La vulturi


Pot să-mi imaginez impresarii sud-americani ca pe niște vulturi/condori andini (Vultur gryphus) însetați de zeamă de euroi, survolând stadioanele cluburilor din Europa. Pot să număr până la un milion jumate, un milion șase sute sau chiar trei milioane dacă trebuie – în gând, că nu răgușesc – și să accept ideea că e mult și numai să numeri, d-apoi să și achiți. Înțeleg că unii fotbaliști fac parte din contingentul „umplutură” și sunt aduși la club prin sistemul last minute, ca să acopere niște breșe lăsate în lot de transferuri importante nefinalizate sau de accidentări neprevăzute. Așa și cu Aguirregaray junior ăsta, uruguayanul care era foarte aproape să ne intre la inimă, încât să-i zicem Vasile. Aguirregaray a fost adus în ultimul moment – ca să nu vină Bjelanovic singur din Italia și să aibe cu cine povesti în avion? – așa că e pe deplin posibil ca CFR să nu fi avut timpul necesar să negocieze un contract de împrumut beton, cu o clauză fermă de cumpărare, la un preț rezonabil, ba chiar irezistibil. Poate cei din Gruia nici măcar n-au crezut că „umplutura” are un potențial atât de mare. Nu-i o rușine, nu le poți vizualiza și nimeri chiar pe toate. Doar că e păcat…

Până aici, totul clar, de înțeles și de acceptat. Un alt caz de „n-a fost să fie”, care lasă în urmă regrete. Însă, hei!, dracul nu e chiar așa de închis la culoare! De obicei, de câte ori a pierdut într-o parte, CFR a compensat câștigând (uneori neașteptat) în alta. Am rămas cu regrete după Tomas Costa și vom rămâne cu frustrări după Aguirregaray, dar am avut satisfacția (meteorică, ce-i drept) transferării unui jucător precum Renan! I-am dat cu flit lui Sforzini și l-am trimis să fie golgeter în țara lui, dar am pus mâna pe perla Sougou și pe surprinzătorii Camora și Rui Pedro! Exemplele pot continua.

Un singur lucru mă zgârie la urechi și mă irită la nervi și de data aceasta n-am să trec peste el, pentru că se repetă periodic: principiul președintelui Iuliu Mureșan – mortul este de vină! Bun, îl tratezi pe Aguirregaray (un exemplu) ca pe o marfă pe care o simpatizezi – să zicem o navetă cu sticle de bere pline (cine nu simpatizează așa ceva?). Știi că nu-ți permiți să achiziționezi navete cu sticle de bere pline din cauză că ți-e plină magazia de navete cu sticle de bere goale, total nesimpatice, de care nu mai reușești să scapi. Cu părere de rău, trăgând o dușcă din berea Pivo Pinto, iei decizia să nu hrănești vulturii și să lași bunătate de bere uruguayană să curgă spre alte meleaguri… Dar nu înțeleg de unde nevoia de a apela la un truc ieftin și laș, menit să acopere propria ratare, minimalizarea valorii mărfii?! Declarația lui Iuliu Mureșan nu este corectă nici față de suporteri, cărora le jignește inteligența, nici față de jucător, căruia i se minimalizează calitățile, potențialul și chiar realizările.

Iuliu Mureșan:  „… un jucător care e bun, eu l-am simpatizat mult, dar care nu s-a impus ca titular. În concurenţa cu Ivo Pinto a fost clar pe locul doi.”  Ei bine, nu cred că Aguirregaray a fost în concurență directă cu Ivo Pinto în mai mult de două meciuri dintre cele disputate! Aguirregaray și-a demonstrat calitățile certe evoluând pe cu totul alt post decât cel de fundaș dreapta, în zone ale terenului în care Ivo Pinto nici n-a visat să ajungă și prin execuții tehnice la care portughezul – să am pardon – nu prea are acces. Să-l ascunzi pe Aguirregaray în umbra lui Ivo Pinto (pentru care am întreaga apreciere), ca să justifici renunțarea la el, este praf în ochi, explicație pentru suporterii CFR-ului aflați încă la vârsta pamperșilor. Nici partea cu neimpunerea uruguayanului ca titular nu mi se pare kosher, sincer să fiu. Pe parcursul acestui tur am avut impresia că Matias nu este folosit atât cât ar fi meritat. Nu m-ar mira să fi fost o tactică ascunsă prin care clubul încerca să limiteze vizibilitatea jucătorului și creșterea prețului de achiziționare. Pentru că, în mod cert, după debutul la naționala Uruguyului și demonstrațiile din tricoul CFR-ului (vezi numai cele 2 goluri din Cupă, din postura de rezervă), Aguirregaray era tot mai greu de menținut în clasa „umplutură”.

Așadar, se pare că pe Aguirregaray l-am ratat. O să-l regretăm și-i vom simți lipsa din teren la unele jocuri, în care sticlele de bere goale nu vor face față. Să-i dorim succes acolo unde-l vor duce vulturii, să-l iertăm pentru dubla de cartonașe galbene contra Galatei și să-i mulțumim pentru puținul făcut pentru CFR.

În privința lui Iuliu Mureșan… mă mai gândesc cum să-i acord iertarea. În climatul actual al fotbalului românesc, când 11 echipe din prima ligă sunt viermănoase, iar clubul „Doctorului” nu face parte dintre ele, n-aș vrea să exagerez cu supărarea. Poate dacă face iar o mișcare măiastră (de care e capabil!) și pune iar ceva în locul pierderii… M-aș mulțumi, de exemplu, cu o repatriere temporară a lui Renan (pe care mi-e dor să-l văd jucând). Poate așa aș uita de tristul episod Aguirregaray, aproape Vasile.

Matias Aguirregaray, încălzindu-se pe Old Trafford

PS – Poate să-mi explice cineva cum s-a reîntors Weldon la CFR pe motivul că echipa chineză n-a activat clauza de achiziționare a atacantului, când ni s-a spus la plecare că brazilianul avea o clauză de reziliere de un milion de euro, pe care chinezii au achitat-o? Numai mie mi se pare că aceste informații se bat cap în cap?

