Gazul şi răgazul


Faptul că CFR-ul are probleme cu instalaţiile nu mai este o noutate pentru nimeni. S-au făcut atâtea revizii, atâtea improvizaţii şi cârpeli până acum, încât este evident că nimic nu este etanş, că scăpările vor apărea mereu, de fiecare dată când se va pune cu adevărat presiune pe noi. Noul portughez a venit ca un instalator aparent priceput, dar deocamdată toată şandramaua încă nu poate fi oprită pentru o reparaţie capitală sau pentru o regândire din temelie a întregului sistem. Până la iarnă nici nu va fi timp, aşadar nu avem ce face, trebuie să suportăm situaţia aşa cum este şi să trăim zi de zi cu pericolul. Iar sâmbătă, cum întotdeauna CFR-ul a avut „probleme cu gazul”, era mai mult decât previzibil că orice scânteie de pe lângă poarta noastră va pulveriza orice avantaj şi, odată cu asta şi rezultatul.

La Mediaş mă temeam de ce e mai rău, mai ales după ce în partida de miercuri, chinul constatat cu Dinamo lăsase în urmă o senzaţie puternică de mercaptan. Cum nu mai aveam nici elementele de siguranţă ale sistemului, acei robineţi de oţel la mijloc şi acele ţevi de distribuţie de origine portugheză, coborârea pe „gaz-onul Metan” putea să fie explozivă pentru noi, chiar şi aşa, cu „chibritele” pe care Pustai le mai are la dispoziţie în acest sezon. Ultimele 6 meciuri cu medieşenii au însemnat 2 înfrângeri şi 4 egaluri; cum am fi putut spera că tocmai acum, cu gândul pe alte plaiuri şi cu zgârcenie la resurse, am putea scoate un rezultat mai bun?

Dar nu e nimic de reproşat de această dată. Chiar s-a încercat maximum, s-a tras cu dinţii pentru un rezultat bun, cum şi cât s-a putut de bine. A fost la un moment dat senzaţia că vom reuşi să trecem cu bine de acest câmp minat, dar până la urmă a fost suficientă o unică gaură, o singură scăpare, pentru ca deflagraţia să se producă. Se putea termina chiar şi mai rău, fiindcă, pe măsură ce minutele treceau, Stăncioiu era tot mai des în postura de „portar eficient”. Să fi fost ca la hochei, să fi fost şi o a treia repriză, cred că erau mai multe şanse să fi vorbit azi despre înfrângere decât de victorie, fiindcă exact pe ultimele minute, cu om în plus pe teren, am părut cel mai mult vulnerabili – de fapt atunci împinşi cu totul de către antrenor spre victorie, spre poarta medieşenilor.

Paulo Sergio nu ştie statistica, nu ştie despre cum se înmoaie românii când au avantaj pe tabelă sau cum pot face apărarea pe 2 linii cu sârmă ghimpată şi nici nu e genul care să-şi gradeze curajul, să apese puţin câte puţin acceleraţia. I-a introdus aproape instant pe Bastos, Rui Pedro, Kapetanos, a făcut schimbări clare de genul Hora – Kapetanos, Celestino – Rui Pedro,  în care spune răspicat „golul, victoria sau nimic!”. Îmi place cutezanţa sa, îmi place ceea ce transmite echipei, totuşi, trebuie să remarc că deşi a făcut (a fost nevoit să facă) aceste gesturi de criză în ultimele 3 etape, cu Astra, U şi Gaz Metan, nu s-au adunat decât 4 puncte. Poate că aşa este să fie, fiindcă accentul şi compensarea sunt în celelalte două competiţii în care suntem angrenaţi şi, mai ales, fiindcă lotul este departe de pretenţiile avute. Peste toate, în două dintre aceste meciuri a trebuit să jucăm cu rezervele. Sigur, ştiţi deja, mi-am manifestat foarte vehement nemulţumirea pentru aceste decizii în precedentele articole. Îmi susţin părerea şi acum, fiindcă sunt singur că dacă cei de la U aveau atunci doar un pic mai multă calitate în echipă ne puteau încurca măcar la fel ca şi Gazul.

