Standing ovation! [Manchester United – CFR Cluj 0-1]


Trăim senzaţia entuziasmantă a unei încheieri grandioase de spectacol. Publicul aclamă în picioare, ovaţiile curg de pretutindeni, până şi criticilor le tremură acum mâinile de emoţie. Totul se întâmplă pe una dintre cele mai mari scene ale lumii, într-o lumină a reflectoarelor fermecătoare, inegalabilă. Actorii şi-au atins apogeul carierei lor, au reuşit să performeze aşa cum nimeni nu-şi închipuise vreodată.

De unde au avut puterea, inteligenţa, improvizaţia? Ai vrea să-i mai vezi măcar o dată, să-i chemi la un „Bis” imposibil, dar nimic nu va mai egala minunea ce tocmai s-a petrecut. Ca în faţa unui sublim act artistic, rămâi năuc, îţi trebuie minute, ore întregi să înţelegi exact noima şi proporţiile realizării la care ai asistat. Una la care ai participat, prin hipnoza desăvârşitului meşteşug, te-ai identificat cu acţiunea, ai uitat complet de tine însuţi, de condiţia ta de privitor, te-ai întrupat şi ai luptat cu inima şi cu mintea, direct pe scenă, alături de fiecare dintre cei prezenţi fizic acolo. Ai tremurat la fiecare ezitare, ai scandat în intimitatea forului tău interior, ai icnit la lovituri, ai sorbit până la ultimul strop emoţiile şi victoria, ai dus alături de ei toată această epopee europeană a serii de miercuri. Nu toate piesele au final fericit, cele cu adevărat bune, cele cu tâlc şi învăţăminte te obligă să meditezi. La noi a fost un deznodământ tragic, titanii au urcat până la Soare, l-au atins, pentru a cădea apoi, la final, cu aripile frânte. Doborâţi şi totuşi victorioşi. Acesta este eroismul în adevăratul său sens, acela care prin efort, prin depăşirea propriilor puteri, dă sens până şi eşecului. Cei ce se potenţează în acest fel nu pot fi niciodată declaraţi înfrânţi, au dreptul de a fi mereu zâmbitori şi mândri de ceea ce au înfăptuit, au dreptul la un loc în istorie! Istoria nu se renegociază şi, mai cu seamă, nu se uită. Iar noi ne simţim privilegiaţi că am putut asista la marea lor luptă. “This was their finest hour”!

CFR-ul a dat clipa sa supremă de strălucire. Nicio împlinire de până acum n-o egalează pe cea de pe Old Trafford. S-a spart din nou o barieră, s-a doborât un nou mit, după Roma, acum 4 ani: Manchester United. Comentatorii sportivi încep să pronunţe cu tot mai multă siguranţă în voce „Cluj”; semn că deja ne ştiu, că nu mai reprezentăm un punct exotic pe harta Champions League, semn că am intrat în prezentul continuu european. Ne-am dobândit acest statut prin propriile realizări, prin perseverenţa cu care am atins grupele Champions League, prin curajul cu care am ţinut piept oricărui adversar. Când vor reuşi şi alţii să bată pe Manchester United, atunci vom avea obiect de comparaţie. Până atunci însă CFR va rămâne o bornă pentru fotbalul românesc, iar această toamnă magică europeană a noastră va fi punctul înspre care se vor îndrepta toate ţelurile celor ce ne concurează.

Dar, dincolo de bani, dincolo de tururile trecute şi de cât de sus putem ajunge în vreo competiţie continentală, cred că acesta este scopul nostru, acestea sunt momentele cu adevărat glorioase: luptele cu marile forţe ale fotbalului. A fost Roma, a fost Chelsea, Bayern, acum a urmat Manchester United. Ce folos să urci până în optimi sau în sferturile unei competiţii târâş, pe coate, străduindu-te să te strecori, să scapi nebăgat în seamă de nimeni şi, ajuns acolo să fii rapid lichidat? Momentele cu adevărat notabile sunt acestea în care indiferent de faza competiţiei orice cunoscător al fotbalului află despre bomba detonată de CFR. Sub aspectul realizării, al imaginii, acestea cred că valorează mult mai mult, acestea cresc cota clubului. Sigur, există calcul rece al cifrelor, al sumelor obţinute din premiere. Nu vă faceţi griji pentru astea, cota clubului este coeficientul multiplicator al banilor, al deciziei unui jucător sau altul de a căuta CFR-ul ca un loc în care să se afirme, să caute performanţa. Aceste meciuri dau imaginea, fac audienţa, aici contează să se audă strigându-se „CFR” sau „România”. Galeria CFR-ului a fost şi ea protagonista acestui moment, a confiscat de atâtea şi atâtea ori fundalul sonor, a pus astfel semnătura acestui club în cartea selectă de oaspeţi a acestui templu al fotbalului. Ferice de voi, fericiţilor!

Parcă nici nu poţi concepe: Manchester United – CFR 0-1. Pare o iluzie, pare o farsă de camera ascunsă. Echipa care se chinuie cu adversarele din campionatul intern se duce şi învinge una dintre primele 5 forţe ale lumii! Un meci fără miză pentru ei? „Doar” un milion de euro în joc şi 71.000 de spectatori în tribune. Dumnezeu ştie câte zeci sau sute de milioane de telespectatori în întreaga lume. O astfel de echipă nu face cadouri, nu îţi netezeşte calea. Îşi face calcule reci, ştie că n-are de ce să pună titularii în teren, dar trimite rezerve care au cote între 3 şi 65 de milioane de euro, o alcătuire care ar putea oricând să câştige o dublă de Champions League! Poate că nu a mai fost acea stricteţe tactică, deşi de la un “SIR” ca Alex Ferguson mi-e greu să cred că ar fi lăsat ceva la voia întâmplării, ba chiar a încercat să întrepătrundă ucenicii cu maeştrii, să dea o stabilitate construcţiei, astfel încât pe teren au apărut staruri precum Rooney, Hernandez, De Gea, Wellbeck sau legendele Giggs şi Scholes. Să  punem în balanţă şi faptul că cei nou-intraţi au vrut fiecare să impresioneze, au vrut să fure privirea managerului. Aţi văzut vreun cadou făcut de englezi? Eu am văzut durităţi, risipă de energie, ambiţie din partea lor şi, când au simţit cuţitul la os, chiar şi lipsă totală de fair-play – cum a fost la faza când Rui Pedro era întins pe gazon, după ce fusese lovit la spate. Asta e cu atât mai reprobabil cu cât cu doar câteva minute înainte Mureşan făcuse un gest de lord faţă de ei. Un adversar căruia îi e totuna victoria sau înfrângerea nu te tratează aşa. Au vrut din răsputeri să câştige, au tras de ei chiar mai tare decât la Istanbul (e destul să priviţi comparativ titularii dintr-un loc şi din celălalt), dar atât le-a fost permis. Sougou, Alberto, Felgueiras, Mureşan, Piccolo şi Cadu le vor rămâne întipăriţi în memorie şi, poate, pe foile scouterilor.

