Remiza de căi ferate. [CFR Cluj – Rapid București 0-0]


Un derby ce a generat doar sforăituri. Pe teren, în neputincioasa zbatere a celor aşa-zise echipe din aşa-zisul nostru campionat de fotbal expandat la 18 cluburi, dar mai ales în „delicioasele” contemplări post-factum ale analiştilor. V-aţi fi aşteptat să fie cineva blând în aprecieri, v-aţi fi aşteptat să nu speculeze momentul? Să nu se atace iar şi iar politica de transferuri a CFR-ului care, cică, lăcomindu-se şi vânzând doi titulari şi două rezerve, a stricat întreg lotul. Un Horia Ivanovici care încerca să-i pună în gură lui Paszkany faptul că a fost cel mai slab meci al CFR-ului din istorie, un comentator TV ridicol prin transparentul anti-CFR-ism, dar mai ales prin analfabetismul său (vezi expresia „Paulo Sergio SE ULTRAGIAZĂ pe margine”), câteva bocitoare de serviciu care încercau să explice decăderea CFR-ului, fără a aduce însă nicio noimă, nicio legătură în teoriile lor… S-ar spune că este momentul lor, jubilarea lor, e însă acel moment de teribilă veselie sub care CFR-ul îşi linge rănile şi trece mai departe, înverşunat, spre un al patrulea titlu. Ascultând şi tonul declaraţiilor ceferiste ştiu acum: tradiţia se va repeta. Urmează o strângere a rândurilor, un nou import masiv de jucători, o răzbunare şi o nouă generaţie de campioni.

N-am să zăbovesc astăzi prea mult asupra acestui meci care, într-adevăr, nu a părut a oferi nimic. Unul în care CFR-ul a părut a fi un motor ce lucrează în gol, fără niciun orizont, fără niciun plan bine definit, o palidă umbră a ceea ce am văzut în toamnă. Dar aţi auzit analiza asta până acum de zeci de ori…

Acum debarasaţi-vă de ceea ce vi se traduce şi încercaţi să vă amintiţi ce-aţi văzut voi înşivă! Gândiţi-vă bine, mai întâi, dacă în februarie mai era vreo şansă de a se mai câştiga campionatul. Ştiu, poate vi se pare că un podium nu era de neglijat. Dar cu ce costuri, cât efort ar fi trebuit depus pentru un obiectiv ca acesta, minor? Câţi jucători ar mai fi trebuit aduşi, câţi alţii să cadă accidentaţi? Pentru o clipă încercaţi să nu priviţi aceste meciuri ca pe unele oficiale, ci drept amicale. Unele în care se exersează idei şi formule de echipă, se testează jucătorii pentru a se şti cât mai exact care dintre ei merită sau nu să mai rămână şi din toamnă încolo. CFR-ul a intrat în remiză feroviară, în revizie generală, acum toate piesele îi sunt testate.

Haideţi să ne gândim la ce-am văzut în ultimele 2 etape: la Iaşi o încercare cu 2 vârfuri de forţă, Kapetanos şi Weldon, iar acum, cu Rapidul, o ciudată aşezare fără vârfuri clare, în care accentul ar fi căzut pe mobilitate şi viteză de joc. Teoria era bună, piesele erau la locul lor, însă nu erau cele potrivite. Pentru a face un astfel mecanism să funcţioneze, ai nevoie ca toate să fie din aceeaşi serie şi calitate, să lucreze la unison. Îmi este oarecum ciudă de această dată că Paszkany mi-a luat ideea de analiză a acestui meci. El a exagerat un pic, numărând doar 6-7 jucători în echipa noastră. Cifra corectă este de 8. Cum se ajunge la asta? 11 minus Valente, minus Hora, minus Maah, minus jumătate de Rui Pedro (altfel spus, Rui Pedro într-un picior) plus E. Dică (doar pe jumătate … încă ceferist, mai util nouă decât oricând a jucat la noi). Totuşi, în 8 jucători de câmp este imposibil să baţi o formaţie care încropită din valurile insolvenţei, tot a aliniat vreo 9-10 fotbalişti cinstiţi cu meseria lor. Cheia acestui meci ar fi trebuit să fie alergarea, pressing-ul sus, recuperarea şi iuţirea unor trasee de joc pentru a duce mingea cât mai repede în careu. Aici trebuie să-i laud de această dată pe Godemeche şi Obiora, eficienţi în a sta cât mai sus pe teren (e drept că nici nu erau încurcaţi de adversari) şi de felul în care, aşa neinspiraţi cum erau jucătorii noştri, în acele prime 30 de minute amintite şi de Paulo Sergio chiar s-au recuperat nenumărate mingi. De acolo am mai fi avut nevoie doar de 2-3 pase rapide şi precise pentru a duce baloanele în careu sau chiar în plasă. Cine să fi dat acele pase? Hora şi, mai cu seamă, numărul 10, acel om faţă de care mi-am pierdut acum şi ultima brumă de răbdare: Valente?! A făcut CFR-ul afaceri excelente în aceşti ultimi ani, dar şi când a dat chix, a făcut-o în mare hal. Dintre toţi jucătorii aduşi până acum, cred că Valente poate primi cea mai ruşinoasă titulatură: “cel mai slab transfer de până acum”. El, mai mult ca oricare alţii aduşi până acum, ar fi trebuit să fie cheia jocului nostru, să suplinească într-ul fel plecările lui De Zerbi şi Peralta, dar şi să domine flancul stâng. Să vadă cu ochii închişi aşezarea în teren, să accelereze pasele, să dea măcar 10 assist-uri într-un sezon. Cu un singur astfel de jucător vă garantez că alta era poziţia CFR-ului în campionat. Valente a primit toate şansele din lume pentru a se ridica la renumele său din Portugalia. A avut de toate: situaţii de joc, în care trebuia doar încă un dribiling, o depăşire în viteză sau să pună pasa decisivă, dar a avut şi faze fixe, când lovind mingea corect, măcar o dată, ar fi trebuit să fie în stare să pună o minge pe fruntea unui coechipier. A dezamăgit, pe rând, din toate poziţiile, inexplicabil pentru ceea ce juca în Portugalia. Au mai fost jucători care au eşuat la CFR, Dorsin, Oberman, Bjelanovici, Dică – Emil Dică, dar niciunul nu a avut importanţa rolului care i s-a dat lui Valente.

Contrar celor spuse în aceste zile despre CFR, cred că meciul cu Rapidul a avut un rol pozitiv, foarte important. A arătat clar şi fără dubii că Valente şi Hora pot fi puşi pe făraş în vară, fără păreri de rău după ei, ca jucători, ci doar după banii irosiţi cu ei. Până acum nu s-a greşit în astfel de decizii, poate doar Ramon Anselmo să fi fost îndepărtat pripit de la club. În rest, fiecare jucător dat afară a dovedit prin cariera ulterioară avută că nu se ridica la nivelul dorit de noi. Dar să fie doar asta explicaţia? Să fie de-ajuns 2 jucători pentru a se ajunge ca o campioană în exerciţiu să joace astfel? Pe de-o parte da, atunci când cei 2 sunt exact cei doi pilieri ai grămezii ce ar fi trebuit să se răstoarne peste careul advers. Din altă perspectivă însă trebuie să admit şi că ceilalţi coechipieri din linia ofensivă n-au fost sfinţi, au rezervată şi ei partea lor de vină pentru stâlcirea fiecărei iniţiativă de atac. Planul tactic a fost gândit bine, în ansamblul său: unui adversar lent i s-au opus atacanţi rapizi şi imprevizibili. Maah şi Rui Pedro ar fi trebuit să producă panică la fiecare intrare în careu, mereu pe alte căi, mereu diferiţi în abordare. Şi, uneori, au făcut acest lucru. Amintiţi-vă câte mingi au fost scoase pe linia careului la Godemeche sau Obiora. Un şut decent de acolo şi era gol. Atâta doar că Gabi Mureşan de-abia revine, iar un altul ca el (sau chiar mai ofensiv decât el) nu avem. Jocul putea să curgă în favoarea noastră chiar şi aşa poticnit. Trebuie doar eficienţă.

Şi dacă vorbim pragmatic despre eficienţă, aş aminti în treacăt şi intrarea lui Mardare asupra lui Rui Pedro. Era minutul 91 la pasa pe care a primit-o, portughezul căuta penalty-ul într-adevăr, însă reluările dovedesc cât se poate de clar că a fost contact acolo, că doar jucătorul nostru a atins mingea. Adăugăm aşadar şi această greşeală de arbitraj celorlalte şi ajungem ca în 4 partide din retur să avem 3 în care putem arăta cu degetul spre arbitrii. La Vaslui penalty care nu s-a repetat şi apoi 2 jucători eliminaţi dintr-un foc, la Iaşi penalty neacordat şi Kapetanos lovit intenţionat în faţă. Acum penalty neacordat în minutul 91. Sunt sigur că nimeni nu mai vânează acum CFR-ul, e deja clar că aripile au fost retezate, totuşi priviţi această manieră de arbitraj comparativ cu ceea ce s-a spus şi se spune în presă despre acest club.

