Toți dau cu piatra la greu, numai eu cu neuronul


Wanted for free! Just alive and healthy!

Degeaba încearcă Paolo Sergio să impună diferite aşezări tactice şi scheme de joc, profilul jucătorilor din lot, precum şi automatismele lor mai vechi, fac ca cea mai des uzitată manevră tactică de punere în pericol a porţii adverse să fie pasa lungă şi precisă a lui Rada spre Sougou. Din păcate Rada nu-i legitimat încă la Olympique Marseille (şi el, şi eu, mai sperăm că OM nu se va zgârci la alte 3,5 mil euro, plus alte două speranţe împrumutate la CFR, în a-l lua pe Ionuţ, ca să poată exploata la maxim calităţile lui Sougou). M-am săturat atât de pasa lungă la Sougou (adică la nimeni, din moment ce acesta a plecat să-și împlinească un vis de o viață), cât şi de pasa scurtă la adversar. Mă plictiseşte şi tiki-taka-ul adormitor al Barcelonei. Vreau un tiki-taka trezitor, cu pase rapide şi semilungi, un-doi-uri spectaculoase, joc dezlănţuit, evoluţii entuziasmante, presiune de 90+ minute pe adversari, minim 5 goluri pe meci înscrise de ai noştri, din care unul cu capul și două din afara careului, să tremure toţi în Gruia (vorba lui Luk2170) – și nu de frig – să tremure şi pe San Siro și pe Municipalul din Vaslui (adaug eu). Returul acesta e mintenaş gata, mulţi jucători sunt indisponibili, alţii, după cum am spus, nu se pot plia pe noul stil dorit, așa că nu ne rămâne decât să pregătim un Blitzkrieg pentru campionatul viitor. Până atunci îşi revin, sper, şi indisponibilii, mai pleacă din „umpluturi” – doar sita cerne – cei care vor rămâne își pot corija micile neajunsuri arătate contra Rapidului, apoi – foarte important, şi aici am vrut să ajung! – la vară vom revărsa nişte sânge proaspăt pe teren. Pászkány ne-a şi promis 6 transferuri, fără a preciza dacă cei doi tineri promişi nouă de OM, bonus din afacerea Sougou, sunt sau nu incluşi în această cifră.

În dorinţa de a da o mână de ajutor conducerii, o parte a presei sportive s-a şi pus la lucru, căutând de zor jucătorii din Liga Sagres care au intrat în ultimele 6 luni de contract cu echipele actuale. Nici eu nu pot sta cu mâinile în sân, așa că încerc să pun la dispoziţia clubului ajutorul meu dezinteresat, preţios şi competent. Nu mai are rost să caut şi eu acelaşi lucru, mai bine studiez cum să alegem dintre cei şomeri de-un an şi cei ce vor deveni şomeri la vară, doar jucătorii de care avem nevoie pentru a umple golurile lăsate de umpluturi. După studii aprofundate, cercetări îndelungate şi minuţioase, plus uitat lung spre tavan, în nici 5 minute am găsit soluţia magică: mi-am amintit că FIFA a prezentat într-o lucrare caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească un jucător de fotbal pentru a putea deveni fotbalist (elit player) şi nu biciclist, petardă sau umplutură:

01. Înălţime: 1,81 m

02. Greutate: 74 kg

03. VO2 Max: 60-65 ml

04. Sprint 10m: 1” 78

05. Sprint 20m: 2” 89

06. Sprint 60m: 7” 43

07. Detentă: 63 cm

08. Viteza de deplasare şi alergare

09. Dinamism

10. Înaltă pregătire tehnică

11. Forţă musculară

12. Recuperare rapidă după efort

13. Aptitudinea de a produce în mod repetat eforturi intensive într-un timp scurt

14. Cunoştinţe tactice

15. Forţă mentală şi autocontrol

Hai să punem deoparte chestiile cu înălţimea şi greutatea. E.Dică a fost pe aproape cu înălţimea, dar nu a convins pe deplin la alte puncte. Fabbiani şi Traoré, în schimb, au fost departe de cerinţele optime, unul cu înălţimea, altul şi cu greutatea, totuşi mi-au plăcut enorm (Fabbiani a costat mai mult, dar în compensație n-a fost nevoie de I.Mureșan să-și rupă din timpul personal din 12 în 12 ore ca să-l învețe să se spele pe dinți). Messi nu ne trebuie că-i prea scund, C.Ronaldo e prea înalt… În principiu pot însă să vină amândoi, deoarece media înălţimii lor corespunde. Nu mă pricep dacă sprintul de 20 de metri trebuie efectuat în fix 2” 89 sau se permite şi mai repede, ce să mai vorbesc de VO2 ăla (credeam că e nume de rachetă, apoi m-am dumirit, e vorba de capacitatea absorbţiei de oxigen – oxigen am spus, nu cocktail Obsession), care este un indicator de anduranţă.