Asta trebuie să se întâmple pentru că ceea ce au reuşit clujenii, jucătorii care câştigă într-un an cel mult cât ia Rooney într-o săptămână, sfidează logica fotbalului. N-a existat sentiment de inferioritate, n-a existat timorare, au atacat atât cât au putut, au făcut faţă marelui Manchester, au fost mai diabolici decât diavolii. Nu s-au coborât liniile de apărare în jurul careului decât chiar numai pe final, au abordat acest meci de la egal la egal, cu o tactică de echipă mare. Raportul de ocazii este de altfel destul de apropiat, ba chiar dacă ne amintim de prima jumătate de oră CFR-ul a fost în avantaj, ca exprimare. Din nou s-a abordat această strategie atipică, în care nimeni nu poate afirma cu certitudine care-i vârful. Să fie Bastos, Sougou sau Rui Pedro? O vânturare a poziţiilor, o improvizaţie naturală, funcţie de fiecare fază, imposibil de citit de către adversar. De ce n-a jucat CFR-ul mereu astfel? De ce s-a complăcut cu alte idei, de ce s-a spus de atâtea ori „nouă ne trebuie jucători puternici”? Iată cum se joacă fotbalul modern: cu viteză, deplasare continuă pe teren şi cu un curaj nebun. Nu mi-a venit să cred când, având 1-0 pe tabelă, CFR-ul făcea pressing cu Sougou şi Rui Pedro la De Gea. Nu i-am lăsat pe englezi să vină peste noi decât atunci când disperarea se instalase. Echipa noastră a ştiut exact ce face, a stăpânit perfect zonele terenului. Singurul moment în care situaţia a scăpat de sub control a fost în prima repriză, după ce tocmai marcase Braga în Portugalia. Atunci, ştiind că e destul şi un egal şi că suntem deja în optimile Champions League a existat un mic moment de visare. Noroc cu Felgueiras, cel care i-a învăţat pe diavoli ce înseamnă squash-ul, prin intervenţiile sale. 3-4 faze, atât cât să fim salvaţi de gongul pauzei, atât cât Paulo Sergio să reaşeze lucrurile pe făgaşul normalului.

Ce s-a văzut după pauză confirmă faptul că avem în sfârşit antrenor! Echipa a fost din nou calmă la reluarea jocului, s-a proptit viguros în faţa adversarului şi, chiar dacă atacanţii noştri au părut mai precipitaţi, mai grăbiţi, la finalizare, cheia au avut-o mijlocaşii defensivi. Mai întâi a încercat Muri un şut de la 35 de metri, cu efect invers de poartă, unul care a învăţat mingea cum trebuie să zboare pentru a intra în plasă. Apoi a venit Alberto, jucătorul atât de blamat (cu temei) în foarte multe dintre eşecurile acestui sezon şi a reuşit capodopera carierei sale. Cu siguranţă este cel mai frumos gol reuşit de CFR în cupele europene, este o execuţie pe care până şi englezii o aplaudă, chiar şi azi. Cum a intrat în plasă, cum s-a dus mingea, cum a virat pe lângă mâinile lui De Gea – sunt sigur că toate astea le-aţi văzut deja de cel puţin 5 ori până acum. Ce mi-a plăcut mie în special după aceea a fost atitudinea echipei, cum nu am practicat anti-jocul, cum atâta vreme cât englezii nu au mutat nimic tactic, nici Paulo Sergio n-a clipit. Exact ca într-un duel în vestul sălbatic, antrenorii s-au privit în ochi. Sergio şi-a ţinut nervii, a păstrat mutările doar pentru a da răspunsurile corecte mutărilor lui Ferguson. A ştiut să le transmită jucătorilor ideea că sunt stăpâni pe situaţie, nu a alterat ceva ce funcţiona de altfel foarte bine. Asta este cheia cu care se poate ieşi din grupe în Champions League: nervii tari şi respect pentru competiţie. Laşii nu au nicio şansă. Calificarea nu s-a pierdut la meciul CFR – Galatasaray, cum greşit aud ideea. Nu, acolo Paulo Sergio a încercat din răsputeri să întoarcă scorul. A şi reuşit, egalarea survenise. Totuşi, calificarea în optimile Champions League s-a pierdut la Istanbul şi în Gruia, cu Manchester United. La Istanbul aveam avantajul terenului impracticabil, al scorului şi al liniştei că dacă am fi obţinut acea victorie nimic nu ne mai oprea. Să ne fi apărat acolo ca în Anglia, cu fundaşii la 30 de metri de poartă, cred că şi azi tabela ar fi arătat 0 în dreptul turcilor. La fel şi cu Manchester, în tur. I-aţi văzut, au venit cu titularii. Câtă vreme i-am tratat corect, bărbăteşte, a fost 1-0 pentru noi. Imediat ce ne-am retras, româneşte, a venit întoarcerea de scor. Aşadar, acolo căutaţi eventualele cauze ale neîmplinirii unui lucru, până la urmă, dincolo de posibilităţile noastre: calificarea în optimile UCL. Paulo Sergio nu ştie însă „metoda românească”, el s-a perfecţionat în Scoţia, acolo unde bărbaţii, deşi cică poartă fuste (nu izmene/iţari), sunt mereu bărbaţi! Asta au fost ieri ceferiştii: luptători, bărbaţi până la capăt. Nu s-au dat înapoi nicio clipă, au intrat pe măsura englezilor în jocul dur tolerat de către arbitru. Dacă era în campionatul românesc un meci ca cel de ieri aduna minimum 10 cartonaşe galbene (multe dintre ele date aşa cum sună refrenul autohton: „acoperite de regulament”). În Champions League se joacă altceva, acolo un umăr în coaste este fault, legea avantajului şi atât. Asta dacă nu cumva arbitrul nu face semn să se ridice cel căzut la pământ; nimic nu pare să-l înduioşeze. E greu ca după o astfel de încleştare cu scântei să te poţi adapta stilului “flower power” din campionatul nostru, dar cred că va fi interesant ca la scâncelile despre arbitraje care vor urma la „emisiunile de analiză” interne să arătăm câteva faze de miercuri seara (sau din alte seri), să demonstrăm ce înseamnă un arbitraj şi un fluieraş mai mult… în frunză.

Una dintre cele mai complicate treburi pare acum a se alege jucătorul meciului. E ceferist, asta e sigur! Să fie Felgueiras şi ale sale intervenţii 100% curate? Mi-a plăcut enorm că a putut bloca şi 1 contra 1, dar şi şuturile înşelătoare. A negociat bine şi centrările înalte, dar şi jocul de picior. A fost portarul perfect, a dat încă o pildă de cât de nepregătiţi am fost la precedentele participări în Ligă, cât de puţin pricepeam atunci fotbalul neglijând acest post. Să fie omul meciului Luis Alberto? La pachet cu Mureşan, desigur. Amândoi au fost magneţi de mingi, au interceptat zeci de pase, au şi greşit, dar au şi răscumpărat. Golul lui Luis Alberto îl face pe portughez să iasă un pas în faţă, dar asta e nedrept faţă de ceilalţi. În privinţa lui spun doar că aş fi curios dacă Braga nu l-a împrumutat cumva cu opţiune de cumpărare – de regulă astfel se vine la CFR. Dacă avem aşa ceva atunci măcar pentru un astfel de moment ca cel de la Manchester trebuie să activăm clauza.