Să revenim acum la antrenor. Ce vină îi găsesc lui Paulo Sergio? Că nu a avut decizia de a schimba cât mai rapid piesele defecte. Nu avea 5 schimbări disponibile (ca într-un amical). Da, a făcut la un moment dat 2 schimbări deodată: Maah care gâfâia şi Godemeche a cărui aport defensiv nu mai era necesar. Dar pe Valente nu l-a schimbat decât atunci când acesta s-a accidentat. Măcar aşa ne-am asigurat liniştea în privinţa titularizării ulterioare a portughezului. Poate dacă făcea 2 schimbări la pauză, rapid şi riscant, meciul lua altă înfăţişare. Aşa însă l-a lăsat îndreptat spre implacabil. Poate a vrut să se convingă până la capăt în privinţa jucătorilor. De-acum încolo însă titularizările lui Hora şi a unui Valente refăcut sunt doar la latitudinea lui Paulo Sergio. Încă o prezenţă a celor doi urmată de încă o astfel de evoluţie dezastruoasă şi vina nu ar mai putea sta doar în cârca jucătorilor, ci şi a antrenorului. E cazul acum să apară Păun în echipă, să i se dea şi lui măcar 2-3 şanse de a fi titular. Indiferent de scorul de pe tabelă, măcar câştigăm astfel un jucător! În rest, Paulo Sergio trebuie lăsat să lucreze. Oricât de rău arată CFR-ul acum, cred că antrenorul ştie ce face şi că aceste teste cu public se vor finaliza la timp, înaintea meciurilor din Cupă. Putem chiar avea o surpriză plăcută în dubla din semifinale. Acele meciuri vor conta şi nu mă îndoiesc că acolo nu se va mai experimenta nimic. Vom vedea altă atitudine şi, cred, alt deznodământ.

Explicaţia mea pentru ceea ce se întâmplă acum, pentru acest recul? Pe de-o parte constatarea că în fiecare sezon în care am avut acest fenomen putem vorbi despre o echipă cu găuri evidente. În alte sezoane spuneam despre fundaşii de bandă, despre portar, despre un joc economicos sau despre un antrenor care nu se ridica la nivelul lotului, nu se putea impune cu nimic în faţa unor fotbalişti ce aveau totuşi statut de campioni. Acum vorbim despre lipsa atacanţilor şi despre accidentări, suficientă cât să facă o gaură în lot. Cealaltă parte a explicaţiei este că, de fapt, echipa noastră n-a fost niciodată extraordinar de puternică, ci doar dopată cu ambiţie. Ambiţia de a fi campioni, cu care s-a câştigat acele ultime meciuri ale sezonului trecut, precum şi ambiţia nebună (cât şi primele consistente) de a ajunge în Champions League. Cu acestea se pot muta munţii, se pot da peste cap disproporţii de bugete, precum în cazul Basel – CFR. Dar, o dată ce s-au îndeplinit aceste obiective, meciurile din campionat au căzut în plan secund. Cu câteva mici excepţii (gen Camora, Ivo Pinto, Mureşan) nu vedem azi niciun fotbalist să rişte totul în intrări la minge, aşa cum au făcut-o atâta vreme cât au fost perspective pentru mari realizări. De fapt, cum să motivezi jucători ai unei echipe aflate la 10-15 puncte de lider? Vom vedea în sezonul următor, atunci când totul se va reseta şi se va lua de la capăt.

Relaxaţi-vă acum şi bucuraţi-vă de CFR, indiferent cum ar juca. În sport este important să echilibrezi totul. Să ştii să pierzi, pentru a şti să câştigi. E un spectacol de care trebuie să ne bucurăm. Regret că sunt încă momente în care publicul ceferist perturbă spectacolul, aşa cum s-a întâmplat la faza la care Piccolo a făcut henţ, după ce a auzit un fluier din tribună (la fel s-au auzit şi în meciurile cu Inter). Trebuie să existe civilizaţie, indiferent de ceea ce se petrece în teren, de cum ni se pare că se îneacă corăbiile. Suntem doar în public, trebuie să existe respectul reciproc cu spectacolul. Nu trăim totuşi pentru fotbal, e doar un deliciu al vieţii.

O înfrângere, un insucces trec, nu au cum să ne afecteze în mod direct mai mult decât gesturile huliganilor, precum al acelui imbecil care au găsit de cuviinţă să ardă un steag străin pe stadionul nostru. Lăsând deoparte lipsa de inteligenţă şi de imaginaţie a gestului (cât de trecută este deja ideea acestui act, care cred că umileşte mult mai mult românii, pe cei care ar mai avea pretenţii de la acest neam!), dincolo de toate astea, acest gest ne afectează mai mult, în planul vieţii cotidiene. Gândiţi-vă că astfel de specimene sunt printre voi, zi de zi (nu doar pe stadion, unde stau în cuşti – potrivit lor), că au aceleaşi drepturi electorale, gândiţi-vă numai ce poate să gândească un astfel de individ atunci când este pus în faţa urnelor, atunci când vă este egal. Dar, să ne mirăm de ceva, în ţara în care Gigi Becali este membru în comisia juridică parlamentară? Da, să ne mirăm şi să ne revoltăm, să privim cu profundă silă fiecare act individual prin care această ţară, ducând până la vârsta buletinului astfel de indivizi, dovedeşte falimentul propriului sistem. Aceste lucruri într-adevăr ne afectează în mod direct, sunt înfrângerea tuturora dintre noi. Acolo nu mai este vorba despre o remiză albă, ci este un eşec total în deplinătatea cuvântului. Are cineva steagul imbecililor să-l ardem şi noi?

Autor: Albusibiu

84 de comentarii

  1. Multumesc pentru articol. Dupa jocul prestat contra Rapidului era nevoie sa vedem si partea buna a lucrurilor, oricat de putine ar fi acestea… Totusi cred ca Valente si mai ales Hora ne vor strica inca multe meciuri in acest sezon.

    Apreciază

    • Ca ne vor strica sau nu, o vor face in primul rand pe socoteala lor. Sunt jucatori in care s-a investit destul de mult, e normal sa se traga de ei mai mult, sa primeasca mai multe sanse decat au avut altii pana acum. Eu sper totusi ca Paulo Sergio sa decida ca e destul si sa fie incercat macar Paun, singurul jucator care in amicalele din iarna a parut ca poate furniza o surpriza.

      Apreciază

  2. Albule, îţi spun sincer că nu mă deranjează foarte tare lipsa rezultatelor (a punctelor). Aş fi de acord (cu ceva reţineri) şi cu jocul mai puţin spectaculos, ţinând cont de experimentările lui PS privind aşezarea echipei, sistemul de joc. Nu pot să accept -în schimb- lipsa atitudinii, a devotamentului. Desigur -şi aici ai dreptate-, când locomotivele intră în revizie, nu mai funcţionează la turaţie maximă. Vrând-nevrând ne întoarcem la filosofiile standard privind bioritmul bianual al echipei noastre, teorie întoarsă pe toate feţele încă din octombrie (!), când teoretic existau şanse şi la titlu. De la acest campionat mai am nişte aşteptări minimale : să nu coborâm -totuşi- sub locul 7, să-i batem măcar pe „consăteni” şi să-i folosim cât mai des şi jucătorii mai tineri (Păun, Muniru, Bus, etc.). Mai este timp şi pentru pregătirea semifinalei cu Astra, Cupa trebuie să fie un obiectiv clar, de nerefuzat. Referitor la PS fac o singură remarcă : da, a conceput o strategie -teoretic- bună, dar degeaba faci strategii şi sisteme bune, dacă „nu ai cu cine”. Adică e nevoie de alegerea acelor aşezări / sisteme (chiar mai banale, mai simple), care şi pot fi „interpretate” de „pianiştii” trupei…HAI CFR !!

    Apreciază

    • Sunt totusi cativa jucatori care arata atitudine in joc, iar aceasta lista il are mereu in capul sau pe Camora. Se vad cu ochiul liber acesti oameni, e destul sa privesti 5-10 minute din joc. Nu-l suspectez nici pe Hora ca nu ar vrea, la el este insa vorba despre limpezirea gandurilor, despre cum nu vede jocul si de cum nu a invatat nimic in aceasta privinta de cand este la CFR. Nu le iese ceva, apoi apare inciudarea, se pierde orice urma de luciditate. Poate ca ar fi utila in cazul acestora vreo cateva etape de stat pe banca, folosirea lor doar din postura de rezerva (pana prind curaj/incredere din nou). Dar 11 meciuri ramase vor zbura imediat, iar la vara tare mi-e teama ca acestia vor deveni ex-ceferisti.