Ideea este ca Alesul/Aleşii să îndeplinească nişte cerinţe minime: capacitate în a face eforturi fizice intense, viteză, forţă, dinamism, adaptare la schimbări repetate ale tempo-ului, rezistenţă, rezistenţă la presiune şi impact fizic, perseverenţă, recuperare fizică şi mentală rapide, coordonare, flexibilitate, capacitate mare aerobă, competitiv tehnic în condiţii de meci, control foarte bun al balonului în alergare susţinută, sub presiune,  pe spaţii mici şi în criză de timp, în situaţii de unu la unu, în inferioritate numerică, să posede creativitate, dribling şi iniţiativă individuală, joc aerian impecabil, abilitatea de a şuta puternic şi precis, calitate în pase scurte şi lungi, ştiinţa deposedării adversarului, cunoştinţe tactice individuale, polivalenţă în tacticile jocului colectiv, adaptabilitatea la diferite sisteme de joc şi scheme, polivalenţă în munca depusă, tranziţie rapidă din apărare în atac şi repliere, abilitatea de a vedea şi a fi văzut între doi adversari, ştiinţa mişcării şi poziţionării în teren, ştiinţa citirii jocului, bun în jocul la fazele fixe, abilitatea de a alege întotdeauna cea mai bună decizie, responsabilitate, capacitate de concentrare, motivat, angajament, spirit de luptă, disciplinat, mentalitate de învingător, lipsit de complexe, rezistenţă la stres, autocontrol, încredere, dorinţa de a se impune, voinţă, inteligenţă, iniţiativă, acomodare rapidă, fără pretenţii exagerate și – cu voia dumneavoastră, ultima chestiune de pe listă – să fie foarte liber de contract.

După cum vedeţi, nici eu nu prea am pretenţii exagerate. Poate stiţi nişte nume de jucători care să îndeplinească condiţiile de mai sus. Dacă nu, căutați-i repede, înainte de a apuca simpaticul Zamfir să aducă din deplasări lungi şi obositoare, de peste mări şi ţări, nişte DVD-uri cu alte umpluturi. În caz că jucătorii ochiţi de voi au nişte calităţi în plus faţă de cele necesare pentru un elit player, nicio problemă, se acceptă, doar ştim cu toţii că nu există fotbalist perfect.

76 de comentarii

  1. Renan Garcia (Sampdoria) – l-am dat cu cât, că nici nu mai țin minte? 3-4 milioane? Îl luăm înapoi „liber de contract” cu vreo 800.000 și am rezolvat un post. Iese o afacere bună (adică profit). Face iar un sezon perfect la noi și-l dăm cu 3-4 milioane la Fiorentina. Are 1,86 m și dă ălea două goluri pe meci (din cele minim 5) din afara careului. Mai aștept câteva etape și vi-l recomand și pe Sougou…

    Apreciază

  2. Gresit 07, Renan nu ne mai ajuta de loc, doar il avem acum pe nepretuitul Valente, aspect valabil si in cazul lui Sougou, ca doar l-au adus pe Maah, care cum spunea marele felcer, e cu mult peste senegalez . In locul lui Luis Alberto va reaparea Sare, in locul lui Vasile,Vass, iar in atac in locul lui Weldon, Kape si Sasa, reaparitia lui Ronny rezolva totul ! Mai ales ca pa banca va fi Lucescu sau Grigoras …

    Apreciază

    • Beluci, tu daca iti musti vreodata limba mori sigur, nu te-am vazut niciodata dar sunt sigur ca ai doua cute adinci la radacina nasului. Avand in vedere ca te-ai declarat contabil o sa-mi permit sa te numesc de acum `Beci a tintanyalo` asa cum iti permiti tu, la modul absolut miticesc, sa-l tot `felceruiesti` pe dr. Muresan. Apropo Adam Vass cel fara de Eva ti-e ruda sau este alt tip de aliaj? Nu trebuie sa fi neaparat mih0 pentru a deveni agasant.

      Apreciază

  3. Hai mai Caneto ca nu-i asa. Uita-te la campionii de anul asta, la FC Ste…pardon, la Romania (vorba ProTV-ului): norma obligatorie la jucatori – sa fie crestini. Vezi, asta ne trebuie si noua, sa transferam numai de la FC Athos, ca sa jucam cu Patos! 🙂

    Apreciază

  4. Eu personal nu cred in jucatori resapati. Nici Deac nici Bjelanovic (e drept adus de umplutura) nu sunt niste intariri adevarate (nu noi scriam aici ca Deac se gindeste doar la a fi re-transferat ?). Fiecare jucator care vine la noi sa fie constient ca e pentru cartea lui de vizita, sa manince pamintul pina apuca un transfer si sa fie lasat sa plece. Nici demotivati (Deac) nici automultumiti (Valente) nici fericiti ca iau pe banca mai multi bani decit altundeva jucind nu ne ajuta.

    Apreciază

    • “Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3) Oare câți fericiți din ăștia stau etapă de etapă pa bancă, cu salarii de mii sau zeci de mii de euroi (calculați domnilor, un salar de 10.000 Eu, înseamnă aproape jumătate de miliard de RONi/lună)? Oare câți dintre noi câștigă măcar o zecime din banii ăia? Și cât se chinuiesc până o obțin? Jucătorii ăștia chiar sunt fericiți. Revin cu o întrebare. Nu înțeleg nici acum cum de se accidentează atăția jucători. De cu nu are echipa puterea de a alerga pe teren? Știm că sunt împiedicați, puțini sunt fotbaliști adevărați, dar și așa e greu de înțeles de ce jucăm fără plăcere și aplomb?