Aş lăuda îndelung apărarea. Ei au dus greul, ei au avut de luptat cu adversari pe care numai rezerve nu-i poţi numi. Rooney, Wellbeck şi Chicharito sau, în cifre, pe transfermarkt, 65 + 17 + 18 = exact 100 de milioane de euro! Dacă 4 de-ai noştri au ţinut cu brio piept celor 100 de milioane, calculaţi singuri cât valorează Cadu, Piccolo, Ivo Pinto şi Rada. Fundaşii centrali au avut ceva ezitări, inerente în faţa unor astfel de adversari, au pierdut câteva dueluri aeriene, însă cei de pe benzi au fost ireproşabili. Chiar dacă alţii s-au văzut mai mult în joc, cred că Ivo Pinto şi mai ales Rada (fiindcă nu-i poziţia lui naturală acolo) merită aplauze prelungite pentru prestaţia avută.

În fine, cei care au rămas oarecum datori au fost cei din atac, un pic nesincronizaţi – dar e de înţeles, nici ei nu cred că ştiau exact cine, ce joacă -, un pic prea grăbiţi la finalizare, prea cuprinşi de emoţii. Din nou Bastos şi Rui Pedro au avut apetit prea mare pentru plonjoane ridicole, Camora a ales să asigure mai mult apărarea, iar singurul care a strălucit pe deplin a fost Sougou. Oare ce mai trebuie să facă senegalezul pentru a fi transferat de cluburi mari, pe măsura lui? Dacă sunt sigur de un transfer, de un om pierdut din această echipă, el este. Nu văd cum ar mai rămâne la CFR, nu pe salariul de acum. E de înţeles însă, şi-a făcut datoria faţă de club ca nimeni altcineva până acum. Lume pleacă, lume vine… Sunt curios ce jucători vor fi acum tentaţi de a veni la Cluj. Avem un mare atu, acest meci vorbeşte acum despre noi şi trebuie să ştim să-l folosim în negocierile ce urmează. Nu avem voie să căutăm mize mici, nu acum când vom pierde, (pardon, vinde!) jucători de primă mână.

Rămânem în Europa League. Nu e mult, nu e important. E doar un deliciu pentru primăvară, un mic ţel şi un test pentru a ne măsura forţele cu formaţii mai apropiate, mai pe măsura noastră. Ne plac prăzile mari, trofeele de expus Europei, dar va trebuie să arătăm calitate şi cu echipe care se vor speria ele de noi. Să nu păţim ca în campionatul intern cu ele. Europa League e o competiţie lungă şi fără prea multă sare şi piper. Ne putem însă îmbogăţi zestrea de puncte, putem să facem coeficientul să treacă prin tavan. Ne va ajuta în câţiva ani să fim măcar în urnele capilor de serie şi poate chiar în urna a III-a din Champions League. Altă miză nu prea văd, Europa League nu e nici măcar umbră de consolare pe lângă o participare în optimile Champions League. Da, am adunat 10 puncte în grupă şi totuşi suntem pe locul 3. Pare incredibil, pare nedrept, nu? Am căutat din 2007 încoace. Ştiţi câte echipe au ratat participarea în optimi având atâtea puncte în grupe? Manchester City în 2011, Chelsea şi CFR anul acesta. Atât! care e deosebirea? Vi se pare că Manchester City sau Chelsea erau în urna a IV-a ca CFR-ul? Fiecare au avut atunci în grupă echipe care nu adunau mai mult de 1 punct. CFR-ul a trebuit să trudească enorm pentru aceste puncte, să răstoarne toţi sorţii urnei, să jumulească a doua favorită a grupei şi iată că tot n-a fost de-ajuns.

Calculele lui Manchester, deşi logice, au fost meschine, au stricat echilibrul grupei. Dacă turcii nu băteau la Istanbul, atunci ieri încă erau în mare luptă cu portughezii, Braga mai avea şanse la Europa League. Niciodată n-ar fi câştigat Galata la Braga şi, iată, foarte simplu, chiar şi numai cu 7 puncte CFR ar fi fost calificată. Victoria asta a turcilor în Portugalia îmi pare cusută cu aţă albă. Ca unul care în ultimele minute ale meciurilor am urmărit cu un ochi CFR-ul şi cu unul live streaming-ul de la Braga, pot spune că portughezii nu au dat semne că vor să-şi apere corect şansele. De scoruri de 1-2, cu întoarceri spectaculoase de scor într-o singură repriză cred că suntem sătui, noi cei căliţi în apropierea ligii lui Mitică. Putem fi orice, dar nu naivi. Ce s-a întâmplat la Braga demonstrează încă o dată că fotbalul european nu e absolut deloc sfânt. Civilizaţia mult clamată ţine doar până la buzunare şi buzunăreală. 1 milion de euro, asta era miza pentru Braga în acel meci, în caz de victorie. Până la pauză o aveau asigurată, puseseră pistolul la tâmpla turcilor. Moment prielnic de negociere? Ce ciudat s-a schimbat totul după ieşirea de la cabine! Nu există şi nu vor exista probe (cine să apere cauza CFR-ului?!), dar este o evidenţă a lucrurilor văzute, fiindcă jocul nu păcăleşte pe nimeni. În prima repriză Braga a avut de cel puţin 3 ori mai multe ocazii decât Galatasaray. După pauză totul a basculat din senin. Să fi fost terenul înclinat aşa tare spre poarta aia? Cu câtă ardoare s-a jucat? După 1-2, în 12 minute rămase, portughezii nu au mai avut nici măcar o ocazie de poartă. Au abuzat de centrări prin careu, pregătite special pentru portarul sau pentru fundaşii adverşi – pe multe nici măcar nu le atacau. Cât de mult s-au zbătut echipele a observat-o şi arbitrul. Spuneţi-mi, care a fost ultimul meci pe care l-aţi văzut în care, în a doua repriză să se prelungească, precum la Braga, doar cu 2 minute – adică exclusiv înlocuirile şi nici măcar ălea?  Ce cred? Simplu: Galatasaray s-a făcut „frate” cu Braga pentru a trece „puntea”. Potul de 1 milion de euro e o nimica toată, nu asigură cu nimic competiţia asta, poate fi făcută oricând o contraofertă mult mai suculentă.

Să fi văzut Galata dominându-i pe portughezi, aş fi acceptat cu sportivitate că aşa a fost să fie. Da, până la urmă turcii ne-au bătut pe noi în meci direct. Dar noi am bătut pe Braga, de 2 ori. Iar, cel mai important, Braga a părut net superioară Galatei, aveau exact antidotul pentru ei. Deci, există o tranzitivitate a rezultatelor, a forţelor. Conjunctura a fost să ajungem la acest ultim pas şi să fim martorii unui asemenea show ieftin. Noi teatru, cu aplauze îndelungi, dincolo teatralitate, cu scenariu de telenovelă turcească. Pentru asta voi fi suporterul fervent al oricărui adversar pe care-l va avea Galatasaray în optimi. Să ia o bătaie de moarte! Hoţii vor fi dovediţi astfel, ei merită să plătească.