67 de comentarii

  1. La mulţi ani, 07! Întrebările / nedumeririle tale sunt (probabil ) şi ale noastre, ale tribuniniştilor de pretutindeni. Faza cu vulturii e super OK, dar aşa cum ne-a învăţat nenea Alfred Brehm (un fel de Messi al zoologiei…), mai avem avem şi alte specimene similare în fotbalul mondial ca HIENELE (familia Hyaenidae) sau ŞACALII (familia Canidae), să nu mai vorbesc de ELEFANŢII (familia Elephantidae) fotbalului românesc, pe cale de dispariţie, ce-i drept, spre liniştea şi bucuria noastră, a tuturora… Alte observaţii punctuale : 1. Achiziţia lui Vasilegaray (ca marfă, apropo naveta de bere…) în sistem „last minute” seamănă şi cu metoda LIFO din contabilitate (Last IN, First Out), chiar păcat de el, era şi promiţător, şi simpatic, şi „revandabil”… 2. Corect, nu avea nicio treabă de concurenţă cu Ivo Pinto, faza cu „mortu-i de vină” iarăşi e la fix, e ca şi cum aş face curte la Sharon Stone, şi după ce mă expediază acasă (cu metoda LIFO) vin şi spun că e şi bătrână şi urâtă… 3. Îţi recomand totuşi să-l ierţi pe IM, am mai discutat mult şi bine (sau prost ?) despre el, are acest reflex de autoapărare care vine – probabil – din acele vremuri pe care le ştii şi tu, când de la o poziţie (funcţie) în sus erai practic „condamnat” să apelezi la aşa ceva, cu excepţiile de rigoare, desigur… Iartă-l, totuşi, că are şi el un merit că echipa noastră a ajuns pe acel loc 5 din europa centrală şi de est, despre care am discutat nu demult, cu cifre şi cu clasamente… 4. Da, afacerea Weldon pare una dubioasă (sau măcar ciudată), în sensul în care nu ni s-au prezentat toate detaliile acestui împrumut, şi ulterior ni se livrează explicaţii care par (sau chiar sunt) ilogice. Spune-mi altceva, ce ştii (sau ce ştiţi) despre Martinez ??? Un al „nuştiucâtelea” simţ îmi spune că ceva e putred şi aici… HAI CFR !!!

    Apreciază

  2. Si eu am vrut sa tratez acest subiect prin prisma declaratiilor d-lui dr., dar cum stiu ca majoritatea tribunistilor sunt deranjati cand presedintele este criticat, am preferat sa tac, adica sa fiu las . Oricum pe pagina precedenta , am aratat ca Vasile ar fi meritat efortul de a fi cumparat, el se numara printre cei mai valorosi FOTBALISTI pe care i-am avut . Si cum are numai 23 ani, l-am fi vandut peste o perioada scurta cu un profit . Si inchei acest subiect repetand intrebarea, daca va fi vandut Pinto, cine va juca fundas dreapta ? Nu vedem cum se chinuie steaua cu acest post ?! PS. Kiruj, pe pagina precedenta ai scris, ca resuscitarile au fost cele mai bune achizitii . Da, intr-adevar au fost doua, dar naveta cu sticle goale pomenita de 07 nu-ti spune nimic ? Esti omul cifrelor, fa raportul intre cazurile de resuscitari si sticle goale , si ai sa vezi ponderea extrem de mica a reusitelor . Iar cu privire la IM, nu te inteleg cum ceri clementa , cand omul a fost josnic fata de un international care ne-a incantat ?! Si in fine, chestia cu Weldon este o noua dovada de minciuna marca IM, nici nu stiu cine minte mai mult, el sau Ponta …

    Apreciază

    • Nu cer clemenţă, Bela, pur şi simplu trebuie să admitem că rezultatele obţinute de CFR în ultimii 5-6 ani i se datorează şi lui, într-o măsură mai mică sau mai mare. Punctual putem contesta multe lucruri, putem avea dubii, etc., dar trebuie să vedem lucrurile şi în ansamblu. Dpmdv carenţa lui cea mai mare este la comunicare, am discutat şi asta, ar fi nevoie de nişte oameni calificaţi în acest sens. În privinţa detaliilor contractuale, ar fi nişte fraieri şi proşti să divulge toate detaliile, chiar dacă noi, suporterii dorim altceva.

      Apreciază

      • @kiruj – sa nu uitam ca, in ultimii ani de zile, am avut campioane precum Otelul si uimirea urziceni. Asta ar trebui sa puna lucrurile intr-o perspectiva mai apropiata de realitate.

        Apreciază

        • Amne, în cazul lor vorbim -totuşi- de nişte „tunuri de unică folosinţă” (regizate până-n cele mai mic detalii), la „noi” vorbim clar de continuitate în 5-6 ani : 3 titluri, 3 cupe-RO, supercupe, 3 participări în UCL. Parcă e altă mâncare de peşte.

          Apreciază

        • @Kiruj – imi pare rau ca nu am capacitatea intelectuala sa transpun in scris ceea ce gandesc. Repet – in ultimii 5 ani am avut doua campioane, Otelul & uimirea, care au cheltuit pe jucatori, impreuna, jumatate din cat a platit CFR pentru Frangipane. Just sayin’.