Sper să nu fiu luat drept „Cănuţă om sucit”, dar, contrar desfăşurării faptelor şi deznodământului, de data asta nu consider că folosirea rezervelor este imputabilă cuiva, cu atât mai puţin lui Paulo Sergio. Nu era chip să fie altfel, nu după un meci de 120 de minute în Cupă şi nu înaintea confruntării cu Manchester. Titularii noştri aveau nevoie nu de gaz, ci de răgaz. Ei sunt opriţi pentru aceste meciuri de categoria A, aşa că se ivise încă o şansă de aur pentru rezerve să-şi salveze condiţia, locul în echipă şi unii poate chiar cariera. Ce au făcut cu aceasta oportunitate, aţi văzut foarte bine: dacă CFR-ul avea într-adevăr o bancă de rezerve puternică, aspectul jocului ar fi fost cu totul altul. Aşa, ne resemnăm că mai mult nu se poate, că în privinţa unora dintre ceferişti chiar nu avem de ce să tragem speranţe. Mă refer aici la Vass, la Valente sau la Hora, mult prea mici faţă de ceea ce aşteptam noi ei atunci când s-a perfectat transferul fiecăruia în parte. Pentru alţii, precum Celestino sau Sepsi, există scuza că vin după accidentări, iar pentru unul ca şi Godemeche, atunci când te pregăteşti să-l condamni definitiv vine cu câte o pasă ca a unui fost căpitan de la Naval.

Alcătuirea echipei de rezerve nu poate fi criticată prea mult. Sunt exact reflexia în oglindă a echipei de titulari, să nu cumva să fie pe teren vreun picior de jucător care a driblat dinamovişti miercuri. Am sesizat însă că de această dată pericolul public numit Nuno Diogo a fost ocolit, datorită şi reintrării în lot a lui Sepsi, astfel încât Rada a putut fi delegat către centru. Am văzut că s-a încercat din nou soluţia cu Diogo Valente pe dreapta şi cu surghiunirea lui Hora pe „poziţia mortului de pe stânga”. Am remarcat ambiţia antrenorului de a-l păstra pe Felgueiras exclusiv pentru Anglia, iar asta i-a ieşit, Stăncioiu nefiind cu nimic mai prejos decât titularul, având măcar 2 intervenţii extrem de importante pentru deznodământul final.

Paulo Sergio ar fi putut încerca însă altceva pe centru sau pe partea stângă. Chiar nu există prin tot lotul nostru secund de UCL, printre toţi acei tineri, un jucător care să poată îmbunătăţi acele zone, fie Negruţ, fie vreunul dintre tinerii aduşi din Italia, ca umplutură? Sigur măcar unul dintre ei trebuie să poată mai mult decât Vass, de pildă, cel puţin o pasă pozitivă, de 5-10 metri, uzabilă de către coechipier. Antrenorul a gândit însă conformist, după valoarea de piaţă a jucătorilor, nu cred că a vrut să adauge un element de risc suplimentar. Asta avem, asta purtăm, păcat însă de curajul irosit.

Ca să fie lucrurile complet rele, CFR-ul a avut azi ghinionul unui Bastos care se simţea prea vedetă pentru terenul de la Mediaş. A intrat imediat după ce am fost egalaţi, speranţa noastră principală la revigorare, i-a funcţionat o primă fază, dar apoi, prinzând tupeu (niciodată bun în cazul lui) a fost frâna principală din ofensiva noastră. Pase puţine (spre deloc), nervi excesivi şi, când chiar am avut nevoie disperată de el, în minutul 85, s-a trezit să bată el o lovitură liberă de la 16 m (de pe centrul careului) drept în gleznele celor din zid. Dintr-o asemenea poziţie e suficient să pui mingea pe spaţiul porţii, să o salţi puţin peste zid! Fiindcă era şi Rada pe teren, el trebuia desemnat ca executant, decât să-şi bată joc Bastos de acea şansă ce ar fi putut face diferenţa în joc. De fapt, niciunul dintre titularii noştri introduşi ca rezerve salvatoare nu a schimbat prea mult aspectul jocului, demonstrând că doar cu numele nu reuşeşti să faci diferenţa. Am sperat în zadar în acea zvâcnire, acel moment de aur al vreunuia dintre ai noştri, dar în faţa organizării lui Pustai asta nu e deloc un lucru uşor. Ne-am izbit de nenumărate ori de Markovic, omul cu un cap deasupra careului medieşean respingând totul la foc automat. Când a fost să dăm gol, mai întâi am avut parte de-o ratare uriaşă a lui Valente. Adversarii au răsuflat uşuraţi, nu s-au concentrat pentru faza a II-a, astfel încât „înaltul” Valente a fost cel care a dat gol cu capul. Un gol care a semănat cu primul primit de noi de la Galatasaray, marca Burak Yilmaz, însă cu mingea pusă mai central şi cu Pleşca dând pe lângă ea, ca după muşte. Cu acest gol însă Diogo Valente nu şi-a răscumpărat păcatele, pretenţiile de la un număr 10 fiind înzecit mai mari.

