

 8. Bineinteles, ca in orice zona civilizata (era sa zic „tara”, dar nu e caul) profiturile se vor imparti la nevoiasi…..cand si daca vor fi se va supune la vot!!!

  Apreciază

 9. Vad un interes fenomenal la initiativa mea….Pacat…..putea fi ceva care impingea copii la fotbal de placere, cum faceam – pana la urma – noi…

  Apreciază

 10. Pentru o carte care se poate scoate cu SCOPURILE DE MAI SUS, poate si amintirile din curtea scolii pot fi o chestie faina…..Nu de altceva, dar si eu o groaza din „alea”..
  Ar putea fi – poate – prima carte de amintiri din lume in scopuri caritabile despre fotbalul amator….Dar nu mai insist, vad ca se cam inchid portile….

  Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.