      Apreciază

  3. Hora si Valente in primul rand zic eu ca nu au fost sustinuti de sistemul de joc, de fundasii laterali in primul rand. Nu poti sa te bati 1 la 2 cu fundasul si mijlocasul de banda advers. Plus ca… tot timpul au fost invatati (in general Hora) sa intre din banda in centru, peste Rui Pedro. Mingile lungi n-ar trebui sa existe la CFR acasa… ai rabdare… da daca e nevoie de 10 ori mingea inapoi la Felgueiras ca sa ajungi 1 data si bine cu ea la marginea careului advers, nu prin degajari disperate ci prin constructie elaborata si in viteza. Cand ai 2 jucatori la acoperire care stiu cu mingea si cu pasele (Obiora si Godemeche) tu bubui mingea pe Maah care are un fizic de „speriat”. De data asta cum a fost scos in evidenta in articol… parca recuperarile au functionat mai eficient din partea mijlocasilor defensivi. Daca era Muri pe teren si primea mingile intoarse inapoi la sut de la Godemeche in locul lui Obiora poarta rapidista era mult mai asediata, dar si adversarii se aruncau mai mult la blocarea de suturi astfel „iseau” de la cutie mai des… lasand loc mai mult de manevra lui Rui Pedro. Terenul AGAIN jalnic… poate la televizor s-a vazut altfel… dar e praf. OARE el nu face parte din strategia de pregatire a sezonului urmator??? Referitor la numarul de suporteri eu zic ca si ora si ziua si frigul + pasa proasta a echipei au influentat numarul scazut. Referitor la morala de la finalul articolului pot spune si eu ca provocari se gasesc intotdeauna… daca se juca Steaua-Rapid se dadea foc la o oaie, daca se juca Dinamo-Rapid se dadea foc la un caine… oare cand se va juca U Cluj-Rapid…in acelasi oras…l a ce se va da foc? Nu trebuie raspuns la provocari… poate le era tare frig la mitici.

    Apreciază

    • Am vazut si eu faza cand mingea fiind la Valente au sarit trei rapidisti pe el si a scos out, sau cand mingea era la Obiora facea semne cu mana ca nu are cui pasa. De ce nu se strang trei ceferisti in jurul mingii ca cel cu balonul sa aiba cui pasa, in schimb sunt destul de multe pase lungi iar…

      Apreciază

      • Rada pase direct pe varf, Piccolo pase direct pe varf, asta arata ca intr-un meci oficial nu-s in stare sa duca mingea in fata prin cateva combinatii rapide

        Apreciază

    • Ai dreptate in multe privinte, insa am si obiectii. Sa luam pe rand: Nu putem spune ca oamenii nostri de banda nu se ajuta. Camora si Ivo Pinto sunt fundasii laterali care urca cel mai mult, dintre toti cati am avut pana acum. Ei nu pot insa sta in locul mijlocasilor (mai ales cand adversarii au un Mihai Roman – singurul care ne-a pus probleme reale). Asa cum tu l-ai vazut pe Valente mult prea izolat (atunci toata lumea astepta centrarea de la el), tot asa imi aduc aminte despre situatii in zona mediana in care Camora si Valente se calcau in picioare. Macar pe partea cealalta Hora dispare pur si simplu inspre centru, lasandu-i lui Ivo Pinto toata banda, sa face el ce vrea. Greutati vin de la faptul ca Hora nu stie sa joace pe flanc (nu stie sa se descurce decat in zone centrale) si nu-mi aduc aminte nici de ultima lui centrare, iar Valente nu are viteza absolut obligatorie pentru o asemenea zona (cand si-a depasit ultima data adversarul direct?). Maah si Rui Pedro au incercat o serie de demarcari false, au incercat destul sa creeze spatii, dar trebuiau si ceilalti 2 oameni sa se integreze in acest joc. De asta cred ca am avut prea des situatii in care jocul de pase a fost poticnit (sau blocat).
      Intr-adevar, gazonul se vede ca nu e deloc corespunzator. Au fost multe situatii in care jucatorii au lovit cu tibia mingea. Nu stiu de ce se intampla asta. Precedenta suprafata de joc a rezistat 4 sezoane fara sa faca astfel de probleme. Actuala e doar de jumatate de sezon pusa si…
      Cat despre numarul spectatorilor, meciurile puse lunea sunt un sacrilegiu. Mai e si un frig de primavara (stiu ca mi-a parut mult sa ajung acasa in ziua aia), chiar ca-ti taie toata pofta de fotbal. De ce trebuie sa avem cate 2-3 meciuri lunea? Fiindca avem 9 meciuri/saptamana -> 18 echipe?! Uite inca un motiv pentru care un campionat cinstit si atractiv, cu 12-14 echipe ar fi perfect! Dar e greu din birouri sa se simta ceva, e greu sa vina vreo idee pentru cresterea calitatii si nu doar pentru multumirea generala a prietenilor lui Mitica. Liga „Mitica & Friends” a decis saptamana trecuta axarea pe mediocritate in continuare. Macar insolventele lor de ne-ar salva!

      Apreciază

      • Merci pt. precizarile suplimentare (chiar daca nu au fost pt. mine). Are logica ceea ce spui si vezi mult mai bine problemele din teren, mai invat si eu…

        Apreciază

      • Poate, nu-i nevoie. Mi-a venit o idee: la vară aducem jucători pentru reconstrucţie, şi vom lua titlul în sezonul 2013-2014. Vara viitoare să facem o nouă reconstrucţie, să aducem alţi jucători care vor lua titlul în sezonul 2014-2015. Jucătorii echipei 2013-2014 vor avea interzis la campionat, vor avea ca sarcină exclusiv minim 10 puncte in CL, după care vor fi vânduţi. Jucătorii 2014-2015 nu au voie nici măcar în tribune la meciurile celorlalţi.

        Apreciază

  4. Albusibiu you are the best thank you.Pe mine reusesti sa ma linistesti intotdeauna dupa cate un meci ca si cel de aseara.Apreciez foarte mult cea ce scrii si in general cum vezi treburile.Astept cu mare nerabdare fiecare comentariu al tau de dupa meciuri.

    Apreciază

  5. Sunt de acord nu traim totusi pt. fotbal,este doar un deliciu a vietii si bine ar fi sa nu ne pierdem capul pt. orice….bravo pt. articol,HAI CFR si eu cred

    Apreciază

  6. Sunt de acord nu traim totusi pt. fotbal,este doar un deliciu a vietii si bine ar fi sa nu ne pierdem capul pt. orice….bravo pt. articol,HAI CFR si eu cred ca la CFR cineva totusi gandeste pe termen lung si imi place sa mai cred ca se lucreaza la continuitatea performantei indiferent cum coloreaza presa lucrurile..Ciao..pa si HAI CFR

    Apreciază

  7. Mi-am dat seama cu surprindere că ești tânăr Albule, pentru că, după stilul articolelor tale, aș zice că tu ai 60 de ani și eu sunt un puști nerăbdător. Probabil este mult mai înțelept să privești un pic mai de la distanță lucrurile, să le lași să se mai răcească puțin, ș.a.m.d. Pare rău, presupun că sunt incapabil de așa ceva. Să mă relaxez, să mă bucur de CFR, indiferent cum ar juca? Mi-e imposibil, mi-e rușine de ceea ce fac băieții noștri. Nu mai știu cine comenta zilele trecute, și sunt total de acord cu el, că cei valoroși – rămași la echipă (Felgue, Pinto, Camora, Pedro) au suferit un fel de cădere nervoasă, din cauza faptului că n-au reușit să ajugă la o echipă mai mare din Europa. Acum și ei sunt incapabili să joace ca lumea, nu au puterea necesară. Și atunci am rămas în Mureșan, unicul profesionist din echipă. Plus petardele de genul Valente, Hora, Maah, etc. Și acum să vorbim de nea Ando. O fi mare antrenor acest Sergio, dar e incapabil să ajungă la sufletele jucătorilor. Ceea ce a făcut nea Ando a fost tocmai acest lucru. I-a mobilizat pe băieți, a trezit ambițul din ei, i-a unit, a făcut din ei o echipă, plus că l-a revitalizat pe Bastos. Și nu cred că acest om, PS, e capabil să facă așa ceva. Probabil că omul e iubește fotbalul, visează fotbal, mănâncă fotbal pe pâine. Degeaba, omul e incapabil să transmită echipei sentimentul, nemaivorbind că de la teorie la practică poate să fie o distanță mare, prea mare pentru acest om…

    Apreciază

    • nea Silica, l-ai „ghicit” pe Andone destul de bine, dar eu cred ca in acest moment (aceasta perioada) e mult mai important sa se construiasca o alta echipa si in special un alt sistem de joc. degeaba ar face PS ca echipa sa intre imediat dupa incalzire in calduri si sa manance gazonul alergand ca descreieratii dupa mingi bubuite la bataie, sa muste din adversar….Ar iesi niste puncte si cateva goluri cam lipsite de adevarata importanta….Vorba aia: facem zidul, punem bradul pe sarpanta, dar uitam de fundatie….(ioi, ce romantic is!)