În ceea ce priveşte golul luat de noi, nu este deloc corect să-i fie atribuit lui Aguirregaray. La acea fază vinovaţii ar trebui căutaţi pe partea stângă, acolo unde Sepsi şi Hora au fost depăşiti dintr-o fentă din corp a lui Eric. Toată apărarea noastră s-a reconfigurat, Matias a venit lângă cel mai apropiat om, astfel încât şi-a lăsat omul direct liber. El are vina inevitabilă pentru alte faze în care, prins în atac, a trebuit să lase liber flancul kosovarului Llullaku. Dar, cine poate să-i reproşeze ceva lui Aguirregaray? A fost fermecător prin felul în care a slalomat în repetate rânduri pe centru, prin felul vijelios în care mătura terenul. Dacă am avea 3-4 ca el în lot, campionatul României ne-ar fi în buzunare. Uruguayanul a fost în mod cert omul meciului, a fost cel pe care mi-aş fi dorit să-l văd la fiecare fază în atac, chiar cu preţul de a lăsa descoperită apărarea. Şi, tot legat de atac, sunt foarte mulţumit şi de Bjelanovic, cel care şi-a câştigat toate duelurile, cu excepţia celor cu Markovic, bineînţeles. Un pic de sprijin pentru croat ne-ar fi ajutat, oameni de sprijin mai aproape, astfel el ar fi putut face mult mai mult pentru echipă. În condiţiile actuale însă atât se poate, fiecare face, cred, atât cât poate şi unii, în mod evident, nu pot mai mult.

Deşi aproape de Sibiu, la acest meci Mediaşul nu a fost destinaţia mea. Mi-a ajuns ce am văzut în primăvară, câte înjurături şi ce comportament are tribuna de acolo. Trebuie să ai stomac pentru a suporta aşa ceva şi, mai ales, să fii neînsoţit, să nu-ţi pese. Nu cred că m-am înşelat nici pentru acest meci, am observat apetenţa publicului pentru a sancţiona măcar arbitrajul. Fiind însă telespectator, am sesizat că şi comentatorul este cel puţin la fel „medieşean”. Arbitrii au greşit în mod repetat şi la fel de grav de ambele părţi. Atunci când se pune linia graficii TV pe două faze similare (ambele la 0-0) şi ambele cu om scăpat liber către poartă, nu se cade să fie o atât de mare diferenţă de manifestare între situaţia lui Diogo Valente sau Llullaku – este evident pentru cine a fost patosul mai mare, nu? La fel, în situaţia penalty-urilor, vocea obiectivă de la microfon a remarcat trecător că la intrarea lui Markovic la Kapetanos a „cam fost” penalty, dar apoi a fost indignat peste orice măsură la duelul dintre Aguirregaray şi acelaşi Llullaku. Sunt sigur că dacă în cele din urmă CFR ar fi câştigat cumva, atunci s-ar fi făcut adevărate procese de intenţie echipei care de-abia atinge locurile din preajma podiumului. Aşa, la egal, vampirii media ai audienţei ştiu că nu au nicio şansă.