      Apreciază

      • Nea Silica,astia la care faci referire nu sunt,din pacate,saraci cu duhul,ar fi bine sa fie asa. Astia sunt niste indolenti,unii chiar nesimtiti,carora le convine de minune sa frece menta(banca) pentru 10.000 euro lunar sau mai mult. Cum sa ne gandim noi la asa sume,cand o persoana cu o profesie onorabila si studii pe masura,abia castiga vreo 5.000 pe an? Doar ca atata timp cat nu le platesc eu salariile jucatorilor,nu e treba mea,daca celor din conducere le convine,e problema lor. Mie nu-mi convine insa,spectacolul jalnic pe care jucatorii nostri ni-l ofera etapa de etapa si am dreptul sa spun asta. Daca actorii de pe scena Operei si-ar permite astfel de prestatii,cu siguranta ar fi fluierati,desi nivelul celor care frecventeaza Opera e usor diferit de fata de al unora de pe stadion. Calitatea spectacolului oferit se reflecta in mod direct in numarul spectatorilor,iar duminica seara la Opera se joaca din nou cu casa inchisa,spre deosebire de stadionul din Gruia!

        Apreciază

    • S-a demonstrat si la Dinamo cat de folositoare a fost politica jucatorilor resapati. Pe de alta parte, nu se poate generaliza, nu conteaza daca e resapat sau nu, important este ca un jucator sa fie bun, util si motivat pentru performanta, .

      Apreciază

      • Motivatia e chestiunea principala. In general un jucator cind pleaca de la CFR (varianta nedat afara) o face pentru un contract mai bun. Daca il aduci inapoi pe durata contractului, chiar si daca cluburile isi vor imparti salariul, in contul lui vor intra mai multi bani decit inainte. Va avea astfel un avantaj fata restul jucatorilor(timpul trece, doua lefuri’merge’), primele vor fi mai putin motivante plus ca tactic toti vor trage de timp sa isi duca contractul la bun sfirsit, pentru ca si daca se re-trasnfera, poate nu mai prind aceeasi bani.

        Apreciază

        • De-aia am specificat sa fie motivat in face performanta sportiva, nu m-am referit la partea materiala. Stiu ca se leaga cele doua lucruri, dar banuiesc ca totusi mai exista fotbalisti dornici de victorie pe un teren de fotbal 🙂

          Apreciază

  5. Cum se face ca an de an .. ochirea jucatorilor da gres mereu cu alternanta? Intr-n an sti sa aduci jucatori de titlu … si in al doilea an aduci „sperante” de locul 10. Ceva nu iese la matematica asta exacta. Mi-a atras atentia referirea la Renan car daca va reveni nu va mai da randament, si m-am gandit la „petardele” sau „resapatii”adusi in comparatie cu istoricul celor care au confirmat. Deac-fosrte departe de valoarea din momentul plecarii, Bjelanocivi-la fel de slab mereu, Bus – plecat,venit mereu nejucat valoare in scadere, Maftei – venit dupa performante inRomania, cu experienta …degeaba, Weldon – a cazut la noi de pe un cal mare Banfica, „s-a lovit” insa ireparabil, Y Kone – a aterizat din champions league, n-a confirmat asteptarile(desi era un varf care putea face oricand ceva), De Zerbi – mereu accidentat, Peralta – adus cu Inter in CV si cu bani multi la contract, n-a jucat de banii dati lunar (dar a fost mult peste ce avem acum). Bazandu-se pe exemplele astea conducerea incearca sa intoarca foaia, adica sa aduca jucatori care au jucat la echipe mici care pin pasul la CFR sa aiba acea rampa de lansare pentru o echipa mult mai mare, Rui Pedro, Sougou, Traore, Pereira, Ivo, Camora, Renan…dar daca stau sa enumar jucatorii „anonimi” care nua u confirmat ajung sa inteleg de ce am ajuns pe locul unde suntem(si acum si acu 2 ani). Pe final … sa imi mai exprim o data nsotalgia dupa Fabbiani, eu zic ca a meritat banii char si pentru o jumatate de sezon jucat intr-adevar (evolutia lui a adus titlul punand 11 puncte diferenta in tur) … pacat de el, spctacolul care il facea aducea lumea la stadion.

    Apreciază

    • Banuiesc ca nu tine de ochirea jucatorilor, ci de mediul in care ajung acei jucatori. Cand tot grupul este montat (conducere, staf, lot) pentru performanta, noii veniti sunt si ei luati de val si randamentul lor atinge, probabil, maximumul carierei. Nu cred ca valoric exista diferente intre transferurile unui sezon sau altul.

      Apreciază

  6. Ai dreptate Caneto, ţine şi de mediul în care ajung jucătorii. Cum se face că performanţa celor mai mulţi jucători care ajung la CFR scade în loc să crească ? Dacă facem un bilanţ al numărului de jucători care au crestcut în joc la noi, este pe minus. Deduc de aici că pregătirea la noi e varză. Cred că înainte de a aduce jucători trebuie să corectăm pregătirea, staful tehnic, iar apoi trebuie să se facă contracte mai inteligente (se suportă salarii fabuloase pentru prestaţii jalnice). În situaţia în care aduci o vedetă înţeleg să plăteteşti bine, dar aducând o adunătură de aşa zise speranţe (sau reeşapaţi) nu poţi să îi plăteşti decât în funcţie de performanţă (asta dacă nu cumva se spală bani în acest mod – dar atunci se numeşte profit şi nu pierdere, iar clubul nu are de ce să se mai plângă).

    Apreciază

    • Pai, hai sa facem bilantul lotului actual, cine a scazut sau crescut in randament individual dupa transferul la CFR? Au crescut, dupa parerea mea: Felgueiras, Stancioiu, Panin, Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Camora, Gabi Muresan, Sare, Rui Pedro, Kapetanos, Ronny. In jos: Maftei, Valente, Hora, Minca, Nuno Diogo, Celestino, Bjelanovic. Au stagnat Godemeche, Kivuvu. Habar nu am ce sa zic de: Rada, Sepsi, Deac, Weldon, Vass, Ganea, Maah, Obiora, Muniru (ultimii 5 n-au prins, din diverse motive, suficiente meciuri ca sa-mi pot face o imagine cat de cat clara). Martinez e ca si cum n-ar exista. Eu zic ca e normala si rezonabila proportia confirmari-deziluzii.