      Apreciază

      • Pai dacă AP intră în ei cu „marea reconstrucție națională”, nu rămâne nimic din echipa actuală. Și atunci, unde vor fi echipa reconstruită sau sistemul de joc? Sincer, nu mă mai mir de ce ne urâsc ăștia de peste (îmi vine să spun, ocean) munți. Așa echipă nu poate fi decât urâtă, așa echipă nu face cinste fotbalului. Și dacă te gândești, că e exact la fel ca acum în fiecare al doilea an… Ne mai mirăm că puștimea aia îndobitocită leagă numele clubului de blaturi?

        Apreciază

    • Şi mie îmi pare că lipseşte „acel focu’ la ei”, acel „merem în plm peste ei”. Or fi teste cu public, dar repetiţia se face cu actorii montaţi sufleteşte pentru piesă. Nasol e că nu joacă nici cu motivaţie, entuziasm, concentrare la joc, nici cu lejeritate, cu o atitudine degajată, dat fiind lipsa mizei. Totul pare o chinuială neputincioasă, ce nu poate fi pusă în totalitate în cârca lui Valente, Hora sau Maah.

      Apreciază

      • Hehe, motivatia, entuziasmul si concentrarea este inlocuita de crispare (ca poate as vre’ da’ io nu stiu ce sa face cu loapta), iar lejeritate??? Pai asta presupune stiinta si ….vezi ca mai sus! Hai sa fim rabdatori, ca altceva ca putem face?……Ii iubim oricum, ca-s ai nostri (o replica faina din filmul Porocala maghiara….cand a fost inlocuita cu o lamaie, ca un copil a mancat singura portocala produsa: E mica, e zbarcita, e galbena, e acra, dar e a noastra!!)

        Apreciază

    • Silică, sunt de acord cu tine. Am impresia că există o ruptură între filosofiile lui PS privind sistemele de joc şi puterea de înţelegere a jucătorilor. Am mai zis de câteva ori : la CFR, de vreo 6-7 ani, de bază au fost mai mereu strategiile de joc simple (de ex. contraatacul), stilul de comunicare -la fel- mai simplu, presărată cu nişte „plm”-uri rupte din popor, accentul fiind pus mai mereu pe mobilizare şi alte aspecte psihologice colaterale. Ca în cazul femeilor „rele” : le place să fie „lovite” şi „sechestrate”, „prestează” mai bine în astfel de condiţii…HAI CFR !!

      Apreciază

    • Lui Felgueiras, Piccolo si Camora nu cred ca li s-a refuzat un transfer la vreo echipa, asta in masura in care existau acele oferte. Nu cred ca echipa sta doar in Muresan, totusi, echipa trebuie sa fie completa. Am impresia persistenta ca e imposibil sa avem 10 jucatori pe camp. Niciodata, la nicio actiune, nu se vad la joc mai mult de 5-6. Eu nu am sa il regret pe Andone. Declinul actualei echipe de la el a pornit. Meciul cu Rapidul nu e mai slab, de pilda, decat acel 0-1 cu Steaua din tur. Sa ne mai amintim si de acel 2-3 cu Rapidul, tot din tur. Toate datele indica faptul ca acea ambitie renascuta a pornit din vestiar, in urma celebrei (de acum) sedinte a lui Cadu. In privinta aprecierii lui Paulo Sergio am sa ma folosesc de releul Piccolo (cel pe care l-am cunoscut). Atunci cand Felice se declara incantat de antrenor (neobligat de nimeni sa faca asta) putem avea certitudinea ca acesta este intr-adevar special. Imi place eleganta si bunul simt cu care gestioneaza relatia cu mass-media (ajungand subiectul de glume al miticilor care nu inteleg rolul declaratiilor sale), imi place calmul pe care incearca sa-l transmita. Cred ca avem datoria ca dupa ce i-am suportat pe Minteuan si pe Conceicao atatea luni, macar un an sa-l pasuim si pe Paulo Sergio.

      Apreciază

      • Albule, crede-mă, îmi plac și mie „eleganta si bunul simt cu care gestioneaza relatia cu mass-media și calmul pe care incearca sa-l transmita PS”. Dar, pentru că întotdeauna există și un dar, aș vrea să văd echipa că joacă ceva, măcar 10 minute pe meci, aș vrea să nu-mi mai fie jenă de echipa mea de suflet. Nu mai vreau să văd cârpe pe teren. Nu cred că cer atât de mult. Și acest lucru depinde mult de Paolică Sergio.

        Apreciază

        • Cred ca fiind nou-venit la CFR a simtit nevoia sa testeze toti jucatorii din lot. Intr-un fel ii poti testa in amicale si in alt fel in oficiale, atunci cand studiezi adversarul, cand incerci sa aplici idei de joc si contra echipei adverse, nu doar sa-ti faci jocul tau linistit. Paulo Sergio a avut nevoie de aceste cateva meciuri pentru a da sanse egale tuturor, de aceea inca nu ma agit pe aceasta tema. Mai e si problema ca nu stim exact daca Paun sau Deac ar fi salvarea noastra. Sa zicem ca nici acestia n-ar confirma. Cum s-ar face atunci echipa? Ar mai fi vina antrenorului, cel care, pana acum a lucrat cam cu ceea ce i s-a dat (asta dincolo de declaratiile lui Muresan, ca ar fi colaborare la transferuri). Din vara incolo vedem cine are paine si cutitul.

          Apreciază

          • Nu-l fac vinovat de nica, cu excepția faptului că este incapabil de a „lucra” la moral. Am văzut suficiente echipe „mici” cu atitudine. Ceea ce lipsește la noi. La alții am văzut scheme. Un-doiuri. Acțiuni în viteză. Și astea lipsesc cu desăvârșire. Și nu poți spune că n-a avut timp Paolică. I-a avut în pregătire în Austria aproape pe toți, minus Obiorah. O lună de pregătire, ședințe tactice închise publicului, etc. Și cu ce rezultat?

            Apreciază

  8. Frumos le mai intorci, Albusibiu, dar abonamentele s-au vandut pentru meciuri oficiale, nu amicale. Cei pentru care fotbalul este un deliciu se vor simti tradati si inselati de aceste prestatii jalnice, fara de suflet, si isi vor baga picioarele in echipa, exact cum isi baga picioarele jucatorii in meciuri. Vor ramane ceilalti, pentru care e mai mult, decat un deliciu, dar ei sunt putini. Paulo Sergio? Eu unul nu am vazut niciun plan tactic, doar neputinta. Numai ca omul e mai elegant, si nu o da cu plm. Maah varf impins? O gluma proasta. Si mai lasa-ma cu arbitrajul, cand nu esti in stare sa legi 4-5 pase si sa dai o centrare, mai bine nu pomenesti de arbitru.
    Multumesc pentru vorbele in legatura cu drapelul ars, si sunt convins ca majoritatea gandeste ca tine.

    Apreciază

    • Csongi, nu înţeleg de ce eşti supărat. 🙂 Cum n-ai avut ce vedea? Uite, mi-am notat câte ceva ce s-a putut vedea, din analiza lui Looktv: am avut 51,9% posesie, 10 şuturi spre poartă (Rapidul numai 3), 2 şuturi pe spaţiul porţii (Rapid 0), 5 cornere (Rapid 0), 111 dueluri câştigate, 109 acţiuni la poarta adversă, 62 acţiuni reuşite la poarta adversă. 🙂 Pe asta, ultima, n-o înţeleg, ce acţiune reuşită e aia care nu se încheie cu gol?

      Apreciază

      • Ce-i drept, într-o intervenţie, Pászkány s-a enervat că el n-a văzut decât un singur şut pe cadrul porţii, tras de Valente, dar cei din studio l-au lămurit că a mai şutat şi Weldon. PA: aha, da, pasa aia la portar. 🙂

        Apreciază

      • Foarte tare: 109 acţiuni la poarta adversă, 62 acţiuni reuşite la poarta adversă, 1 sut si o pasa pe spatiul portii…. mai adaugam ca anul asta avem un singur gol marcat, si acela de catre un fundas….

        Apreciază

    • Dobitocul nici macar nu a arborat corect steagul Ungariei, nici macar nu cred ca a fost steagul Ungariei. Nu sunt maghiar dar gestul mi se pare unul de tot rahatul, dupa astfel de gesturi au izbucnit multe razboaie. Ma mir cum de nimeni nu s-a autosesizat dupa cacatul asta?

      Apreciază

      • „Giuleştenii vor disputa meciul cu Pandurii, de pe teren propriu, cu porţile închise, ca urmare a suspendării primite astăzi din partea Comisiei de Disciplină.

        Clubul Rapid a fost sancţionat şi cu o amendă de 30.000 lei după ce cîţiva fani ai „alb-vişiniilor” au dat foc unui steag al Ungariei. LPF face apel la Jandarmerie pentru a-i găsi pe cei care au comis fapta şi pentru a-i putea pedepsi în consecinţă.”