Nouă nu ne mai rămâne decât să dăm din nou pagina, să constatăm că există drum ce leagă chiar şi Mediaşul de Manchester şi să încercăm marea cu degetul în Anglia. Avem o şansă la 100, dar ne-o vom juca până la capăt, visând pe „Teatrul Viselor”. Ferice de frânarii care vor fi acolo, vor trăi onoarea şi spectacolul vieţii lor, indiferent de deznodământul care nu depinde acum doar de noi. Haideţi totuşi să tragem cu dinţii, să adunăm puncte, ce bine ar fi să spunem, să ne putem victimiza că „am fost pe locul 3 în Champions League, adunând 10 puncte!”. Acum, la treabă ceferişti, aveţi de scris lui Moş Niculae! Ştiţi ce să-i cereţi să vă pună în ghetuţe miercuri noaptea, nu? Cereţi-i imposibilul, aţi fost cuminţi atâta timp, meritaţi asta!

Autor: Albusibiu

31 de comentarii

  1. Voi fi acolo !! Voi fi la Manchester !! Sa vedem daca voi trai spectacolul vietii mele, asa cum spui tu Albule !! Oricum, fericit si implinit voi fi doar daca ne calificam de pe locul 2. Forza CFR!!

    Apreciază

  2. Exact asta am observat şi eu la Bastos, un vedetism nu foarte pronunţat, dar vizibil şi cu efecte imediate asupra randamentului. De acord şi cu Rada la directa aia de la 16m. Şi cu Vass (m-aş mira să iasă ceva din el), dar şi cu Godemeche (poate fi mult mai util echipei, e disciplinat tactic, are nevoie de pregătire fizică, şi de fond, şi specială). Cu Aguirre de-a acord doar pe jumătate, în atac da, în apărare ba. Chiar aveam nevoie de raidurile lui în atac (care mai mereu sunt neconvenţionale), dar gaura lăsată de el trebuie astupată de cineva (prin „grija” antrenorului, care să corecteze fenomenul din mers, nu e chiar o mare şmecherie să strige la mijlocaşul dreapta ce şi cum). Dacă totuşi PS a uitat-o, putea foarte bine s-o rezolve şi simpaticul nostru „celest”, strigând înainte de-a se lansa în raiduri : ” Bă, X-ulescule, ai grijă, te rog, de zona aia, cât mă bag şi eu în faţă puţin…” Sau, mă rog, am avut şi un căpitan în teren, chiar un fundaş (direct interesat de siguranţa acelei zone), nu-l împuşca nimeni nici pe Maftei să urle puţin la visătorii ăia din zonă. În opinia mea Stăncioiu a făcut un meci FB, dar avem prea multe păreri preconcepute despre el, ca să-l apreciem când e cazul (foarte rar)……………De acord (cam de multe ori, nu?) şi cu strategia de-a alinia această echipă de rezerve, între căţei şi diavoli chiar nu puteai alege altceva. La schimbări PS a luat ţeapă, am fost egalaţi exact înainte ca Bastos să intre pe teren (el a fost instruit -sunt sigur- pentru un alt registru tactic, ţinând cont că conduceam cu 1-0 atunci, egalarea consemnându-se cu el pe margine, nasol de tot…). Aşa stând lucrurile, PS a intrat într-o uşoară degringoladă, a accelerat schimbările (în dauna continuităţii jocului), şi a căzut şi el în capcana antrenorului mioritic ; „toată lumea sus, o vom scoate noi cumva…”. Dar acum chiar nu mai contează, nimic nu se compară cu evenimentul de miercuri , în sprijinul căruia Dinu ne-a servit deja un „ceai de la ora 5” absolut magnifică. Să sperăm să ai (să aveţi) ocazia unei cronici şi mai înflăcărate, după meci, iar eu să fiu nevoit (cu Caneto pe metereze…) să triez miile note de 10 sosite din toată lumea…HAI CFR !!