      Apreciază

      • La Deac nu sunt sigur cit de dorita a fost revenirea lui. El a plecat la Schalke pe fondul stategiei tipice lui Magath de a aduce mereu jucatori (avea peste 40 in lot) si de a-i arde repede. Cind a plecat Magath, noul manager Held, a ramas cu aproape 20 de jucatori in plus pe statele de plata , de care nu avea nevoie. Asa a ajuns Deac la Rapid si la noi cred ca mai degraba s-a negociat o rascumparare partiala in contul unei rate din suma initiala de transfer. Per total atunci, daca e sa vedem toata evolutia lui Deac, e pe plus. Cred ca alti jucatori gen Bjelanovic intra intr-o categorie ‘neutral’ – a fost adus in toamna last minute ca umplutura pe termen scurt , in conditiile in care Kapetanos era accidentat si CFR juca pe contraatac cu un atancant masiv in careu, in conditiile in care transferul lui Yazalde picase ca eram cu Braga in grupe. Clar nu a iesit deloc in evidenta, dar el mai degraba a fost adus ‘sa fie in lot’ si asta explica si de ce a fost pus pe lista UEFA.

        Apreciază

    • Probabil mai sunt si alti jucatori care au deceptionat la Cluj, iar dupa plecarea lor au demonstrat ca sunt fotbalisti, dar eu nu-mi aduc aminte decat de Sforzini care a jucat bine inainte de transferul la CFR, la noi s-a reprofilat in biciclist :), a plecat si din nou joaca bine. Poate tot in aceasta categorie intra si Leao (am inteles ca e meserias acum la Paco Fereirra).

      Apreciază

  7. Eu cred ca au fost si mai multe strategii in timp. La inceput a fost lotul ‘bani pe sudamericani’, cu Fabbiani, Dubarbier, Peralta samd’. S-au cheltuit sume mari iar rezultatele au fost impartite, unii au confirmat, altii au clacat. A urmat etapa scandinava, cu Y.Kone, Dorsin, Hirschfeld etc. adusi pe principiul ‘au jucat in Champions League- cam asa ii prezenta Muresan’. Din astia nimeni nu a confirmat, conform unei declaratii de saptaminile trecute pentru ca aici cisting mai mult net decit la Rosenborg isi atinsesera pragul de multumire. A fost si etapa ‘tinere sperante din Romania’ unde intra Bus, Hora, Minca, Batin. Sa nu uitam de ‘italieni de Serie B’ cu Piccolo, de Zerbi, Bjelanovic, Sfozini. Afluxul dinspre Portugalia nu il discutam acum pentru ca este constant. Ceea ce ramine ca idee este ca doua incercari au esuat total – cea cu jucatorii din Norvegia si cea cu romanii care nu intrau in vederea echipelor din Bucuresti.

    Apreciază

    • S-au incercat multe strategii, s-au cheltuit multi bani, dar in toata “era Paszkany” au ajuns de fapt la CFR doar doi jucatori foarte valorosi, aflati pe o panta ascendenta a carierei lor: Alvaro Pereira si Traore.

      Apreciază

      • Daca ne uitam la cei doi vedem insa ca sita cerne. Daca luam primii 10-15 jucatori pe care s-au platit bani in ordinea investitiilor, doar Perreira a fost un mare cistig financiar, Dubarbier si-a recuperat costul cit a jucat la noi iar Cadu si Tony s-au impus ca si caractere la echipa. Si la Traore tb sa vedem ca el a fost singurul produs al unei intregi echipe a doua. Daca la bilantul bani dati/bani incasati pe transferuri clubul incepe sa isi amortizeze investitiile initiale, numarul mare de jucatori rulati si costurile lor adiacente (impresari, prime , salarii) sunt de fapt punctul nevralgic la care trebuie lucrat.

        Apreciază

  8. Cu toate ca nu avem jucatorii necesari pentru a juca fotbal, trebuie sa se puna intrebarea daca jucatorii nostri sunt mai slabi decat cei al caror echipe sunt la retrogradare sau sub noi dar joaca un fotbal mai frumos decat CFR si/sau acumuleaza mai multe puncte. Consider ca PS ar trebui sa incerce, chiar si cu acesti jucatori mai slabi, sa joace altfel decat spunea Caneto: pasa lunga => atac din banda => 100 de ratari => gol. CFR-ului de astazi i s-ar potrivi un sistem gen Christmas Tree al lui Ancelotti cu 3 mijlocasi ofensivi centrali. Chiar daca am pierde din jocul pe benzi am castiga multa consistenta la mijlocul terenului si macar nu s-ar mai calca in picioare fundasii centrali cu „juctorii” din benzi. Totodata, poate am vede si ceva (putin) fotbal de la Hora, Valente, Deac, etc. care sunt mai potriviti pentru un rol central. Deasemenea cred ca s-ar putea incerca la mijloc un tandem Obiorah – Celestino/Kivuvuu macar de dragul comediei ca mai rau decat cu Godemeche nu se poate. In fine, stiu ca am deviat de la subiect, dar pentru a „dezinhiba” echipa si a demonta vechiile practici cu pasa lunga cred ca terbuie mai mult curaj si o schimbare tactica mai generala. Meciul de la Iasi, cu acel 4-4-2 a fost o schimbare in directia corecta (cel putin din punct de vedere tactic) si mai multe astfel de miscari nu cred ca ar dauna.

