De ce suntem noi, ceferiștii, altfel?


La ora la care rîndurile acestea ale mele vor ajunge la voi, probabil că peste casele voastre, la fel ca peste întreaga țară, se va fi instalat deja de mult voia bună, bucuria trăirii unor clipe minunate împreună cu cei care vă luminează existența. Nu pot decat să sper însa că prin larma veselă de la voi, printre îmbrățișări calde, pahare închinate sau urări dintre cele mai felurite, veți găsi cîteva clipe și pentru Tribuna noastră, iar minutele pe care le veți petrece împreună cu ea nu se vor fi scurs în zadar.

Un prieten de-al meu, istoric de prin părțile acestea ale Sătmarului, spunea odată, dragi ceferiști, că Cel pe care Îl sărbătorim în aceste zile, Domnul Iisus, a venit în această lume ca să ne învețe demnitatea, omenia, deși știa că suntem neam de slugi, a vrut să ne învețe adevărul și jertfa pentru prieteni, cu toate că știa că Îl vom vinde încă înainte de cîntatul cocoșului. Viața Lui este pentru mine un argument în plus să cred că sărbatoarea aceasta a Crăciunului se adresează nu numai creștinului din noi, dar chiar și „frînarului”, care în ultimii ani a cam pus stăpînire pe întreaga noastră ființă. Spun asta pentru că, măcar printre microbiștii cu care ne intersectăm, dacă nu chiar pentru întreaga societate în mijlocul căreia ne ducem zilele, noi avem cam același rol de jucat pe care Cel născut în Bethleem acum mai bine de 2.000 de ani l-a avut pe acest pămînt, printre contemporanii Săi.

În zilele acestea – nu foarte multe – scurse de la încheierea turului de campionat, mi-a căzut în mîini ultima carte a lui Lucian Boia – „De ce este România altfel?”- carte pe care v-o recomand, de altfel, cu multă căldură. Pornind de la titlul ei, însă, am ajuns să mă întreb de ce oare suntem noi, ceferiștii, altfel? Îmi place să cred că între ceferiști și restul iubitorilor de fotbal de pe la noi există o diferență, și încă una destul de vizibilă, cu multe plusuri de partea „frînarilor” și minusuri de cealaltă parte, de partea „miticilor”. Unul dintre răspunsurile pe care le-am găsit a fost acela că, între altele, valorile cu care am crescut cei mai mulți dintre noi (și în care ne vom crește, la rîndul nostru, copiii) izvorăsc mai toate, de 2.000 de ani, de undeva de pe lîngă ieslea Bethleemului. Asta fie că noi suntem conștienți de acest lucru sau nu. Alexandru Paleologu spunea odată că Europa civilizată de astăzi este „cadoul pe care Iisus l-a făcut omenirii”, și care dintre voi l-ar putea contrazice fără ca imediat să se trezească mult mai sărac, văduvit de mai tot ceea ce înseamnă cultură și civilizație astăzi?

Poate că în urechile unora dintre voi ceea ce vă voi spune acum ar putea să sune puțin ciudat, pe alții s-ar putea chiar să-i scandalizeze, dar eu cred un lucru: dacă Cel pe care în aceste zile Îl vom vesti prin colindele noastre ar mai veni o dată pe pămînt, dar de data aceasta printre români, nu în sînul poporului evreu, ar iubi CFR-ul! 🙂 Ne leagă prea multe de viața Lui, avem prea multe în comun cu El, ca să nu fie adevărat ceea ce vă spun acum.

Cărțile sfinte ne povestesc că s-a născut într-un grajd, însă „vecinii noștri gălăgiosi” de la U spuneau pînă nu demult, atunci cînd se refereau la casa noastra din Gruia, că nu-i decît o cocină. Între un grajd și o cocina nu cred să fie prea multe diferențe, sunteți de acord cu mine? Apoi, cu toate că a venit în această lume într-o discreție totală, prezența Lui nu a lăsat indiferent pe nimeni. Chiar dacă a trăit cinstit, chiar dacă învățătura Lui nu a fost decît un apel la logică și la bun simț, a deranjat pe multă lume, încă dintru început slugile lui Irod primindu-L cu atîta ostilitate. Mai pe urmă a avut de luptat o viață întreagă cu răutatea, cu ura, cu invidia, ipocrizia, prostia și fanatismul celor ce-L înconjurau la tot pasul. Dar care dintre „frînarii” zilelor noastre nu simte că și echipa lui este primită exact la fel astăzi, de către irozii și fariseii fotbalului românesc? Mai tîrziu, Cel ce se născuse în Bethleemul Iudeii, a fost răstignit, a murit și a înviat, așa cum a făcut-o și echipa noastră, în atîtea rînduri, numai în acest an…

Paralelismele acestea ar mai putea continua încă destul. Mă opresc însă aici, nu înainte de a vă aduce aminte de spusa lui Dostoievski: „De mi s-ar dovedi în modul cel mai indubitabil, pe patul de moarte fiind, că nu Hristos este adevărul, că adevărul e altul – dacă demonstrația ar fi incantabilă și covîrșitoare – n-aș sta nici o clipă la îndoială: aș alege să rămîn cu Hristos, nu cu adevărul”.

Sărbători fericite, dragi ceferiști, și fie ca în anul 2013 și în toți cei care vor urma după el, să rămâneți la fel de frumoși și de îndrăgostiți de CFR, cum v-am cunoscut în acest an prin intermediul Tribunei noastre! Să rămîneți și pe mai departe cu CFR, nu cu „adevărul”!

Autor: Florinaccio

11 comentarii

  1. M-ai făcut să zâmbesc. Iţi mulţumesc. Şi promit că voi încerca întotdeauna să râmân cu CFR! Deşi mă cam doare sufletul văzând ce se petrece. Asta este „next level” al nostru, din păcate. Vă doresc tuturor un Crăciun fericit şi vă urez La mulţi Ani cu bucurie!

    Apreciază

  2. Putin impinsa compartia cu ISUS, dar de bun simt si fara ca sa lezeze importanta venirii lui Isus in lume.De aceea eu pot sa accept si sa admir aceasta scriere. Hai CFR!!!

    Apreciază

  3. Ai nota 10+ de la mine Florinaccio !! Aceste gânduri le-am întâlnit primadată în ’82, când – în concediu fiind la Budapesta, la nişte prieteni- m-am uitat la „Jesus Christ Superstar”, o adaptare după musicalul lui Andrew Lloyd Webber. Eu -un ţărănoi de 24 de ani- , prietenii mei, într-o altă lume, aparent mai liberă, dar nu neapărat mai fericită. Aveam nevoie de ceva vreme să „prelucrez” acele imagini neconvenţionale despre Iisus Hristos…O singură remarcă, Florinaccio, CFR-ul NU VA FI RĂSTIGNIT NICIODATĂ !!! Ştii de ce ? Pentru că îl protejezi tu, îl protejez eu, îl protejează o întreagă „Tribună”, îl protejează Transilvania…Sărbători fericite, La Mulţi Ani !!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.