    Apreciază

  3. De la meciul cu U mă tot gândesc la „găselnița” asta cu Diogo Valente pe nicăieri-dreapta și Hora pe nicăieri-stânga, full time, fără schimb de locuri și tot nu găsesc o explicație care să mă mulțumească pe deplin! Mă gândesc că PS a mizat pe intrări spre colțurile careului finalizate cu șut, mai ales că de pe centru erau slabe speranțe să vină șuturi (Vass, Godemeche, Celestino – jucători cu tendința de a șuta mai degrabă spre propriul portar – „șutul de siguranță”, parcă așa se numește procedeul 🙂 ). Lăsând gluma la o parte, până nu se îngroașă, le-aș fi recunoscător celor pricepuți la tactică să mă lămurească care-i șpilul și ce urmărește de fapt PC cu această tactică, pentru că mor de curiozitate! Mulțumesc anticipat.

    Apreciază

    • Nu e niciun „şpil” , Dinule, PS îi are la dispoziţie pe ăştia, cu ei defilează (vorbesc de rezerve). Cred că Deac era accidentat, altfel nu mai înţeleg nici eu nimic…Pe cei doi de mai sus îi pune unde pune şi cu gândul de-ai „trage” din când în când în centru (vezi golul lui Valente), în funcţie de dinamica jocului, când pe extreme apare vreun mijlocaş sau fundaş. Valente mai poate fi folosit -zic eu- pentru „morişcă”, combinaţii rapide, dar cu Hora e mai greu…În privinţa aportului defensiv e invers, Hora mai apare şi în spate, Valente mai rar…Asta e…

      Apreciază

      • Foarte corect, PS incearca sa induca varietate in joc prin intrarea celor doi in centru, asta nu ma face insa sa nu ma raliez parerii lui Dinu de ce nu-i lasa sa joace si inversnici macar cinci minute intr-un meci, poate, poate lui Valente ii creste randamentul, lui Hora, la cat creier are oricum nu-i creste nimic, doar noua tensiunea.

        Apreciază

    • cred ca este fan Bayern si spera sa avem si noi un Robben.Foarte buni Stancioiu si Aquirregaray,totusi cred ca uruguaianul este mai bun ca mijlocas dr,iar un flanc dr cu Pinto ,el si Sougou este chiar bun

      Apreciază

  4. Dupa parerea mea, omul meciului a fost Stancioiu si nu Aguirregaray. La Medias, mie Edy mi-a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, ca e un portar care merita sa faca parte din lotul nostru, ca a doua, sau macar a treia solutie. Unii spun ca ar trebui sa dispara din lot pentru ca e un portar ce s-a obisnuit cu postura de rezerva si nici nu spera la mai mult, el fiind prea multumit de situatia lui actuala de la CFR. Pentru mine, chiar faptul ca accepta postura de rezerva – e drept pe bani frumosi- fara a crea probleme in vestiar e un atu al lui si o poate chiar o dovada de profesionalism. Important pt mine e, ca atunci cand intra in teren sa evolueze precum la Medias in aceasta etapa, sau precum in finala Cupei Romaniei de la Tg Jiu din urma cu cativa ani. @ 07, dintre cei trei jucatori enumerati de tine, Celestino chiar mi se pare unul cu un sut redutabil. Aminteste-ti de meciul de anul trecut de la Brasov, cand torpila lui de la vreo 25 de metri a adus egalarea pe tabela, undeva prin minutul ’80, dupa care golul lui Weldon din final ne-a adus toate cele 3 puncte puse in joc. Chiar in meciul trecut de pe Cluj Arena si-a facut K.O. un adversar -cu mingea, nu cu pUmnU’- 🙂 care daca nu intervenea la sacrificiu la acea faza, probabil istoria de la Brasov s-ar fi repetat. / Tin sa-ti remarc si eu ultimele articole postate pe aici, cel mai mult placandu-mi, parca, cel cu Vasilegaray tatal si fiul. (asa l-a ”botezat” un mare stelist din zona, pe uruguayanul nostru. Si te asigur ca fara nici o urma de ironie in glas, doar din ignoranta). 🙂

    Apreciază

  5. Am o rugaminte! Daca cineva poate sa-mi spuna, unde se transmite meciul cu Manchester??Parca toata lumea o luat-o razna. O informatie macar…Da in schimb. despre Steaua, despre Reghe,Prodanca..cum s-au c-… ori.f.. in.c.u.r. .

