„Suporter” vine de la „a suporta”


Drajii mei, nu sunt jurnalist, dar lucrez în mass media și aș vrea să punctez câteva aspecte, așa cum se văd ele din partea cuiva care este în interiorul sistemului. Am început inițial cu un comentariu la articolul lui ALBUSIBIU de după meciul cu Vaslui, dar a ieșit atât de lung încât am decis să profit de contul de admin și să fac un articol separat.

Am văzut că există o oarecare intenție – sau măcar idee – din partea unor suporteri de a se adresa justiției, ca urmare a reacțiilor din presă cu privire la incidentul sportiv din meciul cu FC Vaslui, cel în care este implicat Cadu. Vă înțeleg foarte bine poziția și aș vrea și eu, la fel ca voi, să văd o presă corectă și cu coloană vertebrală. Cu toate acestea, chiar dacă e departe de mine intenția de a vă descuraja, vă sugerez să nu vă bateți capul cu tribunalele. O dată că lipsesc mult prea multe elemente de bază, amintite în comentarii de kiruj (cum ar fi de exemplu lipsa calității procesuale și a dovezilor cu privire la pierderile materiale suferite) și a doua oară că e foarte dificil de dovedit calomnia și reaua intenție a presei în general sau a unui jurnalist în particular. În plus, presupunând prin absurd că ajungi să câștigi un astfel de proces, el se incheie după câțiva ani de zile, necesită costuri financiare și eforturi umane foarte mari și îl câștigi cam degeaba, deoarece nu mai poți indrepta răul făcut.

Pentru că răul în acest caz este unul de imagine, de credibilitate. Există o povestioară care surprinde foarte bine esența fenomenului: calomnia este asemenea unui sac plin de fulgi pe care îl arunci în bătaia unui vânt puternic. Nu mai poți aduna fulgii niciodată. Credibilitatea se obține greu și se pierde ușor.

Dacă te duci în sud printre cei interesați de fotbal, constați că 99,99% dintre ei sunt ferm convinși că CFR a câștigat toate campionatele cu arbitrii, cu PDL-ul, cu banii lui Paszkany etc. Inclusiv în Cluj am avut supriza să întâlnesc așa ziși fani ai CFR-ului care erau convinși până în măduva oaselor că CFR a câștigat toate campionatele cu meciuri blătuite. Acesta e rezultatul unei „spălări de creier” pe care presa de Dâmbovița a făcut-o sistematic, prin calomnierea constantă a CFR-ului din 2008 încoace, de când a spart monopolul putred al „granzilor” de București.

Explicațiile sunt mai simple decât vă imaginați și au fost sintetizate magistral de AMNE într-un articol scris în noiembrie 2010 pe blogul său (pe atunci nu exista tribunacfr.ro):
Alien vs Predator (sau CFR vs Dinamo) si alte chestii. Dacă îl citiți, veți înțelege care e principala cauză a acestei atitudini în presa dâmbovițeană.

Cât despre reacția acelui Decebal, ea este un exemplu de referință pentru starea generală de invidie și ură pe care o are individul inferior față de ceva superior lui, pe care îl simte inconștient ca fiind superior, dar pe care nu îl întelege pentru că e prea prost / orgolios / invidios ca să își recunoască smerit micimea. Ne amintim de reacțiile oligofrene de ciudă și frustrare ale bufonului națiunii (ciobanul) când CFR avea rezultate incredibile în Europa.

Ce ar fi de făcut? În primul rând conducerea clubului trebuie să învețe cum să își gestioneze imaginea publică. Am văzut, profesional vorbind, cum e abordată această chestiune de unul din cluburile mari ale Europei (Chelsea) și, comparativ cu londonezii, la CFR este un amatorism desăvârșit. O spun cu sinceritate și în același timp cu regretul că un club care a atins câteva obiective foarte îndrăznețe și care – cel puțin la nivel declarativ – își propune să ajungă la un „next level” regional, ignoră cu o seninătate sinucigașă acest domeniu. Nu numai că o ignoră, dar nu există nici cea mai elementară idee ce ar însemna aceasta, cum ar trebui facută sau – cel mai important – de ce trebuie făcută. Costurile acestei ignoranțe sunt invizibile și greu de evaluat, dar e sigur că sunt foarte mari și resimțite în timp, pe termen lung. Lipsa spectatorilor la meciurile de acasă e unul din cele mai vizibile efecte negative și nu e cel mai mare. Știu că unii din voi o să vă supărați că scriu asta, dar vedeți câți spectatori are Steaua? S-au calificat contra lui Ajax pentru că publicul i-a împins foarte mult de la spate. Meciul cu Chelsea? Deja s-au vândut toate biletele de pe Arena Națională.

Nouă, ca suporteri, nu ne rămâne decât să suportăm. Că de aia ne numim suporteri. Și mie mi-a venit să îi mut falca lui Hațegan și a trecut ceva timp până m-am calmat. La fel a fost și cu „șmecherașul” ieftin de Balaj, știți voi la ce meciuri. Și sunt convins că vor mai urma și alții în acest sezon, până ce clubul brânzei împuțite va avea suficient avans ca să nu se mai teamă de CFR.