Să învingem pe Old Trafford a fost un vis pe care nici măcar n-am avut curajul să-l imaginăm. Să câştigăm acolo şi, totuşi, să nu schimbăm cu nimic soarta calificării, ţine de o cumplită ironie. Greşit! Am câştigat un respect şi o apreciere inegalabilă atât pe plan extern, cât şi pe cel intern. Doar aspiranţii la găleţi de ridicol mai pot cârcoti despre CFR, doar ei mai pot pune între paranteze realizările din acest sezon de UCL. Recorduri interne au căzut în faţa CFR-ului acum. Recordurile sunt făcute spre a fi doborâte, dar, la ce tsunami se prefigurează în fotbalul intern şi la ce convulsii vor urma, cred acum că nimeni nu va mai apuca să se apropie de performanţa noastră de acum. Nimeni, nici chiar noi! Până când va ajunge din nou o formaţie românească să facă surprize în Champions League formatul actual va fi fost de mult timp schimbat, fie într-o superligă europeană, fie în grupe de 5, sau grupe regionale sau cine ştie ce idei năstruşnice de reîmprospătare a competiţiei şi creşterea audienţei se vor mai scorni. De aceea, CFR intră azi în istorie şi nimeni nu are cum să ne mai ia locul.

Să ne ridicăm în picioare şi să ovaţionăm aceşti eroi!

Autor: Albusibiu

42 de comentarii

  1. intradevar este greu sa treci cu vederea ce sa intamplat la Braga….greu si foarte dureros….pacat pentru baietii nostri minunati…meritau mai mult

    Apreciază

  2. sa comparam cum s-a prezentat Braga acasa cu Galata si cum s-a prezentat Molde la Stuttgart.. Norvegienii merita tot respectul, in timp ce sunt convins ca Peseiro astepta de mult momentul sa o coaca unei echipe romanesti..

    Apreciază

    • Doar ca nemtii nu au in vocabular cuvinte precum „bacsis”, „pesches” asa cum au turcii, nici nu s-au gandit sa foloseasca asa ceva la pauza. Nu cred ca tradarea portughezilor a venit de la Peseiro, ci a avut doar rationament financiar, Galata fiind dispusa sa plateasca orice doar sa se califice. Declaratiile alea ale turcilor despre cum l-au vazut ei pe Terim pus pe ganduri si cum au priceput ca-i de rau, chestiile astea cu zambet subinteles, imi intregesc imaginea ca totul n-a fost decat un simulacru. Ahh, cat mi-as dori sa existe vreo metoda prin care lumea sa-i prinda, sa scape ceva dovezi… Din pacate e o afacere profitabila pentru ambele parti, asa ca nimeni nu va susoti nimic..

      Apreciază

  3. Tipic romanesc, inca o data, ne uitam in curtea vecinului. Hai sa ne vedem noi de fotbalul nostru, hai sa facem egal bu Galatasaray acasa, hai sa rezistam pe orezarie… si in final hai sa fim seriosi ca s-a intamplat ca din cele 15 meciuri jucate cu Manchester sa fie acel singur meci cand CFR putea invinge. Hai sa ne uitam la jocul echipei, care e imbucurator, hai sa mai asteptam sa ne vina si noua randul… Cand o-m umple si nou stadionul meci de meci ca turcii si englezii, cand aducem jucatori cu min 5 mil E si vindem cu 7 zerouri, putem sta la masa bogatilor mai la centru, nu la coltul mesei cum suntem perceputi acum. Pentru merite deosebite, in situatii dificile… ma inclin si aduc multe si meritate STANDING OVATIONS!

    Apreciază

    • Barox, macar de dragul discutiei, uita-te la ultimele minute ale acelui meci ca sa intelegi minciuna de la Braga. Am spus ca suntem cei mai modesti din grupa, ca in mod normal nu trebuia sa adunam mai mult de vreo 4 puncte, am spus ca nici ca stil de joc, cu cea mai redusa posesie, nu am fi meritat sa mergem mai departe, dar sa fim scosi din lupta de un blat este totusi prea nedrept – si mici si furati…

      Apreciază

      • Corect, n-am zis niciodata ca Braga a murit pe teren in repriza a doua insa daca ai nostri prealsaviti conducatori nu dau din aripi mai mult in privinta acestui meci de ce ne mai excitam nervii cu „daca si poate”? Eu sunt multumit de echipa, parcurs, joc (in ultima vreme) … si rezultat. In fond aceasta iarna avem de ce merge la colindat sa adunam bani…mai avem un meci european ! Accesul in EL poate sa aiba si efecte benefice, se vor da drumul la unii jucatori bine cotati(nu vor fi tinuti pentru cele minim 2 meciuri din UCL). Eu sunt de parere ca s-a terminat un ciclu cu meciul de la Manchester…singura bila alba de pe masa – Paulo Sergio, care va incerca de acum inainte ca la snooker sa gaseasca pozitionarea pentru urmatoarea bila, nu neaparat sa joace mereu cu bila neagra(Albulescule intelegi tu ce vreau sa spun).

        Apreciază

  4. Albule, frumos articol, pe masura victoriei obtinute de baieti pe Teatrul Viselor. In cea mai mare parte sunt de acord cu tine in ceea ce afirmi aici, doar in privinta competitiei in care am fost trimisi, -nu neaparat de jocul rezultatelor, cat mai ales de jocurile de culise- in speta, Europa League, nu subscriu. In urma cu 7 ani, atunci cand 5teaua si Rapidul au ajuns atat de departe, Europa League sau cum s-o fi numit ea atunci, chiar era o competitie de mana a doua, cu echipe de plan secund. Aminteste-ti, te rog, formatul acelor grupe, cu 5 echipe si doar 4 meciuri (doua acasa si doua in deplasare), din care treceau mai departe primele 3 clasate. De exemplu, Rapidul a fost in grupa cu PAOK Salonic, Rennes, Sahtior si Stuttgart, cu un program avantajos, adica cu echipele mai slab cotate, meciuri acasa, iar cu Sahtiorul lui Lucescu senior, in deplasare, cu 3 puncte acontate din oficiu. In total, 9 puncte acontate si o calificare in primavara, fara emotii. Nici 5teluta n-a prins adversari mai grei pentru ca nu erau de unde. In primavara europeana, Rapidul a dat peste niste nemti destul de bine cotati, dar care tratau cu destula superficialitate aceasta competitie. 5teaua, ca de obicei a dat mai intai de un adversar usor, Heerenveen, apoi de Betis Sevilla, echipa care la putina vreme avea sa retrogradeze in Segunda. Apoi a urmat derbyul de cartier cu Rapiduletul si semi-finala de pomenire cu Boro, o alta echipa ce urma sa retrogradeze la putina vreme, de aceasta data din Premier League. Cam asta era valoarea competitiei in urma cu 7 ani. De atunci, premiile au tot crescut, s-a renuntat si la grupele acelea ciudate, iar echipele ce intra in aceasta competitie, au un nume in Europa si nu o desconsidera total. Chelsea, Inter Milano, Atletico Madrid, Liverpool, Lyon, Tottenham, Lazio, Benfica sau Ajax, ca sa dau doar cateva exemple, chiar spun ceva in fotbalul european si cred ca pe oricare dintre acestea visam candva sa o intalneasca CFR-ul, chiar si intr-un meci amical, nu intr-o dubla de primavara europeana. Tu spui ca nu e mult, ca e doar o palida consolare ca am ajuns doar aici, eu zic ca e destul. Mai zici, ca pe aici adversarele se vor speria de noi, eu insa nu prea cred. Lipseste sarea si piperul ? Deloc. Eu deja abia astept dubla de foc din februarie, cu cine o fi sa fie, si chiar ma gandesc sa fiu prezent pe stadion si la tur si la retur, dar sa vedem mai intai cu cine vom cadea la tragerea la sorti. Eu, pentru ca inca nu ma pot trezi din frumosul vis de pe Old Trafford, chiar continuu sa visez, de aceea am facut singur tintarul pentru meciurile de la iarna si apoi din primavara. Celor ce nu v-ati plictisit inca de mine va spun si ce-a iesit. In 16-zecimi jucam cu svabii care i-au desfiintat pe stelemisti si bineinteles ca trecem de ei. Oile se vor deplasa in Spania si vor da piept cu cei de la Levante, de care vor trece cu sprijinul capsunarilor care ii vor sustine frenetic. In optimi, noi schimbam macazul, aproape intocmai ca romanii in al doilea razboi mondial, doar ca atunci am inaintat mai intai inspre est si apoi inspre vest, acum facem invers, intai spre apus cu svabii, apoi inspre rasarit, pentru a tine piept rusilor. Deci, vom trece si de aceasta data Nistrul si la comanda generalului Paulo Sergio, doar la Kazan ne vom opri. Acolo va fi o batalie mai grozava decat cea de la Stalingrad, pe care de aceasta data o vom castiga, chiar fara pierderi umane. Razboinicii ultranationalisti ai lui Jiji, vor ataca in optimi Germania nazista, unde vor da piept cu Borussia Mai Fa Un Blat, de care normal ca vor trece, ca lor doar 4-5 trupe din Europa le pot face fata nu si acesti nemtoi amarati. 🙂 (au ei ce au cu aceste cifre 4 si 5). In sferturi trecem impreuna canalul manecii, noi pentru a ne duela cu baietii din orasul Beatlesilor, care se stie ca nu vor ramane niciodata singuri, iar ei cu amaratii aia de mineri de la Newcastle. Desigur ca trecem cu bine si peste aceste hopuri, pentru a ne rezolva in semi-finala dilema din campionat: cine sunt mai tari, razboinicii lui Jiji, sau urmasii lui Matyas Rex. Normal ca ii executam scurt, atat acasa, cat si in deplasare, aratandu-le cele 5 degete de la fiecare mana, in semn ca am razbunat-o in sfarsit pe adevarata Barca, cea din vest, ca de asta din est, doar gura e de ea. In finala de la Amsterdam, dam din nou peste londonezii de la Chelsea, pe care ii invingem in timp regulamentar, deci neavand nici macar nevoie de prelungiri. E un semn clar ca ne-am invatat bine lectia din urma cu 4 ani si ca am ajuns in sfarsit la un next level atat de mult dorit.