    Apreciază

  6. 1.In sfarsit o “nevictorie” in fata Gazului in care nu-l preamaresti pe Pustai 🙂 Corect, sambata nu a avut treaba cu desfasurarea ostilitatilor, a dansat cum i-a cantat muzica, problema a fost la noi ca am avut prea multe instrumente dezacordate. Trebuie sa cadem de acord ca toti jucatorii nostri au evoluat slab spre foarte slab, totusi, mai ales in prima repriza, i-am inghesuit, am fost tot timpul primii la minge, mediesenii n-au contat aproape deloc. Asta inseamna ca Paolo Sergio a fost clar peste Pustai, dar nu a reusit sa “legalizeze” acest lucru prin rezultatul final. 🙂 2. Gazarii au obtinut un egal absolut norocos si nemeritat si ceea ce m-a enervat cel mai tare este ca iar au dat un eurogol. Nici nu mai tin minte cand au reusit ultima oara, contra noastra, un gol besit, sters, banal, numai executii senzationale (si norocoase) ce nu-ti ies decat o data in viata. Ca doar Llullaku nu a sutat asa pentru ca a asa a vrut, ci asa i-a iesit. A demonstrat peste cateva minute cum se trage “normal”: dintr-o pozitie mult mai buna, peste poarta 🙂 3. Corecta observatia despre comentatorul tv: la ofsaidul inexistent a lui Valente “hm, discutabil”, la Llullaku “niiici vooorba” 🙂 4. Aguirregaray este un jucator bataios, cu initiativa in joc, cu charisma si priza la suporteri (si mie imi place de el), dar sambata mi s-a parut foarte imprastiat. Ca a fost vina lui sau nu (numai PS ne-ar putea spune), toate actiunile periculoase ale mediesenilor au fost pe zona lui, mai putin faza de la gol la care s-a gresit decisiv pe partea stanga a apararii.

    Apreciază

  7. Am observat si eu fazele cu offside-urile, m-am mirat si eu de cat de „mediesean” e comentatorul. In privinta lui Vass, eu nu inteleg de ce a fost adus(viteza-0, agresivitate-0.5, pase -scurte doar, joc aerian – absent, aport ofensiv – 0, valoare defensiva-slaba). Remarc ca in magazinul Joma , doar tricouri cu Vass si cu Cadu erau. Sa fi fost adus doar ca un moft unguresc a lui Arpi bacsi? Oricum , dupa meciul asta se pare ca pe langa Kivuvu si Celestiono , pare ca si Vass e candidat la parasirea corabiei. Godemeche inca respira pe la mijlocul terenului. Interesant va fi daca Gabi Muresan va pleca, L Alberto va fi chemat inapoi de Braga, iar lui Godemeche ii expira contractul la Vara, cu cine vom mai juca.

    Apreciază

  8. Aquirregaray are potential dar e nevoie sa fie mai bine asezat in teren, sa fie disciplinat tactic si sa raidurile sale deseori centrale sa fie acoperite defensiv. Are moral de jucator mare, are si calitate. Cat despre rezerve, astea sunt. Nu stiu care echipa din Liga1, jucand fara 11 titulari si fara vreo 3-4 accidentati, ar putea incropi macar o echipa, daramite una competitiva.

    Apreciază

    • Ma intreb daca Aguiregaray va fi folosit ca mijlocas central oare se avanta la fel in atac lasand expusa defensiva ? .. Eu personal cred ca pozitia lui Aguiregaray este mijlocas dreapta. S-a vazut fosrte bine aceasta pozitie in primele 15 min de la Medias cand a primit o pasa de la Godemeche si a intrat periculos in careu, mai apoi Hora ratand singur cu portarul din centrarea lui.