        Apreciază

        • Grozav! Salut aceasta decizie si promptitudinea cu care a fost luata (nu sunt nici 48 de ore de la meci). 30.000 de RON inseamna salariul unui jucator rapidist pe un an. Sper ca acum clubul Rapid sa gaseasca faptasii si sa-i puna sa plateasca din propriul buzunar banii astia. In felul acesta se va da un semn cat se poate de clar pentru iresponsabilii tentati sa incerce astfel de gesturi in viitor.

          Apreciază

          • Problema cea mai mare e ca nu s-au luat masuri imediate impotriva limbricului care a dat foc steagului respectiv si, mai apoi, a aprins si un fular cu insemnele CFR-ului. Asta in conditiile in care erau in preajma tarcului atat angajati ai firmei de paza cat si jandarmi. Singura lor preocupare a fost sa indeparteze suporterii CFR-ului care le cereau sa faca ceva in privinta idiotilor de dupa gard.

            Apreciază

          • Clubul nu poate fi facut responsabil prea mult pentru tampeniile pe care le fac X si Y deghizati uneori in suporteri rapidisti. Stiu ca exista liste de galerie, stiu ca exista sefi de deplasare, dar chiar si asa, stiu ca se pot eluda foarte usor aceste norme. Eu le-as suspenda doar galeria. Sa zicem 5 meciuri in deplasare fara galerie. Ar fi ceva?

            Apreciază

            • Nu stiu cat de bine e la noi „legiferata” notiunea de galerie, dar DA masura ar fi mai ok, iar dobitocul care facut acest gen sa primeasca interdictie pe 5 ani de a intra pe un stadion si 10 ani de a intra pe un stadion de fotbal. Cam dur, nu?:)

              Apreciază

    • Csongi, uiti probabil ca meciul cu Braga s-a castigat fara varf impins. Nici cu Rapidul nu am avut ceea ce se numea „varf impins”, faptul ca s-au aruncat cateva mingi de la fundasi catre varfuri e doar o aparenta a unui sistem ce n-a existat. Pur si simplu au fost in teren mai putini decat ar fi trebuit sa fie. Chestiunea abonamentelor. 300 de RON, sa zicem? Pentru 17 meciuri? Sub 15 RON/ meci/spectacol/aparitie a unor jucatori foarte bine cotati (cel putin contractele lor asta spun). 300 de RON inseamna vreo 2 deplasari la meciuri ale celor ce vin de catre Sibiu – Tg. Mures etc (si mereu v-am invidiat pe voi cei care aveti stadionul din Gruia la 2 pasi). Oricum ar fi, nu cred insa ca trebuie sa privim aceste lucruri prin prisma banilor. Daca acum ne consideram trasi pe sfoara, atunci cum ar trebui sa consideram sezoanele in care s-au castigat campionatele? Eventual sa platim banii dupa? Sa zicem: 100 de RON daca echipa termina sub locul 5 si 1000 de RON daca se castiga campionatul? Cred ca echipa are nevoie acum mai mult decat oricand de intelegere din partea spectatorilor (atatia cati sunt/ cati vin) si sa nu inceapa prea repede reprosurile atata vreme cat s-a ei s-au autodepasit in toamna si cat inca mai e un obiectiv (Cupa) in joc. Nu ajuta la nimic sa ne revoltam si sa cerem imposibilul sau, mai rau, sa-i invidiem pe stelisti. Trebuie sa facem acelasi lucru pe care l-am facut si in alti ani de criza si, daca ar functiona din nou reteta nu cred ca avem de ce sa fim nemultumiti.

      Apreciază

      • Pai nu noi, suporterii trebuie sa o privim prin prisma banilor (ne permitem, sau mai rau, nu ne putem abtine), ci conducerea, care declarativ priveste fenomenul prin prisma banilor. Fara suporteri scad incasarile directe (abonament, bilet, obiecte promo), dar si cele indirecte: stadionul pustiu genereaza imaginea unui club nepopoular, neatractiv pentru eventualii sponsori.
        Iar la urma urmei nu cumperi abonament/bilet cu garantia titlului, nici macar a victoriilor, dar vrei sa vezi un spectacol, adica sa nu pleci cu impresia timpului pierdut. Iar CFR-ul in acest an tocmai impresia asta de timp pierdut iti induce, chiar si prin sticla. Vreau sa ii vad ca „mor” pe teren 90 minute din 90, meci de meci, chiar daca nu castiga.

        Apreciază

        • Bravo! Absolut de necombătut! Noi trebuie să cerem fotbal, fotbal, fotbal! Nu pe noi trebuie să ne fută grija de banii lui Paszkany și de modul de rotire a lor. N-a avut doar pierderi încercând să salveze CFR-ul. Oricum, la sectorul milionari există și pierderi financiare asumate, compensate de intrarea în atenția publicului. Iar proprietarii de echipe (de fotbal în mod special) sunt suficient de bine mediatizați. Nu cred că csongi are vreun succes dacă-i scrie Președintelui când are probleme cu autoritățile (chiar dacă are un abonament CFR în buzunar).

          Apreciază

  9. Ne manifestam foarte curios……..acum cand nu avem rezultate ne-mpacam cu ideea ca urmatorul sezon va fi unul de statistica finalizat cu un nou titlu.Cand aveam rezultate in toamna nu eram multumiti de estetica jocului.Acum avem tactica ,avem antrenor dar nu mai avem rezultate,ne dam seama ca n-avem jucatori de valoare si speram ca Arpi va baga mana-n buzunar si vor veni jucatori de valoare!Probabil suntem pedepsiti ca nu stim sa respectam munca si rezultatele.Cei mai multi spuneau in toamna ca Ando nu are niciun merit,ca totul a fost rodul valorii jucatorilor.Acum as vrea sa ma lamureasca cineva……cine este responsabil pentru situatia actuala:antrenorul,jucatorii,conducerea,frf si lpf,criza economica?
    Alex eu consider continutul articolului echilibrat si de bun simt.Asta trebuie facut in momente de criza,sa te pui in fund si sa cauti solutii de iesire ,nu sa-ncepi sa vaicareala.
    Oricum nimeni nu poate garanta ca in viitorul campionat ne vom putea bate la titlu……o echipa nu se construieste in 2 luni.Iar echidistanta celor de la frf si lpf am vazut-o.Vizavi de greseli de arbitraj ai uitat hentul(din careu) din partida cu Galatiul.Oricum arbitrajul lui Kovacs a fost de departe cel mai echidistant de care a beneficiat CFRul de 1 an de zile……..
    Acum ramane de vazut ce obiective are conducerea de la acest campionat.Se mai gandeste la Cupa?Probabil ar trebui sa-i dea sanse si lui Paun si chiar lui Bus.
    In acelasi timp nu cred ca jucatori ca Weldon,Godmeche sau Kape pot fi inlocuiti peste noapte cu no name.Cu Maah si Valente m-am cam lamurit………probabil Ivo Pinto si Camora ar trebui sa fie mult mai prezenti in atac pentru a ajuta mijlocul.Pentru ca nu-i destul sa raman pe retina cu imaginea lui Ivo ca a facut 5 curse intro partida.

    Apreciază

    • Gica, repet ce-am scris mai sus: campionatul asta a fost pierdut in tur, iar meciuri precum Steaua-CFR sau Rapid-CFR sunt amintiri mult mai urate decat oricare din acest retur. Nu am zis nimic despre meciul CFR-Otelul si hentul de atunci pentru ca pur si simplu nu ne-ar fi adus victoria. Ar fi fost poate un 1-1, just dupa aspectul meciului, dar nimic mai mult. In ceea ce priveste cum s-a ajuns la situatia de acum, cred ca se poate explica simplu: ce s-a obtinut in toamna in Europa s-a facut oarecum artificial, banii si sansa de afirmare au contat mai mult pentru jucatori decat orice impedimente de ordin tactic/tehnic individual. S-au depasit cu mult limitele, s-au obtinut performante, dar apoi s-a revenit la nivelul adevarului. Se putea obtine mai mult? Da, printr-o campanie de transferuri mai buna in vara. In afara de Felgueiras (care e cam de nivelul lui Beto) nu s-a adus nimic. Niciun plus al echipei, din contra, acele mici plombe au fost mai mult minusuri. Nu se putea face curatenie intr-o echipa campioana. In plus, noi avem nevoie sa si vindem jucatori pentru a echilibra balanta. E un circuit aproape natural care nu va fi depasit decat atunci cand vom avea fie posibilitatea sa producem jucatori proprii (ieftini si buni), fie sa trecem la alt nivel de buget (insa acei bani investiti trebuie sa se poata si intoarce cumva la club), fie printr-un marketing (mai ales comunicational) care sa asigure 20.000 de spectatori /meci, lucru SF la nivelul la care sta imaginea clubului acum.