          Apreciază

  3. “CFR să nu fi avut timpul necesar să negocieze un contract de împrumut beton, cu o clauză fermă de cumpărare” – aici este esenta problemei. Imi este imposibil sa cred ca ai nostri au pus un jucator imprumutat in vitrina Uefa Champions League, fara a avea controlul in dreptul de proprietate al jucatorului. Ca Andone si Paolo Sergio l-au folosit mai mult ca mijlocas e o treaba, dar, in momentul in care jucatorul a fost adus, se stia ca este fundas dreapta de meserie si poate juca si in linia mediana. A intrat pe lista ca rezerva a lui Ivo Pinto, n-a reprezentat in momentul intocmirii ei decat o umplutura. Ori, Paszkany si Muresan sunt prea destepti sa puna pe o asemenea taraba marfa altuia. Daca totusi s-a intamplat asa, vulturii au tot dreptul sa spuna, acum, ca e international, ca a jucat in CL, ca e tanar, ca e tehnic, ca e darz, ca e ambitios, ca e Vasile, dupa cum si ai nostri au tot dreptul sa spuna ca e scump, ca e scund, ca e imprastiat, ca e extracomunitar, ca e Basilio. Dpmdv soarta lui Aguirregaray depinde doar de decizia CFR-ului, indiferent ce vor vulturii, iar clubul a decis ca nu-l retine, poate ca nu-l place Paolo Sergio, poate ca intre timp s-a realizat o intelegere mai avantajoasa cu un alt jucator. Nu exclud nici varianta ca Basilio ramane Vasile si va continua la CFR 🙂

    Apreciază

  4. Nu sta in obisnuinta conducerii sa divulge detalii din contractele cu jucatorii. In cazul lui Weldon, la vremea respectiva, s-a pomenit si clauza de 1 million de euro (sau dolari, nu mai retin), cat si 3,7 milioane ca suma de transfer. Probabil prima suma reprezenta valoarea imprumutului, iar a doua totalul in cazul in care chinezii activau optiunea de cumparare definitiva.

    Apreciază

  5. @07 – merita tinut Vasile din perspectiva lui de convocat la o nationala de top. 1.5 mil de euroi pentru achizitie? cam scump – nu pentru ca Vasile nu-i un jucator bun, dar cred ca, de banii astia, putem sa-i platim lui Sougou un salariu suficient cat sa-i convina sa ramana la noi inca 3-4 ani. Nu vad de ce ne-ar fi musai sa-l vindem pe Modou, dupa cum nu vad de ce el n-ar accepta un contract de 2 milioane pe 4 ani. Atunci as fi de acord cu mutarea conducerii de a renunta la Silica. Chiar daca in poza pe care-ai pus-o la articol, Aguirre pare a avea un foarte cool camp de forta in jurul lui.

    Apreciază

  6. „BOMBĂ ! Veţi înnebuni când veţi afla motivul despărţirii CFR-ului de Vasile ! Nu l-o vrut MATHIAS REX, din Piaţa Unirii, cică un Mathias e arhisuficient în Cluj…” (titlu de ziar din prosportul de mâine)

    Apreciază

  7. Daca noi am fi in pozitia impresarilor jucatorului, stiind ca CFR a incasat deja bani buni din Champions League, am mai citi cu google translate cu Prosport il vinde saptaminal pe Ivo Pinto sau calcule ca jumatate de echipa va fi vinduta in iarna pe 20 de mil. de euro, ar fi normal sa plusam la valoarea tranzactiei, pe principiul „are balta peste”. Daca insa as fi in pozitia managementului clubului, cu Ivo Pinto securizat, suficienti fundasi si mijlocasi defensivi, presiunea sa cumpar ar fi extrem de mica. Intre un leu in plus si unul in minus fata de pretul corect diferenta e intodeauna de doi lei. E o vorba, prost nu e ala care cere ci ala care da.

    Apreciază

    • Aşa este. Ajungând la acest nivel de imagine (datorită rezultatelor excelente) lumea largă te vede mai „frumos” şi mai „bogat” decât eşti în realitate, şi o consecinţă nedorită, dar logică este dorinţa vulturilor/hienelor să te ţepuiască în raport cu această imagine crescândă, în timp ce tu -în realitate- eşti aceaşi echipă ca buget, ca posibilităţi financiare, etc. Este momentul în care o conducere agitată şi fudulă poate face greşeala fatală : începe să arunce cu banii la nivelul „stabilit” de ţepari, fără acoperire / susţinere bugetară, şi urmează …Uimirea Urziceni, Rapid, Dinamo, Timişoara, etc. N-o să murim noi fără Vasile, care chiar putea fi un „Silică”, dar asta e. În opinia mea primordial este acum reducerea lotului măcar la 28, şi din considerente de anvelopă salarială, dar şi din considerente pedagogice şi sportive : e mai uşor să ţii în joc 28 de jucători, e mai uşor de lucrat la antrenamente, exact ca şi într-o clasă de liceu, unde toţi profesorii doresc cât mai puţini elevi pentru a creşte calitatea procesului instructiv-educativ.

      Apreciază

      • Ceea ce tindem sa uitam cu totii este ca o echipa buna din campionatul romanesc se poate baza doar pe ca. 2 mil euro bani de televizare plus sa zicem alte 0,5-1 mil de la sponsori mai mici, abonamente, bilete vindute etc. Fara profit din tranzactii cu jucatori clubul ar fi fost pe minus si daca ar fi participat in Europa League. Cit de volatila e o astfel de situatie o vedem la cei care au mizat cu disperare sa ajunga in grupe si nereusind au sucombat – Timisoara lui Iancu, Dinamo sau mai atenuat Vaslui. Numarul de jucatori care sa coste mult in achizitie si salarii este limitat si te poti intinde mai departe doar daca ai vindut tura anterioara. Eu va provoc la urmatoarea alternativa: pe cind ati fi vindut (la min 3 mil euro) ca sa ii faceti loc lui Vasilica?

        Apreciază

  8. Fiti seriosi….Credeti ca Paszkany sau Muresan ar fi renuntat la „Basile” daca erau conditii cat-de-cat acceptabile? Nu-s ei chiar incepatori….Rezultatele le dau dreptate!