      Apreciază

  9. Caneto – şi eu sunt de acord cu tine în privinţa lui Aquirregaray, are toate calităţile dar este împrăştiat şi parcă prea aruncat. El nu este fundaş dreapta (se vede de la o poştă), el este un închizător cu puternice valenţe ofensive. Touşi în atac îi lipseşte luiciditatea, parcă vrea să depăşească singur toată apărarea şi să intre cu mingea în poartă. Ar fi mult mai util ca după ce scoate 2 – 3 adversari din joc să ofere o pasă utilă unui coechipier rămas liber. El trebuie să îşi limpezească jocul – desigur în această privinţă trebuie să intervină decisiv antrenorul. În privinţa lui PS la acest meci a fost sub Pustai. Susţin în continuare că Pustai este un antrenor foarte bun, care atunci când îşi propune (în cazul nostru de fiecare dată) scoate maxim din lotul slăbuţ pe care îl are. De fiecare dată s-a lăsat dominat. Tactica aleasă de PS după efectuarea schimbărilor a fost total greşită (sau jucătorii introduşi nu au respectat tactica impusă). Este posibil însă să fi asistat şi la un blat – în cazul în care vom achiziţiona un jucător de la Mediaş pt. retur e posibil să ne gândim la acest lucru.

    Apreciază

    • ai dreptate, Luk, băiatul are un potenţial fantastic, depinde de PS cât de repede va reuşi să-l disciplineze tactic , şi să-i găsească locul potrivit (mai degrabă mijlocaş dreapta, sau „aripă falsă”, cum era Radu Numveiller VI de la Dinamo în anii ’70). Nu prea-l văd ca şi mijlocaş la închidere, doar în cazuri extreme. E un jucător care are iniţiativă ofensivă (puţin dezordonată, dar asta poate fi reglată în timp), trebuie marşat pe această calitate a lui, că prea mulţi de profilul lui chiar că n-avem în lot.

      Apreciază

  10. Aşa este Kiruj, el seamănă din punct de vedere al atitudinii cu Deac (în vremurile lui bune), este un jucător bătăios, agresiv (în sensul bun al cuvântului), care e util şi în faza de apărare. Să vedem ce vor reuşi să scoată tehnicienii noştri din el (am avut jucători promiţători care s-au pierdut). Dacă nu avea carenţe nu cred că ajungea la noi, juca undeva prin Portugalia sau …

    Apreciază

  11. Mie personal imi place in general cum jucam de cand a venit noul antrenor, dar asta se datoreaza poate intr-o anumita masura si experientelor extrem de neplacute cu antrenorii anteriori (Cartu, Minteoan, Costa si Andone). Imi place in special faptul ca incercam sa tinem de minge si sa mergem cu ea spre careul advers in loc sa facem lansari de la fundasi direct la atacanti. Pe de alta parte, am totusi senzatia ca uneori ar trebui poate putin mai multa organizare pe ultimii 30 de metri fiindca desi suntem in stare sa aducem mingea pana acolo, in multe faze cam asta e tot ce reusim. Despre Aguiregaray, mi se pare si mie ca e un jucator special din punct de vedere al calitatilor native si al motivatiei cu care intra in teren (ma mir ca am reusit sa-l aducem..), insa cred ca trebuie sa fie putin mai disciplinat tactic. Asta inseamna atat evitarea unor episoade de genul celui de la Istanbul, cat si acoperirea postului care ii este atribuit. In meciul de la Medias, a avut foarte multe incursiuni ofensive extrem de spectaculoase, dar asta a si creat o brentsa imensa pe partea stanga, bresa care nu pare chiar atat de mare cand Ivo Pinto e in teren, desi urca si el destul de mult. Cred ca solutia va fi urcarea lui la mijloc odata ce Sougou este vandut la iarna. (PS: mersi Albule pentru urari..)