    Apreciază

    • tactica de 4-4-2 de la Iaşi a fost mai potrivită decât următoarea (din meciul cu Rapid) din mai multe puncte de vedere : 1……aşezarea asta (uşor „ţărănească”, anacronică) este potrivită -totuşi- în condiţii de deplasare. 2……eficienţa superioară a lui s-a văzut şi prin cele două mari ratări şi alte câteva „semiocazii”. Am avut impresia că în campionat PS a testat deliberat două aşezări fundamentale : acest 4-4-2 de la Iaşi (= aşezare „de deplasare”), şi acel 4-2-3-1 din meciul cu Rapid (=aşezare „de acasă”). Prima poate fi o bună soluţie de deplasare, calitatea individuală a jucătorilor o justifică suficient (mai ales cu echipe ceva mai puternice în deplasare). A doua PUTEA fi şi ea o bună soluţie „de acasă” (să ne amintim cât de bună a fost ea în meciul de acsă cu Braga), dacă punea jucătorii potriviţi pe poziţiile potrivite, mai ale în parte de „sus”, cea cu 2-3-1. Aceste două sisteme se doresc „aprofundate” din ce observ eu, deocamdată separat în funcţie de terenul de joc (deplasare/acasă), dar ele pot fi chiar combinate, indiferent de terenul de joc, în funcţie -mai mult- de adversar. Un lucru este cert : aşezarea de 4-3-3 sau cea cu trei fundaşi (vezi Inter…) au fost falimentare, nu prea se potrivesc nici lotului actual, nici tradiţiei recente a echipei. HAI CFR !!!

      Apreciază

  9. Cred ca daca tot vorbim de jucatori, istorie, strategii de cumparare-vinzare etc. ajungem invariabil la un punct nevralgic si anume stilul de fotbal jucat. La noi din pacate formula de joc tine de ideile fixe ale antrenorului iar problemele apar la desele schimbari pe banca tehnica. Fiecare nou venit are o alta conceptie tactica, automat anumiti jucatori ies din sistemul optim si devin inutili sau se redescopera altii intrati intr-un con de umbra la antrenorul precedent dar care supravietuisera ueni epurari. Un ‘next level’ ca sa folosim un termen dezbatut pe larg iarna asta aici ar fi sa ne definim o strategie de joc la nivel de club, de la echipa mare pina la ultima grupa de juniori iar odata clarificat acest lucru adusi antrenori care corespund acestui stil de joc. Automat rata rebuturilor la transferuri ar scadea, pentru ca profilul jucatorilor adusi ar fi mai clar definit si nu am mai avea specialisti pe pozitii inexistente. Si pentru juniori ar fi mai usor sa se integreze daca va fi nevoie de ei in 1-2 meciuri (asa ajungem si la mai putin supraplatiti de complezenta), formula de joc si automatismele fiind deja create.

    Apreciază

    • Tocmai ca avem/am avut un stil de joc clar definit, iar jucatorii au fost adusi in consecinta. Sau invers :). Dupa cum spuneam in articol, un jucator valoros trebuie sa aiba forta, viteza, tehnica, cunoasterea jocului. Un astfel de jucator, daca le are pe toate patru, clar nu mai ajunge in Romania. S-a mers pe forta si cunoasterea jocului, de-aici rezultate pe baza unui joc inestetic, indiferent ca au antrenat Conceicao, Andone, Mandorlini sau Costa. Acum Paolo Sergio vrea balet cu luptatori de sumo 🙂 La vara ori pleaca PS si se continua ca inainte, ori se vor aduce cativa jucatori care pot interpreta partiturile lui PS.

      Apreciază

      • De fapt la antrenori a fost o alternanta intre cei creativi -Costa, Sergio ca sa ii enumar pe ultimii doi si autobazisti gen Andone, Cirtu, Mandorlini. Discrepanta nu o vezi in aparare ci in sterilitatea in atac fata de echipe mici.

        Apreciază

  10. Un jucător esenţial pe care l-a avut CFR-ul, dar despre care nimeni nu prea mai vorbeşte acum a fost Culio. Era exact tipul de mijlocaş de care aveam nevoie. Chiar dacă nu a avea viteză, dar avea o rezistenţă foarte bună, tehnică excelentă, contribuia serios şi la faza defensivă, practic era pe tot terenul. Pasa foarte bine, avea o viziune a jocului iar centrările lui erau perfecte. De la plecarea lui nu am mai avut un executant bun al cornerelor, iar rezultatele s-au văzut, a scăzut considerabil numărul golurilor marcate din corner (la care eram redutabili). De asemenea ştia să ţină de minge atunci când situaţia o cerea, avea tehnică, forţă şi plasament. În plus nu ştiu să se fi accidentat vreodată cât a fost la noi (acum mijlocaşii noştri parcă sunt nişte domnişoare) şi era un jucător ambiţios, trăgea în anumite momente echipa după el. Acesta e genul de mijlocaşi de care eu cred că avem nevoie. Sunt conştient că un astfel de mijlocaş nu găseţti gratis, dar calitatea jocului cu el era alta.