    Apreciază

  9. stie cineva ce se mai aude de ronny si-a revenit? nu s-a vorbit nimic despre el plus ne-ar ajuta foarte mult in atac si pe site-ul oficial am vazut echipa pentru pregatire si sunt cativa jucatori care nu apar dar au se spunea ca se duc in cantonament

    Apreciază

  10. Orisicat de simpatic este Vasile, pana la urma Muresan are dreptate, nu s-a impus la echipa, iar pe posturile pe care a fost folosit cu preponderenta au revenit Deac, Vass si Sare, jucatori cu transfer definitiv. Revin, n-avem de unde sti, poate tratativele cu vulturii continua, iar masura neincluderii in lot a lui Aguirregaray sa fie doar un tertip de fortare a negocierilor (ar trebui sa penalizam notele lui Vasile din tabelul kiruj cu 20-40%, ca nu cumva vulturii sa faca referire la pozitia fruntasa din el, in cadrul negocierilor :)). Daca-i asa, este pacat, jucatorul pierde o parte dintr-un stagiu de pregatire foarte important. Vad ca lipsesc de pe lista jucatorilor aflati la pregatire la Marbella, postata pe site-ul oficial al clubului, pe langa Aguirregaray si cei stiuti, si Celestino, Martinez si Ganea (despre ultimii doi s-a scris ca vor lua parte la pregatire si la terminarea ei se va decide soarta lor)

    Apreciază

  11. Sunt multe informatii contradictorii, despre Aquirregaray se spunea ca a fost cumparat (declaratie a lui Andone). Nu exista suficienta transparenta, sunt jucatori despre care nu stie daca sunt doar imprumutati, daca sunt transferati, daca sunt in coproprietate si nu mai vorbesc de durata contractului si alte clauze.

    Apreciază

  12. Lotul CFR’ului care a facut deplasarea in cantonamentul de pregatire din Spania, Marbella –> http://www.cfr1907.ro
    Din pacate, in lot nu apare Jorge Martinez.. cel mai probabil nu o sa il vedem niciodata in tricoul visiniu! Si se pare ca si Ganea lipseste de acolo!

    Apreciază

    • Cea mai mare speranta a mea de la acest cantonament este ca Diogo Valente sa-si revina cu capul. Pentru mine el a fost o crunta dezamagire turul asta de campionat.

      Apreciază

  13. Nestiind detaliile financiare nu ma pot pronunta asupra renuntarii la Aquirregaray in ansamblu.
    Ca microbist cred ca avind un antrenor care sa-l disciplineze tactic ar fi fost o buna achizitie la mijloc.
    Argumentele „doctorului Watson” sunt aeriene spre penibil.

    Apreciază

  14. Zeidas, ca microbisti avem tot dreptul sa judecam actiunile dupa simpatiile noastre pentru jucatori. Buni, populari, spectaculosi, toti vor avea un atu emotional. Managementul insa se face pe date concrete si nu pe parerisme. Bayern München are in lot 8 mijlocasi si a luat in cantonament 1 junior. CFR , fara sa consideram juniorii, are acum 14 mijlocasi, dupa plecarea lui Bastos si imprumul lui Nicoara. vrei nu vrei, 6 jucatori sunt plus. si daca ii excluzi pe Lignani, Godfred, Kivuvu si Hora, tot mai ramin doi de ‘executat’. Si aici apare subiectivismul din tribuna – sa-l asteptam pe Martinez, sa speculam ca poate prinde si Muresan un contract prin Turkmenistan, vai ce gol a dat Luis Alberto samd. Obiectivele managementului sunt clare – lot de 26 de jucatori, care sa dubleze toate pozitiile si ceea ce nu se vede, sa se incadreze si in limitele de cost impuse de club. Asa ca lotul nu poate fi facut doar pe principiul’cei mai buni’ – ai si caviar si fasole de post.

    Apreciază

    • Am scris ca nu stiu datele financiare si nici „principiile manegementului lui Watson” pe care tu le ai la degetul mic, de dai cu caviarul in fasole !
      Pentru ca in principal, sa nu uitam ca e vorba de fotbal, am scris simpla mea parere despre fotbalistul in cauza, restul de predici pe langa subiect nu ma intereseaza, mai ales „cele aeriene spre penibil” (te deranjeaza cumva ?).

      Apreciază

  15. Putem vorbi linistiti la trecut de Aguirregaray. Un google translate din presa uruguayana: “Aguirregaray are deja în posesia sa documentul de reziliere pentru Cluj-Napoca Romana. Acest lucru a fost confirmat de Canals Ricardo, fotbal Pro, la Ovation digital. „Acesta este semnat de președintele clubului și vom semna atunci când avem asigurarea că Matias are un club”, a spus el.” Deci, pana acum au iesit 3 jucatori de pe lista UEFA: Bastos, Nicoara si Aguirregaray. In locul lor intra Deac, Vass si Weldon.

    Apreciază

    • Trio-ul care „intră” pare măcar la fel de valoros ca cel care „iese”. Problema apare când faci comparaţiile „bob cu bob”, nu prea văd corespondentul lui Bastos, doar dacă mai revine un pic şi Vass „cu capul” ( sau mai degrabă cu picioarele şi cu plămânii, că parcă acolo avea el probleme majore). Îl aşteptăm şi pe Valente…Am încredere în PS că va inventa un stil de joc potrivit pentru cei „nou-intraţi” (dacă vor intra şi pe „lista titularilor”). „Oferta” de la mijloc mi se pare suficient de diversificată atât cantitativ, cât şi calitativ (ca competenţe individuale), pornind de la mijlocaşii de închidere mai robuşti, mai puţin inventivi dar buni la acoperire (Mureşan, Godemeche), continuând cu închizătorii un pic mai mobili (Sare, Alberto, Vass) şi ajungându-se la spiriduşii Deac, Rui „Petru” sau chiar Diogo Valente, cu valenţe mai mult ofensive. Efectiv sunt curios ce va inventa PS, cine va prinde primul „unşpe”. În atac sunt curios ce efecte va avea revenirea „cu legitimaţia” (nu cu capul) a lui Weldon, dacă angrenajul se va schimba, s-a diversificat şi aici aria de competenţe, Kape, Bjela respectiv Weldon reprezintă nişte „staţii” la fel de diferite pe un eşichier imaginar al aptitudinilor. În poartă respectiv în apărare lucrurile par a fi mai simple, dar şi acolo ne putem aştepta la nişte surprize, nu neapărat ca nume, ci mai degrabă ca sistem de apărare. Să vedem. HAI CFR !!