    Apreciază

    • Sunt de acord cu tine ca primavara in Europa League nu e nici pe departe o palida consolare. A juca in primavara europeana e ceva special cu care nu se intalnesc echipele romanesti prea des. Si deci eu sper ca vom trata meciurile din primavara cu toata seriozitatea. Daca am reusi sa trecem de un tur (poate doua) ar fi ceva super. Eu personal as prefera oricand sa reusim sa trecem de 2 tururi in primavara Europa League unei participari anoste in optimile Ligii Campionilor impotriva unei echipe de gen Bayern sau Barcelona care ne-ar da cate un 3-0 in fiecare meci. S-a vazut si in meciul cu Galatasaray de acasa ca nu suntem la nivelul echipelor adevarate din fotbalul european. E o performanta faptul ca i-am batut acum pe Manchester, dar cred ca ne sta mult mai bine sa jucam cu echipe cu care sa avem ceva sanse decat cu unele cu care am face doar act de prezenta. Mi-ar fi placut sa ne calificam acum in Liga Campinilor ca sa fim noi prima echipa romaneasca ce reuseste asta, dar eu personal nu sunt chiar atat de dezamagit fiindca mi se pare ca Europa League in primavara e o competitie care e cat se poate de serioasa. E adevarat ca unor echipe din campionatele mari nu prea le pasa de ce se intampla cu ele in Europa League (de unde si faptul ca in fazele superioare ajung de obicei echipe din campionate de nivel mijlociu), dar pentru noi ar fi o performanta extraordinara sa reusim sa eliminam una sau doua dintre echipele astea. Sper sa incercam asta si sa reusim.

      Apreciază

  5. 1. Alex, ii nedreptatesti pe Rui Pedro si Bastos, nu i-am vazut niciodata atat de determinati ca in acest meci. Fara daruirea si ambitia lor n-am fi putut juca atat de sus. Rui Pedro avea in momentul schimbarii aproape tot atati kilometri alergati cat e normal pentru un meci intreg. Ca nu le-a iesit jocul in momentele de posesie… se mai intampla, a fost si ghinion, tot asa s-a nimerit ca Rui Pedro sa dea pasa decisiva, iar Bastos sa fie la primire. Adica tobosarul la pian, iar pianistul la tobe. Daca din dinamica jocului ieseau rolurile invers, acum povesteam de golaverajul negativ al castigatoarei grupei 🙂 2. Nu stiu ce jucatori vom pierde (pardon, vinde :)), dar, daca e corect ceea ce am citit pe kvsc, nu se pot face decat maximum 3 schimbari in lista de jucatori declarata la UEFA, inainte de jocurile din grupa. Banuiesc ca nu vom ramane cu 15 jucatori pentru meciurile din EL 🙂 3. Chiar daca a fost ceva necurat la mijloc (ul meciului :)), nu-s de acord si pace cu partea ca Braga ar fi stat capra in fata turcilor. Discutiile astea tot timpul imi aduc aminte de punctul de vedere nenegociabil al gesepeului, dupa meciul din primavara contra Otelului.

    Apreciază

    • Caneto, dintre portughezi si turci pe care-i poti considera drept oameni de onoare? Ce ar fi greu de crezut ca cele doua parti s-ar fi inteles la pauza pentru un castig comun: banii? As fi crezut ca meciul a fost curat daca n-as fi vazut felul in care Braga a macinat pana la pauza, felul in care si-au marit singuri potul si felul in care au jucat aproape ca Snagovul dupa ce s-a facut 1-2. Tocmai, aici nu e vorba de campionatul Romaniei, unde blaturile (de interes sau de pariuri), tocmai de aceea mi se pare haios ca nici milionul de euro care se afla in joc nu mai era o miza suficienta. Spune-mi, te rog, care sunt argumentele tale pentru care meciul a fost corect?

      Apreciază

      • N-am vazut meciul, decat un scurt rezumat, nu stiu daca s-a jucat sau nu pe bune, pornesc doar de la zicala ca hotul neprins este negustor cinstit, nu au sens aceste acuze inutile. Daca si noi calarim aceasta tema, de ce ne miram si revoltam atunci cand prosportul si gesepeu vad numai blaturi si/sau erori de arbitraj in orice meci al CFR-ului in competitiile interne?

        Apreciază

        • Caneto, nu vorbim despre o situatie in care o echipa era superioara celeilalte si cea invinsa nu putea sa mai atace (dupa ce in prima repriza ii luasera pe sus pe adversari) si nici despre chestiuni de genul „uite-l pe ala, s-a dat deoparte din zid, a facut un spatiu de 30 de cm!”, ci despre Braga care nu mai voia sa dea gol, ba daca ar fi putut ar mai fi luat inca unul (in min. 89 cei de la Galata au mai avut o bara) tocmai ca sa fie regia completa. Mi s-ar fi parut corect ca blatul sa se faca inainte de meci, sa castige turcii clar, cu un joc liniar mai bun, dar cred ca portughezii au fost parsivi cat au putut ei, jucand prima repriza asa cum stiau ei mai bine.