      Apreciază

    • Gicuțule, nici suporterul nu e uniform: vara vrea ceva, iarna altceva. 🙂 Da’ nu de aia am intrat… Mă gândeam la „problema” Camora și Ivo Pinto, ridicată și de tine. Nu-s de acord cu ce ziceau Nea Silică și alții că cei doi fundași s-au lăsat de fotbal pentru că au ratat transferuri. Ivo Pinto doar acum a venit, iar Camora s-ar putea să fie conștient că ce joacă la CFR s-ar putea să nu-i mai iasă la o echipă mai tare (vezi cazul Renan). Dacă Ivo Pinto avea recomandări bune, să nu uităm că Mario Camora a fost o surpriză foarte plăcută raportată la CV. Tu – dacă nu mă înșel – ai jucat fotbal. Nu ți se pare plauzibilă ideea că pe cei doi îi apucă lehamitea câteodată când văd cu ce coechipieri au ajuns să combine? Profesionist-profesionist, dar când fugi ca un ogar tot meciul și în loc de Sougou combini cu inutilul Hora, te mai saturi de profesionalism. La fel pe partea adversă: Camora combină cu Diogo Valente, care numai forța de pătrundere a lui Bastos (sau chiar Ronny) nu o are. Adică cei doi fundași de bandă fug în gol, conștienți că intră pe ulițe înfundate. Iar dacă-i ignoră pe Hora și Valente, ce fac? Centrează pentru Maah?! Glumă proastă…

      Apreciază

  10. Un articol care are rol să mai liniştească apele. dar nu cred că e nevoie de linişte. Cred că e prea multă linişte la CFR, parcă e o echipă moartă. Cred că e nevoie mai mult ca oricând de agitaţie, de acţiune, de viaţă. Nu sunt de acord cu multe din cele expuse: 1) Ştim cu toţii de ce e în stare presa mitică, nu are rost să ne mai plângem că nu rezolvăm nimic. Trebuie să ne luptăm cu ea. Cum ? Simplu, prin rezultate. 2) Trebuie un sezon să îţi dai seama că Valente şi Hora sunt nişte catastrofe ? Nu e cam mult să le dai credit ? Nu ajungeau 3-4 etape ? 3) Nu înţeleg nici acum cum unii îl mai apreciază pe Godemeche, ce aţi văzut la el în afară de mişcări în reluare (poate unii nu pot să urmărească mişcări mai dinamice, iar atunci fazele cu încetinitorul ale lui Godemeche sunt potrivite)? 4) Avem mijloc zero. Chiar nu vede nimeni acest lucru (şi aici mă refer în special la conducerea clubului ) ? Se tot vorbeşte de atacanţi, dar cine să ducă mingea la atacanţi ? E o secetă la nivelul liniei de mijloc de 2-3 ani. 5) Spectatorii au dreptul să fluiere şi trebuie să fluiere o asemenea desconsiderare a competiţiei, mai ales cei care au plătit abonamente. De ce să meargă lumea la meci ? Să vadă cum pe club îl „doare-n patină” un retur întreg ? Chiar dacă nu mai exista obiectiv echipa trebuia să joace pt. spectatori. Altfel să se cedeze la masa verde toate punctele ce au mai rămas din competiţie. Aceste meciuri nici măcar pt. antrenament nu sunt bune, jucătorii au depus mai mult efort în meciurile amicale decât în acest retur de campionat. 6) Să nu mai tot dăm vina pe federaţie pt. că în acest sezon ne-am tras-o singuri. Ne-am umplut singuri de penibil în campionat, ce să mai aşteptăm atunci din partea duşmanilor ? Să ne aducă flori ? Faza cu steagul e dirijată de la nivel înalt, ea ţine de politică, la fel de penibilă ca şi atitudinea şi jocul CFR-ului.

    Apreciază

    • Faza cu steagul s-a rezolvat, cu amenda destul de drastica pentru Rapid,dar si catre CFR – organizatorul meciului. Data viitoare, de la primele semne de astfel de manisfestari ar trebui sa bage jandarmii peste galerie. In felul acesta CFR-ul e absolvit de orice vina. Mai am o obiectie in privinta fluieraturilor. Ma refer la fluierul care il imita pe cel ar arbitrului. Aceste manifestari sunt jenante. Cum s-o fi simtit Piccolo in minutul 92 atunci cand CFR dadea ultimele asalturi, doar-doar iese ceva, sa comita acel hent provocat de proprii fani? Un pic de civilizatie in tribune chiar nu strica. Iti garantez ca daca cel care fluiera era de langa mine aveam o rafuiala cu el.

      Apreciază

  11. AM OPRIT NOTAREA, TABELUL ESTE REACTUALIZAT. Au votat 30 de tribunişti, media echipei : 5.1 (cam mare…). Cu punctaj mai mare : Felghe-6.6 şi Piccolo-6.2, cu note mai mici : Hora-3.7 şi Valente-4.2. Adică nimic nou sub soare…Sperăm să fie şi mai bine…HAI CFR !!

    Apreciază

  12. Am adormit la meci si m-am sculat in repriza a 2 a cand a avut loc, parca, primul sut pe poarta. 😉 :))…Asteptam tineretul sa vedem ce stie, caci doar amicalele-oficiale o sa avem de acuma…doar Cupa a mai ramas.
    Problema e la mijlocasii ofensivi, caci acolo avem probleme de mult timp si acolo trebuie adusi oameni in vara. Ei trebuie sa fie combinativi, creativi, individuali cand trebuie etc…iar mijloasi defensivi ar trebui si ei sa participe si la combinatii mai multe pe verticala, nu mereu pasa in lateral..daca Muresan a juns omul nostru de combinatie in ofensiva noastra, care chiar se straduie, atunci chiar avem o problema ;)…
    Se transmite amicalul cu Ferencvaros undeva ?

    Apreciază

  13. La echipa domneste un haos de nedescris. Poate n-ar fi fost chiar foarte rau sa reuseasca Ivanovic :)))))), sa-si mai revina si patronul, dar cu siguranta acest meci candideaza cu succes la top 3 cele mai slabe meciuri, chiar daca nu ne place acest lucru. O echipa care a strans cei mai multi bani din ultimul deceniu in liga lui mitica sa nu reuseasca sa prezinte 11 jucatori decenti pare incredibil. Am jucat cu Vaslui, Otelul, Iasi si Rapid, echipe in isolventa, la retrogradare, cu probleme financiare etc., am scos 3 puncte din 12 si am dat un gol… Chiar crede cineva ca vom reusi cu Godemeche, Hora, Valente, Sepsi, Celestino, Rada, Vass, Obiora sa ne luptam la titlu anul viitor? Cum sa privim noi suporterii aceste meciuri ? Amicale, experimente, teste? Intram in a patra luna cu experimentele lui PS, oare de cate are nevoie totusi? Au stat o luna intreaga in Spania la soare si nu stim potentialul jucatorilor, hai sa facem teste! Pana in vara facem experimente dupa care aducem 6-7 jucatori noi, presupun ca experimentam in continuare pana in iarna, dupa care urmeaza curatenia si tot asa. Nu ne mai intereseaza doar titlul si Ch. League, suntem asa de fantastici ca un loc pe podium, ” un obiectiv ca acesta, minor” si EL nu mai prezinta interes pentru noi, sa nu cumva, Doamne fereste, sa ne accidentam, iar efortul si costurile sa fie prea mari.

    Apreciază

  14. Chiar asa, stam relaxati, pregatirea de iarna e varza, tactica e super aleasa, avem promisa castigarea Cupei (despre Supercupa nimic, poate nu ne intereseaza) plus transferuri marete in vara si un nou campionat castigat. Ce mai vreti altceva ? Vreti fotbal, mergeti cu amicii la o miuta, sunteti mai castigati. Reveniti incurabili la anu’ avem sperante ca vor fi alti colaci in coada. „Noapte buna copii” a trecut, hai desteptarea !

    Apreciază

  15. Halley, Zeidas, ati bagat de X ori pina acuma placa cu declaratia aia nefericita si pentru voi totul e in negru. Azi toti stim cifrele loto de duminica trecuta sa ne iasa potul cel mare. O intrebare constructiva: voi ce ati face azi sau saptaminile urmatoare, in cazul in care ati avea vreo putere de decizie? Sa fii Gica Contra e mereu foarte usor, sa iti asumi un risc inclusiv raspunderea daca nu iese bine e ceva mai greu.

    Apreciază

    • Nu sunt angajatul clubului, nu pot si nu trebuie sa fac nimic; aici e linia. Daca ai fi corect si ai vedea ce am scris anterior, ai intelege (probabil) usor ce am spus ca nu e in regula si trebuie schimbat. Reciteste si proceseaza daca te intereseaza, plus mai scrie ceva texte impanate cu marketing, sales….despre fotbal e cam greu. Daca tot suntem in perimetrul fantasmului, as porni din 2008. Si in final pentru toti aplaudacii „Banda maeste” !