Dar știu că nu vreți să stați cu mâinile în sân, așa că propun să facem un top al celor mai urâte accidentări din liga 1. Îmi vin în minte doar două la momentul ăsta: stelistul Gardoș care îi rupe piciorul lui Băcilă și stelistul Lăcătuș care îi rupe piciorul lui Ardeleanu. Aș nota la fiecare din ele, în special la cele mai recente, care a fost sancțiunea sportivă aplicată și cum a reacționat presa de la vremea aceea. Că vorba aia, dacă pe Cadu l-au numit „criminal” pentru că i-a scos 2+3 dinți lui Milanov (toată compasiunea pentru el, de altfel), intrarea lui Gardoș trebuia să fie numită cel puțin „genocid”. Sunt convins că știți mult mai multe astfel de faze și așa cum în urmă cu vreo 2 ani aparatul de reacție spontană al suporterilor ceferiști a reușit să compileze Fantasmagoricele greşeli «pro-CFR Cluj» , poate reușim și de data aceasta să producem ceva asemănător.

Reclame

0 comentarii

 1. Felicitări pentru articol, FV. „Din păcate” ai dreptate, varianta judecăţii este anevoioasă, incertă şi foarte lungă, când vei avea -în sfârşit- o hotărâre definitivă şi irevocabilă (peste ani, probabil), ne vom afla într-un alt context (sau -Doamne fereşte- pe altă lume!), cu totul diferit de cel de „pornire”. Articolul lui Amne (nu l-am citit încă) este o analiză de sistem perfectă pentru mecanismele / reflexele presei. Suportăm, desigur. Îţi spun foarte sincer, că pe mine mă lasă foarte rece toată povestea asta, de foarte multă vreme nu pot fi manipulat emoţional cu una cu două, dar m-am gândit că -văzând comentariile de după meciul cu Vasluiul- ar fi bine să clarificăm măcar ce am putea face, care ne sunt mijloacele, şansele, de fapt cine suntem noi (tribuniştii) din punct de vedere juridic, etc. HAI CFR !!

  Apreciază

 2. btw. Voi vedeți ce se întâmplă la un post de știri, nu vreau să-l numesc? O canalizare fără precedent a urii către maghiari, campanie dirijată de apropetarul acestui post. Deși nețintit, o parte din această murdărie atinge și echipa noastră de suflet, că doar are patron maghiar. Aveam impresia că toate acestea sunt de mult apuse și ca atare excluse în secolul XXI. Scuze pentru post, cred că nu este prea offtopic, legat fiind de articolul scris de Flacăra Vișinie.

  Apreciază

 3. Despre accidente si accidentari: un accident banal (vezi Vass, sau Ronny) este trecut cu vederea pentru ca nu a existat acel BOOM vizual, mediatic, comportamental. Vezi accidentarea lui Gabi Muresan…daca acesta se zvarcolea pe teren 2 minute si 3 colegi veneau langa el si isi puneau mainile in cap si isi faceau si 4-5 cruci intre timp…toata lumea ii plangea de mila lui gabi. El a iesit pe picioarele lui afara si a incercat sa joace mai departe…la fel si ceilalt 2 mai sus amintiti. Milanov A GRESIT GRAV aplecandu-se la minge cu capul, lucru toatal neavizat si nesanctionat cu joc periculos de catre regulamentele de fotbal !!!!!!!!!!!! PE de alta parte…am jucat si eu fotbal si pot face diferenta intre intentie, accident sau rea vointa. La Cadu pot spune ca se putea opri, poate nu de tot din actiunea sa dar in loc de 5 dinti putea sa se rezume doar la 1-2. Intentie e clar ca nu a existat, cand esti fundas si mingea e intre tine si adversar iar duelul e la 65m de poarta ta faci pe dracu in patru sa opresti actiunea, domne fereste de o gafa acolo ca ai luat gol (Citeste aici Sepsi !!!! – ai lipsit la ora asta). Din punct de vedere sportiv Cadu nu a gresit cu nimic, a facut ceea ce trebuie, porobabil nu credea ca „hara-kiri” bulgarul se baga asa …adanc. Dupa declaratiile lui Cadu vazute la TV…il cam trag de urechi pentru ca a declarat ca nu l-a vazut …e imposibil sa nu vezi adversarul(din fata ta) …daca nu-l vedea nu degaja disperat , facea preluare, etc.. El putea foarte bine sa declare exact ce s-a intamplat ..ca era nevoit sa intrerupa jocul..sa faca fault ..dar ca nu si-a imaginat ca va iesi asa rau pt Milanov…asta e in fisa potului la el …sa rupa jocul acolo…daca Milanov mergea cu piciorul la mingea aia era doar un fault de galben !!!! De aici pana la criminal…e cale lunga … Sanatate !

  Apreciază

 4. Prefer sa sustin echipa (dupa cum probabil stii este sensul adevarat a lui „suporter”) si nu sa „suport” batjocora actuala, nici de dragul jocului de cuvinte. Ce-i de facut ? Sa declaram razboi „mass-mediei noastre marete” e o utopie, e o extrema, la fel cum e o extrema e lipsa de reactie a clubului si mai rau atitudinea ei (vezi cazul inelelor acceptate in 2012). Topul e un inceput, trebuie ceva mai mult de facut, cu umor si inteliganta, e o tema buna de reflexie si actiune.

