CFR, cincinalul capitalist și Urna 4


Vă salut, dragi prieteni, tribunişti (sau nu), ceferişti (sau nu)! Mai avem puţin până ne lasă nevestele să ciocnim şi noi paharele pline în cinstea intrării într-un nou an, ocazie suficient de bună pentru a vă „bombarda” cu ceva statistici (interesante, sper), în care CFR-ul nostru drag joacă un rol destul de important. Aşa cum am mai discutat noi în toamnă, încerc să fac o mică analiză a rezultatelor obţinute în grupele UCL de echipele venite din urna a patra la tragerea de sorţi, în ultimele 5 sezoane.

Desigur, orice statistică conţine şi o oarecare doză de subiectivism (uneori i se spune „minciună”) sau, cum spunea Churchill (staţi uşor, nu joacă la Fulham!): „Eu cred doar în acele statistici pe care chiar eu le-am falsificat”. Am ales doar ultimele 5 ediţii ale UCL din trei motive beton:

1 – în comunism am fost educaţi pe cincinale (le-am falsificat şi pe ălea…);

2 – în 1990 toată lumea întreba: „tu ce-ai făcut în ultimii 5 ani?”;

3 – în ultimele 5 sezoane CFR-ul nostru a fost prezent de 3 ori în grupele UCL!

Recunosc, a existat şi un punct 4, pe care nu-l mai menționez: pe mai multe sezoane trebuia să muncesc mai mult şi înainte de revelion ai şi alte treburi: să baţi covoare, să faci shopping cu zâmbetul pe buze, etc.

Intenţia mea a fost să demonstrez (dacă mai era nevoie) ceea ce s-a văzut cu ochiul liber, și anume: CFR-ul a devenit un brand european, rezultatele obţinute în UCL (şi nu numai) îi conferă un statut special la masa bogaţilor, de unde – mai nou – nu poate fi scos în decor, la aer liber, decât prin corporaţii transnaţionale turco-lusitane, sub privirile fariseice ale şefului de sală, unul Platini…

OK, să revenim. Vă prezint tabelul sintetic (sau mai degrabă analitic? – decideţi voi):

Ce concluzii putem trage din aceste date?

1. În cele 40 de „ocazii” (5 sezoane x 8 grupe), echipele venite în grupe din urna a 4-a au agonisit în total 207 puncte, adică 5.175 puncte în medie. Faţă de această cifră, CFR-ul nostru a scos o medie de 6.00 puncte în cele 3 ediţii în care a fos prezent (18 pct. : 3 = 6.00).

2. Cea mai bună prestaţie a „codaşilor” s-a consemnat chiar în această ediţie (56 pct. în cele 8 grupe, din care CFR a contribuit cu 10 pct.!). Performanţă aproape identică şi în sezonul 2008-2009. În schimb, în sezonul 2010-2011 cei 8 „ocnaşi” n-au adunat decât 25 puncte (o medie de aproximativ 3 pct. pe echipă, cam subţire).

3. În cele 40 situaţii, performanţa CFR-ului din acest sezon (10 pct.) a fost depăşită doar de 4 ori: de Dortmund (14 pct.) şi Malaga (12 pct.), ambele în sezonul 2012-2013, de Atletico Madrid (12 pct.) în sezonul 2008-2009 şi de Napoli (11 pct.) în sezonul 2011-2012. Tot 10 pct. a obţinut şi Celtic în acest sezon, dar a prins „primăvara” UCL. Adică un loc 5-6 (din 40) pentru CFR, deosebit de onorant!