    Apreciază

    • La chestia cu accidentarile nu stiu daca a facut conducerea vreo analiza ca sa gaseasca eventualii responsabili. La fiecare meci vedem cativa schiopatand si infirmeria e plina. Nu stiu ce pregatire fizica s-a facut in vara, dar nici macar dupa cea din iarna nu se vad ceva schimbari. Probabil ca unii se mai dau si loviti ca sa nu mai transpire…ca doar timpul trece, leafa merge( e o chestie care tine tot de atmosfera din lot , ii vad pe unii colegi care iau bani fara sa faca nimic si atunci incearca si ei). Oricum, e bine ca nu s-au apucat de un sport de contact, ca ar fi avut cam un meci la 4-5 ani, restul timpului ar fi in refacere…

      Apreciază

  11. La jucatori super ok l-as include neaparat pe Tomas Costa, poate cel mai valoros mijlocas pe care l-am avut in echipa . Oricum, observ cu parere de rau, ca traim din amintiri, ceea ce spune mult despre dezastrul la care s-a ajuns .

    Apreciază

  12. Da, şi Costa a fost bun, dar a stat puţin (fiind împrumutat). Nu ştiu care ar fi fost evoluţia lui Costa pe o perioadă mai lungă, unii în timp o iau pe arătură.

    Apreciază

  13. Apropo de Tomas Costa si stilul de joc.Unul dintre meciurile care m-a uns pe suflet dpdv al jucatorilor din teren si a stilului de joc a fost Cfr-brasov 4-0 ,antrenor …Cartu.Mi-aduc aminte ca dupa 0-0 la pauza in repriza a doua echipa pe care o visam atunci ,de la mijloc in sus, a aparut pe teren vreo 25′: C Costa- Peralta mijlocasi centrali care recuperau excelent si declansau prin pase scurte constructia,,Culio pe stanga,De Zerbi in centru,Bastos pe dreapta,Traore varf,cu mentiunea ca Bastos l+a inlocuit pe…Hora,iar de Zerbi pe ..E.Dica.E drept ca adversarii au ajuns sa joace in 10,dar mi+aduc aminte ca din 2 in 2 minute aveam ocazii,concretizate in 4 goluri ,ultimul din lovitura libera a biciclistului de Zerbi…La fel in repriza a doua de la Craiova,celebrul 3+2,in care un alt antrenor defensiv Mandorlini,fortat de situatie a riscat in inferioritate o formula Muresan+Peralta,de Zerbi,Deac,Culio,Traore,Bud ce s+a dovedit castigatoare.Ultimul exemplu meciul retur cu braga,prin contraatacurile fulminante purtate de jucatori tehnici si rapizi,Sougou+Bastos+Pedro+Camora ,chiar in lipsa unui varf autentic.Concluzia este ca daca ai jucatori de calitate la recuperare si mai ales de constructie,capabili de un joc combinativ in viteza vezi fotbal si goluri,altfel asisti la un chin penibil si te intrebi,retoric,de ce un gol in 4 meciuri,sau 90′ acasa fara nicio ocazie.Din pacate jucatorii de calitate de constructie si executie,in lotul actual nu prea mai exista,iar ca sa aduci altii trebuie sa investesti cu adevarat.P.S.Jucatorul meu preferat de la CFR in acesti ani a fost Culio,excelenta caracterizarea lui Luk2170

    Apreciază

  14. In urma cu ceva timp am citit un mic interviu dat de un tip care lucra la o companie englezeasca care vindea un software pentru analiza meciurilor de fotbal. Facea rapoarte de joc, analiza unei echipe, sugestii tehnico-tactice si altele din astea. El sublinia faptul ca in urma unei analize detaliate puteau sa stabileasca care sunt punctele forte ale unei echipe si care sunt cele mai potrivite abordari in functie de adversar. Si gaseau in mod constant la fiecare echipa un jucator care putea decide meciul, un jucator care era esential si acest jucator era cel care facea tranzitia de la aparare la atac. Imi amintesc si cum pe vremea lui Culio ceferistii de net au ajuns la concluzia ca rezultatul dintr-un meci depindea in foarte mare masura de randamentul lui Culio. Daca el juca bine, echipa juca bine si de obicei castiga meciul. Daca el era intr-o forma slaba, intreaga echipa juca slab. In ziua de azi acest jucator determinant pentru CFR pare a fi Gabi Muresan. Cu el pe teren echipa e greu de batut. Cand lipseste, parca ii lipseste busola.

    Apreciază

    • Intotdeauna am avut o dilema cat timp l-am avut pe Culio: a jucat echipa bine pentru ca Culio a jucat bine sau Culio a jucat bine pentru ca echipa a jucat bine? 🙂 Si acum (mai corect in toamna, anul asta n-a fost cazul de un meci bun :)) am aceeasi senzatie in legatura cu Ivo Pinto, Camora si Rui Pedro. Cand echipa a prins o zi foarte buna, ei erau printre evidentiati, iar cand jocul nu a mers, nici lor nu le-a iesit mai nimic. Mi-aduc aminte din anii ’70, erau meciurile echipelor de tineret-rezerve, inaintea celor de divizia A. Erau folositi de la echipa mare jucatori reveniti dupa accidentari, cei aflati in stare de suspendare sau neluati in calcul pentru meciul principal. Erau jucatori buni ai primei echipe (imi pare rau ca nu-mi aduc aminte de nume) care in aceste meciuri aratau mult peste ceilalti jucatori din teren, iar de altii nici nu-ti dadeai seama ca-s jucatorii primei echipe, desi in meciurile de divizia A aveau prestatii bune. Mai era o categorie, jucatori cu prestatii intotdeauna foarte bune la echipa de rezerve si lemn-tanase daca erau introdusi in meciurile de prima divizie.