  Apreciază

  • bine că ai pus linkul, măcar dorm liniştit. Din start am spus că nu e nici măcar galben (sau cel mult atât), să nu mai vorbim de restul invectivelor. Este o fază simplă de tot, cum se întâmplă cu sutele în diviziile inferioare, şi nu vine nimeni cu etichete gen „criminal”, „animal”, etc. PUR ŞI SIMPLU N-AI CE CĂUTA CU CAPUL LA MAI PUŢIN DE 1M DE PĂMÂNT !! Te expui voluntar la riscuri, exact ca şi când treci strada în loc nepermis şi te loveşte o maşină.

   Apreciază

 5. Frumos si bine punctat, dar parca te contrazici cand ne spui ca de ce s-au vandut toate biletele la meciul oilor cu Chelsea inca din prima zi! Cum presa din sud ne face o campanie impotriva noastra asa fac o campanie pro stana! Am auzit de mai multe ori ca s-au vandut toate biletele si stana o sa bata recordul de audienta, niciodata nu a fost asa, ba mai mult, nu au fost nici 40 de mii! Iti garantez ca daca am vedea inainte de fiecare meci al CFR-lui ca e coada la bilete sau in prima zi s-au vandut 10 de mii de bilete, interesul real ar creste cu cel putin 20%!!! Pacat ca in tara asta totul se decide in mass media!

  Apreciază

  • Mass media e un avantaj imens, desigur daca ai inteligenta sa stii cum sa nu il transformi in dezavantaj. Intotdeauna e mai usor de cautat vina in curtea altuia. Din pacate, la noi cand a inceput sa vina lumea la stadion, au urmat decizii care au alungat-o. Cand deja ai lume la stadion si tu spui ca nu te mai intereseaza campionatul si nici un loc de E.L.(2010) , eu te intreb care e motivatia pentru care sa mai vina suporterii sa cumpere bilete? Sa incurajeze o echipa care are obiectiv sa nu faca prea multe puncte, si gresind sa ajunga in preliminariile E.L. ? Cum sa se joaca meciul cu Inter cu casa inchisa cand A.P. declara ca ar fi dezavantajoasa financiar o calificare? Pe de alta parte daca jucatorii ar juca cu atitudine meci de meci, ar fi sigur mai multa lume pe stadion. Nu poti castiga meci de meci, dar macar sa vezi ca jucatorii au dat tot pe teren. Nu ar fi mai usor intai sa facem ordine in propria ograda?

   Apreciază

 6. milanov a declarat cu gurita lui ca „Am pierdut un dinte. Alţi doi mi s-au clătinat serios, dar medicii mi-au spus că totul va fi bine. Se întâmplă în fotbal astfel de chestii, este un sport pentru bărbaţi…”
  deci radiosant erevanobucuresti au fost ft aproape de adevar, INCA O DATA, cand spuneau ca e vorba despre 3 zburati drept in fundu’ lu’ hizo si alti 2 care erau pe drum spre dosu’ lu’ porumboiu. eh, li se iarta, ca se mai intampal si greseli, ca doar cine nu munceste nu greseste. si ei muncesc mult cu CFRul.

  Apreciază

 7. Nu suporterii , conducerea ar trebui sa ia atitudine .Au dreptul la replica , asa ca un raspuns cu argumente la argumentele/acuzatiile lor le este la indemana. Si daca le dai peste nas de cate ori te fac praf sunt convins ca se vor gandi de 2 ori inainte sa te calomnieze.Plus ca pot vedea si cititorii care e adevarul .Oricum, conducerea trebuie sa mearga la scoala….suntem la retrogradare in ceea ce inseamna relatia cu media si suporterii . Asta daca nu cumva nu le pasa….si atunci sa le fie rusine !!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 8. Ai dreptate cu tot ce spui, se stie aversiunea sudista pt. noi, putem face multe lucrui bune ca degeaba pt. ei suntem doar o mica stire la tv.!! Am sesizat demult aceste aspecte si tocmai de aceea trebuieste sa sustinem echipa noastra CFR in toate momentele si sa luam atitudine cu tastele in fata ..sa-i trezim pe bietii oameni spalati pe creier de fantasmele lor !!Spunem da profesionalismului si competentei din Gruia!!

  Apreciază

 9. Acum, la aceasta ora cel putin doua televiziuni de sport de pe dambovita il fac praf pe Cadu, in tinp ce la Transilvania Look, la emisiunea de sport care teoretic ar trebui sa protejeze valorile cfr-ului sau ale altor echipe din Ardeal, se dau ponturi pentru pariori. Sunt profund dezamagit!

  Apreciază

 10. Da, dar grila se poate schimba in functie de subiectele noi ce apar in peisajul mediac. Or, suspendarea lui Cadu cred ca reprezenta nu numai un subiect atractiv ci si o datorie a trustului patronului CFR de a apara interesele acestuia. Dar, ce-mi bat eu capul degeaba? Sunt oameni platiti pentru a proteja valorile clubului. Si sunt platiti probabil bine.

  Apreciază

 11. Trebuie sa distingem mai multe aspecte, vorbim despre sport, echipe de fotbal, competitie si fair play, dar daca vrem sa fim corecti trebuie sa recunoastem ca sunt si alte probleme… Sociale, regionale, politice, economice, nationale si chiar interetnice pt. unii… Chiar local sunt conflicte alimentate politic. Sa nu creada cineva ca Walter a ajuns intamplator la „U”, au construit un stadion fara sa ne bage cineva in seama, desi am ajuns in Ch. League, am castigat campionate si cupe. Pt. presa damboviteana noi suntem inamicul public Nr. 1 si trebuie sa ne asteptam la atacuri fara sfarsit la adresa noastra.