    Apreciază

  12. Inaintea acestui joc (in avancronica) eu il vedeam pe Aguirregaray mijlocas, nu fundas, si asta din mai multe motive. Intai, mie uruguayanul imi pare putin cam dezordonat in joc, ceea ce din punctul meu de vedere e aproape o crima atunci cand discutam despre un fundas. Pe urma, atunci cand trimiti in teren o echipa cu atatia jucatori mediocri, asa cum am aliniat noi sambata, trebuie sa faci cumva ca putinii fotbalisti de certa valoare pe care ii ai sa-ti ocupe locuri cat mai importante in teren, nu sa-i izolezi pe un post (fundas lateral) pe care eu il socotesc cel mai putin important dintr-o echipa. ”Vasilegaray” era deci mult mai util in acest joc pe postul de mijlocas dreapta, acolo de unde putea fi mult mai prezent in meci (asa cum ii place atat de mult uruguayanului), fara a exista insa pericolul ca isi lasa zona descoperita, asa cum s-a tot intamplat sambata, de l-am transformat in cele din urma pe Llullaku in vedeta. Un fundas dreapta mult mai sters decat Aguirregaray, dar disciplinat tactic (de ex.Panin), cred ca ar fi fost mult mai eficient in dreapta defensivei, iar calitatile uruguayanului, deloc putine, ar fi fost valorificate mult mai bine la mijloc.
    Aici cred ca a gresit putin PS, nu insa si la schimbarile efectuate. Vad ca il criticati destui pentru cei introdusi in a doua parte, dar nu stiu ce nume mai bune ati fi propus voi pentru o schimbare la fata a jocului echipei. Cine altii erau mai indicati, daca nu mijlocasii cei mai in forma si mai de fantezie (ii numesc aici pe Bastos si pe Rui Pedro) si care ne-au adus victoria de pe Cluj Arena? Pe urma, e bine sa nu uitam, cel de-al treilea introdus – grecul Kapetanos – este cel care a scos un penalty (e adevarat, nedat de arbitru). Daca arbitrul nu muta in afara careului faultul acela, acum Kapetanos ar fi fost probabil eroul nostru, iar PS laudat inca o data. Trebuie sa recunosc insa, antrenorul Mediasului a fost sambata mai inspirat decat al nostru. Sa speram insa ca PS se va revansa peste doua zile, in duelul sau cu marele Ferguson. Asa sa fie!

    Apreciază

    • Florinaccio…rimeaza cu cattenaccio, adica cel care a ucis tiki-taka. In primul rand nici Panin nu mai crede ca poate sa faca fata un meci intreg pe un post cheie intr-un atac pozitional cum trebuia sa joaca, si a jucat, in mare parte la Medias. Sa il pui p ePanin la 35 de ani sa iti faca 3-4 urcari in atac, il omori dupa 20 min. TOT RESPECTUL PENTRU EL…dar mai devreme sau mai tarziu toti murim. In sistemul 4-3-3 de la Medias, urcarile in atac a lui VailicaGaray trebuiau acoperite de un fundas central, adica celalat Vasile, iar toata defensiva sa gliseze catre dreapta, Sepsi ajungand fundas central, ceea ce nu s-a intamplat. Au stat 3 oameni, sa pazeasca un singur varf. Godemeche , Vass, si Celestino trebuiau sa blocheze atacurile centrale, ceea ce au si facut-o. In cel mai rau caz Vass, care era cel mai defensiv dintre cei trei trebuia sa s etransforme in fundas central, vezi Barcelona, unde Busquets coboara deseori in momentul in care un fundas central iese in margine mult. Lui Vass n-ai ce sa ii ceri…el nu stie sa faca asta, n-are nici fizic , nici profil. Valente de multe ori trebuia sa ii faca loc lui Aguiregaray sa „aiba” banda libera, el a aglomerat partea dreapta, la singura faza cand a intrat in centru s-a marcat si golul. Nahh cam atat, nu mai vreau sa vorbesc si de partea stanga, unde e praf. si daca continui il depasesc pe ALBUSIBIU la kilometraj. Hai sa vedem la Manchester cum joaca NANANA.

      Apreciază

      • Corect ce spui, uiti doar ca sepsi era atat de preocupat cu paza arbitrului de tusa incat am crezut ca-si spun bancuri. Odata nu l-am vazut strangan in centru. De la Maftei ce sa asteptam? Mai bine sa va deslusesc cum sa ajuns la Vasilegarai, Maftei striga catre uruguaian „ma omule, ma aguirre, vezi ce faci cu plecarile in fata, vezi sa te-ntorci la timp, ca eu, Maftei Vasile garay” Din tribune, cei cu ureche mai slaba, au inteles doar Vasilegarai.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.