4. Să vedem acum pe ce poziţii îm grupă au terminat „proletarii” urnei a 4-a în cele 40 ocazii:

    • pe locul 1: de 3 ori (7.5%)
    • pe locul 2: de 3 ori (7.5%)
    • pe locul 3: de 14 ori (35.0%)
    • pe locul 4: de 20 ori (50.0%)

Adică locuri de calificare în optimile UCL nu au fost obţinute decât în 15% din cazuri. Din păcate, CFR-ul nostru nu se află în acest „eşantion”, din cauza corporaţiei prezentate mai înainte…

5. Mai departe, merită studiat şi aportul pe ţări:

    • România – 5 prezenţe, 26 puncte (medie: 5.20 puncte) – CFR a adus aici 18 puncte!
    • Israel – 2 prezenţe, 5 puncte (medie: 2.50 puncte)
    • Olanda – 1 prezenţă, 6 puncte (medie: 6.00 puncte)
    • Italia – 2 prezenţe, 17 puncte (medie: 8.50 puncte)
    • Croaţia – 2 prezenţe, 1 punct (medie: 0.50 puncte)
    • Cipru – 3 prezenţe, 18 puncte (medie: 6.00 puncte)
    • Germania – 3 prezenţe, 25 puncte (medie: 8.33 puncte)
    • Turcia – 2 prezenţe, 8 puncte (medie: 4.00 puncte)
    • Franţa – 2 prezenţe, 5 puncte (medie: 2.50 puncte)
    • Ucraina – 2 prezenţe, 17 puncte (medie: 8.50 puncte)
    • Elveţia – 1 prezenţă, 4 puncte (medie: 4.00 puncte)
    • Spania – 2 prezenţe, 24 puncte (medie: 12.00 puncte)
    • Rusia – 2 prezenţe, 12 puncte (medie: 6.00 puncte)
    • Danemarca – 2 prezenţe, 7 puncte (medie: 3.50 puncte)
    • Ungaria – 1 prezenţă, 0 puncte (medie: 0.00 puncte)
    • Belgia – 2 prezenţe, 8 puncte (medie: 4.00 puncte)
    • Slovacia – 1 prezenţă, 0 puncte (medie: 0.00 puncte)
    • Belarus – 2 prezenţe, 9 puncte (medie: 4.50 puncte)
    • Scoaţia – 1 prezenţă, 10 puncte (medie: 10.00 puncte)
    • Serbia – 1 prezenţă, 0 puncte (medie: 0.00 puncte)
    • Cehia – 1 prezenţă, 5 puncte (medie: 5.00 puncte)

Se poate observa că – exceptând Rusia, Ucraina și România (datorită celor 18 puncte obţinute de CFR, în primul rând) – aportul celorlalte ţări din fostul bloc comunist la realizările acestui cincinal într-o întrecere capitalistă a fost aproape 0.

Desigur, din tabelul de mai sus putem extrage mult mai multe informaţii, însă intenţia mea a fost în primul rând să demonstrez cu cifre că CFR-ul nostru este pe drumul cel bun şi – cel puţin în regiunea Europei centrale şi a Balcanilor – este deja o forţă fotbalistică incontestabilă, ajungând – în acest spaţiu geopolitic – lider autoritar, devansând oarecum aspiraţiile identice ale sponsorului principal (EnergoBit) pentru acelaşi spaţiu, dar în alt domeniu de activitate. Îi aşteptăm, totuşi, pe cei de la EnergoBit să ne ajungă din urmă, că e mai frumos aşa… 🙂

***

La mulţi ani, dragi prieteni! Vă doresc un an nou mai bun, cu un CFR care să ne încălzească sufletele! 

Cu respect şi prietenie, Kiruj.

HAI CFR!!!

14 comentarii

  1. La mulţi ani Kiruj! La mulţi ani, prieteni tribunişti! Un an nou fericit le doresc băieţilor şi le mulţumesc pentru spectacolul din acest an. Haide CFR!

    Apreciază

  2. Bate-n usa. Bate-n geam. Cine este? … E … Anul Nou, e sarbatoare … Priviti anul care a trecut cu sufletul unui om intelept si bcurati-va de fiecare clipa buna, de fiecare implinire, oricat de marunta o fi fost ea… Sa va gaseasca Anul nou sanatosi, cu masa bogata si sufletul curat! Toti clopoteii din brad sa-va cante plugusorul magic care sa poarte cu el increderea, puterea, speranta, de care avem mereu nevoie! Zambiti, visati, puneti-va dorinte! Pentru ca faceti cu totii parte dintre acei unici oameni ce fac lumea mai frumoasa doar pentru ca fac parte din ea, va doresc sa va fie anul minunat, punga sa va geama de bani, casa plina de sanatate, stadinul plin cu rezultate… La Multi Ani si multa fericire!!!