  Apreciază

 12. D-lor nu avem ce face in tara asta, suntem condusi de mitici, ei decid toate… un proces n-ar avea sens (pierdere de timp si bani)… ce ne ramane este sa ne adunam si mai uniti in jurul echipei (pt. noi cei de aici nu cred ca-i vreo problema) si sa aducem fiecare cat mai multi oameni cu sufletul langa echipa (har Domnului cred ca mai sunt destui oameni luminati, macar in Ardeal, care isi dau seama ce se intampla) si fiecare cu ce putem sa luam atitudine impotriva acestor nedreptati care se desarta asupra echipei noastre (pe net, in presa, in relatiile cu diversi parteneri, etc.), si cei mai important ca echipa sa simta ca-i iubita pe stadion de cati mai multi suporteri.
  Mie mai ca mi-a parut rau ca am exagerat cu gluma ( cand ”m-am intrebat cu ce viteza se deplasa capul lui Milanov asupra piciorului lui Cadu…”) si ni l-a ”indisponilizat” vreo 3-5 etape, dar vad ca gluma-i mai groasa cu aceste 9 etape de suspendare, mai ales cand citesti majoritatea comentariilor din link-ul lui Caneto.
  Si apropo de ”extraordinarii” suporteri ai oilor, am mai scris, inainte de meciul CFR-ului cu oile din oct.2012 pe NA, a trebuit sa stau o sapt.inainte la o specializare, si nevand ce face joia seara in sapt. meciului nostru, m-am dus la meciul cu Copenhaga (am stat la trib.a II-a, cea cu lojele, in mai multe locuri m-am tot deplasat)… ce sa va zic suporteri… 80% mitici tigani, strigau, fluierau, injurau, sareau… dupa cum ii taia capul… un spectacol de prost gust. Nu cred ca la acest capitol ne putem compara cu ei, si daca suntem mai putini la noi pe stadion trebuie sa dam dovada ca suntem ardeleni, mult mai bine crescuti si sufletisti pt.echipa, si nu ne excitam precum plm ca oile cand joaca cu nu stiu ce echipa mare.
  In rest … FORZZA CFR !!!

  Apreciază

 13. @halley.Corect ce spui. Chiar Muresan a mentionat ca n-au primit nici macar 2 cuvinte de felicitare din partea autoritatilor locale dupa succesul din CL; Paszky lupta singur impotriva tuturor.

  Apreciază

  • Ce sa primeasca? Felicitari ? Ne pun bete in roate peste tot, au resuscitat o echipa care este moarta demult pentru a contracara influenta CFR-ului in regiune. Sunt persoane care au recunoscut „pericolul”ce inseamna aceasta echipa dincolo de sport, motiv pentru care orice este permis pentru a ne discredita. Important e sa ne uitam in primul rand in ograda noastra, sa imbunatatim aspectele ce tin de noi, pe care noi putem sa le schimbam si trebuie sa avem INCREDERE. Foarte bine a observat autorul articolului, chiar pe acest site exista citate, commenturi referitoare la blaturi si la posibila fraudare a campionatelor castigate, trebuie sa ne iubim echipa si sa eliminam orice suspiciune. Prefer sa fim 100 in tribune care sa sustinem echipa decat 20.000 si sa-i huiduim. HAI CFR !!!!

   Apreciază

 14. imi pare rau si mi-e rusine pt ce traieste cadu in tzara asta nenorocita…la meciul cu u a fost atacat de bornescu, lovit de stewarzi/maseuri, acum toti nespalatii il jignesc si arunca cu laturi (ce altceva poate face un „ziarist” rroman?); altii sunt condamnati la inchisoae, au furat milioane, dar nu ii ataca nimeni; altii au nenorocit fotbalisti, nu au fost suspendati macar, nici macar acuzati…”e tara lor, ba, tara lor”, cum zicea cineva

  Apreciază

 15. Nu inteleg de ce va mira atacurile mass mediei dambovitene,de parca ar fi primele.De vreo 5 ani le- am luat cash- ul de la gura: in 3 sezoane noi,in alte doua am inspirat alte 2 echipe din provincie.Cadu este jucatorul ale carui picioare au dat la propriu lovitura decisiva la toate cele 3 titluri ( la al doilea prin penalty-ul decisiv din min.90 cu craiova) ,plus cupe si supercupe,asa ca demult se astepta acest moment.Inamicul public nr. 1 ramane echipa noastra draga care in ultimii ani prin performantele obtinute i- au adus realmente la exasperare,iar sezonul viitor se stie ca vom fi din nou o nuca foarte tare.Asa ca a reinceput campania orchestrata mass media – comisii- arbitri- adversari cu care ne- am confruntat in ultimele sezoane ( in special in ultimul campionat).Conducerea ,prin declaratii ,a luat o pozitie rationala,dar cu gunoaiele mai sus mentionate nu e suficient,ei trebuie combatuti cu armele lor.Personal sunt de parere ca trebuie o atitudine mult mai vocala si transanta,iar atunci cand a aparut postul Transilvania Live am sperat ca emisiunile sportive vor avea in vedere si contracararea in forta a miticilor( vezi de ex. o emisiune pe tema propusa de Flacara Visinie in actualul context).In plus speram ca se va face un efort financiar de achizitionare si transmitere a meciurilor echipelor din Ardeal …In fine ,ce este important de retinut este ca atacurile vor continua,iar raspunsurile civilizate nu vor fi suficiente decat in situatia in care vom reconstruim o mare echipa.Oricat vor latra si vor incerca sa ne fure daca vom fi net superiori pe gazon vor ramane( ca in ultimii ani) doar cu spumele frustrarii la gura .