          Apreciază

  6. Frumos articol si lung al naibii..l-am citit in 2 reprize ca si la fotbal :).Totusi , parerea mea e ca noi am pierdut calificarea la Cluj cu galata si nu la Instambul sau cu MU acasa.Hai sa fim corecti si impartiali, sa nu ne lasam dusi de val, sa nu gandim anti Andone si pro Sergio.La Instanbul s-a scos maximul cat s-a putut dupa ce un ciocoflendere de arbitru ne-a privat 70 de minute de un om pe teren.Nu cred ca stiti cum de altfel nici eu nu am cum sa stiu dar imi imaginez si ma pun in pielea lor, cum e sa joci in 10 oameni in vacarmul de acolo.Deci pana una alta un egal scos acolo e mai mult decat corect, neuitand nici faptul ca am jucat totusi cu un nume in fotbalul european.Iar la Cluj cu CFR, am jucat intr-adevar cu echipa 5 a lumii, adica cu titularii lor, ce vreati mai mult???O MINUNE?!. Problema a fost acasa cu Galata, publicul trebuia sa fie al 12 jucator , ceea ce nu a fost din pacate, iar jucatorii parca nu au inteles ce trebuie sa joace , au fost cam nesiguri pe ei.

    Asta este, viata merge inainte.Am facut 10 puncte intr-o grupa unde multi nu ne dadeau nicio sansa , unde am fost vazuti ca victime sigure chiar si in fata celor de la Braga.Nici noi nu credeam intr-u totul ca la sfarsit noi vom avea 10 puncte si ca vom bate muuuuult prea discutatul record al Urzicenului, si care fie vorba intre noi ,daca imi aduc bine aminte, golurile date de ei au fost defapt autogoluri ale adversarilor.

    Eu ma bucur ca nu ne-am calificat in optimile CL, va rog nu dati cu pietre in mine, ma bucur pentru ca in EL mai ai o sansa, poti sa mergi cel putin pana in semifinale daca prinzi un culoar bun.In optimile CL nici 3 super Mario nu ne ma salva de atatea ori ….HAI CFR!!

    Apreciază

  7. Vă rog să nu îi mai consideraţi pe occidentali atât de corecţi. Este o falsă impresie. Banul, din păcate, domină orice societate (română, germană, portugheză…). Singura diferenţă este că hoţia la occidentali nu e pe faţă, ştiu şi au grijă să o ascundă bine. Regia meciului de la Braga a fost bine făcută, nu a fost nimic întâmplător, iar oficialilor de la UEFA le-a convenit situaţia. Eu zic să ne bucurăm de realizările noastre (nu cred că vreunul dintre noi ar fi anticipat un parcurs atât de bun în CL) şi să coborâm din nori pe pământ românesc, că avem şi noi aici propria mocirlă (şi încă ce mocirlă) din care trebuie să răzbatem. Sper ca PS să îi coboare cu piciorele pe pământ pe jucătorii noştri, să reuşească să îi mobilizeze pentru campionat, iar conducerea să fie mult mai inspirată în privinţa noilor achiziţii ce vor urma şi să scape rapid de o ceată de jucători care fac o gaură imensă în bugetul clubului şi în sufletele suporterilor. Îmi doresc să evoluăm mult mult mai bine în campionat şi să se întoarcă spectatorii pe stadion (aici trebuie să facă şi conducerea ceva, e ruşinos ca o echipă campioană, o echipă de CL, să aibă atât de puţini spectatori).

    Apreciază

  8. Vă certați degeaba. N-am pierdut calificarea nici la Istanbul, nici acasă cu Manchester, nici acasă cu Galatasaray. Am pierdut-o în Gruia, bătând în mod „nefericit” Braga. Dacă făceam numai egal, Braga mai avea șanse de calificare. Trăgea cu dinții (intra și Beto!) și bătea în ultimul meci Galata, iar noi câstigam la Manchester. Calculați cine se califica cu 8 puncte! 🙂 PS. Nu cred în acest scenariu. L-am gândit doar pentru că mă amuză calculele făcute de voi mai sus. De fapt, în meciul cu Braga s-a câștigat o echipă, un antrenor și un viitor. Acela a fost meciul crucial din grupă. Un eșec (și ratarea încă unui obiectiv) putea avea urmări negative pentru club. Victoria de pe Old Trafford s-a clădit pe exuberanța de după meciul cu Braga.

    Apreciază

  9. SOFTUL DE NOTARE ESTE OPRIT (nu au sosit notări noi de vreo 6-7 ore). TABELUL CU NOTE ESTE REACTUALIZAT. URMĂTOAREA RUNDĂ DE NOTARE VA FI DUMINICĂ, DUPĂ PARTIDA (SPERĂM, VICTORIOASĂ…) CU CEAHLĂUL. HAI CFR !! HAI MUŞCHETARII !!

    Apreciază

  10. Arădeanul nostru a fost mai norocos cu cititul articolului în 2 reprize, eu l-am „terminat” doar după 3 (ca la box, sau -mai degrabă- la hochei, că tot e sport naţional la mine…). Articol de meseriaş, dar cu asta n-am zis nicio noutate. Felicitări, Albule !! Ca un scurt rezumat, ceva mai la rece : 1……….Se adevereşte, ce-am mai prognozat acu’ 2-3 luni, că acest parcurs de excepţie în CL aduce beneficii în toate planurile ( bani, imagine, glorie, cotă-de-piaţă,etc.) mult mai mari şi mai importante, decât un parcurs ireproşabil în campionat, dar cu clasicul parcurs în CL ( locul 4 cu 4 puncte ). Acest salt (uriaş, în opinia mea) are costurile lui la o echipă de talia CFR-ului factura trebuie decontată cumva. 2……….Înclin să dau dreptate celor care nu văd probleme mari în calitatea rezervelor, cu toate că nu sunt întru-totul de acord că avem „un lot echilibrat valoric”. Un lot echilibrat valoric nu are aproape nicio echipă din lume, cu timpul lucrurile se aşează, unii devin titulari, alţii rezervă, aceste lucruri se mai schimbă (vezi cazul Kapetanos…). Problema mare la noi era neutilizarea cât de cât periodică a rezervelor (măcar în partide de verificare), asta şi din cauza programului de toamnă efectiv infernal. După o pregătire de iarnă pot apărea surprize mari în randamentul unora (în bine, desigur), unii poate îşi vor reveni „cu capul”, alţii vor fi puşi unde trebuie în echipă, etc. Nu neg faptul că -totuşi- avem un „mini-lot” de vreo 3-4 jucători care nu ne pot ajuta cu nimic. 3……….Vânzarea perlelor nu va avea un efect aşa de devastator, cum se anticipează. Poate Felgueiras ar trebui păstrat cu orice preţ, dar ceilalţi (mai ales Kapetanos) pot fi înlocuiţi, chiar dacă asta impune şi un alt stil de joc (de ex. în urma plecării iminente a lui Sougou). 4……….chiar dacă voi fi nepopular, consider că anumite lucruri bune au fost făcute şi de Ando, a băgat totuşi echipa în grupe (în mod entuziasmant), a mai cules 4 puncte în grupe, şi -cu tot cu hibele lui, pe care le-am mai contabilizat- are un aport anume în realizarea acestui vis împlinit, pentru care merită mulţumiri. 5……….echipa a dovedit un profesionalism ireproşabil, este rândul nostru să „replicăm” şi noi la fel : nu neapărat cu „profesionalism” (că suntem un grup extrem de eterogen din toate punctele de vedere), ci -mai degrabă- ca ataşament, ca iubire necondiţionată a acestei echipe, care va mai creşte (echipa, adică), dar are nevoie de ataşamentul nostru sincer. Ar fi minunat ca în partida cu Ceahlăul tribunele să fie pline şi jucătorii să fie primiţi cum se cuvine…HAI CFR !!