      Apreciază

      • Am dat si eu un trio ca sa ma aflu-n treaba 🙂 Deocamdata nu stim nimic despre “cat la suta din potential” este Weldon sau ce inseamna ca Bakary Sare s-a intors la echipa (poate intra in regimul normal de pregatire sau tre’ s-o ia usurel). Presedintele Muresan a declarat ca trebuie sa scape de vreo 10 jucatori ca sa-i faca pe plac lui Paolo Sergio, dar nu putem fi niciodata siguri, poate ne trezim cu un nou-venit 🙂 Pariul meu pentru retur este … HORA!

        Apreciază

        • Fie-ti gura aurita! Personal l-am dorit inca de cand era la UTA, l-am vazut ca un jucator de calitate, m-am bucurat cand a venit. Acum mi se pare un balast, chiar daca inca mi se pare ca poate fi un jucator de inalt nivel. Sansele pe care i le-a dat PS ma fac sa cred ca inca are viitor.

          Apreciază

    • Daca nu ma insel, Deac poate fi inscris pe lista B, pentru ca e un produs al clubului! Deci, mai ramane un loc pentru o viitoare achizitie! Dar nu stiu daca am dreptate sau nu

      Apreciază

  16. @Zeidas : ca să ai 36 de jucători „sub contract” nu este o problemă în sine, majoritatea cluburilor mari (dar şi a celor medii, pe scară europeană vorbind, evident) au chiar mai mulţi. Pentru a ajunge la numărul optim al lotului (care e undeva între 25-28, în funcţie de mai mulţi parametrii), majoritatea echipelor recurg -printre altele- la împrumuturi, fie pentru a creşte nişte jucători de perspectivă, fie pentru a mai scăpa -măcar temporar- de o „sticlă goală” , cu costuri cu tot. Astea ca teorie generală. În cazul concret al ceferiştilor noştrii, această navetă supradimensionată de sticle goale s-a creat din mai multe cauze speciale, suprapuse nefericit, cum ar fi : 1……o mare parte a „navetei” se datorează achiziţiilor forţate de accidentările din toamnă (neprognozabile cantitativ), achiziţii făcute mai degrabă sub presiunea timpului, în plus faţă de cele planificate şi cu contracte nefinisate corespunzător. 2……la CFR, strategia financiară (parţial şi cea tehnico-tactică) este construită pe etape succesive (de regulă de un sezon), cu toate consecinţele de rigoare : schimbare de antrenori, schimbare de „navete”, vânzarea acelora cărora le-am adăugat plus-valoare, etc. Această periodicitate n-o să vezi la echipele mari ale Europei (poate cu excepţia lui Arsenal), dar pentru noi -ACUM şi AICI- este singura opţiune de creştere şi de autofinanţare sănătoasă. DAR, în colateral, această periodicitate anuală/bianuală produce şi „sticle goale”, de care într-un fel sau altul trebuie să şi scapi, dacă poţi…3……şi nu prea poţi, pentru că aceste sticle goale „ţin cu dinţii” de contractul fabulos (pe scară autohtonă), unora dintre ei le doare-n cot de împrumut şi de şansa de-a juca şi de-a evolua. CINE-I DE VINĂ (dacă musai să găsim un vinovat, după mine nu-i musai…) ?? Poate naivitatea conducerii în a minimaliza pericolul producerii rebutului (a sticlelor goale) în cazul unui proces de producţie aşa de accelerat, cu retehnologizări anuale. Vorbim de o conducere care a venit cam de 12 ani în fotbal, o vechime aproape insignifiantă în fotbal, care trebuie să mai înveţe mult şi bine până să cunoască toate tainele acestui fenomen. Cu toate aceste scăpări (nu foarte sensibile, totuşi), să nu uităm ce ni s-a livrat de aceaşi conducere în aceşti ani, campionate, cupe, UCL, bucurii imense, realmente nepreţuite.

    Apreciază

  17. Cu tot respectul pentru parerea ta, daca ne referim la partea manageriala, eu nu cred in coincidente nefericite. In privinta strategiei, am mai scris parerea mea, proiectul CFR a murit din 2008. Cresterea in progresie geometrica a lotului nu este o deficienta organizatorica ? Daca nu aveam balastul inutililor Hora, Kivuvu, Celestini, Minca…si tot asa pana la 9, un Aquiregaray era interesant de tinut. Referitor la minunata noastra conducere, ma gandesc cu groaza ce va fi daca nu ne incadram in graficul bianual al performantelor de pana acum.

    Apreciază

    • Îţi respect şi eu părerea ta, Zeidas (sincer), dar cu „moartea” proiectului CFR nu pot să fiu de acord. Mie mi se pare mai viu ca niciodată. Nu uita, această echipă muribundă a ajuns una din forţele Europei centrale şi de Est (cu Balcanii cu tot), lucru dovedit cu clasamente şi cu cifre. Nu poţi vorbi de moarte când faci 10 puncte în UCL, baţi ManU, toate premiere, nu numai naţionale, dar şi ale regiunii sus-amintite. În schimb sunt de acord cu tine pe segmentul unor greşeli, în special ale celor care au cauzat apariţia acestui „stoc de producţie” supradimensionat. În orice activitate este nevoie de o strategie pentru a scăpa de rebuturi, poate nu s-a pus un accent suficient de mare pe acest aspect, din varii motive (eu cred că -pur şi simplu- din necunoaşterea fenomenului, poate din punerea accentului pe rezultate, pe „producţie”, adică). Nu sunt un fan declarat al conducerii, nu asta e problema mea, doar că-mi plac analizele / abordările globale, exhaustive (deformare profesională, n-am ce face), că-s minunaţi sau nu mă interesează şi mai puţin, eu vreau să văd aşa (păstrând paralela cu economia) : de unde am pornit, cu ce resurse umane şi de producţie, unde am ajuns, în cât timp şi cu ce costuri, proiectul este fezabil sau nu, ne-am făcut un loc pe piaţa de desfacere sau nu, ne-a crescut brandul sau nu, avem perspective sau nu, toate acestea într-un context naţional / regional. Rezultatul iese pe plus, în opinia mea. Şi încă nu am vorbit de partea subiectivă : bucuriile imense pe care le-am trăit în aceşti 5-6 ani (au fost şi dezamăgiri, dar ele au pălit în raport cu satisfacţiile). Dar ai dreptate şi tu, e bine să discutăm şi despre hibe/carenţe/stângăcii, altfel riscăm să instaurăm o stare idilică (bucolică ?) nedorită de nimeni. Vasăzică îi sărutăm doar când dorm, ca şi în cazul copiilor.