      Apreciază

  15. Nu îl putem compara pe Culio cu Muresan . Sunt jucători atât de diferiți, alte roluri au în teren. În comun aveau doar determinarea și curajul, care la ceilalți cam lipsesc.

    Apreciază

  16. O echipa buna o faci si cu talente si cu lideri dar si cu jucatori care iti cara pianul. Important e sa ai un mix care sa iti faca angrenajul sa mearga. Nici Beckenbauer nu ar fi fost mare libero fara anonimul Schwarzenbeck care sa ii asigure spatele tot asa cum Belodedici isi permitea sa fie elegant pentru ca ‘trece mingea, omul nu’ se ocupa Bumbescu. Si in ciclism cas a cistigi turul Frantei ai nevoie ca si capitan de echipa (dincolo de doping) de un carator de apa, de un catarator care sa te duca in trena pe muntesi de alti 3-4 colegi care sa duca trena daca cineva evadeaza si iti ataca pozitia. Ca tot vorbim si criticam jucatori mediocri si ne asteptam sa fie toti vedete. Si ca sa aprind iar discutia, doar cu Godemesi nu cistigi campionate, dar fara ei tot nu le iei daca ii clonezi pe Sougou si Culio.

    Apreciază

  17. Salut!
    Stie cineva care sunt absentele din lotul CFR pentru meciul cu Ferencvaros? Incerc sa ma decid daca sa ma duc la meci, daca tot sunt din intamplare la Budapesta.

    Apreciază

    • Nu am găsit nicio informaţie, dar -ţinând cont de caracterul amical, chiar festiv al meciului- probabil toţi cei apţi din punct de vedere medical vor fi acolo, cel puţin jucătorii cu un potenţial de „imagine” în mod sigur. Din ce-am auzit , vor fi prezenţi oaspeţi de marcă din occident, deci „gradul de vizibilitate” este unul destul de ridicat, zic eu. HAI CFR !!

      Apreciază

      • Cum patronii lui Fradi sunt aceiasi cu cei de la Sheffield si clubul englez nu e in premier league, nu e rost de ‘prezentari’ de transferuri. Decit daca poate liga a 3a engleza are urgent nevoie de Hora , Celstino si Maftei 🙂

        Apreciază

        • Ar fi bine şi aşa…Mai dăm şi nişte bani, numai să-i ducă…A propos : ultimele ştiri din HU ne spun că meciul NU este televizat, asta a fost dorinţa expresă a conducerii gazdelor. Ca-n Marbella, în ălea trei meciuri secretoase…HAI CFR !!

          Apreciază

          • Atunci musai sa ma duc. Sa vedem cum intru ca data trecuta cand am vrut sa ma duc la un meci al lui Fradi nu am putut intra ca nu aveam carnet de suporter si fara el nu puteai intra. Imi fac si din ala chit ca nu tin cu ei 🙂

            Apreciază

  18. A doua ştire (şi a treia) e mai proastă : s-a acidentat atât Ivo (a intrat Panin), cât şi Rada (a intrat Sare). Nu ştiu, deocamdată, cât de serioase sunt accidentările, poate au fost schimbări mai mult preventive. Se pare că gazdele „bagă materiale”…Frate, frate, dar „amicalu”-i pe bani…HAI CFR !!

    Apreciază

    • Pai na e chestie de prestigiu, actiune de PR.. ultimul meci pe stadion, se retrag jucatori de refrinta ca Lisztes, ei cupe europene nu mai pupa in ultimii ani si CFR are carte vizita! In oftica noastra de un meci sau altul ratat uitam ce s-a construit deja. Nu e de colea sa te cheme la un eveniment major o fosta cistigatoare a cupei UEFA .

      Apreciază

      • Da, aşa este. CFR este foarte bine văzută în HU, toată lumea apreciează ce s-a făcut la noi, atât în toamna trecută, cât şi în timp. Câteodată suntem mult prea aproape de „fenomen” ca să putem aprecia corect realizările, evoluţiile în timp. HAI CFR !!

        Apreciază

  19. Partida s-a încheiat la egalitate, fără gol marcat, conform ştirilor M1. Scuzaţi pentru zâmbetul amar. Ştii, diplomaţia sportivă, totuşi, atât de tipic pentru neputinţa echipei noastre…

    Apreciază

  20. Tocmai am sosit de la meci. A fost o susa (shusha). Meciul a inceput cu 1 ora si 8 minute intarziere, din cauza unor festivitati ridicole. Temperatura 0 grade. Bucurati-va ca nu s-a transmis

    FTC a inceput cu 5 jucatori retrasi din activitate si unul care joaca in divizia secunda (foste glorii). Unul dintre ei avea peste 100 de kg (Lipcsei) iar altul (Keller) 47 de ani. Dupa care i-a inlocuit cu jucatori tineri, care nu sunt in lotul echipei mari. Dintre titulari daca au jucat 3 si cel mai bun jucator al lor (brazilianul Somalia) a intrat prin min 78 si s-a intretinut cu Weldon (ambii sunt atacanti de meserie dar au jucat mijlocasi – de unde si pofta de vorba).

    Nu se poate spune ca CFR n-a incercat. Dar cam atat se pare ca poate la momentul actual. Nu s-a jucat dur dar tinerii de la FTC au jucat barbateste si nu s-au ferit sa intre mai tare. Si CFR a raspuns, cel mai penibil fault facandu-l Pedro Celestino cu 2 minute iniante de final.