    Apreciază

  3. Mai sunt câteva ore…Vă doresc, dragi prieteni, tot ce vă doriţi, fericire, sănătate şi armonie în familie (în primul rând), şi un an şi mai bun -dacă se poate- pentru CFR-ul nostru cel drag !! La ora 24.00, când deschidem sticla cu şampanie, mă voi gândi şi la voi, care sunteţi -întrun fel- o familie paralelă / alternativă pentru mine. ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTENICI !! Sau -cum am mai parafrazat în toamnă- : „unul pentru toţi, toţi pentru unul” !! Ca şi muşchetarii lui Dumas, vom recupera şi noi toate „comorile” furate / pierdute, staţi liniştiţi !! Te aşteptăm, 2013 !! HAI CFR, FOR EVER !!

    Apreciază

  4. Esti slab, kiruj, trebuia sa faci pe dracu’ n patru sa scoti CFR-ul pe primul loc 🙂 Chiar si daca faceam 0 sau 8 sau 3 puncte 🙂 Realitatea arata ca suntem primii cu 18 puncte. Pe locul 2 e Dortmund, tot cu 18 puncte, dar cu golaveraj mai bun sau mai slab 🙂 sau cu mai putine prezente, daca golaverajul este identic 🙂 Un An Nou Fericit tuturor! Multa sanatate, bucurii si succese! La Multi Ani!

    Apreciază

    • Tovarăşe Comandant, raportez : în următorul cincinal ceferist o să fac dracu’n „cinci” ca băieţii să iasă mai mereu pe primul loc ! Voi lupta neîntrerupt contra „agenturilor capitaliste” (de regulă turco-lusitane…). La mulţi ani , prieteni ! Aşa-i că suntem cei mai fericiţi suporteri din lume ? Pregătiţi şampania !! HAI 2013 ! HAI CFR ! HAI TRIBUNA !!

      Apreciază

  5. Sanatate,bucurii,mult noroc pentru toti suporterii echipei noastre dragi.Sa multumim celor care ne-au oferit atatea clipe frumoase si amintiri de neuitat si sa privim cu optimism in viitor.La Multi Ani Prieteni!

    Apreciază

  6. Kiruj, stimabile, m-ai dezamagit! Asta pentru ca eu, citind in diagonala primul pasaj, ma amagisem ca urmeaza sa citesc o analiza a coeficientilor echipelor ce pot ajunge potential in urnele 4 si 3 ale competitiilor europene la anul, si implicatia asupra plasarii franei intr-o urna superioara in grupele CL (stretching it a bit here) ori EL. M-am si oprit din citit, am soptit in barba „ai sa-mi **t una!” si-am inspirat adanc. De fapt nu era chiar grozavia la care ma asteptam, da’i mai bine asa, concentrati mai mult pe ficat, cum suntem, decat pe alte organe mai mult ori mai putin functionale.*** Nu ca ideea de a face analiza de mai sus ar fi una rea, chere kiruj 🙂 ***Va doresc tuturor celor care simtiti nevoia unui buton cu „Like” de fiecare data cand imi cititi remarcabilele contributii ceea ce-mi doresc si mie!

    Apreciază

    • Iertare, maestre !! Hai, de dragul tău , my friend, mai bag o concluzie, prin extrapolarea datelor ceferiste „pe diagonală” : „în ediţia 2014-2015 a UCL CFR 1907 Cluj va juca în grupa K…” Mai sunt şi alte concluzii la fel de inteligente, depinde cât şi ce bei…(şi de ce…). Un an nou cât mai fericit !!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.