      Apreciază

      • Sa ma explic, daca e prea dur scris ca proiectul CFR a murit, sa admitem ca a ramas intepenit in stadiul 2008, nu a mai evoluat. Trebuia sa urce inca o treapta valorica, dar nimic, doar am supravietuit cu rezultate bune, dar de aceleasi nivel (exceptia e calificarea in primavara europeana, singura in cei patru ani).
        Apropo, e dureros dar de cate ori am batut echipa antipaticului Becali in toti acesti ani, macar la noi acasa ? Asta cand vorba lui Cadu era mai slaba ca niciodata. Nu sunt naiv sa cred si sa tratez ca nerealizari vorbele lui Muresan referitoare la hegemonia noastra sau la castigarea in urmatorii 5 ani a cupei UEFA, daca ai dat macar putin cu piciorul in minge, unele lucruri le percepi altfel. Critica care nu e rau intentionata cred ca e mai sanatoasa decat justificarile focalizate pe un singur element al sistemului (vezi partea financiara). Doar asa sper ca voi vedea un CFR mai puternic.

        Apreciază

        • Desi nu cred ca totul e roz, sunt destule probleme, si nu doar cu managementul echipei, realizarile din 2012 – locul 5 in campionat, posibilitatea de a lua cupa, jocul nostru destul de bun din CL, calificarea in primavara europeana, chiar daca vorbim (doar) de EL, par sa indice acel salt al calitatii de care vorbea patronul. Ramane ca anul asta echipa sa confirme acest salt.

          Apreciază

          • De acord ramane sa vedem, inclusiv e de urmarit evolutia viitoare a lui Aguirregaray. Dupa 2008 nici-un salt valoric superior in 2009-2010-2011, doar 2012 cu calificarea in primavara dar si acumularea de …10 jucatori in plus, o mare realizare a unui foarte bun manager (sic). In 2013 poate se vor limpezi apele, sper ca in favoarea CFR-ului.

            Apreciază

  18. Zeidas, in economie exista asa numitul cost al oportunitatii. Ceea ce era bun la un moment dat nu eeste neaprat bun acum. De ex Minca a venit la club inainte de epoca Beto/Felgueiras, cu Nuno Claro si Stancioiu cu sabia lui Damocles deasupra capului. Nu a reusit sa se impuna, asta e, dar la vremea respectiva a fost o solutie rezonabila ( era pe vremea lui Minteuan cind si costurile pe termen scurt au fost drastic reduse). Poti argumenta de ce CFR a murit ca si concept in 2008? Chiar daca jucatorii din acea perioada merita tot respectul, eu unul nu cred ca Dubarbier, Anca, Dorsin, Minteuan sau Fabbiani ar mai fi titulari in echipa de azi. Ba unii dintrei ei gen Anca sau Minteuan desi au ramas emblematici pentru perioada de ascensiune a clubului,ar fi catalogati de tine azi drept sticle goale sau in plus. Fiecare etapa are datele ei si nu pot fi comparate. Ceea ce ramine este succesul cuantificabil. (vezi cit s-a luat pe Bastos si cit pe Fabbiani de ex). Cit despre remarcile tale de mai sus ma rezum sa le consider emotionale. Iti pot spune doar ca undeva in trecutul f indepartat m-am ocupat de comercializarea de drepturi sportive (merchandising, concepte hospitality=loje, business seats, drepturi TV nevindute central samd).

    Apreciază

    • 1- Da, am argumentat vezi mai sus
      2- Nu opera cu presupuneri, drepturile de autor ref. sticle goale nu-mi apartin
      3- Daca privim strict comercial, fotbalistul Aguirregaray cred ca ar fi fost un produs neperisabil, usor vandabil, deci o investitie buna.

      Apreciază

      • Ziedas, orice fotbalist e perisabil. Vezi Martinez. Gindeste-te ca Champions League se va mai juca cel mai devreme peste un an si jumatate asa ca ar fi min doi ani pina la o revinzare. Cost achizitie sa zicem 2,5 mil, costul jucatorului in 2 ani sa zicem inca 1 mil. Deocamdata nu cred ca plece multi jucatori pe 6-7 mil ca sa renteze. Poate e prea riscant si pentru club – in afara de primul val masiv de achizitii nu a mai dat sume la nivelul lui Perreira sau Fabbiani pe jucatori. Si mie mi-ar fi placut sa ramina, dar este o caciula prea mare deocamdata. Oricum, faptul ca vin jucatori de genul lui sau al lui Beto e un cistig.

        Apreciază

        • 1- Martinez ? Daca am judeca asa nu ar fi facut CFR-ul nici-un profit, vezi : Dubarbier, Culio, Traore, Renan, Bastos;
          2- De ce nu 1.5 acum pe jucatorul in cauza (23 de ani, jucator de nationala) si 3.5 ipotetic peste 1 an (vezi Renan) ? Cheltuielile cu jucatorul nu intra in calcul, oricum platesti pe altul;
          3- Care altul (altii) poate fi unul (unii) din cei 16 sositi in vara lui 2012 (incluzand repatriatii) si doar 5 plecati, conform „strategiei” = +11 !
          Destul cu calculele, nu e treaba mea si sa-si faca altii temele, ma intereseaza mai mult fotbalul si CFR.