    Apreciază

  21. Au jucat:
    Felgueiras (46′ Stancioiu) – Ivo Pinto (7′ Panin), Maftei (46′ Cadu), Piccolo (34′ N Diogo), Rada (46′ Sepsi) – Deac (78’Hora), Godemeche (25′ Sare, 68 P Celestino), Muresan, Muniru (75′ Weldon)-R Pedro (68′ Maah), Kapetanos (78′ Bus) Minutele la schimbari sunt aproximative.

    Apreciază

  22. Stancioiu a aparat un 11m dupa un hent clar al lui Cadu. Penaltiul fost executat destul de bine, tare, pe jos dar cam aproape de portar. L-a respin putin in fata, dupa care a sarit in gheata jucatorului maghiar care se pregatea sa reia spre poarta.

    Apreciază

  23. Momentul de umor al meciului: prin repriza a doua, galeria locala s-a apucat sa ureze de bine diversilor adversari. A inceput bineinteles cu Ujpest (de fapta scandari la adresa lor erau cam odata la 10 minute), a continuat cu toate rivalele din capitala (MTK, Vasas, Honved), s-a referit la la provincie in general. Au mai injurat federatia si fostul prim-ministru. Apoi au porcait tarilre vecine (sa zic drept nu m-am prins daca si cand s-au referit la Romania, dar nici nu eram f atent, ocupat fiind sa vad ce vrea sa joace CFR-ul dupa multiplele schimbari). Si totul s-a incheiat cu un apoteotic „Mocskos mindenki”. Hai ca asa ceva eu n-am mai auzit nicaieri si m-a umflat rasul, ca pe multi dintre cei dimprejurul meu.

    Apreciază

  24. Text din prooaia:
    Maghiarii au rămas uimiţi de succesul proiectului început de Arpad Paszkany la Cluj şi vor să urmeze exemplul acestuia pentru a ajunge în Liga Campionilor. „Cu 13 ani în urmă, atunci când Paszkany Arpad a preluat-o pe CFR, echipa se afla în liga a III-a. Cred că acesta este un punct de pornire şi pentru noi. Anul viitor se vor împlini 10 ani de la ultimul titlu şi nu cred că ne permitem să mai lăsăm să treacă alţi 10. În sezonul următor avem ca obiectiv clar să câştigăm campionatul. Pentru acest lucru avem nevoie de ajutorul domnul Paszkany, care ne poate trimite jucători ce ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivele”, a declarat şeful lui Ferencvaros, Orosz Pal. Eu sper sa le oferim un prim 11de la vara.

    Apreciază

    • Nu stiu ce 11 le poate oferi CFR oferi cand azi nu am putut bate echipa lor de rezerve, desi s-a straduit. Cred ca daca ei jucau cu titularii, CFR scotea greu o remiza.

      Apreciază

      • Meciurile amicale (suse) se termina traditional intr-un egal amiabil. Ca n-am fost in stare de un 2-2 pentru spectatori e altceva. Sunt suficienti jucatori care i-am putea da. Statistic lotul lor are o medie a vlorii jucatorilor de 300.000 de euro, cu virfuri de 700.000. Deci plecind de la punctul asta, avem destule rezerve sau mai putin putinciosi care ar avea cota de titular la ei: Maftei ar fi un fel de Cadu, Nuno Diogo ceva la nivelul mediei lotului lor, Godemeche mai bine cotat decit cel mai bun jucator pe care il au, la fel si Diogo Valente.Weldon ar fi de asemena cam ce a fost Wesley la Vaslui, pastrind proportiile. Ideea e totusi ca e un club cu pretentii (chiar daca decazut din glorie) care per ansamblu are un lot net inferior si joaca intr-un campionat mai slab la Liga 1, dar mult peste Liga2. Cum noi luam multi jucatori care nu confirma, de ce nu am avea un partener de ‘resapat’ pe cei care nu se pot impune la Cluj?

        Apreciază

        • Egalul de ieri n-a fost amiabil. S-a intrat mai tare chiar decat la un meci de pregatire inainte de inceperea sezonului, Rui Pedro si Maftei au latrat la arbitrii pentru greseli minore, Hora nu era informat ca trebuie sa se termine egal si a incercat sa marcheze in cele doua ocazii care le-a avut.

          In teren ieri s-a vazut ca evaluarile in bani de care vorbesti tu nu au nici o valoare. Nici un jucator al CFR-ului n-a aratat ca are ceva in plus care sa faca sa merite evaluarea/salariul. Daca CFR continua sa le plateasca salariul, normal ca orice echipa ia un jucator macar de proba.

          FTC e un club cu pretentii si iluzii, dar foarte prost condus de multi ani. Si are un nucleu de suporteri reactionari in stare sa sperie orice potential investitor.

          Si inca un mit ar trebui pus la culcare. Ei au chemat CFR dupa ce au fost refuzati de un numar mare de echipe mai de la vest, ultima fiind Rapid Viena. Asa au ajuns la CFR.

          Apreciază

  25. Așa prostii despre CFR Cluj nu am auzit demult în presa din București. Auziți ce au scris: Mihai Costea din vară la CFR! Ăștia, din lipsă de subiecte, scriu minciunile astea cu Răzvan Lucescu, Petre Grigoraș și, mai nou, cu Mihai Costea la Cluj. Deja sunt penibili cu invențiile lor despre CFR.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.