      Apreciază

      • Râde ciob de oală spartă 🙂 Îi drept, amu nu-i perioada aplaudacilor, dar, parcă, criticacii sunt şi mai de milă, ei suferă un timp mai îndelungat, nu doar câte un retur de campionat, din doi în doi ani. 🙂

        Apreciază

    • Nu te mai obosi Cristi! Dupa cum puncta foarte bine CJ 07, „optimismul nu se educa” – aici am avut un declic si incerc sa privesc dincolo de aplauze sau critici. Este nevoie de ambele parti pt echilibru, extremele trebuie sa le evitam. Important este ca avem o pasiune comuna.

      Apreciază

      • Epocal inceput cu citatul din „punctarile” lu sefu’ cu aplauzele susurind in fundal (merge banda)…Sunt greu de „reeducat” sa vaz in roz, sa cred ca suntem pe drumul cel bun cu CFR, si ca la vara ca fi „cald si bine” : Cupa, campionat, transferuri…
        Daca n-ar fi fost atatia optimisti „odihniti” ar mai fi existat caritasuri, fni-uri ?

        Apreciază

  16. @ cristi Imi permit sa-ti raspund eu: In primul rand trebuie reconstruita echipa ( afacerea)prin investitii consistente cu bani adevarati ( macar vreo 20-25 % din banii incasati din vara si pana acum ,peste 30 de milioane,) nu cu rebuturi si imprumutati fara valoare (la care sa le platim noi salariul ),ca de astia avem deja o colectie de vreo 3o de bucati.In al doilea rand trebuie schimbat managementul contractelor: a)contract initial doar pe 2 ani cu renegocierea duratei dupa primul an( daca nu confirma in primul sezon ,vezi ex. Valente,il anunti ca poate sa-si caute echipa b) contracte de maximum 20000 euro/ luna cu clauze clare de performanta individuala ,in functie de care se dau bonusuri sau penalizari la contractul de baza .In al treilea rand ,ordine si disciplina la echipa,cu reguli clare si penalitati.In al patrulea rand un nou preparator fizic care sa aiba in CV macar 2 ani la o echipa de prima jumatate a clasamentului intr-un campionat puternic si care sa vina cu un program detaliat,etapizat ,de verificare a potentialului fizic ,respectiv program si medicatie moderna de recuperare dupa efort,plus angajarea unui psiholog.Ar mai fi apoi schimbarea radicala a relatiei cu suporterii si mass media,dar asta e un alt capitol.

    Apreciază

    • Chestia cu contracte pe doi ani nu e fezabila, decit la jucatori de umplutura. Daca vrei sa faci bani din transferuri, trebuie sa iti asumi riscul unor contracte pe 4-5 ani. Pe un jucator cu 6 luni de contract ti se mai da ceva maruntis ca sa plece mai repede, la un an ramas se dau cam o treime din valoarea intrinseca. Daca plecam de la o asteptare realista ca unui jucator ii trebuie minim un an sa se adapteze si sa arate ceva, atunci contractele pe doi ani nu te ajuta. Cu atit mai mult cu cit tu sustii sa fie cheltuiti bani pe aducerea de jucatori. Per total, ceea ce propui tu e pierdere.

      Apreciază

  17. 1.Echipe cu loturi mai slăbuţe decât cel al CFR-ului nu numai că au au învins/înving CFR-ul, dar au luat şi campionatul. Dacă aceste echipe (nuci tari şi nu prea) scot maximum din ce au, CFR-ul,după primul titlu, trebuie să aibă un lot vizibil peste ceilalţi (valoric şi numeric) pt.a se impune.
    În toate campionatele sunt o mulţime de echipe (majoritatea) care nu pot licita nici măcar rezervele marilor cluburi şi, cu toate acestea, această ,,scuză,, nu e invocată, nici suporterii nu migrează în tabăra granzilor şi toţi aşteaptă confruntările fiecărei etape încrezători în prestaţia propriei echipe.
    Au fost şi la CFR antrenori care,fără să o declare,au judecat într-un anumit fel valoarea lotului existent şi au abordat competiţia fără artificii-floricele-la limita lui 1-0-la siguranţă, etapă de etapă şi, chiar dacă era câte-un derapaj,toţi adversarii erau puşi la (starea de) respect. Deoarece lucrurile se repetă, s-ar putea spune,printre multe altele,că ,,undeva,, stilul CFR trebuie ajustat, reconsiderat.
    Atunci când comentez încerc să nu uit de 2 lucruri: satisfacţiile trăite prin CFR…CLUJ şi meritele celor care au făcut posibil acest lucru şi meritele celor care au făcut posibil acest site.

    Apreciază

  18. 2.Voi face o propunere, fără să o argumentez (deocamdată), care să balanseze câteva comentarii de la speculaţii de tot soiul spre fotbal şi care ar putea fi un exerciţiu pt. cultivarea discernământului nostru în aprecierea fotbalului pe care-l privim. Înaintea fiecărui meci, din echipa probabilă să fie propuşi spre a fi urmăriţi 3 jucători (exp.:pinto,felgue,muresan) iar după meci comentariile să se refere exclusiv (ştim că nu va fi aşa) la aspectele pozitive din jocul fiecăruia, pe cât posibil cu referiri concrete la faze din meciul vizionat.Nominalizarea lor prealabilă e necesară pt. a fi urmăriţi selectiv (chiar involuntar) în raport cu ceilalţi iar de la echipa adversă s-ar putea evidenţia o fază, un jucător. Acest exerciţiu (să nu uităm că, pe la-nceputuri, caneto găsea de cuviinţă să explice fiecare notă acordată) s-ar putea, mai ales după un timp, să nuanţeze multe puncte de vedere faţă de actualii jucători, faţă de toţi jucătorii de fotbal ca să nu mai vorbim de tribuniştii ajunşi impresari şi scouteri.

    Apreciază

  19. Conform politicii conducătorilor clubului, CFR este în primul rând o platformă de lansare a jucătorilor către marile cluburi din Europa (deci în primul rând CFR este o bancă și nu un club de fotbal!). Atunci pentru ce și-ar da jucătorii viața pe terenurile ligii corupte din România?! Liga 1 nu e Europa (după cum nici „iarna nu-i ca vara”!). E posibil ca pe termen lung, CFR să nu mai atragă suporteri dat fiind faptul că aceștia sunt atrași și atașați de valori (și de jucători valoroși, care costă!), de jucători emblematici, de imaginea și spiritul unui club, de integritate, de lupta continuă pentru cât mai sus în ierarhie (și nu de politica actuală declarată „dacă locul 1 nu e, atunci nimic nu e”).

    Apreciază

    • De unde ai scos chestia asta cu banca? CFR isi propune sa fie un club de virf in Romania. Modul prin care isi realizeaza obiectivul tine de capacitatea si dorinta de a investi a patronului, de potentialul de resurse al pietei(politice,economice, suporteri etc) si de alte influente (impresarii crescuti cu braga). Un suporter este linga club si la bine si la rau. Cine merge doar pentru un jucator valoros poate merge si la cinema sau la circ sau sa aiba o depresie ca patronul nu l-a adus pe Messi. Dar pina la urma solvabilitatea sau insolventa clubului fiind pe banii patronului, trebuie ca suporter sa accepti si pragmatismul economic. Sau cum a spus-o Höness, presedintele lui Bayern acum citiva ani, ” noi nu ne chinuim aici sa avem un club de top in Europa si sa finantam un stadion de 340 de milioane de euro ca sa ne lasam injurati de galerie- cu cei 7 euro cit dau ei pe bilet nu se poate finanta asa ceva’. Si parte a doua este si mai elocventa ‘ cine uita din ecuatie banii, poate sa mearga in liga a 4a sa vada fotbal amator pur’.

      Apreciază

  20. Ţin să te contrazic puţin Cristi. Declaraţii aberante ale unor conducători de fotbal, nu trebuie luate drept exemplu. Trebuie făcută delimitarea clară între spectatori sau suporteri şi „suporterii înfocaţi”, aceeia care sunt cu clubul în orice condiţii. Suporterii înfocaţi sunt puţini la orice club, mai ales la un club „tânăr” aşa ca CFR. Însă marea masă a suporterilor este foarte importantă pe termen lung. Numărul de suporteri înseamnă raiting, înseamnă sponsori. Fără sponsori, numai pe banii patronului echipa nu are viitor. Clubul trebuie în mod normal să se autofinanţeze. În anii în care nu poţi lua titlul şi nu poţi întra în grupele CL(ceea ce e foarte probabil să se întâmple pe viitor) sponsorii au un rol foarte important, vital chiar. Dar ce sponsor vine să bage bani serioşi dacă echipa nu are un număr semnificativ de suporteri ? Numărul suporterilor e strâns legat şi de cailtatea jocului prestat şi de marketingul clubului, nu numai de câştigarea titlurilor. Nu poţi avea suporteri doar din 2 în 2 ani, ori ai suporteri constant ori nu îi ai. CFR a câştigat cei mai mulţi suporteri în perioada anterioară primului titlu, prin jocul prestat, prin ambiţia jucătorilor şi a clubului, prin faptul că atunci tremurau adversarii care veneau în Gruia (acum nu mai tremură nimeni). De aceea consider că politica actuală a clubului e păguboasă ( de altfel se şi vede, după al doilea titlu a scăzut dramatic nr. suporterilor ).