          Apreciază

    • da, am remarcat si eu pozele. daca spunem adevarul atunci trebuie sa spunem ca oamenii care se ocupa de siteul cfrului si de relatia cu suporterii nu prea se ridica la nivelul exigentelor noastre(care exigente nu sunt ft ridicate: macar lista jucatorilor ajunsi la pregatiri sa fie scrisa corect). e mult de lucru insa nu stiu daca se vrea si in partea asta. P.S: eu nu ma prea pricep la fotbal asa ca-mi permit sa spun ca vasile nu m-a dat pe spate. daca vorbim de un pret de peste 3-4 milioane, cum se zvoneste in unele locuri, nici nu se pune problema . P.P.S: care dintre aia din poze e indonezianul, ca nu l-am recunoascut? 🙂

      Apreciază

  19. Cristi, Minca a fost din start o solutie proasta, dar a fost adus, si inca pe 5 ani, pt ca e impresariat de Zamfir . Ba s-a platit si 100.000 Brasovului sa vina din iarna . Bune-s si filozofiile in fotbal, dar aici parca ar trebui sa fim mai pragmatici . Adica daca e escroc zamfir, asta e, ce-o mai lalaim . Sau doctorul . Minte intr-una ? Da, asta e si degeaba sau cucerit trofee sau nu stiu ce pozitii in Europa de Est, ca tot mincinos ramane . Sticlele goale ? Tot datorita celor doi, a doctorului si a lui zamfir, nimic nu justifica aducerea lor ! Sau Godfred si Lignani au fost impusi de cineva ?! Sau sa dai 400.000 pe Maftei,la 32 ani, si sa vina si sever accidentat ?! Sau Martinez sa fie adus pe targa pt a-l recupera, doar cu Kape s-a reusit, deci trebuie si cu el sa se reuseasca ?! Sa ai in atac 3 oameni ale caror varsta totala sa se apropie de 100 ani ??? Ar mai fi multe, dar m-am ambalat si asa cam mult, desi eu incerc sa spun ce gandesc si sub acest aspect toate demonstratiile statistice ale lui Kiruj, in fapt de o inalta tinuta profesionala, nu ma pot face sa uit pe ce loc suntem in Liga, si mai ales la ce distanta de steaua ! Si ca pe meciul cu Inter nu se da doi bani gauriti, principala tinta e vanzare urgenta, cat amintirea participarii la CL mai exista ! Daca nu se vor reusi alte mutari, dl. dr. nu va zice, ca desi erau multe si generoase oferte, s-a procedat ca la un club mare cum si suntem, adica pastrarea jucatorilor pt o cat mai buna evolutie in dubla cu Inter, in campionat si in cupa ! Si cum dl. dr. a contribuit decisiv la cucerirea trofeelor, il vom si crede neconditionat …

    Apreciază

    • Nu inteleg de ce esti asa de inversunat. Filozofia CFR-ului este sa ia sticle goale de la echipe mai mari si sa le reumple. Uneori iti iese, alteori nu, totul e sa fii pe plus. Tu ai impresia ca ai banii lui FC Bayern unde numai din loje inchiriate vin anual mai multi bani decit are buget CFRul? Limita actuala a clubului pare sa fie cost imprumut + 1 mil euro si e OK asa.

      Apreciază

  20. in primul rand, la multi ani tuturor…! ca avem in fata un an nou, sa incercam si o atitudine noua, mai ales ca am descoperit cativa ceferisti de buna calitate:

    cfr este, fara dubii, cea mai de succes echipa din fotbalul romanesc- inca de cand a inceput sa promoveze din ligile inferioare. drumul ei a fost aparent neted si drept la tinta. a reusit sa faca din nimic cel mai mult. distanta dintre ce a fost si ce e e atat de mare, incat niciun om normal la cap nu poate nega ca managementul clujean a fost unul aproape desavarsit. daca se reusea iesirea din grupa UCL, ar fi fost un management extraordinar, asa ramane doar foarte performant.
    de cativa ani, echipele care au castigat titlul au avut o trasatura comuna, chiar daca atat de comuna incat imperceptibila: pregatirea fizica (urziceni, galati). printre ele si cfr, insa nu tocmai pe acelasi calapod. fara sa verific, si se poate sa gresesc, traiesc cu impresia ca cfr cluj este echipa, in ultimii 6-7 ani, cu cea mai ridicata talie (si greutate), la popriu, din liga 1. ea nu a excelat la continuitate in pregatirea fizica, pentru ca nu a tinut suficient un antrenor (care sa se concentreze pe acest aspect), insa s-a remarcat prin calitati de un anumit soi. fizice. jucatorul performant, de azi, cum bate campii si ciobanul vesnic infrigurat, trebuie sa aibe viteza si forta. cum jucatorii care poseda ambele calitati sunt la cluburi mari din europa si au salarii de milioane, cfr a facut un mix interesant: a adaugat la forta stabila din echipa 2-3 jucatori de viteza (vezi sougou, bastos!). si a pastrat aceasta filosofie inca de pe vremea lui bergodi, cand in echipa, la posibilitatile de atunci, se strecurase „vitezistul” surdu.
    eh, cam de aici pleaca selectia la cfr, asta este profilul de jucator transferabil. cand judecati un eventual transfer, sa fiti siguri, daca nu este vreo exceptie, acestea sunt trasaturile dupa care se selecteaza.

    apoi, este singura echipa din L1 care a facut un stadion din banii produsi de ea. bravo!
    clubul a atras cativa suporteri stabili, incepe sa-si construiasca o istorie recenta care sa destituie impresia ca cfr a aparut din nimic…

    despre arbitraje: nu cred ca exista echipa de fruntea unui campionat, in lume, care sa nu fie pe plus la arbitraje favorabile. e normal, asa e structurata mintea umana, sa dea celui mai puternic. deocamdata, maica teresa nu arbitreaza!

    muresan, in lumina celor de mai sus si a altor aspecte, este un foarte bun manager.