  Apreciază

 16. Cadu, noi suntem cu tine si stim adevarul. porumbul numai pentru prostiile pe care le debiteaza ar trebui dus la nebuni. Ura porumbului a ajuns la cote maxime,
  declaratii muresan-porumboiu
  „Cei de la CFR ar trebui să fie nedreptăţiţi timp de zece ani de acum încolo, ce să mai discutăm noi.”
  De acuma sa stim ce ne asteapta…razboiul a inceput, iar porumbul e primul nebun.
  Iar ca sa stim cum sa jucam de acuma inainte, o sa urmeze si procese pe banda, conform celor de la vaslui care doresc sa inceapa si pe calea asta un razboi.
  prosport
  Urmeaza procese pentru injurii, alte vatamari (zgarieturi etc) ..ce mai procese pe banda…
  Noi desigur ca nu avem voie sa spunem nimic, ca de..suntem CFR si n-avem ce comenta…e tara porumbului si a oilor………si ca sa termin razand, de acuma o sa mancam numai carne cu porumb la masa, asa ca sa stim in tara cui traim :))
  link unica.md

  Apreciază

 17. dom’le atata caz pt reclama mascata! cadu isi deschide cabinet dentar si, neavand bani destui si pt publicitate (ca i-a cheltuit pe toti cu obsessiile lui) a venit cu o solutie directa, mai putin costisitoare si de foarte mare impact 🙂
  P.S: pe langa extractii gratuite mai are si alte oferte? ca m-as baga si eu la vreo 2 plombe si-un detartraj!

  Apreciază

 18. În aceste momente asistăm la „ascuţirea luptei de clasă”, la încercări disperate ale eternilor frustraţi de-a da în CFR la orice oră şi din orice poziţie. Ura şi invidia acumulată în 5-6 ani de „secetă” a rezultatelor se revarsă acum şi mai vehement asupra noastră, s-a depăşit şi faza în care -în virtutea unei umbre de deontologii profesionale- s-a mai lăudat echipa noastră, s-a mai urlat în studio (nu foarte convingător şi destul de nenatural) la câte un gol ceferist din CL. Pumnalele şi pistoalele au fost puse pe masă, din acest joc murdar nu poţi ieşi decât cu „picioarele înainte” (=dinainte învins). Se încearcă atragerea fraierului de serviciu pe un teren necunoscut lui, după care urmează eliminarea. M-am tot gândit, am mai vorbit şi cu nişte amici din zona tribunalelor, dar nimeni nu mi-a dat asigurări privind finalitatea proceselor, deci această posibilitate cade, cel puţin acum. Nu ne rămân decât armele clasice ale comunităţilor virtuale : gluma, pamfletul, ironia, etc. Am mai spus-o : satisfacţia „lor” va fi totală doar dacă simt frustarea / supărarea noastră, dacă simt „sânge”. Într-un fel sau altul, chiar dacă este extrem de greu de realizat acest lucru, trebuie să ne debarasăm de aceste atacuri murdare, la toate jegurile lor (aruncate înspre noi) fie nu răspundem deloc, fie răspundem cu pamflete, ironii…Avem destui aici care au calităţi certe în acest domeniu, un articol-pamflet va fi comentat de ceilalţi în acelaşi stil, şi poate ne vom simţi mai bine…:)) Sună uşor utopic, ştiu, dar este una din potecile posibile de ieşire din „ambuscadă”. Ar mai exista şi o altă soluţie, dar asta nu mai depinde de noi : să-l sensibilizăm cumva pe AP să facă un talk-show-oglindă la Tr.Look sau la Tr.Live, la care (pe lîngă specialişti din Ardeal : antrenori, jucători, etc.) să participe şi câte un reprezentant al organizaţiilor suporterilor ceferişti (reale sau virtuale), aşa am putea asigura o „sonoritate” infinit mai mare, comparabilă cu cea venită dinspre sud…Mă rog, sunt şi alte căi, prin ziare, etc. UN SINGUR LUCRU NU AVEM VOIE : să lăsăm impresia măcar pentru o singură secundă că ne-am resemnat, că ne-am inflamat, că ne-am recunoscut învinşi, toate acestea reprezintă cel mai preţios „combustibil” pentru strategiile lor bolnave, pline de frustrare, ură, etc. Nu vreau să intru mai în detaliu privind asocierile echipei noastre cu „ungurul AP”, prin această „ţeavă” naţionalistă întotdeauna va curge suficient „combustibil” încât flacăra urii să nu se stingă niciodată. Nouă ne rămâne calmul, distanţarea de noroi şi de mizerie şi -obligatoriu- ironia, dispreţul academic. Aş putea vorbi şi de timp (care le rezolvă pe toate, nu-i aşa?), dar cu asta cu toţii stăm mai prost, atât noi, cât şi conducerea echipei. În concluzie : noi să fim sănătoşi, şi „să plângă mă-sa”, cum se spune…HAI CFR !!