    Apreciază

  11. O victorie minunata care a incununat un sezon european foarte bun.Cu tot parcursul remarcabil ramane regretul ca in ciuda acumularii a 10 puncte,nu am reusit sa trecem de grupe.Daca am fi reusit acest lucru realizam performanta formidabila pt. fotbalul romanesc de dupa anii ’90, cel putin la fel de valoroasa ca si semifinala stelei din EL.Parerea mea este ca am ratat calificarea in 3 momente decisive.Primul a fost in pauza meciului de la Instanbul cand turcii au drenat doar jumatatea noastra de teren,facilitand asaltul in timp ce noi am inotat in terenul lor nemaireusind sa tinem deloc mingea.Al doilea(cel mai important) a fost in pauza competitionala de dupa meciul cu steaua .Echipa era la pamant ca joc ,andone fiind principala cauza (fapt remarcat de multi dintre noi cu saptamani inainte,inclusiv Iuliu Muresan solicitand schimbarea).Paszkani a gresit amanand cu 2 saptamani inlocuirea.Acele 2 saptamani in plus cu noul antrenor ar fi putut schimba radical evolutia echipei cu Galata,drept dovada vezi meciurile cu Braga si MU.Al treilea moment decisiv a fost pauza meciului de la Braga.Eliminati fiind si sesizand ca nu se pot baza pe Mancheste baskanii au actionat rapid,chiar daca braga a devenit cea mai scumpa bautura din istorie in cele 15 min.de pauza.Pentru necunoscatori, a fost blatul clasic pauza-final.Scenariul este urmatorul:echipa aparent dezinteresata anunta inainte de meci ca joaca „pe viata si pe moarte,ca introduce echipa standard ,ca au nevoie de victorie pt. fani,onoare si moral bla.bla”adica in traducere veniti cu cashcavalul pregatit.In prima repriza joaca tare si dau totul ,de multe ori preiau conducerea profitand de miza imensa care apasa adversarul.La pauza,disperat si in criza de timp acesta cumpara bunavointa(meciul)…deci in partea doua se schimba subit cursul jocului ,se intoarce rezultatul,iar pariorii cu experienta castiga cote de peste 25/1 pe pronosticuri pauza-final.Evident ca atunci cand „vanezi”asemenea meciuri trebuie sa tii neaparat cont de unde provin cele 2 echipe…Balcani,Europa de Sud,fosta URSS.Meciurile nordicilor sunt foarte rar blatuite(vezi Sttutgart-Molde) e vorba de alta civilizatie,,educatie,valori etc.Ramanem totusi cu satisfactia unei performante excelente a unei echipe cu buget mic dar cu suflet mare,cu imaginile memorabile ale celor 9 goluri inscrise(unele dupa faze si executii senzationale) ,ca am predat adevarate lectii ale jocului de contraatac si mai ales cu amintiri de neuitat la care altii nici nu indraznesc sa viseze.Pentru clipele minunate care ni le-a oferit echipa merita un stadion plin duminica care s-o aplaude in picioare.Sa speram ca suporterii se vor ridica la nivelul echipei…

    Apreciază

  12. In beatitudinea unei victorii nescontate, cantam, strigam, ne bucuram pentru echipa noastra! Pe toate siturile de sport poti sa citesti ceva despre CFRul nostru. Bravo! Regretele nu-si au rostul. Calificarea in CL s-a pierdut intr-unul din meciurile pe care nu le-am castigat sau le-am pierdut. Toate meciurile trebuie tratate si jucate cu aceeasi ardoare, mentalitate, dorinta cum a fost cel cu MU. Clubul s-a pregatit „cum a putut” pentru accederea in CL- vezi prolema accidentatilor, a antrenorului. Toate astea au avut un anumit impact asupra echipei. Bun. Eu zic sa ne multumim cu EL. Cel mai mult ma bucur pentru jocul echipei care s-a imbunatatit simtitor datorita in mare parte noului antrenor. Avem antrenor bun, avem portar bun(inca), abia astept sa vad urmatorul meci. Bravo CFR! Succes mai departe oriunde si oricand vei juca!!!! Ah-si sa nu uit de articol- Albule- esti un meserias.

    Apreciază

  13. Cred ca deocamdata ar trebui sa fim multutmiti si mai ales mandri de cele intamplate…Da! Putem regreta multe dar mai important este sa realizam si sa intelegem ceea ce s-a reusit in aceasta stagiune de Ch.L… Sunt foarte multe de analizat,precizat,invatat,adoptat etc… Ar trebui analizat aceasta atitudine(a jucatorilor),consitentizat si adaptat pe toate planurile existente… Ar trebui mentinuta valoarea lotului (fara sa se faca schimbari majore atat numeric cat si valoric) etc… Si asa incet incetisor cu trecerea anilor cred ca s-ar reusi trecerea din postura curenta de”Respectati in Europa” in postura de „……………….” (va las sa gasiti voi termenul potrivit) HAI DRAGA CFR !

    Apreciază

      • Hm…Ar fi o chestie sa ajungem la aceasta postura de „temuti”…Poate fi luat ca si un nou tel sau perspectiva… Trebuie sa tindem in spre mai mult caci daca nu ne inecam in noroiul si mizeria asta din „liga ‘lu mitica” si media „pro,gsp,etv…”

        Apreciază

    • De tristeţe? A qui bon? Am învins, chiar dacă doar echipa a doua a lui Manchester United. Dacă până acum nu ne ştiau, acum Europa toată ne ştie. Am obţinut o echipă, cum zice P.S. Un succes cum n-am mai avut vreodată. Putem să plângem. De bucurie însă!

      Apreciază

    • L-am luat deja eu. Citat din scrierea cu clasamentele: “cam atât ar dura traseul Jabulanei din brațele lui Felgueiras până la Sougou, plus cursa acestuia de 45-50 de metri, șutul în bară și reluarea lui Bastos în poartă, pentru a stabili scorul final – Manchester United Rezerve – CFR 1907 Cluj 0-1”. Eu am prevazut si contactul mingii cu bara, asa ca retin 55% din premiu. Restul de 45% unde sa ti-l trimit? 🙂

      Apreciază

    • Amne nu-ti ramane nimic din premiu, eu m-am certat si cu Caneto, si cu 07 pentru curajul de a da gol si de a castiga pe Old Trafford. 🙂

      Apreciază

    • Așa, lăudați-vă și cereți premii, de parcă vouă vi se datorează victoria! Păi dacă nu băga SAF rezerve, pensionari, juniori U12, pe sosia lui Rooney și pe vărul geamăn al lui De Gea, mai câștiga CFR-ul?… 🙂

      Apreciază

  14. de data asta sunt categoric de acord cu albul din sibiu, nici nu ne dam seama, poate, ce performanta a facut cfr – daca adunam si cele 2 tururi preliminarii sunt 22 de puncte!!!