    Apreciază

    • Chiar daca as vrea, mi-ar fi greu sa combat ideile de mai sus. Dar nu vreau 🙂 Sa vedem ce va fi la primavara, Paolo Sergio pare un antrenor cu o conceptie de joc diferita fata de cei care au antrenat CFR-ul in ultimii ani. Andone, Conceicao, Mandorlini, Costa, toti acestia au luat in considerare gabaritul echipei, precum si valoarea individuala a jucatorilor, impunand o tactica asemanatoare: o stiinta a asezarii jucatorilor in teren, o aparare solida si aruncatul mingii in fata, la bataie, in ideea ca din 40 de lansari/meci este putin probabil sa nu iasa 6-8 ocazii de gol, respectiv 1-2 goluri. Paolo Sergio, in schimb, prefera un joc elaborat, de posesie, mai greu de implementat cu jucatori de talie. S-a vazut in toamna, la meciurile importante a renuntat la varful masiv (Kapetanos sau Bjelanovici), lucru de neimaginat la CFR, in ultimii 5-6 ani.

      Apreciază

      • cred ca e mai putin important ce incearca tactic paulo sergio. cred ca deja cfr a ajuns la faza in care isi permite sa sacrifice aceste considerente pentru obiectivul imediat urmator, intotdeauna superior (nu, nu in sens ultras 🙂 ).

        Apreciază

  21. Mai departe, chiar daca multi jucatori s-au schimbat, CFR a gravitat, ca echipa de fotbal, in jurul a doua puncte fixe, Cadu si Muresan, doi jucatori „tari”, nu neaparat valorosi peste masura. Ei sunt pastrati, adaug, si din ratiuni de integrare a jucatorilor noi veniti, romani si portughezi. Odata ce echipa si-a crescut performanta, si-a crescut, datorita banilor care au inceput sa apara, si talia valorica. Muresan nu va fi niciodata un fotbalist de echipa nationala, dar va fi suficient de bun pentru CFR, pentru ca echipa este dupa asemanarea lui (Gabi Muresan), el este filosofia clubului. Cand cei doi vor dispare, iar in locul lor vor aparea doi jucatori asemanatori, dar valoric mai importanti, CFR a ajunge si in primavara UCL. Spor la treaba tuturor, o zi buna!

    Apreciază

  22. eu cred ca a fost strategia clubului CFR sa-l puna pe Mathias in ultimele meciuri intr-o postura in care sa nu dea randament(fundas dreapta) tocmai pentru a reusi sa negocieze mai usor dupa aceea fara ca acesta sa primeasca oferte de la alte echipe. Numai ca echipa din Uruguay il stia deja pe Mathias si nu cred ca tinut cont de prestatia acestuia in ultimele meciuri jucate la CFR.

    Apreciază

    • “intr-o postura in care sa nu dea randament(fundas dreapta)”? Tot repet, ca papagalul, Aguirregaray este fundas dreapta de meserie, si la meciul de debut din nationala Uruguay-ului, contra Poloniei, tot fundas dreapta a jucat. Doar n-or fi pus si ei umarul la negocierile CFR-ului 🙂 Are dreptate presedintele Muresan, a pierdut lupta contra lui Ivo Pinto, parca si aici e pusa poza portughezului 🙂

      Apreciază

      • conform transfermarkt.de Mittelfeld – Rechtes Mittelfeld, conform wikipedia la Palermo a fost rezerva unui mijlocas(desi wikipedia spune ca este fundas dreapta), conform uefa.com este mijlocas. Eu cred ca este prea dezordonat sa fie fundas.

        Apreciază

  23. La Multi Ani tuturor ceferistilor ! Pentru mine problema e simplă – datorită numărului mare de petarde pe care le avem în echipă (8-9 buc.) şi a contractelor păguboase pentru club – jucători pe care nu îi vrea nimeni, nici măcar gratis – nu vor fi alocaţi bani pt. alte transferuri. Cred că în privinţa transferurilor nu trebuie să ne mai facem iluzii (poate vor mai pleca dar, doar jucătorii valoroşi) nu cred că vor mai veni întăriri până în vară (campionatul e oricum compromis şi avem şanse minime în EL – iar recaţia conducerii la astfel de situaţii am văzut-o în anii trecuţi). Singurul lucru în care se poate spera este o bună pregătire (care ne lipseşte de ceva timp) tactică şi fizică în această perioadă. Acum totul depinde de PS – i-a mai rămas un singur obiectiv (Cupa) pe care cred că îl poate atinge chiar şi cu lotul actual. Ceea ce consider că trebuie neapărat să realizeze în acest retur echipa CFR-ului este readucerea oamenilor pe stadion (aici Iuliu Muresan trebuie să facă puţină şcoală – marketing – dacă nu, măcar să accepte un plan de idei pe care il putem pune la dispoziţie noi tribuniştii). E ruşinos şi în primul rând păgubos ca o echipă care a luat atâtea trofee să aibă tribunele goale.

    Apreciază

    • Sincer, eu m-am saturat de stilul asta gen „lichidare de stoc” cand nu mai avem sanse la titlu. Nu ma intereseaza ca nu avem sanse la campionat, avem cupa, avem EL, trebuie sa prindem loc de cupa europeana, sa ocupam locul 2, sa reducem cat mai mult diferenta fata de Steaua. Din fericire, in privinta contractelor, CFR e club profesionist si le respecta, nu e Steaua, unde Becali ii trimite rapid pe jucatori la „mama lor”, adica vechea echipa cand vede ca nu sunt sanse sa scoata un profit fabulos. Ma amuza faptul ca multi suporteri dau vina pe conducere pt fotbalistii slabi din lot. A fost ok cu Renan, adus gratis si vandut cu 4,2 mil in 6 luni, trebuie sa acceptam si „sticlele goale” din magazie. E reversul medaliei.

      Apreciază

  24. Iuliu Mureșan: „Luis Alberto vine în cantonament. Ca să plece, el trebuie să aibă în primul rând acordul lui Braga şi în al doilea rând acordul nostru. Pe mine m-a sunat acum două zile, a fost foarte simpatic şi a zis că vrea să vină să joace la noi. Vrea să dea gol cu Inter, nici vorbă să rămână în Brazilia„. (10 ianuarie 2013)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.