  Apreciază

 19. Clubul ar trebui sa dea cate un comunicat oficial cand apar aceste atacuri. AP are discursuri foarte bune cand intra in direct la televiziuni. Mai departe, nu cred ca trebuies irosite resurse in conflicte inutile cu presa si in nici un caz nu trebuie sa ne victimizam. Raspunsul trebuie sa il dam pe teren prin joc si asta putem face.

  Apreciază

 20. S-a (re)pornit lupta impotriva „conchistadorilor kazahi” (cum suntem noi denumiti in ultima vreme) la toate nivelurile….Ca miticii (era sa zic Mitika-Land….dar pana a fi la ei un adevarat „Land” e nevoie de secole, de care noi nu prea avem timp..) au „pierdut” milioane de euroi de la UEFA….(numai un contabil + patron, ambii idioti numesc pierdere sumele care nu le intra in cont din cauza unor „lucrari” neexecutate)…….Cadu va fi o victima colaterala, poate „justitia” rumana il va si condamna pentru „vatamare din culpa”, dar daca se va intampla asa ceva se deschid toate posibilitatile di pi lumii ca toate Judecatoriile din Rumunica sa fie inundate de plngeri penale, de la div.nationala judet pana la liga unu….un fault care cauzeaza gips = atentat la viata jucatorului, doua faulturi la acelasi jucator = terorism, intra DIICOT pe teren si ia 1-2 jucatori ca suspecti si pe ceilalti ca martori….meciul se gata, echipa pierde cu 3-0….
  Is chestii periculoase – Radubarbier sa ma convinga ca nu am dreptate!! – ca incet-incet-cetuc ne apropiem de infiintarea pulitiei fusbalu’lui sulica….
  Dar am vazut pe youtube cand un cerb a „taiat” in bucati un vanator, un iepure care a „distrus” un sarpe cu clopotei…

  Apreciază

 21. Bookmark-ul pt. ,,TribunaCFR,, e (la mine) ,,RENANIA-Siguranţă cu compromisuri,,. Aştept, de la talentaţii condeieri tribunişti, un articol (articole) dedicat lui Ricardo Cadu şi o poză reprezentativă pt. susţinătorii (suporterii) acestuia. Cadu, chiar dacă e dintr-un material mai special şi o fi auzit de Fanar ,are nevoie în aceste momente de o susţinere VIZIBILĂ, de opinie publică (românească)-de un punct fix neinfluenţabil ce nu se clatină în atitudinea faţă de el pt. că nu e vorba doar despre demonetizarea unui jucător de fotbal-sportiv-căpitan de echipă/lider/purtător de cuvânt-simbolul unor succese ci e vorba despre un străin din cealaltă extremă a Europei care se confruntă cu mentalităţile locului, cu un modul tendenţios în care sunt trataţi sportivii de forurile de specialitate şi de presă, cu modul arbitrar de judecare a faptelor unora şi altora, cu ,,scara de valori,, românească modelată cu pompa şi barosul. Oare căt de străin (de aceste locuri) se simte Cadu acum (poate şi ceilalţi sportivi profesionişti veniţi la noi?) văzând ceea ce se-ntâmplă? EL (Ricardo Cadu) TREBUIE SĂ ŞTIE (să afle) că există români-o opinie publică cu simţul măsurii care e alături/de partea lui în aceste momente.

  Apreciază

  • Foarte bună idee ! Chiar ar trebui postat un articol (de preferinţă şi pe mysport, dar şi în alte locuri) de SUSŢINERE AL LUI CADU ! ACUM, CÂND ÎNCĂ „COMISIILE” POT FI (ŞI TREBUIE) INFLUENŢATE !! Ar fi un lucru minunat să trimitem (noi sau clubul) ceva asemănător şi la UEFA, sau -mă rog- în mediile occidentale. Ai dreptate, asta trebuie făcut. Dacă mă întrebi pe mine, aşa ceva nu poate face decât Albusibiu sau CJ-07-CFR, eventual Caneto, Calin Cocora sau Florinaccio. Apucaţi-vă, prieteni de treabă ! HAI CADU ! HAI CFR !!

   Apreciază

 22. Anul acesta nu mai am posibilitatea sa inregistrez fiecare meci. Nu am timp, iar aparatura imi este invechita. Daca as fi avut arhiva, as fi pus pe loc inregistrarea accidentarii de la Deac vs Sanmartean. Eram atunci pe stadion, m-am ingrozit dandu-mi seama ca e o accidentare la genunchi (eu insumi fiind posesor de una majora) si mi-a venit sa cobor din tribuna si sa-l iau la suturi pe Sanmartean pentru tampenia pe care o facuse. Aia chiar era din frustrare (scor 0-3, nu 0-0 ca aici). Cu acea secventa de 15-20 de secunde cred ca inchideam gura tuturor. Si celor care cer despagubiri materiale pentru Milanov si celor care vorbesc despre intentie la Cadu… Am incercat din rasputeri sa fac rost de vreo inregistrare a acelei partide. Se pare ca daca nu inregistrez eu, nimeni nu o face. Clubul sigur are acele imagini, ar fi atat de simplu sa le dea drumul pe youtube. Asa, doar invocand anumite incidente cum face Muresan nu starnesti pe nimeni, toata lumea zice ca vii cu povesti (mai exact nimeni nu stie care-i faza respectiva).