    Apreciază

  15. No vezi , Caneto !? Daca noi (adica , scribalaii astia de pe Tribuna )”jucam pe Teatru’ de Somn ” , stim dinnainte rezultatu’ „. Si inca vedem si „berile , pardon, barele (sa nu ma corectez nu stiu cine ca nu scriu corect !) foarte clar . Toti meritam „PREMIUL” !!! Sa stiti ca si articolele, comentariile noastre au fost citite de Conducere, de Jucatori, de …. Cine trebuie ! Si, au ajutat foarte mult Ma bucur nespus de mult ca fac parte din aceasta COMUNITATE : TRIBUNA CFR !!!!! Io, personal , mutumesc lui : AlbuSB, OO7, Calin C. , Kiruj, Florinaccio, Caneto (zis si Nostradamoplastur), Nea Silica, Amne,IQ,Canad, Luk, Retardila, tgv cj, ..da’, cui nu multumesc ??!! Bai, da’ ce echipa avem !! Sper ca-n iarna sa mai facem ceva „transferuri (pentru Teatru de Somn, nu ala de Vise ) ….Multumesc, prieteni, ca existati !!!!!

    Apreciază

    • Existăm, prietene, dar din ce în ce mai greu (e greu cu existenţialismul…vorba lu’ Sartre). La mine, pe „uliţa din sat” au căzut vreo 30 de cm zăpadă, trebuia să iau lopata şi dă-i şi dă-i…A, era să uit, dimineaţa erau -22 de grade, acceptabil „la valoarea noastră”, dar nu şi pentru maşini, care nu vor să pornească nic în ruptu’ capului…În rest îi „binie”, când intri în casă te împiedici de nişte sticle de palincă aşezate ostentativ peste tot, îţi revin pe retină imaginile de pe Old Trafford şi sunt întrunite toate condiţiile ca seara să fie una reuşită…Păcat că handbalistele au pierdut cu Muntenegru (Crna Gora, ce plaje mişto au ţărănoii…), dar asta-i din alt film, nu ne agităm prea tare. Euforia mă mai cuprinde, dar deja mă duce gândul şi la cele 3 meciuri pe care le mai avem, adevărate forţe ale Europei, Ceahlăul, Astra, Vaslui. În mod „normal” ( în logica antecedentelor ) vom pierde un punct-două cu ele (un punct în niciun caz, mi-a căzut fisa între timp), dar vă spun sincer : mă doare-n cot, în gît, şi -în general- în toate extremităţile corpului meu bătrân şi obosit, bucuria/mândria de miercuri va fi suficientă pentru a estompa eventualele eşecuri din acest an. Am şi o ofertă „iarnă-iarnă” pt. ceferiştii mei : dacă terenurile sunt mult prea îngheţate, să mă sune, şi în cel mai scurt timp ajung şi eu cu patinele şi cu crosa şi tot răul va fi spre bine…Hai, te pup Romanescule, de la mii de km. distanţă, dar „mult prea aproape” în ale ceferismului contemporan…HAI CFR !!

      Apreciază

  16. Parerea mea e ca diferenta dintre meciurile cu Manchester de la Bucuresti si din Anglia e prestatia lui Felgueiras. De fapt, cam in toate meciurile castigate in grupa, el a facut cu adevarat diferenta intre o victorie si o infrangere. Pe de alta parte, chiar daca nu pot sa dovedesc asta, eu ma cam indoiesc ca turcii chiar i-au cumparat pe cei de la Braga fiindca mi-e tare greu sa-mi imaginez cum ar fi putut realiza asta. Sau daca chiar i-au cumparat, atunci nu stiu de ce nu ne intrebam daca nu au facut acelasi lucru cu Cadu in meciul de la Cluj… Ma rog, eu desi sunt dezamagit ca Galatasaray a castigat meciul cu Braga, cred totusi ca s-a respectat ierarhia adevarata in clasamentul final al grupei: diferenta dintre noi si Galatasaray s-a vazut foarte clar in meciul de la Cluj unde inca din primele minute de-abia reuseam sa tinem de minge de ziceai ca jucam cu Real Madrid. In rest, cum scriam si mai sus, eu sper tare mult ca se vor lua in serios meciurile din primavara Europa League fiindca daca Bilbao sau Braga au reusit sa ajunga pana in finala in sezoanele precedente, atunci poate avem si noi ceva sansa sa realizam asta. Iar o finala (sau chiar o semifinala) de Europa League e mai valoroasa in ochii mei decat 2-3 campionate.

    Apreciază

  17. Astazi nu trebuie sa avem regrete si nu trebuie sa plangem. Am reusit ceea ce multi dintre noi, oricat de „aprigi franari” am fi indrazneam doar sa visam….. (pun pariu, albule, ca nu ti-ai fi pariat fularul pe victoria CFR-ului 🙂 Imi amintesc cum zicea Felgue inainte de meciul de acasa ca nu ii e frica de nici un atacant al MU si acum ne-a convins pe toti ca e intr-adevar atat de curajos. Insa, toti au fost la fel de curajosi ca si el, toti au luptat asa cum (uneori) nu credeam ca mai stiu lupta. Am fost foarte mandra de suporterii CFR-isti de pe stadion, chiar nu-mi venea sa cred cat de tare se auzeau. Oricat si-ar dori cineva sa gaseasca vreo vina in echipa aceasta, nu mai are cum. Acum simt ca avem ceea ce intr-adevar nu mai are nimeni, o echipa perfecta (stiu, nu e perfecta, dar inca simt bucuria, emotia si adrenalina rezultatului), suporteri perfecti (care isi incurajeaza civilizat echipa, de data asta indiferent daca unii jucatori mai gresesc si ii respecta pe adversari), dar mai ales, jucatori si antrenori care au curajul sa viseze, chiar si atunci cand toti ceilalti vor sa ii impiedice. Nu as fi regasit nicicand bucuria acestui moment daca, spre exemplu, Braga batea Galata, noi faceam 0-0 cu MU si ne calificam. Nu, acest moment este nepretuit pentru mine, si sunt mai mandra decat oricand ca sunt CFR-ista. Sunt convinsa (si imi pariez fularul) ca acesta este doar inceputul drumului si glorii si mai mari ne asteapta! FRANAR PE VIATA !!!!! HAI CFR !!!

    Apreciază

    • Traiane ! Daca te-am suparat cumva cu reactia mea , te rog sa ierti !! Ce sa-i faci ,sunt plecat de multa vreme din tara, si, in acest timp , m-au afectat de multe ori comportamentele romanilor. De aceea sunt atat de reactiv… Dar , eu vreau sa te rog ceva : vad ca ai cunostinte solide de portugheza, de aceea te-as ruga sa ne transcrii , aici pe Tribuna, articole , comentarii , din presa portugheza . Daca nu iti este prea greu efortul … Te rugam !!!!!!!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.