    Apreciază

    • Cred ca suntem pe aceeasi linie. Nu am spus niciodata ca suporterii nu conteaza, doar am facut mentiunea ca intre pretentii ridicate si contributii nesemnificative exista un ecart imens. Pina la urma, nu-l poti face prost pe Paszkany pe banii lui, indiferent cite greseli a facut ( si au fost multe si sirul lor nu e intrerupt). Reprosuri gen ‘nu au cheltuit x la suta din banii din CL’ mina in mina cu ‘pina la urma sunt suporter, bilantul contabil nu e responsabilitatea mea’ nu denota o atitudine realista. CFR nu e un club de socios si momentan asa ceva in Romania e fezabil doar la nivel de amatori. Asa ca daca tot e vorba de o ‘banca’, hai sa speram ca indiferent de sinusoide cursul actiunilor e in continuare in crestere, ca numarul creditelor neperformante scade si ca bilantul da toate motivele actionarilor sa nu se gindeasca la exit.

      Apreciază

  21. Din ceea ce au scris majoritatea tribuniştilor, nu a reieşit că aceştia aveau pretenţii exagerate. Nu am vâzut scris pe nici o postare că s-ar fi dorit investiţii exagerate. În general sumele vehiculate de tribunişti au fost 2-3 mil euro. Din câştigul acestui an (titlul, CL, vânzări de jucători) mi se pare că suma menţionată anterior pt. investiţii nu e deloc exagerată. Orice firmă care face profit reinvesteşte o parte din acesta pentru dezvoltare. Dar de la această sumă la nimic, e o cale cam lungă. Posibil ca aceste investiţii să se facă în vară dar mi-e teamă să nu fie cam târziu. Perioada de pregătire din vară e scurtă, acest retur era foarte potrivit pentru acomodarea noilor veniţi şi formarea relaţiilor de joc. În vară mai era timp pentru îndepărtarea eventualelor neregului. Aşa abia în iarnă vom vedea ceea ce nu merge şi se va putea corecta doar atunci (târziu). În plus în urma acestui retur de poveste echipa va rămâne şi fără suporteri. Echipei îi va trebui apoi cel puţin 1 an (dacă totul merge bine) să îşi readucă spectatorii pe stadion.

    Apreciază

    • Eu nu am cerut absolut nimic decat am constatat vorbele aruncate in vant de Arpi:
      1. El a spus dupa meciul cu Inter Curtea de Arges (mai 2010) ca va investi 8 mil de euro in transferuri pentru o evolutie buna in UCL. Rezultatul il cam stiti cu totii
      2. Tot el a zis ca aduce un atacant de (mare) valoare dupa dubla cu Basel. A venit Bjelanovic.
      Intrebare: eu (sau noi suporterii) l-am pus sa declare chestiile astea?
      Ce m-ar putea face sa cred ca in vara se va face curatenie adevarata si vor disparea toate ciurucurile din lot si vor veni 5-6 jucatori valorosi(asa cum declara acum)?

      Apreciază

  22. Nu stiu pe ce te-ai bazat cand ai spus ca nu s-a investit nimic.S-a afirmat ca Maah a fost cumparat cu 700 mii.Deac a fost cumparat(sau nu stiu ce %) cu 750.Deasemenea pe Valente,Aguyrreguaray,Luis Alberto,Vass s-au platit bani.
    Fara suporteri echipa nu va ramane…….eventual daca nu vor fi rezultate va fi prezenta mai mica.Dar si asta-i normal in viata unei echipe(in Romania).Nu trebuie sa mergi mult in spate ca sa gasesti la steaua(in ghencea) prezente de 2,3,4 mii frecvent.N-avea rezultate suporteri pe masura……
    Nu cred ca trebuie dramatizam si sa prezentam orice fapt ca o catastrofa.In fond vorbim de un simplu joc…….ca noi luam lucrurile asa in serios si suferim este alta problema.Ne-am pierdut simtul echilibrului.Nu stim sa ne bucuram…..sau o facem din spatele monitorului.Foarte multi invoca tot felul de scuze pentru a justifica lipsa de la stadion.Dar asta poate fi explicata doar lipsa culturii fotbalistice,care nu ne-o poate servi Arpi cu lingurita.Este nevoie de timp,politici si inytelegere a fenomenului.Nimeni in Romania nu poate spune ca este in joc!Sunt doar mici exceptii care se bucura de momentele favorabile echipei si comunitatii.Ar fi extraordinar ca Arpi si Iuliu sa rezolve si aceste probleme si noi sa mergem senini prin luna mai la decernarea titlului.

    Apreciază

    • interesanta asta cu lipsa culturii fotbalistice…cum ar veni, daca eu nu ma duc la concertele unor afoni care falseaza cu gratie, inseamna ca sunt incult muzical ?

      Apreciază

  23. Cica s-a luat legatura cu R. Lucescu, in calcul fiind si Grigoras . Nu ma surprinde, minciuna, asa cum a aratat-o mai sus si Ioan Dacid, e marca inregistrata la conducerea noastra . Albu, in analiza lui a aratat, ca lotul cu care am castigat campionatul a fost slab, dar dorinta de a pleca pe bani multi a condus la o autodepasire, ca si in CL, ce evident s-a stins in noul campionat . Sa vedem, e vina lui PS, ca in atari conditii plus plecarea a 4 fotbalisti, echipa nu joaca ? Are el vreo vina, ca n-avem mijloc si nici atac ? Eu zic, ca nu ! Dar asa-i la noi, pt managementul dezastruos ii de vina antrenorul ! Oricum, daca nu era legat de contract, sunt convins ca PS pleca la inchiderea perioadei de transferuri, cand era clar cu ce lot penibil trebuie sa atace acest sezon . Restul, ca de ca Hora sau Valente si nu Deac, e un simplu can can . Si inchei prin ce am inceput, adica subiectul Lucescu . Oare chiar suntem blestemati ?!

    Apreciază

    • Au trecut doar cateva zile de la cindirmarea lui A.P. ca PS va ramane antrenor si din vara… Dar se pare ca deja stie toata lumea ce inseamna cand esti confirmat la CFR, tocmai de aceea si PS a fost retinut in a confirma ca isi doresate sa continue… Confirmarea = faras e o alta marca inregistrata CFR…

      Apreciază

    • Eu cred ca mai degraba e lipsa de subiecte in presa. Corespondentii locali din presa centrala trebuie sa livreze zilnic cite o stire / un articol si atunci incep sa bata cimpii. E drept ca exista si antecedente gen Pirtu. DAr cum e pauza in liga, pina joia viitoare vom auzi poate si de Hizo sau Halagian

      Apreciază

    • Nu sunt convins că „informaţiile” cu Lucescu şi Grigoraş sunt reale…Miroase mai degrabă a invenţie tipic jesepistă / propsportistă, în lipsă de altceva şi pentru a menţine „focu’ la ei”…Ok, ştiu foarte bine ce înseamnă pentru antrenorii ceferişti un mesaj de „susţinere” sau de confirmare pe post al lui AP, dar „şopârla” asta asta cam şchioapătă. În paranteză fie spus, nu exclud -totuşi- verificarea unor piste, aşa, ca siguranţă, ca variante de rezervă, etc. (acţiuni preventive normale la orice club ). În schimb, dacă ele au fost lansate intenţionat pe piaţă chiar de conducerea noastră, atunci putem vorbi de un „avertirment” (un cartonaş galben) dat lui PS…Mai vedem…HAI CFR !!

      Apreciază

  24. Presa din Bucuresti gindeste pe calapodul lui Dinamo acum citiva ani, cind orice era refuzat de Steaua sau avea o problema in strainatate era repatriat automat la ei. Acum suntem noi ‘posibila destinatie’ – e un semn ca suntem bagati in seama, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii bagam noi pe ei. Va amintiti doar cite ineptii s-au scris? Toata toamna il tranferau pe Kapetanos in Germania desi nu-l voia nimeni , vara trecuta il ‘promovau’ pe Mutu la CFR pina sa isi gaseasca o echipa mica in Corsica, iarna asta odata ce Maxim a refuzat Steaua era dat automat la noi.

    Apreciază

  25. Valentin Schiopu si Marin Tihut au semnat stirea despre tratativele cu Lucescu, dupa cate stiu, ei sunt deobicei bine informati despre viata echipei , fiind amandoi clujeni, cu intrare unde trebuie . Iar chestia cu presa miticista ne vrea raul,acum e cel putin penibila, avand in vedere situatia jalnica in care am ajuns . Aplaudaci, intr-adevar presa centrala e jegoasa, dar managementul dezastruos, minciunile, desconsiderarea fanilor, a competitiilor, transferurile rusinoase, etc, nu lor se datoreaza, asta-i clar !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.