  Apreciază

 23. Asta este ceea ce trebuia sa urmeze; si probabil va fi si mai rau. Si astea toate din cauza stafului CFR pentru care BANII sunt MULT MAI PRESUS decat fotbalul. De la infiintarea acestui forum tot zic ca jucatorii CFR nu au dezvoltata o mentalitate de invingator, de jucator pentru care ar trebui sa fie o onoare sa joace in tricoul CFR, comportament decent. Spunea cineva ca cei din sud cred ca noi am castigat campionatele cu ajutorul arbitrilor, nu le dau dreptate, dar va intreb eu pe voi daca va mai aduceti aminte de meciurile super facute de CFR, sau mai bine zis, card a fost ultima data cand cineva dintre noi si-a zis „ce bine joaca echipa noastra- a castigat detasat si fara complicatii(arbitrii..) si merita sa fie campioana!!”. Oare de ce suntem tot timpul in mijlocul scandalurilor? o sa spuneti-presa e de vina….iar eu ca ardelean dingauan am sa spun: „NO, nici tomna ashe!”.
  O zi buna va doresc la toti! Hai CFR!!!!!

  Apreciază

 24. Ginditiva oameni buni, ce se intimpla daca in locul Bulgarului, era un Roman…..unul de la fc.oaia….un Chirichesss sau altul…….cereau pedeapsa cu moartea pentru Cadu…….???!!!!!!

  Apreciază

 25. flacara visinie,

  ce legatura au ardelean, lacatus, gardos si bacila cu fc vaslui vs cfr cluj, milanov vs cadu, cu miticii si cu alte chestii dambovitene?
  cum am mai zis si in alte parti, daca gardos, de pilda, poate fi creditat cu un simplu accident, pentru ca nu a repetat actiunea si nu mi se pare sa fi intentionat altceva decat sa joace mingea, insa a „reusit” un atac intarziat, in cazul lui cadu nu este cazul, insusi antecedentul construind intentia. nu cred ca ricardo a dorit sa-i scoata 5 dinti lui milanov, dar sunt convins ca ricardo cadu stia ca, mai devreme sau mai tarziu, cand faci o obisnuinta din a lovi, vei accidenta grav pe cineva. mie, personal, cadu mi se pare un tip relativ inteligent. ca tot spui de instante si alte minunatii, te intreb: precedentul conteaza?
  daca vrei sa mergem pe firul gardos, ca vad ca nowadays parca gardos e vinovat, nu cadu, nu ti se pare cam mult sa dai 10 etape unuia care faulteaza o singura data si nu are niciun alt lucru de genul, daca dai 9 unuia care faulteaza dincolo de limitele competitiei de 10 ori?
  iti sugerez sa mai vezi o data faza de la vaslui. stii ce denota clar intentie? cadu, dupa ce da cu piciorul, ii mai da si un cot in cap lui milanov. in aceeasi faza.

  Apreciază

  • Legatura e data de modul foarte subiectiv in care a reactionat presa. Comparatia Gardos vs. Cadu e exemplul cel mai elocvent. In cazul lui Gardos, care a pus punct carierei sportive a unui jucator, reactiile au fost foarte blande, mai era un pic si Bacila era vinovat de toate. In cazul lui Cadu exista niste reactii aproape paranoice. Tot ce tine de Steaua e posibil si permis, e clubul in jurul caruia se invarte lumea. Tot ce tine de CFR e automat negativ si trebuie condamnat. Nu a spus nimeni despre Cadu ca nu a gresit, dar greseala e mult mai mica decat o prezinta presa.

   Apreciază

 26. flacara visinie,

  te rog sa strangi toate lucrurile care s-au spus, scris despre steaua in toamna/iarna astea si sa incerci sa strangi si tot ce s-a spus despre cfr de-a lungul anilor. ce s-a scris/spus negativ despre steaua anul asta nu s-a scris despre cfr in toata istoria ei moderna adunata.
  eu cred ca nu are legatura cu presa de la bucuresti si nici cu steaua, ci cu ce vrei tu sa crezi despre asta. mi se pare cel putin absurd sa incerci sa acoperi handelul lui cadu cu ceva discutii despre gardos. gardos nu a pus punct carierei lui bacila, bacila a revenit pe teren. gardos nu si-a lovit adversarii in modul in care o face cadu. vrei adevarul? cadu nu are ce cauta in fotbal. dar afirmatia mea nu e nici pe departe la fel de grava precum oricare dintre actiunile lui cadu in parte. detesta presa de la bucuresti, dar te rog sa nu o faci un dusman, de nicio natura, al cfr, fiindca nu e.
  repet, te rog, mergi si revezi faza, cadu ii foote si un cot in cap lui milanov. neintentionat? e ca si cum ai spune ca doua masini s-au lovit frontal, iar una dintre ele si-a vazut numarul din spate in retrovizoare!
  calcarile lui frunza si arturo sunt doar doua dntr-un sir REAL de barbarisme ce nu au ce cauta in sport.
  esti ultras? atunci, e de inteles.

  Apreciază

  • Nu sunt ultras. In articol am dat un link si daca citeai ce e acolo poate te-ai fi lamurit. Pe scurt, e mult mai rentabil din punct de vedere al audientei sa fi anti CFR si in acelasi timp pro Steaua. Daca tu il vezi pa Cadu ca un killer, e problema ta, poate aberatiile din presa dambovitena au prins la tine. Iti poti da astfel seama ce efecte au in mintea celor din sud propaganda bazata pe nationalismul infect. Crede-ma, aceasta propaganda nu e rezultatul unei intamplari.

   Apreciază

  • Sonumbitch, sa-mi fie iertat, dar tu il pui pe acarul Paun langa tatucul Stalin, si pe urma vii sa ne lamuresti ca defapt presa e echidistanta, pentru ca il mai critica si pe Stalin din cand in cand, nu doar pe bietul Paun! Pana una-alta, cei care reprezinta azi Steaua (Jiji, Memelus, poate chiar Reghe), plus altii, care sunt mult mai aproape de Steaua decat de CFR ( vezi clanul Becali de pilda, sau atatia politicieni care ajuta intr-un fel sau altul clubul bucurestean), sunt cei mai multi dintre ei puscariabili, cu un trecut atat de dubios prin fotbalul romanesc, pe care l-au jupuit cat au putut ei de mult. // Sa spunem ca te inteleg atunci cand spui ca Ricardo Cadu nu are ce cauta in fotbal. Iti dau insa trei nume, toate trei emblematice pentru Steaua: Mirel Radoi, Marius Lacatus, Adrian Bumbescu. Sunt curios ce parere ai despre cei trei, mai cu seama pentru ca te numeri printre putinii stelisti fata de care eu am o parere buna. Ca sa fiu sincer, ma astept ca unul ca tine sa te fi lepadat de cei trei inca inainte de a indrazni sa vorbeasca asa cum a vorbit despre capitanul nostru.

   Apreciază

 27. dragii mei florinaccio si flacara,
  din pacate, m-ati infasurat in niste lucruri la care nu ma gandisem. eu incercasem sa raman exclusiv pe cazul cadu si faptele lui, nu ma gandisem sa ma duc inspre chestiuni de presa, despre care stim cu totii ca e de proasta calitate si nici sa il compar pe cadu cu bumbescu. si nicidecum la nationalism infect. aceste lucruri au a face cu mine prea putin, sunt bucurestean, dar sunt crescut la tara, tara de care ma simt mai legat spiritual, sufleteste cat si intelectual, decat de bucuresti. dar, adevarat, sunt si bucurestean, iar asta e important pentru mine cat e pentru voi sa fiti clujeni, nici mai mult, nici mai putin.
  lucid vorbind, as vrea sa stiti ca am avut legaturi cu presa, presa din care am iesit certandu-ma, rand pe rand, cu „simpaticul” constantean mironica, cu zimniceanul (i think) chiotea sau calaraseanul caramavrov. mi s-a facut scarba de modul lor de a face presa, am ripostat si am devenit un soi de personaj indezirabil in presa damboviteana. dumnezeu imi e martor ca asta e purul adevar, nu am niciun motiv sa va spun asta doar de dragul unei argumentatii. intamplator, in the real life, am o legatura extraordinara cu orice clujean care mi-a trecut prin povestea personala (chiar si cu nebunul de amne, cu care am avut o relatie de amicitie mai mult decat tulburatoare 🙂 ). am o doza de consideratie pentru voi, de aceea scriu aici. nu sunt lingau, dar nici nu ma sfiesc sa imi (mai) acord o sansa in relatia cu altii, chiar daca asta poate parea „ling unde scuip” shit. i do not. prefer sa ma impac cu oameni cu care m-am certat decat sa am prietenii vesnice si neintrerupte cu idioti. my point is: presa din bucuresti nu este formata din bucuresteni (tragedia individului e ca el poate vorbi doar in general, ma repet), bucurestenii din presa bucuresteana sunt putini, asa cum putini bucuresteni sunt in lumea politica romaneasca. bucurestean nu inseamna om nascut la bucuresti (as i am), ci este un nume mai putin generic pentru scursuri stranse la un loc, i admit it. nu am nicio problema cu trebi teritoriale, nu sunt un platitor de taxe, dar nici nu pap taxele altora, nu am probleme de origine etnica si nu cred in impunerea ideilor.
  ceea ce sustin este ca, prin actiunile sale, cadu merita suspendat. nimic mai mult.

  bumbescu? tocmai am scris pe mysport ca e un om fara coloana. radoi? l-am admirat si eu pentru atitudine, asa cum faceti voi cu ricardo cadu, dar m-am bucurat ca a plecat de la steaua. thus the truth. lacatus? imi e greu sa spun ceva despre el, nu as vrea sa-l compar pe cadu cu lacatus, ar fi o impietate.

  Apreciază

  • Iarta-mi ”impietatea” de care ma fac vinovat, dar recunoaste si tu ca macar dintr-un punct de vedere, stii tu care, ar fi fost deosebit de interesant un duel intre ”barbarul” Cadu si ”fiara” Lacatus. 🙂 Cred ca unul dintre ei ar fi iesit de pe teren cu ambele picioare rupte, iar celalalt fara dinti in gura. Dar daca de barbari schilozi s-a mai auzit, iti poti inchipui insa cam cum ar fi aratat o fiara stirba? :))))

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.